Posts

Showing posts from October 22, 2017

PERJANTAI 27.10.2017

PERJANTAI 27.10.2017
01. Tel Avivista Jerusalemiin johtavan valtaväylän vasemmalla puolella on säilynyt vanha kyläpahanen, nimeltään LIFTA, jota aikoinaan asuttivat pääosin arabit. He joutuivat pakenemaan taistelujen tieltä, eikä sitä ole asutettu uudelleen, vaikka suunnitelmia on laadittu raunioitten hajottamiseksi ja luksustalojen rakentamiseksi niiden tilalle. Kysyntää niillä varmasti tulisi olemaan, mutta arkeologien ja ympäristöaktivistien vastustuksen pelossa suunnitelmat on hyllytetty. Alueella on suorittu tutkimuksia, mutta viranomaiset sanovat niiden olevan keskeneräisiä eivätkä suostu antamaan mitään tietoja tuloksista eivätkä edes keskustelemaan asiasta.
Liftan kylä jatkaa siten historian jäädyttämää aikaansa hylättynä, muutamaa irtolaista lukuun ottamatta ilman asukkaita. Aluetta kuitenkin valvotaan kaupungin toimesta. Virallisesti maa kuuluu valtion omistukseen ns. hylätyn maan oikeudella.
Israelin Maan hallintokunta on suunnitellut tilaisuuden järjestämistä, jossa IAA…

KESKIVIIKKO 25.10.2017

KESKIVIIKKO 25.10.2017
01. ISRAELIN Knesset aloitti talvikauden istunnot maanantaina. Sillä on monia haastavia lakiesityksiä pohdittavanaan, joista viimeisin koskee esitystä, jolla istuvaa pääministeriä vastaan ei voitaisi aloittaa rikostutkimuksia. Toinen koskee Israelia juutalaisena valtiona (nation state).
Presidentti Reuven Rivlin varoitti avajaispuheessaan hallituksen "kumousyrityksistä" demokratiaa vastaan. Toiseksi hän puuttui pyrkimyksiin vaimentaa "pirtinvartijoita" – mediaa ja korkeinta oikeutta. Rivlin muistutti, että Knesset edustaa itsenäisyyttä, Israelin kansaa, kaikkia Israelin kansalaisia, ja tässä rakennuksessa toimivien tulee muistaa, että he vastaavat Israelin kansalle. "Näitä erinomaisia ihmisiä, joita meillä on etuoikeus edustaa" Rivlin totesi puheessaan kansanedustajille ja kutsuvieraille.
Hän valitti puheessaan poliittisia johtajia valtion instituuttien heikentämisestä hyökäämällä niitä vastaan kapeista poliittisista motiiveista j…

SUNNUNTAI 22.10.2017

SUNNUNTAI 22.10.2017
01. PESHMERGA kurditaistelijoitten osoittaman urhoollisuuden ja päättäväisyyden jälkeen, joilla he taistelivat menestyksellisesti ISIS:n joukkoja vastaan Irakissa ja Syyriassa, on vaikea ymmärtää, miksi he luopuivat Kirkukista, joka oli tavallaan kurdien epä-virallinen pääkaupunki ja öljytuotannon tärkein kohde, ilman taistelua ja vetäytyivät 2014 linjoille?
Debkafile esittää artikkelissaan oman arvionsa, joka voinee osaltaan selittää tapahtumia, mutta ei vastaa kaikkiin kysymyksiin. DF:n mukaan kurdien rintama hajosi keskinäiseen valtataisteluun kahden johtavan suvun kannattajien kesken.
Kurdien presidenttinä on toiminut Masoud Barzani Irbilistä, mutta hänen kilpailijakseen on noussut Talabanin suvun johtaja Bafel Talabani Suleimaniyasta, kertoo DF artikkelissaan lisäten, että Talabani ei ole suosittu kurdien keskuudessa antaen ymmärtää, että hän on vahvasti myönteinen Iranin vallannousulle, jopa siinä määrin, että hän luultavasti petti Irbilin kurdit Iranille…