Posts

Showing posts from March 11, 2007
PERJANTAI 16.03.07
ISRAEL JOUTUNEE toimimaan oma-aloitteisesti ja yksipuolisesti, kerrottiin eilen pääministeri Ehud Olmertin kansliasta. Tämä tarkoittaa sitä, että Libanonin sodan takia hyllytetty suunnitelma Juudean ja Samarian tyhjentämiseksi juutalaisista puhdistetaan pölystä ja otetaan uudelleen ohjelmaan mukaan.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että tämän jälkeen Olmertilla on ohjelma, agenda, jonka puuttumisesta häntä on lukuisten muitten puutteitten ohella syytetty.
OLMERT TUNNUSTI eilen puhuessaan Kadiman kokousväelle, että hän tietää olevansa ei-suosittu henkilö, mutta ettei hän anna sen vaikuttaa itseensä, ”minut valittiin johtamaan kanssa ja aion jatkaa työtäni vielä pitkään”, hän vakuutti. Olmert valmistautuu siihen hetkeen, jolloin Winograd-komitean tutkimusraportti valmistuu, joka voi olla tuhoisa hänen poliittiselle tulevaisuudelleen – tai sitten ei.
KYSYTTÄESSÄ OLMERTILTA, olisiko kansa nyt valmis karkottamaan juutalaiset Juudeasta ja Samariasta, mitä se ei voinut niellä ai…
TORSTAI 15.03.07
GOLAN KUULUU SYYRIAAN, oli EU:n ulkomaanasioitten johtajan Javier Solanan, sen EU:n ”helppoheikin”, viesti Syyrian presidentti Bashar Assadille. Solana sanoi EU:n tukevan Syyrian vaatimusta, että Israel vetäytyy täydellisesti Golanin kukkuloilta.
SOLANA OLI UNOHTANUT, tai ehkä ummistanut silmänsä kokonaan siltä tosiasialta, että Syyria tukee terrorijärjestöjä ja suojelee niitten toimistoja Damaskoksessa, pyrkii kaatamaan Libanonin laillisen hallituksen vaikka libanonilaisten poliitikkojen murhien kautta, sekä aseistaa ja tukee terrorijärjestö Hizbullahia. USA:n syytelistalla on lisäksi Syyrian kautta tapahtuva Irakissa koaliittion joukkoja vastaan taistelevien terroristien ja pyssymiesten soluttaminen rajan yli Irakiin. Kaikki tämä puuttui Solanan puheista medialle keskiviikkona.
ISRAELISSA ON TOIVOTTU, että EU voisi ottaa aloitteellisemman otteen Lähi Idän asioihin, mutta Solanan viimeiset puheet romuttavat nämä toiveet. Ne ovat lisäksi pahassa ristiriidassa sen kan…
KESKIVIIKKO 14.03.07
WINOGRAD-RAPORTTI, joka tutkii Libanonin sota II:n taustoja ja vastuuhenkilöitä ennen sotaa ja sen aikana, on nykyisten tietojen mukaan tarkoitus julkistaa huhtikuun jälkipuoliskolla, mutta vain osittainen raportti siitä. Lisäksi osa siitä on salaista, joka annetaan vain puolustus- ja pääministerille.
ISRAELIN YLEISEN TAVAN mukaan raportista on liikkunut lehdistössä useita tietoja, joiden sanotaan perustuneen ”vuotoihin”. Eräs niistä kertoi, ettei raportti osoittele ketään syylliseksi.
Nyt aamun JPostin uutisen mukaan ”osittainen” raportti huhtikuussa tulee käsittelemään päätöksenteko-prosessia ensimmäisen kuuden päivän aikana sodan alkamisesta sekä Olmertin, Peretzin ja Halutzin henkilökohtaista vastuuta noina päivinä, tämä komitean tiistaisen ilmoituksen mukaan. Komitean taholta myös vakuutetaan, että raportti on tarkoitus saada valmiiksi mahdollisimman pian.
JPOSTIN ARTIKKELIN mukaan raportissa tullaan tarkastelemaan Olmertin roolia puolustusministerin valinnas…
TIISTAI 13.03.07
USA:N VARAPRESIDENTTI Dick Cheney varoitti puheessaan AIPAC:n (American Israel public affairs committee) 6000 Israelin tukijalle maanantaina, että USA:n joukkojen varhainen vetäytyminen Irakista ja epäonnistuminen siellä aiheuttaisi kaaoksen ja kasvavan vaaran sekä samalla vahvistaisi Irania ja saisi terrorijärjestöt entistä julkeammiksi. Cheney vakuutti kuulijoille, että hän on voimakas Israelin tukija ja ettei Israelilla ole koskaan ollut luotettavampaa ystävää Valkoisessa Talossa kuin mitä presidentti Bush on.
CHENEY VAKUUTTI, että harkitsemattoman varhainen vetäytyminen Irakista merkitsisi katastrofia Yhdysvalloille ja koko Lähi Idälle. Hän puhui aiheesta aikana, jolloin sodan vastustajien määrä on lisääntynyt sekä USA:n poliittisten johtajien ja edustajien että myös Amerikan juutalaisjärjestöjen keskuudessa.
CHENEY KERTOI kuulijoille, että ”on epäjohdonmukaista vaatia lujia ja jopa sotilaallisia toimia Iranin ydin-laitoksia vastaan ja samalla vaatia USA:n joukkoje…
MAANANTAI 12.03.07
OLMERTIN JA ABBASIN KESKUSTELUT Olmertin virka-asunnossa Jerusalemissa sunnuntai-iltana kestivät lähes kaksi ja puoli tuntia. Puolitoista tuntia juteltiin mukavia delegaatioiden kesken, sitten Olmert ja Abbas vetäytyivät yksityisiin keskusteluihin ilman todistajia.
Olmert oli tällä kertaa jättänyt pois Israelin ja PA:n liput sekä pussailut Abbasin kanssa, ehkä siksi, että ne edellisten keskustelujen edellä herättivät ilkeitä vihjauksia julkisuudessa.
ALKUOSA KESKUSTELUISTA meni yleisten asioitten jauhamisena, mutta yksityiskeskusteluista Olmertin ja Abbasin kanssa on vain arvailuja. Tilaisuudesta ei annettu yhteistä julkilausumaa.
DEBKAFILE, joka on osoittautunut paremmin informoiduksi kuin monet muut uutistoimistot, esitti omana toteamuksenaan, että Olmert suostui siellä Abbasin vaatimukseen edetä suoraan lopullisiin keskusteluihin ohittaen kvartetin kolme vaatimusta. Tulevat rauhanneuvottelut lopullisesta tilanteesta voisivat Debkafilen mukaan alkaa touko- kesäkuu…
SUNNUNTAI 11.03.07
OLMERT TAPAA ABBASIN kolmannen kerran kolmen kuukauden sisällä tänään sunnuntaina iltapäivällä.
Etukäteistiedot ennustavat, että Olmert tulee suhtautumaan nihkeästi Abbasin vaatimuksiin ulottaa Gazan tulitauko myös Juudean ja Samarian alueille ja hyväksyä Hamasin ja Fatahin tuleva yhteishallitus siten, että Israelin viranomaiset voisivat työskennellä sen ministerien kanssa. Olmertin ei uskota myöntyvän tulitauon ulottamiseen Juudeaan ja Samariaan ennen kuin se pitää Gazassa. Kassam-raketteja ammutaan sieltä lähes joka päivä, viimeksi tänään, ja niitä parannellaan kaiken aikaa.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖN virkailija kertoo anonyymisti, että Abbas valehteli Israelille kolme kertaa, eikä ole mitään syytä olettaa, että hänen sanoihinsa voidaan luottaa tänään tai tulevaisuudessa.
Abbas lupasi, ettei hän kannata ns. vankien suunnitelmaa. Kuitenkin hän puhui siitä suosiollisesti kaikkialla ja kehotti muitakin luottamaan siihen.
Toiseksi hän lupasi ennen Mekkan kokousta, ettei …