Posts

Showing posts from May 20, 2018

PERJANTAI 25.05.2018

PERJANTAI 25.05.2018
01. YK:n turvallisuusneuvosto aloitti maanantaina Kuwaitin esityksestä keskustelut YK:n joukkojen asettamisesta "suojelemaan palestiinalaisia Länsirannalla, Jerusalemin itäosassa ja Gazassa". Keskusteluja käytiin suljettujen ovien suojassa, mutta luonnoksen laatiminen ei onnistunut.
Uusi yritys aloitettiin keskiviikkona, edelleen suljettujen ovien takana koskien Lähi-Itää, mukaan lukien Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti.
Luonnoksen teksti kehottaa etsimään "toimenpiteitä varmistamaan ja suojelemaan palestiinalaisten siviiliasukkaita miehitetyllä Palestiinan alueella, mukaan lukien Gazan kaista, kansainvälisten suojelujoukkojen avulla".

USA, joka on yksi viidestä YK:n turvallisuusneuvoston pysyvästä jäsenestä, on uhannut estää vetollaan sellaisen päätöslauselman hyväksymisen. EU-maat ovat myös epävarmoja, miten sellainen toimi tulisi käytännössä onnistumaan.
Englannin YK:n apulaislähettiläs New Yorkissa, Jonathan Allen sanoi, et…

KESKIVIIKKO 23.05.2018

Keskiviikko 23.05.2018
01. "Haagin kansainvälinen rikosoikeus (ICC) ei arkaile aloittaa tutkimukset Israelin suorittamista sotarikoksista, jos Rooman sopimus sitä edellyttää", sanoi ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensouda tiistaina. Hän totesi tämän tavattuaan PA/PLO:n ulkoministeri Riyad al-Malikin Haagissa tiistaina. Maliki antoi Bonsoudalle uusia syytöksiä väitetyistä sotarikoksista todeten hänelle samalla – lievänä moitteena – että jatkuva tutkimusten viivyttely antaa Israelille tilaisuuden jäädä rankaisematta.
Al-Maliki syyttää PA/PLO:n puolesta IDF:n sotilaita ja virkailijoita yli 100 palestiinalaisen surmaamisesta Gazan rajalla viimeisten kuuden viikon aikana, huomioiden v. 2014kesäsodan, sekä
"10 000 laittoman asuntoyksikön rakentaminen Länsirannalle ja Jerusalemiin osana setlementtiprojektia".
Bensoudan toimisto antoi lausunnon Malikin tapaamisen jälkeen, jossa todettiin, etteivät PA/PLO:n syytökset automaattisesti käynnistä tutkimuksia. Jos kuitenkin päätetään…

MAANANTAI 21.05.2018

MAANANTAI 21.05.2018
01. Juutalaisten juhlapyhät ovat pahoin sekoittaneet viikkorutiinini, mutta pyritään pysymään ajan tasalla. Kirjoitan tätä shavuot-päivän iltana ja jatkan huomenna maanantaina.
02. Shavuot (viikot) on yksi juutalaisten suurimmista juhlapyhistä. Sitä vietetään Toran (Lain) antamisen vuoksi juutalaisille Siinain vuorella, joka ilmeisesti on muinaisen Midianin alueella Saudi Arabiassa. Näiden suurten juhlapyhien rikkomisesta annettiin yksioikoiset tuomiot: rikkoja poistettakoon Israelista.
03. Gazan turva-aidan varrella tapahtuneet väkivaltaiset mielen-osoitukset ovat suurelta osin laantuneet, arabimaiden painostuksen vuoksi, ja ehkä senkin vuoksi, että Gazan kansan mielenkiinto alkoi loppua. Vapaaehtoisten määrä aidan varrella alkoi vähetä. Hamasin iskut laitteita vastaan jotka palvelevat heitä itseään, olivat varmaan väärä toiminto. Polttoaineen vähyydestä kärsivä Gaza ei ymmärtänyt, miksi kaasua sinne johtavat johdot täytyi Hamasin käskystä tuhota ja terminaali …