Friday, February 28, 2014

PERJANTAI 28.02.14


PERJANTAI 28.02.14.
1. PERJANTAINA on ennusteen mukaisesti aurinkoista, vaikka taivas näyttää olevan ohuitten pilvenhattaroitten ryydittämä. Lämmintä on suhteellisen mukavasti kuudentoista asteen verran päivällä, eikä tuuli näytä olevan turhan kova. Sapattina taivas muuttuu puolipilviseksi lämpötilan edelleen noustessa, mutta sunnuntaiksi ennustetaan hellettä lämpötilan noustessa iltapäivällä 26 asteeseen. Maanantaina taivas pilveilee uudelleen lämpötilan romahtaessa alle 20 asteen. Kovin on vaihtelevaa säätä ennusteen mukaan; kiitos kumminkin. Lämpötilat: Jerusalem 8 -16; Tiberias 11 -22; Suolameri 15 -25; Eilat 13 -28 +C-astetta. Aurinko paistaa tänään pilvettömältä taivaalta, kuten ennustetaan.
2. KNESSETIN ulko- ja puolustusvaliokunnan alakomitean puheenjohtaja Eli Yishai sanoi eilen kotirintaman puolustusta käsittelevässä maratonistunnossa, että tilanne on kaaosmainen vastaavien ministerien kiistellessä, kenelle kuuluu vastuu mistäkin. "Pääministeri on tähän saakka kieltäytynyt tekemästä päätöstä velvollisuuksien jakamisesta", Yishai totesi. "Me emme ole valmistautuneet siten, että pystyisimme selviytymään kotirintamaa vastaan tehdyssä hyökkäyksessä. Nyt on korkea aika saattaa asiat järjestykseen".
IDF:n sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Avi Kochavi paljasti tammikuussa, että Israelin viholliset ovat vuoden 1982 Libanonin sodasta lähtien keskittyneet iskemään siviilejä vastaan. "Tänään noilla mailla ja järjestöillä on 170 000 rakettia ja ohjusta, jotka on varastoitu asutuskeskuksiin ja jotka pystyvät iskemään Israelin siviiliasutusten keskittymiin.
KOTIRINTAMAN komentaja kenraalimajuri Eyal Eisenberg kertoi Haaretz lehdelle 2013, että Hizbullahilla on kymmenkertainen kapasiteetti iskeä Israelin verrattuna siihen, mitä sillä oli Libanonin kakkossodan aikana, jolloin se ampui Israelin siviilikohteisiin 4 200 rakettia 34 vuorokautta kestäneen sodan aikana. Hän arvioi, että se pystyy ampumaan 1000 rakettia päivässä koko potentiaalisen seuraavan konfliktin aikana.
GAZASSA valtaa pitävä Hamas on lisännyt huomattavasti asearsenaaliaan vuoden 2012 Pillar of Defense operaation jälkeen. Hamas on kehittänyt edelleen rakettiensa kantokykyä, joista M-75 yltää nykyisessä muodossaan Tel Aviviin ja Jerusalemin liepeille. Hamas yritti osua niillä edellisen operaation aikana parlamenttitaloon, mutta raketit eivät yltäneet kohteeseensa. Sen sijaan ne pystyivät vaurioittamaan asuntokerrostaloja Tel Avivin eteläosissa.
IDF ja puolustusministeriö vastasivat aiemmin kotirintamasta hallituksen valvonnassa, mutta uuden järjestelmän myötä vastuista ja velvollisuuksista kiistelevät armeija, puolustus-ministeriö, poliisi, yleisen turvallisuuden ministeriö, kotirintaman ministeriö ja paikalliset kunnat. Valtiontarkastaja Joseph Shapira puuttui raportissaan kotirintaman vastuu-velvollisuuksien epämääräisyyksiin ottaen esimerkin Magen David Adom ambulanssit, joita sekä poliisi että armeija käyttävät, mutta on epäselvää, kummalla on ylin käskyvalta, mikä kriisitilanteissa voi aiheuttaa ristiriitaisia komentoja. Puolustusministeriön pääsihteeri Dan Harel sanoo yksiselitteisesti, että puolustusministeriöllä tulee olla ylin komentovalta sekä normaaleissa että kriisitilanteissa. http://www.timesofisrael.com/israels-home-front-unprepared-for-enemy-attack
3. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hasan Nasrallah kehotti torstaina järjestönsä sotilasjohtajia valmistautumaan sotaan vastauksena IAF:n maanantai-iltana tekemiin iskuihin sen tukikohtaan ja autokolonnaan, jonka uskotaan kuljettaneen ballistisia ohjuksia Syyriasta Libanoniin. Israel ei ole virallisesti kieltänyt eikä kumonnut uutista iskuista.
LIBANONILAINEN journalisti Ibrahim al-Amin, Al-Akhbar päivälehden toimittaja, jolla on läheiset suhteet Hizbullahin kanssa, kirjoitti kolumnissaan: "Äskeisessä puheessaan Hassan Nasrallah varoitti, ettei Hizbullahin valmiudella taistella vihollista (Israelia) vastaan ole mitään tekemistä muitten taistelujen kanssa. Mitä hän ei kertonut julkisuudessa, sen hän kertoi järjestönsä sotilasjohtajille suljetussa tilaisuudessa. Hän kehotti heitä valmistautumaan toimintaan varoittaen, että Hizbullah voi joutua kolmen rintaman sotaan: Syyriassa, Libanonin sisällä ja vihollista (Israelia) vastaan". IDF asetti keskiviikkona Libanonin rajalla olevat joukkonsa hälytysvalmiuteen jännityksen kasvamisen vuoksi.
DAILY STAR lehti Libanonissa kertoi maanantaina IAF:n koneitten iskuista Bekaan laaksossa lähellä Syyrian rajaa. Lehden mukaan iskujen kohteina oli kaksi ohjuksia kuljettavaa rekkaa sekä ohjusten laukaisualusta. Hizbullah kielsi uutisen todenperäisyyden. Israelin turvallisuus-virkailija kertoi TIME viikkolehdelle, että IAF oli todella iskujen takana, ja keskiviikkona Hizbullahin pääsihteeri Nasrallah myönsi iskujen tapahtuneen ilmoittaen vastatoimista sopivana aikana ja valitussa paikassa. http://www.timesofisrael.com/nasrallah-preps-hezbollah-for-possible-war-with-israel
4. VALKOISEN TALON tiedottaja Jim Carney kertoi median edustajille, ettei presidentti Obama käytä tilaisuutta hyväkseen tavatessaan sekä pääministeri Netanyahun maanantaina, että PA:n puheenjohtajana Abbasin 17. maaliskuuta Washingtonissa, painostaakseen heitä kumpaakaan myönnytyksiin. Hän myös selitti, että presidentti tulee tavattuaan osapuolet päättämään, onko hänen tarpeen puuttua neuvottelujen kulkuun.
CARNEY vakuutti, että Obaman tarkoituksena on saada suoraa informaatiota tilanteesta rauhanprosessin rintamalla ja yksityiskohtien selvittelemisessä. New York Times raportoi aiemmin, että Obama lisää aktiivisuuttaan keskusteluissa Kerryn kehyssuunnitelmasta. USA:n nimeämätön virkailija kuitenkin vihjasi, että Obama päättää asiasta tavattuaan Israelin ja palestiinalaisten johtajat. Kerryn alkuperäisen suunnitelman mukaan osapuolten tulee allekirjoittaa kehyssopimus ennen huhtikuun 29. päivää, mutta Kerry arvioi, että tarvitaan lisäaikaa kaukana toisistaan olevien näkemysten hiomiseksi, mitä Erekat vastustaa.
CARNEY kertoi osapuolten käsittelevän kaikkia keskisiä kysymyksiä konfliktin lopettamiseksi lopullisesti. Hän kutsui kehyssuunnitelmaa tärkeäksi dokumentiksi. PA:n tukema päivälehti Al-Quds raportoi Pariisin kokouksen jälkimaininkina, etteivät Kerryn kehyssuunnitelmassa esitetyt yksityiskohdat Palestiinan valtion pääkaupungista, Jordanin laaksosta ja setlementtien liittämisestä Israeliin sekä Israelista juutalaisena valtiona ole saaneet myönteistä vastaanottoa Ramallahissa. Raporttien mukaan Abbas poistui Pariisin neuvotteluista Kerryn kanssa syvästi vihastuneena syyttäen Kerryä Israelin vaatimusten esittelijänä. Abbasin kerrotaan uhanneen luopuvansa myöntyvästä asenteestaan Kerryn suunnitelman onnistumiseksi. PA uhkaa alistaa kysymys YK:n elimiin. http://www.timesofisrael.com/white-house-obama-wont-pressure-sides-over-framework-deal
5. VASTOIN pääministerin vakuutuksia, ettei rakennustoimintaa keskeytetä Juudean ja Samarian alueilla, Yedioth Aharonoth lehti raportoi torstaina, että Jordanin laakson alueneuvoston puheenjohtaja David Elcaiiani kertoo käyneensä kyselemässä hallituksen sihteeriltä Avichai Mandelblitilta, miksi rakennuskohteitten rakentaminen ei etene, vaikka ne ovat saaneet puolustusministeriön hyväksymisen. Hänen saamansa tylyn vastauksen katsotaan tarkoittavan, että joku puhuu muunneltua totuutta.
Mandelblit kertoi tämän johtuvan pääministerin omaksumasta kannasta, jonka mukaan uusia kohteita ei aloiteta suurten yhteisöblokkien ulkopuolella. Hän kertoi edelleen, että ohje tuli korkeimmalta taholta, eli Netanyahulta. "Saimme ohjeet politiikan tekijöiltä olla edistämättä suurten blokkien ulkopuolella olevia kohteita. Odotellaan rauhassa kunnes palaamme Washingtonin neuvotteluista, sitten voimme jatkaa keskustelua", hän vastasi.  
Suurilla blokeilla tarkoitetaan tavallisesti Arielia, Maale Adumimia ja Etzion blokkia, vaikka raporttien mukaan Netanyahu haluaa 10 setlementtiryhmää liitettäviksi Israeliin rauhan-sopimuksen yhteydessä, joihin kuuluu koko Jordanin Laakso, jonka Israel haluaa pitää omistuksessaan turvallisuussyistä. Knessetissä on keskusteltavina esityksiä Laakson liittämiseksi Israeliin, ja YK raportoi laittomasti rakennettujen palestiinalaistalojen purkamisesta, jonka se väittää nousseen entisestään. Obama on tiettävästi kehottanut Netanyahua asettamaan Juudeaan ja Samariaan ei-virallisen rakennuskiellon.
Talonrakennusministeri Uri Ariel kiistää ehdottomasti väitteet rakennuskiellosta Jordanin Laaksossa, mutta näyttää, ettei tieto ja informaatio pääministerin kansliasta saavuta rakennusministeriötä. Tämä on omituista leikkiä vakavilla asioilla kansan kustannuksella, jossa panoksena on hallituksen ja pääministerin uskottavuus. Salailu ja pimeässä tehdyt päätökset ja sopimukset kuuluvat Israelin pääministerien toimenkuvaan, mistä on kuvaava esimerkki tapa, jolla Ariel Sharon junaili Gazan juutalaisten karkotukset. http://www.timesofisrael.com/official-said-to-confirm-informal-settlement-freeze
6. POLIISI asetti ikärajoituksia arabimiesten päästämiseksi Temppelivuoren alueelle perjantain rukouksiin mellakoiden välttämiseksi. Tämä on yleistynyt tapa etenkin juhlapyhien aikaan. Arabit sytyttivät tuleen poliisin vartiokopin Damaskosportin vierellä. Se oli käyttämätön, mutta osoittanee arabien etsivän kohteita osoittaa mieltään Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177947#.UxBF9UBsNDQ
7. KAKSI arabia esti taksinkuljettajaa jatkamasta matkaansa ajaen autonsa hänen eteensä, jonka jälkeen he puukottivat taksinkuljettajaa ja ryöstivät hänet varastaen hänen autonsa. Tapaus sattui Arielin tien risteyksessä Samariassa. Taksinkuljettaja kärsi lieviä puukonhaavoja varkaudesta, mutta menetti ajokkinsa ja elantonsa. Samantapainen ryöstö tapahtui maanantaina Barkan risteyksessä. Siinä arabit varastivat naiskuljettajalta hänen autonsa, jonka poliisit löysivät Fundakin arabikylästä. Poliisin arvion mukaan hyökkäykset olivat rikollisten suorittamia, ei terroristien.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177945#.UxBHEkBsNDQ
Thursday, February 27, 2014

TORSTAI 27.02.14


TORSTAI 27.02.14
1. ENNUSTEEN mukaisesti lämpömittari näytti 8 +astetta, ja taivas oli harvan ja ohuen pilvipeitteen suojassa, kuten luvattiinkin. Huomenna perjantaina selkenee ja aurinko paistaa täydeltä terältään, jos ennusteet pitävät paikkaansa. Sapattina on taivas taas puolipilvinen. JP:n mukaan Kinneretin vedenpinta pysyttelee paikoillaan, 1.135 m ylimmän punaisen linjan alapuolella. Jos tuo linja saavutetaan, järven vettä joudutaan juoksuttamaan Jordanjokeen. Lämpötilat: Jerusalem 8 -14; Tiberias 11 -20; Suolameri 17 -24; Eilat 14 -25 +C-astetta.
2. PÄÄMINISTERIN kanslia ilmoittaa, ettei se muuta Jerusalemin Temppelivuorella vallitsevaa tilannetta. Siten islamsäätiö wagf tulee edelleenkin valvomaan vuorelle nousseiden eleitä ja huulten liikkeitä, ettei vain joku onneton pyri esittämään vaikka äänettömiäkin rukouksia, koska vain muslimit saavat rukoilla vuorella omaa Allahiaan. Miksi tämä on niin tärkeä muslimeille, eiväthän he rukoile Israelin Jumalaa? Juutalaisista he sanovat, että he saastuttavat pelkällä olemassa olollaan, ja sama kai koskenee kristittyjä ja muitakin eri uskontokunnan edustajia, joita heitäkin käy kokemassa vuorelle ominaista ilmapiiriä. Jordanian parlamentti äänestää esityksestä, jonka mukaan 1994 rauhansopimus Israelin kanssa peruutetaan kaikilta osin, jos Temppelivuoren järjestelyihin puututaan.
Knessetissä puidaan Moshe Feiglinin laatimaa esitystä, jonka mukaan Israelin tulee ulottaa rauhan-sopimuksessa pidättämänsä hallintaoikeus koko Temppelivuoren alueelle ja toteuttaa sen mukaiset poliisin valvontajärjestelmät toistuvien mellakoiden lopettamiseksi sekä juutalaisiin kohdistuvan syrjintäkäytännön muuttamiseksi. Feiglin selitti esitystään tähän tapaan. "Ilman Temppelivuorta me olemme kodittomia. Ei Tel Avivissa, ei Haifassa eikä missään muuallakaan. Ei ole tarkoitusta eikä päämäärää itsenäisyytemme ilmentämiseksi koko maailmassa. On aika lopettaa itsenäisyytemme rapautuminen Jerusalemin sydämessä".
ARABILIITTO piti PA:n pyynnöstä keskiviikkona kiireisen erityisistunnon, jossa käsiteltiin Temppelivuoren tilannetta, mikä osoittaa muslimien syvän kiinnostuksen kysymykseen. Arabiliiton apulaispääsihteeri Ahmed Ben Helli sanoi Al-Aksa moskeijaa vastaan tehtyjen väkivaltaisuuksien ylittäneen kaikki rajat. Hän kritisoi "Israelin viranomaisia siitä, että he sallivat juutalaisten ääriainesten rynnäköidä Pyhälle Vuorelle", kuten Kuwait News Agency raportoi. "Jos Israel jatkaa tätä politiikka, se todistaa, ettei se halua rauhaa, vaan jatkaa kansainvälisten lakien ja päätöslauselmien rikkomista", totesi PLO:n lähettiläs Barakat al-Farra Kairossa Maan uutistoimiston mukaan. Ammanissa Jordanian parlamentti hyväksyi ei-sitovan päätöslauselman karkottaa Israelin lähettiläs Daniel Nevo ja kutsua Israelin lähettiläänsä kotiin Temppelivuorta koskevan keskustelun vuoksi.
JORDANIAN mediakysymysten ministeri Muhammad al-Momani totesi, että mitkä tahansa yritykset koskea Al-Aksa moskeijaan merkitsee rauhansopimuksen romuttamista maiden välillä, kuten jordanialainen uutislehti Al-Chad raportoi keskiviikkona. Tiistaina 47 Jordanian kansanedustajaa allekirjoittivat esityksen, jossa vaaditaan 1994 rauhansopimuksen peruuttamista. Tarkkailijat uskovat, ettei esitys johda mihinkään, koska kuningas tulisi estämään veto-oikeudellaan sen tulon voimaan. Kuningas esitti puheessaan muutamia päiviä sitten toivomuksen, että puheet Jordaniasta vaihtoehtoisena palestiinalaisvaltiona lopetetaan kokonaan ja kaikki siihen liittyvät rinnakkaiskysymykset poistetaan päivä- järjestyksestä, koska maalla on käsiteltävänä paljon painavampia ja kiireellisempiä asioita.   http://www.jpost.com/National-News/PMO-Israel-will-not-change-status-quo-on-the-Temple-Mount-343688
3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasi USA:n ulkoministeri John Kerryn Pariisissa alkuviikosta keskustellen Kerryn tiimin laatimasta kehyssuunnitelmasta, jonka yksityiskohtia ei ole julkistettu. Sitä ei julkistettane myöskään pääministeri Netanyahun Washingtonin vierailun aikana ensi kuun alussa, jonka aikana hänen on määrä tavata presidentti Obama.
AL-QUDS lehden julkistaman raportin mukaan John Kerry esitti Abbasille Pariisissa muutamia kohtia hänen tiiminsä laatimasta suunnitelmasta. Raportissa kerrotaan, että Abbas poistui tapaamisesta julmistuneena syyttäen, että Kerry on asettunut Israelin vaatimusten taakse. Raportin mukaan Abbas uhkasi lopettaa keskustelut Israelin kanssa saatuaan tietää, että suunnitelmassa esitetään Palestiinan pääkaupungiksi Jerusalemin itäpuolella olevaa Beit Haninian lähiötä eikä Jerusalemin itäosaa, kuten hän vaatii. Abbasin vaatimukseen Jerusalemin itäosasta kuuluvat kaikki 1949 aselepolinjan itäpuolelle jäävät alueet, myös Israelin rakentamat uudet lähiöt kuteen Gilo, Har Homa, Ranskalainen Kukkula jne. Al-Quds raportin mukaan Jordanin Laakso ei myöskään kehyssuunnitelman mukaan tule kuulumaan Palestiinan valtioon.
RAPORTIN mukaan Abbas kutsui mielipuolisiski Kerryn vaatimuksia tunnustaa Israel juutalaisena valtiona ja hyväksyä Israelin vaatimus, että 10 juutalaisyhteisöä tulee liittää Israeliin aiempien kolmen tai neljän asemesta. Voidakseen tyynnytellä Abbasin raivoa Al-Quds kertoo Kerryn tarjonneen hänelle vierailua presidentti Obaman luona Washingtonissa. Obama vihjaili jo aiemmin aikovansa kutsua Abbasin Valkoiseen Taloon, mutta päivämäärä on jätetty avonaiseksi. Obama on tiettävästi alkanut pitkästyä Kerryn valvomien rauhan-keskustelujen hitauteen ja aikoo puuttua niihin henkilökohtaisesti saadakseen Abbasin ja Netanyahun painostettua suostumaan Kerryn kehyssuunnitelmaan.
UUTISRAPORTTIEN mukaan, joita levisi alkuviikosta, Abbas on tyytymätön rauhan-keskustelujen etenemiseen sanoen, etteivät ne johda mihinkään, koska "niissä ei tunnusteta palestiinalaisten laillisia oikeuksia", kuten Abbasin sanotaan todenneen. "Minä, eikä arabimaailma, tule tunnustamaan Israelia juutalaisena valtiona, ei nyt eikä koskaan", kuten hän raporttien mukaan vakuutti.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Report-Abbas-threatened-to-torpedo-peace-talks-over-Kerry-framework-proposals-343675, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/US-unlikely-to-unveil-peace-framework-during-Netanyahu-Obama-meeting-next-week-343668
4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tapaa presidentti Barack Obaman Valkoisessa Talossa ensi viikon maanantaina. New York Times kertoo, että Kerryn valvomat keskustelut Israelin ja PA/PLO:n välillä ovat saavuttaneet lakikorkeutensa, josta ei näytä olevan etenemismahdollisuutta. Siksi on tarkkailijoiden mukaan oikea aika Obaman puuttua asiaan painostaakseen nuo keskenkasvuiset poikaviikarit luopumaan loputtomista kahinoistaan ja hyväksymään Kerryn tiimin laatiman kehyssuunnitelman. Aikaa sen hyväksymiseen on alkuperäisen aikataulun mukaan enää pari kuukautta, joskin Kerry vihjailee jatkavansa sitä tarvittaessa jopa vuoden loppuun, mitä PA:n taholta vastustetaan: Ei minuuttiakaan yli 9 kuukauden, kuten Saeb Erekat runoili, mutta Abbas siitä päättää.
New York Timesin mukaan Obama pyrkii painostamaan tasapuolisesti sekä Netanyahua että Abbasia tavatessaan hänet myöhemmin maaliskuussa. Ulkoministeri John Kerry on saanut hoitaa rauhankeskusteluja Israelin ja PA/PLO:n välillä itsenäisesti vaikka hän lieneekin ollut jatkuvassa kontaktissa Obaman kanssa. Hän on tehnyt ulkoministerikautensa aikana 11 matkaa Israeliin sukkuloiden Jerusalemin, Ammanin ja Ramallahin välillä, joten ei häntä ainakaan voida moittia siitä, ettei hän olisi yrittänyt tosissaan.
Valkoisen Talon virkailija sanoo, ettei Obama voi ottaa sitä riskiä, että häntä voitaisiin syyttää asiaan puuttumattomuudesta silloin, kun sitä eniten tarvittaisiin. Onko hänellä arvovaltaa sittenkään solmia kaukana toisistaan olevia narunpäitä, joista toinen taitaa olla liian lyhyt, on arvailujen varassa. Hän voi tietenkin uhkailla Netanyahua taloudellisen yhteistyön lopettamisella ja solmittujen asekauppojen peruuttamisella, joista F-35 koneen toimitusten tulisi alkaa viimeistään ensi vuonna - ja ehkä tarjota jotain huipputeknologiaa hälventääkseen pääministerin pahoja aavistuksia PA/PLO:n lopullisista aikeista Israelin suhteen. Abbasille hän voi luvata muutamia satoja miljoonia USD tyydyttääkseen akuutin käteisen tarpeen, mutta sikäli kuin raportteihin on uskomista, arabien päämääränä ei ole elää rauhassa ja turvattuna Israelin rinnalla, vaan Israelin tuhoaminen ja ääri-islamilaisen kalifaatin perustaminen sen raunioille. Kerryn ja Abbasin tapaaminen Pariisissa ei lupa hyvää hänen kehyssuunnitelmalleen Abbasin poistuessa niistä julmistuneena syyttäen Kerryä Israelin vaatimusten tukemisesta. http://www.timesofisrael.com/obama-to-press-netanyahu-abbas-to-accept-framework
5. IDF ottaa todesta Hizbullahin pääsihteerin uhkaukset iskeä Israeliin kostoksi väitettyihin IAF:n koneitten suorittamiin ohjusiskuihin sen tukikohtaan Libanonissa lähellä Syyrian rajaa. IDF asetti sotilaansa Libanonin rajalla korkeaa hälytysvalmiuteen ja kehotti rajan läheisyydessä olevia juutalaisyhteisöjä suureen tarkkaavaisuuteen sekä pysyttelemään kaukana rajalla olevasta turva-aidasta.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi järjestönsä iskevän kostoksi, mutta valitsevansa siihen sopivan ajan ja paikan. Hizbullah on toistaiseksi sidottu Syyrian taisteluihin eikä halunne kiihdyttää tilannetta tässä vaiheessa. Maanantai-iltana suoritetut ohjusiskut kohdistuivat Hizbullahin asevarikoihin ja autokolonnaan, jonka uskotaan pyrkineen tuomaan Syyriasta pitkälle kehitettyjä ballistisia ja risteilyohjuksia Hizbullahin tukikohtiin Libanonissa. http://www.timesofisrael.com/amid-hezbollah-threats-idf-raises-alert-on-lebanon-border
6. USA:n sponsoroima investoijien konferenssi kokoontuu Prahaan maaliskuun 8. -9. päivinä pyrkien selvittämään Palestiinan Auktoriteetin vararikossa olevaa taloutta. PA:n velka ulkomaisille ja paikallisille vallisille on 4.2 miljardia USD. Yksin Israelin sähköyhtiölle IEC karttunut velka on 1.369 miljardia NIS (n.400 miljoonaa USD). Yhtiön taholta kerrotaan, että jos se olisi yksityinen yhtiö, se olisi lopettanut sähkön toimittamisen vuosia sitten. Mutta valtionyhtiönä sen tulee huomioida poliittiset näkökohdat, eikä voi keskeyttää toimituksia, vaikka velka kasvaa 70 -90 miljoonaa NIS kuukaudessa.
Prahan konferenssiin tulee huomattavia virkailijoita, kuten Tony Blair ja Madeleine Albright sekä viitisen kymmentä liikemiestä. Konferenssilla ei ole varoja tarjottavina, mutta sen tarkoituksena on innostaa rahoittajia kiinnostumaan sijoittamaan varojaan palestiinalaisiin kohteisiin. Kerryn neuvotteleman kehyssuunnitelman arvioidaan vaikuttavan halukkuuteen positiivisesti tai negatiivisesti riippuen neuvottelujen etenemisestä. Palestiinalaisilla on kaksi suurta rakennusprojektia, yksi on Rawabin kaupunki Ramallahin pohjoispuolella ja toinen on hotelli- ja turismikeskuksen rakentaminen Jerikoon, joka on vasta kehittelyvaiheessa. http://www.timesofisrael.com/us-to-broker-investment-into-palestinian-econom, http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Electrical-storm-343643
7. KE Hotoveli sanoo, että vasemmiston todellinen pelko Temppelivuorella on se, että siitä tulee keskeinen uskonnollinen symboli, jossa ihminen joutuu kosketusetäisyydelle pyhyyttä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177915#.Uw74MUBsNDQWednesday, February 26, 2014

KESKIVIIKKO 26.02.14


KESKIVIIKKO 26.02.14
1. ENNUSTEEN mukaan tänään pitäisi olla vesisadetta koko maassa eteläisintä kärkeä lukuun ottamatta, ja jokunen sadepisara putoili päähän puoli seitsemän maissa hakiessani lehden, mutta aurinko pilkistelee pilvien raosta eikä näytä ollenkaan jatkuvalta sateelta. Ehkäpä pohjoisessa sataakin, mutta Kinneretin vedenpinnan nousu on pysähtynyt JP:n mukaan. Torstaiksi luvataan puolipilvistä säätä, joka perjantaina selkenee aurinkoiseksi. Lämpötilat: Jerusalem 9 -14; Tiberias 11 -20; Suolameri 17 -24; Eilat 14 -25 +C-astetta. Erikoisuutena mainitaan, että vettä pitäisi sataa Suolamerelläkin, mitä tapahtuu vain kerran vuodessa. Kuurottaisia sateita voi silti tulla Jerusalemin ympäristössäkin, mikä lienee syytä huomioida.
2. UUTISIA lyhyesti.
3. 47 jordanialaista kansanedustajaa vaatii 1994 solmitun rauhan-sopimuksen peruuttamista "Al-Aksa moskeijaa vastaan tehtyjen hyökkäysten vuoksi", kuten vaatimusta perustellaan. Israel ei ole syyllistynyt niihin, joten lienevät ET-olijoitten tekemiä. http://www.jpost.com/Middle-East/47-Jordanian-MPs-call-to-cancel-Israel-peace-treaty-over-Knesset-Temple-Mount-debate-343580
4. "Ilman Temppelivuorta ei ole Israelia" totesi ke. Moshe Feiglin eilen Knessetin alkaessa keskustelun Israelin valvonnan ulottamisesta koko vuoren alueelle. Vasemmisto varoittaa, että vuori on kuin painekattila, joka odottaa räjähtämistään. PA:n arabit järjestivät eilen Temppelivuorella rajuja hyökkäyksiä Jerusalemin poliisia vastaan ryydittääkseen keskusteluja Knessetissä, joita kutsutaan myrskyisiksi. Juutalaiset ovat yhä kärkevämmin kritisoineet Jerusalemin poliisin asettamia rajoituksia vuorella, juutalaisten pyhimmällä paikalla. Länsimuuri on kuningas Herodeksen rakentama, lähes kaksinkertaiseksi laajentaman ylätasanteen tukimuuri, eikä lähelläkään muinaisia Temppeleitä.   http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Stormy-debate-Knesset-hosts-first-ever-parley-on-Temple-Mount-sovereignty-in-plenum-343562
5.  Jordanian hallituksen virkailija Abd Nasser al-Nasser, joka vastaa Jordanian puolesta Jerusalemin uskonnollisten kohteiden valvonnasta, vakuuttaa jordanialaisen Al-Rad lehden mukaan tiistaina ehdottomasti vastustavansa Israelin vaatimuksia, että muutkin kuin muslimit voisivat rukoilla Temppelivuorella. V. 1994 rauhansopimuksessa Israel tunnusti Jordanian erityisen roolin Temppelivuorella. Asiasta keskustellessa Knessetissä viime viikolla Israelin arabikansanedustajat rynnistivät vastalauseeksi ulos salista. Israelin päärabbinaatti vastustaa juutalaisten nousua Temppelivuorelle, koska he sanovat, ettei ole tarkkaa selvyyttä, missä I ja II Temppeli sijaitsivat, ja voivat siten tietämättään rikkoa Temppelin pyhyyttä, koska vain papeilla ja leviläisillä oli oikeus mennä sinne sisälle. Päärabbeja ei näytä häiritsevän se, että kuuta ja tähteä palvovat muslimit tallaavat vuorta estoitta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Report-Jordan-vetoes-Israeli-request-to-allow-Jewish-prayer-on-Temple-Mount-331443
6.  Korkea Israelin virkailija vihjaa, että maanantai-iltana Libanonin itäosassa tehdyt ilmaiskut olivat IAF:n koneitten suorittamia. IDF ja pääministeri pysyvät asiasta vaiti. TIME-viikko-lehdelle annetun vihjauksen mukaan IAF:n koneet iskivät pitkälle kehitettyjä ohjuksia kuljettavaan autosaattueeseen ja ohjustukikohtaan estääkseen Hizbullahia saamasta niitä. Netanyahu totesi Merkelin vierailun yhteydessä tehtyyn kysymykseen: "Politiikkamme on täysin selvä. Me emme puhu raporteista tai siitä mitä teimme tai olimme tekemättä, mutta me teemme sen, mikä on tehtävä kansalaistemme suojelemiseksi". http://www.jpost.com/Middle-East/Senior-security-official-IAF-hit-missile-convoy-entering-Lebanon-343558
7. Israelin merivoimien korkea virkailija sanoo, että Hizbullahilla on luultavasti Venäjällä valmistettuja Yakhont risteilyohjuksia, joilla se pystyy tehokkaasti uhkaamaan Israelin aluksia Välimerellä. Yakhont on yliäänen nopeudella, lähellä merenpintaa kulkeva ohjus, joka etsii automaattisesti kohteensa annettujen koordinaattien mukaan. Sen kantomatka on n. 200 km, ja sen havaitseminen ennen räjähtämistä on vaikea ja torjunta lähes mahdoton vasta-toimille varatun ajan lyhyydestä johtuen. Israel varautuu Välimerellä olevien kaasunporaus lauttojensa varjelemiseen lisäten sekä ilma-että meripuolustusta. Israelin merivoimat INF saa kaksi sukellusvenettä Saksasta 2014 aikana, jotka lisäävät kapasiteettia neljästä kuuteen. INS-Tanin lipuu palvelukseen lähipäivinä, INS-Rahav kuusi kuukautta myöhemmin. Ne ovat Dolphin- luokan veneitä varustettuina viimeaikaisimmin laittein ja asein, ja niiden moottorit sallivat pitkiä sukelluksia tarvitsematta välillä nousta pintaan hapensaantia varten. Ne voidaan varustaa torpedoilla ja risteilyohjuksilla, myös ydinkärjillä varustetuilla. http://www.jpost.com/Defense/Senior-Navy-source-Hezbollah-probably-has-Yakhont-missiles-343540
8. USA:n presidentti Barack Obama kielsi armeijaa turvautumasta EMP-tekniikan käyttämisestä Assadin armeijaa vastaan Syyrian useissa kriisitilanteissa. Se olisi kätevästi estänyt Assadin ilmavoimien käyttämisen ja tehokkaasti rampauttanut Syyrian armeijan, mutta olisi samalla siirtänyt koko Syyrian yhteiskunnan vuosikymmeniä taaksepäin tuhoten kaikki sähköiset laitteet, johdotukset ja siirtokeskukset. Sähkömagneettinen Pulssi EMP aiheuttaa äkillisen jännitteen nousun, joka voidaan aiheuttaa ihmisen toimin, tai myös auringonpurkausten kautta, ja jota laitteistot ei ole suunniteltu kestämään.  http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_pulse, http://www.jpost.com/International/White-House-mulled-waging-a-cyber-war-in-Syria-343564
9.  Knessetissä järjestetyssä "Land of Israel" tilaisuudessa kansanedustajat kritisoivat USA:n tapaa valvoa ns. rauhankeskusteluja syyttäen, että USA asennoituu kaikessa PA/PLO:n kannalle. Toiseksi he ihmettelivät, miksi Jonathan Pollard on edelleen vankilassa kärsittyään 29 vuotta hänelle langetetun täysin kohtuuttomaksi osoittautuneen tuomion vuoksi. Altavastaajana oli USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro, joka varmaan korvat punaisina kuunteli kansanedustajien moitteita yrittäen puolustaa maansa hallitusta. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Right-wing-MKs-to-Shapiro-US-taking-side-of-Palestinians-in-peace-talks-343538
10. ISRAELISSA on yhä kärkevämmin saamassa jalansijaa näkemys, etteivät John Kerryn sponsoroimat neuvottelut johda minnekään, ja vaikka johtaisivatkin, niiden tuloksena perustetaan yksi uusi ääri-islamin valtio, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen. Siksi julkisesti puhutaan mahdollisuudesta, että Israel liittää Juudean ja Samarian valtioonsa – ja ehkä myös Gazan kaistan -, mutta Israelin USA:n entinen lähettiläs Mike Oren esittää omaa B-suunnitelmaansa, jota hän suosittaa käytettäväksi silloin, kun PA/PLO hakee YK:n suoraa tunnustusta valtiolleen. Hän suosittaa yksipuolista vetäytymistä Juudeasta ja Samariasta kuitenkin jättäen huolellisesti rajakysymyksen auki. Tilanne olisi sama kuin Gazassa, joka on maliesimerkki Libanonin eteläosasta vetäytymisen ohella siitä, miten sitä ei tule suorittaa. http://www.timesofisrael.com/if-peace-talks-fail-michael-orens-plan-b/
11. JP:n vakiokolumnisti Caroline Glick esittelee täysin toisenlaisen vaihtoehdon, joka on saamassa jalansijaa Israelissa. Hän suosittaa Juudean ja Samarian liittämistä Israeliin vaikka ilman sopimusta, jos sellaista ei pystytä solmimaan. Hän kertoo, että 75 Amerikan juutalaisista yhtyy toteamukseen, ettei arabien päämääränä kahden valtion perustamisella ole tarkoitus saada pysyvä rauha Israelin kanssa, vaan sen tuhoaminen. Kuitenkin 50/47 % heistä tukee Palestiinan valtion perustamista. Ensi viikolla AIPAC:n tilaisuuteen kokoontuu 10 000 Amerikan juutalaista, joista ainakin tuo 47 % ei kannata Palestiinan valtiota.
Glick kertoo, miten hyvää tarkoittavat Israelin kannattajat kiihkeästi puolustavat kahden valtion periaatetta, koska median propagandan mukaan Israelia odottaa perikato koko maailman kääntyessä sitä vastaan, ellei Israel suostu Kerryn tiimin laatimaan suunnitelmaan, jossa Israelia vaaditaan vetäytymään Auschwitzin rajoille, 1949 aselepolinjoille. Lisäksi sen tulee arabisuunnitelman mukaan ottaa valtioonsa 5 -8 miljoonaa arabi-pakolaista Kerryn suunnitelman mukaan. Glick toteaa, että arabien propagandistisen väestönlaskennan mukaan PA:n palestiinalaiset olisivat enemmistönä Jordan joen länsipuolella ja voisivat toteuttaa Israelin tuhoamisen demokraattisin keinoin.
Glick osoittaa artikkelissaan, miten PA:n antamat tiedot todellisestä väestönmäärästä hallitsemillaan alueilla ovat 50 % liioiteltuja. Lisäksi lisääntyminen juutalaisten keskuudessa on 3.04 lasta naista kohti, kun se palestiinalaisten keskuudessa on 2.91. Tämäkin osoittaa Israelin kasvavan siirtolaisuuden kanssa, että demografia toimii Israelin hyväksi. Arabien keskuudessa siirtolaisuus on negatiivinen heidän suuren maastamuuttonsa vuoksi. Israel tulisi joka tapauksessa säilyttämään vahvan juutalaisen leiman, vaikka Israelin valtiossa toimittaisiinkin täysin ilman rotu- tai uskonnollisia painotteita sallien kaikille kansalaisilleen täydet oikeudet ja velvollisuudet. Se vapauttaisi arabit PA:n kleptomaniasta, korruptiosta ja yksinvallasta, jossa yksityisen kansalaisen oikeudet ovat minimaaliset.
CAROLINE GILCK on koonnut ajatuksensa kirjaan "The Israeli Solution, One State Plan for Peace in the Middle East". Crown Forum, Random House. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Column-one-The-Israeli-solution-342440
12. MYÖHÄISELTÄ pronssiajalta n.3 300 vuotta vanhoja hopeisia korvarenkaista ja muita esineitä kaivettiin arkeologisissa kaivauksissa lähellä Libanonin rajaa. Paikka on lähellä raamatullista kaupunkia Abel Beth Macah. Kaupunki sijaitsi Jordanin alkulähteillä Hulalaakson yläpuolella kuuluen Israelin kuningaskuntaan. Kuninkaitten kirjassa kerrotaan, miten Syyrian kuningas Ben Hadad I valloitti kaupungin 9. vuosisadalla eKr., ja uudelleen Assyrian kuningas Tiglath-Pileser III vuonna 733 eKr. http://www.timesofisrael.com/3300-year-old-silver-earrings-found-at-biblical-site
13. Valokuvaaja sattui painaisemaan kameransa laukaisijaa onnettomalla hetkellä saaden Merkelin ylähuuleen ikävän muiston huuliparrasta, josta Hitler tunnettiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4492607,00.html

     Tuesday, February 25, 2014

TIISTAI 25.02.14


TIISTAI 25.02.14
1. TÄNÄÄN luvataan sateita koko päiväksi koko maahan paitsi Eilatiin lämpötilojen ollessa suhteellisen alhaalla. Aamulla lehteä hakiessa taivas oli kauttaaltaan hyvin vetisen näköisten pilvien peitossa ja muutamia pisaroita tiputteli jo päähän. Jospa saataisiin kunnon sateita. Sateita luvataan myös keskiviikoksi, mutta torstaina pilvipeitteen pitäisi jo rakoilla. Kinneretin vedenpinta on alkanut hitaasti nousta, 1 sm päivässä. Lämpötilat: Jerusalem 8 -13; Tiberias 12 -19; Suolameri 14 -23; Eilat 12 -24 +C-astetta. Huomenna lämpötilojen ennustetaan nousevan yhden asteen verran sateista huolimatta. Nyt 11.00 aikaan sateet ovat tauonneet ja taivas on puolipilvinen.  
2. SAKSAN liittokansleri Angelika Merkel toi lähes koko 16 ministerin kabinettinsa Israeliin osoittaakseen maansa hallituksen horjumatonta tukea maailman ainoalle juutalaiselle valtiolle. Hän sanoi puheessaan maanantaina, että "lähes 50 vuoden ajan Saksa on työskennellyt olkapää olkapäässä kiinni Israelin kanssa sen turvallisuuden hyväksi.  Erottaman osa turvattua tulevaisuutta on, että Israelin juutalainen valtio elää rinnakkain Palestiinan valtion kanssa". Merkel totesi ennen tapaamistaan pääministeri Netanyahun hänen virka-asunnossaan, että hänen halituksensa on työskennellyt hellittämättä kahden valtion periaatteen hyväksi ja sanoi myös itse työskennelleensä idean edistämiseksi. "Haluamme nähdä edistystä". Merkel painotti puhuessaan median edustajille 24 tuntia kestävän vierailunsa alussa.
MEDIAN esittämistä varauksista huolimatta väittäen suhteiden olevan alempana kuin koskaan, Merkel painotti hallituksensa vierailun osoittavan hyvin syvää ystävyyttä, jota hän haluaa kehittää edelleen.
NETANYAHU totesi Saksan TV:n ZDF:n haastattelussa sunnuntaina, että Merkel ja hänen hallituksensa ovat "Suuria Israelin Ystäviä", ja toivotti heidät tervetulleiksi painottaen kahden valtion syvää liittoa, joka muotoutui suuren tragedian kautta, sekä toivoa ja suurta ystävyyttä ja yhteistoimintaa. Viitaten rauhanprosessiin palestiinalaisten kanssa, jonka pääministeri sanoi ajoittain johtaneen setlementtipolitiikan johdosta ristiriitaan Berliinin ja Jerusalemin välillä, hän totesi: "Haluan vakuuttaa sinulle Angelika, että Israel haluaa rauhaa". Hän lisäsi siihen, että Israel odottaa konfliktin lopullista ratkaisua ja vihollisuuksien loppumista. Siksi on tärkeää, että PA/PLO tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. Netanyahun puhetta värittää hänen syvä huolensa Israelin kyvystä puolustaa itseään mitä tahansa eteen tulevaa uhkaa vastaan Lähi-Idän kiehuvassa noidankattilassa.
Netanyahu ja Merkel tapasivat eilen illalla työillallisella, ja ulkoministeri Avigdor Liberman tapasi Merkelin hallituksen jäsenet mukaan lukien ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin joittenkin Israelin hallituksen ministerien kanssa Citadel hotellissa Jerusalemissa. Molempien maiden hallitukset pitävät yhteisen istuntonsa tänään tiistaina. Pääministeri ihmetteli PA/PLO:n asennetta, mikseivät ne voi hyväksyä, että hänelläkin on oikeus elämään. Hän viittasi tietoihin, miten Israel joutuu eristetyksi todeten, että Iranin musta varjo heittäytyy koko Lähi-Idän ylle, ja että arabimaat ovat periaatteessa Israelin kanssa samaa mieltä Iranin suhteista, koska uhka on yhteinen. Merkel tapaa myös oppositiojohtajan Isaac Herzogin sekä presidentti Peresin, joka ojentaa hänelle Presidentin mitalin. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Merkel-two-state-solution-is-part-and-parcel-of-securing-Israels-future-342428
Israel ja Saksa allekirjoittavat tiistaina työviisumisopimuksen, jolla nuoret opiskelijat voivat työskennellä toistensa maassa vuoden ajan. 18 -20-vuotiaat nuoret voivat hakea viisumia, jolla he voivat työskennellä kohdemaassa rahoittaakseen oleskelunsa siellä. Israelilla on samantapainen sopimus Uuden Seelannin kanssa. Toinen sopimus koskee 50 miljardin USD yhteistyötä Afrikassa. Apulaisulkoministeri Zeev Elkinin mukaan sopimus antaa Israelille mahdollisuuksia moniin Afrikan maihin. Berlin antaa konsuliapua Israelille maissa, joiden kanssa sillä ei ole diplomaattisuhteita.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-Germany-to-sign-work-visa-deal-342452
3. IRANIN ulkoministeri Mohammad Javad Zarif sanoo, että Iran on nyt avoinna pitkäaikaisten sopimusten solmimiseksi ja tekee käytännön toimia tämän mahdollistamiseksi. Iranin näkemys on vastoin USA:n tulkintaa marraskuussa tehdyn väliaikaisen sopimuksen sisällöstä. USA:n ulkoministeriön mukaan Iran on edelleen USA:n, EU:n ja YK:n asettamien sanktioitten rajoitusten alainen eikä siten avoin liiketoimiin.
Puhuessaan Belgiassa sunnuntaina Zarif sanoi maansa olevan avoin liikesuhteille. Iranin öljyministeriö toimii tämän vakuutuksen puitteissa esitellen laatimiaan uusia muotoja kehitysprojekteille, joiden se olettaa houkuttavan ulkomaisia sijoittajia. Uudet mallit tarjoavat ulkomaisille yhtiöille 25-vuotisia sopimuksia aiemman käytännön viiden vuoden sopimusten sijaan, joita sijoittajat vierastivat. Iranin öljyministeri Bijan Zanganeh arvioi, etteivät suuret öljy-yhtiöt ehkä uskalla tarttua tilaisuuteen sanktioitten pelossa, mutta että ministeriön tulee toimia turvatakseen öljykenttänsä ja toiminnan jatkuvuuden. Hän kehotti kaikkia ja myös USA:n öljy-yhtiöitä tarttumaan tarjottuun tilaisuuteen.  
USA:n presidentti Obama muistutti, että sanktioitten ollessa edelleen voimassa USA tulee astumaan niiden rikkojia vastaan kuin tonnin tiilikuorma. John Kerry varoitteli erityisesti Ranskaa ottamasta varaslähtöä voidakseen ehtiä ennen kilpailijoita. Sanktiot näyttävät murenevan omalla painollaan helpotusten myötä. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Iran-declares-itself-open-for-business-modeling-new-oil-sales-342467
4. LIBANONILAISEN Daily Star lehden mukaan IAF:n koneet tekivät kaksi pommituslentoa maanantai-iltana Hizbullahin asemia vastaan Nabi Sheet alueella lähellä Syyrian rajaa. Al-Arabiya lehden mukaan hyökkäykset tehtiin lähelle Jantan ja Jahfoutan kaupunkeja ja että iskuihin osallistui ainakin 5 konetta iskien useisiin kohteisiin. Koneet kiertelivät aiemmin alueitten yläpuolella, ja hyökkäysten jälkeen ne lensivät meren ylle kaartaen sieltä kotiinsa.
Daily Stra kertoo, että Janta on Hizbullahin rekrytointi- ja harjoitusalue, ja että hyökkäykset kohdistuivat Hizbullahin ohjustukikohtiin. Alueen kautta kuljetetaan myös aseita ja taistelijoita Syyriaan ja takaisin. IAF ei ole kommentoinut uutista.
Hizbullah ilmoitti Al-Manar TV-kanavallaan, ettei mitään ilmaiskua tapahtunut Libanonin itäosissa, mutta että lentotoiminta on lisääntynyt viime aikoina Bekaan laakson alueilla. http://www.jpost.com/Defense/Lebanese-media-Israeli-air-raid-hits-Hezbollah-targets-342439, http://www.timesofisrael.com/israeli-jets-reportedly-strike-targets-near-lebanon-syria-border
IDF lisää huomattavasti vastuuhenkilöitään Syyrian vastaisella rajalla. Pelkona on, että Al-Qaidan joukot, joita tunkeutuu Israelin pohjoisrajan tuntumaan, kääntävät Assadin armeijan vastaisten taistelujen loputtua aseensa ja ohjuksensa Israeliin. Varsinkin sotilastiedustelun henkilökunnan määrää lisätään, jotta eri joukko-osastojen komentajilla olisi viimeiset tiedot suuresti kehittyneen tiedonvälityksen ansiosta potentiaalisesta vihollisesta. IDF on tietoinen Hizbullahin tukikohdista ja ne tullevat olemaan IAF:n koneitten ensisijaisina maaleina. Hizbullahilla arvioidaan olevan nyt 100 000 ohjusta ja rakettia, osa niistä pitkälle kehitettyjä ohjattuna ohjuksia, joilla se pystyy tulittamaan Tel Avivia ja Dimonaa. Syyrian tilannetta mutkistaa USA:n Jordaniassa kouluttamien islamistien saapuminen Damaskoksen liepeille, josta niiden oletetaan osallistuvan yhteiseen hyökkäykseen Damaskosta vastaan. Saudi Arabia toimittaa niille sekä panssarintorjunta- että ilmatorjuntaohjuksia, joilla niiden sanotaan iskeneen kahteen Assadin lentokoneeseen ja panssareihin. http://www.jpost.com/Defense/Military-Intelligence-expanding-to-cope-with-jihadi-threat-from-Syria-342388
5. JERUSALEMIN poliisi joutui nuorten palestiinalaisten hyökkäyksen kohteeksi aikaisin tiistaiaamuna. Poliiseja pommitettiin sekä kivin että ilotulitusraketein. Artikkelissa arvioidaan, että tämä voi olla ennalta kiihotettu tilanne Knessetissä pian alkavan keskustelun höystämiseksi, jossa keskustellaan lakiesityksestä, jolla Temppelivuori pyritään asettamaan Israelin tiukempaan valvontaan. 1967 sodan jälkeen tehdyn sopimuksen mukaan Israel säilyttää vuoren omistuksen, mutta sen päivärutiinista vastaavat muslimisäätiö ja Jordania yhteisesti. Jasser Arafat asetti oman päämuftinsa Temppelivuorelle ja PA:n arabinuoret vastaavat sen valvonnasta. Jerusalemin poliisin vastuulla on Temppelivuoren turvallisuus, mutta käytännössä se näyttää hyvin matalaa profiilia mieluummin vetäytyen kuin käyttäen sille kuuluvaa oikeuttaan lain ja järjestyksen säilyttämiseksi.
TIISTAIAAMUN väkivaltaisuudet alkoivat heti poliisin avattua Mughrabiportin, jonka kautta ei-muslimit pääsevät vuorelle. Nuoret mellakoijat olivat osittain naamioineet kasvonsa tunnistamisen vaikeuttamiseksi. Poliisi käytti kumiluoteja ja stan-kranaatteja heidän hajottamisekseen. Maan uutistoimiston mukaan 2 arabia haavoittui, kuten myös 2 poliisia. Poliisi pidätti kolme nuorta kuulusteluja varten. Palestiinalaislähteen mukaan useita palestiinalaisnuorta haavoittui yhteenotossa. Poliisi avasi kuitenkin Mughrabiportin kansalle mellakoista huolimatta uskoen niiden laantuvan päivän aikana. http://www.timesofisrael.com/police-pelted-with-stones-and-fireworks-in-temple-mount-clash
6. SHIN BET julkisti maanantaina tiedon, jonka mukaan se oli paljastanut ja pidättänyt 15-henkisen Hamasin solun, jonka suunnitelmiin kuului tienvarsipommin räjäyttäminen IDF:n sotilaita vastaan tiellä no 443, jolla pyrittiin helpottamaan Tel Avivin ja Jerusalemin välisen valtatien liikennekuormaa. Israelin turvallisuusmiehet kielsivät hallituksen johtajatason henkilöiden matkustamisen tiellä no 443.
Kaikki pidätetyt ovat samasta Samarian PA:n valvontaan kuuluvasta Bayt ur-Tachta kylästä. Äskettäin pidätetty arabi oli osa 15:sta pidätetystä, muut solun jäsenet pidätettiin autojen kivittämisestä teillä no 443 palopommein ja kivin. Tie no 443 on 16 km:n osuudelta PA:n valvomalla alueella, Maccabim-tarkastuspisteestä Jerusalemiin. Tien avaamisen jälkeen se oli rauhallinen, mutta helmikuusta lähtien väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet. Kahden sitä seuraavan kuukauden aikana heitettiin israelilaisia autoilijoita kohti 20 palopommia.
HAMASIN solun perustaja ja johtaja Masab Ibrahim Badran, 27-vuotias, tunnusti kuulusteluissa, että solun jäsenet olivat harjoitelleet tienvarsipommin asentamista. Kaksi muuta solun jäsentä ovat Muhammad Rabah Omar, 31, ja Salah Khaled Suleiman, 26. Kuulusteluissa todettiin myös, että solun jäsenistä monet oli aiemmin pidätetty ja vapautettu, ja että he olivat kehittäneet kivittämisestä automaattiasein suoritettaviin hyökkäyksiin sekä tienvarsipommien asentamiseen.  Sekä poliisi että IDF katsovat, että tie 443 on strategisesti tärkeä siitä huolimatta, että toisen intifadan aikana 5 israelilaista ja yksi Jerusalemin itäosan asukas saivat surmansa tiellä.   http://www.timesofisrael.com/hamas-cell-planned-roadside-bombing-on-major-jlem-ta-routeMonday, February 24, 2014

MAANANTAI 24.02.14


MAANANTAI 24.02.14
1. LÄMPÖMITTARI näytti aamulla puoli seitsemän maissa 12 +astetta, vaikka ennusteen mukaan piti olla 9 +astetta, mikä päivän mittaan kipuaa seitsemääntoista. Taivas oli osittain pilvessä selkiytyen päivän aikana, mutta paikallisia sateita luvataan tiistaiksi lämpötilojen pudotessa reippaasti tämän päiväisistä. Puissa ja pensaissa näkyy vielä runsaitten lumisateitten aiheuttamat rumat jäljet katkenneine oksineen ja latvustoineen, jotka eivät vielä ole päässeet paranemaan kevätsateitten edelleen odottaessa vuoroaan. Myöskään kukkaloisto ei ole yhtä runsas kuin suosiollisina vuosina. Lämpötilat: Jerusalem 9 -17; Tiberias 14 -23; Suolameri 17 -26; Eilat 15 -27 +C-astetta. Tiistaina lämpötilat putoavat sateitten johdosta kolmisen astetta, mutta keskiviikkona odotetaan pientä nousua. Ennusteet uhkailivat eilen, että talvinen sää on tulossa uudelleen, toivottavasti ei lumisateiden muodossa, mutta vesisateet eivät olisi pahitteeksi.
2. JORDANIA on Jordania ja Palestiina on Palestiina, vakuutti Jordanian kuningas Abdullah II tilaisuudessa, jossa olivat läsnä maan pääministeri, senaatin presidentti ja alahuoneen puheenjohtaja, lisäten, ettei Jordania ole vaihtoehtoinen maa PA:n arabeille jonkin aloitteen mukaan, kuten uutistoimisto Petra raportoi.
Abdullah sanoi aloitteen Jordaniasta vaihtoehtoisena valtiona PA:n arabeille nousevan esille aina keväisin, kuten se on tehnyt viimeisen 15 tai useamman vuoden aikana, mutta tänä vuonna se nousi esiin etuajassa. Hän totesi, että aloitteen takana on aina sama ryhmä, joka nostaa jännitystä kansan parissa, aiheuttaen heissä pelkoa. Kuningas sanoi, että maalla on paljon tärkeämpiä kysymyksiä puitaviksi, kuten poliittinen ja taloudellinen uudistus. "Mitä meidän tulee tehdä, on toimia tiiminä sisäisten asioittemme ratkomiseksi. Jos Allah niin tahtoo, olkoon tämä viimeinen kerta, kun kuulemme puhuttavan tästä kysymyksestä".  
Jordaniaa on kehotettu hyväksymään niin sanotut "Palestiinan pakolaiset", joilla tarkoitetaan palestiinalaisia, jotka siirtyivät Jordaniaan sen hallitessa Juudeaa ja Samariaa v. 1967 puolustussotaan saakka, jolloin Israel vapautti ne Jordanian miehityksestä. Abdullah on huolissaan John Kerryn kehyssuunnitelmasta ja sen Jordanialla aiheuttamista velvoitteista vaatien, että Jordanian edustajan tulee päästä mukaan rauhanneuvotteluihin. Abdullah viittaa potentiaaliseen kansannousuun maassaan, jonka seurauksena se voi joutua lähettämään palestiinalaiset takaisin Israelin alueelle. Abdullah tapasi äskettäin sekä Kerryn että Netanyahun Ammanissa saaden informaatiota tilanteen kehittymisestä. Myös PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas pistäytyy usein kuninkaan juttusilla.
Viime viikolla Abdullah tapasi presidentti Obaman Washingtonissa, ja muutamaa tuntia ennen tapaamista Jordaniassa marssittiin Muslimiveljeskunnan innoittamana ilmaisten vastustuksensa rauhankeskusteluille. Arviolta 1200 mielenosoittajaa huusi USA:n ja Israelin vastaisia iskulauseita polttaen Israelin lippuja ja vaatien Israelin kanssa 1994 solmitun rauhansopimuksen mitätöimistä.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177782#.UwrVtkBsNDQ
3. AIKAISIN sunnuntaiaamuna kaksi USA:n edustajaa, senaattori Bill Johnson (R-OH) ja kongressin jäsen David McKinley (R-WV) nousivat kansainvälisen Temppeli-instituutin johtajan rabbi Haim Richmanin kanssa Jerusalemin Temppelivuorelle haluten saada omakohtaisen tuntumaan siihen, miten juutalaisia kohdellaan vuorella, ja sen he saivatkin oikein kovalla kädellä.
Amerikkalaiset vieraat liittyivät ryhmään juutalaisia palvojia, ja heidät alistettiin kaikkiin
turvatarkastuksiin, joihin juutalaiset alistetaan, mihin kuuluu kaikkien ei-muslimien uskontoon kuuluvien uskonnollisten esineitten takavarikoiminen. Kongressin jäsenet olivat erityisen kauhistuneita siitä, että ryhmän mukana seurasi tiiviisti wagfin edustaja, joka silmä tarkkana seurasi, ettei vain kukaan syyllisty hiljaiseen rukoukseen äänekkäästä puhumattakaan. Täytyy varoa, ettei tuuli heiluttele huulia siten, että epäluuloiset vartijat voivat kuvitella sitä rukoukseksi, sillä muslimeja kauhistuttaa juutalaisten rukoileminen.
Rabbi Richman sanoi olevansa mielissään, että amerikkalaiset kongressin edustajat saivat omakohtaisen tuntumaan siihen, miten Jerusalemin poliisi ja Muslimisäätiön asettamat vartijat kohtelevat erityisesti juutalaisia palvojia vuorella mutta myös kristittyjä pyhiin-vaeltajia katsoen Temppelivuoren, jota he kutsuvat nimellä Haram al-Sharif, ylevä pyhättö, kuuluvan yksin islamille, ja haluavat, että rauhansopimuksessa sen omistus siirretään yksin palestiinalaisille, sallien juutalaisille ja muille uskontokuntien edustajille vierailla Länsimuurilla luvan saatuaan, mutta vuorelle nousu kiellettäisiin kokonaan ei-muslimeilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177773#.UwreF0BsNDQ
4. RYHMÄ nimeltä "Legal Gounds", lailliset perusteet tai maat, esitteli sunnuntaina Knessetin jäsenille havaintojaan Juudean ja Samarian omistusoikeudesta ja juutalais-yhteisöjen laillisuudesta siellä.
Ryhmän puolesta asian esitteli Knessetin jäsenille maailmankuulu asianaja tri Harel Arnon, joka osallistui kirjan "Maaoikeudet ja Kansainvälinen Laki Juudeassa ja Samariassa" kirjoittamiseen. Ryhmään Legal Grounds kuuluu huomattavia juutalaisjohtajia Israelista, USA:sta ja Kanadasta.
TRI ARNON aloitti esityksensä todeten, että suurinkin valhe tarpeeksi usein toistettuna muuttuu kansan tajunnassa tosiasiaksi. "Yksi suurimmista valheista, jotka ruokkivat villeintä kiihotusta, on syytöskampanja, jota vastaan Israel on joutunut toimimaan viimeisten vuosien aikana, että Israel miehittää laittomasti Jordanian miehityksestä vapauttamiaan Juudean ja Samarian alueita, ja että juutalaisyhteisöjen rakentaminen Juudean ja Samarian on vastoin kansainvälistä lakia. Haluan vastustaa ja kumota syytökset, että Israel miehittää laittomasti Juudeaa ja Samariaa".
ARNON käsitteli yleistä väärää käsitystä, että 1967 Israelin vapautettua alueet Jordanian miehityksestä, sillä oli laillinen oikeus niihin, mikä "de facto" siirtyi palestiinalaisille ja sitä alettiin kutsua nimellä "Palestiinan territorio". "Itse asiassa Jordania miehitti nuo alueet 1948 Israelin itsenäisyyssodassa rikkoen kansainvälistä oikeutta liittäessään ne valtioonsa. Joka tapauksessa Israel vapautti ne 1967 puolustussodassa, mikä antoi Israelille laillisen oikeuden niiden hallintaan. Hän lopetti esityksensä todeten, etteivät Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt ole laittomia eivätkä määräykset ja rajoitukset, joita yleensä asetetaan miehittäjämaille, ole ajankohtaisia Israelille sen suhteessa Juudeaan ja Samariaan.
Israelin laillisuuden kieltämistä käsittelevää tilaisuutta johti ke. Robert Ilatov. Mukana oli kansanedustajia Likutenusta, Yesh Atidista, Työväenpuolueesta ja Beit Yehudasta. Kirjailija Edwin Black, kirjan IBM ja Holokaust kirjoittaja, osallistui tilaisuuteen. Hän totesi tri Arnonin esityksen jälkeen: "Totuus on se, että joka kerran, kun he valehtelevat setlementtien olevan laittomia, meidän tulee aina sanoa totuus, että he valehtelevat. BDS-liikkeen elinehto on se, että he väärentävät kansainvälistä lakia. Sitä vastaan tulee taistella kertomalla totuus. Legal Grounds puheenjohtajat Arlene Kushner ja ZOA:n johtaja Jeff Daube sanovat havaintonaan, että Knessetissä on selvä muutos Juudean ja Samarian laillisuuskysymykseen nähden. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177777#.UwrkPEBsNDQ
5. DIPLOMATIAN ja talousasiantuntijat vakuuttavat, että ulkoministeri John Kerryn uhkaukset ja pelottelut kansainvälisillä sanktioilla ja syrjinnällä ovat enemmän katteetonta pelottelua, joka ei vastaa käytännön todellisuutta, kuten Reuters kertoo artikkelissaan. Artikkelissa todetaan, että Kerry itse on syyllistynyt kiihotuksen pyrkiessään saada EU-maita kiristämään painostustaan Israelia vastaan. Kerryn pelkona on, että hänen kuningas-ajatuksensa päästä historianlehdille rauhantekijänä siellä, missä monet USA:n presidentit ja ulkoministerit ovat epäonnistuneet, tulee päättymään umpikujaan.
Israelin Kauppakamarin johtaja Uriel Lynn toteaa Reutersille, ettei tähän saakka ole havaittavissa mitään negatiivista palautetta. Päinvastoin, Israelin Pankki kertoo, että investoinnit Israeliin kasvoivat 2013 ensimmäisen 9 kuukauden aikana 10.51 miljardiin USD ollen edellisen vuoden vastaavana aikana 9.5 miljardia USD. Israelin vienti Eurooppaan kasvoi 2013 aikana 6.3 %. Lynn kertoo, että Israel on läpäissyt aiemmin paljon vaikeampia aikoja, ja että taloussuhteet Kiinan kanssa ovat kehittyneet suotuisasti.
OurCrowd johtaja Jonathan Meded kutsuu boikottiuhkauksia enemmän kertomuksina, joilla pelotellaan lapsia iltalukemisen muodossa. Hän sanoo, että Israel on johtava maa vesi-teknologiassa, uuden sukupolven maataloudessa, cyber-teknologiassa, terveydenhuollon kehittelyn alueilla. Miten nämä sovellettaisiin BDS-järjestelmään? On maita, joista Hollanti on kärjessä, jotka pyrkivät syrjimään Israelia omaksi vahingokseen, mutta ei sillä rauhaa rakenneta, päinvastoin, lisätään jännitystä ja pelkoa kansoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177789#.Uwr0LkBsNDQ
6. RABBIT komiteasta Pelasta Israel ovat INN:n artikkelin mukaan lähettäneet kirjeen John Kerrylle, jossa he varoittavat häntä nousemasta Israelia vastaan. He kritisoivat kärkevästi John Kerryä siitä, että hän painostaa Israelia hyväksymään Jerusalemin arabipääkaupungiksi Mahmoud Abbasille, ja Netanyahua suostumaan virtuaalisen Palestiinan valtion rajoiksi 1967 sotaa edeltävät aselepolinjat, joita kutsutaan itsemurharajoiksi.
"Teidän hillittömät yrityksenne pakolla riistää oleellisia osia Pyhästä Maasta ja ojentaa ne Abbasin terrorijengille merkitsee sodan julistamista Maailmakaikkeuden Luojaa ja Hallitsijaa vastaan. Sillä Jumala antoi koko Israelin maan esivanhemmille, Abrahamille, Isakille ja Jakobille, että he luovuttaisivat sen edelleen lapsilleen juutalaiselle kansalle ikuiseksi perinnöksi", kuten kirjeen alussa todetaan. Kirjeen allekirjoittajina on useita tunnettuja rabbeja ja kansanjohtajia.
Kirjeessä varoitetaan suunnitelman Israelille aiheuttamasta välittömästä vaarasta, ja siitä, että sen toteuttaminen edellyttää viidennen osan Juudean ja Samarian juutalaisasukkaan karkottamista välittömästi kodeistaan ilman mitään tietoa uudesta kodista. Tämä tarkoittaisi kymmenien tuhansien juutalaisten karkottamista heille kuuluvasta maasta. Kirjeessä viitataan Historian antamiin opetuksiin siitä, miten kaikki Israelin kansaa sortaneet johtajat ovat lopulta itse tuhoutuneet, mistä Esterin kirja kertoo kuvaavan esimerkin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177114#.Uwr7HEBsNDR
Läheisempi kuvaus kirouksen voimasta on Ariel Sharonin vaipuminen koomaan 04.01.2006 pian Gazan karkotusten jälkeen. Hän kuoli muutama kuukausi sitten. Carl Callup, joka kirjoitti kirjan rabbista, joka löysi Messiaan, sanoo Kerryn olevan samanlaisen kirouksen alainen. Kirjailija Jim Bramlet varoittaa samoin Obamaa ja Kerryä jumalallisesta rangaistuksesta.Sunday, February 23, 2014

SUNNUNTAI 23.02.14


SUNNUNTAI 23.02.14
1. EI tullut Suomelle jääkiekkokultaa, mutta tulipahan pronssia, hyvä niinkin. Taisivat miehet panostaa kaikki tarmonsa Venäjän voittamiseen eikä into riittänyt Ruotsin nitistämiseen. Mutta tänään alkaa uusi viikko, toivon mukaan yhtä suosiollinen kuin edellinenkin. Lämpömittari näytti aamulla 12 +astetta, vaikka ennusteet lupailivat vain 8 astetta, joten voiton puolella ollaan. Päivälämmöksi ennustetaan 15 astetta, saapa nähdä, miten käy. Lämpötilat: Jerusalem 8 -15; Tiberias 12 -22; Suolameri 17 -26; Eilat 16 -27 +C-astetta. Taivas pysyttelee puolipilvessä, huomenna kirkastuu, lämpötilojen noustessa pari astetta.
2. USA:n johtava neuvottelija Iranin kanssa Wendy Sherman lensi Israeliin perjantaina varoittelemaan Netanyahua innostumasta liikaa, ettei hänen voitaisi katsoa syyllistyneen vielä neljä kuukautta kestävien neuvottelujen häiritsemiseen. USA katsoo, että Iranille tulee sallia "pienimuotoinen, hienovarainen ja rajoitettu ydinohjelma" käytännön tarpeiden tyydyttämiseksi. Sherman toteaa, että hän tietenkin haluaisi, ettei Iran jatkaisi ollenkaan ydin-ohjelmaansa ja toimisi muutenkin hänen toiveittensa mukaan, mutta "eihän kaikkea voi saada". Joten antaa Iranin mullahien jatkaa kokeilujaan, jotka ovat aivan ydinaseen kynnyksellä, elleivät ole jo ylittäneet sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177739#.UwmHckBsNDQ
3. SAKSAN liittokansleri Angelika Merkel saapuu hallituksensa 15 ministerin kanssa Israeliin maanantaina pitäen yhteisen istunnon Israelin hallituksen kanssa osoittaakseen hallituksensa horjumatonta tukea juutalaisvaltiolle. Merkel lupaa toimia välittäjänä Israelin ja niiden maiden välillä, joihin sillä ei ole diplomaattisuhteita. Tämäkin osoittanee, ettei Israel ole jäämässä yksin John Kerryn (Cohenin) pelotteluista huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177724#.UwmGz0BsNDQ
4. JO LÄHES rutiiniksi tulleissa väkivaltaisuuksissa Gazan ja Israelin välisen turvallisuusaidan lähellä viikonvaihteen aikana IDF:n sotilaat joutuivat turvautumaan koviin ammuksiin haavoittaen 16 palestiinalaista. Israelin turvallisuusmiehet toteavat väkivaltaisuuksien nousevan rajalla hiljalleen, vaikka Haniyeh pyytää panemaan jäitä hattuun, sillä Hamasilla on nyt muita paljon kiireellisimpiä ongelmia kuten rajusti nouseva työttömyys, joka lienee nyt 40 prosentissa. Koska sotilaat tähtäävät mellakoijia jalkoihin, pienet lapset, joita aina pyrkii mukaan sinne, missä jotain tapahtuu, ovat vaarassa saada osumia, kuten nyt näyttää käyneen 12-vuotiaalle pojalle, joka haavoittui päähän Jabaliyassa lähellä Gazaa. Viime viikolla vastaavissa mellakoissa haavoittui 17 Gazan arabia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177721#.UwmHq0BsNDQ
5. UKRAINAN oppositio näyttää saaneen osavoiton ja hallitsevan nyt pääkaupunkia Kievia ja presidentin palatsia. Entinen presidentti 3 vuotta vankilassa virunut Julia Timoschenko vapautettiin parlamentin päätöksellä, jota nykyinen presidentti Victor Yanukovski sanoo laittomaksi. Yanukovski joutui pakenemaan maan itäosaan, jossa hänellä on vahva kannatus ja jonka kulttuuri ja sosiaaliset siteet liittyvät Venäjään, länsiosan halutessa suhteiden vahvistamista lännen kanssa. Hän vakuuttaa, ettei hän ole eronnut, kuten jotkut väittävät.
EU-maat näyttävät vain pyörittelevän peukaloitaan yrittäen ymmärtää, miten tässä näin kävi, ja Putin odottelee Obaman reaktioita ja Sotshin olympialaisten päättymistä ennen kuin päättää jatkotoimista. Lähes sadan ihmisen arvioidaan menehtyneen tai haavoittuneen poliisin kovissa otteissa. Ihmiset tulvivat myös Yanukovskin maaseutuhuvilalle ihmetellen sen golfkenttää ja muita erikoisuuksia. Tämä tilanne lienee "aikalisä", hengästystauko. Israel on erityisen huolestunut Ukrainan juutalaisten kohtalosta. Jewish Agency lähetti heille hätäapua. Ukrainassa asuu lähes 200 000 juutalaista. http://www.jpost.com/International/Ukraine-protesters-seize-President-Yanukovichs-Kiev-compound-342208, http://www.jpost.com/International/Jewish-Agency-to-aid-Ukraines-Jewish-community-342262
6. SYYRIAN armeija aloitti operaation Israelin pohjoisrajan tuntumassa Deraan provinssissa pyrkien karkottamaan sinne pureutuneet kapinallisten joukot, kuten libanonilainen päivä- lehti Daily Star raportoi lauantaina. Operaatio aloitettiin perjantaina ilmaiskuilla. Israelin kannalta olisi hyvä asia, jos Assadin joukot onnistuvat estämään uusien islamistien joukkojen työntymisen Israelin rajan tuntumaan.
TOISEN raportin mukaan Syyrian armeijan joukot ovat vapauttaneet Quneitran kaupungin eteläpuolella olevia kyliä karkottaen kapinallisten osastot niistä. Syyrian TV:n mukaan kansalliset puolustusjoukot ovat karkottaneet ne Rasm Al-Hour ja Rasm Al-Sad kylistä ja alueista niiden lähellä. YK on vakavasti varoittanut taisteluista Israelin ja Syyrian välisellä puskurivyöhykkeellä, koska ne voivat häiritä Geneven sovintokeskusteluja. Puskurivyöhykkeellä toimii tilanteen tarkkailijana UNDOF, aseeton monikansallinen joukko, joka ei osallistu taisteluihin vaan väistyy tukikohtiinsa niiden alkaessa.
Lauantaina Kurdilähteet ilmoittivat siepanneensa Tel Brakin pienkaupungin Al-Qaidasta eronneelta islamistijoukolta useiden päivien taistelujen jälkeen. Kurdit ovat taistelleet islamilaisten joukkoja vastaan, jotka pyrkivät levittämään vaikutustaan heidän asuma-alueilleen lähellä Irakin rajaa. Kurdeja on 10 % Syyrian 23 miljoonan asukkaasta. http://www.timesofisrael.com/syrian-troops-capture-areas-along-israeli-golan-heights/
7. YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi lauantaina päätöslauselman, jonka mukaan YK:n avustusten täytyy voida päästä kaikkiin Syyrian osiin, mutta koska suurta osaa maasta hallitsevat keskenäänkin taistelevat islamilaisryhmittymät, miten aiotaan saada sana myös niiden korviin? Tilannetta Syyriassa sekoittaa USA:n Jordanian erämaassa kouluttamat joukot, jotka siirtyvät Jordanian rajan yli Syyrian puolelle pyrkien miehittämään maan eteläosia, joista ne voivat hyökätä Damaskosta vastaan. USA:lla on 1500 miestään Jordaniassa ja sen lisäksi hävittäjäpommittajia turvaamassa Jordanian koskemattomuutta.
Venäjä ja Kiina jatkavat Assadin hallituksen tukemista, ja Iran lisää apuaan ja asetoimituksiaan Assadin armeijalle. USA ja Saudi Arabia tukevat Al-Qaidan ulkopuolisia kapinallisten joukkoja toimittaen niille uudenaikaisia aseita ja kouluttaen miehistöä. Syyrian ei-tavanomaisten aseitten tuhoaminen ei ole edennyt suunnitelmien mukaan suurelta osin siksi, ettei niitä voida koota kapinallisten hallitsemilta alueilta. Assadin hallituksen laatima uusi suunnitelma luovutettiin äskettäin länsimaille. Syyrian hallituksen joukot piirittävät useita kapinallisten miehittämiä kaupunkeja, erään tiedon mukaan 40 kaupunkia, joissa asuu 250 000 asukasta ja joista Homsin kaupunki on yksi, josta 1300 ihmistä päästettiin ulos. Näissä kaupungeissa on puute ruoasta ja juomavedestä ja kaikista jokapäiväiseen elämää kuuluvista tarvikkeista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177731#.UwmWy0BsNDQ
8. TUSINOITTAIN PA:n arabeja sotilasasussa ja aseistettuina AK-47 ja M-16 puoliautomaatti kivääreillä, pistooleilla ja käsikranaateilla osallistui paraatiin Abu Disin kylässä aivan Jerusalemin kuntarajan takana viikonvaihteen aikana DFLP:n perustamisen 45-vuotisseremonian kunniaksi. Järjestö Demokraattinen Palestiinan Vapauttamisarmeija DFLP on PLO:n jäsen ja ideologialtaan marxilainen. Israelin radion uutisen mukaan marssijat laukoivat aseitaan ilmaan marssin aikana, kuten heillä on tapana juhlia merkkipäiviään joskus osuen kuolettavasti sivullisiin.
PA:n arabit ovat viime viikkoina yhä runsaammin esitelleet aseitaan julkisuudessa, mikä osoittaa selvää militarisoitumista Juudean ja Samarian arabialueilla. Kuten artikkelissa todetaan, etenkin pakolaisleirit kuten Balara, Deheishe ja Jalazone ovat aseistautuneet runsaasti muodostaen alueistaan muodollisia itsehallintoalueita, joihin PA:n poliisit eivät uskalla mennä ollenkaan, ja IDF:n sotilaat hyvin arkaillen pyrkiessään pidättämään etsimiään terrorismista tai varkauksista epäiltyjä.
ABU DIS on vaarallinen ennakkotapaus, sillä se kuuluu B-alueeseen, jossa Israelilla on alueen turvallisuusvastuu, mutta PA vastaa siviilihallinnosta. Myös Hamasin ja Islamic Jihadin jäsenet alkavat yhä runsaammin esiintyä aseineen. Salafistiryhmä on uusi tulokas, jolla on jäseniä etenkin Hebronin alueella. Se saa aseitaan Siinain niemimaalla toimivilta salafisteilta, joiden jäseniä on myös Gazan kaistalla.   http://www.jpost.com/Middle-East/Palestinians-mark-DFLP-anniversary-with-armed-procession-near-Jerusalem-342267
9. Viikonvaihteen aikana Israelissa levitettiin uutista, jonka mukaan Mahmoud Abbas katsoo Kerryn valvomien rauhankeskustelujen epäonnistuneen. Tänään uutiset kertovat, että John Kerry lensi yllättäen Ammanista Ramallahiin taivutellakseen vastahakoista PA:n vuodesta 2009 ilman mandaattia toimivaa puheenjohtajaa suostumaan neuvottelujen jatkamiseen. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh sanoo, että PA:n ehdot ovat selvät: Setlementtien täysi rakennuskielto; kaikkien palestiinalaisvankien vapauttaminen; 1967 linjojen hyväksyminen Palestiinan valtion rajoiksi. Vain näillä ehdoilla, joista se vaatii kirjallisen dokumentin, PA on valmis palaamaan neuvottelupöytään.
Rudeinah kertoi median edustajille, että Saeb Erekat lentää Washingtoniin ollakseen valmiina heti, kun suostumus tulee. Hän sanoi Kerryn ja Abbasin viimeisten päivien aikana käytyjen keskustelujen vakuuttaneen PA:n johdon, että USA varmistaa Israelin suostuvan kaikkiin PA:n tekemiin varauksiin, mutta yksityiskohdat vaativat vielä hiomista.
Fatahin korkea virkailija Nabil Amr sanoi, että PA:n tapa hoitaa neuvotteluja on ärsyttävä. Hän sanoi PA:n potevan johtajuuskriisiä, joka kyllä esittää kovia vaatimuksia mutta lopulta joutuu taipumaan ilman niitä. Palestiinan kansallinen aloite, Musrafa Barghoutin perustama ryhmittymä, vastustaa neuvottelujen jatkamista ilman selvää agendaa ja referenssejä.
Lauantaina useat PA:n palestiinalaisryhmät järjestivät marsseja, joilla ne pyrkivät keromaan vastustavansa neuvottelujen jatkamista. Niiden edustajat sanoivat olevansa täysin tietämättömiä John Kerryn tarjoamista neuvotteluista ja niiden ehdoista. Abbasin kerrotaan ilmoittaneen, että Kerry antoi hänelle tarvittavat vakuutukset Israelin suostumisesta PA:n asettamiin ehtoihin. Netanyahulta ei ilmeisesti kysytty mitään.
Hamasin edustajat kutsuvat Abbasin suostumista neuvottelujen jatkamiseen kansan kavallukseksi, josta seuraa kuolemanrangaistus. Islamic Jihadin, PFLP:n, DFLP:n ja muut pienemmät ryhmittymät kutsuvat suostumista poliittiseksi itsemurhaksi ja sanovat, ettei yhdellä ryhmällä ole oikeutta neuvotella kaikkien muitten kustannuksella saamatta niiltä valtakirjaa.   http://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-factions-see-resumption-of-peace-talks-as-political-suicide-320458