Thursday, October 11, 2018

TORSTAI 11.10.2018

TORSTAI 11.10.2018
01. USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley ilmoitti eroavansa lähettilään tehtävistään, joka yllätti monet, vaikka hän ottaessaan virkansa vastaan sanoi pysyvänsä siinä vain 2 vuotta.
Presidentti Donald Trump hyväksyi Haleyn eron YK:n lähettilään tehtävistään, kertoo Axios News tiistaina. "Toivottavasti tulet takaisin jossain vaiheessa" Trumpin kerrotaan sanoneen Haleylle, "ehkä toisessa tehtävässä".

Trump ja Haley pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden, jonka aikana Haley ilmoitti jättävänsä paikkansa vuoden lopussa. "Suuri ilmoitus ystäväni lähettilään Nikki Haleyn kanssa soikeassa (oval) toimistossa" Trump twiittasi.

Trump osoitti Haleylle ylistäviä kommentteja kutsuen häntä "hyvin erikoiseksi henkilöksi" lisäten, että Haley kertoi hänelle 6 kuukautta sitten, että hän voisi tarvita irrottautua tehtävistään joksikin ajaksi. Hän sanoi heidän yhdessä selvittäneen useita vaikeita ongelmia.

Puhuessaan soikeassa toimistossaan Trump ylisti Haleyta todeten hänen suoriutuneen tehtävistään uskomattoman hyvin ja toivovansa hänen palaavan hallitukseen palvellen toisessa tehtävässä.

"Olemme kaikki onnellisia kanssasi, mutta on vaikea luopua Sinusta. Toivottavasti tulet takaisin jossain vaiheessa, ehkä toisessa kapasiteetissa. Voit esittää toiveesi" presidentti Trump sanoi.
Tätä pidetään taas uutena ravisteluna Trumpin myrskyisessä hallituksessa viikkoja ennen marraskuun 6. päivän välivaaleja.
Mitään varsinaista syytä Haleyn erolle ei annettu.

46-vuotias Haley nimitettiin USA:n YK:n lähettilään virkaan marraskuussa 2016. Viime kuussa hän koordinoi toisen matkansa YK:n toimitaloon, johon liittyi toimiminen YK:n turvallisuusneuvoston siirtyvänä presidenttinä.
Ennen nimittämistään lähettilääksi Haley toimi EteläCarolinan kuvernöörinä, ensimmäisenä naisena siinä virassa, johon hänet valittiin uudelleen 2014.

Haley kirjoitti viime kuussa op-ed artikkelin, joka julkaistiin Washington Postissa. Hän kertoi siinä poliittisista erimeilisyyksistään Trumpin kanssa todeten samalla olevansa ylpeä toimiessaan Trumpin kanssa. Artikkeli oli vastaus New York Timessa julkaistuun nimettömään artikkeliin, jossa korkea hallituksen virkailija arveli salaisesta vastustusyrityksestä oikeiston taholta, ja että hallituksen sisällä käytiin keskustelua perustuslain 25. lisäyksen pohjalta Tumpin poistamisesta presidentin toimestaan.

Haley sanoo, että hän on ollut ylpeä saadessaan palvella Trumpin lähettiläänä
mutta ettei hän aina ole ollut samaa mieltä hänen kanssaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5367046,00.html,

02. Nikki Haleyn eroilmoituksen jälkeen on aloitettu spekulaatiot, mistä löydetään henkilö, joka tulee täyttämään hänen jättämänsä aukon.

"Haley oli Jumalan lahja Israelin kannalta katsottuna, puolustaen kiihkeästi, taidokkaasti, elegantisti ja kylmäpäisesti juutalaista valtiota, ja vaatien maailmaa luopumaan teeskentelystä ja ennakkoluuloista sitä vastaan" sanoi Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon.

Danon olettaa, että Haleyn vaikutus on tunnettavissa myös Trumpin politiikassa ja päätöksen teossa.
Trump twiittasi sivullaan, että hänen tyttärensä Ivanka suoriutuisi loistavasti siinä tehtävässä, mutta sanoi arkailevansa, että häntä voitaisiin syyttää nepotismista, omaisten suosimisesta.
Ivanka twiittasi vastaan, "ettei se tule toteutumaan, sillä tiedän presidentin nimittävän huomattavan korvaajan lähettiläs Haleyn tilalle".

JP:n artikkelissa spekuloidaan muutamilla nimekkäillä henkilöillä, mutta en tässä yhteydessä katso asialliseksi käydä sitä läpi. https://www.jpost.com/American-Politics/Will-Nikki-Haleys-replacement-be-as-supportive-of-Israel-569040,

03. "Trumpin rauhansuunnitelma kahta palestiinalaista valtiota varten alkoi toteutua polttoöljyä kuljettavan rekan purkaessa lastiaan Gazassa" kirjoittaa Debkafile artikkelissaan.

USA:n Lähi-Idän erityisneuvottelija Jason Greenblatt antoi erityisen tunnustuksen pääministeri Netanyahulle rohkeudesta antaa rekoille luvan kuljettaa Gazan sähkövoimalan kipeästi tarvitsemaa polttoainetta vastoin PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vastustusta.

Qatarin rahoittama rekkalasti ajoi Gazan terminaaliin luovuttaakseen lastinsa 09.10. DF selittää, että se oli merkittävä päivä siksi, että se oli ensimmäinen askel Trumpin rauhansuunnitelman toteuttamiseksi, jossa osakkaina ovat Israel ja Egypti, ja joka tulee aikaa myöten erottamaan Gazan kaistan Juudeasta ja Samariasta muodostaen kaksi erillistä kokonaisuutta.

DF arvioi, että vuosia kestäneiden yritysten ja pettymysten jälkeen kahden valtion muodostamiseksi Washington, Jerusalem, Kairo ja Doha ovat aloittaneet uudenlaisen kahden valtion perustamisen palestiinalaisille.
Toinen niistä Gazassa ja toinen Juudeassa ja Galileassa (ehkä osana Jordaniaa, joka perustettiin palestiinalaisvaltioksi).

Öljyrekat kuljettavat polttoöljyä Hamasin hallitseman Gazan kaistan rajalle YK:n valvomaan terminaaliin, josta se jaetaan YK:N rauhanneuvottelijan Nickolay Mladenovin valvonnassa.

Öljyrekkojen vanavedessä seuraavat toiset rekat, jotka kuljettavat kaikkia muita välttämättömyystavaroita ja ruokatarpeita kansan käyttöön.

PA/PLO:n puheenjohtaja raivostui saatuaan tietää tästä "salaliitosta PA:n ohittamiseksi ja Palestiinan kansallisen projektin mitätöimiseksi", mutta hän on ollut hiljaa viimeisestä kehityksestä.
DF katsoo sen hyväksi merkiksi, ja vielä enemmän siksi, etteivät Fatahin ja PLO:n johtajat myöskään ole reagoineet.

Abbas uhkasi lopettaa kaikkien varojen siirrot Gazaan, mikä lopettaisi palkkojen maksamisen Fatahin virkailijoille Gazassa. Netanyahu uhkasi puolestaan lähettää PA:lle tarkoitetut varat Gazaan ohittaen näin PA:n kokonaan.

Tässä pelataan hyvin vaarallista peliä, jossa päätetään sekä gazalaisten ja PA:n arabien että Israelin siviilien lähiajan kohtalo. Pystyvätkö eri tahojen johtajat estämään mahdollisen sotatilan Hamasin ja Fatahin välillä, ja ennen kaikkea PA/PLO:n arabien ja IDF:n välillä?
Abbas on vihjaillut väkivallan käyttämisestä osana pakotteitaan Israelia vastaan, kuten hän käyttää Gazan kansan kuristamista saadakseen Hamasin luopumaan vallasta Gazassa. IDF on sanonut varustautuvansa kaikkiin mahdollisuuksiin, mutta sen tulee huolehtia myös pohjoisrajansa turvallisuudesta, jossa sitä uhkaavat Hizbullah ja Iran.
https://www.debka.com/trumps-peace-plan-for-two-palestinian-states-kicked-off-by-fuel-trucks-for-gaza/,

04. Pääministeri Benyamin Netanyahu vakuutti maanantaina, että Golanin kukkulat tulevat pysymään Israelin valvonnassa aina, viitaten niiden välttämättömyyteen Israelin turvallisuudelle.

Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov esitti varoituksen Netanyahulle, että kaikki muutokset Golanin kukkuloitten asemasta ovat vastoin sopimuksia. Sputnikin keskiviikkona julkaisemassa Lavrovin varoituksessa todetaan:
"Kaikki muutokset Golanin kukkuloiden asemassa, jonka YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt, rikkovat olevia sopimuksia".
Lavrov selitti, että muutokset tulee hyväksyttää YK:n turvallisuusneuvostossa, jossa pysyvillä jäsenillä on veto-oikeus.

Netanyahussa lausunnossa todetaan:

"Israelin läsnäolo Golanilla varmistaa alueen tasapainon ympärillämme. Israelin valvonta Golanin kukkuloilla on tosiasia, jonka kansainvälisen yhteisön tulee huomioida. Niin kauan kuin se riippuu minusta, Golanin kukkulat tulevat aina pysymään Israelin vallan alla, koska muuten tulemme hyväksymään Iranin ja Hizbullahin Kinneretin rannoille".

Netanyahu pyrki selittämään, miten Hizbullah yrittää kaikin tavoin Iranin ja Venäjän tuella rakentamaan tukikohtia Syyrian alueelle lähelle Israelin pohjoisrajaa, joista se voisi lähettää ohjuksiaan Israelin alueille. Iranilla on vielä laajempia tavoitteita Israelin tuhoamiseksi.
Siksi Israelin tulee saada pitää Golanin kukkulat valvonnassaan.

Netanyahun ja presidentti Putinin tapaamisella on kiire, ja koska heillä on perinteisesti luottamukselliset välit, Netanyahu uskoo voivansa vaikuttaa ystävyys-suhteisiin vedoten Putinin hyväksymään Israelin toiveet.
Miten paljon tässä vaikuttavat Putinin ja Venäjän puolustusministeriön eriävät näkemykset, on arvoitus, joka voitaneen selvittää keskusteluilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253038,

05. Beitar yhteisö on joutunut sitä kohdanneen tragedian johdosta perusteitaan myöten ravistelluksi keskiviikon vastaisena yönä.
Ginsburgin perhe menetti kaksi lastaan, 4-vuotias Efrat ja 2-vuotias Twi, heidän kotinsa tuhonneen tulipalon uhreina.
10 lasta ehdittiin pelastaa liekeistä, mutta nämä kaksi jäivät jostain selvittämättömästä syystä jälkeen.
Palon syytä ei vielä tiedetä, mutta ynetnews.com raportoi: yölamppu oli räjähtänyt ja pudonnut lasten vuoteelle.

Naapurit joutuivat kesken yötä toteamaan karmean näyn.
"Tunsimme savun hajua, menimme tarkastamaan ja avatessamme naapuriasunnon oven näimme savun tulevan asunnon makuuhuoneesta".
Naapuri Itzik kertoi vaimonsa ottaneen yhden lapsista ja vieneen sen pois, toinen naapuri pelasti 2 muuta lasta savusta huolimatta.

Artikkelin mukaan Hatzolah vapaaehtoinen kertoi, että palokunta saapui paikalle verrattain hitaasti, eikä ollut varautunut tilanteeseen. Ilman naapurien apua palo olisi voinut vaatia enemmän uhreja.
Lapsia saatiin kuitenkin ulos Ginsburgin kodista, ja palon kiihtyessä talo jouduttiin evakuoimaan kokonaan, mutta yleisessä hämmingissä kukaan ei havainnut kahden lapsen puuttumisen, eikä asuntoon voitu enää mennä.
Kaikkiaan 10 lasta pelastettiin liekeistä.

Keskiviikkoaamuna Gingsburgin perhe tajusi asemansa toivottomuuden ja heitä kohdanneen tragedian karmeuden. He olivat menettäneet kotinsa kaikkine tavaroineen ja vaatteineen, ja kaksi lapsistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253029,

06. Gazan pyromaanit ovat tuhonneet valtavan määrän luonnonmetsää ja puistoja sekä maatalousmaata ja viljelmiä 6 kuukautta kestäneen "paluumarssin" yhteydessä Gazasta lähetettyjen pyromaanipallojen toimesta, kertovat KKL-JNF julkistamat tiedotteet.
Keren Kayemet L`Lsrael säätiö raportoi keskiviikkona, että 3 279 eekkeriä kaikkiaan 12 270 dunamista metsää on tuhoutunut tulipaloissa. Toiset 4 000 eekkeriä maatalousmaata on myös tuhoutunut Gazasta lähetettyjen pyromaani-palloryppäitten sytyttäminä.

Suurimmat tuhot on aiheutettu Beerin ja Kissufum metsille Negevin länsiosassa., sekä lisäksi metsille lähellä Sderotin kaupunkia ja Lahavin kibbutsia Negevin pohjoisosassa.
KKL-JNF ovat asettaneet alustavasti 100 miljoonaa NIS (27.5 miljoonaa USD) menetysten korvaamiseksi Gazan raja-alueiden yhteisöille. Syntyneitten vahinkojen määrää ei pystytä vielä arvioimaan jo siksi, että tuhopoltot jatkuvat ja uhkaavat levitä Juudeaan ja Samariaan.

Hamasin inspiroimat väkivalta ja leija- ja ilmapallojen tuhopoltot alkoivat kuusi kuukautta sitten. Tuhopoltot ovat levinneet myös Juudean ja Samarian alueille, mistä ensimmäiset merkit havaittiin lähellä Modiinia ja Givat Zeevissä Jerusalemin pohjoispuolella Binyamin alueella.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/2

YK:n välityksen ansiosta Israelin, Jordanian ja PA/PLO:n delegaatiot pystyivät suostumaan harvinaiseen ja positiivista kehitystä ennakoivaan kompromissiin YK:n kulttuuriagentuurin UNESCO:n Jerusalemin vanhan kaupungin ja PA:n opetustointa käsitteleviin päätöslauselmiin.

Pariisissa pidetyssä UNESCO:n konferenssissa Israelin ja arabien diplomaatit hyväksyivät keskiviikkona "vesitetyt" päätöslauselmat, mikä sinänsä on harvinaista ja minkä monet katsovat ennakoivan positiivisenmaa ja tasa-puolisempaa kehitystä Israelin asioita käsiteltäessä.
Iloa sumentaa kuitenkin tosiasia, että USA sanoutunee irti UNESCO:n toiminnasta 2018 lopussa sen räikeästi Israelia eriarvoisesti kohtelevan toiminnan vuoksi, ja Israel sanoutuu irti sen toiminnasta ensi vuoden alkupuolella. Vesitetyillä päätöslauselmilla halutaan kosiskella Israelia muuttamaan mielensä.
Ranskan Audrey Azoulau, joka nimitettiin järjestön johtajaksi, on kehottanut molempia maita harkitsemaan uudelleen. Hän vakuuttaa palauttavansa luottamuksen Pariisissa toimivaan järjestöön, mutta sen toimintaa vaikeuttavat alueelliset kilpailijat ja varojen puute.
Israelin ulkoministeriö ei halunnut kommentoida kysymystä. Tekstiluonnokset käsitellään uudelleen huhtikuun konferenssissa, jonka jälkeen Israel ilmoittaa lopullisen kantansa erosta UNESCO:sta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5367952,00.html,

07. USA vakuuttaa, ettei se osallistu Syyrian uudelleen rakentamiseen, jos Iranin vaikutus ja sen joukkojen pysyminen Syyriassa jatkuvat.
USA:n ulkoministeri Mike Pompeo sanoi keskiviikkona, että USA ei tule osallistumaan Syyrian sodanjälkeiseen korjausrakentamiseen, jos Iranin joukot pysyvät edelleen Syyriassa, laajentaen siten USA:n järkevää perustaa USA:n osallistumisesta konfliktiin.
Pompeo vakuutti - puhuessaan Israelia kannattavalle ryhmälle - agressiivista vastausta Iranin vaikutusvallan levittämistä vastaan kaikkialla Lähi-Idässä, todeten, että Syyria muodostaa ratkaisevan taistelukentän.

"Vastuu Iranin karkottamiseksi maasta lankeaa Syyrian hallitukselle, jolle lankeaa velvollisuus sen läsnäolosta siellä" Pompeo puhui "Juutalaisen Instituutin Amerikan Kansallisesta Turvallisuudesta" tilaisuudessa.
"Jos Syyria ei varmista Iranin tukemien joukkojen täydellistä poistumista, se ei tule saamaan yhtään USD Yhdysvalloilta jälleen rakentamiseen".

Pompeon puhe vahvisti USA:n virallisen osallistumisen Syyrian sisällissotaan todellisen syyn. Seurantaryhmän laskujen mukaan Syyrian sodassa on saanut surmansa 365 000 ihmistä vuodesta 2011 lähtien.
USA:lla on edelleen n. 2000 sotilasta Syyriassa, joiden tehtävänä oli kouluttaa ja neuvoa Assadin hallitusta vastustavaa ryhmää ISIS-ryhmän ulkopuolella.

"Tärkein tehtävämme oli aluksi ISIS-joukkojen tuhoaminen, ja on sitä edelleen, mutta nyt siihen on liitetty kaksi toisiinsa liittyvää objektia.
Niihin kuuluvat rauhanomainen poliittinen resoluutio Syyrian konfliktista, ja kaikkien iranilaisten ja sen tukemien joukkojen poistaminen Syyriasta".

Presidentti Trump puhui "Amerikka ensin" periaatteensa mukaan USA:n joukkojen poistamisesta Syyriasta, mutta Iranin vaikutusvallan kasvaminen Lähi-Idässä ja eritoten Syyriassa on antanut hänelle aiheen harkita kysymystä uudelleen tilanteen kehityksen mukaisesti.
Hän myös vakuutti USA:n keskeyttävän 230 miljoonan USD tuen Syyrian jälleen rakentamiseksi saatuaan GCC maiden vakuutukset osallistumisesta sodan tuhojen korjaamisen kustannuksiin.

Pompeon puhe kuitenkin vihjaa, ettei USA aio poistaa joukkojaan Syyriasta, ei ainakaan lähitulevaisuudessa. Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton totesi äskettäin, että "USA:n joukot pysyvät Syyriassa niin kauan, kuin Iranin joukkoja on maan sisällä". Hän ei huomioi ollenkaan sitä, että Syyria on – ainakin nimellisesti – itsenäinen valtio, jolta tulee pyytää lupaa pitää vieraan valtion joukkoja alueellaan.

Turkki, Venäjä ja Iran vetoavat aina siihen, että Assad pyysi heidän joukkojaan joskin Assad on viime aikoina pyytänyt kaikkia vieraiden maiden joukkoja poistumaan alueeltaan. Syyrialla ei itsellään ole voimia niiden poistamiseen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5368360,00.html,

Venäjä toimittaa Syyrialle kaikkiaan 24 S-300 IT torjuntaohjusjärjestelmän laukaisualustaa sekä satoja itse-ohjautuvaa ohjusta. Järjestelmät tultaneen asentamaan Syyrian raja-aluille, myös sen itäosaan, jossa on USA:n tukikohta ja lentokenttä. Joutuuko USA pyytämään Venäjän lupaa lentokoneittensa lennoille Syyrian ilmatilassa? Siinä muhii todellisen kriisin aiheuttaja.

08. UUTISIA LYHYESTI

IDF tuhosi torstaina Hamasin rakennuttaman ja rahoittaman 15. hyökkäystunnelin, joka alkoi Khan Younesista ja jatkui 200 metriä Israelin alueella. Kuten edellinen lokakuussa 2017 tuhottu hyökkäystunneli tämäkin liittyi laajaan tunneliverkostoon. Tunnelissa oli useita kiemuroita useilla yhteyksillä, ja varustettuna sähköllä ja puhelinlinjoilla. Tämän huomioiden voidaan kysyä, miten mielekästä Israelilla on avustaa Gazan sähkönsaantia?

IDF löysi tunnelin jo viikkoja sitten, mutta "operatiivisista syistä tunnelin tuhoamista siirretiin useilla kuukausilla".
Toinen kysymys herää, miten Israelin rakentama ja avoimesti reklamoima tunnelin kaivamisen estämiseksi kallis maanalainen este toimii, eikö sen pitäisi estää tunnelien kaivaminen Israelin puolelle?

Kolmanneksi DF arvioi, että "tunnelin löytämisen julkistamista siirrettiin, ettei se häiritsisi Kairossa meneillään olevia epäsuoria tulitaukokeskusteluja Hamasin kanssa". Saatuaan Hamasin vahvistuksen IDF julkaisi löytönsä ja tuhosi sen.
Torstaina toistettu punainen hälytys ilmoitti rakettihyökkäyksestä Gazasta Israeliin, mutta IDF kielsi rakettien ampumisen "kiireesti", kuten DF sanoo. IDF ilmoitti vain, että hälytys rakettien ampumisesta oli virheellinen ja johtui hälytys-järjestelmän virheellisestä toiminnasta, eikä se millään tavoin liittynyt päivittäisiin väkivaltaisiin mielenosoituksiin turva-aidan varrella.
Mitä IDF oikein luulee hämäävänsä?
https://www.debka.com/the-idf-destroys-its-15th-hamas-terror-tunnel-in-gaza-no-bearing-on-balloon-terror/,

IDF:n vapaaehtoinen sotilas ja israelilainen siviili haavoittuivat puukotus-välikohtauksessa, joka tapahtui Samarian alueen prikaatin tukikohdan ulkopuolella torstaina iltapäivällä.
23-vuotias vapaaehtoinen sotilas haavoittui kohtalaisen vakavasti yläruumiiseen kohdistetuista puukoniskuista. 26-vuotias israelilainen siviili-nainen haavoittui lievemmin jalkaan osuneesta (luodin?) sirpaleesta.
Puukotus tapahtui bussipysäkillä Maskit risteyksen lähellä Har Brachan ja Itamarin välillä. Pysäkillä bussia odottaneet yrittivät lannistaa puukottajan, mutta hän pääsi pakoon sotilaitten luotien siivittämänä. Häntä ei ole saatu kiinni, kuten ei kaksi israelilaista murhannutta Ashraf Walid Suleiman Naalwaa, joka pääsi pakoon M16 kiväärinsä kanssa. https://www.jpost.com/Israel-News/Report-Two-wounded-one-critically-in-stabbing-attack-in-West-Bank-569179,

Pääministerin ensimmäinen innovatio konferenssi on saanut yllättävän suosiollisen vastaanoton ulkomailla. Delegaatioita on tulossa monista maista, niiden joukossa Venäjä, Kiina ja USA, sekä useita muita – Italia, Ranska, Australia, Englanti, Korea. Mexiko, Sveitsi, Uganda, Singapore, Hong Kong, Saksa jne. mutta joukossa ei liene yhtään muslimimaata. Konferenssissa keskustellaan mullistavista teknillisistä inventioista ja tietenkin isäntämaan osuudesta niiden kehittämiseksi. Konferenssin avaus tapahtuu 24.lokakuuta Jerusalemissa ja kestää useita päiviä. Konferenssissa kerrotaan uskomaton tarina, miten Israel kehittyi raunioituneesta jättömaasta innovaation kärkimaaksi maailmassa, ja kerrotaan kauniita esityksiä Israelin teknologian osuudesta maailman muuttamiseksi (parantamiseksi, kuten Israel sanoo).
Konferenssissa käytetään tietokoneperusteiden antamia mahdollisuuksia hologrammien muodossa kerrottuna minä-muodossa. Ohjelmaan kuuluu usean kerroksen laajuinen näyttely, jossa esitetään start-up Kansaa sadan tapahtuman ohessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253096,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 14 -24; Tiberias 20 -32; Suolameri 23 -32; Eilat 21 -32 +C-astetta, osassa maat puolipilvistä, muualla aurinkoista. Huomiset lämpötilat ovat lähes samat kuin tänään.

Hurrikaani Michael iski Floridan rannikolle keskiviikko-iltana kategoria 4 voimalla ja 155 mailin tuulennopeudella, mutta on rantauduttuaan menettänyt voimaansa, vaikka on vielä kategoria 5 trooppinen myrsky.
Tähän mennessä Michael on tuhonnut 288 000 kotia ja liikettä Floridassa, sekä jättänyt 81 000 taloutta ilman sähköä Georgiassa ja Alabamassa. Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan Michael voi tuoda 4 -15 tuumaa sadevettä, ja sen ohessa rankkasateitten aiheuttamia paikallisia tulvia. Yhden lapsen kerrotaan saaneen surmansa kaatuvan puun alla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/253074,Tuesday, October 09, 2018

TIISTAI 09.10.2018

TIISTAI 09.10.2018
01. IDF:n velvollisuutena on varmistaa, etteivät terroristit pääse muiluttamaan aseita alueille, joissa juutalaiset ja arabit työskentelevät rinta rinnan, kuten tapahtuu Barkan teollisuuspuistossa.
Tutkijoita askarruttaa, miten Barkan terroristi sai kuljetettua M16 kiväärinsä metallinpaljastamien ohi? Ehkä se oli piilotettuna turvatarkastuksen läpi laitoksen sisälle? Kysymys on tärkeä, sillä samankaltaisia tapauksia on sattunut muuallakin, kuten Gush Etzionissa viime kuussa.

Terroristi sai aseella uhaten laitoksen siivoojan suostumaan asettamaan käsiraudat uhrinsa Kim Yehezkelin käsiin ampuen hänet myöhemmin, mutta päästäen siivoojan menemään, mikä osoittanee, että isku oli edeltä käsin huolella suunniteltu. IDF:n ongelmana on se, ettei hänellä - kuten ei useilla terroristeilla - ole ollut aiempaa tuomiota tai epäilyä osallisuudesta terroritoimintaan.

Turvallisuus tarkastajat pitävät mahdottomana, että 3000 työntekijää voitaisiin tarkastaa vedenpitävästi joka aamu ennen terroristin päästämistä teollisuuspuistoon.
Barkan terrori-iskun tehnyt on 23-vuotias Ashraf Walid Suleiman Na´alwa, kotoisin PA:n Shweikan arabikylästä. Hän toimi seitsemän kuukauden ajan sähkö-asentajana laitoksessa, jonne hän pääsi kulkulupansa ansiosta.

Turvallisuuskameran kuvien perusteella terroristi viipyi laitoksen sisällä korkeintaan 10 minuutin ajan. Hän ampui kuoliaaksi nuoren äidin Kim Levengrond Yehezkelin ja 3 lapsen isän Ziv Hagbin, sekä haavoitti vatsaan 54-vuotiasta naista, jolla ei ole hengenvaaraa sairaalan ilmoituksen mukaan.

Laitoksessa työskentelevä Sarah Vettori joutui vahingossa kasvokkain terroristin kanssa, joka ampui häntä käteen. Vettori pääsi pakoon ja piiloutui pöydän alle katsellen piilopaikastaan, miten terroristi tuli huoneeseen ja poistui hetken kuluttua ampuen uudestaan 4 -5 laukausta jossain muualla. Vettori toimitettiin sairaalaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5366106,00.html,

02. Turvallisuusjärjestöt aloittivat välittömästi terroristin ajojahdin saadakseen hänet oikeuteen vastaamaan murhistaan, ennen kuin hän toistaa iskunsa. PA:n poliisi on luvannut avustaa etsinnöissä, joka voi kestää useita päiviä.
IDF teki ratsian terroristin kotiin pidättäen hänen veljensä ja sisarensa.

IDF:n sotilaat toimivat yhteistyössä ISA:n ja rajapoliisin kanssa operoiden Shweikan arabikylässä, Tulkarmin pohjoispuolella, josta terroristi on kotoisin. Turvallisuusjoukot pidättivät useita PA:n arabeja kuulusteluja varten. He ennakoivat, ettei terroristi antaudu rauhallisesti, vaan hän aloittaa tulitaistelun turvallisuusjoukkoja vastaan. He myös arvioivat, ettei terroristi uskonut pääsevänsä pakoon, eikä siksi järjestänyt itselleen piilopaikkaa.
Turvallisuusvirkailija sanoo, että päätös terroristin kotitalon tuhoamisesta on jo tehty ja toteutetaan sopivana ajankohtana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252959. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252878.

03. Yossi Yehoshua kertoo ynetnews.com artikkelissaan, että IDF:n tulee ottaa Barkan teollisuuspuiston ja muiden vastaavien alueiden turvallisuuskysymys uuteen tarkasteluun. Ensimmäinen kysymys on, miten terroristi pystyi sala-kuljettamaan M16 kiväärin turvatarkastuksen metallinpaljastamien läpi?
Toinen vakavampi kysymys on Yehoshuan artikkelin mukaan PA:n harjoittama avoin kiihotus, jossa Abbas toimii aktiivisesti julkisuudessa.

IDF ja Shin Bet aloittivat tehostetun miesjahdin kutsuen avukseen erityis-joukkojen parhaita yksiköitä. Koska terroristi on aseistautunut M16 kiväärillä, hänen taltuttamisensa vaatii erityiskoulutuksen saaneita taistelijoita.
On myös mahdollista, että säästääkseen henkensä terroristi antautuu PA:n poliisille.

Päivittäin yli 30 000 PA:n arabia Juudeassa ja Samariassa työskentelee työlupansa turvin alueen teollisuusalueilla ja israelilaisissa yhteisöissä.
Vain alle 10 heistä on käyttänyt työlupaansa hyväkseen terrori-iskujen suorittamiseksi.
Tämä oikeuttaa Israelin turvallisuusjoukkojen harjoittaman myönnytys-politiikan olla painostamatta koko palestiinalaista kansaa muutaman harhautuneen vuoksi, eli muutaman mädän omenan vuoksi hylätä koko omenatynnyriä, mutta mätien poistaminen on välttämätön.

IDF on tajunnut tilanteen räjähdysalttiuden ja lisää joukkojensa määrää Juudeassa ja Samariassa. IDFn komentaja Gadi Eisenkot kävi tutkimassa tilannetta varoittaen tilanteen vaarallisuudesta torstain istunnossa.
Vaarana on, että jotkut nuoret voivat yrittää kopioida sekä Barkanin terrori-iskua että Gazan turva-aidalla tapahtuvaa väkivaltaa.
Hamas kehottaa PA:n arabeja käyttämään tuliaseitaan sotilaita vastaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5366441,00.html,

04. Aiemmissa raporteissa kerrottiin YK:n lähettilään Mladenovin järjestämästä Qatarin myöntämästä avustuksesta Israelin kautta Gazan sähkö voimalan polttoöljyn ostamista varten, minkä johdosta PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas uhkasi lopettaa varojen siirtämisen Gazaan kokonaan. Toisena tarkoituksena tällä kuristusotteella on pakottaa Hamas luopumaan vallasta Gazan kaistalla Kairon ovintokeskustelujen epäonnistuttua.

Hamasin tiedottaja Hazem Qassam kertoi Media Linelle, että "varat tulivat kansainvälisten järjestöjen kautta helpottamaan osaksi Gazan kansan sähkönsaannin palauttamista, eikä Hamasille ole mitään osaa siinä".

Hän myös kielsi perättöminä PA:n johdon syytökset, että varojen siirron tarkoituksena oli PA:n ohittaminen: "Ne ovat pelkkiä valheita".
Hän viittasi Hamasin toistuviin yrityksiin sovinnon luomiseksi Hamasin ja Fatahin välille, mutta PA/PLO:n puheenjohtaja Abbas asetti sen sijaan sanktioita Gazalle pakottaakseen Hamasin antautumaan ilman ehtoja, tai Gazan kansan nousemiseksi kapinaan Hamasia vastaan.

PLO:n keskuskomitea kokoontui lauantaina käsittelemään tilannetta Gazassa, ja hylkäsi istunnossaan "epäilyttävät projektit" ja "salaliitot Palestiinan asian ratkaisemiseksi".
Istunnon jälkeen Abbas ilmoitti asian käsittelemistä useissa kokouksissa – PLO:n hallitus; vallankumousneuvosto, sekä keskusneuvoston suunniteltu kokous lokakuun 26. päivänä.

Abbas tähdensi, että kaikki keskusneuvoston tekemät päätökset tullaan toteuttamaan kokonaisuudessaan.
Fatahin mobilisaatio- ja rekrytointi-mediatoimiston johtaja Muneer al-Zuhob kertoi Media Linelle, että "keskusneuvostossa tullaan käsittelemään Amerikan harjoittamaa palestiinalaisten syrjintää sekä Israelin miehitystä, ja miten suhtautua siihen. Palestiinalaisten sovinto on myös esillä ilman ehtoja".
Hän painotti, että PLO on ainoa elin, jolla on oikeus tehdä palestiinalaisia koskevia päätöksiä ja sopimuksia.

Al-Zuhob vertasi Israelin, Trumpin hallituksen ja muiden osanottajien yrityksiä ohittaa PA:n johto Palestiinan kansallisen projektin peukaloimiseen, ja että kaikki sellaiset yritykset tullaan harkitsemaan yrityksiksi puuttua palestiinalaisten sisäisiin asioihin, joiden tarkoituksena on erottaa Gazan kaista Länsirannasta.
Al-Zuhob vastasi kysymykseen, onko Qatarin varoja siirretty Israelin kautta Gazaan, että "jos se pitää paikkansa, Doha on osallisena salaliittoon Palestiinan kysymyksen ratkaisua vastaan".

PLO:n keskuskomitean salaisessa kokouksessa viime kuussa Abbas vaati "kansan vastarinnan" vahvistamista, millä hän ilmeisesti haluaa kiihottaa kansaa väkivaltaisiin yhteenottoihin IDF:n ja PA:n arabien välillä.
Jordanialaisanalyytikko ei kuitenkaan usko Hamasin vastaisten päätösten toimien johtavan sotaan, sillä PA:n johto vastustaa sitä. https://www.jpost.com/Israel-News/Abbas-Wont-Ease-Up-On-Hamas-568968,

05. UUTISIA LYHYESTI
Maanantai-iltana 5000 Gazan arabia kokoontui turva-aidan varteen pyrkien murtautumaan sen läpi heitellen samalla petrolipommeja ja it-raketteja sotilaitta kohti, mihin IDF vastasi rauhanomaisin välinein ja kumiluodeilla haavoittaen 11 arabia. Yksi arabi haavoittui käteen räjähdyspanoksen lauettua kädessä. He polttivat autonrenkaita, mistä syntynyt sakea ja pahalle haiseva savu levisi laajalle Gazan rajan tuntumassa.

Toisessa tilanteessa 11 Gazan arabien omistamaa kalastusalusta yrittivät ylittää heille asetetun merisaarron päästäkseen Israelin puolelle, minkä Israelin laivaston veneet estivät. Arabit myös asettivat palavia autonrenkaita kelluville alustoille tarkoituksenaan, että ne ajautuisivat Israelin hiekka-rannoille. Tämä sen lisäksi, että Gazan likavedet lasketaan ilman puhdistusta mereen, josta viemärijätteitä ajautuu hiekkarannoille, myös omille.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5366713,00.html,

Viisi kuukautta kestäneen tuhopolttokampanjan seurauksena 8 000 eekkeriä maatalous-ja metsämaata on tuhoutunut Gazan lähellä surmaten samalla tuhansittain harvinaisia luonnoneläimiä ja matelijoita ja lintujen pesiä.
Maailman juutalaiskongressi WJC keräsi 22 000 allekirjoitusta, jotka se liitti anomukseensa YK:lle, vaatien maailmanjärjestön UNEP:n välittömiä toimia
Hamasia vastaan sen suorittaminen ympäristörikosten tuomitsemiseksi ja lopettamiseksi välittömästi.

Anomuksen jätti WJC:n pääjohtaja ja hallituksen apulaispresidentti Robert Singer YK:n ympäristöohjelman UNEP apulaisjohtajalle Jamil Ahmadille.

Singer antoi tunnustusta UNEP:in toiminnalle ympäristön suojelemiseksi, mutta hän vaati Ahmadia ja hänen johtamaansa järjestöä toimimaan yhdessä WJC:n kanssa Hamasin jatkaman ympäristörikosten tuomitsemista ja ympäristön käyttämisestä sodankäynnin välineenä.

"Paikallinen luonnonelämä on joko tapettu tai pakotettu pois luonnon-alueistaan. Metsää ja maatalousmaata on tuhottu. Elinehdot tuhansilta maanviljelijöiltä, jotka antautuivat muuttamaan entisen erämaan keitaaksi, on tuhottu. Tulee vaatimaan vuosikymmenien työn Hamasin aiheuttaman ekologisen vahingon korjaamiseksi" Singer kirjoitti väljästi suomennettuna.

Singer painottaa, että YK:n suojeleman kansainvälisen humanitäärisen lain mukaan luonnollisen ympäristön tuhoaminen väkivaltaisten konfliktien yhteydessä on kielletty. Kuitenkin kv. yhteisö on hiljaa Hamasin jatkaessa ympäristösodankäyntiään Israelia vastaan, jolla se aiheuttaa korvaamatonta tuhoa Israelin asukkaille ja luonnoneläimille ja kasveille.
"Terrorijärjestö Hamas on tuhonnut Israelin eteläisen osan luonnonkauneuden ja luonnonrikkaudet". Singer painottaa, että Hamas on tarkoituksellisesti aiheuttanut ympäristön tuhoamisen, mitä pidetään raskaana ympäristörikoksena.

WJC:n apulaispresidentti Sonia Gomes de Mesquita jätti anomuksen maanantaina Israelin Knessetin sisäisten asioitten ja ympäristökomitean puheenjohtajalle Yoav Kishille, ja aikoo levittää Singerin kirjelmää kaikille eteläisen alueen neuvostoille, joiden alueita Hamasin lähettämien leija-ja heliumpalloryppäitten aiheuttama terrorismi on vahingoittanut. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5366506,00.html,

Kiinan varapresidentti Wang Qishan on lupautunut osallistumaan lokakuun lopulla Israelissa yhdessä Alibaban perustajan ja johtajan Jack Man kanssa pääministeri Netanyahun järjestämään "Israelin Innovation 2018" huippukokoukseen.
Tämä on Alibaban johtajan Man toinen vierailu Israelissa. Toukokuussa hän tapasi Israelissa pääministeri Netanyahun ja paikallisia yrittäjiä, sekä otti vastaan Tel Avivin yliopiston myöntämän kunniatohtorin arvon. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5366506,00.html,

Terrorin uhrien omaiset ovat yhä kovasanaisemmin vaatineet, että raakoihin murhiin osallistuneet terroristit tulee teloittaa.
Barkan teollisuuspuiston murhaaja surmasi pienen lapsen äidin, Kim Yehezkelin, jolle hän oli ensin pakottanut (arabi?) siivoojan asettamaan käsiraudat, ampuen hänet sitten kylmäverisesti lähietäisyydeltä M16 kiväärillään.
Terroristi ilmeisesti tunsi kaikki uhrinsa työskenneltyään 7 kuukautta teollisuuslaitoksessa.
Kimin isä Rafael purki suruaan sanoihin: "Jokaisen terroristin tulisi tietää, että hänet teloitetaan, ja että hänen perheensä tulee kärsimään rikoksistaan. Nämä ihmiset vain sylkevät lähteeseen, josta he juovat, joten heillä ei ole oikeutta jatkaa juomistaan yhteisestä lähteestä. Meidän tulee vain erottautua heistä, vaikka se merkitsisikin maan luovuttamista".
Kimin äiti Hava kertoi opetusministeri Naftali Bennettille: " Mitä minun tulee nyt kertoa lapsenlapselleni, joka menetti äitinsä raa´assa hyökkäyksessä? Miksi terroristi pakotti hänelle käsiraudat? Hänen lapsensa on nyt orpo. Kuinka monta myötätuntovierailua sinä (Naftali Bennett) aiot tehdä? Ei äiti voi haudata 28-vuoiasta tytärtään. Se on niin väärin".

Kimin isä kertoo tilanteesta, jolloin hän näki tyttärensä kuolleeksi ammuttuna lattialla käsiraudat ranteissaan. Poliisi yritti vetää hänet pois tyttärensä ruumiin läheltä, mutta hän voinut lähteä. "Kim oli kaunis, älykäs ja ystävällinen, rakasti eläimiä ja oli aktivisti useissa eläinoikeusjärjestöissä.
"Mitä mies tuntee nähdessään tyttärensä kuolleeksi ammuttuna lattialla? En voi uskoa sitä todeksi. En tiedä, mitä pitää tehdä".
Kimin puoliso Guy kertoi Bennettille: " Ei voi uskoa, mitä tapahtui. Menetin ihanan vaimon ja äidin, jolla oli aina hymy huulillaan. Kaipaan häntä koko loppuelämäni ajan".
Muutkin Kimin perheen jäsenet ilmaisevat shokkinsa ja tilanteen epä-todellisuuden, kykenemättä näkemään, miten he voivat jatkaa elämäänsä, ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5366330,00.html,

Israelin hallituksen tulisi lopultakin uskoa tilanteen jatkumisen mielettömyys, joka paitsi että se kalvaa jokaisen kansalaisen itsetuntoa, se kaivaa Israelin puolustusvoimien uskoa asiansa moraaliseen ja eettiseen oikeuteen.
"Terroristi on aina terroristi, vaikka voissa paistettaisiin", suomalaista sanontaa vähän muotoillen.

Pääministeri Netanyahu uhoaa, ettei Israel tule koskaan luopumaan Golanin kukkuloista. "Jos me luovumme niistä, iranilaiset ovat pian vilvoittelemassa varpaitaan sen rantakivillä". Toiseksi Israel menettäisi tärkeimmän luonnon- vesilähteensä, joka hyödyttää myös Jordaniaa. https://www.debka.com/netanyahu-well-never-give-up-the-golan/,

Israelin arabi Daraam Jabari Umm al-Fahmista tuomittiin 3.5 vuodeksi vankeuteen siksi, että hän oli välittänyt Turkin kautta Qatarin antamia varoja Hamasille. Turkin matkoillaan hän sai 50 000 -100 000 Euroa, yhteensä
300 000 Euroa toimitettaviksi edelleen Hamasille. Hän kotiinsa tehdyssä ratsiassa löydettiin 91 000 Euroa Hamasille Juudeassa ja Samariassa. https://www.debka.com/mivzak/israeli-arab-gets-35-years-jail-for-channeling-large-sums-to-hamas/,

Muinainen toisen Temppelin aikainen kirjoitus löydettiin arkeologisissa kaivauksissa lähellä Binyanei Ha´Uma pääkaupungissa. Tekstissä mainitaan Jerusalemin nimi kuin se kirjoitetaan tänään.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252967,

Venäjä toimittaa Syyrialle "ilman rahaa" kaikkiaan 8 S-300 IT-patteriston laukaisualustaa ja 100 ohjauksella varustettua maasta ilmaan ohjusta.
Toisen uutisen mukaan Syyria maksoi Venäjälle 1 miljardia USD patteristoista.
Tass oli edellisen ilmoituksen antaja. Seuraavaksi alkaa Syyrian sotilaitten koulutus patteristojen hoitajiksi. Israelia kohautti uutinen, että ohjus-pattereita hoitaisivat iranilaiset sotilaat.
Putinilla lienee paljon selitettävää Netanyahulle, kun he tapaavat seuraavan kerran, ehkä jo tässä kuussa, mutta myös Netanyahulla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252952,

Land of Israel network julkaisi INN:ssa artikkelin otsikolla: "Kuka keksi valheen Palestiinan kansasta?"
Alaotsikossa teksti: "Miten muslimi-jihadistit ovat peittäneet päämääränsä puhdistaa Lähi-Itä juutalaisista kehittämällä myytin Palestiinan kansasta". Shai Ben-Tekoa julkaisi kirjan "Fantom kansa: keksien palestiinalaiset rauhan estämiseksi". He keksivät myös myytin historiallisesta kotimaasta, pakolaisten paluuoikeudesta ja juutalaisten arabimaan varastamisesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252947

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -27; Tiberias 22 -32, Suolameri 24 -33; Eilat 22 -32 +C-astetta. puolipilvistä huomenna asteen verran lämpenevää.

Suolameri ei ole koskaan ollut kuollut, ilmenee uudesta ilmiöstä. Meren ympärille kuivuneisiin rantoihin muodostuneitten syvien vajoamiskuoppien pohjalle on tullut pohjavettä ja kaloja, ja niiden rannoille kehittyy vihreä ruohoreunus. Mistä nuo kalat ja kasvit ovat tulleet, on arvoitus. https://www.breakingisraelnews.com/114621/ezekiels-vision-revealed-dead-sea-life/,Sunday, October 07, 2018

SUNNUNTAI 07.10.2018

SUNNUNTAI 07.10.2018
01. Valtava tulipalo syttyi Eshkol-alueneuvoston alueella Ein HaBesor moshavissa Gazan turva-aidan tuntumassa lauantaina. Asukkaat väittävät nähneensä pyromaani-palloryppään lennon Gazasta minuutteja ennen palon syttymistä.

Palomiehet, turvallisuusmiehet ja paikalliset farmarit taistelevat palon leviämistä vastaan läheisiin kasvihuoneisiin, mutta valittavat tehtävää vaikeaksi, sillä kasvusto on rutikuivaa ja palo leviää tuulen mukana nopeasti.

Eteläisen alueen palokunnan tiedottaja Eli Cohen sanoi palon syttyneen täyttöalueella ja voi jatkua vuorokausia. Hän sanoi, että tämä palo on kolmas täyttöalueella syttynyt, mutta aiemmat eivät syttyneet pyromaanipalloista. Palon syytä tutkitaan, ja sen valmistuttua annetaan uusi tiedote.
Aiemmin sunnuntaina palo syttyi Kissufim-alueella pyromaanien toimesta. Se pystyttiin sammuttamaan nopeasti.

Perjantaina kokoontui arviolta 20 000 gazalaista turva-aidan lähettyville. IDF:n tiedottaja sanoi lausunnossaan, että vastauksena sotilaita vastaan heitettyihin kranaatteihin, palaviin autonrenkaisiin ja kotitekoisiin pommeihin IAF:n koneet tekivät kaksi ilmahyökkäystä Hamasin sotilaallisia asemia vastaan Gazan kaistalla. Hän jatkoi, että muutamat lauantain mielenosoittajista pääsivät turva-aidan läpi Israelin puolelle heitellen kranaatteja sotilaita kohti ennen palaamista takaisin omalle puolelleen.

Paksu ja kitkerä savu, joka levisi paloalueilta joka taholle, pakotti Kerem Shalomin kibbutsin asukkaat lauantaina pysyttelemään kodeissaan suljettujen ovien ja ikkunoiden takana.

Väkivallan kasvun johdosta puolustusministeri Avigdor Liberman pienensi Gazan kalastusoikeuksien alueen yhdeksästä merimailista kuuteen. Tätä on pidettävä "sakin hivutuksena", kansan kurituksena.
Hän konsultoi korkeiden IDF:n ja Shin Betin virkailijoiden sekä hallituksen toimien territorioissa koordinoijan (COGAT) kanssa kehottaen heitä valmistautumaan uusiin toimenpiteisiin, jos väkivaltaiset mielenosoitukset jatkuvat.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5364964,00.html,

02. Gazan Islamin Jihadin viikko sitten nimitetty uusi komentaja Ziad Nakhala sanoi ensimmäisessä nimityksensä jälkeen pitämässään puheessa:
"Kuolema on kansamme ja lastemme elämä, ja antautuminen on kuolemamme. Israelin hyökkäykset "paluumarssi" kampanjaa vastaan ja kansamme surmaamisen täytyy loppua. Vastarinnan tulee ottaa vastuu tästä. Sillä on kyky muuttaa Gazan raja-alue ja sen setlementit elämälle soveltumattomaksi alueeksi" Nakhala uhosi jatkaen:

"Viestimme (PA/PLO:n puheenjohtajalle) Mahmoud Abbasille on tämä: Kansamme historiallinen vihollinen ei ymmärrä sanoja rauha ja kompromissi, vaan sota ja sanktiot. Olemme äskettäin voimistaneet suhteitamme kaikkien osanottajien, etenkin Hamasin kanssa."

Palomiesten alueella toimivat tiimit käyttivät ylisuuria tuulettimia pystyäkseen estämään savun leviämisen kibbutsiin.

Gazan divisioonan komentaja kenraalimajuri Yehuda Fuchs matkusti alueella rohkaistakseen asukkaita, joiden kärsivällisyys alkaa rakoilla.

"Tilanne täällä on sietämätön. Palestiinalaisten protestit määrittelevät elämämme. Elämme mustan tukehduttavan savu- ja kyynelkaasupilven sisällä. Emme aio alistua tilanteeseen, joka repii elämämme" Kerem Shalomin asukkaat protestoivat.

Emme puhu yhdestä tai kahdesta tapauksesta. Tämä on jokapäiväistä rutiinia. Miten on mahdollista, ettei voimakas Israelin valtio pysty eliminoimaan auton renkaitten polttamisilmiötä?" sanoi toinen asukas.

Aiemmin Hof Ashkelon alueneuvoston puheenjohtaja Yair Farjun lähetti kirjeen Kerem Shalomi asukkaille varoittaen tilanteen mahdollisesta eskaloitumisesta turva-aidan varrella. Otteita kirjeestä:

"Olemme tietoisia sotilaallisesta optiosta. Päätös lisätä IDF:n sotilaitten määrää kuten Iron Dome patteristojen lisääminen painottavat huolta eskaloitumisesta. IDF on omaksunut protokollan sen mukaan, miten turvallisuushaasteet ja sen toiminta päivittäin määräytyvät", jatkaen:

"Ashkelonin alueneuvosto seuraa kaikkia turvallisuustilanteen muutoksia ollen jatkuvassa yhteydessä IDF:n ja turvallisuusjoukkojen kanssa. Ohjeissa kehotetaan säilyttämään rutiinitoiminta. Turvallisuuskoordinaattoreita ja hätäpalvelu tiimejä informoidaan, jotka ovat valmiit avustamaan Gazan rajayhteisöjä, niiden asukkaita ja kaikkia apua tarvitsevia".

Perjantain mielenosoitukset eivät olleet yhtä väkivaltaisia kuin edellisellä viikolla, ja IDF käytti tilanteen mukaan mellakantorjuntavälineitä ja vain viimeisenä keinona sponge-tipped luoteja.
Hamasin tiedotteessa todetaan, että "IDF:n toimiin vastattiin massa-osallistumisella, eikä mikään voinut estää heitä saavuttamasta kohteensa".

Hamasin terveysministeriön mukaan perjantain marssissa surmansa saaneet olivat 12- 24- ja 28-vuotiaita, haavoittuneita oli 126 ihmistä.

Ennen perjantain mielenosoituksia puolustusministeri Liberman lähetti viestin Hamasille.
"Me onnistuimme viettämään korkeasti pyhät päivämme suunnitelmien mukaan, eikä sota syttynyt, mutta me vaadimme kovan hinnan Gazan mielenosoittajilta turva-aidan varrella. Mutta lomat ovat nyt ohi ja viestimme Hamasin johtajille on tämä: Ottakaa tämä huomioon": https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5364727,00.html, https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/ANALYSIS-Too-many-agendas-in-Gaza-preventing-quiet-568790,

03. Barkan teollisuusalueella Samariassa sunnuntaiaamuna sattuneessa tulituksessa haavoittui 3 ihmistä.
Ampuja, joka on luultavasti Qalkiliyan 20-vuotias asukas ja työskentelee teollisuuspuistossa, meni sisään teollisuusliitokseen, nousi sen ylempään kerrokseen ja aloitti tulituksen.

Mies ja nainen, 30 vuoden ikäisiä, haavoittuivat kriittisesti, kolmas 54-vuotias nainen haavoittui vakavasti. Häntä Beilinson sairaalassa hoitanut lääkäri ilmoitti myöhemmin, että naisen luodinhaava on vatsassa, mutta hengen-vaaraa ei ole. Hänen tilanteensa on edelleen vakava.
Kaksi muuta haavoittunutta todettiin kuolleiksi.

Ampuja pääsi pakenemaan ja häntä etsitään.
Shin Bet arvioi, että tapaus näyttää rikollisesta eikä terrori-iskulta.
Mies pääsi sisään laitokseen kulkulupansa avulla. Noustuaan toimisto-kerrokseen mies alkoi tulittaa kolmea ihmistä, jotka hän tunsi ennestään.

MDA:n lääkintähenkilöä David Baruchi ja Neria Tekoa kertoivat tilanteesta näin: Tullessamme paikalle löysimme 3 haavoittunutta henkilöä maassa, kaksi heistä – n. 30-vuotiaita, mies ja nainen, tajuttomina luodinhaavat ruumiissaan ilman pulssia ja hengitystä, ja 54-vuotias nainen, jonka he veivät sairaalaan annettuaan hänelle ensiavun paikalla. Kaksi muuta todettiin palautusoperaation jälkeen kuolleiksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252849,
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Three-wounded-in-a-terror-shooting-in-the-Barkan-industrial-Zone-568812,

04. Shomronin alueneuvoston puheenjohtaja Yossi Dagan kommentoi sunnuntai-aamuna tapahtunutta tulitusta todeten.
"Valitettavasti tämä on hyvin vakava turvallisuustapahtuma Samarian sydämessä. Terroristi avasi tulen yhdestä suurista toimistorakennuksista Barkan teollisuuspuistossa" jatkaen.

"Tämä on vakava tapahtuma alueella, joka toimii siltana yhteissovusta Samarian keskustassa. Alueella työskentelee yli 8 000 työntekijää, puolet juutalaisia ja toinen puoli PA:n arabeja. Tämä on alue, jota sekä Israelin äärivasemmisto että BDS-liike pyrkivät boikotoimaan. Näen sekä juutalaisten että arabien itkevän yhdessä".

"Haluan toistaa: Tämä tapahtuma on vaikea, mutta me emme koskaan hellitä. Sionistinen yritys Samariassa kuten kaikkialla muualla Israelissa, tulee jatkumaan täydellä voimalla, ja täysin voimin sekä opetuksessa että teollisuudessa. Tämä on osa sionismia, emmekä me pelkää tästä rikollisesta murhaamisesta huolimatta".

"Me vain voimistumme ja olemme vahvoja, kuten koko Israelin kansa.
Me emme koskaan murru". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252849, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252850,

05. YK:n ja monien arabikansojen pyrkiessä yhteisvoimin rakentamaan Gazan kaista uudelleen asuttavaan kuntoon tarjoten sekä suunnitteluapua että varoja suurten hankkeitten toteuttamiseen, PA/PLO:n 83-vuotias yksinvaltias Mahmoud Abbas tekee kaikkensa estääkseen niiden toteutumisen.

Abbasin käskystä Israelin lähettämiä sekä jokapäiväisessä elämässä tarvittavia kulutustavaroita ja ruokaa, että Gazan sähkölaitoksen tarvitsemaa öljyä käännytetään Gazan rajaterminaaleista takaisin.
Sähkövirran tarve on kriittinen sairaaloille ja liikelaitoksille kuten myös yksityistalouksille, joille annetaan sähkö vai 3 tunnin ajaksi päivässä. Miten ruokatarpeiden säilyttäminen onnistuu siinä ajassa, ja miten ruokaa keitetään ja paistetaan jatkuvien sähkökatkojen aikana? - puhumattakaan koulujen ja liikelaitosten ATK-laitteiden ja internetin toiminnasta tänä aikana.

Hadashot TV:n mukaan Abbas suunnittelee katkaisevansa Gazan tarvitseman tuen kokonaan vastalauseena Qatarin halusta avustaa Gazan asukkaita.
Raportin mukaan Qatarin avuntarjouksen suututtama Abbas aikoo lopettaa kuukausittaisen 96 miljoonan USD siirtämisen Gazan pankkeihin, mikä tulisi vaikeuttamaan oleellisesti kaistan tilannetta.

Korkea puolustusvirkailija kertoi Hadashot TV:lle, että Abbas on erityisen ärtynyt YK:n Lähi-Idän erityiskoordinaattorin Nikolay Mladenoviin siksi, että tämä pystyi taivuttamaan Qatarin rahoittamaan Gazan sähkövoimalan tarvitseman polttoöljyn ilman hänen suostumistaan.

Lauantaiaamuna libanonilainen Al-Akhbar uutislehti kertoi, että Qatar lähettää varoja Gazaan Israelin kautta ohittaen PA:n kokonaan. Lehden mukaan varoilla maksetaan 6 kuukauden aikana sähkövoimalan tarvitsema polttoöljy, sekä 3 kuukauden palkat Hamasin työntekijöille Gazassa.

Haaretz kertoi torstaina, että sopimus on ollut toiminnassa jo muutaman viime kuukauden aikana Mladenovin johdolla. Qataria edustaa sopimuksessa lähettiläs Mohammed al-Amedi, Israelia edustaa kansallinen turvallisuus-neuvonantaja Meir Ben-Shabbat. Israel lupasi 5000 viisumia Gazan kauppiaille, ja Egypti puolestaan höllentää rajavalvontaa Rafahissa.

Viimeisiä päiviään PA/PLO:n johdossa toimiva Abbas haluaa kiristää Hamasin johtajia kuristamalla Gazan asukkaita nälkäkuoleman partaalle ja yli. Gazan kansa kärsimykset eivät ilmeisesti merkitse mitään tälle perusterroristille, joka rahoitti Mynchenin olympialaisten 11 israelilais-urheilijain massa-murhan, ja joka toimii Jasser Arafatin manttelinperijänä idolinsa kuoltua hänen sisä-kalustonsa syöneeseen sairauteen, jota ranskalaissairaala ei suostu paljastamaan.

Gazan kaista on ollut aina hankala hallittava PA/PLO:lle, mutta Hamasin riitettyä vallan PA/PLO:lta 2007 väkivaltaisesti suhteet ovat olleet lähes poikki, ja huolimatta lukuisista sovintoyrityksistä Kairossa Egyptin valvonnassa osapuolet ovat loitontuneet toisistaan.
Abbas antoi viime viikolla Hamasille 4 viikkoa aikaa siirtää valta Gazassa PA:lle tai kokea sen seuraukset, mikä tarkoittanee sotaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252846, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252835,

06. UUTISIA LYHYESTI
Presidentti Dolanld Trumpin nimittämä Korkeimman oikeiden tuomari-ehdokas Brett Kavanaugh sai lauantai-iltana USA:n senaatin vahvistuksen elinikäiseen tuomarinvirkaan yksityisseremoniassa, kuten Hill raportoi. Hän sai äänin 50 -48 äänet yhden demokraatin ja yhden republikaanin päästyä lopulta tasapainoon itsensä kanssa.

Korkein oikeus totesi virkaanastumisseremonian järjestetyn niin pian kuin suinkin, että Kavanaugh pääsee aloittamaan työnsä välittömästi.
Hänen valintansa siirtyi viikolla senaatin vaadittua FBI:n tutkimuksen hänen taustoistaan. Voitto varmistui senaattori Jeff Flaken (R-AZ) - joka aluksi siirsi viikolla Kavanaughin valintaa, mutta FBI:n raportin luettuaan, jossa ei ollut mitään huomautettavaa – ilmoittaessa kannattavansa valintaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252842,

Pääministeri Netanyahun vaimo Sara Netanyahun tapauksen käsittely alkaa tänään oikeudessa. Hänen syytöksensä koskee ravintolassa valmistettujen ruokien tilaamista, vaikka hänellä oli (valtion palkkaama?) kokki talossa. Niiden katsotaan maksaneen valtiolle satoja tuhansia NIS. Saralla oli mahdollisuus päästä oikeuden käsittelystä maksamalla osan summasta valtion kassaan, mutta hän kieltäytyi asianajajansa suosituksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252851,

Länsimaat syyttävät Venäjää maailmanlaajuisesta hakkerikampanjasta.
Britit ja Alankomaat ovat syyttäjien kärjessä. Ne syyttävät Venäjän kohdistaneen iskunsa instituutioihin urheilusta huumeiden vastaisiin järjestöihin sekä ydinvoimayhtiöihin ja kemiallisten aseiden valvojiin. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5364094,00.html,

Trumpin hallitus vetäytyi v. 1955 AMITY sopimuksesta sen jälkeen, kun Kansainvälinen oikeus päätti, että USA:n asettamista Iranin sanktioista osa rikkoo ystävyyssopimusta Amerikan ja Iranin välillä. Päätöksen mukaan sanktiot koskevat inhimillisiä tavaroita ja tuotteita sekä ilmailualan palvelusten turvallisuutta. Trumpin hallitus päätti vastalauseena erota AMITY sopimuksesta Amerikan ja Iranin välillä. Toimi voi olla vain symbolinen, mutta osoittaa Washingtonin ja Iranin hallitusten välisen eron syvenemisen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5363594,00.html,

USA:n NATO:n lähettiläs esitti tiistaina vaatimuksen, että Venäjän tulee lopettaa uuden ydinasetta kantavan ohjuksen kehittelyn, koska se rikkoo maiden välistä sopimusta. NATO:n mukaan 9M729 järjestelmä on vastoin 1987 keskimatkan ydinvoimasopimusta (INF). Kylmän sodan aikana solmittu sopimus kieltää kaikenlaisten maalta ammuttavien risteilyohjusten kehittämisen, joiden kantomatka on 500 -5 500 km. NATO:n mukaan Venäjän järjestelmä kuuluu tähän kiellettyjen kategoriaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5363309,00.html,

Israelin judotiimi kilpailee UAE:ssa Israelin lipun alla. Kansainvälinen Judo Federation (IJF) ilmoitti maanantaina, peruuttavansa aiemman päätöksen kieltää UAE:n Abu Dhabissa järjestettäviksi suunnitellut kilpailut, koska Israelin kilpailijat eivät saaneet kilpailla lipun ja kansallishymnin alla. Nyt UAE vakuutti kaiken olevan kunnossa ja valmistelut voivat jatkua.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5348629,00.html,

Torstaina Ben Gurionin terminaalin kautta tuli maahan 108 000 matkustajaa, ilmoitti Israel Airport Authority. Saman lähteen mukaan 5 miljoonaa matkustajaa on kesän aikana kulkenut Ben Gurionin terminaalin kautta –
300 000 enemmän kuin viimevuonna. Vieläkö joku uskaltaa puhua, että Israel olisi kansainvälisesti eristetty maa?
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5334912,00.html,

S&P nosti Israelin kansainvälisen luottoarvon ennätyskorkealle – AA. Tämä osoittaa Israelin kansainvälisen arvostuksen ja taloudellisen kasvun jatkumisen sekä uskon, että hallitus pystyy ylläpitämään vastuullisen fiscal-politiikkansa. Tämä sallii Israelin saada luottoa edullisemmin kuin ennen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5322531,00.html,

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja pääministeri Benyamin Netanyahu sopivat tapaamisesta pian käsitelläkseen Syyrian tilannetta ja Venäjän Ilyushin tiedustelukoneen alas ampumisen ja S-300 IT-järjestelmän Syyriaan toimittanmisen seurauksia. He pyrkivät kaikin tavoin estämään vastaavat yhteenotot tulevaisuudessa Syyrian ilmatilassa. Varmaan Iranin ja Hizbullahin tunkeutuminen lähelle Israelin pohjoisrajaa tulee esille keskusteluissa.

Netanyahu oli poliisin hiillostettavana jo 12 kerran, eikä kukaan tiedä, miten tämä yhdessä sen kanssa, että sekä hänen Sara-vaimonsa ja Jair-poikansa ovat syytettyjen listalla, vaikuttaa hänen kykyynsä hoitaa kansainvälisiä suhteita yhä kiharammiksi muuttuvissa tilanteissa.
https://www.jpost.com/Middle-East/Netanyahu-Putin-to-meet-568825,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28; Tiberias 23 -37; Suolameri 26 -37; Eilat 24 -36 +C-astetta, huomenna vähän viilenee, puolipilvistä.

Haitin 5.9 R-asteen maanjäristys maanantaina tuhosi koteja ja vahingoitti kirkkoa. Kukaan ei ilmeisesti saanut surmaansa, mutta haavoittuneita lienee tullut. https://www.businessinsider.com/ap-haiti-quake-causes-injuries-damages-homes-hospital-church-2018-10,