MAANANTAI 19.12.11

1. ISRAELIN hallitus teki eilen päätöksen pyytää tarjouksia 1028 asuntoyksikön rakentamiseksi, kuten JP:n artikkeli sanoo, ”vihreän linjan toisella puolella”. Näistä 500 asuntoyksikköä rakennetaan Jerusalemin eteläiseen lähiöön Har Homaan; 348 asuntoyksikköä Betar Illitiin Jerusalemin läheisyydessä, sekä 180 asuntoyksikköä Givat Zeeviin Jerusalemin pohjoisosassa. Tovah Lazaroffin ja Melanew Lidmanin artikkelissa kerrotaan lisäksi huolellisesti, miten kaukana kohteet ovat vihreästä linjasta, mikä osoittanee heidän halunsa epäsuorasti kertoa vastustavansa hallituksen päätöstä.
Nyt päätetty tarjousten pyytäminen on osa aiemmasta päätöksestä rakentaa 6 000 uutta asuntoyksikköä Jerusalemin sekä Juudean ja Samarian alueille.

HALLITUKSEN päätökseen kuuluu lisäksi asuntojen rakentaminen Gazasta karkotetuille perheille; 300 asuntoa Nitzaniin Ashkelonin ja Ashdodin välillä sekä 229 Ashkelonin Golf lähiöön. Nämä kohteet ovat Israelin valtion alueella, joskin Gazasta ammuttavien rakettien kantomatkan sisällä, kuten uutisraportteja seuraavat ovat tietoisia.

PA:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin neuvonantajan Abu Rudeinahin mukaan hallituksen päätös ”ei edistä rauhankeskustelujen aloittamista”. Hän yhdistää tarjousten pyytämisen ajankohdan juutalaisnuorten tekemiin ”hintalappuihin”, grafiittien raapusteluun ja vandalismiin johonkin moskeijaan tai muuhun palestiinalaiskohteeseen.

KUTEN palestiinalaisjohtajilla on tapana, Rudeinah vaati ”kansainvälistä yhteisöä puuttumaan tähän asiaan ja lopettamaan juutalaisten aktiivisuuden Juudeassa ja Samariassa”, kuten WAFA, palestiinalaisten uutistoimisto, raportoi. Rudeinah unohti kertoa, että Netanyahu päätti rakentamisen jouduttamisesta Juudeassa ja Samariassa vastavetona PA:n yksipuolisille toimille Palestiinan valtion perustamiseksi sekä hakemuksesta UNESCO:n täysjäseneksi. Netanyahun päätökseen vaikutti myös Abbasin ehdoton kielto tulla neuvottelupöytään Israelin kanssa esittäen samalla ennakkovaatimuksensa Israelin suostumiseksi 1967 rajoihin ja rakentamisen täydelliseksi lopettamiseksi Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa.
Rauhankeskustelujen sijaan Abbas aloitti neuvottelut Hamasin kanssa Kairossa voidakseen yhdistää Fatahin ja Hamasin ”oikeutetun taistelun Israelia vastaan miehitettyjen alueitten vapauttamiseksi”, kuten lausunnoissa kerrotaan, mutta Hamasin ehdoilla, joihin sisältyy aseitten käyttö ja tulkinta, että miehitetty alue käsittää koko maan Jordanjoen ja Välimeren välillä, eli Israelin valtion tuhoamisen ja juutalaisten karkottamisen Lähi Idästä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=249959
Tuomioita on tietenkin odotettavissa sekä USA:n, YK:n että EU:n taholta, ja sanamuodotkin voi arvata, vain pieniä muotoseikkoja muutetaan edellisistä tuomiolausunnoista. Tästä on kehittynyt eräänlainen aikuisten ihmisten piirileikki, jossa määrätyt repliikit toistetaan ja vain odotetaan, kenen vuoro on milloinkin esittää oma roolinsa: ”sano sinä ensin”.

2. ISRAEL toteutti eilen Gilad Shalitin vapauttamissopimusten mukaisesti viimeisen sitä koskevan velvoitteensa vapauttaen 550 palestiinalaisvankia. Vankilaviranomaisten lausunnon mukaan kenelläkään nyt vapautetuista ei ollut ”verta käsissään”, eli eivät henkilökohtaisesti olleet murhanneet israelilaisia, epäsuorasti siihen osallistuneet tai sitä suunnitelleet kylläkin, vain otollinen tilaisuus ei ollut vielä tullut. Toiseksi viranomaiset vakuuttivat, että vapautetut olivat kärsineet vähintään kahden kolmasosan tuomiostaan. Useimpien rikos oli kivien ja petrolipullojen heittely tai muu lievempi pahoinpitelymuoto. Artikkelin mukaan 400 vapautetuista oli kärsinyt kaksi kolmasosan heille langetetusta tuomiosta.
Vangit koottiin ensin Ayalon vankilapalvelun tiloihin Ramlessa, kuusi vapautettua naisvankia Sharonin vankilasta. Heidät kuljetettiin vankilan busseilla aseistettujen vartijoitten suojaamina neljään kohteeseen. Pääosa heistä, 505 vankia, kuljetettiin Juudeaan ja Samariaan; 41 vankia vapautettiin Gazan kaistalle; 2 päästettiin kotiinsa Jerusalemin itäosassa ja kaksi vietiin Allenby-sillan kautta Jordaniaan. Yksikään heistä ei kuulunut Hamas-järjestöön.

Vapautettavien joukossa oli Shasin hengellisen johtajan Ovadia Yosefin murhaa suunnitellut Salah Hamouri, jonka vapauttamiseen rabbi Yosef antoi suostumuksensa. Ranska vaati hänen vapauttamistaan, koska hänellä on myös Ranskan kansalaisuus. Talal Naasan, joka kuuluu Force 17 henkivartijajoukkoihin, osallistui ampumavälikohtaukseen ja suunnitteli tienvarsipommien asettamista lähelle Ramallahia. Kolmas nimeltä mainittu on Darwis Dadar, joka osallistui v. 2002 itsemurhaiskuun Jerusalemissa, joka vaati kolmen israelilaisen hengen. Hän kuuluu Fatah Tanzimin joukkoihin.
GILAD SHALIT joutui Hamasin kommandoiskun sieppaamaksi 2005 Kerem Shalomin lähellä, ja pidettiin siitä lähtien pimeissä luolissa Gazan alueella vapauttamiseensa saakka.
Palestiinalaiset kivittivät sotilaita, jotka suojasivat vankien vapauttamista haavoittaen yhtä heistä. Hamasin taholta uhataan, ettei tarina heidän osaltaan lopu tähän, vaan he jatkavat ponnistelujaan kaikkien Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisten vapauttamiseksi, ja siksi he haluavat siepata uusia panttivankeja.
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=249974
Terrorin uhrien järjestön ALMAGOR johtaja Meir Idor oikoi viranomaisten tyynnyttelevää lausuntoa todeten, että 220 vapautetuista ovat ”raskaita tapauksia”, jotka ovat joko osallistuneet terrorismiin tai suunnitelleet murhaiskuja, mutta epäonnistuneet israelilaisten murhaamiseksi teknisistä epäonnistumisista johtuen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150846#.Tu7gJVb3vO0

3. EGYPTIN väkivaltaiset mielenosoitukset jatkuvat jo neljättä päivää parlamenttivaalien toisen osan päättymisen jälkeen. Kuolonuhrien määrä on noussut ainakin kymmeneen ja yli kolmesataa viisikymmentä on loukkaantunut. Videokuvien perusteella arvioiden sotilaitten tai poliisien – kuvista ei voi päätellä, kumpia pitkiä keppejä heiluttavat turvallisuusmiehet ovat – väkivaltaisen käsittelyn seurauksena. Kuvien perusteella arvioiden he hakkaavat usean miehen ja kahden käden voimalla avuttomana jo maassa makaavaa uhria säälittä päähän ja kaikkialle ruumiissa, jättäen liikkumattoman ja verta vuotavan uhrinsa makaamaan siirtyäkseen seuraavan mielenosoittajan luo. Mikä sitten lieneekin tämän käyttäytymisen filosofia, katkeraa vihaa se ainakin herättää pelon lisäksi.

ISLAMILAISET Muslimiveljeskunnan ja Salafin puolueet ovat jatkanet äänten kahmimista vaalien toisen osan aikana. Ensimmäisessä kierroksessa Veljeskunta sai 37 % äänistä, Salafi 24 %. Nyt kannatus osoittaa suurempaa kannatusta.
Muslimiveljeskunnan Vapaus ja oikeuspuolue saanee 40 % äänistä; Salafin Al-Nour puolueen kannatus on 35 % äänistä. Ääntenlaskenta on vielä kesken, joten pieniä muutoksia voi tulla. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250023

HAARETZ.COM mukaan Muslimiveljeskunnan Vapaus ja Oikeuspuolue sai 39 % äänistä, Salafin Al-Nour-puolue 31 %, liberaalinen Wafd-puolue sai 22 %:n kannatuksen. Islamistien äänisaalis on siten n. 70 %, mikä oikeuttaa ne vaatimaan maan hallituksen muodostamista ja hallitusvallan siirtämistä niiden käsiin. Vaalien kolmas kierros suoritetaan ensi vuoden alussa, jonka jälkeen sotilasjuntta joutunee luopumaan vallastaan, joskin vasta luultavasti myöhemmin tapahtuvien presidentin vaalien jälkeen.
Vaalivilkkaus oli toisella kierroksella runsaampi, arvioitten mukaan 67 %, ensimmäisellä kierroksella 60 %, mutta selvästi suurempi kuin Mubarakin aikana.
Tämän artikkelin mukaan kuolonuhreja on 10, mutta haavoittuneita on 441 kolme päivää kestäneitten väkivaltaisten mielenosoitusten aikana. http://www.haaretz.com/news/middle-east/islamists-win-70-percent-of-the-vote-in-second-round-of-egypt-elections-1.402172

4. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin tiede- ja akatemian viranomaiset valittavat, että kansan keskuuteen levinnyt mielenosoitusten ja levottomuuden aalto on aiheuttanut kansan perinneaarteiden joutumisen mielenosoitusten jalkoihin. Tällä kertaa ei ehkä siinä määrin kuin aiemmin, jossa mielenosoittajat tunkeutuivat kansallisiin museoihin varastaen ja turmellen mittaamattoman arvokkaita arkeologisia aarteita, joista vain osa on saatu takaisin. Tulipalo syttyi lauantaina Kairon Tieteen Edistämisinstituutin rakennuksissa uhaten arvokkaita käsikirjoituksia. Instituutin perusti Ranskan keisari Napoleon Lähi Idän sotaretkensä aikana 1798. Tulipalo sai alkunsa virkailijoitten huolimattomuudesta yleisen kiihotuksen aikana. Tämän katsotaan osoittavan, ettei edes armeija pysty suojelemaan maan kalleuksia mielenosoituksilta. http://www.haaretz.com/print-edition/news/even-the-military-can-t-protect-egypt-s-historical-treasures-1.402204
- Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Il kuoli lauantaina ollessaan matkalla maakuntaan tarkastuskierrokselle. Hallituksen tiedostuksen mukaan hän kuoli liikarasitukseen. Hän sairasteli jo aiemmin, ja hänellä väitettiin olevan vaikea alkoholiongelma. Etelä-Korean taholta on ilmoitettu, ettei Pohjois-Korean armeijan parissa ole havaittu epätavallista liikehdintää, mutta Etelä-Korea on kuitenkin asettanut armeijansa hälytysvalmiuteen. Kim Jong-Il oli 69-vuotias. Hän hallitsi maataan yksinvaltiaana vuodesta 1994 isänsä kuolemasta lähtien. Hänen kuolinsyykseen ilmoitettiin sydänkohtaus lauantaina, mutta ilmoitus siitä annettiin vasta sunnuntaina. Hänen seuraajakseen ennustetaan hänen nuorinta poikaansa, joka on vasta 20-vuotias Kim Jong-Un. Kiinan uutistoimistojen mukaan Pohjois-Korean kansa kiemurtelee syvän surun vallassa, mikä oli silminnähtävä varsinkin hänen isänsä kuoltua. Tarkkailijoita on huolettanut, kuka nyt valvoo maan ydinasearsenaalia ja ballistisia ohjuksia. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=250026
- Etelä-Korean viranomaiset kertovat, että satoja Pohjois-Korean ydintiedemiehiä työskentelee Iranissa, kuten Korea Times kertoo. Lehden tietojen mukaan heitä työskentelee Natanzin ja Qomin laitoksissa, mutta myös muualla. Heidän tehtävänsä on edistää Iranin ydinteollisuutta sekä ohjusten kehittelyä. Pohjois-Korean tiedemiehet vierailevat Iranissa usein kulkien kolmansien maitten kautta. Heidän tukikohtansa Pohjois-Koreassa on ns., huone 99, jossa johto työskentelee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150851#.Tu73YVb3vO0
- Osa Syyrian armeijan panssarijoukoista on loikannut kapinallisten joukkoihin liittyen FSA:n sotilaitten tueksi. Viimeisten uutisten mukaan Syyrian presidentti olisi halukas suostumaan arabiliiton suunnitelmaan sallien tarkkailijat maahan ja aloittaen keskustelut kapinallisten kanssa. Arabiliitto harkitsi asian viemistä YK:n turvallisuus-neuvoston käsittelyyn, mikä voisi auktorisoida esim. NATO:n joukot samantapaiseen ”velvollisuus suojella” operaatioon Syyriassa, kuten tapahtui Libyassa. Uutiset kertovat, että 300 armeijan sotilasta on loikannut FSA:n joukkoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150823#.Tu75Clb3vO0
- Lintutarkkailijat ovat Israelissa innoissaan havaitessaan uuden pikkulintulajin, ”Firecrest”, ensimmäistä kertaa Israelissa. Sitä esiintyy Euroopan joissakin osissa, Turkissa ja Afrikan luoteisosassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150840#.Tu76llb3vO0
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on ollut viime aikoina pitkiä aikoja poissa työpaikaltaan. Todays Zaman kertoo, että pääministeri on lepäämässä lääkärinsä suosituksesta, mutta toisten uutisten mukaan hän sairastaa rectosigmoid syöpää ja että hänelle suoritettiin laparoscopic leikkaus äskettäin, minkä johdosta hän kaipaa lepoa. Jos hänellä on syöpä, sen astetta ei tiedetä eikä siitä asian arkaluonteisuuden vuoksi haluta keskustella julkisuudessa. Hänen sairautensa on kuitenkin viivyttänyt tärkeitä päätöksiä varsinkin Syyrian tapauksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150854#.Tu7-3Fb3vO0
- Tuhansia haredi-kansan mielenosoittajia kokoontui sunnuntai-iltana osoittaakseen vastustavansa hallituksen päätöstä perustaa hallituksen alainen elin, jonka vastuulla on Simeon bar Jochain hautakammio Meron.vuorella. Heidän joukossaan oli tunnettuja ortodoksi-rabbeja ja hengellisiä johtajia. Mielenosoitus alkoi Mea Shearim alueella Jerusalemissa suhteellisen rauhallisena, mutta muutamia autoja kolhittiin. Eda haredit ryhmä ilmoitti vastustavansa mielenosoitusta ja sanoutui siitä irti. Myös joitakin busseja ja poliisiautoja vastaan hyökkäiltiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4163564,00.html
- Ranskalainen päivälehti Le Figaro kertoo, että muutamista Hassan Nasrallahin rohkeista yleisö-esiintymisistä ja tulenkivenkatkuisista puheistaan huolimatta Hizbullah kärsii vakavasta varojen puutteesta, minkä juuret lienevät arabimaailmaa kuohuttaneissa mielenosoituksissa ja valtion päämiesten kukistumisissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4163386,00.html
- Giulio Meotti ennustaa, että jos nykyisen kaltainen tendenssi saa jatkua häiriöittä, Eurooppa tulee olemaan muslimien hallinnon alla ennen vuosisadan loppua. Muslimit muodostavat neljänneksen monien Euroopan pääkaupunkien asukkaista ja kirkkojen kumistessa tyhjyyttään he joko ostavat niitä tai vuokraavat rukouskokouksiensa pito-paikoiksi. Monissa kaupungeissa on lähiöitä, joihin ei-muslimeja ei päästetä tai vain muslimivartijan seurassa. Moskeijat ovat osoittautumassa pieniksi, kuten on käynyt Pariisin suuren moskeijan kanssa, jota halutaan laajentaa. Sen kapasiteetti on 4000. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4162907,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021