PERJANTAI 12.03.10

1. USA:N VARAPRESIDENTTI Biden tapasi eilen puolustusministeri Ehud Barakin ennen lentoaan Jordaniaan, jossa hän meni tutustumaan Petraan sekä puhumaan Lähi Idän rauhasta kuningas Abdullah II:n kanssa.
Ei ole tiedossa, mitä Barak ja Biden keskustelivat tapaamisensa aikana, mutta Israelin turvallisuusasioitten oletetaan kuuluvan Barakin toimenkuvaan. Barak näytti keskustelujen jälkeen Bidenille Israelin maata helikopterista käsin. Jospa se olisi antanut hänelle kuvan, miten onnettoman pienestä maarääpäleestä on kysymys, jota hän aikoo vielä jakaa kahdelle kansalle, joista toinen vannoo tuhoavansa toisen; eli edellisen presidentin Bushin sanoin: ”Jotka elävät turvallisina ja rauhassa rinnakkain.” Amen, niin tapahtukoon.

KAIKEN TÄMÄN Bidenin vierailun aikana nousseen hälyn keskellä huomio kiinnittyy siihen, että Israelin ulkoministeriö sivuutettiin kokonaan, ikään kuin sitä ei olisi olemassakaan. Vierailun aikana sentään keskusteltiin Israelin tulevaisuudesta ja ulkopolitiikasta, jonka olettaisi kuuluvan ulkoministeriön toimenkuvaan. Puolustusministeri oli kuitenkin näkyvästi esillä, jopa siten, että hänelle varattiin yksityinen tapaaminen Bidenin kanssa. Lieneekö pääministeri valmistautumassa siihen, että ulkoministeri Lieberman pakotetaan eroamaan häntä vastaan nostettujen syytösten vuoksi, ja siksi ottaa etäisyyttä häneen? (JP)

2. LUOTETTAVIEN tietojen puuttuessa pääkaupunki on täynnä huhuja ja arvailuja.
Eilen julkistettiin tietoja, joitten mukaan Abbas kieltäytyy keskusteluista Israelin kanssa ”näissä olosuhteissa”, kuten PA:n johto asian esittää. Tänään tämä peruutetaan.
Israelin johto vakuuttaa, että epäsuorat keskustelut osapuolten välillä tulevat alkamaan tästä hässäkästä huolimatta, vaikka Abbas onkin vaatinut täyttä rakennuskieltoa Jerusalemin itäosiin ja minkä Netanyahu yhtä selkeästi sanoo hylkäävänsä; rakentaminen jatkuu.
Biden jopa ennustaa, että epäsuorien keskustelujen alettua ne siirretään kesällä Washingtoniin suoriksi neuvotteluiksi USA:n valvonnassa.

KOKO kysymys näyttää muuttuneen tahtojen väliseksi kamppailuksi. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa ilmoitti arabiliiton päättäneen, ettei se suosittele epäsuoria keskusteluja tässä vaiheessa, mutta toinen lähde kertoo, että Moussa sai nuhteita väärän tiedon levittämisestä.
Tarkkailijat kuitenkin katsovat, että ensimmäinen kierros meni kirkkaasti PA:n nimiin. PA:n oletettiin joutuvan puun ja kuoren väliin vastustaessaan keskusteluja, mutta nyt kapuloitten heittämisestä pyörien eteen syytetäänkin Israelia.
TARKKAILIJAT huomioivat, että lienee ensimmäisiä kertoja Israelin ja USA:n välisissä suhteissa, että USA:n korkea johtaja käyttää sanaa ”tuomitsen” käsitellessään Israelin hallituksen toimia. Tämän voinee ymmärtää vain Bidenin kokiessa, että Ramat Shlomon rakennussuunnitelman ilmoitus oli suora loukkaus häntä vastaan henkilökohtaisesti. Hän ei todellakaan näytä hyväksyvän Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina, jonka jokainen osa, sekä sen itä- että länsisuunnalla, on erottamaton osa kaupunkia.

VARAPRESIDENTTI Biden palasi Tel Avivin puheessaan useaan kertaan Ramat Shlomon rakentamiseen. Knessetin puhemies Reuven Rivlin sanoi olevansa erityisen huolestunut ellei peräti häiriintynyt tavasta, millä puhetta kuunteleva yleisö antoi suosionosoituksia joka kerran, kun Biden mainitsi vastustavansa aikeita rakentaa Jerusalemin itäisiin lähiöihin, joista Ramat Shlomo on yksi. Jopa Mitchellkin on todennut, että Israel liitti nuo lähiöt pääkaupunkiinsa 1980, mikä USA:n olisi huomioitava, mutta mikä ei näytä valjenneen Bidenille.

BIDEN tunnetaan hetkittäisistä epäselvyyksistä tai kielen lipsahduksista puheissaan, eikä hän selvinnyt niistä tämänkään puheensa aikana. Hän kertoi saaneensa Netanyahulta Ramat Shlomon rakentamista selventävän tiedon vieraillessaan Länsirannalla. Joku voisi pitää tätä epäkohteliaana loukkauksena, sillä hän sai tiedon siitä Jad VaShem-museossa, joka sijaitsee Jerusalemin sydämessä. Hän vieraili Länsirannalla Ramallahissa seuraavana päivänä. (JP)

3. JERUSALEMIN kaupunki toimi ripeästi esittäessään vastineen Ir Mamim marxilaisen
NGO-järjestön nimellä kulkevan painostusryhmän esittämistä luvuista, joitten mukaan kaupungilla on 50 000 asunnon suunnitelmat varsin pitkälle työstettyinä itäisiin osiin. Kaupungin vastineessa todetaan, että 30 000 asuntoyksikön suunnitelmat 50 000:sta eivät ole etenemässä tässä vaiheessa ja osa niistä on poistettu kokonaan. Ir Amimin artikkeliin Haaretzissa liittyneessä karttakuvassa esitetty 13 000 asuntoyksikön rakentaminen, joka sisältää suunnitelmia Giloon, Har Homaan, Pisgat Zeeviin, Givat Hamatos ja muualle, on kaupungin selvityksen mukaan edistyneessä suunnitteluvaiheessa, ja niihin sisältyy Ramat Shlomon 1600 asuntoyksikköä. Kaupungin vastineen mukaan Ir Amim esittelee artikkelissaan kohteita, jotka ovat suunnittelun alkuvaiheissaan, ikään kuin ne olisivat päätösvaiheessa. Kaupungin vastineessa todetaan lisäksi, että osa asunnoista on tarkoitettu arabeille, mistä
Ir Amimin jättää täysin huomiotta, koska se pilaisi hyvän propaganda-suunnitelman.

EDELLISESTÄ voitaneen tehdä se johtopäätös, että vasemmisto halusi käyttää vara-presidentti Bidenin vierailua hyväkseen oman poliittisen imagonsa nostamiseksi. Se oli kyyninen tapa levittää jopa virheellisiä tai tietoisesti harhauttavia tietoja oman päämääränsä hyväksi välittämättä sen aiheuttamasta diplomaattisesta vahingosta maalle.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kutsui Shasin puheenjohtajan sisäministeri Eli Yishai eilen kiireelliseen puhutteluun, jossa hänen kerrotaan ilmaisseen selvin sanoin tyytymättömyytensä tapaan, millä Ramat Shlomon rakentamisesta ilmoitettiin ja vaati, ettei Yishai saa esittää yhtään uutta rakennussuunnitelmaa Jerusalemin itäosiin. Yishain oletetaan maininneen Netanyahulle, että on syytä olla hiljaa mäessä, sillä se oli Shas, joka nosti Netanyahun pääministeriksi kieltäytymällä menemästä Kadiman esittämään hallitussuunnitelmaan. (JP)
USA:ssa toimiva Young Israel julkisti eilen lausunnon, jossa se kehottaa Bideniä pitämään kätensä erossa Jerusalemissa. Lausunnossa todetaan, ettei ole olemassa käsitettä Itä Jerusalem; on vain Jerusalem, Israelin valtion pääkaupunki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136482

4. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin poliisi antoi luvan kansallisille ryhmille järjestää marssin Shiloan (Silwanin) lähiössä, joita johtaa Itamar Ben-Gwir ja Baruch Marzel. Lähiössä sijaitsee Beit Johanan asuinkerrostalo, jonka oikeus määräsi suljettavaksi.(JP)
- Hamas vapautti eilen brittijournalistin Paul Martinin pidettyään häntä neljä viikkoa syytettynä vakoilusta Israelin hyväksi. (JP)
- Opetusministeri Giedon Saar sai luvan kutsua opiskelijoita tutustumaan Jerusalemin historiallisiin kohteisiin, Öljyvuorella, Kuninkaan puistoon (Gan Hamelekh ja vanhankaupungin muureihin turvallisuustilanteen parannuttua.
- Israelin nuoriso on kääntymässä oikealla, ilmenee gallupista. 66 % heistä ei halua arabeja Knessetiin. 82 % uskonnollisista ei halua samoja oikeuksia arabeille kuin juutalaisille, ei uskonnollisista vain 39 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136471
- Kanadan poliisi tutkii internetissä olleita juutalaisvastaisia kirjoituksia, joissa heitä syytetään useista verisistä terrori-iskuista. Poliisi kuulustelee York Yliopiston opiskelijaa Salman Hosseinia, joka vastasi kirjoitusten web-sivusta.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136472
- Irlannin poliisi pidätti 7 ruotsalaista epäiltyinä murhasuunnitelmasta ruotsalaista taiteilijaa Lars Vilksiä vastaan, joka teki pilapiirroksen Muhammedista, jolla oli sian ruumis. Ryhmän jäsenistä kolme on Algeriasta, yksi Libyasta, yksi palestiinalainen, yksi Kroatiasta ja yhden jäsenen amerikkalainen vaimo. Piirros julkistettiin 207, ja Vilksin murhasta tarjotaan 100 000 USD palkkio. Siinä meillä on rauhanomainen uskonto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136472
- USA:ssa pidätettiin Colleen Larose, joka internetissä etsi yhteyksiä ihmisiin, jotka voisivat auttaa häntä tekemään jotain muslimien hyväksi, kuten murhaamaan Vilks. Hän toimi päivisin vanhuksen hoitajana, öisin hoiti vihasivuaan internetissä, käyttäen nimeä ”Jihad Jane”. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak ilmoittaa ensi viikolla aloittavansa rakennus-kiellon kolmannen vaiheen toteuttamisen. Siinä kieltoa tutkivia tarkastajia seuraa suuri poliisiosasto, joka pidättää jokaisen kiellon rikkojan tai tarkastajia vastustavan. On täysin käsittämätöntä, miten monen uhan alaisena olevan maan puolustusministeri keskittää voimansa oman maansa kansalaisten ahdistamiseen samalla hajottaen entisestään riitaista kansaa. (JP)
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=170819
- Juudea ja Samaria julistettiin saartoon poliisin epäillessä palestiinalaisten
- väkivaltaisuuksia viikonvaihteen aikana. Vain yli 50-vuotiaita muslimimiehiä ja naisia päästetään Temppelivuorelle. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=170858
- IAF pommit tunnelia ja metalliverstasta Gazassa vastauksena Kassamiin eilen.
- Michael Freund esittää arabien apartheid-viikkoa. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=170729
- Egypti kiristää painostustaan Hamasia vastaan vaatien, että se allekirjoittaa sopimuksen Fatahin kanssa ilman viivytyksiä. Egypti on rajoittanut vip-henkilöitten pääsyä rajan yli Egyptiin. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1155894.html
- Al Jazeera julkisti videon jossa näytetään kolmen IDF:n sotilaan sieppaaminen ja kuulustelua Syyriassa v. 1985.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3861583,00.html
- Poliisi kävi tuhoamassa Efratin synagogan perustukset. Kohde oli hyväksytty ennen rakennuskieltoa, mikä ei estänyt Barakin raivaustraktorien työtä. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021