TIISTAI 22.11.11

1. JORDANIAN kuningas Abdullah II kävi, kuten lehdet tiedottavat, ”harvinaisella vierailulla” Ramallahissa, jossa hän keskusteli PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa. Kiinnostavia kysymyksiä oli varmaan paljonkin, eikä kaikista kerrottu medialle. Abbas on usein nähty vieras Ammanissa, jossa hän omistaa palatsin, joten keskustelut olisi voitu varsin hyvin hoitaa sielläkin, mutta Abdullahin vierailun tarkoituksena oli vahvistaa Abbasin asemaa.
Komeuteen kiintyneet palestiinalaiset ovat muodostaneet varsin näyttävän kunniakomppanian komeine asepukuineen ja täsmällisine liikkeineen, mikä varmaan punaisten mattojen ohella lämmitti kuningas Abdullahin mieltä, onhan hän itse saanut sotilaskoulutuksen Englannissa.
Hän kiirehti tapaamaan Abbasia ennen tämän keskusteluja Hamasin johtajien kanssa ja ennen omaa matkaansa Yhdysvaltoihin ja EU-maitten pääkaupunkeihin. Abdullah on omaksunut kuninkaalle sopivan tikkusuoran kävelytyylin (”kuin seipään niellyt”), kasvojen pullistellessa kuin räjähtämäisillään padotetusta tunnelataumasta.

ABDULLAH informoi Abbasia Jordanian ja Hamasin välien asteittaisesta vakiintumisesta vuosia kestäneen kyräilyn ja boikotin jälkeen. Khaled Mashaal karkotettiin vuosia sitten Jordaniasta, ja välit olivat käytännössä poikki, mutta niitä on lämmitelty uudelleen, mistä on osoituksena Mashaalin vierailu Ammanissa lähiviikkojen aikana.
Abdullah sanoi kannattavansa Fatahin ja Hamasin sovintoneuvotteluja ja yhteishallituksen muodostamista, kuten eräs virkailija kertoi journalisteille keskustelujen jälkeen.
Toiseksi Abdullah sanoi ”kannattavansa PA:n hakemusta YK:n turvallisuusneuvostolle Palestiinan valtion perustamiseksi” (juutalaisten maalle).
”Jordania tukee täysin PA:n ponnisteluja itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseksi Itä Jerusalem pääkaupunkinaan”, raportoi Jordanian virallinen uutistoimisto Petra. Uutistoimisto sanoi Abdullahin puuttuneen juutalaisten rakentamiseen Juudeassa ja Samariassa, jonka hän sanoi kaivavan maata rauhanprosessin alta eikä auttavan luottamuksen kasvattamiseksi Israelin ja palestiinalaisten välille.

MAHMOUD Abbas puolestaan kertoi keskustelujen jälkeen, ettei ole merkkejä rauhan-keskustelujen alkamisesta uudelleen lähi aikoina. Hän toisti PA:n vaatimukset täydellisestä rakennuskiellosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, ja että Israel hyväksyy 1949 aselepolinjat Palestiinan valtion rajoiksi. Hän määritteli PA:n asettamia ehtoja näin:
”Eivät nämä ole ennakkoehtoja, vaan sitoumuksia, joihin olemme suostuneet Israelin kanssa. Kun Israel tunnustaa nämä, olemme valmiit palaamaan keskusteluihin.”
Tietääkseni Israel ei ole virallisesti sopinut missään näistä PA:n kanssa; tarjouksia on tehty Israelin holtittomien pääministereitten toimesta, mutta PA on ne kaikki hylännyt. PA:n johto toimii tunnettuun arabityyliin, jossa hylättykin tarjous heille sitoo tarjoajaa.
Abbas ei sanonut olevansa huolissaan Jordanian ja Hamasin lähentymisestä, koska ”Jordania on itsenäinen valtio ja toimii omien intressiensä mukaan, joita PA tukee”.

JORDANIAN ulkoministeri Nasser Judeh, joka lensi kuninkaan helikopterissa Ammanista Ramallahiin, kutsui tapaamista ”tärkeäksi ja historialliseksi”. Hän selvensi, että Abdullah halusi vierailullaan tähdentää ”Jordanian tukea Palestiinan valtion muodostamiseksi palestiinalaisten maalle”, jota hän kutsui maansa ”yhdeksi tärkeimmistä päämääristä”.
Hän vakuutti, että ne, jotka edelleen kutsuvat Jordaniaa Palestiinaksi, elävät kuvitteellisessa maailmassa.
PA:n ulkoministeri Riyad Malki totesi PA:n valtiohakemuksen etenevän YK:ssa vastustuksesta huolimatta, että Fatah ja Hamas ovat jo periaatteessa selvittäneet kaikki erimielisyytensä, ja että yhteishallitus niiden välillä lähes valmis. Hänen mielestään sovinnon saavuttaminen Fatahin ja Hamasin välillä on PA:n tärkein päämäärä.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kutsui kahdeksan ministerin turvallisuuskabinetin keskustelemaan PA:n viimeisistä päätöksistä ja Abdullahin vierailusta. Istunnosta ei annettu julkilausumaa, mutta siinä päätettiin pitää jäädytetyt 100 miljoonaa USD edelleen Israelin pankissa eikä niitä tilitetä PA:n pohjattomaan säkkiin. Netanyahu sanoo, että Fatahin ja Hamasian yhtenäis-hallituksen muodostaminen ilman Hamasin suostumista kvartetin asettamaan kolmeen ehtoon hautaa lopullisesti kaikki rauhankeskustelut Israelin ja palestiinalaisten välillä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246479

2. YK:n nimittämä erikoislähettiläs Robert Serry, jonka tehtävänä on toimia Lähi Idän rauhanprosessin koordinoijana, antoi raporttinsa YK:n turvallisuusneuvostolle maanantaina. Serry, joka tunnetaan selkeästä Israelin vastaisuudestaan ja yksipuolisesta palestiinalaisten tukemisestaan, painotti merkittävän diplomaattisen, eteenpäin pyrkivän diplomaattisen polun löytämisen tärkeyttä vastuksista huolimatta. ”Molemmat osapuolet ovat antautuneet kiinteisiin keskusteluihin kvartetin jäsenien kanssa, joskin eri aikoihin eikä yhdessä”, hän selitti. Hän sanoi olevansa yhteydessä molempien osapuolten ja kvartetin kanssa. Hän totesi, että kvartetin raportti 23. syyskuuta antaa hyvän lähtökohdan prosessille, jos molemmat osapuolet osoittavat tarvittavaa joustoa.

Serry sanoi havainneensa PA:n taholla vakavia pyrkimyksiä ongelmien selvittämiseksi, mutta sanoi niiden vaativan suoria keskusteluja. Hän sanoi YK:n edustajana antavansa tunnustusta Israelin turvallisuusvaatimuksille ja valmiudelle suoriin keskusteluihin PA:n kanssa, mutta sanoi odottavansa, että Israel antaa aitoja vakuutuksia valmiudestaan tehdä vakavia ehdotuksia, mukaan lukien maa-alueet, suorien keskustelujen pohjaksi.
Serry sanoi ”setlementtien” rakentamisen edustavan yksipuolisia toimia, joita kansainvälinen yhteisö ei voi hyväksy, ja jotka tulee lopettaa. Hän sanoi YK:n alaisen UNESCO:n äänestyksen, jolla PA hyväksyttiin järjestön täysjäseneksi, kuuluvan jäsenvaltioitten etuoikeuksiin (prerogative), kritisoimatta päätöstä viedä hakemus äänestykseen. Hän sanoi pääsihteeri Ban ki-Moonin työskentelevän täyttääkseen UNESCO:n budjettivajauksen USA:n ja Israelin peruuttaessa jäsenmaksunsa, ehkä Kanadan seuraamana, kolmannes budjetista.

SERRY kritisoi Israelin hallituksen päätöstä jäädyttää pidättämänsä vat- ja verosaatavat PA:lle seurauksena PA:n yksipuolisesta hakemuksesta YK:lle. Hän sanoi sen rampauttavan PA:n valtiopyrkimykset varsinkin huomioiden, että ”se toimii miehityksen alaisena”. Hän syytti tällaisten toimien kiihdyttävän tilannetta luottamuksen rakentamisen asemesta.
SERRY totesi raportissaan ”setlerien” viikoittaisten hyökkäysten palestiinalaisia vastaan nousseen 40 % verrattuna samaan aikaan 2010 ja 165 % verrattuna 2009, ja että 56 rakettia oli ammuttu Gazasta Israelin puolelle. Artikkelin mukaan Serry ei raportoinut palestiinalaisten hyökkäysten määrästä tai niiden muutoksista israelilaisia vastaan, eikä siitä, miten kivien ja petrolipommien heittelyn ohella he käyttävät aseinaan veitsiä ja ampuma-aseita, kuten useat raakalaismaiset nukkuvien perheitten murhat ja pahoinpitelyt osoittavat.

SERRY sanoi YK:n kannattavan palestiinalaisten yhtenäisyyspyrkimyksiä PLO:n sitoumusten, kvartetin asettamien ehtojen ja arabien rauhanprosessin puitteissa.
Hän viittasi lyhyesti Syyrian tilanteeseen vaatien verenvuodatuksen lopettamista ja Syyrian sisäisen demokraattisen muutoksen toteuttamista, sanoen olevansa huolestunut Syyrian ja Libanonin välisestä rajasta.
Serry ei katsonut olevan aihetta puuttua Hizbullahin jatkuvaan aseistautumiseen yhä tehokkaimmin ohjuksin ja raketein eikä sen pääsihteeri Hassan Nasrallahin uhkaamiin hyökkäyksiin Israelin kaupunkeihin ja lentokentille Syyrian ja Iranin toimittamin asein, eikä myöskään mahdolliseen maahyökkäykseen kommandojoukoin Galileaan Israelin pohjoisosassa aina Karmielin seudulle saakka.
Serry vakuutti YK:n olevan valmis toimimaan välittäjänä osapuolten välillä, mutta kaiken järjen mukaan Serryn tapainen yksipuolinen toiminta ei ainakaan osoita YK:n tasapuolisuutta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=246437

3. UUTISOTSIKOITA
- Iran ja Hizbullah ilmoittavat murskanneensa kaksi vakoilijarengasta. Raportin mukaan vuoden aikana ne ovat saaneet pidätettyä tusinan verran USA:n hyväksi vakoilleita henkilöitä. Heidän uskotaan saaneen surmansa paljastumisensa yhteydessä. DF arvioi, että CIA on joutunut sulkemaan Beirutin toimistonsa agenttiensa paljastumisten vuoksi. Vakoilusta kertovan ABC:n artikkelin mukaan Hizbullahin virkailija sanoo ”järjestön laiskistuneen, mutta nyt CIA puskee sitä vastaan kuin seinään” sen maksettujen agenttien menetysten vuoksi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=246408
- Venäjän uutistoimisto Interfax kertoi eilen, että Venäjä ja Iran tuomitsevat USA:n asettamat Iranin vastaiset taloudelliset sanktiot hylättävinä ja kansainvälisen lain vastaisina. USA:n edustajat sanovat, että Teheran on kehittynyt yhdeksi maailman johtavista rahanpesun keskuksista, jolla pyritään minimoimaan ulkomaitten asettamien sanktioitten vaikutukset. USA:n mukaan ainakin 11 järjestöä (intities) rikkoo säännöllisesti sanktioita avustaakseen Iranin ydinteollisuutta. Iranin keskuspankki on toistaiseksi jätetty sanktioitten ulkopuolelle, mutta vihjausten mukaan tilanne voi muuttua. Israelissa seurataan tilanteen kehittymistä hyvin tarkkaan. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=246512
- Egyptin hallitus joutui eroamaan mielenosoitusten ja uhrilukujen kasvaessa. Eilen raportoitiin, että 33 siviiliä on saanut surmansa ja 1 250 haavoittunut viikonlopun jälkeen jatkuneissa mielenosoituksissa. On epäselvää, onko hallitus saanut luvan erota. Al-Jazeera ilmoitti SCAF:in (armeijan ylin neuvosto) hyväksyneen eron, mutta Reutersin ilmoituksen mukaan komitea ei hyväksy eroa ennen uuden pääministerin löytämistä ja hyväksymistä. Israelin veteraanipoliitikko Ben Eliezer, jolla oli hyvät suhteet Mubarakin kanssa, arvioi Israelin ja Egyptin välisten suhteitten kehittyvän kriittisiksi. Tämä olisi vakava menetys Israelille, joka joutuu entistä tiukemmin eristyksiin. Turkki ja Egypti ovat kaavailleet yhteisrintaman muodostamista Israelia vastaan, jolla ne voisivat katkaista Israelin meriyhteydet länsimaihin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=246477
- Debkafile kertoo artikkelissaan, että sekä USA että Venäjä valmistautuvat mahdollista sotaa varten asetellen merivoimiaan strategiseen asemaan. Venäjä toi kolme sota-alustaan Syyrian aluevesille. Ainakin kaksi niistä on varustettu huipputehokkain kuuntelu- ja vakoilulaittein, mutta alusten nimiä ei tiedetä. USA puolestaan lähetti kaksi lentokoneiden emälaivaa, USS Bush ja USS Stennis, Hormuzan salmen kautta Persianlahdelle, jossa ne asettuivat lähelle Iranin rannikkoa rikkomatta sen aluevesiä.
http://www.debka.com/article/21504/
- Israel Beitenun puheenjohtaja, ulkoministeri Avigdor Lieberman uhkaa, että jos
Netanyahu jatkaa etäyhteisöjen (outpsts) tuhoamista, puolue eroaa hallituksesta. Givat Assam ja Migron ovat ne kaksi etäyhteisöä, joita Lieberman pääasiassa tarkoittaa Israel Hajom (Israel tänään) lehden mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149987#.Tstgglb3vO0
- Iranin vallankumousarmeijan lento-osaston komentaja prikaatinkenraali Ali Hazadeh sanoo FARS-uutistoimiston mukaan: ”Yksi suurimmista toiveistamme on, että he toimivat, sillä olemme koonneet valtavan voimavaraston ja olemme innokkaita käyttämään sitä ja heittämään islamin ja muslimien viholliset roskatunkioon.” Tämän kaltaista sanasotaa käydään jatkuvasti Iranin ja Israelin johtajien kesken, joskin Netanyahu on pidätellyt kuuluisan sana-aseensa käyttöä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149969#.TsthfVb3vO0
- USA on menettämässä vakoilusotansa Hizbullahia vastaan, kertoo artikkeli INN:n julkistamana. CIA tunnustaa, että Hizbullah on yksi teknisimmistä järjestöistä maailmassa. Se saa huippunykyaikaisia laitteistoja Iranilta jakaen tiedustelutietoja keskenään. Kuuntelu- ja seurantalaitteet on venäläistä valmistetta, ja on luultavaa, että Venäjän sota-alukset Syyrian edustalla antavat keräämiään tiedustelutietoja sekä Syyrialle että Hizbullahille, jolla on maalainen kaapeliyhteys Syyrian armeijan kanssa ja sieltä edelleen Iraniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149958#.TstjM1b3vO0
- Juutalaisyhteisön turvallisuusmies pidätti 30-vuotiaan palestiinalaisen Hebronin vuorilla maanantai-iltana pidätellen häntä, kunnes IDF saapui paikalle. Miehellä oli aseenaan 4 tuuman mittainen veitsi. Hänen tarkoituksenaan oli iskeä Otnielin juutalaisyhteisöön Hebronin ja Beershevan välillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149989#.Tstkwlb3vO0
- Amnesty International toteaa, että siviilien painostaminen Egyptissä on pahempi kuin Mubarakin aikana. Samaa voisi varmaan sanoa Tunisiasta ja Libyasta, mikä sekin osoittanee ”arabikevään” todellisen luonteen. http://www.haaretz.com/news/middle-east/amnesty-international-human-rights-abuses-in-egypt-worse-than-under-mubarak-1.397022

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019