SUNNUNTAI 24.08.08
1. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että saudikuningas Abdullah ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak ovat laatineet suunnitelman, jolla Gazan eristäminen sekä Hamasin ja Fatahin keskinäinen riita pystyttäisiin poistamaan. Suunnitelmaan kuuluu 11 kohtaa, joista Debkafile pitää kuutta visaisimpina toteuttaa.
SUUNNITELMAN mukaan arabimaat lähettävät Gazan kaistalle 3000 miehen vahvuisen sotilasosaston, jonka miehistö koostuu pääosin egyptiläisistä. Nämä joukot tulisivat valvomaan Gazan turvallisuusjoukkoja, jotka uudistettaisiin täysin. Hamas tulisi luovuttamaan Gazan hallinnon teknokraateista muodostetulle väliaikaiselle hallitukselle, joka korvaisi Salaam Fayadin hallituksen ja jonka sekä Hamas että Fatah hyväksyisivät.
Hamas luopuisi instituutioista, joita se kaappasi Fatahilta Gazassa.
Puolueet lopettaisivat keskinäisen vihollisuutensa, vaihtaisivat vankejaan ja päästäisivät Gazasta paenneet palaamaan koteihinsa.
DEBKAFILE arvioi, että vaikeimpia asioita tullevat olemaan: Hamasin poliisijoukot Gazassa; arabien muodostama seurantaryhmä, jota johtaa Egypti; toinen arabien muodostama seuranta-ryhmä, joka valvoo Hamasin turvallisuusjoukkojen saattamista uuden hallituksen valvontaan; Egyptin johtama 3000 miehen sotilasosasto, joka huolehtii väliaikaisesti Gazan kaistan turvallisuudesta; väliaikainen, teknokraattien muodostama hallitus Ramallahissa; Hamasin tulee saada edustajansa PLO:n hallintoon ja instituutioihin.
DEBKAFILE arvioi, että suunnitelma esitellään puolustusministeri Ehud Barakille tämän matkustaessa tiistaina 26.08.08 Aleksandriaan, jossa hän tapaa Mubarakin. Toinen asia heillä on neuvottelujen jatkaminen Gilad Shalitin vapauttamiseksi.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice tulee vierailulle Israeliin maanantaina. Debkafile arvioi, että hän joutuu silloin ottamaan kantaa Abdullahin ja Mubarakin suunnitelmaan.
Kuningas Abdullah on Debkafilen mukaan keskustellut suunnitelmasta Jordanian kuningas Abdullah II:n sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin kanssa.
DEBKAFILE arvioi, että Länsirannalle tultaisiin lähettämään samantapainen arabian muodostama sotilasosasto, jota johtaisi Jordania, valvomaan alueen turvallisuutta.
MIKÄLI tämä suunnitelma toteutuu, haaveet itsenäisestä Palestiinan valtiosta lähi aikoina romuttuvat. Toisaalta se asettaisi Israelin ja palestiinalaisten sekä Israelin ja arabimaitten suhteet kokonaan uusiin puitteisiin. Egypti valvoisi käytännössä Gazan kaistaa ja Jordania Länsirantaa. Tämä pystyisi luomaan puitteet rauhansopimuksen solmimiseksi Israelin ja palestiinalaisten välille, jonka myös muslimivaltiot voisivat hyväksyä.
2. ULKOMINISTERI Tzipi Livni tullee JP:n kolumnistin Herb Keinonin artikkelin mukaan esittämään ulkoministeri Ricelle, ettei tämä painostaisi Israelin ja Palestiinan välisen rauhansuunnitelman väliraportin valmistumista syyskuun puolivälissä kokoontuvaa YK:n yleiskokousta varten, mitä presidentti George Bush on toivonut. Livni ja Rice tavannevat toisensa tiistaiaamuna.
KEINON KERTOO diplomaattisten viranomaisten pelkäävän, että sellainen dokumentti tulisi vaikeuttamaan Livnin mahdollisuuksia Kadima-puolueen puheenjohtajavaaleissa, jotka on tarkoitus pitää 17. syyskuuta. Syyksi he ilmoittavat, että dokumentti tulisi kertomaan myönnytyksistä, joita Livni on tehnyt palestiinalaisille, sekä myös sen, mitä Jerusalemista on sovittu, vaikka pääministeri Ehud Olmert väittää, ettei Jerusalem ole vielä neuvottelupöydällä. Tämä asettaisi sekä Olmertin että Livnin ja koko hallituksen julkisesti valehtelijan asemaan.
AMERIKKALAISET viranomaiset ovat vakuuttaneet, etteivät he painosta väliraporttia neuvotteluista, vaikka sellaisen esittäminen tuntuisi sopivalta YK:n yleiskokouksessa 18. syyskuuta sekä sen jälkeen kokoontuville kvartetin edustajille. Israelin taholta todetaan, ettei kvartetin kokoonpanon muutoksista ole keskusteltu huolimatta USA:n ja Venäjän välien viilenemisestä. Toinen kvartetin sisäinen asia on Moskovan tarjoama Lähi Idän konferenssi, joka tulisi olemaan Annapolisin konferenssin jatkokokous.
Rice sanoo, että suunniteltu matka Israeliin on hänen 21. USA:n ulkoministerinä. Hän tapaa puolustusministeri Ehud Barakin maanantai-iltana, syö aamiaisen Olmertin kanssa, jonka jälkeen hän tapaa Tzipi Livnin ja hänen tiiminsä jäseniä. Tähän tilaisuuteen PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia voinee osallistua. Iltapäivällä tiistaina Rice ajaa Ramallahiin, jossa hän tapaa Abbasin ja pääministeri Fayadin. Hän lähtee maasta samana iltana.
JP:n mukaan myös Olmert vastustaa väliraportin esittämistä YK:n yleiskokoukselle, mutta hän elättelee edelleen toiveita, että sopimus Israelin ja PA:n välillä valmistuu ennen vuoden loppua ns. kassakaappidokumenttina, joka sitoisi seuraavan hallituksen kädet. (JP)
3. SYYRIAN JOHTO käyttää suhteitaan Venäjän kanssa ja asehankintoja sieltä hyväkseen painostaessaan Yhdysvaltoja tulemaan mukaan sen rauhankeskusteluihin Israelin kanssa, kertoo JP:n kolumnisti Yaacov Katz artikkelissaan. Tilanne on melkoisen kiemurainen, sillä toisen uutisen mukaan USA painostaa Israelia lopettamaan rauhan-keskustelut Syyrian kanssa, koska ne häiritsevät USA:n muita intressejä alueella. Kuten uutisraportit ovat kertoneet pitkin viikkoa, Syyrian ostoslistalla Moskovasta ovat S-300 ilmatorjunta-ohjuspatterit, panssarintorjuntaohjukset sekä Iskander-ohjukset, joilla on 280 km:n kantosäde, joita voidaan ohjata satelliitista ja jotka voidaan varustaa sekä bio-kemiallisin että ydinkärjin. Näistä on puhuttu julkisuudessa, mutta sen ohella sopimukseen sisältynee joukko muita nykyaikaisia sotilastarvikkeita panssareista, tykeistä ja lentokoneista lähtien.
ISRAELIN opposition edustaja MK Silvan Shalom vaatii hallitusta painostamaan Venäjää, ettei se möisi Israelin vihollisille aseita, jotka muuttavat alueen voimatasapainoa.
VENÄJÄN ulkoministeri Sergey Lavrov vakuuttaa, että myytävät aseet ovat puolustuksellisia. Ero hyökkäys- ja puolustusaseitten välillä on kuitenkin kovin häilyvä. Panssarit, tykit ja lentokoneet tuskin ovat pelkästään puolustuksellisia kuten eivät Iskander-ohjuksetkaan.
4. RAUHANKESKUSTELUT Syyrian kanssa rauhansopimuksen solmimiseksi tulevaisuudessa ovat vaikeutuneet hallituksen käymien epäsuorien keskustelujen johdosta, sanoo KE Gideon Saar (Likudin eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hän katsoo myös, että Syyrian presidentti Bashar Assadin Moskovan matka on hänen tietoinen hyökkäyksensä länsivaltoja vastaan. Gideon Saar kiteyttää ajatuksensa näin: ”Tämän hallituksen käymät neuvottelut ovat aiheuttaneet suurta tuhoa Israelin asemalle. Syyrian hallitus otettiin vastaan Pariisissa punaisen maton kanssa ja se sai kansainvälisen tunnustuksen muuttamatta senttiäkään omaa asemaansa. Viime kuussa Assad vieraili Teheranissa kertoen isännilleen, että Damaskos on edelleen uskollinen Iranille. Ja hän matkusti Venäjälle koko maailman silmien edessä.” Saar sanoi yrityksiä houkutella Damaskos pois Iranin kytkyestä naurettaviksi. Hän sanoo, että koko maailma on vuosikaudet yrittänyt normalisoida Syyrian sisäpolitiikkaa ilman tulosta, ja nyt Israel kuvittelee voivansa tehdä sen, missä maailma epäonnistui.
TILANNE JUUDEASSA JA SAMARIASSA ei Saarin mukaan ole yhtään parempi. Olmertin hallitus on neuvotellut salaisesti lupautuen myönnytyksiin, joista kukaan ulkopuolinen ei tiedä mitään, mutta jotka sitovat seuraavien hallitusten käsiä. Hän toteaa, ettei vaara edetä rauhanneuvotteluissa kuten ei Syyrian tapauksessakaan ole vihreänlinjan takana, vaan tuhannen kilometrin päässä Teheranissa. Saar toteaa, että Iran haastaa avoimesti USA:n vaikutusvallan Lähi Idässä. Teheran on lähettänyt emissaariensa virran Israeliin – Hizbullah pohjoisessa, Hamas etelässä Gazassa. Nyt uusi vaara uhkaa Länsirannalla ja Golanilla hallituksen käymien neuvottelujen vuoksi.
SAAR KATSOO, ettei nyt ole aika jatkaa neuvotteluja, vaan keskittyä Iranin heikentämiseen, vaikkapa ”vaikeitten turvallisuuspäätösten” kautta, jotka Israel voisi toteuttaa ensi keväänä. Saar katsoo, ettei nykyinen hallitus kykene siihen, sillä se edellyttää laajapohjaisen yhteis-hallituksen muodostamista. Tämä on mahdollista toteuttaa vain uusien Knessetin vaalien kautta, Saar toteaa ja lisää, että siinä hallituksessa Likud tulee olemaan keskeinen. Muina jäseninä tulisivat olemaan kansalliset oikeistopuolueet, mutta ainakin toinen, joko Labour tai Kadima, keskusta- ja vasemmistopuolueista olisi saatava mukaan. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Shin Bet ja poliisi pidättivät yhteistoimin etelän Tel Shevan kaupungista kotoisin olevan beduiinin, joka suunnitteli terrori-iskua Israeliin al-Qaidan hyväksi. Abu Rakayek kiinnostui radikaalista muhamettilaisuudesta 2002 opistossa, ja alkoi surffailla internetissä löytämiään terrorijärjestöjä, niiden mukana al-Qaida ja kansainvälinen Jihad. Hän otti yhteyttä al-Qaidan edustajaan Gazassa nimellä Abu Balal keskustellen tämän kanssa terrorikohteista Israelissa. Vuonna 2004 Abu Rakayek päätti perustaa terrorisolun ja etsi pommivyön teko-ohjeita internetistä. 2006 hän aikoi asettaa pommin paikalle, jossa IDF:n jeepit usein liikkuvat, mutta ei toteuttanut aiettaan. Syytetty kieltää kaiken ja väittää olevansa hyvästä perheestä. (JP)
- Tzipi Liviä on pyritty vertaamaan Golda Meiriin, joka toimi pääministerinä Jom Kippursodan aikana. Livni sanoo tuohtuneena, ettei hän koskaan ole kunnioittanut Goldaa eikä hänellä ole idolia, jota imitoida. (JP)
- Ben Gurionin yliopiston professorit ovat havainneet, että AIDS:n ja ihmisen elimistössä loisina elävien matojen välillä on yhteyksiä, joista kärsii lähes neljännes Afrikan asukkaista. He aloittavat kampanjan Etiopiassa matojen hävittämiseksi, ensiksi Mekelen alueella Pohjois-Etiopiassa.
- ”Ptrui Helena, kotiin”, huudeltiin lehmille tutkijoitten uusien arvioitten mukaan jo 7000 vuotta sitten, 2000 vuotta aiemmin kuin luultiin. He perustavat arvionsa saviruukkuihin jääneistä maidon jäänteistä, jotka on pystytty tunnistamaan. Maitoa saatiin lehmistä, lampaista ja vuohista.(JP J Siegel-Itzkovich)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021