Posts

Showing posts from March 18, 2007
PERJANTAI 23.03.07
1. ULKOMAANLÄHETYSTÖT TEHERANISSA laativat pakoreittiä siinä tapauksessa, että ne joutuvat
evakuoimaan henkilökuntansa epätavallisissa olosuhteissa. Tämä tilanne voi tulla akuutiksi USA:n tai Israelin hyökätessä Iranin ydin laitoksia vastaan. Lähetystöillä on jonkinlaiset pakosuunnitelmat kaiken varalta, mutta tämä tilanne vaatisi erikoisjärjestelyjä. Valmistelevana toimenpiteenä lähetystöt ovat vahvistaneet vartiojoukkojaan, eikä muutamilla ole vartijoita ollenkaan suojanaan.
TARKKAILIJAT arvioivat, että Iranin ensimmäinen reaktori tulee kriittiseksi vuoden kuluessa. Tämän johdosta hyökkäys Iranin ydinlaitoksia vastaan olisi tehtävä kuluvan vuoden aikana, ettei laitokseen asennettu ydinpommiin soveltuvan rikastettu uraani aiheuttaisi laajaa tuhoa ympäristölle.
YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO laatii uusia kovennettuja pakotteita Irania vastaan, mutta Iranin johdon lausunnoista on voitu päätellä, ettei Iran tule taipumaan keskeyttääkseen uraanin rikastamisensa.
Venäjä on t…
TORSTAI 22.03.07
1. TURISTIEN SURKEUDET Ben Gurionin lentokentän turvallisuustarkastuksissa ovat nousseet
lehtiotsikoihin saakka. Asia sai uutta pontta erään naisturistin tehtyä valituksen hänen yksityisyytensä loukkaamisesta, koska hänet määrättiin riisuutumaan alasti, naisvirkailija kopeloi hänen rintojaan ja lopuksi käski hänet kyyristymään ja tutki taskulampun avulla hänen takamustaan varmistaakseen, ettei hän ollut kätkenyt mitään kiellettyä salaisiin paikkoihinsa.
ENTINEN LENTOKENTTÄVIRKAILIJA, joka oli työskennellyt Israelin kolmella lentokentällä Atarotissa, Ben Gurionilla ja Eilatissa kuten myös Israelin terminaaleissa ulkomailla, vakuuttaa ”etnisen turvallisuus-tarkkailun” olevan paikallaan, koska hänen mukaansa juutalainen tuskin tulee Israeliin tuhotakseen itsensä ja muita sen mukana, vaan siksi, että hän rakastaa Israelia. Hän olettaa, ettei tämä välttämättä ole arabien ja ei-juutalaisten Israelin matkaajien asenne, ja että arabeja epäillään enemmän kuin muita ei-juutalais…
KESKIVIIKKO 21.03.07
1. ISRAELIN KOTIRINMAJOUKOT ja pelastuspalvelu jatkavat vielä tänään suurinta harjoitusta kuin mitä maassa on koskaan käyty.
Gazan rajan lähellä sijaitsevassa Sderotin kaupungissa sireenit eivät soineet 14.00 eilen, kuten muualla maassa harjoituksen alkamisen merkiksi, ettei ihmisiä peloteltaisi. Sderotissa harjoiteltiin tilannetta, jossa kaupunkiin ammuttiin sarja Kassam-raketteja.
HARJOITUS OLI MUUTETTAVA hetkeksi todelliseksi terroristin ajojahdiksi turvallisuusjoukkojen saatua tiedon epäilyttävästä taksista, joka ajoi rannikkotietä pitkin Shefayimissa, Tel Avivista pohjoiseen. Poliisi pysäytti taksin, mutta ei löytänyt autosta pommeja tai materiaalia sen tekemiseksi. Auton kuljettaja ja kaksi siinä ollutta miestä, palestiinalainen ja Israelin arabi, vietiin kuulusteltaviksi.
SDEROT OLI tulvillaan poliisiautoja ja läheisessä Eshkolin aluetoimistossa laadittiin luetteloa evakuoitavista asukkaista osana pahinta mahdollista tilannetta varten. Luetteloon otettiin noin…
TIISTAI 20.03.07
EU-TARKKAILIJAT RAFAHISSA Gazan ja Egyptin rajaterminaalissa suunnittelevat turvallista pakotietä siinä tapauksessa, että heidän henkeään uhataan.
EU-tarkkailjjoitten italialainen johtaja kenraalimajuri Pietro Pistolese viittaa lukuisiin uhkauksiin, joita viimeisten päivien aikana on esitetty hänen 80-jäsenistä miehistöään vastaan.
Muutama viikko sitten löydettiin suuri tienvarsipommi tien varrelta, jota pitkin tarkkailijat siirtyvät Gazaan.
EU-tarkkailijoitten sopimusaika menee umpeen, mutta puolustusministeriön diplomaattitoimiston johtaja kenraalimajuri Amos Gilad allekirjoittaa vuoden kestävän jatkosopimuksen ensi viikolla.
Joulukuussa Hamasin pyssymiehet ryntäsivät terminaaliin PA:n pääministeri Ismail Haniyehin suunnitellessa paluuta terminaalin kautta Egyptistä Gazaan.
KÄYTTÖKELPOISIN SUUNNITELMA olisi turvata pakotie Rafahin terminaalista Kerem Shalomin terminaalin läheiselle turva-aidalle, josta IDF:n sotilaat voivat saada heidät turvaan.
Toisena vaihtoehtona …
MAANANTAI 19.03.07
ISRAEL JOUTUU muuttamaan ”poliittista horisonttiaan”, jota ulkoministeri Tzipi Livni tarjosi jokin aika sitten. Debkafile kuvaa tilannetta sanoilla, että ”Israel menetti poliittisen ohjelmansa PA:n uuden hallituksen syntyessä lauantaina”.
Tarkkailijat näyttävät ennustavan, että jos pääministeri Olmert pitää keskusteluyhteyttä Mahmoud Abbasin kanssa ja IDF noudattaa pidättyvyyspolitiikkaansa, Israelin kannatus maailmalla pysyy siedettävänä.
HALLITUKSEN PIIRISTÄ tunnustetaan, että nimeämällä hallituksen ohjelman ”poliittiseksi horisontiksi”, jonka oletettiin luovan palestiinalaisille toivon näkymiä, tarkoituksena oli vahvistaa PA:n maltillisia voimia.
Hallitus äänesti eilen suhtautumisesta Ismail Haniyehin johtamaan PA:n yhteishallitukseen, ja äänin 19 – 2 päätettiin, ettei Haniyehin hallitusta tunnusteta eikä toimita sen kanssa. Livnin horisonttiajatus hyllytettiin. Labour-ministerit Eitan Gabel ja Ghaleb Majadle pidättyivät äänestyksestä.
OLMERT TÄHDENSI, että Abba…
ISRAELIN TILANNE 467
HYVÄT ISRAELIN YSTÄVÄT.
TÄMÄN KIRJOITUKSEN tarkoituksena on selvitellä raporttien laatimisen taustoja.
Ehkä monia lukijoita lienee kiusannut raporttien sisällön suorasukaisuus. Monilla Israelin ystävillä ja lukijoilla on enemmän tai vähemmän ihanteellinen kuva tilanteesta Israelissa, tai se on pahasti vääristynyt tuomitsevaksi länsimaista median uutisointia seurattaessa. En väitä, että länsimaissa keskimäärin välttämättä tahallisesti vääristellään asioita, joskin sitäkin tapahtuu, mutta usein uutiset ovat puutteellisia, jätetään tapahtumia selventäviä yksityiskohtia kertomatta tai muutetaan uutisen sisältöä lisäämällä siihen omia laatusanoja.
MONILLE voi olla vaikea uskoa, että Israelin hallitus voi olla syyllistynyt siihen, mitä uutiset kertovat, tai että Israelin armeijan, puolustusvoimien sotilaat, voivat syyllistyä siihen, mistä heitä ulkomailla syytetään. Tai että Israelissa voi esiintyä samoja maallisia laittomuuksia ja esiintyä ihmisten lihallisten nautinto…
SUNNUNTAI 18.03.07
PA:N UUSI HALLITUS sai PLC:n hyväksynnän äänin 83-3. Kansanedustajat äänestivät osittain Gazassa videon välityksellä matkustusrajoitusten vuoksi, osittain Ramallahissa. Palestiinan lakiasäätävässä neuvostossa (PLC) on 132 jäsentä; 42 heistä istuu Israelin vankiloissa, niiden mukana 37 Hamasin edustajaa, eivätkä siten voineet ottaa osaa äänestykseen.
Tilaisuuden jälkeen uudet ministerit vannoivat virkavalansa Abbasin todistaessa.
PA:n hallituksen ohjelma ei suoraan tunnusta kvartetin asettamaa kolmea ehtoa: Israelin tunnustamista, väkivallasta luopumista tai aiempien sopimusten noudattamista, mutta hallituksen ministerit vakuuttavat, kuten ulkoministeri Ziad Abu Amr (Amar), että ne sisältyvät muihin ohjelman kohtiin.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kiitti puheessaan 10 vuotta kestänyttä ensimmäistä intifadaa, joka alkoi 1987, ”minkä johdosta nyt voimme ylpeydellä huomioida kaikenkaltaisen taistelun, jota kävimme yli kymmenen vuotta sitten Palestiinan Auktoriteetin …