Posts

Showing posts from November 11, 2007
PERJANTAI 16.11.07
1. TURVALLISUUSVIRANOMAISET suosittelevat Olmertille, ettei pidä antaa PA:lle myönnytyksiä ennen Annapolis keskusteluja. Olmert on luvannut, että hän vapauttaa 400 palestiinalaisvankia ennen Annapolisia, mistä hallitus tekee päätöksen maanantaina. Sen sijaan turvallisuusmiesten mukaan onnistuneen kokouksen jälkeen Israel voisi tehdä lisää ”hyvän tahdon eleitä” vapauttaen lisää vankeja, poistaen tiesulkuja ja siirtäen lisää kaupunkeja ja kyliä Juudeassa ja Samariassa PA:n valvontaan. Nablusin kaupunki on ensimmäinen kaupunki, jossa IDF antaa PA:n poliisille vapaat kädet puoliyöhön saakka, jolloin IDF:n aloittaa operaationsa.
SHIN BETIN parissa spekuloidaan, että Abbas voi kieltäytyä hyväksymästä Annapolis lausuntoa, mikä asettaisi hänet Arafatin rinnalle ”johtajana, joka ei suostunut tinkimään vaatimuksistaan”.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat ihmettelee, miksi Olmert nosti esille vaatimuksen Israelista juutalaisena valtiona. Sitä ihmettelevät monet muutkin, s…
TORSTAI 15.11.07
1. ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice turvautuu perättömiin tietoihin puolustaessaan Annapolis konferenssia (tai keskusteluja, kuten hän sitä nyt nimittää), josta hän on vastuussa. Puhuessaan USA:n juutalaisjärjestöjen delegaatioille Nashvillessä USA:ssa keskiviikkona. Rice väitti, että hänen uskoakseen israelilaisten enemmistö on valmis luopumaan valtaosasta Juudeaa ja Samariaa aivan kuten he luopuivat Gazasta rauhan hyväksi. Ensiksikin Gazan tyhjentäminen juutalaisista ei tuonut rauhaa vaan kiihtyneet raketti- ja kranaatti-iskut Gazasta Israeliin.
TOISEKSI viimeiset mielipidetiedustelut antoivat seuraavia tietoja: (www.worldnetdaily.com)
- 61 % kansasta vastustaa luopumista Länsirannasta ja strategisista alueista
- 55 % uskoo, että luovutetuilta alueilta aloitettaisiin tulitus Israeliin Gazan tapaan
- 65 % uskoo, että suuren todennäköisyyden mukaan Hamas ottaa vallan Länsirannalla
- 77 % uskoo, ettei Abbasilla ole valtaa lopettaa terrorismia
- 55 % haluaa, että Knes…
KESKIVIIKKO 14.11.07
1. JUUTALAISTA TYHMYYTTÄ vai hyväuskoisuuttako lienee tapa, millä israelilaiset suhtautuvat Olmertin ja hänen hallituksensa suunnitelmiin Juudeassa ja Samariassa.
JUUDEAN JA SAMARIAN asukasneuvoston johtajat saivat eilen tilaisuuden ensimmäisen kerran pariin vuoteen keskustella Olmertin kanssa tilaisuudessa, joka oli tarkoitettu jokavuotiseksi.
Johtajat ilmaisivat hämmästyksensä keskustelun jälkeen, että ”tuo mieshän tosissaan aikoo tyhjentää Juudean ja Samarian juutalaisista”. Kuvittelivatko nuo viisaat johtajat, joilla on ollut tilaisuus seurata Olmertin lausuntoja kaiken aikaa, että hyllyttäessään Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten karkotussuunnitelmansa, joka oli hänen vaaliteemanaan, hän oli luopunut tuota mielettömyydestä tai parantunut Sharonilta saamastaan viruksesta? He kuitenkin ilmaisivat aitoa yllättyneisyyttä Olmertin kertoessa heille vakavalla naamalla, että heidän tulee varautua ”tuskallisiin uhrauksiin”, että karkotussuunnitelma toteutet…
TIISTAI 13.11.07
1. ANNAPOLIS KONFERENSSI, jota USA nimittää nykyisin ”keskusteluiksi”, puhuttaa edelleen alueen johtajia ja mediaa. Vaikka sen alkamiseen, mikäli se on 26. päivä kuluvaa kuuta, on enää aikaa pari viikkoa, siihen osallistuvien ns. avainmaiden, Saudi Arabian ja Egyptin, saapuminen konferenssiin ei ole vieläkään moskeijassa kuulutettu.
EGYPTIN ULKOMINISTERI Aboul Abdul Gheit arvioi tuntojaan Mahmoud Abbasin ja Hosni Mubarakin keskustelujen jälkeen eilen, että ”jos keskustelujen tuloksena on Palestiinan valtio, mennään toki kaikki mukaan. Mutta jos Annapolis ei pysty saavuttamaan tuota päämäärää, uskoakseni Egyptillä ja arabimailla on varauksia osallistumisen suhteen.”
ABBAS toimii kaikin voimin konferenssin onnistumisen puolesta, mutta Egyptin mielestä sillä ei ole esityslistaa eikä suunnitelmaa toimista sen jälkeen. Mubarak keskusteli sunnuntaina Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin kanssa, jolla on samantapaisia epäilyksiä. Abdullah kertoi Mubarakille, että hänen …
MAANANTAI 12.11.07
1. HAMAS VOI KÄYTTÄÄ terrorismia yrityksissään häiritä Annapolis konferenssin valmisteluja, kertoo sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin. Hän esitti arvionsa eilisessä hallituksen istunnossa JP:n artikkelin mukaan. Yadlin arvioi, että konferenssin onnistuminen on kriittinen Mahmoud Abbasin maineelle ja asemalle palestiinalaisten keskuudessa. Jos konferenssi onnistuu, Abbasin maine nousee uusiin korkeuksiin, mutta epäonnistuminen aiheuttaa päinvastaisen reaktion ja vahvistaa ääriaineksia, Yadlin teoretisoi.
YADLIN kertoi, että IDF jatkaa operaatioitaan häiritäkseen Hamasin pyrkimyksiä joista terrorismin ohella on vaarallisin sen armeijan rakentaminen. Hän totesi, että salakuljetus Egyptistä jatkuu. Viimeisen kuukauden aikana yksistään Hamas salakuljetti Siinailta kymmeniä tonneja TNT räjähteitä. Yadlin arvioi, ettei Annapolis ole Camp David, ”se on alku rauhanprosessille, jonka tarkoituksena on antaa riittäviä etuisuuksia maltillisten aseman va…
SUNNUNTAI 11.11.07
1. POLIISITOIMIA palestiinalaiseen tapaan, voisi luonnehtia aamun uutisten kertomusta PA:n uusien poliisien, ns. Daytonin armeijan, toimista Nablusissa. PA:n Nablusin poliisin päällikkö Ahmed Sharkawi ilmoitti, että poliisit olivat tehneet ratsian 170 000 asukkaan Nablusin kauppakeskukseen ja takavarikoineet asunnoista 40 kotitekoista pommia. Poliisin radiolle antaman tiedotteen mukaan poliisit toimivat yhteistoiminnassa paikallisen Fatahin alaosaston, luultavasti al-Aksan, pyssymiesten kanssa, jonka johtaja kertoi, ettei heitä vaadittu luopumaan aseistaan. Radiouutisessa korjattiin myöhemmin, että poliisi löysi vain 7 putkipommia.
MIKÄLI UUTINEN ON TOTTA, tämä on ensimmäinen kerta vuosiin, että PA:n poliisi uskalsi mennä Nablusin kauppakeskusalueelle. Osa alueesta on pahoin kärsinyt IDF:n alueelle tekemien ratsioitten seurauksena. Hamasilla on vahva ote Nablusin kaupungissa.
USA MYÖNSI äskettäin miljoona USD kaupungin siviilihallinnon tarpeisiin. USA:n hallit…