Friday, September 12, 2008

PERJANTAI 12.09.08
1. 4-VUOTIAAN juutalaistytön Rosen (Roz) jäännökset ilmeisesti löydettiin Yarkonjoesta punaiseen pehmeään matkalaukkuun sullottuina eilen. Etsintöjä haittasi ensiksi se, että joen vesi on erittäin saastunutta ja mutaista, jossa näkyvyys on olematon. Toiseksi poliisilla ei ollut riittävästi välineistöä ja miehiä etsintöihin, eivätkä vapaaehtoiset olleet tehtävien tasalla. Lopulta poliisi vuokrasi yksityisen sukelluksiin erikoistuneen yhtiön maksukiistan tultua sovituksi, jonka kokeneet sukeltajat löysivät matkalaukun - kuten he sanoivat – käsikopelolla etsien. Oikeusopillisia tutkimuksia tytön jäännöksistä täytyi siirtää, koska tytön isoäiti vaatii, että perheen edustajan tulee olla niissä mukana. Tämän johdosta kansaa kauhistuttanut ja raivostuttanut kauhunäytelmä jatkuu vielä muutaman päivän.
Koska matkalaukku on pehmeää muovia tai nahkaa, se oli paikoin hajonnut, minkä johdosta kalat ja muut syöpäläiset pääsivät laukun sisään syöden kaiken lihan. Täten tytöstä on vain luuranko jäljellä. Laukussa oli joitain muitakin esineitä, joista poliisi vaikenee.
ROSE-TYTÖN Ranskassa asuva isoäiti vaatii lapsen jäännöksiä Ranskaan haudattaviksi. Hän sanoo, ettei tytön isoisällä ja äidillä ole mitään tekemistä asian kanssa; hän kutsuu heitä hirviöiksi ja murhaajiksi ja vaatii heille elinikäistä vankeutta: ”Lahotkoot vankilassa.” Isoisä peruutti aiemman tunnustuksensa murhasta väittäen, että hänet pakotettiin siihen. (JP)
2. USA:N JERUSALMIN pääkonsuli Jacob Walles aiheutti suuren kahinan Kadima-puolueen sisällä kertoessaan palestiinalaiselle Al-Ayyam päivälehdelle, että Israel oli lupautunut neuvottelemaan PA:n kanssa Jerusalemista. Pääministeri Ehud Olmert on kaiken aikaa väittänyt, ettei Jerusalemista keskustella, se otetaan esille vasta aivan viimeisenä asiana sitten, kun kaikki muu on sovittu. Israelin pääneuvottelija Tzipi Livni ei suostu vastaamaan suoraan, hän väistelee vedoten vaitiololupaukseen olla kertomatta neuvotteluista. PA:n neuvottelijat sen sijaan ovat kertoneen avoimesti, että Jerusalem on ollut esillä alusta lähtien. Abbas sanoo yksikantaan, ettei mistään sovita ilman Jerusalemia.
ISRAELIN ulkoministeriö ilmoitti USA:n hallitukselle, ettei pääkonsuli Wallesin lausunto huvittanut heitä ollenkaan.
LEHDEN ARTIKKELISSA kerrottiin, että Walles perusti lausuntonsa neuvottelujen aloittamisesta ulkoministeri Gondoleezza Ricen toteamukseen viime Israelin vierailunsa yhteydessä, että neuvottelut Israelin ja PA:n välillä perustuivat siihen, että Israel vetäytyy 1967 aselepolinjoille, mukaan lukien Itä Jerusalem.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert vakuutti puhuessaan Kadiman järjestämässä tilaisuudessa Kfar Hamaccabiah Ramat Ganissa eilen, että hallitus pitää kiinni periaatteesta, että Jerusalemin asemasta keskustellaan vasta viimeiseksi. Olmert myös uskoo edelleen, että rauhansopimus on mahdollista saada kasaan ennen vuoden loppua. Olmert uskoo myös, että Kadima-puolue tulee hallitsemaan maata vielä pitkään. (JP)
3. USA:N HALLITUKSEN edustaja Sean McCormack sanoi lausunnossaan, että Livni on haluton keskustelemaan Jerusalemista, ja että USA kunnioittaa hänen kantaansa. Walles vakuutti haastattelussa, että presidentti Bush haluaa joka tapauksessa neuvottelut siihen pisteeseen, että seuraava USA:n hallitus voi jatkaa niitä keskeytyksettä. Bushin aikomuksena lienee laatia niiden liitteeksi oma kirjeensä, jolla hän sitoo USA:n seuraavan hallituksen suhtautumisen hänen ideaansa ”kahdesta valtiosta, jotka elävät rauhassa ja turvallisina rinnakkain”. Walles valitti haastattelunyhteydessä, ettei Israel ollut juuri edistynyt setlementtien laajentumisen ja lisärakentamisen estämisessä.
KADIMAN puheenjohtajuutta havitteleva Shaul Mofaz sanoi Wallesin haastatteluun perustuen, että Livnin epärehellisyys neuvotteluista PA:n kanssa on skandaalimaista. Hän vakuutti, ettei Livni voi enää vetäytyä salaisuuden verhon suojaan. ”Se mitä julkaistiin ei ole mitään muuta kuin skandaalimaista. Jerusalemin tulevaisuus ei ole salaisten keskustelujen asia. Sanon selkeästi, etten salli Jerusalemia vahingoitettavan. Tzipi Livnin eettisen lipsahduksen ohella hänen johtajuuden ja rohkeuden puutteensa estävät häntä selvittämästä kantaansa julkisuudessa. Tämä on strateginen virhe, mikä vahingoittaa Israelin turvallisuutta ja voi aiheuttaa ikuisen tragedian”, Mofaz selitti.
OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu (Likud) totesi: ”Hallitus menetti kaiken moraalisen arvokkuutensa ja laillisuutensa kauan sitten. On tullut aika pitää uudet vaalit:”(JP)
4. KUKA EDUSTAISI Israelia parin viikon päästä YK:n täysistunnossa? Livnillä on kädet täynnä taistellessaan Kadiman puheenjohtajuudesta, joka voi tarvita uusintaäänestyksen, ellei hän saa yli 40 % äänistä ykköskierroksella. Mukana olo on tärkeää siksikin, että YK:n istunnon yhteydessä pidetään kvartetin kokous, jossa Israelin edustajan tulisi olla mukana. Olmert on enemmän kuin halukas matkustamaan, olisihan se eräänlainen joutsenlaulu hänen pääministerin kaudelleen, mutta kuka haluaisi tavata halvaantunutta ankkaa?
Ratkaisuksi voinee tulla se, että matkalle lähetetään presidentti Shimon Peres, mutta onko hän oikea henkilö edustamaan Israelia Oslon onnettomuuden pääsuunnittelijana ja toiseksi siksi, että hänen ei tulisi sotkeutua politiikkaan.
EU:n ulkopolitiikan johtaja Javier Solana tuli tänään Israeliin Egyptistä Lähi Idän kiertomatkansa toisena kohteena. Hänen tarkoituksensa lienee kuulostella, miten Israelin politiikka suuntautuu Olmertin lopetellessa ja Kadiman uuden johtajan valmistellessa pääsyä pääministerin korkeaselkäisen tuoliin, mikä saanee ratkaisunsa ensi viikon torstaina tai viikkoa myöhemmin, jos tarvitaan uusintakierros. Livni, joka on johtanut mielipidetiedusteluja, vakuutta taistelevansa Israelin vihollisia vastaan, mutta omalla tavallaan. JP:n toimittajan Gil Hoffmanin Livnin haastattelun yhteydessä käytti ilmeisesti tietämättään melkein samoja sanoja, mitä Jeremia käytti profetiassaan Israelin naapureista, joita hän kutsui ”pahoiksi” ja ilkeiksi (Jer.12: 14-17), jotka eivät toimi sääntöjen mukaan. Livni korosti, että ”Israelin viholliset ovat tietoisia hänen tyylistään ja pitävät häntä valmiina pääministerin tehtäviin”.
Solana pyrkinee haistelemaan ilmaa, mihin suuntaan kompassi näyttää, mikä lienee vaikeaa, koska ”maapallon magneettisuuden muuttuessa myös navat siirtyvät, arvioiden mukaan maapallon pohjoisosasta Atlantin eteläosaan”.
5. IDF VARAUTUU mahdollisuuteen, että PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin astuessa syrjään Juudean ja Samarian palestiinalaisalueet ajautuvat väkivaltaan. IDF on tietoisesti pyrkinyt antamaan vastuuta PA:n uusille ”poliisijoukoille”, joita USA kouluttaa Jordaniassa ja jatkokouluttaa heitä Jerikossa. Kokemukset ovat IDF:n antamien tietojen mukaan rohkaisevia, mutta toteaa samalla, että tehokkuus on vielä kaukana vaadittavasta. IDF osoittaa heille kohteita, jonne heidän ohjataan, mutta ei osallistu operaatioihin yhdessä PA:n joukkojen kanssa. Tämä lienee viisasta niiden itseluottamuksen kasvattamiseksi, mutta voi toisaalta osoittautua ennen aikaiseksi, jos luottamus pettää.
ABBASIN virkakausi päättyy virallisesti 9. tammikuuta 2009. PA:n peruslain mukaan, jos vaaleja ei pidetä ennen sitä, hänen tehtävänsä siirtyvät PLC:n puhemiehelle, joka on Hamasin edustaja ja istuu Israelin vankilassa, eikä varamieskään liene käytettävissä. Palestiinalainen media vihjaili torstaina, että Abbas voi hajottaa Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) ja muodostaa hätätilahallituksen, jonka kanssa hän voisi jatkaa virkakauttaan vuodella. Hamas on jo ilmoittanut, ettei se tule hyväksymään Abbasin virkakauden jatkamista. IDF kuitenkin uskoo, ettei Hamas pysty syrjäyttämään PA:n hallintoa Juudeassa ja Samariassa niin kauan, kuin IDF partioi ja pitää tukikohtiaan siellä. Hamas voi kuitenkin turvautua sisäiseen väkivaltaan ja aloittaa PA:n johtajien teloitukset.
Torstaina terroristit sytyttivät tienvarsipommin IDF:n partion kulkiessa Gazan turva-aidan vierellä Israelin puolella. Se ei kuitenkaan aiheuttanut vahinkoa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Vihaiset uudisasukkaat hyökkäsivät torstaina Talmon lähellä Samariassa olevaan IDF:n etuvartioasemaan lähellä Ramallah aiheuttaen melkoista vahinkoa ja haavoittaen asevelvollisuuttaan suorittavia sotilaita. (JP)
- Jerusalemin pormestarin virkaa havitteleva Shasin megapoliitikko Ariye Deri sanoo, että jos hänet valitaan, hän sallii homo-paraatin Jerusalemissa, mutta ei salli palestiinalaisia joukkoja Itä Jerusalemissa. Derin mukaantulo on jo sekoittanut aiempien ehdokkaitten mahdollisuuksia. Haredi-ehdokas Porush sekä Arkadi Gaidamak suunnittelevat peruvansa ehdokkuutensa, jos Deri on mukana. Oikeiston edustaja Nir Barkat menettänee myös johtoasemansa. Derin nousua uudelleen politiikkaan pelkäävät monet muutkin, varsinkin vasemmistopuolueitten suunnalla. (JP)
- IDF tulitti kovilla palestiinalaisia, jotka heittivät sotilaita kohti petrolipommeja Tulkarmissa. (Ynetnews)
- Israel joutunee sulkemaan Taba-rajanylityspaikan Siinaille terrorismipelon vuoksi. Kymmeniä tuhansia israelilaisia tungeksii turismikohteisiin Siinailla huolimatta turvallisuusviranomaisten varoituksista. (INN)
- USA kieltäytyy myymästä Israelille sen pyytämiä ”bunkerbuster” pommeja, jotka pystyvät tunkeutumaan paksun kallio- ja betonikerroksen läpi, uusia huipputehokkaita lentokoneita eikä suostu antamaan lupaa käyttää USA:n ilmavoimien valvomaa ilmakäytävää Irakissa. USA ei myöskään lupaa ilma-tankkausta IAF:n koneille mahdollisen Iranin ilmaiskun aikana.
- Venäjä lähetti kaksi strategista pommittajakonettaan Venezuelaan ja useita laivastonsa aluksia yhteisiin sotaharjoituksiin Karibian merellä. Tämä nostaa ennestään jännittyneitä suhteita USA:n ja Venäjän välillä. USA:n etelärannikkoa toistuvasti runnelleet hirmumyrskyt ovat asiantuntijoitten mukaan Venäjän aiheuttamia, koska niiden suunta muuttuu kesken kaiken.

Thursday, September 11, 2008

TORSTAI 11.09.08
1. ISRAELIN äskettäin vapauttamat 198 palestiinalaista vankia, joilla kahdella oli ”verta käsissään” eli olivat osallistuneet israelilaisten murhaan, on osoittautunut vain vahvistamaan palestiinalaisjohtajien propagandasotaa Israelia vastaan. Olmertin hallituksen ilmoituksen mukaan tarkoituksena oli tällä vahvistaa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin asemaa.
PALESTINIAN MEDIA WATCH, PMW (Palestiinan mediatarkkailu), joka seuraa arabian-kielisiä lähetyksiä ja lehtiä, kertoi syyskuun toisena päivänä, että palestiinalaisten ilmoitus-välineisiin syötetään artikkeleita ja juttuja, joissa vapautettuja kunnioitetaan sankareina, ja joitten mukaan ”Israel vapautti vangit heikkoudesta ja alistuneisuudesta”. Niissä ennakoitiin edelleen, että ”Israel valmistautuu vapauttamaan kaikki palestiinalaiset vangit, niiden mukana ne 3450, jotka on tuomittu murhasta”.
PALESTIINAN KANSALLINEN NEUVOSTO julkisti lausunnon 25. elokuuta, jossa se väitti ”Palestiinan johdon varmistaneen voiton Palestiinan kansalle murskaten Israelin asettaman ehdon, ettei niitä vankeja vapauteta, joilla on verta käsissään”.
Seuraavana päivänä Al-Ayyam uutislehti kirjoitti: Hajj Mahmoud Issa Amaira, joka lähentelee kuuttakymmentä, sanoi näin: ”Koko Palestiinan kansan tulisi tervehtiä al-Utbathin ja Abu Ali Yattan (molemmat murhasta tuomittuja) vapauttamista, sillä he ovat osoituksena siitä, etteivät vankilan muurit pysy suljettuina kenellekään.” Betlehemin asukas al-Uzzah, joka itse vapautui vuosi sitten Israelin vankilasta, sanoi: ”Ei ole mitään verrattuna juhlintaamme tänään al-Utbathin ja Abu Ali Yattan vapautumisen johdosta. Israelin asettamat niin sanotut punaiset viivat (red lines) ovat menneisyyttä”.
PMW on kerta toisensa jälkeen paljastanut Palestiinan johdon suoranaisia valheita. Artikkelissa kerrotaan yhdestä tapauksesta, jossa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kyseenalaisti uskottavuutensa vilpittömänä rauhanmiehenä. Lokakuun 3. 2006 Abbas kertoi arabiankielisessä Al-Arabiya TV-lähetyksessä, ettei ”Hamasin tarvitse tunnustaa Israelia ja lisäsi, ettei sitä vaadita myöskään Fatahilta”.
Seuraavana päivänä Abbas kertoi tavatessaan USA:n ulkoministerin Gondoleezza Ricen, että hän oli vaatinut Hamasia tunnustamaan Israelin. (INN)
2. SISÄMINISTERI Meir Sheetrit, joka on osoittautunut kiivaaksi vastustajaksi juutalaisia juuriaan etsiville ja Israeliin muuttoa suunnitteleville, esittää hallitukselle lakiluonnoksen, jolla Israel sallii 1 100 Falash Mura juutalaisten muuton Etiopiasta. Heitä lienee siellä erittäin surkeissa oloissa vielä ainakin 7 800, He ovat lähteneet kotikylistään kokoamisleireihin odottaessaan lupaa jatkaa matkaansa, mutta sisäministeriö on ollut haluton myöntämään heille pääsyn maahan paluuoikeuden perusteella.
Falash Mura juutalaiset sanovat olevansa muinaisten Etiopiaan muuttaneitten juutalaisten jälkeläisiä, mutta heidät pakotettiin kääntymään kristinuskoon. Israeliin tultuaan heidät sijoitetaan vastaanottokeskuksiin, joissa he osallistuvat kääntymiskursseille ja opettelevat hepreankielen. Koska he tulevat yhteisöistä, jotka perustuivat patriarkaaliseen järjestelmään, perheillä on ollut vaikeuksia sopeutua Israelin vapaaseen länsimaiseen kulttuuriin. Monet perheet ovat joutuneet suuriin ristiriitoihin, kun perheen pää menettää arvovaltansa eivätkä lapset kunnioita ja palvele vanhempiaan, kuten tapahtui Etiopiassa.
SISÄMINISTERI Sheetrit vakuuttaa, ettei nyt esitetty lakiluonnos merkitse Falash Mura juutalaisten muuton loppumista Israeliin. Hän aikoo laatia toisen lakiluonnoksen, jossa määritellään nykyistä tarkemmin, ketkä ovat kelvollisia muuttamaan Israeliin paluuoikeuden tai maahanmuuttolain perusteella.
YHTYNEEN ETIOPIAN JUUTALAISJÄRJESTÖN puheenjohtaja Avraham Nagusa syytti hallitusta useita viikkoja sitten, että kieltämällä Falash Mura juutalaisten paluuoikeuden Israeliin se leikkaa omaa lihaansa, ja vakuutti taistelevansa tätä vastaan.
TOINEN juutalaisten jälkeläisten yhtenäiset ryhmät, jotka ovat vuosisatojen aikana pystyneet säilyttämään alkeellisia juutalaisrituaaleja ja tapoja, löydettiin Intiasta. Osa heistä sanoo kuuluneensa Menashe-heimoon, jonka Assyrian joukot karkottivat Israelista vuosituhansia sitten. Myös heidän muuttamisellaan Israeliin on ollut vaikeuksia. (Ynetnews)
3. ISRAELIN USA:N lähettiläs Sallai Meridor kertoo Washington Times lehdelle antamassaan haastattelussa, että ensimmäinen asia, mitä Israelin tulee tutkia suhteissaan Syyriaan ja sen kanssa aloittamissaan rauhankeskusteluissa, on selvittää, mitä käytännön mahdollisuuksia on saada Syyria käännytetyksi Iranin vaikutusvallasta. ”Ei voi olla todellista rauhaa, jos Syyria jatkaa yhteistoimintaansa Iranin kanssa ja tukee terrorijärjestöjä kuten Hizbullah”, hän kertoi lehden haastattelussa. Hän vakuutti toimittajan kysymykseen, ettei Israel tee mitään Syyrian kanssa ilman, etteikö USA:n hallitus olisi siitä tietoinen. Hän kertoi, ettei epäsuorilla keskusteluilla Turkin välityksellä ole vielä saavutettu odotettuja tuloksia, mutta sanoi yrityksen olevan paikallaan.
MERIDOR sanoi, että ”jos Syyrian presidentti Bashar Assad on valmis tekemään saman, minkä Egyptin presidentti Anwar Sadat, eli matkustamaan Israeliin ja puhumaan Knessetissä, se todistaa hänen todellisen rauhantahtonsa”. Hän vakuutti, että Israel on valmis ”tuskallisiin myönnytyksiin” voidakseen saada Syyrian pois Iranin vaikutusvallasta.
IRANISTA hän sanoi, etteivät YK:n asettamat kolme painostuskeinoa ole onnistuneet. Hän vakuutti, etteivät ovet Iranin taivuttamiseksi luopumaan ydinasesuunnitelmistaan ole vielä sulkeutuneet, mutta että otollinen aika siihen pienenee kaiken aikaa. (Ynetnews)
4. OLMERTIN nimittämä neuvottelija epäsuorissa keskusteluissa Syyrian kanssa Yoram Turbowicz sanoutui irti Olmertin kansliapäällikön tehtävistä elokuun alussa vain vähän sen jälkeen, kun Olmert ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävistä heti, kun Kadima valitsee
uuden puheenhohtajan. Turbowitz odottaa oikeuskanslerin tulkintaa, voiko hän jatkaa neuvotteluja epävirallisena vapaaehtoisena.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad kuitenkin ilmoitti viikko sitten, että viides keskustelu-kierros on peruutettu epämääräiseen tulevaisuuteen. Hän myös selvitti, että epäsuorat keskustelut ovat ajautuneet umpikujaan, eikä niitä kannata jatkaa. Hän haluaisi, että suoriin keskusteluihin Israelin kanssa USA:n edustaja tulisi mukaan. Bushin hallitus kuitenkin vastustaa tätä, joten asia jäänee hautumaan ja odottamaan USA:n uutta presidenttiä ja hallitusta. Asiaa mutkistaa Kadiman puheenjohtajavaalit 17.syyskuuta. Molemmat puheenjohtajaehdokkaat, joilla näyttäisi olevan mahdollisuus tulla valituksi, Shaul Mofaz ja Tzipi Livni, suhtautuvat suurin varauksin Syyrian kanssa käytyihin keskusteluihin. (JP)
5. SHAS-PUOLUEEN entisen puheenjohtajan ja poliittisen mahtimiehen Ariyh Derin aktivoituminen poliittisesti aiheuttaa jo melkoisia maininkeja aina hallituspiirejä myöten. Hän sai kolmen vuoden vankeusrangaistuksen asemansa väärinkäyttämisestä ministerin ominaisuudessa eri rikoksista syytettynä ja tuomittuna. Silloisen lain mukaan hän ei voi viiteen vuoteen osallistua politiikkaan, mutta lakia on muutettu siten, että karanteeniaika on 7 vuotta. Deri odottaa, antaako korkein oikeus lausunnon asiasta vai turvautuuko hän presidentti Shimon Peresin armahdukseen. Kadimassa lasketaan, että jos Deri saa asettua Jerusalemin kaupungin pormestarinviran ehdokkaaksi, se voi vaikuttaa Shasin haluun osallistua Kadiman seuraavan puheenjohtajan hallituksen muodostamisneuvotteluihin. Shasin 12-miehen edustajisto Knessetissä on avainasemassa uutta hallitusta muodostettaessa. Olmert tulee jatkamaan toimitusministeriönsä kanssa, kunnes uusi hallitus on muodostettu. Jos se ei onnistu, maassa järjestetään uudet vaalit, mikä voi hajottaa Kadiman ja nostaa Likudin hallitsevaksi puolueeksi, joka muodostaa oletettavasti oikeisto-keskusta hallituksen.
SHAS-PUOLUEEN nykyinen puheenjohtaja Eli Yishai ei halua, että Deri tulee mukaan politiikkaan, koska hän katsoo oman asemansa vaarantuvan siitä. Derillä on edelleen huomattava kannatus ja henkisten ominaisuuksiensa puolesta hän on aivan eri luokan johtaja kuin Yishai. Derin ollessa maineensa huipulla Israelissa ei päätetty mistään ilman Derin mukana oloa. Hänen rasitteenaan on se, että hän kannatti Oslon sopimuksia, mikä on nyt nostettu esiin hänen vahingokseen. Tarkkailijat uskovat, että Yishai haluaisi Knessetin vaalit maaliskuussa ensi vuonna, joihin Deri ei voine asettua niihin ehdokkaaksi. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin kevyt rautatie on myöhässä, eivätkä katutyöt raiteiden asettamiseksi paikoilleen edisty ollenkaan toivotulla tavalla. (JP)
- Tarkkailijat kertovat, että al-Qaida on rakenteellisesti hajalla, mutta sen propaganda jauhaa entistä ahkerammin. Viimeisessä web-viestissä se kritisoi ankarasti Irania ja myös Hizbullahia. Al-Qaida pyrki siirtämään aseellisen taistelunsa Saudi Arabiaan, mutta sen saudiprinssien muodostama hallitus osoittautui yllättävän kestäväksi useista terrori-iskuista huolimatta. Vuosien 2003-2006 välisenä aikana hallituksen joukot surmasivat 260 terroristia. Al-Qaidan toiminta siirtyi syyskuun 11.päivän 2001 jälkeen Siinain niemimaalle, jossa se teki useita verisiä terrori-iskuja. Sielläkään se ei onnistunut saamaan kansaliikettä Mubarakin hallituksen kaatamiseksi, jota oikeaoppinen järjestö pitää ei-uskonnollisena ja sharialain vastaisena. (JP)
- Kaksi IDF:n cobra-helikopterimiestä kuoli heidän koneensa syöksyttyä alas suuren tulipallon mukana. Koneesta irrottautui sen peräsinroottori, mikä ilmeisesti aiheutti syöksyn. Pelastusmiehet eivät päässeet koneen lähelle kovan kuumuuden vuoksi. (JP)
- Tony Blairin käly, englantilainen vasemmistoaktivisti Lauren Booth tuli toisten aktivistien mukana Gazaan ns. Gazan vapauttamislaivalla, mutta koska hän ei halunnut palata Kyprokselle toisten mukana, hän juuttui Gazaan, koska sekä Israel että Egypti kieltäytyvät päästämästä häntä rajan yli. Hän antaa sieltä lausuntoja, joissa hän vertaa Gazaa Sudanin Darfurin pakolaisleirin olosuhteisiin. (Ynetnews)

Wednesday, September 10, 2008

KESKIVIIKKO 10.09.08
1. CROATIA möi Iranille S-300 ilmatorjuntajärjestelmän, kertoi paikallinen lehti Zagrebissa tällä viikolla. Web-magasiinin Necenzurirano mukaan Libyan laivaston aluksia on ankkuroitunut Croatian satamakaupunkiin Kraljevica järjestelmän kuljettamiseksi Iraniin.
JP:n Yaacov Katzin kirjoittaman artikkelin mukaan Israelin turvallisuusvirkailijat eivät pystyneet vahvistamaan uutista, mutta he tunnustivat tietävänsä, että useita S-300 ilmapuolustus järjestelmiä jäi Croatiaan NL:n romahtaessa. Järjestelmiä purettiin jo vuosia sitten joittenkin raporttien mukaan, mutta niiden myöhemmistä vaiheista ei ole tietoa.
S-300 järjestelmä on yksi maailman kehittyneimmistä it.-järjestelmistä. Sen tutka pystyy seuraamaan sataa kohdetta samaan aikaan, se pystyy ampumaan vastaohjukset kahtatoista kohdetta vastaan samanaikaisesti 200 km:n säteellä ja tulittamaan 27 000 metrin korkeudella lentäviä kohteita. Tämä järjestelmä on aiheuttanut päänvaivaa sekä Israelin että USA:n sotilaallisille asiantuntijoille, jotka harkitsevat ilmaiskuja Irania vastaan.
RONEN BERGMAN kertoo kirjassaan ”The Secret War with Iran” (salainen sota Iranin kanssa), jonka englanninkielinen laitos ilmestyi äskettäin, että Iranilla on jo S-300 järjestelmä. Ynetin haastattelussa hän toteaa, että Israelilla on kyky iskeä Iraniin ja vahingoittaa pahoin sen ydinteollisuutta, sillä vaikka Iran kehuu rakentaneensa laitokset maan alle, vain osa niistä on tosiasiassa siellä, ”vain kynäkotelon verran”. Toisaalta Iranin vastaiskut ballististen ohjusten muodossa, joita Bergman arvioi olevan 70, eivät muodosta eloonjäämisongelmaa, sillä osa niistä putoaa mereen ja osa tuhotaan Arrow-3 torjuntaohjuksilla. Ihmisiä kuolee ja haavoittuu, hän myöntää, mutta se ei ole ratkaisevaa.
Eniten Bergman arvostelee Israelin poliitikkojen esittämiä harkitsemattomia uhkauksia, jotka vain pahentavat tilannetta. ”Jos voit ampua, ammu”, on hänen ohjeensa. Hän toteaa IDF:n satelliittikuviin perustuen, että Iranilla on pitkälle kehitetty ydinaseteollisuus, ja että ydin-laitoksien ympärille on keskistetty moninkertainen ilmapuolustusjärjestelmä. Hän kertoo, että Libanonin kakkossodan aikana Venäjän ilmatarkkailu välitti tietoja IAF:n koneista Hizbullahille.
Ynetnews arvioi, että Ronen Bergman on yksi Israelin johtavista terrorismin ja turvallisuuden asiantuntijoista. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3594533,00.html
2. ”IRANIN YDINASE voi soittaa kuolinkelloja sionistiselle haaveelle”, sanoi kenraali(res.)
Ephraim Sneh tiistaina (Sneh palveli aiemmin apulaispuolustusministerinä).
Sneh erosi jokin aika sitten turhautuneena Labour-puolueesta ja perusti oman puolueensa. ”Ydinase iranilaisissa käsissä tulee olemaan kestämätön realiteetti Israelille. Israelin päätöksentekoprosessi tulee olemaan jatkuvassa Iranin vaikutuspiirissä”, hän arvioi puhuessaan Israelin kansallisen turvallisuustutkimus-instituutin (INSS) konferenssissa Tel Avivissa.
SNEH ARVIOI, että vaikka diplomaattinen ratkaisu Iranin ydinaseongelmassa on suositeltavin, Israelin tulee pitää esillä sotilaallisen iskun mahdollisuus, koska se painostaa kansainvälisiä järjestöjä kiirehtimään vaadittavien sanktioitten asettamiseksi Iranille. Sneh totesi aiempiin kokemuksiin viitaten, että Israelissa on totuttu siihen, että poliittisten päättäjien päätyessä jonkin operaation välttämättömyyteen, Israelin sotilaallinen taho pystyy toteuttamaan sen.
”ME OLEMME paikallinen suurvalta, ja meidän tulee käyttäytyä sen mukaisesti”, selitti Mossadin aiempi johtaja Ephraim Halevy. ”On jotain pielessä, kun kerrotaan viholliselle, miten se voi vahingoittaa meitä”, hän totesi. ”On myös väärin kertoa maailmalle, että sinä hetkenä, jona iranilaiset saavat ydinpomminsa, Israelin tuhoamisen loppulaskenta on alkanut.” Hän selitti, että Iranin pyrkimyksenä on saavuttaa paikallinen suurvalta-asema ja päästä tasavertaiseksi USA:n rinnalle diplomaattisella sektorilla. (JP)
3. ”PRESIDENTTI Ahmadinejad menetti kultaisen tilaisuuden kehittää Persian valtakuntaa”, sanoi Hasan Rowhani, Iranin entinen edustaja ydinvoimaneuvotteluissa. Hän sanoi puheessaan, että Ahmadinejad on tehnyt enemmän vahinkoa kuin edistystä kovilla puheillaan niiden kolmen vuoden aikana, jotka hän on toiminut virassaan. Hän kertoi mielipieteistään maltillisuus- ja kehityspuolueen tilaisuudessa maanantaina. Rowhani syytti Ahmadinejadia, ettei tämä ollut pystynyt yksityistämään taloutta, kuten perustuslaki vaatii, eikä ollut käyttänyt hyväkseen tilaisuuksia kansainvälisellä sektorilla parantaakseen Iranin asemaa. ”Tämä kaikki on hyvin vahingollista maalle”, hän sanoi. ”Miksi ihmisten taskut ovat tyhjät ja heidän arvokkuutensa alennusmyynnissä? Varomattomat, laskelmoimattomat ja tutkimattomat huomautukset ovat tulleet kalliiksi kansalle ja maalle”, hän selitti. ”Ahmadinejad vaatii Israelia hävitettäväksi maailman kartalta ja kieltää holokaustin aiheuttaen sillä maailman tuomion Iranille. Hän vähättelee YK:n asettamia sanktioita Iranille sen kieltäytyessä lopettamasta ydinaseen rakentamisen. Hänet valittiin 2006 kansansuosiolla luvatessaan tuoda rahaa jokaisen kansalaisen kukkaroon, poistaa köyhyyden ja työttömyyden. Voittaakseen presidentin vaalit 2009 hän on aloittanut kiivaan USA:n ja Israelin vastaisen kampanjan unohtaen talouden. Iranin valtion budjetti rakennettiin otaksumalle, että öljyn hinta on 20 USD tynnyriltä, kun se nyt on 120 USD. Kuitenkin kansa on köyhempi kuin ennen ja valtion talous hajalla. Maa on ohjattu pois asetetulta päämäärältä ihmisten elinolojen parantamiseksi”, Rowhani vuodatti.
KAIKESTA HUOLIMATTA Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei on julkisesti asettunut kannattamaan Ahmedinejadia. Hänen mielipiteensä on ratkaiseva, sanoi kansa mitä tahansa. Khameneita lähellä oleva uskonnollinen johtaja Ali Akbar Nateq Nouri kritisoi Ahmedinejadia selittäen, että tämän politiikka vaarantaa Iranin nousemisen paikalliseksi suurvallaksi 2025. Hän arvioi, että korkea inflaatio esti valtion pyrkimyksiä korkean työttömyyden poistamisessa.
Rowhani vertasi Iranin taloutta Saudi Arabiaan, jolla on huimasti nousseitten öljytulojen ansiosta 870 miljardin USD ylijäämä. (JP, Ali Akbar Dareini)
4. ”OLEMME lähempänä rauhansopimusta kuin koskaan ennen”, sanoi Islamilaisen liikkeen (Islamic Movement) perustaja sheikki Abdallah Nimr Darwish presidentti Shimon Peresin arabiyhteisöjen johtajille tarjoamilla päiväpaaston katkaisuillallisilla (Iftar) tiistai-iltana, ”mutta palestiinalaisilla ei ole mitään muuta tarjottavanaan”. Hän vakuutti, ettei arabeilla ole enää mitään tarjottava Israelille, mutta hän ei yksilöinyt, mitä he ovat antaneet tähän saakka. Hän lisäsi, että yhteisen sopimuksen mukaan Israel vetäytyy 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille pienin tarkistuksin. Kääntyen Peresiin päin hän pyysi tätä painostamaan Israelin hallitusta, että se toteuttaisi palestiinalaisten unelman omasta itsenäisestä valtiosta. Hän selitti, että Israelin kansalaisina asuvat arabit kärsivät seuratessaan ”veljiensä kärsimyksiä Gazassa, jotka elävät Israelin saartamina ja kärsivät IDF:n ajoittaisista hyökkäyksistä alueelleen”. DARWISH pyrki vakuuttamaan korkeimman arabien seurantakomitean puheenjohtajan Shawki Hatibin lämpimästi kannattamana, että vaikka Israelin arabit kannattavat itsenäistä Palestiinan valtiota, heitä ei kuitenkaan pidä pitää turvallisuusriskinä Israelille. ARABIMINISTERI Olmertin hallituksessa Ghaleb Majadele puolestaan syytti Israelia rasismista suhteissaan arabivähemmistöönsä. Hän kertoi, että hänen luovuttaessaan pokaalin Betar Jerusalemin jalkapallojärjestön edustajalle tämä kieltäytyi kättelemästä häntä. (JP)
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kutsui hallituksensa tärkeimmät ministerit kiireiseen istuntoon käsittelemään tietoja, että Venäjän Iranille rakentama Bushehrin ydinvoimala aloittaa toimintansa lähiaikoina. Hallituksen taholta tähdennetään, ettei siinä ole mitään erikoista. Istunnon uskotaan kuitenkin keskittyvän Iranin ydinpommin rakentamis-suunnitelmien tarkasteluun ja Israelin mahdollisiin vastatoimiin. Venäjä on pyrkinyt varmistamaan, että Iran palauttaa käytetyn polttoaineen Venäjälle eikä aio käyttää sitä ydinpommin rakentamiseksi.
USA:N TARKKAILIJA kenraali James Jones on myös maassa. Hänen varsinainen tehtävänsä on tarkkailla ”tiekartan” edistymistä ja mahdollisia laiminlyöntejä sen toteuttamisessa sekä Israelin että PA:n toimesta, mistä hän raportoi suoraan USA:n hallitukselle. Hän pyrkii myös kartoittamaan, mitä Israelin turvallisuusnäkökohtia tulee huomioida tulevan Palestiinan valtion perustamisen yhteydessä. Tässä yhteydessä hän tulee suosittelemaan, mitä tarkoitetaan Palestiinan valtion aseettomuudella, minkä suuruiset turvallisuusjoukot sille sallitaan sekä minkä laatuisia ennakkovaroitusjärjestelmiä Israel vaatii ja minne niitä sijoitetaan.
JONES saapui maahan maanantaina kolmen päivän vierailulle, jonka aikana hän tapaa ulkoministeri Tzipi Livnin, joka Kadiman puheenjohtajavaalien lähestyessä on oudosti kiinnostunut turvallisuuskysymyksistä, joissa hänen pahin kilpailijansa Shaul Mofaz sanoo olevansa asiantuntija. Livni on useissa medialle antamissaan lausunnoissa tähdentänyt Israelin turvallisuuden tärkeyttä vakuuttaen, että ilman niiden huomioimista ei tule mitään sopimusta. Toisaalta hän tämän päivän JP:n artikkelin mukaan vakuuttaa tekevänsä sopimuksen PA:n kanssa. Hän lähetti tätä koskevan kirjeen jokaiselle Kadiman 70 000 jäsenelle, jotka valitsevat uuden puheenjohtajan 17.09.08. Hän ei ole suostunut kertomaan julkisuudessa, mistä hän on jo sopinut palestiinalaisten kanssa ja miten hän maallikkona sotilaallisissa asioissa pystyy arvioimaan maan turvallisuuskysymyksiä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kansanedustaja Arye Eldad (NU/NRP) sanoi Knessetin erityisistunnossa tiistaina, että Olmertin tule erota välittömästi ja valmistautua linnatuomioon.
- Shasin entinen puheenjohtaja Aryeh Deri aikoo asettua ehdolle Jerusalemin pormestariksi, jos hän saa siihen luvan kansalliselta vaalikomitealta. Hän on saanut jo Shasin ja sen hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin tuen.
- Israelin mafiapomo Charlie Abutbul taistelee USA:n karkotusta vastaan.
- Cernin hiukkaskiihdytin aloittaa toimintansa tänään tuomiopäiväuhan alla.
Lämpötilat, Jsm. Ke: 20 – 29; To: 20 – 29; Pe: 20 – 29; La: 20 – 29 C-astetta, aurinkoista.

Tuesday, September 09, 2008

TIISTAI 09.09.08
1. HAMAS jatkaa TV-lähetyksiään Temppelivuorelta, vaikka sillä pitäisi olla siihen poliisin lupa, jota sillä ei tiettävästi ole. Asiasta raportoivat eri uutislähteet ja viimeksi WND artikkelissaan. Artikkelin mukaan Hamasin al-Quds kanava lähettää tunnin mittaista Tarawi rukousta, jossa luetaan määrättyjä jakeita Koraanista. Lähetys kestää tunnin verran. Poliisi on luvannut lopettaa laittomat lähetykset, mutta ne jatkuvat kuitenkin. Muslimit rukoilevat näitä Tarawi yörukouksia ramadanin aikana normaalien päivärukousten lisäksi.
Poliisilla näyttää olevan vaikeuksia puuttua Temppelivuoren päivärutiiniin, josta vastaa wakf, palestiinalaisten säätiö, mutta Temppelivuoren turvallisuudesta ja järjestelyistä siellä vastaa Jerusalemin poliisi. Muslimit näyttävät kokeilevan poliisin kykyä valvoa järjestystä. Myös Islamic Jihad jatkaa radiolähetyksiään Temppelivuorelta, mihin silläkään ei ole lupaa. (WND)
2. HEBRONIN patriarkkojen hautaluolan päälle rakennetussa on tilat sekä muslimien että juutalaisten tilaisuuksia varten. Yhteenottojen välttämiseksi tiloja annetaan käyttöön eri aikoina, useimmiten juhla-aikoina siten, että esim. ramadanin aikana muslimeille on varattu viikko, jonka aikana juutalaisilta on pääsy kielletty. Israelin poliisi valvoo järjestystä rakennuksissa, mutta vartijat poistetaan muslimien rukousten aikana.
Viimeisen muslimeille tarkoitetun rukousviikon jälkeen havaittiin, että muslimit olivat häväisseet juutalaisten kokoustilaa pissaamalla paikkaan, missä juutalaiset pitävät pyhiä kirjakääröjään. Havaittuaan teon rabbit siirsivät kiireesti kääröt pois paikalta hajuhaittojen poistamiseksi.
Juutalaiset tavallisesti poistavat arvokkaat kirjakäärönsä kokoustilansa arkista turvallisempaan paikkaan, koska on pelättävissä, että joku voi yrittää vahingoittaa niitä tai varastaa, koska ne ovat varsin arvokkaita ja niitä voi tarjota myytäviksi.
Rabbit poistivat myös Palestiinan lippuja, joita muslimit olivat ripustelleen rakennuksen ikkunanpieliin. (WND)
3. KADIMA-PUOLUEEN parissa on kasvava painostus Olmertin eroamisesta pääministerin tehtävistään välittömästi, kun puolue on valinnut uuden puheenjohtajan. Lain mukaan Olmert voi jatkaa pääministerinä toimenpidehallituksen johdossa, kunnes uusi hallitus on muodostettu uuden pääministeriehdokkaan toimesta ja Knesset on sen hyväksynyt. Olmert ilmoitti heinäkuussa eroavansa heti uuden puheenjohtajan tultua valituksi. Toimenpidehallituksen johdossa Olmert voisi jatkaa uusiin vaaleihin saakka keväällä 2009, ellei uutta hallitusta saada kasaan ennen sitä. Kadiman parissa tuskaillaan, että Olmertin olematon kansansuosio ja hänen odotettavissa oleva syyttämisensä rikoksista vahingoittaa puoluetta ja heikontaa sen mahdollisuuksia Knessetin vaaleissa. Oikeuskanslerin arvioidaan olevan valmis esittämään päätöksensä poliisin tutkimuksista joulukuussa 2008.
JOS OLMERT luopuu pääministerin tehtävistään, vastuu hallituksesta siirtyy automaattisesti varapääministerille, joka on Tzipi Livni, jolla on ollut korkeimmat kannatusarviot gallupien mukaan puolueen puheenjohtajaksi. Toiset puheenjohtajaehdokkaat kuitenkin vaativat, että vaalit voittaneen tulee saada hallituksen johto. Shaul Mofazin kannattajat puolestaan vaativat, että uuden hallituksen muodostaminen tulee antaa sille, jolla on parhaat mahdollisuudet muodostaa uusi hallitus. He sanovat, että Mofaz on tämä henkilö. Mofazin kannattajat vaativat, että Olmert eroaa välittömästi, ja Knesset nimeää uuden hallituksen muodostajan odottamatta Kadiman äänestystä ensi viikolla. (JP)
4. VENÄJÄ valmistautuu Bushehrin, Iranin ensimmäisen virallisen ydinvoimalan, käynnistämiseen ennen vuoden loppua. Sen valmistuminen on viivästynyt toistuvista kiistoista maksuajoista sekä käytetyn polttoaineen kuljettamisesta Venäjälle, ettei Iran käyttäisi sitä ydinpommin valmistamiseen. Ilmeisesti erimielisyydet on tältä erää saatu poistettua ja laitoksen loppu-siivous voi alkaa toden teolla. Länsivallat ovat suostuneet, ettei laitosta pidetä enää mukana Iranin sanktiokeskusteluissa, koska sillä on YK:n ydinasioita valvovan järjestön IAEA:n suostumus ja varmistus siitä, että sen toiminta on jatkuvan valvonnan alainen.
IRAN maksaa laitoksesta yli miljardi USD. Sen kevytvesireaktio tuottaa sähköä 1000 megawattia. Laitoksen rakentamisesta vastaava yhtiön Atomstroiexport johtaja Leonid Reznikov sanoo, että syksyn aikana laitos saavuttaa tilanteen, josta ei ole paluuta. Yhtiön asianainen Irina Yesipova vahvistaa, että laitoksen aloituspäivä määritellään tässä kuussa Iranin ja Venäjän viranomaisten välillä. (Ynetnews)
5. ENTINEN Mossadin agentti Rafi Eitan, joka johti Adolf Eichmanin kidnappausta ja kuljetusta oikeuden eteen Israelissa, kertoi Der Spiegel lehden haastattelussa, että natsirikollisten metsästys on tältä erää ohi, mutta hän ennakoi, että ennen pitkää Mossad voi joutua todistamaan Haagin kansainvälisen oikeuden edessä Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin tapauksessa. Eitan selitti, että Ahmadinejad levittää myrkkyä maailmalle, ja sen pysäyttämiseksi hänet on saatava vastuuseen sanoistaan.
EITAN KERTOI, että Mossadin agenttien metsästäessä natseja Argentiinassa1960-luvulla,
he keskittyivät Adolf Eichmaniin, jonka olinpaikan he tiesivät Buenos Airesissa.
Operaation aikana he saivat selville myös keskitysleirilääkärin Josef Mengelen olinpaikan Argentiinan pääkaupungissa. Eitan kertoo, että heitä oli 11 Mossadin asiamiestä kaupungissa. Mossadin silloinen johtaja Isser Harell ehdotti, että he kaappaisivat myös Mengelen, joka ei silloin ollut asunnossaan, mutta koska Eichmanin kaappaus oli jo vuotanut julkisuuteen, he eivät uskaltaneet vaarantaa Eichmanin kuljetusta Israeliin ja jäädä odottamaan Mengelen paluuta.
He palasivat myöhemmin Argentiinaan, mutta Mengele oli muuttanut pois kaupungista.
EITAN TOTEAA haastattelussa, että he löysivät Mengelen uudelleen, ja olisivat voineet surmata hänet ampumalla, mutta he eivät halunneet tehdä sitä, koska kysymys ei ollut kostosta vaan rikollisen saattamista oikeuden eteen. (Ynetnews)
6. SAMARIA kuuluu juutalaisille, sanoi rabbi Dov Lior ns. ”Samaria sopimuksen” (Samaria pact) allekirjoitustilaisuudessa maanantaina Kiryat Netafinissa järjestetyssä tilaisuudessa. Sopimuksen tarkoituksena on taistella Haim Ramonin tekemää ja Olmertin tukemaa aloitetta vastaan Juudean ja Samarian juutalaisten houkuttelemiseksi luopumaan kodeistaan ja muuttamaan Israelin puolelle turva-aitaa rahallista korvausta vastaan.
”Me pysymme lujina niitä vastaan, jotka uhkaavat karkottaa meidät kodeistamme ja ulkopuolelta, ja teemme kaikkemme estääksemme 150 000 juutalaisen karkottamisen kymmenistä setlementeistä”, dokumentissa selitetään.
JUUDEAN JA SAMARIAN asukkaat esittävät syvän paheksumisensa siitä häpeämättömästä asukkaitten siirtämisestä ja karkottamisesta, mikä tapahtui Gush Katifissa ja Samarian pohjois-osassa, ja mikä toi kansalle pelkästään lisää onnettomuuksia. (ynetnews)
7. SAUDI ARABIAN ulkoministeri prinssi Saud al-Faisal esitti vaatimuksen arabiulkoministerien kokouksessa Kairossa maanantaina, että arabimaat ottaisivat aktiivisesti osaa palestiinalaisten kesken syntyneen kiistan sovittamiseksi. Hänen katsotaan esityksellään tukevan arabijoukkojen lähettämistä Gazan kaistalle osana maltillisen hallituksen palauttamiseksi Hamasin yksinvallan tilalle.
” On aika arabikansojen ottaa tukeva ja päättäväinen asenne noita vastaan, jotka vuodattivat arabiverta ja syvensivät palestiinalaisten välistä juopaa”, Faisal sanoi. ”Vain yksi Palestiinan Auktoriteetti on tarpeen, joka valvoo armeijaa ja turvallisuusjoukkoja ja totesi, että palestiinalaisten osaryhmillä on omia intressejään antaa Gazan kiistan jatkuvan.
Saudiprinssiä tuki Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit, joka totesi kokousväelle, että tämä ajatus on nyt pöydällä ja sitä tulisi tarkoin tutkia ja tarkastella.
VAIKKA sitä ei suoraan sanottukaan Kairon kokouksessa, arabilehdet ovat varoitelleet Iranin kasvavasta vaikutuksesta Gazassa, siksi arabijoukkojen lähettäminen Gazan kaistalle on tärkeää, ne ehdottavat. Hamas ja muut terrorijärjestöt Gazassa vastustavat arabijoukkojen tuloa alueelleen.
HAMAS KAAPPASI vallan Abbasin johtamalta PA:n hallinnolta Gazassa kesäkuussa 2007 ja on sen jälkeen systemaattisesti vahvistanut otettaan kaistan hallinnossa. (JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- Italian oppositiopuolueet ja juutalaisjärjestöt reagoivat tuohtuneina Rooman oikeistolaisen pormestarin haastattelun yhteydessä antaman lausunnon johdosta, jossa tämä arvioi, ettei fasismi ollut kauttaaltaan paha. Hän myös kieltäytyi muuttamasta lausuntoaan.(JP)
- Israelilais-amerikkalainen paperiteollisuusryhmä (AIPM, Hiyar Hadera) esitteli eilen uusinta keksintöään, jolla paperijätteestä muovin kanssa yhdistettynä saadaan raaka-ainetta, joka on lähes yhtä lujaa kuin teräs. Tästä raaka-aineesta tehdään putkia. Israelissa vain 25 % paperijätteestä tulee uusintakäyttöön, mutta tavoite on ainakin 50 %. (JP)
- Israelin keräämät tiedot osoittavat Palestiinan talouden noususta, jossa noin sadan tarkastuspisteen poistamisella voi olla osuutensa. Suurempi osuus lienee kuitenkin ulkomaisilla sijoituksilla, jotka nousivat Betlehemin talous-konferenssin ansiosta. Israel aloitti biometrisen tarkastuksen käyttämisen tarkastuspisteissä. Alkuvuoden aikana kaikkiaan puoli miljoonaa niiden läpi kulkenutta käytti tätä menetelmää. Myös vip-lupien määrää on nostettu. (JP)
- Pioneerit räjäyttivät sotilaitten löytämän putkipommin etsimältään palestiinalaiselta Betlehemissä maanantai-iltana. Sotilaat pidättivät 10 etsittyä terroristia viime yön aikana. (INN)
- Israel odottaa 3 miljoonaa turistia ensi vuonna. Uutuutena on ”pyhiinvaeltajien polku” Jerusalemista Suolamerelle, jonka yhteydessä heillä on mahdollisuus tutusta ”laupiaan samarialaisen” paikkaan, Qumranin luoliin sekä paikkaan, jossa Johannes Kastaja kastoi Jeesuksen Jordanjoella. (Haaretz)

Monday, September 08, 2008

MAANANTAI 08.09.08
1. ISLAMIN SIRPPI Israelin ympärillä tiukkenee entisestään. Iran vahvistaa otettaan Hizbullahin valvonnasta, kertoo JP:n uutinen Yaakov Katzin artikkelin mukaan. Katz arvioi, ettei Hassan Nasrallah ole enää niin ehdoton itsevaltias Hizbullahin johdossa kuin ennen Libanonin kakkossotaa, joka Iran ei ollut Iranin tahdon mukainen. ”Joka kerran, kun Nasrallah uskaltaa nostaa päätään bunkkeristaan, hän tuntee Iranin upseerin valvovan otteen yllään”, analysoi Katz viitaten IDF:n upseerin lausuntoon. Uutistietojen mukaan Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei poisti Nasrallahin Hizbullahin pääsihteerin paikalta ja asetti hänen tilalleen Hizbullahin kakkosmiehen Naim Qassemin. Tätä uutista on vaikea vahvistaa, mutta sen kerrotaan tapahtuneen Libanonin kakkossodan jälkeen.
Iran kieltää sen todenperäisyyden. IDF:n upseeri toteaa, että Nasrallahilla on edelleen tietty päätäntävalta, mutta hänen tulee kaikissa toimissaan varmistaa Iranin suostumus.
VIIME VIIKOLLA, maailman seuratessa Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn Syyrian vierailua, Iranin vallankumousarmeijan erikoisosaston delegaatio hiippaili salaa Beirutiin ja allekirjoitti siellä sopimuksen, jonka mukaan Hizbullah asetetaan vallankumousarmeijan al-Quds osaston määräysvallan alle. Tätä osastoa johtaa prikaatikenraali Faramaz Ghazem Suleimani, joka USA:ssa luokitellaan terroristiksi ja al-Quds terrorijärjestöksi. Tämä osasto johtaa terrori- ja tiedustelutoimintaa Libanonissa ja muissa Iranin ulkopuolisissa maissa.
VIIME PÄIVIEN uutisten mukaan Hizbullah ja Hamas solmivat sopimuksen yhteisestä strategiasta Israelin vastaisessa taistelussa perustaen yhteisen toimintakeskuksen. Samaan aikaan Jordanian kuningas Abdullah II lämpenee Hamasin suuntaan ja sallinee sieltä karkotettujen Hamas-johtajien palata maahan. Vain muutama päivä sitten Egyptin lähetystö vieraili Hizbullahin johdon luona Beirutissa ja kutsui sen johdon vierailulle Kairoon.
Tämä tarkoittaa, että Egypti tunnusti Hizbullahin, jota länsimaissa pidetään terrorijärjestönä, joskaan kaikki Euroopan maat eivät sitä tunnusta.
EDELLÄ KERROTTUJEN uutisten mukaan kuristusrengas Israelin ympärillä kiristyy. Määräysvalta alkaa Teheranista, josta se kulkee Syyrian ja Libanonin kautta Gazaan, Jordaniaan ja Egyptiin. Kuten muutamia viikkoja sitten kerrottiin, Hizbullah asensi maan alle Libanonissa yksityisen kaapeliverkoston tiedonsiirtoa varten, joka on yhteydessä Syyrian verkostoon ja sen kautta edelleen Iraniin.
Tulevassa kriisitilanteessa Iran, Syyria, Hizbullah ja Hamas pystyvät koordinoimaan iskunsa israelilaisiin kohteisiin sekä yhdistämään keräämänsä tiedustelutiedot. Egyptin osuus lienee siinä tilanteessa lähinnä diplomaattisen tuen ja tiedustelutietojen jakamisen muodossa. (JP)
http://chinaconfidential.blogspot.com/2008/09/betting-israel-wont-go-nuclear-iran.html
Yllä olevassa osoitteessa kerrotaan, miten Iran, Syyria ja Hizbullah, tämä ”pahan akseli”, ovat sopineet sodan aloittamisesta Israelia ja Yhdysvaltoja vastaan kuluvan vuoden aikana. Artikkelin kirjoittaja, joka haluaa pysyä tuntemattomana, arvioi, että nämä maat laskelmoivat Israelin pidättyvän käyttämästä ydinasettaan, mikä antaa niille mahdollisuuden käyttää koko raketti- ja ohjusarsenaalinsa, kymmeniä tuhansia lyhyessä ajassa, pelkäämättä tulevansa tuhotuksi ydiniskuissa. Kirjoittaja kehottaa Israelin johtoa luopumaan todellisen voimansa peittelemisestä ja kertomaan avoimesti uudenaikaisista neutroniaseista, joita kirjoittaja uskoo Israelin valmistaneen riittävästi. Israelilla on myös tarvittavat välineet, lentokoneet ja ohjukset niiden kuljettamiseksi kohteisiinsa.
Pyrin lähipäivien aikana valmistelemaan kirjoituksen, joka perustuen erääseen artikkeliin antaa tavanomaisesta poikkeavan tulevaisuuden näkymän Israelin ja sen naapurimaitten välisille suhteille kuten myös Israelin tuleville rajoille.
2. ISRAELIN median pääuutinen koskee kuitenkin pääministeri Olmertia koskevien poliisitutkimusten valmistumista määrätyiltä osiltaan ja niiden seurauksia.
ISRAELIN käytännön mukaan poliisi ei syytä ihmisiä, joitten asioita se tutkii, mutta käytännön mukaisesti se voi suositella, antavatko ne aiheen syytteiden nostamiseksi.
Poliisin tutkimukset valmistuivat kuukausien työn jälkeen, ja niihin perustuen poliisi julkisti eilen suosituksensa, että pääministeri Olmertia vastaan nostetaan syyte kahdesta tapauksesta:
Ensimmäinen koskee amerikkalaisen liikemiehen Moshe Talanskyn satojen tuhansien USD laittomien lahjusten antamista Olmertille hänen liiketoimiensa edistymiseksi. Olmertia syytetään tämän perusteella lahjusten vastaanottamisesta.
TOINEN poliisin tutkimuksissa esille tullut rikos koskee kaksin- tai kolminkertaisten tukimaksujen pyytämistä eri laitoksilta ja hyväntekeväisyysjärjestöiltä Olmertin matkakulujen peittämiseksi tapauksissa, joissa hän liikkui puhujamatkoilla eri tilaisuuksissa. Täten hänen tililleen kertyi runsaasti rahaa, jota matkatoimisto Rishon Tours hoiti hänen puolestaan ja josta se maksoi Olmertin yksityisiä ja perheen lomamatkoja. Olmertia syytetään tässä väärennetyistä kuiteista raskauttavissa olosuhteissa ja yleisen luottamuksen rikkomisesta.
KOLMAS tutkimus koskee ns. investointikeskuksen asiaa, missä Olmertin epäillään antaneen suuria summia valtion varoja yhtiölle, jota hänen entinen liikekumppaninsa asianajaja Uri Messer edusti. Tutkimukset tältä osin ovat lähes valmiit, mutta poliisi haluaa vielä jatkotutkimuksia.
SYYTTEET Olmertia vastaan voitaneen virallisesti nostaa joulukuussa. Viimeinen sana tässä on oikeuskanslerilla, joka perustaa päätöksensä syyttäjäviraston suoritukseen.
Olmertin lakimiehet pitävät poliisin syytössuosituksia tarpeettomina ja jopa kansaa harhauttavina, koska syyttäjävirasto voi tulla toiseen päätökseen.
KÄYTÄNNÖSSÄ Olmert voi jatkaa vielä ainakin siihen saakka, kun syytökset on annettu häntä vastaan. Kadima-puolueen puheenjohtajavaalit pidetään 17. syyskuuta, jonka jälkeen puoluetta johtanee joko Shaul Mofaz tai Tzipi Livni. Puheenjohtajaksi valitun tulee muodostaa uusi hallitus, jonka muodostaminen voi olla työlästä. Olmert ja Labour-puolueen puheenjohtaja vaihtavat avoimesti hallituksen kokouksissa solvauksia ja syytöksiä toisiaan vastaan, mikä voi pahoin häiritä uuden hallituksen muodostamista. Myös Shasin mukanaolo on epävarmaa, joten vaihtoehdot alkavat olla vähissä, jollei äärivasemmistoa ja arabipuolueita oteta mukaan, mikä voi olla epämukavaa Kadimalle. (JP)
3. HALLITUKSEN ohjelmassa oli eilen Haim Ramonin esitys korvausten maksamisesta niille Juudeassa ja Samariassa asuville, jotka vapaaehtoisesti haluavat muuttaa pois kodeistaan. Olmertin mielestä tämä on sopiva tapa valmistautua Juudean ja Samarian tyhjentämiseen juutalaisista hänen ”historiallisessa tehtävässään” luopua valtaosasta Juudeaa ja Samariaa sekä Jerusalemin jakamisesta ja Temppelivuoren antamisesta uudelleen arabien mielivallan alle. Hallituksen aika kuitenkaan ei riittänyt ottaa tätä ristiriitaista esitystä keskusteltavaksi, sillä aika meni oikeusministeri Friedmanin tekemän esityksen käsittelemiseen, jolla korkeimman oikeuden valtaa pienennettäisiin.
OLMERT kertoi hallitukselle istunnon alussa käsityksenään, että hallituksen tulee käsitellä korvausasiaa ensi tilassa, koska hänen ymmärryksensä mukaan diplomaattiset keskustelut PA:n kanssa ovat pitkällä ja päätökset on tehtävä ajoissa. Olmert ei ilmeisesti ole tietoinen siitä lausunnosta, jonka Mahmoud Abbas antoi medialle Kairossa viime viikon lopussa, jossa Abbas oli hyvin pessimistinen sopimuksen syntymiseen lähiaikoina, ja esitti uudelleen palestiinalaisten vaatimukset Jerusalemin jakamisesta ja kaikkien palestiinalaispakolaisten - kuten hän sanoi ”paluuoikeudesta”, millä perusteella kaikki juutalaiset voivat muuttaa maahan. Tai ehkä Olmert tiesi, mutta tiesi myös, että Livni on jo suostunut niihin.
ISRAELISSA ei kukaan ole vielä kertonut, miten kaikki siirrettäviksi määritellyt juutalaiset, joita tulisi olemaan toista sataa tuhatta, sijoitettaisiin, mistä heille saataisiin työtä, missä lapset kävisivät kouluaan ja yli päätään, miten heidät sulautettaisiin osaksi yhteiskuntaa. Gazasta ja Samarian pohjoisosasta karkotetut 10 000 juutalaiset ovat valtaosaltaan edelleen pakolaisen asemassa, ei pysyvää asuntoa, ei työtä, ei toimeentuloa, lapset karkaavat kaduille, on huumeita, alkoholia, väkivaltaa, jopa itsemurhia. Mitä sitten jos 15-kertainen ihmisjoukko alistetaan samaan asemaan? Nämä Gazasta karkotetut juutalaiset olivat mallikansalaisia, hyvin toimeentulevia ja tulevaisuuteen uskovia. Nyt heidän uskonsa ja toivonsa on murskattu vain siksi, että joku käytännöstä vieraantunut poliitikko halusi toteuttaa utopistisia haaveitaan, että jos kansalle, joka palvoo kuolemaa ja ylistää murhaajia kansan sankareina, tehdään tarpeeksi myönnytyksiä, annetaan maata ja luovutaan omista pyhistä paikoista, tämä kansa ihmeellisesti muuttuisi hetkessä ystävälliseksi ja uskolliseksi naapuriksi, johon voi luottaa. Luulisi Gazan esimerkin osoittavan paksupäisimmällekin, mitä tästä seuraisi. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Iran ampui tiedustelusatelliitin avaruuteen kiinalaisella raketilla. Iran sanoo, että satelliitti rakennettiin Iranin, Kiinan ja Thaimaan yhteisvoimin. Israelin viranomaiset vähättelevät sen merkitystä eivätkä usko sen vaarantavan Israelin turvallisuutta. (JP)
- Iranissa on käynnissä suuret sotaharjoitukset maan valmistautuessa USA:n ja Israelin mahdollisiin ilmaiskuihin. (JP)
- Venäjä aikoo pitää yhteiset laivastoharjoitukset Venezuelan kanssa, ilmeisesti lähellä USA:n ja Etelä Amerikan rannikkoa. (JP)
- Venäjän pelätään avustavan Irania sen salaisissa sotilaskäyttöön suunnitelluissa ydinaseohjelmissa, joita te toteuttaa siviilitarkoitukseen tarkoitetun ohjelman peittämänä. (JP)
- Pariisin muslimit pahoinpitelivät kolme Bnei Akiva juutalaisnuorta sairaalakuntoon käyttäen kiviä ja nyrkkirautoja. (JP)
- Kadima jatkaa hallitsemistaan Israelissa, julisti Olmert 245 uuden siirtolaisen vastaanottotilaisuudessa Tel Avivissa. (Ynetnews)
- Jerusalemin asukasluku on 740 000, niistä 480 000 juutalaisia. Haredi-juutalaisia on 32 %, 196 000, vuonna 1995 heitä oli 29 % juutalaisista. Monet pelkäävät, että pääkaupunki saa haredi-enemmistön. (Haaretz)
- Debkafile kertoo, että USA:n ja Venäjän intressit ovat pahasti ristissä Mustalla merellä, josta USA haluaa pysyviä satamapaikkoja Georgian Potin ja Butamin satamista. Venäjä painostaa turkkia säännöstelemään Dardanellien salmien läpi kulkevien USA:n ja NATO:n sotalaivojen määrää.

Sunday, September 07, 2008

SUNNUNTAI 07.09.08
1. EGYPTI tunnusti Hizbullahin. Egyptin ulkoministeri Ahmed Abu Gheit tapasi salaa Hizbullahin johtoa Beirutissa viime viikolla ja kutsui Hizbullahin johdon viralliselle vierailulle Kairoon, kertoo www.debka.com artikkelissaan. Egyptin presidentti Hosni Mubarak ei maininnut tästä mitään Israelin puolustusministeri Ehud Barakille tämän viimeisen Egyptin vierailun yhteydessä. Debkafile arvioi, että uutinen Hizbullahin tunnustamisesta asettaa Egyptin välityksellä käydyt neuvottelut Hamasin kanssa Gilad Shalitin vapauttamisesta outoon valoon. YK ja monet maat pitävät Hizbullahia virallisesti terrorijärjestönä. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah julisti äskettäin, että Hizbullah on sodassa Israelin kanssa.
DEBKAFILE kertoi äskettäin toisessa artikkelissaan, että Hizbullah on sopinut Hamasin ja Islamic Jihadin kanssa tilannetoimiston (situation room) perustamisesta Gazaan ja Beirutiin. Hizbullahin puolesta tilannetoimistoa hoitaa sen osasto 1800, jonka vastuulla on yhteyksien pitäminen Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen kanssa sekä Israelin vastaisen tiedustelun johtaminen. Saman artikkelin mukaan Hizbullah sekä Hamas ja Jihad ovat sopineet asiantuntijavaihdosta Hamasin rakettien kantomatkan pidentämiseksi. (Debkafile)
2. USA:N VARAPRESIDENTTI Dick Cheney kertoi äskeisen Italian matkansa yhteydessä, että uudenaikaiset venäläiset aseet, joita se on myynyt Iranille ja Syyrialle, päätyvät myös Hizbullahin käsiin Libanonissa ja Irakissa USA:n johtamia joukkoja vastaan taisteleville terroristeille.
CHENEY osallistui vuosittaiseen maailman poliittisten ja liikemiesten johtajien konferenssiin Cernobbio lomanviettokeskuksessa Como järven rannalla, jossa oli mukana myös Israelin presidentti Shimon Peres. ”Venäjän asekaupat ovat vaarantaneet rauhan ja vapauden mahdollisuudet Lähi Idässä”, Cheney arvioi. Cheney vieraili Azerbaijanissa, Georgiassa ja Ukrainassa ennen matkaansa Italiaan. Ei liene väärin arvattu, jos olettaa, että öljykuljetukset Kaspianmeren alueelta Eurooppaan olivat etualalla hänen siellä käymissään keskusteluissa. Hän vaati Italiassa länsivaltoja muodostamaan yhteisen rintaman Venäjän pyrkimyksiä vastaan sen käyttäessä hallitsemiaan öljykuljetuksia painostaakseen naapureitaan. Hän piti Venäjän toimia Georgiassa ”sivistyneitten standardien vastaisina ja täysin hylättävinä”. (JP)
3. CHENEY lupasi, että NATO jatkaa laajentumispyrkimyksiään entisiin NL:n alaisiin Itä Euroopan maihin Venäjän vastustuksesta huolimatta. Hän käytti kovaa kieltä käsitellessään Venäjän toimia Georgiassa: ”Raakuus naapuriaan vastaan on yksinkertaisesti viimeisin sarjassa Venäjän hallituksen suorittamista hankaloittavista ja vaikeuttavista toimista. Venäjän tulee suhtautua maailmaan vastuullisen modernin valtion tapaan. Viimeisen 30 päivän aikana Venäjä on käyttänyt väkivaltaa demokratian itsenäisyyttä vastaan, ensin solmien ja sitten särkien juhlallisen sopimuksensa suorassa hyökkäyksessä EU:ta vastaan, vakavasti vahingoittaen luotettavuuttaan ja maailmanlaajuista asemaansa sekä kaivaen maata sen omissa suhteissaan USA:n ja muitten maitten kanssa.” Hän syytti Venäjää, että ”se oli tunkeutunut kiistatta Georgian omalle maaperälle itsehallintoalueitten Etelä Ossetian ja Abkhazian rajojen yli tavalla, joka on vastoin meidän syvimpiä uskomuksiamme”.
Vieraillessaan Azerbaijanissa, Ukrainassa ja Georgiassa Cheney sanoi, että USA tarjoaa Georgialle 1 miljardin tukipakettia USD Venäjän armeijan aiheuttamien tuhojen korjaamiseksi. Presidentti Saakashvili totesi, että se vastaa karkeasti vahinkojen suuruutta. (JP)
4. TAISTELUT Venäjän ja Georgian välillä puhkesivat elokuun 7. päivänä tilanteessa, jossa Venäjä sanoo Etelä Ossertiaan hyökänneitten Georgian joukkojen surmanneen 10 venäläistä rauhanturvaajaa, mutta jota Georgia pitää Venäjän Etelä Ossetiaan lähettämien kiihottajien aikaansaamina levottomuuksina, joita Georgian armeija meni rauhoittamaan. Georgian näkemyksen mukaan Venäjä suunnitteli koko operaation etukäteen.
Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy neuvotteli tulitauon, joka sallii venäläisten joukkojen pysymisen Etelä Ossetiassa ja Abkhaziassa, mutta ei tunkeutumista Georgian alueelle. Käytännössä Venäjä miehitti lähes koko Georgian ja valvoo sen ilma- ja meriteitä, varoen kuitenkin valloittamasta pääkaupunkia Tbilisiä. Venäjä aloitti välittömästi kiivaan painostuksen presidentti Saakashvilin erottamiseksi ja uuden Venäjälle myötämielisen hallituksen muodostamiseksi. Venäjä vastustaa kiivaasti Georgian NATO:n jäsenyyspyrkimyksiä.
VENÄJÄN armeija takavarikoi USA:n ja Israelin toimittamia sotatarvikkeita, mm. Israelin toimittamia nykyaikaisia miehittämättömiä tiedustelukoneita. Israelissa on pelko, että Venäjä purkaa ne osiin ja tiedot niiden tiedustelulaitteista kulkeutuu Hizbullahin käsiin.
VENÄJÄN armeija teki ratsioita kahdelle salaiselle lentokentälle, joita Israel oli suunnitellut käyttävänsä mahdollisessa ilmaiskussa Iranin ydinlaitoksia vastaan.
NATO-maat ja EU ovat harkinneet taloudellisia pakotteita Venäjää vastaan, mutta se ei tällä hetkellä näytä toteutuvan. Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner esittää joustavampaa tapaa käsitellä kriisiä ja vaati ihmisoikeusjärjestöä tutkimaan väitettyjä oikeuksien loukkauksia Georgiassa. Presidentti Sarcozy lähettää maanantaina asiamiehensä Moskovaan keskustelemaan presidentti Dmitry Mevedevin kanssa erimielisyyksien hiomiseksi. DMITRY MEDVEDEV, jonka nimen kerrotaan olevan johdannainen venäläisestä sanasta ”karhu”, ei ole vihjaillut millään tavoin lieventävänsä omaksumaansa kovaa linjaa. Hänen kerrotaan todenneen, että Georgian sota osoitti, että ”Venäjä on valtio, joka tulee huomioida”. (JP)
5. ABBAS vakuutteli Egyptin presidentti Mubarakille, ettei hän usko rauhansopimuksen valmistumiseen tämän vuoden kuluessa. Hän myös totesi, ettei hän tule allekirjoittamaan väliaikaista ja epätäydellistä sopimusta. Abbasin näkemyksen mukaan siinä tulee olla sopimuksen tärkeimmät asiat, eli Jerusalemin kaupungin asemaa ja palestiinalaispakolaisia koskevat kohdat. ”Ilman niitä ei ole mitään sopimusta”, Abbas selitti. Viime päivinä on julkisuudessa väläytetty mahdollisuutta, että pakolaisia sijoitettaisiin niihin maihin, joissa heitä nyt asuu pakolaisleireissä. Sekä Jordanian kuningas Abdullah II että Libanonin johto ilmoittaa, ettei kumpikaan maa halua sijoittaa heitä pysyvästi, vaikka pakolaiset saisivatkin runsaat korvaukset uuden elämän aloittamiseksi.
LIBANONISSA Hizbullah-johtaja Hassan Nasrallah vastustaa ehdottomasti pakolaisten pääsyn n. 70:en ammattiin, vaikka he olisivat kuinka päteviä, tai omistaa kiinteistöjä. Siten Libanonin yli 350 000 palestiinalaista pakolaista jatkavat toimettomuuttaan pakolaisleireissä. Jordaniassa beduiinit kerran esittivät laskelmia, miten paljon Jordania voisi vaatia Israelilta siitä, että se on pitänyt alueellaan lähes 2 miljoonaa pakolaista 40 vuoden ajan. He päätyivät lukuun 40 miljardia, jos jokaiselle maksetaan 20 000 USD. Palestiinalaispakolaisista keskusteltaessa helposti unohdetaan, että koko ongelma syntyi viiden arabimaan hyökkäyksestä juuri itsenäistyneeseen Israelin valtioon, jonka ne ovat toistaneet kerran toisensa jälkeen. Kuitenkin ne vaativat Israelia maksumieheksi.
YK:N pääsihteeri esitti äskettäin, että Israelin tulee maksaa Libanonin kakkossodassa aiheuttamistaan vahingoista miljardi USD. Kukahan maksaisi Hibullahin n. 4 200 raketin Israelin siviileille aiheuttamat vahingot saman sodan aikana? (JP)
6. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak pullisteli lihaksiaan perjantaina, ehkä Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallahin jatkuvien Israelin armeijan vähättelyn kiihottamana. Hän antoi vakavan varoituksen Israelin vihollisille, etteivät nämä antautuisi kiusaukseen kokeilla Israelin armeijan todellista voimaa. Barak joutui selittelemään, miksi hän salli tuhat kivääriä ja 10 000 ammusta kuljetettaviksi PA:n poliisille Juudeassa ja Samariassa vastoin Shin Betin varoituksia. Barakin mukaan he tarvitsevat aseita Hamasin mahdollista vastareaktiota varten PA:n poliisin ja turvallisuusjoukkojen suorittamien Hamasin jäsenten pidättämisen, sen instituutioitten lopettamisen ja niihin tehtyjen ratsioitten johdosta. Outoa Barakin päätöksessä oli se, että hän teki päätöksen itsenäisesti kertomatta siitä julkisuudessa.
BARAK puhui Labour-puolueen eri hallintohaarojen johtajien konferenssissa Tel Avivissa. Barak totesi, että Israel seuraa tarkasti Hizbullahin aseistautumista ja varoitti samalla kokeilemasta Israelin armeijan pätevyyttä, vaikka eräs korkea sotilashenkilö äskettäin totesin, ettei IDF ole valmis seuraavaan sotaan.
BARAK ei pitänyt hyvinä Olmertin aloittamia epäsuoria keskusteluja Syyrian kanssa. Hän totesi, että Israel on valmis suuriin myönnytyksiin rauhansopimuksen saamiseksi Syyrian kanssa, mutta sen saamiseksi rauhanneuvottelut tulee tehdä suorina. (JP)
7. ISRAELIN turvallisuusjoukot odottivat hermostuneina ensimmäisen ramadanin perjantain rukousten loppumista Temppelivuorella. Sinne päästettiin vain vanhoja miehiä väkivaltaisuuksien välttämiseksi, mutta niitä syntyi Kalandian tarkastuspisteessä Jerusalemin pohjoispuolella. Yli sata nuorta palestiinalaista kerääntyi sinne vaatien pääsyä al-Aksa moskeijaan. Rajapoliisit ja Jerusalemin poliisit joutuivat käyttämään joitain kansanjoukkojen hillitsemiseksi kehitettyjä toimia, mutta kukaan ei loukkaantunut. Toinen jatkuva väkivalta-kohde on Nilin kylä, jonka asukkaat protestoivat sekä israelilaisten että ulkomaisten vasemmistokiihottajien kanssa rakenteilla olevaa turva-aitaa vastaan.
8. UUTISOTSIKOITA
- Poliisin odotetaan päättävän tänään suosituksesta Olmertin syyttämiseksi.
- Hussam Khader, joka vapautettiin viime viikolla Israelin vankilasta, uhkaa al-Qaida intifadan saavan Hamasin väkivallan näyttämään lasten leikiltä. Hän sai sankarin vastaanoton Nablusissa, eikä peittele inhoaan Israelista. Monet al-Aksan parissa kunnioittavat häntä uutena johtajanaan Marwan Barghoutin jäädessä vielä hoitamaan kuntoaan vankilassa. Khader sanoo, että tilanne palestiinalaisten keskuudessa on pahempi kuin koskaan. Abbas on keskustellut jo kahden vuoden ajan Israelin kanssa saamatta mitään tuloksia. Khader sanoo pelkäävänsä Hamasia sen väkivallan vuoksi, mutta sanoo todellisen vaaran tulevan al-Qaidan taholta, ellei saada rauhaa aikaan. Khaderilla on pitkä ja väkivaltainen historia vuodesta 1975 lähtien, jonka aikana hänet on pidätetty 24 kertaa. Hän uhkaa, että seuraava intifada tulee käsittämään ohjuksia ja ehkä massatuhoaseita. (Haaretz)