Friday, October 27, 2017

PERJANTAI 27.10.2017

PERJANTAI 27.10.2017
01. Tel Avivista Jerusalemiin johtavan valtaväylän vasemmalla puolella on säilynyt vanha kyläpahanen, nimeltään LIFTA, jota aikoinaan asuttivat pääosin arabit. He joutuivat pakenemaan taistelujen tieltä, eikä sitä ole asutettu uudelleen, vaikka suunnitelmia on laadittu raunioitten hajottamiseksi ja luksustalojen rakentamiseksi niiden tilalle. Kysyntää niillä varmasti tulisi olemaan, mutta arkeologien ja ympäristöaktivistien vastustuksen pelossa suunnitelmat on hyllytetty. Alueella on suorittu tutkimuksia, mutta viranomaiset sanovat niiden olevan keskeneräisiä eivätkä suostu antamaan mitään tietoja tuloksista eivätkä edes keskustelemaan asiasta.
Liftan kylä jatkaa siten historian jäädyttämää aikaansa hylättynä, muutamaa irtolaista lukuun ottamatta ilman asukkaita. Aluetta kuitenkin valvotaan kaupungin toimesta. Virallisesti maa kuuluu valtion omistukseen ns. hylätyn maan oikeudella.
Israelin Maan hallintokunta on suunnitellut tilaisuuden järjestämistä, jossa IAA tulisi ensimmäistä kertaa esittelemään kolme vuotta kestäneiden tutkimusten tuloksia julkisesti.
Pari päivää sitten LIFTA:n kylä liitettiin 25 kohdetta käsittävään listaan vaarassa olevista perinnekohteista, jotka vahvistettaneen UNESCO:n seuraavassa konferenssissa vuonna 2018.
Lifta on Jerusalemin asukkaitten ja turistien suosiossa, jotka ylistävät sitä harvinaisena helmenä, jonka kunnostaminen tulee suorittaa silkkihansikkain. Kylässä on luonnollisen lähteen ympärille muodostunut pieni lammikko, jossa voi käydä uimassa, ja koska vesi vaihtuu yhtenään, se on uimakelpoista. https://www.timesofisrael.com/state-buries-survey-on-ancient-jerusalem-village-slated-for-development/

02. ISRAELIN judokat kilpailivat Kansainvälisen Judo-federaation IJF Abu Dhabissa UAE:ssä järjestämissä grand slam kilpailuissa.
Judoka Tal Flicker sai kultamitalin ja judoka Gili n Cohen pronssia. Tal taisteli miesten sarjassa, Gili naisten alle 52 kg sarjassa. IJF varmisti järjestäjiltä ennen kilpailujen järjestämistä Abu Dhabissa, että Israelin edustajia kohdellaan tasavertaisesti.
IJF:n presidentti esitti kirjeessään vaatimuksen UAE:n Judo
Federaation presidentille, että "kaikkia osanottajia, mukaan lukien Israelin delekaatio, tulee kohdella tasapuolisesti kaikilta osin, ilman mitään poikkeuksia". Kirje toimitettiin myös World Jewish Congress WJC järjestölle, joka edustaa yli sataa juutalaista yhteisöä maailmalla, ja joka oli kehottanut "IJF:a puuttumaan ja suojelemaan Israelin kansallisen judotiimin jäseniä ja säilyttämään urheiluhengen mukaisesti politiikan ja diskriminoinnin poissa urheilusta". Tämä ei toteutunut Abu Dhabissa.
Järjestäjät kuitenkin kielsivät israelilaisia kilpailijoita Israelin symbolien käyttämisestä kilpailuasuissaan ja varusteissaan.
Palkintojen jakotilaisuudessa järjestäjät kielsivät Israelin lipun käytön korvaten sen IJF:n lipulla, sekä kieltäen Israelin kansallis-laulun soittamisen. Kilpailijat joutuivat laulamaan oman Hatikvan seremonian aikana. Tämä boikotointi tapahtui myös 2015 kilpailuissa UAE:ssa.
UAE ei antanut mitään kommenttia, eikä Israelilla ole diplomaattisuhteita sen kanssa.
Israelissa kuitenkin katsotaan, että boikotin asemesta israelilaisten urheilijoitten tulee osallistua kilpailuihin ylpeinä ja arvokkaina edustaen maataan lippujen ja muitten tunnusten alla kaikkialla.
Voisi esittää aiheellisen kysymyksen, miksi sitten järjestää kilpailuja maissa, joiden tiedetään kieltävän Israelin symbolien käytön? Onko raha todella tärkeämpi kuin tasapuolisen ja rehdin urheiluhengen säilyttäminen poliittisista kiistoista huolimatta? https://www.timesofisrael.com/israeli-wins-gold-at-abu-dhabi-judo-tourney-which-refuses-to-play-the-anthem/

03. YK:n Ihmisoikeusneuvoston nimittämä erikoiskirjeenvaihtaja palestiinalaisiksi itseään kutsuvien Juudean ja Samarian sekä Gazan kaistan asukkaita koskevissa asioissa Michael Lynk osoitti todellisen luontonsa ja sydämeensä kätkeytyneen Israelia ja juutalaisia koskevan vihansa kehottaen lehdistötilaisuudessa torstaina asettamaan sanktioita Israelia vastaan perustaen aiemmin julkaistuun raporttiin, jossa viitataan Etelä' Afrikan miehittämiseen loppumiseen Namibiasta esimerkkitapauksena.
Hän kehotti kansainvälistä yhteisöä lisäämään Israelin vastaisia painostustoimiaan maailmalla.
"Israel on hyvin riippuvainen kauppasuhteista ulkomaailman kanssa" vastatessaan kysymykseen, voisivatko sanktiot vaikuttaa Israelin ulkopolitiikkaan.
"Jos sovittaisiin yhdessä, että israelilaiset tarvitsevat viisumin matkustaessaan ulkomaille; jos sovittaisiin, ettei Israelille anneta erivapauksia kauppasopimuksissaan EU-maiden kanssa; jos lukemattomat sotilaallisen ja taloudellisen tai akateemisen yhteistoiminnan muodot Israelin kanssa yhtäkkiä lopetettaisiin, uskoisin, että näkisimme muutoksen meren sekä tavallisen israelilaisen että hallituksen asenteissa", totesi tämä kanadalainen lainopin professori journalisteille.

Israelin yk-lähettiläs Danny Danon totesi kuultuaan Lynkin vihan täyttämän lausunnon, että YK:n ihmisoikeusjärjestö on menettänyt lailliset oikeutensa.
"Mr. Lynk käyttää asemaansa hyväkseen levittääkseen vihan täyttämää kiihotustaan Israelin valtiota vastaan, ja toimii BDS:n agenttina YK:n suojeluksessa" Danon sanoi. "YK:n ihmisoikeus-neuvosto on menettänyt laillisuutensa keskittyessään itsepäisesti Israelia vastaan ja unohtaen varsinaisen tehtävänsä työskennellä todellisten ihmisoikeusongelmien ratkomiseksi niiden vainoamassa maailmassa".
Lynk sanoi lausunnossaan, että Gaza on edelleen miehitettynä, vaikka Israel veti joukkonsa ja karkotti kaikki juutalaisasukkaat sieltä 2005. Hänen mielestään BFD liike maailmalla on eräs mielipiteen vapauden ilmaus protestoidessaan mitä tahansa yhtiötä tai valtiota vastaan. Lynk katsoo, että v. 2007 asetettu kansainvälinen Gazan alueen kauppasaarto aseiden ja niiden valmistamiseen tarkoitettujen materiaalien Gazaan viennin estämiseksi, jota sekä Israel että Egypti valvomilta alueiltaan toteuttavat, on miehityksen muoto.
Näyttää, ettei Lynk ole kuullutkaan USA:n presidentin päätöksestä lopettaa YK:n parissa harjoitettu Israelin vastainen toiminta, joka automaatin tavoin on keskittynyt Israelin boikotoimiseen. https://www.timesofisrael.com/un-rights-official-slammed-for-urging-economic-sanctions-on-israel/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Israelin hallituksen päätös liittää Jerusalemin nykyisten kuntarajojen ulkopuolella olevat juutalaisyhteisöt: Maale Adumim, Pisgat Zeev, Betar Illit sekä Gush Etzion (Efrat) Jerusalemin kaupunkiin on odotetusti aiheuttanut vastareaktioita sekä Israelin vasemmiston että PA:n arabien keskuudessa. Vasemmistoa edustavat journalistit sanovat sen tarkoittavan "suuremman Jerusalemin" muodostamista, aivan kuin he kutsuvat Juudean ja Samarian liittämistä
Israelin tarkoittavan "suuremman Israelin" muodostamista unohtaen – ehkä tarkoituksellisesti – että sekä Balfourin julistuksessa että sen Kansainliiton vahvistamassa dokumentissa, jonka YK myöhemmin vahvisti, koko Israelin maa Jordanin vuorista Välimereen kuuluu juutalaisten kotimaahan. Ei ole suurempaa Israelia – ei ainakaan vielä- vaan juutalaisille tarkoitetun maan omistamisesta.

PLO:n hallituksen jäsen Hanan Ashrawi, joka on alkanut uudestaan aktivoitumaan, totesi keskiviikkona, että näiden juutalaisyhteisöjen liittäminen Jerusalemiin merkitsee kahden valtion periaatteen loppua – vaikka PA:n arabit ovat kuukausia sitten todenneet sen kuolleen. "Israelin tarkoituksena on sotilasmiehityksen viivyttäminen eikä sen lopettaminen" Ashrawi totesi.
Israel vapautti Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat Jordanian miehityksestä v. 1967 puolustussodassa. Jerusalem on Israelin jakamaton pääkaupunki hallituksen päätöksen mukaan, mikä on tunnustettu useissa laitoksissa ja instituutioissa ja kansan enemmistön keskuudessa.

Esitys Jerusalemin laajentumisesta käsitellään lainlaatijain ministerikomiteassa sunnuntaina, mutta se vaatii Knessetin äänestyksen asiasta. Israel Katzin mukaan neljän yhteisön liittäminen Jerusalemiin nostaisi sen asukasluvun yli miljoonaan. Juutalaisten osuus nousee 150 000, ja samalla 100 000 arabia jäisi rajojen ulkopuolelle. Jerusalemin asukasluku on n. 900 000, joista 540 000 juutalaista ja
330 000 arabia. Liitos nostaisi nykyisen % -suhteen juutalaisten ja arabien välillä nykyisestä 61.1 -37.2 suhteeseen 67 % juutalaisia ja 32 % arabeja.
Hallituksen jäsenpuolue United Torah Judaism UTJ vastustaa liitosesitystä peläten sen sekoittavan haredi-kansan kasvavaa äänestysvoimaa pääkaupungissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/237265
• Jerusalemin länsipuolella Satafin metsässä puhjennut tulipalo on kestänyt vuorokauden ja ainakin 15 palokuntaa ponnistelee saadakseen palon hallintaan. Se on tuhonnut metsää 2 000 dunamin alueelta. Retkeilijöitä kehotetaan pysyttelemään poissa paloalueen lähettyviltä. Palo- ja pelastuspalvelutiimit vahvistettiin JNF:n palomiehillä kolmella alueella, joissa palo riehui edelleen. Osa paloalueesta on jyrkkää vuorenrinnettä, jossa palomiehet ponnistelevat löytääkseen tukevan alustan letkuilleen. 2000 dunamia, (500 eekkeriä) metsää ja pensaikkoa on palanut.
Palon alkusyytä, joka alkoi eilen iltapäivällä, ei ole tiedossa, mutta poliisi estää retkeilijöitä ja muita tarpeettomia ihmisiä pääsemästä paloalueille, sillä palon suuntakin voi muuttua tuulen mukana. https://www.timesofisrael.com/firefighters-still-battling-massive-day-old-blaze-west-of-jerusalem/
• Saudi Arabiassa naisrobotti, jota voitaneen kutsua androidiksi, suuresti ihmistä muistuttava tekninen luomus, saa oikeuksia, joita saudien kuningaskunnassa ei vielä suoda lihaa ja verta oleville tosinaisille. Androidi nimeltä Sophia saa kuningaskunnan kansallisuuden ja oikeuksia, joita musliminaisilla ei ole. Sophia muotoiltiin ja rakennettiin Hanson Robotics tehtaalla Hong Kongissa, rahoitus tulee saudeista. Sophia pystyy ilmentämään tunteitaan ihmisen tavoin kasvonilmeillään ja elekielellä robottien tapaan. https://www.timesofisrael.com/in-saudi-arabia-female-robot-gets-rights-while-real-women-restricted/
• Israelia tukevat opiskelijat estettiin pääsemästä opiskelija-unionin hallitukseen Kanadan McGill yliopistossa. https://www.timesofisrael.com/pro-israel-students-said-barred-from-student-union-board-at-canadas-mcgill/
• Puolustusasiantuntijat ennustavat, että Israelin ja Hizbullahin välinen sotä on väistämätön ja myös erittäin tuhoisa. Sota ei syty ehka aivan välittömästi, mutta kun se tulee – ja kansainvälinen entisten kenraalien muodostama ryhmä Hihg Level Miliotary Group, Korkea Tason Sotilasryhmä, sanoo keskiviikkona julkaistussa raportissaan, että Hizbullahilla on ollut 11 vuotta aikaa organisoitua toisen Libanonin sodan jälkeen. Sinä aikana se on aseistautunut hampaita myöten, kouluttanut sotilaitaan ja hankkinut sotakokemusta Syyrian rintamalta. Raportissa kuvataan strategiaa, mitä kumpikin osapuoli tullee noudattamaan. Hizbullah haluaa vielä märehtiä Syyrian rintaman kokemuksia ennen sotaa, mutta että se katsoo sodan välttämättömäksi pelkästään kasvojen säilyttämiseksi annettuaan lukuisia uhkauksia Israelille. Sodan tuhot tulevat olemaan ennen kokemattomat. Se voi syttyä väärästä tilannearviosta Libanonissa tai Iranissa. https://www.timesofisrael.com/israel-hezbollah-war-is-inevitable-sure-to-be-devastating-defense-experts/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem16 -27; Tiberias19 -36; Suolameri 24 -33; Eilat 22 -34 +C-astetta, huomenna taivas pilvistyy ja lämpötila romahtaa useita asteita, mutta ei sateita vieläkään.Wednesday, October 25, 2017

KESKIVIIKKO 25.10.2017

KESKIVIIKKO 25.10.2017
01. ISRAELIN Knesset aloitti talvikauden istunnot maanantaina. Sillä on monia haastavia lakiesityksiä pohdittavanaan, joista viimeisin koskee esitystä, jolla istuvaa pääministeriä vastaan ei voitaisi aloittaa rikostutkimuksia. Toinen koskee Israelia juutalaisena valtiona (nation state).
Presidentti Reuven Rivlin varoitti avajaispuheessaan hallituksen "kumousyrityksistä" demokratiaa vastaan. Toiseksi hän puuttui pyrkimyksiin vaimentaa "pirtinvartijoita" – mediaa ja korkeinta oikeutta. Rivlin muistutti, että Knesset edustaa itsenäisyyttä, Israelin kansaa, kaikkia Israelin kansalaisia, ja tässä rakennuksessa toimivien tulee muistaa, että he vastaavat Israelin kansalle. "Näitä erinomaisia ihmisiä, joita meillä on etuoikeus edustaa" Rivlin totesi puheessaan kansanedustajille ja kutsuvieraille.
Hän valitti puheessaan poliittisia johtajia valtion instituuttien heikentämisestä hyökäämällä niitä vastaan kapeista poliittisista motiiveista johtuen poliittisen edun saavuttamiseksi: "Poliittisesta ammattivirkailijoista valtion tarkastajaan; poliittisesta korkeimmasta oikeudesta poliitikoihin: poliittisiin turvallisuus-joukkoihin; jopa poliittisiin puolustusjoukkoihin, IDF, ne ovat poliittisia – koko maa ja sen instituutiot – ovat poliittisia".
Pyrkimyksiä heikentää korkeinta oikeutta ja rajoittaa median vapautta Rivlin vertasi siihen, miten korkeimman oikeuden presidentti Ahaton Barak v. 1996 laajensi sen oikeutta kaataa Knessetin laatimia lakeja.
Hän kertoi varoittaneensa Barakia - kuten hän sanoi - vallankaappauksen julistuksesta, "yrityksistä siirtyä toisen valtion- hallínnon alueelle, mikä aiheuttaa kaoottisen demokratian todellisuuden, systemaattisen ja vaarallisen kaaoksen". Hän katsoo nykyisen tilanteen vasta-vallankumouksellisena, historiallisena aaltoliikkeenä, jolla pyritään purkamaan aiempaa kehitystä, ja kuten näyttää, korkeimman eliitin päätöksestä vallitsevan tasapainon muuttamiseksi".

Presidentti Rivlinin avajaispuhe aiheutti kriittisiä kommentteja puolueitten edustajilta ja Knessetin jäseniltä. Hallitusyhteistyön koordinoija David Biton (Likud) valitti, ettei presidentti ole ollut hallituksen tukena viime aikoina. Poliitikot syytivät Rivliniä poliitikkojen väheksymisestä, mikä vahingoittaa demokratiaa. Juutalainen koti puolueen johtaja Naftali Bennett oli yksi niistä, jotka hyväksyivät Rivlinin määritelmän korkeimman oikeuden pyrkimyksistä ohittaa Knessetin valtaoikeudet. https://www.timesofisrael.com/opening-knesset-rivlin-warns-of-government-coup-against-democracy/

02. Juudeassa ja Samariassa asuvien juutalaisyhteisöjen johtajat pystyttivät protestiteltan pääministeri Netanyahun Jerusalemin asunnon ulkopuolelle tiistaina vaatien, että pääministeri asettaa välittömästä tarvittavat varat kesken jätettyjen ohitusteiden ja muiden turvallisuusjärjestelyjen toteuttamiseksi Juudeassa ja Samariassa.
Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Yossi Dagan, jota tukevat kaksi alueneuvostojen puheenjohtajaa sekä terrorihyökkäyksissä omaisiaan menettäneiden perheiden edustajia, esittivät vaatimuksen pääministeri Netanyahulle 300 miljoonan NIS (85 miljoonaa USD) siirtämiseksi kaksi vuotta sitten juutalais-neuvostojen puheenjohtajille lupaamansa turvallisuuspaketin mukaisesti.
Hän viittasi lausunnossaan pääministerin Knessetin avajais-puheessaan mainitsemiin vasemmistolaisiin hapannaamoihin (sour-pushies) joitten mielestä kaikki on huonosti maassa, todeten, että näitä hapannaamoja on muuallakin: "Ikäväkseni minun on informoitava pääministeriä, että vasemmistolaisten ohelle maassa on puoli miljoonaa hapannaamaa Juudeassa ja Samariassa. Juudeassa ja Samariassa asuvat juutalaiset eivät saa heille kuuluvia perusoikeuksia turvallisuudesta. Isänmaallinen kansanosa voitti vaalit luvaten samalla päällystää nuo maantiet sekä rakentaa juutalaisyhteisöjä".
Terrorihyökkäyksissä omaisiaan menettäneiden perheiden jäsenet vaativat turvallisuuskameroiden asentamista teiden varsille Juudeassa ja Samariassa, käsipuhelintornien rakentamista avun pyytämisen helpottamiseksi hätätapauksissa, sekä kesken -jääneiden ohitusteiden päällystämistä, joilla voitaisiin välttää yhteenotot arabikylissä asuvien arabien kanssa.
"Kehotan sinua, herra pääministeri, katsomaan lasteni silmiin, katsomaan omaisiaan menettäneiden surevien perheiden silmiin.
Kuinka monen entisten lisäksi täytyy tulla murhatuksi tämän maan teillä, ennen kuin nuo ohitustiet saadaan valmiiksi?" sanoi Hadas Mizrachi, jonka puoliso Baruch murhattiin lähellä Hebronia hänen ollessaan matkalla perheensä seder-aterialle huhtikuussa 2014. Hän lupasi lapsineen istua protestiteltassa, kunnes asian puututaan hallituksen taholta.

Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoi työskentelevänsä varojen löytämiseksi, mutta että infrastruktuurin rakentaminen vie aikaa. Netanyahu lupasi pari päivää aiemmin etsiä tarvittavat varat vaikka siirtämällä niitä muista kohteista. Pääministeri on joutunut kritiikin kohteeksi siksi, ettei hän ole hyväksynyt rakennuskohteita Juudeaan ja Samariaan lupauksistaan huolimatta ja on sen tähden arka arvostelulle.
https://www.timesofisrael.com/settler-leaders-mount-tent-protest-outside-pms-house-over-security-funds/

03. Commonwealth sotilaitten Australiasta ja Uudesta Seelannista sotaan natseja ja niiden liittolaisia vastaan Israelin maassa taistelleiden jälkeläisiä matkusti Israeliin osallistuakseen Bersheban taistelujen satavuotisjuhlallisuuksiin. Juutalainen Kansallisrahasto Keren Keyemet L´Israel ja JNF Australia vastaavat sadan hengen ryhmästä, johon kuuluu sotilaitten jälkeläisiä, tutkijoita, ja poliitikkoja, 10 päivän kestävien juhlallisuuksien aikana kunnioittaakseen ANZAC nimellä tunnettua kampanjaa Israelissa. Australialaiset ja uusiseelantilaiset kevyet ratsujoukot tukivat brittijoukkojen taistelua natsiarmeijoita ja Ottomaani-imperiumin sotilaita vastaan toisen maailmansodan aikana.

Kaksitoista matkaan osallistunutta ovat Rona Tranby säätiöstä, kielimurre-historiajärjestöstä, joiden päämääränä on tallentaa Australian alkuperäasukkaitten ANZAK sotilaitten jälkeläisten kertomuksia, joista monet eivät saaneet samoja oikeuksia ja huomiota kuin Euroopasta muuttaneiden jälkeläiset.
Doris Paton Qeenslandistä, kertoo perheen kertomuksia isoisoisänsä kertomuksia neljän vuoden ajalta Palestiinassa 1915 – 1919 välisenä aikana.
Alkuperäkansan miehenä hänen isosisoisänsä kuvitteli, että palkkioksi osallistumisestaan sotaan hänelle annettaisiin maata, mikä ei koskaan toteutunut. Hän oli erittäin hyvä ratsastaja ja hevosten käsittelijä. Doris Paton kertoo, että isoisoisän perhe joutui asumaan lähetysasemalla, kuten intiaanit heille varatuissa reservaateissaan USA:ssa. Päästäkseen eroon jatkuvasta valvonnasta ja häväistyksestä isoisänisä päätti ilmoittautua armeijaan. Ollessaan Palestiinassa häntä kohdeltiin tasavertaisena toisten sotilaitten kanssa, mutta palattuaan kotiin hänet ja hänen palveluksensa unohdettiin, ja hänet palautettiin entiseen rooliin alkuperäisenä Australian kansan jäsenenä.
Doris Paton sanoo halunneensa tulla Israeliin saadakseen aitoa todellisuutta suunnittelemalleen kirjalle isoisoisästään.

Peta Flynnin isosetä Charles Fitzroy Stanford taisteli Beersheban taisteluissa. Hän kertoo, etteivät australialaiset ole olleet kovin kiinnostuneita pienemmistä taisteluista Palestiinasta, heitä kiinnostivat Galician tai Gallipolin taistelut. Satavuotisjuhlat tuovat esiin uusia asioita, miten kaikki todellisuudessa tapahtui.
Asioitten tutkimista vaikeuttaa se, että monet alkuperäasukkaat ilmoittivat olevansa eurooppalaisia, joten heidän tarkka määränsä on jäänyt historian hämärään. Flynnin isosetä Charles kuului Australian kevyitten ratsuvakijoukkojen 12. rykmenttiin.

Historioitsijat arvioivat, että 1000 noin 4 500 Australian sotilaista olivat alkuperäasukkaita. Aluksi heitä ei huolittu armeijaan, jonka johdosta he ilmoittivat olevansa eurooppalaisia. Alkuperäasukkaat halusivat ratsujoukkoihin, sillä he käsittelivät niitä kotonaan.
Beersheban taistelujen 100-vuotisjuhla pidetään Beershebassa 31.10., ja niihin osallistuvat pääministeri Netanyahu sekä Australian ja Uuden Seelannin johtajia.
Beersheban taistelut olivat tärkeitä, sillä ottomaanijoukkojen karkottaminen sieltä avasi tien kenraali Allenbyn joukoille Jerusalemin miehittämiseksi.
Juhlien aikana toteutetaan 100 km:n pyöräretki "Ride Like on ANZAK" lahjoitusten keräämiseksi, seuraten polkuja, joita myöten sotilaat ratsastivat Beershebaan. Beersheban taistelujen ohella toinen taistelu, joka käytiin Tzenachin omistuksesta, oli tärkeä. Tzenachin rautatieasema, joka rajennettiin1905 osana Hejazin rautatien Välimeren osana Damaskoksesta Mekkaan, oli tarkoitettu kuljettamaan palestiinalaisia pyhiinvaeltajia Mekkaan.

Rautatieasema oli myös alueen vahvin rakennus, joten sekä saksalaiset että ottomaanit halusivat saada sen haltuunsa.
Tzen, ach asemaa puolustivat saksalaiset sotilaat, joilla oli konekiväärejä ja runsaasti käsikranaatteja. Ratsujoukot hyökkäsivät kahdesta suunnasta, idästä ja lännestä. Saksalaiset taistelivat erittäin päättäväisesti, mitä lisäsi runsas rommin käyttö. Lopulta australialaiset voittivat vaikka puolustajilla oli ylivoima. Taistelussa kaatui 15 australialaista, ja 98 saksalaista. Kolmannes 700 sotilaasta haavoittui.
Rautatieaseman rakennus tuhoutui Israelin itsenäisyystaistelujen aikana 1948.
https://www.timesofisrael.com/in-israel-descendants-of-aboriginal-anzac-soldiers-retrace-forgotten-stories/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Knessetin päätöksellä binary-optiot julistettiin laittomiksi Israelissa. Option toimitsijoille annettiin aikaa kolme kuukautta kääriä laitteensa kokoon tai joutua vankilaan. Maanantaina tehdyllä Knessetin päätöksellä lopetetaan laaja monimiljardin USD arvoinen liiketoiminta, joka on raunioittanut miljoonien ihmisten elämän maailmalla. Binary-optioiden keskus oli Israelissa ja se sai rauhassa hoitaa laajoja liiketoimiaan vuodesta 2007 lähtien. Yli 20 israelilaista on pidätetty osallisuudesta toimintaan. FBI pidätti äskettäin binary-optioitten toimitusjohtajan Lee Ekbazyn JFK:n lentoasemalla USA:ssa. https://www.timesofisrael.com/israel-bans-entire-binary-options-industry-finally-closing-vast-10-year-fraud/,
• USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley totesi, että Venäjä taas kerran asettui tukemaan diktaattoreita ja terroristeja käyttäessään veto-oikeuttaan lopettaakseen Syyrian kemiallisten aseitten tutkimukset. Tämä olo 9. kerta, kun Venäjä esti tutkimusten suorittamisen Syyriassa. https://www.timesofisrael.com/russia-veto-puts-an-end-to-syria-chemical-weapons-probe/
• Itävallan konservatiivisen Kansanpuolueen johtaja Sebastian Kurz sanoi tiistaina, että hän pyrkii saamaan hallituksen aikaan oikeistolaisen Freedom-puolueen kanssa. Tämä tarkoittanee sitä, että Itävalta tulee tiukentamaan siirtolais-politiikkaansa, sen valvontaa sekä karkottamaan maasta nopeammin ne, joilta pääsy on estetty. Taustalla on pelko radikaalin islamin agenttien pääsy maahan siirtolaisiksi naamioituneina. https://www.timesofisrael.com/austrias-kurz-seeks-coalition-with-right-wing-freedom-party/
• New Jersey syytti tiistaina yhden kaupunkinsa ja sen Mahwah lähiön neuvostoa äskettäin antamistaan säännöistä, joita se laittomasti kohdistaa juutalaista yhteisöä vastaan läheisestä New Yorkista, verraten sitä 1950 ajan valkoisten suorittamaan maalaisten karkottamiseen, pyrkiessään pitämään mustat poissa asuinalueiltaan. Valtion mukaan Mahwah rikkoi New Jerseyn Green Acres lakia kieltäessään asukkaita puistoista. Kiellon kohteet ovat ortodoksijuutalaisia. https://www.timesofisrael.com/new-jersey-sues-town-for-discrimination-against-orthodox-jews/
• Jännitys Kauko Idässä jatkuu kireänä. Japanin puolustusministeriö julkaisi äskettäin lausunnon, jossa se pitää tilannetta erittäin kriittisenä ja vaarallisena. Japani on yksi lähes varmoista kohteista, jos Kim Jong Un antaa käskyn ohjusten ampumiseksi, amerikkalaisten asemien ja tukikohtien ohella. USA otti B-52 raskaat pommittajansa pois säilöstä ja viimeistelee niitä ydinpommeilla ensimmäistä kertaa kylmän sodan loppumisen jälkeen. Presidentti Trump vakuutti sunnuntaina maansa olevan niin valmis kuin se voi olla. Sanasota Trumpin ja Kim Jong UN:n välillä uhkaa muuttua sodaksi ydinaseilla. Kenraali David Goldfein sanoo, että valmistelut ovat enemmän tulosta maailman yleistilanteesta, eikä niinkään jostakin erilois-tilanteesta vakuuttaen, että USA valmistautuu kaiken varalle. "Maailma on vaarallinen paikka ja meillä on ihmisiä, jotka avoimesti puhuvat ydinaseitten käyttämisestä. Maailma ei ole enää kaksinapainen, sillä uusia uhkatekijöitä nousee, joilla on ydinasevalmius. On entistäkin tärkeämpää, että onnistumme tässä tehtävässämme." https://www.timesofisrael.com/trump-says-us-prepared-for-anything-vs-north-korea/
• Arkeologian ja luonnonsuojelun aktivistit ovat nousseet Hamasin suunnitelmia vastaan Gazan kaistalla pronssiajalta olevan asuinalueen raunioitten muuttamiseksi sotilaalliseksi tukikohdaksi. Arkeologi Moain Sadeq sanoo, että Tell es-Sakan alue lähellä Gazan kaupunkia on ainutlaatuinen. Se lienee ollut ainoa varuskuntakaupunki Kanaanin maassa, joka asutettiin 3200 – 2000 eKr. hän arvioi. Hamasin suunnitelmat kohteen muuttamiseksi tukikohdaksi saatiin pysäytetyiksi, mutta kukaan ei tiedä, kuinka kauaksi aikaa. Islamin ideologia ei missään ole suosinut muinaisten raunioitten ja kulttuurin saavutusten suojelua, kuten on havaittu Saudi Arabiassa ja viimeksi Syyriassa ja Irakissa. https://www.timesofisrael.com/gaza-bronze-age-remains-disappearing-under-concrete,/ https://www.timesofisrael.com/mystery-ancient-stone-structures-spotted-in-saudi-desert/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem14 -24; Tiberias 19 -32; Suolameri 22 -32; Eilat 20 -32 +C-astetta. Huomenna on parin asteen verran enemmän.
Sunday, October 22, 2017

SUNNUNTAI 22.10.2017

SUNNUNTAI 22.10.2017
01. PESHMERGA kurditaistelijoitten osoittaman urhoollisuuden ja päättäväisyyden jälkeen, joilla he taistelivat menestyksellisesti ISIS:n joukkoja vastaan Irakissa ja Syyriassa, on vaikea ymmärtää, miksi he luopuivat Kirkukista, joka oli tavallaan kurdien epä-virallinen pääkaupunki ja öljytuotannon tärkein kohde, ilman taistelua ja vetäytyivät 2014 linjoille?
Debkafile esittää artikkelissaan oman arvionsa, joka voinee osaltaan selittää tapahtumia, mutta ei vastaa kaikkiin kysymyksiin. DF:n mukaan kurdien rintama hajosi keskinäiseen valtataisteluun kahden johtavan suvun kannattajien kesken.
Kurdien presidenttinä on toiminut Masoud Barzani Irbilistä, mutta hänen kilpailijakseen on noussut Talabanin suvun johtaja Bafel Talabani Suleimaniyasta, kertoo DF artikkelissaan lisäten, että Talabani ei ole suosittu kurdien keskuudessa antaen ymmärtää, että hän on vahvasti myönteinen Iranin vallannousulle, jopa siinä määrin, että hän luultavasti petti Irbilin kurdit Iranille. Bafel Talabania kutsutaan nimellä White Wolf (Valkoinen Susi)
Irakin hallituksen joukot Iranin Vallankumouskaartin sotilaitten tukemina miehittivät Kirkukin saaden valtavan pakolaisvyöryn alueelta. Sen katsotaan lopettaneen kurdien itsenäisyyshaaveet ainakin tällä erää. Venäjän öljyjätti Rosnaft valmistautui samalla hoitamaan Kirkukin öljyjohdon Euroopan markkinoille. https://www.debka.com/new-figure-emerging-irans-coup-kurds-kirkuk/#comment-833

02. Jerusalem Post tarkastelee Caroline B Glickin kirjoittamassa artikkelissa tilannetta todeten, että mennyt viikko oli hyvin menestyksellinen Iranille. Alaotsikossa sanotaan, ettei Iran pelaa alueella sääntöjen mukaan, heillä on omat sääntönsä.
Presidentti Trump sanoi perjantain puheessaan, että tästä lähtien Iranin kanssa solmittua JCPOA-sopimusta tarkastellaan Iranin yleisen käyttäytymisen mukaan: Sen hyökkäävyyden, terrorismin tukemisen, naapureitten aseman heikentämisen, aseitten myynnin, ballististen ohjusten kehittämisen ja meriliikenteen häiritsemisen mukaisesti. Trumpin puheen aikana Iranin virkailijat olivat aktiivisia nöyryyttäen USA:ta ja muuttaen alueen
strategista tasapainoa Iranin eduksi.
Lauantaiaamuna IRGC:n Qods joukkojen komentaja kenraalimajuri Qasem Soleimani laskeutui joukkoineen Kurdien valvomaan Kirkukin kaupunkiin, josta käsin kurdit olivat hallinneet alueitaan vuodesta 1992 lähtien autonomisesti ja de facto itsevaltaisesti vuodesta 2003 vastoin Irakin keskushallinnon tahtoa, Kurdit muodostivat kaupungin väestön enemmistön.
Kurdien Peshmerga-joukot miehittivät Kirkukin ja sen etelä-puoliset alueet 2014 Irakin hallituksen joukkojen paettua.
Kurdien Peshmerga-joukot ovat ainoat USA:n liittolaiset, jotka menestyksellisesti taistelivat ISIS-joukkoja vastaan Syyriassa ja Irakissa, usein taistellen rinnan Iranin tukemien Shia-joukkojen kanssa.
Irakin kurdien aluehallituksen presidentti Masoud Barzani, Kurdien Demokraattisen Puolueen (KDP) johtaja, katsoi ISIS:n vallan murskaamisen jälkeen ajan kypsyneen toiveille, että USA maksaisi heille kunniavelkansa uskollisena liittolaisena. Siksi kurdit pitivät neuvos-antavan kansanäänestyksen (referendum) 25.09., jonka tuloksen lähes 93 % itsenäisyyden puolesta, odotettiin vakuuttavan epäilijät kurdien odotukset itsenäisyydestä.

Sukupolvien aikana Barzanien johtamat kurdit ovat pitäneet läheisiä suhteita Israeliin, Talabanien etsiessä tukea Iranista.
Jalal Talamani toimi Irakin seremoniallisena presidenttinä 2005 vuoteen 2014. Hän johti Kurdistanin Patriotista Unionia PUK-puolueessa. Hän vastusti kurdien itsenäisyyttä. Hän kuoli pari viikkoa sitten. Hänen paikkansa otti vanhin poika Bafel Talabani.
Jalalin serkku Ala Talabani kertoi arabi-TV:ssä, että Soleimani teki surunvalitusmatkan Jalalin kuoleman johdosta. Washington Postin mukaan Ala Talasbani ylisti Iranin roolia Irakissa ja ehdotti Soleimanille sopimusta: Palataan lain ja perustuslain piiriin, tarkoittaen tällä kurdien autonomian lopettamista.
Rubin keskuksen johtaja Jonathan Spyer tiivistää asian näin: Sopimuksen mukaan perustetaan epämääräiseksi ajaksi uusi hallitus Halabja-Sulaymaniah-Kirkuk alueelle, jota hallitsevat yhdessä Irakin hallitus ja kurdit, (eli PUK). Irakin federatiivinen hallitus valvoo Kirkukin öljylähteitä ja muita strategisia kohteita
kaupungissa, sekä julkisen sektorin palkkaamista.
Käytännössä sopimuksella Irakin kurdit jaetaan kahtia, Iranin valvoman nukkehallituksen perustamista epämääräiseksi ajaksi sekä kurdien itsenäisyyshaaveiden hautaamista.
Talabanin valvoma Peshmerga-armeija vetäytyi Kirkukista maanantaina. Kenraalimajuri Soleimanin valvomat ja USA:n aseistamat ja kouluttamat Irakin hallituksen joukot yhdessä Shia-militaristien kanssa ottivat Kirkukin alueineen valvontaansa.

Presidentti Trumpin hallitus, jonka päämääränä oli Trumpin sanojen kukaan Iranin heikentäminen, näyttää hyväksyneen Iranin IRGC:n suunnitteleman ja valvoman kurdialueen liittämisen Iranin valvonnan alle. Glick toteaa, ettei Irakin pääministeri Haider al-Abadi olisi uskaltanut komentaa joukkojaan Kirkukiin ilman USA:n suostumusta.
Kurdien Peshmerga-armeija osallistui kolmen vuoden ajan taisteluihin ISIS.-joukkoja vastaan menettäen 1700 sotilastaan kaatuneina. USA:n julkaiseman tiedotteen mukaan USA ei koskaan hyväksynyt kurdien referendumia, eikä siten ole mitään velkaa heille, vaikka he olivat USA:n etujen ja intressien uskollisin kannattaja ja liittolainen Irakissa ja Syyriassa. Kurdisopimuksen myötä Iran sai entistä vahvemman otteen Irakista, ja se poisti yhden esteen väylästä Välimerelle.
USA:n uskottavuus liittolaisena sai sen sijaan massiivisen iskun, kirjoittaa Glick vihjaten, että USA:n pysytteleminen sivussa osoittaa Obaman radikaalin maailmankatsomuksen elävän edelleen USA:n ulkoministeriössä, minkä luultiin jo kuolleen.
Lähi-Idän tilannekartta monimutkaistui tämän johdosta tavalla, jonka vaikutuksia voidaan vain arvioida. http://www.jpost.com/Opinion/Irans-very-good-week-507929
Pääministeri Benyamin Netanyahun yritykset työskennellä kurdi-kysymyksen hyväksi ovat kovin vaisuja ja ponnettomia verrattuina siihen, millä innolla hän taisteli JCPOA-sopimusta vastaan, ja joka tapauksessa myöhäsyntyisiä vaikuttaakseen USA:n tahtoon. http://www.jpost.com/Jerusalem-Report/Kurdistans-referendum-and-the-region-507898, http://www.jpost.com/Jerusalem-Report/Kurdistans-referendum-and-the-region-507898.
03. UUTISIA LYHYESTI
• Raqqan kaupungin valtaamisen jälkeen presidentti Trump näkee ISIS:n lopullisen häviön olevan lähellä. Tämä puolestaan oikeuttaa kysymyksen: Minne sen tuhannet taistelijat nyt hajaantuvat? Israelissa valmistaudutaan tilanteeseen, jossa IS:n taistelijat ovat maan pohjoisrajan tuntumassa tehden toistuvia iskuja Israelin puolelle. Toinen yhtä vaarallinen alue on Gazan kaista, sekä Siinain alue, jossa Egyptin armeija käy epätoivoiselta näyttävään kamppailua paikallisten beduiinien sekaan soluttautuneita sissejä vastaan. Terrori-iskut Eu-maiden ja USA:n alueilla voivat myös nousta IS;n riveissä taistelleiden palatessa kotimaihinsa sadoin ja tuhansin. http://www.jpost.com/Jerusalem-Report/Kurdistans-referendum-and-the-region-507898
• Syyriasta ammuttiin sapatin aikana viisi ammusta, joista kolme putosi avoimelle alueelle Golanin kukkuloilla. Syyrian ulkoministeriö lähetti 2 kirjettä YK:n pääsihteerille Antonio Guterresille syyttäen, että "Israel antoi käskyn omille terrori-järjestöilleen Syyriassa ampua Israelin Golanille voidakseen hyökätä syyrialaisia kohteita vastaan". IDF iski kohteisiin Quneitran lähistöllä.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/In-letter-to-UN-Syria-blames-Israel-for-faking-attack-to-justify-own-aggression-508019
• Rajapoliisi esti lauantain vastaisena yönä PA:n arabien yrityksen varastaa ainakin 25 tonnia viinirypäleitä ja tomaatteja maan keskiosassa sikaitsevan Shekef moshavin kasvihuoneista. Poliisi pidätti 67 laittomasti Israelin alueelle tullutta arabia, joista 40 alaikäistä ja 27 aikuista. Heidän uskotaan työskennelleen tuntikaudet voidakseen viedä varastetut tuotteet markkinoille PA:n alueilla, 20 -24 tonnia oli viinirypäleitä ja 5-7 tonnia tomaatteja. Vain muutamia päiviä sitten raportoitiin 259 kilon rypäle-erän varastamisesta Negebin alueilla. Varastaminen näyttää kuuluvat arabien ja beduiinien kollektiiviseen muistiin ja normiin, mitä Koraani ei kiellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/237002
• Juutalainen 12-vuotias poika haavoittui päähän osuneesta kivestä Hebronin alueella. Hän menetti tajuntansa ja heräsi vasta sairaalassa. Turvakameran kuvissa näkyy arabimies, joka heitti kiven pojan päähän pojan ollessa Abrahamin lähteen äärellä. Poika oli osa juutalaista lapsiryhmää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236994
• Ulkomaisen avustuksen varassa toimiva NGO-järjestö vaatii Hebronissa Beit HaMachpela asuntokerrostalossa asuvien juutalais-perheiden evakuoimista. Meretz-puolueen naisjohtaja Zehava Galon vaatii, että valtion tulee evakuoida juutalaiset talosta vuosikausien viivyttelyn jälkeen. Rakennuksen omistusdokumentit ovat jostain syystä epäselviä, mutta korkein oikeus katsoo joka tapauksessa, että se kuuluu arabeille. Vauhdittaakseen vaatimuksiaan vasemmistolaiset Peace Now aktivistit yhdessä Mertz puolueen jäsenten kanssa nujakoivat talon asukkaitten kanssa perjantaina. http://www.jpost.com/Jerusalem-Report/Grapes-of-their-wrath-Jews-and-Arabs-battle-over-uninhabited-land-506471
• Hamasin politbyron apulaisjohtajan Saleh al-Arourin johtama delegaatio matkusti Teheraniin neuvotellakseen Iranin johtajien kanssa tavoista, joilla Israel parhaiten saataisiin tuhotuksi, tai jotain sinne päin. Hamas vakuuttaa, ettei se koskaan neuvottele Israelin tunnustamisesta, vaan se tuhoamisesta. Arouri sanoi tavattuaan Ali Khamenein läheisen neuvonantajan Ali Akbar Velayatin, että vierailu Teheranissa on käytännön vastaus Israelin vaatimukseen, että Hamasin tulee katkaista suhteensa Iraniin. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-delegation-arrives-in-Iran-aims-to-improve-relations-with-country-507970
• Egyptin hallitusta vastaan taistelevat sissit, jotka kuuluvat Hasm-järjestöön, surmasivat ainakin 23 poliisia ja kymmeniä poliisijoukkoihin liitettyjä asevelvollisia käydyissä taisteluissa Siinailla poliisin saatua vihjeen sissien, jotka ovat surmanneet virkailijoita Kairossa, piileskelevän alueella. Taisteluissa kuoli ainakin 52 poliisia ja asevelvollista. http://www.jpost.com/Middle-East/At-least-16-police-officers-killed-in-shoot-out-in-Egypts-Western-desert-507984
• USA:n ulkoministeri Rex Tillerson on Lähi-Idässä pyrkien perustamaan arabimuslimien yhteisen Iranin vastaisen sunni-liittoutuman, johon ehkä Israelkin kutsutaan mukaan. Tillerson sanoo, että Irakin ja Saudi Arabian työskentely on välttämätön Iranin laajentumisen ja vaikutusvallan kasvun estämiseksi. USA:n sekava ja epäkorrekti suhtautuminen Kurdien itsenäisyyshaaveisiin, jotka kääntyivät Iranin IRGC:n riemuvoitoksi, osoittavat, että USA on pahasti ajastaan jäljessä, se jätettiin kuin "eno veneestä" yksin rannalle. https://www.timesofisrael.com/tillerson-in-mideast-as-us-seeks-saudi-iraqi-axis-against-iran/
• Hollannin tuore apulaisulkoministeri Sigrid Kaag kutsuu Netanyahua rasistiseksi demagogiksi. Tämä naisvirkailija on naimisissa PLO:n virkailijan kanssa. Hän haluaa EU:n ja maansa lapioivan enemmän rahaa PA/PLO:n pohjattomaan pussiin, josta ne eivät koskaan mene aiottuihin kohteisiin.
Miksi ne nimittävät naisia tehtäviin, joissa ne kehittävät tunnesiteitä potentiaalisen vihollisen kanssa? Hollannin ulkoministeri Halbe Zilstra tuntuu olevan aivan toista maata, hän vastusti Iranin kanssa solmittua JCPOA-sopimusta ja on vahva Israelin ystävä. https://www.timesofisrael.com/dutch-activist-who-called-netanyahu-a-racist-named-deputy-foreign-minister/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -23; Tiberias 19 -31; Suolameri 21 -31; Eilat 19 -32 +C-astetta, huomenna asteen verran enemmän.