KESKIVIIKKO 25.05.2016

KESKIVIIKKO 25.05.2016
01.VIIKON keskeinen päivä alkoi vähäisten sateitten jälkeen harmaana ja puolipilvisenä mittarimme osoittaessa 15 +astetta, mutta iltapäivällä odotetaan 24 asteen huippulämpötilaa. Huomenna taivaankannen tulisi ennusteen mukaan olla pilvetön, ja lämpötilan nousta 30 asteen tienoille, mutta perjantaina pilvisyys lisääntyy uudelleen lämpötilan laskiessa merkittävästi. Tämä kuvaa hyvin myös maan poliittista tilaa, joka poukkoilee ylös ja alas päivittäin.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 14 -24; T9berias 18 -31; Suolameri 24 -34; Eilat 22 -34 +C-astetta.
02.EILEN tiistaina media julkisti valtiontarkastajan Joseph Shapiran valtion tilaa koskevan vuosiraportin, joka pääosin keskittyy tutkimaan hallituksen ja sen alaisten ministeriöitten toimintaa.
Erityisenä piirteenä raportissa on tutkimus pääministeri Benyamin Netanyahun matkustelusta, jota on pyritty erittelemään myös ajalta 2003 -2005, jolloin hän toimi ulkoministerinä. Tätä kutsutaan nimellä Bibi-tours, eikä raportti esitä pääministerille edes piikkisiä ruusuja, vaan pikemminkin ohdakkeita.

Raporttia lukiessa saa helposti kuvan, että kaikki on maassa pahasti pielessä, mikä ei pidä paikkaansa. Toiseksi raportissa esitetään vain tehdyt virheet ja käsiteltyjen kysymysten puutteellisuudet huomioimatta, miksi niin tehtiin ja mitkä syyt niihin johtivat.
Hallitusten nopea vaihtuminen ja hallituspohjan kapeus ovat varmaan useimmiten syynä, miksi edellisissä raporte9issa esitettyjä puutteita ja virheitä ei ole korjattu.

Huomioni kiinnittyi Times of Israel eiliseen vuosiraportin esittelytapaan, jossa kysymykset oli eritelty omiksi artikkeleikseen ja varustettu asianmukaisin voimakkain otsikoin, usein vahvasti painotettuina. Sitä tutkiessa saa käsityksen, että Shapiran raportti tarjosi uutistoimistolle kultakaivoksen, jota journalisti innolla haravoivat. Tarkkaavainen lukija oli myös havaitsevinaan selvän vinoutuman vasempaan, mikä vaikutti heidän valitsemiensa termien valintaan, useimmiten negatiivisiin ja vaaleanpunaisten silmälasien läpi.

RIKOSPOLIISI vihjaisi julkisuudessa jo ennen Shapiran raportin julkistamista aloittavansa rikostutkimukset Bibi-Tours väärinkäytöksistä. Häntä syytetään kustannusten kaksoisvelkomisesta ja ulkopuolisten osallistumisesta matkakustannusten peittämiseen, mikä voi rohkaista epäilyjä palvelujen vaihtamisesta puolin ja toisin, eli suomeksi sanottuna lahjonnasta. Tätä poliisi varmaan yrittää todistella, mikä selvinnee aikanaan tai sitten ei. Netanyahua on syytetty myös siitä, että hän halusi hotellinsa aina ykkösluokasta uima-altaalla varustettuna ja palvelun olevan muutenkin ensiluokkaista, eli hän halusi näitten epäilyjen mukaan elää "ruhtinaallisesti". Se on Bibin käsitys asemansa suomista eduista, mitä joku toinen sosiaalisemmalla mielenlaadulla olisi välttänyt.

JERUSALEM POSTIN raporttia käsittelevissä artikkeleissa esiintyy otsikoita kuten "Teflon Bibi" ja raportista nimitystä "valtiontarkastajan raportin petosarkki".
Sionistisen Unionin kansanedustajat syyttävät edellistä oikeuskansleri Weinsteinia tutkimusten sabotoimisesta. Knessetin valtiontarkastus komitean puheenjohtaja Karin Elharar vaatii nykyistä oikeuskansleria päättämään nopeasti, onko syytä aloittaa rikostutkimukset "Bibi-Tours" kysymystä koskevista väärinkäytöksistä. Bibiä syytetään myös usein matkustaviwien saamien bonusten käyttämisestä, mikä on samaa luokkaa kuin vaatimus, että Bibin olisi pitänyt tilittää valtiolle palauttamiensa tyhjien viinipullojen hinta. Jos Bibi olisi heittänyt pullot roskikseen, olisiko häntä syytetty valtion omaisuuden turmelemisesta?

03.Pääministeri Benyamin Netanyahu ja tuleva puolustusministeri Avigdor Liberman työskentelivät eilen illalla myöhään yöhön viimeistelläkseen hallitussopimusta jolla Israel Beitenu nousee hallitukseen. Sopimus allekirjoitettaneen tänään, minkä jälkeen se annetaan Knessetin jäsenille tutkittavaksi.
Libermanin vannomistilaisuus Knessetin jäseneksi siirtyy ensi viikon tiistaihin, mikä oikeuttaa hänet puolustus-ministerin virkaan tiistaista lähtien.
Libermanin ja talousministeri Kahlonin viimeisin käden-vääntö koski entisen NL:n alueilta muuttaneiden eläke-oikeutta, jota Liberman pitää tärkeänä jo pelkästään siksi, että hänen äänestäjänsä ovat entisiä NL:n kansalisia. Täten viimeisetkin esteet Israel Beitenun nousemiseksi hallitukseen on poistettu ja hallitus jatkaa toimintaansa. Raporttien mukaan Liberman osoitti joustavuutta ja myöntyi joihinkin Kahlonin vaatimuksiin.
Talousministeriö epäröi eläkesopimuksen korkeita kustannuksia – 2.5 miljardia NIS - sekä eettisiä ongelmia syntymäpaikan suhteen. Kahlon suostui siihen, että eläke-uudistus ulotetaan muillekin 1.4 miljardin NIS hinnalla.
Israel Beitenun 5 Knessetin jäsenen nouseminen hallituksen tueksi nostaa sen Knessetin jäsenten lukumäärän 66:en, mikä helpottaa sen asemaa. http://www.timesofisrael.com/likud-yisrael-beytenu-said-to-finalize-coalition-deal/

04.RINNAN hallituksen laajentumispyrkimysten kanssa Israelissa on seurattu varsin sekavin tuntein sekä Egyptin että Ranskan viimeisiä esityksiä rauhankeskustelujen ja - pyrkimysten jatkamiseksi uudelta pohjalta.
Ranskan presidentti Francoise Hollanden sponsoroima rauhansuunnitelma tähtää kansainvälisen rauhan-konferenssin kokoontumiseen Pariisiin kolmas kesäkuuta. Ranskan ulkoministeri Jean-Mark Ayrault vieraili Israelissa tunnustelleen Netanyahun kantaa Ranskan esitykseen, ja viikon alusta Ranskan pääministeri Manuel Valls lensi Israeliin samoissa asioissa.

Ranskan esitys alkoi suotuisissa tunnelmissa Netanyahun kosiskellessa Sionistista Unionia hallitukseen, ja keskustelujen kerrottiin etenevän positiivisesti.
Täysi shokki oli monille Netanyahu äkillinen takinkääntö ja Israel Beitenun nostaminen hallituskumppaniksi.
Se vaikutti myös sekä Egyptin rauhanesityksen että myös Ranskan tekemän aloitteen suosiolliseen etenemiseen.

KESKEINEN kysymys näiden aloitteiden etenemiselle on, mikä on pääministeri Netanyahun lopullinen kanta palestiinalaisvaltion muodostamiseen juutalaisten pyhille alueille Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa. Bibi on tosin useissa puheissaan vakuuttanut kahden valtion periaatteen tukemisesta, mutta mitä hän sillä tarkoittaa? Kaksi valtiotahan on jo olemassa, Jordania ja Israel, itsenäinen Palestiinan olisi kolmas. Useimmilla näyttää olevan syvä epäluulo Bibin todellisista aikeista.

MONET kauhistelevat, että Netayahun laajennettu hallitus on nyt äärioikeistolainen, mikä ei pidä yhtä todellisuuden kanssa.
Liberman on tosin esittänyt varsin raflaavia lausuntoja, joita voisi pitää oikeistolaisina, mutta myös täysin vastakkaisia lausuntoja. Hallitusneuvotteluissa hän osoitti hämmästyttävää joustavuutta, mikä voi osoittaa, että hänet on ymmärretty väärin. Hän on reaalipoliitikko.

RANSKAN pääministeri Valls oli tarkkailijoiden mukaan kovin hermostunut, miten Netanyahu vastaa Hollanden laatimaan suunnitelmaan Pariisin rauhankonferenssista.
Netanyahu esitti jo aiemmin julkistamansa mielipiteet, että paras tapa edetä ovat suorat keskustelut Israelin ja PA:n johdon kanssa ilman välikäsiä tai ennakko-vaatimuksia kummaltakaan taholta tai ulkopuolelta. Hän sanoi maanantaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, ettei hän kannata YK:n uhkavaatimusten tapaan esittämiä raflaavia vaatimuksia, kuten ei siitäkään, että YK ja EU pyrkivät laittomasti rakentamaan setlementtejä Israelin täysin valvomille C-alueille todistuskappaliden laatimiseksi neuvotteluja varten.
Netanyahu teki selväksi, että hän vastustaa Pariisin rauhankonferenssia, mutta on valmis tapaamaan Abbasin suorissa keskusteluissa koska ja missä vain.
PA:n johto kannattaa Pariisin konferenssia, mutta vastustaa suoria keskusteluja Israelin kanssa. Netanyahu vihjaili epäilevänsä Ranskan puolueettomuutta, mutta sanoi, että PA haluaa niitä saadakseen verukkeen torjua suorat neuvottelut Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/after-failed-unity-talks-new-coalition-quashes-hopes-for-french-peace-plan/

05.UUTISOTSIKOITA
·       Pääministeri kritisoi kärkevästi tapaa. Millä media Israelissa raportoi valtiontarkastajan Shapiran raporttia. Hän valitsi TV-10 puheohjelman juontajan erityisen kritiikin kohteeksi syyttäen häntä yksi-puolisuudesta ja siitä, ettei hän ollut kutsunut Bibin edustajaa vastaamaan kysymyksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212768#.V0VWIDeKTIU
·       Likudin kansanedustaja Michey Zohar perui eroanomuksensa Knessetistä nukuttuaan yön yli. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212764#.V0VWUjeKTIU
·       Israelin antiikkiasian hallitus (IAA) ilmoitti tehneensä kaiken kattavan suunnitelman Kuolleenmeren kirjakääröjen pelastamiseksi varkailta. Suunnitelmaan kuuluu arkeologisten kaivausten tekeminen alueen luolissa, joista muinaisesineitä ja kirjakääröjä on löydetty.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212763#.V0VWyjeKTIU
·       Rajapoliisit pystyivät estämään arabinaisen terrori-iskun heitä vastaan Jerusalemin pohjoisosan tarkastuspisteessä maanantai-iltapäivänä. Poliisit joutuivat käyttämään tuliaseitaan haavoittaen terroristia, joka myöhemmin todettiin kuolleeksi. Poliisit eivät haavoittuneet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212684#.V0VYEjeKTIU
·       Englannin entinen pääministeri, kvartetin edustaja Lähi-Idässä Tony Blair, joka oli avainasemassa keskusteltaessa Egyptin rauhansuunnitelmasta, paljastaa nyt, että arabimaat ovat esittäneet joustavansa Israelia koskevissa rajoituksissaan, jos rauhankeskustelut saadaan alkamaan. Hän sanoi, että paljon riippuu siitä, miten Israel vastaa Egyptin suunnitelmaan ja arabisuunnitelmaan v. 2002, jota arabiliitto esitti tukevansa v. 2007. Ehtona arabien myöntyväisyydelle on, että Israel vetäytyy 1967 sotaa edeltäville v. 1949 aselepolinjoille. Blair toimii alueella itsenäisenä erottuaan kvartetin lähettilään asemasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212770#.V0VZRDeKTIU
·       Terroristit kivittivät israelilaista bussia, joka ajoi Jerusalemin läpi tiistaiaamuna. He särkivät bussin tuulilasin, mutta onneksi kukaan ei haavoittunut. Terroristien etsiminen aloitettiin heti. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/israeli-bus-attacked-by-arabs-in-jerusalem/2016/05/25/
·       Saudi Daily ennustaa artikkelissaan, että USA:n esittämä syytös Saudi Arabian osuudesta 09.11.2001 WTC:n tuplatornin tuhoamiseen avaa USA:n portit helvettiin. http://www.jewsnews.co.il/2016/05/24/saudi-daily-satanic-bill-allowing-kingdom-to-be-sued-for-911-will-open-gates-of-hell-for-u-s/
·       Paavi Francis I kutsui Vatikaaniin vierailulle muslimisaarnaajan al-Tayebin, joka kannattaa islamin vihollisten ristiinnaulitsemista ja antisemitismin. Paavi syleili muutama päivä sitten
·       IDF:n sotilaat pidättivät laajan ratsian aikana Juudeassa ja Samariassa 21 epäiltyä sekä takavariovat suuren määrän omatekoisia aseita ja hyökkäysvälineitä Kufr Al-Dik arabikylästä Tel Avivin itäpuolella. Kukaan ei haavoittunut., Sotilaita tulitettiin Abi Dis alueella. http://www.timesofisrael.com/idf-soldiers-arrest-21-seize-guns-in-large-west-bank-raid/
·       B`Tzelem NGO-järjestö lopettaa yhteistyön IDF:n kanssa syyttäen sitä syrjimisestä. Tuskinpa sitä kukaan kaipaisi, vaikka lopettaisi toimintansa. http://www.timesofisrael.com/btselem-to-stop-filing-palestinian-abuse-complaints-with-idf-police/Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020