TIISTAI 27.11.07
1. ANNAPOLIS on edelleen kuuma peruna. Uutistietojen mukaan palestiinalaiset viihtyvät erinomaisesti maailman huomion keskipisteessä, josta JP:n päätoimittajan David Horovitzin artikkelin mukaan on osoituksena jo se, että Palestiinan nelivärinen lippu (jonka värit muistuttavat Sakarian profetian neljän hevosen värejä (Sak.6:2-6), liehui ylpeästi heidän hotellinsa tangossa, kun Israelin delegaation käyttämän hotellin edustalla ei ollut Israelin lippua.
USA:N PRESIDENTTI Bush toisti päivällispuheessaan usein käyttämäänsä hokemaa ”kahdesta kansasta, jotka elävät rinnakkain turvallisina ja rauhassa”, ja kertoi lisäksi olevansa toiveikas, että tuo haave toteutuu vielä ensi vuoden kuluessa. Olmert sentään muisti muistuttaa, että Palestiinan valtion edellytyksenä on se, että Gazan kohtalo tulee ratkaista ennen sitä, koska ei voida hyväksyä kahta palestiinalaista valtiota. PA:n neuvottelija Saeb Erekat tunnustaa, että Gaza on heille vaikea ongelma, jonka ratkaisemista ei vielä tiedetä. Shaat sanoo olevansa varovaisen toiveikas konferenssin tuloksista, mutta ”Arafatin korvaan kuiskuttelijana” tunnettu Abu Rudeineh sanoo olevansa pessimistinen, koska Israel ei suostu PA:n vaatimuksiin.
HAMASIN HALLITUS Gazassa julkisti oman julkilausumansa, jossa se kieltää Abbasia tekemästä minkäänlaisia myönnytyksiä Israelille. Dokumentissa mainitaan erityisesti palestiinalais-pakolaisten oikeus palata alueille Jordanjoesta Välimereen, joista he pakenivat. Näitä pakolaisia ja heidän jälkeläisiään oletetaan olevan nyt yli viisi miljoonaa.
TILANTEEN ERIKOISUUTTA kuvastaa sekin, että Israelin isänmaallinen ”ääri-oikeisto” ja palestiinalaisten terrorijärjestö Hamas kohtaavat toisensa molempien vastustaessa PA:n vaatimuksia ja suunnitelmia Juudeasta ja Samariasta sekä Jerusalemista, joskin vastakkaisista lähtökohdista: Israelin oikeisto haluaa Israelin hallinnon ulottamista Jordanjoesta Välimereen; Hamas haluaa, että tuo alue kuuluu Lähi Idässä syntyvään islamilaiseen kalifikuntaan.
Sikäli kuin tiedän, Raamatun profeetat eivät tunne Palestiinan valtiota Jordanjoen länsipuolella, mutta heidän ilmoituksensa antavat viitteitä muukalaisten asumisoikeuksista siellä. Viittaan kirjoitukseen ”Israel, yksi vai kaksi valtiota”. (Jer.12:16-17; Jes.14:1; Hes.43:22-23)
2. JERUSALEM on nousemassa voimallisesti keskeiseksi kysymykseksi Israelin ja PA:n välisissä rauhanneuvotteluissa. Palestiinalaiset lähtevät siitä, että he haluavat kaikki Jerusalemin itäpuoliset lähiöt ja lisäksi vanhankaupungin, mukaan lukien Temppelivuoren ja Länsimuurin, täyden hallinnan. Jerusalem tulee heidän vaatimustensa mukaan olemaan Palestiinan valtion pääkaupunki. Tähän vaatimukseen vedoten he odottavat, että Israel avaa kaikki sulkemansa PA:n instituutiot, joista Orient House on ensimmäisenä. Se suljettiin 2001 terroristien tehdessä useita verisiä terrori-iskuja Jerusalemissa murhaten kymmenittäin siviilejä, naisia ja lapsia.
3. JERUSALEMISSA järjestettiin eilen kaksi suurta tapahtumaa Jerusalemin jakamisen ja Annapolisin konferenssin vastustamiseksi.
ILTAPÄIVÄLLÄ arviolta 25 000 ihmistä tungeksi Länsimuurin läheisyyteen rabbien järjestämään massiiviseen rukoustilaisuuteen. Tilaisuutta johti Rishon Le´Tzion rabbi Mordechai Eliyahu, joka pyysi kansalaisia saapumaan yhteiseen rukoukseen. MK Uri Ariel (NU) muistutti, että on kriittinen aika osoittaa rukoukset Taivaan Isälle, koska Olmert haluaa myydä kansallisen isänmaamme. ”Olemme täällä siksi, että me uskomme Jumalaan, ja ettei Olmertilla ole mitään mandaattia Jerusalemin jakamiseen.” Toinen tilaisuuden järjestäjistä Rafi Atiyaf tunnusti, että määrätty epätoivo on vallannut jotkut ihmiset, mikä ei ole jäänyt rabbeilta huomaamatta, ja siksi tämä rukoustilaisuus järjestettiin. Hän kuitenkin näkee, että tämä avuttomuus, joka valtasi heidät kaksi vuotta sitten Gazan evakuoinnin seurauksena uhaten tukahduttaa heidät, saa ihmiset kääntymään vilpittömästi Jumalan puoleen, koska Hän lopulta hallitsee tilanteita. Siksi hän pyysi rukouksessaan, että Jumala näyttäisi tien ja että he haluavat olla osallisia Jumalan lunastus-suunnitelmissa. ”Haluamme työskennellä Hänen kanssaan, pyhittää Hänen nimensä”.
Eräs artikkelin yleisökommentti pyysi rohkaisuksi lukemaan Psalmin 68, siitä jakeet 25-36.
ILLALLA kerääntyi kymmeniä tuhansia ihmisiä Pariisin aukiolle pääministerin Jerusalemin asunnon ulkopuolelle Annapolisin vastaiseen mielenosoitukseen. Iskulauseena oli: ”Se tulee räjähtämään kasvoillemme”. Tilaisuuteen oli tullut näkyvästi sekä Shasin että Israel Beiteinun kuten myös Kadiman kansanedustajia. Huomio kiinnittyi Binyamin Netanyahun poissaoloon, johon ei saatu selitystä. Sderotin edustaja ennusti, että raketit iskevät pian Jerusalemiin.
Tilaisuudessa vakuutettiin, ettei enää käytetä iskulauseita kuten ”rakastamalla me voitamme”, jota käytettiin Gazan karkotusten yhteydessä. ”Nyt on kysymys Jerusalemin yhtenäisyydestä ja Tel Avivin turvallisuudesta”, he muistuttivat, ”Emme halua takaisin 1967 aselepolinjoille.” (INN)
4. WASHINGTON TIMES lehti julkaisi Annapolis artikkelin, jonka laati lehden kolumnisti ja turvallisuuspolitiikkakeskuksen johtaja Frank J Gaffney. Hän kirjoitti, ettei vain Israel vaan vapaa maailma ja varsinkin USA tulevat kärsimään siitä, mitä saudeilla ja useilla muilla osanottajilla on mielessään, eli Israelin pirstominen ja lopullinen tuhoaminen. Hän sanoo, että Israelin kansa kulkee unissaan antaessaan pääministeri Olmertin vaarantaa Israelin turvallisuuden ja yhtenäisyyden juutalaisena valtiona toivoessaan pelastavansa asemansa ja välttääkseen joutumasta tuomituksi korruptiosta. Gaffney viittaa Saudi Arabian äskettäiseen tuomioon 200 ruoskaniskusta Qatifin naiselle, koska hänen nähtiin istuvan autossa miehen kanssa, joka ei ollut hänen sukulaisensa. (Lisäksi uutiset kertovat, että Saudi Arabiassa on teloitettu vuoden aikana 136 ihmistä katkaisemalla heidän kaulansa, mikä on yli 90 tapausta enemmän kuin vuonna 2006.) Gaffney sanoo surevansa, että Israelin kansa Qatifin naisen tavoin alistaa itsensä samanlaisen tuomion alaiseksi massaraiskauksesta syytettynä. (INN)
5. WASHINGTON POST kirjoittaa, että Iran, Hizbullah ja Hamas voivat kaikesta huolimatta olla Annapolis photo-op tilaisuuden tärkeimmät tekijät, vaikka yksikään niistä ei ole paikalla. Artikkelin kirjoittaja ennustaa, että mitä tahansa konferenssissa sovitaan, nuo tekijät voivat romuttaa kaiken niin halutessaan. ”Voiman tasapaino ei suosi rauhantekijöitä vaan vaikeuksien aiheuttajia”, hän toteaa. ”Iran on mukana kuten 5000 paunan elefantti,” kertoo USA:n entinen rauhanneuvottelija Aaron David Miller.
Saudien ulkoministeri Saud al-Faisal tunnustaa, että mikä tahansa rauhansopimus tulee välttämättä tarvitsemaan Gazan kaistaletta hallitsevan Hamasin suostumuksen, koska Gazan väestö edustaa puolta Palestiinan kansasta. (INN)
8. UUTISOTSIKOITA
- KORKEIN OIKEUS antoi Winogradille luvan julkistaa raporttinsa. Hän on odottanut oikeuden päätöstä varoitusten jakamisesta siinä esiintyville henkilöille.(INN) OLMERT HALUAA että arabimaat avaavat konsulaatteja Jerusalemissa. (INN)
- ISLAMIC JIHAD sanoo, että saudisuunnitelma on pahempi kuin tiekartta tai Oslon sopimukset ja jopa pahempi kuin Balfour julistus, jossa esitettiin kansallisen kodin perustamista juutalaisille. Saudisuunnitelma esittää suhteiden normalisointia Israelin kanssa, jos se luopuu kaikista 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta, jakaa Jerusalemin ja sallii arviolta 5.5 miljoonan pakolaisen palaamisen. (INN)
- IDF:n helikopterit surmasivat kaksi Hamasin jäsentä ennen aamunkoittoa heidän asentaessaan pommia Gazan turva-aidan varteen. (INN)
- KANSAN VASTARINTAKOMITEAN (PRC) ”sotilassiipi Salah a-Din prikaati uhkaa kiihdyttää rakettien ampumista Gazasta Israeliin Annapolis konferenssin aikana. Eilen ammuttiin kolme Kassamia, jotka eivät aiheuttaneet tuhoa.(Ynet)
- IDF SURMASI neljä palestiinalaista kahdessa tapauksessa Gazassa eilen. IAF ampui ohjuksia rakettimiehistöön Gazan pohjoisosassa Beit Hanoun lähellä. Kaksi kuoli ja kolme muuta haavoittui. Toisessa tapauksessa kaksi palestiinalaista sai surmansa sotilaitten luodeista asentaessaan pommia turva-aidalle. (JP)
- OLMERT PAMAUTTI USA:n juutalaisjohtajille maanantaina tylysti, että Israelin hallitus yksin päättää Jerusalemin kohtalosta. Hän vastaili median kysymyksiin tavattuaan juutalaisten johtajia. Olmert sanoi, ettei Israelin ulkopuolella asuvilla juutalaisilla ole mitään oikeutta puuttua asioihin, joista Israelin hallitus yksin päättää. Amerikan juutalaiset ovat ilmaisseet huolestumisensa tiedoista, että Olmert aikoo antaa osia Jerusalemista palestiinalaisille. (INN)
- IRANIN PUOLUSTUSMINISTERI Mostafa Mohammed Najjar kertoi eilen, että Iran on kehittänyt uuden ohjuksen, jonka kantomatka on 2000 km. Hän ei kertonut, miten se poikkeaa Shihab-3 ohjuksesta, joka myös yltää Israeliin. (Ynet)
- RABBIEN DELEGAATIO, johon kuuluivat Jerusalemin vanhankaupungin rabbi Avigdor Nebenzal, Rehovotin rabbi Simcha Hacohen ja Temppeli-instituutin rabbi Israel Ariel, vierailivat Shasin hengellisen johtajan entisen päärabbin Ovadia Yosefin luona esittäen hänelle huolensa Jerusalemin jakamisesta. Ovadia Yosef lupasi, että Shas vetäytyy hallituksesta, jos Olmert jakaa Jerusalemin. Rabbit tähdensivät Yosefille, että minkä tahansa Jerusalemin lähiön luovuttaminen PA:lle tuo Hamasin Jerusalemiin, ja että kysymys on ihmishenkien säästämisestä. (YNET)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019