PERJANTAI 17.04.09
1. USA:N erikoislähettiläs George Mitchell, joka raportoi suoraan Obamalle, kertoi eilen keskusteltuaan pääministeri Benyamin Netanyahun kanssa, että USA haluaa kaksi valtiota Jordanjoen ja Välimeren välille. Hän lisää tähän presidentti Bushin aikoinaan keksimän haaveellisen lisäyksen, miten nämä kaksi kansaa sitten eläisivät rauhassa ja turvallisina rinnakkain. Mitäpä tuohon voi lisätä kuin mitä profeetta Jeremia sanoi kuultuaan väärän profeetta Hananjan ennustavan rauhanajan koittavan ylivoimaisen vihollisen kolkutellessa jo Jerusalemin portteja ennen lopullista kuristusotettaan kaupungista ja sen tuhoamista: ”Amen. Niin Herra tehköön. Täyttäköön Herra sinun sanasi, jotka olet ennustanut ja palauttakoon Herran Temppelin astiat ja kaikki pakkosiirtolaiset Baabelista tähän paikkaan”. (Jer.28:6)
Mutta Hananjan sana ei tullut Jumalalta, vaan hänen oman sielunsa voimasta.
Kas tässä Mitchellin sanoma Israelille keskusteltuaan ulkoministeri Avigdor Liebermanin kanssa: ”Toistin ulkoministerille, että USA:n politiikka pitää parempana – Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia koskien – kahden valtion ratkaisua, joka mahdollistaa Palestiinan valtion elävän rauhassa Israelin juutalaisen valtion rinnalla, ja että me odotamme saavuttavamme kaikenkattavan rauhan koko alueella.”
Mistä lähteestä tämä sanoma tullee?
H Keinon ja T Lazaroff, jotka kynäilivät JP:n asiaa koskevan artikkelin, kehottavat lukijoita huomioimaan Mitchellin sanomaan sisältyvän tunnustuksen ”Israelin juutalaisesta valtiosta”. Tämä on jotain sellaista, mitä Hamas ei voine koskaan tunnustaa, ja jota – kuten Israelin olemassaoloakaan - ei myöskään Fatah ole Mohammed Dahlanin todistuksen mukaan koskaan tunnustanut.
Mutta taas Jeremian sanoin: ”Voiko etiopialainen muuttaa ihonsa ja pantteri pilkkunsa?” (Jer.13:23) Voisiko joskus tapahtua sellainen ihme, että Palestiinan kansa luopuisi vihan kylvöstään juutalaisia vastaan ja alkaisi kasvattaa uutta sukupolvea, joka suostuu asumaan rauhassa juutalaisen kansan rinnalla? Mutta voidakseen joskus toteutua, tuon ihmeen tulisi joskus alkaa, eli PA:n tulisi luopua lastensa kouluttamisesta vihaamaan ja tappamaan juutalaisia jopa oman nuoren elämänsä uhraten. Tätä kaikkea vaadittiin jo Oslon sopimuksissa 15 vuotta sitten ja kaikissa sen jälkeisissä sopimuksissa tai niiden luonnoksissa ilman näkyvää muutosta. Se on mahdollista, kuten Israelin arabien esimerkki Israelin sisällä osoittaa muutaman äärijärjestön levittämästä kiihotuksesta huolimatta, mutta ilmeisesti tämän PA:n johtavan sukupolven tulee poistua ja korvautua uudella. (JP)
2. MITCHELLIN sanoman taustalla on, kuten kommentoijat huomauttavat ja Mitchellkin vihjaa, Obaman suunnitelma laajasta Lähi Idän rauhansuunnitelmasta. Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaiseminen on tässä vain yksi sivujuoni, mutta sellaisena kuitenkin tärkeä, koska se koskettelee islamin käsitystä Lähi Idän maitten pyhyydestä, jonne läntiset ”ristiretkeläiset” ovat työntäneet Israelin vääräuskoisen valtion kuin etuvartioasemana. Tämän ajatuskuvion mukaan juutalaiset pelkällä läsnäolollaan häpäisevät islamin pyhää aluetta. Sillä, että tämä maarääpäle oli täysin takapajuinen, Ottoman-hallituksen takamaata ja sellaisena hyljeksitty ja unohdettu ennen juutalaisten maahanmuuttajien nostaessa muinaisen maansa sen alennustilasta, ei ole mitään merkitystä, kuten ei silläkään, että Israelin rinnalla palestiinalaisten asumat alueet tulisivat kokemaan ennen näkemättömän kehityksen ja uudistuksen, kuten on tapahtunut Israelin valtion virallisella alueella asuville muslimiarabeille. Obaman suunnitelma koskettelee kuitenkin alueita, ei yksittäisiä kansoja.
Lienee väärin vetää tästä turhan kiireisiä johtopäätöksiä, mutta ei voi välttyä käsitykseltä, että Obaman hallituksen politiikka tuskin huomioi alueen erikoispiirteitä. Mitchellin lausunnon loppuosa viittaa tähän rauhantilan saavuttamiseen koko Lähi Idän alueella. Obaman hallitus näyttää lähtevän toteamuksesta, että Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaiseminen on avain laajemmalle sopimukselle. Se on kuin kivi kengässä, joka häiritsee rauhallista kävelytahtia juoksemisesta puhumattakaan. Lieneekö tässä kehittymässä laaja Lähi Itää ja Israelia koskeva sopimus, kuten profeetta Danielille näytettiin? (Dan.9:27)(JP)
3. EGYPTIN turvallisuusjoukkojen pidättämien terrorismista epäiltyjen kuulusteluissa on paljastunut hälyttäviä uutisia. Pidätettyjen 49:n joukossa oli kaksi Mahmoud Abbasin johtaman Fatahin jäsentä. He olivat siinä joukossa, joka kansanjoukkojen murtaessa Gazan ja Siinain välisen muurin monesta kohtaa, ryntäsi suurena massana Egyptin puolelle rajavartijain katsellessa toimettomina sivusta. Egyptin poliisi pidätti heidät silloin mutta palautti heidät takaisin Gazaan. Näillä kahdella oli kuitenkin tehtävä suoritettavana, minkä he olivat sopineet Shehabin kanssa Siinailla, ja siksi he soluttautuivat tunnelin kautta takaisin Egyptin puolelle ja liittyivät Shehabin joukkoihin. Siellä heitä koulutettiin ja varustettiin terrori-iskua varten Israelissa; yhtenä kohteena oli Tel Aviv, jossa heidän oli tarkoitus suorittaa massiivinen itsemurhaisku. Asiasta kertoi egyptiläinen riippumaton lehti Al-Masry Al-Youm torstaina.
Hizbullahin apulaisjohtaja sheikki Mahmoud Qamari kertoi islamin online-sivulla, ettei Hizbullah tunne tarvetta pyydellä anteeksi osallisuuttaan egyptiläisten poliisien pidättämien miesten toimiin. Hän väitti niiden olleen Siinailla pelkästään auttamassa Hamasin asehankinnoissa toisen arabimaan kautta. Kaksi terrori-iskun suunnittelusta pidätettyä Fatahin miestä kertoivat suunnitelleensa matkustaa Sudaniin ja Libanoniin saadakseen koulutusta marttyyri-operaatiota varten Israelissa, joko Jerusalemissa tai Tel Avivissa, kuten Al-Masry Al-Youm kertoi. He liittyivät soluun tavattuaan Hizbullahin jäsenen Sami Shehabin viime vuoden alussa Egyptissä.
Ainakin 25 solun 49:stä jäsenestä on pidätetty, joita syytetään vakoilusta, sekä aseitten ja räjähteitten laittomasta hallussa pidosta. Poliisi jahtaa edelleen solun muita jäseniä.
Egypti on lisännyt turvallisuustoimiaan peläten kostotoimia toisten Hizbullahin kanssa liitossa olevien ryhmien toimesta. Egypti harkitsee syytteiden nostamista sekä Hizbullahin pääsihteeriä sheikki Hassan Nasrallahia että hänen apulaistaan sheikki Naim Qassemia vastaan. Heitä syytetään salaliitosta ja terrorihyökkäysten suunnittelusta Egyptissä.
Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheit kielsi, että maa olisi saanut apua ulkomaisilta tiedustelujärjestöiltä ennen pidätysten suorittamista. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Peres kielsi perättöminä huhut, että Israel suunnittelisi iskua Iranin ydinvoimaloita vastaan. Kuitenkin hänen aiemmat lausuntonsa kertovat aivan muuta. Lieneekö vuodet jo sekoittamassa vanhan poliitikon muistia? (JP)
- USA:n oikeuslaitos ilmoittaa, ettei entistä ministeriä Avi Dichteriä voida syyttää USA:ssa, mutta se voi olla kohtalona hänellä ja monella muulla Olmertin hallituksen ministerillä, jos he matkustavat Eurooppaan. (JP)
- IAF tunnusti tehneensä iskun miinoitettuun, asumattomaan rakennukseen Gazan keskivaiheilla eilen. Isku tehtiin raketti-iskun seurauksena Israeliin.
- Libanonissa on pidätetty jo kolmas viranomainen syytettynä vakoilusta Israelin hyväksi. Heidän väitetään kuuluneen paljastettuun vakoilurenkaaseen. (JP)
- Herzlian ja Palmahin hiekkarannat on toistaiseksi suljettu viemäriveden saastutettua rannat. (JP)
- PA:n turvallisuusjoukot löysivät asekätkön Kalkiliyasta vain muutama päivä sen jälkeen, kun joukot löysivät asekätkön moskeijasta samassa kaupungissa. Löydöt voivat olla todellisia ja perustua PA:n pelkoon Hamasin kaappaus-yrityksistä Länsirannalla, tai sitten Hamasin vastaista propagandaa. (JP)
- Pääministeri Netanyahu kertoi Mitchellille, ettei Israel hyväksy toista ”hamastania” takapihalleen, mitä USA toivoo ja haluaa. (JP)
- Palestiinalaisterroristi yritti päästä Beit Haggain juutalaiskylään Hebronin vuorilla veitsellä aseistettuna. Hän yritti puukottaa portilla olevaa vartijaa, joka haavoittui lievästi. Toinen vartija avasi tulen, mikä surmasi hänet. (JP)
- Jerusalemin poliisi kielsi ulkopuolisten pääsyn Temppelivuorelle palestiinalaisten uhattua mielenosoituksilla vuorella. Niitä kiihotti islamilainen järjestön, joka on Muslimijärjestön alaosasto Israelissa, pohjoinen haara. He syyttävät israelilaisia rukousten aloittamisesta Temppelivuorella, mitä poliisi ei ole tähän saakka sallinut. Lisäksi palestiinalaisnuoret vahtaavat turisteja tarkaten, etteivät heidän huulensa liiku edes äänettömässä rukouksessa, ja kieltävät uskonnollisten kirjojen ja lehtisten viennin vuorelle muilta paitsi muhamettilaisilta.(JP)
- Mahmoud Abbasin pääasiassa ulkomailla asuva Kanadan kansalaisuuden saanut poika Yasser Abbas sanoo hankkineensa miljoonaomaisuuden perustamillaan yhtiöillä. Hän sanoo PA:n olevan velkaa hänelle useita miljoonia, joita hän ei ole uskaltanut vaatia maksetuiksi. Hän syyttää Hamasia palestiinalaisten talousongelmista. Hän myöntää avoimesti useimpien PA:n johtajien tavoin työskentelevän yhteistyössä Israelin kanssa, mitä monet PA:n johtohenkilöistä eivät uskalla skandaalin pelossa tunnustaa. (JP)
- Israelin siviilipuolustus ei pysty toimittamaan uusia ja ajantasolle saatettuja kaasunaamareita kansalle ainakaan pariin vuoteen varojen puutteessa. (JP)
- Arkeologit ovat mielestään löytäneet todisteita muinaisesta naishallitsijasta Kanaanin maassa. Hän lähetti piirtokirjaimin tehdyn savitaulun Egyptin hallitsijalle, pyytäen tältä apua hyökkääjiä vastaan, jotka uhkaavat hänen valtaansa. Tämä tapahtui n. 1350 eKr. Lienevätkö ”naarasleijonan puolisoa” uhanneet hyökkääjät olleet Joosuan johtamia juutalaisia? (JP)
- Gazassa vallitsee melkoinen anarkia. Viikon aikana siellä murhattiin jo neljäs nainen ns. perheen kunnia-tapauksessa. Viimeinen uhri oli 28-vuotias Rihab al-Hazin, sitä edelliset 45-vuotias Sufian ja 30-vuotias Olaywa 5-vuotiaan lapsensa kanssa. Yksi teini-ikäinen tyttö murhattiin Samariassa. Abbas allekirjoitti äskettäin kansainvälisen sopimuksen, jolla tällaiset tapaukset kiellettiin, mutta naisjärjestöjen mukaan Abbas ei omalla alueellaan ole tehnyt mitään kunniamurhien lopettamiseksi. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020