Posts

Showing posts from November 25, 2007
PERJANTAI 30.11.07
1. ANNAPOLIS ”saippuaoopperan” päänäyttelijöiden alkaessa kotiutua alkaa myös tulla päivänvaloon todellisia tunnelmia ja tuntemuksia tunnepitoisten julkilausumien takaa.
Ensimmäinen hyvä uutinen koski Olmertia, jonka poliisikuulustelujen raportti siirrettiin torstaiksi, ettei se häiritsisi konferenssin juhlatunnelmaa, josta Olmert kertoi nauttineensa täysin siemauksin ja jopa tunteneensa ylpeyttä voidessaan edustaa Israelia 44 maan ja muutamien järjestöjen edustajien silmien edessä. Poliisi ilmoitti eilen, ettei rikostutkimuksissa löydetty tarpeeksi aineksia syytteisiin. Poliisin ilmoitus ärsytti Knessetin jäseniä laidasta laitaan, jotka muistuttivat, että poliisin asia on tutkia eikä antaa niistä omia tulkintojaan, joka kuuluu syyttäjälle. Kansanedustajat sanoivat poliisin ilmoitusta ”tutkijoitten välisen erimielisyyden valkaisuksi”(Orlev, NU/NRP) ja ”poliittiseksi korruptioksi, joka uhkaa maan turvallisuutta” (Yahimovitch, Labour, Ynet).
2. OLMERT VAKU…
TORSTAI 29.11.07
1. PÄIVÄ ANNAPOLIS konferenssin jälkeen. On aika yrittää koota yhteen, mitä tiedon siruja on käytettävissä siitä, mitä tapahtui ja mistä sovittiin tai oltiin eri mieltä julkisuuden takana.
Sekä palestiinalaiset että israelilaiset edustajat ovat alkaneet vetää takaisin sitä, mitä he julkisuuteen päästivät kokousten aikana. Ensin muutamia johtajien repliikkejä.
PRESIDENTTI BUSH kehotti palestiinalaisia todistamaan, että ”Palestiinan valtio tulee luomaan mahdollisuudet kaikille asukkailleen ja hallitsemaan oikeudenmukaisesti sekä tuhoamaan terrorin infrastruktuurin”. Israelilaisia hän kehotti ”osoittamaan maailmalle, että he ovat valmiita poistamaan miehityksen, joka alkoi 1967, neuvotellun sopimuksen kautta.” Huomio kiinnittyy Bushin mainintaan ”miehityksestä”. Bush lisäsi, että ”sopimuksen kautta perustetaan palestiinalaisten kotimaa aivan samoin kuin Israel on juutalaisen kansan kotimaa”.
MAHMOUD ABBAS sanoi, että ”hänen tulee puolustaa kaikella vilpittömyydellä …
KESKIVIIKKO 28.11.07
1. RAUHA MEIDÄN AIKANAMME. Nyt se on sitten sovittu ja allekirjoitettu yli 40 valtion ja lähes kymmenen järjestön edustajien todistaessa. Vuoden 2008 aikana Palestiinan ja Israelin valtiot solmivat rauhan, jossa ”he asuvat turvassa ja rauhassa rinnakkain, päättäen lopettaa verenvuodatuksen, vuosikymmenet kestäneet kärsimykset kansojen välillä ja aloittaa uusi rauhan aikakausi, joka perustuu vapauteen, turvallisuuteen, oikeuteen, arvokkuuteen, kunnioitukseen ja toisen tarpeitten huomioimiseen, edistää rauhan ja väkivallattomuuden kulttuuria ja vastustaa terrorismia ja kiihotusta, harjoittakoon sitä palestiinalaiset tai israelilaiset.”(julkilausuman mukaan)
Mitäpä siihen voi sanoa kuin mitä profeetta Jeremia totesi ”profeetta” Hananian, Assurin pojan, väärään profetiaan: ”Amen. Niin Herra tehköön.” (Jer.28:1-17; kannattaa lukea koko luku)
PALESTIINALAISTEN neuvottelijat vastustivat viimeiseen minuuttiin asti yhteistä julkilausumaa, joka esitettiin kokousväell…
TIISTAI 27.11.07
1. ANNAPOLIS on edelleen kuuma peruna. Uutistietojen mukaan palestiinalaiset viihtyvät erinomaisesti maailman huomion keskipisteessä, josta JP:n päätoimittajan David Horovitzin artikkelin mukaan on osoituksena jo se, että Palestiinan nelivärinen lippu (jonka värit muistuttavat Sakarian profetian neljän hevosen värejä (Sak.6:2-6), liehui ylpeästi heidän hotellinsa tangossa, kun Israelin delegaation käyttämän hotellin edustalla ei ollut Israelin lippua.
USA:N PRESIDENTTI Bush toisti päivällispuheessaan usein käyttämäänsä hokemaa ”kahdesta kansasta, jotka elävät rinnakkain turvallisina ja rauhassa”, ja kertoi lisäksi olevansa toiveikas, että tuo haave toteutuu vielä ensi vuoden kuluessa. Olmert sentään muisti muistuttaa, että Palestiinan valtion edellytyksenä on se, että Gazan kohtalo tulee ratkaista ennen sitä, koska ei voida hyväksyä kahta palestiinalaista valtiota. PA:n neuvottelija Saeb Erekat tunnustaa, että Gaza on heille vaikea ongelma, jonka ratkaisemista e…
MAANANTAI 26.11.07
1. ANNAPOLIS konferenssi alkaa virallisesti tänään. Israelin ja PA:n neuvottelijat ovat vielä viime hetkellä yrittäneet epätoivoisesti löytää sopivia termejä, joilla erehdyttävän myönteisesti esittää erimielisyytensä. Se ei näytä onnistuvan englanninkielellä; ehkä julkilausuma olisi pitänyt laatia arabiaksi, jonka kukkaiskielen ilmaisut ovat sopivan moni-ilmeisiä tällaisiin tilanteisiin. Esimerkkinä yleinen arabin suuhun sovitettu lausuma: Allahu akhbar ”Allah on suuri”, voidaan kääntää myös Allah on suurin” tai ”suurempi”, jotka ovat hetkellisistä vivahteista riippuen oikeita.
UILKOMINISTERI Gondoleezza Rice tunnustaa, että hänen intonsa konferenssin onnistumiseksi johtuu siitä, että presidentti Bush antoi sen hänen huolekseen pysytellen itse sivussa.
Rice on myös Bushin suostumuksella ilmoittanut, ettei Israelin ja PA:n yhteinen julkilausuma tai dokumentti, kuten PA:n johto haluaa sitä kutsua, ole välttämätön ennen konferenssia. Toinen kysymys on sitten, sa…
SUNNUNTAI 25.11.07
1. PESE KÄTESI VEDELLÄ KUUDESTI ja lisäksi hiero niitä hiekkaan, on Bahrainin parlamentin islamilaisen edustajan Nasser al Fadhalan ohje maansa ulkoministeri sheikki Khalid Al-Khalifalle siksi, että tämä oli kätellyt YK:n kokouksen aikana Israelin ulkoministeri Tzipi Livniä.
Bahrainin parlamentti kritisoi myös maansa hallitusta siitä, että se oli sulkenut Bahrainin Israelin vastaisen boikottitoimiston. Edustajat vaativat toimiston avaamista uudelleen, mutta hallituksen edustaja vakuuttaa Israelin vastaisen boikotin olevan voimassa, vaikka kauppasuhteet USA:n kanssa edellyttävät sen poistamista. Khalifa vakuuttaa, ”ettei Bahrain ole solminut diplomaatti-suhteita Israelin kanssa, joka on edelleen vihollisemme”. Parlamentti vaatii, että emiirikuntien hallitus katkaisee kaikki yhteydet Israelin kanssa eikä lähetä ulkoministeriään Annapolis konferenssiin, koska ”se on ajantuhlausta”. (JP)
2. ARABILIITTO PÄÄTTI lähettää ministeritason edustajiensa Annapolis kon…