Friday, August 31, 2012

PERJANTAI 31.08.12


PERJANTAI 31.08.12

1. IRANIN mullah-hallitus oli tehnyt voitavansa valmistellessaan NAM-maitten kokousta Teheranissa. Se oli siivonnut katuja, uudistanut tienviittoja rauhantunnuksin, alentanut bensiininhintaa saadakseen Teheranin asukkaat ajamaan konferenssin ajaksi määrätyn yleisen loman aikana pois kaupungista liikenteen vähentämiseksi, asettanut 400 luksus Mercedes-autoa vieraiden käyttöön, rakentanut uuden konferenssikeskuksen tilaisuuksia varten ja kutsunut kymmeniä tuhansia turvallisuusmiehiä tarkka-ampujineen varmistamaan, että konferenssi sujui ilman häiriöitä ja antaisi kuvan uudenaikaisesta maasta, jonka päämääränä on rauha ja turvallisuus. Kommentoijat viittaavat Iranin pyrkimysten muistuttavan tapaa, millä Saksan natsijohtaja Hitler valmisteli vuoden 1936 Berliinin olympialaisia jopa sallien juutalaisten urheilijoiden kilpailla saksalaisten rinnalla. Tämä tarkoituksena oli hämätä kisoihin osallistuneiden maitten urheilijoita, kisavieraita ja median edustajia näkemästä, mitä maassa todella tapahtui ja mitä suunnitelmia Saksan johtajat olivat tehneet.

ULKONAISILTA puitteiltaan NAM-konferenssi oli onnistunut, mutta läheltä konferenssia seuraavat median edustajat sanovat isäntien tuhranneen erinomaisen tilaisuuden suotuisan mielikuvan saamiseksi kömpelöllä diplomaattisella käyttäytymisellään korkeimman johtonsa taholta. Näin he näkevät tavan, millä Iranin Ali Khamenei käsitteli Israelia, YK:ta ja USA:ta.

IRANIN YLIN kaitsija Khamenei kutsui avajaispuheessaan Israelin hallituksen ministereitä ”raateleviksi susiksi syöden ravinnokseen palestiinalaisia” ja syytti Yhdysvaltoja ”itsevaltaisesta toisten asioihin puuttumisesta”.
Hän sanoi puheessaan, että ”YK:n turvallisuusneuvosto toimii USA:n tahdon alaisena sätkynukkena”.
Olisi voinut odottaa, että tasapuolisesti asioihin suuntautuvat olisivat edes jollain tavoin reagoineet Khamenein syytöksiin, poistumalla salista tai ruumiin eleillään, mutta mitään tällaista ei tapahtunut; ei edes YK:n pääsihteeri silmäänsä räpäyttänyt kuunnellessaan farsista käännettyjä syytösryöppyä. Tämä voitaneen tulkita siten, että kahdenkeskisissä keskusteluissa esittämistään moitteista huolimatta pääsihteeri Ban ki-Moon yhtyi Khamenein teeseihin ainakin osittain. Tämän katsotaan antaneen Iranille selvän pistevoiton.

KAIKKI  ei kuitenkaan kulkenut aivan Iranin suunnittelemalla tavalla. Mullahit olivat jättäneet Syyrian kysymyksen pois konferenssin ohjelmasta, mutta Egyptin presidentti Mohammed Mursi otti asian esille omassa puheessaan syyttäen presidentti Assadia ja hänen hallitustaan verisestä kansamurhasta vaatien hänen poistamistaan, mikä sai Syyrian edustajan poistumaan salista vastalauseeksi. Mursi sitoi Syyrian kapinan osaksi yleistä arabi-kevättä todeten, että sen mukaisesti Syyrian johto tulee vaihtaa ulkopuolisten avulla. Ehkä hänen puheensa sai sytykkeitä Iranin esittämästä tulitauosta Syyriaan, jota Assad oli ensin esittänyt.
Toinen asiaan vaikuttava tekijä on voinut olla Mursin lupaus estää Irania vahvistamasta shia-hallintoa sunni-enemmistöisessä Syyriassa ja muissa arabimaissa.
Presidentti Mursin ja Iranin presidentti Ali Ahmadinejadin tuttavallista tapaamista poski-suudelmin ja karhunsyleilyin voitaisiin kutsua kahden insinöörin tapaamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159465#.UEBL4OxHT-k, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4275261,00.html

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman kutsui NAM-maitten konferenssia Teheranissa ”hölmöjen marssiksi, joka tuo mieleen 1930-luvun tapahtumat”, tavatessaan Japanin lähettilään. Hän kutsui hyvin onnettomaksi sitä, että maa, joka vaatii Israelin tuhoamista ja juutalaisten kansanmurhaa, saa maailman 120 valtion ansaitsemattoman diplomaattisen tuen ja huomion YK:n pääsihteerin osallistuessa tähän konferenssiin. Hän viittasi myös IAEA:n viimeiseen havaintoon, että Iran on kaksinkertaistanut maanalaisen Fordon ydinlaitoksen sentrifugien lukumäärän, joskaan niitä ei ole vielä käynnistetty, ja lisännyt niitä Natanzissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159474#.UEBUdexHT-k

2. YK:n esikuntapäälliköiden puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey totesi eilen, että jos Israel iskee Iranin ydinlaitoksiin oma-aloitteisesti, se ei voi luottaa USA:n tukevan sitä. (If you attack, we don´t have your  back. I don´t want to be complicit.) USA:n korkeimman sotilasjohtajan lausunnon voidaan katsoa varoittavan Israelia, ettei se voi luottaa USA:n automaattiseen apuun, jos se iskee Iraniin sopimatta siitä ensin USA:n kanssa.
DEMPSEY toisti aiemmin esittämänsä väitteen, etteivät sellaiset iskut lopettaisi Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista, vain viivyttäisivät sitä, kuten The Guardian raportoi.
Hän analysoi tiedustelun antamia tietoja Iranin ydinsuunnitelmasta todeten, etteivät ne kerro Iranin suunnitelmien päämääristä, eikä hän siten voi olla varma, mihin Iran pyrkii.
Sen hän kuitenkin sanoi voivansa todeta, että ennenaikainen isku Iraniin mitätöisi kansain-väliset painostusyritykset Irania vastaan.

USA:N Valkoisen Talon lehdistösihteeri Jay Carney sanoi median edustajille, että USA tutkii tarkoin IAEA:n viimeistä raporttia Iranin ydinteollisuudesta, mutta totesi, että yleisesti ottaen on hämmästyttävää, miten Iran jatkaa velvollisuuksiensa polkemista.
Carney pyöritteli kysymystä pystymättä antamaan mitään konkreettista uutta, vain todeten, että ikkuna sovintoratkaisuun on edelleen auki, mutta ei loputtomiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159472#.UEBYXexHT-k

3. MASSACHUSETTSIN entinen kuvernööri, republikaanisen puolueen presidentti-ehdokas ja oikeistolaisesti ajattelevien toivo, Mitt Romney hyökkäsi - hyväksyessään nimityksensä virallisesti eilen torstaina paikallista aikaa – rajusti presidentti Baruch Hussein Obaman alias Barry Soteron politiikkaa vastaan kannustaen USA:n kansaa aloittamaan vahinkojen korjaamisen, jotka aiheutuivat edellisen presidentin vääristyneestä ideologiasta ja  virheellisistä toimista.

Varsinkin Obaman ulkomaanpolitiikka oli Romneyn hyökkäysten kohteena, mistä hän sanoi varsinkin Israelin suhteiden kärsineen. Hän syytti Obamaa, että tämä oli heittänyt liittolaisensa Israelin ja Puolan tavoin bussin alle vakuuttaen: ”Minun hallitukseni johdolla, hyvät ystävät, me tulemme näkemään enemmän luotettavuutta.” Hän esitti varoituksen kansalle:
”Tänä päivänä jokainen amerikkalainen on vähemmän turvallinen, koska Obama epäonnistui Iranin esittämän uhan poistamisessa.” Hän totesi Obaman luvanneen keskusteluja Iranin kanssa vuosia sitten, ja edelleen me keskustelemme Iranin sentrifugien jauhaessa uraania.

USA:n taloudesta Romney sanoi, ettei tarvitse olla asiantuntija havaitakseen, mitä Amerikka tarvitsee: ”Enemmän työpaikkoja, runsaasti työpaikkoja”.
Romney totesi Obaman luvanneen alentaa valtamerien pintaa ja parantaa planeetta.
”Minä lupaan auttaa teitä ja perheitänne”, hän vakuutti. Hän totesi, että ”vuoden 2008 Obaman vaaliteemalla oli vaikuttava voima, mutta nyt neljän vuoden jälkeen jotain on pahasti pielessä,  kun  ainoa positiivinen muisto hänestä jäi päivänä, jona äänestit häntä”.

4. PA:n ulkoministeri Riyad al-Maliki sanoi paneelikeskustelun aikana eilen: ”Äskettäin olemme todistaneet oikeistolaisen hallituksen ja Israelin setlementtien kiivaan hyökkäyksen Palestiinan maata ja symboleja vastaan mukaan lukien presidentti Abu Mazen ( Mahmoud Abbas) miehityksen ulkoministerin – äärisetlerin Liebermanin - kiihotuksen kautta hänen surmaamisekseen.” Maliki viittasi puheessaan ”vaaralliseen setlementtien laajentamiseen ja Länsirannan ja varsinkin Jerusalemin itäosan juutalaistamiseen”, vaatien jäsenmaita boikotoimaan Liebermania.
MALIKI puhui diplomaattisessa konferenssissa Tel Avivin yliopistossa torstaina.

AVIGDOR Lieberman vastasi al-Malikin puheeseen todeten, että jos puheen olisi allekirjoittanut Joseph Göbbels, kukaan ei olisi huomannut eroa. ”Al Maliki syyttää Israelia etnisestä puhdistamisesta”, Lieberman sanoi. ”Kun puhumme kumppanista, on selvitettävä, millaisesta kumppanista on kysymys. Tämä henkilö on PA:n ulkoministeri, joka yleisesti luokitellaan maltilliseksi.” http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4275275,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin presidentti Mursi kehui Egyptin ja Iranin strategista yhteistoimintaa tavatessaan virkaveljensä Ahmadinejadin Teheranissa torstaina, joka puolestaan vihjaili, että yhteis-toimintakumppanit valitaan pitkällä tähtäyksellä tarkoittaen, että Egyptin tulee uudelleen harkita suuntauksensa länsimaihin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4275261,00.html
-          Gazan terroristien rakettituli jatkuu IAF:n vastatoimista huolimatta. Eilen torstaina raketti putosi Hof Ashkelonin alueneuvoston lähelle, mutta raketin jäännöksiä ei vielä oltu löydetty. Tänään Gazasta ammuttiin kaksi rakettia Sderotia kohti. Toinen putosi aukealle paikalle, toinen osui asuintaloon tuhoten kodin. Asukkaat olivat paikalla, mutta raketti ei lauennut kokonaan, minkä johdosta henkilövahingot jäivät lieviksi aiheuttaen shokkitilan. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun taloon osui raketti. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4275311,00.html
-          Asianajaja ja Israelin uskollinen tukija Marc Langfan kehottaa epäilijöitä katsomaan karttaan todetakseen, miten tärkeä Israel on USA:n turvallisuudelle. Mutta vielä suurempi syy on tutkia kolmiulotteista karttaa havaitakseen, miten elintärkeä Juudea ja Samaria ovat Israelin turvallisuudelle ja puolustamiselle. Hän toteaa, että Gazan alankomaa on jo menetetty, mutta Juudean ja Samarian vuoristoseudun menettäminen aiheuttaa Israelille korvaamatonta vahinkoa ja antaa potentiaalisille vihollisille strategisen etulyöntiaseman suunnitellessaan hyökkäyksiä Israeliin. Langfan todistelee karttaansa tukeutuen, että Juudean ja Samarian vuoristoseudut valvonnassaan Israelia uhkaava kansantuhohyökkäys Egyptistä, Syyriasta ja Jordaniasta ei onnistu, mutta että ilman noita Israel on erittäin haavoittuva. ”Ilman niitä Iranilla ja sen liittolaisten radikaaleilla islamin armeijoilla on vapaat kädet tuhota Israel jatkaen sieltä sotaretkeään Saudi Arabian rikkaille öljykentille ja sitä kautta koko läntisen maailman hallintaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159452#.UEBxduxHT-k
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas aka Abu Mazen, kuten häntä kutsuttiin aktiivi-terroriaikanaan, taisi sittenkin saada kylmät varpaat, eikä uskalla uhmata USA:n kieltoa esittää Palestiinan valtion perustamisasia YK:n yleiskokoukselle ennen USA:n presidentin vaaleja. Hän aikoi toteuttaa esityksenä YK:n talvikauden alkaessa.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=283327
-          Ruotsalainen ”Heavy Metal” rokkiyhtye Sabaton vierailee Israelissa ja teki erikoisen vierailun Jerusalemin Ammunition kukkulalle tavaten yllättäen tukijoitaan siellä, jotka olivat opetuskiertueella alueella torstaiaamuna. Sabaton lauluissa kerrataan IDF:n sotilaitten urhoollisuutta ja ihmeitä, joita tapahtui 1967 sodan aikana. Sotilaiden oli vaikea uskoa todeksi pyytäessään nimikirjoituksia bandin jäseniltä, joilla on loppuunmyyty konsertti Tel Avivin Reading 3 klubilla. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Music/Article.aspx?id=283326

                                                                                      

Thursday, August 30, 2012

TORSTAI 30.08.12


TORSTAI 30.08.12
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi Saksan Ala-Saksenin pääministerille David McAllister tavatessaan tämän Israelin vierailun aikana, että 70 vuotta sitten 6 miljoonaa juutalaista teurastettiin kansanmurhassa. Maailma vakuutti silloin: ”Ei koskaan enää”, allekirjoitti useita kansanmurhan vastaisia sopimuksia ja muodosti Yhdistyneet Kansakunnat, YK, jonka tehtävänä tuli olla, ettei tämä tule enää koskaan toistumaan”, pääministeri sanoi vieraalleen. Hän jatkoi todeten, että tänä päivänä 120 maan edustajat ovat kokoontuneet Teheraniin, tervehtien hallitusta, joka ei vain kiellä holokaustia vaan vakuutta tuhoavansa juutalaisen valtion. Netanyahu päätyi toteamukseen, että useat noista 120:stä valtiosta eivät näytä oppineen mitään. ”Mielestäni tämä on häpeä ja tahra ihmiskunnan historiassa.” Hän sanoi olevansa mielissään, ettei Saksa ottanut osaa tuohon näytelmään.

NAM-maitten konferenssiin Teheranissa matkusti myös YK :n pääsihteeri Ban ki-Moon USA:n ja Israelin vastalauseista huolimatta. Sinne lensi myös PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lähimpine avustajineen Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin peruttua osanottonsa ”palestiinalaisten yhteyden nimissä”, vaikka on epäselvää, saiko hän kutsun konferenssiin. Abbasin ja Iranin johdon väliset suhteet ovat olleet viileät sen Hamasille antaman tuen vuoksi. Iranin johdon parissa Abbasia pidetään petturina hyväksyessään kahden valtion periaatteen, eli ”käytännössä hyväksyessään Israelin olemassaolon”, minkä Iran kieltää.
Israelin viranomaisten lausunnoissa tuomitaan Abbasin osallistuminen NAM-maitten konferenssiin ja todetaan tämän osoittavan PA:n johdon todellisen pyrkimyksen: ”Tämä nostaa esiin kysymyksen, onko PA todella ylittänyt Rubiconin ja liittynyt niihin maihin, jotka kieltävät Israelin laillisuuden?”

PÄÄMINISTERI Netanyahu  kertoi pääministeri McAllisterille, joka syntyi Länsi- Berlinissä skottilaiselle isälle hänen saksalaisesta vaimostaan, ”Maailma ei näytä ymmärtävän, miten vaarallinen Iranin tilanne on”. Pääministeri McAllister on poliittisesti lähellä Saksan liitto-kansleri Merkeliä. Netanyahu jatkoi todeten, ettei Iran muodosta uhkaa vain Israelille, vaan Iran voi käyttää ydinaseitaan sekä Euroopan maita että Yhdysvaltoja vastaan. Hän moitti myös Euroopan eliitin passiivisuutta, mitä hän kutsui ”absurdiksi, ellei se olisi niin traaginen”.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin edustaja Martin Nesircy kertoi pääsihteerin tavanneen sekä Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin että suurajatollah Ali Khamenein, joita hän pyysi todistamaan ydinsuunnitelmansa rauhanomaisuuden, ja ilmoitti tyytymättömyytensä heidän Israelin tuhoamista koskeviin lausuntoihin pitäen niitä kiihottavina ja hylättävinä.

BETLEHEMISSÄ sijaitseva MAAN-uutistoimisto raportoi usean PA:n virkailijan kehottaneen Abbasia peruuttamaan Teheranin matkansa, mutta tämä katsoi sen oivaksi tilaisuudeksi tavata maailman johtajia levittääkseen heille Israelin vastaista propagandaansa.
Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh pyysi anteeksi ”joutuessaan peruuttamaan osanottonsa” Teheranin peruttua hänen kutsunsa NAM-maitten konferenssiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159427#.UD720OxHT-k

2. KORKEIN oikeus antoi lopulta päätöksen, jonka mukaan kaikki Migronin juutalaisen etäyhteisön asukkaat on karkotettava syyskuun neljänteen päivään mennessä, ja kaikki paitsi kuusi siirrettävää asuinparakkia on poistettava syyskuun 11. päivään mennessä. Näiden kuuden maapohja on dokumentein todistettu kuuluvan juutalaisille ostajille. Oikeus moitti rakennusten pystyttämistä ennen ostoa, ja antoi alueoikeudelle tehtäväksi kolmen kuukauden kuluessa tutkia dokumenttien oikeellisuuden ja kenelle maapohja kuuluu. Kohtuuden nimissä sen olisi myös tutkittava palestiinalaisten esittämien dokumenttien oikeellisuus, koska omistusoikeus Juudean ja Samarian alueilla perustuu osin Ottomaanihallituksen ja osin Jordanin miehityksen alaisiin sopimuksiin ja dokumentteihin, joita on muunneltu ja väärennetty usein NGO-järjestöjen ohjauksessa ja kiihottamina.

MIGRONIN juutalainen etäyhteisö sijaitsee Jerusalemista pohjoiseen tien no 60 varrella, kukkulalla, jonne Israelin kuningas Shaul kokosi armeijansa puolustaessaan Jerusalemia. Kukkula osoittautui strategisesti elintärkeäksi toisen intifadan aikana.
Yksi yhteisön perustajista Shuki Sat kertoi Times of Israel lehdelle, että maapohja lunastettiin muutaman kuukauden aikana ja sanoi olevansa vakuuttunut, että kuusi perhettä saavat asua parakeissaan ilman häiriöitä hallituksen taholta.
NETANYAHUN hallitus kehotti lausunnossaan oikeutta määräämään Migronin kaikki talot tuhottaviksi ja niiden asukkaat karkotettaviksi, vaikka korvaavat asunnot eivät ole valmiit, mihin oikeuskansleri lisäsi oman piikkinsä kehottaen ”asukkaita toimimaan vastuullisesti”. Pääministeri ja hänen hallituksensa vaativat kaikkien talojen tuhoamista, minkä johdosta niiden olisi syytä tarkastella Migronin ja vastaavien juutalaisyhteisöjen tilannetta Netanyahun toistaman iskulauseen ”Ei enää koskaan” valossa. http://www.timesofisrael.com/court-evicts-settlers-from-migron-leaves-a-few-houses-in-place/

3. TIMES OF ISRAEL kertoo pitkähkössä mutta tärkeässä artikkelissaan Saudi Arabian öljyteollisuuden haavoittuvuuden, mikä on osoitettu sekä sen jalostuslaitoksia vastaan tehtyjen terrori-iskujen tai –yritysten että Herzliassa asiantuntijoitten laatiman simulaation kautta lähtien pahimmasta laitoksia vastaan tehdystä vaihtoehdosta.
ARTIKKELI lähtee uutisesta, jonka mukaan 15. elokuuta 2012 Saudi-Aramcon laitoksiin tehty cyber-hyökkäys tuhosi yhtiön 30 000 tietokonetta. Hyökkäyksen tehneiden asiantuntijoitten websivulla kerrottiin, että hyökkäyksen suunnitteli ja toteutti tuntematon ryhmä nimeltä ”Oikeuden Terävä Miekka” (Cutting Sword of Justice), ja että hyökkäys oli tehty Saudi Arabian Lähi Idässä harjoittamien sortotoimien korvaukseksi. Ryhmän tiedotteessa mainittiin kaksi maata, Bahrain ja Syyria, joita Saudi Arabia on tukenut - Bahrainissa sunnimuslimeja shia-muslimien enemmistöä ja Syyriassa sunni-enemmistöä alaviitti-hallitusta vastaan.

SAUDI Aramcon taholta vakuutetaan, etteivät yhtiön tutkimus-, tuotanto- ja toimitus-järjestelmät kärsineet hyökkäyksessä, vaan ne jatkavat yhtä luotettavasti kuin ennenkin, kuten Reuters raportoi. Yhtiön taholta sanotaan, että hyökkäys tuli ”ulkomaisista lähteistä” ja että tutkimukset niiden löytämiseksi on aloitettu. Tämä ei ollut ensimmäinen isku laitoksiin.
Helmikuun 14. päivänä 2006 räjähteillä lastattu kuorma-auto räjäytettiin Abqaiq öljynjalostus-laitoksen sisäänkäynnin edessä. Toinen auto, jossa oli 2000 paunaa ammoniumnitraattia ja tuntematon määrä suuritehoisia räjähteitä, murtautui ensimmäisen auton tekemästä muurinaukosta sisään jalostuslaitoksen keskelle shia-muslimien asuttamalla autiolla alueella Saudi Arabian itäisessä provinssissa.
Saudien kansallisvartijat ja eliittijoukkojen ryhmä pysäyttivät auton sen päästyä puolitoista kilometriä laitoksen sisäosiin. Syntyneessä räjähdyksessä useita vartijoita sai surmansa, mutta saudiviranomaisten mukaan tuhot olivat pienet, vain tulipaloja, jotka pian sammutettiin. Isku oli Saudi Arabian al-Qaidan tekemä. Saudien tyynnyttely-yrityksistä huolimatta raakaöljyn hinta maailmalla nousi kaksi dollaria tynnyriltä.
Abutting on yksi laajimmista saudien öljykentistä, jonka öljyvarat arvioidaan 17 miljardiksi tynnyriksi. Abqaiq jalostuslaitokset jalostavat kaksi kolmasosan Saudien raakaöljystä, kuusi miljardia tynnyriä päivässä. Laitoksen tuotannon eliminoiminen aiheuttaisi katastrofin maailmassa, valtioitten toiminnan häiriöitä ja sisäisiä mellakoita.

HERZLIAN konferenssin asiantuntijoitten laatimassa simulaatiossa oletettiin Iranin suunnittelemissa ja sisäisesti toteutetuissa Abqaiqan laitoksia vastaan tehdyissä iskuissa sarjan pommi-iskuja ja samanaikaisen cyberhyökkäyksen raunioittavan laitoksen toiminnan.
Hyökkäyksen tulokset olivat hämmentäviä. Raakaöljyn hinta nousisi kahteensataan USD tynnyriltä. Saudi Arabian yhtenäisyys ja tulevaisuus vaarantuisi, sen naapurit ja liittolaismaat  Jordania, UAE, Irak, Kuwait, Bahrain, Oman ja Jemen kokisivat sisäisen hajaantumisen. Kehitysmaat, jotka tarvitsevat öljyä sähkön tuottamiseen, joutuisivat sisäisiin levottomuuksiin, jotka voisivat johtaa sekä sisäisiin että ulkoisiin sotiin.
Artikkelissa esitetään simulaatio ja siitä saadut johtopäätökset lähes kokonaisuudessaan.

Simulaation laatijat tulevat johtopäätökseen, että maailman öljyvarojen keskittyminen muutamien harvojen käsiin – 78 % öljyvaroista on OPEC:in valvonnassa - vaarantaa maailman kehityksen ja turvallisuuden, ja siksi esittävät uudenlaisen valvontajärjestelmän perustamista, johon kuuluisivat 1974 perustetun Arabiöljyä vievien maitten organisaatio lisättynä uusilla, kuten Kiina ja Intia ja muilla siihen kuulumattomilla öljyä tarvitsevilla mailla, jotka perustaisivat strategisen öljyvarannon, jonka puitteissa siihen osallistuvat maat lupaavat varastoida 75-90 vrk:n öljyntarpeen, josta öljyä jaetaan sitä tarvitseville maille.
Artikkelissa todetaan, ettei Syyrian menetys kaataisi Iranin hallitusta, mutta että sen seurauksena Iranin vastareaktio tulisi koskemaan sekä Irakia että Saudi Arabiaa. http://www.timesofisrael.com/israeli-hosted-simulation-shows-how-iran-could-ruthlessly-exploit-the-worlds-over-reliance-on-saudi-oil-and-stability/
4. UUTISOTSIKOITA
-        Ulkomaille pyrkivä haredi-nainen käännytettiin takaisin ja häntä kehotettiin ottamaan yhteys armeijan virastoon, jossa hänelle selitettiin, että hänet oli ensintäkuulutettu asepalveluksesta kieltäytymisen takia. Hänet pidätettiin vaikka hän selitti olevansa naimisissa oleva haredinainen, eikä kukaan kuunnellut hänen selityksiään. Monet aktivistit ottivat yhteyttä puolustusministeriöön vaatien asian korjaamista vaimon siveyden säilyttämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159432#.UD8tAOxHT-k
-            IDF suunnittelee armeijan radion mukaan julistavansa 300 metrin levyisen alueen Siinain rajalta Israelin puolelle kielletyksi sotilasalueeksi terroristien ja laittomasti maahan pyrkivien estämiseksi sekä mahdollisten välikohtausten välttämiseksi Egyptin armeijan Siinain operaation sotilaitten taholta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159443#.UD8u9uxHT-k
-            Kolme päivää kestäneitten ramadanin paastokuukauden loppujuhlallisuuksien jälkeen koko Temppelivuoren alue on yhtä kaatopaikkaa muslimien heitettyä piknik-juhliensa jätteet alueelle ilman aikomustakaan siistiä jälkensä. Tämä on yksi osoitus muslimien kunnioituksen puutteesta juutalaisten pyhimmällä vuorella, mistä toisena todisteena on nuorten jalkapallopelit, kuten monet ovat todistaneet.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159435#.UD8vyexHT-k
-            Syyrian presidentti Bashar Assad syytti Turkkia, että se on suoraan vastuussa 18 kuukautta kestäneisiin verisiin taisteluihin Syyriassa, jotka ovat vaatineet yli 20 000 siviilin hengen. Hän esiintyi Ad-Doudia TV-aseman ohjelmassa. Asiasta kertoi myös Al-Arabiya lehti. Hän kielsi puskurivyöhykkeiden perustamisen rajoille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159438#.UD8w3exHT-k
-            Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor syytti pääsihteerille ja turvallisuusneuvostolle lähettämässään kirjeessä järjestöä kuuroksi ja sokeaksi: ”Kuinka monta rakettia ja kranaattia Gazasta täytyy ampua ennen kuin YK:n virkailijat huomaavat ne?” hän kyseli kirjeessään, joka oli vastauksena YK:n julkistamaan raporttiin Gazan tilanteesta, jonka sanottiin muodostuvan kestämättömäksi Israelin saarron vuoksi. Siksi Gazassa ei voida toteuttaa energian, terveys-, vesi- ja viemäröintiongelmien uusimista vuoteen 2020 mennessä, raportissa sanotaan, mutta siinä ei mainita mitään siitä, että Egypti saartaa Gazaa tehokkaammin kuin Israel, ja että lähes kaikkia tavaroita kuljetetaan Israelista Gazaan satoja rekka-autollisia joka päivä sieltä Israeliin ammutuista kranaateista ja raketeista huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159430#.UD8yG-xHT-kWednesday, August 29, 2012

KESKIVIIKKO 29.08.12


KESKIVIIKKO 29.08.12

1. SYYRIAN pahoin ryvetetty presidentti Bashar Assad esiintyi eilen harvinaisessa Syyrian TV:n lähetyksessä, joka julkistetaan kokonaisuudessaan tänään. Haastattelusta saatujen ennakkotietojen mukaan Assad esiintyi lähetyksessä edelleen henkisesti vahvana ja uskoo voittoonsa todeten. ”Olemme keskellä globaalia ja paikallista sotaa, joten on ymmärrettävä, että sen lopettaminen vaatii aikaa.” Hän tähdensi, että tilanne on jo parantunut, jonka vaikutukset ovat jo tunnettavissa. ”Koko tämä selitys voidaan tiivistää toteamukseen, että me edistymme. Tilanne on itse asiassa parempi, mutta meidän tule vielä ratkaista se. Ja se vie aikaa.” Assad ei näissä otoksissa edes vihjannut mahdolliseen luovuttamiseen.

PRESIDENTTI Bashar Assad antoi haastattelunsa 18 kuukautta sitten mielenosoituksina alkaneitten oppositioliikkeitten vastalauseina, mutta jotka kuukausien aikana hallituksen joukkojen koventuneitten otteiden myötä ovat kehittyneet tasolle, jota yhä useammat tarkkailijat kutsuvat sisällissodaksi tai kapinaksi. Tänä aikana on yhä selvemmin alkanut ilmetä, että useat ulkomaat ovat aktiivisesti sekaantuneet konfliktiin antaen hallituksen joukkoja vastustaville joukoille - joista Vapaan Syyria Armeija, FSA, lienee parhaiten varustutunut ja aseistautunut pitäen tukikohtaansa Turkin puolella - sekä nykyaikaisia aseita että vapaaehtoisia ja diplomaattista tukea kansainvälisissä järjestöissä.
Kapinalliset sanovat ampuneensa alas kaksi Syyrian armeijan helikopteria – toisen niistä pari päivää sitten - , mikä osoittanee, että ne ovat saaneet käyttöönsä ilmatorjuntaohjuksia. Tämä puolestaan saattaa taistelut entistäkin verisemmiksi tappoaseiden laadun parantuessa. Viimeisimpiä verilöylyjä havaittiin Darian alueella, jossa ”löydettiin” 300 siviilin ruumiit, kuten hallitusta vastustavat aktivistit raportoivat.

Monet ulkomaat ovat vaatineet entistä pontevammin hallituksen vaihtoa Syyriassa uudistusten sijaan. Viimeksi Ranskan presidentti Hollande sanoi tukevansa kapinahallitusta niin pian kuin sellainen muodostetaan. Egyptin presidentti Mursi pyysi Assadin hallintoa vastustavia maita liittoutumaan Assadin hallituksen poistamiseksi, mutta ilman sotatoimia. Mursi osoitti sanansa varsinkin Venäjälle ja Kiinalle, jotta yli 20 000 ihmisen hengen vaatineet entistä verisemmät taistelut saataisiin loppumaan. Reutersin julkistaman Mursin haastattelun yhteydessä ilmeni, että Mursin Teheranin vierailu on osa hänen huoltaan Syyrian kansasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159396#.UD2muuxHT-k

2. SYYRIAN kapinalliset väittävät vallanneensa armeijan tukikohdan Damaskoksen liepeillä, ja löytäneensä sieltä lukuisia laukaisuvalmiita ohjuksia, joista muutamat olivat valmiit kemiallisten kärkien asentamiseksi. Heidän ilmoituksensa mukaan näistä ohjuksista otettiin valokuvia paikan päällä, joiden perusteella voitiin varmistaa väitteen todellisuus. ”Onnistuneen operaation aikana Vapaan Syyrian Armeijan taistelijat löysivät suuren määrän raketteja valmiina laukaistaviksi – suuren hävitystason omaavia – ja he olivat hämmästyneitä havaitessaan, että  muutamat raketit oli muunneltu ei-ravanomaisten kärkien sijoittamiseksi niihin, ja jotka voidaan varustaa joko kemiallisin tai biologisin kärkiosin”, sanotaan FSA:n tiedotteessa, jonka Dalit Halevi käänsi englanniksi.
Kapinallisten korkein neuvosto myönsi, että tutkittuaan ohjuksista otettuja valokuvia, se pystyi vahvistamaan FSA:n joukkojen antamat todisteet. Neuvoston lausunnossa todetaan, että tapaus osoittaa Assadin armeijan valmistautuvan ohjusten käyttämiseen syyrialaisia kaupunkeja ja kyliä vastaan, jopa massatuhoaseita käyttäen. Lausunnossa kehotetaan arabimaita ja kansainvälistä yhteisöä toimimaan nopeasti ennen kuin Assad turvautuu ohjuksiinsa. - Lausunto on voitu antaa propaganda-tarkoituksessa.

Sekä USA että Ranska ovat varoittaneet, että massatuhoaseitten käyttö tai niiden siirto Syyrian sisällä on punainen varoituslinja, joka voi aiheuttaa sotilaalliset vastatoimet.
Venäjän puolustusministeri Makarov vakuuttaa, ettei Venäjä luovu Välimeren laivastonsa satamista Latakiassa ja Tartussa eikä aio kotiuttaa niiden venäläistä henkilökuntaa.
Viimeisten tietojen mukaan Assad on siirtänyt ohjuksiaan al-Masnan rajanylityspaikan läheisyyteen Turkin rajalla. Yksi Assadin massatuhoaseiden varasto on vain 24 km:n päässä Hizbullahin ohjustukikohdasta, mikä huolettaa länsimaita.

3. PROFESSORI Alan M Dershowitz, Harwardin lakikoulun opettaja, juristi ja lakimies, Israelia kannattava poliittinen kommentaattori, antoi haastattelun Arutz Shevan Goldstein on Gelt Podcast, josta osia esitetään sen web-sivulla.
Professori toteaa aluksi ”puhuneensa äskettäin sekä presidentti Obaman että useiden Israelin johtajien kanssa, joten hänellä on asioita, joista hän haluaa informoida”. Hän sanoo uskovansa Obamaa, kun hän sanoo estävänsä Irania saamasta ydinasetta, mutta että JStreet toimii räikeästi mitätöidäkseen hänen lausuntonsa, vaikka väittää toimivansa Israelin hyväksi. Hän sanoo tuon järjestön mitätöivän Obaman uskottavuuden, jolla on vaikeuksia vakuuttaa Irania tarkoittavansa totta lausunnoillaan, ettei hän salli Irania saamasta ydinasetta ja että sotilaallinen mahdollisuus on edelleen pöydällä. Samalla JStreet väheksyy Israelin hallitusta, jonka kansa haluaa Amerikan edes pitävän pöydällä sotilaallista vaihtoehtoa, minkä vuoksi hänen on vaikea uskoa, miksi JStreet on joidenkin mielestä edelleen Israelin tukena.

”Iranin kysymyksessä, Israelin eloonjäämis-, kaikkein tärkeimmässä kysymyksessä, jota vastaan Israel taistelee, JStreet on vahva Israelin vihollinen. JStreet on osa vihollisleiriä, antaen tukea ja avustaen Israelin vihollisia, mukaan lukien Iran,” Dershowitz toteaa.
Dershowitz vastaa haastattelijan kysymykseen, että sanktiot Irania vastaan voivat toimia, jos niiden tukena on todellinen sotilaallinen vaihtoehto, mutta eivät koskaan yksinään. Hän viittaa uudelleen JStreet painostusjärjestön omaksumaan ”kantaan vastustaa sotilaallisia toimia, mitä se voimallisesti julkistaa, samalla eliminoiden tärkeän Iranin vastaisen painostuskeinon”.
Hän vakuuttaa uudelleen, että ”sanktiot yksinään eivät pysty estämään Iranin ydinasetta”.
Haastattelu on kokonaisuudessaan luettavissa artikkelissa annetussa linkissä.
JStreet on israelilaisten johtaja USA:ssa toimiva painostusjärjestö.

4. ASIANTUNTIJAT vakuuttavat, ettei Israelin tai USA:n sotilaalliset iskut Iranin ydinlaitoksiin välttämättä tulisi aiheuttamaan hengenvaarallista ydinsäteilyä kauemmas ympäristöönsä, mutta että myrkylliset kemialliset aineet, joita vapautuisi iskujen aikana, voivat olla vaaraksi ympäristön asukkaille. Tähän tulokseen päätyivät USA:n ydintutkijat seuratessaan USA:n ja sen liittolaisten iskuja Irakin ydinlaitoksiin Persianlahden sotien aikana.
YK:n alaisen IAEA:n entinen johtaja Hans Blix sanoo tähän tapaan: ”Epäilen, että säteilyvaara olisi kovin suuri hyökkäyksen seurauksena,” Blix sanoo.
”Ilmaiskujen seurauksena tulisi olemaan jonkin verran kemiallisia haittoja, mutta ymmärtääkseni ne tulisivat rajoittumaan iskujen lähiympäristöön”, sanoo Edwin Lyman, joka edustaa Washingtonissa toimivaa ”Huolestuneitten tiedemiesten Unionia”. 

IAEA:n ja Iranin neuvottelijat tapasivat toisensa perjantaina Viinissä pyrkien löytämään jotain yhteistä johtolankaa Iranin ydinsuunnitelman saamiseksi IAEA:n valvontaan, mutta ilman tulosta. Iranin raportoidaan asentaneen jopa tuhat uutta nopeaa sentrifugia Fordon maan-alaiseen ydinlaitokseen, jonka Iran sanoo kestävän kaikki tuhoamisyritykset.

MAAILMALLA kiertää edelleen huhuja, joiden mukaan Israel voi iskeä Iranin ydinlaitoksiin ennen marraskuun 6. päivänä pidettäviä USA:n presidentin vaaleja. Spekulaatioissa väitellään siitä, tulisivatko iskut auttamaan Obaman uudelleen valintaa, vai voisiko niiden jälkiseurauksena syntyvä mahdollinen sota aiheuttaa vaalien siirtämisen kahdella vuodella, kuten joissakin piireissä ehdotetaan johtuen USA:n taloustilanteen surkeasta tilasta.
Kuriositeettina mainittakoon, että pääministeri Netanyahu yritti saada oikeuskanslerilta luvan muuttaa paikallisten ja ulkomaisten sijoitustensa kohteita, mikä aiheutti arveluja sodan mahdollisuudesta lähi aikana. IDF:n komentaja Dan Halutz teki samoin juuri ennen Libanonin kakkossotaa, mistä hänelle annettiin sakin hivutusta huonosta moraalista johtuen.

ASIANTUNTIJAT olettavat, että Bushehrin ydinvoimala jätetään joka tapauksessa ilmaiskujen ulkopuolelle, koska sen seurauksena voisi olla uraanisydämen sulaminen ja säteilyvaara.
Natanzin ja Fordon laitokset tulisivat joka tapauksessa olemaan iskujen kohteina.
Uraani on raskas metalli eikä leviä kauas ympäristöön, mutta se on yhtä myrkyllinen kuin lyijy, ja aiheuttaa tuskallisen ja hivuttavan kuoleman sen vaikutuksen alttiiksi joutuneille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4274177,00.html, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4273918,00.html


5. UUTISOTSIKOITA
-          Republikaanit valitsivat tiistaina Mitt Romneyn puolueen presidenttiehdokkaaksi, jonka he uskovat pystyvän saamaan USA:n alaspäin liukuvan taloustilanteen hallintaan paremmin kuin istuva presidentti, jonka kansansuosio on laskenut tasaisesti myös demokraattien parissa. Yleisesti Obaman valintaa pidetään karkeana virheenä vain ihmetellen, miten sellainen henkilö oli ylipäätänsä päästetty maailman kehittyneimmän kansan johtoon. Hurrikaaniksi kehittynyt Isaac pyrki estämään koko valintatilaisuuden, mutta taisi hiukan myöhästyä tai tähtäin oli huono. Pahaa jälkeä sen pelätään kuitenkin aiheuttavan, oli kohteena Romney tai ei. Se kulkee lähes samaa reittiä kuin lähes täsmälleen 7 vuotta aiemmin riehunut Katriina. Presidenttiehdokas Mitt Romney oli kutsunut vaimonsa Ann Romneyn mukaan saadakseen vähän naisellista hempeyttä ja lempeyttä yksioikoisen miehiseen vaalitoimintaan. Romney nimitti Paul Rayanin varapresidenttiehdokkaaksi. Hän pitää varsinaisen linjapuheensa torstaina selvitellen siinä tarkemmin ohjelmaansa USA:n presidenttinä. Myös Paul Rayan pitänee oman puheensa silloin.
-          Migronin juutalainen etäyhteisö odottaa edelleen Barakin raivaustraktoreitten invaasiota korkeimman oikeuden jäädessä jahkailemaan, mitä tehdä tuon itsepäisen yhteisön kanssa, joka ei usko hyvää eikä pahaa sanaa. Juudean ja Samarian asukkaat ovat laatineet yhteisen kirjelmän, jossa he pyytävät, ettei Migronia tuhottaisi. Omituista tässä on se, että 17 perhettä 33:sta on esittänyt lailliset dokumentit, joilla he todistavat omistavansa maan – eikä arabien omistusoikeutta maahan ole koskaan sitovasti todistettu. Tästä huolimatta ”hallitus” – mikä tarkoittanee lähinnä pääministeriä – vaatii, että kaikki 33 tai kuinka monta taloa niitä onkaan, tulee tuhota eikä jättää yhtään pystyyn. - Tulee mieleen Salomon tuomio kahdelle naiselle, joiden maine ei ollut kehuttava, kiistellen lapsesta toisen maatessa omansa kuolleeksi, missä kuningas kehotti sotilasta halkaisemaan kiistan kohteena olleen lapsen siten, että kumpikin saisi osansa. Mutta lapsen oikea äiti pyysi silloin antamaan lapsen toiselle naiselle lapsen hengen pelastamiseksi. Kuningas antoi sitten lapsen hänen oikealle äidilleen. - Hallitus sanoo nyt Migronista: ”Ei sinulle eikä minulle, tuhotkaa”. Edellisen opetuksen valossa todettakoon: ”Koko maa annettakoon juutalaisille”.
Nahum Barnean kirjoituksessa on ainakin kaksi karkeaa virhettä. Juudea ja Samaria eivät ole miehitettyä aluetta, eivät enää IDF:n karkotettua jordanialaiset miehittäjät 1967, kuten tuomari Levyn tiimi toteaa tutkimuksessaan. Noilla alueilla asuvien juutalaisten määrä ylittää nyt 360 000 ja kasvaa nopeammin kuin muualla maassa.
Barnea ei myöskään huomio sitä, miten korkein oikeus on antautunut NGO-järjestöjen käsikassaraksi ottaen niiden esittämät ”tutkimukset” todellisiksi, joskus ylittäen toimivaltansa antaen päätöksiä asioissa, joita olisi pitänyt tarkemmin tutkia alueoikeuksissa, koska korkein oikeus ei suorita tutkimuksia.       http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4273648,00.html
-          Ulkoministeri Avigdor Lieberman vannotti Egyptin presidentti Mursia olemaan sanansa mittainen mies ja vierailemaan Israelissa, jos hän todella tarkoittaa totta sanoessaan pitävänsä rauhansopimuksen voimassa Israelin kanssa. Lieberman opettaa insinööriä, ”ettei rauha ole abstraktinen käsite vaan käytännöllinen kysymys, jota tulee todellisuudessa toteuttaa”. Vierailu ei toteutune ihan heti huomenna.
Tuesday, August 28, 2012

TIISTAI 28.08.12


TIISTAI 28.08.12

1. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi on joutunut selittämään Teheranin matkansa mielekkyyttä ja tarkoitusta. Varsinkin Salafi-ryhmä Egyptissä ilmaisee tyytymättömyytensä Mursin Iranin matkaan. Mursin kanslian taholta selitetään, että matka on enemmän protokollan vaatima kuin diplomaattinen. Mursin sanotaan vakuuttavan, ettei hänen osallistumisensa NAM-maitten kokoukseen Teheranissa tarkoita diplomaattisten suhteitten korjautumista. Mursi odottaa Iranin muuttavan suhtautumistaan Syyrian presidentti Bashar Assadin ja hänen armeijansa tukemiseen ehtona suhteitten normalisoimiseksi, kuten Muslimiveljeskunnan virkailija selitti maanantaina.

MuslimiVeljeskunnan web-sivulla Vapaus- ja Oikeuspuolueen (FJP) pääsihteeri tri Mahmoud Hussein sanoi, että presidentti Mursi ottaa Syyrian kysymyksen esiin tavatessaan Iranin johtajia Teheranissa. Husseinin mukaan Mursi esittää pyynnön Iranille, että se lopettaa poliittisen, sotilaallisen ja taloudellisen tukensa Assadin hallitukselle. Hän selitti, että suhteiden normalisoiminen Egyptin ja Iranin välillä riippuu useista tekijöistä, joista Syyrian hallituksen tukeminen on yksi. Husseinin mukaan Mursi on vakuuttanut, ettei hän salli Iranin levittävän shia-teologiaansa sunnimaihin.

PRESIDENTTI Mursi ilmoitti viime viikolla osallistuvansa NAM-maitten konferenssiin Teheranissa, mikä on ensimmäinen korkean tason vierailu Iranin ja Egyptin välillä Iranin vedettyä lähettiläänsä pois Kairosta vastalauseeksi Egyptin ja Israelin välisen rauhan-sopimuksen allekirjoittamiselle 1979 islamilaisen vallankumouksen syöstyä shaahin vallasta ajatollah Khomeinin johdolla.

POLIITTISET tarkkailijat olettavat, että Mursin Teheranin vierailu voi vahvistaa Iranin johtamaa terroriakselia, johon kuuluvat Syyria ja Libanonissa toimiva Hizbullah sekä Gazan kaistalla toimiva Hamas, joita Iran tukee poliittisesti toimittaen niille aseita ja taloustukea.
Israelilainen arabiasiain tuntija Dalit Halevi sanoo arabien kritisoineen Mursin Teheranin matkaa, jonka he tulkitsevat tarkoittavan suhteitten lämpenemistä Iranin ja Egyptin välillä. Salafi-ryhmän taholta syytetään, että ”Mursi hylkää Syyrian eristetyn kansan ja lähentyy Teheranin johtajia, jotka ovat osasyyllisiä Syyrian murhiin, ja tukee Syyrian rikollista presidenttiä Bashar Assadia Damaskoksessa”.

MURSIN kanslian taholta todetaan, että Mursi osallistui Mekkan matkan aikana muslimi-johtajien huippukokoukseen, jonka yhteydessä hän teki Egyptin suhtautumisen Iraniin ja Syyrian tilanteeseen täysin selväksi ehdottaen samalla Egyptin, Turkin, Iranin ja Saudi Arabian muodostamaa kontaktiryhmää Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi. Mursi ei halua sotilaallista väliintuloa Syyriassa.
IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi kertoi Al-Ahram lehden artikkelin mukaan toivovansa Egyptin ja Iranin diplomaattisuhteitten palauttamista ylistäen ”Egyptin kunnioitettua asemaa arabien ja muslimien johtavana valtiona”. Hän sanoi uskovansa positiiviseen tulevaisuuteen.

2. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi on tänään Pekingissä, jossa hän allekirjoittaa 7 huomattavaa kehitys ja yhteistoiminta-sopimusta Kiinan kanssa. Hänen matkaseurueessaan on seitsemän hallituksen ministeriä ja 70 liikemiestä. Egypti korostaa vierailun taloudellista merkitystä, mutta Kiinan antaman tiedotteen mukaan Syyrian tilanne kuuluu keskustelujen piiriin. Egyptiläinen päivälehti Al Ahram raportoi, että Mursin päämääränä on saada Kiinan investointeja Egyptiin maan kehittämiseksi, sekä egyptiläisten tuotteiden myynti Kiinaan.

MURSIN kanslian puhemies Yasser Ali kertoi kiinalaisen uutistoimisto Xinuan haastattelussa, että Mursin vierailulla on myös poliittinen aspektinsa, mukaan lukien ratkaisun löytäminen Syyrian ongelmaan, sekä taloudelliselta puolelta Kiinan investoinnit Egyptiin.
Johtajien keskustelujen pohjalta allekirjoitetaan sopimukset uuden voimalan rakentamiseksi Aswaniin; infrastruktuurin rakentamiseksi nopealle internetille; 27 viljasiilon rakentamiseksi; veden puhdistuslaitoksen rakentamiseksi Marsa Matrouhin provinssiin, ja kolmen mega-leipomon rakentamiseksi kolmeen provinssiin. Kiina lahjoittaa Egyptille 24 miljoonan USD paikallisten kehitysprojektien aloittamiseksi.
Egyptin kehitysministerin apulainen Nabil Abdul Hamid kertoi Al Ahram lehdelle, että Kiina
toimittaa Egyptille 150 uutta poliisiautoa sekä 150 ajoneuvoa vankien kuljettamiseksi.
Liikenneministeri Mohammed Rashad El-Meteini kertoi lehdelle hallituksensa suunnitelmista nopean junayhteyden rakentamiseksi Aleksandriasta Kairoon jatkoyhteyksillä turisti-kaupunkeihin Luxoriin ja Hurghadaan, sekä kuljetus- ja huoltokeskusten rakentaminen Suezin kanavan molempiin päihin kansainvälisen kaupan edistämiseksi.
Mursi jatkaa matkaansa Pekingistä Teheraniin, jossa hän osallistuu keskiviikkona NAM-maitten konferenssiin, kuten myös YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon. Mursi tapaa Pekingissä Kiinan presidentti Hu Jintaon ennen Iranin matkaansa.

3. IDF:n sotilastiedustelun tutkimusosaston laatiman vuosiraportin mukaan, jonka esitteli vuosittain pidetyssä seurantatilaisuudessa sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Avi Kochavi, Israel tulee kohtaamaan entistä epävakaamman ja jännittyneemmän islamilaisen ympäristön kuin tähän saakka.
”Se tulee olemaan ympäristö, jossa tullaan hoitelemaan sarja kriisejä, alueellisia ja sisäisiä, mikä tulee nostamaan tunneherkkyyttä kaikissa osapuolissa, ja mikä voisi kehittyä purkaukseen ilman ennakkosuunnitelmia”, Kochavi selitti.
Raportti on laadittu sotilastiedustelun ja kansainvälisen tiedustelun antamien tietojen ja vihjeiden perusteella. Raportin tarkoituksena on antaa paikallinen arviointi tilanteesta ja osoittaa strategiset ja operatiiviset haasteet. Hallitus saa oman kappaleensa raportista.

KENRAALIMAJURI Kochavi kertoi viime kuussa ulkoministeriön informointitilaisuudessa, ettei Syyrian presidentti Bashar Assadin hallitus tule selviämään, vaikka se veisikin jonkin aikaa.
Kochavi sanoi silloin pelkäävänsä, että Golanin ylängöstä voisi kehittyä samantapainen terroristien temmellyskenttä, jollaiseksi Siinain niemimaa on kehittynyt.
”Äskettäin paljastettiin ja eliminoitiin kymmenkunta hengenvaarallisten terrori-iskujen  infrastruktuuria Siinailla”, hän kertoi kuukausi sitten, vain pari viikkoa ennen Siinailla Egyptin armeijan Rafian tukikohtaan tehtyä veristä terrori-iskua, jota oli tarkoitus jatkaa Israelin puolella hyökkäämällä juutalaiseen kibbutsiin. IDF eliminoi Israelin puolelle rajaa päässeet terroriyksiköt ilman omia menetyksiä.

4. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi selitti ensimmäisessä kansainvälisen median haastattelussa hallituksensa kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Hän antoi haastattelunsa maanantaina ennen Kiinan ja Iranin matkaansa palatsissaan Kairossa. 61-vuotias Mursi valittiin yleisillä vaaleilla Egyptin presidentiksi kesäkuussa, jonka jälkeen hän on tarkkailijoitten mielestä ”arveluttavin päätöksin” vakauttanut valtansa lopettaen armeijan poliittisen vallan, erottaen sen huippujohdon ja nimittäen kenraalien tilalle omat miehensä, mikä kaikki tapahtui ilman verenvuodatusta. Parlamentin hajottua Mursi ei vastaa toimistaan kenellekään.

”Egypti on kulttuurivalio, kansallinen, demokraattinen, perustuslaillinen moderni valtio”, Mursi sanoi ensimmäisessä myöntämässään haastattelussa, jossa media haastatteli ensimmäistä yli viiteen tuhanteen vuoteen yleisillä kansanvaaleilla valittua Egyptin presidenttiä.
”Kansainväliset suhteet kaikkiin maihin ovat avoimet, ja suhteiden perustana on tasapaino.” selitti insinöörikoulutuksen saanut presidentti. ”Emme ole ketään vastaan, mutta tulemme huolehtimaan kansallisista eduistamme”. 
Hänen viittauksensa enemmän tasapainotettuun politiikkaan tarkoittanee USA:n roolin pienenemistä Egyptin asioissa, vaikka toisaalta vakuuttaakin sopimusten pitävyyttä.

MURSI vakuutti ”pohjoiselle naapurilleen” nimeä mainitsematta, ettei sillä ole mitään pelättävää Egyptin siirtäessä huomattavia turvallisuusyksiköitä Siinaille selittäen, että turvallisuus-operaatiot Siinailla tapahtuvat tarkoin kansainvälisten sopimusten puitteissa - vastauksena Israelin viranomaisten huoleen, että joukot ja panssarit jäävät pysyvästi Siinaille.
Mursi ei luvannut tavata Israelin johtajia, mutta on joutunut purjehtimaan Veljeskunnan teologien esittämien kiivaiden Israelin vastaisten lausuntojen karikoissa.
MURSI puuttui haastattelussa voimallisesti Syyrian tilanteeseen kehottaen Assadin kannattajia löytämään kiireesti ratkaisu, jolla Bashar Assad voidaan siirtää syrjään. Hän sanoi, ettei muutos ole enää mahdollinen, vaan hallituksen vaihdos. Hän viittasi esitykseensä Egyptin, Turkin, Saudi Arabian ja Iranin kontaktiryhmän perustamiseksi Syyrian asioissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=282833

5. UUTISOTSIKOITA
-          Kokeneen diplomaatin mukaan Liebermanin viime viikolla YK:lle ja kvartetille laatiman kirjeen tarkoituksena oli estää PA:n uusin esitys Palestiinan valtion perustamiseksi ja Israelin laillisuuden kyseenalaistamiseksi YK:n yleiskokouksen päätöksellä, joka ei ole sitova, mutta johon ei ole veto-oikeutta. YK:n jäsenvaltioitten yleisen poliittisen suuntauksen valossa PA:n esitys saanee automaattisen hyväksymisen. Israelin johto toivoo, että YK:n vastuulliset valtiot, joihin kuuluvat USA, Kanada, Japani, Uusi Seelanti, Australia, Etelä-Korea ja Euroopan maat, voisivat vastustavalla kannallaan vesittää YK:n päätöksen painavuuden. Kirjeessä selitetään, että PA:n puheenjohtaja Abbas on pahin jarru rauhankeskustelujen aloittamiseksi, ja vihjataan hänen toimikautensa loppumiseen vuosia sitten vaatien uusia vaaleja ja johtajia. NGO-järjestöjen muodostama forumi, johon kuulunee 50 jäsenjärjestöä, laati kvartetille oman kirjeensä, jossa se esittää tukensa PA:n esitykselle valtiosta, jolle YK voisi antaa ei-valtion aseman YK:n istunnoissa, ja sanoo sellaisen päätöksen aiheuttavan suuren muutoksen lukkiutuneeseen tilanteeseen ja antavan virikkeitä poliittisille ja diplomaattisille pyrkimyksille rauhanprosessin edistämiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=282849
-          IAF iski ohjuksillaan tiistain vastaisena yönä asevarastoihin Gazan kaistalla haavoittaen kahta ihmistä, kuten palestiinalaislähteet raportoivat. Iskut olivat vastaus edellisinä päivinä Gazasta Israelin puolelle ammuttuihin raketteihin ja kranaatteihin. IDF:n ilmoituksen mukaan ohjukset osuivat kohteisiinsa, ja koneet palasivat vaurioitta. Jopa rauhanenkeliksi ilmoittautunut presidentti Shimon Peres hämmästeli Gazan terroristien mielenterveyttä ampuessaan rakettejaan Israeliin ilman tarkoitusta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=282831
-          Apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoo, että arabimaista karkotettujen n. 850 000 juutalaisen asema tullaan ottamaan keskeiseksi kysymykseksi keskusteltaessa palestiinalaisten kanssa rauhanprosessista. Useimmat heistä joutuivat jättämään lähes kaiken omaisuutensa paetessaan vuoden 1948 itsenäisyyssodan jälkeen arabimaissa noussutta juutalaisten ja Israelin vastaisuutta. Ulko- ja eläkeläis-ministeriöt ovat yhdessä maailman juutalaisjärjestöjen kanssa vaatineet juutalaispakolaisten kysymyksen liittämistä osaksi rauhankeskusteluja. Apulais-ulkoministeri Ayalon kieltää syytökset, että tämä tulisi vaikeuttamaan rauhan-keskusteluja todeten, että PA:n johto on joka tapauksessa kieltäytynyt jatkamasta niitä, joten ei siinä ole mitään uutta. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=282835
-          Migronin juutalaisen etäyhteisön perheet ovat jättäneet viime hetken anomuksen korkeimmalle oikeudelle heidän karkottamisensa siirtämiseksi, koska heille tarkoitetut parakit eivät ole valmiit. Samalla he ilmoittavat antautuvansa mahdottoman edessä eikä nousevansa avoimeen vastarintaan. Maanantaina yhteisössä aloitettiin koulutyöt normaaliin tapaan, vaikka jokainen tiedostaa kauhean kohtalon vääjäämättömyyden. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=282820
-          IDF:n sotilaat pidättivät Maaleh Levon juutalaisyhteisön alueella arabin, joka kirveellä aseistautuneena hyökkäsi tiistaiaamuna juutalaisasukkaan kimppuun haavoittaen häntä. Hyökkäys tapahtui yhteisöön johtavan sisäänkäynnin edessä Samariassa. Uhri sai haavoja rintaansa ja vietiin vakavassa tilassa sairaalaan. Samarian Binyamin alueen turvallisuusyksiköt haravoivat ympäristöä arabien kivisateen saattelemina, ettei alueella olisi lisää terroristeja.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159365#.UDyKtuxHT-k
-          Pääministeri Netanyahu lupasi ottaa Gush Etzioniin suunnitellun miljardi NIS maksavan turvallisuusaidan uuteen tarkasteluun, koska aita tulisi pirstomaan alueen juutalaisyhteisöt ja hajottamaan ne pieniksi saarekkeiksi, kuten alueneuvoston puheenjohtaja David Pearl selitti esitellessään suunnitelmaa pääministerille. Pearl sanoi, että suunnitelma laadittiin 10 vuotta sitten, eikä siinä siten ole huomioitu alueen voimakasta kasvua, joka on muuttanut tilanteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159361#.UDyMPexHT-k
-          Presidentti Peres päätti muuttaa 7 terroristin vankeuden työpalvelukseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159351#.UDyNwexHT-k
Monday, August 27, 2012

MAANANTAI 27.08.12


MAANANTAI 27.08.12

1. IRAN käyttää isännöimäänsä NAM-konferenssia propagandansa hyväksi alkaen heti sisäänkäynnistä, kertoo JP:n vakiokolumnisti Herb Keinon artikkelissaan. Hän kertoo, että propagandan teemana on leimata ”Israel terroristivaltiona, joka teloittaa pommeillaan viattomia ihmisiä, tiedemiehiä ja muita”. Konferenssisalin sisäänkäynnin yhteyteen oli tuotu kolme henkilöautoa, joiden sanottiin kuuluvan teloitetuille iranilaisille ”marttyyreille”, Masoud al-Mohammadi, Dariush Rezaienezhad ja Mustafa Ahmadi-Roshan, jotka ”zionistisen hallituksen elimet” olivat teloittaneet, kuten myös Majid Shahriarin. He olivat iranilaisia ydin-tiedemiehiä. Toisessa näytelmässä esitetään IRNA:n mukaan ”Irania, terrorismin uhria, kuvin ja historian kertomuksin eri kielillä”, vuoden 1979 islamilaisesta vallankumouksesta lähtien.

IRAN pyrkii aivopesemään NAM-konferenssiin tulleet vieraat, ettei Iran suinkaan ole eristynyt, kuten länsimaat haluaisivat ja kuten he Irania ulkomailla esittelevät. Todisteeksi esitetään tämä konferenssi, johon osallistuu 2 kuningasta, 27 presidenttiä ja 7 pääministeriä sadasta maasta, edustaen suurta enemmistöä NAM-maitten 120:stä jäsenmaasta ja 17:sta tarkkailijamaasta. Koristeena kakun päällä loistaa YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon.

SAMA teema Iranin nauttimasta suosiosta maailmalla ja Israelin terrorismista rauhanomaista Irania ja Palestiinan kansaa vastaan jatkuu isäntämaan johtajien tervetuliaispuheissa.
IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi sanoi tervetulopuheessaan mm.: ”Me, jotka edustamme valtaosaa kansainvälisestä yhteisöstä, haluamme oikeudenmukaista politiikkaa päättämään palestiinalaisten kohtalosta ja vastustamaan zionistisen hallituksen laittomia toimia,” kuten Iranin puolivirallinen uutistoimisto FARS raportoi.
Salehi sanoi, että ”palestiinalaistragedia muodostaa ytimen alueen kaikkiin konflikteihin”.
Hän jatkoi todeten, ”ettei rauha ole mahdollinen alueella tukemalla zionistisen hallituksen sokeaa terrorismia, miehitystä ja kidutusta”.
Iranin puolustusministeri prikaatinkenraali Ahmad Vahidi sanoi puheessaan sunnuntaina, miten konferenssi kuvaa Irania nousevana voimana huolimatta lännen johtamasta propagandasta, joka esittää Irania eristettynä kansainvälisellä areenalla. ”Ilman muuta konferenssin pitäminen Iranissa antaa lisää voimaa islamilaiselle tasavallalle ja luo lukemattomia mahdollisuuksia kansainvälisellä areenalla”, Vahidi totesi FARS:in mukaan.

NAM, sitoutumattomien maitten järjestö, joka ei ole sidottu mihinkään valtaryhmittymään, kuten se itseään mainostaa, perustettiin 1961 muodostaen yhden suurimmista ryhmistä YK:n ulkopuolella. Iran sai kolmen vuoden kiertävän puheenjohtajuuden Egyptiltä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=282669

2. MAAILMA riepottelevista ongelmista - Syyrian päivittäisistä verilöylyistä, hurrikaaneista ja taifuuneista, lisääntyvistä maanjäristyksistä ja tulivuorten purkauksista, Israelin ympärille tiukentuvasta saartorenkaasta - huolimatta elämä Israelissa, muinaisessa kanaanilaisten maassa, jonka Israelin Jumala lupasi sille ikuiseksi perintöosaksi, jatkuu normaaliin tahtiin.

ISRAELIN kaksi miljoonaa koululaista aloittivat eilen uuden lukuvuoden, osa heistä opetusjärjestelmän alimmalta portaalta, osa jatkaen kesken jäänyttä urakkaansa.

Yksi alimman portaan aloittajista on pieni Moshe Holtzberg, joka jäi orvoksi tunnottomien terroristien murhattua hänen vanhempansa, rabbi Gabriel Holtzbergin ja hänen Rivka-vaimonsa, perheensä ainoana eloonjääneenä hänen intialaisen hoitajansa uhkarohkeasta päätöksestä taluttaa pieni poika ulos terroristien miehittämästä talosta Mumbaissa 2008. Moshen hoitaja seurasi pientä poikaa Israeliin ja asuu nyt täällä, kuten pääministeri Benyamin Netanyahu muistutti puheessaan koulun avajaistilaisuudessa. Hän muistutti myös erikoisesta tilanteesta tänä vuonna, etteivät opettajat ole uhanneet työnseisauksilla, kuten edellisinä.
Koska normaalin käytännön mukaan kouluvuosi alkaa syyskuun 1. päivänä, opettajille ja muille kouluvirkailijoille sekä oppilaille korvataan ylimääräinen työaika lomien pidennyksillä.
Artikkelissa muistutetaan kouluvuoden alkamista helpotuksena  vanhempien päänsärkyyn, mikä heille on aiheutunut alkeiskoulujen lopetettua kesätoimintansa kahdeksas elokuuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159317#.UDsSAexHT-k

3. MIGRONIN juutalaisessa etäyhteisössä tunnelma sen sijaan on kohtalonomainen. Israelin hallitus on alistunut korkeimman oikeuden päätöksen edessä ja antanut puolustusministeri Ehud Barakin johtamille tuhoamisryhmille vapaat kädet aloittaa yhteisössä asuvan 33 perheen kotien tuhoamisen, vaikka 17 perheen asukkaat sanovat ostaneensa maan dokumentteihinsa vedoten, ja vaikka heidän uudet tilapäiset parakkiasuntonsa eivät ole valmiit, kuten luvattiin. Pääministerin kanslian edustaja kävi paikan päällä toteamassa tilanteen keskeneräisyyden.

Migronin asukkaat Samariassa, vain 17 km:n päässä pääkaupungista pohjoiseen, ovat vaikean ratkaisun edessä: Vastustaako rajapoliiseja ja erikoiskoulutuksen saaneita mellakka-poliiseja heidän tunkeutuessaan heidän koteihinsa, vai antautuako ilman vastarintaa?
Varapääministeri Moshe Yaalon taisi tehdä pahan taktisen virheen toistaessaan alueen sotilasjohtajan uhkauksen, että ne juutalaisasukkaat, jotka aktiivisesti vastustavat poliisin karkotustoimia, menettävät oikeutensa korvaavaan asuntoon.
Entinen IDF:n komentaja näyttää taantuneen kesäterään antautuessaan tuollaiseen.

NE MIGRONIN 17 perhettä, jotka vakuuttavat ostaneensa maan laillisesti, esittävät passiivista vastarintaa antamalla yhteisölle uuden nimen ”Al Majroon”. He perustavat nimenvaihdon, joka ”virallisesti” tapahtui eilen järjestetyssä tilaisuudessa, tosiasiaan, että jos kysymys olisi arabiyhteisöstä, sitä ei tuhottaisi. Siksi arabialta kalskahtava nimi.
Karkotettavien uusi asuinpaikka on nimeltään Givat HaYekev, jonne heidän väliaikaiset parakkinsa pystytetään ja joista he maksavat vuokraa aloittaakseen kaiken alusta.
Heidän karkotuksensa alkanee huomenna tiistaina auringon nousun aikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159307#.UDsXx-xHT-k

4. PÄÄMINISTERI Netanyahua odottavat hänen vieraillessaan Efratissa koulun avajais-tilaisuudessa tänään maanantaina ”Women in Green”, Naiset Vihreissä, järjestön järjestämät mielenosoitukset, joilla he haluavat osoittaa tukensa Migronin etäyhteisön asukkaille.
Pääministerin vierailu Gush Etzionin suurimmassa juutalaisyhteisössä, vain viiden minuutin automatkan päässä Jerusalemista etelään, on osa hänen omaksumaansa ohjelmaa käydä tervehtimässä kouluvuottaan alkavia oppilaita ja opettajia.

WOMEN in GREEN järjestön puuhanaiset Natja Matar ja Yehudit Katzover pystyttivät yhteisöön johtavan tien varteen suuria mainoskylttejä, joissa lukee mm. ”Bibi, älä ole Mike Blassin sylikoira! Gush Etzion ja Efrat tukevat Migronin asukkaita.” He viittaavat tuolla apulais-oikeuskansleriin Mike Bassiin, joka – vaikka edustaakin hallitusta – kieltäytyi tukemasta hallituksen ministereitä, jotka vastustavat Migronin 30 perheen karkotusta. Korkeimman oikeuden päätös perustuu NGO-järjestön alueen arabien kiihottamiseen omistusoikeudestaan pystymättä esittämään hyväksyttäviä dokumentteja. Netanyahu päätti antautua oikeuden päätöksen edessä, mikä tuli hallituksen kannaksi, ja antoi luvan tuhota Migronin yhteisön.

MATAR vihjaa hallituksen kaksinaismoraaliin toisaalta tukien juutalaisyhteisöjä, joiden asemaa ei ole tarkoin määritelty, ja toisaalta tukien valikoivasti niiden tuhoamista. Tämä osoittaa hallituksen päättämättömyyden ja rohkeuden puutteen selkeästi määritellä politiikkansa suunta ja pitää kiinni omaksumistaan periaatteista. Tästä on osoituksena Netanyahun viivyttely Efraim Levyn johtaman tiimin laatiman tutkimuksen hyväksymisestä, jossa selvästi osoitetaan juutalaisten oikeus maahan Jordanjoen ja Välimeren välissä. Tutkimuksen pitäisi antaa juutalaisille oikeus asua alueella ja rakentaa sinne vaadittavien rakennuslupa-asiakirjojen mukaisesti. Israelin hallitusten politiikka Juudeaan ja Samariaan kotinsa pystyttäneitä juutalaisperheitä kohtaan sotii ihmisoikeuksia ja ihmisarvojen kunnioittamista vastaan kannustamalla heitä alueille, joista heidät voidaan karkottaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159318#.UDsc5exHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Gazan terroristit halusivat myös esittää oman tervehdyksensä kouluvuoden aloittamiseksi Israelissa laukaisemalla eilen kolme Kassam-rakettia Sderotin alueelle ruhjoen yhtä teollisuusrakennusta ja haavoittaen kolmea asukasta. Tänään terroristit ampuivat samalle alueelle yhden raketin pian koulujen avattua ovensa pakottaen oppilaat ja opettajat ryntäämään lähimpään suojatilaan punaisen hälytysäänen kuultuaan. Tämä raketti putosi aukealle pellolle, mutta sitähän hälytysääni ei tiennyt. Hälytyssireenin jälkeen asukkailla on viitisentoista sekuntia kiirehtiä lähimpään suojatilaan. Rakettien ampujaksi ilmoittautui al-Qaidan kanssa yhteistoiminnassa oleva ryhmittymä Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159319#.UDsnjOxHT-k
-          Israelin viranomaiset kielsivät pääsyn palestiinalaisten puolesta toimivilta viideltä kymmeneltä aktivistilta, jotka päättivät koettaa onneaan ja tulivat bussilla Israelin rajalle Allenby-sillan kautta, toiset 50 luovuttivat. Virkailijat menivät sisälle bussiin, ottivat heidän passinsa leimaten niihin tekstin, jossa ilmoitettiin, että pääsy Israeliin oli kielletty. Israelin diplomaattilähteen mukaan ”aktivistit” ovat useissa maissa tunnettuja rettelöitsijöitä, joilta evätään pääsy useimpiin maihin. He ovat useista Euroopan maista, ja sanoivat ottavansa osaa rauhanomaiseen ”Palestiinan tukemisviikkoon”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159312#.UDspnuxHT-k
-          Debkafile raportoi, että Egyptin presidentti Mursi lensi ennen Teheranin matkaansa Pekingiin, jossa hän pyrki ostamaan kiinalaisilta ohjuksia, joihin voidaan asentaa ydinpommin sisältävä kärkiosa. Saudi Arabia on artikkelin mukaan ostanut samoja ohjuksia. Kummallakaan maalla ei tiettävästi ole ydinaseita, vaikka niiden hankkimista suunnitellaan kuumeisesti, mutta ennen omaa ydinteollisuutta Pakistan voi Pohjois-Korean ohella olla halukas myymään niitä sopivaa maksua vastaan. http://www.debka.com/article/22305/Morsi-to-shop-for-nuclear-capable-missiles-in-Beijing-en-route-for-Tehran-Netanyahu-Obama-meet-Sept-27
-          Debkafile kertoo toisessa artikkelissaan, että al-Qaidan innoittama Kassam-hyökkäys Gazasta Israeliin ja Saudi Arabiassa Yeddaan ja Riyadiin suunnitellut pommi-iskut olivat osa suurempaa suunnitelmaa. Saudi Arabiassa toimivat al-Qaida solut epäonnistuivat turvallisuusmiesten pidätettyä solun jäsenet ennen iskuja. Debkafile toteaa, että iskut oli tilannut järjestö nimeltä ”Al Qaida Arabian Niemimaalla” (AQAP), jonka alainen järjestö toimii Siinain niemimaalla ja Gazassa. DF raportoi edelleen, että Siinain ja Gazan iskut oli suunnitellut ja johtanut ”Suraneuvosto Jerusalemin ympäristössä”, salafi-järjestöjen kattojärjestö Siinailla ja Gazassa. Sen 6000:n miehen joukkoa johtaa egyptiläinen nimeltä Hisham Saydani, jolle al-Qaida antoi nimen Abu al-Walid al-Maqdisi. Hamas vapautti hänet vankilastaan vähän ennen Rafian tukikohtaan tehtyä hyökkäystä, joka surmasi 16 Egyptin sotilasta. USA:n ja Israelin turvallisuusmiehet yrittävät selvittää, miksi Saydani vapautettiin erikoisvankilasta. Saudiviranomaisten mukaan heidän pidättämänsä solujen jäsenet saivat käskynsä Jemenistä, ja että heiltä löydettiin aseita, räjähteitä ja kemikaaleja, joita voidaan sijoittaa rakettien ja ohjusten kärkiosiin. http://www.debka.com/article/22308/Al-Qaeda-targets-Riyadh-Jeddah-and-Sderot-Saudi-cell-had-chemicals
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas selitti Mereztin puheenjohtajalle Zahava GalOnille ja puolueen kahdelle kansanedustajalle, että hänen YK :n kampanjansa tarkoituksena on pitää kahden valtion periaate elossa, mutta sen tarkoituksena ei ole korvata rauhankeskusteluja. Obama esitti kainon pyynnön Abbasille, että tämä esittäisi Palestiinan valtion perustamisdokumenttinsa YK:lle vasta USA:n presidentin vaalien jälkeen. Obama vihjannee tällä – kuten hän vihjaili Venäjän presidentti Medvedeville pyytäen tätä viemään viesti Putinille – että saatuaan toisen presidentti-kauden hän on joustavampi ratkomaan maitten välisiä asioita. Erään tietokone-ohjelmaan perustuvan tutkimuksen mukaan Mitt Romney tulee saamaan ”rökälevoiton” vaaleissa vastoin useita mielipidetiedusteluja. http://www.timesofisrael.com/abbas-to-visiting-meretz-mks-our-un-bid-is-no-replacement-for-peace-talks/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159284#.UDs6N-xHT-k
-          Siinain ja Israelin välisen rajan tuntumassa Siinain puolella surmattu mies on antanut aiheen arvioille, että hänet surmasi Israelin miehittämätön kone (drone). Miehen uskotaan osallistuneen useisiin äskeisiin iskuihin Siinailla. http://www.timesofisrael.com/bedouin-man-killed-in-explosion-near-egyptian-israel-border/
-          Italialainen journalisti Giulio Meotti tarkastelee artikkelissaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä todeten, etteivät ne ole vain etäisiä territorioita, vaan Israelin sisällä  oleva pieni alue, jonka merkitys Israelin puolustukselle terrorismia vastaan on ensi-arvoisen tärkeä. ”Onnettomuudeksi vain niissä asuvia juutalaisia haukutaan veren-imijöiksi, jotka elävät muun kansaosan kustannuksella”. Hän viittaa palestiinalaisiin valheisiin, joita ulkomaisen avun turvin toimivat NGO-järjestöt tukevat, joiden mukaan juutalaisyhteisöt on suurelta osin rakennettu palestiinalaisten yksityismaalle. Artikkelissa tutkitaan yksityiskohtaisesti, mitä ne merkitsevät Israelin turvallisuudelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159295#.UDs0YuxHT-k

Sunday, August 26, 2012

SUNNUNTAI 26.08.12


SUNNUNTAI 26.08.12

1. TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu kiistää Syyrian hallituksen syytökset, että se avustaisi Syyrian kapinallisia ja toimittaisi heille aseita. Hän ennusti, että Bashar Assadin hallitus voi kestää enää muutaman kuukauden ellei vain viikkoja, mutta ei vuosia. Davutoglu puhui NTV News-kanavan ohjelmassa. ”Tällaiset väitteet kuuluvat aina yksinvaltaisen hallituksen yrityksiin peitellä maan sisäisiä ongelmia”, hän totesi vakuuttaen, ettei Turkki vie aseita Syyrian kapinallisille, mistä sitä syytetään. Kapinalliset vapauttivat yhden yhdestätoista libanonilaisesta shia-pyhiinvaeltajasta, jotka he sieppasivat 3 kuukautta sitten. Turkki toimi aktiivisesti saadakseen siepatut vapautetuiksi. Vapauttamisen katsotaan kuuluvan yrityksiin vähentää Syyrian kansalaisten Libanonissa yleistyneiden sieppausten vuoksi noussutta jännitystä raja-alueilla.

Hussein Ali Omar, 60, vaikutti hyvinvoivalta tullessaan ensin Turkkiin ja sieltä Beirutiin,  ylistäen Turkin osuutta hänen vapauttamisoperaatiossaan. Omar kehui voivansa hyvin ja sanoi, että sieppaajat kohtelivat häntä ja muita siepattuja oivallisesti kehottaen libanonilaisia ja arabeja tukemaan Syyria kapinallisia.
TURKIN ulkoministeri Davutoglu sanoi maansa jatkavan ponnisteluja muittenkin siepattujen vapauttamiseksi. Hän sanoi, että ”nykyisessä jännittyneessä tilanteessa sieppaukset eivät ole eduksi kenellekään” ja kehotti kaikkia niihin osallistuneita lopettamaan sen.

OMAR vapautettiin viikko sen jälkeen, kun vaikutusvaltainen al-Mikdad klaani sieppasi 2 Turkin ja 20 Syyrian kansalaista saadakseen kapinalliset vapauttamaan sieppaamansa klaanin jäsenen Hassane al-Mikdadin. Klaani vapautti myöhemmin  muut sieppaamansa, mutta pidätti heistä neljä tulevia neuvotteluja varten.
LIBANONIN shia-muslimien sieppaajiksi ilmoittautui ennen tuntematon ryhmä ”Aleppon syyrialaiset kapinalliset”, joka sieppasi heidät 22.päivä toukokuuta heidän ollessaan matkalla Turkista Syyrian kautta Libanoniin. Ryhmä vaati anteeksipyyntöä Hizbullahin pääsihteeriltä Hassan Nasrallahilta hänen Assadin hallitukselle antamansa tuen vuoksi. Nasrallah ilmoitti, etteivät sieppaukset vaikuta millään tavoin sen omaksumaan kantaan Syyriasta.

SYYRIAN 18 kuukautta kestäneet väkivaltaisuudet ja hallituksen vastainen kapina ovat levinneet Libanoniin, kuten pelättiin. Viimeiset taistelut Tripolissa ovat vaatineet ainakin 17 libanonilaisen siviilin hengen ja yli sadan haavoittumisen.
Syyriassa kapinallisten ja hallituksen joukkojen väliset taistelut ovat levinneet lähes koko maan alueelle kapinallisten peräytyessä Assadin joukkojen kiivaiden ilma- ja tykistö-pommitusten alta vain palatakseen niiden loputtua. Assadin joukkojen pommitusten jälkeen armeijan sotilaat tai niitä tukevat puolisotilaalliset ryhmittymät tunkeutuvat kyliin ja lähiöihin suorittaen jälkipuhdistusta, jota kapinalisten edustajat kutsuvat lähes teloitustyyliin suoritetuiksi massamurhiksi. Uhrien joukossa on naisia ja lapsia.
Siviiliuhrien määrä ylittänee 20 000; pakolaisia on virallisesti yli 200 000, mutta taisteluja pakenevien määrä lienee paljon suurempi, sillä kaikki eivät näy tilastoissa.
YK:n uusi rauhansovittelija Lakhdar Brahimi, joka aloittaa urakkansa Kofi Annanin luovutettua, sanoo nimityksensä vuoksi olevansa masennettu, nöyryytetty ja peloissaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4272805,00.html

SYYRIAN kapinalliset sanovat löytäneensä yli 200:n siviilin ruumiit Damaskoksen läheltä armeijan vedettyä sotilaansa pois alueelta. Kapinallisten ilmoituksen mukaan siviilit oli surmattu teloitustyyliin ampumalla heitä päähän lähietäisyydeltä. Nämä nostavat Darayan sunni-työntekijöitten kaupungissa Damaskoksesta lounaaseen surmattujen siviilien luvun yli 270:en henkeen. Eräs silminnäkijä kertoo, että 122 ihmistä oli kuollut sala-ampujien luodeista, loput oli teloitettu eri olosuhteissa. Sisällissota ei koskaan ole kaunista, mutta Syyriassa tämä tapahtuu koko maailman silmien alla median väittäessä kuvia ja videoita tapahtumista, joiden oikeellisuutta on vaikea todeta hallituksen medialle asettamien rajoitusten vuoksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=282565

2. IRANIN tiedustelujohtaja Hossein Taeb sanoi uutislähteiden mukaan, että ”jokainen on velvollinen puolustamaan Syyriaa, ja että vastarinnan rintamalinja on säilytettävä”. Hänen lausuntonsa tulee pian sen jälkeen, kun Venäjä, Kiina ja Iran valmistelevat vallansiirtoa Syyriassa ja Assadin hallinnon lopettamista. Bashar Assadille luvataan turvapaikka jossain ulkomaan alueella. Syyrian hallitus kieltää nämä huhut.
Iranin vallankumouskaarin tiedusteluosaston johtaja Hossein Taeb vakuutti, että Iranin velvollisuus on avustaa Assadin hallitusta, joka on joutunut aseellisen hyökkäyksen kohteeksi.
Iranin parlamentin jäsenten muodostama delegaatio vierailee Syyriassa lähiaikoina, kertoo Iranin virallinen uutistoimisto IRNA. ”Meillä on velvollisuus avustaa Syyriaa eikä antaa vastarintalinjan murtua”, Taeb sanoi FARS:in uutislähetyksessä. FARS sanoo olevansa puolueeton, mutta käytännössä se on hallituksen valvonnan alainen ja sillä on läheiset suhteet vallankumouskaartin kanssa.

IRANIN johto syyttää Turkkia ja Qataria Syyrian kapinallisten tukemisesta, ja siksi ”se katsoo tärkeäksi osoittaa Iranin tuen Assadin hallitukselle, mistä parlamenttivaltuuskunnan kaksi-päiväinen pian tapahtuva vierailu on osoituksena”.
IRANIN järjestämä NAM, Sitoutumattomien maitten, konferenssi alkaa tänään sunnuntaina. Iranin parlamentin puhemies Alaeddin Boroujerdi toivottaa 120 ulkomaista delegaatiota tervetulleiksi Iraniin ja lisää, että ”konferenssi tarjoaa hyvät mahdollisuudet keskustella Syyrian ongelmasta, jotta kriisi saataisiin pian selvitettyä”, kuten IRNA raportoi.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas pelkää joutuvansa soittamaan toista ellei peräti kolmatta viulua saatuaan tietää, että Iran on kutsunut Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin ja Hamasin Iraniin NAM-maitten konferenssiin. Tämä tarkoittaa suolan hieromista jo ennestään verestävään haavaan, jonka Abbas ja Fatah ovat saaneet Hamasin solmiessa yhä läheisempiä siteitä Egyptiä hallitsevan Muslimiveljeskunnan kanssa ja vihjaillessa julistavansa Gazan kaistan itsenäiseksi valtioksi tilapäisin rajoin.
Abbas uhkaa vastalauseeksi jättäytyä pois Teheranin NAM-konferenssista, ellei Haniyehin kutsua peruuteta, mutta se lienee myöhäistä, sillä Haniyeh hyväksyi kutsun ja lienee jo Teheranissa. Abbasin vaatimuksena oli, että hänen tulee saada itsenäisesti valita delegaationsa jäsenet. Hänen katkeruutensa voitaneen ymmärtää, sillä hän on joutunut Israelin ulkoministerin ryöpyttämäksi tehottomuus- ja korruptiosyytösten johdosta.
Hamasin taholta ilmoitetaan, että se on valmis muodostamaan Hamasin ja PA:n yhteisen delegaation edustamaan palestiinalaisia NAM-konferenssissa.  http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=282549

3. UUTISOTSIKOITA
-          Ulkoministeri Avigdor Lieberman jatkoi Mahmoud Abbasin vastaista retoriikkaansa vaatien uhkavaatimusta, että ellei Abbas tule pian neuvottelupöytään, hän ei ole enää rauhankumppani. Hän kutsui aiemmin Abbasia kansainväliseksi terroristiksi, joka levittää Israelin vastaista propagandaa maailmalla ja uhkaa saada Palestiinan valtion perustetuksi YK:n yleiskokouksen päätöksellä, ja nostaa useita oikeusjuttuja Israelia vastaan pyrkien niiden kautta kyseenalaistamaan Israelin laillisuuden. Pääministeri Netanyahulla on toisenlaiset kiireet mielessään ja siksi sanoutui irti Liebermanin lausunnoista. PA suunnittelee oikeustoimia Liebermania vastaan ulkomailla.       http://www.timesofisrael.com/we-must-give-abbas-an-ultimatum-liberman/
-          Palestiinalaisia tukevat ulkomaiset aktivistit, heidän pääosansa Euroopasta, pyrkivät pääsemään rakastamansa maan kamaralle Allenby-sillan kautta heidän yritystensä päästä sinne Ben Gurionin kautta epäonnistuttua. Heidän on määrä olla jonossa tänään sunnuntaina. Yli sata aktivistia USA:sta ja Euroopasta saapui Jordaniaan perjantaina jääden odottamaan juutalaisten sapatin päättymistä. He vakuuttavat toimivansa lain puitteissa rauhallisesti ja ilman väkivaltaa, mikä aiempien kokemusten valossa ei pidä paikkaansa. Aktivistien edustaja sanoo heidän pyrkivän maahan Betlehemin pormestarin Abdel-Fatah Hamayelin kutsusta, ja heillä on mukanaan palestiinalaisten pyytämiä koulutarvikkeita, He ovat iältään lapsista 80-vuotiaisiin. Heistä 80 % ei ole koskaan käynyt Israelissa. Vielä ei ole selvää, päästävätkö Israelin rajavartijat heidät maahan. http://www.timesofisrael.com/activists-from-abroad-hope-to-enter-west-bank-via-jordan/
-          Egyptin tiedustelun ja armeijan edustajat sanovat maan puolustusministerin Abdel Fatteh al-Sissin soittaneen puolustusministeri Ehud Barakille Siinain tilanteesta. Puolustusministerin edustaja sanoo, ettei puhelua käyty, Ehud Barak ei kommentoi. Egyptin viranomaiset vakuuttavat, että panssareita tarvitaan terroristien jahdissa, ja että ne ovat Siinailla tilapäisesti ja vedetään pois tilanteen selvittyä. Asiaan liittyy presidentti Shimon Peresin lähettämä onnittelukirje Mursille nimityksen johdosta, johon Mursin sanotaan vastanneen Israelin lähetystönsä kautta siten, että kirje oli kirjoitettu lähetystön viralliselle eikä presidentin kirjepohjalle. Kirje toimitettiin sekä kuriirin että faksin kautta Peresille. Mursin kirje aiheutti tiettyä sekaannusta Egyptissä, sillä Muslimiveljeskunta ja presidentti Mursi kieltäytyvät asioimasta suoraan Israelin viranomaisten kanssa. http://www.timesofisrael.com/egypt-tells-israel-military-presence-in-sinai-is-temporary/
-          Egypti avasi Rafian rajanylitysterminaalin ja pitää sen auki viikon verran, mutta ei pysyvästi, kuten Hamas oli esittänyt ja toivonut. Egypti sulki terminaalin elokuun 5. päivänä Rafiassa tapahtuneen armeijan tukikohtaan tehdyn hyökkäyksen johdosta. Hamasin ja Mursin väliset suhteet pelottavat Fatahin ja PA:n johtoa, koska ne näyttävät kehittyvän lämpimiksi ja ohittavan PA:n kokonaan. http://www.timesofisrael.com/sources-say-egypt-reopens-rafah-crossing-with-gaza/
-          Syyrian kapinalliset väittävät, että ainakin 440 siviiliä sai surmansa viikonvaihteen aikana käydyissä taisteluissa. Heistä yli 310 sai surmansa Damaskoksen liepeillä käydyissä taisteluissa, 110 muualla maassa kuten Aleppo, Daraa ja Deir al-Zour. http://www.timesofisrael.com/rebels-report-440-people-killed-across-syria-as-regime-forces-carry-out-massacre/
-          Republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney sanoo olevansa valmis käyttämään sotilaita Syyrian ja Iranin tilanteen ratkaisemiseksi, jos niin tarvitaan. Hän vihjaili, että Turkki ja Saudi Arabia ovat olleet aktiivisia alueella. Syyrian tilanne riippuu Assadin halusta turvautua massatuhoaseisiinsa; Iranin kohdalla hän sanoi USA:n voivan mennä sotaan Irania vastaan, ellei se suostu luopumaan ydinasesuunnitelmistaan. http://www.timesofisrael.com/romney-backs-us-military-option-in-syria-and-iran/
-          Shas-puolueen hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef kehotti seuraajiaan sisällyttämään syyskuun 16. päivänä alkavan uuden vuoden rukoukseen erillisrukouksen, että Jumala tuhoaisi Israelin tuhoa suunnittelevat Iranin ja Hizbullahin. ”Kun luemme ateriasiunauksen Rosh Hashana päiviksi tänä vuonna, pyydämme Jumalaa tuhoamaan vihollisemme, meidän tulee ajatella Irania, nuo pahat ihmiset, jotka uhkaavat tuhota meidät. Tuhotkoon Jumala heidät.” http://www.timesofisrael.com/say-a-jewish-new-year-prayer-for-the-destruction-of-our-enemies-in-iran-shas-spiritual-leader-yosef-urges/
-          Gazan terroristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia sunnuntaina Sderotiin Israelissa. Toinen niistä tuhosi yhden rakennuksen, mutta henkilövahinkoja ei tapahtunut. IDF antaa tavallisesti ensin sanallisen tuomion ja uhkauksen vastatoimista, mutta pidättyy kiihdyttämästä tilannetta liikaa odottaessaan päätöstä uudesta operaatiosta Gazaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159275#.UDnbjOxHT-k
-          INN raportoi, että republikaanit joutuivat peruuttamaan konventtinsa ensimmäisen päivän trooppisen myrskyn ISAAC:in uhatessa iskeä alueelle. Se kävi tekemässä tihutöitään Haitilla ja siirtyi Meksikonlahdelle lauantaiyönä. Florida ja Tampabay-alue, jossa konventti pidetään, joutuvat rajujen tuulten ja sateitten kouriin. Toinen konventtia uhkaava tilanne voi syntyä New Yorkin radikaalien mahdollinen häirintä-yritys sulkea siltoja ja teitä Tampabayn alueella. Konventti jatkuu myöhemmin viikolla. Tilaisuudessa Mitt Romney nimitetään republikaanien presidenttiehdokkaaksi ja Paul Rayan hänen varapresidentti-ehdokkaakseen. Avajaispäivä on maanantai.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/159266#.UDncyexHT-k