TORSTAI 31.05.07
1. OLMERT YLISTI Saudi-rauhansuunnitelmaa, jonka arabiliitto hyväksyi Riadin kokouksessaan. Olmert esitti näkemyksensä tavatessaan neljä vierailevaa USA;n kongressin edustajainhuoneen demokratian avustuskomitean jäsentä keskiviikkona Israelissa. Olmert kertoo näkevänsä merkittävän muutoksen arabien asenteessa, mistä on todisteena se, että ”22 arabimaata etsivät keinoa solmia rauha Israelin kanssa sodan asemesta”.
OLMERT kuitenkin lisäsi, että ”on mahdotonta käydä vakavia rauhankeskusteluja aloitteen pohjalta niin kauan, kuin raketit putoilevat Israelin kansalaisten päälle päivittäin”.
ARABILIITTO antoi Egyptin ja Jordanian tehtäväksi käydä alustavia neuvotteluja Israelin kanssa saudisuunnitelmasta. Seuraava kokous päätettiin pitää Israelissa, mutta päivämäärää ei sovittu.
EILEN KESKIVIIKKONA neljä Kassam-rakettia räjähti Sderotissa. Viimeinen niistä osui 22.00 jälkeen asuinkerrostaloon tuhoten yhden asunnon vain hetkeä sen jälkeen, kun asukkaat lähtivät asunnostaan kiirehtiäkseen pommisuojaan. Kukaan ei loukkaantunut iskussa, mutta muutamia hoidettiin shokin vuoksi. Kaksi muuta rakettia putosi asumattomille alueille Negevissä.
MYÖHÄÄN TIISTAINA IAF iski ohjuksillaan ryhmään miehiä Jebaliyan pakolaisleirissä Gazassa. PA:n turvallisuuslähteen mukaan kaksi rakettimiehistön jäsentä sai surmansa iskussa.
OLMERT KERTOI kongressivieraille myös halustaan neuvotella Syyrian kanssa, mutta ”niitä on vaikeaa aloittaa niin kauan, kuin Syyrian nykyinen hallitus tukee terrorismia eikä ole tosissaan kiinnostunut rauhasta Israelin kanssa”.
KVARTETIN (USA, YK, Venäjä ja EU) edustajat pitivät eilen kokoustaan Berliinissä ja kehottivat lausunnossaan ”Palestiinan Auktoriteettia tekemään voitavansa lain ja oikeuden palauttamiseksi sekä kaikkia palestiinalaisia välittömästi lopettamaan väkivaltaiset toimet ja kunnioittamaan sovittua tulitaukoa”.
USA:N ULKOMINISTERI Rice kertoi Washington Postin toimittajille lentomatkan aikana Berliiniin, että hän uskoi Israelin ja varmasti USA:n asenteen olevan, että syyrialaiset käyttäytyvät juuri nyt tavalla, mikä horjuttaa alueen tasapainoa. Rice vakuutti, että ”palestiinalaisten ongelma on keskeinen ongelmien joukossa, eikä ole olemassa vaihtoehtoa päästä tilanteeseen, jossa palestiinalaisilla on lopulta oma valtio ja israelilaisilla on naapuri, joka elää rauhassa ja turvallisena sen rinnalla”. Rice pakotti Olmertin ja Abbasin suostumaan tapaamaan toisensa parin viikon välein, ja seuraava kokous on sovittu ensi viikoksi. Niissä oli tarkoitus keskustella tulevan Palestiinan valtion suuntaviivoista, mutta käytännössä ne ovat typistyneet käytännön asioitten kertaamiseksi, suurelta osin johtuen väkivallan kasvusta Gazan alueella.
ISRAEL KATSOO välttämättömäksi jatkaa sotilasoperaatioita Gazan, Juudean ja Samarian alueilla niin kauan, kuin terroriuhka on olemassa ja rakettituli Gazasta Israeliin ja aseitten salakuljetus Siinailta Gazaan jatkuu.
2. ISRAELIN TURVALLISUUSKABINETTI käsitteli turvallisuustilannetta kokouksessaan eilen. Shasin johtaja Eli Yishai esitti ilmapommituksia palestiinalaisiin kaupunkeihin Kassam-rakettitulen vastineeksi Sderotiin, kun asukkaita kehotetaan ensin lähtemään kaupungeista. Toinen Shasin edustaja Yitzhal Cohen esitti asteittaista kaasun, veden ja sähkönjakelun katkaisemista Gazan alueelta. Shin Betin johtaja Yuval Diskin esitti samaa, mutta haluaa ensin vakuuttua, etteivät sellaiset toimet ole kansainvälisen lain vastaisia.
ISRAEL BEITEINUN ministeri Avigdor Lieberman suositti operaatioitten laajentamista ja Philadelphia-käytävän ottamista uudelleen Israelin valvontaan Egyptin ja Gazan rajalla. Meir Sheetrit (Kadima) ja Rafi Eitan (Gil eläkeläiset) esittivät, että IDF ampuu takaisin Gazan alueelle Kassam-raketin tapaisen raketin jokaisen Kassam-raketin ampumisen jälkeen. He jopa vaativat, että Israel kehittäisi oman halvan mutta tehokkaan Kassam-raketin. Se tulisi monin verroin halvemmaksi kuin amerikkalais-valmisteisten täsmäohjusten käyttö, he arvioivat.
LOPPUTULOKSENA hyvistä neuvoista oli se, että turvallisuuskabinetin päätöksellä IDF jatkaa omaksumaansa pidättyvää toimintaansa. Pääministerin kanslia kertoi omassa lausunnossaan, että ”kuunneltuaan turvallisuusjärjestöjen raportteja se katsoo IDF:n tekemien toimien olevan tehokkaita nykyisessä muodossaan, mitä osoittaa Israeliin ammuttujen Kassam-rakettien määrän lasku viimeisten päivien aikana”. Lausunnossa toistettiin Israelin omaksuma kanta, ettei terrorijärjestöjen kanssa neuvotella, ja että IDF jatkaa sotilaallisia toimiaan ja painostusta terrorijärjestöjä, varsinkin Hamasia ja Islamic Jihadia, vastaan ilman kiinteää aikataulua.
3. JP:N KOLUMNISTI Ansel Pfeffer kyselee artikkelissaan, minne Sderotissa koettu paniikki on hävinnyt. Hän ottaa esimerkiksi monimiljonääri Arkadi Gaydamakin rakentaman ”pakolaisleirin”, kuten Pfeffer sitä nimittää, Yarkon puistoon Tel Avivissa, mikä Pfefferin mielestä on ilmeisesti epäonnistunut, koska kolmelle tuhannelle rakennettuun leiriin on saapunut vain muutamia satoja Sderotin pakolaisia. ”Kassamit putoilevat edelleen eikä hallituksen lupaamasta massiivisesta avustuspaketista ole tietoakaan, IDF tekee edelleen hillityn kirurgisia ilmaiskuja ja erikoisyksiköitten suorittamia tehoiskuja Gazan alueelle, mutta suhteellinen rauhantila on palannut kaupunkiin.”
PFEFFER TOTEAA, että kaupunkilaiset eivät halua muuttua pakolaisiksi ja että he jopa häpeilevät kokemaansa hysteriaa, joka levisi kaupunkiin muutama päivä sitten. Useimmat kaupat ovat avanneet ovensa ja kaupunkilaiset tekevät kaikkensa saadakseen elämän palautumaan normaaliksi, vakuuttaa Pfeffer. ”Ulkopuoliselle näyttää vaikealta ymmärtää, miksi kaupunki, joka on ollut toistuvan rakettitulen alla seitsemän vuoden ajan, viime viikolla joutui sellaisen paniikin valtaan, että kaupunkilaiset ryntäsivät sekä puolustusministeriön että Gaydamakiin varaamiin busseihin päästäkseen pois kaupungista. Nyt kaupunki näyttää olevan heräämässä uudelleen eloon, mitä ovat auttaneet kaupunkiin virranneet lukuisat vapaaehtoiset avustustyöntekijät”, kertoo Pfeffer havaintonaan lisäten, että tässä toteutuu sionistinen perinne, jonka mukaan siviilejä ei evakuoida sotilaallisen aggression tieltä.
PFEFFERIN HAVAINNOT voivat olla tosia tai ei, mutta eilen illalla katsoessa Sderotin kaupungin järkyttyneitä asukkaita rakettien tuhottua heidän asuntonsa nukkumaanmenoaikaan ja sireenit ulvoen kiitävien ambulanssien kiirehtimistä raketin putoamispaikalle kaiken varalta, Pfefferin näkemyksiä voi pitää turhan optimistisina tai jopa tarkoituksellisen harhaanjohtavina. Pfefferin ideologia lienee sama kuin Peresin, joka vähätteli Kassameja nimellä ”Kassam-Shmassam”.
4. UUTISOTSIKOITA
- KOTIRINTAMA valmistautuu seuraavaan sotaan, joka voi syttyä arvaamatta Iranin valmistellessa ydinasettaan sekä Syyrian ja Hizbullahin aseistautuessa uusilla aseilla. Kotirintama lähtee arviosta, että seuraava sota on kokonaisvaltainen, ei paikallinen kuten Libanonin sota II. Kolmas sotapesäke ovat Gazaan pesiytyneet terrorijärjestöt, jotka myös aseistautuvat Iranin, Syyrian ja Hizbullahin avulla.
- ISRAEL jatkoi omalta osaltaan EU:n joukkojen mandaattia Rafahin terminaalissa, mutta esittää samalla niiden vastuutehtävien laajentamista ja tarkempaa selvitystä sekä mahdollisesti joukkojen määrän lisäämistä.
- SHIMON PERES aikoo lopultakin onnistua ehkä viimeisissä vaaleissa, joihin hän sanoo osallistuvansa, eli pyrkimyksissä päästä presidentiksi. Peres ei ole juuri osoittanut olevansa kiinnostunut uskonnosta, mutta hän näyttää nyt havainneen, että se voi olla ainoa keino, millä voittaa kilpailijansa. Puhuessaan eilen tilaisuudessa, jossa hän vahvisti osallistumisensa, hän kolmeen kertaan pyysi Israelin Pyhää, olkoon hän siunattu, antamaan hänelle pitkän iän voidakseen täyttää hänelle uskotut toimet ja rakentaakseen maata edelleen Jumalan avulla. Peresin pyyntöjen osoite on kuitenkin luultavimmin Shas- ja UTJ-puolueet, joita hän on kosiskellut. UTJ:n kansanedustaja Avraham Ravitz totesi, että Reuven Rivlinille ja useille maansa johtajille nuo sanat kuuluvat jokapäiväiseen kielenkäyttöön, mutta Peresin kohdalla se osoittaa hätätilannetta. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai totesi, että jos Peres on vilpitön, se voi toteutuakin.
- ENTINEN PÄÄRABBI Mordechai Eliyahu kertoi Olmertille lähettämässään kirjeessä, että kaikki Gazan asukkaat ovat kollektiivisesti vastuussa Kassam-rakettien ampumisesta Sderotiin. Hän suositteli mattopommituksia Gazan alueelle, sillä ei ole olemassa mitään moraalista estettä siviilien estotonta surmaamista vastaan potentiaalisen sotilasoperaation aikana Gazan alueelle Kassam-tulen lopettamiseksi. Eliyahu viittaa Siikemin massamurhaan (1.Ms.34) sekä Maimonideen kommentaareihin (Kuninkaan Lait 9, 14). Hän kirjoittaa, että juutalaisen sotaetiikan mukaan kansa on kokonaisvastuussa silloin, kun se ei tee mitään pommitusten lopettamiseksi. Siten Gazan asukkaita pidetään vastuullisena siihen, että Kassam-raketteja ammutaan Israeliin nousematta vastustamaan sitä.
- MORAALISESTI ei voine olla oikein, että Israelin hallituksen ainoa vastaus hyökkäykseen sen kansalaisia vastaan on rakentaa pommisuojia ja bunkkereita tai siirtää asukkaita pois kodeistaan, kun on mahdollisuus puolustautua aktiivisesti.
- PALESTIINALAISET ovat aloittaneet laajan jahdin ”yhteistyössä Israelin kanssa toimivia pettureita” vastaan. Heille annettiin 30 päivää aikaa ilmoittautua PA:n poliisille, al-Aksa Marttyyreille tai moskeijoissa.
Eilen kaksi epäiltyä raahattiin al-Aksan pyssymiesten toimesta Nablusin kaupungin
keskustorille ja heitä ammuttiin jalkoihin.
- JÄRJESTÄYTYMÄTTÖMÄT pyssymiehet Juudeassa ja Samariassa ovat alkaneet järjestäytyä mafian tavoin ja vaatia liikemiehiltä ja yritysten omistajilta suojelurahaa. Monet liikemiehet pyrkivät myymään liiketoimensa ja muuttamaan pois alueelta.
- KASSAM-RAKETTEJA ammuttiin lisää tänä aamuna. Yksi niistä sytytti viljapellon tuleen. IAF iski rakettimiehistöön Gazan pohjoisosassa haavoittaen kahta.
- KUNNIAMURHAT palestiinalaisalueilla lisääntyvät, kertoo SAWA:n (Kaikki naiset yhdessä tänään ja huomenna) koordinaattori Ohaila Shomar, joka toimii väkivaltaan alistettujen naisten kuumana linjana. Ainakin 48 naista on surmattu viimeisen 3 vuoden aikana Gazassa, Juudeassa ja Samariassa kotiväkivallan kautta. Ennen vuotta 2004 naisia kuoli kotiväkivallassa vuosittain 10-12. Uhrit olivat iältään 12 – 85 vuoden ikäisiä ja useimmat (32 naista) surmattiin ns. perheen kunnian loukkauksen vuoksi. Kahta lukuun ottamatta kaikki olivat muslimeja. Heistä 14 oli naimattomia, 8 naimisissa, 6 eronneita ja 2 leskiä.
Uhrin veljet olivat murhanneet heistä 17, viisi heidän isänsä. Heidät murhattiin
tukehduttamalla, myrkyttämällä, hirttämällä, ampumalla tai hakaten kuoliaaksi.
Puolet murhista tapahtui Juudeassa ja Samariassa, loput Gazan alueella.
(JP 30.05.07 Kh A Toameh)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021