KESKIVIIKKO 27.08.08
1. KAUHUTARINA Israelissa, kertoo JP:n artikkelin koko etusivun ylittävä otsikko. Siinä kerrotaan 4-vuotiaasta tytöstä nimeltä Roz (Rose) Pizem. joka on ollut kateissa toukokuusta lähtien. Poliisi oli aluksi haluton tekemään asialle mitään, koska poliisi tarvitsee kirjallisen valituksen ennen toimintaansa, ja toiseksi asian luultiin, että kysymys oli perheen sisäisestä riidasta. Poliisin alettua tutkimukset selvisi, ettei tyttöä oltu nähty pitkään aikaan eivätkä hänen äitinsä Marie ja tytön isoisä Ron pystyneet kertomaan, missä tyttö oli. Tytön isä oli eronnut vaimostaan Mariesta ja asuu nyt Ranskassa. Tytön äiti sai oikeuden päätöksellä huolto-oikeuden Roz-tyttäreensä Israelissa. Tytön äiti Marie ja hänen isoisänsä Ron alkoivat elää yhdessä ja heillä on kaksi yhteistä lasta. ilmeisesti Roz tunsi olevansa liikaa äitinsä perheessä, mikä aiheutti hänessä kapinamieltä. Tämä puolestaan ärsytti isoisää. Ilmeisesti erään kohtauksen aikana autossa isoisä löi tyttöä päähän jollain työvälineellä niin pahasti, että tyttö kuoli. Poliisi epäilee, että tytön äiti oli mukana autossa, vaikka hän kieltää sen. Hätääntyneen isoisä Ron sulloi tytön ruumiin matkalaukkuun ja heitti sen saastaiseen Yarkon-jokeen, mistä poliisi haravoi hänen ruumistaan, mutta on laajentanut etsintöjään muuallekin.
JUTUN TUTKIMUKSET ovat vielä pahasti hajallaan, mutta siihen liittyvät nuoren tyttölapsen ilmeinen syrjintä perheessä ellei lähes heitteillejättö ja hoitamattomuus, mistä kertovat tytöstä otetut valokuvat, joissa hän esiintyy sottaisena ja tukka hoitamattomana.
Tytön isoisä Ronnie Ron esiintyy TV-kuvissa itsevarmana ja jopa välinpitämättömänä. Tytön äiti Marie vältteli kuvaajia ja itkeskeli välillä selvästi peloissaan. (JP)
2. TOINEN gangsteritarina JP:n etusivulla kertoo Abergil veljeksistä Itzik ja Meir, joiden epäillään johtaneen yhtä Israelin voimakkainta rikollisperhettä. He ovat kuitenkin välttyneet parhaaseen gangsteritapaan joutumasta henkilökohtaisesti kiinni rikoksista Israelissa.
Heidän edessään on kuitenkin luovutuspyyntö USA:sta, jossa heitä syytetään murhasta, huumekaupoista, hämäristä liiketoimista sekä kiristyksestä. Veljekset, Itzik (53) ja hänen veljensä Meir (39) sekä kolme heidän syndikaattinsa avainhenkilöä pidätettiin USA:n luovutuspyynnön vuoksi. He taistelevat nyt oikeudessa saadakseen pysyä Israelissa. Abergil-syndikaattia syytetään USA:ssa israelilaisen huumekauppiaan Sammy Atiasin murhasta, koska hänen epäiltiin varastaneen 165 paunan ekstasi-lähetyksen Belgiasta, arvoltaan 7 miljoonaa USD. Lisäksi heitä syytetään hämäristä pankkiasioista, kiristämisestä, kidnappaamisesta ja rahanpesusta Kaliforniassa. (JP)
3. VENÄJÄ JA USA ovat pian nenäkkäin Mustallamerellä, jota Venäjän laivasto on pitänyt yksinoikeudella kotijärvenään. Sillä on suuri laivastoasema Sevastopolissa Ukrainassa, peruna NL:n kulta-ajoista, jolloin maat toimivat yhteisen johdon alaisina. Nyt Ukraina uhkailee estävänsä Venäjän sotalaivojen pääsyn sinne, kuten kävi sen lippulaivan Moskvan linkuttaessa sinne saatuaan lommoja Georgian rannikkoalusten osuessa siihen ohjuksillaan. Nyt Moskva taas seilaa, mutta pitää ohjusharjoituksia Mustallamerellä odotellessaan USA:n laivaston alusten saapumista.
USA:n ensimmäinen avustuksia Georgiaan kuljettava sota-alus meni Batumin satamaan lauantaina välttääkseen yhteenottoja Venäjän laivaston saartaessa Potin satamaa.
Seuraavat kaksi USA:n sota-alusta aikovat kuitenkin purjehtia Potin satamaan. Venäjä ilmoitti aiemmin, että se tulee tarkastamaan kaikkien Potin satamaan purjehtivien laivojen sisällön. Tämä voi aiheuttaa pahoja yhteenottoja USA:n merimiesten ja Venäjän sotilaitten välillä.
Toinen hälyttävä tilanne voi syntyä Moskvan ohjusharjoitusten ja USS McFaul, risteilyohjuksia ampuvan risteilijän, purjehtiminen Mustallemerelle. Aluksella on 50 Tomahawk-risteilyohjusta sekä meri- että maamaaleihin.
VENÄJÄN armeijan apulaispäällikkö kenraali Anatoly Nogovitsin kertoi maanantaina, etteivät Naton 9 alusta, 2 Amerikasta, 4 Turkista ja loput Puolasta ja Espanjasta, aiheuta heille ongelmia. Asiasta kertova Debkafile olettaa jännityksen nousevan, kun kaksi USA:n sotalaivaa, rannikkovartio kutteri Dallas ja komento- ja valvonta-alus USS Mount Whitney telakoivat Potin satamaan. Jälkimmäinen johtaa operaatioita sekä maalla että merellä.
www.debka.com.
4. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Venäjä asettaa Mustameren laivasto-osastonsa Välimeren laivaston yhteisen johdon alle Tartusissa Syyrian rannikolla. Artikkelissa oletetaan, että tämä on saanut Israelin armeijan ja laivaston äärimmäisen huolestuneeksi, koska Venäjä laajentaa Mustanmeren alueella ja Kaukasissa syntyneen konfliktin Välimerelle ja lähelle Israelin rannikkoa. Satelliittikuvissa on voitu havaita, että Tartusin satama-alueella on rakenteilla jotain suuria uusia kohteita, mistä kertovat myös sinne kootut suuret konttivarastot. Venäjän Välimeren laivasto-osasto purjehti kohti Tartusin satamaa Venäjän ainoan lentokoneitten tukialuksen Amiraali Kuznetsovin johdolla.
Myös USA lisää vahvuuttaan alueella. Debkafile kertoo, että USA Iowa Joma purjehtii kohti Välimerta ja Persianlahtea, jota saattavat USS San Antonio, amfibio-kuljetusalus, maahan laskualus Carter Hall, USS Vella Gulf, USS Ramage ja USS Roosevelt, joilla on risteilyohjuksia, sekä nopea hyökkäyssukellusvene USS Hartford.
SUURVALLAT ovat alkaneet huolestuttavasti nokkia toisiaan, mikä voi aiheuttaa vahinkolaukauksia ja ylilyöntejä. Koko alue Syyriasta Puolaan saakka on jonkinasteisessa kuohuntatilassa. USA tulee kovasti myöhässä näihin tilanteisiin, mutta on tulossa joka tapauksessa osoittaakseen voimansa. Israelin ongelmat nivoutuvat tähän tahtoi sitä ei.
www.debka.com.
5. LÄHI IDÄN tilanne taisi hallita myös ulkoministeri Ricen käymiä neuvotteluja Israelin johtajien kanssa laajemmalle kuin vain Israelin ja Iranin Syyrian osalta. Israelin pääministeri Ehud Olmert oli JP:n artikkelin mukaan huolestunut Venäjän aikeista alueella päätellen siitä kiireestä, millä Venäjä antoi hyväksymisensä Georgian kapinallisten maakuntien Etelä-Ossetian ja Abkhazian itsenäisyyspyrkimyksille. Päätös kapinallismaakuntien tukemisesta tehtiin kuulematta enempää Euroopan maitten kuin USA:n johdon mielipiteitä. Nämä ovatkin mitä päättäväisemmin tuominneet Venäjän yksipuolisen päätöksen.
ARTIKKELIN mukaan Israel on huolestunut, erottautuuko Venäjä kokonaan yhteistoiminnasta länsivaltojen kanssa koskien myös Iranin ydinasesuunnitelmien vastustamista. Olmertin ja Ricen tunnin kestäneen yksityiskeskustelun jälkeen Israelin viranomaiset ilmoittivat, ettei Israel ole virallisesti määritellyt kantaansa Ossetian ja Abkhazian itsenäisyyspyrkimyksille. Israelin ei uskota ottavan kovin kärkevää kantaa asiaan, vaikka siitä kannuja valetaankin.
PALESTIINAN kysymyksestä Rice ilmaisi toivonsa, jota Olmert kiihkeästi kannattaa, että on vielä aikaa saavuttaa rauhansopimus ennen vuoden loppua.
Rice ilmoitti oman reseptinsä sopimukseksi: Jaetaan Jerusalem periaatteella juutalaiset alueet Israeliin ja arabialueet PA:lle. Israel saisi 1-5 vuotta aikaa järjestellä asioita, jonka kuluessa alueita luovutettaisiin PA:n hallintaan, olisi se siihen valmis tai ei. Tunnettuun tapaansa Rice kritisoi ”setlementtien” rakentamista, mitä hän ei pitänyt ”positiivisena”. Ilmeisesti hänellä ei olisi mitään tuhoamista vastaan juutalaisten kaupungeissa ja kylissä Juudeassa ja Samariassa, mikä olisi suora seuraus ”rauhansopimuksesta”.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ei ollut ollenkaan niin varma huolimatta siitä vauhdista, jolla keskusteluja pidetään ja joita palestiinalaiset kutsuvat ”mielettömiksi”. Myöskään Israelin pääneuvottelija Tzipi Livni ei enää usko sopimuksen syntyyn lähiaikoina. (JP)
6. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak lensi eilen Aleksandriaan, jossa hän keskusteli presidentti Hosni Mubarakin kanssa. Uutisraportin mukaan Mubarak piti pitkän luennon Iranin ydinasehaaveista, jotka huolestuttavat häntä suuresti, ehkä jopa enemmän kuin Israelia. Tämä siksi, että Egypti katsoo olevansa arabivaltioitten johtaja, mutta Iran on haastanut sen esittämällä omia valtasuunnitelmiaan, joihin muut arabimaat voivat liittyä.
TOINEN keskustelun aihe oli Gilad Shalitia koskevat keskustelut, joita Barak luonnehti keskeisiksi Israelin kannalta. Hamas on ilmoittanut, ettei sillä ole mitään kiirettä niiden kanssa. Päinvastoin se vihjailee, että Shalitin kohtalo voi olla sama kuin IAF:n navigaattorin Ron Aradin, jonka lopullisesta kohtalosta ei tiedetä mitään.
Kolmas aihe keskusteluissa oli Gazan tulitauko, jota Israel pitää kovin hauraana, sekä siksi, että Hamasin aseitten salakuljetus Siinailta Gazaan jatkuu ja nopeutuu, että siksi, että tulitauon aikana Gazasta on ammuttu ainakin 47 rakettia. Niiden johdosta Israel on sulkenut Gazaan johtavat terminaalit muulta paitsi hätäapuliikenteeltä. Mubarak esitteli Barakille USA:n heille antamia salakuljetustunnelien etsimiseen tarkoitettuja laitteita. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Palestiinalainen mies piti Samariassa kahta henkisesti sairasta lastaan 20 vuotta talonsa alle kaivamassaan ikkunattomassa kellarissa, koska hän oli häpeissään heistä. PA:n poliisi löysi heidät, veli ja hänen sisarensa, etsiessään aseita ja räjähteitä. Mies pidätettiin. (Ynet)
- Puistoalueitten hallitus antoi luvan öljyn etsimiseksi kansallispuistoksi määritellylle alueelle Negevissä. Alueelta voidaan asiantuntijan mukaan pumpata 6.5 miljoonaa tynnyriä raakaöljyä. Yhtiöitten täytyy noudattaa niille annettuja tarkkoja ohjeita tuhon minimoimiseksi puistoalueelle. (Ynet)
- Poliisi pidätti professori Jeff Halperin Sderotissa tämän palattua Gazasta Erezin kautta Israeliin osallistuttuaan mielenosoituspurjehdukseen Gazaan. Häntä syytetään laittomasta rajan ylittämisestä Gazaan. (Ynet)
- Lehti kertoi Qatarissa, että Hizbullahin korkea johtaja Haj Jamil Salaah kuoli epäselvissä olosuhteissa Libanonissa. Kuolema oli luonnollinen. (Ynet)
Lämpötilat, Jsm: Ke: 23-33; To: 22-32; Pe: 22-32; La: 22-32 C-astetta, aurinkoista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021