KESKIVIIKKO 09.06.10
1. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO valmistautuu äänestämään tänään uusista Iranin vastaisista sanktioista. Kuukausien jahkailujen jälkeen saatiin esitysluonnos sovittua. Siinä jatketaan olemassa olevia rajoitteita sekä lisätään uusia lähinnä vallankumouskaartia vastaan. Lisäksi siinä voimistetaan Iraniin menevien kuljetusten tarkastuksia sekä lisätään taloudellisia pakotteita.
Nämä uudet sanktiot eivät ole sitä, mitä Israel halusi ja toivoi – todella purevia rajoitteita – mutta niiden katsotaan kuitenkin luovan entistä paremmat sekä lailliset että moraaliset puitteet myöhemmille laajemmille sanktioille, kuten H Keinon ja E B Salomont New Yorkista käsin toteavat.
Eräs viranomainen toteaa, että hyväksyttyinä ne muodostavat entistä joustavamman ilmapiirin yksipuolisille sanktioille, joita EU ja USA katsovat tarvittavan.
TURVALLISUUSNEUVOSTON odotetaan äänestävän sanktioista keskiviikkona tai myöhemmin tällä viikolla. Yhdeksän neuvoston 15:sta jäsenmaasta äänestänevät sanktioitten puolesta, mukaan lukien viisi pysyvää maata; kolme maata –Turkki, Brasilia ja Libanon - niitä vastaan. Viime hetken yrityksenä Brasilia pyysi uutta YK:n yleiskokouksen keskustelua asiasta tiistaina, mitä useimmat pitävät tarpeettomana venkoiluna. YK:n jäsenillä on oikeus olla mukana turvallisuusneuvoston istunnossa, mutta ei osallistua päätöksentekoon.
LONTOOSSA vieraileva USA:n puolustusministeri Robert Gates toivoi äänestyksen tapahtuvan mahdollisimman pian. Hänen äänenpainoissaan on selvää hermostuneisuutta, sillä ”kello käy kaiken aikaa”, hän selittää.
ISRAELIN viranomainen sanoo, että huomio kiinnitetään nyt sanktioitten yli seuraavaan vaiheeseen, eli laajempiin ja kovempiin rajoituksiin. Hän totesi, että YK oli aiemmin kiinni Kreikassa, EU:n heikoimmassa jäsenessä, nyt ne kohdistavat huomionsa Irlantiin. (JP)
2. IRAN ei suinkaan ole ollut toimettomana odottaessaan sydän kylmänä odotettuja sanktioita. Presidentti Ahmadinejad osallistui Aasia Foorumin konferenssiin Istanbulissa, jonne myös Israel oli kutsuttu mutta ymmärrettävistä syistä johtuen ei voinut osallistua. Hän jatkoi vierailuaan Tajikistanissa ja Kiinassa.
IRANIN ulkoministeri Manoucher Mottaki vierailee keskiviikkona Irlannissa. Israelissa ihmetellään, onko tällä vierailulla jotain yhteyttä irlantilaisen laivan Rachel Corrien yritykseen murtaa Gazan saarto viikonvaihteen aikana. Mottaki on kiertänyt Euroopan maita osoittaakseen, ettei Iran suinkaan ole eristetty, kuten uskotellaan. Hän vieraili äskettäin Itävallassa ja viime viikolla hän vieraili Brysselissä Europarlamentissa, jossa vastaanotto ei tarkkailijoitten mukaan ollut erityisen lämmin. Myöhemmin Mottaki keskusteli erikseen Belgian ja Luxenbourgin edustajien kanssa.
MOTTAKIN ponnistelujen katsotaan liittyvän Iranin kolmitahoiseen suunnitelmaan painostuksen vähentämiseksi:
Ensimmäinen taho kohdistui Afrikan maihin, joista kolme maata – Gabon, Nigeria ja Uganda – ovat vuorostaan YK:n turvallisuusneuvoston jäseniä. Iran pyrkii saamaan nämä maat äänestämään sanktioita vastaan.
Toinen taho kohdistuu Etelä Amerikan latinalaisiin maihin, joista Meksiko toimii turvallisuusneuvoston puheenjohtajamaana. Mottaki vieraili Meksikossa viime viikolla.
Kolmas taho pyrkii näkemään turvallisuusneuvoston päätöslauselman taakse. Iran pyrkii vaikuttamaan EU-maihin, etteivät ne suunnittelisi omia sanktioitaan.
ISRAELIN viranomainen sanoo, että Iran pyrkii heittämään ”jakoavaimen” (monkeywrench) YK:n turvallisuusneuvoston julkilausuman toteutumiseen, ja siinä se yrittää vaikuttaa EU:n heikoimpiin maihin. Tässä Irlanti tulee mukaan talousongelmineen. Voisi ennustaa, että tuskinpa Mottakin keskusteluissa Irlannin ulkoministerin kanssa vedottiin pelkästään toveruuteen tai että tilaisuus on järjestetty pelkästään kuvien ottamista varten, sillä ”vaikka raha ei tee ketään onnelliseksi, kummasti se rauhoittaa”.
Irlannin lähetystön edustaja sanoi, että Mottaki on yksityisvierailulla Irlannissa, ja pyysi sen aikana saada tavata Irlannin ulkoministeri Michael Martinin. ”Meillä on runsaasti keskusteltavaa, ja aiomme tehdä selväksi mielipiteemme heille”, virkailija totesi. Mottakin kutsui Irlantiin Glencree Center for Peace Building and Reconciliation sekä Irlannissa että laajemmallakin areenalla. Artikkelissa tähdennetään, että Irlannin katsotaan kuuluvan EU:n keskeisiin valtioihin suhteessa Iranin ydinsuunnitelmaan ja sanktioihin. (JP)
3. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad heitti ´Turkin vierailun yhteydessä viimeisen hyökkäyksensä Israelia kohtaan. Hän osallistui Aasia Foorumin 22 jäsenmaan Yhteistyön ja Luottamusta rakentavien toimien konferenssiin Istanbulissa Turkissa. Israel oli kutsuttu mukaan, mutta ei lähettänyt edustajaansa paikalle.
TURKIN presidentti Abdullah Gul oli valmistellut yhteisen julkilausuman, jossa olisi tuomittu Israelin asevoimien toimet äskeistä Freedom Flotillaa vastaan Välimerellä, mutta Israel onnistui estämään sen julkistamisen. Gul julkisti sitten oman lausuntonsa asiassa.
JP:N H KEINONIN kirjoittaman artikkelin mukaan Israelin hallitus jatkaa politiikkaansa, jossa se pyrkii välttämään reagointia Turkin johdon toistuviin pistoihin Israelia vastaan. Ulkoministeri Avigdor Lieberman kertoi kuitenkin Amerikan tärkeimpien juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssissa New Yorkissa, että ”on virheellistä kuvitella, että Turkin nykyinen Israelin vastainen politiikka voitaisiin kääntää myönnytyksillä tai ponnisteluilla, koska Ankaran negatiivinen muutos ilmentää suuntausta, mikä on tapahtunut Turkin johdon parissa, mikä puolestaan perustuu syvään muutokseen turkkilaisessa yhteiskunnassa”.
KVARTETIN nimittämä erityislähettiläs Tony Blair kuvasi muutosta Turkissa ”hyvin huolestuttavaksi”. Puhuessaan TV-10 lähetyksessä hän sanoi toivovansa, että kriisin kautta on mahdollista rakentaa uutta siltaa Israelin ja Turkin välillä. Hän valitti, ettei hänen ajamansa Turkin jäsenyys EU:ssa päässyt toteutumaan 2005, mikä on ajanut tuon ylpeän kansan etsimään liittosuhteita Iranin ja muiden Lähi Idän kansojen kanssa.
IRANIN presidentti Ahmadinejad käytti Foorumia hyväkseen esittääkseen viimeisimmän hyökkäyksensä Israelia vastaan. Hän sanoi ”flotilla-näytelmän osoittaneen Israelin väkivaltaisen ja vihantäyteisen ja sotaa havittelevan asenteen”. Puhuessaan lehdistölle hän sanoi: ”Sivistymättömien sionistien paholaismainen ääni tunkeutui ulos heidän petoksestaan – he esiintyvät itse paholaisen lipun alla.” Jatkaessaan runoilemistaan hän totesi: ”Flotilla isku oli viimeinen näytös sen (Israelin) tuhoutumisessa. Se osoittaa, ettei sillä ole mitään paikkaa Lähi Idässä eikä kukaan halua asua sen naapurina. Itse asiassa yksikään maa maailmassa ei tunnusta sitä, ja kuten tiedetään, Sionistinen hallitus on diktatorisen maailmanjärjestyksen selkäranka.”
Pääministeri Netanyahu sanoi vastineessaan, ettei Iranin johdon ole syytä puhua diktatorisesta käyttäytymisestä, sillä se itse murskasi opposition protestoijat, jotka vaativat vapautta maahan. Israelin Turkin lähettiläs Gabby Levi poistui Ahmadinejadin puheen aikana.
Myös Venäjän pääministeri Vladimir Putin tuomitsi alusten valtauksen avomerellä ja katsoi valitettavan tilanteen vaativan erityistä harkintaa. (JP)
4. DAILY TELEGRAPH kertoo, että Israel on hyväksymässä Englannin tekemän esityksen Gazan saartotoimien helpottamiseksi ja runsaampien tarvikkeiden viennin lisäämiseen Gazaan. Uutinen ei kerro, sisältyykö tähän tarvikkeiden tarkastus ennen vientiä ja kuka sen suorittaisi. On tarjottu kansainvälisen yhteisön apua tarvikkeiden valvonnassa.
Toiseksi uutisessa spekuloidaan, onko Israel suostumassa Englannin esitykseen osana Iranin lisättyihin sanktioihin tai siihen, ettei Englanti vaadi kansainvälistä tutkimusta flotillan valtauksesta, vaan tyytyy kahden ulkopuolisen tarkkailijan osallistumiseen tutkimukseen.
Englannin ulkoministeri William Hague sanoi, että painostus YK:n taholta täyden tutkimuksen suorittamiseksi on helpottumassa, ja YK voi tyytyä kahden tarkkailijan osallistumiseen Israelin asettamaan tutkimuskomiteaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-israel-to-accept-british-plan-to-ease-gaza-blockade-1.294978
USA on vaatinut kansainvälistä tutkimusta pitäen sitä välttämättömänä. Israel teki oman komitea-esityksensä Obaman hallitukselle ja odottaa sen reaktiota asiaan.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapaa Obaman tänään Washingtonissa. USA tiettävästi tarjoaa lisää liksaa Abbasille ja keskusteluja Gazan kansan vaikeuksista tilanteen rauhoittamiseksi. Tunnettu kolumnisti Charles Krauthammer sanoo, että Israelin Gazan saarto on sekä laillinen että käytännön sanelema. http://www.investors.com/NewsAndAnalysis/Article.aspx?id=536213&obref=outbrain
5. UUTISOTSIKOITA
- PA:n viranomainen Tayeb Abdel Rahim kertoi ennen Abbasin Washingtonin matkaa, ettei PA suostu suoriin keskusteluihin Israelin kanssa, ennen kuin epäsuorissa on saatu edistystä aikaan. PA vaatii rajojen määrittelemistä, Israel turvallisuutta ja suunnitellun Palestiinan valtion aseettomuutta. Obaman uskotaan vaativan Abbasilta suorien keskustelujen aloittamista välittömästi.
- Hollantilainen Geert Wilders kiittelee Israelin jihadin vastaista taistelua. Hän ennustaa, että jos Israel epäonnistuu, Eurooppa on seuraavana jihadin listalla. Hän kutsuu Israelin ”kaivoksen kanarialintutestiksi” sanoen, että ”jihad käy sotaa koko lännen yhteisöä vastaan”. Hänen uskotaan saavuttavan murskavoiton tämän päivän vaaleissa. Gallupit lupaavat 28 % äänistä. Hänen PVV puolueensa päässee mukaan maan hallitukseen. (JP)
- Poliisi meni eilen siviilihallinnon jäsenten kanssa tuhoamaan kaksi kevyttä hökkeliä Beit Elin lähellä väittäen niiden rikkovan rakennuskieltoa. Paikalle oli kokoontunut runsaasti nuorisoa vastustamaan hajottamista, ja syntyneitten kahinoitten seurauksena 8 poliisia ja 38 nuorta, jota JP:n vasemmistoon kallistuvat kolumnisti A Lappin ja T Lazaroff kutsuvat ”setleteiksi”, vammautui eri asteisesti. Tuntuu käsittämättömältä, että Israelin viranomaiset järjestävät tällaisia näytöksiä juuri onnettomasti päättyneen ”flotilla operaation” jälkeen. Koko tämä 10 kuukauden moratorium on osoittautunut hyödyttömäksi, jolla Israel vain vahingoittaa itseään; mitään parempaa neuvotteluilmapiiriä se ei ole pystynyt luomaan eikä myönnytyksiä PA:n taholta. (JP)
- Moshe Yaalon vaatii tutkimusta flotilla-operaation taktiikasta, joka oli hänen mielestään virheellinen. (JP)
- Iran saa ydinteollisuudessa tarvittavaa teknologiaa Dubain kautta. Varsinkin Saksasta tuotetaan korkean teknologian tuotteita. (JP)
- Useat arabikansanedustajat ovat saaneet nimettömiä murhauhkauksia ”flotilla-operaation” jälkeen siksi, että he ovat tukeneet ”saarronmurtajia”. (JP)
- Israel ei ole vielä pystynyt tekemään päätöstä ostaa F-35, viidennen sukupolven huippuhävittäjä. Päätös tulisi tehdä ensi kuun aikana. Ostopäätöstä ovat hankaloittaneet valmistumisen siirtyminen ja lopullisen hinnan nouseminen. USA on vastustanut Israelissa valmistettujen osien asentamista koneeseen ja sitä, että huoltotyöt hoidettaisiin Israelissa. (JP)
- USA:ssa kasvaa mielipide, jossa syytetään Israelin joutuneen kohtuuttomien syytösten kohteeksi yrittäessään puolustautua vihamielisessä ympäristössä.JP
- Uusin DNA tutkimus kartoittaa juutalaisen kansan keskinäistä sukulaisuutta hajautumisesta huolimatta maailman neljään ilmansuutaan.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3902234,00.html
- Gazan saarto on pelkkä myytti, osoittaa tuore tutkimus.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137965
1. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO valmistautuu äänestämään tänään uusista Iranin vastaisista sanktioista. Kuukausien jahkailujen jälkeen saatiin esitysluonnos sovittua. Siinä jatketaan olemassa olevia rajoitteita sekä lisätään uusia lähinnä vallankumouskaartia vastaan. Lisäksi siinä voimistetaan Iraniin menevien kuljetusten tarkastuksia sekä lisätään taloudellisia pakotteita.
Nämä uudet sanktiot eivät ole sitä, mitä Israel halusi ja toivoi – todella purevia rajoitteita – mutta niiden katsotaan kuitenkin luovan entistä paremmat sekä lailliset että moraaliset puitteet myöhemmille laajemmille sanktioille, kuten H Keinon ja E B Salomont New Yorkista käsin toteavat.
Eräs viranomainen toteaa, että hyväksyttyinä ne muodostavat entistä joustavamman ilmapiirin yksipuolisille sanktioille, joita EU ja USA katsovat tarvittavan.
TURVALLISUUSNEUVOSTON odotetaan äänestävän sanktioista keskiviikkona tai myöhemmin tällä viikolla. Yhdeksän neuvoston 15:sta jäsenmaasta äänestänevät sanktioitten puolesta, mukaan lukien viisi pysyvää maata; kolme maata –Turkki, Brasilia ja Libanon - niitä vastaan. Viime hetken yrityksenä Brasilia pyysi uutta YK:n yleiskokouksen keskustelua asiasta tiistaina, mitä useimmat pitävät tarpeettomana venkoiluna. YK:n jäsenillä on oikeus olla mukana turvallisuusneuvoston istunnossa, mutta ei osallistua päätöksentekoon.
LONTOOSSA vieraileva USA:n puolustusministeri Robert Gates toivoi äänestyksen tapahtuvan mahdollisimman pian. Hänen äänenpainoissaan on selvää hermostuneisuutta, sillä ”kello käy kaiken aikaa”, hän selittää.
ISRAELIN viranomainen sanoo, että huomio kiinnitetään nyt sanktioitten yli seuraavaan vaiheeseen, eli laajempiin ja kovempiin rajoituksiin. Hän totesi, että YK oli aiemmin kiinni Kreikassa, EU:n heikoimmassa jäsenessä, nyt ne kohdistavat huomionsa Irlantiin. (JP)
2. IRAN ei suinkaan ole ollut toimettomana odottaessaan sydän kylmänä odotettuja sanktioita. Presidentti Ahmadinejad osallistui Aasia Foorumin konferenssiin Istanbulissa, jonne myös Israel oli kutsuttu mutta ymmärrettävistä syistä johtuen ei voinut osallistua. Hän jatkoi vierailuaan Tajikistanissa ja Kiinassa.
IRANIN ulkoministeri Manoucher Mottaki vierailee keskiviikkona Irlannissa. Israelissa ihmetellään, onko tällä vierailulla jotain yhteyttä irlantilaisen laivan Rachel Corrien yritykseen murtaa Gazan saarto viikonvaihteen aikana. Mottaki on kiertänyt Euroopan maita osoittaakseen, ettei Iran suinkaan ole eristetty, kuten uskotellaan. Hän vieraili äskettäin Itävallassa ja viime viikolla hän vieraili Brysselissä Europarlamentissa, jossa vastaanotto ei tarkkailijoitten mukaan ollut erityisen lämmin. Myöhemmin Mottaki keskusteli erikseen Belgian ja Luxenbourgin edustajien kanssa.
MOTTAKIN ponnistelujen katsotaan liittyvän Iranin kolmitahoiseen suunnitelmaan painostuksen vähentämiseksi:
Ensimmäinen taho kohdistui Afrikan maihin, joista kolme maata – Gabon, Nigeria ja Uganda – ovat vuorostaan YK:n turvallisuusneuvoston jäseniä. Iran pyrkii saamaan nämä maat äänestämään sanktioita vastaan.
Toinen taho kohdistuu Etelä Amerikan latinalaisiin maihin, joista Meksiko toimii turvallisuusneuvoston puheenjohtajamaana. Mottaki vieraili Meksikossa viime viikolla.
Kolmas taho pyrkii näkemään turvallisuusneuvoston päätöslauselman taakse. Iran pyrkii vaikuttamaan EU-maihin, etteivät ne suunnittelisi omia sanktioitaan.
ISRAELIN viranomainen sanoo, että Iran pyrkii heittämään ”jakoavaimen” (monkeywrench) YK:n turvallisuusneuvoston julkilausuman toteutumiseen, ja siinä se yrittää vaikuttaa EU:n heikoimpiin maihin. Tässä Irlanti tulee mukaan talousongelmineen. Voisi ennustaa, että tuskinpa Mottakin keskusteluissa Irlannin ulkoministerin kanssa vedottiin pelkästään toveruuteen tai että tilaisuus on järjestetty pelkästään kuvien ottamista varten, sillä ”vaikka raha ei tee ketään onnelliseksi, kummasti se rauhoittaa”.
Irlannin lähetystön edustaja sanoi, että Mottaki on yksityisvierailulla Irlannissa, ja pyysi sen aikana saada tavata Irlannin ulkoministeri Michael Martinin. ”Meillä on runsaasti keskusteltavaa, ja aiomme tehdä selväksi mielipiteemme heille”, virkailija totesi. Mottakin kutsui Irlantiin Glencree Center for Peace Building and Reconciliation sekä Irlannissa että laajemmallakin areenalla. Artikkelissa tähdennetään, että Irlannin katsotaan kuuluvan EU:n keskeisiin valtioihin suhteessa Iranin ydinsuunnitelmaan ja sanktioihin. (JP)
3. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad heitti ´Turkin vierailun yhteydessä viimeisen hyökkäyksensä Israelia kohtaan. Hän osallistui Aasia Foorumin 22 jäsenmaan Yhteistyön ja Luottamusta rakentavien toimien konferenssiin Istanbulissa Turkissa. Israel oli kutsuttu mukaan, mutta ei lähettänyt edustajaansa paikalle.
TURKIN presidentti Abdullah Gul oli valmistellut yhteisen julkilausuman, jossa olisi tuomittu Israelin asevoimien toimet äskeistä Freedom Flotillaa vastaan Välimerellä, mutta Israel onnistui estämään sen julkistamisen. Gul julkisti sitten oman lausuntonsa asiassa.
JP:N H KEINONIN kirjoittaman artikkelin mukaan Israelin hallitus jatkaa politiikkaansa, jossa se pyrkii välttämään reagointia Turkin johdon toistuviin pistoihin Israelia vastaan. Ulkoministeri Avigdor Lieberman kertoi kuitenkin Amerikan tärkeimpien juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssissa New Yorkissa, että ”on virheellistä kuvitella, että Turkin nykyinen Israelin vastainen politiikka voitaisiin kääntää myönnytyksillä tai ponnisteluilla, koska Ankaran negatiivinen muutos ilmentää suuntausta, mikä on tapahtunut Turkin johdon parissa, mikä puolestaan perustuu syvään muutokseen turkkilaisessa yhteiskunnassa”.
KVARTETIN nimittämä erityislähettiläs Tony Blair kuvasi muutosta Turkissa ”hyvin huolestuttavaksi”. Puhuessaan TV-10 lähetyksessä hän sanoi toivovansa, että kriisin kautta on mahdollista rakentaa uutta siltaa Israelin ja Turkin välillä. Hän valitti, ettei hänen ajamansa Turkin jäsenyys EU:ssa päässyt toteutumaan 2005, mikä on ajanut tuon ylpeän kansan etsimään liittosuhteita Iranin ja muiden Lähi Idän kansojen kanssa.
IRANIN presidentti Ahmadinejad käytti Foorumia hyväkseen esittääkseen viimeisimmän hyökkäyksensä Israelia vastaan. Hän sanoi ”flotilla-näytelmän osoittaneen Israelin väkivaltaisen ja vihantäyteisen ja sotaa havittelevan asenteen”. Puhuessaan lehdistölle hän sanoi: ”Sivistymättömien sionistien paholaismainen ääni tunkeutui ulos heidän petoksestaan – he esiintyvät itse paholaisen lipun alla.” Jatkaessaan runoilemistaan hän totesi: ”Flotilla isku oli viimeinen näytös sen (Israelin) tuhoutumisessa. Se osoittaa, ettei sillä ole mitään paikkaa Lähi Idässä eikä kukaan halua asua sen naapurina. Itse asiassa yksikään maa maailmassa ei tunnusta sitä, ja kuten tiedetään, Sionistinen hallitus on diktatorisen maailmanjärjestyksen selkäranka.”
Pääministeri Netanyahu sanoi vastineessaan, ettei Iranin johdon ole syytä puhua diktatorisesta käyttäytymisestä, sillä se itse murskasi opposition protestoijat, jotka vaativat vapautta maahan. Israelin Turkin lähettiläs Gabby Levi poistui Ahmadinejadin puheen aikana.
Myös Venäjän pääministeri Vladimir Putin tuomitsi alusten valtauksen avomerellä ja katsoi valitettavan tilanteen vaativan erityistä harkintaa. (JP)
4. DAILY TELEGRAPH kertoo, että Israel on hyväksymässä Englannin tekemän esityksen Gazan saartotoimien helpottamiseksi ja runsaampien tarvikkeiden viennin lisäämiseen Gazaan. Uutinen ei kerro, sisältyykö tähän tarvikkeiden tarkastus ennen vientiä ja kuka sen suorittaisi. On tarjottu kansainvälisen yhteisön apua tarvikkeiden valvonnassa.
Toiseksi uutisessa spekuloidaan, onko Israel suostumassa Englannin esitykseen osana Iranin lisättyihin sanktioihin tai siihen, ettei Englanti vaadi kansainvälistä tutkimusta flotillan valtauksesta, vaan tyytyy kahden ulkopuolisen tarkkailijan osallistumiseen tutkimukseen.
Englannin ulkoministeri William Hague sanoi, että painostus YK:n taholta täyden tutkimuksen suorittamiseksi on helpottumassa, ja YK voi tyytyä kahden tarkkailijan osallistumiseen Israelin asettamaan tutkimuskomiteaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-israel-to-accept-british-plan-to-ease-gaza-blockade-1.294978
USA on vaatinut kansainvälistä tutkimusta pitäen sitä välttämättömänä. Israel teki oman komitea-esityksensä Obaman hallitukselle ja odottaa sen reaktiota asiaan.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapaa Obaman tänään Washingtonissa. USA tiettävästi tarjoaa lisää liksaa Abbasille ja keskusteluja Gazan kansan vaikeuksista tilanteen rauhoittamiseksi. Tunnettu kolumnisti Charles Krauthammer sanoo, että Israelin Gazan saarto on sekä laillinen että käytännön sanelema. http://www.investors.com/NewsAndAnalysis/Article.aspx?id=536213&obref=outbrain
5. UUTISOTSIKOITA
- PA:n viranomainen Tayeb Abdel Rahim kertoi ennen Abbasin Washingtonin matkaa, ettei PA suostu suoriin keskusteluihin Israelin kanssa, ennen kuin epäsuorissa on saatu edistystä aikaan. PA vaatii rajojen määrittelemistä, Israel turvallisuutta ja suunnitellun Palestiinan valtion aseettomuutta. Obaman uskotaan vaativan Abbasilta suorien keskustelujen aloittamista välittömästi.
- Hollantilainen Geert Wilders kiittelee Israelin jihadin vastaista taistelua. Hän ennustaa, että jos Israel epäonnistuu, Eurooppa on seuraavana jihadin listalla. Hän kutsuu Israelin ”kaivoksen kanarialintutestiksi” sanoen, että ”jihad käy sotaa koko lännen yhteisöä vastaan”. Hänen uskotaan saavuttavan murskavoiton tämän päivän vaaleissa. Gallupit lupaavat 28 % äänistä. Hänen PVV puolueensa päässee mukaan maan hallitukseen. (JP)
- Poliisi meni eilen siviilihallinnon jäsenten kanssa tuhoamaan kaksi kevyttä hökkeliä Beit Elin lähellä väittäen niiden rikkovan rakennuskieltoa. Paikalle oli kokoontunut runsaasti nuorisoa vastustamaan hajottamista, ja syntyneitten kahinoitten seurauksena 8 poliisia ja 38 nuorta, jota JP:n vasemmistoon kallistuvat kolumnisti A Lappin ja T Lazaroff kutsuvat ”setleteiksi”, vammautui eri asteisesti. Tuntuu käsittämättömältä, että Israelin viranomaiset järjestävät tällaisia näytöksiä juuri onnettomasti päättyneen ”flotilla operaation” jälkeen. Koko tämä 10 kuukauden moratorium on osoittautunut hyödyttömäksi, jolla Israel vain vahingoittaa itseään; mitään parempaa neuvotteluilmapiiriä se ei ole pystynyt luomaan eikä myönnytyksiä PA:n taholta. (JP)
- Moshe Yaalon vaatii tutkimusta flotilla-operaation taktiikasta, joka oli hänen mielestään virheellinen. (JP)
- Iran saa ydinteollisuudessa tarvittavaa teknologiaa Dubain kautta. Varsinkin Saksasta tuotetaan korkean teknologian tuotteita. (JP)
- Useat arabikansanedustajat ovat saaneet nimettömiä murhauhkauksia ”flotilla-operaation” jälkeen siksi, että he ovat tukeneet ”saarronmurtajia”. (JP)
- Israel ei ole vielä pystynyt tekemään päätöstä ostaa F-35, viidennen sukupolven huippuhävittäjä. Päätös tulisi tehdä ensi kuun aikana. Ostopäätöstä ovat hankaloittaneet valmistumisen siirtyminen ja lopullisen hinnan nouseminen. USA on vastustanut Israelissa valmistettujen osien asentamista koneeseen ja sitä, että huoltotyöt hoidettaisiin Israelissa. (JP)
- USA:ssa kasvaa mielipide, jossa syytetään Israelin joutuneen kohtuuttomien syytösten kohteeksi yrittäessään puolustautua vihamielisessä ympäristössä.JP
- Uusin DNA tutkimus kartoittaa juutalaisen kansan keskinäistä sukulaisuutta hajautumisesta huolimatta maailman neljään ilmansuutaan.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3902234,00.html
- Gazan saarto on pelkkä myytti, osoittaa tuore tutkimus.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137965
Comments