TORSTAI 15.11.07
1. ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice turvautuu perättömiin tietoihin puolustaessaan Annapolis konferenssia (tai keskusteluja, kuten hän sitä nyt nimittää), josta hän on vastuussa. Puhuessaan USA:n juutalaisjärjestöjen delegaatioille Nashvillessä USA:ssa keskiviikkona. Rice väitti, että hänen uskoakseen israelilaisten enemmistö on valmis luopumaan valtaosasta Juudeaa ja Samariaa aivan kuten he luopuivat Gazasta rauhan hyväksi. Ensiksikin Gazan tyhjentäminen juutalaisista ei tuonut rauhaa vaan kiihtyneet raketti- ja kranaatti-iskut Gazasta Israeliin.
TOISEKSI viimeiset mielipidetiedustelut antoivat seuraavia tietoja: (www.worldnetdaily.com)
- 61 % kansasta vastustaa luopumista Länsirannasta ja strategisista alueista
- 55 % uskoo, että luovutetuilta alueilta aloitettaisiin tulitus Israeliin Gazan tapaan
- 65 % uskoo, että suuren todennäköisyyden mukaan Hamas ottaa vallan Länsirannalla
- 77 % uskoo, ettei Abbasilla ole valtaa lopettaa terrorismia
- 55 % haluaa, että Knessetin tulisi erottaa Olmert korruption ja rikostutkimusten vuoksi
- 53 % uskoo, että Olmert haluaa Annapolis konferenssiin henkilökohtaisen poliittisen tulevaisuutensa eikä Israelin kansallisten intressien vuoksi.
TUTKIMUKSEN teetti the Israel Policy Center for Promoting Parliamentary Democracy and Jewish Values in Israeli Public Life.
HAMASIN JOHTO on edustajiensa välityksellä ilmoittanut toistuvasti, että se on valmis kaappaamaan vallan Juudeassa ja Samariassa, kun IDF vetää joukkonsa alueelta.
ISRAELISSA ON PELKO, Olmert tulee esittämään oman suunnitelmansa Annapolis kokouksessa, joka ei edusta Israelin kansan mielipidettä. Toiseksi on pelättävissä, että Olmert tulee joutumaan hillittömän painostuksen alaiseksi arabivaltioitten ja USA:n taholta, ja että ne tulevat antamaan julkisuuteen Israelille vaarallisen ja tuhoisan julkilausuman. (worldnetdaily.com)
2. PALESTIINALAISET tiukentavat kantaansa, jolla he vastustavat Israelin vaatimuksia, että PA:n tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona. Pääministeri Olmert alkanee nähdä ”kirjoituksen seinällä” (Dan.5:3-9), sillä hän uhkaili medialle keskiviikkona peruuttavansa osanottonsa Annapolis keskusteluihin, ellei PA tunnusta Israelia juutalaisena valtiona. JP:n artikkelin mukaan Olmert kuitenkin esitti uskovansa, että Israel ja PA pystyvät laatimaan yhteisen julkilausuman, joka esitetään Annapolis keskusteluissa.
PA:N JOHTAVA rauhanneuvottelija kertoi puolestaan, ettei PA koskaan tule antamaan sellaista julkilausumaa. ”Jos Israel haluaa kutsua itseään ”juutalaiseksi valtioksi”, tehköön niin, mutta PA ei koskaan tule tunnustamaan sitä”, hän vakuutti. Myös PA:n pääministeri Salaam Fayad vastustaa Israelin vaatimusta juutalaisena valtiona pitäen sitä hylättävänä Israelin radion mukaan.
PLO:n hallituksen jäsen Yasser Abed Rabbo totesi, että vain sionistinen puolue asioi Israelin kanssa juutalaisena valtiona eikä PLO ole pyytänyt päästä jäseneksi siihen.
JP:n artikkelissa todetaan Olmertin uskovan vakaasti, että Annapolis konferenssi antaa tyydyttävän julkilausuman asiasta. Tällainen uskomus herättää pahoja aavistuksia. Kuvitteleeko Olmert todella olevansa niin juonikas asianajaja, että hän pystyy juonimaan voitollisen puolustuksen USA:n, EU:n, YK:n ja arabimaailman yhtenäistä rintamaa vastaan?
JP:n pääartikkeli ihmettelee samaa asiaa ja kyselee, eivätkö PA:n johtavat virkailijat ole koskaan kuulleet Islamilaisesta Konferenssista, johon kuuluu 55 muslimimaata, tai Saudi Arabiasta, jonne yksikään juutalainen ei voi jalallaan astua, tai monista kristillisistä kirkoista, jotka ylpeästi ilmoittavat edustavansa maataan, kuten esim. Church of England.
KVARTETIN EDUSTAJAN Tony Blairin kannan voi myös havaita hänen antamissaan lausunnoissa, joissa hän huolellisesti puhuu ”Israelin valtiosta”, ei ”juutalaisesta valtiosta”.
Tämä näennäisen triviaali keskustelu on merkittävä, koska PA:n periaatteena on käsitellä koko Israelin aluetta Jordanjoesta Välimereen Palestiinan alueena, josta tilapäisesti on lohkaistu maata Israelin valtiolle, mutta joka voidaan palauttaa takaisin Palestiinaan silloin, kun PA sitä haluaa.
3. ISRAELIN PARLAMENTTI, Knesset äänesti eilen parista lakiesityksestä, joissa Olmertin hallitusta tukevien puolueitten yhtenäisyys hajosi.
Ensimmäinen lakiesitys koski Gideon Saarin (Likud) esitystä, jonka mukaan Jerusalemin jakamiseksi tarvitaan Knessetissä kahden kolmasosan enemmistö. Esityksen puolesta äänestäneistä 54:stä kansanedustajasta yli kolmannes tuli hallituspuolueista, mukana Lieberman, (Israel Beiteinu), Ariel Attias (Shas) ja Rafi Eitan (Eläkeläiset). Oppositiojohtaja Binyamin Netanyahu kokosi eri puolueitten edustajia Davidin kaupunkiin, jossa hän pyrki luomaan yhtenäistä rintamaa tilannetta varten, että Olmert esittää Annapolisissa Jerusalemin jakamista. Shasin kanta on se, että jos tämä asia tulee Annapolisin asialistalle, Shas eroaa hallituksesta.
TOINEN LAKIESITYS vaatii, että PA:n tulee korvata palestiinalaisten terroristien aiheuttamat vahingot Israelissa. Esityksen mukaan Kassam-rakettien aiheuttamat vahingot korvataan Israelin pidättämistä vero- ym. saatavista. Lakiesityksen jättivät Knessetille Yisrael Hasson (Israel Beiteinu ja Limor Livnat (Likud). Esitys hyväksyttiin äänin 37 puolesta 23 vastaan. Esitystä kannatti useita hallituspuolueitten edustajia.
Esitykset läpäisivät ensimmäisen käsittelyn; lisäksi tarvitaan hyväksyminen valiokunnassa ja kahdessa Knessetin istunnossa.
4. www.worldnetdaily.com kertoo artikkelissaan Shimon Peresin vinoutuneesta politiikasta arabimaita kohtaan aloittaen Peresin lausunnolla: ”Israel on päättänyt tehdä Annapolisista onnistuneen, lopettaa konflikti ja lopultakin tehdä rauha palestiinalaisten ja itsemme kanssa.” ARTIKKELISSA KYSYTÄÄN, tarkoittaako Peres sitä, että Israel on viimeiset 60 vuotta toiminut rauhaa vastaan? Tai viimeiset 40 vuotta? Artikkelin kirjoittaja Joseph Farah viittaa lentävään huuleen, että tangon tanssimiseen tarvitaan kaksi, ja toteaa, että Lähi Idässä siihen tarvitaan useita. Farah toteaa, ettei hän tiedä yhtään vihollismaata, joka todella haluaa rauhaa Israelin kanssa. Hän toteaa, että 60 ja 40 vuotta sitten ainoat ihmiset, jotka kutsuivat itseään palestiinalaisiksi, olivat juutalaisia, mitä Peres ei koskaan ole tunnustanut.
PÄINVASTOIN hän ei ole vain päättänyt tehdä rauhaa vihollisen kanssa, joka ei halua rauhaa, vaan hän on jopa omaksunut niiden käyttämän kielen, jotta ne voisivat asettaa oman ohjelmansa konfliktiin voidakseen hyväksyä niille aiheutetut kärsimykset laillisiksi, mitä ne eivät ole, Farah analysoi. ”Tällainen on Peresin edustama Israelin poliittisen eliitin jatkuva itsepetos. Ovatko he typeryksiä vai ovatko toiset voimat kuin Israelin turvallisuustarpeet vaikuttamassa siihen?” Farah ei usko, että Israelin pääministerin ja poliittisen eliitin suunnittelemat ja ajamat myönnytykset PA:lle tekevät Israelin turvallisemmaksi. Mutta, kuten Farah toteaa, ”sitä ei kannata edes yrittää vakuuttaa Peresille, tai Olmertille, tai edes George Bushille tai Gondoleezza Ricelle”.
5. HAMASIN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyehin pääneuvonantaja Ahmed Yousuf kertoi WND:n Jerusalemin toimiston johtajalle Aron Kleinille, että Hamas asettaa suuret toiveet siihen, että Hillary Clinton voittaa seuraavat presidentinvaalit USA:ssa. Yousuf kertoo, että he uskovat Hillaryn lopettavan USA:n rajattoman poliittisen ja taloudellisen Israelin tukemisen. Hän uskoo, että demokraattien vallan myötä Israelin politiikkaa muuttuu ”tasapuolisemmaksi”, että USA:n politiikka muuttuu radikaalisti palestiinalaisia suosivaksi.
YOUSUF TOIVOO USA:n politiikan palaavan Hillaryn ohjauksessa siksi, mitä se oli hänen puolisonsa Bill Clintonin aikana, jolloin se oli ”paljon tasapuolisempi”. Hänen mielestään USA:n politiikan täytyy muuttua, ettei se toistaisi Afganistanin ja Irakin onnettomuutta. Hän toteaa republikaanien menettäneen USA:n arabit ja muslimit, koska USA on pahassa liemessä Irakissa sekä myös Afganistanissa. Hamas on USA:n terrorijärjestöjen listalla.
HAMASIN TUNTOJA seuraavat al-Aksan johtajat Juudeassa ja Samariassa WND:n mukaan.
6. UUTISOTSIKOITA
- ULKOMINISTERI Livni teki melkoisen poikkeuksen diplomaattisiin sääntöihin esittäessään mediatilaisuudessa julkisen kritiikkinsä EU:n ulkomaan asioitten johtajan Javier Solanan väistelevään kantaan Iranin vastaisten pakotteiden kiristämiseen.(INN)
- TERRORISTIT ovat jatkaneet rakettitultaan Israeliin: Maanantaina ammuttiin 7 rakettia, tiistaina kolme, kaksi keskiviikkona, yksi viime yönä ja torstaiaamun kuluessa kaksi. Rakettituli jatkuu, vaikka Israel päätti vähentää sähkön ja myöhemmin muittenkin toimitusten määrää Gazan alueelle, jos tulitus ei lakkaa. (INN)
- FATAHIN JOHTAJAT Gazassa pakottivat paikallisen kirkon osallistumaan Arafatin muistotilaisuuteen vedoten siihen, että kirkko oli osallistunut Hamasin tilaisuuteen. Kirkon edustajat pelkäävät Hamasin vastatoimia sen jäseniä ja omaisuutta vastaan. (INN)
- OLMERTIN HALLITUS aloittaa tänään keskustelut 400 palestiinalaisvangin vapauttamiseksi ennen Annapolisia ”Abbasin aseman vahvistamiseksi”. Voidakseen löytää tarvittavan määrän, joilla ei ole ”verta käsissään” sen määritelmää muutetaan.
- USA:N pääkonsuli Jacob Walles Jerusalemissa totesi eilen vieraillessaan Nablusissa, että edistystä turvallisuudessa on osittain tapahtunut.(INN)
- RENAULT suunnittelee aloittavansa sähkökäyttöisten autojen valmistuksen Israelissa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021