Posts

Showing posts from November 20, 2011
PERJANTAI 25.11.11

1. EGYPTIN aktivistit sanovat, että täksi päiväksi suunnitellut miljoonamarssit ovat viimeinen keino saada korkea sotilasneuvosto (SCAF) luopumaan vallastaan ja siirtämään sen siviilihallitukselle. Sotilasneuvosto etsii uutta pääministeriä eroavan tilalle johtamaan uutta hallitusta. Entinen Mubarakin ajan pääministeri Kamal Ganzouri on periaatteessa lupautunut johtamaan ylimenokauden hallitusta vaaleihin saakka. Hänen sanotaan olevan etevä talous-asioissa, mutta aktivistit eivät luota häneen; he haluavat uutta sukupolvea.
Lähes viikon ajan kestäneissä mielenosoituksissa on kuollut tämän hetken tietojen mukaan 41 mielenosoittajaa, haavoittuneita lienee tuhansia, vaikka lukuja ei ole annettu.
Aktivisteja epäilyttää varsinkin sotilasneuvoston pääministeriehdokkaan ikä, sillä hän on 70-vuoden lähettyvillä: ”Ganzouri ei ole hyvä siirtymäkaudeksi, joka tarvitsee johtajia, ei isoisiä”, eräs heistä kiteytti nuorison vaatimukset lisäten, että he pysyvät Tahrir-aukiolla.
Va…
TORSTAI 24.11.11

1. LÄHI IDÄN tiiviin uutistarjonnan ja julkistamisen ohella on paikallaan katsella muitakin uutislähteitä, joista Venäjän presidentti Dmitry Medvedevin lausunnot herättävät eniten huomiota ei vain niiden Eurooppaa vaan myös Israelin turvallisuutta sivuavilta osiltaan.
Presidentti Medevedev kertoi TV-uutisissa 23.11. tähän tapaan: ”Olen kehottanut Venäjän asevoimia kehittämään järjestelmiä, joilla voimme varmistaa, että tarvittaessa voimme tuhota USA:n Eurooppaan suunnitellun ohjuspuolustusjärjestelmän valvonta- ja komentokeskukset. Nämä järjestelmät ovat tarkoituksenmukaisia, tehokkaita ja vaativat vähän kustannuksia.”

DEBKAFILE (DF), joka muiden uutistoimistojen ohella asiaa tarkastele, huomioi, että nämä Medvedevin mainitsemat USA:n ohjuspuolustuksen komento- ja valvontakeskukset ovat suoraan yhdistettyinä Israelin Iranin, Syyrian ja Hizbullahin ohjusuhkaa vastaan kehittämän puolustusjärjestelmän kanssa, kuten myös USA:n Negeville rakentaman ja valvoman X-band t…
KESKIVIIKKO 23.11.11

1. EGYPTIN sotilasjuntan johtaja marsalkka Muhammad Hussein Tantawi kokosi maan tärkeimmät puoluejohtajat, niiden mukana Muslimiveljeskunta, kiireelliseen kokoukseen, jossa pohdittiin kriisiksi kehittynyttä tilannetta kaduilla, ja miten tilanne voitaisiin rauhoittaa. Mielenosoittajat ovat vannoneet, että tällä kertaa asiaa ei jätetä kesken, vaan toimintaa jatketaan täydelliseen vallankumoukseen saakka. Kaduille kiinnitetyissä julisteissa oli sekä Mubarakin että Tantawin kuvia joittenkin ministereitten ohella, joita ihmiset kävivät potkimassa osoittaakseen hylkäämisensä.
Marsalkka Tantawi ilmoitti tiistaina televisioidussa lähetyksessä korkean sotilasneuvoston SCAF:n päätöksenä, että parlamenttivaalien ensimmäinen osa pidetään suunnitelmien mukaan maanantaina 28.11., niiden viimeinen osa maaliskuussa ja presidentin vaalit kesäkuussa 2012. Tantawi ilmoitti samalla, että neuvosto on valmis luopumaan vallasta välittömästi, jos ensin pidetään kansanäänestys. Hän vaku…
TIISTAI 22.11.11

1. JORDANIAN kuningas Abdullah II kävi, kuten lehdet tiedottavat, ”harvinaisella vierailulla” Ramallahissa, jossa hän keskusteli PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa. Kiinnostavia kysymyksiä oli varmaan paljonkin, eikä kaikista kerrottu medialle. Abbas on usein nähty vieras Ammanissa, jossa hän omistaa palatsin, joten keskustelut olisi voitu varsin hyvin hoitaa sielläkin, mutta Abdullahin vierailun tarkoituksena oli vahvistaa Abbasin asemaa.
Komeuteen kiintyneet palestiinalaiset ovat muodostaneet varsin näyttävän kunniakomppanian komeine asepukuineen ja täsmällisine liikkeineen, mikä varmaan punaisten mattojen ohella lämmitti kuningas Abdullahin mieltä, onhan hän itse saanut sotilaskoulutuksen Englannissa.
Hän kiirehti tapaamaan Abbasia ennen tämän keskusteluja Hamasin johtajien kanssa ja ennen omaa matkaansa Yhdysvaltoihin ja EU-maitten pääkaupunkeihin. Abdullah on omaksunut kuninkaalle sopivan tikkusuoran kävelytyylin (”kuin seipään niellyt”), kasvojen pulli…
MAANANTAI 21.11.11

1. PA:N johto ilmoittaa, että se tulee jatkamaan yhteishallituksen muodostamista Hamasin ja Fatahin välillä Israelin ja USA:n vastustuksesta huolimatta. USA:n apulaisulkoministeri William Burnsin Ramallahin matkan tarkoituksena uskottiin olleen vaikuttaa Abbasiin, että hän luopuisi tästä ”itsetuhoisesta” aikeestaan, kuten se lännessä nähdään, mutta PA:n virkailijat vakuuttavat, että yhtenäisyyden saavuttaminen Fatahin ja Hamasin välillä palvelee palestiinalaisten kansallisia intressejä, eikä sitä siksi voida hylätä. He myös kieltävät tiedot, että Burns olisi yrittänyt taivuttaa Abbasia luopumaan yhteishallituksesta Hamasin kanssa.

ABBAS ja Khaled Mashaal tavannevat toisensa Kairossa tällä viikolla, jossa on tarkoitus viimeistellä kuukausien ajan valmisteltua sopimusta ja allekirjoittaa se.
Saeb Erekat vakuutti, ettei USA:n painostus vaikuta PA:n päätökseen, ja Fatahin keskuskomitean jäsen Nabil Shaath totesi, ettei PA alistu taloudellisten tai moraalisten kiristy…
SUNNUNTAI 20.11.11

1. EGYPTISSÄ nopeaa vallanvaihtoa ja uutta hallitusta vaativat mielenosoittajat ovat kadottaneet aiemman luottamuksensa tilapäiseksi valittuun sotilasjunttaan, ja ovat aloittaneet uudet mielenosoitukset sotilashallitusta vastaan. Perjantain aikana Kairon Tahrir-aukiolle kokoontui arviolta 50 000 ihmistä esittääkseen vaatimuksensa, että sotilasjuntan tulee ilmoittaa pitävä päivämäärä vaalien pitämiseksi ensi vuoden alkupuolella eikä loppuvuodesta 2012 tai vuoden 2013 alussa, kuten hallituksen taholta vihjataan.
POLIISI hyökkäsi Tahrir-aukiolle voimalla hajottaakseen ihmismassat ja estääkseen niiden majoittumisen uudelleen aukiolle. Poliisi joutui käyttämään väkivaltaa, joka vaati ainakin kahden ihmisen hengen ja haavoitti arviolta 800 siviiliä.

OSA mielenosoittajista oli majoittunut yön aikana Tahrir-aukiolle pystyttämäänsä sataan telttaan, jotka poliisi kävi hajottamassa. Tämän aiheutti arviolta 5 000:n ihmisen ryntäämisen aukiolle. Mielenosoittajat syyttivät sot…