MAANANTAI 08.09.08
1. ISLAMIN SIRPPI Israelin ympärillä tiukkenee entisestään. Iran vahvistaa otettaan Hizbullahin valvonnasta, kertoo JP:n uutinen Yaakov Katzin artikkelin mukaan. Katz arvioi, ettei Hassan Nasrallah ole enää niin ehdoton itsevaltias Hizbullahin johdossa kuin ennen Libanonin kakkossotaa, joka Iran ei ollut Iranin tahdon mukainen. ”Joka kerran, kun Nasrallah uskaltaa nostaa päätään bunkkeristaan, hän tuntee Iranin upseerin valvovan otteen yllään”, analysoi Katz viitaten IDF:n upseerin lausuntoon. Uutistietojen mukaan Iranin ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei poisti Nasrallahin Hizbullahin pääsihteerin paikalta ja asetti hänen tilalleen Hizbullahin kakkosmiehen Naim Qassemin. Tätä uutista on vaikea vahvistaa, mutta sen kerrotaan tapahtuneen Libanonin kakkossodan jälkeen.
Iran kieltää sen todenperäisyyden. IDF:n upseeri toteaa, että Nasrallahilla on edelleen tietty päätäntävalta, mutta hänen tulee kaikissa toimissaan varmistaa Iranin suostumus.
VIIME VIIKOLLA, maailman seuratessa Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn Syyrian vierailua, Iranin vallankumousarmeijan erikoisosaston delegaatio hiippaili salaa Beirutiin ja allekirjoitti siellä sopimuksen, jonka mukaan Hizbullah asetetaan vallankumousarmeijan al-Quds osaston määräysvallan alle. Tätä osastoa johtaa prikaatikenraali Faramaz Ghazem Suleimani, joka USA:ssa luokitellaan terroristiksi ja al-Quds terrorijärjestöksi. Tämä osasto johtaa terrori- ja tiedustelutoimintaa Libanonissa ja muissa Iranin ulkopuolisissa maissa.
VIIME PÄIVIEN uutisten mukaan Hizbullah ja Hamas solmivat sopimuksen yhteisestä strategiasta Israelin vastaisessa taistelussa perustaen yhteisen toimintakeskuksen. Samaan aikaan Jordanian kuningas Abdullah II lämpenee Hamasin suuntaan ja sallinee sieltä karkotettujen Hamas-johtajien palata maahan. Vain muutama päivä sitten Egyptin lähetystö vieraili Hizbullahin johdon luona Beirutissa ja kutsui sen johdon vierailulle Kairoon.
Tämä tarkoittaa, että Egypti tunnusti Hizbullahin, jota länsimaissa pidetään terrorijärjestönä, joskaan kaikki Euroopan maat eivät sitä tunnusta.
EDELLÄ KERROTTUJEN uutisten mukaan kuristusrengas Israelin ympärillä kiristyy. Määräysvalta alkaa Teheranista, josta se kulkee Syyrian ja Libanonin kautta Gazaan, Jordaniaan ja Egyptiin. Kuten muutamia viikkoja sitten kerrottiin, Hizbullah asensi maan alle Libanonissa yksityisen kaapeliverkoston tiedonsiirtoa varten, joka on yhteydessä Syyrian verkostoon ja sen kautta edelleen Iraniin.
Tulevassa kriisitilanteessa Iran, Syyria, Hizbullah ja Hamas pystyvät koordinoimaan iskunsa israelilaisiin kohteisiin sekä yhdistämään keräämänsä tiedustelutiedot. Egyptin osuus lienee siinä tilanteessa lähinnä diplomaattisen tuen ja tiedustelutietojen jakamisen muodossa. (JP)
http://chinaconfidential.blogspot.com/2008/09/betting-israel-wont-go-nuclear-iran.html
Yllä olevassa osoitteessa kerrotaan, miten Iran, Syyria ja Hizbullah, tämä ”pahan akseli”, ovat sopineet sodan aloittamisesta Israelia ja Yhdysvaltoja vastaan kuluvan vuoden aikana. Artikkelin kirjoittaja, joka haluaa pysyä tuntemattomana, arvioi, että nämä maat laskelmoivat Israelin pidättyvän käyttämästä ydinasettaan, mikä antaa niille mahdollisuuden käyttää koko raketti- ja ohjusarsenaalinsa, kymmeniä tuhansia lyhyessä ajassa, pelkäämättä tulevansa tuhotuksi ydiniskuissa. Kirjoittaja kehottaa Israelin johtoa luopumaan todellisen voimansa peittelemisestä ja kertomaan avoimesti uudenaikaisista neutroniaseista, joita kirjoittaja uskoo Israelin valmistaneen riittävästi. Israelilla on myös tarvittavat välineet, lentokoneet ja ohjukset niiden kuljettamiseksi kohteisiinsa.
Pyrin lähipäivien aikana valmistelemaan kirjoituksen, joka perustuen erääseen artikkeliin antaa tavanomaisesta poikkeavan tulevaisuuden näkymän Israelin ja sen naapurimaitten välisille suhteille kuten myös Israelin tuleville rajoille.
2. ISRAELIN median pääuutinen koskee kuitenkin pääministeri Olmertia koskevien poliisitutkimusten valmistumista määrätyiltä osiltaan ja niiden seurauksia.
ISRAELIN käytännön mukaan poliisi ei syytä ihmisiä, joitten asioita se tutkii, mutta käytännön mukaisesti se voi suositella, antavatko ne aiheen syytteiden nostamiseksi.
Poliisin tutkimukset valmistuivat kuukausien työn jälkeen, ja niihin perustuen poliisi julkisti eilen suosituksensa, että pääministeri Olmertia vastaan nostetaan syyte kahdesta tapauksesta:
Ensimmäinen koskee amerikkalaisen liikemiehen Moshe Talanskyn satojen tuhansien USD laittomien lahjusten antamista Olmertille hänen liiketoimiensa edistymiseksi. Olmertia syytetään tämän perusteella lahjusten vastaanottamisesta.
TOINEN poliisin tutkimuksissa esille tullut rikos koskee kaksin- tai kolminkertaisten tukimaksujen pyytämistä eri laitoksilta ja hyväntekeväisyysjärjestöiltä Olmertin matkakulujen peittämiseksi tapauksissa, joissa hän liikkui puhujamatkoilla eri tilaisuuksissa. Täten hänen tililleen kertyi runsaasti rahaa, jota matkatoimisto Rishon Tours hoiti hänen puolestaan ja josta se maksoi Olmertin yksityisiä ja perheen lomamatkoja. Olmertia syytetään tässä väärennetyistä kuiteista raskauttavissa olosuhteissa ja yleisen luottamuksen rikkomisesta.
KOLMAS tutkimus koskee ns. investointikeskuksen asiaa, missä Olmertin epäillään antaneen suuria summia valtion varoja yhtiölle, jota hänen entinen liikekumppaninsa asianajaja Uri Messer edusti. Tutkimukset tältä osin ovat lähes valmiit, mutta poliisi haluaa vielä jatkotutkimuksia.
SYYTTEET Olmertia vastaan voitaneen virallisesti nostaa joulukuussa. Viimeinen sana tässä on oikeuskanslerilla, joka perustaa päätöksensä syyttäjäviraston suoritukseen.
Olmertin lakimiehet pitävät poliisin syytössuosituksia tarpeettomina ja jopa kansaa harhauttavina, koska syyttäjävirasto voi tulla toiseen päätökseen.
KÄYTÄNNÖSSÄ Olmert voi jatkaa vielä ainakin siihen saakka, kun syytökset on annettu häntä vastaan. Kadima-puolueen puheenjohtajavaalit pidetään 17. syyskuuta, jonka jälkeen puoluetta johtanee joko Shaul Mofaz tai Tzipi Livni. Puheenjohtajaksi valitun tulee muodostaa uusi hallitus, jonka muodostaminen voi olla työlästä. Olmert ja Labour-puolueen puheenjohtaja vaihtavat avoimesti hallituksen kokouksissa solvauksia ja syytöksiä toisiaan vastaan, mikä voi pahoin häiritä uuden hallituksen muodostamista. Myös Shasin mukanaolo on epävarmaa, joten vaihtoehdot alkavat olla vähissä, jollei äärivasemmistoa ja arabipuolueita oteta mukaan, mikä voi olla epämukavaa Kadimalle. (JP)
3. HALLITUKSEN ohjelmassa oli eilen Haim Ramonin esitys korvausten maksamisesta niille Juudeassa ja Samariassa asuville, jotka vapaaehtoisesti haluavat muuttaa pois kodeistaan. Olmertin mielestä tämä on sopiva tapa valmistautua Juudean ja Samarian tyhjentämiseen juutalaisista hänen ”historiallisessa tehtävässään” luopua valtaosasta Juudeaa ja Samariaa sekä Jerusalemin jakamisesta ja Temppelivuoren antamisesta uudelleen arabien mielivallan alle. Hallituksen aika kuitenkaan ei riittänyt ottaa tätä ristiriitaista esitystä keskusteltavaksi, sillä aika meni oikeusministeri Friedmanin tekemän esityksen käsittelemiseen, jolla korkeimman oikeuden valtaa pienennettäisiin.
OLMERT kertoi hallitukselle istunnon alussa käsityksenään, että hallituksen tulee käsitellä korvausasiaa ensi tilassa, koska hänen ymmärryksensä mukaan diplomaattiset keskustelut PA:n kanssa ovat pitkällä ja päätökset on tehtävä ajoissa. Olmert ei ilmeisesti ole tietoinen siitä lausunnosta, jonka Mahmoud Abbas antoi medialle Kairossa viime viikon lopussa, jossa Abbas oli hyvin pessimistinen sopimuksen syntymiseen lähiaikoina, ja esitti uudelleen palestiinalaisten vaatimukset Jerusalemin jakamisesta ja kaikkien palestiinalaispakolaisten - kuten hän sanoi ”paluuoikeudesta”, millä perusteella kaikki juutalaiset voivat muuttaa maahan. Tai ehkä Olmert tiesi, mutta tiesi myös, että Livni on jo suostunut niihin.
ISRAELISSA ei kukaan ole vielä kertonut, miten kaikki siirrettäviksi määritellyt juutalaiset, joita tulisi olemaan toista sataa tuhatta, sijoitettaisiin, mistä heille saataisiin työtä, missä lapset kävisivät kouluaan ja yli päätään, miten heidät sulautettaisiin osaksi yhteiskuntaa. Gazasta ja Samarian pohjoisosasta karkotetut 10 000 juutalaiset ovat valtaosaltaan edelleen pakolaisen asemassa, ei pysyvää asuntoa, ei työtä, ei toimeentuloa, lapset karkaavat kaduille, on huumeita, alkoholia, väkivaltaa, jopa itsemurhia. Mitä sitten jos 15-kertainen ihmisjoukko alistetaan samaan asemaan? Nämä Gazasta karkotetut juutalaiset olivat mallikansalaisia, hyvin toimeentulevia ja tulevaisuuteen uskovia. Nyt heidän uskonsa ja toivonsa on murskattu vain siksi, että joku käytännöstä vieraantunut poliitikko halusi toteuttaa utopistisia haaveitaan, että jos kansalle, joka palvoo kuolemaa ja ylistää murhaajia kansan sankareina, tehdään tarpeeksi myönnytyksiä, annetaan maata ja luovutaan omista pyhistä paikoista, tämä kansa ihmeellisesti muuttuisi hetkessä ystävälliseksi ja uskolliseksi naapuriksi, johon voi luottaa. Luulisi Gazan esimerkin osoittavan paksupäisimmällekin, mitä tästä seuraisi. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Iran ampui tiedustelusatelliitin avaruuteen kiinalaisella raketilla. Iran sanoo, että satelliitti rakennettiin Iranin, Kiinan ja Thaimaan yhteisvoimin. Israelin viranomaiset vähättelevät sen merkitystä eivätkä usko sen vaarantavan Israelin turvallisuutta. (JP)
- Iranissa on käynnissä suuret sotaharjoitukset maan valmistautuessa USA:n ja Israelin mahdollisiin ilmaiskuihin. (JP)
- Venäjä aikoo pitää yhteiset laivastoharjoitukset Venezuelan kanssa, ilmeisesti lähellä USA:n ja Etelä Amerikan rannikkoa. (JP)
- Venäjän pelätään avustavan Irania sen salaisissa sotilaskäyttöön suunnitelluissa ydinaseohjelmissa, joita te toteuttaa siviilitarkoitukseen tarkoitetun ohjelman peittämänä. (JP)
- Pariisin muslimit pahoinpitelivät kolme Bnei Akiva juutalaisnuorta sairaalakuntoon käyttäen kiviä ja nyrkkirautoja. (JP)
- Kadima jatkaa hallitsemistaan Israelissa, julisti Olmert 245 uuden siirtolaisen vastaanottotilaisuudessa Tel Avivissa. (Ynetnews)
- Jerusalemin asukasluku on 740 000, niistä 480 000 juutalaisia. Haredi-juutalaisia on 32 %, 196 000, vuonna 1995 heitä oli 29 % juutalaisista. Monet pelkäävät, että pääkaupunki saa haredi-enemmistön. (Haaretz)
- Debkafile kertoo, että USA:n ja Venäjän intressit ovat pahasti ristissä Mustalla merellä, josta USA haluaa pysyviä satamapaikkoja Georgian Potin ja Butamin satamista. Venäjä painostaa turkkia säännöstelemään Dardanellien salmien läpi kulkevien USA:n ja NATO:n sotalaivojen määrää.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021