Thursday, September 06, 2018

TORSTAI 06.09.2018

TORSTAI 06.09.2018
01. Israelin valmistautuessa vuoteen 2779 väkivaltaisuudet, tiedot ja huhut sodista, ja epätavallisen yleisistä lähes katastrofaalisista luonnonilmiöistä värittävät uutisraportteja maailmanlaajuisesti.

Syyriassa sisällissodasta kansainväliseksi kehittynyt sota käynee viimeisiä vakavia ja vaarallisia suonenvetojaan presidentti Bashar Assadin armeijan aloittaessa Idlibin provinssin puhdistamisen viimeisitä kapinallisista.
Armeijan eteneminen kuitenkin pysäytettiin USA:n varoitettua sekä Syyriaa että Venäjää taisteluista, joiden pelätään vaativan runsaasti siviiliuhreja.
Venäjän ilmavoimat ovat kuitenkin jatkaneet kapinallisten tukikohtien
pommittamista pehmittääkseen heitä suostumaan luopumaan aseistaan.
USA:n kerrotaan avustaneen Syyrian Arabiarmeijaa (SAA), kurdeja ja Al-Nusra järjestöä ja lähettäen heille aseita Ukrainan kautta. USA:n lausunnossa varoitetaan erityisesti massatuho- (kemiallisten) aseiden käyttämisestä. Hänen varoituksensa katsotaan kohdistuvan presidentti Assadiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251614.

Satojen Gazan arabien jatkaessa väkivaltaisia mielenosoituksiaan, jotka usein kohdistuvat heitä avustaneisiin kohteisiin.
Tiistaina mielenosoittajat kivittivät sotilaita turva-aidan Israelin puolella ja vaurioittivat Erez rajanylitysterminaalia siten, että IDF sulki sen kokonaan korjausten ajaksi. Tavarakuljetukset tapahtuvat Kerem Shalomin ja Karni terminaalien kautta; Erez-terminaalia käytetään jalankulkijaliikenteeseen.
"Eilen (tiistaina) väkivaltaiset mielenosoitukset järjestettiin Erez rajanylitys terminaalin läheisyydessä. Niihin osallistui satoja Gazan arabeja. Useita arabeja haavoittui. He heittelivät kivenjärkäleitä vaurioittaen terminaalin infrastruktuuria Gazan puolella turva-aitaa" sanotaan IDF:n tiedottajan tiedotteessa. "IDF päätti sulkea Erez terminaalin, kunnes vauriot on korjattu". Hätäapuliikenne kuitenkin sallitaan sulun aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251632,

Kuljetus-ja tiedusteluministeri Yisraek Katz sanoi Iranin olevan edelleen johtava terrorismin tukija, ja Israelin tulee keskittyä keskeyttämään ja poistamaan Iranin aiheuttama uhka. Hän esitti havaintonsa ja suosituksensa tiistaina Herzlian vastaterrorismin konferenssissa.
"Taistelu terrorismia vastaan edellyttää toimia niitä maita vastaan, jotka tukevat ja rahoittavat terroria, antaen aseita ja koulutusta, muodostaen terrorijärjestöjen taustavoimat" hän sanoi puheessaan.

Katz jatkoi puhettaan todeten, että Iran on maailman johtava terrorismin sponsori, rahoittaen ja aseistaen Hizbullhia Libanonissa, Islamic Jihadia ja Hamasia Gazassa, ja muita järjestöjä Lähi-Idässä.
"Yksi tapa valjastaa Iranin vaikutus on perustaa alueellinen talousakseli Israelin ja pragmaattisten sunni-valioiden välille. Yhdistäen alueen kuljetus taloudelliseen verkostoon voisi toimia vastavetona shia-akselin terrori-verkostolle, jota Iran johtaa.
ISIS-uhkan poistuessa Irakista ja Syyriasta Iran tulee siitä päivästä lähtien muodostamaan suurimman uhkan alueelle" Katz selitti.
"USA:n irrottautuminen Iranin kanssa solmitusta JCPOA sopimuksesta ja sen uudistamat Iranin vastaiset sanktiot ovat tärkeitä tässä yhteydessä.
Israel tulee säilyttämään asettamansa varoitusmerkit Iranin ja Syyrian suhteen, ja tulee toimimaan intressiensä valvomiseksi kaikissa olosuhteissa". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251615,

USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley totesi puheessaan, että Trumpin nimittämän tiimin laatima rauhansopimusmalli tulee huomioimaan kaikkien osapuolten toiveet ja kehotti heitä tutustumaan siihen sen tullessa julkiseksi.
Haley sanoi tutustuneensa suunnitelman ja kiitti sitä huolellisesti laadituksi.
Hänen suosituksensa on sekä palestiinalaisille että Israelille: Lukekaa sitä huolellisesti, vaikka se osittain poikkeaakin totutuista raameista, joita vuosikymmenien aikana on totuttu kuulemaan johtajien suusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251612,

KORKEIN OIKEUS antoi lopullisen päätöksensä luvattoman beduiinikylän Khan Al-Ahmar tuhoamisesta, jonka he olivat luvatta – EU:n ja YK:n avustuksella – pystyttäneet valtion omistamalle maalle Jerusalemista itään, lähellä Maale Adumimin kaupunkia. Arutz Sheva käyttää artikkelissaan kylästä nimeä "outpost", siinä asuu 170 beduiinia varsin alkeellisesti kyhätyissä parakeissa.
Korkein oikeus antoi aiemmin luvan kylän purkamiseksi, mutta jäädytti päätöksen heinäkuussa antaakseen asukkaille aikaa muuttaa pois.
Korkeimman oikeuden vitkuttelun vuoksi kylän kohtalosta on kehittynyt kansainvälinen kiistakapula, jota etenkin vasemmistoa edustavat aktivistit ovat käyttäneet hyväkseen. Purkaminen tullee aiheuttamaan mellakoita, mutta päätös en purkamisesta on lopullinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251634,

USA:n lopetettua UNRWA:n rahoittamisen Englanti sanoo lisänneensä omaa avustustaan.
"Tänään annoin lausunnon, jonka mukaisesti Englanti lisää avustustaan UNRWA:lle 7 miljoonalla punnalla entisen avustuksen lisäksi" sanoi valtioministeri Lähi-Idän ja Afrikan asioissa Aliastair Burt tiistaina.
Hän mainitsi, että tämä auttaa varmistamaan, että palestiinalaiset voivat jatkaa elintärkeiden terveys- ja opetuspalvelujen aloilla.
Hän esitti toiveen, että kansainvälinen yhteisö seuraisi esimerkkiä lisätäkseen avustuksiaan tärkeiden palvelujen jatkumiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251619,
Yli 10 000 ihmisen ennustetaan rukoilevan Jerusalemin vanhan kaupungin Länsimuurilla perjantaina, 7. syyskuuta, joka on juutalaisen yhtenäisyyden päivä. Tilaisuuden järjestää Acheinu, Dirshu NGO-järjestön apujärjestö. USA:n Israelin lähettiläs David Friedman voi osallistua tilaisuuteen.
Rabbi Shlomo Rozenstein arvioi, että rukoilijoiden määrä länsimuurilla voi nousta 15 000:en. Tämä neljäs rukoustilaisuus, jotka Dirshu on järjestänyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251574,

Voimakkain taifuuni Jebi 25 vuoteen iski Japaniin surmaten 11 ja jättäen tuhannet matkustajat mottiin Kansai lentoterminaaliin ja miljoonat ihmiset ovat ilman sähkövoimaa. 300 ihmistä on vammautunut tähän mennessä.
Keskiviikkona taifuuni Jebi vei sähköt 400 000 kodista; yli 1.6 miljoonaa kotia Osakan ja Kyoton alueilla tiistaina. Evakuointi määräys annettiin yli miljoonalle ihmiselle tiistaina, ja kunnalliset palvelutoimet peruttiin.
Yli 3000 matkustajaa on jäänyt Kansai lentoasemalle voimatta jatkaa. Mantereelle johtava silta suljettiin taifuunin iskiessä polttoainetta kentälle kuljettavaan tankkiautoon heittäen sen siltaa vasten. Matkustajia evakuoitiin lentokentältä laivoilla keskiviikkona vietettyään yönsä terminaalissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251639,

Trooppinen myrsky Gordon iski USA:n Alabamaan ja Missisippiin 74 m/tunti tuulen voimalla ja 8 tuuman sateitten saattelemana.
Hätätila julistettiin Louisianaan, Alabamaan ja Missisippiin. Tuhannet ihmiset ovat ilman sähköä. Rannikolla raivoavat myrskyn aiheuttamat korkeat aallokot. Myrskyn uskotaan heikkenevän päästyään maalle.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-6132705/Millions-Alabama-Mississippi-brace-Tropical-Storm-Gordon-heads-landfall.html,

Vuoden 2779 alkaessa Israelin väkiluku on 8.9 miljoonaa, siitä 6.6 miljoonaa juutalaista (74.4 %), 1.8 miljoonaa arabia (20.9 %) ja puoli miljoonaa muita vähemmistöryhmiä (4.7 %). Uusia kansalaisia muutti maahan 25 000 ja 175 000 vauvaa syntyi vuoden 2778 aikana. Työttömyys on 4.2 %. https://www.jpost.com/Israel-News/Israel-5778-in-numbers-25-thousand-new-Olim-89-percent-of-Israelis-are-happy-566475,

02. USA:n rauhantiimin valmistautuessa laatimansa suunnitelman julkistamiseen YK:n yleiskokouksen aikana, kuten huhutaan, ja jota presidentti Trump presidentin ominaisuudessa esittellee, julkisuudessa liikkuu kaikenlaisia versioita sen sisällöstä, ja siitä, toteutuuko Trumpin lupaama "vuosisadan sopimus", USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley vastaili reportterien kysymyksiin New Yorkissa.
Toimittajien kysymykseen: "Onko vuosisadan sopimus mahdollinen?" Haley vastasi miettimättä: "Vain, jos Abbas tulee neuvottelupöytään."

Haley määritteli USA:n ohjelman syyskuuksi sen saadessa YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvan presidenttiyden syyskuussa vastaillessaan journalistein kysymyksiin.
Hän totesi Lähi-Idän rauhansuunnitelman olevan lähes valmiin, mutta sitä ei tulla esittelemään YK:n yleiskokokusen 73. istuntokauden avajais-tilaisuudessa.
Haley totesi useiden maailman johtajien osallistuneen suunnitelman valmisteluihin. Hän sanoi lukeneensa sen ja pitää sitä huolellisesti valmistettuna sekä palestiinalaisten että Israelin kannalta kehottaen heitä lukemaan sen huolellisesti läpi. Hän ennustaa, ettei kumpikaan osapuoli ole täysin tyytyväinen siihen, mutta hän uskoo sen ratkaisevan alueen ongelmat.

Haley totesi Abbasista näin: "Palestiinan kansa on turhautunut Abbasiin, ja siihen, ettei hän ole astunut esiin, ei hoitanut välejään Hamasin kanssa, eikä tehnyt mitään kansansa olojen parantamiseksi."
Hän kehotti maailman kansoja ja palestiinalaisia painostamaan Abbasia sanomalla: Aika on nyt parantaa palestiinalaisten elinoloja, ja vain Abbas kykenee sen tekemään. Jokainen palestiinalainen on ansainnut paremman elämän. Heidän tulee katsoa PA:n johtoon ja kysyä: Mitä te teette auttaaksenne meitä?"

Haley sanoi maailmalla liikkuvan useita vääriä tulkintoja suunnitelmasta, kuten kysymyksessä konfederaatiosta Israelin, Jordanian ja Palestiinan välillä.

Kysymykseen UNRWA:n rahoituksesta ja tuesta Haley sanaili tähän tapaan:
Hän sanoi USA:n katkaisseen 200 miljoonaa USD yksipuolisesta tuestaan PA:lle taloustuen varoista.
"UNRWA on poliittinen järjestö, jolla on kasvava, kestämätön pakolaisväestö.
USA antoi sille 60 miljoonaa USD vuoden alussa, mutta ei saanut mitään reaktiota sen taholta, ei edes kiitosta, vaan kritiikkiä vaatien meiltä lisää. USA:lla on vahva historia UNRWA:n ja palestiinalaisten rahoituksesta, suunnilleen 6 miljardia USD vuosien aikana, maailman yhteisön ja etenkin arabimaiden tehdessä hyvin vähän."

Haley analysoi tilannetta näin: "Jos alueen jäsenmaat eivät katso tätä investoinnin arvoiseksi, miksi USA:n tulisi investoida siihen? Joissain vaiheessa alueen maiden tulee astua esiin ja sanoa huolehtivansa palestiinalaisista. Ei ole USA:n vika, ettei epäonnistunut poliittinen järjestö (UNRWA) ole tehnyt oikeutta palestiinalaiselle yhteisölle."

Haley syytti kansainvälistä yhteisöä Israelin vastaisista hyökkäyksistään.
"Israelin lyöminen on mielestäni jotain, jota niiden on helppo tehdä, jotain, josta nuo maat nauttivat. On ollut helppoa osoittaa sormella Israelia ja Yhdysvaltoja, mutta missä ne ovat silloin, kun kysymyksessä on palestiinalaisen kansan avustaminen? Odotamme niiden astuvan esiin, ja uskoakseni aika siihen on nyt tullut" Haley vakuutti.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Haley-Deal-of-the-Century-fate-is-in-Abbas-hands-566629,

USA:n Israelin lähettiläs David Friedman seisoo tukevasti Israelin rinnalla kysymyksessä Golanin kukkuloiden omistuksesta.
Friedman uskoo kukkuloiden pysyvän aina Israelin omistuksessa.
Puhuessaan ennen Rosh HaShanaa Israel HaYom lehden haastattelussa, joka julkaistaan kokonaisuudessaan huomenna, Friedman ei voisi edes kuvitella tilannetta, jossa niiden luovuttaminen Syyrialle voisi tapahtua.

"Henkilökohtaisesti en pysty kuvittelemaan tilannetta, joissa Golanin kukkulat palautettaisiin Syyrialle, enkä voi edes ajatella, etteivät ne kuuluisi Israeliin".

"Eihän siellä ole edes paikallista syntyperäistä väestöä, joka vaatisi itsenäisyyttä. Luopuminen Golanin kukkuloiden korkeasta alueesta asettaisi Israelin suureen epäedulliseen turvallisuustilanteeseen, ja on tarpeetonta sanoa, etten voi kuvitella ketään vähemmän ansioituneeksi saamaan sellaisen lahjan kuin Bashar Assad. Siten on joukko painavia syitä, minkä johdosta uskon tasapainotilan jatkuvan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251677,

Iranilainen journalisti, "Radio Fardan" (suomeksi huomenna) päätoimittaja Mehrad Mirdamadi matkusti Israeliin ja sai luvan päästä Israelin puolustus-ministerin Avigdor Libermaniin toimistoon Kiryatiin Tel Avivissa, ja haastatella häntä, ensimmäisenä iranilaisena. Radio Farda toimii Prahassa, josta käsin se lähettää ohjelmaa kymmenille miljoonille iranilaisille.
Libermanin haastattelu tapahtui osaksi farsin kielellä, osaksi englanniksi. Hän pyysi Radio Fardaa välittämään laatimansa viestin Iranin kansalle.

"Toivomme viestimme olevan hyvin selvän: Me tulemme tekemään kaikkemme estääksemme Iranin yritykset sotilaallisten tukikohtien perustamiseksi Syyriaan ja tuomaan sinne shia-militaristeja, jotka uhkaavat Israelia. Iran on itsenäinen maa, ja sillä on oikeus diplomaattisten ja taloudellisten suhteitten säilyttämiseen Syyrian kanssa, mutta emme tule koskaan hyväksymään Iranin sotilaallista läsnäoloa Syyriassa, emmekä hyväksy Iranin ponnisteluja maamme vahingoittamiseksi ja Lähi-Idän tasapainon horjuttamiseksi".
"Iran investoi terrorismiin sen sijaan, että työskentelisi nuoremman polven hyväksi. Talouden ja tieteen kehittämisen asemesta Iranin hallitus investoi vain sotilasharjoituksiin ja terrorismiin. Se on fanaattinen hallitus, joka tähän saakka on tuhlannut yli 13 miljardia USD, ja tuhlaa edelleen yli 2 miljardia USD vuosittain terrorin rahoittamiseen kaikkialla Lähi-Idässä. Tämä on vastoin
Iranin kansan intressejä. Miksi maa, joka on maailman suurimpien öljyresurssien omistajamaiden joukossa, investoi niin paljon ydinteknologiaan ja ballististen ohjusten kehittämiseen?" http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251678,

Nikki Haley kertoi journalisteille New Yorkissa tiistaina, että presidentti Donald Trump käyttää oikeuttaan toimia YK:n turvallisuusneuvoston presidenttinä sen istuntokauden alkaessa. Yhdysvalloilla on tämän istuntokauden aikana sen siirtyvä presidenttiys.
Tiistaina pidettävässä istunnossa käsitellään Iranin suorittamien kansain-välisten lakien rikkomista.
Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif näki tilanteen tragikoomisena todeten:
"YK:n turvallisuus-neuvosto on antanut vain yhden julkilausuman Iranista. Todellinen Donald Trump rikkoo sitä ja painostaa muita tekemään samoin. Nyt hän aikoo loukata YK:n turvallisuusneuvoston presidenttiyttä kääntääkseen istunnon – aiheen, joka 70 vuoden ajan on keskittynyt Palestiinaan – syyttääkseen Irania kauheuksista, jotka USA ja sen vasallit ovat päästäneet valloilleen Lähi-Idässä. "Mikä chutzpah" !

USA vetäytyi pois v. 2015 Iranin kv. ydinsopimuksesta JCPOA, ja asetti presidentin valtakirjalla Irania koskevan sanktiot uudelleen voimaan. Uusia sanktioita asetetaan Irania vastaan 4. marraskuuta, ne koskevat öljy- ja meriliikenne teollisuutta.
Iranin vastasi niihin toimittamalla USA:n vastaisen syytteen 1955 sopimuksen rikkomisesta Haagin kv. oikeudelle ICC.
USA:n ulkoministeri Mike Pompeo vakuuttaa USA:n toimivan aktiivisesti puolustautuakseen Iranin haastetta vastaan.
Zarif on toistamiseen hyökännyt Yhdysvaltoja vastaan, viimeksi viime viikolla syyttäen Washingtonia Iranin demonisoimisesta syytäen sen ilmentävän käsityskyvyn häiriötilaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251674,

Kolumbian poistuvan presidentin tunnustettua Palestiinan valtion, joka presidentin viimeisenä päätöksenä on "peruuttamaton", ja Paraguan peruuttaessa lähetystönsä muuton Tel Avivista Jerusalemiin – ja takaisin Tel Aviviin saaden päälleen Netanyahun vikaisen syytösryöpyn ja suhteiden katkaisemisen, hyvänä uutisena voidaan kirjata annaaleihin diplomaattisten suhteitten nostamiseksi lähetystötasolle CHAD:in kanssa.
CHAD on KeskiAfrikassa sijaitseva laaja muslimi-tasavalta, joka 40 vuotta sitten katkaisi suhteensa Israeliin arabimaitten painostuksesta.
Netanyahu on yrittänyt saada suhteet kuntoon Chadin kanssa, mutta ne epäonnistuivat. Hän vieraili maassa pyrkien vaikuttamaan sen presidenttiin suhteiden palauttamiseksi.,
Nyt toukokuussa Chadin presidentti Idriss Deby lähetti viestin Netanyahulle todeten halunsa suhteitten palauttamiseksi, ja lupasi lähettää poikansa
Israeliin keskustelemaan uudesta yrityksestä suhteitten palauttamiseksi.
Keskiviikon raportin mukaan aloite tuli Chadista. Kaksi yksityistä liikemiestä, israelilais-rankalainen Philip Solomon ja rabbi Avraham Moyal ottivat yhteyttä Israelin UNESCO-lähettilääseen, silloin Carmel Shama-HaCoheniin, ja pyysivät häntä välittämään Chadin pyynnön keskustelujen aloittamiseksi suhteiden palauttamiseksi maiden välille. Shama-HaCohen vältti tiedon ulkoministeriön pääsihteerille Yuval Rotemille, joka valtuutti hänet jatkamaan keskusteluja.
Israelin turvallisuusneuvostoa ja pääministerin kansliaa informoitiin asiasta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251670,

KeskiAfrikan pohjoisosassa sijaitsevan Chadin väkiluku on n. 14 miljoonaa, pinta-la vähän suurempi kuin EteläAfrikan. Maa oli Ranskan siirtokunta, josta se itsenäistyi 1960. Muslimeja on 55 %, 41 % kristittyjä loput muita, jopa animisteja. Kaikkiaan 200 etnistä ryhmää rekisteröidään, ranska ja arabia ovat virallisia kieliä, polygamia on yleistä, samoin tyttöjen ympärileikkaus. Jos haluaa nähdä todellista Afrikkaa, Chad on vahva ehdokas suurine eläimineen ja paimentolaisheimoineen, mutta yleinen korruptio on päivän erikoisuus.
Chad on 7. epäonnistuneitten maiden indeksin mukaan. https://en.wikipedia.org/wiki/Chad,

Israelissa puolustusarmeija IDF pyrkii poistamaan kiritiikin huonosta valmistautumisesta seuraavaa suurta sotaa Hizbullahia vastaan pitäen neljännen suuren harjoituksen kuukauden sisällä. Armeijan komentaja vaihtuu samalla, mutta Liberman pitää uuden nimen vielä povitaskussaan. Komentaja kehuu armeijan olevan valmis, ja Netanyahu sanoo estävänsä täsmäaseiden valmistuksen lähellä ja kaukana, mitä sitten tarkoittaneekin.
https://www.timesofisrael.com/in-large-northern-drill-paratroopers-practice-war-with-hezbollah/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -28; Tiberias 25 -35; Suolameri 26 -37; Eilat 26 -39 +C-astetta, lämpötila pysyttelee alhaalla, mutta aurinko paistaa suloisesti.

Japania koetellaan nyt oikein isän kädestä. Sen ollessa vielä toipumassa taifuunista, joka aiheutti suurta tuhoa ja surmasi 12 ihmistä, 6.7 R-asteen maanjäristys vavisutti maata surmaten 9 ja haudaten useita maanvyörymiin.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-6136869/Powerful-6-6-magnitude-earthquake-rocks-northern-Japan.html,

Matkustaja kuvasi kamerallaan Japanin yllä elokuussa 2018 UFO-parven. Kuva heiluu ja on epätarkka lentokoneen tärinän vuoksi. https://www.youtube.com/watch?v=8xCBJNAXxcc&frags=pl%2Cwn,

Likudin kannatus on tuoreen mittauksen mukaan 36 kansanedustajaa Knessetiin, toisella tilalla on Yesh Atid 18; Sionistinen Unioni 11; Juutalainen Koti 11, UTJ 7; Kulanu 6; Israel Beitenu 6; Merertz 5 ja Shas 4 edustajaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251679,

Tuesday, September 04, 2018

TIISTAI 04.09.2018

TIISTAI 04.09.2018
01. Peace Now järjestön organisoima delegaation Abbasin vastaanotolle Ramallahiin maanantaina osallistui Meretzin ja Zionist Unionin kansanedustajia, sekä Likudin Young Guard varajohtaja Yoel Nagar yhden toisen aktivistin kanssa, jotka pyysivät päästä mukaan voidakseen oppia palestiinalaisten ajattelutapaa, mihin Peace Now suostui.
Tilaisuudessa Abbas paljasti presidentti Trumpin tarjonneen hänelle rauhansuunnitelmaa perustuen konfederaatioon Jordanian kanssa. Abbas sanoi esittäneensä Trumpille, että hän haluaa Israelin siihen mukaan, ja että ensin tulee perustaa Palestiinan valtio 1967 rajoille pääkaupunkinaan Jerusalem. Jordania on sittemmin kiivaasti kieltänyt osallistuvansa sellaiseen konfederaatioon.

Likudin Nuoren Kaartin johtaja David Shayan erotti Nagarin tehtävistään saatuaan kuulla varamiehensä matkasta ilman hänen lupaansa.
Shayan sanoo olleensa hämmästynyt ja shokissa saatuaan tietää matkasta.

"Abbas tukee terrorismia ja nimeää yleisiä toreja murhaajien nimen mukaan" hän selitti. "Hän on antisemitisti ja holokaustin kieltäjä, joka ei tunnusta Israelia juutalaisen kansan valtiona. Ne jotka on valittu virallisiin asemiin Likudin Nuoressa Kaartissa, eivät voi liittyä tapaamiseen tuollaisen miehen kanssa." Shayan sanoi Nagarin ylittäneen punaisen varoituslinjan rikkoen Nuoren Kaartin politiikkaa, ja että hän ymmärsi päätöksen. Nagar kuitenkin katsoo, että hänellä oli oikeus tavata palestiinalaisten johtaja. https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Likud-Young-Guard-deputy-head-fired-for-meeting-Abbas-566385,

02. Abbasin nimittämä tiedottaja Nabil Abu Rudeineh sanoi Trumpia matkien: "Ensin Palestiina" ja kahden valtion periaate, sen jälkeen voidaan tutkia mahdollisuuksia konfederaatiosta Jordanian ja Israelin kanssa".
Runeideh, joka toimi Yasser Arafatin uskottuna kuiskuttaen hänen korvaansa, mitä pitää sanoa Raisin muistin pätkiessä, reagoi sunnuntaina julkistettuihin raportteihin konfederaation Israelin ja Jordanian kanssa osana Israelin ja PA/PLO:n välisen ongelman ratkaisua.
Rudeineh vakuutti idean konfederaatiosta nousseen PA:n agendaan vuonna 1984, ja että PA:n johdon asema siitä alkaen aina tähän päivään asti painottaa kahden valtion ratkaisua alkusoittona erityissuhteille Jordanian kanssa, mutta ei välttämättä osana rauhansopimusta.
Peace Now jäsenet väittivät aiemmin sunnuntaina Trumpin esittäneen konfederaatiota.

Organisaation sisäiset lähteet täydensivät aiempia tietoja todeten, että Abbas sanoi sunnuntaina, että Valkoisen Talon lähettiläs Jason Greenblatt ja Talon vanhempi neuvonantaja Jared Kushner kysyivät häneltä, voisiko hän hyväksyä ajatuksen konfederaation muodostamiseksi PA:n ja Jordanian välille.
"He kysyivät minulta, uskonko federaation Jordanian kanssa, johon vastasin: Kyllä, kannatan kolmen valtion konfederaatiota Israelin ja Jordanian kanssa. Kysyin vielä, voisiko Israel hyväksyä sen?"

Jordanian hallituksen tiedottaja Jumana Ghunaimat sanoi myöhemmin, ettei konfederaatio Jordanian ja Palestiinan kanssa ole keskustelun alaisena.
Hän selitti, että "Jordanian asema kysymykseen perustuu kahden valtion ratkaisuun ja Palestiinan valtion perustamiseen 1967 sotaa edeltävin rajoin pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa."

Muslimiveljeskunnan puoluejärjestö Islamic Front tiedottaja Murad al-Adayla sanoi: "Abbas puhuu joutavia esittäessään konfederaatiota Israelin kanssa, ja että tämän kysymyksen pyörittelyn asemesta Abbasin tulisi poistaa Gazan saarto ja sallia vastarintajärjestöjen operoimisen Länsirannalla".
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251489,

03. Mikä on palestiinalaispakolaisten todellinen asema? Kysytään JP:n julkaisemassa artikkelissa.
Pääministeri Netanyahu kutsuu UNRWA:ta pakolaisia säilyttäväksi järjestöksi.
"Miljoonia palestiinalaispakolaisia ei voida noin vain kuvitella olemattomiksi" sanoi YK:n tukeman järjestön johtaja Pierre Krahenbuhl maanantaina vastauksena USA:n lopetettua UNRWA:n taloudellisen tuen väittäen, että sen avustustyö vain ikuistaa heidän vaikeutensa.
Reutersin alkujaan laatimassa artikkelissa todetaan UNRWA:n tarjoavan palvelujaan n. 5 miljoonalle palestiinalaispakolaiselle Jordaniassa, Libanonissa, Syyriassa, Länsirannalla ja Gazassa. "useimmat heistä ovat n.
700 000 palestiinalaisen jälkeläisiä, jotka ajettiin kodeistaan tai pakenivat taisteluja 1948 Israelin itsenäisyyssodassa, joka johti Israelin perustamiseen".

USA, joka on UNRWA:n suurin tukija, viittasi pakolaisten kasvavaan määrään päättäessään lopettaa UNRWA:n taloudellisen tuen, millä voi olla seurauksia heidän pyrkiessään säilyttämään paluuoikeutensa entisille kotiseuduilleen.

Israelin toisiaan seuraavat hallitukset ovat hylänneet sellaisen mahdollisuuden peläten Israelin menettävän juutalaisen enemmistönsä.

UNRWA:n pääkomissaari Pierre Krahenbuhl valitti avoimessa kirjeessään palestiinalaispakolaisille ja järjestön työntekijöille USA:n ottamaa kantaa päätöksessään lopettaa järjestön tukeminen, vakuuttaen työn jatkuvan.

USA:n ulkoministeriön tiedottaja Hather Nauert totesi Israelin kantaa
seuraten, etteivät 1948 pakolaiset voi säilyttää pakolaisasemansa kritisoiden UNRWA:a loputtomiin kasvavasta yhteisöstä, jolla on paluuoikeus.
Krahenbuhl viittasi useisiin toisiin pakolaisiin, joilla on pakolaisasema-Afganistan, Sudan, Somalia, Kongo, joita YK tukee. Mutta vain palestiinalais-pakolaisilla on oma YK-järjestö, joka hoitaa vain heidän asioitaan, eikä missään mennä sentään viidenteen sukupolveen ja yli sen.

Krahenbuhl sanoi että kaikesta huolimatta heillä on oikeutensa kansainvälisen lain mukaan, eikä 5.4 miljoonan kansaa, miehiä, naisia ja lapsia voida noin vain toivoa olemattomiksi.
USA:n maksuosuus tälle vuodelle oli 385 miljoonaa USD, josta se maksoi tammikuussa 60 miljoonaa USD ennen tuen lopettamista.
Gulfmaat ovat luvanneet maksaa osan, mutta 200 miljoonaa USD tarvitaan. UNRWA:n Libanonin haaran johtaja Caludio Cordone sanoi rahan riittävän vain kuun loppuun asti, mutta varojen hankkimista jatketaan.
Koulut avattiin viime viikolla, mutta jatkosta on vielä epävarmuutta. https://www.jpost.com/Middle-East/What-is-the-real-status-of-millions-of-Palestinian-refugees-566391,

04. Israelissa virallisella vierailulla oleva Filippiinien presidentti Rodrico Duterte
kiitti israelilaisia isäntiään "kriittisestä avusta, mitä maa tarvitsee eniten", menemättä yksityiskohtiin.

Duterte sanoi "Israelin ja Filippiinien potevan samaa kaipuuta rauhaan, samaa sympatiaa ihmisolentoihin, ja samaa päättäväisyyttä taistella niitä korruptoituneita ideologeja vastaan, jotka haluavat tuhota maamme".

Diplomaatit arvioivat presidentti Duterten tarkoittavan Euroopan Unionia, joka on ollut hyvin kriittinen hänen huumekartelleita vastaan käymäänsä sotaan, mikä on johtanut tuhansien ihmisten teloittamiseen.

"Siinä suhteessa Israel voi odottaa kaikkea apua, mitä Filippiinit voivat tarjota" presidentti lupasi.

Pääministeri Netanyahu lausui Duterten tervetulleeksi, vaikka monet olisivat mieluummin nähneet vierailun peruuntumisen. Etenkin medianedustajat ovat unohtaneet kohteliaan käytöstavan ja vieraanvaraisuuden korkealle vieraalle, joka tuli 400 hengen delegaation kanssa tarjoten hänelle Tzipi Livnin sanoin "hyvin matalan tason vastaanoton".
Bibi kiitti vierastaan Filippiinien tarjoamasta avusta antamalla 10 000 viisumia natseja pakeneville juutalaisille, joista Japanin hyökkäyksen vuoksi vain 1300 pystyttiin käyttämään. Duterte kävi kunnioittamassa tämän työn muistoksi pystytettyä muistopatsasta.
Bibi muisteli lämmöllä filippiiniläistä hoitajaansa, joka osoitti harvinaista
myötätuntoa ja älykkyyttä.
Yksi allekirjoitetuista sopimuksista koskee filippiiniläisten hoitajien taloudellista asemaa Israelissa, joka on nyt säännöstelty sopimuksella.

Duterte liitti vierailuunsa erityisen henkilökohtaisen viestin, esitellen mukana seuraavan tyttärensä ensimmäisen vaimonsa Elisabeth Zimmermanin kanssa, jonka jälkeläiset olivat natsivanoja pakenevien joukossa Filippiineillä. https://www.jpost.com/Israel-News/Duterte-thanks-Israel-for-unspecified-critical-help-566389,

05. Israel on asentanut tuhansia kameroita Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemiin terroristien sieppaamiseksi, sanoi yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan Kansainvälisessä Instituutissa vastaterrorismin konferenssissa Herzliassa maanantaina.
Erdanin paljastus ja sen yksikohtaisuus ohittaa suuresti aiemmin anonyymien virkailijoiden viittaukset valtavasti kasvaneeseen valvontaa terrorismin vastaisessa kamppailussa.

Erdan painotti edistyneen teknologian, sen ja ihmisen silmien olleen avaimina ns. "puukko-intifadan" lopettamisessa 2015 -2016.
Hän sanoi, että kaksi tekijää ovat avainasemassa terrorismin kanssa taistellessa: Virkailijoitten - kuten poliisi, vankilat ja palomiehet - merkityksen ymmärtäminen, sekä taistelu ruohonjuuritason kiihotusta ja terrorismia vastaan.
Erdan sanoi käsitteelliseen muutokseen olevan tarpeen tehtävien asettamisessa ja koulutuksessa kotirintaman puolustamiseksi ei-sotilaallisin asein siviilien vastaterrorismin aktiivisuuden helpottamiseksi.
Hän sanoi laajentaneensa turvallisuustaustaisten ja ilman rikollista taustaa olevien siviilien oikeutta kantaa asetta terrori-iskujen estämiseksi, mutta lisäsi, että aseenkantolupa on Israelissa kuitenkin paljon rajoittavampi kuin Yhdysvalloissa, jossa se on jokaisen perustuslaillinen oikeus.

Seuraavaksi Erdan viittasi ponnisteluihin vähentää terroristien online käyttöä.
Hän totesi EU:n, ja etenkin Saksan, molempien lähestyvän Israelin omaksumaa kantaa painostaen FB:tä ja muita sosiaalisia kanavia poistamaan terroristien sivuja, vaikka ne kritisoivat Israelia tästä vähän aiemmin.
Kun EU viittaa johonkin terroristin sivuun, se tulee poistaa tunnin kuluessa.

Mossadin entinen johtaja Shabtai Shavit sanoi aiemmin konferenssissa, ettei globaali shia-terrorismi voi voittaa vapaata maailmaa - ei siksi, että vapaa maailma olisi liian vahva, vaan siksi, ettei se voi voittaa sunni enemmistöä.
Hän sanoi, että kääntöpuolella on tosiasia, ettemme 45 vuoden aikana ole pystyneet voittamaan terrorismia, ei Israelissa eikä vapaassa maailmassa.
Hän päivitti modernin terrorismin todeten, että Israel on joutunut taistelemaan sitä vastaan 1960-luvun puolivälistä erään saksalaisen ryhmän liityttyä arabi-valtioihin taistellakseen Israelia vastaan - ja PLO:n perustamisesta lähtien.

Shavit totesi, että "vaikka sekulaari terrorismi on muuttanut muotoaan globaaliksi islamilaiseksi, se silti uhkaa maailman agendaa. Vaikka voittaisimme yksittäisiä taisteluja, niin kauan kuin ideologia säilyy, sota tulee jatkumaan. Vapaa maailma voi vaimentaa sen volyymin, mutta se ei pysty poistamaan uskonnollista ideologiaa sen taustalla".
Hänen reseptinsä mukaan "globaalin terrorismin voittaminen edellyttää, että vapaa maailma muuntaa ajattelutapansa voidakseen käsitellä sitä paljon tehokkaammin, kuin mitä se tekee tänään".
"Tämän yhteistyön toteutumiseksi vapaan maailman tulee päästä sopimukseen laajasta strategiasta, laillisesta oikeudesta ja arvoista – tulee tehdä universaali määritelmä terrorismista".

YK:n turvallisuusneuvoston vastaterrorismin korkea virkailija Michele Coninsx kertoi konferenssissa, että 26. tammikuuta hänen toimistonsa tulee paljastamaan uuden globaalit standardit valtioille digitaalisten todisteiden kokoamiseksi yksityisiltä tietoliikenneyhtiöiltä.
Coninsx ei mennyt yksityiskohtiin ristiriistaisten tietojen kokoamiseksi yksityisiltä yhtiöiltä, kun muutamia vuosia sitten – ainakin USA:n ulkopuolella – sellaisten tietojen kokoamista pidettiin arveluttavana, ellei hylättävänä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Fighting-terrorism-with-Big-Brother-566433,

06. UUTISIA LYHYESTI
PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas esitti raporttien mukaan Trumpille vaatimuksen Valkoisen Talon erityislähettilään Jason Greenblattin poistamista ehtona palaamiseksi neuvotteluihin.

Israel Hajom raportoi asiasta näin: PA:n virkailija ja Abbasin uskottu virkailija sanoi, että Abbas vaatii Greenblattin erottamista hänen tuoreen artikkelinsa vuoksi, jossa hän kritisoi PA:n johtoa sen kieltäydyttyä palaamasta neuvotteluihin Israelin kanssa, sekä PA:n ilmoittama aie olla harkitsematta Valkoisen Talon laatimia suuntaviivoja lopullisen ratkaisun sopimukseksi.

"PA:n johdon kieltäytyminen on pettymys, mikä vahingoittaa kansaa, jota se sanoo palvelevansa, kuten sen tuomitseminen suunnitelmaa, jota se ei ole koskaan nähnyt. Tämä tulee edelleen estämään Palestiinan kansaa nousemaan naapuriensa tasolle" kuten artikkelissa todetaan.
PA:n virkailija sanoi Greenblattin artikkelin osoittavan hänen Israelia suosivan kantansa, ja väitti Abbasin haluavan palata pöytään, jos Trump vaihtaa hänen tilalleen enemmän tasapuolisuutta osoittavan henkilön.
Abbasin Washingtoniin lähettämän tiimin vaatimusten kärjessä on Greenbalttin erottaminen ja uuden miehen valitseminen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251565,

Venäjän armeijan laajimmat sotaharjoitukset NL:n hajoamisen jälkeen 1991 voivat Ben Gurionin ilmoituksen mukaan aiheuttaa melkoista häiriötä lento-liikenteelle maahan ja siitä ulos.
Kremlin on suunnitellut sarjan sotilaallisia harjoituksia monilla alueilla, aloittaen yhdistetyillä ilma- ja meriharjoituksilla viikon vaihteen aikana. Välimeren itäosan harjoitukset ovat Venäjän ilmoituksen mukaan vaaralliset ja voivat pahoin häiritä lento- ja meriliikennettä, ne alkavat lauantaiyönä. Lentoyhtiöt joutuvat muuttamaan lentoreittejään, mikä tulee aiheuttamaan muutoksia ja viivästyksiä aikatauluissa.
Syyskuun 11. -15. toteutettavat harjoitukset "Vostok 2018" käsittävät sarjan testejä, joihin osallistuu 36 000 tankkia ja 300 000 miestä. Vaikka "Vostok 2018", laajimmat 1981 jälkeen, toteutetaan Siperiassa Kiinan ja Mongolian rajoilla, Välimeren itäosan sotilasharjoitukset aiheuttavat jo muutoksia israelilaisille matkailijoille kiihkeän lomakausi-matkailun alkaessa.
Kremlin tiedottaja varoitti harjoitusten olevan vaarallisia meri- ja lento-liikenteelle, pakottaen yhtiöitä muuttamaan tavanomaisia reittejään, mikä aiheuttaa aikataulumuutoksia ja viivästyksiä.
Keskiviikkona arvioidaan yli 90 000 matkustajan tulevan Ben Gurionin terminaalin kautta 588 tulevilla ja lähtevillä lennoilla.
Torstaina matkustajamäärän arvioidaan nousevan 107 000 henkilöön 650 lennolla.
Ennen Rosh HaShanaa (uuttavuotta) 30 000 matkailijaa lentää suunnitelmien mukaan vuosittaiselle UMAN pyhiinvaellusmatkalleen Ukrainaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251564

USA:n presidentti Trump varoittaa Venäjää ja Irania tekemästä vakavaa humanitääristä virhettä tukiessaan Syyrian armeijan suunnittelemia hyökkäyksiä Idlibin valtaamiseksi. Samalla Trump varoitti Syyrian presidentti Bashar Assadia "vastuuttomasta hyökkäyksestä Idlibin provinssiin".
"Satoja tuhansia ihmisiä tulisi kuolemaan, älkää antako sen tapahtua" hän kirjoitti Tweet sivullaan.
Iran kehotti lausunnossaan maanantaina "puhdistamaan Idlibin kapinallisista" valmistautuessaan keskusteluihin Syyrian ja Venäjän kanssa viimeisen suuren alueen vapauttamiseksi kapinallisilta, kuten REUTERS raportoi.
Presidentti Assadin armeija suunnittelee toteuttavansa hyökkäyksen asteittain. Aiemmin raportoitiin, että Turkki on rakentanut 12 tukikohtaa Idlibin alueelle voidakseen valvoa tilannetta. Turkin reaktiosta ei ole kerrottu mitään, kuten ei myöskään USA:n aikeista, jos hyökkäys aloitetaan, kuten on raportoitu. Turkki pelkää pakolaisvyöryä rajalleen. Turkissa on ennestään 3.5 miljoonaa pakolaista, eikä halua lisää.
Idlibin alueella arvioidaan asuvan 2.5 miljoonaa ihmistä, heidän joukossaan Syyrian muista vapautetuista alueista sopimuksen mukaan poistuneita eri kapinallisten ryhmien taistelijoita.
Venäjän ja Syyrian ilmavoimien koneet ovat tulittaneet kapinallisten asemia ennen Syyrian armeijan hyökkäystä.
Iran ja Syyrian allekirjoittivat yhteistoiminta sopimuksen ennen hyökkäystä, ja Iran vakuuttaa jatkavansa Assadin hallituksen tukemista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251555

Entinen knessetin jäsen tri Einat Wilf vaatii globaalia kampanjaa arabi-propagandaa vastaan, joka väittää palestiinalaisilla olevan oikeuden paluuseen, jota ei ole olemassakaan. Hän vaatii UNRWA:n lopettamista, eikä usko arabimaiden haluun osallistua sen rahoittamiseen, koska pakolais-ongelma on YK:n ongelma. Wilf selittää, ettei palestiinalais-pakolaisia ole olemassakaan, koska UNRWA paisuttaa pakolaisten jäsenmäärää ulottaen sen jopa viidenteen sukupolveen ja yli. Lisäksi erityisesti järjestön perustamisen aikoihin 1949 virkailijat avoimesti tunnustivat hyväksyvänsä pakolaisiksi paikallisia asukkaita, jotka nauttivat pakolaisten oikeuksia kodeissaan asuen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251548.

Israelin arabien Joint List kansanedustajia lensi Brysseliin, jossa he tapaavat korkeita EU-virkailijoita ja EP kansanedustajia pyrkien selittämään heille, miten kauheasti Israelin "kansa-valtio" laki polkee heidän ja muiden vähemmistöjen oikeuksia Israelissa.
Oikeuskansleri Avichai Mandelbit sanoo, ettei laki vähennä vähemmistöjen oikeuksia, eikä anna palkkiota juutalaisten asutustoiminnalle Juudeassa ja Samariassa, koska hän sai muutettua sen lopullista tekstimuotoa.
Hän kielsi syytökset Netanyahua vastaan jatkuvien poliisitutkimusten viivyttämisestä todeten, että hän haluaa huolellisesti tutkia kaikki esiin nousevat mahdolliset rikokset ennen päätöksensä julkaisemista.
https://www.jpost.com/Israel-News/Mandelblit-Parties-trying-to-undermine-legitimacy-of-PM-probes-566409,

Turvallisuusjoukot pystyivät estämään PA:n arabin aikoman puukotuksen. Hän lähestyi juosten sotilaita Givat HaAvot tarkastuspisteessä vetäen esiin veitsensä maanantaina iltapäivällä Kiryat Arbassa Hebronin pohjoispuolella. Koska hän ei välittänyt käskystä lopettaa juoksunsa,
sotilaat avasivat tulen häntä kohti surmaten hänet.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Stabbing-attack-on-IDF-soldier-near-Hebron-thwarted-566405,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -32; Tiberias 26 -38; Suolameri 28 -39; Eilat 28 -42 +C-astetta, aurinkoista, torstaina puolipilvistä.
'
Brasilian ylpeys, 200 vuotta vanha Rio de Janeiron kansallismuseo syttyi tuleen tuhoten mittaamattoman arvokkaita arkeologisia kalleuksia sekä Amerikasta että monista muista maista. Tulen syttyminen on vielä arvoitus, mutta vahingot ovat mittavat. Palossa tuhoutui myös vanhimpia Brasiliasta löydettyjä fossiileja. Tuli tuhosi suurimman osan 20 miljoonasta historiallisista esineistä ja kalleuksista.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-6125217/Giant-flames-tear-National-Museum-Rio-Janeiro.html.


Sunday, September 02, 2018

SUNNUNTAI 02.09.2018

SUNNUNTAI 02.09.2018
01. PA ei näytä oikein ymmärtävän, että jos joku ei halua käyttää omia varojaan toisen hyväksi – joka lisäksi toimii terrorismin tukikohtana ja siten lahjoittajan intressejä vastaan – se on hänen vallassaan.
Trumpin hallitus teki päätöksen lopettaa 300 miljoonan USD lahjoitukset UNRWA:n tukemiseksi, jota se on tehnyt sen perustamisesta lähtien ollen sen tärkein tukija. Etenkin arabimaat, joilla voisi olettaa olevan kiinnostusta antaa valtavista petro-varoistaan palestiinalaisveljiensä hyväksi, ovat olleet kitsaimpia avaamaan rahapussiensa nyörejä. He ovat kuitenkin poliittisista syistä tukeneet PA/PLO:ta tukevia ja Israelia solvaavia päätöslauselmia YK:n yleiskokouksissa ja YK:n alaisissa instituutioissa, joista UNRWA on yksi.

Israel lausuu mielihyvänsä Valkoisen Talon päätöksestä lopettaa tämän sinänsä tärkeää työtä tekevän järjestön tukemisen, mutta josta on vuosien varrella kehittynyt Israelin vastainen instituutio, joka on kasvattanut lastentarhoissaan ja kouluissaan kokonaisia sukupolvia vihaamaan ja halventamaan juutalaisia kutsuen heitä apinoitten ja sikojen sekasikiöiksi.

Netanyahun kanslia julkaisi lauantai-iltana lausunnon:
"Israel tukee Amerikan aloitetta. Se selittää, että UNRWA:n jähmettynyt päähänpinttymä, kuka on pakolainen, on yksi konfliktia ylläpitävistä tärkeimmistä ongelmista".
Bibi jatkoi lausuntoaan todeten, että "on oikein antaa varojaan osapuolille, jotka käyttävät niitä todella kansan hyvinvoinnin hyväksi, eikä palestiinalais-pakolaisten aseman ikuiseksi tukemiseksi".

PA/PLO:n tiedottaja kutsui USA:n päätöstä hävyttömäksi hyökkäykseksi Palestiinan kansaa ja YK:n päätöslauselmia vastaan.
"Sellainen kuritus ei onnistu muuttamaan tosiasiaa, ettei Yhdysvalloilla ole enää roolia alueella, eikä osaongelmien ratkaisemisessa" tiedottaja sanoo.

Jordania, jonka alueella on 2.1 miljoonaa UNRWA:n palveluista nauttivaa palestiinalais-pakolaista, aloitti puuttuvien varojen kokoamisen jo ennen USA:n päätöksen virallista julkaisemista.
Jordanian ulkoministeri Ayman Safadi sanoi lauantaina: "UNRWA:n palvelujen tuhoamisella tulee oleman äärimmäisen vaaralliset humanitääris-poliittiset ja turvallisuusvaikutukset pakolaisille ja koko alueelle. Se vahvistaa epätoivon ilmapiiriä, joka lopulta tulee kehittämään hedelmällisen perustan uusille jännitteille. Poliittisesti se tulee edelleen haavoittamaan rauhan-työskentelyn ponnistelujen uskottavuutta".

Safadi sanoi 27. syyskuuta pidetyssä New Yorkin YK:N tilaisuudessa, jota tukivat Jordanian lisäksi Japani, EU, Ruotsi ja Turkki, osanottajien toimivan
poliittisen ja taloudellisen tuen löytämiseksi UNRWA:lle.
"Teemme kaikkemme varmistaaksemme, että UNRWA saa tarvitsemansa varat voidakseen jatkaa palvelujensa tarjoamista palestiinalaispakolaisille" sanoi Jordanian ulkoministeri Safadi.

Israelin aiempi USA:n lähettiläs Michael B Oren (Kulanun kansanedustaja) sanoi: "USA:n hallituksen päätös lopettaa UNRWA:n tukeminen on yksi tärkeimmistä tekijöistä tulevissa rauhansopimuksissa. UNRWA ikuistaa Israelin ja Arabien välisen konfliktin keinotekoisesti nostamalla pakolaisten määrää, opettamalla nuoria PA:n arabeja kieltämään Israelilta olemassa olon oikeuden ja vaatiessa paluuoikeutta, antaen samalla suojaa terroristeille ja kätkemällä heidän aseensa" Oren lausui jatkaen:

"UNRWA ei ole välttämätön rauhalle vaan pikemmin tie-este rauhantiellä. Sen suorittaman koulujen tukemisen voi ottaa mikä tahansa hyvän-tekeväisyysjärjestö, kuten myös YK:n korkean komission tehtävät. PA/PLO:n arabien tulee tiedostaa, että USA:n päätös tuen lopettamiseksi on tulos hallituksen ponnisteluista elvyttää rauhanprosessi ja saada arabit palaamaan neuvottelupöydän ääreen. Tästä lähtien siitä poistuva joutuu maksamaan korkeamman hinnan".

Israelin ja USA:n oikeistopuolueet ovat kauan väittäneet, että 1048 Israelin vapaustaistelun jälkeen perustettu UNRWA pelkästään palestiinalais-pakolaisten avustamiseksi on pahin este rauhanprosessille, koska sen päätös antaa pakolaisasema n. 750 000 pakolaiselle, jotka joutuivat lähtemään tai jotka lähtivät vapaaehtoisesti arabiarmeijoiden luvatessa heille paluun ja vapaan juutalaisyhteisöjen ryöstämisen voittoisten taistelujen jälkeen, on paisuttanut pakolaisaseman virheellisellä määrittämisellä pakolaisten määräksi yli 5 miljoonaa, kuten PA/PLO:n johto sanoo. Millään muulla pakolaisyhteisöllä ei ole sukupolvesta toiseen siirtyvää määritelmää pakolaisen asemasta.
Trumpin hallitus ei ole halunnut antaa omaa määritelmäänsä pakolaisen asemasta eikä sillä liene oikeuttakaan siihen, mutta kieltää ehdottomasti UNRWA:n määritelmän. USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley sanoi, että jos UNRWA reformoi itsensä hyväksyttävällä tavalla, se voi jatkaa työtään ja USA voi jatkaa sen rahoittamista.

EU:n ulkoministeriön johtaja Federica Mogherini sanoo useitten maitten luvanneen lisätä tukeaan, niiden mukana Saksa. EU:n tuki oli E 100 miljoonaa tänä vuonna, saksan tuki oli E 81 miljoonaa.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-welcomes-US-decision-to-cut-UNRWA-funding-566290,

02. Iranin päämääränä on painostaa Israelia kahdella tai useammalla rintamalla, mikä monimutkaistaa IDF:n suunnitelmia turvallisuuden säilyttämiseksi kirjoittaa Seth J Frantzman JP:n artikkelissaan.
Hän kirjoittaa, että äskeiset raportit paljastavat Iranin ohjusuhkan tulevan Israelille pääosin Irakista ja Syyriasta.
Syyriassa maasta maahan ohjuskeskuksen Wadi Jahannamissa oletetaan valmistuvan 2019 alkupuolella.
Irakissa Iranin hallitus on asentanut keskimatkan ohjuskeskuksen Shia-militaristien alueille. Niiden uskotaan voivan iskeä Israeliin.

Iranin uhan kasvamisen tahdissa pääministeri Netanyahu vakuuttaa Israelin jatkavan toimiaan noiden uhkakuvien poistamiseksi, kuten hän sanoi Trumpin neuvonantajan John Boltonin Israelin vierailun aikana elokuun puolivälissä.

Raporttien mukaan Iran rakentaa ohjusasemiaan lähelle Venäjän tukikohtia Syyrian pohjoisosissa ilmeisesti saadakseen Venäjän suojaa IAF:n ilmaiskuilta.
Toiseksi se asentaa niitä USA:n johtaman koaliittion asemien lähelle aiheuttaakseen kansanvälisen konfliktin, jos IAF iskee niihin. Iran pelaa erittäin vaarallista ohjuspeliä Venäjän kustannuksella, voidakseen lisätä vaikutustaan Bagdadista Damaskoksen kautta Libanoniin, Frantzman arvioi.

30 elokuuta ImageSat International julkaisi ilmakuvia todeten, että Iran on Syyrian ohjusprojektin päätoimittaja, mukaan lukien uusi SSM laitos lähellä Baniyasia. ImageSat julkaisi aiemmin satelliittikuvia Wadi Jahanammista elokuun lopulla. Uudet yksityiskohdat paljastavat linkin Wadi Jahanammin laitoksen ja läheisen Matayfin laitoksen välillä, jota IAF on pommittanut ohjuksillaan toistamiseen.
Molemmat laitokset ovat operatiivisen välimatkan päässä Venäjän Tartusiin asentamien S-400 IT-ohjusten vaikutusalueesta.
Varoitukset Iranin uusista toimista tulivat esille sen lähettäessä kolme eri-tyyppistä ohjusta liittolaiselleen Irakissa. Niiden mukana on viimeisin Zolfaghar (Zulfigar), kiinteää polttoaineitta käyttävä lyhyen matkan ballistinen ohjus, jonka kantomatka on 700 km. Toinen on Fateh 110, jonka kantomatka on 300 km. Iran voisi asentaa niitä Irakin itäosien autiomaahan, josta ne yltävät Israelin puolelle. Kolmas ohjus on 250 km:n kantomatkan Zelzal 3.

Iranilaiset ja irakilaiset lähteet vahvistavat, että Iran on päättänyt rakentaa ohjustehtaita Irakiin. Ensimmäinen sijaitsee läntisten lähteitten mukaan Bagdadin itäpuolelle Kerbalasta pohjoiseen. Ohjuslaitokset sijaitsevan Kat´ib Hezbollah alueella, shia-muslimijärjestö, jonka on liitossa Iranin kanssa.
Sen nimi muistuttaa Libanonin Hizbullahia, mutta se on itsenäinen järjestö.

Siten Irakin ohjustuotantoa valvoo shia-militaristit ja Kata´ib. Ne kuuluvat Popular Mobilisation Forses (PMU) osastoihin, jotka avustivat Irakin armeijan
sotaa ISIS-joukkoja vastaan. Ne liitettiin Irakin puolisotilas-joukkoihin v. 2016.
Vuonna 2017 Irakin pääministeri Haider al-Abadi kutsui noita joukkoja Irakin toivoksi. V 2018 vaaleissa niidenmerkitys kasvoi voitettuaan toiseksi eniten ääniä Irakin parlamenttivaaleissa.
USA:n hallitus asetti noille järjestöille sanktioita syyttäen niitä varojen lähettämisestä Hizbullahille Libanoniin ja Iranin vallankumouskaartille.

Kesäkuussa ilmaiskuissa Syyrian al-Bukamalissa Eufratvirran rannalla lähellä Irakin rajaa kuoli useita Kataib Hezbullah jäsentä, jotka olivat avustamassa Assadin joukkojen taisteluissa kapinallisten joukkoja vastaan. Iskusta syytettiin Yhdysvaltoja, mutta kuwaitilainen uutislehti syytti Israelia iskuista.
Frantzman kirjoittaa, että täten Irakin militaristit kuten Kataib Hezbollah ovat Iranin vallankumousarmeijan käden jatke, jota sen komentaja Qassem Soleiman käyttää halutessaan.

USA edelleen kouluttaa ja aseistaa Irakin armeijaa. Tämä on Levantin sodan kummallisuuksia, joissa perinteiset liittolaiset ja viholliset ovat sekaisin, mikä hämmentää entisestään sekavaa, mutta vaarallista peliä vaarallisin asein.

Israelin ohjuspuolustus perustuu kolmitasoiseen järjestelmään.
Sisin on Iron Dome ja Iron Beam lähi-iskuja varteen, seuraavaksi on Davidin Linko (Arrow II) ja Patriot keskimatkan ohjusuhkaan, ja uloimpana Arrow III ballistisia ohjuksia varten. Järjestelmiä on testattu harjoituksissa, mutta niitä ei ole tarvinnut käyttää tositilanteissa.

Israelissa on pelko joutumisesta kahden tai kolmen rintaman sotaan. Pohjoisessa Iran ja Hizbullah, jotka molemmat uhkaavat sitä täystuholla; Etelässä Hamas ja muut terrorijärjestöt Gazassa. Lisäksi Siinain niemimaalla toimivat ISIS- ja Al-Qaida järjestöt uhkaavat liittyä sotaan Israelia vastaan.
Hamasin ja Israelin väliset 5 -10 vuoden aseleponeuvotteluja käydään Egyptin ja YK:n valvonnassa, mutta Juudean ja Samarian arabialueilla toimivien palestiinalais-arabien toimista kriisitilanteissa ei kukaan tiedä. Äärimmäisenä vaihtoehtona on Psalmin 83 mukainen kehitys, jossa Israel joutuu tuhoamaan kaikki rajanaapurinsa, joihin PA/PLO voi liittyä. Maa-alueen vähäisyyden vuoksi Israelilla ei ole varaa hävitä yhtäkään sotaa.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Irans-power-play-shows-depth-of-missile-threat-566295,

03. UUTISIA LYHYESTI
Indonesian kova-otteinen presidentti, jota pidetään päättäväisestä ja usein epäinhimillisestä taistelustaan maassa rehottavan huumekartellien hallitseman laittoman huumekaupan kitkemiseksi maasta, ristiriitaiseksi, aloittaa tänään virallisen vierailun Israelissa. Taisteluissa jossa on saanut surmansa satoja ellei tuhansia ihmisiä epäselvissä olosuhteissa.
Duterte vertasi taisteluaan laittomuutta vastaan Indonesiassa natsien taisteluun juutalaisia vastaan, mutta huomasi erehdyksensä ja pyysi anteeksi. Hänen mukanaan tulee entisiä korkeita poliisiupseereita, joita hän haluaa tällä tavoin kiittää palveluksistaan. Hän sanoi kummastelijoille upseerien osallistuvan ampumaharjoituksiin Negevissa, ehkä he ovat kuulleet tarinoita Israelin onnistuneista taisteluista terroristeja vastaan.
Virallisesti hänen seurueeseensa kuuluu useita ministereitä – myös puolustus-ministeri – palveluksensa täyttäneitä poliisi- ja armeijanupseereita.
Indonesia on ostanut Israelilta radar- ja antitank-järjestelmiä. Yksi agenda on suoran lennon aloittaminen Indonesiasta Israeliin Saudi Arabian yli, jotta maan kristityt voisivat matkustaa Pyhään Maahan.
Israelissa työskentelevien filippiiniläisten aseman järjestäminen on asia-listalla, kuten myös hotelleissa palelevien asema. Muita aiheita ovat keskustelut pm. Netayahun ja pres. Rivlinin kanssa, käynti Jad Vashem-museossa ja Rishon LeZion monumentin paljastaminen, jolla kunnioitetaan Filippiinien juutalaisten pelastustoimista II maailmansodan aikana. Arviolta 1300 juutalaista saivat turvapaikan Filippiineissä holokaustin aikana. Luultavasti keskustellaan myös Filippiinein lähetystön muutosta Jerusalemiin. Filippiinit pidättäytyivät äänestämästä Israelia vastaan YK:n täysitunnossa joulukuussa.
'Filippiineillä on voimakas kristillinen yhteisö.
Duterte saapuu maahan tänä iltana tavaten ensimmäiseksi filippiiniläisiä työntekojöitä Israelissa.
Filippiinit muodostuu 7 641 saaresta. Asukkaita on lähes 108 miljoonaa, väestönkasvu 2.1/n. Maan asukkaista 80 % on roomalaiskatolisia, 10 % muita
Kristittyjä, muslimeja 10 %, lisäksi buddalaisia ja animisteja sekä lukuisia etnisiä alkuperäkansoja, joita edelleen löydetään tuntemattomista viidakoista. Maa on presidentin johtama tasavalta.
https://www.jpost.com/Israel-News/Controversial-Duterte-to-arrive-for-1st-ever-visit-by-Filipino-president-566296,
https://www.filippiinit-seura.fi/Filippiinit.html,

04. UUTISIA LYJYESTI
Arabi yritti hyökätä juutalaista miestä vastaan Tekoassa, Gush Etzionissa huutaen "Allahu Akbar", Allah on suurempi. Hänellä' oli metallitanko, jota hän aikoi käyttää aseenaan kivien ohella ylitettyään paikoitusalueen ja juutalaisyhteisön välisen turva-aidan. Asukkaalla, jota vastaan hän ensiksi hyökkäsi, oli aseistettu ja pystyi toisten avustuksella taltuttamaan arabin. Paikalle tuli myös kylän turvapartio ja sotilaat, jotka pidättivät arabin. Asukkaita kuitenkin kehotettiin pysymään asunnoissaan, koska ei tiedetty, oliko hänellä muita seuranaan. Myös koulun aluetta tarkistettiin koulujen alettua tänään, ja koulu olisi suosittu kohde terroristille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251447.

Juutalaisten Jom Kippur rituaaleihin kuuluu elävän kanan heiluttaminen hellästi kolme kertaa pään yli lukien samalla sopivaa rukousta, jossa toivotetaan linnun kuolemaa, mutta ihmisen jatkavan elämäänsä.
Yeshivat Kissei Rachamim päärabbi Meir Mazuz ehdottaa sopivan rahasumman käyttämistä kapparot rituaalin asemesta, koska kanan heiluttaminen sisätiloissa voi aiheuttaa siivottomuutta.
Hän selittää, että perinteen mukaan kana annetaan köyhälle, mutta jos kanoja tuodaan hänelle satoja, minne hän panee ne kaikki? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251441.

Senaattori John Mc Cain kuoli viimeviikon lopulla aivokasvaimeen, ja hänet haudattiin lauantaina. Hänen tyttärensä Megan Mc Cain suostui jatkamaan isänsä jälkeen senaatissa vaaleihin saakka. Presidentti Trump oli puhunut halveksien useita vuosia Vietnamin vankeudessa kidutettua, mutta lopulta vapautettua entistä hävittäjälentäjää, jonka kone ammuttiin alas, mutta ohjaaja säilyi hengissä pahoin haavoittuneena. John Mc Cainin perhe ei katsonut soveliaaksi kutsua presidenttiä hautajaisiin, ja tytär Megan ivasi eulogiassaan presidenttiä sanoen:
"Kokoonnuimme tänne suremaan Amerikan suuruuden poistumista, todellisen suuruuden. Emme kuulemaan halpaa retoriikkaa mieheltä, joka ei koskaan suostu antamaan uhria, jonka hän (isäni) antoi mieluusti, emme opportunistista tarkoituksenmukaisuutta noilta, jotka asuivat elämänsä ylellisyydessä ja erioikeudessa hänen kärsiessä palvellessaan."
Myös muut hautajaisvieraat käyttivät surutilaisuutta halventaakseen istuvaa presidenttiä, joka tyytyi Twiittaamaan sanoilla. "Make America great again".
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251443,
Putin sanoi McCainistä, että hänen aivonsa jäivät Vietnamiin, mutta ruumis palautettiin Amerikkaan. (ehkä psyykkisestä kidutuksesta johtuen)

2.3 miljoonaa israelilaislasta aloittivat aherruksensa 2 kuukauden kesäloman jälkeen tänään 33 asteen helteessä. 167 000 olivat ensiluokkalaisia, heidän mukanaan opetusministeri Naftali Benettin poika David.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251438,

Israelin arabilistan kansanedustajat aikovat valittaa Euroopan Unioniin Israelin kansa-valtio laista, jonka Knesset vahvisti äskettäin. Arabi joint listan puheenjohtaja Ayman Odeh matkustaa Brysseliin tällä viikolla antaakseen pontta käsitykselle, että laki sortaa heitä. Hän tapaa myös EU:n arabi-myönteisen Federica Mogherinin, jonka julkinen suudelma silmät suljettuina Mahmoud Abbasin suulle oli uutisaiheena viikkoja sitten. Abbas olisi voinut mee too liikkeen vahvistamana nostaa syytteen julkisestä lähentelystä ja arabikunnian loukkaamisesta koko maailman silmien edessä. Saapa nähdä, miten tämä nainen käyttäytyy tällä kertaa; Odeh on Israelin kansalainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251420

Terrorihyökkäysten määrä nousi heinäkuussa, mutta jäi alle sen, mitä ne olivat toukokuussa kaksi vuotta sitten. Heinäkuussa rekisteröitiin 255 terrorihyökkäystä, mukaan lukien 11 Jerusalemissa, kertoo Shabak (Israelin turvallisuusjärjestö) kuukausiraportissaan. Yksi sotilas sai surmansa sala-ampujan luodeista Gazan rajalla, kaksi muuta surmattiin Länsirannalla tapahtuneissa puukotuksissa, joissa 2 muuta kärsivät lieviä vammoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251428

Tuhansia Gazan arabeja kokoontui perjantaina Gazan turva-aidan varteen, kuten he ovet tehneet joka perjantaiaamun rujouskokouksen jälkeen, kolmeen eri paikkaan aidan varrella. He kivittivät sotilaita, polttivat autonrenkaita ja eräässä tapauksessa heittivät käsikranaatin sotilaita kohti. Sotilaat vastasivat mellakantorjuntavälinein käyttämättä aseitaan. Hamasin terveysministeriö Gazassa ilmoitti 120 arabin haavoittuneen eriasteisesti. Arabit väittivät ampuneensa alas IAF:n dronen, joka ampui kyynelkaasu-kranaatteja pahimpaan hässäkkään; luultavasti teknisen vian vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251415,

Turvallisuusjoukot pidättivät perjantaina 3 vasemmistolaista provokaattoria, jotka lähestyivät juutalaista Mitzpe Yair yhteisöä Hebronvuoren eteläpuolella.
Yksi pidätetyistä oli Breaking the Silence johtaja Avner Gevaryahu; toinen oli yhteisön tiedotusjohtaja Achiya Shantz,ja kolmas äärivasemmistolainen asianajaja Michael Sfard, joka vapautettiin kuulustelun jälkeen. Tämä järjestö kerää anonyymejä kertomuksia sotilailta heidän omista pahoista teoistaan, joita he julkaisevat todellisena tilanteena IDF:n sisällä. Ei silti, etteivätkö he tekisi pahojakin eettisiä ja moraalisia virheitä, mutta niiden julkaiseminen IDF:n imagon ja maineen häpäisemiseksi on petokseen verrattava rikos. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251410,

Alla olevassa linkissä voitte seurata viikon tapahtumia 60 sekunnissa. https://www.jpost.com/Israel-News/From-nuclear-center-Netanyahu-warns-those-threatening-to-destroy-Israel-566129,

SÄÄTILA TÄNÄÄN.
Jerusalem 20 -32; Tiberias 26 -39; Sulameri 28 -39; Eilat 28 -42 +C-astetta. Aurinkoinen sää jatkuu, lämpötila voi nousta vähän.

Abbasin kausi alkaa olla meneillään- lopullisesti. Hän kärsii muistikatkoista eikä enää muista, miten se litania palestiinalaisten kärsimyksistä menikään. Hän jopa sanoi kerran, että aseitten sijaan on parempi rakentaa kouluja ja sairaaloita, minkä PA kiireesti poisti internetistä. Hänen kasvonsa ovat pöhöttyneet kuin sikotaudissa viimeisen sairaalakäynnin jälkeen. https://www.jpost.com/Opinion/The-PA-at-the-end-of-Abbass-reign-566204