Posts

Showing posts from October 30, 2011
PERJANTAI 04.11.11

1. PÄIVÄN uutisanti vaikuttaa ensi lukemalta vähintäänkin hälyttävältä ja herättää rauhattomia tuntemuksia. Sotaisten tai sodalla uhkaavien uutisten ohella Israelin sisällä velloo monen-laista kehitystä, mitkä eivät anna kuvaa yhtenäisestä kansasta, joka taistelee olemassa-olostaan. Mutta kaikesta huolimatta käydään yhdessä niitä läpi luottaen siihen, että Taivaan Isä lopultakin ohjaa kansojen ja kansakuntien kohtaloita, myös silmäteränsä Israelin.

2. Jerusalem Postin pääuutinen kertoo kissankokoisin kirjaimin, että maan ammattiliitto Histadrut uhkaa aloittaa maassa yleislakon maanantaina kuuden aikaan aamulla, joka lamauttaisi meri- ja lentoliikenteen, hallituksen toimistot, paikalliset kuntapalvelut sekä muita vielä määrittelemättömiä julkisen palvelun alueita, joista Histadrut lupaa torstaina antamansa varoituksen mukaan kertoa tarkemmin sunnuntaina. Asiaa tuntemattomalle jää epäselväksi, mistä kenkä lopulta puristaa, mutta artikkelissa kerrotaan Histadrutin pää…
TORSTAI 03.11.11

1. UUTISLÄHTEET ovat täynnä sotahuhuja, joiden mukaan ei vain Israel vaan johtavat länsimaat, USA, Englanti, mahdollisesti Saksa ja Italia, harkitsevat kovenevien sanktioitten lisäksi sotilaallisia iskuja Iranin vallankumouskaartin keskuksia sekä infrastruktuuria vastaan. USA harjoittelee Persianlahdella omilla aluksillaan, joihin kuuluu myös ydinsukellusveneitä. Lontoossa ilmestyvä Guardian lehti kertoo, että USA on vauhdittanut suunnitelmien laatimista lentohyökkäyksistä Iranin ydinlaitoksia vastaan. USA:n kiireeseen ovat voineet vaikuttaa Israelin armeijan viimeaikaiset toimet. IAF harjoitteli Sardinian yläpuolella yhdessä Italian ilmavoimien kanssa parin viikon ajan. Harjoitukset loppuivat viime viikolla. Hävittäjälentäjät harjoittelivat operaatioita 800 km:n päässä tukikohdistaan simuloiden eri muodostelmia ja iskuja erilaisiin kohteisiin. Harjoitukset oli suunniteltu puoli vuotta sitten. Harjoituksissa IAF:n lentäjillä oli mahdollisuus tutustua NATO:n operaatio…
KESKIVIIKKO 02.11.11

1. ISRAEL aloittaa varovaisesti uhkaustensa toteuttamisen katkoa velvoitteitaan ja suhteitaan PA:n kanssa siksi, että se vastoin varoituksia ja Oslon ja muita solmimiaan sopimuksia jatkaa hakemuksiaan YK:ssa ja sen elimissä. Tämänkertaisten toimenpiteiden sysäyksenä toimi UNESCO:n päätös hyväksyä PA sen täysjäseneksi, vaikka ymmärtääkseni YK:n sääntöjen mukaan vain valtioilla on sellainen oikeus. Tämä täytyykin nähdä osaksi PA:n johdon toimintaa, joka toistuvasti rikkoo sääntöjä ja sopimuksia luottaen siihen, että maailman silmissä lempilapsen asemaan hyväksytty Palestiinan Auktoriteetti ja sen ilman valtuuksia toimiva ”presidentti ilman valtiota” Mahmoud Abbas kuitenkin saavat anteeksi ja rahahanat PA:n pohjattomaan säkkiin pysyvät auki.

USA toteutti oman uhkauksensa välittömästi - UNESCO:n myönteisen päätöksen PA:n hyväksymisestä sen täysjäseneksi tultua julkiseksi - jäädyttää järjestölle myöntämänsä avustukset, 22 % sen vuosibudjetista. Kanada sanoi myös jäädy…
TIISTAI 01.11.11

1. PA:N hakemus UNESCO:n täysjäsenyydestä hyväksyttiin järjestön maanantain kokouksessa äänin 107; vastaan 14; äänestyksestä pidättyi 52. Tulos ei yllättänyt ketään, se oli selvä jo ennen äänestystä, vain muutamien yksityisten valtioitten äänestämistä seurattiin. USA äänesti vastaan, kuten myös Kanada, Israel, Saksa ja Alankomaat. Puolesta äänestivät mm. Brasilia, Venäjä, Kiina, Intia, Etelä-Afrikka, Itävalta ja Ranska. Englanti ja Italia pidättyivät äänestämästä.
ÄÄNESTYKSEN tuloksena Palestiinan Auktoriteetti, PA, tuli siten UNESCO:n 195:ksi (194 ?) jäseneksi JP:n artikkelin mukaan. YK:ssa on 193 jäsenmaata.
Päätöksellä tulee olemaan välittömiä seurauksia.
USA ilmoitti pidättävänsä pian maksettavaksi tulevan 60 miljoonan USD maksueränsä. Kanada ilmoittaa harkitsevansa myös oman maksuosuutensa siirtämistä tai poistamista.

PA:n puheenjohtaja, olemattoman valtion presidentiksi kutsuttu, Mahmoud Abbas kiitteli haltioissaan ”maailman valtioita äänestyksestä rauhan h…
MAANANTAI 31.10.11

1. IDF, Israelin puolustusvoimat, valmistautuvat kaiken varalta Gazan tilanteen kärjistymiseen siitä huolimatta, että Egypti neuvottelee uudesta tulitauosta edellisen epäonnistuttua. DFLP:n miehistö oli valmistelemassa raketin ampumista Israeliin, kun IDF:n sotilaat havaitsivat sen ja lähettivät lentoaseensa eliminoimaan rakettimiehistön eilen kolmen aikaan iltapäivällä. Raporttien mukaan yksi jäsen kuoli ja toinen haavoittui. Terroristit Gazassa vastasivat tähän ampumalla kolme rakettia yön aikana Eshkolin alue-neuvoston alueelle. IDF:n koneet tekivät vastaiskun rakettimiehistöä vastaan raportoiden onnistuneesta osumasta. Terroristien ampumat raketit eivät raporttien mukaan aiheuttaneet vahinkoa Israelin puolella.

IDF:n terävin johto komentajansa Benny Gantzin johdolla valmisteli sunnuntain aikana laajennettuja vastaiskuja siinä tapauksessa, että rakettituli jatkuu edelleen. IDF:n taholta kuitenkin vakuutetaan, että se aikoo pitää aloitteen käsissään eikä toimia …
SUNNUNTAI 30.10.11

1. GAZAN KAISTAN ja Israelin eteläosan välillä käydään julistamatonta pienoissotaa, joka sai aiheen siitä, että IDF ja Shin Bet havaitsivat terroriryhmän valmistautuvan ampumaan raketteja Israeliin, ja lähetti IAF:n helikopterit paikalle, jotka ohjuksillaan tuhosivat viiden hengen solun. Heidät tunnustettiin Islamic Jihadin johtajiksi, mukana järjestön rakettitoiminnan komentaja sheikki Ahmed Khalil. IDF:n ilmoituksen mukaan tämä solu ampui viime viikolla raketin Rehovotiin. Raketin ampuminen oli ilmeisesti tarkoitettu 1995 Maltalla teloitetun Islamic Jihadin johtajan Fathi Shikakin muiston kunnioittamiseksi. Shikaki julkaisi kirjasen, jossa hän ensimmäisenä laillisti itsemurhaiskujen käytön islamin pyhässä sodassa (jihad).

EGYPTILÄISLÄHTEET kertovat sopineensa tulitauon alkamisesta kuuden aikaan sunnuntaina, mutta rakettituli jatkui siitä huolimatta. Jihadin mukaan se ei tiennyt mitään sopimuksesta. Kenen kanssa Egypti lienee sopinut tulitauosta?
Lauantaipäivän a…