Friday, June 11, 2010

PERJANTAI 11.06.10

1. TURKKI JATKAA aloittamaansa politiikkaa, jossa se selvästi ja häpeilemättä etsii arabivaltioitten tukea ellei peräti johtoasemaa. Tässä sillä on pahana kilpailijana Iran, jonka kiihkomielinen presidentti Mahmoud Abbas pitää itseään muslimien messiaan, mahdin, tulon valmistelijana. Iranin vaikeus on sen shialaisuus, mitä kaikki arabimaat eivät voi hyväksyä. Turkilla ei sunni-suuntaa edustavana ole tätä vaikeutta, mutta monet arabit muistavat vielä pahalla Ottomaanihallituksen hallinnon arabimaissa.

TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan on kuitenkin lyönyt kaikki korttinsa pöytään havitellessaan muslimimaailman johtajan asemaa, mikä Egyptin ikääntyneen ja sairaalloisen presidentin Hosni Mubarakin otteen hellittäessä on vapautumassa kilpailtavaksi.
Erdoganin valtapyrkimysten taustalla voitaneen nähdä seuraavat tosiasiat:

USA:n presidentti Barack Obaman pyrkimys Yhdysvaltain perinteisen politiikan muuttamiseksi arabimyönteiseksi ja muslimeja kosiskelevaksi on hämmentänyt Lähi Idän arabimaitten suhtautumista syntyneeseen tilanteeseen, koska ne näkevät USA:n aiemmin antaman suojan muuttuneen epävarmaksi. Nämä valtiot etsivät uutta tukipylvästä, johon nojautua.
TOISEKSI Erdogan katsonee tilanteen sopivaksi hyökätä rajusti Iranin jouduttua YK:n turvallisuusneuvoston uusien sanktioitten kohteeksi, mikä voi pahoin haavoittaa sitä ja vahingoittaa sen uskottavuutta arabimaissa. Toisaalta jos ennusteet Iranin ydinaseen valmistumisesta lähiaikoina toteutuvat, tilanne voi muuttua dramaattisesti. Turkki on kuitenkin etsinyt yhteistyötä Iranin kanssa ja luonut maitten välille yhteistyökumppanuuden. Kumpikaan maa ei ole vielä valmis avoimeen voimainmittelyyn odotellessaan tilanteen selkiintymistä.
KOLMANNEKSI Turkki koki loukkaavana EU:n torjuvan asenteen sen hakemukseen päästä Euroopan Unionin täysjäseneksi. Erdogan lienee tulkinnut tilanteen siten, ettei Turkilla ole mahdollisuuksia Euroopan suunnalla, ja hakee siksi uusia liittosuhteita idästä. Tässä diplomaattisessa uudelleen orientoitumisessa Erdogan on saanut sopivan avustajan ulkoministeri Ahmet Davutoglusta, joka akateemisena oppineena ja sulavakäytöksisenä pystyy tasoittamaan Erdoganin särmikkäitä lausuntoja ja muotoilemaan niitä diplomaattisen koodikielen muotoon.

2. EDELLÄ esitettyjen tosiasioitten kannustamana Turkki on lähtenyt etsimään keinoja, joilla asetetut tavoitteet muinaisen suuruuden palauttamiseksi saavutettaisiin.
Tässä pelissä se on turvautunut koettuun keinoon eli Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin. Sekä Israelin että Palestiinan kansa on joutunut heittopussiksi arabimaitten suosiosta kilpailevien maitten keskellä.

PÄÄMINISTERI Erdogan katsoi Gazan saarron ja maailmalle levitettyjen vääristeltyjen tietojen palestiinalaisen kansan nälästä ja kurjuudesta Israelin julistaman saarron vuoksi – mikä todella tarkoittaa myös Egyptiä – tarjoavan sopivan verukkeen, jonka avulla on mahdollista hypätä kerralla julkisuuden valokeilaan. Tämän vuoksi hän antoi hallituksensa tehtäväksi valmistella näyttävää avustuslaivuetta Gazan saarron murtamiseksi. Hän turvautui tässä ihmisoikeusjärjestönä esiintyvän IHH-järjestön puoleen, josta hänen AKP puolueensa erottautui poliittiseksi järjestöksi 2001. IHH:n tarkoituksena oli antaa operaatiolle maailman mielipidettä hämäävä suojaverho.

TÄMÄN aamun uutiset kuitenkin kertovat, että IDF löysi seitsemästä flotillan aluksesta vain neljästä avustustarvikkeita: Challenger 1 (pieni jahti), Stendonh (pieni matkustaja-alus) sekä Mavi Marmara (matkustaja-alus) eivät kuljettaneet avustustarvikkeita, vain matkustajien matkavarusteita. Neljä muuta alusta, Gaza, Sofia, Defeny ja Rachel Corrie (joka tuli paikalle myöhemmin), olivat rahtialuksia. 07.06.10 mennessä vain Defeny tyhjennettiin tarvikkeista ja lastattiin 26:en rekka-autoon ja kuljetettiin Gazan rajalle odottamaan vastaanottajaa.
Hamas ilmoittaa, ettei se ole kiinnostunut lännen armopaloista eikä ole lähettänyt autoja hakemaan lastia. Jos Gazan kansa näkisi nälkää, se olisi jonottamassa tarvikkeita rajalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137997

KUTEN aiemmat uutiset ovat kertoneet, IHH:n palkkaamat, kouluttamat ja aseistamat lynkkausryhmät odottivat IDF:n sotilaita, joita oli kielletty käyttämästä aseitaan ilman erikoiskäskyä, joka annettiin vasta sitten, kun 7 sotilasta oli hakattu henkihieveriin. Yhdeksän turkkilaista sai surmansa yhteenotossa, mikä oli Turkin hallituksen tieten valmisteltu.

PÄÄMINISTERI Erdogan esittää nyt maailmalle kauhutarinoita Israelin verenhimoisuudesta ja vakuuttaa, ettei se jätä asiaa tähän, vaan vaatii ”murhaajien päätä vadilla”, kuten kuningas Herodes Johannes Kastajalta. Tämä kaikki on kuitenkin pelkkää propagandaa, jota hän lietsoo maailmalle ja varsinkin arabimaailmaan, josta hän saa vastaanottavan kansanjoukon. Todisteena operaation valheellisuudesta on seuraava INN:n artikkeli.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138002
Mutta operaatio oli tehnyt tehtävänsä, sen jälkipyykkiä aletaan vasta pestä.

3. TURKIN pääministeri Erdogan sai innostuneen vastaanoton osallistuessaan Turkin ja Arabimaailman taloudelliseen forumiin, joka alkoi torstaina Istanbulissa. Erdogan ei säästellyt sanojaan asettaessaan USA:n johtoaseman Lähi Idässä kyseenalaiseksi ja ruoskiessaan Israelia sanoin, joita harvoin kuulee länsimaihin orientoituneen valtion päämiehen suusta.
”Aiommeko me pysyä vaiti yhdeksän ihmisen murhan johdosta? Emme voi sulkea silmiämme tältä rosvoudelta kansainvälisillä vesillä. Tämä ei voi jatkua tällaisena,” hän suitsutti arabijohtajille ja jatkoi aihetta muuttaen, etteivät aseet, vientikiellot ja eristykset toimi, mitä pidetään heittona Yhdysvaltain suuntaan. Hän väitti maailman joutuvan maksamaan korkean hinnan sellaisesta strategiasta Iranissa ja Afganistanissa.

ERDOGAN kuitenkin kielsi kiihtyneenä huhut, että hän olisi muuttamassa Turkin politiikkaa Itään, ja vakuutti maansa antautumisen päästä EU:n jäseneksi syyttäen samalla eurooppalaisia Turkin vastaisesta salaisesta suunnitelmasta.
Jos Erdoganin puhe oli kiivas hyökkäys Israelia vastaan, arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa ei jäänyt yhtään jälkeen syyttäessään Israelia ”julmuudesta ja hyökkäyksestä vastoin ihmisoikeuksia ja kansainvälistä lakia” – jonka asiantuntijoiksi arabit ovat tunnustautuneet, ovathan sen loukkaukset arkipäivää heidän yhteisöissään – ylistäen samalla Turkin johtajaa hänen haastaessaan Israelin flotilla-iskun johdosta.
ISRAELIN viranomainen totesi, että arabi löytävät yhteisymmärryksen vain Israelin tuomitsemissa, ja sanoi, että Amr Moussa laukoo aina samoja tuomioitaan Israelille.
Libanonin edustaja väitti Lähi Idän kärsivän Israelin barbaarisen ja rikollisen asenteen vuoksi.
Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit - jonka oma maa joutui Turkin haastamaksi Hamasin vastaisen politiikkansa vuoksi – sanoi maansa kannattavan Turkin vaatimuksia ei vain siksi, että se tapahtui avomerellä, vaan siksi, että Israelin tulee esittää anteeksipyyntö.

TURKKI, Syyria, Jordania ja Libanonin sanoivat forumin aikana muodostavansa vapaakauppa-alueen ja kehottivat muita maita liittymään siihen. Davutoglu kuitenkin pyrki rauhoittelemaan mieliä, ettei tarkoituksena ole esiintyä EU:n kilpailijana, jonka jäseneksi hän sanoi Turkin edelleen pyrkivän. Hän viittasi Ottomaani-imperiumiin todeten: ”Kauan ennen unelmia EU:sta tai sen toteutumisesta meillä oli läheiset kauppasuhteet tällä alueella.”
Taloudellinen Foorumi perustettiin 2007 tarkoituksena rakentaa kauppasuhteet, jotka 13 miljardista 2004 nousivat 29:än miljardiin 2009 Turkin ja arabimaitten välillä. (JP)
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=178136

4. EU:N JOHTAJAT suunnittelevat avaavansa meriyhteyden Gazan kaistalle. EU:n ulkomaanasioitten neuvosto kokoontuu ensi maanantaina Luxenburgiin keskustelemaan asiasta 27 EU-maan kuukausikokouksen aikana. ”EU vaatii Gazan pääsyteitten välitöntä ja pysyvää avaamista ja se tulee tutkimaan mahdollisuuksia, miten EU voisi toteuttaa tämän,” totesi EU:n neuvoston edustaja.
Diplomaattisten lähteitten mukaan EU tutkii mahdollisuuksia tarkastaa avustuslaivat Kyproksella varmistaakseen, ettei aseita ole laivoissa, jotka EU:n valvonnassa jatkavat matkaansa sieltä Gazaan. Vaihtoehtoisen suunnitelman mukaan tarkastus tehtäisiin Ashdodissa, josta alukset jatkaisivat samoin EU:n valvonnassa Gazaan. Ongelmana on Gazan sataman pienuus, jonne isot rahtialukset eivät mahdu. Perinteisesti liikenne Gazaan on tapahtunut tavarankuljetusten osalta maanteitse. Suurista rahtialuksista tavarat voitaisiin lastata pienempiin ferry-aluksiin Gazan merialueella, mistä on myös keskusteltu.

GAZAN liikemiehet ovat yllättäen kannattamassa laivojen tarkastamista Ashdosissa, sillä he eivät halua katkoa liikesuhteitaan Israelin kanssa. Toisaalta Israelin viranomaiset suhtautuvat hyvin epäilevästi EU:n kykyyn valvoa uskottavasti tavarantarkastuksia Gazaan.
EU:n päämääränä on saada myös Israelin ja Gazan väliset terminaalit auki pysyvää liikennettä varten. EU tarjoaa tarkastajiaan niihin, kuten heitä oli Rafahin terminaalissa Egyptin rajalla. Egypti on kuitenkin avannut Rafahin terminaalin aika ajoin ilman EU:n EUBAM rajavalvojia, jotka ovat odottaneet Ashkelonissa peukaloitaan pyöritellen 2007 lähtien, jolloin Hamas kaappasi vallan Gazassa. EUBAM valvojat tulivat kuvaan 2005 Clintonin runnoman sopimuksen puitteissa. Israelin ja Gazan välissä ovat Kerem Shalom, Karni, ja Erezt terminaalit, joista kaksi ensimmäistä tulisivat EU:n valvontaan tavara-asemina. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- UNIFIL-joukkojen johtaja kenraalimajuri Alberto Asarta Guevas vakuuttaa, ettei hän näe mitään merkkejä kesäsodasta Israelin ja Libanonin välillä. Hän myös vakuuttaa, ettei hän ole nähnyt aseitten, joukkojen ja ohjusten kuljettamista Litanijoen etelä-puolelle, kuten Israel väittää. Ei silti, ei hän ole nähnyt 45 000 raketin ja ohjuksen salakuljettamista Syyriasta Hizbullahille. Olisiko syytä tarkistuttaa näkönsä?
- Mahmoud Abbas esiintyi joviaalina isähahmona journalistien udellessa hänen suhtautumistaan Israeliin ja kahden valtion periaatteeseen. Hän uskalsi väittää, ettei kukaan maailmassa kiellä juutalaisten historiaa Palestiinassa, kuten hän sanoi, välttäen mainitsemasta Israelin oikeutta maahan. Hän valitti, että ajatus kahdesta valtiosta on hämärtymässä, mutta vaati edelleen arabisuunnitelman toteuttamista 1967 rajoilla rajatarkistuksin sekä sopimusta pakolaisista ja Jerusalemin itäosaa Palestiinan pääkaupungiksi. (JP)
- USA:n ja Israelin ilmavoimat harjoittelevat simulaatiotilanteita vihollisvaltiota vastaan F-16 koneillaan molemmista maista. USA toi IAF:n Nevatim lentoasemalle 16 F-16 konettaan Euroopasta. IAF on lisännyt 40 % maan ulkopuolella tapahtuvia harjoituslentoja Turkin boikotista huolimatta. (JP)
- Varapääministeri Moshe Yaalon valittaa, ettei hänelle kerrottu etukäteen IDF:n iskusta Freedom flotillaa vastaan, vaikka hän toimi pääministerin ominaisuudessa Netanyahun ollessa silloin Kanadassa. (JP)
- Poliisi pidätti 4 epäiltyä grafiittien töhertämisestä Ivteen kylän moskeijan seiniin maan pohjoisosassa. (JP)
- Helsingissä eilen järjestetty pro-Israel mielenosoitus huomioitiin Israelissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3903547,00.html
- Vastauksena Turkin aktiivisuuteen Iran esittää lähettävänsä 3 alusta Gazaan, joista yksi kuljettaisi hätäapua, toinen avustajia ja kolmas olisi sairaala laiva, joka ankkuroituisi Egyptin ja Gazan lähettyville, ja jonne hoitoa tarvitsevat kuljetettaisiin veneillä. Egyptin reaktio ei ole selvillä. (debkafile)

Thursday, June 10, 2010

TORSTAI 10.06.10

1. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO päätti uusista sanktioista Irania vastaan äänin 12 – 2, Libanonin pidättyessä äänestämästä. Uusiin sanktioihin kuuluu:
- Asevientikiellon voimistaminen kieltämällä tavanomaisten aseiden ja ohjusten viennin.
- Kieltää Irania hankkimasta raskaita aseita, mukaan lukien hyökkäyshelikopterit ja ohjukset.
- Kieltää Irania investoimasta ydinteollisuuteen ja uraanimalmin kaivauksiin.
- Kehottaa jäädyttämään 40 iranilaisen yhtiön ja järjestön tilit.
- Isfahanin ydinteknologiakeskuksen johtaja Javad Rahiqi ei saa matkustaa ulkomaille ja hänen tilinsä on jäädytetty.
- Oikeuttaa tarkastamaan Iraniin menevät ja sieltä tulevat tavarankuljetukset.
- Kieltää maita sallia Iranin investoida ydinteknologian teollisuuteen.
- Kehottaa maita estämään määrätyt valuutansiirrot, mukaan lukien Iranin pankkien virallistaminen.

USA:N YK:n lähettiläs Susan Rice kehui sanktioita yhtä koviksi kuin järkeviksi ja tarkoiksikin. Sanktiot on pyritty kohdistamaan nimenomaan vallankumouskaartin omistamaan ja valvomaan teollisuuteen ja liiketoimiin. Rice sanoi näiden YK:n hyväksymien sanktioitten olevan YK:n vastaus vakavaan uhkaan kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta vastaan Iranin kieltäytyessä täyttämästä sille asetettuja velvollisuuksiaan NPT-sopimuksen mukaisesti.
”Olemme tulleet tähän, koska Iranin hallitus on selvästi ja tieten tahtoen päättänyt väistää velvollisuuksiaan IAEA:lle ja tämän neuvoston julkilausumille.”

IRAN on vuosien aikana pelannut kissaa ja hiirtä IAEA:n ja kansainvälisten yhteisöjen kanssa vuoroin luvaten vuoroin kieltäen lupaamansa lisäten esityksiin omia lisävaatimuksiaan. Iran ei ole suostunut keskeyttämään ydinsuunnitelmansa toteuttamista tai ydintietoisuuden levittämistä vastoin NPT-sopimusta ja toistuvia kansainvälisiä vaatimuksia.
Vaikka nyt hyväksyttyjä kovennettuja sanktioita kehutaankin, ne eivät aiheuta merkittävää muutosta aiemmin hyväksyttyihin ja voimassa oleviin pakotteisiin. (JP)

2. ISRAEL toisaalta arvostaa uusien sanktioitten hyväksymistä mutta toisaalta valittaa, että ne jäivät puolitiehen Iranin energiahuoltoa vastaan.
Ulkoministeriön varovaisessa julkilausumassa todetaan: ”Tämä on kuudes julkilausuma, joka kieltää uraanin rikastamisen ja kehottaa yhteistyöhön IAEA:n kanssa. Iran rikkoi räikeästi kaikkia edellisiä julkilausumia ja osoittaa peittelemättömän välinpitämättömyytensä kansainvälisestä yhteisöstä ja sen instituutioista. On välttämätöntä, että tämä julkilausuma toteutetaan täysin ja välittömästi.” Vaikka ministeriö tunnustaakin sanktioitten koventumisen, se ei katso niiden riittävän Iranin taivuttamiseksi ydinsuunnitelmansa alistamiseksi kansainväliseen valvontaan. Ministeriö varoittaa, että ”liitto Iranin äärimmäisen ideologian ja ydinaseitten välillä tulisi merkitsemään katastrofia”.

BRASILIA, Turkki ja Libanon pyrkivät estämään sanktioitten hyväksymisen aivan viimeiseen hetkeen saakka todeten, ”etteivät sanktiot ole tehokas tapa tässä tapauksessa”, kuten Brasilian lähettiläs Maria Luiza Ribeiro Viotti sanoi. Hän uskoi niiden aiheuttavan kärsimyksiä Iranin kansalle ja vahingoittavan Turkin ja Brasilian pyrkimyksiä rakentaa sovintoa Iranin kanssa. Keskiviikkona ennen äänestystä USA, Venäjä ja Ranska hylkäsivät Turkin ja Brasilian Iranin kanssa sopiman suunnitelman 1200 kg:n alhaiseen tasoon rikastetun uraanin siirtämiseksi Turkkiin sen jatkorikastamiseksi 20 %:n tasoon.
RANSKAN YK:n lähettiläs Gerard Araud sanoi julkilausuman olevan viesti kansoille, että ne pidättyvät ydinaseitten hankkimisesta.
LIBANON oli ainoa maa, joka äänestyksen yhteydessä mainitsi Israelin väitetyistä ydinaseista sanoen, että ”Israel on ainoa Lähi Idän maa, joka omistaa ydinaseita”. (JP)

3. TIEDUSTELUN ja terrorismin informaatiokeskus (ITIC) julkisti raportin, jossa se
paljastaa IHH islamilaisen järjestön noin 40:n jäsenen huolella valmistautuneen väkivaltaiseen väijytykseen IDF.n sotilaitten kanssa turkkilaisella Mavi Marmara aluksella.
Raportin mukaan IHH-jäsenet varustettiin veitsillä, kirveillä ja muilla aseilla, tiedonvälitys-laitteilla käyttäen kännyköitä, he perustivat komentokeskustilan alukseen ja pitivät jatkuvaa yhteyttä Turkin pääministeri Erdoganin kanssa.

IHH osti Mavi Marmara aluksen yhdeltä suurimmista laivayhtiöltä, jonka omistaa Istanbulin kaupunki, jota hallitsee Erdoganin johtama AKP puolue.
ITIC sanoo raporttinsa perustuvan alustaviin lausuntoihin, joita kerättiin laivan matkustajilta Ashdodin satamassa sekä tietoihin, joita pystyttiin purkamaan laivalta löydetyistä ja IDF:n takavarikoimista tietokoneista. Raportissa todetaan myös: ”IHH:n jäsenet, jotka toimivat selkeästi muotoillun hierarkian mukaan, nousivat laivaan Istanbulin satamassa ilman turva-tarkastusta, muitten matkustajien noustessa laivaan Anatoliassa käyden läpi täyden turvallisuustarkastuksen.” Erdogan väitti kaikkien joutuneen turvatarkastukseen.
RAPORTISSA todetaan edelleen, että IHH:n jäsenet saivat kännykkänsä Istanbulin satamassa noustuaan laivaan asettuen yläkannelle. He perustivat komentokeskuksen, josta käsin laivalla ollut IHH johtaja Bylent Yildirim antoi ohjeita miehilleen pari tuntia ennen IDF:n sotilaitten tuloa ja valvoi heidän toimiaan koko operaation aikana. Laivan yläkannelle oli tuotu leikkureita ennen lähtöä, ja miehet aseistettiin puukoilla, kirveillä, metallikaapeleilla ja -putkilla, jakoavaimilla ja muilla aseilla.

MATKUSTAJAT ja IHH:n jäsenet myönsivät haastatteluissa, että IHH järjestöllä ja pääministeri Erdoganilla oli läheiset yhteydet ja että Erdoganin hallitus oli mukana saattueen valmisteluissa. Erdogan antoi luvan lähteä matkaan vaikka kaikille oli selvää, etteivät he pääse Gazan satamaan. Tietokoneesta löydettiin IHH:n lähettämä kirje presidentti Gulille, jossa häntä pyydettiin vaatimaan Israelin pidättämän IHH:n jäsenen Izzat Sahinin vapauttamista, mikä tapahtuikin ”turkin viranomaisten vaatimuksesta”. Sahin pidätettiin 27.05. Länsirannalla epäiltynä varojen lähettämisestä Hamasille Gazaan ”humanitäärisenä apuna”.

RUOTSALAINEN turvallisuusasiantuntija Svante Cornell vakuuttaa, ettei tällainen operaatio olisi voinut tapahtua ilman Turkin hallituksen hyväksymistä ja mukana oloa. Hän selittää, että IHH on malliesimerkki, miten NGO-järjestöjä käytetään hyväksi ulkopolitiikassa. IHH toimi yhdessä Turkin Kansallisen Kehityksen agentuurijärjestön kanssa, joita hallitus käytti avustusten lähettämiseksi Irakin pohjoisosaan vaikutusvallan saamiseksi.
IHH:n syntyhistoria perustuu Orthodox Islamic Milli Görüs liikkeeseen, josta AKP-puolue järjestönä erosi 2001. Erdogan nousi valtaan Turkissa 2002, selittää Cornell ja lisää, että IHH on puhdas islamilainen järjestö, jota epäillään ja on toistuvasti tutkittukin aseitten viemisestä islamilaisille joukoille eri maissa.
Eli Karmon Herzlian vastaterrorismin instituutista vahvistaa, että Turkin AKP-puolue on useissa yhteyksissä toiminut yhteistyössä IHH:n kanssa. (JP Yaakov Lappin)

4. ISRAEL on höllentämässä Gazaan vietävien tavaroitten määrää ja laatua viranomaisten väittäessä, ettei tällä ole yhteyttä äskeiseen yhteenottoon Välimerellä.
Gazaan voidaan viedä entistä enemmän kevyitä elintarpeita (välipaloja), juomia, mausteita ja partavaahtoa. Viranomaiset vakuuttavat, että uusien artikkeleitten sisällyttäminen sallittuihin tarvikkeisiin liittyy politiikkaan, jonka mukaisesti valvontaa lievennetään asteittain.
Politiikan tarkoituksena on estää aseitten ja rakettien valmistamiseen sekä bunkkereitten rakentamiseen soveltuvien tavaroitten kuljettaminen Gazaan, viranomaiset selvittävät vakuuttaen, että valvottu osittainen saarto Gazan ympärillä on täysin laillinen ja käytännön sanelema.

Hallituksen asettama koordinaattori kenraalimajuri Eitan Dangot painottaa, että suurempien tavaramäärien salliminen Gazaan on hänen toimintansa tarkoituksena ja että hän pyrkii toimimaan yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen kanssa Gazassa.

ON SYYTÄ MUISTAA, että Gazan saarto tuli voimaan sen jälkeen, kun Hamasin johtama kommando-operaatio surmasi muutaman IDF:n sotilaan ja otti panttivangikseen Gilad Shalitin ja että hänen vapauttamisensa Hamasin vankeudesta epäinhimillisissä olosuhteissa on avaimena saarron lopettamiseen. Kuten voi arvata, JP:n vasemmistolaiset kolumnistit vähättelevät hallituksen toimia väittäen, että tavoite on vielä kaukana. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF suunnittelee siirtävänsä enemmän turvallisuusvastuuta Juudeassa ja Samariassa PA:n poliisijoukoille Jeninin antaman esikuvan mukaan, jota PA:n joukot valvovat joskin IDF pitää oikeuden halutessaan tehdä siellä etsintöjä. USA:n asettama koordinaattori kenraaliluutnantti Keith Dayton siirtyy syksyllä toisiin tehtäviin. Hänen kouluttamansa poliisit valvovat jo useissa kaupungeissa kuten Jeriko, Nablus, Jenin ja Hebron yhdessä 7 aluepataljoonan kanssa. Ensi vuonna viisi uutta pataljoonaa on suorittanut koulutusjaksonsa. PA suunnittelee siinä vaiheessa hajottavansa aluepataljoonat ja yhdistävänsä Daytonin johtamat vajaan 1000 miehen pataljoonat yhdeksi armeijaksi, jossa on noin 10 000 miestä. (JP)
- Pääministeri ilmoitti, ettei hän halunnut muodostaa ”Freedom flotillan” tutkimus-komiteaa ennen YK:n äänestystä Iranista. Hän painottaa, että komitean tulee tutkia väkivaltaan johtaneen operaation IHH-järjestön taustahenkilöitä ja heidän yhteyksiään, mutta hän ei halua, että sotilaita grillataan sen yhteydessä. (JP)
- Kongressin edustaja Floridasta Ron Klein vaatii, että USA:n tulee määritellä IHH järjestö terroriryhmäksi. (JP)
- Espanjan lähetystö Tel Avivissa vakuuttaa, että Espanja on turvallinen maa vierailla siitä huolimatta, että palestiinalaismieliset huligaanit pahoinpitelivät kaksi päivää sitten israelilaista liikemiestä ja hänen ystäväänsä Madridissa. (JP)
- USA:n talouden alamäki on antamassa vauhtia Amerikan juutalaisille alkaa vakavasti harkita muuttoa Israeliin. Tätä tukevat vahvistuvat talousennustukset, että talous ei suinkaan ole ohittanut pahinta kauttaan, vaan odottaa vain tuloaan. (JP)
- Peres tervehti Daejonissa Etelä-Koreassa Hugo-robottia, joka ojensi hänelle kukkia. Peres piti räävittömänä vastaanottoa, jolla Ahmadinejadia juhlittiin Istanbulissa. Iranin ulkoministeri Mottaki joutui munasateeseen Dublinissa. Hänen henkivartijansa pahoinpitelivät useita ihmisiä ja suojasivat Mottakia sateensuojilla. (JP)
- Obama lupasi Abbasille 400 miljoonaa USD ja vakuutti hänelle, että Gazan tilanne on kestämätön. Hänen kerrotaan antaneen Abbasille useita vakuutuksia, joilla Israelia painostetaan entistä suurempiin myönnytyksiin. (JP)
- Turistien määrä Israelissa kasvaa. Vuoden alusta 1.4 miljoonaa turistia vieraili Israelissa, ja toukokuu oli ennätyskuukausi, 309.000 turistia tuli maahan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137979
- Bidenin Egyptin vierailun tuloksena USA:n teknikot, jotka rakentavat ”teräsmuuria” Gazan ja Egyptin rajalle, poistuivat. Toiseksi USA lupaa vääntää Netanyahun kättä Erdogania kosiskellessaan, kertoo debkafile. USA, Ranska ja Englanti harjoittelevat pommituslentoja YK:n vesitetyn Iranin sanktioitten vuoksi. http://www.debka.com/article/8844/

Wednesday, June 09, 2010

KESKIVIIKKO 09.06.10

1. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO valmistautuu äänestämään tänään uusista Iranin vastaisista sanktioista. Kuukausien jahkailujen jälkeen saatiin esitysluonnos sovittua. Siinä jatketaan olemassa olevia rajoitteita sekä lisätään uusia lähinnä vallankumouskaartia vastaan. Lisäksi siinä voimistetaan Iraniin menevien kuljetusten tarkastuksia sekä lisätään taloudellisia pakotteita.
Nämä uudet sanktiot eivät ole sitä, mitä Israel halusi ja toivoi – todella purevia rajoitteita – mutta niiden katsotaan kuitenkin luovan entistä paremmat sekä lailliset että moraaliset puitteet myöhemmille laajemmille sanktioille, kuten H Keinon ja E B Salomont New Yorkista käsin toteavat.
Eräs viranomainen toteaa, että hyväksyttyinä ne muodostavat entistä joustavamman ilmapiirin yksipuolisille sanktioille, joita EU ja USA katsovat tarvittavan.

TURVALLISUUSNEUVOSTON odotetaan äänestävän sanktioista keskiviikkona tai myöhemmin tällä viikolla. Yhdeksän neuvoston 15:sta jäsenmaasta äänestänevät sanktioitten puolesta, mukaan lukien viisi pysyvää maata; kolme maata –Turkki, Brasilia ja Libanon - niitä vastaan. Viime hetken yrityksenä Brasilia pyysi uutta YK:n yleiskokouksen keskustelua asiasta tiistaina, mitä useimmat pitävät tarpeettomana venkoiluna. YK:n jäsenillä on oikeus olla mukana turvallisuusneuvoston istunnossa, mutta ei osallistua päätöksentekoon.

LONTOOSSA vieraileva USA:n puolustusministeri Robert Gates toivoi äänestyksen tapahtuvan mahdollisimman pian. Hänen äänenpainoissaan on selvää hermostuneisuutta, sillä ”kello käy kaiken aikaa”, hän selittää.
ISRAELIN viranomainen sanoo, että huomio kiinnitetään nyt sanktioitten yli seuraavaan vaiheeseen, eli laajempiin ja kovempiin rajoituksiin. Hän totesi, että YK oli aiemmin kiinni Kreikassa, EU:n heikoimmassa jäsenessä, nyt ne kohdistavat huomionsa Irlantiin. (JP)

2. IRAN ei suinkaan ole ollut toimettomana odottaessaan sydän kylmänä odotettuja sanktioita. Presidentti Ahmadinejad osallistui Aasia Foorumin konferenssiin Istanbulissa, jonne myös Israel oli kutsuttu mutta ymmärrettävistä syistä johtuen ei voinut osallistua. Hän jatkoi vierailuaan Tajikistanissa ja Kiinassa.
IRANIN ulkoministeri Manoucher Mottaki vierailee keskiviikkona Irlannissa. Israelissa ihmetellään, onko tällä vierailulla jotain yhteyttä irlantilaisen laivan Rachel Corrien yritykseen murtaa Gazan saarto viikonvaihteen aikana. Mottaki on kiertänyt Euroopan maita osoittaakseen, ettei Iran suinkaan ole eristetty, kuten uskotellaan. Hän vieraili äskettäin Itävallassa ja viime viikolla hän vieraili Brysselissä Europarlamentissa, jossa vastaanotto ei tarkkailijoitten mukaan ollut erityisen lämmin. Myöhemmin Mottaki keskusteli erikseen Belgian ja Luxenbourgin edustajien kanssa.

MOTTAKIN ponnistelujen katsotaan liittyvän Iranin kolmitahoiseen suunnitelmaan painostuksen vähentämiseksi:
Ensimmäinen taho kohdistui Afrikan maihin, joista kolme maata – Gabon, Nigeria ja Uganda – ovat vuorostaan YK:n turvallisuusneuvoston jäseniä. Iran pyrkii saamaan nämä maat äänestämään sanktioita vastaan.
Toinen taho kohdistuu Etelä Amerikan latinalaisiin maihin, joista Meksiko toimii turvallisuusneuvoston puheenjohtajamaana. Mottaki vieraili Meksikossa viime viikolla.
Kolmas taho pyrkii näkemään turvallisuusneuvoston päätöslauselman taakse. Iran pyrkii vaikuttamaan EU-maihin, etteivät ne suunnittelisi omia sanktioitaan.

ISRAELIN viranomainen sanoo, että Iran pyrkii heittämään ”jakoavaimen” (monkeywrench) YK:n turvallisuusneuvoston julkilausuman toteutumiseen, ja siinä se yrittää vaikuttaa EU:n heikoimpiin maihin. Tässä Irlanti tulee mukaan talousongelmineen. Voisi ennustaa, että tuskinpa Mottakin keskusteluissa Irlannin ulkoministerin kanssa vedottiin pelkästään toveruuteen tai että tilaisuus on järjestetty pelkästään kuvien ottamista varten, sillä ”vaikka raha ei tee ketään onnelliseksi, kummasti se rauhoittaa”.
Irlannin lähetystön edustaja sanoi, että Mottaki on yksityisvierailulla Irlannissa, ja pyysi sen aikana saada tavata Irlannin ulkoministeri Michael Martinin. ”Meillä on runsaasti keskusteltavaa, ja aiomme tehdä selväksi mielipiteemme heille”, virkailija totesi. Mottakin kutsui Irlantiin Glencree Center for Peace Building and Reconciliation sekä Irlannissa että laajemmallakin areenalla. Artikkelissa tähdennetään, että Irlannin katsotaan kuuluvan EU:n keskeisiin valtioihin suhteessa Iranin ydinsuunnitelmaan ja sanktioihin. (JP)

3. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad heitti ´Turkin vierailun yhteydessä viimeisen hyökkäyksensä Israelia kohtaan. Hän osallistui Aasia Foorumin 22 jäsenmaan Yhteistyön ja Luottamusta rakentavien toimien konferenssiin Istanbulissa Turkissa. Israel oli kutsuttu mukaan, mutta ei lähettänyt edustajaansa paikalle.
TURKIN presidentti Abdullah Gul oli valmistellut yhteisen julkilausuman, jossa olisi tuomittu Israelin asevoimien toimet äskeistä Freedom Flotillaa vastaan Välimerellä, mutta Israel onnistui estämään sen julkistamisen. Gul julkisti sitten oman lausuntonsa asiassa.

JP:N H KEINONIN kirjoittaman artikkelin mukaan Israelin hallitus jatkaa politiikkaansa, jossa se pyrkii välttämään reagointia Turkin johdon toistuviin pistoihin Israelia vastaan. Ulkoministeri Avigdor Lieberman kertoi kuitenkin Amerikan tärkeimpien juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssissa New Yorkissa, että ”on virheellistä kuvitella, että Turkin nykyinen Israelin vastainen politiikka voitaisiin kääntää myönnytyksillä tai ponnisteluilla, koska Ankaran negatiivinen muutos ilmentää suuntausta, mikä on tapahtunut Turkin johdon parissa, mikä puolestaan perustuu syvään muutokseen turkkilaisessa yhteiskunnassa”.

KVARTETIN nimittämä erityislähettiläs Tony Blair kuvasi muutosta Turkissa ”hyvin huolestuttavaksi”. Puhuessaan TV-10 lähetyksessä hän sanoi toivovansa, että kriisin kautta on mahdollista rakentaa uutta siltaa Israelin ja Turkin välillä. Hän valitti, ettei hänen ajamansa Turkin jäsenyys EU:ssa päässyt toteutumaan 2005, mikä on ajanut tuon ylpeän kansan etsimään liittosuhteita Iranin ja muiden Lähi Idän kansojen kanssa.

IRANIN presidentti Ahmadinejad käytti Foorumia hyväkseen esittääkseen viimeisimmän hyökkäyksensä Israelia vastaan. Hän sanoi ”flotilla-näytelmän osoittaneen Israelin väkivaltaisen ja vihantäyteisen ja sotaa havittelevan asenteen”. Puhuessaan lehdistölle hän sanoi: ”Sivistymättömien sionistien paholaismainen ääni tunkeutui ulos heidän petoksestaan – he esiintyvät itse paholaisen lipun alla.” Jatkaessaan runoilemistaan hän totesi: ”Flotilla isku oli viimeinen näytös sen (Israelin) tuhoutumisessa. Se osoittaa, ettei sillä ole mitään paikkaa Lähi Idässä eikä kukaan halua asua sen naapurina. Itse asiassa yksikään maa maailmassa ei tunnusta sitä, ja kuten tiedetään, Sionistinen hallitus on diktatorisen maailmanjärjestyksen selkäranka.”

Pääministeri Netanyahu sanoi vastineessaan, ettei Iranin johdon ole syytä puhua diktatorisesta käyttäytymisestä, sillä se itse murskasi opposition protestoijat, jotka vaativat vapautta maahan. Israelin Turkin lähettiläs Gabby Levi poistui Ahmadinejadin puheen aikana.
Myös Venäjän pääministeri Vladimir Putin tuomitsi alusten valtauksen avomerellä ja katsoi valitettavan tilanteen vaativan erityistä harkintaa. (JP)

4. DAILY TELEGRAPH kertoo, että Israel on hyväksymässä Englannin tekemän esityksen Gazan saartotoimien helpottamiseksi ja runsaampien tarvikkeiden viennin lisäämiseen Gazaan. Uutinen ei kerro, sisältyykö tähän tarvikkeiden tarkastus ennen vientiä ja kuka sen suorittaisi. On tarjottu kansainvälisen yhteisön apua tarvikkeiden valvonnassa.
Toiseksi uutisessa spekuloidaan, onko Israel suostumassa Englannin esitykseen osana Iranin lisättyihin sanktioihin tai siihen, ettei Englanti vaadi kansainvälistä tutkimusta flotillan valtauksesta, vaan tyytyy kahden ulkopuolisen tarkkailijan osallistumiseen tutkimukseen.
Englannin ulkoministeri William Hague sanoi, että painostus YK:n taholta täyden tutkimuksen suorittamiseksi on helpottumassa, ja YK voi tyytyä kahden tarkkailijan osallistumiseen Israelin asettamaan tutkimuskomiteaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-israel-to-accept-british-plan-to-ease-gaza-blockade-1.294978

USA on vaatinut kansainvälistä tutkimusta pitäen sitä välttämättömänä. Israel teki oman komitea-esityksensä Obaman hallitukselle ja odottaa sen reaktiota asiaan.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapaa Obaman tänään Washingtonissa. USA tiettävästi tarjoaa lisää liksaa Abbasille ja keskusteluja Gazan kansan vaikeuksista tilanteen rauhoittamiseksi. Tunnettu kolumnisti Charles Krauthammer sanoo, että Israelin Gazan saarto on sekä laillinen että käytännön sanelema. http://www.investors.com/NewsAndAnalysis/Article.aspx?id=536213&obref=outbrain
5. UUTISOTSIKOITA
- PA:n viranomainen Tayeb Abdel Rahim kertoi ennen Abbasin Washingtonin matkaa, ettei PA suostu suoriin keskusteluihin Israelin kanssa, ennen kuin epäsuorissa on saatu edistystä aikaan. PA vaatii rajojen määrittelemistä, Israel turvallisuutta ja suunnitellun Palestiinan valtion aseettomuutta. Obaman uskotaan vaativan Abbasilta suorien keskustelujen aloittamista välittömästi.
- Hollantilainen Geert Wilders kiittelee Israelin jihadin vastaista taistelua. Hän ennustaa, että jos Israel epäonnistuu, Eurooppa on seuraavana jihadin listalla. Hän kutsuu Israelin ”kaivoksen kanarialintutestiksi” sanoen, että ”jihad käy sotaa koko lännen yhteisöä vastaan”. Hänen uskotaan saavuttavan murskavoiton tämän päivän vaaleissa. Gallupit lupaavat 28 % äänistä. Hänen PVV puolueensa päässee mukaan maan hallitukseen. (JP)
- Poliisi meni eilen siviilihallinnon jäsenten kanssa tuhoamaan kaksi kevyttä hökkeliä Beit Elin lähellä väittäen niiden rikkovan rakennuskieltoa. Paikalle oli kokoontunut runsaasti nuorisoa vastustamaan hajottamista, ja syntyneitten kahinoitten seurauksena 8 poliisia ja 38 nuorta, jota JP:n vasemmistoon kallistuvat kolumnisti A Lappin ja T Lazaroff kutsuvat ”setleteiksi”, vammautui eri asteisesti. Tuntuu käsittämättömältä, että Israelin viranomaiset järjestävät tällaisia näytöksiä juuri onnettomasti päättyneen ”flotilla operaation” jälkeen. Koko tämä 10 kuukauden moratorium on osoittautunut hyödyttömäksi, jolla Israel vain vahingoittaa itseään; mitään parempaa neuvotteluilmapiiriä se ei ole pystynyt luomaan eikä myönnytyksiä PA:n taholta. (JP)
- Moshe Yaalon vaatii tutkimusta flotilla-operaation taktiikasta, joka oli hänen mielestään virheellinen. (JP)
- Iran saa ydinteollisuudessa tarvittavaa teknologiaa Dubain kautta. Varsinkin Saksasta tuotetaan korkean teknologian tuotteita. (JP)
- Useat arabikansanedustajat ovat saaneet nimettömiä murhauhkauksia ”flotilla-operaation” jälkeen siksi, että he ovat tukeneet ”saarronmurtajia”. (JP)
- Israel ei ole vielä pystynyt tekemään päätöstä ostaa F-35, viidennen sukupolven huippuhävittäjä. Päätös tulisi tehdä ensi kuun aikana. Ostopäätöstä ovat hankaloittaneet valmistumisen siirtyminen ja lopullisen hinnan nouseminen. USA on vastustanut Israelissa valmistettujen osien asentamista koneeseen ja sitä, että huoltotyöt hoidettaisiin Israelissa. (JP)
- USA:ssa kasvaa mielipide, jossa syytetään Israelin joutuneen kohtuuttomien syytösten kohteeksi yrittäessään puolustautua vihamielisessä ympäristössä.JP
- Uusin DNA tutkimus kartoittaa juutalaisen kansan keskinäistä sukulaisuutta hajautumisesta huolimatta maailman neljään ilmansuutaan.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3902234,00.html
- Gazan saarto on pelkkä myytti, osoittaa tuore tutkimus.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137965

Tuesday, June 08, 2010

TIISTAI 08.06.10

1. ISRAEL suostunee paikalliseen tutkimukseen Gazan flotillasta. Siihen nimitettäneen
tunnettuja lainopillisia asiantuntijoita Israelista sekä kaksi tarkkailijaa USA:sta. Toisaalta myös IDF suorittaa sisäisen tutkimuksen operaatiosta, joka puolustusministeri Ehud Barakin Knessetissä pitämän puheen mukaan ei mennyt kuten suunniteltiin. Hän vakuutti, että hänen puheensa epäluottamusäänestyskeskusteluissa on tarkoitettu osoittamaan, että armeijan ponnistelut Hamasin vahvistamisen estämiseksi Gazassa, suotuisan tilanteen muodostamiseksi IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi ja terroristien hyökkäys-aikeitten heikentämiseksi Gazasta jatkuvat. Barak tähdensi, että komitean täytyy pystyä selvittämään Gazan saarron ja sen murtamisyritysten laillisuuskysymykset.
Barak totesi, että sama armeijan merivoimien yksikkö, joka osallistui Mavi Marmaran valtaukseen, osallistui myös Rachel Corrien onnistuneeseen ohjaamiseen Ashdodiin ilman välikohtauksia, sekä viiden sammakkomiehen estämiseen päästä terrorihyökkäykseen Israelissa. Hän epäili oppositiojohtaja Tzipi Livnin tekemän välikysymyksen aitoutta, jossa myös vaadittiin Gazan merisaarron lopettamista. (JP)

2. VÄLIKYSYMYKSESSÄ kyseltiin hallituksen tapaa välttää vastuun ottamista ja suunnata kritiikki flotillasta IDF:n sotilaisiin ja komentajiin, sekä vaadittiin Gazan merisaarron lopettamista. Livini syytti hallitusta Israelin jatkuvasta kansainvälisestä eristämisestä, joka hänen mielestään ei tarkoita vain rock-orkestereitten peruttamista vaan myös presidentin vierailuja. Hän vakuutti puolueensa avustavan kansainvälisen tutkimuskomitean muodostamiseksi. ”Sotilaitten kuulustelemisen estämiseksi englanniksi pääministerin tulee valmistautua vastaamaan niihin kansainväliselle komitealle hepreaksi”, hän esitti. Livni taisi unohtaa, että ulkomaiset jäsenet tuskin osaavat hepreaa – tai ehkä se oli R A Stoil, joka artikkelin kynäili.

LIVNI VALITTI, että välikysymyksen tekijöitä syytetään petturuudesta, ja siksi yritti löytää keinoja IDF:n sotilaitten ja sen äskeisten toimien ylistämiseksi.
Välikysymys kaadettiin äänin 59 – 25. Samantapainen keskustelu käytiin valtion tarkastus-komitean kokouksessa, jossa hallitusta tukevat kansanedustajat kritisoivat komitean puheenjohtajan Yoel Hassonin (Kadima) yrityksiä muuttaa komitean työskentely poliittiseksi työvälineeksi hallituksen lakiesitysten kritisoimiseksi. (JP)

3. ISRAELISSA on laadittu ainakin kaksi suunnitelmaa käänteisen laivueoperaation suuntaamiseksi Kyprokselle ja Turkkiin, jotta pystyttäisiin osoittamaan Turkin johtajien kaksinaamaisuus ja tekopyhyys heidän tavassaan kritisoida juutalaista valtiota. Ehkä käyttökelpoisimman suunnitelman laativat ”Kansallisen Opiskelijaunionin” opiskelijat, jotka julkistivat suunnitelmansa ”seilata kohti Turkkia viedäkseen humanitääristä apua Turkin Kurdistanin sorretulle kansalle sekä Turkin armenialaisvähemmistölle”.

Opiskelijaunionin puheenjohtaja Boaz Torporovsky, joka on johtanut suunnitelmien laatimista, kertoo JP:n toimittajalle, että satoja ihmisiä on jo ilmoittautunut vapaaehtoisiksi laivueeseen ja lukuisia muita kyselee, miten he voisivat olla avuksi. Hän sanoi valmistelujen olevan meneillään suuresti odotettujen avustusten viemiseksi Turkin kurdeille – joiden lukumäärä ylittää israelilaisten ja palestiinalaisten yhteismäärän. Hän sanoo tarkoituksena olevan osoittaa maailmalle, että Turkilla on omat sisäiset ongelmansa, joita sen tulisi hoitaa ennen kuin suuntaa kritiikkinsä Israeliin.

TORPOROVSKY sanoi, että yhden suunnitelman mukaan operaatiossa käytetään yksityisiä aluksia, jotka lähetetään merelle seuraavan Freedom flotillan suunnatessa kulkunsa kohti Gazaa. Hän kuvaili, että laivueet tapaavat toisensa merellä, ja tarkoitus on ilman väkivaltaa osoittaa Gazaan seilaaville totuus ja auttaa heitä ymmärtämään, ettei todellisuus ole se, miten se on heille esitetty. Hän sanoi useitten jahtien omistajien tarjonneen aluksiaan ja apuaan suunnittelussa. Hän sanoi ryhmänsä valmistautuvan tapaamaan lukuisia Gazaan suuntaavia aluksia, osa Euroopasta, osa jopa Iranista.
Toisen suunnitelman mukaan alukset suunnattaisiin avustuksineen Turkkiin, mutta myöntää, että tällaisen operaation rahoitus on pahasti auki. Tämä olisi kuitenkin hänen mielestään oikea tapa osoittaa Turkin kaksinaamaisuus, että he painostavat kurdeja ja estävät maailmaa huomioimaan Turkin aiheuttaman kansanmurhan armenialaisille. Hän sanoi löytäneensä sopivan kapteenin, eläkkeelle siirtyneen Israelin merivoimien upseerin, mutta aluksen löytäminen on vaikeampi ongelma.

TOINEN ryhmä, jonka puuhamiehenä toimii Pinchas Har-Zahav, Meretz-puolueen aktivisteja poikansa Haimin kanssa, haluaa osoittaa Turkin kyseenalaisen politiikan Kyproksen suhteen ja vaatia Turkin miehityksen lopettamista Kyproksen pohjoisosassa. Tässä joukossa on mukana myös Alex Goldgarb, joka toimi Tzomet- ja Yiud-puolueitten kansanedustajana 1992-1996. Hänellä on tukijana nimeämätön varakas israelilainen. Haim Har-Zahav selittää, että tarkoituksena on paljastaa maailmalle Turkin tekopyhyys sen syyttäessä Israelia miehityksestä, kun se itse miehitti Kyproksen pohjoisosan vain 7 vuotta kuuden päivän sodan jälkeen, jonka seurauksena Israel vapautti Juudean ja Samarian Jordanian miehityksestä ja Gazan Egyptin vallasta. Israel veti kaikki joukkonsa ja juutalaisasutukset Gazasta 2005, eikä siellä ole tällä hetkellä yhtään israelilaista sotilasta. (JP)

4. USA:N LEVOTTOMUUS kehityksestä Lähi Idässä ja varsinkin sen Välimeren rannikkoalueilla sai varapresidentti Joe Bidenin siirtämään syrjään kaikki muut asiat ja matkustamaan kiireesti Egyptiin keskustelemaan Egyptin presidentin Hosni Mubarakin kanssa. Johtajat tapasivat toisensa Sharm el-Sheikin lomakeskuksessa Siinailla. Vierailu on oudosti sivuutettu median välineissä. JP julkisti siitä artikkelin kakkossivun alalaidassa.
Biden on kuitenkin yksi harvoista Obaman hallituksen jäsenistä, joka on antanut täyden tukensa Israelin oikeudelle puolustautua vihamielisessä ympäristössä.

VARAPRESIDENTTI Joe Biden sanoi lausunnossaan keskustelujen jälkeen mm. :
”Konsultoimme läheisesti Egyptin kuten myös kumppaniemme kanssa uusista keinoista käsitellä humanitäärisiä, taloudellisia, turvallisuus- ja poliittisia Gazan tilanteeseen liittyviä kysymyksiä”. USA on aiemmin esittänyt Gazaan sallittujen tarvikkeitten rajaamisen uudelleen muotoilemisen tarpeellisuutta, mikä on johtanut entistä tiiviimpiin keskusteluihin Freedon flotilla operaation traagisen lopputuloksen seurauksena.
ISRAEL on asettanut tarkat rajoitukset Gazaan sallituista tarvikkeista, mutta mitään inhimillistä kriisiä sen johdosta Gazassa ei ole syntynyt. Egypti on harjoittanut samantapaista kontrollia omassa rajanylitysterminaalissaan Rafahissa, koska Hamas muslimiveljeskunnan alajärjestönä koetaan Egyptissä paljon suurempana uhkana hallitukselle kuin Israelissa.

BIDEN painotti myös Israelin ja PA:n välisten rauhankeskustelujen pitämistä käynnissä, vaikka kaikki huomio onkin kiinnittynyt Gazan tilanteen seuraamiseen.
”Nykyinen tilanne on kestämätön kaikille osapuolille. On tärkeää saada epäsuorat keskustelut edistymään ja avustaa osapuolia siirtymään suoriin keskusteluihin mahdollisimman pian”, Biden selitti puheessaan. Epäsuorat keskustelut ovat jatkuneet kaikessa hiljaisuudessa eikä Egypti ole vetänyt pois tukeaan siitä huolimatta, että se kritisoi äskeisiä tapahtumia merellä.
BIDEN kertoi keskustelleensa Mubarakin kanssa myös Iranin ydinasehaaveista. Hän sanoi YK:n turvallisuusneuvoston valmistelevan äänestystä Iranin vastaisista sanktioista tällä viikolla, vaikka Gazan tilanne onkin kaapannut sen viimeisten päivien huomion.
” Huolemme Iranin ydinsuunnitelman ohella olemme jatkuvasti huolestuneita Iranin tasapainoa häiritsevistä toimista koko alueella, mukaan lukien sen Hizbullahille ja Hamasille antama aseellinen ja diplomaattinen tuki”.
Biden vierailee matkansa yhteydessä Etelä Afrikassa ja Keniassa.(JP)

5. DIPLOMAATTINEN kuhina jatkuu tiiviinä Turkin toimiessa sen keskipisteessä. Syyrian presidentti Bashar Assad kävi esittämässä surunvalittelunsa ja tuenvakuutuksensa. Pian sen jälkeen vuorossa olivat Afganistanin ja Pakistanin ulkoministerit. Tämän aamun uutisissa näytetään kuvia Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ja Turkin presidentti Abdullah Gulin tapaamisesta 07.06.10 Istanbulissa.
AHMADINEJAD esitti harvinaislaatuisen varoituksen naapurilleen Venäjälle, ettei sen ole viisasta liittoutua Iranin vihollisten kanssa YK:n boikottiäänestyksessä. ”Heidän tulee olla varovaisia olla liittoutumatta Iranin kansan vihollisten kanssa”. Hän puhui lehdistölle osallistuttuaan konferenssiin, jossa oli mukana myös Venäjän pääministeri Vladimir Putin. Venäjän presidentti Medvedev vihoitti Iranin johtoa meditoidessaan, että Iranin vastainen boikotti olisi ehkä paikallaan.

IRANIN PRESIDENTTI Ahmadinejad hyökkäsi rajusti Obaman hallitusta vastaan, jonka hän sanoi luvanneen muutosta USA:n Lähi Idän politiikassa. Hän sanoi pettyneensä täysin Obaman lupauksiin muutoksesta, ja sanoi Obaman ja USA:n kansan kärsivän eniten Obaman kyvyttömyydestä uudenlaiseen politiikkaan. Hän viittasi Turkin ja Brasilian kanssa tehtyyn sopimukseen, jolla Iran siirtäisi 1200 kiloa alhaiseen tasoon rikastettua uraania Turkkiin, mikä ei saanut länsivaltojen ja IAEA:n hyväksymistä.

AHMADINEJAD ennusti maanantaina tavatessaan Turkin varusmaan Freedom flotillaan osallistuneita turkkilaisia, että Israelin tuhoutuminen on askeleen lähempänä. Hän kutsui Israelin merivoimien Shayetet 13 yksikön Mavi Marmaran valtaamista avomerellä suureksi rikokseksi. Tapahtuman jälkiseurauksena Turkki uhkasi vähentää Israelin suhteensa minimiin, mikä kaikki on Iranin voitoksi. Iranin ja Turkin välinen kauppa oli 10 miljardia USD 2008 ja sen uskotaan kaksinkertaistuvan vuonna 2011.
Ahmadinejad jatkaa matkaansa Tajikistaniin ja Kiinaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/ahmadinejad-warns-russia-not-to-side-with-iran-s-enemies-1.294868

6. UUTISOTSIKOITA
- Arabikansanedustaja Haneen Zoabi näyttää menettäneen kansanedustajalle kuuluvat erikoisoikeutensa vierailtuaan luvatta Libyassa ja osallistuttuaan Freedom flotilla risteilyyn. (JP)
- Englannin suurin ammattiliitto, jossa on 2 miljoonaa jäsentä, päätti torstaina asettaa ”Israelin terrorivaltiolle” ja ”sotavaltiolle” täydellisen Israelin tavaroiden boikotin. Päätöksessä mainittiin Israelin harjoittamasta etnisestä puhdistuksesta, PA:n pakotetusta vararikosta sekä jatkuvasta apartheidmuurin rakentamisesta. (JP)
- IDF:n entinen apulaiskomentaja kenraali Uzi Dayan analysoi, että jos Turkki lähettää merivoimiensa aluksia Gazaan luvatta menevien alusten suojaksi, se katsotaan sotatoimeksi ja siihen vastataan sen mukaisesti. (JP)
- Turkkilaisessa lehdessä näytettyjä valokuvia Mavi Marmarasta esitettiin myöhemmin Reutersin toimesta, mutta kuvista oli poistettu kaikki aseet, veitset sekä metalli- ja puukartut. (JP) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3901897,00.html
- Palestiinalaisia lapsia opetetaan laulamaan Israelin vastaisia vihaa tihkuvia lauluja sekä perhejuhlissa että PA:n TV:n kautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137942
- Fatahin sisäiset riidat uhkaavat siirtää ensi kuussa pidettävät PA:n vaalit. Monet vanhat puolueaktivistit uhkaavat vaatia vaalien siirtoa, jos heitä ei kelpuuteta vaalilistojen kärkipaikoille. Tällä voisi olla vaikutuksia sekä rauhankeskusteluihin että rahavirtoihin länsimailta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137936

Monday, June 07, 2010

MAANANTAI 07.06.10

1. ISRAELIN merivoimien erikoisosasto Shayetet 13 esti todennäköisen terrori-iskun
Israelin puolella havaittuaan viiden palestiinalaisen suunnistavan Gazan rannikolta kohti pohjoista. Miehet olivat pukeutuneet sukellusasuihin ja he olivat aseistautuneet. Sotilaat avasivat tulen heitä kohti. Gazan palestiinalaislähteen mukaan neljän miehen ruumiit löydettiin ja vietiin sairaalaan, mutta viides, jonka he sanovat olevan lievästi haavoittuneen, on kadoksissa. IDF:n antamien tietojen mukaan miehet olivat matkalla terrori-iskuun. Välikohtaus sattui aikaisin maanantaiaamuna Nahal Aza alueella Gazan kaistan keskiosalla. Eri raportit ovat osin ristiriitaisia sekä miesten määrästä että liikkuivatko he veneellä vai uiden.

AL-AKSA Marttyyrien prikaatin edustaja Abu Al-Walid Jaabri kertoi miesten olleen harjoittelemassa Gazan rannikon edustalla eikä heillä ollut aikomustakaan hyökätä Israelin puolelle. Silminnäkijät kertovat, että Israelin merivoimien kumiveneistä avattiin tuli kohti rannikkoa, ja neljä miestä saivat surmansa tulituksessa. Miesten kerrotaan olleen lähellä uimarantaa ja kalastajaveneitä. He kertovat helikopterien lentäneen paikan yllä.

TERRORISOLUN todellinen suunnitelma on edelleen epäselvä, mutta armeijan tiedotuksen mukaan Gazan palestiinalaiset ovat toistuvasti pyrkineet löytämään uusia menetelmiä. joilla ohittaa Israelin armeijan valvonta päästäkseen hyökkäyksiin Israelin siviilikohteita vastaan. Eräs keino on ollut laskea räjähteillä lastattuja tynnyreitä laivoista mereen, jossa useimmiten lännestä tulevat aallot kuljettavat ne kohti rannikon kaupunkeja. Tällaisia tynnyreitä löydettiin Netanyasta ja yksi Tel Avivin rannikolta. IDF on jatkuvasti varuillaan Gazan ympärillä.
Pian edellisen tapauksen jälkeen IAF:n koneet iskivät kohdetta vastaan Gazan pohjoisosassa. Sen ei tiedetä aiheuttaneen ihmisvahinkoja.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-says-it-thwarted-rare-maritime-terror-attack-off-gaza-1.294642 , http://www.jpost.com/Home/Article.aspx?id=177704

2. ISRAELIN merivoimat etsivät uusia menetelmiä, joilla suuret merialukset voidaan pysäyttää ilman valtauksia, mikä on osoittautunut vaaralliseksi ja epävarmaksi. Tämän hetken käytettävissä olevien menetelmien ohella merivoimat kehittelevät taktiikkaa, jolla aluksessa olevien huomio kiinnitetään toisaalle sotilaitten yrittäessä yllättää alukset toiselta suunnalta ja toisenlaisella menetelmällä. Avoimella merellä mahdollisuudet ovat kuitenkin rajoitetut näkyvyyden ollessa hyvä, mutta jonkinlaisen savuverhon suojassa voisi kuvitella pääsevän paremmin kohteeseen ilman vastatoimia.

JP KERTOO Yaakov Katzin kirjoittaman artikkelin mukaan, että Shayetet 13 pyysi jo kaksi vuotta sitten Puolustusministeriön tutkimus- ja kehittelyjohtajistoa (MAFAT) kehittelemään menetelmiä, joilla kookkaita lasti- ja matkustaja-aluksia, kuten Mavi Marmara, pystytään pysäyttämään avoimella merellä. He ovat joutuneet toteamaan, ettei ole olemassa menetelmää, jolla tällainen operaatio voitaisiin suorittaa turvallisesti. Kuten ”freedom flotilla” pysäyttämisoperaatioista selvisi, laivaston alukset ovat kovin pienikokoisia verrattuina kohde-aluksiin, joita niiden tuli pysäyttää.
ARMEIJA voi aina turvautua aseisiinsa, mutta julkisen tarkkailun alaisena niiden käyttö siviilikohteisiin on huonoa mainosta ja vielä huonompaa diplomatiaa.

3. VAROTOIMENA Puolustusministeriö ja IDF julkaisivat varoituksen, jolla sotilaita kielletään matkustamasta Turkkiin. Kiellon julkisti Pääministerin kanslian terrorisminvastainen toimisto. Israelin vastainen mieliala on Turkissa nyt räjähdysaltis, mitä pääministeri Erdogan ja hänen ulkoministerinsä Davutoglu häpeilemättä kiihottavat lausunnoillaan. Erdogan pelkää vaalivoittonsa menettämistä ja tarvitsee jotain raflaavaa kansansuosion palauttamiseksi.

SUNNUNTAINA Turkin johtaja sanomalehti Hurriyet julkaisi kuvia Shayetet 13 haavoittuneista sotilaista, joista osa oli tajuttomia, osa verta valuvina päähän ja eri ruumiin osiin hakatuista haavoista johtuen. Osa sotilaista raahattiin jyrkkiä portaita myöten alemmalle tasanteelle, mikä antoi aiheen olettaa, että tarkoitus oli ottaa heidät panttivangeiksi. Lehti väitti, että kuvat oli otettu israelilaisten kameroilla, mutta ne oli sensuroitu Israelissa.

IDF SANOO selvittäneensä noin 50:n verotekoihin osallistuneen terroristin henkilöllisyyden Heidän todetaan kuuluneen terrorijärjestöihin ja heidät oli koulutettu operaatiota varten. Netanyahu kertoi puheessaan, että nämä nousivat alukseen myöhemmin kuin muut matkustajat, jotka kulkivat turvallisuustarkastuksen läpi, välttäen kiinnijoutumisen.
IDF julkisti viiden terroristin nimet, jotka kuuluivat terrorijärjestöihin: Fatima Mohammadi, Kenneth O´Keefe, Hassan Ansey, Hussein Orush ja Ahmed Omemun. O´Keefe on amerikkalais-englantilainen Israelin vastainen aktivisti, joka halusi päästä Gazaan koulutettavaksi ja perustaakseen sinne Hamasin kommandoyksikön. Toinen, iranilais-amerikkalainen, halusi vielä laittoman elektronisen laitteen Gazaan. Ranskan kansalainen todettiin Hamasin aktivistiksi. Osalla matkustajista oli yhteyksiä järjestöihin kuten Viva Palestine, IHH ja Al-Qaida. (JP)

4. ISRAELIN pääministeri Netanyahu ja hänen hallituksensa pyrkivät löytämään yksimielisyyden, miten suhtautua ”Freedom-flotilla” operaation kansainväliseen tutkimukseen, mitä monet ulkomaat vaativat ja osa ministereistä kannattaa, ja kuinka mielekästä on suorittaa oma sisäinen tutkimus siten, että sen voisivat muutkin hyväksyä. Monet ovat vaatineet, että tutkimus on kohdistettava päättäjiin, ministereihin ja kenraaleihin eikä sotilaisiin, jotka tottelivat saamaansa käskyä.

AIEMMISTA kokemuksista voidaan päätellä, että YK:n ja sen alaisten ryhmien suhtautuminen tulee joka tapauksessa olemaan kielteinen ja tuomitseva, jo pelkästään siksi, että niiden päättäjien enemmistö kuuluu Israelille vihamielisiin tai vaikutuksille alttiisiin valtioihin.
PAHINTA kaikessa on havainto, että USA on alkanut äänestää näitten äärivaltioitten mukana, kuten tapahtui NPT-konferenssin päätöslauselman ja YK:n turvallisuusneuvoston ja ihmisoikeuksien neuvoston äänestyksissä. Tämän katsotaan olevan seurausta presidentti Obaman yhä selvemmästä Israelin vastaisesta retoriikasta ja lausunnoista, joissa hän käärii Israelin vastaisuutensa viattomilta tuntuvien pehmikkeiden sisään, mutta jotka niistä paljastettuina osoittavat hänen todellisen tarkoituksensa.
YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä USA kannatti, koska siinä tuomitaan sotilaitten toimet, mutta ei Israelia, kuten Obaman kansliasta käsin selitettiin. Käytännössä asialla ei ole eroa.

JERUSALEM POST kirjoitti virallisen tuntuisen artikkelin, jossa selvitetään lehden pyrkimyksiä toimia kansansa äänitorvena, mikä joskus vaatii kritisoimaan myös hallituksen ja sen alaisten instanssien päätöksiä ja toimintaa, mutta tehden sen positiivisessa hengessä. Lehden artikkelissa puututaan esitettyyn kansainväliseen tutkintaan, mitä se ei vastusta, mutta kuuluttaa edes kohtuullista oikeudenmukaisuutta ja tasapuolisuutta, mitä Goldstonen räikeän yksipuolinen ja vain Israelia tuomitseva raportti ei edes pyri noudattamaan. Kuitenkin YK ja sen alaiset järjestöt kuten monet sen jäsenmaat ovat hyväksyneet ilman kritiikkiä. (JP)

5. JP:N TIEDON mukaan Ranska ja Englanti ovat valmiit laivastollaan seuraamaan Gazaan lähetettyjen laivojen liikkeitä Välimerellä. Tämä voisi ollakin hyvä osaratkaisu.
Gazan tilanne kansainvälistyy yhä voimallisemmin, sillä Iran uhkaa lähettää vallankumous-kaartin aluksia laivasaattueiden suojaksi, ja Iranin Punainen Risti aikoo lähettää kaksi alusta Gazaan tällä viikolla hoitamaan haavoittuneita siellä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=177713,
http://www.jpost.com/Home/Article.aspx?id=177705

FREE Gaza järjestö sanoo rahoituksen olevan kunnossa seuraavaa entistä suurempaa flotillaa varten. Niiden ”matkustajat” valitaan yhä laajemmalla haarukalla Kauko Itää myöten. Suurin osa heistä lienee vain seikkailijoita tai onnenonkijoita, joilla ei ole muutakaan tekemistä, mutta heidän joukossaan on koulutettuja terroristeja ja kommandojoukkoja, jotka toteuttavat omaa Israelin vastaista ja sen tuhoamiseen tähtäävää ohjelmaansa. Heille ei merkitse juuri mitään Gazan asukkaitten todellinen tarve enempää kuin kanssamatkustajiensa turvallisuus, jonka he vaarantavat. He ovat vain välttämätön kulissi maailman huomion suuntaamiseksi muualle heidän omista hämäristä päämääristään.

6. EGYPTI avasi Rafahin terminaalin viime viikolla, ja se kautta pari tuhatta ihmistä on kulkenut eri suuntiin, ja tuhansia tonneja tarvikkeita sementistä lähtien on viety Gazaan. Egypti kuitenkin kieltäytyi ottamasta vastaan egyptiläisten lääkärien avustustarjouksen. Hamas kielsi Punaisen Ristin vierailun Gilad Shalitin luona koska ”se kääntää huomion Freedom Flotillan operaatiosta ja sen tarkoituksesta”, kuten Hamasin edustaja sanoi.
Egyptiläisten parlamentaarikkojen ryhmä aikoo ”murtaa” saarron ja viedä avustuksia Gazaan.
HAMASIN pääministeri Ismael Haniyeh katsoo merkkien osoittavan, että Gazan saarto on pian poistettu ja kaistan asukkaat voivat vapaasti liikkua kaikkiin ilmansuuntiin. (JP)

7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin Antiquities Authority, hallitus, joka valvoo kaikkia Israelin arkeologisia löytöjä ja kaivauksia, suorittaa maanalaisia kaivauksia Nasaretissa eräällä rakennuskohteella, joka on osoittautunut vaikeaksi uskontojen väliseksi kiistaksi. Kaivauksia vastustaa haredim-yhteisö, jonka mukaan vainajia ei saa häiritä. Paulus-kadulla olevan kohteen omistaa arabi Ahmad Afifi. Arkeologit sanovat, että he haluaisivat vain hoitaa työnsä ilman hankaluuksia, mutta uskonnollisten asettamat rajoitteet estävät sen. Kaupungin pormestari Ramiz Jaraisy ja kansanedustaja Barakei ovat suhtautuneet asiaan myönteisesti, mutta sopua etsitään edelleen. Rakennuskohteen alta löydettiin pronssikauden (2200-2000 eKr.) luolia sekä sarjan luolia rautakaudelta (1000 eKr.).
- http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=177711
- Israelin satiirinen video ”We con the World” sai yli miljoona hittiä internetissä. Videon laati Satiric News web-site Latma TV (www.latka.co.il). (JP)
- Hallituksen jäsenpuolueet miettivät, miten suhtautua lakiesitykseen, jolla voidaan riistää parlamentaarinen suoja maanpettureilta, jotka syyllistyvät joihinkin näistä: Kieltää Israelin valtion juutalaisena ja demokraattisena; kiihottaa rasismiin; tukee vihollisvaltion tai terrorijärjestön harjoittamia aseellisia toimia Israelin valtiota vastaan. (JP)
- Ulkomailla asuvat juutalaisryhmät ja varsinkin nuoret ja heitä tukevat ei-juutalaiset ryhmät ja järjestöt ovat alkaneet aktivoitua havaitessaan maailman yksipuolisen ja laajasti kasvavan Israelin vastaisuuden vaarantavan Israelin olemassaolon. Yhä ilmeisemmin toteutuu se, mistä puhutaan jo Esterin kirjassa: ”On yksi kansaa hajallaan ja erillään muiden kansojen seassa sinun valtakuntasi kaikissa maakunnissa. Heidän lakinsa ovat toisenlaiset kuin kaikkien muitten kansojen, he eivät noudata kuninkaan lakeja eikä kuninkaan sovi jättää heitä rauhaan.” (Ester 3:8) Hallitsijat ja kansat ovat vaihtuneet, mutta niillä on edelleen sama päämäärä: tuhota juutalaiset. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=177669

Sunday, June 06, 2010

SUNNUNTAI 06.06.10

1. FREE GAZA järjestön lähettämä alus Rachel Corrie kieltäytyi muuttamasta kurssiaan
Gazasta Ashdodiin useista kehotuksista ja varoituksista huolimatta, että se seilaa kielletylle sotilasalueelle, jossa se voidaan miehittää. Koska alus ei totellut annettuja käskyjä Shayetet 13 kommandojoukot joutuivat lopulta nousemaan alukseen ja ohjaamaan sen Ashdodiin. Kaikki sujui kuitenkin rauhallisesti, kukaan ei loukkaantunut, ja aluksesta jopa laskettiin köysi Israelin ohjusveneeseen. Pelättyä välikohtausta ei tapahtunut, ja Netanyahu saattoi kiitellä operaatiota ja osoittaa eron todellisten rauhanaktivistien ja provosoijien välillä. JP:n etusivun kuvassa nähdään Nobel palkittu Mairead Maquire astumassa hymyillen aluksesta Ashdodin laiturille raskaisiin armeijan varusteisiin sonnustautuneen sotilaan tukiessa häntä kädestä.

RACHEL CORRIEKSI ristityssä aluksessa oli 20 tonnia paperia, 550 tonnia sementtiä, 100 tonnia korkeatasoisia lääketieteellisiä laitteita mukaan lukien sähkökäyttöisiä pyörätuolia, sairaalavuoteita, CAT skannauslaite, hammashoitovälineitä sekä kankaita ja lankoja.
Irlannin ulkoministeri Michael Martin kertoi, että Israelin kanssa oli sovittu järjestelmästä, jolla alus olisi saanut ajaa Gazan kielletylle merialueelle, jossa YK:n asettamat tarkastajat olisivat tarkistaneet sen lastin, jonka jälkeen alus olisi päästetty Gazan satamaan lasteineen ja kaksi mukana ollutta aktivistia. Hän totesi, että tästä olisi voitu kehittää sopiva järjestelmä muita vastaavia saattueita varten. Aluksessa olleet aktivistit hylkäsivät suunnitelman.
Israel voi hyväksyä Irlannin kanssa sovitun järjestelmän mukaisen menetelmän.

MERIVOIMIEN kolme alusta seurasi Rachel Corrie alusta usean tunnin ajan varmistaen, ettei se aja suoraan Gazan satamaan.
FREE GAZA organisaation puuhamiehet, joilla väitetään olevan suhteita Obaman hallitukseen, uhkaavat, että he lähettävät uusia ja suurempia saattueita Gazaan, kunnes sen saarto on murrettu. Rahoituksen sanotaan olevan kunnossa seuraavaa saattuetta varten. Libanonissa toimivat kaksi NGO-järjestöä uhkaavat lähettää aluksia Gazaan ensi viikolla.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=177570

2. VAKAVAMPI ongelma syntyy, jos Turkki toteuttaa uhkauksensa lähettää laivastonsa jonkin seuraavan Gazaan lähetetyn laivasaattueen tueksi. Tämä voisi synnyttää vakavan yhteenoton merellä ja diplomaattisen kriisin, jolla voisi olla kansainväliset seuraukset. Olkoon pääministeri Erdoganin suuttumus ja loukatun osan näytteleminen kuinka aitoa ja oikeutettua tahansa, hän leikkii tässä vaarallisilla alueilla, mitä ei odottaisi maan pääministeriltä; tai sitten sen takana on – kuten monet olettavatkin – tarkoin laskelmoitu suunnitelma Israelin ja Iranin johtaman löysän liittoutuman välisten suhteitten tarkoitukselliseksi kiristämiseksi.

TÄMÄN ajatusmallin mukaan Iranin johtama liittoutuma katsoo ajan olevan sopivan USA:n taantuvan ulkopoliittisen aktiivisuuden ja muslimivaltioita kosiskelevan suuntauksen hyödyntämiseksi. Iranin johtamaan liittoutumaan kuuluvat Syyria, sen vasalli Libanon, Turkki sekä maanosan ulkopuolisina jäseninä Venezuela ja osittain myös Brasilia. Diplomaattista tukea se saa Venäjältä ja Kiinalta. Hamas ja Hizbullah ovat sen etäispesäkkeitä.
TURKKI näyttää tähtäävän sunni-johtoisten muslimivaltioitten kärkimaaksi syrjäyttäen aiemman johtajan Egyptin, mutta sen uskonnollinen kiihko ei sulje pois yhteistyöstä shia-johtoisen Iranin kanssa. Sunnit ja shiat ovat aiemminkin löytäneet toisensa yhteisen asian ajamiseksi, joka tässä yhteydessä tarkoittaa maailmanlaajuisen kalifaatin perustamista.

TÄLTÄ pohjalta on ymmärrettävissä pääministeri Netanyahun lausunto, jossa hän sanoo, ettei Israel voi koskaan hyväksyä sitä, että Gazaan perustettaisiin Iranin laivaston tukiasema, mitä hän katsoo merialusten vapaan pääsyn sinne tarkoittavan.
ERDOGANIN uhkaus mennä mukaan seuraavaan laivasaattueeseen on laskettava harkitsemattoman suuttumuksen aiheuttaman ajattelemattomuuden tiliin. Hän kai laskee, ettei Israel sentään uskalla saattaa mahtavan Turkin hallituksen pääministeriä vaaraan eikä hyökätä sellaista laivasaattuetta vastaan, jossa hän on mukana.

ISRAELIN USA:n lähettiläs Mike Oren totesi lausunnossaan: ”Turkki on astunut samaan veneeseen Iranin ja Hamasin kanssa, jotka molemmat ovat uhanneet tuhota Israelin”. Hän sanoi, ettei Israelin politiikka ole muuttunut, mutta Turkki on selvästi muuttanut aluksensa kurssin pois lännestä ja ohjaa sitä nyt itään ja arabimaihin. Hän valittaa maitten välille syntynyttä kiistaa, mutta tällä tuntumalla se näyttää syvenevän.
Erdogan sanoi äskettäin puheessaan, ettei Hamas ole terrorijärjestö, vaan se taistelee maansa vapauden puolesta. Hän viittaa siihen, että Hamas voitti palestiinalaisten viimeiset vaalit ja on siten oikeutettu johtamaan hallitusta Palestiinassa. ”Te puhutte aina demokratiasta, mutta ette anna Hamasin hallita. Mitä demokratiaa se sellaisen on?” hän ihmettelee. Erdogan unohtaa, etteivät Israel ja USA vastusta Hamasin hallintoa, vaan sen päämäärää Israelin tuhoamiseksi. Erdogan ei kai näe siinä mitään pahaa?
Toiseksi Erdogan syytti Israelia lasten murhaamisesta viitatessaan 19-vuotiaan Furkan Dogan Amerikan turkkilaisen kuolemaan Shayetet 13 sotilaitten luodeista.
Muslimijärjestelmän mukaan poika saavuttaa täysi-ikäisyyden 16-vuotiaana.
Onko 19-vuotias turkkilainen vielä vauva? Eipä ole hääppöinen Turkin lapsiarmeija.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=177577
http://www.debka.com/article/8837/

3. GAZAN laivasaattueen tapahtumia ja sen aiheuttamia jälkiseurauksia.
a. Obama sanoi Larry King ohjelmassa, että ”flotilla-kriisiä” tulisi käyttää hyväksi Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisemiseksi. Hän kehottaa tuomaan kaikki yhteen etsiäkseen tapoja, jolla kahden valtion periaate toteutetaan ja ”nuo kaksi kansaa elävät siitä lähtien rauhassa ja turvallisina kenenkään pelottelematta”. Vieläkö joku jaksaa uskoa tuohon?
b. Tuhansia ihmisiä kokoontui Tel Avivissa osoittamaan mieltään 43-vuotista ”miehitystä” vastaan, mutta tilaisuus muuttui ”Gazan flotillaa” estäneiden merivoimien toimien vastustamiseksi.
c. Merivoimien kehottaessa turkkilaista alusta suuntaamaan Ashdodiin tarkastusta varten, miesääni vastasi: ”Tuki suusi, mene takaisin Auschwitziin. Me autamme arabeja USA:ta vastaan. Älkää äijät unohtako 9/11”. Äänet taltioituivat merivoimien laitteille ja julkistettiin perjantaina.
d. Toisessa IDF:n taltioimassa videossa eräs ”aktivisti” vakuuttaa: ”Kohota nyrkkisi taivaaseen ja sano perässäni: Mitä voi vihollinen minulle tehdä? Minulla on paratiisi sydämessäni. Jos he tappavat minut – se on marttyyrius Allahin kunniaksi. Allah on suurempi. Eilen illalla kaikki maailmassa muuttui ja kaikki toimii nyt islamin hyväksi. Kuka hyvänsä ei seiso Palestiinan rinnalla – sen valtaistuin kaatuu. Koko Islamin maailmaa haluaa johtajan kuten Recep Tayyip Erdogan (Turkin pääministeri).” (JP)
e. Mavi Marmaralta äänitettiin video: ”Mennessäni ensimmäiseen saattueeseen, halusin tulla shahidiksi (marttyyriksi). Toisella kertaa niin ei tapahtunut. Jos olen onnekas, se onnistuu kolmannella kerralla Allahin avulla, ja minä olen shahid.” (JP)
f. Turkki järjesti mahtavat hautajaiset yhdeksälle surmansa saaneelle turkkilaiselle ”shahidille”, marttyyrille, jotka ”pääsivät suoraan paratiisiin”. Turkin presidentti totesi: ”Turkki ei koskaan unohda tätä. Suhteet Israelin ja Turkin välillä eivät koskaan voi olla enää samat.” Israelin maasta karkottamaa 466 aktivistia, joista yli 50 ulkomaalaista ja Israelin lähettiläs Celikkol oli suuren ihmismassan joukossa. Israel ei nostanut syytteitä niitä vastaan, jotka haavoittivat sotilaita. Kaksi 7 haavoittunutta sotilasta oli ammuttu sotilailta otetulla aseella, yhtä oli puukotettu. Muilla oli ruhjeita päässä ja eri puolilla ruumista, joita he saivat puukarttujen, kirveitten ja metallitankojen iskuista.
g. Valkoisen Talon kirjeenvaihtaja ja Hearst uutiskirjeenvaihtaja Helen Thomas joutui pyytämään anteeksi lausuntoaan Valkoisen Talon juutalaisperinneviikon aikana: ”Menkää helvetissä pois Palestiinasta. Menkää kotiinne Saksaan, Puolaan ja Amerikkaan.” (JP)
h. Ruotsin satamatyöntekijät päättivät asettaa viikon mittaisen boikotin 15.-24.06. israelilaisten tuotteitten käsittelemiselle vastalauseena Israelin merivoimien hyökkäykselle Gazaan menevää laivaa vastaan. (JP)
i. Presidentti Peresin Vietnamin matka peruutettiin.
j. Norjan armeija peruutti erityisoperaatioitten seminaarin, koska luennoitsijoitten joukossa oli israelilainen upseeri Toledano. (JP)
k. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon vaatii kansainvälistä tutkimusta Gazan flotilla-operaatiosta. Hänellä on ehdokas sitä johtamaan Uuden Seelannin entinen pääministeri. Israel ja Turkki olisivat mukana komiteassa. Israelin ei tulisi suostua tähän, maailmassa on paljon räikeämpiä tutkimuskohteita. (JP)
l. Turkissa eräs lakifirma harkitsee syytteiden nostamista Israelin johtajia vastaan syytettyinä turkkilaisten murhista.

4. ARABILIITON äskeisessä kokouksessa Syyria, Qatar ja Kuwait vaativat arabiliiton hyväksymän ns. saudisuunnitelman vetämistä pois välittömästi. Päätökseksi kuitenkin tuli, ettei suunnitelma ole tarjolla loputtomiin, mutta toistaiseksi odotetaan. Israel ei ole hyväksynyt suunnitelmaa, sillä se tarkoittaisi pakolaisten paluuoikeutta, Jerusalemin jakamista ja vetäytymistä ”Auschwitzin rajoille” , kuten Abba Eban nimitti 1949 aselepolinjoja. PA vaatii, että Israel hyväksyy saudisuunnitelman ehtona rauhansopimukselle.

ARABILIITON kokouksessa vaadittiin ”Gazan saarron purkamista ja sen vastustamista millä laillisin keinoin hyvänsä, jotta saarto lopetettaisiin”. Julkilausumaan sisältyi sana ”vastustus” (resistance), mikä koodikielellä tarkoittaa myös aseellista taistelua.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137880

KINNERETIN vedenpinta on nyt 212.76, eli 24 sm alemman punaisen varotusviivan yläpuolella. Suolameren pinta laski yli 12 sm muutamassa viikossa helteitten aikana.
http://twitter.com/kinbot. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3884831,00.html