Friday, March 12, 2010

PERJANTAI 12.03.10

1. USA:N VARAPRESIDENTTI Biden tapasi eilen puolustusministeri Ehud Barakin ennen lentoaan Jordaniaan, jossa hän meni tutustumaan Petraan sekä puhumaan Lähi Idän rauhasta kuningas Abdullah II:n kanssa.
Ei ole tiedossa, mitä Barak ja Biden keskustelivat tapaamisensa aikana, mutta Israelin turvallisuusasioitten oletetaan kuuluvan Barakin toimenkuvaan. Barak näytti keskustelujen jälkeen Bidenille Israelin maata helikopterista käsin. Jospa se olisi antanut hänelle kuvan, miten onnettoman pienestä maarääpäleestä on kysymys, jota hän aikoo vielä jakaa kahdelle kansalle, joista toinen vannoo tuhoavansa toisen; eli edellisen presidentin Bushin sanoin: ”Jotka elävät turvallisina ja rauhassa rinnakkain.” Amen, niin tapahtukoon.

KAIKEN TÄMÄN Bidenin vierailun aikana nousseen hälyn keskellä huomio kiinnittyy siihen, että Israelin ulkoministeriö sivuutettiin kokonaan, ikään kuin sitä ei olisi olemassakaan. Vierailun aikana sentään keskusteltiin Israelin tulevaisuudesta ja ulkopolitiikasta, jonka olettaisi kuuluvan ulkoministeriön toimenkuvaan. Puolustusministeri oli kuitenkin näkyvästi esillä, jopa siten, että hänelle varattiin yksityinen tapaaminen Bidenin kanssa. Lieneekö pääministeri valmistautumassa siihen, että ulkoministeri Lieberman pakotetaan eroamaan häntä vastaan nostettujen syytösten vuoksi, ja siksi ottaa etäisyyttä häneen? (JP)

2. LUOTETTAVIEN tietojen puuttuessa pääkaupunki on täynnä huhuja ja arvailuja.
Eilen julkistettiin tietoja, joitten mukaan Abbas kieltäytyy keskusteluista Israelin kanssa ”näissä olosuhteissa”, kuten PA:n johto asian esittää. Tänään tämä peruutetaan.
Israelin johto vakuuttaa, että epäsuorat keskustelut osapuolten välillä tulevat alkamaan tästä hässäkästä huolimatta, vaikka Abbas onkin vaatinut täyttä rakennuskieltoa Jerusalemin itäosiin ja minkä Netanyahu yhtä selkeästi sanoo hylkäävänsä; rakentaminen jatkuu.
Biden jopa ennustaa, että epäsuorien keskustelujen alettua ne siirretään kesällä Washingtoniin suoriksi neuvotteluiksi USA:n valvonnassa.

KOKO kysymys näyttää muuttuneen tahtojen väliseksi kamppailuksi. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa ilmoitti arabiliiton päättäneen, ettei se suosittele epäsuoria keskusteluja tässä vaiheessa, mutta toinen lähde kertoo, että Moussa sai nuhteita väärän tiedon levittämisestä.
Tarkkailijat kuitenkin katsovat, että ensimmäinen kierros meni kirkkaasti PA:n nimiin. PA:n oletettiin joutuvan puun ja kuoren väliin vastustaessaan keskusteluja, mutta nyt kapuloitten heittämisestä pyörien eteen syytetäänkin Israelia.
TARKKAILIJAT huomioivat, että lienee ensimmäisiä kertoja Israelin ja USA:n välisissä suhteissa, että USA:n korkea johtaja käyttää sanaa ”tuomitsen” käsitellessään Israelin hallituksen toimia. Tämän voinee ymmärtää vain Bidenin kokiessa, että Ramat Shlomon rakennussuunnitelman ilmoitus oli suora loukkaus häntä vastaan henkilökohtaisesti. Hän ei todellakaan näytä hyväksyvän Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina, jonka jokainen osa, sekä sen itä- että länsisuunnalla, on erottamaton osa kaupunkia.

VARAPRESIDENTTI Biden palasi Tel Avivin puheessaan useaan kertaan Ramat Shlomon rakentamiseen. Knessetin puhemies Reuven Rivlin sanoi olevansa erityisen huolestunut ellei peräti häiriintynyt tavasta, millä puhetta kuunteleva yleisö antoi suosionosoituksia joka kerran, kun Biden mainitsi vastustavansa aikeita rakentaa Jerusalemin itäisiin lähiöihin, joista Ramat Shlomo on yksi. Jopa Mitchellkin on todennut, että Israel liitti nuo lähiöt pääkaupunkiinsa 1980, mikä USA:n olisi huomioitava, mutta mikä ei näytä valjenneen Bidenille.

BIDEN tunnetaan hetkittäisistä epäselvyyksistä tai kielen lipsahduksista puheissaan, eikä hän selvinnyt niistä tämänkään puheensa aikana. Hän kertoi saaneensa Netanyahulta Ramat Shlomon rakentamista selventävän tiedon vieraillessaan Länsirannalla. Joku voisi pitää tätä epäkohteliaana loukkauksena, sillä hän sai tiedon siitä Jad VaShem-museossa, joka sijaitsee Jerusalemin sydämessä. Hän vieraili Länsirannalla Ramallahissa seuraavana päivänä. (JP)

3. JERUSALEMIN kaupunki toimi ripeästi esittäessään vastineen Ir Mamim marxilaisen
NGO-järjestön nimellä kulkevan painostusryhmän esittämistä luvuista, joitten mukaan kaupungilla on 50 000 asunnon suunnitelmat varsin pitkälle työstettyinä itäisiin osiin. Kaupungin vastineessa todetaan, että 30 000 asuntoyksikön suunnitelmat 50 000:sta eivät ole etenemässä tässä vaiheessa ja osa niistä on poistettu kokonaan. Ir Amimin artikkeliin Haaretzissa liittyneessä karttakuvassa esitetty 13 000 asuntoyksikön rakentaminen, joka sisältää suunnitelmia Giloon, Har Homaan, Pisgat Zeeviin, Givat Hamatos ja muualle, on kaupungin selvityksen mukaan edistyneessä suunnitteluvaiheessa, ja niihin sisältyy Ramat Shlomon 1600 asuntoyksikköä. Kaupungin vastineen mukaan Ir Amim esittelee artikkelissaan kohteita, jotka ovat suunnittelun alkuvaiheissaan, ikään kuin ne olisivat päätösvaiheessa. Kaupungin vastineessa todetaan lisäksi, että osa asunnoista on tarkoitettu arabeille, mistä
Ir Amimin jättää täysin huomiotta, koska se pilaisi hyvän propaganda-suunnitelman.

EDELLISESTÄ voitaneen tehdä se johtopäätös, että vasemmisto halusi käyttää vara-presidentti Bidenin vierailua hyväkseen oman poliittisen imagonsa nostamiseksi. Se oli kyyninen tapa levittää jopa virheellisiä tai tietoisesti harhauttavia tietoja oman päämääränsä hyväksi välittämättä sen aiheuttamasta diplomaattisesta vahingosta maalle.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kutsui Shasin puheenjohtajan sisäministeri Eli Yishai eilen kiireelliseen puhutteluun, jossa hänen kerrotaan ilmaisseen selvin sanoin tyytymättömyytensä tapaan, millä Ramat Shlomon rakentamisesta ilmoitettiin ja vaati, ettei Yishai saa esittää yhtään uutta rakennussuunnitelmaa Jerusalemin itäosiin. Yishain oletetaan maininneen Netanyahulle, että on syytä olla hiljaa mäessä, sillä se oli Shas, joka nosti Netanyahun pääministeriksi kieltäytymällä menemästä Kadiman esittämään hallitussuunnitelmaan. (JP)
USA:ssa toimiva Young Israel julkisti eilen lausunnon, jossa se kehottaa Bideniä pitämään kätensä erossa Jerusalemissa. Lausunnossa todetaan, ettei ole olemassa käsitettä Itä Jerusalem; on vain Jerusalem, Israelin valtion pääkaupunki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136482

4. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin poliisi antoi luvan kansallisille ryhmille järjestää marssin Shiloan (Silwanin) lähiössä, joita johtaa Itamar Ben-Gwir ja Baruch Marzel. Lähiössä sijaitsee Beit Johanan asuinkerrostalo, jonka oikeus määräsi suljettavaksi.(JP)
- Hamas vapautti eilen brittijournalistin Paul Martinin pidettyään häntä neljä viikkoa syytettynä vakoilusta Israelin hyväksi. (JP)
- Opetusministeri Giedon Saar sai luvan kutsua opiskelijoita tutustumaan Jerusalemin historiallisiin kohteisiin, Öljyvuorella, Kuninkaan puistoon (Gan Hamelekh ja vanhankaupungin muureihin turvallisuustilanteen parannuttua.
- Israelin nuoriso on kääntymässä oikealla, ilmenee gallupista. 66 % heistä ei halua arabeja Knessetiin. 82 % uskonnollisista ei halua samoja oikeuksia arabeille kuin juutalaisille, ei uskonnollisista vain 39 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136471
- Kanadan poliisi tutkii internetissä olleita juutalaisvastaisia kirjoituksia, joissa heitä syytetään useista verisistä terrori-iskuista. Poliisi kuulustelee York Yliopiston opiskelijaa Salman Hosseinia, joka vastasi kirjoitusten web-sivusta.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136472
- Irlannin poliisi pidätti 7 ruotsalaista epäiltyinä murhasuunnitelmasta ruotsalaista taiteilijaa Lars Vilksiä vastaan, joka teki pilapiirroksen Muhammedista, jolla oli sian ruumis. Ryhmän jäsenistä kolme on Algeriasta, yksi Libyasta, yksi palestiinalainen, yksi Kroatiasta ja yhden jäsenen amerikkalainen vaimo. Piirros julkistettiin 207, ja Vilksin murhasta tarjotaan 100 000 USD palkkio. Siinä meillä on rauhanomainen uskonto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136472
- USA:ssa pidätettiin Colleen Larose, joka internetissä etsi yhteyksiä ihmisiin, jotka voisivat auttaa häntä tekemään jotain muslimien hyväksi, kuten murhaamaan Vilks. Hän toimi päivisin vanhuksen hoitajana, öisin hoiti vihasivuaan internetissä, käyttäen nimeä ”Jihad Jane”. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak ilmoittaa ensi viikolla aloittavansa rakennus-kiellon kolmannen vaiheen toteuttamisen. Siinä kieltoa tutkivia tarkastajia seuraa suuri poliisiosasto, joka pidättää jokaisen kiellon rikkojan tai tarkastajia vastustavan. On täysin käsittämätöntä, miten monen uhan alaisena olevan maan puolustusministeri keskittää voimansa oman maansa kansalaisten ahdistamiseen samalla hajottaen entisestään riitaista kansaa. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=170819
- Juudea ja Samaria julistettiin saartoon poliisin epäillessä palestiinalaisten
- väkivaltaisuuksia viikonvaihteen aikana. Vain yli 50-vuotiaita muslimimiehiä ja naisia päästetään Temppelivuorelle. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=170858
- IAF pommit tunnelia ja metalliverstasta Gazassa vastauksena Kassamiin eilen.
- Michael Freund esittää arabien apartheid-viikkoa. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=170729
- Egypti kiristää painostustaan Hamasia vastaan vaatien, että se allekirjoittaa sopimuksen Fatahin kanssa ilman viivytyksiä. Egypti on rajoittanut vip-henkilöitten pääsyä rajan yli Egyptiin. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1155894.html
- Al Jazeera julkisti videon jossa näytetään kolmen IDF:n sotilaan sieppaaminen ja kuulustelua Syyriassa v. 1985.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3861583,00.html
- Poliisi kävi tuhoamassa Efratin synagogan perustukset. Kohde oli hyväksytty ennen rakennuskieltoa, mikä ei estänyt Barakin raivaustraktorien työtä. (JP)

Thursday, March 11, 2010

TORSTAI 11.03.10

1. TAISTELU Israelin itsemääräämisoikeudesta on nyt siirtynyt kysymykseen Jerusalemin asemasta ja Israelin oikeuksista siellä. Israel julisti Jerusalemin maan jakamattomaksi ja yhtenäiseksi pääkaupungiksi vuonna 1980 lopetettuaan Jordanian miehityksen siellä 1967 kuuden päivän sodan aikana. Rauhansopimuksessa Jordanian kanssa 1994 Israel vahvisti Jordanian oikeuden Jerusalemin muslimeille pyhiin paikkoihin, mutta Jordania luopui muista vaatimuksistaan Juudeaan ja Samariaan.

YK:N YLEISKOKOUS julisti Israelin Jerusalemia koskevan päätöksen laittomaksi päätöslauselmalla 478, eivätkä maailman valtiot ole suostuneet siirtämään lähetystöjään Jerusalemiin. Vain Costa Rica ja Salvador pitivät lähettiläitään Jerusalemissa. Periaatteessa Jerusalem on edelleen YK:n hallinnon alainen, jota hallitaan YK:n hallintorakennuksesta Pahan Tiedon vuorella. Todellisuudessa YK:n hallinto ei koskaan toteutunut Jerusalemissa.

USA:N varapresidentti Joe Bidenin Israelin vierailu sattui pahaan saumaan, tai sitten ”sattumalla” on ollut sormensa pelissä, joko tarkoituksella tai ilman sitä.
Tiistaina, Bidenin juuri lopetettua ystävälliset keskustelunsa pääministeri Netanyahun kanssa, julkistettiin sisäministeriön Jerusalemin suunnittelu- ja rakennustoimikunnan päätös 1600 asuntoyksikön rakentamiseksi Jerusalemin keskustasta koilliseen olevaan Ramat Shlomon lähiöön. Kuin lisukkeena voileivän päälle tuli uudelleen julkisuuteen heinäkuussa tehty päätös 20 hotelliasunnon rakentamisesta Shepherd hotellikokonaisuuteen Jerusalemin itäosassa, mistä Obaman hallitus esitti vastalauseen Israelin USA:n lähettiläälle Michael Orenille todeten, että päätös on laiton. Tämä USA:n hallituksen tulkinta koskee kaikkea Israelin rakentamista 1949 aselepolinjan itäpuolella sijaitsevilla alueilla Jerusalemissa. (JP)

2. TÄNÄÄN uutiset kertovat, kuten haaretz.com uhmakkaasti, että Israelin rakennussuunnitelma 50 000 asuntoyksikön pysyttämiseksi etenee eri vaiheissa, joista
20 000 asuntoyksikön rakennussuunnitelmat ovat pisimmällä loppuosan odottaessa komiteakäsittelyä.
Haaretz.com kertoo lainaten vasemmistolaisen Ir Amim NGO-järjestön edustajaa Orly Noy, joka kertoo ”alueen muodostavan yhden arimmista kohteista Jerusalemissa Temppelivuoren jälkeen, ja että arabien asuntoalueen sisään rakennetut juutalaisasunnot muodostavat ylittämättömän esteen Israelin ja PA:n välisen konfliktin ratkaisemiseksi”.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1155460.html

Vain muutamaa päivää ennen Bidenin Israelin matkaa Ehud Barak kertoi hyväksyneensä 120 asuntoyksikön rakentamisen Haredim-kansalle Betar Illitiin. Suunnitelma on osa 600 asuntoyksikön rakentamis-suunnitelmista, jotka ovat odottaneet toteutumistaan.
ULKOMAAILMAN, mukaan lukien ystävänä pidetyn USA:n, hallitusten näyttää olevan mahdotonta hyväksyä tosiasiaa, että Israel on itsenäinen valtio joka itse päättää rakentamisestaan maassaan ja varsinkin pääkaupungissaan. (JP)

3. VARAPRESIDENTTI Joe Biden näyttää kääntäneen takkinsa perin pohjin kohdatessaan odottamatta Israelin hallituksen taipumattomuuden rakentamisesta pääkaupungissaan. Haaretz.com kertoo, että hän tuomitsi jyrkin sanoin tiedot 1600 asuntoyksikön rakentamiseksi Ramat Shlomoon, joskin julkinen lausunto oli suhteellisen maltillinen: ”Tuomitsen Israelin hallituksen päätöksen edistää uusien asuntoyksiköiden rakentamissuunnitelmia.”

HAARETZ kertoo lisäksi, että Biden harkitsi jättäytymistä pois Netanyahun tarjoamilta illallisilta tiistai-iltana. Hän kuitenkin katsoi parhaaksi osallistua niihin, mutta viivästyi sovitusta ajasta 90 minuuttia. Liemet ja paistit jouduttiin kai lämmittämään uudelleen.

BIDEN VIERAILI PA:n johtajiston luona Ramallahissa eilen. Siellä hän sai kuulla PA:n puheenjohtajan vuodatuksia Israelin petollisuudesta ja vaatimuksia kansainvälisestä painostuksesta Israelin palauttamiseksi ruotuun. Näitä esittivät sekä pääministeri Salaam Fayad että puheenjohtaja Mahmoud Abbas.
BIDEN vakuutti USA:n horjumatonta tukea PA:lle niin kauan, kuin se etsii rauhaa. ”Lupaan teille, herra presidentti, että USA seisoo myös niiden tukena, jotka ottavat riskin, minkä rauhan sopimus vaatii.” Hän oletti epäsuorien keskustelujen alkavan pian ja muuttuvan siitä suoriksi elinkelpoisen ja yhtenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi. Abbas puolestaan kehotti Israelia lopettamaan ajan haaskauksen rakentamalla tosiasioita maalle sekä vaati Gazan saarron lopettamista. Hän kutsui PA:n suostumista keskusteluihin ”strategiseksi valinnaksi” ja totesi ajan kypsyneen kahden valtion muodostamiseksi, jotka asuvat rinnakkain rauhassa ja turvallisuudessa.

VARAPRESIDENTTI Joe Biden ei vielä Ramallahissa vieraillessaan ollut tietoinen, että arabiliiton arabisuunnitelman seurantakomitea oli suositellut Abbasille kieltäytyä epäsuorista keskusteluista tässä vaiheessa, kuten tämä oli kertonut haluavansa tehdä puhelin-keskustelussaan arabiliiton pääsihteerin Amr Moussan kanssa.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1155720.html

4. MISTÄ TÄSSÄ kaikessa on lopulta kysymys? Valehteleeko Netanyahu sanoessaan, ettei hän tiennyt 1600 asuntoyksikön julkistamisesta juuri nyt, ja valehteleeko sisäministeri Eli Yishai sanoessaan, ettei hänkään ollut tietoinen ministeriönsä suunnittelu- ja rakentamis-komitean päätöksestä julkistaa suunnitelma?
Jpost ottaa pääkirjoituksessaan varsin rankan asenteen todetessaan, ettei Netanyahu hallitse ylisuuren hallituksensa ministeriöitä, vaan kukin tekee omia suunnitelmiaan ja julkistaa niitä oman harkintansa mukaan, eli hallitus potee jonkinasteista halvaustilaa. Ainakin puolustus-
ministeriön kohdalla tämä pätee jos missään.

INFORMAATIO- ja diaspora-asioitten ministeri Yuli Edelstein sanoo: ”Ne jotka sanovat meidän hämmentäneen varapresidentti Bideniä eivät ymmärrä, että Jerusalem on meidän.” Hän täsmentää, että ”ne jotka sanovat meidän olevan halukkaita jakamaan Jerusalemin ovat väärässä, ja yhtä paljon ovat väärässä ne, jotka sanovat, ettei meillä ole oikeutta rakentaa Jerusalemin lähiöissä kuten Ramot tai Gilo”.

KOMMENTAATTORI Nadav Shragai (Haaretz) kertoo omana havaintonaan, että Israel voi syyttää vain itseään tilanteesta, mikä syntyi Jerusalemin rakentamisesta. Hän sanoo, että Israelin peräkkäiset hallitukset eivät ole missään vaiheessa selvästi erottaneet Jerusalemia Länsirannasta, minkä johdosta palestiinalaisille on muodostunut käsitys, että Jerusalem on neuvotteluissa mukana siinä missä muukin osa Israelin maata, ja että sopivalla ulkomaitten painostuksella Israel tulee lopulta taipumaan PA:n tahtoon. (INN)

5. NETANYAHUN hallitusta voidaan kritisoida monista puutteista ja harhaiskuistakin, mutta Netanyahu on selkeästi toistanut, ettei Jerusalemin rakentamista keskeytetä PA:n johdon kireistä vaatimuksista huolimatta, vaan rakentaminen jatkuu siellä. Ainoastaan voidaan heittää kysymys, ovatko asiat edenneet hallitsemattomina liian pitkälle, että kansainvälisen yhteisön omaksumaa PA:n kantaa puoltavaa asennetta voidaan enää kääntää. PA:n johto sen sijaan rummuttaa omia vaatimuksiaan kuin äänilevyltä.

VARAPRESIDENTTI Joe Biden pitää tänään puheen Israelin kansalle Tel Avivin yliopistolla ennen matkaansa Jordaniaan. Lienee syytä viivyttää tämän raportin julkistamista viimeisten tietojen saamiseksi mukaan. Ennakkotietojen mukaan Biden käsittelee puheessaan laajemmin Lähi Idän ja Iranin tilannetta ja USA:n roolia siinä, joskin palestiinalaisten kysymystä ei voitane kokonaan syrjäyttää uuden käänteen vuoksi.

6. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Abbas peruutti sovitun Ramallahin aukion vihkimistilaisuuden naisterroristi Dalal Mughrabin nimiin, joka v. 1978 murhasi Tel Avivin rantatiellä johtamansa terroriryhmän kanssa 37 juutalaista, miehiä, naisia ja lapsia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136453
- Israeliin saapui 222 000 turistia helmikuun aikana, joka on 49% enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan tai yhtenäkään kuukautena Israelin historiassa. Kahden ensimmäisen kuukauden aikana kasvua oli 53 % 2009 verrattuna.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136452
- Monet kansaedustajat ovat esittäneet pyynnön varapresidentti Bidenille, että hän vaikuttaisi Jonatan Pollardin vapauttamiseksi, joka kärsii 25. vuottaan elinkautisestaan USA:n vankilassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136451
- EU:n parlamentti hyväksyi Goldsteinin raporttia tukevan esityksen Israelin toivomuksista välittämättä. EU:n korkeat virkailijat ovat yksituumaisesti tuominneet Israelin rakentamissuunnitelmat Jerusalemissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136451
- Varapresidentti Joe Bidenin puhe marxilaisesti orientoituneessa Tel Avivin yliopistossa ei sisältänyt mitään uutta. Hän valitti ymmärtäneensä väärin ilmoituksen 1600 asuntoyksikön rakentamisesta, kuten myös PA, kuvitellen sen alkavan välittömästi, kun aikaa voi vierähtää jopa vuosia. Hän vakuutti USA:n ystävyyttä ja tukea Israelille unohtamatta palestiinalaisia.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1155720.html
- PA:n puheenjohtaja Abbas sanoo, ettei hän suostu neuvotteluihin ennen kuin rakennuskielto koskee myös Jerusalemin itäosaa. (haaretz)

Wednesday, March 10, 2010

KESKIVIIKKO 10.03.10

1. USA:N VARAPRESIDENTTI Joe Biden ei juuri säästellyt adjektiivejaan
vakuuttaessaan pääministeri Netanyahulle hyvää tahtoaan esittäessään ennalta laaditun lausunnon journalisteille keskusteltuaan pari tuntia pääministerin kanssa.
Biden totesi lausunnossaan tähän tapaan: ”Israelin ja USA:n välisten suhteitten kulmakivi on ehdoton, täysin peittelemätön antaumuksemme Israelin turvallisuuden takaamiseen. Bibi, kuulit varmaan aiemmat sanani: Edistystä Lähi Idässä tapahtuu vasta, kun kaikki tiedostavat, ettei ole mitään USA:n ja Israelin välissä. Ei ole mitään, mikä erottaisi niitä siinä, mikä koskee Israelin turvallisuutta.”

BIDENIN LAUSUNNOSSA tarkennetaan, että läheisyys Israelin ja USA:n välillä tarkoittaa sitä, että Jerusalem on hyvin tärkeä israelilaisille, palestiinalaisille sekä juutalaisille, muslimeille että kristityille. ”Uskomme hyvässä uskossa käytyjen neuvottelujen kautta osapuolten voivan sopia lopputuloksesta, jossa todetaan molempien osapuolten kiintymys Jerusalemiin ja joka turvaa sen aseman kaikille maailman ihmisille. Kummankaan osapuolen yksipuolinen toimi ei saa vaikuttaa neuvottelujen tuloksiin lopullisissa kysymyksissä.” (JP)

2. VARAPRESIDENTTI Bidenin lausunto todettiin tyydytyksellä, joten siihen saakka kaikki hyvin. Mutta sitten jysähti uutispommi ruusuilla silatulle tielle.
Israelin sisäministeri Eli Yishai julkisti hallituksen aiemmin hyväksymän mutta kolmen vuoden ajan keskusteltavana olleen suunnitelman 1600 asuntoyksikön rakentamiseksi Jerusalemin Ramat Shlomo lähiöön pääkaupungin keskustasta koilliseen Shuafatin arabilähiön kupeessa.

RAMAT SHLOMO lähiö on ultraortodoksien asuttama, ja he kaipaavat kipeästi uusia asuntoja. Vaikka sisäministeriö ilmoitti rakennuskohteesta virallisesti eilen, sen rakentaminen voi alkaa kuukausien tai pitemmän ajan jälkeen Israelin monimutkaisen järjestelmän tuntien. Sisäministeriön edustaja vakuutti, ettei kohteen julkistaminen liittynyt millään tavoin Bidenin vierailuun. Hän selitti, että asukkailla on 60 päivää aikaa esittää mielipiteitään suunnitelmasta, jotka voivat viivästyttää rakentamista edelleen.
Netanyahun kansliasta vakuutetaan, ettei Netanyahu ollut tietoinen rakennuskohteen julkistamisesta tiistaina, joskin hänen kerrotaan olleen asiasta yhteydessä Yishain kanssa.

VALKOISEN TALON edustaja Robert Gibbs tuomitsi rakennussuunnitelman todeten, että sekä israelilaiset että palestiinalaiset ovat hyvin tietoisia presidentti Obaman mielipiteestä ”setlementtien” rakentamiseen.
BIDEN tarkensi omaa kantaansa todeten lausunnossaan sen jälkeen, kun hän oli kehunut Netanyahun ottamia askeleita positiivisen ilmapiirin muodostamiseksi epäsuorien keskustelujen aloittamiseksi, mistä 10 kuukauden moratorium Juudeassa ja Samariassa on todisteena kuten myös palestiinalaisten liikkumisvapauden lisääminen Länsirannalla. Hän totesi, että ”julkistetun ilmoituksen sisältö ja ajoitus, erityisesti epäsuorien keskustelujen ollessa alkamassa, on juuri sen kaltainen toimi, mikä murentaa luottamusta, jota juuri nyt tarvitsemme, ja on vastoin rakentavia keskusteluja, joita olemme pitäneet Israelissa.”
Biden oli silmin nähden närkästynyt tilanteesta. Miten pahan särön se aiheutti, nähtäneen tulevina päiviä, mutta keskustelua siitä jatketaan Israelissa pitkään. (JP)

3. PALESTIINALAISTEN reaktiot Ramat Shlomon rakennussuunnitelman julkistamiseen ovat odotetun jyrkät ja vihamieliset. Abbasin läheinen neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah totesi. ”On ilmeistä, ettei Israelin hallitus halua enempää keskusteluja kuin rauhaakaan.” Hän kutsui suunnitelman julkistamista ”provokaatioksi” ja vaati, että USA:n hallitus ottaa päättäväisiä askeleita tilanteen korjaamiseksi, sillä ”Ilman USA:n todellista ja tehokasta painostusta rauhanprosessi keskeytyy.” Hän vaati pikaisia toimia USA:n taholta keskustelujen aloittamisen pelastamiseksi.

PA:N PUHEENJOHTAJA Abbasin kerrotaan suhtautuneen julkistamiseen ”raivokkaasti”. ”Presidentti on joutunut kritiikin kohteeksi suostuessaan keskusteluihin Israelin kanssa, ja nyt tämä päätös sylkee rauhanprosessin kannattajien kasvoille”, sanoo Abbasia lähellä oleva kohde. ”Sisäministeriön päätöksen julkistaminen ei voi olla sattumaa.”
Lähde totesi edelleen, että Abbas on ottanut yhteyttä arabiliiton pääsihteeriin Amr Moussaan, joka antoi Abbasille luvan aloittaa epäsuorat neuvottelut USA:n välityksellä, ja pyysi häntä saamaan arabiliiton jäsenten kiireisen kannan edellisen päätöksen uudelleen arvioimiseksi.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi päätöksen tuhoavan luottamuksen, mikä tarvitaan epäsuorien keskustelujen aloittamiseksi, mihin kumpikin osapuoli suostui. ”Sellaisen lausunnon kanssa, miten voimme rakentaa luottamusta? Tämä murskaa ponnistelumme työskennellä Mitchellin kanssa. Tämä on todella tuhoisa tilanne. Toivon tämän avaavan kansainvälisen yhteisön silmät siitä, että Israelin hallitus on pysäytettävä vastaavanlaisista tuhoisista toimista.” (JP)

4. KESKUSTELUT Bidenin ja presidentti Shimon Peresin kanssa sujuivat keskinäisen hymyilyn ja leikinlaskun saattelemina. Peres silminnähden nauttii vanhemman diplomaatin ja poliitikon asemastaan, jossa hän sanoo lentelevänsä kuin lintu, vapautettuna poliitikon rutiinista ja keskinäisistä kiistoista ja ollen vapaa suunnittelemaan oman aikataulunsa.
H Keinon kertoo artikkelissaan, miten 16 Amerikan juutalaisjohtajaa tapasivat Obaman keskustellen tämän kanssa Lähi Idästä ja rauhanprosessista. Juutalaisjohtaja Malcolm Hoenlein kertoi Obamalle, miten nämä kaksi valtiota voivat puhua keskenään salaisesti ja samalla eriävän avoimesti, mutta julkisesti niiden tulee esiintyä samalla sivulla. Obama tarttui tähän välittömästi ilmaisten eriävän mielipiteensä - viitaten edellisen presidentti Bushin aikaan: ”Kahdeksan vuotta ilman päivänvaloa, kahdeksan vuotta ilman edistymistä.”
Hoenlein pyrki miedontamaan Obaman jyrkkää Israelin vastaista kantaa ilman tulosta.

VARAPRESIDENTTI Joe Biden pyrkii parin vuorokauden Israelin vierailunsa aikana muuttamaan tätä Obaman lausunnon antamaa kuvaa. Keinon arvioi, että joku oli saanut iskettyä Valkoisen Talon johtajiston päähän, että luottamussuhteet Israelin kanssa ovat kriittiset ja että Israel tuntee voivansa luottaa USA:n tukeen.
Biden pyrkii kasvattamaan tätä luottamusta vierailunsa aikana.
Tämän vuoksi Biden antoi ylenmääräisiä vakuutuksia rakkaudestaan Israelia kohtaan. ”Israel on vanginnut sydämeni, enkä halua kieltää sitä. Tämä ei tarkoita sitä, ettenkö tuntisi suurta myötätuntoa palestiinalaisten tilanteesta, mutta Israel vangitsi sydämeni ja mielikuvitukseni.”

Bidenin ylitsevuotavan tunteellinen suhtautuminen Israeliin ja juutalaisuuteen sai ilmaisunsa tilanteessa, jossa Netanyahu ojensi hänelle dokumentin – kuten juutalainen setä bar mitzva lahjan – jossa todetaan: Ympyrän muotoinen puuryhmä on istutettu Bidenin äidin, Cahterine Eugenia Jean Finnegan Bidenin kunniaksi, joka kuoli 92-vuotiaana tammikuussa 2010.

YKSI BIDENIN tehtävistä Israelissa oli vakuuttaa, että USA hoitaa Iranin ydinaseasiaa kaikessa hiljaisuudessa, vaikka siitä ei ulospäin paljon hiiskutakaan. Tällä hän halusi varoittaa, ettei Israelin tule toimia yksin ja odottamatta USA:n toimia.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=170610

5. UUTISOTSIKOITA
- Puolustusministeri Ehud Barak sanoo olevansa erittäin vihainen sisäministeriön julkistamasta Ramat Shlomon rakennussuunnitelmasta. Barak oli hakenut lisää rahaa voidakseen palkata lisää rakennustarkastajia, mutta anomus tyssättiin. (JP)
- IDF:n komentaja Gabi Ashenazi aikoo keskittyä USA:ssa Iranin kysymykseen. (JP)
- Bushin läheinen neuvonantaja Carl Rowe kiistää tiedot, että Bush olisi päättänyt
aloittaa Irakin sodan Israelin painostuksen vuoksi. (JP)
- Netanyahu ottaa 77 Fatahin jäsentä pois IDF:n etsittyjen listalta myönnytyksenä
Abbasille. Sillä tuskin on mitään myönteistä vaikutusta häneen. (JP)
- Turkin pääministeri Erdogan sanoo, että Israel suostuu Turkin välityksellä käytäviin keskusteluihin Syyrian kanssa. Pääministerin kanslia kieltää tiedot. (JP)
- EU-maat, jotka taistelevat Irakissa ja Afganistanissa, ovat kiinnostuneita Iron Dome torjuntajärjestelmästä. Järjestelmä kehitettiin lyhyen matkan rakettien, kuten Kassam ja Kathusha, torjuntaan. Viimeiset testit olivat onnistuneita. (JP)
- Jerusalemin apulaispormestari David Hadari esittää, että enemmän juutalaisia täytyy muuttaa Sheikh Jarrahin (Shimon HaTzadik) lähiöön. (JP)
- Hallitus julkisti tiedot, joitten mukaan juutalaisasukkaitten määrä Juudeassa ja Samariassa kasvoi 4.9 % vuonna 2009. 4.1 % israelilaisista asuu Länsirannalla.
- Juutalaisasukkaitten määrä kasvoi siellä 290 400:sta 301 200 asukkaaseen. Israelin asukasmäärä kasvoi kokonaisuudessaan viime vuonna 1.8 %, ollen nyt 7.4 miljoonaa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=170595
- EU-maat ovat kääntymässä Goldsteinin Gazan raportin hyväksymistä vastaan ja omaksumassa kristillisdemokraattien (European Peoples Party) esityksen, jossa kumpaakin osapuolta kehotetaan asettamaan tutkimuskomiteat. Juutalaisryhmät ovat toimineet taustalla todeten, että raportin tukeminen häiritsee rauhanprosessia.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1155417.html
- Israel julkistaa pian suunnittelemansa palestiinalaisen kiihotuksen seurantaohjelman. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1155420.html
- Arabikansanedusta Ahmed Tibin toimiminen Knessetin varapuhemiehenä halutaan poistaa, koska hän kutsui juutalaissankareita ennen itsenäisyyttä terroristeiksi.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136433
- Pääministeri Netanyahu on saanut varoituksia Likudin ja muitten taholta, ettei hänellä ole valtakirjaa myönnytyksiin palestiinalaisille, jotka toistuvasti horjuttavat Israelin luottamusta PA:n todellisista aikeista. Abbas aikoo nimittää Ramallahissa aukion naisterroristin kunniaksi, joka johti 37 juutalaista murhannutta terroriryhmää rantatiellä vuonna1978; murhattujen mukana oli useita lapsia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136426
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoo Israelin rakentamista 1949 aselepolinjan takana laittomaksi, ja Jerusalemin Ramat Shlomon lähiötä setlementiksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3860525,00.html
- Ehud Barak ilmaisi oman arvionsa Iranista todeten, että Israelin tulee aina pitää sormensa liipaisimella. http://www.debka.com/article/8638/
- Kinneretin vedenkorkeus 212.86; 14 sm alemman punaisen viivan yläpuolella
Jerusalemin lämpötila korkeimmillaan 23 astetta (http://twitter.com/kinbot)

Tuesday, March 09, 2010

TIISTAI 09.03.10

1. USA:N VARAPRESIDENTTI Joe Biden saapui Israeliin eilen klo 16.00 jälkeen vaimonsa Jillin kanssa. Hän hymyili aurinkoisesti kilpaa kesäisen auringon kanssa kätellessään vastaanottajia Ben Gurionin kentällä, mutta hän ei antanut lausuntoa.

BIDEN ALOITTAA työskentelynsä tänään, tavaten sekä presidentti Shimon Peresin ja pääministeri Benyamin Netanyahun että puolustusministeri Ehud Barakin ja oppositiojohtaja Tzipi Livnin. Tarkkailijat ovat huomioineet, ettei USA:n erikoislähettiläs George Mitchell ole mukana hänen tämänpäiväisissä tapaamisissaan, mikä osoittanee, että keskustelujen pääpaino on Iran eivätkä rauhankeskustelut PA:n ja Israelin välillä. Varapresidentti Biden tavannee Mahmoud Abbasin ja Saeb Erekatin Ramallahissa huomenna.

PALESTIINALAISTEN johtajisto ilmaisi tyytymättömyytensä siihen, että puolustusministeri Ehud Barak ilmoitti hyväksyvänsä 112 asuntoyksikön rakentamisen Betar Illitiin vain hetkistä ennen Bidenin saapumista maahan, mikä sai PA:n pääneuvottelijana toimineen Saeb Erekatin puuskahtamaan, että ”tämäkin osoittaa, ettei Israel ole tosissaan etsimässä rauhaa PA:n kanssa”. ”Presidentti (Abbas) kertoi Mitchellille, että jos lähettilään jokainen käynti Israelissa aiheuttaa lisää setlementtien rakentamista, lisää todisteita maassa sekä teloitusten, pidätysten ja Palestiinan maitten eristämisen jatkumista, silloin tämä asettaa kysymysmerkin kaikkien ponnistelujen ylle.” Erekatin terminologia on ”tarkoituksellisen hiomatonta”.

MINISTERIÖN taholta vakuutetaan, ettei päätös Betar Illitin asuntojen rakentamisesta ole uusi, vaan se on osa laajemmasta rakennusprojektista, joka hyväksyttiin kauan sitten. Ainostaan päätöksen julkistamisen ajankohtaa voidaan kysellä juuri ennen Joe Bidenin saapumista maahan, mikä ei ehkä ollut diplomaattisesti harkittu. Toisaalta sitä voidaan puolustella sillä, että tuskin neuvottelujen aikana olisi löytynyt yhtään sopivampi aika julkistaa rakentamissuunnitelmat, jotka ovat pitkään olleet odottamassa päätöstään. (JP)

2. PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat selvitteli PA:n kantaa ja vaatimuksia
epäsuorien neuvottelujen alkamiseksi. Hän kertoi median edustajille Abbasin vaatimuksista tähän tapaan: Presidentti Abbas on hyvin huolestunut Betar Illitin rakennussuunnitelmasta ja tämä kysymys on Bidenin ja Abbasin välisten keskustelujen kärkisijalle. Hän kutsuu tätä ”suureksi huijaukseksi” aikana, jolloin osittainen rakentamiskielto on voimassa Länsirannalla.

TAYEB ABDEL RAHIM, Abbasin läheinen neuvonantaja, kertoi journalisteille, että palestiinalaiset ovat tehneet selväksi ultimaatumin-laatuisen vaatimuksen: Jos epäsuorat keskustelut PA:n ja Israelin kanssa eivät pysty määrittelemään tulevan Palestiinan valtion rajoja neljän kuukauden kuluessa, keskusteluja on turha jatkaa sen pitemmälle.
”Kun puhumme rajoista, me tarkoitamme niillä rajoja Länsirannalla, Kuolleellamerellä, Jordanjoen laaksossa ja Gazan kaistalla.” Rahim lisäsi tähän, että palestiinalaiset vaativat maayhteyttä Gazan kaistan ja Länsirannan välillä.

ABDEL RAHIM selvitteli edelleen PA:n kantaa todeten, että jos Mitchell onnistuu saamaan sopimuksen rajoista määrätyssä ajassa, osapuolet voivat sen jälkeen aloittaa keskustelut lopullisen tilanteen kysymyksistä, kuten pakolaiset, Jerusalem, vesi, turvallisuus, maa ja Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät palestiinalaiset terroristit. Hän lisäsi, että USA:n hallitus on vakuuttanut PA:lle, että päämääränä on itsenäisen ja elinkelpoisen Palestiinan valtion perustaminen. Abbas on Erekatin tietojen mukaan saanut kirjeen USA:n ulkoministeri Hillary Clintonilta, jossa tämä lupaa USA:n aktiivisen roolin keskustelujen aikana. (JP)

3. JP:N KOLUMNISTI H Keinon todistelee artikkelissaan, miten annetut varoituslinjat on
jouduttu ylittämään kerran toisensa jälkeen. Mutta Keinon esittelee esimerkein, että joustoa on tapahtunut nimenomaan Israelin taholta, palestiinalaiset ovat pitäneet kiinni alkuperäisistä tavoitteistaan, kuten kysymyksestä pakolaisista, joiden paluuoikeutta he ovat vaatineet ennen Oslon sopimuksia ja kaiken aikaa sen jälkeen. Keinon pyrkii osoittamaan, että tässä tapauksessa Abbas on ensimmäisen kerran PA:n johtajan ominaisuudessa joutunut ankaran ulkoisen paineen vuoksi suostumaan epäsuoriin keskusteluihin saamatta hyväksytettyä omaa vaatimustaan täydellisestä rakentamisrajoituksesta Länsirannalla ja Jerusalemin itäosissa. Tässä yhteydessä on kuitenkin muistettava, että arabiliitto asetti seurantakomitean valvomaan, että sen vaatimus sopimuksen aikaansaamisesta neljän kuukauden sisällä toteutuu. Sen vuoksi vastuu keskusteluista lepää suurelta osin arabiliiton harteilla.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=170523

DEBKAFILE lisää tähän, että Abbas on asettanut oman valvontakomiteansa seuraamaan keskusteluja, koska he eivät täysin luota Erekatin kykyihin. Siihen kuuluvat Rajoub Jibril, Mohammed Dahlan ja Nasser al-Kidwa. Puolustusministeri Barak varoitti Mitchelliä, ettei Israel hyväksy sitä, että komiteaan nimitetään terrorijärjestöjen edustajia.
Debkafile kertoo lisäksi, että Mitchell aikoo pitää ensimmäisen keskustelutilaisuuden Israelissa, mutta että keskustelut siirretään sen jälkeen Yhdysvaltoihin, jonnekin salaiseen esim. ilmavoimien tukikohtaan, jonne ei päästetä journalisteja, ja jossa vain Mitchell voi kertoa ulkopuolisille neuvottelujen kulusta vain sen, minkä katsoo voivansa kertoa.
http://www.debka.com/article/8636/

4. MAALISKUUN 8. päivänä 1966 alawiitti-vähemmistöön kuuluvan Baath-puolueen tekemä vallankaappaus nosti Syyrian johtoon presidentti Hafez Assadin, ensin puolustusministeriksi ja vuonna 1970 puolueen sisäisen kaappauksen kautta maan johtoon. Hän kuoli sydänkohtaukseen 2000 keskusteltuaan Libanonin presidentti Emil Lahoudin kanssa. Hänen poikansa, Lontoossa silmälääkäriksi opiskeleva Bashar, kutsuttiin kotiin opettelemaan johtamistaitoa vanhimman pojan Basilin saatua surmansa autokolarissa. Shia-muslimeihin kuuluvia alawiitteja arvioidaan olevan 11 % maan väkiluvusta.

BASHAR ASSAD valittiin Syyrian uudeksi presidentiksi säädetyn erityislain perusteella, sillä maan perustuslain mukaan presidentin tulee olla 40 vuotta täyttänyt ja Bashar oli silloin 36-vuotias. Hän syntyi Damaskoksessa 11.09.1965.

BASHAR ASSAD sai runsaasti onnitteluja ulkomailta. Erityistä huomiota herättää Bahranin yksinvaltiaan Hamad bin Isa al-Khalifan lähettämä onnittelu, jossa hän toivottaa Assadille ”hyvää terveyttä” – varmaan hyvin aiheellinen toivotus Beirutin murhapommitusten ja Dubaissa tapahtuneen Hamas-johtajan teloituksen huomioiden – sekä ”presidentti Bashar Assadin viisaan johdon jatkumista”.

ASIAA tutkiva Yaacov Katz selittää, että Bahrainissa on USA:n 5. laivaston tukiasema. Katz arvioi, että Bahrain on se maa, joka luultavimmin kokisi vallankaappauksen Iranin hyväksi pientä taivuttelua käyttäen. Maata hallitsevat sunnit ovat lukumäärältään kolmannes maan asukasluvusta, loput kaksi kolmasosaa ovat shia-muslimeja. Onko Bahrainin kuninkaan onnentoivotuksesta luettavissa rivien välissä hienoinen suuntaus Iranin hyväksi? Lähi Idän noidankattilassa kulissien takaiset yhteydet ja sopimukset ovat aina pelanneet suurta roolia, ja nykyinen voimatasapainotilanteen uudelleen arviointi voi hyvinkin antaa Bahrainille aiheen etsiä uutta tukijaa, tai ainakin ystävällisiä suhteita nousevan mahtiin – kaiken varalta. (JP)

5. MIKSI SYYRIA haluaa Golanin takaisin juuri nyt? Asiaa tarkastellaan Philadelphian perhelehdessä The Bulletin, joka kertoo järkeenkäyvän syyn. IDF:n armeija valloitti Golanin ylänkömaan sitkeitten taistelujen jälkeen 1967. Syyrian armeija oli kallion sisään louhimistaan bunkkereista tulittanut israelilaisia kohteita, maatiloja ja kalastajia järvellä mielin määrin. IDF:n joukot etenivät 40 km:n päähän Damaskoksesta, minkä johdosta Syyria suostui aselepoon, mutta rauhansopimusta ei ole useista yrityksistä huolimatta saatu aikaan.
PÄÄMINISTERI Netanyahu ilmoittaa toistamiseen suostuvansa suoriin keskusteluihin koska vain, mutta Syyria vaatii ennakkoilmoitusta koko Golanin ylänkömaan palauttamisesta. Ongelman muodostaa paitsi geopoliittiset turvallisuusnäkökohdat se, että Golanilla on useita Kinneretiin vettä tuovia jokia, joita Syyria aluetta hallitessaan yritti käännyttää Syyriaan.

BULLETIN kertoo todellisen syyn, miksi Golan on noussut tärkeään asemaan. Muutama viikko sitten YK:n raportissa kerrotaan, että Syyrian hallitus siirsi maan itäosista 300 000 asukasta lähteen pystymätä osoittamaan heille uutta leipäpuuta. Nämä ihmiset olivat kasvattaneet karjaa ja viljelleet maata, puuvilla ja vehnää, jotka olivat kuivuttaneet lähteet ja pohjavesivarastot. Osasyyllisenä oli varmaan Turkin patohankkeet Eufratin ja Tigrisjokien alkulähteillä, minkä johdosta jokien vesimäärä on oleellisesti pienentynyt myös Irakissa.
Bulletin kertoo, että Syyrian tarkoituksena on siirtää miljoona ihmistä Golanille, mikä sopivasti tulisi toimimaan puskurivyöhykkeenä Israelia vastaan, ja josta käsin voitaisiin jatkaa Israelin vastaista politiikkaa Galilean ylänkömaan saamiseksi, koska Syyria katsoo, että sekin kuuluu sen alueeseen. Tässä tulevat Hizbullah ja Hamas kuvioon mukaan.
http://thebulletin.us/articles/2010/03/05/news/world/doc4b917345054c2412793388.txt

6. UUTISOTSIKOITA
- YK:N PÄÄSIHTEERI Ban ki-Moon sekä EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton saavat luvan matkustaa Israelin kautta Gazaan ensi viikolla.
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalon arvioi, että Iranin ydinasesuunnitelman toteutumiseksi aikaa on jäljellä enää 4 – 8 kuukautta. Hän puhui Herzliassa ulkomaisille sotilasupseereille sekä hallituksen viranomaisille. (JP)
- Pastori John Hagee puhui yli tuhannelle kuulijalle Christians United for Israel tilaisuudessa Jerusalemin kokoussalissa maanantaina. Hän kutsui Ahmadinejadia Lähi Idän Hitleriksi saaden runsaat suosionosoitukset. Hän vakuutti horjumatonta tukeaan Israelille. (JP)
- Mahmoud Abbas nimitti uuden paneelin tutkimaan paljastuksia korruptiosta PA:n sisällä. Hän erotti virastopäällikkönsä Fahmi Shabanehin paljastusten johdosta, joka sanoo paljastavansa heitä lisää web-sivullaan. Tarkkailijat huomioivat, että komitean jäsenet ovat Abbasin uskottuja, joten sen tehtäväksi annettaneen puhdistaa Abbasia lähellä olevat syytteistä. (JP)
- Nigeriassa paljastuneen verilöylyn arvioidaan vaatineen ainakin 500 kristityn hengen muslimien suorittaman koston vuoksi kolmeen kristittyjen asumaan kylään. Muutama viikko sitten kerrottiin, että 300 muslimia oli murhattu vastaavissa olosuhteissa. Kuolleitten määrän tarkistamista vaikeuttaa se, että uhrit oli monessa tapauksessa, joihin kuului sylivauvoja, valtavan raivon vallassa hakattu täysin tohjoksi. http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5h9mUhpdN3aBNC7zA7AgyCwUaOIDA
- Israelissa vaaditaan käyttämään Etelä Afrikan mallia, jossa paikalliset hallitukset velvoitettiin oikeuden päätöksellä purkamaan pakolaisleirit ja sijoittamaan niiden asukkaat normaaliasuntoihin muun kansan pariin.
- Nuorta polvea edustava kansanedustaja Tzipi Hotoveli vaatii, että juutalaisten tulee puhua rohkeasti omasta kotimaastaan, jonne palestiinalaisille annetaan Raamatun kehotusten mukaisesti muukalaisen asema. Hän katsoo, että on järjetöntä yrittää pakottaa kahden valtion periaatetta, johon vasemmisto on juuttunut, koska se ei tule toimimaan.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136410

Monday, March 08, 2010

MAANANTAI 08.03.10

1. PALESTIINAN AUKTORITEETTI (PA) valmistautuu USA:n varapresidentti Joe Bidenin vierailuun ylentämällä murhista tuomittuja terroristeja ja kunnioittamalla operaatioissa surmansa saaneita. Toiseksi PA on aloittanut määrätietoisen kampanjan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotin sekä on valmis vahvistamaan lain, joka tekee rikolliseksi palestiinalaiselle työskennellä juutalaisten rakennuskohteissa.

PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas, jonka mandaatti puheenjohtajana loppui 24.01.09, suunnittelee ylentävänsä Israelin oikeuslaitoksessa useasta murhasta tuomitun terroristin, Fatah Tanzimin entisen johtajan Mahmoud Damaran kenraalimajuriksi. Uutisen Damaran, alias Abu Awad, ylennyksestä julkisti PA:n arabiankielinen uutislehti Al-Quds.

DAMARA palveli Jasser Arafatin Force 17 joukoissa ja sen jälkeen ”presidentin kaartissa”. Israel etsi häntä useisiin terroritekoihin syyllistyneenä 2000; hänet pidätettiin 2006. Hänen johtamiinsa murhatöihin kuuluivat: Tulitus vuonna 2000, jossa sai surmansa 25-vuotias Esh Kodesh Gillmore; tulitustilanne 2000, jossa kuolivat Sara Lisha Newe Tzufista ja IDF:n sotilaat Amit Zana ja Elad Levenstein; tulitus Tapuahin risteyksessä Samariassa, jossa kuoli 40-vuotias Ariel Feraffi; tulitus valtatiellä 443, jossa Modiinista kotoisin oleva Eli Cohen sai surmansa; tulitustilanne joulukuussa 2000, jossa kuolivat rabbi Benyamin ja Thalia Kahane ja joka haavoitti kolmea heidän autossaan olleesta kuudesta lapsestaan; tulitusvälikohtaus Ranskalaisella Kukkulalla ilman uhreja. Lisäksi hän osallistui IDF:n vastaisiin taisteluihin Ramallahin alueella operaatio Defensive Shield aikana, ja suunnitteli pommi-iskuja Israelissa sekä omakätisesti ampui panssariohjuksen IDF:n tankkia kohti.
TÄLLAISEN TERRORISTIN Mahmoud Abbas katsoo ansainneen ylennyksen kenraali-majuriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136386

2. KORKEA HAMASIN operaattori Abdullah Barghouti kävi eilen Israelin oikeudessa kuulemassa tuomionsa, joka hänelle annettiin 67 elinkautisesta, kärsimisestä vankilassa. Tämä varallinen murha-mies ja terroristi tuli Nasaretin oikeussaliin vartijoittensa saattamana eilen, ja antoi lyhyen haastattelun lehtimiehille.
ABDULLAH BARGHOUTI johti Hamasin ”sotilassiipeä” pidättämiseensä saakka. Häntä pidetään vankilassa eristettynä muista vangeista, ja viranomaiset haluavat jatkaa tätä käytäntöä, mitä he pyysivät oikeudelta.

HÄN SELITTI taistelevansa miehittäjää vastaan, ei juutalaisia, oli se kuka tahansa. Hän myönsi jatkavansa taisteluaan, mikäli hänet vapautetaan. Hän kertoi olevansa kolmantena listalla palestiinalaisista, jotka vapautettaisiin Gilad Shalitia vastaan, Marwan Barghoutin ja Ahmed Saadatin jälkeen. Hän syytti pääministeri Netanyahua, että tällä on liian kiire hoitaa muista asioita kuten suhteita Kadimaan, eikä ehdi paneutua Shalitin vapauttamis-keskusteluihin, joita käydään saksalaisen Herbert Konradin välityksellä Kairossa.
Hän selitti, ettei Hamas vahingoita vankejaan, ja että Gilad Shalit voi hyvin, syö, juo ja nukkuu kuten normaalit ihmiset. ”Mutta hänen vapauttamisensa riippuu Netanyahusta.” (JP)

3. PA ON ALOITTANUT järjestelmällisen kampanjan erottautumisestaan Israelista. PA
on useissa yhteyksissä järjestänyt julkisia juutalaisten omistamissa tehtaissa ja laitoksissa valmistettujen tavaroiden sekä Juudean ja Samarian maatilojen maataloustuotteiden tuhoamistilaisuuksia, joihin PA:n pääministeri Salaam Fayad on henkilökohtaisesti osallistunut. PA ei ota huomioon ollenkaan sitä, että palestiinalaiset työskentelevät laitoksissa, joissa näitä tuotteita valmistetaan, ja maatiloilla erilaisissa tehtävissä. Sille ei näytä merkitsevän mitään se, että se näillä toimilla kurjistaa omaa kansaansa.

VOIDAKSEEN paremmin valvoa PA:n hallituksen kurjistamispolitiikan noudattamista PA valmistelee lakia, jolla palestiinalaisten työskentely Israelilaisissa yrityksissä Juudeassa ja Samariassa tehdään rikolliseksi.
Arvioiden mukaan päivittäin 20 000 – 30 000 palestiinalaista työskentelee juutalais-yhteisöissä, osa rakennuksilla, osa teollisuusyrityksissä tai juutalaisyhteisöjen palveluksessa. PA ei ole kyennyt antamaan heille työtä eikä se pysty korvaamaan työpaikkoja, jotka menetetään tämän lain mukana, joka vahvistettaneen kuun lopussa.
PA:N TALOUSMINISTERI Hassan Abu Libdeh, joka lain valmisteli, sanoo olevan tärkeää, että ”palestiinalaiset jatkavat taistelua Israelia vastaan kaikilla rintamilla”. ”Kansani, yhteisöni, toimii setlementtien elämänlankana, joten haluan hyökätä sitä vastaan.”
LIBDEH selittää, että vaikka työskentely juutalaisten omistamissa yrityksissä Juudeassa ja Samariassa on uuden lain mukaan lainvastaista, hän ei halunnut kertoa, joutuvatko siellä työskentelevät vastaamaan siitä oikeudessa; kätevä ase kuitenkin hallituksen kädessä.
Hän arvioi, että juutalaisten tuotteiden myynti palestiinalaisissa myymälöissä on vuositasolla 200 – 500 miljoonaa USD. Useissa tilanteissa PA:n poliisi on takavarikoinut Juudeassa ja Samariassa juutalaisten omistamissa yrityksissä valmistettujen tuotteiden toimituksia myymälöihin. Ne tuhotaan järjestämällä julkisia viranomaisten valvomia polttamistilanteita.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136386

4. PALESTIINALAISLÄHTEIDEN mukaan, josta kertoo haaretz.com web-sivullaan, Israel on antanut useita varoituksia PA:lle: ellei se toimi tehokkaammin mielenosoitusten lopettamiseksi Bi´lin ja Naalin kylissä ja muissa palestiinalaiskylissä, joihin ne ovat levinneet,
IDF tulee rajoittamaan turvallisuusyhteistyötään PA:n kanssa ja tulee tekemään entistä useammin ratsioita PA:n alueelle epäiltyjen pidättämiseksi.

SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin on keskustellut tilanteesta PA:n turvallisuusjohtajan Juudeassa ja Samariassa Hussein al-Sheikhin kanssa.
PA on sponsoroinut ja osittain rahoittanut mielenosoituksia, jotka useasti kohdistuvat Israelin rakentamaa turvallisuusaitaa vastaan, ja joihin PA:n virkailijoita on osallistunut pääministeri Salaam Fayadia myöten. Diskin välitti myös Israelin vastalauseen israelilaisten tuotteitten boikotoinnista palestiinalaisissa kaupoissa, mitä ei voida pitää sopivana, eikä varsinkaan PA:n viranomaisten henkilökohtaista osallistumista niihin.

PA on sponsoroinut IDF:n vastaisia mielenosoituksia, jotka usein kiihtyvät väkivaltaisiksi, edellisten lisäksi Nebi Salah kylässä pohjoiseen Ramallahista ja Umm Salamuna kylässä Betlehemin alueella.

VIIMEISET väkivaltaisuudet Temppelivuorella ja muualla Jerusalemin itäosissa ovat myös saaneet PA:n hiljaisen hyväksymisen, eivätkä sen turvallisuusjoukot ole tehneet mitään kiihotuspuheitten estämiseksi Länsirannalla. PA:n poliiseilla ei periaatteessa ole sopimusten mukaan oikeutta toimia Jerusalemin alueella, mutta todellisuudessa PA:n poliiseja ja sen palkkaamia siviilejä toimii siellä eri tehtävissä, useimmiten siviiliasuissa.
PA:n puheenjohtaja Abbas esitti kärkevää kritiikkiä Israelin hallituksen päätöksen johdosta sisällyttää Abrahamin hautaluolasto ja Rachelin hautakammio kansalliseen perinnelistaan, sekä poliisien toimiin Temppelivuorella Länsimuurilla rukoilevien juutalaisten kivittämisen lopettamiseksi, mitä Abbas piti kaikkien punaisten varoitusmerkkien ylittämisenä.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1154846.html

VÄKIVALTAISET mielenosoitukset puhkesivat eilen Jaalan voittopuolisesti kristityssä kylässä, jonka erottaa Jerusalemin Gilon lähiöstä vain kapea laakso. Kymmeniä arabeja, joita tukivat paikalliset ja ulkomaalaiset vasemmiston edustajat ja anarkistit, nujakoivat poliisien ja sotilaitten kanssa vastustaessaan turva-aidan viimeisen osan rakentamista. Poliisi ja sotilaat käyttivät mellakantaltuttamisvälineitä saaden tilanteen hallintaansa. Jaalan kylään tunkeutuneet terroristit ovat aiemmin tulittaneet sieltä kivääreillään Gilon asukkaita
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136372

4. UUTISOTSIKOITA
- USA:n varapresidentti Joe Biden saapuu tänään iltapäivällä maahan. Hän asettuu seurueineen David Citadel hotelliin, kun King David ei voinut antaa heille 250 vuodepaikkaa. (JP)
- USA:ssa rakenteilla oleva ”stealth” hävittäjän F-35 rakentaminen näyttää joittenkin sopimuserimielisyyksien vuoksi viivästyvän jopa 2 vuotta, eli ensimmäiset koneet toimitetaan USA:n ilmavoimille 2015. IAF tuskin saa omat koneensa samaan aikaan, mikä aiheuttaa tilanteen uudelleen arvioinnin ja tilaussopimuksen allekirjoittamisen siirtymisen. IAF:n komentaja Gabi Ashkenazi matkustaa Yhdysvaltoihin tutkiakseen tilannetta. (JP)
- Iran ilmoittaa rakentaneensa uuden valmistuslinjan risteilyohjusten rakentamiseksi. Uusi risteilyohjus on Iranin eilen antaman tiedotuksen mukaan erittäin tarkka, lyhyenkantaman ase, joka pystyy tuhoamaan 3000 tonnin sotalaivoja. Se voidaan laukaista maalta ja laivoilta, ja sen kehittämistä jatketaan sopivaksi lentokoneita ja helikoptereita varten. (JP)
- Kansallisen infrastruktuurin ministeri Uzi Landau ilmoitti eilen Israelin ensimmäisen ydinreaktorin rakentamissuunnitelmista. Reaktori palvelisi sähkön tuottamista siviilitarpeisiin. On esitetty yhteistyötä Jordanian kanssa, jolla on myös reaktorisuunnitelmat työn alla. (JP)
- Laki, jolla muutettaisiin juutalaisuuteen kääntyneitten hyväksymistä Israelin kansalaisiksi, joutui vastatuuleen Shasin ja Israel Beiteinun erilaisen tulkinnan vuoksi, joihin sekaantui myös UTJ. (JP)
- Professori Ben-Tzion Netanyahu, pääministerin isä, täyttää tänään 100 vuotta. Hän varoittaa, että Iran yrittää sotkea USA:n ja Israelin välit. (INN)
- Arabit pääsivät yön pimeydessä hiipimään Qurif-kylästään läheiseen Yitzharin juutalaiskylään, josta he varastivat betonimyllyn ja muita esineitä 5000 NIS arvosta. He varastavat toistuvasti kaikkea ilman turva-aitaa olevasta juutalais-kylästä, mutta myös joskus hyökäten asukkaitten kimppuun. (INN)
- Hallitus maksaa 170 miljoona NIS korvauksia rakentajille, joitten työt jouduttiin keskeyttämään osittaisen rakennuskiellon vuoksi. (INN)
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan liittyi niiden arabien joukkoon, jotka kieltävät juutalaisten yhteyden Abrahamin luolastoon ja Rachelin hautaan. ”Ne ovat puhtaasti islamilaisia kohteita eikä Israelilla ole niihin mitään yhteyttä:”
- Jerusalemin ja Modiinin välisellä valtatiellä 443 arvioidaan liikkuvan 3000 arabiautoa, kun se avataan myös heille korkeimman oikeuden päätöksellä. Tämä tuo ilmeisen turvallisuusriskin tiealueelle. (haaretz)

Sunday, March 07, 2010

SUNNUNTAI 07.03.10

1. USA:N LÄHI IDÄN erikoislähettiläs George Mitchell saapui Israeliin kahden päivän vierailulle eilen lauantai-iltana ja hänellä oli ensimmäinen tapaaminen puolustusministeri Ehud Barakin kanssa. Tilaisuutta luonnehditaan ”yksityiseksi”, jonka tuloksista ei hiiskuta ulkopuolisille. Mitchellin vierailun tarkoituksena on rakentaa perusteita, joilla epäsuorat keskustelut voitaisiin aloittaa Israelin ja PA:n kesken.
Mitchellin vierailua seuraa vapapresidentti Joe Biden, jota odotetaan Israeliin maanantaina iltapäivällä. Hänen uskotaan antavan USA:n lopullisen suostumuksen keskusteluille, joissa USA tulee toimimaan välittäjänä, mutta kertovan myös laajemmin USA:n Lähi Idän politiikan tavoitteista ja Israelin roolista siinä.

USA:N DIPLOMAATTIPIIREISSÄ elätellään uskoa, että keskustelut alkavat epäsuorina tällä viikolla ja että ne voivat onnistua joskaan ei arabiliiton heittämän 4 kuukauden aikarajan sisällä, mutta toisaalta taustalla on pelko, että herkästi syttyvät väkivaltaisuudet voivat sekoittaa orastavan yhteisymmärryksen osapuolten välillä.
PA:n puheenjohtajana toimiva Mahmoud Abbas esitti jyrkän vastalauseen perjantain väkivaltaisuuksista Temppelivuorella syyttäen Israelin poliisia kiihottamisesta, johon lisättiin syytös ”pyhäin häväistyksestä” (sacrilege) poliisin hyökätessä vuorelle. Kokonaan huomiotta jätettiin se, että sadat arabit aloittivat väkivallan kivittämällä Länsimuurilla rukoilevia juutalaisia ja turisteja. Abbas syytti Israelia kaikkien punaisten varoituslinjojen (redlines) rikkomisesta.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3858744,00.html

2. ARABILIITON ultimaatumin luonteisessa lausunnossa, joka julkistettiin Al-Jazeeran TV-lähetyksessä, sanotaan mm.: ”Aikomuksemme on neljän kuukauden sisällä tuoda koko rauhanprosessi YK:n turvallisuusneuvostoon, lopettaen samalla USA:n pelaaman roolin puolueettomana erotuomarina sekä lopettaen rauhanprosessin.”
USA:N ulkoministeriön edustaja Philip Crowley epäili keskusteluille varattua aikarajaa todeten, että ne luultavasti vaativat enemmän aikaa. Hän sanoi, etteivät keskustelut ala suorina, mikä antaa tunnun, että koko prosessi on taantunut pari vuosikymmentä taaksepäin, aikaan ennen Oslon sopimuksia, jolloin neuvottelijat eivät voineet istua samassa huoneessa.

TARKKAILIJAT ovat todenneet tutkiessaan USA:n viranomaisten lausuntoja kehitysvaiheessa olevista keskusteluista, että USA:n hallitus selvästi on asettunut PA:n vaatimusten kannalle.
Salainen raportti kertoo Israelissa, että amerikkalaiset ovat enemmän kiinnostuneet kongressin vaaleista marraskuussa kuin rauhankeskusteluista PA:n ja Israelin välillä. Lisäksi raportissa todetaan, että USA:n Obaman hallitus on omaksunut asenteen, joka on lähempänä PA:n vaatimuksia kuin Israelin.
ISRAELIN ulkoministeriön lausunnoissa, joita julkistettiin jo ennen päätöstä keskustelujen aloittamisesta, epäillään niiden onnistumista. Lausunnossa todetaan, että USA:n ulkoministeriö on täysin tietoinen Israelin sisäisestä ilmapiiristä kuten myös vastustuksesta, jota ilmenee PA:n sisällä, eikä siksi aseta keskusteluihin suuria odotuksia ja ponnisteluja.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1154530.html

3. ARABIEN rauhansuunnitelman mukaan, jonka esitteli alun perin Saudi Arabia, Israelin tulee vetäytyä 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille. Se vaatii myös paluuoikeutta palestiinalais-pakolaisille sekä Jerusalemin arabiosien luovuttamista palestiinalaisille.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas perustaa vaatimuksensa arabiliiton rauhansuunnitelmaan, sekä vaatii lisäksi rakentamisen täyttä lopettamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. PA päättänee osallistumisestaan keskusteluihin tänään.
Abbasin vaatimuksen mukaan Israelin tulee luopua kaikista Jerusalemin lähiöistä, joita se on rakentanut 1949 aselepolinjan itäpuolelle, sekä Temppelivuoren alueesta.
Näissä lähiöissä, joihin kuuluvat mm. Gilo, Ramot, Ranskalainen Kukkula, Pisgat Zeev ja Har Homa, asuu nykyisin n. 300 000 juutalaista asukasta.

PA:N JOHDON lausuntojen taustalla on havaittavissa asenteet, joita he esittivät kesällä 2009 Netanyahun puheen jälkeen. Silloin PA vaati Netanyahun syrjäyttämistä (shun) sekä keskusteluja Israelin kanssa arabiliiton suunnitelman pohjalta mukaan lukien palestiinalais-pakolaisten paluuoikeus, mikä toteutuessaan muuttaisi Israelin arabienemmistöiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136362

4. LAUANTAI-ILTANA arviolta 3000 palestiinalaista, joitten mukana oli Israelin vasemmistoa edustavia aktivisteja ja kiihottajia, kokoontui osoittamaan mieltään Sheikh Jarrahin lähiöön, jota kutsutaan myös nimellä Simon Oikeamielinen (Shimon HaTzadik). Oikeuden päätöksellä he ensin kokoontuivat läheiselle pallokentälle, pitäen siellä palopuheitaan ja huudellen ”Vapauta Sheikh Jarrah” plakaattejaan heilutellen.

OIKEUS antoi päätöksen, jonka mukaan kolmisensataa mielenosoittajaa sai jatkaa marssiaan lähelle juutalaisten omistamia ja asumia taloja. Kaksi perhettä, Gawis ja Hanoun, saivat oikeuden päätöksen nojalla talonsa takaisin pystyttyään osoittamaan omistusoikeutensa niihin. Lukuisia juutalaisperheitä karkotettiin Jerusalemin itäosista Englannin mandaatin aikana, mikä jatkui entistä kiivaampana Jordanian miehitettyä Jerusalemin itäosat 1948.

YK:n UNRWA SOTKI asioita edelleen antaen palestiinalaisille pakolaisille luvan muuttaa asumaan juutalaisilta tyhjiksi jääneisiin taloihin edes ilmoittamatta siitä talojen omistajille tai ottamatta yhteyttä heihin. Pitkään taloissa ilman vuokraa asuneitten arabien on vaikea hyväksyä tilannetta, jossa heidät karkotetaan ilman tietoa uudesta asunnosta.
YHTÄ VAIKEA muutamille mielensoittajille oli hyväksyä tilannetta, minkä johdosta he syyttivät Israelia ja sen oikeuslaitosta palestiinalaisten syrjimisestä. Eräs mielenosoittaja kertoi tuleensa Lontoosta, ei välttämättä tätä tilaisuutta varten, vaan saadakseen paremman tuntuman tilanteeseen. Hän kritisoi kiivaasti Israelin toimia Jerusalemin itäosissa sanoen, että on vaikea seistä Israelin rinnalla nähdessään, mitä täällä tapahtuu. Jos hänellä olikin epäilyksiä Israelin tasapuolisuudesta ja oikeustajusta, ne olivat saaneet selvän vakuutuksen osallistuessaan vasemmiston esittämiin yksipuolisiin syytteisiin.

POLIISI oli hyvin varustutunut tilanteeseen eikä sallinut mielenosoittajien ja läheiselle Shimon HaTzadik haudan lähelle kokoontuneen kansanjoukon päästä suoraan kontaktiin keskenään. Muutamia kivienheittelyä poliisi oli todennut heitä kohtaan, mutta ei pidättänyt ketään. Molemmat osapuolet katsoivat mielipiteensä tulleen huomioiduksi ja menivät kotiinsa. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136361

5. IRAN ON rakentanut uuden ohjusten laukaisualustan, kuten satelliitti-kuvien
perusteella on voitu havaita. Se on arvioiden mukaan rakennettu vallankumouskaartin kehittämän uuden ohjuksen laukaisemista varten, nimeltä ”Simorgh”. DigitalGlobe ja GeoEye satelliittikuvien perusteella havaitaan, että se sijaitsee lähellä Semnan avaruuskeskusta. Kuvista tehtyjen image-havaintojen mukaan keskus sijaitsee 4 km:n päässä Semnasta, ja siinä havaitaan 20 metrin laajuinen teline ja 13 metrin korkuinen torni.

JANE järjestön julkistaman arvion mukaan sekä nyt havaittu uusi avaruustutkimuskeskus että uusi satelliittien laukaisuun kehitetty ohjus osoittaa Iranin ja Pohjois-Korean kiinteän yhteistoiminnan. Semna muistuttaa Tongchang laukaisukeskusta Pohjois-Koreassa.
IRAN esitteli Simorgh ohjusta Teheranissa yhdessä Iranissa valmistettujen satelliittien Mesbah 2, Tolo ja Navid-e-Elm-o-Sanat kanssa. Israelissa arvioitiin jo silloin helmikuussa, että ohjus voidaan kehittää ballistiseksi, kiinteää polttoainetta käyttäväksi.
Iranin antamien tietojen mukaan Simorgh ohjus painaa 87 tonnia, se voi kuljettaa 100 kg:n satelliitin avaruuteen. Ahmadinejad sanoi silloin, että ohjus pystyy kuljettamaan Mesbah 3 satelliitin avaruuteen, mutta ei antanut tarkempia tietoja. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Länsivaltojen kaavailemat pakotteet Irania vastaan eivät koske sen keskuspankkia eikä pankkeja, jotka ovat hoitaneet liikesuhteita Iranin ja ulkovaltojen kanssa. Kiinan vaatimuksesta sanktiot näyttävät vesittyvän. Gallupin mukaan kuusi kymmenestä amerikkalaisesta uskoo, että väkivalta on tarpeen Iranin taivuttamiseksi. http://www.debka.com/article/8633/
- Hallitus pitää tänään erityisistunnon, jossa käsitellään ohjusten aiheuttamaa uhkaa maan kotirintamalle, jonka vastaava komentaja kenraalimajuri Yair Golan ja apulaispuolustusministeri Matan Vilnai esittelevät tilannetta. Kaasunaamarien jakamista jatketaan onnistuneen Or Yehudan jälkeen. (JP)
- YK:n turvallisuusneuvosto oli välittömästi Abbasin käytössä varoitettuaan perjantaina, että väkivalta Temppelivuorella on ylittänyt kaikki varoitusmerkit ja voi kehittyä uskonsodaksi. Turvallisuusneuvosto antoi julistuksen, jossa se esitti huolensa tilanteen kehittymisestä ”miehitetyissä Palestiinan territorioissa sekä varsinkin Itä Jerusalemissa”. USA:n edustaja sanoo, että ”sattuneesta käytännöllisesti virheestä johtuen se ei äänestänyt lauselmaa vastaan”. http://www.debka.com/article/8634/
- Hamasin johto Gazassa valittaa, että siellä toimivat ääriryhmät ovat saamassa alueen kontrollin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136365
- Juutalainen heimo on löydetty Zimbabwessa. Siellä asuva Lemba-heimo noudattaa ikivanhoja juutalaisten tapoja: he ympärileikkaavat pojat 8-päivän ikäisinä, heillä on kosher-määräyksiä eikä sikaa syödä ja he pitävät yarmulkaa. Lisäksi Englannissa tehdyillä DNA-tutkimuksilla on havaittu, että heillä on kohen-geenejä. Heimon n. 80 000 jäsentä asuu Zimbabwen keskiosassa. He tunnustautuvat kristityiksi, mutta sanovat omaavansa juutalaisen kulttuurin.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3858767,00.html.
- Uuden lakiesityksen mukaan kääntyminen juutalaisuuteen ei automaattisesti anna oikeutta Israelin kansalaisuuteen, vaan siitä päättää päärabbinaatti.(JP)