Friday, May 27, 2016

PERJANTAI 27.05.2016

PERJANTAI 27.02.2016
01.Aloittelen tätä raporttia hyvissä ajoin pian kukonlaulun jälkeen, mutta joudun puoli 9 maissa osallistumaan erään asunnon tyhjentämistoimiin, mikä vienee jonnekin iltapäivän tunneille. Tarkoitukseni on palattuani ja jatkaa siitä, mihin nyt jään.
02.Israelin tilannetta seuratessani ei voi välttyä mielikuvalta, että erään Psalmin sanoin "pahojen enkelten parvi piirittää sitä", joskin suomalainen käännös viitannee vain pahoihin henkiin, mikä tässä tapauksessa voi tarkoittaa samaa eri tavoin ilmaistuna.
Pääministeri Netanyahun toimet hallituspohjan laajentamiseksi on saanut ristiriitaisia ja epäileviä huomioita siirtymisestä raskaasti oikealle, mitä paikalliset vasemmi9stoon kallistuneet journalistit ja analyytikot lietsovat omilla tuulesta temmatuilla mielipiteillään.
Useat puhuvat jopa fasisteista laajennetun hallituksen yhteydessä, mikä ei ainakaan ole omiaan kasvattamaan keskinäistä luottamusta ja yhteishenkeä, mitä maa tarvitsisi enemmän kuin mitään muuta.

ISRAELIN perinteisten vihollisten ollessa nyt kiinni omissa ongelmissaan maassa leviää uskomus, että vaara on suurelta osin ohi eikä ole huolta vihollisuuksien uusiutumisesta. Tämä on vaarallinen harhakuva, mikä saattaa maan samaan tilanteeseen, jossa Israel oli Jom Kippur-sotaa edeltäviä viikkoina. Egypti harjoitti armeijaansa hyökkäykseen Suezin kanavan yli ja kasvatti ohjuskalustoaan mm. Sam ilmatorjuntaohjuksia. Vaikka tiedustelu ja ulkoiset merkit varoittivat vaarasta, Golda Meirin johtama hallitus oli tuudittautunut uskomukseen, ettei Egypti voine sentään iskeä juutalaisten suurimpana juhlapäivänä. Tämä hyväuskoinen harha saattoi Israelin tuhon partaalle muiden arabimaitten liittyessä sotaan. Israel harkitsi jopa ydinaseen käyttämistä viimeisenä keinona, mikä olisi tuonut Venäjän Välimerellä sijainneet joukot iskemään Dimonan ydintutkimuslaitokseen.
Hädin tuskin ja suurin ihmisuhrein Israelin armeija pystyi ryhdistäytymään ja torjumaan pessimistien "kolmannen Temppelin tuhoa" ennustavat tappiomielialat.
Tämä on varassa toistua nyt suuremmassa mittakaavassa.

On totta, että Egypti kamppailee edelleen syvissä sisäisissä ristiriidoissaan, Syyria ja Irak ovat edelleen hajaannuksessa eivätkä koskaan palautune entisille rajoilleen, Jordania seikkailee Muslimiveljeskunnan ja Al-Qaidan sekä IS:n uhkan alaisena kuningas Abdullah II:n kruunun heiluessa vaarallisesti sortumisen partaalla.

Hizbullah on samoin kurkkuaan myöten kiinni Syyrian armeijan tukena taistelemassa kapinallisia vastaan, eivätkä sen mahdollisuudet iskeä juuri nyt näytä suurilta, mutta valtuoitten johtajat ovat usein turvautuneet sotaan kiinnittääkseen kansan huomion pois omista virheistään.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhkailee Israelia toistamiseen, ja sanoo, että hyökkäystunneleita kaivetaan Libanonista rajan ali Israelin puolelle, vaikka puolustus-ministeri Moshe Yaalon kävi todistelemassa juutalais-asukkaitten valituksiin kaivausäänistä, että ne ovat naapurikylän hevosten kavioitten aikaansaamia. Yaalon vähätteli samalla tavoin Hamasin kaivamia tunneleita, kunnes 2014 sodan alkuvaiheissa löydettiin kymmeniä tunneleita, joista tiettävästi tuhottiin 31.
USA:n presidentti Barack Obama ihastelee, miten rauhallinen maailma on nyt hänen ansiostaan.
Hänen lempolapsensa Iran saa hänen runnomansa ydinsopimuksen ansiosta kehitellä rauhassa omaa ydinasettaan – joka monien mukaan sillä on ollut jo pitkään. USA:n uusi presidentti on vielä täysin hämärän peitossa. Hillary Clinton on demokraattien kiistaton ykkönen, vaikka kilpailija Berni Sanders pysyttelee itsepintaisesti mukana tässä karnevaalinäytöksessä. Hillarin suurin uhka lienevät tutkimukset, joissa hänen toimiaan pengotaan lähtien ajoilta, jolloin hän toimi ulkoministerinä aina viimeiseen asti. USA:n väkivaltainen ja yhä pahemmaksi syvenevä ilmapiiri uhkaa eliminoida kaikki eri meiltä olevat, mitä varten Fema on rakentanut tusinoittain keskitysleirejä ja rakentanut oman armeijansa, joka toimii poliisin valtuuksilla maassa. Kaiken huippuna on USA:n valtion velka, joka lähentelee 20 triljoonan USD rajaa, eikä dollarin jatkuminen maailman johtavana valuuttana ole enää ollenkaan varma.

USA:n Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump sai kokoon vaaditut 1237 valitsijamiestä ja on nyt ainoa varteen-otettava puolueensa ehdokas presidentiksi.
Trump uhkaa peruuttaa useimmat Obaman hallinnollisin päätöksin tehdyt lait ja sopimukset, joista Iranin kanssa solmittu P5+1 sopimus on poistettavien listan ykkösenä. USA:n ulkopolitiikka kuten sen asema maailman turvallisuutta takaavana voimana on joka tapauksessa vain varjo siitä, mitä se oli ennen Obaman valitsemista maansa johtoon. Jos Hillarista tulee presidentti – kuten jopa eräät profetoivat – hän tulee jatkamaan Obaman aloittamaa ja harjoittamaa USA:n tuhoon johtavaa politiikkaa, ehkä vain uusin termein varustettuna.
TRUMP lupaa tukea Israelia – kuten Hillarikin tekee kosiskellakseen juutalaisia – mutta millä tavoin?
Trump vakuutti aiemmissa puheissaan, että hän haluaa tasapainottaa Israelin ja PA:n arabien välisen politiikkansa, eikä automattisesti tue Israelia.
Hänen odotettiin vierailevan Israelissa ennen presidentin valintaa marraskuussa, ja suuri Israel ystävä ja mesenaatti Adolfsson oli matkan järjestelijä. Nyt Trump kuitenkin ilmoittaa, ettei aika ole siihen sopiva, mikä varmaan aiheuttaa monille suuren pettymyksen. Hänet olisi voitu kruunata "Israelin kuninkaaksi", mikä olisi kääntänyt monien "epäilevien tuomasten" mielen hänelle suosiolliseksi.
Iranin korkeimman johdon taholta esitettiin äskettäin uhkaus, jonka mukaan se voi tuhota Israelin 8 minuutissa.

03.PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kuvittelee asemansa vahvemmaksi kuin mitä se onkaan. Hän esitti erään YK:n alaisen instanssin tilaisuudessa, että nyt on aika peruuttaa Israelin laillisuus ja hajottaa koko juutalainen valtiokokonaisuus. Hänellä jopa voisi olla mahdollisuus saada Israelin hajottamista koskeva YK:n yleiskokouksen päätöslauselma, jolla suositeltaisiin "tuon häpeätahran" poistamista likaamasta muslimien pyhää maata. Tämä pyhyys on varsinainen kysymys, mikä on pyhää ja kelle se on tarkoitettu.
Egyptissä viime viikolla muslimit alkoivat väittää, että erään kristityn perheen poika oli seurustellut muslimi-tytön kanssa. Kuten JP:n kolumnisti Caroline Glick kertoo ykköskolumnissaan, 600 muslimimiestä otti pojan 70-vuotiaan äidin kristityn kiinni, riisuivat alasti ja marssittivat häntä alastomana pitkin kaupungin katuja.
Muslimit voivat vakuuttaa, että tämä osoittaa suurta pyhyyttä ja Allahin nimen koskemattomuuden varjelemista, mutta kaiken järjen nimessä, kyllä tästä on pyhyys kaukana, sanokoot muslimisaarnaajat mitä tahansa. Maailman kristityt johtajat vaikenevat, kuten on ollut heidän tapansa Syyrian ja Irakin tilanteissa.
Paavi, joka äskettäin syleili islamin korkeinta auktoriteettia, Azharin yliopiston suurimaamia Vatikaanissa, tuskin myöskään puuttuu asiaan, kuten hän ei ole nähnyt mitään pahaa jihadistien hirmuteoissa Irakissa, Syyriassa, Jemenissä tai Pohjois-Afrikassa.
Edellisen lisäksi muslimit Egyptissä 7 polttivat kristittyjen omistamaa taloa samasta syystä.  http://www.jpost.com/Middle-East/Egyptian-Muslims-attack-Christians-strip-woman-naked-over-rumored-affair-455141

04.UUTISOTSIKOITA
·       Ympäristön suojelun ministeri Avi Gabbai (Kulanu) erosi ministerin tehtävistään vastalauseeksi hallituksen harjoittamalle politiikalle. Hän luetteli kohteita kuten: Hallituksen politiikka, joka johtaa Israelin tuhoutumiseen; USA:n suhteiden tuhoaminen sekä eri tavoin ajattelevien syrjiminen, mistä hän otti esimerkin luonnonkaasu-sopimuksen, jonka hallitus vahvisti. Gabbai oli nimitetty ministeri, ei valittu. http://www.timesofisrael.com/outgoing-minister-accuses-government-of-wrecking-us-ties/
·       Israelin Radion teettämän tutkimuksen mukaan liittoutuma, johon kuuluisivat Moshe Kahlon, Moshe Yaalon ja ministeri Gideon Saar voittaisi vaalit, jos ne pidettäisiin nyt. Tämä liittoutuma saisi 25 edustajaa; Netanyahun johtama Likud 21 edustajaa. Liittoutuman muodostama uusi puolue romuttaisi myös Sionistisen Unionin, jolla nýt on 24 edustajaa Knessetissä, saaden vain 11 edustajaa. Vasemmistoa ja keskustaa edustavat puolueet Yesh Atid, 13, Jewish Home, 10, ja Israel Beitenu, 8, kukin saisi pari lisäedustajaa. Joint arablist s aisi 13 paikkaa, muut puolueet menettäisivät kukin paikan verran. Tutkimus perustuu spekulointiin ilman todellisuuspohjaa. http://www.timesofisrael.com/poll-party-headlined-by-yaalon-saar-kahlon-could-beat-likud/
·       Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah nosti esiin v, 1992 tapahtuneen välikohtauksen, jossa IDF:n väitetään siepanneen 4 iranilaista diplomaattia Beirutissa pitäen heitä edelleen vangittuina. Samaa väittää Iranin puolustusministeri prikaatinkenraali Hossein Dehgan. Iranin Defa Press News antamassaan haastattelussa. Israel kiistää syytökset perättöminä.  Pari päivää sen jälkeen Hizbullah väitti, että Israel miehittää edelleen Libanonin alueita, mainiten nimeltä Shaaba Farms, Har Dov ja Ghajar kylä. Debkafile, joka asiasta kertoo, olettaa Hizbullahin etsivän tekosyytä hyökkäykseen Israelia vastaan yhteisiskussa Iranin kanssa. http://www.debka.com/article/25446/First-test-for-Lieberman-from-Iran-and-Hizballah-
·       USA:n ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner Vastaili reportterien kysymyksiin, mitä mieltä ministeriö on Libermanin valinnasta Israelin puolustusministeriksi, mistä hän sanoi olevansa huolissaan. Vaikka hän vakuutti, että häntä tullaan arvioimaan tekojen eikä kirjoitusten mukaan, hän ei salannut Obaman hallituksen epäilevää mieltä Netanyahun valinnan mielekkyydestä, jossa toisena vaihtoehtona oli Herzog ja Sionistinen unioni, jota Obama on yrittänyt nostaa hallituksen johtoon. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/state-dept-says-liberman-appointment-raises-legitimate-questions-about-direction-of-israeli-govt/2016/05/26/
·       PA/PLO:n puheenjohtaja, jonka mandaatti loppui jo lähes 11 vuotta sitten, kävi vierailulla Egyptin presidentti Sissin luona, joka tarjoutui välittämään Israelin ja PA:n välillä. Sissi sanoi tukevansa PA:n esittämiä vaatimuksia, missä voi olla nähtävissä Sissin moite Netanyahun suuntaan. Sissi teki esityksenä Tony Blairin rohkaisemana ja oletti, että Netanyahun hallitus on laajentamassa politiikkaansa vasemmiston suuntaan, mikä ei toteutunut. http://www.timesofisrael.com/after-purported-coalition-snub-sissi-said-to-back-palestinian-peace-demands/
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 15 -22; Tiberias 19 -30; Suolameri 24 -33; Eilat 20 -32 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen tänään ja lähipäivinä, mutta maanantaiksi luvataan 17 -27asteen hellettä Jerusalemin alueilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212883

Wednesday, May 25, 2016

KESKIVIIKKO 25.05.2016

KESKIVIIKKO 25.05.2016
01.VIIKON keskeinen päivä alkoi vähäisten sateitten jälkeen harmaana ja puolipilvisenä mittarimme osoittaessa 15 +astetta, mutta iltapäivällä odotetaan 24 asteen huippulämpötilaa. Huomenna taivaankannen tulisi ennusteen mukaan olla pilvetön, ja lämpötilan nousta 30 asteen tienoille, mutta perjantaina pilvisyys lisääntyy uudelleen lämpötilan laskiessa merkittävästi. Tämä kuvaa hyvin myös maan poliittista tilaa, joka poukkoilee ylös ja alas päivittäin.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 14 -24; T9berias 18 -31; Suolameri 24 -34; Eilat 22 -34 +C-astetta.
02.EILEN tiistaina media julkisti valtiontarkastajan Joseph Shapiran valtion tilaa koskevan vuosiraportin, joka pääosin keskittyy tutkimaan hallituksen ja sen alaisten ministeriöitten toimintaa.
Erityisenä piirteenä raportissa on tutkimus pääministeri Benyamin Netanyahun matkustelusta, jota on pyritty erittelemään myös ajalta 2003 -2005, jolloin hän toimi ulkoministerinä. Tätä kutsutaan nimellä Bibi-tours, eikä raportti esitä pääministerille edes piikkisiä ruusuja, vaan pikemminkin ohdakkeita.

Raporttia lukiessa saa helposti kuvan, että kaikki on maassa pahasti pielessä, mikä ei pidä paikkaansa. Toiseksi raportissa esitetään vain tehdyt virheet ja käsiteltyjen kysymysten puutteellisuudet huomioimatta, miksi niin tehtiin ja mitkä syyt niihin johtivat.
Hallitusten nopea vaihtuminen ja hallituspohjan kapeus ovat varmaan useimmiten syynä, miksi edellisissä raporte9issa esitettyjä puutteita ja virheitä ei ole korjattu.

Huomioni kiinnittyi Times of Israel eiliseen vuosiraportin esittelytapaan, jossa kysymykset oli eritelty omiksi artikkeleikseen ja varustettu asianmukaisin voimakkain otsikoin, usein vahvasti painotettuina. Sitä tutkiessa saa käsityksen, että Shapiran raportti tarjosi uutistoimistolle kultakaivoksen, jota journalisti innolla haravoivat. Tarkkaavainen lukija oli myös havaitsevinaan selvän vinoutuman vasempaan, mikä vaikutti heidän valitsemiensa termien valintaan, useimmiten negatiivisiin ja vaaleanpunaisten silmälasien läpi.

RIKOSPOLIISI vihjaisi julkisuudessa jo ennen Shapiran raportin julkistamista aloittavansa rikostutkimukset Bibi-Tours väärinkäytöksistä. Häntä syytetään kustannusten kaksoisvelkomisesta ja ulkopuolisten osallistumisesta matkakustannusten peittämiseen, mikä voi rohkaista epäilyjä palvelujen vaihtamisesta puolin ja toisin, eli suomeksi sanottuna lahjonnasta. Tätä poliisi varmaan yrittää todistella, mikä selvinnee aikanaan tai sitten ei. Netanyahua on syytetty myös siitä, että hän halusi hotellinsa aina ykkösluokasta uima-altaalla varustettuna ja palvelun olevan muutenkin ensiluokkaista, eli hän halusi näitten epäilyjen mukaan elää "ruhtinaallisesti". Se on Bibin käsitys asemansa suomista eduista, mitä joku toinen sosiaalisemmalla mielenlaadulla olisi välttänyt.

JERUSALEM POSTIN raporttia käsittelevissä artikkeleissa esiintyy otsikoita kuten "Teflon Bibi" ja raportista nimitystä "valtiontarkastajan raportin petosarkki".
Sionistisen Unionin kansanedustajat syyttävät edellistä oikeuskansleri Weinsteinia tutkimusten sabotoimisesta. Knessetin valtiontarkastus komitean puheenjohtaja Karin Elharar vaatii nykyistä oikeuskansleria päättämään nopeasti, onko syytä aloittaa rikostutkimukset "Bibi-Tours" kysymystä koskevista väärinkäytöksistä. Bibiä syytetään myös usein matkustaviwien saamien bonusten käyttämisestä, mikä on samaa luokkaa kuin vaatimus, että Bibin olisi pitänyt tilittää valtiolle palauttamiensa tyhjien viinipullojen hinta. Jos Bibi olisi heittänyt pullot roskikseen, olisiko häntä syytetty valtion omaisuuden turmelemisesta?

03.Pääministeri Benyamin Netanyahu ja tuleva puolustusministeri Avigdor Liberman työskentelivät eilen illalla myöhään yöhön viimeistelläkseen hallitussopimusta jolla Israel Beitenu nousee hallitukseen. Sopimus allekirjoitettaneen tänään, minkä jälkeen se annetaan Knessetin jäsenille tutkittavaksi.
Libermanin vannomistilaisuus Knessetin jäseneksi siirtyy ensi viikon tiistaihin, mikä oikeuttaa hänet puolustus-ministerin virkaan tiistaista lähtien.
Libermanin ja talousministeri Kahlonin viimeisin käden-vääntö koski entisen NL:n alueilta muuttaneiden eläke-oikeutta, jota Liberman pitää tärkeänä jo pelkästään siksi, että hänen äänestäjänsä ovat entisiä NL:n kansalisia. Täten viimeisetkin esteet Israel Beitenun nousemiseksi hallitukseen on poistettu ja hallitus jatkaa toimintaansa. Raporttien mukaan Liberman osoitti joustavuutta ja myöntyi joihinkin Kahlonin vaatimuksiin.
Talousministeriö epäröi eläkesopimuksen korkeita kustannuksia – 2.5 miljardia NIS - sekä eettisiä ongelmia syntymäpaikan suhteen. Kahlon suostui siihen, että eläke-uudistus ulotetaan muillekin 1.4 miljardin NIS hinnalla.
Israel Beitenun 5 Knessetin jäsenen nouseminen hallituksen tueksi nostaa sen Knessetin jäsenten lukumäärän 66:en, mikä helpottaa sen asemaa. http://www.timesofisrael.com/likud-yisrael-beytenu-said-to-finalize-coalition-deal/

04.RINNAN hallituksen laajentumispyrkimysten kanssa Israelissa on seurattu varsin sekavin tuntein sekä Egyptin että Ranskan viimeisiä esityksiä rauhankeskustelujen ja - pyrkimysten jatkamiseksi uudelta pohjalta.
Ranskan presidentti Francoise Hollanden sponsoroima rauhansuunnitelma tähtää kansainvälisen rauhan-konferenssin kokoontumiseen Pariisiin kolmas kesäkuuta. Ranskan ulkoministeri Jean-Mark Ayrault vieraili Israelissa tunnustelleen Netanyahun kantaa Ranskan esitykseen, ja viikon alusta Ranskan pääministeri Manuel Valls lensi Israeliin samoissa asioissa.

Ranskan esitys alkoi suotuisissa tunnelmissa Netanyahun kosiskellessa Sionistista Unionia hallitukseen, ja keskustelujen kerrottiin etenevän positiivisesti.
Täysi shokki oli monille Netanyahu äkillinen takinkääntö ja Israel Beitenun nostaminen hallituskumppaniksi.
Se vaikutti myös sekä Egyptin rauhanesityksen että myös Ranskan tekemän aloitteen suosiolliseen etenemiseen.

KESKEINEN kysymys näiden aloitteiden etenemiselle on, mikä on pääministeri Netanyahun lopullinen kanta palestiinalaisvaltion muodostamiseen juutalaisten pyhille alueille Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa. Bibi on tosin useissa puheissaan vakuuttanut kahden valtion periaatteen tukemisesta, mutta mitä hän sillä tarkoittaa? Kaksi valtiotahan on jo olemassa, Jordania ja Israel, itsenäinen Palestiinan olisi kolmas. Useimmilla näyttää olevan syvä epäluulo Bibin todellisista aikeista.

MONET kauhistelevat, että Netayahun laajennettu hallitus on nyt äärioikeistolainen, mikä ei pidä yhtä todellisuuden kanssa.
Liberman on tosin esittänyt varsin raflaavia lausuntoja, joita voisi pitää oikeistolaisina, mutta myös täysin vastakkaisia lausuntoja. Hallitusneuvotteluissa hän osoitti hämmästyttävää joustavuutta, mikä voi osoittaa, että hänet on ymmärretty väärin. Hän on reaalipoliitikko.

RANSKAN pääministeri Valls oli tarkkailijoiden mukaan kovin hermostunut, miten Netanyahu vastaa Hollanden laatimaan suunnitelmaan Pariisin rauhankonferenssista.
Netanyahu esitti jo aiemmin julkistamansa mielipiteet, että paras tapa edetä ovat suorat keskustelut Israelin ja PA:n johdon kanssa ilman välikäsiä tai ennakko-vaatimuksia kummaltakaan taholta tai ulkopuolelta. Hän sanoi maanantaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, ettei hän kannata YK:n uhkavaatimusten tapaan esittämiä raflaavia vaatimuksia, kuten ei siitäkään, että YK ja EU pyrkivät laittomasti rakentamaan setlementtejä Israelin täysin valvomille C-alueille todistuskappaliden laatimiseksi neuvotteluja varten.
Netanyahu teki selväksi, että hän vastustaa Pariisin rauhankonferenssia, mutta on valmis tapaamaan Abbasin suorissa keskusteluissa koska ja missä vain.
PA:n johto kannattaa Pariisin konferenssia, mutta vastustaa suoria keskusteluja Israelin kanssa. Netanyahu vihjaili epäilevänsä Ranskan puolueettomuutta, mutta sanoi, että PA haluaa niitä saadakseen verukkeen torjua suorat neuvottelut Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/after-failed-unity-talks-new-coalition-quashes-hopes-for-french-peace-plan/

05.UUTISOTSIKOITA
·       Pääministeri kritisoi kärkevästi tapaa. Millä media Israelissa raportoi valtiontarkastajan Shapiran raporttia. Hän valitsi TV-10 puheohjelman juontajan erityisen kritiikin kohteeksi syyttäen häntä yksi-puolisuudesta ja siitä, ettei hän ollut kutsunut Bibin edustajaa vastaamaan kysymyksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212768#.V0VWIDeKTIU
·       Likudin kansanedustaja Michey Zohar perui eroanomuksensa Knessetistä nukuttuaan yön yli. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212764#.V0VWUjeKTIU
·       Israelin antiikkiasian hallitus (IAA) ilmoitti tehneensä kaiken kattavan suunnitelman Kuolleenmeren kirjakääröjen pelastamiseksi varkailta. Suunnitelmaan kuuluu arkeologisten kaivausten tekeminen alueen luolissa, joista muinaisesineitä ja kirjakääröjä on löydetty.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212763#.V0VWyjeKTIU
·       Rajapoliisit pystyivät estämään arabinaisen terrori-iskun heitä vastaan Jerusalemin pohjoisosan tarkastuspisteessä maanantai-iltapäivänä. Poliisit joutuivat käyttämään tuliaseitaan haavoittaen terroristia, joka myöhemmin todettiin kuolleeksi. Poliisit eivät haavoittuneet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212684#.V0VYEjeKTIU
·       Englannin entinen pääministeri, kvartetin edustaja Lähi-Idässä Tony Blair, joka oli avainasemassa keskusteltaessa Egyptin rauhansuunnitelmasta, paljastaa nyt, että arabimaat ovat esittäneet joustavansa Israelia koskevissa rajoituksissaan, jos rauhankeskustelut saadaan alkamaan. Hän sanoi, että paljon riippuu siitä, miten Israel vastaa Egyptin suunnitelmaan ja arabisuunnitelmaan v. 2002, jota arabiliitto esitti tukevansa v. 2007. Ehtona arabien myöntyväisyydelle on, että Israel vetäytyy 1967 sotaa edeltäville v. 1949 aselepolinjoille. Blair toimii alueella itsenäisenä erottuaan kvartetin lähettilään asemasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212770#.V0VZRDeKTIU
·       Terroristit kivittivät israelilaista bussia, joka ajoi Jerusalemin läpi tiistaiaamuna. He särkivät bussin tuulilasin, mutta onneksi kukaan ei haavoittunut. Terroristien etsiminen aloitettiin heti. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/israeli-bus-attacked-by-arabs-in-jerusalem/2016/05/25/
·       Saudi Daily ennustaa artikkelissaan, että USA:n esittämä syytös Saudi Arabian osuudesta 09.11.2001 WTC:n tuplatornin tuhoamiseen avaa USA:n portit helvettiin. http://www.jewsnews.co.il/2016/05/24/saudi-daily-satanic-bill-allowing-kingdom-to-be-sued-for-911-will-open-gates-of-hell-for-u-s/
·       Paavi Francis I kutsui Vatikaaniin vierailulle muslimisaarnaajan al-Tayebin, joka kannattaa islamin vihollisten ristiinnaulitsemista ja antisemitismin. Paavi syleili muutama päivä sitten
·       IDF:n sotilaat pidättivät laajan ratsian aikana Juudeassa ja Samariassa 21 epäiltyä sekä takavariovat suuren määrän omatekoisia aseita ja hyökkäysvälineitä Kufr Al-Dik arabikylästä Tel Avivin itäpuolella. Kukaan ei haavoittunut., Sotilaita tulitettiin Abi Dis alueella. http://www.timesofisrael.com/idf-soldiers-arrest-21-seize-guns-in-large-west-bank-raid/
·       B`Tzelem NGO-järjestö lopettaa yhteistyön IDF:n kanssa syyttäen sitä syrjimisestä. Tuskinpa sitä kukaan kaipaisi, vaikka lopettaisi toimintansa. http://www.timesofisrael.com/btselem-to-stop-filing-palestinian-abuse-complaints-with-idf-police/Sunday, May 22, 2016

SUNNUNTAI 22.05.2016

SUNNUNTAI 22.05.2016
01.   TÄMÄN sunnuntaina raportti tulee viivästymään, sillä korvalekuri haluaa kurkkia korvakäytävään, mitä siellä on mahdollisesti vikana, kun kuulo ei toimi kunnolla.
Aloittelen tätä raporttia 6.45 aikaan ja jatkan käytyäni vastaanotolla.
Aamulla ilma tuntui miellyttävän lämpöiseltä, lämpötila nousseen päivän aikana lähelle 31 astetta, mutta romahtaa huomenna 22 asteen tienoilla ja tiistaiksi ennustetaan vesisateita jollain paikkakunnilla lämpötilan pysyessä alhaisena.
Jatkan edellistä kirjoitusta pari tuntia myöhemmin. Korvalekuri kurkisteli korvakäytävään ja määräsi vahan poistamista ennen jatkotutkimuksia Kiryat Yovelin klinikalla. Hyvä niin, vaikka tuskin kuulo sillä paranee. Ongelmani on laitteiden uusiminen, ovat yli-ikäisiä.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 19 -31: Tiberias 20 -38 (F:100 ), Suolameri 27 -38; Eilat 25 -40 +C-astetta. Kuten jo mainitsin, lämpötila putoaa reilusti huomenna ja tiistaina, jolloin voi tulla paikallisia sateita, mutta kohoaa uudelleen keskiviikosta alkaen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212604,
02.   LIKUD ja Israel Beitenu yrittävät runnoa sopimuksensa hallitusyhteistyöstä tänään iltapäivällä. Osapuolet ovat salassa keskustelleet siitä jo ainakin kuukauden ajan, kuten raportit vihjaavat, joten pääkohdat lienevät selvät. Ruokahalu kuitenkin tahtoo nousta syödessä, joten uusia lisukkeita voidaan ottaa keskusteluun mukaan.

Raportti8enh mukaan Englannin entinen pääministeri ja EU:n nykyinen lähettiläs Lähi-Itään Tony Blair on ollut keskeinen tekijä Egyptin välitysesityksessä. Egyptin vihjaa, ettei se ole pahoittanut mieltään, vaikka sen suosikki Labour ei tullutkaan hallitukseen, mutta EU voi katsoa, että se oli Netanyahu näpäytys sen arvovallalle. USA:n ulkoministeri sanoo odottavansa mielenkiinnolla laajennetun hallituksen ohjelmajulistusta, jos sellainen annetaan. Kukaan ei voine arvata, mikä tulee olemaan Avigdor Libermanin panos ulkomaan asioissa, sillä Israelissa Libermania luonnehditaan superhaukaksi, eli mieheksi, joka ei pelkää esittää räväköitä mielipiteitään. Hän sanoi aikoinaan presidentti Mubarakista, että painukoon helvettiin, ja toiseksi, että jos kriisi syntyy Egyptin kanssa, IAF:n tulee pommittaa Assuanin pato. Sen tuhoaminen olisi katastrofi Egyptille, se surmaisi miljoonia ihmisiä ja tuhoaisi Egyptin keskeiset osat. Myös Etiopia on uhannut kostaa iskemällä Assuanin patoon, jos Egypti estää sen Sinisen Niilin pato-suunnitelmat.  

Liberman luopuu ultraortodoksien asevelvollisuudesta, siviilivihkimisestä ja kuolemanrangaistuksen ottamista käyttöön tuomituille terroristeille. Tämä osoittanee, että hänen retoriikkansa on suurelta osin tarkoitettu suurta yleisöä varten, ei niinkään toteutettavaksi.

Hallitusneuvottelujen kuumuudessa pääministeri Benyamin Netanyahu asettui kannattamaan arabisuunnitelmaa. Arabit puolestaan ovat ilmoittaneet, että sitä voidaan kehittää ja muuttaa tarpeen mukaan. Tämä näyttäisi valmistelevan tietä rauhanprosessin etenemiselle, jossa Egyptin ja Saudi Arabian panos tullee kasvamaan merkittävästi. Niiden rakkaus juutalaista kohtaan tuskin on kasvanut, mutta USA:n vetäytyminen ja sen vaikutuksen väheneminen ovat nostaneet esille Iranin kasvavan vaikutusvallan ja alueellisen hegemonian saavuttamiseksi. Tuskin kukaan enää uskoo, etteikö Iran pyrkisi rakentamaan ydinaseita ensi tilassa.
Toinen Lähi-Idän tulevaisuutta rassaava tekijä on Turkin presidentti Erdoganin pyrkimykset diktaattorin asemaan, mistä viimeisin todiste on hänen monivuotisen kumppaninsa pääministeri Ahmet Davutoglun sanoutuminen pääministerin paikaltaan, joka annettiin Erdoganin politiikkaa toteuttavalle teknokraatille. http://www.timesofisrael.com/likud-yisrael-beytenu-look-to-wrap-coalition-deal-by-afternoon/, http://www.timesofisrael.com/in-coalition-talks-herzog-netanyahu-spoke-favorably-of-arab-peace-initiative/,

03.   Uutisraporttien mukaan USA:n ulkoministeriö oli lähes shokissa Israelin puolustusministeri Moshe Yaalonin terävästä vastauksesta v. 2014 John Kerryn esittäessä massiivista vetäytymistä Juudeasta ja Samariasta. Ulkoministeriön tiedottajan John Kirbyn mukaan Yaalonin vastaus oli lähes loukkauksen luokkaa.

Täten lienee ymmärrettävä Kerryn hyväksyminen Yaalonin vaihtamiseksi, vaikka Liberman ei ollutkaan hänen ykkössuosikkinsa. Obaman hallitus suosii Labour-puoluetta, ja on salassa toiminut Netanyahun hallituksen kaatamiseksi, mikä alkoi jo ennen viime vaaleja.
USA:n korkeat virkailijat kieltäytyivät tapaamasta Yaalonin tämän Amerikan matkan aikana lokakuussa, mikä osoittaa, miten syvästi Obaman hallitus vieroksui häntä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212607#.V0FeATeKTIU

04.   UUTISOTSIKOITA
·       EGYPTAIR matkustajakone MS-804, joka tuhoutui matkalla Pariisista Kairoon 10 mailin päässä Egyptin aluevesistä, oli saanut uhkauksia siksi, että sen rekisteri no. SU-GCC muistuttaa presidentti Abdel Fattah Sisin sukunimeä. Kolme Kairon lentokentän työntekijää olivat uhanneet tuhota koneen.  EgyptiAir on lisännyt virkailijoiden turvatarkastuksia ja lisännyt vartijoita sekä kentille että koneisiin. Tämän artikkelin mukaan Airbus 320 koneessa oli 56 matkustajaa ja 10 hengen miehistö. Kone lensi 37 000 jalan korkeudessa, kun se hävisi tutkan kuvaruudusta torstaina 2.29 AM. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212609#.V0FiIjeKTIU,
·       Islamin Valtion, ISIS, tiedottaja julkisti uuden videon, jossa se uhkaa iskeä amerikkalaisiin ja eurooppalaisiin kohteisiin ramadanin, muslimien paastokuukauden aikana. Videossa pilkataan USA:n hallituksen vakuutuksia ISIS:n tuhoamiseksi. AFP:n julkaisema raportti tuli julkisuuteen sunnuntaina. ISIS:n tiedottaja Abu Mohammad al-Adnani vakuuttaa, etteivät edes sen vahvojen kohteiden Mosulin, Sirten ja Raqqan menettäminen merkitsisi tappiota, se vai lujittaisi päättäväisyyttä taistelemaan entistä lujemmin. Muslimien mukaan surmansa saaminen ramadanin aikana Allahin pyhää tehtävää suorittaessaan antaa erityis-ansioita, mikä kannustaa itsensä uhraajia. Videossa kehotetaan iskemään myös Kanadassa, Ranskassa ja Belgiassa sekä Australiassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212602#.V0FlgTeKTIU
·       Terroristit avasivat tulen juutalaisia lapsia kuljettavaa koulubussia vastaan Gush Etzionin itäosassa sen kulkiessa Tequan arabikylän läheltä lauantai-iltana. Bussin tuulilasi vahingoittui tulituksessa, mutta kukaan ei haavoittunut. Juutalainen kylä Tekoa on myös lähellä tapahtuma-paikkaa. Tulittajien etsintää jatketaan. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/jewish-bus-targeted-in-drive-by-shooting-in-gush-etzion/2016/05/21/
·       USA:n ja PA/PLO:n välisissä keskusteluissa, joissa pyritään selvittämään syitä PA:n talouden vararikkotilaan, syyttävä sormi osoitettiin Israeliin, joka ei ole suorittanut keräämiään tulli- ym. varoja PA:n pohjattomaan kassaan. PA on velkaa Israelin Sähköyhtiölle satoja miljoona NIS. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/in-new-us-pa-talks-on-recovering-debt-ridden-economy-fingers-point-at-israel/2016/05/21/
·       Israel sallii sementin viemisen Gazan kaistalle 6 viikon kiellon jälkeen. Hamas käyttää sementtiä tunneliensa vahvistamiseen, vaikka EU ja YK väittävät, ettei mitään mene tarkastuksen ohi. Se tarkoittanee sitä, että tarkastajat on ostettu. Israel vie päivittäin Gazaan 900 rekkalastillista tavaroita.  http://www.timesofisrael.com/israel-to-allow-cement-into-gaza-after-6-week-freeze/
·       Moshe Yaalon varoittaa, että vaaralliset ainekset ovat ottaneet Likudin ja hallituksen valvontaansa. Labour kosii häntä riveihinsä. Hänellä on suuret tavoitteet tulla takaisin politiikkaan pääministeriksi. http://www.timesofisrael.com/leaving-politics-yaalon-warns-of-extremist-dangerous-forces-who-took-over-likud-israel/