Friday, April 17, 2009

PERJANTAI 17.04.09
1. USA:N erikoislähettiläs George Mitchell, joka raportoi suoraan Obamalle, kertoi eilen keskusteltuaan pääministeri Benyamin Netanyahun kanssa, että USA haluaa kaksi valtiota Jordanjoen ja Välimeren välille. Hän lisää tähän presidentti Bushin aikoinaan keksimän haaveellisen lisäyksen, miten nämä kaksi kansaa sitten eläisivät rauhassa ja turvallisina rinnakkain. Mitäpä tuohon voi lisätä kuin mitä profeetta Jeremia sanoi kuultuaan väärän profeetta Hananjan ennustavan rauhanajan koittavan ylivoimaisen vihollisen kolkutellessa jo Jerusalemin portteja ennen lopullista kuristusotettaan kaupungista ja sen tuhoamista: ”Amen. Niin Herra tehköön. Täyttäköön Herra sinun sanasi, jotka olet ennustanut ja palauttakoon Herran Temppelin astiat ja kaikki pakkosiirtolaiset Baabelista tähän paikkaan”. (Jer.28:6)
Mutta Hananjan sana ei tullut Jumalalta, vaan hänen oman sielunsa voimasta.
Kas tässä Mitchellin sanoma Israelille keskusteltuaan ulkoministeri Avigdor Liebermanin kanssa: ”Toistin ulkoministerille, että USA:n politiikka pitää parempana – Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia koskien – kahden valtion ratkaisua, joka mahdollistaa Palestiinan valtion elävän rauhassa Israelin juutalaisen valtion rinnalla, ja että me odotamme saavuttavamme kaikenkattavan rauhan koko alueella.”
Mistä lähteestä tämä sanoma tullee?
H Keinon ja T Lazaroff, jotka kynäilivät JP:n asiaa koskevan artikkelin, kehottavat lukijoita huomioimaan Mitchellin sanomaan sisältyvän tunnustuksen ”Israelin juutalaisesta valtiosta”. Tämä on jotain sellaista, mitä Hamas ei voine koskaan tunnustaa, ja jota – kuten Israelin olemassaoloakaan - ei myöskään Fatah ole Mohammed Dahlanin todistuksen mukaan koskaan tunnustanut.
Mutta taas Jeremian sanoin: ”Voiko etiopialainen muuttaa ihonsa ja pantteri pilkkunsa?” (Jer.13:23) Voisiko joskus tapahtua sellainen ihme, että Palestiinan kansa luopuisi vihan kylvöstään juutalaisia vastaan ja alkaisi kasvattaa uutta sukupolvea, joka suostuu asumaan rauhassa juutalaisen kansan rinnalla? Mutta voidakseen joskus toteutua, tuon ihmeen tulisi joskus alkaa, eli PA:n tulisi luopua lastensa kouluttamisesta vihaamaan ja tappamaan juutalaisia jopa oman nuoren elämänsä uhraten. Tätä kaikkea vaadittiin jo Oslon sopimuksissa 15 vuotta sitten ja kaikissa sen jälkeisissä sopimuksissa tai niiden luonnoksissa ilman näkyvää muutosta. Se on mahdollista, kuten Israelin arabien esimerkki Israelin sisällä osoittaa muutaman äärijärjestön levittämästä kiihotuksesta huolimatta, mutta ilmeisesti tämän PA:n johtavan sukupolven tulee poistua ja korvautua uudella. (JP)
2. MITCHELLIN sanoman taustalla on, kuten kommentoijat huomauttavat ja Mitchellkin vihjaa, Obaman suunnitelma laajasta Lähi Idän rauhansuunnitelmasta. Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaiseminen on tässä vain yksi sivujuoni, mutta sellaisena kuitenkin tärkeä, koska se koskettelee islamin käsitystä Lähi Idän maitten pyhyydestä, jonne läntiset ”ristiretkeläiset” ovat työntäneet Israelin vääräuskoisen valtion kuin etuvartioasemana. Tämän ajatuskuvion mukaan juutalaiset pelkällä läsnäolollaan häpäisevät islamin pyhää aluetta. Sillä, että tämä maarääpäle oli täysin takapajuinen, Ottoman-hallituksen takamaata ja sellaisena hyljeksitty ja unohdettu ennen juutalaisten maahanmuuttajien nostaessa muinaisen maansa sen alennustilasta, ei ole mitään merkitystä, kuten ei silläkään, että Israelin rinnalla palestiinalaisten asumat alueet tulisivat kokemaan ennen näkemättömän kehityksen ja uudistuksen, kuten on tapahtunut Israelin valtion virallisella alueella asuville muslimiarabeille. Obaman suunnitelma koskettelee kuitenkin alueita, ei yksittäisiä kansoja.
Lienee väärin vetää tästä turhan kiireisiä johtopäätöksiä, mutta ei voi välttyä käsitykseltä, että Obaman hallituksen politiikka tuskin huomioi alueen erikoispiirteitä. Mitchellin lausunnon loppuosa viittaa tähän rauhantilan saavuttamiseen koko Lähi Idän alueella. Obaman hallitus näyttää lähtevän toteamuksesta, että Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaiseminen on avain laajemmalle sopimukselle. Se on kuin kivi kengässä, joka häiritsee rauhallista kävelytahtia juoksemisesta puhumattakaan. Lieneekö tässä kehittymässä laaja Lähi Itää ja Israelia koskeva sopimus, kuten profeetta Danielille näytettiin? (Dan.9:27)(JP)
3. EGYPTIN turvallisuusjoukkojen pidättämien terrorismista epäiltyjen kuulusteluissa on paljastunut hälyttäviä uutisia. Pidätettyjen 49:n joukossa oli kaksi Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin jäsentä. He olivat siinä joukossa, joka kansanjoukkojen murtaessa Gazan ja Siinain välisen muurin monesta kohtaa, ryntäsi suurena massana Egyptin puolelle rajavartijain katsellessa toimettomina sivusta. Egyptin poliisi pidätti heidät silloin mutta palautti heidät takaisin Gazaan. Näillä kahdella oli kuitenkin tehtävä suoritettavana, minkä he olivat sopineet Shehabin kanssa Siinailla, ja siksi he soluttautuivat tunnelin kautta takaisin Egyptin puolelle ja liittyivät Shehabin joukkoihin. Siellä heitä koulutettiin ja varustettiin terrori-iskua varten Israelissa; yhtenä kohteena oli Tel Aviv, jossa heidän oli tarkoitus suorittaa massiivinen itsemurhaisku. Asiasta kertoi egyptiläinen riippumaton lehti Al-Masry Al-Youm torstaina.
Hizbullahin apulaisjohtaja sheikki Mahmoud Qamari kertoi islamin online-sivulla, ettei Hizbullah tunne tarvetta pyydellä anteeksi osallisuuttaan egyptiläisten poliisien pidättämien miesten toimiin. Hän väitti niiden olleen Siinailla pelkästään auttamassa Hamasin asehankinnoissa toisen arabimaan kautta. Kaksi terrori-iskun suunnittelusta pidätettyä Fatahin miestä kertoivat suunnitelleensa matkustaa Sudaniin ja Libanoniin saadakseen koulutusta marttyyri-operaatiota varten Israelissa, joko Jerusalemissa tai Tel Avivissa, kuten Al-Masry Al-Youm kertoi. He liittyivät soluun tavattuaan Hizbullahin jäsenen Sami Shehabin viime vuoden alussa Egyptissä.
Ainakin 25 solun 49:stä jäsenestä on pidätetty, joita syytetään vakoilusta, sekä aseitten ja räjähteitten laittomasta hallussa pidosta. Poliisi jahtaa edelleen solun muita jäseniä.
Egypti on lisännyt turvallisuustoimiaan peläten kostotoimia toisten Hizbullahin kanssa liitossa olevien ryhmien toimesta. Egypti harkitsee syytteiden nostamista sekä Hizbullahin pääsihteeriä sheikki Hassan Nasrallahia että hänen apulaistaan sheikki Naim Qassemia vastaan. Heitä syytetään salaliitosta ja terrorihyökkäysten suunnittelusta Egyptissä.
Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit kielsi, että maa olisi saanut apua ulkomaisilta tiedustelujärjestöiltä ennen pidätysten suorittamista. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Peres kielsi perättöminä huhut, että Israel suunnittelisi iskua Iranin ydinvoimaloita vastaan. Kuitenkin hänen aiemmat lausuntonsa kertovat aivan muuta. Lieneekö vuodet jo sekoittamassa vanhan poliitikon muistia? (JP)
- USA:n oikeuslaitos ilmoittaa, ettei entistä ministeriä Avi Dichteriä voida syyttää USA:ssa, mutta se voi olla kohtalona hänellä ja monella muulla Olmertin hallituksen ministerillä, jos he matkustavat Eurooppaan. (JP)
- IAF tunnusti tehneensä iskun miinoitettuun, asumattomaan rakennukseen Gazan keskivaiheilla eilen. Isku tehtiin raketti-iskun seurauksena Israeliin.
- Libanonissa on pidätetty jo kolmas viranomainen syytettynä vakoilusta Israelin hyväksi. Heidän väitetään kuuluneen paljastettuun vakoilurenkaaseen. (JP)
- Herzlian ja Palmahin hiekkarannat on toistaiseksi suljettu viemäriveden saastutettua rannat. (JP)
- PA:n turvallisuusjoukot löysivät asekätkön Kalkiliyasta vain muutama päivä sen jälkeen, kun joukot löysivät asekätkön moskeijasta samassa kaupungissa. Löydöt voivat olla todellisia ja perustua PA:n pelkoon Hamasin kaappaus-yrityksistä Länsirannalla, tai sitten Hamasin vastaista propagandaa. (JP)
- Pääministeri Netanyahu kertoi Mitchellille, ettei Israel hyväksy toista ”hamastania” takapihalleen, mitä USA toivoo ja haluaa. (JP)
- Palestiinalaisterroristi yritti päästä Beit Haggain juutalaiskylään Hebronin vuorilla veitsellä aseistettuna. Hän yritti puukottaa portilla olevaa vartijaa, joka haavoittui lievästi. Toinen vartija avasi tulen, mikä surmasi hänet. (JP)
- Jerusalemin poliisi kielsi ulkopuolisten pääsyn Temppelivuorelle palestiinalaisten uhattua mielenosoituksilla vuorella. Niitä kiihotti islamilainen järjestön, joka on Muslimijärjestön alaosasto Israelissa, pohjoinen haara. He syyttävät israelilaisia rukousten aloittamisesta Temppelivuorella, mitä poliisi ei ole tähän saakka sallinut. Lisäksi palestiinalaisnuoret vahtaavat turisteja tarkaten, etteivät heidän huulensa liiku edes äänettömässä rukouksessa, ja kieltävät uskonnollisten kirjojen ja lehtisten viennin vuorelle muilta paitsi muhamettilaisilta.(JP)
- Mahmoud Abbasin pääasiassa ulkomailla asuva Kanadan kansalaisuuden saanut poika Yasser Abbas sanoo hankkineensa miljoonaomaisuuden perustamillaan yhtiöillä. Hän sanoo PA:n olevan velkaa hänelle useita miljoonia, joita hän ei ole uskaltanut vaatia maksetuiksi. Hän syyttää Hamasia palestiinalaisten talousongelmista. Hän myöntää avoimesti useimpien PA:n johtajien tavoin työskentelevän yhteistyössä Israelin kanssa, mitä monet PA:n johtohenkilöistä eivät uskalla skandaalin pelossa tunnustaa. (JP)
- Israelin siviilipuolustus ei pysty toimittamaan uusia ja ajantasolle saatettuja kaasunaamareita kansalle ainakaan pariin vuoteen varojen puutteessa. (JP)
- Arkeologit ovat mielestään löytäneet todisteita muinaisesta naishallitsijasta Kanaanin maassa. Hän lähetti piirtokirjaimin tehdyn savitaulun Egyptin hallitsijalle, pyytäen tältä apua hyökkääjiä vastaan, jotka uhkaavat hänen valtaansa. Tämä tapahtui n. 1350 eKr. Lienevätkö ”naarasleijonan puolisoa” uhanneet hyökkääjät olleet Joosuan johtamia juutalaisia? (JP)
- Gazassa vallitsee melkoinen anarkia. Viikon aikana siellä murhattiin jo neljäs nainen ns. perheen kunnia-tapauksessa. Viimeinen uhri oli 28-vuotias Rihab al-Hazin, sitä edelliset 45-vuotias Sufian ja 30-vuotias Olaywa 5-vuotiaan lapsensa kanssa. Yksi teini-ikäinen tyttö murhattiin Samariassa. Abbas allekirjoitti äskettäin kansainvälisen sopimuksen, jolla tällaiset tapaukset kiellettiin, mutta naisjärjestöjen mukaan Abbas ei omalla alueellaan ole tehnyt mitään kunniamurhien lopettamiseksi. (INN)

Thursday, April 16, 2009

TORSTAI 16.04.09
1. EILEN keskiviikkona oli juutalaisen pessah-viikon viimeinen eli kahdeksas päivä, joka on erikoissapatti. Siksi raporttia ei myöskään ilmestynyt, mutta nyt elämä palaa normaaliksi.
Ilma on muuttunut helteen jälkeen pilviseksi ja epävakaaksi, pohjoisessa on satanut lunta. Meillä ei sentään saatu lunta, mutta viileää on; tänään 15 astetta päivällä, huomenna 12 ja sapattina 14, eli lämpötila alkanee hiljalleen nousta, joskin yölämpötila pysyttelee 8 asteen tienoilla. Jos on tuulta, se tuntuu jo kovin viileältä, myös sisällä asunnoissa. Tuuli on tänään kova täällä Kastellinkin alueella muovipussien lennellessä tuulen mukana. Etelässä monet ihmiset saivat haavoja tuulen tempoessa erilaisia esineitä mukaansa. Suolamerellä eräässä hotellissa 11 ihmistä haavoittui myrskytuulen rikkoessa suuren ikkunan.
2. EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit murjottaa edelleen Libin, eli Liebermanin, Mubarakia halventavien lausuntojen johdosta ja siksi, että Libi kerran suositteli Assuanin padon pommittamista, jos maat joutuvat sotatilaan keskenään. Tämä mahdollisuus, joka on todellinen, varmaan vaimentaa Egyptin turhan sotaisia uhkauksia Israelin suhteen.
GHEIT vakuutti taas kerran, ettei hän työskentele Libin kanssa, eikä tämä saa astua jalallaan Egyptin maaperälle, ennen kuin hän muuttaa asenteitaan Egyptiin ja sen johtoon. Gheit kuitenkin totesi, että boikotti koskee vain Libiä, ei Netanyahun hallitusta sellaisenaan. Mutta ystävällinen kädenpuristus miesten välillä on mahdoton näissä oloissa, Gheit selittää.
Libi yritti julkisissa puheissaan tasoittaa tilannetta vakuuttaen Egyptin tärkeää roolia sovittelijana Israelin ja palestiinalaisten sekä Hamasin välillä, mutta se ei riittänyt Gheitille. Niinpä aikuiset miehet murjottavat kuin pahaiset kakarat: Äiti tuo nimitteli minua! (JP)
3. EGYPTIN ulkoministeri Gheitillä on kyllä todellinen ja paljon suurempi ongelma, johon hänen olisi syytä keskittyä eikä juuttua ”lillukanvarpuihin”. Egyptin turvallisuusjoukkojen pidättämien militaristien pidättämisen yhteydessä on totuttu puhumaan vain Hizbullahin pyrkimyksistä levittää vaikutusvaltaansa Siinaille ja sen taakse, mutta ulkoministeri Gheit ei enää kainostele puhua ongelmista oikeilla nimillään ja oikeassa suhteessa.
KESKIVIIKKONA antamassaan haastattelussa Gheit sanoi Hizbullahin yrityksiä horjuttaa Egyptin hallitusta ”vaarallisiksi” lisäten, että maan alueellinen koskemattomuus on loukkaamaton, ja että Egypti on tarpeeksi suuri voidakseen puolustaa alueitaan. ”Sen rikkojat joutuvat vastuuseen teoistaan”, hän vakuutti.
Samassa yhteydessä hän varoitti Irania, että sen tulee arvioida uudelleen toimiaan Egyptin suhteen, ja että äskettäin paljastuneet toimet eivät vahingoita vain Egyptiä, vaan niitä harjoittavat vahingoittavat myös itseään. Hän syytti Irania Hizbullahin käyttämisestä verhona soluttautuakseen maahan ja rakentaakseen pysyvän tukialueen sinne.
GHEIT runoili Lontoossa ilmestyvän yleis-arabialaisen lehden A-Sharg al-Awsat haastattelijalle tähän tapaan: ”Teheran ja sen seuraajat haluavat Egyptistä kunniamatamin kruunatulle Iranin kuningattarelle, kun hän tulee Lähi Itään.” Egypti ja Saudi Arabia ovat jo kauan katsoneet huolestuneina Iranin vaikutusvallan kasvua alueella, mikä on kiihtynyt USA:n johtaman liittoutuman miehitettyä Irakin, joka on ollut Iranin päävihollinen. (JP)
4. TEHERAN on alkanut ottaa aktiivisesti kantaa Egyptin heittelemiin piikkeihin. Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki syytti Egyptiä vanhojen temppujen käyttämisestä Hizbullahia vastaan häiritäkseen niillä Libanonin kesällä pidettäviä parlamenttivaaleja. Hän vähätteli Egyptin ilmoitusta 49 epäillyn pidättämisestä viitaten Hizbullahin ilmoitukseen, että vain 11 miestä on sen lähettämiä Siinailla, ja että heidän tehtävänsä oli pelkästään avustaa Hamasin asehankinnoissa. Mottaki lisäsi Iranin uutistoimiston Farsin mukaan, ettei Egypti saavuta mitään hyökkäämällä Hizbullahia vastaan. Egyptin ilmoituksen mukaan ainakin 25 sen pidättämistä 49:stä kuuluu Hizbullahiin, ja heidän tarkoituksensa oli hyökätä sen installaatioita ja turismikeskuksia vastaan Siinailla ja Suezin kanavalla.
MOTTAKI käänsi syytöksensä Israeliin, jonka hän väitti pyrkivän sotkemaan Iranin ja Egyptin välejä ja sitä kautta vaikuttamaan Libanonin kesävaaleihin. Hän näki ilmeisenä, että ”sionistit” pyrkivät käyttämään tilaisuutta hyväkseen kehittämällä poliittisen salaliiton kärsittyään pahan tappion Libanonin vastarinnan taholta sotilaallisella rintamalla. (JP)
5. HIZBULLAHIN apulaisjohtaja Naim Kassem syytti Egyptiä kostoaikeista Hizbullahia vastaan sen vuoksi, että se otti voimakkaan Hamasille myönteisen kannan IDF:n operaatio Cast Lead aikana. Hän kertoi Fars-uutistoimistolle, että Egyptin tiedustelun ja sen hallituksen kutomilla väitteillä ei ole mitään arvoa, koska ne eivät perustu yhteenkään tosiasiaan, ja että niiden tarkoituksena on hyökätä Hizbullahia vastaan.
EGYPTIN hallitus esitti voimakkaan varoituksen Hizbullahille, että se tulee maksamaan kovan hinnan teoistaan. Tarkkailijat uskovat, että tämä voi tarkoittaa vain Iranin ja Hizbullahin viranomaisten matkustusrajoituksia ja diplomaattista painostusta, ei sotilaallisia toimia.
EGYPTIN rajapoliisit pidättivät alkuviikosta kolme palestiinalaista, iältään 16-18-vuotiaita, pyrkiessään tiukentamaan rajavalvontaansa Gazan suunnalla. Heidät pidätettiin poliisien aloittaman massiivisen ajojahdin aikana Sheikh Zweidin kaupungissa lähellä Gazaa. He uskovat, että ainakin 11 epäiltyä on edelleen vapaana Siinaille. Egyptin on samalla tiukentanut valvontaansa myös Israelin vastaisella rajalla. (JP)
6. USA:N ERIKOISLÄHETTILÄS Roberty Mitchell matkusti eilen Israeliin aloittaen välittömästi varovaiset keskustelut Netanyahun hallituksen jäsenten kanssa. Eilen illalla käydyt tunnustelut olivat epävirallisia ja kuin lämmittelyä tämän päivän todellisia keskusteluja varten. Mitchell sanoo tarkoituksenaan olevan luoda yhteisymmärrystä Israelin uuden hallituksen kanssa. Puolustusministeri Ehud Barak totesi eilen illalla Mitchellille, että Israel ja USA voivat ja niiden tulee saavuttaa yhteisymmärrys alueellisella ohjelmalla.
MITCHELL tapaa tänään pääministeri Netahyahun ensimmäistä kertaa tämän noustua pääministeriksi. Mitchell lensi Israeliin Marokosta, jossa hän totesi, että Israelille edullisin ratkaisu palestiinalaisongelmassa on kahden valtion periaate, jotka asuvat rinnakkain turvallisina ja rauhassa. Netanyahu on karttanut tuon ilmaisun käyttämistä, koska hänen ajatuksensa on syvempi ja sen tarkoituksena on lähteä rakentamaan palestiinalaisten itsemääräämisoikeutta ja omaa valtiota ruohonjuuritasolta. Hän haluaa kasvattaa uuden eri tavalla ajattelevan palestiinalaisen sukupolven, tehostaa sen instituutioita, kasvattaa sen turvallisuusrakenteita ja antaa sille aikaa kasvaa vastuulliseksi omista asioistaan, sekä poliittisesti että taloudellisesti. Tältä pohjalta hän uskoo elinkelpoisen Palestiinan valtion syntyyn, ei hätiköiden antaen ääriaineksille vallankaappausmahdollisuuden. Netanyahu painottaa, että palestiinalaiset voivat saada itsehallintoa piankin, mutta ei tavalla, mikä vaarantaa Israelin turvallisuutta. (JP)
7. PRESIDENTTI Shimon Peres vakuutti Mitchellille tavattuaan tämän aamulla, että puheet, joitten mukaan Israel iskisi Irania vastaan, ovat täysin perättömiä. Se sijaan hän kehotti tehostamaan keskusteluja Iranin kanssa ja tutkimaan uudelleen niissä käytäviä asioita. Mitchell keskustelee parastaikaa ulkoministeri Avigdor Liebermanin kanssa.
Iranin ydinsuunnitelma näyttää sittenkin nousevan keskustelujen tärkeimmäksi aiheeksi. Tämä on ymmärrettävää, sillä Israelille kysymys on elossa säilymiskysymys.
USA:n puolustusministeri Robert Gates näyttää kehittyneen Iranin uskollisimmaksi puolustajaksi. Hän totesi puhuessaan USA:n merijalkaväelle, että Israel kykenisi viivyttämään Iranin ydinteollisuutta 1-3 vuotta, mutta samalla kehittämään siellä vihan, joka tulisi kohdistumaan kehen tahansa, joka osallistuisi iskuihin. Gates vastustaa entistä selvemmin Israelin hyökkäystä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Hänen ensimmäisen huolensa on tietenkin Irak ja Afganistan ja pienemmässä määrin myös Pakistan, joihin Iranin vallankumouskaartin kostotoimet ennen muuta keskittyisivät Israelia kohti ammuttujen ohjusten ohella. Iran ei luultavasti toimisi niinkään omilla joukoillaan, vaan aktivoisi sen kouluttamat ja aseistamat terrorijärjestöt, ennen kaikkea Hizbullahin ja Hamasin, sekä lisäämällä tukeaan Talibanille Afganistanissa ja Pakistanissa.
Strategisten ja kansainvälisten tutkimusten keskus Washingtonissa (CSIS) julkisti viime kuussa oman tutkimuksensa, jossa se toteaa, että Israelin ilmavoimat pystyvät suoriutumaan iskuista Irania vastaan. Teheranin sotilasasiatuntijat ovat tilanneet lukuisia kopioita siitä, ja sitä tutkitaan sen kaikissa sotilaspiireissä. Tutkimukseen sisältyy lukuisia karttoja ja oletettuja hyökkäysreittejä. USA:n armeijan yleisesikuntapäälliköitten puheenjohtaja amiraali Mike Mullen sanoi, että hän yhtyy tutkimuksen tuloksiin.
Debkafile, joka asiasta kertoo, vakuuttaa, ettei Iran tarvitse lisäkiihoketta Israel-vihalleen, koska sen johto kertoo toistuvasti valmistautuvansa Israelin tuhoamiseen. Iran kuitenkin katsoi asialliseksi valittaa YK:lle Israelin hyökkäysaikeista sen yhtä jäsenvaltiota vastaan.
http://www.debka.com/article.php?aid=1386
8. UUTISOTSIKOITA
- Ahmadinejad sanoo valmistelevansa uutta esitystä maansa ydinsuunnitelmista, jota hän tarjoaa P5+1 ryhmän keskustelujen pohjaksi.
- Poliisi valmistautuu mielenosoituksiin Temppelivuorella Muslimien uhatessa esittää voimakasta kritiikkiä joittenkin juutalaisryhmien vaatiessa, että niiden tulee voida rukoilla vuorella. Poliisi rajoittaa vuorelle pääsevien iän, vain yli 50-vuotiaat sekä naiset voivat päästä huomenna perjantain rukoustilaisuuksiin. Poliisi tule asettamaan satoja poliiseja Temppelivuoren ympärille vanhassa kaupungissa.
- Gazan terroristit ampuivat raketin eilen Eshkolin alueelle, ei vahinkoja.
- Israel aikoo boikotoida YK:n nimittämän tutkimusryhmän toimia Gazassa. Israelin kokemuksen mukaan YK:n asettamat tutkimusryhmät toimivat puolueellisesti. Ryhmää johtaa Richard Goldstein Etelä Afrikasta, joka on syntyperältään juutalainen.
- Israelissa todetaan, että Durban II päätöslauselmaesitys on kehittynyt entistä tuomitsevammaksi Israelia kohtaan. Iranin presidentti Ahmadinejad aikoo itse osallistua Durban II konferenssiin.
- Netanyahu kosiskelee Kadima-puolueen kapinallisia. Hän tapasi Shaul Mofasin, joka kritisoi Lizvin politiikkaa puolueessa.
- Hamas uhkaa, että Israelin tulee hyväksyä sen ehdot Gilad Shalitin vapauttamiseksi, taikka hän tulee kärsimään Ron Aradin kohtalon.

Tuesday, April 14, 2009

TIISTAI 14.04.09
1. EGYPTIN turvallisuusjoukot jatkavat Siinailla epäiltyjen terroristien etsimistä. Niiden joukossa uskotaan olevan 10 libanonilaista ja kolme sudanilaista. Tiedot lienee saatu kiinni saaduilta terroristeilta. Poliisi teki yllätysratsian 500 miehen voimalla lomanvietto paikkana tunnettua al-Nakhlan kaupunkia lähellä oleviin beduiinikyliin, joissa he uskoivat sijainneen terroristien johtokeskuksen. Joukot eivät löytäneet kylistä mitään, ja paikalliset beduiinit esittivät katkeraa kritiikkiä sopimusten rikkomisesta, joitten mukaan poliisi ilmoittaa etukäteen tunkeutumisestaan heidän alueilleen. Beduiinit uhkaavat sulkea alueet kokonaan Egyptin turvallisuusjoukoilta. Epäluuloinen ja hauras yhteiselo beduiiniheimojen ja Egyptin turvallisuusjoukkojen välillä on perustunut keskinäisiin sopimuksiin. Egyptin turvallisuusjoukot ovat tietoisia heimojen harjoittamasta huumeiden salakuljetuksesta, kuten myös siitä, että he kuljettavat Hamasin aseita ja räjähteitä Gazan rajalle. He lienevät täysin tietoisia myös ihmiskaupasta raja-alueilla, johon kuuluu mm. eurooppalaisten tyttöjen kuljettaminen rajan yli Israelin puolelle. Egyptin rajapoliisit ovat ummistaneet silmänsä näiltä, koska ne eivät ole olleet uhkana Egyptin turvallisuudelle, ja toiseksi poliisien joukossa -. joista useat ovat beduiineja - on aina niitä, joille pieni suolaraha ei ole pahitteeksi niukan palkan lisäksi.
TÄMÄ ASETTELU näyttää nyt muuttuneen. Onko Egyptin tiedustelu saanut uusia päteviä ja uhkaavia tietoja, kuten jotkut uutislähteet vihjaavat, vai onko tilanne todella muuttumassa uhkaavaksi Hosni Mubarakin hallintoa vastaan? On vihjailtu, että tiedot tulivat kansainvälisiltä tiedustelujärjestöiltä, mukana Mossad. Toiset uutislähteet vihjaavatkin, että koko tässä Siinain terroristien ajojahdissa ja muutamien pidätyksissä on päällimmäisenä Iranin pitkän käden pelko. Egyptin ja Iranin välit eivät ole hyvät, ja Mubarak syyttää suoraan Iranin johtaman Hizbullahin päämääränä olleen horjuttaa hänen asemaansa. (JP)
2. ISRAELIN poliisi pidätti Israelissa asuvan beduiiniklaanin jäsenen Hassan Ali Suarchan, joka tunnetaan savukkeitten salakuljettamisesta Siinailta Israeliin. Tämä on tuottoisaa puuhaa, sillä salakuljettaja voi yhdessä päivässä ansaita kaksi kertaa normaalin kuukausiansion. Mutta Suorcha-klaani, jonka pääosa asuu Siinailla, osallistui myös aseitten salakuljettamiseen Gazaan, mikä sekin on tuottoisaa, sillä he saivat savukesäkkiin piilotetusta aseesta välityspalkkiona 500 USD. Hassan Ali saatiin pidätettyä hänen ilmoittautuessaan töihin lähellä Gazan rajaa olevassa juutalaisyhteisössä. Yksi klaanin pidätetyistä jäsenistä tunnusti poliisille heimon harjoittamista liiketoimista ilmoittaen samalla salakuljettamiseen osallistuneitten nimiä.
SIINAILLA ASUVAT beduiiniheimot eivät juuri pääse osallisiksi tuttavasta turismibisneksestä, koska se kohdistuu muutamiin tunnettuihin kaupunkeihin meren rannalla, ja sitä hallitsevat egyptiläiset liikemiehet. Tämän takia Siinain keskiosan beduiinit eivät myöskään tunne sympatiaa Egyptin ongelmia kohtaan, ja ovat valmiit osallistumaan melkein mihin tahansa lisäansioitten toivossa. He tuntevat laajan, harvaanasutun niemimaansa jokaisen kolkan ja liikkuvat siellä rajoituksetta kenenkään uhkaamatta. Tällaiset beduiinit sanovat olevansa aitoja arabeja, ja he halveksivat maahan sidottuja kaupungeissa tai niiden liepeillä asuvia arabeja.
Siinain beduiinit joutuivat viimeksi taisteluihin Egyptin joukkojen kanssa marraskuussa 2008, jolloin he miehittivät 14 Israelin raja-alueella sijaitsevaa armeijan tukikohtaa ajaen sotilaat pois. Tämän toistumisen pelko pidättelee egyptiläisten toimia alueella. (JP)
3. ISRAEL JA USA aikovat toteuttaa suurimman koskaan yhteisesti toteutetun ohjuspuolustus harjoituksen, nimeltään Juniper Cobra. Harjoituksen tarkoituksena on testata kolmea puolustusjärjestelmää, Israelin Rafael-yhtiön kehittämää Arrow II, USA:n kehittämää Thaad-järjestelmää (Terminal High Altitude Area Defence), sekä USA:n sotalaivoihin kehittämää järjestelmää Aegis Ballistic Missile Defence System. Harjoituksissa järjestelmiä testataan luultavasti ampumalla maaliohjuksia, joita järjestelmien avulla pyritään tuhoamaan. Israelin ilmavoimat (IAF) ovat yhdessä USA:n ohjuspuolustusjärjestön ja USA:n armeijan Euroopan johdon (EUCOM) kanssa toteuttaneet vastaavanlaisen Juniper Cobra harjoituksen, mutta nyt suunniteltu harjoitus on monimutkaisuudessaan suurin koskaan toteutettu.
ISRAELIN puolustusviranomaiset kertoivat JP:n toimittajalle Yaakov Katzille, että harjoituksen tarkoituksena on valmistella infrastruktuuria tilannetta varten, jossa USA siirtää ohjusten torjuntakalustoaan Israeliin kuten tapahtui Irakin sodan aikana. Tämä voisi uusiutua, jos USA tai Israel iskee Iranin ydinvoimaloita vastaan. ”Juniper Cobra testi tulee olemaan viides yhteisesti suoritettu ja monimutkaisin. USA:n ballistiset ohjustentorjuntaelementit kuten AN/TPY-2 (USA:n X-band radarasema Negevissä), THAAD ja AEGIS BMD ovat mukana testeissä ja harjoituksissa niiden yhteensopivuuden ja operatiivisen taktiikan, tekniikan ja toiminnan kehittämiseksi näiden yhteisharjoitusten kautta.”
IAF testasi Arrow II ohjustentorjuntajärjestelmää onnistuneesti viime maanantaina, järjestyksessä 17. testi, tuhoten maaliohjuksen, jolla jäljiteltiin Iranin uutta Shibab-ohjusta.
USA:n ohjuspuolustusjärjestön johtaja kenraaliluutnantti Patrick O´Reilly, joka kertoi harjoituksista Valkoisen Talon hyväksymiskomitean alakomiteassa alkukuussa perinpohjaisessa selostuksessaan, että Israelin suunnittelema puolustusjärjestelmä Davids Sling (Davidin Linko) läpäisi onnistuneesti nopeuden lisäyskokeen. Kokeessa testattiin USA:n ja Israelin yhteisesti kehittämää torjuntaohjusta, joka pystyy torjumaan vihollisohjuksia 70-250 km:n etäisyydellä. Järjestelmän ensimmäinen lähestyvän ohjuksen torjuntakoe toteuttaneen 2010, jolloin myös Israelin kehittämä lyhyen matkan ohjusten ja rakettien torjuntaan suunniteltu Iron Dome (Teräskupu) järjestelmä lienee käyttövalmis.
O´Reilly sen sijaan ei ollut kovin toiveikas, että presidentti Obaman suunnittelemien kustannusleikkausten johdosta Arrow III saisi kehittelytyöhön tarvittavat varat. (JP)
4. Vaikka uutiset kertovat Iranin torjuneen YK:n turvallisuusneuvoston P5+1 tarjouksen keskusteluista Iranin ydinasesuunnitelmista, USA:n hallitus etenee täyttä höyryä omissa suunnitelmissaan suorien keskustelujen aloittamiseksi maitten välillä. Pääministeri Benyamin Netanyahun tärkein ulkomaanasioitten neuvonantaja Zalman Shoval kertoi perjantaina neljällekymmenelle ulkomaitten lähettiläälle, että pääministeri suhtautuu odottavasti ja suosiollisesti keskusteluihin Iranin kanssa, vaikka ei juuri uskokaan niiden tuovan tuloksia. Sen ohessa Netanyahu lähtee siitä, että keskusteluilla täytyy olla aikaraja, jonka puitteissa niitä käydään. Hän pelkää, että jos odotetaan Iranin kesäkuun presidentin vaaleja, kestää taas oman aikansa uuden hallituksen muodostamiseksi, mikä kaikki tarjoaa Iranille runsaasti lisäaikaa jatkaa ydinohjelmansa toteuttamista ilman häirintää. Siksi olisi asetettava esim. kahden kuukauden määräaika, mutta USA:n hallituksen edustajat vastustavat tätä. Toiseksi he sallivat Iranin jatkaa ydinohjelmansa toteuttamista keskustelujen ajan, mikä voi venyä useisiin kuukausiin tai jopa vuosiin. Iranin viranomaiset ovat osoittautuneet mestareiksi viivytystaktiikassa, jota he ovat menestyksellisesti toteuttaneet.
IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoo olevansa keskustelujen kannalla, mutta hän odottaa niiden huomioivan Iranin valtion kannan ja kunnioittavan sen asettamia päämääriä. Tällä hän halunnee kertoa, ettei hän suostu keskeyttämään ydinteollisuutensa kehittämistä ja alkuperäisen suunnitelmansa toteuttamista. Hän ilmoitti äskettäin, että Iran hallitsee nyt täysin koko uraanin rikastamisprosessin. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Libanonin viranomaiset ovat viisaasti vaiti Egyptin ilmoituksesta, että pidätettyjen terrorismista syytettyjen miesten mukana on Libanonin kansalaisia, joilla on suorat yhteydet Hizbullahin kanssa. Kurdijohtaja Walid Jumblett sanoi, että Hassan Nasrallah teki tyhmästi ottaessaan vastuun kiinnijoutuneista miehistä ja tunnusti heidän toimineen hänen käskystään. Hizbullahin kakkosmies kertoi, että Hizbullahilla on yksi johtoelin, joka vastaa sekä poliittisista, sosiaalisista että sotilaallisista toimista. Hän kielsi Nasrallahin tavoin, että Hizbullah olisi suunnitellut iskuja Egyptin kohteita vastaan. Hän sanoi järjestön odottavan lisätietoja Egyptistä. Libanonin asiantuntija Nadim Shehadi kertoi Lontoossa, että on otettava huomioon alueella toimivat kaksi rintamaa, jota toista johtaa Saudi Arabia ja Egypti ja toista Iran. Hän sanoi, ettei siinä ole mitään uutta, vain sen kiihtyminen on sitä. (JP)
- Aseistetut militantit järjestivät ansan Libanonin sotilaskolonnalle tulittaen sitä, surmaten neljä sotilasta ja haavoittaen upseeria. Tilanne sattui maan itäosassa, ja sen uskotaan liittyvän armeijan pyrkimyksiin häiritä maassa rehottavaa huumekauppaa. Tarkkailijat seuraavat tilannetta huolestuneina, sillä huumekauppa on ollut Syyrian armeijan parhaita tulolähteitä. Onko tällä tai Egyptin pidätyksillä vaikutusta Libanonin kesällä pidettäviin vaaleihin, joista odotetaan tasaväkistä, jää nähtäväksi tilanteen selkiytyessä. (JP)
- Israelilainen lomailija haavoittui niskaan ja kasvoihin Siinailla veitseniskuista. Mieshenkilö heräsi nukkuessaan ruohomajassa kuultuaan jonkun liikkuvan huoneessa. Mies yllättyi ja iski lomailijaa veitsellään paeten sitten paikalta. Se lienee ollut vain ryöstöyritys. (JP)
- Presidentti Shimon Peres on heittäytynyt taktisesti profeetan asemaan, heittäen ennustuksiaan Lähi Idän kehityksestä. Viimeiseksi hän ennusti, että Iran pyrkii johtavaan asemaan Lähi Idässä, ja että shia- ja sunnimuslimien avoin ja luultavasti aseellinen välien selvittely on väistämätön. (JP)
- Israelilainen professori Karen Avraham Tel Avivin yliopistosta ja tri Lilach Friedman yhdessä toisten tohtoritutkijain kanssa sanovat löytäneensä pienten molekyylien toimintaperiaatteen nimeltään microDNA (miRNA) hiiren sisäkorvassa, mikä voi johtaa erilaisten kuulovammojen hoitomekanismiin, jotka aiheutuvat ikääntymisestä, sairauksista, huumeista, melusta tai geneettisistä virheistä varsinkin lapsilla.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1239633076361&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Itä Jerusalemin militaristit järjestivät väijytyksen israelilaiselle kolmen auton kolonnalle, jotka pyrki rukoustilaisuuteen Scopus-vuorelle, josta on hyvä näkyvyys Temppelivuorelle. Palestiinalaiset kivittivät autoja runnellen niitä pahoin Abu Tor lähiössä, mutta ihmisvahinkoja ei sattunut. Mukana oli rabbi Moshe Sternbuch, joka johtaa rabbiinista oikeusistuinta Israelissa. Myös Herodeksen portilla palestiinalaiset kivittivät vierailijoita. Poliisi pidätti 45-vuotiaan pohjoisosasta kotoisin olevan miehen, joka seurasi pyhiinvaeltajia, valokuvasi heitä ja solvasi heitä kehottaen poistumaan alueelta. Poliisi epäilee, että mies suunnitteli vahingoittavansa valokuvaamiaan ihmisiä. (INN)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130868

Monday, April 13, 2009

MAANANTAI 13.04.09
1. SE OLI SOTATOIMI, sanoi liikenneministeri Yisrael Katz Hizbullahin suunnittelemista terrori-iskuista egyptiläisiä kohteita vastaan Siinailla ja Suezin kanavalla. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah tunnusti avoimesti, että hänen lähettämiensä sekä Iranin vallankumouskaartin kouluttamien terroristien iskujen yhtenä pääkohteena olivat lomakeskukset, joita nimenomaan israelilaiset lomailijat suosivat Siinailla.
Katz lisäsi, että Nasrallah on ollut merkitty mies Libanonin kakkossodasta vuodesta 2006 lähtien, ja sanoi toivovansa, että ”kuka tahansa, joka tietää mitä pitää tehdä, asettaa Nasrallahin hänelle kuuluvaan paikkaan”.
EGYPTIN kabinettiministeri Mufed Shehab paljasti, että viranomaiset olivat takavarikoineet pidättämiltään terroristeilta pommivöitä ja pommintekotarpeita. Hän syytti heitä, että heidän tarkoituksensa oli ostaa alus aseitten kuljettamiseksi Jemenistä, Sudanista ja Somaliasta ja salakuljettaa ne maahan. He olivat ministerin mukaan tarkkailleet turisteja ja heidän lomailu-paikkojaan valmistellessaan iskuja niitä vastaan. Shehab mainitsi nimenomaan israelilaisten turistien suosimat lomailupaikat Siinailla. Heitä matkusti sinne 30 000 varoituksista huolimatta.
Egyptin hallituksen virallinen lehti al-Gomhouria kutsui artikkelissaan Nasrallahia ”apina-sheikiksi”, joka pilkkaa Egyptin turvallisuusjärjestöjä sekä surmaa sen asukkaita roistojen ja veteraani-rikollisten tapaan. Lehdessä varoitetaan, ettei Egypti suostu tähän ja ”jos hän ei lopeta rikollisia toimiaan, hän tulee palamaan”.
Lehden päätoimittaja Mohamed Ali Ibrahim kutsui Nasrallahia pääkirjoituksessaan, kuvan kanssa varustettuna, rikolliseksi, joka ei osaa katua tekojaan. Hän kyseli, eikö Nasrallah ole tietoinen, minkä jokainen egyptiläinen tietää, että hän on Iranin lakeija, ja että onko hänen tarkoituksenaan vetää Egyptiä selkkaukseen Iranin kanssa.
Israelin viranomaiset toteavat, että vaikka pidätetyt olivat uhanneet israelilaisia lomanviettäjiä, asia on kuitenkin Egyptin sisäinen asia, eikä vaadi lisätoimia. (JP)
2. Israelissa ei olla erityisen haltioituneita USA:n Lähi Idän erikoislähettilään George Mitchellin vierailun johdosta, jonka hän aloittaa torstaina. Uutislähteiden mukaan täällä ei myöskään haluta aloittaa mitään sanasotaa hänen kanssaan, vaan odotetaan asiapitoista yleiskeskustelua asioista. Israelin diplomaattilähteet uskovat, että myös Mitchellin tarkoituksena on saada suora kontakti Netanyahun hallituksen kanssa luodatakseen samalla, mikä pääministerin todellinen kanta on Lähi Idän tilanteeseen.
Mitchellin tarkoituksena on perustaa tukiasemansa Jerusalemiin, jossa hän tulee vierailemaan kolmen viikon välein. Siksi ei ole mitään syytä Jerusalemin hallituksen kiirehtiä asioita, vaan antaa keskusteluille aikaa ja perspektiiviä, on hallituksen kanta.
Netanyahu on useassa yhteydessä selittänyt, että hänen asettamansa tiimi tutkii asioita ja sitä, mitä aiemmin on sovittu ja mihin Livnin johtama keskusteluyhteys PA:n rauhan-keskustelijoitten kanssa on johtanut. Vasta näiden selvitysten jälkeen hän on valmis muodostamaan lopullisen kantansa, jota hän tulee toteuttamaan. Tämän vuoksi Netanyahu ei myöskään ole kiirehtinyt matkaansa Washingtoniin verratakseen muistiinpanojaan presidentti Obaman kanssa.
Sekä Jordanian kuningas Abdullah II että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas matkustavat tapaamaan USA:n presidenttiä huhtikuun loppupuolella. (JP)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ”otti puhelimen luurin kauniiseen käteensä” ja soitti pääministeri Benyamin Netanyahulle esittääkseen tälle pääsiäisajan hyvät toivotuksensa. Netanyahu oli silloin lomailemassa Pohjoisessa Ylä-Galileassa, vieraillen Tel Hazorissa, Korazimin muinaisessa synagogassa sekä Kapernaumissa.
Pääministerin kanslia kutsui puhelua ystävälliseksi ja lämpimäksi. Kumpikin osapuoli lupasi työskennellä rauhan edistämiseksi, Netanyahun muistuttaessa Abbasia, että he ovat aiemminkin toimineet yhteistoiminnassa ja että sitä on syytä jatkaa. He eivät kuitenkaan sopineet tapaamisesta. Abbas on useassa yhteydessä ulkomailla matkustellessaan esittänyt kriittisiä lausuntoja Israelin uudesta hallituksesta, varsinkin ulkoministeri Liebermanista. Samalla hän vaati Israelia tunnustamaan julkisesti kahden valtion periaatteen, tunnustamaan aiemmin tehdyt sopimukset sekä poistamaan tiesulkunsa ja turva-aitansa Länsirannalta.
Netanyahulla on rivi virallisia kutsuja eri puolille, joista USA:n lisäksi tärkeimpiä ovat vierailut Egyptissä sekä Venäjällä. (JP)
4. NELISENSATAA mielenosoittajaa, niiden joukossa Gush Katifin juutalaiskaupungeista karkotettuja, kokoontui lauantaina ja sunnuntaina Sderotiin osoittaakseen mieltään juutalaisten asukkaitten karkottamista vastaan Gazasta. Heillä ei aluksi ollut virallista lupaa kokoontumiseensa, mutta he saivat sen sunnuntaina, joten virallisesti kaikki oli kunnossa. Osa mielenosoittajista yritti päästä turva-aidan toiselle puolelle marssiakseen Gush Katifiin, mutta turvallisuusjoukot estivät sen pidättäen samalla seitsemän aktivistia. Kiryat Gatin maistraatti kritisoi poliisia kovin sanoin mielipiteen vapaan ilmaisemisen karkeasta loukkauksesta häiritsemällä ja keskeyttämällä rauhallisen mielenosoituskulkueen. Tuomari Nehamja Netzer sanoi vapauttaessaan poliisin pidättämät henkilöt, että poliisi oli ylittänyt valtuutensa. Netzer vertasi pidätyksiä niihin, joita suoritetaan ei-demokraattisissa valtioissa, ja varoitti tämän voivan johtaa pimeiden aikojen palaamisesta Israelin valtion alueelle.
Mielenosoittajia puolustanut asianajaja David Halevy totesi demokratian voittaneen, mutta oikeistosuuntaa edustava Itamar Ben-Gvir yritti turhaan muistella tapausta, jossa vasemmiston johtama mielenosoitus olisi estetty poliisin toimesta ennen sen alkamista muka ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.
Mielenosoittajat vaativat, että Israelin tulee rakentaa Gush Katifin tuhotut juutalaisyhteisöt uudelleen. Hamas on ottanut ne omaan käyttöönsä perustaen niihin terroristiensa koulutus ja harjoituskenttiä ja -rakennelmia. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Ilman miehistöä ollut kalastusalus lähestyi Israelin rannikkoa ja räjähti jonkin matkan päässä rannikolta. IDF uskoo, että kysymys oli terrori-iskusta, mutta että räjähdyspanokset syttyivät ennen aikojaan. (JP)
- Israelin presidentti Shimon Peres ylitti viikonvaihteen aikana rauhantekijän roolinsa esittäessään kovaa tekstiä Irania vastaan. Hän vaati, että jos Obaman aloittamat keskustelut Iranin kanssa eivät tuota tuloksia, Israel tulee iskemään sen ydinlaitoksia vastaan. Peres selitti Iranin kokoavan joukkoja Israelia vastaan, mutta samantapaista joukkojen kokoamista tapahtuu myös sitä vastaan. Hän sanoi sen, mitä tapahtui Egyptissä, muodostaneen kaikkien sunni-muslimien kiivaan vastustuksen kuten myös eurooppalaisten keskuudessa, ja ylipäätään niiden parissa, jotka pelkäävät ydinaseita ja terroria. Vaikka Peres uhkasi Israelin iskuilla, jos keskustelut epäonnistuvat, hän kuitenkin tunnusti, ettei Israel voi mennä sinne yksin eikä missään tapauksessa vastoin USA:n tahtoa. (JP)
- Egypti kehottaa saudeja toimimaan Fatahin ja Hamasin välisten erimielisyyksien tasoittamiseksi. Saudit suunnittelivat näiden ensimmäisen sovittelutilaisuuden, minkä seurauksena syntyi Fatahin ja Hamasin yhteishallitus. Sen kaaduttua saudit loukkaantuneina eivät tunne mitään erityistä intoa aloittaa uudet sovintokeskustelut. (JP)
- Poliisi pidätti joukon vasemmistolaisia ja ulkomaisia aktivisteja ns. Maon farmilla sunnuntaina Hebronin kukkuloilla. Heitä kokoontui sinne parikymmentä. Poliisi näytti heille dokumentin, jonka mukaan alue oli julistettu suljetuksi sotilasalueeksi ja antoi heille riittävän pitkän ajan poistua alueelta. Kun näin ei tapahtunut, poliisi pidätti kaksi ulkomaalaista toisten suostuessa poistumaan alueelta rauhallisesti. (JP)
- Olmert sai oikeusistuimelta luvan matkustaa Yhdysvaltoihin eturauhas-kasvaimiensa poistamista varten, minkä johdosta häntä vastaan nostettua oikeusprosessia jouduttiin siirtämään. Lääkärit ihmettelevät, miksi hänen tarvitsee matkustaa ulkomaille hoitoa varten, koska samaa hoitoa ja yhtä asianmukaista on saatavilla Israelissa. (JP)
- Obaman johtaja USA:n hallitus on kallistumassa Durban II rasismin vastaisen konferenssin osallistumisen kannalle. Israel on päättänyt boikotoida konferenssia, koska se kääntynee edellisen tapaan Israelin tuomioistuimeksi.
- Kerem Shalom ja Karni terminaalit Gazan ja Israelin rajalle avattiin tänään n. 70 rekka-auton kolonnaa varten, pääasiassa YK:n tarvikkeitten kuljettamista varten Gazan kaistalle. (INN)
- Yleiset puistot saadaan ainakin toistaiseksi kastella viimeisten sateitten hellittäessä pahinta veden puutetta. (INN)
- Intia laukaisee Israelin valmistaman 300 kiloa painavan vakoilusatelliitin ensi viikolla. Tämä tapahtuu maitten välille kehittyneen teknologian ja kaupan vaihdon puitteissa, missä varsinkin Israelin sotilaalliset tuotteet ovat merkittäviä, sillä niitä koskevat sopimukset nousevat miljooniin. Satelliitti toimii tutkan avulla pystyen lähettämään erittäin korkeatasoisia kuvia maahan kaikenlaisissa sääoloissa, yöllä ja päivällä.
- Iran on Debkafilen uutisen mukaan hylännyt YK:n turvallisuusneuvoston P5+1 tekemän tarjouksen keskustelujen aloittamiseksi Iranin ydinteollisuudesta. Iran pitää esitystä laittomana. Venäjän ulkoministeri Lavrov kertoi viime viikolla, että Venäjällä on kiinteät keskustelut Iranin kanssa sen ydinteollisuuden kytkemiseksi pelkästään rauhanomaiseen käyttöön. Nämä kaksi ilmoitusta ovat pahoin särkeneet presidentti Obaman suunnitelmat maitten välisten erimielisyyksien sopimisesta keskustelujen avulla.
Lämpötilat, Jsm: Ma: 15-26; Ti: 18-26; Ke: 12-32; To: 9-16; C-astetta, aluksi aurinkoista, sitten pilvistä ja ehkä sateitakin luvassa.

Sunday, April 12, 2009

SUNNUNTAI 12.04.09
1. PAINOSTUS Netanyahun hallitusta kohtaan kasvaa kaiken aikaa. Vuorossa olivat viikon lopun aikana Ammanissa tavanneet useiden arabimaitten korkeat viranomaiset. Pyöreän pöydän keskusteluja johti Jordanian kuningas Abdullah II, ja mukana oli myös PA:n edustajia, ainakin pääneuvottelija Israelin kanssa Saeb Erekatin lausunnosta päätellen.
Kuningas Abdullah II vaati Israelin ja palestiinalaisten välisten neuvottelujen välitöntä aloittamista, koska hänen mukaansa suotuisa aika on luisumasta käsistä. ”Perusteena tulee olla kahden valtion periaate Jordanjoen ja Välimeren välille”. Hän tähdensi alueellisen rauhan saavuttamista, arabien oikeuksien tunnustamista ja vakuutusta Palestiinan valtion perustamiseksi.
JORDANIAN ulkoministeri Nasser Judeh tähdensi keskustelujen perustamista arabisuunnitelman pohjalle, itsenäisen Palestiinan valtion perustamista sekä kaikenkattavan ja pysyvän ratkaisun löytämistä, joka lopettaa kaikki konfliktit alueella.
Jordanian kuningas Abdullah II lupasi toimittaa keskustelujen tulokset USA:n presidentti
Obamalle heidän tavatessaan lähiaikoina, joskin päivämäärä on vielä auki.
PA:N EDUSTAJA Saeb Erekat sanoi lauantaina, että Israelin hallituksen täytyy selvästi sitoutua kahden valtion perustamiseen, koska jos näin ei tapahdu, alue joutuu ääriainesten käsiin. Erekat ei yksilöinyt, keitä hän tarkoitti ääriaineksilla, mutta Fatahin suurimpana pelkona on ollut Hamasin vallan ulottuminen myös Länsirannalle.
Israelin kanta on, ettei Palestiinan kansa ole vielä valmis ottamaan vastuuta itsenäisen kansan johtamisesta, ja että Hamasin vallankaappaus tulee entistä todennäköisemmäksi, jos IDF vetää joukkonsa pois Juudeasta ja Samariasta. (haaretz)
2. EGYPTIN ja Hizbullahin välit ovat jännittymässä entistäkin kireämmiksi. Egyptin turvallisuusjoukkojen suorittamat epäiltyjen Hizbullahin edustajien pidätykset Siinailla ovat tuoneet päivänvaloon laajamittaisen sabotointisuunnitelman, jonka tarkoituksena oli horjuttaa Egyptin hallitusta. Egypti kertoi viikon lopulla pidättäneensä viime vuoden marraskuusta lähtien 49 Hizbullahin asiamiestä, joilla oli selkeät toimintasuunnitelmat. Edellisten lisäksi Egyptin viranomaiset pidättivät perjantaina 15 ihmistä, joita syytetään rakettien valmistamisesta, jotka oli tarkoitus salakuljettaa Gazan kaistalle. Reutersin uutisen mukaan viranomaiset olivat takavarikoineet rakettien ulkoisiin kuoriin tarkoitettuja metalliputkia metalliverstaasta Sheikh Zuwayedissä, kaupungissa, joka sijaitsee Siinain niemimaalla lähellä Rafahin terminaalia Siinain ja Gazan välillä. Pidätettyjen joukossa oli verstaan johtaja ja työntekijöitä sekä autonkuljettajia, joiden tehtävänä oli kuljettaa putket lähelle rajaa.
EGYPTIN JOHTO reagoi vihaisesti Hizbullahin pääsihteerin Nasrallahin äskeiseen lausuntoon, jossa hän tunnustaa avoimesti avustavansa Hamasia. Hänen haastattelulausuntonsa julkistettiin lontoolaisessa arabipäivälehdessä Asharg Al-Awsat. Egyptin viranomaiset selittivät vastineessaan, että Nasrallah haluaa vetää Egyptin Libanonin kaltaiseen tilanteeseen salliessaan asiamiestensä mennä Egyptiin ”saatanallisissa päämäärissä”. ”Egypti ei ole pelialue, jolla ulkopuoliset voivat vapaasti pelata. Egypti rakentaa valtiotaan asettaen ovenvartijat sisääntuloteilleen”, he selittivät. (JP)
3. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah vakuutti televisioidussa puheessaan perjantaina, että Egyptin pidättämät miehet toimivat pelkästään Hamasin avustustoimissa toimittamalla sille sen tarvitsemia aseita ja muita varusteita, mutta hän kiisti, että miehillä olisi ollut mitään suunnitelmia tai annettuja tehtäviä Egyptin turvallisuutta, henkilöitä tai Egyptin intressejä vastaan. Hän sanoi, että marraskuun 19. pidätetty Sami Shehab toimi pelkästään logistisissa tehtävissä Gazan palestiinalaisten auttamiseksi. Hän syytti Egyptin viranomaisia Egyptin kansan kiihottamisesta Hizbullahia vastaan. Hän kielsi syytteet, että hänen järjestöllään olisi soluja Libanonin ulkopuolella tai että hän haluaa levittää shia-muslimien ideologiaa Egyptiin.
Hizbullah syytti Syyrian, Iranin ja Qatarin ohella Egyptiä siitä, että se piti Rafahin terminaalin suljettuna Israelin operaatio Cast Lead aikana ”pakottaen Hamasin taistelemaan IDF:n ylivoimaa vastaan paljain käsin”, kuten hän sanoi. Egyptin viranomaiset ovat pidätettyjen tunnustuksiin perustuen kertoneet, että heillä oli aivan toisenlaiset tehtäväkuvaukset Egyptin maaperällä, kuin mitä Nasrallah antaa ymmärtää, kuten edellisessä raportissa kerrottiin.
Tähän liittyvät olennaisesti Sudanissa IAF:n tuhoamat – kuten väitetään – aserekat, jotka olivat kuljettamassa suuria määriä tehokkaita aseita Hamasille Gazaan.
Olemmeko lähestymässä aikaa josta Daniel kertoo näin:
”Mutta lopun ajalla Etelän kuningas iskee yhteen hänen (Pohjan kuninkaan) kanssaan. Ja Pohjan kuningas käy tämän kimppuun vaunuilla ja ratsuilla ja monilla laivoilla, hyökkää hänen maihinsa, tulvana leviten niiden ylitse.” (Dan.11:40) Englantilainen käännös: ”Ja lopun aikana etelän kuningas tölväisee häntä: ja pohjoisen kuningas tulee häntä vastaan kuin pyörremyrsky, vaunuilla ja ratsumiehillä ja monilla laivoilla, ja hän hyökkää moniin maihin levittäytyen ja kulkien niiden ylitse.” (kuningas Jaakon käännös)
4. ISRAELIN viranomaiset pelkäävät, että Puolan virallinen ilmoitus Libanonissa olevien UNIFIL-joukkojensa vetämisestä kotiin vuoden loppuun mennessä voi aiheuttaa ketjureaktion, mikä merkitsisi YK:n alaisten UNIFIL-joukkojen toiminnan lakkaamista Libanonissa. Puolalla on Libanonissa 800 miestä. Puolan puolustusministeri Bogdan Klich selitti, että Puola on entistä tiiviimmin antautumassa Naton ja EU:n alaisiin tehtäviin, minkä johdosta se haluaa lopettaa osallistumisensa samaan aikaan YK:n joukoissa.
Puolan puolustusministeri lausuntoon lienee vaikuttanut USA:n painostus, että Nato ottaisi entistä suuremman roolin Afganistanin taisteluissa. Puolalla on 1600 miestä Afganistanissa ja se suunnittelee lähettävänsä toiset 2000 miestä sinne vuoden loppuun mennessä. Raporttien mukaan päätös puolalaisten joukkojen lisäämiseksi Afganistanissa tehtiin viime vuonna elokuussa pidettävien presidentin vaalien johdosta . Päätös tehtiin siksi, että Talibanin painostuksen uskotaan huolestuttavasti lisääntyvän nimenomaan Puolan valvomalla Ghazni-provinssin lohkolla vaalien aikana.
ISRAELIN viranomaiset pelkäävät, että Espanjan, Italian ja Ranskan joukot voidaan vetää pois Libanonista jo ennen niiden elokuussa loppuvaa toimikautta. Vaikka Israelin viranomaiset ovat toistuvasti esittäneet kärkevääkin kritiikkiä UNIFIL-joukkojen tehokkuudesta Libanonissa, niiden vetäminen pois kokonaan aiheuttaisi pahan tyhjiön alueella, jonka Iranin ja Syyrian tukemat Hizbullah ja muut terrorijärjestöt mielihyvin täyttäisivät. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Egypti aikoo syyttää Hizbullahin pääsihteeriä sheikki Hassan Nasrallahia laittomasta toiminnasta Egyptiä vastaan lähettämällä agenttejaan sen alueelle, mikä on Egyptin lain mukaan rangaistavaa. Egyptin kansanedustajien parissa vaaditaan hänen pidättämistään. (INN)
- El Salvador aikoo seurata Israelin esimerkkiä erämaa-alueittensa kultivoimisesta ja metsittämisestä voidakseen haalia maasta ulkomaille muuttaneita kansalaisiaan palaamaan kotimaahansa. Israel on monella alalla osoittanut luovuutensa ja innovaatiokykynsä raunioituneen ja piikkipensaita kasvaneen maan elvyttämiseksi muinaiseen kukoistukseensa. (Jes.7:24; 55:13) (INN)
- PA:n Moskovan lähettiläs, jonka Abbas erotti äskettäin siksi, että hän osallistui Hamasin järjestämään mielenosoitukseen ja ”tuhlasi aikaansa käymällä kulttuuri-tilaisuuksissa”, lähetti kirjeen Abbasille, jossa hän sanoo Palestiinan kansan tarvitsevan paremman johon, kuin mitä nykyinen on. (INN)
- USA:n presidentti käyttänee edeltäjiensä tapaan oikeuttaan siirtää PLO:n toimiston sulkemisen New Yorkissa toistuvista vaatimuksista huolimatta. (INN)
- YK:n turvallisuusneuvoston uskotaan tuomitsevan Pohjois-Korean äskeisen ballistisen raketin laukaisemisen vastoin naapurivaltioitten toiveita. USA:n taholta ilmoitetaan, että koe luultavasti epäonnistui, jos sen tarkoituksena oli lähettää satelliitti avaruuteen. Toisaalta Japani ja USA epäonnistuivat yrityksessään ampua raketti alas. Tapaus on herättänyt huolta Israelissa, koska Pohjois-Korea toimii läheisesti Iranin ja Syyrian kanssa. (INN)
- Egyptin viranomaiset ilmoittivat lauantaina, että ne olivat takavarikoineet palestiinalaiselta mieheltä 2 miljoonaa USD käteistä, jota hän oli salakuljettamassa Gazaan. (INN)
- Tel Avivin Ha-Shalom kadun päässä olevaa kioskia vastaan tehtiin lauantai-yönä kranaattihyökkäys. Kukaan ei loukkaantunut eikä kioski kärsinyt sanottavia vaurioita. (INN)
- Israelin arkeologit arvioivat, että paikka, jossa Pontius Pilatus tuomitsi Jeesuksen kuolemaan ristillä, oli vanhankaupungin etelämuurin luona, lähellä nykyistä Davidin tornia. Alue toimii nyt armenialaisalueen paikoitustilana. Siitä on löydetty kivilaatoitus, mihin sana ”gabbata” viittaa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1077926.html
- Debkafile kertoo artikkelissaan, että Iranilla oli paljon laajemmat tavoitteet Siinailla ja Suezin kanavan varrella, josta sen agentit vuokrasivat taloja ja asuntoja, kuin mitä Egyptin julkisuuteen annetuista tiedoista selviää. Iranin päämääränä oli tukkia saudien ja länsivaltain laivaliikenne Suezin kanavan kautta, mikäli USA tai Israel iskee Iranin ydinvoimaloihin. Artikkelissa arvioidaan, että sekä USA:n että Israelin tiedustelu oli mukana terrorisolujen paljastamisessa Siinailla. Egyptillä oli vaikeuksia tunnustaa, että kolmen vuoden ajan Iranin salaiset agentit toimivat sen maaperällä.
- http://www.debka.com/article.php?aid=1385
- Israelissa lasketaan olevan yli 100 000 vierasta laitonta ulkomaalaista, joitten karkottamista maasta ulko- ja sisäministeriö yhdessä tutkivat. (ynetnews)
- Shimon Shiran haavoittui 7 vuotta sitten Haifan pommituksissa. Seitsemän vuotta hän taisteli vammojaan vastaan, mutta ei jaksanut enää. (ynetnews)
- Ateistit ja äärisuunnan vasemmistolaiset pyytävät paavia, että hän Israelin vierailunsa yhteydessä vierailisi myös Ramallahissa. Useimmat pyynnön allekirjoittajat ovat roomalaiskatolisia, mutta myös buddisteja, muslimeja, ateisteja ja humanitäärisiä ryhmiä on mukana. (ynetnews)
- Venäjä aikoo ostaa Israelissa valmistettuja miehittämättömiä pienkoneita (UAV) joitten valmistamisessa Israel on maailman kärjessä. Venäjän armeija havaitsi näitten koneitten käyttökelpoisuuden Georgian sodan aikana.
Georgian armeijalla oli näitä Israelin valmistamia koneita. (ynetnews)