Posts

Showing posts from June 6, 2010
PERJANTAI 11.06.10

1. TURKKI JATKAA aloittamaansa politiikkaa, jossa se selvästi ja häpeilemättä etsii arabivaltioitten tukea ellei peräti johtoasemaa. Tässä sillä on pahana kilpailijana Iran, jonka kiihkomielinen presidentti Mahmoud Abbas pitää itseään muslimien messiaan, mahdin, tulon valmistelijana. Iranin vaikeus on sen shialaisuus, mitä kaikki arabimaat eivät voi hyväksyä. Turkilla ei sunni-suuntaa edustavana ole tätä vaikeutta, mutta monet arabit muistavat vielä pahalla Ottomaanihallituksen hallinnon arabimaissa.

TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan on kuitenkin lyönyt kaikki korttinsa pöytään havitellessaan muslimimaailman johtajan asemaa, mikä Egyptin ikääntyneen ja sairaalloisen presidentin Hosni Mubarakin otteen hellittäessä on vapautumassa kilpailtavaksi.
Erdoganin valtapyrkimysten taustalla voitaneen nähdä seuraavat tosiasiat:

USA:n presidentti Barack Obaman pyrkimys Yhdysvaltain perinteisen politiikan muuttamiseksi arabimyönteiseksi ja muslimeja kosiskelevaksi on…
TORSTAI 10.06.10

1. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO päätti uusista sanktioista Irania vastaan äänin 12 – 2, Libanonin pidättyessä äänestämästä. Uusiin sanktioihin kuuluu:
- Asevientikiellon voimistaminen kieltämällä tavanomaisten aseiden ja ohjusten viennin.
- Kieltää Irania hankkimasta raskaita aseita, mukaan lukien hyökkäyshelikopterit ja ohjukset.
- Kieltää Irania investoimasta ydinteollisuuteen ja uraanimalmin kaivauksiin.
- Kehottaa jäädyttämään 40 iranilaisen yhtiön ja järjestön tilit.
- Isfahanin ydinteknologiakeskuksen johtaja Javad Rahiqi ei saa matkustaa ulkomaille ja hänen tilinsä on jäädytetty.
- Oikeuttaa tarkastamaan Iraniin menevät ja sieltä tulevat tavarankuljetukset.
- Kieltää maita sallia Iranin investoida ydinteknologian teollisuuteen.
- Kehottaa maita estämään määrätyt valuutansiirrot, mukaan lukien Iranin pankkien virallistaminen.

USA:N YK:n lähettiläs Susan Rice kehui sanktioita yhtä koviksi kuin järkeviksi ja tarkoiksikin. Sanktiot on pyritty kohdistamaan nimenomaan v…
KESKIVIIKKO 09.06.10

1. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO valmistautuu äänestämään tänään uusista Iranin vastaisista sanktioista. Kuukausien jahkailujen jälkeen saatiin esitysluonnos sovittua. Siinä jatketaan olemassa olevia rajoitteita sekä lisätään uusia lähinnä vallankumouskaartia vastaan. Lisäksi siinä voimistetaan Iraniin menevien kuljetusten tarkastuksia sekä lisätään taloudellisia pakotteita.
Nämä uudet sanktiot eivät ole sitä, mitä Israel halusi ja toivoi – todella purevia rajoitteita – mutta niiden katsotaan kuitenkin luovan entistä paremmat sekä lailliset että moraaliset puitteet myöhemmille laajemmille sanktioille, kuten H Keinon ja E B Salomont New Yorkista käsin toteavat.
Eräs viranomainen toteaa, että hyväksyttyinä ne muodostavat entistä joustavamman ilmapiirin yksipuolisille sanktioille, joita EU ja USA katsovat tarvittavan.

TURVALLISUUSNEUVOSTON odotetaan äänestävän sanktioista keskiviikkona tai myöhemmin tällä viikolla. Yhdeksän neuvoston 15:sta jäsenmaasta äänestänevät…
TIISTAI 08.06.10

1. ISRAEL suostunee paikalliseen tutkimukseen Gazan flotillasta. Siihen nimitettäneen
tunnettuja lainopillisia asiantuntijoita Israelista sekä kaksi tarkkailijaa USA:sta. Toisaalta myös IDF suorittaa sisäisen tutkimuksen operaatiosta, joka puolustusministeri Ehud Barakin Knessetissä pitämän puheen mukaan ei mennyt kuten suunniteltiin. Hän vakuutti, että hänen puheensa epäluottamusäänestyskeskusteluissa on tarkoitettu osoittamaan, että armeijan ponnistelut Hamasin vahvistamisen estämiseksi Gazassa, suotuisan tilanteen muodostamiseksi IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi ja terroristien hyökkäys-aikeitten heikentämiseksi Gazasta jatkuvat. Barak tähdensi, että komitean täytyy pystyä selvittämään Gazan saarron ja sen murtamisyritysten laillisuuskysymykset.
Barak totesi, että sama armeijan merivoimien yksikkö, joka osallistui Mavi Marmaran valtaukseen, osallistui myös Rachel Corrien onnistuneeseen ohjaamiseen Ashdodiin ilman välikohtauksia, sekä viiden sammakkomie…
MAANANTAI 07.06.10

1. ISRAELIN merivoimien erikoisosasto Shayetet 13 esti todennäköisen terrori-iskun
Israelin puolella havaittuaan viiden palestiinalaisen suunnistavan Gazan rannikolta kohti pohjoista. Miehet olivat pukeutuneet sukellusasuihin ja he olivat aseistautuneet. Sotilaat avasivat tulen heitä kohti. Gazan palestiinalaislähteen mukaan neljän miehen ruumiit löydettiin ja vietiin sairaalaan, mutta viides, jonka he sanovat olevan lievästi haavoittuneen, on kadoksissa. IDF:n antamien tietojen mukaan miehet olivat matkalla terrori-iskuun. Välikohtaus sattui aikaisin maanantaiaamuna Nahal Aza alueella Gazan kaistan keskiosalla. Eri raportit ovat osin ristiriitaisia sekä miesten määrästä että liikkuivatko he veneellä vai uiden.

AL-AKSA Marttyyrien prikaatin edustaja Abu Al-Walid Jaabri kertoi miesten olleen harjoittelemassa Gazan rannikon edustalla eikä heillä ollut aikomustakaan hyökätä Israelin puolelle. Silminnäkijät kertovat, että Israelin merivoimien kumiveneistä avattiin tuli …
SUNNUNTAI 06.06.10

1. FREE GAZA järjestön lähettämä alus Rachel Corrie kieltäytyi muuttamasta kurssiaan
Gazasta Ashdodiin useista kehotuksista ja varoituksista huolimatta, että se seilaa kielletylle sotilasalueelle, jossa se voidaan miehittää. Koska alus ei totellut annettuja käskyjä Shayetet 13 kommandojoukot joutuivat lopulta nousemaan alukseen ja ohjaamaan sen Ashdodiin. Kaikki sujui kuitenkin rauhallisesti, kukaan ei loukkaantunut, ja aluksesta jopa laskettiin köysi Israelin ohjusveneeseen. Pelättyä välikohtausta ei tapahtunut, ja Netanyahu saattoi kiitellä operaatiota ja osoittaa eron todellisten rauhanaktivistien ja provosoijien välillä. JP:n etusivun kuvassa nähdään Nobel palkittu Mairead Maquire astumassa hymyillen aluksesta Ashdodin laiturille raskaisiin armeijan varusteisiin sonnustautuneen sotilaan tukiessa häntä kädestä.

RACHEL CORRIEKSI ristityssä aluksessa oli 20 tonnia paperia, 550 tonnia sementtiä, 100 tonnia korkeatasoisia lääketieteellisiä laitteita mukaan lukien sähk…