TIISTAI 29.05.07
1. LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajavaaleissa Ehud Barakin kannatus oli 35.6 %, Ami Ayalonia kannatti 30.6 %. Nykyinen puheenjohtaja Amir Peretz nosti kannatustaan, se oli nyt 22.4 %, vaikka ennen vaaleja hänelle luvattiin alle 19 %. Pines Paz ja Yatom saivat yhteensä 11 %. Äänestysvilkkaus oli 65.2 % puolueen 103 498 jäsenen keskuudessa.
UUSINTAÄÄNESTYS suoritetaan kahden eniten ääniä saaneitten kesken kahden viikon kuluessa, koska kumpikaan ei saanut yli 40 % äänistä tullakseen valituksi suoraan.
2. KOMMENTOIJAT ovat alkaneet valaa kannuja, mitä vaalien tulos merkitsee Olmertin hallitukselle, sillä molemmat kärkimiehet ovat luvanneet toimia Olmertin pudottamiseksi pääministerin tuolilta, joskin pysytellä hallituksessa, ettei jouduttaisi uusiin vaaleihin, jotka eivät lupaa hyvää enempää Labourille kuin Kadimallekaan. Labourilla on nyt 19 kansanedustajaa ja Kadimalla 29. Jos Labour lähtee hallituksesta, sitä tukee enää 59 kansanedustajaa, eli alle puolet 120 kansanedustajasta. Tämä tekisi hallitsemisen vaikeaksi.
MOLEMMAT LABOURIN puheenjohtajaehdokkaat ovat vihjailleet, että he voisivat palvella hallituksessa puolustusministerinä, mistä Peretz joutunee nyt luopumaan. Tämä tarkoittaisi sitä, että hallitus jatkaisi uuden pääministerin johdolla, jos Olmert ei kelpaa heille.
NETANYAHUN johtaman Likudin kannatus on mielipidetiedustelujen mukaan 36 %:n luokkaa, mikä houkuttelisi pyrkimään vaaleihin nyt, mutta Likud ei pysty siihen ilman toisten puolueitten tukea. Nämä ovat siihen yhtä haluttomia kuin Labourkin, koska monet nykyiset kansanedustajat menettäisivät paikkansa.
3. ISRAELIN PÄÄMÄÄRÄNÄ on saada Hizbullah asetetuksi EU:n terrorijärjestöjen listalle. Pääministeri Ehud Olmert matkustaa Ranskaan ja Englantiin kesän aikana, ja tämän vierailun yhteydessä hänen tarkoituksensa on ottaa asia esille sekä Ranskan uuden presidentin Nicolas Sarkozyn että Englannin uuden pääministerin tapaamisen yhteydessä. Ranskan edellinen presidentti Jacgues Chirac oli Israelin tietojen mukaan suurin jarru, etteivät EU:n 27 jäsenmaata suostuneet aiemmin luokittelemaan Hizbullahia terrorijärjestöksi. Israelin poliittiset piirit uskovat, että Chiracin vastahakoisuuteen vaikutti pelko, että Hizbullah voi iskeä Libanonin kristittyihin, jos sellainen päätös tehdään. Cirac tunsi syvää myötätuntoa Libanonin kristittyjä kohtaan.
LIBANONIN entinen pääministeri Hariri oli Ciracin henkilökohtainen ystävä, ja hänen murhansa käänsi Chiracin mielenkiinnon Libanonista muualle.
4. SDEROTIN KAUPUNGIN koulut avattiin eilen, mutta koululaisia oli vähän. Kouluviranomaiset ennustivat luottavaisina, että IDF:n toiminta Gazan alueella saa Kassam-iskut vähenemään ja koululaiset palaamaan luokkiinsa. Välillä todella näyttikin siltä, mutta maanantain aikana Negevin alueelle putosi 14 Kassam-rakettia, osa niistä Sderotiin haavoittaen yhtä ihmistä ja vaurioittaen rakennuksia.
SDEROTISSA on 3000 rekisteröityä koululaista, näistä 811 ilmestyi koululuokkiinsa. Sekä Islamic Jihad että Hamas ovat jatkaneet raketti-iskujaan, joskin keskitettyinä salvoina, mikä osoittanee niiden vaikeuden etsiä sopivia laukaisupaikkoja.
IDF JATKAA iskujaan Gazassa valittuihin kohteisiin lähinnä lentoaseen avulla, mutta IDF:n maajoukkoja ja panssareita on sijoitettu Gazan puolelle turva-aitaa. Ne ovat tehneet vain nopeita iskuja muutamiin kohteisiin. Viime yön aikana palestiinalaiset kertovat, että IDF:n sotilaat ampuivat kaksi Hamasin terroristia Gazan rantakaistan keskivaiheilla.
EILEN MAANANTAINA terroristit ampuivat kolme rakettia Sderotiin Labour-puolueen vaalien aikana, kun Amir Peretz oli itse äänestyspaikalla. Illalla raketteja ammuttiin lisää. Joku niistä sytytti tuleentuneen ja korjauskypsän vehnäpellon tuleen.
HAMASIN JOHTO pääministeri Ismail Haniyheia myöten ovat menneet maan alle IAF:n iskujen pelossa. PA:n hallitus piti eilen istuntoaan, mutta Haniyeh ei ollut paikalla.
SDEROTIN lastentarhoihin ilmestyi vain 161 lasta, niiden 900 lapsen normaalikapasiteetista.
YLIOPPILASKIRJOITUKSET voidaan opetusministeriön päätöksellä suorittaa kaupungin ulkopuolella.
SDEROTIN KAUPUNKI alkaa kuitenkin hiljalleen palautua elämään. Viikonlopuksi tai muutamaksi päiväksi kaupungista matkustaneet palaavat hiljalleen koteihinsa, mutta normaali-elämästä tuskin voidaan puhua. Pahinta ihmisten elämässä on epävarmuus ja pelko lasten ja lähiomaisten selviämisestä taas yhdestä päivästä joutumatta raketin maalitauluksi.
5. IDF:N ENTINEN KOMENTAJA Moshe Yaalon jatkaa julkisia lausuntojaan. Maanantaina hän kertoi, ettei rauhaa saada Israelin ja palestiinalaisten välille, ennen kuin arabimaat tunnustavat Israelin oikeuden olla olemassa. Yaalon totesi, ettei hän näe mitään mahdollisuutta ratkaista esillä olevaa ongelmaa, ellei Israelin tuhoa vaativia terrorijärjestöjä saada tuhottua.
”Eikä se onnistu vetämällä joukkoja lähemmäs maan sydänalueita tai evakuoimalla”, hän selvitti. YAALON KERTOI, että ennen vuotta 1995 hän uskoi, että rauha on mahdollista palestiinalaisten kanssa ja sieltä löytyy keskustelukumppani, mutta ei sen jälkeen vuosikymmenen kokemusten perusteella. Hän esitti havaintonaan, ettei maailmanlaajuinen terrorismi ole seurausta Israelin vuoden 1967 sodassa saavuttamasta voitosta, vaan Iranin islamilaisesta vallankumouksesta 1979, joka lopetti lännelle ystävällisen shaahin hallituksen ja asetti sen tilalle kiihkofundamentalistisen islamilaisen hallituksen, joka aloitti kulttuurien välisen sodan länsimaita vastaan.
Toinen syy Yaalonin mukaan on arabijohtajien kyvyttömyys antaa kansalleen uusia ideologioita ja ratkaisuja ongelmiin.
”GLOBAALIA TERRORISMIA ei voiteta selvittämällä Israelin ja palestiinalaisten välinen ongelma, vaan tuhoamalla jihadia (pyhää sotaa) käyvät hallitukset ja niiden organisaatiot kaikin tavoin, sekä poliittisin että taloudellisin ja tarvittaessa myös sotilaallisin keinoin”, Yaalon analysoi.
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF PIDÄTTI 7-vuotisen jahdin jälkeen terroristin Khaled Shawishin, joka osallistui ministeri Rehavam Zeevin murhaan Itä Jerusalemin hotellissa sekä Meir Kahanen pojan rabbi Binyamin Zeev Kahanen murhaan joulukuussa 2002. Hän on syyllistynyt ainakin 8 israelilaisen murhaan ja kymmenien haavoittamiseen. Maaliskuussa 2002 hän osallistui itsemurhaiskuun Jerusalemin King George kadulla, jossa 3 ihmistä kuoli ja 35 haavoittui. SHAWISH oli poliisin etsintälistalla vuodesta 2000 ja asui useimmiten Ramallahin Mukatan hallintokorttelissa. Hän haavoittui vaikeasti 2001 tulitaistelussa IDF:n kanssa eikä osallistunut kenttätyöhön sen jälkeen, mutta jatkoi työtään suunnittelijana. Hänet tunnettiin etevänä pommintekijänä, joka opetti pommin tekemisen jalon taidon muillekin. Naamioituneet sotilaat pidättivät kaksi muuta Tanzimin jäsentä, nämä Jerikossa. Toinen haavoittui pidättäessä ja molemmat pakenivat sairaalaan, josta sotilaat heidät pidättivät siirtäen heidät omaan sairaalaan.
- SHIMON PERES yrittää vielä kerran päästä presidentiksi, tällä kertaa Kadiman ehdokkaana, jota Olmert tukee ja suosittelee. Viimeiseen asti uskottiin, että Peres mieluummin havittelee pääministerin paikkaa, jos Olmert joutuu eroamaan.
- HALLITUS AIKOO lopultakin lunastaa lupauksensa ja korjata 3000 väestönsuojaa pohjoisessa sekä lisäksi 3000 sirpalesuojaa alemmalle luokalle rakennetuissa kerrostaloissa. Rahaa on luvattu työhön 58 miljoonaa NIS.
- USA JA ISRAEL ovat huolestuneina seuranneet Venäjän halua myydä kaikkein uusinta aseistustaan arabimaille. Venäjä kokeilee Iskander-M ohjustaan Kapustin Yar Rangissä Astrakhanin alueen eteläosassa tiistaina. Ohjuksen nopeus on yli 2.5 kertaa äänen nopeus, sen kantomatka 280 km ja räjähdekärki 480 kg. Ohjuksen suuresta nopeudesta johtuen sen torjuntaan ei ole löydetty vastinetta.
Venäjä aikoo myydä ohjusta Syyrialle, mikä huolestuttaa suuresti Israelia.
USA puolestaan katsoo, että tällä ohjuksella Venäjä pystyy eliminoimaan USA:n suunnittelemat ohjusten torjuntaohjusasemat Itä Euroopassa. (Debkafile 29.05.)
- SDE BOKERISSA asuva Arthur Du Mosch heräsi kesken unensa perheen kissan
rynnätessä kauhuissaan hänen makuuhuoneeseensa, mutta sitä seurasi täysi-
ikäinen leopardi, joka jahtasi kissaa iltapalakseen. Arthur ei häkeltynyt, vaan
ryntäsi kissaa niskasta kiinnipitävän leopardin kimppuun alistaen sen. Leopardi
vietiin eläinlääkärille, joka tutki sen ja otti tarvittavat röntgenkuvat ja verinäytteet
tarkastaakseen, ettei sillä ole sairauksia. Otus oli pahoin nälkiintynyt, kissa- ja
koira-ateriat eivät olleet riittäviä. Se on tarkoitus lihottaa ja päästää vapaaksi.
- TURVALLISUUSMINISTERI Avi Dichter kielsi hautaamisen Temppelivuoren itäpuolelle. Silwanin vanhimmat ovat myyneet hautapaikkoja alueelta, vaikka eivät omista maata. Korkeimmalle oikeudelle tehdyssä kirjelmässä vaaditaan, että alue määrätään arkeologisesti merkittäväksi alueeksi. Tutkimuksissa sieltä löydettiin 21 hautaa, 39 tyhjää hautaa ja 35 hautapaikkaa, joitten käytöstä ei ole tietoa. Muslimit aloittivat hautaamisen 800 metrin pituiselle alueelle muutamia vuosia sitten.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020