Posts

Showing posts from May 27, 2007
PERJANTAI 01.06.07
1. SDEROTIN KAUPUNGIN asukkaat alkavat olla tosissaan vihaisia hallituksen toimettomuuteen tai paremminkin epävarmuuteen. Tässä toistuu sama kuin Libanonin sota II:n aikana: Hallituksella ei ole mitään pitkän tähtäyksen suunnitelmaa, se toimii vain tilanteesta toiseen, toimenpidehallituksena PA.n hallituksen tapaan, he sanovat.
PARI SATAA Sderotin asukasta osoitti mieltään Haderan lähellä Olgan kylässä hallituksen päättämättömyyttä vastaan. Heidän kylteissään lukee: ”Olmert, herää jo, Sharon on koomassa.” Se taitaa olla samaa kuin halvaantuneen hevosen piiskaaminen, ei se siitä enää nouse. Sderotin asukkaat ovat päättäneet jatkaa mielensä osoittamista maan keskiosassa, kunnes hallitus lopulta tekee jotain. He tuntevat, että kansa on unohtanut heidät, se jatkaa elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut tai tapahtumassa, ja samaan aikaan maan kansalaisia tapetaan ja vammautetaan ja pidetään jatkuvassa jännitys- ja shokkitilassa. Asukkaat sanovat, että terveinki…
TORSTAI 31.05.07
1. OLMERT YLISTI Saudi-rauhansuunnitelmaa, jonka arabiliitto hyväksyi Riadin kokouksessaan. Olmert esitti näkemyksensä tavatessaan neljä vierailevaa USA;n kongressin edustajainhuoneen demokratian avustuskomitean jäsentä keskiviikkona Israelissa. Olmert kertoo näkevänsä merkittävän muutoksen arabien asenteessa, mistä on todisteena se, että ”22 arabimaata etsivät keinoa solmia rauha Israelin kanssa sodan asemesta”.
OLMERT kuitenkin lisäsi, että ”on mahdotonta käydä vakavia rauhankeskusteluja aloitteen pohjalta niin kauan, kuin raketit putoilevat Israelin kansalaisten päälle päivittäin”.
ARABILIITTO antoi Egyptin ja Jordanian tehtäväksi käydä alustavia neuvotteluja Israelin kanssa saudisuunnitelmasta. Seuraava kokous päätettiin pitää Israelissa, mutta päivämäärää ei sovittu.
EILEN KESKIVIIKKONA neljä Kassam-rakettia räjähti Sderotissa. Viimeinen niistä osui 22.00 jälkeen asuinkerrostaloon tuhoten yhden asunnon vain hetkeä sen jälkeen, kun asukkaat lähtivät asunnos…
KESKIVIIKKO 30.05.07
1. KUNINKAANTEKIJÄ Amir Peretz uhkuu voitontahtoa huolimatta tappiostaan Labour-puolueen puheenjohtajaksi. Hän jäi kolmannelle sijalle eikä kisaile kahden eniten saaneitten Barakin ja Ayalonin kanssa ”kalifin” paikasta. Mutta Peretz kertoo, että hän määrää, kummasta tulee puheenjohtaja ja potentiaalinen ehdokas pääministeriksi. Tämän Peretz sanoo pystyvänsä tekemään päättämällä, kumpi vastaa hänen tavoitteeseensa sosiaalisista uudistuksista. Peretz voi olla oikeassa, ne 22.4 % häntä äänestäneet ovat uskollisia hänelle opetetun koiran tavoin.
EHUD BARAK kieltää huhut, joitten mukaan hänellä olisi kirjoittamaton sopimus Peretzin kanssa yhteistyöstä, jos Perezt saa talousministeriön, Barak saisi pitää puolustusministeriön, joka hänelle sopisikin ainakin teoriassa. Toinen asia on, miten nämä kaksi jukuripäätä Olmert ja Barak sopisivat yhteen, kummallakin on pyrkimys ja tahto päättää asioista itsenäisesti ilman ulkopuolisia.
PERETZIN nostaminen talousministeriö…
TIISTAI 29.05.07
1. LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajavaaleissa Ehud Barakin kannatus oli 35.6 %, Ami Ayalonia kannatti 30.6 %. Nykyinen puheenjohtaja Amir Peretz nosti kannatustaan, se oli nyt 22.4 %, vaikka ennen vaaleja hänelle luvattiin alle 19 %. Pines Paz ja Yatom saivat yhteensä 11 %. Äänestysvilkkaus oli 65.2 % puolueen 103 498 jäsenen keskuudessa.
UUSINTAÄÄNESTYS suoritetaan kahden eniten ääniä saaneitten kesken kahden viikon kuluessa, koska kumpikaan ei saanut yli 40 % äänistä tullakseen valituksi suoraan.
2. KOMMENTOIJAT ovat alkaneet valaa kannuja, mitä vaalien tulos merkitsee Olmertin hallitukselle, sillä molemmat kärkimiehet ovat luvanneet toimia Olmertin pudottamiseksi pääministerin tuolilta, joskin pysytellä hallituksessa, ettei jouduttaisi uusiin vaaleihin, jotka eivät lupaa hyvää enempää Labourille kuin Kadimallekaan. Labourilla on nyt 19 kansanedustajaa ja Kadimalla 29. Jos Labour lähtee hallituksesta, sitä tukee enää 59 kansanedustajaa, eli alle puolet 120…
MAANANTAI 28.05.07
1. GAZAN OPERAATIO tulee kestämään kauan aikaa, kertoi pääministeri Ehud Olmert eilen hallitukselle. Hän tarkoitti tällä sitä, etteivät järjestöjen sisäiset tulitauot eivätkä niiden rakettitulen keskeytykset lopeta välttämättä IDF:n aloittamia toimia Gazan alueella. Olmertin lausunto tulee nähdä sen tosiasian kautta, että Kassam-raketit ovat viikon aikana surmanneet kaksi Sderotin asukasta, haavoittaneet useita, aiheuttaneet lukuisten ihmisten joutumisen shokkitilaan ja vahingoittaneet omaisuuksia miljoonien edestä.
OLMERT KERTOI lisäksi, ettei hän anna Hamasin johdon tietää, ovatko he teloitettavien listalla vai eivät. Hän kertoi allekirjoittaneensa dokumentin, jonka perusteella 51 juutalaisyhteisöä useitten kilometrien päässä rajasta kuuluu sotatoimialueisiin, minkä perusteella niillä on mahdollisuus saada valtion korvauksia menetyksistään. Niihin kuuluu kaupunkeja ja maatalousyhteisöjä ja se ulottuu pohjoisessa Ashkelonin eteläosan teollisuusalueelle.
OLMER…
SUNNUNTAI 27.05.07
1. ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) OVAT kiihdyttäneet iskujaan Gazan alueelle. Koneet tekivät lauantain aikana 11 ohjusiskua eri kohteisiin rantakaistaleella. IDF:n tiedotteen mukaan iskuissa kuoli 7 palestiinalaista, suurin osa heistä militaristeja.
ENSIMMÄINEN ISKU tehtiin Gazan kaupungin Zeituan kaupunginosassa Hamasin operatiiviseen keskukseen ja harjoitusleiriin. Iskuissa kuoli viisi Hamasin jäsentä ja 23 haavoittui. Muita kohteita olivat Hamasin harjoituskenttä Shatin pakolaisleirin ulkopuolella, Hamasin kohde Rafassa lähellä Egyptin rajaa, israelilaisen kylän raunioille rakennettu Hamasin harjoitusleiri lähellä Khan Yunisia ja rakennukset lähellä PA:n pääministeri Ismail Haniyehin taloa, joka ei kuitenkaan ollut iskun kohteena. Hamasin taholta annettiin varoitus, että jos Hamasin johtajia vahingoitetaan, sen kaappaamaa israelilaissotilasta Shalitia ei ehkä koskaan päästetä vapaaksi.
Eräs iskukohde oli metalliverstas Gazan kaupungin pohjoispuolella, jota epäil…