TIISTAI 09.09.08
1. HAMAS jatkaa TV-lähetyksiään Temppelivuorelta, vaikka sillä pitäisi olla siihen poliisin lupa, jota sillä ei tiettävästi ole. Asiasta raportoivat eri uutislähteet ja viimeksi WND artikkelissaan. Artikkelin mukaan Hamasin al-Quds kanava lähettää tunnin mittaista Tarawi rukousta, jossa luetaan määrättyjä jakeita Koraanista. Lähetys kestää tunnin verran. Poliisi on luvannut lopettaa laittomat lähetykset, mutta ne jatkuvat kuitenkin. Muslimit rukoilevat näitä Tarawi yörukouksia ramadanin aikana normaalien päivärukousten lisäksi.
Poliisilla näyttää olevan vaikeuksia puuttua Temppelivuoren päivärutiiniin, josta vastaa wakf, palestiinalaisten säätiö, mutta Temppelivuoren turvallisuudesta ja järjestelyistä siellä vastaa Jerusalemin poliisi. Muslimit näyttävät kokeilevan poliisin kykyä valvoa järjestystä. Myös Islamic Jihad jatkaa radiolähetyksiään Temppelivuorelta, mihin silläkään ei ole lupaa. (WND)
2. HEBRONIN patriarkkojen hautaluolan päälle rakennetussa on tilat sekä muslimien että juutalaisten tilaisuuksia varten. Yhteenottojen välttämiseksi tiloja annetaan käyttöön eri aikoina, useimmiten juhla-aikoina siten, että esim. ramadanin aikana muslimeille on varattu viikko, jonka aikana juutalaisilta on pääsy kielletty. Israelin poliisi valvoo järjestystä rakennuksissa, mutta vartijat poistetaan muslimien rukousten aikana.
Viimeisen muslimeille tarkoitetun rukousviikon jälkeen havaittiin, että muslimit olivat häväisseet juutalaisten kokoustilaa pissaamalla paikkaan, missä juutalaiset pitävät pyhiä kirjakääröjään. Havaittuaan teon rabbit siirsivät kiireesti kääröt pois paikalta hajuhaittojen poistamiseksi.
Juutalaiset tavallisesti poistavat arvokkaat kirjakäärönsä kokoustilansa arkista turvallisempaan paikkaan, koska on pelättävissä, että joku voi yrittää vahingoittaa niitä tai varastaa, koska ne ovat varsin arvokkaita ja niitä voi tarjota myytäviksi.
Rabbit poistivat myös Palestiinan lippuja, joita muslimit olivat ripustelleen rakennuksen ikkunanpieliin. (WND)
3. KADIMA-PUOLUEEN parissa on kasvava painostus Olmertin eroamisesta pääministerin tehtävistään välittömästi, kun puolue on valinnut uuden puheenjohtajan. Lain mukaan Olmert voi jatkaa pääministerinä toimenpidehallituksen johdossa, kunnes uusi hallitus on muodostettu uuden pääministeriehdokkaan toimesta ja Knesset on sen hyväksynyt. Olmert ilmoitti heinäkuussa eroavansa heti uuden puheenjohtajan tultua valituksi. Toimenpidehallituksen johdossa Olmert voisi jatkaa uusiin vaaleihin saakka keväällä 2009, ellei uutta hallitusta saada kasaan ennen sitä. Kadiman parissa tuskaillaan, että Olmertin olematon kansansuosio ja hänen odotettavissa oleva syyttämisensä rikoksista vahingoittaa puoluetta ja heikontaa sen mahdollisuuksia Knessetin vaaleissa. Oikeuskanslerin arvioidaan olevan valmis esittämään päätöksensä poliisin tutkimuksista joulukuussa 2008.
JOS OLMERT luopuu pääministerin tehtävistään, vastuu hallituksesta siirtyy automaattisesti varapääministerille, joka on Tzipi Livni, jolla on ollut korkeimmat kannatusarviot gallupien mukaan puolueen puheenjohtajaksi. Toiset puheenjohtajaehdokkaat kuitenkin vaativat, että vaalit voittaneen tulee saada hallituksen johto. Shaul Mofazin kannattajat puolestaan vaativat, että uuden hallituksen muodostaminen tulee antaa sille, jolla on parhaat mahdollisuudet muodostaa uusi hallitus. He sanovat, että Mofaz on tämä henkilö. Mofazin kannattajat vaativat, että Olmert eroaa välittömästi, ja Knesset nimeää uuden hallituksen muodostajan odottamatta Kadiman äänestystä ensi viikolla. (JP)
4. VENÄJÄ valmistautuu Bushehrin, Iranin ensimmäisen virallisen ydinvoimalan, käynnistämiseen ennen vuoden loppua. Sen valmistuminen on viivästynyt toistuvista kiistoista maksuajoista sekä käytetyn polttoaineen kuljettamisesta Venäjälle, ettei Iran käyttäisi sitä ydinpommin valmistamiseen. Ilmeisesti erimielisyydet on tältä erää saatu poistettua ja laitoksen loppu-siivous voi alkaa toden teolla. Länsivallat ovat suostuneet, ettei laitosta pidetä enää mukana Iranin sanktiokeskusteluissa, koska sillä on YK:n ydinasioita valvovan järjestön IAEA:n suostumus ja varmistus siitä, että sen toiminta on jatkuvan valvonnan alainen.
IRAN maksaa laitoksesta yli miljardi USD. Sen kevytvesireaktio tuottaa sähköä 1000 megawattia. Laitoksen rakentamisesta vastaava yhtiön Atomstroiexport johtaja Leonid Reznikov sanoo, että syksyn aikana laitos saavuttaa tilanteen, josta ei ole paluuta. Yhtiön asianainen Irina Yesipova vahvistaa, että laitoksen aloituspäivä määritellään tässä kuussa Iranin ja Venäjän viranomaisten välillä. (Ynetnews)
5. ENTINEN Mossadin agentti Rafi Eitan, joka johti Adolf Eichmanin kidnappausta ja kuljetusta oikeuden eteen Israelissa, kertoi Der Spiegel lehden haastattelussa, että natsirikollisten metsästys on tältä erää ohi, mutta hän ennakoi, että ennen pitkää Mossad voi joutua todistamaan Haagin kansainvälisen oikeuden edessä Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin tapauksessa. Eitan selitti, että Ahmadinejad levittää myrkkyä maailmalle, ja sen pysäyttämiseksi hänet on saatava vastuuseen sanoistaan.
EITAN KERTOI, että Mossadin agenttien metsästäessä natseja Argentiinassa1960-luvulla,
he keskittyivät Adolf Eichmaniin, jonka olinpaikan he tiesivät Buenos Airesissa.
Operaation aikana he saivat selville myös keskitysleirilääkärin Josef Mengelen olinpaikan Argentiinan pääkaupungissa. Eitan kertoo, että heitä oli 11 Mossadin asiamiestä kaupungissa. Mossadin silloinen johtaja Isser Harell ehdotti, että he kaappaisivat myös Mengelen, joka ei silloin ollut asunnossaan, mutta koska Eichmanin kaappaus oli jo vuotanut julkisuuteen, he eivät uskaltaneet vaarantaa Eichmanin kuljetusta Israeliin ja jäädä odottamaan Mengelen paluuta.
He palasivat myöhemmin Argentiinaan, mutta Mengele oli muuttanut pois kaupungista.
EITAN TOTEAA haastattelussa, että he löysivät Mengelen uudelleen, ja olisivat voineet surmata hänet ampumalla, mutta he eivät halunneet tehdä sitä, koska kysymys ei ollut kostosta vaan rikollisen saattamista oikeuden eteen. (Ynetnews)
6. SAMARIA kuuluu juutalaisille, sanoi rabbi Dov Lior ns. ”Samaria sopimuksen” (Samaria pact) allekirjoitustilaisuudessa maanantaina Kiryat Netafinissa järjestetyssä tilaisuudessa. Sopimuksen tarkoituksena on taistella Haim Ramonin tekemää ja Olmertin tukemaa aloitetta vastaan Juudean ja Samarian juutalaisten houkuttelemiseksi luopumaan kodeistaan ja muuttamaan Israelin puolelle turva-aitaa rahallista korvausta vastaan.
”Me pysymme lujina niitä vastaan, jotka uhkaavat karkottaa meidät kodeistamme ja ulkopuolelta, ja teemme kaikkemme estääksemme 150 000 juutalaisen karkottamisen kymmenistä setlementeistä”, dokumentissa selitetään.
JUUDEAN JA SAMARIAN asukkaat esittävät syvän paheksumisensa siitä häpeämättömästä asukkaitten siirtämisestä ja karkottamisesta, mikä tapahtui Gush Katifissa ja Samarian pohjois-osassa, ja mikä toi kansalle pelkästään lisää onnettomuuksia. (ynetnews)
7. SAUDI ARABIAN ulkoministeri prinssi Saud al-Faisal esitti vaatimuksen arabiulkoministerien kokouksessa Kairossa maanantaina, että arabimaat ottaisivat aktiivisesti osaa palestiinalaisten kesken syntyneen kiistan sovittamiseksi. Hänen katsotaan esityksellään tukevan arabijoukkojen lähettämistä Gazan kaistalle osana maltillisen hallituksen palauttamiseksi Hamasin yksinvallan tilalle.
” On aika arabikansojen ottaa tukeva ja päättäväinen asenne noita vastaan, jotka vuodattivat arabiverta ja syvensivät palestiinalaisten välistä juopaa”, Faisal sanoi. ”Vain yksi Palestiinan Auktoriteetti on tarpeen, joka valvoo armeijaa ja turvallisuusjoukkoja ja totesi, että palestiinalaisten osaryhmillä on omia intressejään antaa Gazan kiistan jatkuvan.
Saudiprinssiä tuki Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit, joka totesi kokousväelle, että tämä ajatus on nyt pöydällä ja sitä tulisi tarkoin tutkia ja tarkastella.
VAIKKA sitä ei suoraan sanottukaan Kairon kokouksessa, arabilehdet ovat varoitelleet Iranin kasvavasta vaikutuksesta Gazassa, siksi arabijoukkojen lähettäminen Gazan kaistalle on tärkeää, ne ehdottavat. Hamas ja muut terrorijärjestöt Gazassa vastustavat arabijoukkojen tuloa alueelleen.
HAMAS KAAPPASI vallan Abbasin johtamalta PA:n hallinnolta Gazassa kesäkuussa 2007 ja on sen jälkeen systemaattisesti vahvistanut otettaan kaistan hallinnossa. (JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- Italian oppositiopuolueet ja juutalaisjärjestöt reagoivat tuohtuneina Rooman oikeistolaisen pormestarin haastattelun yhteydessä antaman lausunnon johdosta, jossa tämä arvioi, ettei fasismi ollut kauttaaltaan paha. Hän myös kieltäytyi muuttamasta lausuntoaan.(JP)
- Israelilais-amerikkalainen paperiteollisuusryhmä (AIPM, Hiyar Hadera) esitteli eilen uusinta keksintöään, jolla paperijätteestä muovin kanssa yhdistettynä saadaan raaka-ainetta, joka on lähes yhtä lujaa kuin teräs. Tästä raaka-aineesta tehdään putkia. Israelissa vain 25 % paperijätteestä tulee uusintakäyttöön, mutta tavoite on ainakin 50 %. (JP)
- Israelin keräämät tiedot osoittavat Palestiinan talouden noususta, jossa noin sadan tarkastuspisteen poistamisella voi olla osuutensa. Suurempi osuus lienee kuitenkin ulkomaisilla sijoituksilla, jotka nousivat Betlehemin talous-konferenssin ansiosta. Israel aloitti biometrisen tarkastuksen käyttämisen tarkastuspisteissä. Alkuvuoden aikana kaikkiaan puoli miljoonaa niiden läpi kulkenutta käytti tätä menetelmää. Myös vip-lupien määrää on nostettu. (JP)
- Pioneerit räjäyttivät sotilaitten löytämän putkipommin etsimältään palestiinalaiselta Betlehemissä maanantai-iltana. Sotilaat pidättivät 10 etsittyä terroristia viime yön aikana. (INN)
- Israel odottaa 3 miljoonaa turistia ensi vuonna. Uutuutena on ”pyhiinvaeltajien polku” Jerusalemista Suolamerelle, jonka yhteydessä heillä on mahdollisuus tutusta ”laupiaan samarialaisen” paikkaan, Qumranin luoliin sekä paikkaan, jossa Johannes Kastaja kastoi Jeesuksen Jordanjoella. (Haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021