SUNNUNTAI 07.10.2018

SUNNUNTAI 07.10.2018
01. Valtava tulipalo syttyi Eshkol-alueneuvoston alueella Ein HaBesor moshavissa Gazan turva-aidan tuntumassa lauantaina. Asukkaat väittävät nähneensä pyromaani-palloryppään lennon Gazasta minuutteja ennen palon syttymistä.

Palomiehet, turvallisuusmiehet ja paikalliset farmarit taistelevat palon leviämistä vastaan läheisiin kasvihuoneisiin, mutta valittavat tehtävää vaikeaksi, sillä kasvusto on rutikuivaa ja palo leviää tuulen mukana nopeasti.

Eteläisen alueen palokunnan tiedottaja Eli Cohen sanoi palon syttyneen täyttöalueella ja voi jatkua vuorokausia. Hän sanoi, että tämä palo on kolmas täyttöalueella syttynyt, mutta aiemmat eivät syttyneet pyromaanipalloista. Palon syytä tutkitaan, ja sen valmistuttua annetaan uusi tiedote.
Aiemmin sunnuntaina palo syttyi Kissufim-alueella pyromaanien toimesta. Se pystyttiin sammuttamaan nopeasti.

Perjantaina kokoontui arviolta 20 000 gazalaista turva-aidan lähettyville. IDF:n tiedottaja sanoi lausunnossaan, että vastauksena sotilaita vastaan heitettyihin kranaatteihin, palaviin autonrenkaisiin ja kotitekoisiin pommeihin IAF:n koneet tekivät kaksi ilmahyökkäystä Hamasin sotilaallisia asemia vastaan Gazan kaistalla. Hän jatkoi, että muutamat lauantain mielenosoittajista pääsivät turva-aidan läpi Israelin puolelle heitellen kranaatteja sotilaita kohti ennen palaamista takaisin omalle puolelleen.

Paksu ja kitkerä savu, joka levisi paloalueilta joka taholle, pakotti Kerem Shalomin kibbutsin asukkaat lauantaina pysyttelemään kodeissaan suljettujen ovien ja ikkunoiden takana.

Väkivallan kasvun johdosta puolustusministeri Avigdor Liberman pienensi Gazan kalastusoikeuksien alueen yhdeksästä merimailista kuuteen. Tätä on pidettävä "sakin hivutuksena", kansan kurituksena.
Hän konsultoi korkeiden IDF:n ja Shin Betin virkailijoiden sekä hallituksen toimien territorioissa koordinoijan (COGAT) kanssa kehottaen heitä valmistautumaan uusiin toimenpiteisiin, jos väkivaltaiset mielenosoitukset jatkuvat.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5364964,00.html,

02. Gazan Islamin Jihadin viikko sitten nimitetty uusi komentaja Ziad Nakhala sanoi ensimmäisessä nimityksensä jälkeen pitämässään puheessa:
"Kuolema on kansamme ja lastemme elämä, ja antautuminen on kuolemamme. Israelin hyökkäykset "paluumarssi" kampanjaa vastaan ja kansamme surmaamisen täytyy loppua. Vastarinnan tulee ottaa vastuu tästä. Sillä on kyky muuttaa Gazan raja-alue ja sen setlementit elämälle soveltumattomaksi alueeksi" Nakhala uhosi jatkaen:

"Viestimme (PA/PLO:n puheenjohtajalle) Mahmoud Abbasille on tämä: Kansamme historiallinen vihollinen ei ymmärrä sanoja rauha ja kompromissi, vaan sota ja sanktiot. Olemme äskettäin voimistaneet suhteitamme kaikkien osanottajien, etenkin Hamasin kanssa."

Palomiesten alueella toimivat tiimit käyttivät ylisuuria tuulettimia pystyäkseen estämään savun leviämisen kibbutsiin.

Gazan divisioonan komentaja kenraalimajuri Yehuda Fuchs matkusti alueella rohkaistakseen asukkaita, joiden kärsivällisyys alkaa rakoilla.

"Tilanne täällä on sietämätön. Palestiinalaisten protestit määrittelevät elämämme. Elämme mustan tukehduttavan savu- ja kyynelkaasupilven sisällä. Emme aio alistua tilanteeseen, joka repii elämämme" Kerem Shalomin asukkaat protestoivat.

Emme puhu yhdestä tai kahdesta tapauksesta. Tämä on jokapäiväistä rutiinia. Miten on mahdollista, ettei voimakas Israelin valtio pysty eliminoimaan auton renkaitten polttamisilmiötä?" sanoi toinen asukas.

Aiemmin Hof Ashkelon alueneuvoston puheenjohtaja Yair Farjun lähetti kirjeen Kerem Shalomi asukkaille varoittaen tilanteen mahdollisesta eskaloitumisesta turva-aidan varrella. Otteita kirjeestä:

"Olemme tietoisia sotilaallisesta optiosta. Päätös lisätä IDF:n sotilaitten määrää kuten Iron Dome patteristojen lisääminen painottavat huolta eskaloitumisesta. IDF on omaksunut protokollan sen mukaan, miten turvallisuushaasteet ja sen toiminta päivittäin määräytyvät", jatkaen:

"Ashkelonin alueneuvosto seuraa kaikkia turvallisuustilanteen muutoksia ollen jatkuvassa yhteydessä IDF:n ja turvallisuusjoukkojen kanssa. Ohjeissa kehotetaan säilyttämään rutiinitoiminta. Turvallisuuskoordinaattoreita ja hätäpalvelu tiimejä informoidaan, jotka ovat valmiit avustamaan Gazan rajayhteisöjä, niiden asukkaita ja kaikkia apua tarvitsevia".

Perjantain mielenosoitukset eivät olleet yhtä väkivaltaisia kuin edellisellä viikolla, ja IDF käytti tilanteen mukaan mellakantorjuntavälineitä ja vain viimeisenä keinona sponge-tipped luoteja.
Hamasin tiedotteessa todetaan, että "IDF:n toimiin vastattiin massa-osallistumisella, eikä mikään voinut estää heitä saavuttamasta kohteensa".

Hamasin terveysministeriön mukaan perjantain marssissa surmansa saaneet olivat 12- 24- ja 28-vuotiaita, haavoittuneita oli 126 ihmistä.

Ennen perjantain mielenosoituksia puolustusministeri Liberman lähetti viestin Hamasille.
"Me onnistuimme viettämään korkeasti pyhät päivämme suunnitelmien mukaan, eikä sota syttynyt, mutta me vaadimme kovan hinnan Gazan mielenosoittajilta turva-aidan varrella. Mutta lomat ovat nyt ohi ja viestimme Hamasin johtajille on tämä: Ottakaa tämä huomioon": https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5364727,00.html, https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/ANALYSIS-Too-many-agendas-in-Gaza-preventing-quiet-568790,

03. Barkan teollisuusalueella Samariassa sunnuntaiaamuna sattuneessa tulituksessa haavoittui 3 ihmistä.
Ampuja, joka on luultavasti Qalkiliyan 20-vuotias asukas ja työskentelee teollisuuspuistossa, meni sisään teollisuusliitokseen, nousi sen ylempään kerrokseen ja aloitti tulituksen.

Mies ja nainen, 30 vuoden ikäisiä, haavoittuivat kriittisesti, kolmas 54-vuotias nainen haavoittui vakavasti. Häntä Beilinson sairaalassa hoitanut lääkäri ilmoitti myöhemmin, että naisen luodinhaava on vatsassa, mutta hengen-vaaraa ei ole. Hänen tilanteensa on edelleen vakava.
Kaksi muuta haavoittunutta todettiin kuolleiksi.

Ampuja pääsi pakenemaan ja häntä etsitään.
Shin Bet arvioi, että tapaus näyttää rikollisesta eikä terrori-iskulta.
Mies pääsi sisään laitokseen kulkulupansa avulla. Noustuaan toimisto-kerrokseen mies alkoi tulittaa kolmea ihmistä, jotka hän tunsi ennestään.

MDA:n lääkintähenkilöä David Baruchi ja Neria Tekoa kertoivat tilanteesta näin: Tullessamme paikalle löysimme 3 haavoittunutta henkilöä maassa, kaksi heistä – n. 30-vuotiaita, mies ja nainen, tajuttomina luodinhaavat ruumiissaan ilman pulssia ja hengitystä, ja 54-vuotias nainen, jonka he veivät sairaalaan annettuaan hänelle ensiavun paikalla. Kaksi muuta todettiin palautusoperaation jälkeen kuolleiksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252849,
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-Three-wounded-in-a-terror-shooting-in-the-Barkan-industrial-Zone-568812,

04. Shomronin alueneuvoston puheenjohtaja Yossi Dagan kommentoi sunnuntai-aamuna tapahtunutta tulitusta todeten.
"Valitettavasti tämä on hyvin vakava turvallisuustapahtuma Samarian sydämessä. Terroristi avasi tulen yhdestä suurista toimistorakennuksista Barkan teollisuuspuistossa" jatkaen.

"Tämä on vakava tapahtuma alueella, joka toimii siltana yhteissovusta Samarian keskustassa. Alueella työskentelee yli 8 000 työntekijää, puolet juutalaisia ja toinen puoli PA:n arabeja. Tämä on alue, jota sekä Israelin äärivasemmisto että BDS-liike pyrkivät boikotoimaan. Näen sekä juutalaisten että arabien itkevän yhdessä".

"Haluan toistaa: Tämä tapahtuma on vaikea, mutta me emme koskaan hellitä. Sionistinen yritys Samariassa kuten kaikkialla muualla Israelissa, tulee jatkumaan täydellä voimalla, ja täysin voimin sekä opetuksessa että teollisuudessa. Tämä on osa sionismia, emmekä me pelkää tästä rikollisesta murhaamisesta huolimatta".

"Me vain voimistumme ja olemme vahvoja, kuten koko Israelin kansa.
Me emme koskaan murru". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252849, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252850,

05. YK:n ja monien arabikansojen pyrkiessä yhteisvoimin rakentamaan Gazan kaista uudelleen asuttavaan kuntoon tarjoten sekä suunnitteluapua että varoja suurten hankkeitten toteuttamiseen, PA/PLO:n 83-vuotias yksinvaltias Mahmoud Abbas tekee kaikkensa estääkseen niiden toteutumisen.

Abbasin käskystä Israelin lähettämiä sekä jokapäiväisessä elämässä tarvittavia kulutustavaroita ja ruokaa, että Gazan sähkölaitoksen tarvitsemaa öljyä käännytetään Gazan rajaterminaaleista takaisin.
Sähkövirran tarve on kriittinen sairaaloille ja liikelaitoksille kuten myös yksityistalouksille, joille annetaan sähkö vai 3 tunnin ajaksi päivässä. Miten ruokatarpeiden säilyttäminen onnistuu siinä ajassa, ja miten ruokaa keitetään ja paistetaan jatkuvien sähkökatkojen aikana? - puhumattakaan koulujen ja liikelaitosten ATK-laitteiden ja internetin toiminnasta tänä aikana.

Hadashot TV:n mukaan Abbas suunnittelee katkaisevansa Gazan tarvitseman tuen kokonaan vastalauseena Qatarin halusta avustaa Gazan asukkaita.
Raportin mukaan Qatarin avuntarjouksen suututtama Abbas aikoo lopettaa kuukausittaisen 96 miljoonan USD siirtämisen Gazan pankkeihin, mikä tulisi vaikeuttamaan oleellisesti kaistan tilannetta.

Korkea puolustusvirkailija kertoi Hadashot TV:lle, että Abbas on erityisen ärtynyt YK:n Lähi-Idän erityiskoordinaattorin Nikolay Mladenoviin siksi, että tämä pystyi taivuttamaan Qatarin rahoittamaan Gazan sähkövoimalan tarvitseman polttoöljyn ilman hänen suostumistaan.

Lauantaiaamuna libanonilainen Al-Akhbar uutislehti kertoi, että Qatar lähettää varoja Gazaan Israelin kautta ohittaen PA:n kokonaan. Lehden mukaan varoilla maksetaan 6 kuukauden aikana sähkövoimalan tarvitsema polttoöljy, sekä 3 kuukauden palkat Hamasin työntekijöille Gazassa.

Haaretz kertoi torstaina, että sopimus on ollut toiminnassa jo muutaman viime kuukauden aikana Mladenovin johdolla. Qataria edustaa sopimuksessa lähettiläs Mohammed al-Amedi, Israelia edustaa kansallinen turvallisuus-neuvonantaja Meir Ben-Shabbat. Israel lupasi 5000 viisumia Gazan kauppiaille, ja Egypti puolestaan höllentää rajavalvontaa Rafahissa.

Viimeisiä päiviään PA/PLO:n johdossa toimiva Abbas haluaa kiristää Hamasin johtajia kuristamalla Gazan asukkaita nälkäkuoleman partaalle ja yli. Gazan kansa kärsimykset eivät ilmeisesti merkitse mitään tälle perusterroristille, joka rahoitti Mynchenin olympialaisten 11 israelilais-urheilijain massa-murhan, ja joka toimii Jasser Arafatin manttelinperijänä idolinsa kuoltua hänen sisä-kalustonsa syöneeseen sairauteen, jota ranskalaissairaala ei suostu paljastamaan.

Gazan kaista on ollut aina hankala hallittava PA/PLO:lle, mutta Hamasin riitettyä vallan PA/PLO:lta 2007 väkivaltaisesti suhteet ovat olleet lähes poikki, ja huolimatta lukuisista sovintoyrityksistä Kairossa Egyptin valvonnassa osapuolet ovat loitontuneet toisistaan.
Abbas antoi viime viikolla Hamasille 4 viikkoa aikaa siirtää valta Gazassa PA:lle tai kokea sen seuraukset, mikä tarkoittanee sotaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252846, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252835,

06. UUTISIA LYHYESTI
Presidentti Dolanld Trumpin nimittämä Korkeimman oikeiden tuomari-ehdokas Brett Kavanaugh sai lauantai-iltana USA:n senaatin vahvistuksen elinikäiseen tuomarinvirkaan yksityisseremoniassa, kuten Hill raportoi. Hän sai äänin 50 -48 äänet yhden demokraatin ja yhden republikaanin päästyä lopulta tasapainoon itsensä kanssa.

Korkein oikeus totesi virkaanastumisseremonian järjestetyn niin pian kuin suinkin, että Kavanaugh pääsee aloittamaan työnsä välittömästi.
Hänen valintansa siirtyi viikolla senaatin vaadittua FBI:n tutkimuksen hänen taustoistaan. Voitto varmistui senaattori Jeff Flaken (R-AZ) - joka aluksi siirsi viikolla Kavanaughin valintaa, mutta FBI:n raportin luettuaan, jossa ei ollut mitään huomautettavaa – ilmoittaessa kannattavansa valintaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252842,

Pääministeri Netanyahun vaimo Sara Netanyahun tapauksen käsittely alkaa tänään oikeudessa. Hänen syytöksensä koskee ravintolassa valmistettujen ruokien tilaamista, vaikka hänellä oli (valtion palkkaama?) kokki talossa. Niiden katsotaan maksaneen valtiolle satoja tuhansia NIS. Saralla oli mahdollisuus päästä oikeuden käsittelystä maksamalla osan summasta valtion kassaan, mutta hän kieltäytyi asianajajansa suosituksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252851,

Länsimaat syyttävät Venäjää maailmanlaajuisesta hakkerikampanjasta.
Britit ja Alankomaat ovat syyttäjien kärjessä. Ne syyttävät Venäjän kohdistaneen iskunsa instituutioihin urheilusta huumeiden vastaisiin järjestöihin sekä ydinvoimayhtiöihin ja kemiallisten aseiden valvojiin. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5364094,00.html,

Trumpin hallitus vetäytyi v. 1955 AMITY sopimuksesta sen jälkeen, kun Kansainvälinen oikeus päätti, että USA:n asettamista Iranin sanktioista osa rikkoo ystävyyssopimusta Amerikan ja Iranin välillä. Päätöksen mukaan sanktiot koskevat inhimillisiä tavaroita ja tuotteita sekä ilmailualan palvelusten turvallisuutta. Trumpin hallitus päätti vastalauseena erota AMITY sopimuksesta Amerikan ja Iranin välillä. Toimi voi olla vain symbolinen, mutta osoittaa Washingtonin ja Iranin hallitusten välisen eron syvenemisen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5363594,00.html,

USA:n NATO:n lähettiläs esitti tiistaina vaatimuksen, että Venäjän tulee lopettaa uuden ydinasetta kantavan ohjuksen kehittelyn, koska se rikkoo maiden välistä sopimusta. NATO:n mukaan 9M729 järjestelmä on vastoin 1987 keskimatkan ydinvoimasopimusta (INF). Kylmän sodan aikana solmittu sopimus kieltää kaikenlaisten maalta ammuttavien risteilyohjusten kehittämisen, joiden kantomatka on 500 -5 500 km. NATO:n mukaan Venäjän järjestelmä kuuluu tähän kiellettyjen kategoriaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5363309,00.html,

Israelin judotiimi kilpailee UAE:ssa Israelin lipun alla. Kansainvälinen Judo Federation (IJF) ilmoitti maanantaina, peruuttavansa aiemman päätöksen kieltää UAE:n Abu Dhabissa järjestettäviksi suunnitellut kilpailut, koska Israelin kilpailijat eivät saaneet kilpailla lipun ja kansallishymnin alla. Nyt UAE vakuutti kaiken olevan kunnossa ja valmistelut voivat jatkua.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5348629,00.html,

Torstaina Ben Gurionin terminaalin kautta tuli maahan 108 000 matkustajaa, ilmoitti Israel Airport Authority. Saman lähteen mukaan 5 miljoonaa matkustajaa on kesän aikana kulkenut Ben Gurionin terminaalin kautta –
300 000 enemmän kuin viimevuonna. Vieläkö joku uskaltaa puhua, että Israel olisi kansainvälisesti eristetty maa?
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5334912,00.html,

S&P nosti Israelin kansainvälisen luottoarvon ennätyskorkealle – AA. Tämä osoittaa Israelin kansainvälisen arvostuksen ja taloudellisen kasvun jatkumisen sekä uskon, että hallitus pystyy ylläpitämään vastuullisen fiscal-politiikkansa. Tämä sallii Israelin saada luottoa edullisemmin kuin ennen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5322531,00.html,

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja pääministeri Benyamin Netanyahu sopivat tapaamisesta pian käsitelläkseen Syyrian tilannetta ja Venäjän Ilyushin tiedustelukoneen alas ampumisen ja S-300 IT-järjestelmän Syyriaan toimittanmisen seurauksia. He pyrkivät kaikin tavoin estämään vastaavat yhteenotot tulevaisuudessa Syyrian ilmatilassa. Varmaan Iranin ja Hizbullahin tunkeutuminen lähelle Israelin pohjoisrajaa tulee esille keskusteluissa.

Netanyahu oli poliisin hiillostettavana jo 12 kerran, eikä kukaan tiedä, miten tämä yhdessä sen kanssa, että sekä hänen Sara-vaimonsa ja Jair-poikansa ovat syytettyjen listalla, vaikuttaa hänen kykyynsä hoitaa kansainvälisiä suhteita yhä kiharammiksi muuttuvissa tilanteissa.
https://www.jpost.com/Middle-East/Netanyahu-Putin-to-meet-568825,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28; Tiberias 23 -37; Suolameri 26 -37; Eilat 24 -36 +C-astetta, huomenna vähän viilenee, puolipilvistä.

Haitin 5.9 R-asteen maanjäristys maanantaina tuhosi koteja ja vahingoitti kirkkoa. Kukaan ei ilmeisesti saanut surmaansa, mutta haavoittuneita lienee tullut. https://www.businessinsider.com/ap-haiti-quake-causes-injuries-damages-homes-hospital-church-2018-10,















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021