TORSTAI 27.02.14


TORSTAI 27.02.14
1. ENNUSTEEN mukaisesti lämpömittari näytti 8 +astetta, ja taivas oli harvan ja ohuen pilvipeitteen suojassa, kuten luvattiinkin. Huomenna perjantaina selkenee ja aurinko paistaa täydeltä terältään, jos ennusteet pitävät paikkaansa. Sapattina on taivas taas puolipilvinen. JP:n mukaan Kinneretin vedenpinta pysyttelee paikoillaan, 1.135 m ylimmän punaisen linjan alapuolella. Jos tuo linja saavutetaan, järven vettä joudutaan juoksuttamaan Jordanjokeen. Lämpötilat: Jerusalem 8 -14; Tiberias 11 -20; Suolameri 17 -24; Eilat 14 -25 +C-astetta.
2. PÄÄMINISTERIN kanslia ilmoittaa, ettei se muuta Jerusalemin Temppelivuorella vallitsevaa tilannetta. Siten islamsäätiö wagf tulee edelleenkin valvomaan vuorelle nousseiden eleitä ja huulten liikkeitä, ettei vain joku onneton pyri esittämään vaikka äänettömiäkin rukouksia, koska vain muslimit saavat rukoilla vuorella omaa Allahiaan. Miksi tämä on niin tärkeä muslimeille, eiväthän he rukoile Israelin Jumalaa? Juutalaisista he sanovat, että he saastuttavat pelkällä olemassa olollaan, ja sama kai koskenee kristittyjä ja muitakin eri uskontokunnan edustajia, joita heitäkin käy kokemassa vuorelle ominaista ilmapiiriä. Jordanian parlamentti äänestää esityksestä, jonka mukaan 1994 rauhansopimus Israelin kanssa peruutetaan kaikilta osin, jos Temppelivuoren järjestelyihin puututaan.
Knessetissä puidaan Moshe Feiglinin laatimaa esitystä, jonka mukaan Israelin tulee ulottaa rauhan-sopimuksessa pidättämänsä hallintaoikeus koko Temppelivuoren alueelle ja toteuttaa sen mukaiset poliisin valvontajärjestelmät toistuvien mellakoiden lopettamiseksi sekä juutalaisiin kohdistuvan syrjintäkäytännön muuttamiseksi. Feiglin selitti esitystään tähän tapaan. "Ilman Temppelivuorta me olemme kodittomia. Ei Tel Avivissa, ei Haifassa eikä missään muuallakaan. Ei ole tarkoitusta eikä päämäärää itsenäisyytemme ilmentämiseksi koko maailmassa. On aika lopettaa itsenäisyytemme rapautuminen Jerusalemin sydämessä".
ARABILIITTO piti PA:n pyynnöstä keskiviikkona kiireisen erityisistunnon, jossa käsiteltiin Temppelivuoren tilannetta, mikä osoittaa muslimien syvän kiinnostuksen kysymykseen. Arabiliiton apulaispääsihteeri Ahmed Ben Helli sanoi Al-Aksa moskeijaa vastaan tehtyjen väkivaltaisuuksien ylittäneen kaikki rajat. Hän kritisoi "Israelin viranomaisia siitä, että he sallivat juutalaisten ääriainesten rynnäköidä Pyhälle Vuorelle", kuten Kuwait News Agency raportoi. "Jos Israel jatkaa tätä politiikka, se todistaa, ettei se halua rauhaa, vaan jatkaa kansainvälisten lakien ja päätöslauselmien rikkomista", totesi PLO:n lähettiläs Barakat al-Farra Kairossa Maan uutistoimiston mukaan. Ammanissa Jordanian parlamentti hyväksyi ei-sitovan päätöslauselman karkottaa Israelin lähettiläs Daniel Nevo ja kutsua Israelin lähettiläänsä kotiin Temppelivuorta koskevan keskustelun vuoksi.
JORDANIAN mediakysymysten ministeri Muhammad al-Momani totesi, että mitkä tahansa yritykset koskea Al-Aksa moskeijaan merkitsee rauhansopimuksen romuttamista maiden välillä, kuten jordanialainen uutislehti Al-Chad raportoi keskiviikkona. Tiistaina 47 Jordanian kansanedustajaa allekirjoittivat esityksen, jossa vaaditaan 1994 rauhansopimuksen peruuttamista. Tarkkailijat uskovat, ettei esitys johda mihinkään, koska kuningas tulisi estämään veto-oikeudellaan sen tulon voimaan. Kuningas esitti puheessaan muutamia päiviä sitten toivomuksen, että puheet Jordaniasta vaihtoehtoisena palestiinalaisvaltiona lopetetaan kokonaan ja kaikki siihen liittyvät rinnakkaiskysymykset poistetaan päivä- järjestyksestä, koska maalla on käsiteltävänä paljon painavampia ja kiireellisempiä asioita.   http://www.jpost.com/National-News/PMO-Israel-will-not-change-status-quo-on-the-Temple-Mount-343688
3. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasi USA:n ulkoministeri John Kerryn Pariisissa alkuviikosta keskustellen Kerryn tiimin laatimasta kehyssuunnitelmasta, jonka yksityiskohtia ei ole julkistettu. Sitä ei julkistettane myöskään pääministeri Netanyahun Washingtonin vierailun aikana ensi kuun alussa, jonka aikana hänen on määrä tavata presidentti Obama.
AL-QUDS lehden julkistaman raportin mukaan John Kerry esitti Abbasille Pariisissa muutamia kohtia hänen tiiminsä laatimasta suunnitelmasta. Raportissa kerrotaan, että Abbas poistui tapaamisesta julmistuneena syyttäen, että Kerry on asettunut Israelin vaatimusten taakse. Raportin mukaan Abbas uhkasi lopettaa keskustelut Israelin kanssa saatuaan tietää, että suunnitelmassa esitetään Palestiinan pääkaupungiksi Jerusalemin itäpuolella olevaa Beit Haninian lähiötä eikä Jerusalemin itäosaa, kuten hän vaatii. Abbasin vaatimukseen Jerusalemin itäosasta kuuluvat kaikki 1949 aselepolinjan itäpuolelle jäävät alueet, myös Israelin rakentamat uudet lähiöt kuteen Gilo, Har Homa, Ranskalainen Kukkula jne. Al-Quds raportin mukaan Jordanin Laakso ei myöskään kehyssuunnitelman mukaan tule kuulumaan Palestiinan valtioon.
RAPORTIN mukaan Abbas kutsui mielipuolisiski Kerryn vaatimuksia tunnustaa Israel juutalaisena valtiona ja hyväksyä Israelin vaatimus, että 10 juutalaisyhteisöä tulee liittää Israeliin aiempien kolmen tai neljän asemesta. Voidakseen tyynnytellä Abbasin raivoa Al-Quds kertoo Kerryn tarjonneen hänelle vierailua presidentti Obaman luona Washingtonissa. Obama vihjaili jo aiemmin aikovansa kutsua Abbasin Valkoiseen Taloon, mutta päivämäärä on jätetty avonaiseksi. Obama on tiettävästi alkanut pitkästyä Kerryn valvomien rauhan-keskustelujen hitauteen ja aikoo puuttua niihin henkilökohtaisesti saadakseen Abbasin ja Netanyahun painostettua suostumaan Kerryn kehyssuunnitelmaan.
UUTISRAPORTTIEN mukaan, joita levisi alkuviikosta, Abbas on tyytymätön rauhan-keskustelujen etenemiseen sanoen, etteivät ne johda mihinkään, koska "niissä ei tunnusteta palestiinalaisten laillisia oikeuksia", kuten Abbasin sanotaan todenneen. "Minä, eikä arabimaailma, tule tunnustamaan Israelia juutalaisena valtiona, ei nyt eikä koskaan", kuten hän raporttien mukaan vakuutti.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Report-Abbas-threatened-to-torpedo-peace-talks-over-Kerry-framework-proposals-343675, http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/US-unlikely-to-unveil-peace-framework-during-Netanyahu-Obama-meeting-next-week-343668
4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu tapaa presidentti Barack Obaman Valkoisessa Talossa ensi viikon maanantaina. New York Times kertoo, että Kerryn valvomat keskustelut Israelin ja PA/PLO:n välillä ovat saavuttaneet lakikorkeutensa, josta ei näytä olevan etenemismahdollisuutta. Siksi on tarkkailijoiden mukaan oikea aika Obaman puuttua asiaan painostaakseen nuo keskenkasvuiset poikaviikarit luopumaan loputtomista kahinoistaan ja hyväksymään Kerryn tiimin laatiman kehyssuunnitelman. Aikaa sen hyväksymiseen on alkuperäisen aikataulun mukaan enää pari kuukautta, joskin Kerry vihjailee jatkavansa sitä tarvittaessa jopa vuoden loppuun, mitä PA:n taholta vastustetaan: Ei minuuttiakaan yli 9 kuukauden, kuten Saeb Erekat runoili, mutta Abbas siitä päättää.
New York Timesin mukaan Obama pyrkii painostamaan tasapuolisesti sekä Netanyahua että Abbasia tavatessaan hänet myöhemmin maaliskuussa. Ulkoministeri John Kerry on saanut hoitaa rauhankeskusteluja Israelin ja PA/PLO:n välillä itsenäisesti vaikka hän lieneekin ollut jatkuvassa kontaktissa Obaman kanssa. Hän on tehnyt ulkoministerikautensa aikana 11 matkaa Israeliin sukkuloiden Jerusalemin, Ammanin ja Ramallahin välillä, joten ei häntä ainakaan voida moittia siitä, ettei hän olisi yrittänyt tosissaan.
Valkoisen Talon virkailija sanoo, ettei Obama voi ottaa sitä riskiä, että häntä voitaisiin syyttää asiaan puuttumattomuudesta silloin, kun sitä eniten tarvittaisiin. Onko hänellä arvovaltaa sittenkään solmia kaukana toisistaan olevia narunpäitä, joista toinen taitaa olla liian lyhyt, on arvailujen varassa. Hän voi tietenkin uhkailla Netanyahua taloudellisen yhteistyön lopettamisella ja solmittujen asekauppojen peruuttamisella, joista F-35 koneen toimitusten tulisi alkaa viimeistään ensi vuonna - ja ehkä tarjota jotain huipputeknologiaa hälventääkseen pääministerin pahoja aavistuksia PA/PLO:n lopullisista aikeista Israelin suhteen. Abbasille hän voi luvata muutamia satoja miljoonia USD tyydyttääkseen akuutin käteisen tarpeen, mutta sikäli kuin raportteihin on uskomista, arabien päämääränä ei ole elää rauhassa ja turvattuna Israelin rinnalla, vaan Israelin tuhoaminen ja ääri-islamilaisen kalifaatin perustaminen sen raunioille. Kerryn ja Abbasin tapaaminen Pariisissa ei lupa hyvää hänen kehyssuunnitelmalleen Abbasin poistuessa niistä julmistuneena syyttäen Kerryä Israelin vaatimusten tukemisesta. http://www.timesofisrael.com/obama-to-press-netanyahu-abbas-to-accept-framework
5. IDF ottaa todesta Hizbullahin pääsihteerin uhkaukset iskeä Israeliin kostoksi väitettyihin IAF:n koneitten suorittamiin ohjusiskuihin sen tukikohtaan Libanonissa lähellä Syyrian rajaa. IDF asetti sotilaansa Libanonin rajalla korkeaa hälytysvalmiuteen ja kehotti rajan läheisyydessä olevia juutalaisyhteisöjä suureen tarkkaavaisuuteen sekä pysyttelemään kaukana rajalla olevasta turva-aidasta.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi järjestönsä iskevän kostoksi, mutta valitsevansa siihen sopivan ajan ja paikan. Hizbullah on toistaiseksi sidottu Syyrian taisteluihin eikä halunne kiihdyttää tilannetta tässä vaiheessa. Maanantai-iltana suoritetut ohjusiskut kohdistuivat Hizbullahin asevarikoihin ja autokolonnaan, jonka uskotaan pyrkineen tuomaan Syyriasta pitkälle kehitettyjä ballistisia ja risteilyohjuksia Hizbullahin tukikohtiin Libanonissa. http://www.timesofisrael.com/amid-hezbollah-threats-idf-raises-alert-on-lebanon-border
6. USA:n sponsoroima investoijien konferenssi kokoontuu Prahaan maaliskuun 8. -9. päivinä pyrkien selvittämään Palestiinan Auktoriteetin vararikossa olevaa taloutta. PA:n velka ulkomaisille ja paikallisille vallisille on 4.2 miljardia USD. Yksin Israelin sähköyhtiölle IEC karttunut velka on 1.369 miljardia NIS (n.400 miljoonaa USD). Yhtiön taholta kerrotaan, että jos se olisi yksityinen yhtiö, se olisi lopettanut sähkön toimittamisen vuosia sitten. Mutta valtionyhtiönä sen tulee huomioida poliittiset näkökohdat, eikä voi keskeyttää toimituksia, vaikka velka kasvaa 70 -90 miljoonaa NIS kuukaudessa.
Prahan konferenssiin tulee huomattavia virkailijoita, kuten Tony Blair ja Madeleine Albright sekä viitisen kymmentä liikemiestä. Konferenssilla ei ole varoja tarjottavina, mutta sen tarkoituksena on innostaa rahoittajia kiinnostumaan sijoittamaan varojaan palestiinalaisiin kohteisiin. Kerryn neuvotteleman kehyssuunnitelman arvioidaan vaikuttavan halukkuuteen positiivisesti tai negatiivisesti riippuen neuvottelujen etenemisestä. Palestiinalaisilla on kaksi suurta rakennusprojektia, yksi on Rawabin kaupunki Ramallahin pohjoispuolella ja toinen on hotelli- ja turismikeskuksen rakentaminen Jerikoon, joka on vasta kehittelyvaiheessa. http://www.timesofisrael.com/us-to-broker-investment-into-palestinian-econom, http://www.jpost.com/Opinion/Editorials/Electrical-storm-343643
7. KE Hotoveli sanoo, että vasemmiston todellinen pelko Temppelivuorella on se, että siitä tulee keskeinen uskonnollinen symboli, jossa ihminen joutuu kosketusetäisyydelle pyhyyttä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/177915#.Uw74MUBsNDQ



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019