Posts

Showing posts from April 12, 2009
PERJANTAI 17.04.09
1. USA:N erikoislähettiläs George Mitchell, joka raportoi suoraan Obamalle, kertoi eilen keskusteltuaan pääministeri Benyamin Netanyahun kanssa, että USA haluaa kaksi valtiota Jordanjoen ja Välimeren välille. Hän lisää tähän presidentti Bushin aikoinaan keksimän haaveellisen lisäyksen, miten nämä kaksi kansaa sitten eläisivät rauhassa ja turvallisina rinnakkain. Mitäpä tuohon voi lisätä kuin mitä profeetta Jeremia sanoi kuultuaan väärän profeetta Hananjan ennustavan rauhanajan koittavan ylivoimaisen vihollisen kolkutellessa jo Jerusalemin portteja ennen lopullista kuristusotettaan kaupungista ja sen tuhoamista: ”Amen. Niin Herra tehköön. Täyttäköön Herra sinun sanasi, jotka olet ennustanut ja palauttakoon Herran Temppelin astiat ja kaikki pakkosiirtolaiset Baabelista tähän paikkaan”. (Jer.28:6)
Mutta Hananjan sana ei tullut Jumalalta, vaan hänen oman sielunsa voimasta.
Kas tässä Mitchellin sanoma Israelille keskusteltuaan ulkoministeri Avigdor Liebermanin kan…
TORSTAI 16.04.09
1. EILEN keskiviikkona oli juutalaisen pessah-viikon viimeinen eli kahdeksas päivä, joka on erikoissapatti. Siksi raporttia ei myöskään ilmestynyt, mutta nyt elämä palaa normaaliksi.
Ilma on muuttunut helteen jälkeen pilviseksi ja epävakaaksi, pohjoisessa on satanut lunta. Meillä ei sentään saatu lunta, mutta viileää on; tänään 15 astetta päivällä, huomenna 12 ja sapattina 14, eli lämpötila alkanee hiljalleen nousta, joskin yölämpötila pysyttelee 8 asteen tienoilla. Jos on tuulta, se tuntuu jo kovin viileältä, myös sisällä asunnoissa. Tuuli on tänään kova täällä Kastellinkin alueella muovipussien lennellessä tuulen mukana. Etelässä monet ihmiset saivat haavoja tuulen tempoessa erilaisia esineitä mukaansa. Suolamerellä eräässä hotellissa 11 ihmistä haavoittui myrskytuulen rikkoessa suuren ikkunan.
2. EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit murjottaa edelleen Libin, eli Liebermanin, Mubarakia halventavien lausuntojen johdosta ja siksi, että Libi kerran suo…
TIISTAI 14.04.09
1. EGYPTIN turvallisuusjoukot jatkavat Siinailla epäiltyjen terroristien etsimistä. Niiden joukossa uskotaan olevan 10 libanonilaista ja kolme sudanilaista. Tiedot lienee saatu kiinni saaduilta terroristeilta. Poliisi teki yllätysratsian 500 miehen voimalla lomanvietto paikkana tunnettua al-Nakhlan kaupunkia lähellä oleviin beduiinikyliin, joissa he uskoivat sijainneen terroristien johtokeskuksen. Joukot eivät löytäneet kylistä mitään, ja paikalliset beduiinit esittivät katkeraa kritiikkiä sopimusten rikkomisesta, joitten mukaan poliisi ilmoittaa etukäteen tunkeutumisestaan heidän alueilleen. Beduiinit uhkaavat sulkea alueet kokonaan Egyptin turvallisuusjoukoilta. Epäluuloinen ja hauras yhteiselo beduiiniheimojen ja Egyptin turvallisuusjoukkojen välillä on perustunut keskinäisiin sopimuksiin. Egyptin turvallisuusjoukot ovat tietoisia heimojen harjoittamasta huumeiden salakuljetuksesta, kuten myös siitä, että he kuljettavat Hamasin aseita ja räjähteitä Gazan raj…
MAANANTAI 13.04.09
1. SE OLI SOTATOIMI, sanoi liikenneministeri Yisrael Katz Hizbullahin suunnittelemista terrori-iskuista egyptiläisiä kohteita vastaan Siinailla ja Suezin kanavalla. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah tunnusti avoimesti, että hänen lähettämiensä sekä Iranin vallankumouskaartin kouluttamien terroristien iskujen yhtenä pääkohteena olivat lomakeskukset, joita nimenomaan israelilaiset lomailijat suosivat Siinailla.
Katz lisäsi, että Nasrallah on ollut merkitty mies Libanonin kakkossodasta vuodesta 2006 lähtien, ja sanoi toivovansa, että ”kuka tahansa, joka tietää mitä pitää tehdä, asettaa Nasrallahin hänelle kuuluvaan paikkaan”.
EGYPTIN kabinettiministeri Mufed Shehab paljasti, että viranomaiset olivat takavarikoineet pidättämiltään terroristeilta pommivöitä ja pommintekotarpeita. Hän syytti heitä, että heidän tarkoituksensa oli ostaa alus aseitten kuljettamiseksi Jemenistä, Sudanista ja Somaliasta ja salakuljettaa ne maahan. He olivat ministerin mukaan tarkk…
SUNNUNTAI 12.04.09
1. PAINOSTUS Netanyahun hallitusta kohtaan kasvaa kaiken aikaa. Vuorossa olivat viikon lopun aikana Ammanissa tavanneet useiden arabimaitten korkeat viranomaiset. Pyöreän pöydän keskusteluja johti Jordanian kuningas Abdullah II, ja mukana oli myös PA:n edustajia, ainakin pääneuvottelija Israelin kanssa Saeb Erekatin lausunnosta päätellen.
Kuningas Abdullah II vaati Israelin ja palestiinalaisten välisten neuvottelujen välitöntä aloittamista, koska hänen mukaansa suotuisa aika on luisumasta käsistä. ”Perusteena tulee olla kahden valtion periaate Jordanjoen ja Välimeren välille”. Hän tähdensi alueellisen rauhan saavuttamista, arabien oikeuksien tunnustamista ja vakuutusta Palestiinan valtion perustamiseksi.
JORDANIAN ulkoministeri Nasser Judeh tähdensi keskustelujen perustamista arabisuunnitelman pohjalle, itsenäisen Palestiinan valtion perustamista sekä kaikenkattavan ja pysyvän ratkaisun löytämistä, joka lopettaa kaikki konfliktit alueella.
Jordanian kuningas…