PERJANTAI 25.05.2018

PERJANTAI 25.05.2018
01. YK:n turvallisuusneuvosto aloitti maanantaina Kuwaitin esityksestä keskustelut YK:n joukkojen asettamisesta "suojelemaan palestiinalaisia Länsirannalla, Jerusalemin itäosassa ja Gazassa". Keskusteluja käytiin suljettujen ovien suojassa, mutta luonnoksen laatiminen ei onnistunut.
Uusi yritys aloitettiin keskiviikkona, edelleen suljettujen ovien takana koskien Lähi-Itää, mukaan lukien Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti.
Luonnoksen teksti kehottaa etsimään "toimenpiteitä varmistamaan ja suojelemaan palestiinalaisten siviiliasukkaita miehitetyllä Palestiinan alueella, mukaan lukien Gazan kaista, kansainvälisten suojelujoukkojen avulla".

USA, joka on yksi viidestä YK:n turvallisuusneuvoston pysyvästä jäsenestä, on uhannut estää vetollaan sellaisen päätöslauselman hyväksymisen. EU-maat ovat myös epävarmoja, miten sellainen toimi tulisi käytännössä onnistumaan.
Englannin YK:n apulaislähettiläs New Yorkissa, Jonathan Allen sanoi, ettei hänen maansa ole tehnyt päätöstä asiassa. Briteillä on myös veto-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa. Allen kertoi, että keskusteluja käydään toisten lähettiläiden kanssa, varsinkin saadakseen enemmän tietoja, mitä on tarkoitus saavuttaa suojelu-toimilla, ja mitä sillä tarkoitetaan. Keskusteluja jatketaan.
"Tässä vaiheessa tarvitsemme detaljitietoja mitä on suunniteltu ja mitä esitetty, eikä tämä ole selvää. Kun selvitykset on saatu, tulemme tekemään oman päätöksemme".

Bolivian lähettiläs YK:ssa Sacha Sergio Llorenty Soliz kertoi journalisteille, että Bolivia tukee päätöslauselmaluonnosta. "Uskomme ajan tulleen, että kansainvälinen yhteisö vastaa velvollisuudestaan suojella palestiinalaisia. Hän odottaa kärsimättömästi äänestystä asiasta. Hän sanoi odottavansa, että "jokainen YK:n jäsenmaa pitäytyy kansainväliseen lakiin ja alistuu turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin, mutta USA näyttää olevan kansainvälisen lain yläpuolella".

Hamas väittää IDF surmanneen 102 palestiinalaista protestien aikana, joita se kutsuu nimellä "Great March of Return", joiden aikana protestoijat yrittivät toistamiseen murtautua turva-aidan läpi Israelin puolelle ja jatkaa siellä Temppelivuorelle, jossa olisi pidetty suuri voitonjuhla. Hamas kutsuu marssia rauhalliseksi, vaikka he käyttivät kivien ohella petrolipommeja, palavia leijoja ja joissakin tapauksissa myös ampuma-aseita. Hamasin aseistetut joukot pysyttelivät siviilien takana, pakottaen heitä, mukana naisia ja lapsia, menemään aidan luo.

Viime viikolla USA esti YK:n turvallisuusneuvoston päätös-lauselman, jossa tuomittiin IDF:n sotilaalliset toimet aidan tuntumassa, ja tutkimusten aloittaminen tapahtumista. YK:n ihmisoikeusneuvosto sen sijaan äänestä 29 -2 tutkimuskomitean asettamiseksi, USA ja Australia vastustivat, 14 maata pidättyi. PA/PLO esitti Haagin ICC:n tuomioistuimelle tutkimusten aloittamiseksi väitetyistä IDF:n tekemistä sotarikoksista.
Jos Kuwaitin tekemä aloite epäonnistuu, PA/PLO esittää asian YK:n yleiskokoukseen, jossa sillä on perinteinen ylivalta.

Päätöslauselma luonnoksessa tuomitaan ankarasti Israelin miehitysjoukkojen voiman käyttäminen palestiinalaisia siviilejä vastaan miehitetyissä territorioissa, mukaan lukien Jerusalemin itäosa sekä etenkin Gazan kaistalla, vastoin kansainvälisiä lakeja, kansainvälisiä ihmisoikeuksia ja voimassa olevia päätöslauselmia, ja lopuksi valitetaan viattomien ihmisten menettäessä henkensä. Israelia vaaditaan miehitysarmeijana lopettamaan välittömästi sotilaalliset kostotoimet, kollektiivisen kurituksen sekä laittoman voiman käyttäminen siviilejä vastaan, myös Gazassa.

Kuwaitin laatimassa luonnoksessa vaaditaan Israelia lopettamaan kokonaan Gazan saartamisen sekä antaa tavaroiden esteettömän kuljettamisen Israelin terminaalien kautta, koskien myös henkilöliikennettä. Lisäksi vaaditaan avustusten lisäämistä Gazan kaistalle. YK:n pääsihteerille annetaan kuukausi aikaa suositusten tekemiseksi tapojen ja varojen löytämiseksi varmistaakseen Palestiinan siviiliväestön turvallisuus, hyvinvointi Israelin miehityksen alla.

Esityksessä unohdetaan kokonaan, että tavaroiden tarkastus on kansainvälinen ja koskee myös Egyptiä ja sen Gazan rajaa. Siinä puhutaan kaiken aikaa turvattomista siviileistä, vaikka Hamas on aseistettu hampaisiin saakka, PA:n alueilla toimii sen oma USA:n kouluttama ja aseistama poliisi. Siinä ei puhuta mitään jatkuvista terrorihyökkäyksistä Israelin siviilejä vastaan, eikä Hamasin rakettitulesta Gazan rajan tuntumassa olevia juutalaiskyliä ja kaupunkeja vastaan.
On käsittämätöntä, että länsimaat suostuvat edes keskustelemaan näin törkeästä tosiasioiden vääristelystä ja ilmiselvistä valheista.
Kuka suojelee Israelin siviilejä PA/PLO:n ja Hamasin sekä muiden terrorijärjestöjen terroria vastaan?
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/US-cant-stop-Security-Council-talks-on-protection-force-for-Palestinians-558135,
02. YK:n joukkojen tähänastiset suojelu- ja turvaamistoimet eivät kyllä anna luotettavaa kuvaa sen joukkojen todellista kyvystä suorittaa siltä odotettavia tehtäviään.
YK asetti joukkojaan turvaamaan Rafahin rajanylitys terminaalin Gazan ja Egyptin rajalla. Kun muutamia satoja Hamasin aseistetun siiven jäseniä kokoontui terminaalin lähettyville, YK:n joukot luikkivat kiireesti pakoon ja asettuivat asumaan Tel Avivin kaupunkiin. Lienevätkö siellä vieläkin?
Libanonin ja Syyrian etelärajoille asetetut rauhanturvaajat ovat aseettomia. Niiden ainoa tehtävä on ajella autoillaan silloin kun huvittaa ja tehdä raportti näkemistään. Siellä toimivat terrorijoukot ovat siepanneet heitä, varastaneet heidän autonsa ja välineensä – aseitahan heillä ei tiettävästi ole, mutta päästäneet heidät menemään jalkapatikassa jatkamaan virantoimitustaan.
Kaikkein turhin YK:n asettama valvonta joukkio Hebronissa TIPH, eli tilapäinen kansainvälinen läsnäolo Hebronissa. Heidän tehtävänsä on valvoa väkivaltaisuuksia Israelin armeijan ja PA:n arabien välillä. He tukevat paikalle vasta kun kaikki on jo ohi, mutta laativat raportin arabien kertomuksen perusteella, joten voi esittää kysymyksen, kuinka päteviä raportit ovat. Heidän autojaan näkee vieläkin liikenteessä; he asunevat Jerusalemissa.

03. Israel teki valituksen YK:n turvallisuusneuvostolle, että Iran jatkaa ballististen ohjusten testaamistaan jättäen huomiotta velvollisuutensa kansainväliselle yhteisölle ja siten jatkaen Lähi-Idän tasapainon horjuttamista, sanoi Israelin lähettiläs YK:ssa Danny Danon torstaina. Hän kertoi Iranin tehneen 2 ohjustestiä. Hän vakuutti testien olevan vastoin YK:n päätöslauselmaa 2231, joka kieltää ydinaseita kantavan ballististen ohjusten testauksen. Testattu ohjus voi ottaa 500 kg kärkiosan ja sen kantomatka yli 300 km.
Iran jatkaa sotilaallisia ja diplomaattisia toimiaan Lähi-Idän alueilla, etenkin Syyriassa, Libanonissa, Irakissa, Jemenissä ja Gazan kaistalla.
Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei asetti 7 ehtoa Iranin pysymiseksi JCPOA sopimuksessa. Iran ei halua luopua ballististen ohjusten ohjelmastaan, mikä on presidentti Trumpin keskeisiä vaatimuksia. Toiseksi sopimus on niin väljästi laadittu, että se antaa Iranille mahdollisuuden jatkaa ydinkokeitaan, joita se tehnee Uranin rikastamisen ohella salaisissa laitoksissaan, joihin IAEA:n valvojat eivät ole saaneet lupaa vierailla. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Danon-to-Security-Council-Iran-still-testing-ballistic-missiles-558274

04. UUTISIA LYHYESTI
IDF:n sotilaitten mennessä pakolaisleiriin lähellä Ramallahia pidättämään etsimiään terroristeja, 3-kerroksisen talon katolta pudotettiin marmorilaatta joka osui yhden sotilaan päähän. Kypärästä huolimatta hän sai vakavan kallovamman ja kiidätettiin Ein Keremin sairaalaan, jossa lääkärit taistelevat hänen hengestään.
IDF:n tiedottaja prikaatinkenraali Ronen Manelis sanoi torstaina, että ramadanin alkamisesta lähtien 2 viikkoa sitten terroriteot ja niiden yritykset juutalaisia vastaan ovat nousseet rajusti. Liberman vakuutti, että terroristi löydetään joko elävänä tai kuolleena.
Viime yönä rajapoliisi joutui tuliasein tehdyn hyökkäyksen kohteeksi tarkastuspisteessä lähellä Beeteliä. Hänet pidätettiin myöhemmin ilman uusia vammautumia.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246412
Presidentti Trump peruutti kesäkuun 12. päiväksi suunnitellun huipputapaamisen PohjoisKorea, EteläKorean ja USA:n johtajien kesken Singaporessa.
Trump selitti, että PK:n viimeaikaiset lausunnot ovat täynnä vihamielisyyttä Yhdysvaltoja vastaan. Hän kertoi peruuttamisen syistä Kin Jong Unille lähettämässään kirjeessä todeten, että hän odottaa voivansa tavata Unin tulevaisuudessa. Samalla hän kiittää 3 PK:n Amerikan kansalisen vapauttamisesta. "Se oli kaunis ele". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246420

Jatkoa edelliseen 25.05.

05. Tsekki tasavallan ulkoministeri Martin Stropnicki vakuutti torstaina julkisessa lausunnossaan, että Hamas oli yksin vastuussa palestiinalaisten arabien kuolemaan Gazan protestien yhteydessä äskeisten viikkojen kuluessa.
Yedot Aharonit lehden lainaamassa lausunnossa todetaan otsikolla "Gaza – kertoen asioista, kuten ne todella ovat". Stropnicki kirjoitti, "ettei mikään valtio alistu sellaisiin provokaatioihin. Vakivallalla ja USA:n lähetystön muutolla Jerusalemiin ei ollut mitään yhteyttä keskenään".
Hän selitti, että USA:n lähetystön siirtoa käytettiin terrorijärjestö Hamasin toimesta vain pahentaakseen tilanteita, jotka se oli organisoinut paljon aiemmin. Hän selitti edelleen:
Todellisuus on se, että Hamas, jonka myös EU on luokitellut terrorijärjestöksi, mutta ei ole vieläkään tunnustanut Israelia, on ainoa Gazan hallitsija ja sellaisena täysin vastuussa väkivaltaisiin muotoihin ja kohteisiin, joita tapahtui Israelin ja Gazan välisellä rajalla viimeisten viikkojen aikana.
"Oli selvästi nähtävissä, miten Hamas kohteli asukkaitaan. Sen aktivistit polttivat Kerem Shalomin Gazan puoleiset osat, joiden kautta kulkevat inhimilliset avustukset Gazan kaistalle. On myös todettava, että Hamas käyttää lapsia hyväkseen lähettämällä heitä vaarallisiin kohteisiin voidakseen syyttää Israelia lasten kuolemasta maailman silmien edessä. Hamas ei yksinkertaisesti ole kiinnostunut olosuhteiden parantamiseen Gazassa, se on enemmän kiinnostunut kansainvälisen yhteisön huomion herättämiseksi kaikin mahdollisin keinoin". Hän kehotti "kutsumaan lapiota lapioksi" ja luopumaan Hamasin tarjoamista valheista.
Tsekki tasavalta ja sen presidentti Milos Zeman ovat osoittaneet tukea Israelille viimeisten kuukausien aikana ja ilmaisseet halunsa muuttaa lähetystönsä Jerusalemiin. Tsekki tasavalta oli ensimmäisten joukossa, jotka tunnustivat Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi presidentti Trumpin tunnustaessa sen joulukuussa.
Tsekkien pääministeri Andrej Babis ilmaisi eriävän mielipiteensä, ettei USA:n esimerkin noudattaminen Jerusalemin tunnustamisesta ollut hyvä, kuten sitä seuranneet reaktiot osoittavat.
Israelin lähettiläs Tsekki tasavaltaan Daniel Meron onnitteli ulkoministeriä kertoessaan totuuden väkivallan lähteistä alueella. "Hänen lausuntonsa kuvastavat erikoisia suhteita maiden välillä sekä tosiasian, että maat edustavat yhteneväisiä arvoja ja yhteisen menneisyyden. Tasan 70 vuotta sitten Tsekki tasavalta avusti Israelia sen itsenäisyyssodassa, ja on nyt avustamassa meitä propagandasodassa". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/246454

06. UUTISIA LYHYESTI
Israelin korkein oikeus antoi lausunnon, jossa se katsoo IDF:n toimineen Gazan rajalla laillisesti. Oikeuden presidentti Esther Hayat, varapresidentti Hanan Melcer ja tuomari Neal Hendel lähettivät samalla varoituksen puolustusarmeijalle, että a) huomioiden kuolleitten ja vyötärön yläpuolelle haavoittuneiden palestiinalaisten korkean lukumäärän IDF:n tulee välittömästi tehdä vapaaehtoisesti muutoksia uhrien lukumäärän pienentämiseksi, b) mahdolliset henkilökohtaiset sotalakien rikkomiset tulee tutkia perusteellisesti. Oikeus myös kritisoi sitä, ettei sen sallittu nähdä kaikkia salaisia taisteluohjeita.
IDF oli kuitenkin aloittanut ohjeittensa uudelleen arvioimisen oma-aloitteisesti jo ennen korkeimman oikeuden käsittelyä.
Artikkelissa arvioidaan, että Israelin korkeimman oikeuden nauttiman korkean arvostuksen vuoksi ulkomailla, oikeuden päätös tulee tekemään entistä vaikeammaksi Haagin kansainväliselle rikosoikeudelle ICC väittää IDF:n suorittaneen kansainvälisen lain rikkomuksia.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/High-Court-declares-IDF-conduct-on-Gaza-border-legal-558341,
Presidentti Trumpin peruutettua 12.06.2018 Singaporessa suunnitellun huippukokouksen Pohjois-ja EteläKorean ja USA:n välillä, Trump määräsi armeijan valmiustilaan. Hän valitti PK:n johtajalle Kim Jong Unille lähettämässään kirjeessä suurta ärtymystä ja avointa vihamielisyyttä, mitä PK:n johtaja oli osoittanut viimeisissä lausunnoissaan. Pyongyang oli häväissyt varapresidentti Mike Penceä poliittisena nukkena uhaten: "Olemme valmiit tapaamaan sekä ydintaistelussa että neuvottelupöydässä".
Trump jätti kuitenkin oven auki mahdollisia keskusteluja varten tulevaisuudessa, jos PK muuttaa äänilajinsa lausunnoissaan. Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton esitti, että PK näyttää olevan vaarassa kokea saman kohtalon kuin Libya, joka luopui ydinohjelmastaan ja maassa oleva ydinarsenaali vietiin pois maasta. Libyan johtaja Muammar Gaddafi joutui maassa puhjenneen välivaltaisuuden kouriin, (jota Hillary Clinton tuki todeten "tulin, näin ja eräs kuoli") ja kuriton väkijoukko sai hänet käsiinsä lynkaten hänet kuin koiran. Trump vakuutti PK:n johtajalle, että USA vastaa hänen turvallisuudestaan riippumatta minkä suunnan tulevaisuus valitsee.
PK tuhosi ydinaseen testipaikkansa, joka Kiinan tietojen mukaan oli osaksi luhistunut 2017 ennen diplomaattista aloitetta useilla räjähdyksillä journalistien todistaessa tilanteen. https://www.debka.com/trump-pulls-out-of-june-12-singapore-summit-with-kim/
Debkafile julkaisi seuraavia uutisia kyhyesti
• USA, Venäjä ja Syyrian presidentti Assad ovat liittoutumassa Irania vastaan Syyriassa, kuten näyttää. https://www.debka.com/
• Jos Iran jatkaa ydinkokeitaan, USA ja Israel valmistautuvat iskemään sen ydinlaitoksiin. Iran yrittää saada EU-maat suostumaan sen esittämiin ehtoihin JCPOA-sopimuksen pelastamiseksi. https://www.debka.com/if-iran-resumes-enrichment-the-us-and-israel-poised-to-attack-its-facilities/
• Hizbullahin ja Syyrian armeijan joukkojen siirtyminen Jordanian rajalle aiheuttavat huolta sekä USA:ssa että ennen kaikkea Israelissa. Syyrian armeijan ja Hizbullahin joukot ovat kokoontumassa IZRAn tukikohtaan, jossa sijaitsee myös Iranin Syyrian itäosan komennuskunta. Syyrian armeijalla on siellä kolme pataljoonaa Hizbullahin joukkojen vahvistaessa. Venäjä toimitti Assadin armeijalle 1000 ohjusten laukaisualustaa sekä uuden version Kornet D panssariohjuksesta, jonka kantomatka on max 9 km. Venäjän ilmavoimien tuesta ei ole tietoa. https://www.debka.com/a-syrian-hizballah-buildup-for-a-leap-on-jordans-border-cause-for-us-israeli-concern/,
• Israelin F-35 stealth hävittäjä on nähty ja kuvattu Beirutin yläpuolella ja myös Iranin ydinvoimalan tuntumassa. Asian julkisti ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Amikam Nurkin tavatessaan 20 maan ilmavoimien komentajat Israelissa äskettäin. Hän vahvisti, että Israelin ilma-puolustusjärjestelmät Iron Dome, Davids Sling ja Arrow 3 ovat saavuttaneet 85 %:n tuhoamistason lähestyviä ohjuksia vastaan. Al-Qods joukot ampuivat 09.05. 32ohjusta Syyriasta Israelin puolelle, eikä 20 kuten kerrottiin. https://www.debka.com/us-f-35-stealth-plane-makes-its-combat-debut-with-israeli-air-force/
• Trumpin päätöstä Iranin ydinsopimuksen hylkäämisestä seurasivat USA:n, Ranskan ja Englannin asevoimien keskittäminen Läh-Itään ja Syyrian rajojen ulkopuolelle, osa kuljetuksista tapahtui Israelin kautta. Tämä voi ennakoida, että valmisteluja tehdään kaiken varalta jännityksen noustessa Israelin rajan pohjoispuolella Hizbullahin, Iranin ja Syyrian armeijan keskittäessä omia joukkojaan Izraan. https://www.debka.com/extraordinary-western-military-movements-in-mid-east-some-via-israel/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 20 -31, Tiberias 23 -37; Suolameri 28 -37; Eilat 26 -38 +C-astetta. Huomenna vähän lämpenevää, aurinkoista.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019