SUNNUNTAI 27.05.07
1. ISRAELIN ILMAVOIMAT (IAF) OVAT kiihdyttäneet iskujaan Gazan alueelle. Koneet tekivät lauantain aikana 11 ohjusiskua eri kohteisiin rantakaistaleella. IDF:n tiedotteen mukaan iskuissa kuoli 7 palestiinalaista, suurin osa heistä militaristeja.
ENSIMMÄINEN ISKU tehtiin Gazan kaupungin Zeituan kaupunginosassa Hamasin operatiiviseen keskukseen ja harjoitusleiriin. Iskuissa kuoli viisi Hamasin jäsentä ja 23 haavoittui. Muita kohteita olivat Hamasin harjoituskenttä Shatin pakolaisleirin ulkopuolella, Hamasin kohde Rafassa lähellä Egyptin rajaa, israelilaisen kylän raunioille rakennettu Hamasin harjoitusleiri lähellä Khan Yunisia ja rakennukset lähellä PA:n pääministeri Ismail Haniyehin taloa, joka ei kuitenkaan ollut iskun kohteena. Hamasin taholta annettiin varoitus, että jos Hamasin johtajia vahingoitetaan, sen kaappaamaa israelilaissotilasta Shalitia ei ehkä koskaan päästetä vapaaksi.
Eräs iskukohde oli metalliverstas Gazan kaupungin pohjoispuolella, jota epäiltiin rakettien valmistamisesta.
PERJANTAINA IAF ampui ohjuksen autoon Gazan kaupungissa surmaten kaksi autossa ollutta ja haavoittaen kuutta ihmistä. Miehet kuuluivat Hamasin Izzad din Kassam sotilassiipeen.
SAMARIASSA IDF:n sotilaat tekivät ratsian sisäministeri Washi Kabahan kotiin lähellä Jeniniä.
Sotilaat takavarikoivat hänen tietokoneensa ja muutamia dokumentteja sekä pidättivät ministerin.
IDF oli aiemmin pidättänyt PA:n opetusministeri Nasser Eddin Shaerin sekä useita PA:n kansanedustajia ja poliitikkoja.
2. ISRAELILAINEN TURVALLISUUSPARTIO joutui lauantaina väijytykseen partioidessaan Jerusalemin kaakkoispuolella sijaitsevan arabikylän Sheikh Saidin ulkopuolella kulkevan turva-aidan varrella lähellä juutalaista Armon Hanatzivin kaupunginosaa. Al-Aksan joukkoihin kuuluvat kaksi terroristia avasivat tulen partion miehiä kohti haavoittaen toista rintaan ja toista jalkoihin. Nämä vastasivat tuleen ampuen molemmat terroristit kuoliaaksi ja haavoittaen yhtä sivullista. Toinen partion jäsenistä haavoittui hengenvaarallisesti, molemmat vietiin sairaalaan.
ISRAEL RAKENTAA turva-aitaa palestiinalais- ja juutalaisalueitten välille estääkseen terroristeja pääsemästä israelilaisiin asutuskeskuksiin. Aidan rakentaminen on viivästynyt lukuisten valitusten ja aidan paikan vaihtoehtojen tutkimusten vuoksi. Tämä on osoittautunut hyvin hankalaksi erikoisesti Jerusalemin sekä Gush Etzionin-Betlehemin alueilla asuinalueitten sisällä.
3. IDF:N YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖNÄ ennen Dan Halutzia toiminut Moshe Yaalon on aktivoinut poliittista esiintymistään. Ariel Sharon passitti hänet ennenaikaiselle eläkkeelle kieltäen häneltä totutun kaavan mukaisen puolen vuoden jatkoajan palveltuaan määräaikansa IDF:n komentajana. Yaalon toimii nyt vapaana tutkijana ja luennoitsijana.
YAALON kertoi TV-kakkosen haastattelussa vastustaneensa Gazan alueen juutalaisten karkottamista ja uskoo sen aiheuttaneen Libanonin sota II:n. Hän kertoi haastattelussa, ettei hän kannata kahden valtion periaatetta eikä usko, että Mahmoud Abbas on neuvottelukumppani rauhaan. Hän uskoo Israelin arabien muodostavan vaaran Israelille ja suosittelee sotilaallista operaatiota Gazan alueelle, joka on ainoa keino saada Kassam-rakettituli loppumaan.
JPOSTIN ANALYSOIJA Ansel Pfeffer ruotii Yaalonin mielipiteitä ja tulevaisuuden näkymiä hänelle ominaisen kyynisellä ja vinoilevalla tyylillään artikkelissaan 27.05.07.
Pfeffer tekee Yaalonin lausuntojen perusteella seuraavan analyysin:
MOSHE YAALON asettuu poliittisesti Binyamin Netanyahun oikealle puolelle, vaikka julkisuudessa hänestä on pyritty muodostamaan ei-poliittinen kuva, sionistisena ideologina ilman henkilökohtaisia intressejä. Yaalon on vastustanut houkutuksia julkisuuden esiintymiseen, vaan on liittynyt Shalem Keskuksen strategisiin tutkimuksiin ”huomattavana jäsenenä” , minkä Pfeffer asettaa lainausmerkkeihin. Yaalon vastustaa neuvotteluja Syyrian Assadin kanssa.
SYNTYISIN KIRYAT HAYMISSA 1950-LUVULLA Moshe Yaalon sai Pefferin mukaan vahvan sosialistisen perustan ja hänen sotilasuransa etsii vertaistaan. Peffer uskoo, että Yaalonin täytyy liittyä Likud-puolueeseen voidakseen päästä poliittiseen elämään, mutta tämä voisi aiheuttaa melkoisen uhkan Netanyahulle, joka ei ole saanut ansaitsemaansa vaikuttajahenkilöitten kannatusta mielipidetiedusteluissa saamastaan suuresta kannatuksesta huolimatta. Pfeffer ehdottaa, että Yaalon muodostaisi ihanneparin Netanyahun kanssa. Ongelmana vain on se, etteivät he ole henkiystäviä. Eri asia on, riittääkö kakkostila Yaalonille, arvelee Pfeffer.
4. VENÄLÄINEN RULETTI Sderotissa on vihdoinkin saatava loppumaan, vaativat kaupungin ahdistuneet ja vihastuneet asukkaat. Lauantain aikana kaupunkiin ja Negevin länsiosiin ammuttiin 11 Kassam-rakettia. Kaksi niistä osui Sderotissa omakotitaloon runnellen niitä pahoin, yksi vaurioitti kaupunkikeskuksen rakennuksia. Pienempiä vaurioita, ikkunoitten rikkoontumista, julkisivujen varioitumista raketin sirpaleista ja kattotiilien putoilemista tapahtuu useissa taloissa lähellä raketin räjähdyspaikkaa. Ihmiset kärsivät shokkitilasta eivätkä kaikki saa hoitoa saamaansa psyykkiseen vammaan fyysisten haavojen ohella.
PAHINTA ASUKKAITTEN KANNALTA on arvaamattomuus, koska ja minne seuraava raketti osuu. Kuka uskaltaa nukkua pienten lastensa kanssa jatkuvan pommiuhan alaisena? Asukkaitten suuttumus kohdistuu ennen kaikkea pääministeriin, joka heidän mielestään ”vain istuu suojatussa kansliassaan tai nauttii sapatista grogilasi kädessään tekemättä mitään ihmisten auttamiseksi.”
MDA:n henkilökunta auttaa mikäli pystyy, mutta ihmiset menettävät täällä järkensä, on heidän arviointinsa. Joku voi yrittää maksaa kauppalaskunsa TV:n kaukosäätimellä, jonka hän ajatus-harhassaan otti mukaansa lompakkonsa asemesta.
SUNNUNTAIAAMUNA kymmeneen mennessä ainakin kolme Kassam-rakettia ammuttiin Sderotin kaupunkiin. Yksi vaurioitti kaupunkikeskusta saaden ihmiset paniikin valtaan, toinen osui autoon, jonka kuljettaja haavoittui ja kuoli sairaalassa, toinen ihminen haavoittui lievästi.
IAF ON JATKANUT ohjusiskujaan Gazan alueella. Turvallisuusvirkailijain mukaan iskuilla pyritään parantamaan Fatahin asemaa ja heikentämään Hamasia.
Israelin taktiikka Fatahin tukemiseksi tuntuu oudolta, sillä Fatahin alainen al-Aksa Marttyyrien Prikaati jatkaa avoimesti terrori-iskuja israelilaisiin kohteisiin, ja sen miehiä on Abbasin Force 17 henkivartiokaartissa, jolle USA ja Israel kuljettavat aseita ja ammuksia, kouluttavat sen miehiä ja auttavat sitä taloudellisesti. Tulituksen partiota vastaan lauantaina teki Fatahin al.Aksa.
FATAHIN TURVALLISUUSPÄÄLLIKKÖ Gazassa ja Abbasin läheisin turvallisuusneuvonantaja Rashid Abu Shabak erosi lauantaina virastaan siksi, ettei hänelle annettu tarpeeksi valtaa johtaa turvallisuusjoukkoja. Hamas teki pari viikkoa sitten ratsian hänen kotiinsa surmaten kuusi hänen henkivartijoistaan. Shabak on pysytellyt sen jälkeen poissa Gazasta.
5. LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtajavaalit pidetään huomenna 28.05.07. Ennusteiden mukaan Ami Ayalon saa 35 % äänistä, Ehud Barak 31 %, Amir Peretz 20 %, Ophir Pines-Paz
9 % ja Danny Yatom 2 % . Jos kukaan ei saa yli 40 % ensimmäisellä kierroksella, suoritetaan uusintakierros kahden johtajan välillä. Siinä Ayalonille ennustetaan voittoa.
AYALON ON LUVANNUT, että jos hän voittaa vaalit, hän haluaa Olmertin pois pääministerin paikalta, mutta ei kaada hallitusta. Hän kannattaa Golanin luovuttamista Syyrialle.
SYYRIASTA KARKOTETTU uudistuspuolueen johtaja Farid Ghardy saapuu kolmen virkailijansa kanssa Israeliin. Hänellä on tarkoitus puhua Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa 11. kesäkuuta. Hän varoittaa Israelin johtajia antautumasta rauhanneuvotteluihin Syyrian diktaattorin Bashir Assadin kanssa, koska ”se tulisi olemaan tuhoisa Israelille”. Syyrialais-amerikkalainen liikemies Ibrahim Suleiman esitti jokin aika sitten valiokunnalle rauhansuunnitelman, josta hän väitti neuvotelleensa Syyrian johdon kanssa. Ghadry kertoo, että Golanin ylänkö on Syyrian aluetta ja tulee palauttaa Syyrialle, mutta ”siitä pitää tehdä alue, jossa asuu rauha”.
6. TERRORISTIT AMPUIVAT yli 230 Kassam-rakettia Israeliin toukokuun 15. päivän jälkeen, useimmat niistä Sderotiin. Kaupungissa asuu 23 000 asukasta, joista puolet on siirtynyt turvaan rauhallisemmille alueille. Arkadi Gaydamak, JNF ja hallitus ovat kustantaneet hotellimajoituksia ja armeijan majoitusalueita muutaman päivän oleskelun ajaksi. Gaydamakin telttakyliä Tel Avivissa saanee jatkaa ilman määräaikaa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021