TORSTAI 28.08.08
1. ISRAEL on joutunut pahaan välikäteen Georgian tilanteen vuoksi, vaikka se Venäjän tyydytykseksi on yrittänyt pysytellä poissa kuvioista ja pitää matalaa profiilia. Tyynnyttääkseen Venäjän ärtynyttä mielialaa Israelin johto päätti lähettää avustuksia paitsi Georgialle myös Etelä-Ossetiaan. Israel on myös toistaiseksi pitäytynyt tunnustamasta Etelä-Ossetian ja Abkhazian itsenäistymistä. Israelin ulkoministeriö on pyrkinyt välittämään maailmalle tietoa, ettei tämä sota ole Israelin eikä se aio asettua kummankaan osapuolen taakse. (JP)
2. VENÄJÄN JOHTOKAKSIKKO on selvästi antanut ymmärtää, että se tarkoittaa täyttä totta viimeaikaisilla toimillaan Mustallamerellä ja Välimerellä. USA:n laivaston sota-alus kutteri Dallasin oli määrä telakoitua Potin satamaan 34 tonnin Georgian avustustensa kanssa, mutta se sai Pentagonilta käskyn viime hetkellä suuntautua Batumin satamaan välttääkseen suoraa yhteenottoa Venäjän laivasto-osastojen kanssa. Antaakseen pontta toimilleen kolme Venäjän sota-alusta Moskvan johdolla ankkuroi Georgiaa vastaan kapinoivan maakunnan Abkhazian pääkaupungin Sukhumin sataman edustalle Batumista pohjoiseen. Venäjä antoi ymmärtää, että ne ovat osa Venäjän ”rauhanturvaamisoperaatiota”. (JP, Debkafile)
Moskovassa kenraali Anatoly Nogovitsyn antoi jäykän varoituksen, ettei NATO voi lähettää enempää sota-aluksia Mustallemerelle, sillä ”kansainvälisten sääntöjen mukaan se on jo käyttänyt oikeutensa alusten määrästä”. Äänenpainot alkavat olla uhkaavia, vaikka hän ei kertonut, mitä vastatoimia Venäjä tulee käyttämään, jos varoituksesta ei välitetä. (Debkafile)
3. VENÄJÄN presidentti Dmitri Medvedev varoitti keskiviikkona Moldovaa, joka sekin on yksi Mustanmeren rannikon lähistöllä sijaitsevista valtioista Ukrainan ja Romanian välissä, ettei se Georgian tapaan turvautuisi väkivaltaan saadakseen takaisin valvontaansa siitä eronneen Transdniestrian maakunnan. Siellä on laaja venäläinen asutus, ja Venäjä lähetti sinne rauhanturvaajia Etelä-Ossetian ja Abkhazian tapaan v. 1990. Venäjä käyttää keppihevosenaan noissa maissa asuvia venäläisiä vaatiessaan osallistumistaan niiden sisäisiin asioihin. Moldova sijaitsee Mustanmeren länsiosassa lähellä Krimin niemimaata. Sen lähistöllä on Ukraina ja Sevastopolin kaupunki, jonka edustalla on Venäjän laivaston suuri tukisatama. Venäjä maksaa vuoraa Ukrainalle sataman käyttämisestä. Ukraina esitti äskettäin Venäjälle vaatimuksen vuokran nostamisesta. Alla olevassa artikkelissa on karttoja alueesta. http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=9907
Keskiviikkona Venäjän lähettiläs Valeri Kuzmin varoitti Moldovaa, ettei se seuraisi Georgian esimerkkiä verenvuodatukseen todeten samalla, että ”päivää ennen Venäjä oli vahvistanut Abkhazian ja Etelä-Ossetian itsenäisyyden Georgian hyökkäyksen vuoksi”. www.debka.com
4. VENÄJÄN asiainhoitaja Tel Avivin lähetystössä Anatoly Yurkov kertoi JP:n toimittaja Herb Keinolle antamassaan haastattelussa Venäjän asenteista uusissa olosuhteissa, jotka syntyivät Georgian tilanteen rajujen muutosten vuoksi. Yurkov kiitteli Jerusalemin ottamaa tasapainotettua asennetta tilanteeseen, mikä hänen uskoakseen vaikuttaa positiivisesti maitten välisiin suhteisiin. Hän syytti Georgian hallitusta yrityksistä saada syntymään repeämää Israelin ja Venäjän välille kehuessaan Israelin toimittamien aseitten tehokkuutta venäläisaseita vastaan, minkä Israelin hallitus kieltää. Yurkov kertoi, että Israelin tarkoittama avustus Georgialle ja Etelä-Ossetialle käsittää lähinnä lääkkeitä ja lääkinnällisiä tarvikkeita. Israel ei ole vielä päättänyt, mitä tarvikkeita sinne lähetetään.
YURKOV vakuutti, ettei Georgian tilanne ole vaikuttanut Venäjän asenteeseen Iranin ydinasehaaveista, mitä Venäjä vastustaa. Hän totesi, että Venäjä pidättyy lähettämästä avustuksia Iranille lieventääkseen jännitystä Venäjän ja USA:n välillä. Hän totesi, että Venäjän asenne uusista sanktioista Irania vastaan riippuu niiden laadusta.
SYYRIAN tilanteesta Yurkov totesi, ettei Venäjä halua uusia hyökkäysaseita Lähi Itään. Syyrian esittämistä toiveista hän totesi, että Syyria on jo kauan pyytänyt määrättyjä aseita. Hän kuitenkin lisäsi, että presidentti Bashar Assadin lausunnot Venäjän asetoimituksista ja siitä, mistä on sovittu, ovat hänen omiaan, eivät Venäjän. Assad pyysi Venäjää toimittamaan tehokkaita ohjuksia Syyriaan USA:n Puolalle toimittamien ohjusten vastapainoksi. Yurkov vakuutti, ettei Venäjä ole suostunut tähän.
YURKOV SANOI, että Venäjä on edelleen halukas toimimaan isäntänä Lähi Idän rauhan-konferenssissa Moskovassa, mutta että siihen tulee saada Israelin suostumus. Hän ei katsonut, että Venäjä poistettaisiin USA:n, YK:n EU:n ja Venäjän muodostamasta kvartetista.
Jotkut Euroopan maat ovat vaatineet Venäjän sulkemista pois G-7 kehittyneen maan klubista rangaistukseksi sen hyökkäyksestä Georgiaan. (JP)
5. ÖLJYJOHDOSSA Bakusta Tbilisin kautta Ceyhaniin Turkin Välimeren rannalla sattui räjähdys, jonka epäillään aiheutuneen venäläisten asettamasta pommista. Se kuitenkin säikäytti alueen öljyvaltiot ja -yhtiöt suunnittelemaan uudelleen öljyn ja kaasun kuljetuksiaan. Azerbaijan ilmoitti suunnittelevansa öljynsä kuljettamista Iranin kautta. Kazakhstan teki äskettäin sopimuksen Kiinan kanssa kaasujohdon rakentamiseksi maan halki Kiinaan. Täten johto kulkisi suoraan Kazakhstanista Kiinan rajalle ilman välivaltioita, mikä on turvallisempi ja halvempi, koska kolmas osapuoli ei pääse vaatimaan osinkoja kuljetuksista.
Nämä suunnitelmat kuitenkin toteutuessaan romuttavat Israelin haaveet saada Kaukasian öljyä ja kaasua Turkin kautta merenalaista putkea pitkin Ashkeloniin ja sieltä Eilatiin, josta se olisi voitu laivata Kauko Idän kasvaville markkinoille. (JP)
6. Yksi hyvä uutinen pitkästä aikaa. IDF tyhjensi äskettäin Har Homan itäpuolella olleen tukikohtansa, jota se kutsui nimellä Shadma. Läheinen palestiinalaiskylä Beit Sahur esitti vaatimuksen paikan luovuttamisesta palestiinalaisille, jotka rakentaisivat paikalle sairaalan, sekä kulttuuri- ja urheilukeskuksen. Paikka on Jerusalemista Gush Etzioniin johtavan uuden tien yläpuolella tien ja Har Homan lähiön välissä. Sekä Israelin vasemmistokansanedustajat että kansainväliset tahot ovat suositelleet alueen luovuttamista palestiinalaisille. Tietä käyttävät Gush Etzionin asukkaat ja Hara Homan asukkaat ovat kritisoineet suunnitelmia, koska ne toteutuessaan asettavat tien jatkuvan terroriuhan alaiseksi.
KNESSETIN ulko- ja puolustusasiainvaliokunta käsitteli asiaa eilen. Valiokunnan puheenjohtaja Otniel Schneller (Kadima) sanoi puheessaan, ettei komitea näe mitään syytä, miksi palestiinalaisten sairaala pitäisi rakentaa sellaiseen paikkaan. Valiokunnan jäsenet kävivät aiemmin tutustumassa alueeseen. Schneller totesi, että esitys alueen luovuttamiseksi PA:n valvontaan oli tehty poliittisista eikä humanitäärisistä syistä. Keskustellessaan alueesta IDF:n edustajien kanssa, he olivat esittäneet ainakin neljä muuta vaihtoehtoa sairaalan ja keskuksen sijoittamiseksi. Nämä alueet ovat jo PA:n hallinnassa. Lisäksi on mieletöntä rakentaa sairaalaa ja toimintakeskusta kauan kylästä vilkkaan yleisen tien taakse.
VALIOKUNTA katsoo päätöksessään, että jos puolustusministeri Barak edelleen haluaa luovuttaa alueen palestiinalaisille, asiasta tulee äänestää hallituksessa. (JP)
7. UUTISTOTSIKOITA
- Kiivas sananvaihto jatkuu edelleen Kadiman puheenjohtajaehdokkaitten Livnin ja Mofazin välillä. Eri järjestöt tekevät toistuvia mielipidetiedusteluja, joilla kansan mielipidettä pyritään manipuloimaan tiedustelun tilaajalle suosiolliseksi. Kannatus on ollut melkoisen tasaväkinen, mutta viimeinen lupaa Livnille voittoa ensimmäisessä äänestyksessä. Olmert sanoi jokin aika sitten, ettei Livni ole tehty pääministeri-aineksista. Hän ilmeisesti suosii Mofazia.(JP)
- IDF:n sotilas Gilad Shalit täyttää tänään 22 vuotta, mikäli hän on elossa. Hamas ei salli kenenkään vierailla hänen luonaan eikä anna tietoja hänen fyysisestä tai henkisestä tilastaan. Olmertin hölläkätinen palestiinalaisten terroristien vapauttaminen Israelin vankiloista kesken rangaistusaikansa kärsimistä on tarkkailijoitten mukaan nostanut Shalitista maksettavaa hintaa, eikä toisaalta innosta huolehtimaan hänen kunnostaan, koska Israel on Hizbullahin kanssa tekemänsä vankienvaihto sopimuksen mukaan valmis maksamaan panttivangeista riippumatta siitä, ovatko he elossa vai ei. Olmert lisäsi omituista ”Abbasin aseman pönkittämistään” antamalla armahduksen useille IDF:n ja Shin Betin etsimille terroristeille. (INN)
- Olmert aikoo kaikesta epätodennäköisyydestä huolimatta onnistua vielä kolmella rintamalla ennen astumistaan syrjään häväistynä rikollisena. Hän uskoo saavansa runnottua ”kassakaappisopimuksen” PA;n kanssa vielä tämän vuoden aikana. Toiseksi hän aikoo jatkaa keskustelujaan Syyrian kanssa siitä huolimatta, että Syyrian suhteet ns. ”pahaan akseliin” ovat vain entisestään vahvistuneet. Kolmanneksi hän aikoo saada Iranin ydinasehaaveet jonkinlaiseen ratkaisuun. Sotilaallisen iskun mahdollisuus on ainakin häneltä suljettu pois jo pelkästään siksi, että USA vastustaa sitä ja on tehnyt valmisteluja sen estämiseksi mm. kieltäytymällä toimittamasta Israelille sen tarvitsemia koneita ja ilmatukea. IAF:n F-15I koneet pystyvät teoriassa tekemään matkan Iraniin ja takaisin. Ne pystyvät lentämään 4000 km ilman välitankkausta ja niiden nopeus on 2.5 kertaa äänen nopeus. (Ynetnews)
- Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Bheit vieraili eilen Libanonissa, jossa hän keskusteli presidentti Michel Suleimanin kanssa ”Israelin uhasta”. Vierailun uskotaan todistavan Egyptin kiinnostuksesta Libanonin tilanteeseen. Hän uskoi puheittensa tasoittavan suhteita Libanonin ja Israelin välillä. Hän tarjosi apua Libanonin armeijan kouluttamisessa sekä kaasua, öljyä ja sähkövoimaa.(JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019