Posts

Showing posts from August 24, 2008
PERJANTAI 29.08.08
1. HAMAS on muuttunut entistä jyrkemmäksi islamilaisuudessaan, arvioi JP:n toimittaja Khaled Abu Toameh artikkelissaan. Hän kertoo, että puolue piti salaisen ”shura-neuvoston” vaalit, joissa ”vihaiset nuoret miehet” syrjäyttivät suurelta osin vanhan kaartin. Toameh arvioi, että nämä vihaiset nuoret kuuluvat läheisesti Hamasin aseellisen siiven izzadin al-Qassam kannattajiin. Shura-neuvosto on islamin korkein neuvoa-antava elin, jolla on oikeus tulkita islamin pyhän kirjan Koraanin sovelluksia käsillä oleviin käytännön kysymyksiin.
Toameh kertoo, että Hamasin shura-neuvoston jäsenten henkilöllisyys pidetään salaisena, ja hän arvelee, että monet heistä tulivat arabimaista.
ABU TOAMEH kertoo, että shuran uudet jäsenet ovat paljon radikaalisempia kuin entiset. Koska heillä on läheiset suhteet militaristisiin aineksiin, Toameh arvioi lähteisiinsä viitaten, että Hamasia johtavat nyt ”sotilasjohtajat, roistot ja militaristit”, eivätkä uudet jäsenet ole yhtä koulutettu…
TORSTAI 28.08.08
1. ISRAEL on joutunut pahaan välikäteen Georgian tilanteen vuoksi, vaikka se Venäjän tyydytykseksi on yrittänyt pysytellä poissa kuvioista ja pitää matalaa profiilia. Tyynnyttääkseen Venäjän ärtynyttä mielialaa Israelin johto päätti lähettää avustuksia paitsi Georgialle myös Etelä-Ossetiaan. Israel on myös toistaiseksi pitäytynyt tunnustamasta Etelä-Ossetian ja Abkhazian itsenäistymistä. Israelin ulkoministeriö on pyrkinyt välittämään maailmalle tietoa, ettei tämä sota ole Israelin eikä se aio asettua kummankaan osapuolen taakse. (JP)
2. VENÄJÄN JOHTOKAKSIKKO on selvästi antanut ymmärtää, että se tarkoittaa täyttä totta viimeaikaisilla toimillaan Mustallamerellä ja Välimerellä. USA:n laivaston sota-alus kutteri Dallasin oli määrä telakoitua Potin satamaan 34 tonnin Georgian avustustensa kanssa, mutta se sai Pentagonilta käskyn viime hetkellä suuntautua Batumin satamaan välttääkseen suoraa yhteenottoa Venäjän laivasto-osastojen kanssa. Antaakseen pontta to…
KESKIVIIKKO 27.08.08
1. KAUHUTARINA Israelissa, kertoo JP:n artikkelin koko etusivun ylittävä otsikko. Siinä kerrotaan 4-vuotiaasta tytöstä nimeltä Roz (Rose) Pizem. joka on ollut kateissa toukokuusta lähtien. Poliisi oli aluksi haluton tekemään asialle mitään, koska poliisi tarvitsee kirjallisen valituksen ennen toimintaansa, ja toiseksi asian luultiin, että kysymys oli perheen sisäisestä riidasta. Poliisin alettua tutkimukset selvisi, ettei tyttöä oltu nähty pitkään aikaan eivätkä hänen äitinsä Marie ja tytön isoisä Ron pystyneet kertomaan, missä tyttö oli. Tytön isä oli eronnut vaimostaan Mariesta ja asuu nyt Ranskassa. Tytön äiti sai oikeuden päätöksellä huolto-oikeuden Roz-tyttäreensä Israelissa. Tytön äiti Marie ja hänen isoisänsä Ron alkoivat elää yhdessä ja heillä on kaksi yhteistä lasta. ilmeisesti Roz tunsi olevansa liikaa äitinsä perheessä, mikä aiheutti hänessä kapinamieltä. Tämä puolestaan ärsytti isoisää. Ilmeisesti erään kohtauksen aikana autossa isoisä löi tyttö…
TIISTAI 26.08.08
1. ”LUPAAN ettemme lepää, ennen kuin kaikki Israelin vankiloissa olevat palestiinalaiset on vapautettu”, huusi PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ääni liikutuksesta ja tilanteen tärkeydestä väristen Olmertin vapauttamien 199 terroristin vastaanottojuhlallisuuksissa Ramallahin hallinto-keskuksen Mukatan eteen kokoontuneelle kansanjoukolle. ”
”Kaikesta onnesta huolimatta tiedämme, että siihen liittyy murhe niistä, jotka jäivät jälkeen, ne 11 000, jotka tulee vielä saada vapaiksi. Heillä kaikilla on paikka sydämessämme, mutta heistä yksi on erikoinen, vanhempi veljemme Marwan Barghouti ja johtajaveljemme ja johtajaveljemme Ahmad Sa´ad, jotka toivomme näkevämme pian”.
”Vertaansa vailla olevaa julmuutta”, otsikoi JP:n pääartikkeli terroristien vapauttamista käsittelevän kirjoituksensa. Artikkelissa kerrotaan, että Israelin vankiloissa on n. 8 500 Palestiinan arabia Länsirannalta ja Gazasta. Heistä 5 000 kärsii tuomioitaan, 2 300 odottaa heidän asiansa käsittelemistä oi…
MAANANTAI 25.08.08
1. VUODEN 2009 budjetti hyväksyttiin hallituksen istunnossa yli 14 tunnin jahkailujen, uhkailujen, lehmäkauppojen ja syytösten jälkeen yhden äänen enemmistöllä 13 puolesta, 12 vastaan. Budjettia vastustivat Labourin ja Shasin ministerit, apulaispääministeri Haim Ramon (Kadima) pidättyi äänestyksestä. Budjetin puolustajat tulivat Kadimasta (paitsi Shaul Mofaz, joka vastusti) sekä eläkeläisten puolueesta, jolle Olmert lupaili ilmeisesti jotain salaisessa palaverissa ennen ratkaisevaa äänestystä. Olmert lupaili satoja miljoonia kapinallisille ministereille ja toiset miljoonat eläkeläisten puolueelle. Talousministeri Roni Bar-On valitti Olmertille kuultuaan lupauksista, ettei häntä oltu informoitu niistä eikä hän pysty rahoittamaan näin suuria lisäyksiä, mihin Olmert vastasi: ”Ei ollut aikaa keskustella yksityiskohdista.” Olmert kertoi journalisteille, että hänelle olisi ollut yksinkertaisempaa antaa hallituksen kaatua budjettiesityksen myötä ja jättää koko rosk…
SUNNUNTAI 24.08.08
1. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että saudikuningas Abdullah ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak ovat laatineet suunnitelman, jolla Gazan eristäminen sekä Hamasin ja Fatahin keskinäinen riita pystyttäisiin poistamaan. Suunnitelmaan kuuluu 11 kohtaa, joista Debkafile pitää kuutta visaisimpina toteuttaa.
SUUNNITELMAN mukaan arabimaat lähettävät Gazan kaistalle 3000 miehen vahvuisen sotilasosaston, jonka miehistö koostuu pääosin egyptiläisistä. Nämä joukot tulisivat valvomaan Gazan turvallisuusjoukkoja, jotka uudistettaisiin täysin. Hamas tulisi luovuttamaan Gazan hallinnon teknokraateista muodostetulle väliaikaiselle hallitukselle, joka korvaisi Salaam Fayadin hallituksen ja jonka sekä Hamas että Fatah hyväksyisivät.
Hamas luopuisi instituutioista, joita se kaappasi Fatahilta Gazassa.
Puolueet lopettaisivat keskinäisen vihollisuutensa, vaihtaisivat vankejaan ja päästäisivät Gazasta paenneet palaamaan koteihinsa.
DEBKAFILE arvioi, että vaikeimpia asioita…