KESKIVIIKKO 28.11.07
1. RAUHA MEIDÄN AIKANAMME. Nyt se on sitten sovittu ja allekirjoitettu yli 40 valtion ja lähes kymmenen järjestön edustajien todistaessa. Vuoden 2008 aikana Palestiinan ja Israelin valtiot solmivat rauhan, jossa ”he asuvat turvassa ja rauhassa rinnakkain, päättäen lopettaa verenvuodatuksen, vuosikymmenet kestäneet kärsimykset kansojen välillä ja aloittaa uusi rauhan aikakausi, joka perustuu vapauteen, turvallisuuteen, oikeuteen, arvokkuuteen, kunnioitukseen ja toisen tarpeitten huomioimiseen, edistää rauhan ja väkivallattomuuden kulttuuria ja vastustaa terrorismia ja kiihotusta, harjoittakoon sitä palestiinalaiset tai israelilaiset.”(julkilausuman mukaan)
Mitäpä siihen voi sanoa kuin mitä profeetta Jeremia totesi ”profeetta” Hananian, Assurin pojan, väärään profetiaan: ”Amen. Niin Herra tehköön.” (Jer.28:1-17; kannattaa lukea koko luku)
PALESTIINALAISTEN neuvottelijat vastustivat viimeiseen minuuttiin asti yhteistä julkilausumaa, joka esitettiin kokousväelle, koska siinä ei mainittu rajoja, ei pakolaisia eikä Jerusalemia.
Yhteisessä sopimuksessa sovittiin tiivistettynä seuraavaa:
- Hyvän-uskon kahdenkeskiset neuvottelut aloitetaan rauhansopimuksen laatimiseksi, jossa selvitetään kaikki esille tulevat asiat ilman poikkeuksia.
- Sopimus pyritään saamaan valmiiksi ennen vuoden 2008 loppua.
- Ohjaava komitea kokoontuu kaiken aikaa.
- PA:n presidentti Mahmoud Abbas ja pääministeri Ehud Olmert tapaavat toisensa joka toinen viikko.
- Molemmat osapuolet sitoutuvat toteuttamaan tiekartan mukaiset vaatimukset välittömästi ja jatkavat rauhansopimuksen solmimiseen saakka.
- Osapuolet sopivat amerikkalaisten, palestiinalaisten ja israelilaisten muodostaman ja USA:n johtaman mekanismin muodostamisesta seuraamaan tiekartan toteuttamista.
- USA tulee seuraamaan ja arvioimaan, miten kumpikin osapuoli toteuttaa sille kuuluvien tiekartan määräyksiä. (JP, H Keinon)
2. JPOSTIN Annapolis sopimusta käsittelevä pääkirjoitus viittaa julkilausumassa esitettyihin hyvää tarkoittaviin termeihin, jotka on tallennettu tämän raportin alkuun, todeten, miten suuresti ne muistuttavat tekstiä, joka julkaistiin Oslon sopimusten julkistamisen yhteydessä 1993. Kuitenkin tänä päivänä voimme laskea niiden toteutumisen seuraavasti:
Terroristit murhasivat Oslon sopimusten jälkeen yli 1400 israelilaista, suurin osa niistä siviilejä, naisia ja lapsia, sekä vammauttivat yli 4000, osan heistä loppuiäkseen pyörätuoliin.
Palestiinalaisten menetykset ovat karkeasti kolminkertaiset.
PÄÄMINISTERI OLMERT kertoi medialle ääni tunteesta väristen, että ”vuoden 1967 todellisuus tulee tämän sopimuksen myötä kokemaan täydellisen muutoksen”.
OLMERTIN HALLITUSKUMPPANI Shasin puheenjohtaja Eli Yishai totesi, että Olmert ja Abbas ovat nyt siirtyneet mielikuvitusmaailmaan (dreamland). Kolumnisti Michael Freund vertaa heitä Lewis Carrolin kirjoittamaan tarinaan ”Liisa Ihmemaassa”, jonka sankari Liisa koki monia huikeita seikkailuja mielikuvissaan vain lopulta heräten todellisuuteen nukkuessaan sisarensa sylissä.
Eräs rabbi esitti, mitä aiemmille Israelin maata myyneille johtajille on tapahtunut lähtien Beginistä, joka Siinain luovuttamisen jälkeen vetäytyi yksinäisyyteen itsesyytösten masentamana, ja päätyen Sharoniin heittäen ilmaan kysymyksen: Miten mahtanee Olmertille käydä?
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai ilmoitti, että koska sopimuksessa ei mainittu Jerusalemia, puolue pysyy edelleen hallituksessa. Yishai varmaan on tietoinen, että Jerusalem on vahvasti mukana neuvotteluissa. Tätä on pidettävänä kovin läpinäkyvänä peittely-yrityksenä.
Sovitusta julkilausumasta jätettiin Abbasin vaatimuksesta pois myös Israelin vaatimus ”juutalaisena valtiona”. Israel Beiteinun eroaminen ei kaataisi hallitusta, kuten Lieberman tietää.
PRESIDENTTI Bush esitti sopimuksessa esitetyn seurantakomitean johtoon kenraaliluutnantti
Jimmy Jonesia, joka palveli USA:n ja Euroopan joukkojen (SACEUR) komentajana. Debkafile antaa hänelle saatesanat, joitten mukaan hän Lähi Idän tilannetta tuntemattomana tulee paneutumaan tehtävään, jota monet luonnehtivat kuolleena syntyneeksi.
3. MAAILMAN REAKTIOT Annapolis sopimukseen ovat uutisten mukaan kovin kirjavat.
ERÄS Saudi-uutislähde kertoo arabijournalistien suhtautuvan uutiseen toisten myönteisesti todeten uudenlaisen rohkeuden esiintymisestä, toisten epäilevän torjuvasti pitäen suorastaan vaarallisena kuvittelua Israelin ja arabisuhteitten lämpenemisestä. Eräs viittaa saudikansan perinteiseen Israel-vihaan kuitenkin todeten, etteivät saudit lopulta olisi kovin suunniltaan, vaikka Israel ja PA pystyisivät tasoittamaan erimielisyytensä. Saudit myös toteavat, että Syyria on tavallaan ominut Israelin vastaisuuden kärkipaikan, ja ettei siellä nähdä Syyrian osallistumista konferenssiin ”nukkumisena vihollisen kanssa”. Syyria on kuitenkin ilmaissut pettymyksensä, ettei Golanin asiaa otettu keskusteluihin eikä sopimustekstiin mukaan.
ARABILEHDET julkaisevat Israelia ja Yhdysvaltoja häpäiseviä pilapiirroksia entiseen tahtiin.
JERUSALEMIN ASUKKAAT ilmaisevat varovaisen myönteisen optimisminsa kuitenkin todeten palestiinalaisten erilaisen mentaliteetin, joka ei perusta sovituista sopimuksista ja joka on aina vaatimassa lisää. Muistettakoon myös arabimielen epäluuloisuus, jonka mukaan kaikissa sopimuksissa täytyy olla pakotie, ilman sitä hän tuntee olevansa kahlittu.
JERUSALEMISSA toimivat evankeliset kirkot ja järjestöt vastustavat yksimielisesti Jerusalemin silpomista. Kirkot ja seurakunnat pelkäävät tilaisuuksiin osallistuvien pääsyn vaikeutuvan, jos raja vedetään asutusten väliin. He myös muistuttavat Jordanian miehityksestä Itä Jerusalemissa, mikä pakotti alueen kristityt alistettuun ”dhimmi”- asemaan, jossa he olivat toisen luokan kansalaisia muslimeihin verrattuna. He uskovat tämän toistuvan PA:n alaisuudessa, kuten on havaittu tapahtuneen kaikissa PA:n hallitsemissa kaupungeissa ja varsinkin Betlehemissä.
PROFESSORI Aryeh Eldad kritisoi Olmertin allekirjoittamaa sopimusta todeten, ettei Olmert pysty toteuttamaan sen asettamia velvoitteita, kuten hän ei toteuttanut lupauksiaan Libanonin kakkossodan jälkeen. Hän ei ole palauttanut kaapattuja sotilaita ja on istunut neuvottelupöytään Abbasin kanssa, vaikka hän vannoi tekevänsä sen vasta, kun Gilad Shalit on palautettu.
OLMERT ei myöskään ottanut esille Jonathan Pollardin asiaa, joka on kärsinyt yli 22 vuotta kovennettua eristyssellirangaistustaan USA:ssa.
4. PALESTIINALAISET järjestivät tiistaina mielenosoituksia Annapolis konferenssia vastaan. Maan-uutistoimiston mukaan PA:n poliisi esti 14 palestiinalaisbussin pääsyn Ramallahiin. PA:n journalistit pitävät tätä fasismin tulona palestiinalaiseen hallintoon. Ramallahissa ja Hebronissa PA:n poliisi pieksi ja pahoinpiteli yli 30 mielenosoittajaa, niiden mukana al-Jazeeran toimittaja.
MIELENOSOITUKSIA järjestettiin lisäksi Nablusissa, Kalkiliyassa ja Tulkarmissa. Niiden järjestäjinä pidetään Hamasia, Islamic Jihadia sekä Hitz al-Tahir, joka on ääri-islamilainen liike varsinkin Jerusalemissa ja Temppelivuorella. Hamasin edustajat tuomitsivat Annapolis sopimukset ja vannoivat, ettei tuumaakaan Palestiinan maata luovuteta Israelille.
5. PRESIDENTTI Bush ja pääministeri Olmert tapaavat vielä tänään, osan siitä yhdessä Abbasin kanssa. Keskustelut PA:n ja Israelin kanssa alkavat 12. joulukuuta. Venäjän ulkoministeri Lavrov ilmoitti, että Venäjä järjestää seuraavan Lähi Itää koskevan konferenssin Moskovassa. Sen päivämäärä ja ohjelma on vielä täysin auki, mutta Syyria lienee ohjelmassa. Bushin ja Olmertin keskustelujen pääaiheena uskotaan olevan Iranin tilanne. Iran kehittää ja vahvistaa kaiken aika hämmästyttävällä vauhdilla asevoimiaan. Se julkisti äsken uutisen uuden omatekoisen sukellusveneen vesillelaskusta. Lisäksi sillä on minisukellusveneitä, joita se sanoo käyttävänsä Persianlahdella USA:n merivoimia vastaan. Iran ilmoitti myös uuden 2000 km:n kantomatkan ohjuksen valmistumisesta. Sen ydinteollisuus on saanut rikastettua ensimmäiset ydinpelletit voimalalle. Sen käytettyä jätettä voidaan käyttää plutoniumin valmistamiseksi, jota tarvitaan ydinpommin valmistamisessa. Venäjä toimittaa ensimmäiset ydinsauvat Busherin ydinlaitokseen, vaikka se ei ole vielä valmis. Toimitusta valvoo YK.
6. HYVIÄ UUTISIA Israelin taloudelle kaikista kivityksistä, tulituksista, raketeista ja kranaateista huolimatta, joita sataa jatkuvana virtana Gazasta Israelin puolelle. Maan talous kasvoi 6.1 % kolmannella vuosineljänneksellä. Hotellitalous kertoo, että tänä vuonna saadaan ainakin 2.3 miljoonaa turistia maahan, mikä on puoli miljoonaa enemmän kuin viime vuonna. Hotellimajoitusten keskimäärä on 75 %, mikä on 30 % enemmän kuin samaan aikaan 2006. Hotelliteollisuus tuo vuosittain 0.7 % maan bruttokansantuotteeseen. Ensi vuodelle arvioidaan turistien määrän nousevan edelleen, arvio on 2.8 miljoonaa.
7. SYYRIA AIKOO asuttaa kymmeniä tuhansia asukkaita Golanin vastaisen rajan taakse. Syyria väittää heidän olevan Golanilta muuttaneita. Syyria aikoo rakentaa ensi vaiheessa 1000 asuntoa rajan tuntumaan, jotta ”siellä asuvat voivat katsoa suoraan Golanin miehittäjiä silmiin”. Syyria ilmoittaa, että diplomaattisuhteista Israelin kanssa keskustellaan vasta sitten, kun Israel on vetänyt joukkonsa Golanilta ja Libanonista. Israelilaisia joukkoja ei ole Libanonissa, joten tällä tarkoitetaan kiisteltyä kylää rajalla, jonka toinen puoli on Libanonin, toinen puoli Israelin puolella.
8. TV-KAKKOSEN katsovat ovat esittäneet kiivaan vastalauseen siitä, että uutisohjelmassa esitettiin rinnakkain kuvaa israelilaisten rukoustilaisuudesta Kotelilla ja Hamasin järjestämästä mielenosoituksesta Gazassa, jossa aseelliset pyssymiehet heiluivat aseineen. TV-kakkonen selitti, että ohjelmassa näytettiin heprealaista sanaa ”liHavdil” (erilaisuus), jolla haluttiin kertoa, että tilaisuuksilla oli suuri eroavuus. Selitys ei tyydyttänyt kriitikkoja.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019