MAANANTAI 13.04.09
1. SE OLI SOTATOIMI, sanoi liikenneministeri Yisrael Katz Hizbullahin suunnittelemista terrori-iskuista egyptiläisiä kohteita vastaan Siinailla ja Suezin kanavalla. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah tunnusti avoimesti, että hänen lähettämiensä sekä Iranin vallankumouskaartin kouluttamien terroristien iskujen yhtenä pääkohteena olivat lomakeskukset, joita nimenomaan israelilaiset lomailijat suosivat Siinailla.
Katz lisäsi, että Nasrallah on ollut merkitty mies Libanonin kakkossodasta vuodesta 2006 lähtien, ja sanoi toivovansa, että ”kuka tahansa, joka tietää mitä pitää tehdä, asettaa Nasrallahin hänelle kuuluvaan paikkaan”.
EGYPTIN kabinettiministeri Mufed Shehab paljasti, että viranomaiset olivat takavarikoineet pidättämiltään terroristeilta pommivöitä ja pommintekotarpeita. Hän syytti heitä, että heidän tarkoituksensa oli ostaa alus aseitten kuljettamiseksi Jemenistä, Sudanista ja Somaliasta ja salakuljettaa ne maahan. He olivat ministerin mukaan tarkkailleet turisteja ja heidän lomailu-paikkojaan valmistellessaan iskuja niitä vastaan. Shehab mainitsi nimenomaan israelilaisten turistien suosimat lomailupaikat Siinailla. Heitä matkusti sinne 30 000 varoituksista huolimatta.
Egyptin hallituksen virallinen lehti al-Gomhouria kutsui artikkelissaan Nasrallahia ”apina-sheikiksi”, joka pilkkaa Egyptin turvallisuusjärjestöjä sekä surmaa sen asukkaita roistojen ja veteraani-rikollisten tapaan. Lehdessä varoitetaan, ettei Egypti suostu tähän ja ”jos hän ei lopeta rikollisia toimiaan, hän tulee palamaan”.
Lehden päätoimittaja Mohamed Ali Ibrahim kutsui Nasrallahia pääkirjoituksessaan, kuvan kanssa varustettuna, rikolliseksi, joka ei osaa katua tekojaan. Hän kyseli, eikö Nasrallah ole tietoinen, minkä jokainen egyptiläinen tietää, että hän on Iranin lakeija, ja että onko hänen tarkoituksenaan vetää Egyptiä selkkaukseen Iranin kanssa.
Israelin viranomaiset toteavat, että vaikka pidätetyt olivat uhanneet israelilaisia lomanviettäjiä, asia on kuitenkin Egyptin sisäinen asia, eikä vaadi lisätoimia. (JP)
2. Israelissa ei olla erityisen haltioituneita USA:n Lähi Idän erikoislähettilään George Mitchellin vierailun johdosta, jonka hän aloittaa torstaina. Uutislähteiden mukaan täällä ei myöskään haluta aloittaa mitään sanasotaa hänen kanssaan, vaan odotetaan asiapitoista yleiskeskustelua asioista. Israelin diplomaattilähteet uskovat, että myös Mitchellin tarkoituksena on saada suora kontakti Netanyahun hallituksen kanssa luodatakseen samalla, mikä pääministerin todellinen kanta on Lähi Idän tilanteeseen.
Mitchellin tarkoituksena on perustaa tukiasemansa Jerusalemiin, jossa hän tulee vierailemaan kolmen viikon välein. Siksi ei ole mitään syytä Jerusalemin hallituksen kiirehtiä asioita, vaan antaa keskusteluille aikaa ja perspektiiviä, on hallituksen kanta.
Netanyahu on useassa yhteydessä selittänyt, että hänen asettamansa tiimi tutkii asioita ja sitä, mitä aiemmin on sovittu ja mihin Livnin johtama keskusteluyhteys PA:n rauhan-keskustelijoitten kanssa on johtanut. Vasta näiden selvitysten jälkeen hän on valmis muodostamaan lopullisen kantansa, jota hän tulee toteuttamaan. Tämän vuoksi Netanyahu ei myöskään ole kiirehtinyt matkaansa Washingtoniin verratakseen muistiinpanojaan presidentti Obaman kanssa.
Sekä Jordanian kuningas Abdullah II että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas matkustavat tapaamaan USA:n presidenttiä huhtikuun loppupuolella. (JP)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ”otti puhelimen luurin kauniiseen käteensä” ja soitti pääministeri Benyamin Netanyahulle esittääkseen tälle pääsiäisajan hyvät toivotuksensa. Netanyahu oli silloin lomailemassa Pohjoisessa Ylä-Galileassa, vieraillen Tel Hazorissa, Korazimin muinaisessa synagogassa sekä Kapernaumissa.
Pääministerin kanslia kutsui puhelua ystävälliseksi ja lämpimäksi. Kumpikin osapuoli lupasi työskennellä rauhan edistämiseksi, Netanyahun muistuttaessa Abbasia, että he ovat aiemminkin toimineet yhteistoiminnassa ja että sitä on syytä jatkaa. He eivät kuitenkaan sopineet tapaamisesta. Abbas on useassa yhteydessä ulkomailla matkustellessaan esittänyt kriittisiä lausuntoja Israelin uudesta hallituksesta, varsinkin ulkoministeri Liebermanista. Samalla hän vaati Israelia tunnustamaan julkisesti kahden valtion periaatteen, tunnustamaan aiemmin tehdyt sopimukset sekä poistamaan tiesulkunsa ja turva-aitansa Länsirannalta.
Netanyahulla on rivi virallisia kutsuja eri puolille, joista USA:n lisäksi tärkeimpiä ovat vierailut Egyptissä sekä Venäjällä. (JP)
4. NELISENSATAA mielenosoittajaa, niiden joukossa Gush Katifin juutalaiskaupungeista karkotettuja, kokoontui lauantaina ja sunnuntaina Sderotiin osoittaakseen mieltään juutalaisten asukkaitten karkottamista vastaan Gazasta. Heillä ei aluksi ollut virallista lupaa kokoontumiseensa, mutta he saivat sen sunnuntaina, joten virallisesti kaikki oli kunnossa. Osa mielenosoittajista yritti päästä turva-aidan toiselle puolelle marssiakseen Gush Katifiin, mutta turvallisuusjoukot estivät sen pidättäen samalla seitsemän aktivistia. Kiryat Gatin maistraatti kritisoi poliisia kovin sanoin mielipiteen vapaan ilmaisemisen karkeasta loukkauksesta häiritsemällä ja keskeyttämällä rauhallisen mielenosoituskulkueen. Tuomari Nehamja Netzer sanoi vapauttaessaan poliisin pidättämät henkilöt, että poliisi oli ylittänyt valtuutensa. Netzer vertasi pidätyksiä niihin, joita suoritetaan ei-demokraattisissa valtioissa, ja varoitti tämän voivan johtaa pimeiden aikojen palaamisesta Israelin valtion alueelle.
Mielenosoittajia puolustanut asianajaja David Halevy totesi demokratian voittaneen, mutta oikeistosuuntaa edustava Itamar Ben-Gvir yritti turhaan muistella tapausta, jossa vasemmiston johtama mielenosoitus olisi estetty poliisin toimesta ennen sen alkamista muka ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.
Mielenosoittajat vaativat, että Israelin tulee rakentaa Gush Katifin tuhotut juutalaisyhteisöt uudelleen. Hamas on ottanut ne omaan käyttöönsä perustaen niihin terroristiensa koulutus ja harjoituskenttiä ja -rakennelmia. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Ilman miehistöä ollut kalastusalus lähestyi Israelin rannikkoa ja räjähti jonkin matkan päässä rannikolta. IDF uskoo, että kysymys oli terrori-iskusta, mutta että räjähdyspanokset syttyivät ennen aikojaan. (JP)
- Israelin presidentti Shimon Peres ylitti viikonvaihteen aikana rauhantekijän roolinsa esittäessään kovaa tekstiä Irania vastaan. Hän vaati, että jos Obaman aloittamat keskustelut Iranin kanssa eivät tuota tuloksia, Israel tulee iskemään sen ydinlaitoksia vastaan. Peres selitti Iranin kokoavan joukkoja Israelia vastaan, mutta samantapaista joukkojen kokoamista tapahtuu myös sitä vastaan. Hän sanoi sen, mitä tapahtui Egyptissä, muodostaneen kaikkien sunni-muslimien kiivaan vastustuksen kuten myös eurooppalaisten keskuudessa, ja ylipäätään niiden parissa, jotka pelkäävät ydinaseita ja terroria. Vaikka Peres uhkasi Israelin iskuilla, jos keskustelut epäonnistuvat, hän kuitenkin tunnusti, ettei Israel voi mennä sinne yksin eikä missään tapauksessa vastoin USA:n tahtoa. (JP)
- Egypti kehottaa saudeja toimimaan Fatahin ja Hamasin välisten erimielisyyksien tasoittamiseksi. Saudit suunnittelivat näiden ensimmäisen sovittelutilaisuuden, minkä seurauksena syntyi Fatahin ja Hamasin yhteishallitus. Sen kaaduttua saudit loukkaantuneina eivät tunne mitään erityistä intoa aloittaa uudet sovintokeskustelut. (JP)
- Poliisi pidätti joukon vasemmistolaisia ja ulkomaisia aktivisteja ns. Maon farmilla sunnuntaina Hebronin kukkuloilla. Heitä kokoontui sinne parikymmentä. Poliisi näytti heille dokumentin, jonka mukaan alue oli julistettu suljetuksi sotilasalueeksi ja antoi heille riittävän pitkän ajan poistua alueelta. Kun näin ei tapahtunut, poliisi pidätti kaksi ulkomaalaista toisten suostuessa poistumaan alueelta rauhallisesti. (JP)
- Olmert sai oikeusistuimelta luvan matkustaa Yhdysvaltoihin eturauhas-kasvaimiensa poistamista varten, minkä johdosta häntä vastaan nostettua oikeusprosessia jouduttiin siirtämään. Lääkärit ihmettelevät, miksi hänen tarvitsee matkustaa ulkomaille hoitoa varten, koska samaa hoitoa ja yhtä asianmukaista on saatavilla Israelissa. (JP)
- Obaman johtaja USA:n hallitus on kallistumassa Durban II rasismin vastaisen konferenssin osallistumisen kannalle. Israel on päättänyt boikotoida konferenssia, koska se kääntynee edellisen tapaan Israelin tuomioistuimeksi.
- Kerem Shalom ja Karni terminaalit Gazan ja Israelin rajalle avattiin tänään n. 70 rekka-auton kolonnaa varten, pääasiassa YK:n tarvikkeitten kuljettamista varten Gazan kaistalle. (INN)
- Yleiset puistot saadaan ainakin toistaiseksi kastella viimeisten sateitten hellittäessä pahinta veden puutetta. (INN)
- Intia laukaisee Israelin valmistaman 300 kiloa painavan vakoilusatelliitin ensi viikolla. Tämä tapahtuu maitten välille kehittyneen teknologian ja kaupan vaihdon puitteissa, missä varsinkin Israelin sotilaalliset tuotteet ovat merkittäviä, sillä niitä koskevat sopimukset nousevat miljooniin. Satelliitti toimii tutkan avulla pystyen lähettämään erittäin korkeatasoisia kuvia maahan kaikenlaisissa sääoloissa, yöllä ja päivällä.
- Iran on Debkafilen uutisen mukaan hylännyt YK:n turvallisuusneuvoston P5+1 tekemän tarjouksen keskustelujen aloittamiseksi Iranin ydinteollisuudesta. Iran pitää esitystä laittomana. Venäjän ulkoministeri Lavrov kertoi viime viikolla, että Venäjällä on kiinteät keskustelut Iranin kanssa sen ydinteollisuuden kytkemiseksi pelkästään rauhanomaiseen käyttöön. Nämä kaksi ilmoitusta ovat pahoin särkeneet presidentti Obaman suunnitelmat maitten välisten erimielisyyksien sopimisesta keskustelujen avulla.
Lämpötilat, Jsm: Ma: 15-26; Ti: 18-26; Ke: 12-32; To: 9-16; C-astetta, aluksi aurinkoista, sitten pilvistä ja ehkä sateitakin luvassa.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020