Posts

Showing posts from March 7, 2010
PERJANTAI 12.03.10

1. USA:N VARAPRESIDENTTI Biden tapasi eilen puolustusministeri Ehud Barakin ennen lentoaan Jordaniaan, jossa hän meni tutustumaan Petraan sekä puhumaan Lähi Idän rauhasta kuningas Abdullah II:n kanssa.
Ei ole tiedossa, mitä Barak ja Biden keskustelivat tapaamisensa aikana, mutta Israelin turvallisuusasioitten oletetaan kuuluvan Barakin toimenkuvaan. Barak näytti keskustelujen jälkeen Bidenille Israelin maata helikopterista käsin. Jospa se olisi antanut hänelle kuvan, miten onnettoman pienestä maarääpäleestä on kysymys, jota hän aikoo vielä jakaa kahdelle kansalle, joista toinen vannoo tuhoavansa toisen; eli edellisen presidentin Bushin sanoin: ”Jotka elävät turvallisina ja rauhassa rinnakkain.” Amen, niin tapahtukoon.

KAIKEN TÄMÄN Bidenin vierailun aikana nousseen hälyn keskellä huomio kiinnittyy siihen, että Israelin ulkoministeriö sivuutettiin kokonaan, ikään kuin sitä ei olisi olemassakaan. Vierailun aikana sentään keskusteltiin Israelin tulevaisuudesta ja…
TORSTAI 11.03.10

1. TAISTELU Israelin itsemääräämisoikeudesta on nyt siirtynyt kysymykseen Jerusalemin asemasta ja Israelin oikeuksista siellä. Israel julisti Jerusalemin maan jakamattomaksi ja yhtenäiseksi pääkaupungiksi vuonna 1980 lopetettuaan Jordanian miehityksen siellä 1967 kuuden päivän sodan aikana. Rauhansopimuksessa Jordanian kanssa 1994 Israel vahvisti Jordanian oikeuden Jerusalemin muslimeille pyhiin paikkoihin, mutta Jordania luopui muista vaatimuksistaan Juudeaan ja Samariaan.

YK:N YLEISKOKOUS julisti Israelin Jerusalemia koskevan päätöksen laittomaksi päätöslauselmalla 478, eivätkä maailman valtiot ole suostuneet siirtämään lähetystöjään Jerusalemiin. Vain Costa Rica ja Salvador pitivät lähettiläitään Jerusalemissa. Periaatteessa Jerusalem on edelleen YK:n hallinnon alainen, jota hallitaan YK:n hallintorakennuksesta Pahan Tiedon vuorella. Todellisuudessa YK:n hallinto ei koskaan toteutunut Jerusalemissa.

USA:N varapresidentti Joe Bidenin Israelin vierailu sattui …
KESKIVIIKKO 10.03.10

1. USA:N VARAPRESIDENTTI Joe Biden ei juuri säästellyt adjektiivejaan
vakuuttaessaan pääministeri Netanyahulle hyvää tahtoaan esittäessään ennalta laaditun lausunnon journalisteille keskusteltuaan pari tuntia pääministerin kanssa.
Biden totesi lausunnossaan tähän tapaan: ”Israelin ja USA:n välisten suhteitten kulmakivi on ehdoton, täysin peittelemätön antaumuksemme Israelin turvallisuuden takaamiseen. Bibi, kuulit varmaan aiemmat sanani: Edistystä Lähi Idässä tapahtuu vasta, kun kaikki tiedostavat, ettei ole mitään USA:n ja Israelin välissä. Ei ole mitään, mikä erottaisi niitä siinä, mikä koskee Israelin turvallisuutta.”

BIDENIN LAUSUNNOSSA tarkennetaan, että läheisyys Israelin ja USA:n välillä tarkoittaa sitä, että Jerusalem on hyvin tärkeä israelilaisille, palestiinalaisille sekä juutalaisille, muslimeille että kristityille. ”Uskomme hyvässä uskossa käytyjen neuvottelujen kautta osapuolten voivan sopia lopputuloksesta, jossa todetaan molempien osapuolten kiintym…
TIISTAI 09.03.10

1. USA:N VARAPRESIDENTTI Joe Biden saapui Israeliin eilen klo 16.00 jälkeen vaimonsa Jillin kanssa. Hän hymyili aurinkoisesti kilpaa kesäisen auringon kanssa kätellessään vastaanottajia Ben Gurionin kentällä, mutta hän ei antanut lausuntoa.

BIDEN ALOITTAA työskentelynsä tänään, tavaten sekä presidentti Shimon Peresin ja pääministeri Benyamin Netanyahun että puolustusministeri Ehud Barakin ja oppositiojohtaja Tzipi Livnin. Tarkkailijat ovat huomioineet, ettei USA:n erikoislähettiläs George Mitchell ole mukana hänen tämänpäiväisissä tapaamisissaan, mikä osoittanee, että keskustelujen pääpaino on Iran eivätkä rauhankeskustelut PA:n ja Israelin välillä. Varapresidentti Biden tavannee Mahmoud Abbasin ja Saeb Erekatin Ramallahissa huomenna.

PALESTIINALAISTEN johtajisto ilmaisi tyytymättömyytensä siihen, että puolustusministeri Ehud Barak ilmoitti hyväksyvänsä 112 asuntoyksikön rakentamisen Betar Illitiin vain hetkistä ennen Bidenin saapumista maahan, mikä sai PA:n pää…
MAANANTAI 08.03.10

1. PALESTIINAN AUKTORITEETTI (PA) valmistautuu USA:n varapresidentti Joe Bidenin vierailuun ylentämällä murhista tuomittuja terroristeja ja kunnioittamalla operaatioissa surmansa saaneita. Toiseksi PA on aloittanut määrätietoisen kampanjan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotin sekä on valmis vahvistamaan lain, joka tekee rikolliseksi palestiinalaiselle työskennellä juutalaisten rakennuskohteissa.

PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas, jonka mandaatti puheenjohtajana loppui 24.01.09, suunnittelee ylentävänsä Israelin oikeuslaitoksessa useasta murhasta tuomitun terroristin, Fatah Tanzimin entisen johtajan Mahmoud Damaran kenraalimajuriksi. Uutisen Damaran, alias Abu Awad, ylennyksestä julkisti PA:n arabiankielinen uutislehti Al-Quds.

DAMARA palveli Jasser Arafatin Force 17 joukoissa ja sen jälkeen ”presidentin kaartissa”. Israel etsi häntä useisiin terroritekoihin syyllistyneenä 2000; hänet pidätettiin 2006. Hänen johtamiinsa mur…
SUNNUNTAI 07.03.10

1. USA:N LÄHI IDÄN erikoislähettiläs George Mitchell saapui Israeliin kahden päivän vierailulle eilen lauantai-iltana ja hänellä oli ensimmäinen tapaaminen puolustusministeri Ehud Barakin kanssa. Tilaisuutta luonnehditaan ”yksityiseksi”, jonka tuloksista ei hiiskuta ulkopuolisille. Mitchellin vierailun tarkoituksena on rakentaa perusteita, joilla epäsuorat keskustelut voitaisiin aloittaa Israelin ja PA:n kesken.
Mitchellin vierailua seuraa vapapresidentti Joe Biden, jota odotetaan Israeliin maanantaina iltapäivällä. Hänen uskotaan antavan USA:n lopullisen suostumuksen keskusteluille, joissa USA tulee toimimaan välittäjänä, mutta kertovan myös laajemmin USA:n Lähi Idän politiikan tavoitteista ja Israelin roolista siinä.

USA:N DIPLOMAATTIPIIREISSÄ elätellään uskoa, että keskustelut alkavat epäsuorina tällä viikolla ja että ne voivat onnistua joskaan ei arabiliiton heittämän 4 kuukauden aikarajan sisällä, mutta toisaalta taustalla on pelko, että herkästi syttyvät…