KESKIVIIKKO 14.11.07
1. JUUTALAISTA TYHMYYTTÄ vai hyväuskoisuuttako lienee tapa, millä israelilaiset suhtautuvat Olmertin ja hänen hallituksensa suunnitelmiin Juudeassa ja Samariassa.
JUUDEAN JA SAMARIAN asukasneuvoston johtajat saivat eilen tilaisuuden ensimmäisen kerran pariin vuoteen keskustella Olmertin kanssa tilaisuudessa, joka oli tarkoitettu jokavuotiseksi.
Johtajat ilmaisivat hämmästyksensä keskustelun jälkeen, että ”tuo mieshän tosissaan aikoo tyhjentää Juudean ja Samarian juutalaisista”. Kuvittelivatko nuo viisaat johtajat, joilla on ollut tilaisuus seurata Olmertin lausuntoja kaiken aikaa, että hyllyttäessään Juudean ja Samarian juutalaisasukkaitten karkotussuunnitelmansa, joka oli hänen vaaliteemanaan, hän oli luopunut tuota mielettömyydestä tai parantunut Sharonilta saamastaan viruksesta? He kuitenkin ilmaisivat aitoa yllättyneisyyttä Olmertin kertoessa heille vakavalla naamalla, että heidän tulee varautua ”tuskallisiin uhrauksiin”, että karkotussuunnitelma toteutetaan. He kertoivat luulleensa, että Olmert oli lupautunut tyhjentämään muutamat parakkikylät ”vahvistaakseen Abbasin asemaa”, mutta nyt he saivat vaikutelman, että Olmert oli luvannut samasta syystä Ricelle Juudean ja Samarian juutalaiskylien tyhjentämisen, ja että asia on jo sovittu, vaikka sitä ei ole kerrottu kansalle.
OLMERTIN KERROTAAN ilmaisseen osanottonsa ja olevansa tietoinen juutalaisten historiasta ja heidän siteistään Juudeaan ja Samariaan, ja jopa niistä luopumisen vaikutuksesta sionistiselle idealle, mutta ”Israelin säilymiseksi demokraattisena ja juutalaisena kansana myönnytykset ovat välttämättömiä”. Olmert viittaa taas demografiaan, jonka mukaan Israel menettää juutalaisen enemmistönsä ja luonteensa muutamassa vuosikymmenessä, mikä viimeisten tutkimusten mukaan ei pidä paikkaansa, kuten edellisissä raporteissa on kerrottu.
NEUVOSTON PUHEENJOHTAJA Dani Dayan kertoi medialle tilaisuuden jälkeen, että hän oli varoittanut Olmertia vaaroista, mitä 100 000 ihmisen karkottaminen kodeistaan aiheuttaa Israelin kansalle. ”Se on kuin tsunami. Kuka tahansa ajattelee toisin, ei ymmärrä, missä hän asuu.” Dayan kertoi selvittäneensä myös, miten Juudeasta ja Samariasta luopuminen vaarantaa Israelin turvallisuuden, koska on selvää, ettei Abbasin valta kestä kauan ja Hamas voi kaapata vallan kuten se teki Gazassa. ”Olmert johtaa Israelin turmioon eikä huomioi tuhoa, minkä se aiheuttaa.”
DAYAN LUPAA tehostaa neuvoston toimia Olmertin suunnitelmien vastustamiseksi.(JP)
2. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice paljasti puheessaan juutalaisyhteisöjen
konferenssissa Nashvillessa, Tennessee USA, tiistaina, että ”Israelin tulee tehdä vaikeita ja tuskallisia uhrauksia toteuttaakseen useimmat palestiinalaisten esittämät vaatimukset”. Hän ilmaisi puheessaan, että Olmert ja Livni ovat ilmoittaneet suostumuksensa.
PA:n esittämiin vaatimuksiin kuuluu vesivarojen hallinta, mitä Debkafilen mukaan on jo alettu valmistella perustamalla USA:n, Israelin, PA:n - ja ehkä myös Jordanian - keskeinen vesivarojen käytön valvontakomitea.
Tämän uutisen paljastaa www.debkafile.com kuten myös JP artikkelissaan.
RICE ILMOITTI myös Debkafilen mukaan, että Olmert on suostunut aloittamaan keskustelut Syyrian kanssa Golanin luovuttamisesta Annapolis keskustelujen jälkeen Moskovassa. Olmert oli sopinut tästä keskustellessaan presidentti Putinin kanssa 18. lokakuuta Moskovassa.
DEBKAFILE TOTEAA, ettei Annapolis keskustelut ole vain läpihuutojuttu, vaan se on osa USA:n ja Moskovan välistä sopimusta Putinin houkuttelemiseksi tukemaan Iranin vastaisia sanktioita. Syyrian saamiseksi mukaan Annapolis keskusteluihin täkynä käytetään Golanin ylängön luovuttamista Syyrialle. Syyria halutaan pois Iranin talutusnuorasta tukemaan USA:n ponnistuksia Iranin ydinasesuunnitelmien lopettamiseksi sekä Syyrian tuen lopettamiseksi USA:n ja sen liittolaisten voimia vastaan taisteleville joukoille Irakissa. Tällä suunnitelmalla uskotaan voitavan välttää sanktioitten kiristäminen Iranille, joita Venäjä vastustaa, sekä sodan mahdollisuus.
Syyrian toimien aitous testataan Libanonin presidentin vaaleissa 21. marraskuuta.
EDELLISEN PERUSTEELLA lienee selvää, että Israelin ja PA:n välinen kiista on tässä vain pieni sivujuoni, jota käytetään suuremmissa kuvioissa. ”Kysymyksessä on koko Lähi Idän tulevaisuus”, kuten Rice totesi puheessaan juutalaisjärjestöille. Debkafile kertoo myös, että Israel on käärmeissään USA:n Syyrialle myöntämistä etuisuuksista, jotka USA on tehnyt keskustelematta niistä Israelin kanssa. Toiseksi tämä on kiihottanut PA:ta koventamaan omia vaatimuksiaan.
3. www.debka.com kertoo uutisessaan, että USA:n hallituksen edustaja apulaisulkoministerin
sijainen Robert Danin oli viikonvaihteessa Kairossa, jossa hän keskusteli Egyptin viranomaisten kanssa Egyptin ilmeisestä epäonnistumisesta aseitten salakuljetusten estämiseksi Siinailta Gazaan. Uutisen mukaan Bush esittää kongressille, että Egyptin vuosittaista tukipakettia leikataan edellisen 200 miljoonan USD lisäksi toiset 300 miljoonaa USD.
Debkafile toteaa, että merkittävä tuen leikkaaminen voi aiheuttaa Egyptin budjettikriisin. On lisäksi harvinaista, että USA vähentää tukeaan valtiolle, jota se pitää ystävällismaana, tukeakseen Israelia, mutta ilmeisesti USA katsoo Israelin tarvitsevan jotain vastapainoksi suostuessaan suuriin myönnytyksiin toisella rintamalla. Hamasin vahvistuminen Gazassa vaarantaa kaiken aikaa USA:n ajamaa rauhanprosessia ja uhkaa PA:n ja tulevan Palestiinan valtion hallintoa Juudeassa ja Samariassa.
USA:N KONGRESSIN neljän edustajan delegaatio on matkalla Egyptiin selvittämään, miten Egypti hoitaa rajavalvontaansa Gazan vastaisella rajallaan. USA:n hallitus on tiettävästi pahoittanut mielensä Egyptin epäilevästä kannasta Annapolis konferenssiin, sekä siitä, että Mubarak oli suositellut Abbasille, että tämä kieltäytyisi osallistumasta Annapolis keskusteluihin.
USA ei hyväksy Kairon selitystä, että valvonnan tehostamiseksi se tarvitsee lisää miehiä ja että osa syyllinen aseitten salakuljetukseen on Israelin laivasto, jonka tulisi valvoa meriliikennettä Gazaan. Israelin ja Egyptin välinen rauhansopimus rajoittaa Egyptin asevoimien määrää Siinailla.
4. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS JATKAA Fatahin kannattajien pidättämistä Gazassa Arafatin muistotilaisuuden ja Hamasin vastaisen mielenosoituksen jälkeen, jossa kuoli 7 ihmistä ja 85 haavoittui. Fatah kertoo, että Hamas on pidättänyt 400 ihmistä. Islamic Jihad ilmoitti tuomitsevansa Hamasin joukkojen käyttämän väkivallan kansanjoukkoja vastaan. (JP)
- HAMAS ILMOITTAA olevansa valmis keskustelemaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi, kertoi sen edustaja Sami Sabu Zuhri kuwaitilaiselle lehdelle myöntämässään haastattelussa. Hamasin sotilassiiven Izzadin Kassam edustaja uhkailee, että jos IDF hyökkää Gazaan, sitä odottaa useat yllätykset. Hän kuitenkin vakuutti, ettei panttivankia vahingoiteta. (JP)
- EGYPTIN TURVALLISUUSMIEHET paljastavat, että he ovat löytäneet 60 salakuljetustunnelia ja takavarikoineet 20 tonnia räjähteitä viimeisen 10 kuukauden aikana. Raportissa kerrotaan yksityiskohtia kustakin löydetystä tunnelista, ja lisäksi, että räjähteiden ohella joukot ovat löytäneet miinoja, sytyttimiä, käsikranaatteja ja ammuksia sekä savukkeita, autonvaraosia ja lääkkeitä. Turvallisuusjoukot pidättivät kolme salakuljetusryhmää, joilla oli pommivöitä ja joitten tarkoituksena oli päästä rajan yli Israeliin. (JP)
- YEDIOT AHARONIT lehti kertoo, että presidentti Shimon Peres antoi Turkin vierailunsa yhteydessä isännilleen salaisia asiakirjoja ja tietoja Iranin tuesta terrorismille sekä sen aikeista käyttää ydinaseitaan, joita se asentaa Shihab-3 ohjustensa kärkiin, jotka yltävät Israeliin. (INN)
- CIA:N KESKITASON virkailija Nadi Nadim Prouti on oikeudessa syytettynä CIA:n salaisten Hizbullahia koskevien tietojen hakemisesta arkistoista, vaikka se ei kuulunut hänen tehtäviinsä. Libanonilaissyntyinen nainen antoi syytteen mukaan tietojaan Hizbullahille. Jos hänet tuomitaan, siitä voi olla 16 vuotta vankeutta, mutta sopimusratkaisun mukaan hän luopuu USA:n kansalaisuudesta ja karkotetaan maasta. Israelissa verrataan hänen tapaustaan Pollardin tapaukseen, joka tuomittiin elinkautiseen ilman valitusmahdollisuutta luovutettuaan tutkimustietoja Israelille. Hän on kärsinyt kovennettua eristystä yli 22 vuotta. (INN)
- USA:ssa muodostettu kansanmurhan estämisryhmä, jota johtaa William Cohen ja jossa on mukana aiempi ulkoministeri Albright, kieltää aiemmat lausunnot, että se tutkii Israelin toimet Juudeassa ja Samariassa, ja täsmentää, että tarkoituksena on tutkia aiempia toimia voidakseen estää kansanmurhia tulevaisuudessa. (INN)
- TERRORISTIT ovat ampuneet Gazasta pari Kassam-rakettia keskiviikkoaamun kuluessa. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. (INN)
- MAAGAR MAHOT (Brain Base) järjestön tutkimuksen mukaan 55 % kansasta haluaa Olmertin eroa. Lähes kaksi kolmasosaa vastustaa Juudean ja Samarian luovuttamista, mitä Olmert ajaa voimallisesti. Uusista maahanmuuttajista yli 75 % haluaa Olmertin eroa, Kadiman jäsenistä suurin osa haluaa hänen jatkavan.(INN)
- MINISTERI Majadle katsoo, ettei Israelilla ole mitään oikeuksia Temppelivuorella.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021