Thursday, December 06, 2018

TORSTAI 06.12.2018

TORSTAI 06.12.2018
01. Kunpa pian koittaisi aika, jolloin uutisraporttien pääaiheina eivät olisi tiedot sodista ja sodan valmisteluista, eivätkä kansat opettelisi sotimaan! Se aika on tulossa, mutta vasta sitten kun Rauhan Ruhtinas perustaa kuningaskuntansa maan päälle. Siihen mennessä ja sitä odoteltaessa meidän on tyydyttävä siihen, mitä media meille syöttää. Meidän on kuitenkin pidettävä huoli siitä, ettei se päivä yllätä meitä kuin varas yöllä.

02. Hal Turner kertoo radioshow-julkiasussaan, että tilanne kiristyy entisestään Azovin merellä.

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Anatoliyovych Klimkin julkaisi yllättävän lausunnon, jonka mukaan Ukraina ja NL:n entinen liittolaisvaltio Georgia liittyvät PohjoisAtlantin Sopimusjärjestön NATO:n jäseniksi.

Raportin mukaan geopoliittiset asiantuntijat sanovat, että Ukrainan lausunto annettiin pahinten mahdollisten kehityssuuntien aikana maailman asioissa.

USA:n ulkoministeriön nimettömänä pysyttelevä virkailija huomauttaa vastoin hallituksensa asennetta: "Se tarkoittaa varoitusta Venäjälle – sillä NATO on hyökkäävästi saartamassa Venäjää selvänä päämääränään: joko pakottaa Venäjä polvilleen – tai sen suoranaista miehitystä."

Nimetön ulkoministeriön virkailija lisäsi: "Venäjän presidentti sanoi aiemmin julkisesti: Jos tiedät sodan olevan väistämätön, sinun tulee lyödä ensin.
Ukrainan julkaisema lausunto liittymisestä NATO:on voi olla sellainen, jonka Venäjä tulkitsee NATO:n ensimmäiseksi iskuksi."

NATO-maiden ulkoministerit tapasivat Georgian ja Ukrainan ulkoministerit tiistaina 04.12.2018 sopiakseen yhteisestä taktiikasta tilanteesta Mustan-meren alueella, ja allianssin antamasta tuesta molemmille maille.
NATO on merkittävästi lisännyt kiinnostustaan Mustanmeren ympäristöön, merellä, ilmassa ja maalla, ja haluaa vahvistaa siteitään molempiin maihin.

USA:n ulkoministeri Mike Pompeo lisäsi löylyä kiukaaseen todetessaan: "Venäjän toistuvien keskimatkan ydinohjusvoimien (INF) sopimusrikosten ja laajempien laittomien kuvioiden valossa USA katsoo Venäjän rikkoneen sopimusta ja tulee poistamaan velvollisuutensa sopimukseen 60 päivän aikana, ellei Venäjä palaa sopimuksen täyteen ja todettaviin velvoitteisiin."

Venäjän presidentti Vladimir Putin kieltää sopimusrikkomukset ja varoittaa: "Jos USA peruuttaa osallisuutensa sopimukseen ja aloittaa uusien keskimatkan-ohjusten rakentamisen, Venäjä rakentaa myös uusia ohjuksia."
Putin painottaa, että "NATO rikkoi INF sopimuksen vaatimuksia asentamalla ohjussuojauksen Romaniaan ja Puolaan ensiksi. Venäjällä on siten oikeus uusien keskimatkan ohjusjärjestelmien rakentamiseksi. Nyt NATO syyttää Venäjää, ikään kuin jokainen ei olisi tietoinen todellisuudesta."

Venäjän ulkoministeriö tiedottaa: "USA ei anna mitään todisteita Venäjän INF:n sopimusrikoksista; syytökset ovat perusteettomia." http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3540-ukraine-and-former-soviet-georgia-to-join-nato-sending-nato-naval-forces-to-azov-sea-russia-says-no-entry,

03. Toinen huolestuttava kehitys on meneillään Donetskin Kansantasavallassa, jonka tiedottaja Novohuilos raportoi merkitsemättömien ukrainalaisten tankkien saapumisesta Mariupoliin, ja niitä voitaneen käyttää väärän lipun alla (false flag) operaatiossa siviilejä vastaan.

Tämä voinee tarkoittaa sitä, että Venäjän liittolaiset (proxyt) ovat hyökkäämässä. Tämä on vastoin Minskin sopimusta, joka kieltää raskaiden sotilasaseiden käytön 40 km:n päässä novovenäläisestä rajasta.

Samaan aikaan Ukraina laukaisi onnistuneesti Neptune ohjuksensa, joka osui merimaalin 280 km:n päässä harjoituksissa lähellä Odessaa. Ukraina testasi myös 8 ohjusta S-125 uudistetusta ilmatorjuntajärjestelmästä osuen ja upottaen kahdeksan merelle sijoitettua maalikohdetta.

Breaking Story:

Ukrainan armeijan korkea upseeri vahvistaa NATO:n jäsenmaiden sopineen keskenään marivoimien lähettämisestä Azovinmerelle. Sitä koskeva paperityö on valmisteilla.
Tämä tarkoittaa sitä, että NATO:n sota-aluksia ovat nyt sijoitettu Ukrainan merialusten kanssa kiistanalaiselle merialueelle.

NATO:n ja Ukrainan alusten täytyy – päästäkseen Azovinmerelle – navigoida Venäjän Kerch salmen yli rakentaman sillan kautta – joka on kauttaaltaan Venäjän aluetta. Venäjä jo ehti ilmoittaa: Naton aluksia ei tulla päästämään Azovinmerelle.
Tänään Kreml ilmoitti Venäjän kansalaisille:

Kremlin nopein propagandahaukkuja Solovyov totesi: Naton alukset voivat tulla, mutta ne eivät voi ohittaa Kerchsalmen siltaa, sillä sen molemmat puolet ovat Venäjän aluetta. Jos NATO haluaa sotaa, se saa sen. https://twitter.com/lennutrajektoor,

Solovyov lisäsi radio-ohjelmassaan edelliseen: "Venäjän toimet Azovinmerellä ovat verrattavissa yleisesti hyväksyttyyn, Israelin harjoittamaan Palestiinan kansainväliseen marisaartoon. (itse asiassa se koskee vain Gazan aluetta). NATO:n aluksilla ei ole mitään tekemistä siellä. Sitä voidaan pitää sodan julistuksena", hän sanoo Twitter-sivullaan uhmaavasti.
Edelliseen liittyvä linkki on vain venäjäksi. https://twitter.com/lennutrajektoor/status/1069980010688200707?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1069980010688200707&ref_url=http%3A%2F%2Fhalturnerradioshow.com%2Findex.php%2Fnews%2Fworld-news%2F3540-ukraine-and-former-soviet-georgia-to-join-nato-sending-nato-naval-forces-to-azov-sea-russia-says-no-entry,

04. Venäjä paljasti kehittämänsä "laserkanuunan, joka pystyy tuhoamaan kohteitaan sekunnin murto-osassa, ja jonka asentaminen armeijan käyttöön on aloitettu".
Järjestelmä, jota kutsutaan 16-vuosisadalla eläneen munkkisoturin mukaan nimellä Peresvet, on valmis palveluun, ja sitä on jo testattu ja käytetty Venäjän armeijassa Venäjän hallituksen ilmoituksen mukaan.

Voimakkaan Peresvet laser-järjestelmän esittelyvideo julkistettiin keskiviikkona Venäjän puolustusministeriön sosiaalisen median sivulla.
Videossa laser oli sijoitettu lentokonesuojaan. Sotilas aktivoitti aseen kauko-ohjauksella. Sen ominaisuuksista ei ole kerrottu tarkemmin.

Paljon ei tiedetä Venäjän armeijan aseistuksesta ja sen kyvyistä verrattuna länsimaiden vastaaviin järjestelmiin. Laseraseita on kehitetty myös lännessä, ja niitä on asennettu lentokoneisiin ja sota-aluksiin. Niillä on pudotettu drone-koneita ja eliminoitu ohjuksia mailien päässä.

Venäjän apulaispuolustusministeri Yuri Borisov kertoi ministeriön uutislehdessä Krasnaya Zvezda maanantaina: "Voimme puhua paljonkin laseraseesta, ja elokuvissa niitä käytetty jo kauan sitten, kuten jokainen tietää. Mutta tosiasiassa nämä järjestelmät ovat astumassa aktiivi-palvelukseen, mikä on aikamme todellisuutta. Viime vuodesta lähtien laserjärjestelmät ovat astumassa palvelukseen, ja niillä on kyky riisua potentiaalinen vihollinen aseista ja iskeä maalikohteisiin sekunnin murto-osissa."

Venäjän Peresvet laserjärjestelmästä ei ole paljon tiedetty, sillä sitä on kehitetty salaisuuden verhon alla, eikä Vladimir Putin ole halunnut paljastaa korttejaan ennen aikaisesti. Hän kuitenkin raotti pikkuisen verhoa maaliskuun 1. päivänä puheessaan kansalle todetessaan, että "merkittävää edistystä on saavutettu laseraseistus-ohjelmassa, ja on kaikki syyt otaksua, että olemme askeleen edellä kilpailijoitamme tällä alueella".
"En halua paljastaa enempää yksityiskohtia, koska aika ei ole vielä valmis, mutta asiantuntijat ymmärtävät, että sellaisen aseen johdosta Venäjän puolustuskyky on moninkertaistunut."

Puolustusministeriön uutislehdessä Krasnaya Zvevda raportoitiin keskiviikkona, että "laserase on ollut käytössä jo jonkin aikaa.
Peresvet laserjärjestelmät, jotka perustuvat uusiin fysiikan periaatteisiin, astuivat aktiivipalvelun testivaiheeseen Venäjän asevoimissa 2017 lähtien."

"Näitä järjestelmiä käyttävät Venäjän armeijan yksiköt saivat erityiskoulutusta Mozhaysky Sotilas-avaruusakatemiassa Venäjän toiseksi laajimmassa kaupungissa St. Petersburgissa (Pietarissa). Taisteluyksiköt harjoittelivat käyttäen näitä pitkälle kehitettyjä aseita, opetellen ja harjoitellen niiden ottamista käyttöön ja valmistellen niiden käyttämistä". https://www.dailymail.co.uk/news/article-6462561/Russia-unveils-LASER-CANNONS-destroy-targets-fractions-second.html,

05. UUTISIA LYHYESTI

IDF:n paljastama Hizbullahin louhima hyökkäystunneli, joka alkoi Kafr Kilan, kylästä Libanonissa ja jatkui rajan ali 40 metriä Israelin puolelle, oli 2 x2 metriä laajuudeltaan sekä varustettuna ilmanvaihdolla, sähkökaapeleilla, tiedotusjärjestelmällä sekä putkistolla. Koska maaperä on kallioinen, sen seiniä ei tarvinnut vahvistaa betonilla. Sen louhimisen arvioidaan kestäneen parin vuoden ajan. Se oli km. 25 metriä maanpinnan alapuolella.

IDF arvioi, että sen suunnasta voi päätellä, että sen tarkoituksena oli miehittää Metullan alue. Ehkä sitä oli tarkoitus jatkaa pitemmälle. Sotilaat asensivat salaisen kameran tunneliin, ja siinä nähdään kahden Hizbullahin miehen liikkuvan kameraa kohti. Kameraan asetettu pieni pommi karkotti miehen takaisin omalle puolelleen. (Ehkä olisi ollut viisasta pidättää heidät saadakseen tietoja tunnelien sijainnista.)
IDF arvioi artikkelin mukaan, että tunnelityö oli 7 kuukauden päässä sen ottamiseksi aktiivikäyttöön.

Artikkelissa puhutaan useasta tunnelista, eikä paljasteta, mihin nuo arviot perustuvat. IDF:n Pohjoisen haaran korkea upseeri sanoo, ettei yksikään tunneleista ollut valmis otettavaksi käyttöön. Hän selittää, että IDF on täysin kartoittanut Hizbullahin tunneliverkoston, eikä usko löytyvän uusia yllätyksiä.
"Jotkut paikat tunnemme hyvin, toiset vähemmän, mutta meillä on keinoja, joilla voimme seurata louhimisoperaation alkamisesta sen loppuun saakka – tarkoituksemme on löytää ne kaikki ja tuhota ennen käyttöön ottamista".

Upseeri paljasti IDF:n käyttävän seismisiä, maan sisään asennettuja
sensoreita. "Audio-järjestelmää käyttäen voimme kuunnella maasta tulevia
ääniä ja identifioida epäilyttävät toiminnot." (Ei enää uskota, että ne ovat vain hevosten kavioitten kapsetta, kuten Yaalon arvioi 3 vuotta sitten)

Hizbullah perusti 7 vuotta sitten erikoisyksiköt, nimeltään Radwan Unit, joiden tarkoituksena oli soluttautua Israeliin ja aiheuttaen mahdollisimman paljon sekaannusta ja tuhoa sekä Israelin imagon tuhoamiseksi, että joukkojen moraalin nostamiseksi uskoen voivansa saavuttaa voiton Israelista.
Vuoden 2006 sodassa Hizbullahin erityisyksikön jäsenet pystyivät soluttautumaan Israelin puolelle, surmata 7 IDF:n partion jäsentä ja kaapata kaksi muuta, joiden ruumiit he veivät Libanoniin käytettäviksi Israelissa vangittujen Hizbullahin jäsenten vapauttamiseksi.

Pääministeri Netanyahu sanoi tiistaina, että hyökkäystunnelit olivat osa laajempaa suunnitelmaa Galilean pohjoisosan miehittämiseksi. Osa miehistä lähetettäisiin tunnelien kautta, osa maahyökkäyksenä merkittävän suuren maa-alueen miehittämiseksi. IDF:n komentaja Gadi Eisenkot sanoi tiistaina, että IDF on saanut käsiinsä Hizbullahin tunnelisuunnitelman. Robotin ottamassa videossa nähdään kahden Hizbullahin miehen lähestyvän sitä, ennen kuin pieni räjähdyspanos karkotti ne pois. https://www.timesofisrael.com/all-may-not-be-as-it-seems-as-idf-hezbollah-play-hide-and-seek-over-tunnels/,

EU:n diplomaatit tuomitsivat Libanonissa toimivan terrorijärjestön Hizbullahin sanoen sen rikkovan räikeästi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiä hyökkäävällä toiminnallaan Israelin pohjoisosassa.
Saksan ja Englannin diplomaatit vakuuttivat keskiviikkona tukevansa Israelin oikeutta puolustautua tuhoamalla Hizbullahin louhimat hyökkäystunnelit, ja tuomitsivat voimallisesti Hizbullahin hyökkäyksen valmistelutoimet.

Saksan Israelin lähettiläs Susanne Wasum-Rainer sanoi Saksan hallituksen tuomitsevan Hizbullahin hyökkäävän toiminnan, mistä ovat todisteina sen louhimat tunnelit Israelin maaperällä. Hän lausuntonsa yhtyy USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin lausuntoon, jossa hän esittää voimallisen tuen Israelin oikeudelle puolustaa itsenäisyyttään. https://www.timesofisrael.com/london-berlin-condemn-hezbollah-tunnels-back-israeli-border-operation/,

BESA:n laatimassa artikkelissa käsitellään Ruotsin ja Venäjän välisiä suhteita. Ruotsi on joutunut historiansa aikana 12 sotaa puolustautuessaan itäistä hyökkääjää vastaan 12. -19. vuosisatojen aikana. Viro ja Suomi olivat Ruotsin vallan alla ennen joutumistaan Venäjän (NL:n) vallan alle, Viro 1712, Suomi 1809. Ruotsi omaksui puolueettoman asenteen vuoteen 2000, jolloin se solmi erilaisia sopimuksia EU:n ja skandinaavisten naapuriensa kanssa, kertaa BESA.
Venäjän laajentumishaluinen, entinen KGB:n virkailija, nykyinen presidentti Vladimir Putin harmittelee NL:n kaatumista ja miehittämiensä reuna-valtioitten menetystä, mitä hän pitää NL:n yhtenä suurimmista virheistä.
Hän suunnittelee kaiken aikaa Venäjän laajentumista reunoiltaan Euroopan ja Skandinavian suuntaan, mitä hän pitää helppoina saaliina.

Venäjän laajentumishaaveet ovat vaikuttaneet Ruotsin turvallisuuden lisäämiseen etsimällä turvaa EU:n ja NATO:n taholta, mikä ei miellytä Putinia.
Ruotsi vastusti ehdottomasti Venäjän laajentumista Georgiaan ja Ukrainaan karkottaen joukon venäläisiä diplomaatteja, joista lähes kolmannes olivat venäläisiä vakoojia.

Jännitys nousi maaliskuussa 2013 Venäjän hävittäjälaivueen lentäessä 30 km Gotlannin ilmatilasta. Gotlannin saari on 3183 neliökm., asukasmäärä 58 000, se on 190 km:n päässä Tukholmasta, ja 500 km Venäjästä. Seuraavana vuonna Venäjän uhkaavat lennot lisääntyivät viisinkertaisiksi.
Venäjä varoittaa Ruotsia vastatoimilla, jos se lähestyy NATO:a, sanoen Ruotsin seuraavan natsien esimerkkiä.

Ruotsin armeijan komentaja Micael Byden lähetti saarelle pysyvästi 150 miehen kivääripataljoonan todeten: Se vastaa reaalisesti ympäröivää maailmaa. Syyskuussa 2017 Ruotsi piti suuret sotilasharjoitukset, Aurora 17, joihin NATO ja USA osallistuivat.
Ruotsi lisäsi puolustusbudjettiaan 2016 -2020 periodilla yhdellä miljardilla USD, mutta NATO:n edellyttämä 2 %.n osuus GDP:stä toteutuu vasta 10 vuoden kuluttua, ja sen armeijan sotilasmäärä kasvaa 120 000:en.

Venäjällä on pieni tukikohta Kaliningrad, jonka se on vahvasti linnoittanut Iskander ballistisilla ohjuksilla, joilla se yltää Tukholmaan ja osaan Eurooppaa; Bastion rannikko-ohjusjärjestelmällä sekä Kalibr-risteilyohjusjärjestelmällä. Ilmapuolustuksesta vastaavat Venäjän S-400 IT-ohjuspatteristot.
Venäjän mielenkiinnon kohteena on Nord Stream1 kaasu- ja öljyputkisto Eurooppaan, joista osa asennetaan Ruotsin Baltianmeren kautta Ruotsin vastalauseista huolimatta.

Ruotsin suhteet Venäjään kiinnostavat suuresti myös Suomea, joka on perinteisesti toiminut puskurivyöhykkeenä ja puolustuksen ensivaiheena Ruotsille ja Norjalle Venäjää vastaan.
https://besacenter.org/perspectives-papers/is-war-looming-baltic-sea/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 08 -13; Tiberias14 -17 sadetta; Suolameri 16 -23 sadetta; 15 -23. Huomenna sataa monin paikoin, lauantaina selkenevää, lämpötila pysyttelee alhaalla.

Uusi Kaledonian alue Tyynenmeren eteläosassa koki 3 maanjäristystä kooltaan M7.5; M6.0 ja M6.6, aiheuttaen tsunamivaroituksen, joka on osoittautunut vähäiseksi. Jälkijäristykset kuitenkin jatkuvat. http://strangesounds.org/2018/12/bang-bang-bang-m7-5-m6-0-and-m6-6-earthquakes-hit-off-new-caledonia-within-3-hours-small-tsunami-waves-observed-aftershocks-ongoing.html,


Tuesday, December 04, 2018

TIISTAI 04.12. 2018

TIISTAI 04.12.2018
01. Viime viikon torstainyönä, 29.11., IDF iski 75 minuutin aikana iranilaisiin, Hizbullahin ja syyrialaisiin kohteisiin ensimmäisissä, suurimmissa koskaan maasta maahan toteutetuissa ohjus-iskuissaan Syyriassa, kuten Debkafilen tiedustelu- ja sotilaalliset lähteet kertovat. Nämä iskut eivät siis olleet IAF:n hävittäjien suorittamia, kuten aiemmista raporteista saattoi päätellä.

Iskuissa käytettiin kahta maasta maahan ohjusta rajan yli tehdyissä iskuissa: Pitkän kantaman tykistöasetta, jota kutsutaan nimellä Lora, ja jonka kantomatka on 400 km; sekä ohjattua lyhyen kantaman Tamuz-ohjusta.
Ohjukset iskivät ainakin 15 kohteeseen; useimmat kohteet kuuluivat Iranin vallankumouskaartille (IRGC), Iranin tukemalle militialle sekä Hizbullahille.

Ohjusiskujen kattama alue ulottui Syyrian Hermonin rinteistä pohjoisessa aina Iranin komentokeskukseen Izrassa Daraan provinssissa etelässä.

Iskukohteiden joukossa oli Al-Zabadanin kaupunki Damaskoksen ja Beirutin välisen valtatien varrella lähellä Libanonin länsirajaa, jonka Hizbullah on ottanut valvontaansa perustaen sinne komentoasemiaan, harjoituskenttiä sekä ase- ja ohjusvarastoja.
Al-Kiswassa Damaskoksen eteläpuolella IDF:n ohjukset iskivät Iranin keskus-komentoasemaan Syyriassa, jota kutsutaan nimellä Glass House (lasitalo).

DF kertoo edelleen, että iskuja tehtiin myös kahden Syyrian prikaatin komentoasemiin, jotka on tarkoitettu Syyrian upseereille, jotka komentavat sekalaista Hizbullahin, Iranille myötämielisen militian ja palestiinalaisten muodostamaa joukko-osastoa.
IDF:n ohjukset iskivät myös Syyrian armeijan 90. prikaatin asemiin, joka valvoo Quneitran pohjoispuolella oleva aluetta, sekä 112. prikaatin asemiin, jotka on sijoitettu Quneitran eteläpuolelle, kertoo DF.

IDF:n ohjusiskujen uskotaan aiheuttaneen massiivista tuhoa iskukohteissaan sekä surmanneen tai haavoittaneen lukuisasti iranilaisille, sille myötä-mieliselle militialle, Hizbullahin, ja Syyrian armeijan joukoille.
Iranin, Syyrian, Hizbullahin sekä myös Venäjän mediavälineet ovat vaienneet iskuista.
https://www.debka.com/the-idf-targeted-15-iranian-hizballah-sites-in-its-largest-ever-surface-missile-attack-on-syria/,

Hizbullahin korkea virkailija ilmoitti maanantaina, etteivät Iranin eivätkä Hizbullahin asemat joutuneet ohjusiskujen kohteiksi. Syyrian valtion valvoma media sanoi, että Syyrian ilmatorjunta oli estänyt torstain hyökkäykset Al-Kiswah alueella ilmoittamatta hyökkääjää. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5419193,00.html,

02. Israelin pyrkiessä keskittymään hanukka-aikaan - jolla kunnioitetaan makkabiaikana juutalaisten puhdistaman ja käyttöön vihityn Temppelin pyhittämistä, mutta Temppelin suuren menoran käyttämää erikoisvalmisteita öljyä oli vain yhdeksi päiväksi, mutta joka kesti kuitenkin 8 päivän ajan, jonka jälkeen saatiin uutta erityisesti puhdistettua öljyä - Israelin puolustusvoimat IDF ja diplomaattiset edustajat jatkavat loputonta ja väsymätöntä työtään maailman ainoan juutalaisvaltion puolustamiseksi sekä kotona että ulkomailla, sekä diplomatian, että sotilaallisen voiman kautta.

IDF aloitti maanantaina operaation "Northen Shield", pohjoinen kilpi, jolla pyritään estämään ja neutraloimaan Hibullahin kaivamia hyökkäystunneleita rajan ali Libanonista Israeliin, IDF:n tiedottaja raportoi tänään.

Muutamia vuosia sitten Moshe Yaalonin toimiessa puolustusministerinä paikalliset asukkaat valittivat armeijalle kuulevansa Hizbullahin kaivajien ääniä vuorokaudet ympäri, mutta Yaalon hylkäsi ne mielikuvituksen tuotteiksi, tai läheisessä kibbutsissa liikkuvien hevosten kavioitten ääniksi.

Nyt IDF näyttää saaneen vahvistusta epäilylle, että Hizbullah todella kaivaa tunneleitaan libanonilaisista kylistä Israelin puolelle rakentaakseen terrorin infrastruktuurin, jolla pyritään terrorisoimaan rajan tuntumassa sijaitsevia juutalaiskyliä ja maatiloja.

Vuodesta 2014 lähtien tiedustelujohdon ja pohjoisen komennuskunnan muodostama erikoisosasto on johtanut operatiivisia, teknologisia ja tiedusteluponnisteluja maan pohjoisrajan tunnelikysymyksen hoitamiseksi.
Tiimi on kehittynyt suuresti kyvyssään ja tietomäärässään Hizbullahin hyökkäys-tunneleista.

Tätä IDF:n operaatiota johtaa Pohjoinen komennuskunta yhdessä tiedustelu-haaran, taisteluinsinöörijoukkojen ja hallituksen kanssa aseitten ja infra-struktuurin kehittämiseksi, joilla pystytään estämään ja neutraloimaan rajan ali kaivetut hyökkäystunnelit Israelin alueella.

IDF on kehittänyt suunnitelmia ja pyrkinyt löytämään erilaisia keinoja uhkan poistamiseksi, joista yksi on "puolustusmuurin" rakentaminen, jota kutsutaan nimellä "Defensive Obstacle Project" (puolustusesteprojekti), rakentamalla keinotekoisia jyrkkiä rinteitä ja poistamalla kasvillisuutta näkyvyyden parantamiseksi.

Viimeisten vuosien aikana IDF:n yleisesikunta on johtanut ponnisteluja, jotka
nyt ovat saavuttaneet operatiiviset olosuhteet. Pohjoisen haaran komentaja kenraalimajuri Yoel Strick johtaa operaatiota, johon osallistuu merkittävä määrä IDF:n henkilökuntaa.

IDF:n tiedottaja selvittää, että "IDF:n paljastamat ja operatiivisen tason saavuttaneet hyökkäystunnelit muodostavat välittömän vaaran Israelin siviilien turvallisuudelle. Ne ovat räikeä ja vakava loukkaus Israelin itsenäisyydelle sen lisäksi, että ne muodostavat uuden todisteen terrori-järjestö Hizbullahin jättävän huomiotta YK:n turvallisuusneuvoston UNSC päätöslauselman 1701 vaatimukset, jolla kielletään Hizbullahin aseistautuminen".

"Iranin tukema terrorijärjestö Hizbullah, joka vastaa rajan ali kaivetuista hyökkäystunneleista, jatkaa aktiivisuuttaan Iranin tuella ja rahoittamana rakentaakseen terrorin infrastruktuurin Israelin siviilejä vastaan" jatkaa IDF:n tiedottaja lisäten, että "Israel on lisännyt ja vahvistanut asemaansa Pohjoisella lohkolla ja valmistautuu kaikkiin kehitysnäkymiin. Useita raja-aitaan liittyviä alueita on julistettu sotilaallisiksi alueiksi, mutta paikallisille asukkaille ei ole annettu erityisohjeita. Paikallisia johtavia viranomaisia on informoitu ja yhteistyö heidän kanssaan jatkuu".
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255664, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5419660,00.html,

03. Tuhansittain miehiä ja naisia osallistuu tänään pidettävään maanlaajuiseen protestiin naisia vastaan kohdistetun väkivallan vuoksi.
Päivän aikana suunnitellut tapahtumat alkoivat Tel Avivissa sadoilla punaisilla kengillä ja sandaaleilla, joita asetettiin Habima-aukiolle naisten vartioimina.

Tärkeimmät tieliittymät pitkin maata suljetaan autoliikenteeltä 9.30 alkaen, minkä uskotaan aiheuttavan melkoista sekaannusta liikenteelle.

BeerShevassa parisataa miestä ja naista kokoontuivat kaupungintalolle ennen protestin alkamista.

ScopusVuoren Heprealaisen Yliopiston kampuksella 24 tänä vuonna murhatun naisen nimet oli kiinnitettyinä tuoleihin tekstillä: Kuka seuraavaksi?

Tuhansittain nais- ja miestyöntekijöitä Haderan kunnassa yhdessä naisjärjestöjen kanssa kaupungissa osallistuivat 24-minuutin joukko-kokoukseen 24 murhauhrin muistoksi, ja samantapainen joukkokokous järjestettiin myös Herzliassa.

53.sektori ja naisten järjestöt yhdistivät joukkonsa protestoidakseen kaikkein verisimmän vuoden johdosta 2011 lähtien, kutsuen sitä "hätätilanteeksi".
Monet naiset, heidän mukanaan kuuluisuutta saavuttaneet taiteilijat ja näyttelijät, julkistivat kuviaan sosiaalisessa mediassa tekstillä varustettuna: "Tämä on hätätilanne".
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5419700,00.html,

04. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu tapasi maanantaina Brysselissä USA:n ulkoministerin Mike Pompeon kiireellisissä tunnelmissa. Pääministerin toimisto sanoi lyhyessä tiedotteessaan, että "tapaaminen oli sovittu viime viikolla" lisäten, että "keskusteluissa tultaneen käsittelemään viime viikon aikana tapahtunutta kehitystä" antamatta yksityiskohtia.

Pääministerin seurueeseen kuuluvat Mossadin johtaja, Israelin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja sekä sotilasattasea.

Ron Ben Yishai kertoo ynetnews.com julkaisemassa artikkelissaan, että Bibin ja Pompeon aikaistettu tapaaminen muistuttaa tapaamista, jonka entinen pääministeri Ehud Olmert piti USA:n hallituksen virkailijoiden kanssa ennen IAF:n suorittamaa Syyrian puolivalmiin ydinreaktorin pommitusta v. 2007.

Bibi ja Pompeo luultavasti keskustelevat Iranin ja Hizbullahin Libanoniin kiireisesti rakentamista ohjustehtaista, joissa päivitetään Hizbullahin vanhentuneet ohjukset Iranin toimittamilla kehittyneillä ohjauslaitteilla niiden osumatarkkuuden (ja kantomatkan) nostamiseksi.
Netanyahun uskotaan esittelevän amerikkalaisille kokoamiaan tosiasioita saadakseen USA:n tuen, jos Israel katsoo olevansa pakotettu toimimaan, mikä puolestaan johtaisi Israelia tuomitseviin UNSC:n päätöslauselmiin.

Mike Pompeo tullee esittelemään Netanyahun esittämät tosiasiat USA:n presidentti Donald Trumpille ja kansallisen turvallisuuden neuvonantajalle John Boltonille. Yishai toteaa, että tapaamisen julkistaminen voi olla osa varoituskampanjaa Iranin pysäyttämiseksi ennen IAF:n hyökkäystä. Toisena hypoteesina Yishai esittää mahdollisuuden, että Bibin tarkoituksena voi olla painostaa Libanonia, jonka asetoimittajana USA:lla on merkittävä vaikutusvalta.

Kolmantena aiheena voi olla Libanonin esittämä syytös, että Israelin esittämä Välimerellä löydettyjen kaasu-ja öljyalueitten rajalinja polkee Libanonin oikeuksia, minkä ratkaiseminen vaatii YK:n päätöstä.

Ron Ben Yishai toteaa aivan oikein, että Bibin Brysselin matka sattuu kovin ongelmalliseen aikaan. Oikeuskansleri Avichai Mandelblit sai sunnuntai-aamuna poliisin suositukset, joissa esitetään Netanyahun asettamista syytteeseen ainakin tapauksessa 4000, joka koskee Bezek-Walla tapausta.
Lisäksi oikeuskanslerilla on harkittavana kolme muuta tapausta, 1000 koskien laittomia lahjoja; 2000 koskien Yedioth Aharonot –Hajom tapausta, sekä tapaus 3000 koskien ydinvenekauppoja saksalaiselta varustamolta.
Bibi ei ole ollut suoraan epäiltynä tapaus 3000:ssa, mutta kaksi edellistä voivat poliisin käsityksen mukaan olla jopa raskauttavia.

Israelin oppositio voi pitää IDF:n mahdollisia sotilaallisia toimia Libanonin ohjustehtaita vastaan Netanyahun pyrkimyksenä siirtää häntä vastaan esitetyt potentiaaliset syytöstoimet.
Toisaalta kysymys on kansallisesta turvallisuudesta, missä henkilökohtaisen edun tavoitteleminen on siirrettävä syrjään, mistä Mandelblit on hyvin tietoinen. Miten paljon tämä vaikuttaa hänen päätöksiinsä, on mahdotonta arvioida. Liian paljon on annettu yhden henkilön kannettavaksi.

Pääministerin lisäksi hänen vaimonsa Sara on epäiltyjen joukossa kuten myös heidän poikansa Yair, jonka poliisi jätti syrjään todisteitten puuttuessa, mutta poliisin rekisterissä maininta tästä kuitenkin säilyy.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5419155,00.html, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5419127,00.ht,

05. Israelin juutalaisasukkaitten vuosituhansien aikana omaksuma Toran käsky kohdella oikeudenmukaisesti maassa asuvia muukalaisia, joilla tarkoitetaan ei-juutalaisia, joutuu kovalle koetukselle PA:n ja Hamasin arabien tästä tietoisina tarkoituksellisesti lähettäessä alaikäisiä lapsiaan ja nuoriaan härnäämään ja kiusaamaan IDF:n sotilaita, mistä malliesimerkki on samarialaisessa Nabi Salih arabikylässä asuva 16-vuotias Ahed Tamimi.

Jo vuosia aiemmin hän esiintyi videoissa keskenkasvuisena tyttölapsena heilutellen nyrkkejään sotilaitten kasvojen edessä, sekä sylkien ja potkien heitä. Lopulta hänet pidätettiin 19. joulukuuta kuten myös hänen äitinsä. Videossa Ahed Tamimi seisoo rohkeasti täysissä sotilasvarusteissa olevan sotilaan edessä läimäytellen häntä kasvoille, sylkien ja potkien sotilasta, joka ei reagoinut niihin mitenkään. Hän ja hänen äitinsä ovat pidätettyinä odottaessaan oikeuden päätöstä heidän kohtalostaan.
Ahed Tamimia odottaa potentiaalinen 14 vuoden vankeusrangaistus.

Ahed Tamimin vaalea kihara tukka, hänen vaalea ihonvärinsä ja pisamaiset kasvonsa herättivät epäilyksiä hänen todellisesta alkuperästään: Ovatko perheen jäsenet aitoja, vai onko heidät valittu esiintymään provokaattoreina? Tamimin perheellä on vuosien kuluessa kasvanut aktiivinen protesti IDF:n sotilaita ja Israelin Juudeassa ja Samariassa harjoittamaa politiikkaa vastaan.

Israelin USA:n entinen lähettiläs ja apulaisministeri Michael Oren teetti
Knessetin salaisen tutkimuksen Ahed Tamimista ja hänen perheestään. Asian tultua jälkisuuteen se herätti välittömiä syytöksiä rasismista.
Orenin tutkimuksen tuloksia ei ole julkistettu. Oren kuitenkin olettaa, että joku rahoitti Tamimin perheen provosoivaa käyttäytymistä, vaikka siitä ei ole todisteita.

Oren kutsuu lasten käyttämistä maksettuina uhreina hyvin taidokkaaksi operaatioksi, jolla on pystytty manipuloimaan läntistä mediaa. Hän kertoo havainneensa yhden pojan, joka esiintyy samasta tilaisuudesta otetuissa videoissa, yhdessä videossa käsi kipsattuna, toisessa ilman sitä.
Oren sanoo, että asiasta keskusteltiin komitean istunnossa.

Tamimin perheen isä Bassem Tamimi kieltää syytökset rasistisina todeten: "Tamimin perhe oli Palestiinassa ennen Israelin syntyä, ja aiomme pysyä täällä. Miksei palestiinalaisilla voi olla vaaleita piirteitä? Sen kieltäminen on rasismia".

PA/PLO:n ja Hamasin arabit ylistävät Ahed Tamimia sankarina, ja hänestä on riimitetty lauluja, joiden esittäminen armeijan radiossa on kielletty.
Abbas lupasi, että PA maksaa palkkaa Ahedille, mikä osoittanee, mistä hänen mahdollinen rahoituksensa on lähtöisin.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5076095,00.html?utm_source=Taboola_internal&utm_medium=organic,

06. UUTISIA LYHYESTI

Israelin komptroller Yosef Shapira sanoo, ettei mitään ole opittu Karmelin suurpalosta v. 2010, jossa sai surmansa 44 ihmistä, 17 000 ihmistä oli evakuoitu kodeistaan ja 25 dunamia metsää paloi.
Karmelin suurpalon uhrien vaatimuksista 97 % on prosessoitu, ja 260 miljoonaa NIS on maksettu palon uhreille. Palo tuhosi yli 41 000 dunamia maata ja vahingoitti 1 900 kotia. Tuhojen ja palon jälkeisen hallinnan kustannukset nousevat ainakin 647 miljoonaan NIS. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5419226,00.html,

Saudijournalisti Khashoggin ystävä Omar Abdulaziz – kiihkeä Riyadin kuninkaallisten kriitikko – sanoo, että hänen puhelinkeskustelunsa murhatun journalistin kanssa on paljastettu saudiviranomaisille hänen yhdistettyään linkkiin, jonka oli väitteen mukaan lähettänyt hänelle NSO ryhmä, ja nyt esittää 160 000 USD korvausvaatimuksen israelilaiselle tiedusteluyhtiölle.

Abdulaziz väittää, että yhtiön pitkälle kehitetty tiedusteluohjelma kohdistui häneen, mikä auttoi hänen ystävänsä Jamal Khasoggin murhaamista.
Kyseinen yhtiö kieltää syytökset todeten, ettei ole mitään todisteita yhtiön kehittämän teknologian käyttämisestä Khashoggin tapauksessa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5419269,00.html,

Gazan rajan läheisyydessä asuvat perheenäidit vetoavat korkeimpaan oikeuteen, että se estäisi Qatarin lähettämien varojen siirtämisen Hamasin terroritoiminnan rahoittamiseksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5419340,00.html,

Qatarin varojen toinen 15 miljoonan USD erä siirretään Gazaan tällä viikolla, ellei kokein oikeus puutu asiaan. Ensimmäinen 15 miljoonan erä käytettiin Hamasin 30 000 virkailijan palkkojen maksamiseksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5419049,00.html,

Hizbullahin rakennuttama hyökkäystunneli Libanonista Israelin puolelle löydettiin tänä aamuna. IDF:n tiedottajan mukaan Israelin-Libanonin rajan tuntumassa operoivat sotilaat löysivät tunnelin tiistai-aamuna. Tunneli alkoi libanonilaisesta Kafr Kelan kaupungista, sen löytyminen on osa IDF:n aloittamaa operaatiota Northen Shield. IDF aloitti tunnelin neutraloimisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255675,

Pääministeri Netanyahu esitti taas kerran yhden lukuisista uhkauksistaan, joihin viholliset ovat tottuneet olan kohautuksella. "Jokainen, joka pyrkii vahingoittamaan meitä, maksaa korkean hinnan" hän totesi.
Bibi sanoi IDF:n päättäneen lujasti paikantaa ja neutraloida kaikki rajan ali kaivetut terroritunnelit Libanonista Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/255679,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 7 -14; Tiberias 14 -21, sadetta; Suolameri 16 -24; Eilat 13 -23 +C-astetta, tänään sadekuuroja, huomenna aurinkoista, torstaina sadetta. Lämpötilat pysyttelevät alhaisina.

Maan tärähtely jatkuu Alaskan perjantain 7.0 R-asteen maanjäristyksen jälkeen; 1400 jälkijäristystä rekisteröitiin perjantaista lähtien. Sama tahti järistysten suhteen jatkuu Kaliforniassa ja Kalifornian ja Nevadan rajalla. https://www.adn.com/alaska-news/2018/12/03/nearly-1400-aftershocks-have-been-measured-since-fridays-70-earthquake-in-alaska/, https://www.dailymail.co.uk/news/article-6456245/Family-forced-flee-home-7-0-Magnitude-earthquake-hits-Alaska.html,

Katolisen maailmanlaajuisen kirkon johtaja paavi Francis I osoitti taas kerran, minne länsimaiden todellinen rakkaus kohdistuu. PA/PLO:n puheenjohtaja teki vierailun paavin luokse Vatikaaniin 03.12. Paavi osoitti "todellista kristillistä rakkautta" vierastaan kohtaan syleilyillä ja poskisuudelmilla molemmin puolin. "Minä panen luottamukseni Sinuun", sai Abbas lopuksi.

He keskustelivat Vatikaanin kirjastossa 20 minuutin ajan, jonka kuluessa paavi osoitti huolensa Jerusalemin asemasta. "Erityinen huomio kiinnitettiin Jerusalemin asemaan, painottaen sen tärkeyttä huomioida ja säilyttää sen identiteetti sekä Pyhän Kaupungin universaali arvo kolmelle Abrahamilaiselle uskonnolle" sanotaan Vatikaanin lausunnossa. Vatikaanin huoli koskee presidentti Trumpin tunnustusta Jerusalemista Israelin pääkaupunkina vaatien, että sen "status quo" tulee säilyttää.
https://www.jpost.com/Israel-News/Abbas-in-first-meeting-since-Jlem-embassy-move-says-hes-counting-on-Pope-573427,

Eikö kukaan ole kertonut paaville, miten PA/PLO suhtautuu kristittyihin valvomillaan alueilla? Esim. Betlehem oli kristittyenemmistöinen kaupunki ennen Jasser Arafatin terroristien saapumista kaupunkiin. Nyt sen asukkaista on enää alle 10 % kristittyjä, valtaosa on pakotettu muuttamaan pois. Eräs pappi Betlehemissä arvioi, että joululaulu "Stille Nacht, Heilige Nacht" toteutuu Betlehemissä 10 vuoden aikana käytännössä: ei yhtään kristittyä enää jäljellä. Ehkä se ei kiinnosta Vatikaania, kun ihmisiä on liikaa.Sunday, December 02, 2018

SUNNUNTAI 02.12.2018

SUNNUNTAI 02.12.2018
01. Iran jatkaa aseistautumistaan potentiaalista sotaa varten, joko Israelia tai Yhdysvaltoja tai muita vihollisia vastaan. Iran on lisäksi osoittanut kykynsä rakentaa monimutkaisia asejärjestelmiä kotimaassa. Iran on kehittänyt laajan kotimaassa valmistettujen aseiden teollisuuden pelätessään kansainvälisten sanktioitten ja tuontikieltojen estävän ulkoisten aseiden tuonnin.

Lauantaina Iranin laivasto laski vesille kotimaassa valmistetun hävittäjän, jolla valtion johtaman median mukaan on tutkaa välttäviä (stealth) ominaisuuksia.

Juhlallisessa seremoniassa, joka televisioitiin valtion TV:ssä, Sahand risteilijä – joka pystyy tekemään viisi kuukautta kestäviä matkoja ilman välihuoltoa – liittyi Iranin vakinaiseen laivastoon Bandar Abbasin tukikohdassa Persian lahdella.

Sahand hävittäjässä on lentokansi helikoptereille, torpedojen laukaisualustoille, tykkejä ilmatorjuntaa ja aluksia vastaan, maalta-maalle ja maalta-ilmaan ohjuksia, sekä elektronisen sodankäynnin mahdollisuus, kuten Iranin valtion TV-aseman raportoi.

"Alus on tulosta Iranin laivaston uskaliaasta ja luovasta suunnittelusta perustaen paikalliseen tekniseen osaamiseen - ja omaa lisäksi tutkaa välttäviä ominaisuuksia" sanoi vara-amiraali Alireza Sheikhi valtion uutistoimistolle Irna. Sheikhi johtaa Iranin laivatelakoita, jotka rakensivat Sahand hävittäjän.

Iran rakensi ensimmäisen kotona rakennetun hävittäjän 2010 osana laivaston kaluston uudistamista, joka aloitti toimintansa ennen 1979 islamilaista vallankumousta, ja on pääosin USA:ssa rakennettu.

USA:n presidentti Donald Trump veti maansa pois kansainvälisestä ydinsopimuksesta Iranin kanssa (JCPOA) toukokuussa ja asetti uusia Teheranin vastaisia sanktioita todeten, että sopimus oli virheellinen koska siinä ei huomioitu Iranin ballististen ohjusten kehittämistä, eikä sen antamaa tukea liittolaisilleen Syyriassa, Jemenissä, Libanonia ja Irakissa.
USA:n päämääränä on rajoittaa Iranin öljynvientiä nolla-tilanteeseen. Iranin korkeat virkailijat uhkaavat, että jos Iranin ei sallita viedä öljytuotteitaan, silloin mitkään muutkaan maat eivät voi viedä öljyään Hormuzansalmen kautta Persianlahden suulla.

Vara-amiraali Sheikhi sanoi Sahandin vierailevan kolmen muun erikoishelikoptereilla varustetun sota-aluksen kanssa lähi-tulevaisuudessa Venezuelassa EteläAmerikassa tehtävässä, joka kestää viisi kuukautta, kuten Iranin laivaston apulaiskomentaja kontra-amiraali Touraj Hassani Moqaddam vahvisti puoli-viralliselle uutistoimistolle Mehr.

Iranin ylin valvoja Ayatollah Ali Khamenei sanoi viime viikolla tavatessaan laivaston komentajia, että Iranin tulee lisätä sotilaallista kykyään vihollisten torjumiseksi.

Iranin laivasto on laajentanut ulottuvuuksiaan viime vuosina, lähettäen aluksiaan Intian valtamerelle ja Adenin lahdelle suojellakseen aluksiaan somalimerirosvoilta noilla alueilla.

Iranin armeijan aselajien komentaja sanoi v. 2016 Iranin rakentavan tulevaisuudessa meriasemia Jemeniin tai Syyriaan, antaen viitteitä, että etäiset tukikohdat voivat olla jopa sotilaallisesti arvokkaampia kuin ydinteknologia. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5417945,00.html,

02. Libanonissa päämajaansa pitävä terrorijärjestö Hizbullah julkaisi perjantaina propagandavideon, jossa esitetään IDF:n sotilaitten kuvia ja Kirya päämajan tukikohtaa Tel Avivissa varoittaen Israelia iskemästä shia-järjestöjen kohteisiin maassa varustettuna viestillä: "Jos uskallat hyökätä, tulet katumaan sitä".

Propagandavideo on osa Hizbullahin käymää psykologista sota-kamppailua, ja siinä esitetään IDF:n sotilaitten kuvia ja sotilaallisia tukikohtia – mukaan lukien päämaja Kiriya Tel Avivissa.
Video on varustettu hepreankielisellä varoituksella olla hyökkäämättä, tai seuraukset ovat tuskallisia.

IDF:n arabiakielinen tiedottaja Avichay Adraee julkaisi virallisen lausunnon Hizbullahin propagandavideon johdosta.
"Lasitaloissa elävien ei tulisi heitellä kiviä".
Adraee kirjoitti maanantaina Twitter-sivullaan, että Libanonin tulee lopettaa aseita Hizbullahille kuljettavien Iranin koneitten toiminta maassaan.

Päivää aiemmin paljastettiin ensimmäistä kertaa iranilaisen lentoyhtiön, jolla on yhteyksiä Iranin vallankumouskaartiin, tehneen suoran lennon Teheranista Beirutiin.
Raportin mukaan kone kuljetti Iranista uudenaikaisia ase-järjestelmiä, joilla voidaan päivittää vanhentuneet ja epätarkat ohjukset GMS- ohjatuiksi tai ennalta kohteen koordinaateilla varustetuiksi täsmä-ohjuksiksi.

Muutamia tunteja Iranin koneen laskeutumisen jälkeen Beirutiin raportoitiin Syyrian mediassa it-järjestelmien eliminoineen useita "vihamielisiä kohteita" väitetyn IDF:n hyökkäyksen aikana lähellä Damaskoa. IDF:n tiedottaja kumosi tiedot väärinä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5417749,00.html,

03. Tunteja sen jälkeen kun iranilainen kuljetuskone laskeutui Beirutin lentokentälle, Syyrian TV raportoi Syyrian ilmatorjunnan ampuneen alas israelilaisen hävittäjän ja 4 ohjusta.
IDF kieltää TV:n raportin vääränä, ettei yhtään sen hävittäjistä ollut ammuttu alas. Golanilta etsitään Syyriasta ammutun torjuntaohjuksen jäännöksiä avoimilta alueilta.

Hyökkäys tehtiin Al-Kiswah kaupunkiin, Damaskoksesta etelään, vain 50 km:n päässä Israelin rajasta.
Toinen syyrialainen uutistoimisto väitti kohteitten kuuluneen Iranin tukemille militaristeille, mutta uutista ei ole vahvistettu.

IDF:n tiedotusyksikön mukaan syyrialainen raportti on väärä, eikä yhtään IAF:n konetta ole ammuttu alas. Etsintä Syyriasta ammutun torjuntaohjuksen ja toisten jäännösten löytämiseksi jatkuu, mutta tiedot ovat vielä vahvistamattomia.

Al-Kiswah on joutunut toistamiseen hyökkäyksen kohteeksi. Viime toukokuussa hyökkäys tehtiin Iranin sotilastukikohtaan Damaskoksesta etelään, jonka IAF:n väitetään tehneen. Iskuissa sai surmansa ainakin 15 ihmistä, heistä 8 iranilaista. Iskun kohde oli keskimatkan ohjukset, joissa on suhteellisen raskas kärkiosa.

Kuusi kuukautta ennen Iranin tukikohtaa pommitettiin samalla alueella. 3 kuukautta myöhemmin BBC julkaisi kuvia kohteesta.
Tämä on ensimmäinen Syyriaan tehty isku sen jälkeen, kun Syyrian ilmatorjunta ampui alas Venäjän tiedustelukoneen erehdyksessä, syyttäen ensin Israelia. Tämä sekoitti pahoin presidentti Putinin ja Netanyahun välisiä luottamussuhteita.

Netanyahu on vakuuttanut, että IAF tulee jatkamaan toimintaansa kaikesta huolimatta Syyriassa estääkseen Iranin tukikohtien rakentamista ja aseitten toimittamista Hizbullahille.
Syyrian ihmisoikeuksien valvoja tiedotti torstaina, että ensimmäistä kertaa 75 päivään IDF:n ohjukset iskivät etelään Damaskoksesta.

Ohjushyökkäys tehtiin muutamia tunteja sen jälkeen, kun iranilaisen lentoyhtiön Fars Air Qeshm Boeing 747 jumbokone, jota Iranin vallankumouskaarti käyttää aseitten salakuljettamiseksi liittolaisilleen, teki suoran lennon Iranin pääkaupungista Beirutiin, ensimmäistä kertaa. 27-vuotias jumbojet lähti Teheranista 8.02 torstaiaamuna ja laskeutui Beirutiin 10.19 am.

Edellisenä kuukautena raportoitiin samanlaisesta kuljetuksesta.
Se herätti epäilyksiä, että Iran muuntaa matkustajakoneita kuljetuskoneiksi GPS-osien toimittamiseksi vanhentuneitten ohjusten päivittämiseksi täsmäohjuksiksi.

Lähi-Idän tiedustelulähde, joka haluaa pysyä anonyyminä, toteaa: "Iranilaiset pyrkivät löytämään uusia teitä salakuljettaa aseita liittolaisilleen Lähi-Idässä. He tutkivat lännen kykyä paljastaa heidän salakuljetustiensä".

Netanyhu paljasti 2 kuukautta sitten YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa, että viime vuoden aikana Iranin ohjaama Hizbullah on pyrkinyt rakentamaan infrastruktuuria maasta maahan ohjusten muuttamiseksi täsmäohjuksiksi lähellä Beirutin lentokenttää.

"Minulla on viesti Hizbullahille: Israel tiedostaa, mitä te olette tekemässä, ja Israel tietää, missä se tapahtuu, eikä Israel salli teidän onnistuvan siinä". https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5417116,00.html,

04. IDF valmistautuu Hamasia ja muita terrorijärjestöjä vastaan Gazan kaistalla käytävään seuraavaan sotaan, joka kaiken todennäköisyyden mukaan poikkeaa täysin perinteisestä sodasta.

IDF:n ennustaa Hamasin turvautuvan tiheästi rakennetun kaupunkiympäristön alle kaivamaansa tunneliverkostoon, jossa sen tekniset puutteet tasoittuvat IDF:n ylivoimaiseen teknologiaan verrattuina.

Tämän uhan torjumiseksi IDF:n "taistelu-insinöörijoukkojen" yksikön henkilömäärää on lisätty, ja armeija on hankkinut pitkälle kehitettyä teknologiaa, jolla se pystyy paikantamaan ja eliminoimaan Hamasin hyökkäystunneliverkoston.

IDF:n taistelu-insinöörijoukot ovat käyneet läpi lähivuosien aikana muutosprosessin voidakseen poistaa Hamasin hyökkäystunnelien antaman edun.
Operaation Pillar of Defence ja Operaation Protective Edge aikana Hamasilta puuttuivat maataisteluedellytykset ja pääsy lähelle rajaa, ja siksi Hamas viimeisen vuosikymmenen aikana keskittynyt muuntamaan koko armeijansa taistelukyvyn maanalaisiin tunneli-verkostoihinsa rakennusten, katujen, sairaaloiden ja koulujen alla.
IDF:n arvion mukaan seuraavan sodan aikana tuhannet Hamasin taistelijat tulevat piileskelemään maanpinnan alapuolelle kaivetuissa tunneleissa.
Hamasin taistelijat pyrkivät välttämään suoraa taistelukontaktia IDF:n sotilaitten kanssa, mutta pyrkivän houkuttelemaan sotilaat tunneleihinsa, joissa heillä on etulyöntiasema. He tulevat miinoittamaan tunneleita ja varustamaan osat niistä räjähteillä, jotka voidaan laukaista kauko-ohjauksella.

IDF on hankkinut teknologiaa, jolla pystytään paikantamaan tunnelit, yönäkö teknologiaa, yhteydenpitovälineitä ja kehittyneitä sotilaallisia robotteja.
Joitakin kutsutaan nimellä "voyeur", toisia nimellä "paratiisilintu" tai "heinähanko" (pitchfork) tunnelien paikantamiseksi, ulostulo-aukkojen löytämiseksi ja tietojen kokoamiseksi maan alla.

Kaiken tämän "teknologian avulla IDF uskoo voivansa käydä taisteluja maan alla lähettämättä sotilaita Hamasin asettamiin ansoihin; muuttaa maanalainen city maanalaiseksi hautaus-maaksi". Poistumisaukot pystytään sulkemaan välittömästi sulkusäkeillä, TNT räjähteitä ja panssarimiinoja on hankittu kuten myös D9 Caterpillareita ja pieniä "worms" kameroita käytettäviksi eri tilanteita varten. IDF ei halua julkistaa kaikkia hankkeitaan.

On selvää, että sotilaat tulee kouluttaa uudenlaista sodankäyntiä ja uutta teknologiaa varten maanalaisissa tiloissa, mutta myös perinteiseen sodankäyntiin tiheästi rakennetussa kaupunkiyhteydessä, joita käytettiin siirtymään rakennuksesta toiseen väliseiniin tehtyjen aukkojen kautta.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5416868,00.html,

05. UUTISIA LYHYESTI

Juutalainen ei olisi juutalainen, ellei hänellä olisi kaksi eriävää mielipidettä, ja jos on kolme yhdessä, siinä on vähintään kolme mielipidettä, sanotaan. Löydä siinä siiten sopiva kompromissi.

Edelliset kirjoitukset ovat kovin militaristisia, joten lienee oikein esittää yksi eriävä näkemys.
Hagai El-Edri on B´Tselem NGO-järjestön hallitusjohtaja.
Hänen johtava ajatuksensa on: Lopeta yrityksesi olla macho-mies ja pyri olemaan inhimillinen.

Hän aloittaa kirjoituksena toteamalla, että Jordan joen ja Välimeren välillä asuu 13 miljoonaa ihmistä, eivätkä ketkään heistä ole menossa minnekään. (mistä lienee saanut tuon luvun, käsittääkseni täällä asuu 1.5 miljoonaa vähemmän, mutta se siitä)
Hagai sanoo israelilaisten kehittäneen "personallisuuden jakaantumisen häiriötilan", mitä sopivasti ruokkivat valhetiedot puolin ja toisin, mutta "totuus tulee lopulta ilmi"(sanoi Vennamo).

"Me kuitenkin asumme samalla tektonisella laatalla, joten paras opetella elämään todellisuuden alla". Hän myös niputtaa Gazan ja Länsirannan arabit samaan perheeseen kuuluviksi, mikä ei pidä paikkaansa, Gazalaiset ovat eri kansaa kuin Juudean ja Samarian arabit, joitten pääosa on muuttanut muista arabimaista, joskin vieraaseen sekaantumista lienee tapahtunut.

Hän kritisoi hallituksen ja IDF:n propagandaa, että "jokainen gazalainen on Hamasin kannattaja", ja "kaikki mitä siellä tapahtuu, on Hamasin syytä". Hagai muistuttaa, että onhan Gazassakin sentään todellisia eläviä miehiä, ja naisia, ja lapsia; ihmisiä. Heilläkin on omat toiveensa, kaipauksensa, olosuhteista riippumatta, mikä israelilaisenkin tulee hyväksyä.
Hagai katsoo, että vain hänen kapea näkemyksensä on ainoa oikea. Seuraava sota on verisin kaikista, mutta ole inhimillinen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5415935,00.html,

Uutta optimismia lupaa Israelissa kehitetty vallankumouksellinen aivokasvaimen hoitomenetelmä, jota kutsutaan nimellä "Optune".
Sitä on onnistuneesti käytetty taistelussa erityisen hyökkäävää glioblastoma (GBM) syöpää vastaan.
Israelissa joka vuosi kuolee 200 ihmistä tähän syöpälajiin, ja saman verran diagnostoidaan joka vuosi uusia tapauksia. Tähän mennessä siihen ei ole ollut mitään tehokasta hoitomenetelmää.

Professori Yoram Palti kehitti teknologian, joka luo pään ympärille sähkö-magneettisen kentän, joka estää syöpäsoluja jakaantumasta ja kasvamasta. Idea lähtee siitä, että kehon molekyyleillä on sähkövaraus, jota pystytään manipuloimaan. Keinotekoinen sähkökentän muutos aiheuttaa syöpäsolujen vajavaisen jakaantumisen, joka johtaa niiden kuolemiseen.
Lisäksi on havaittu, ettei muutos sähkökentässä häiritse muiden aivosolujen toimintaa.

Kallomyssyä (skullcap) täytyy pitää 7 päivää viikossa 24 tuntia päivässä, mikä on liian suuri uhraus joillekin, mutta teknologia on vielä kehitys-ja kokeiluvaiheessa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5404104,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 8 -18; Tiberias 14 -26; Suolameri 17 -26; Eilat 16 -26: puolipilvistä toistaiseksi, vähän lämpenevää.