Friday, October 09, 2009

PERJANTAI 09.10.09
1. PALESTIINALAISIA kehotetaan mobilisoimaan puolustaakseen al-Aksa moskeijaa, kertoo Khaled Abu Toameh JP:n artikkelin otsikossa. Kehotuksen antoi Fatahin keskuskomitea, joka samalla julisti yleislakon PA:n hallintoalueilla ”vastalauseeksi Israelin toimista al-Aksaa vastaan”. Sivusta asiaa seuraten jää ihmettelemään, onko tässä jokin informaatiokatkos tosiasioitten ja levitettyjen huhujen välillä, vai ovatko palestiinalaiset niin höynäytettäviä, että he uskovat ilmiselviä valheita, jotka he omin silmin pystyvät tarkistamaan, jos halua riittää. Ihmettelen myös niitä Israelin arkeologeja, jotka suorittavat arkeologisia kaivauksia Temppelivuoren muurien ulkopuolella, mikseivät he voi kutsua muslimijohtajia ja mullaheja katsomaan paikan päällä, missä niitä suoritetaan, ja jos he kieltäytyvät siitä, kutsua kansain-välisen median ja vaikka UNESCO:n edustajia pakalle, ja näyttää heille paikan päällä, missä kaivetaan ja minkä vuoksi. Luulisi selvien totuuden vastaisten huhujen levittämisen osoittamisen perättömiksi palvelevan kaikkien osapuolten etuja, myös palestiinalaisten. Miksi järkevät ja arvostettuina pidetyt muslimioppineet saattavat itsensä naurunalaisiksi julistamalla naama totisena pitkin maailmaa, ettei juutalaisten Temppeleitä koskaan ollutkaan, ei ainakaan Temppelivuorella, tai ettei juutalaisilla ole mitään historiallisia siteitä Jerusalemiin? Miksi länsivaltojen johtajat nielevät muslimien valheet ilman vastaväitteitä? Vai onko islamin pelko saanut heidät siinä määrin peloteltua, etteivät he uskalla avata suutaan? Tämä koskee myös muslimien – myös palestiinalaisten - harjoittamaa kristittyjen sortoa omissa maissaan, eikä kukaan länsijohtaja puutu asiaan millään tavoin.
2. JP:N ARTIKKELISSA todetaan, että Fatahin kehotus liikekannallepanosta johtuu siitä ahdingosta, johon PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas joutui suostuessaan USA:n painostukseen, kuten väitetään, ja pyytämään Goldstonen Gaza-raportin käsittelyn siirron YK:ssa maaliskuuhun. Abbas näyttää menettäneen tilanteen hallinnan ja toimii hätääntyneen pelkurin tavoin syyttäessään neuvonantajiaan vääristä neuvoista. Päätöksen teki kuitenkin Abbas itse. Fatahin keskuskomitea vain leikkii tulella kiihottaessaan kansaa tilanteessa, joka jo ilmankin on tulehtunut ja tulenarka. Jos väkivalta leviää laajemmin Juudeaan ja Samariaan, IDF:n ja poliisin reaktio tulee olemaan nopea ja päättäväinen päätellen niistä tiedoista, joitten mukaan armeija valmistautuu tilanteen rajuunkin huononemiseen. USA:n kenraalin Keith Daytonin kouluttamat yli 2000 ”turvallisuusmiestä” kertoivat jokin aika sitten WND:n haastattelussa, että jos väkivaltaa syttyy IDF:n ja PA:n välille, he tulevat ilman muuta käyttämään aseitaan ja koulutustaan IDF:n sotilaita vastaan.
NELISENKYMMENTÄ palestiinalaisryhmää ja järjestöä vaatii Abbasin päätä vadille ja eroamista, mitä seuraisivat tutkimukset hänen ja hänen neuvonantajiensa toimista ennen Abbasin ratkaisevaa päätöstä. Voi olla, ettei Netanyahu tule hänen avukseen tässä tilanteessa. Olisi muutenkin aika harkita uudelleen ns. ”myönnytysten ja Abbasin aseman vahvistamisen vuoksi” tehtyjä päätöksiä muka vastavuoroisen hyväntahdon saavuttamiseksi. Jokaisen myönnytyksen jälkeen PA:n johto mielihyvin hyväksyy ansaitsemattomat lahjat muuttamatta omaa kantaansa tai suhtautumistaan millään tavoin. Näin teki Jasser Arafat ja näin tekee Mahmoud Abbas nauraen harventuvaan huulipartaansa Israelin tyhmyyttä. Kysymys on toisen hyväntahtoisuuden karkeaa hyväksikäyttöä ilman, että kokemuksesta opitaan yhtään mitään. Albert Einstein totesi aikoinaan näin: ”Suurinta tyhmyyttä osoittaa se, että toistetaan aiempia epäonnistumisia uskoen, että jospa se lopulta onnistuisi.”
3. TORSTAIN aikana tilanne rauhoittui Jerusalemissa ja sen ympäristössä edellisten
päivien levottomuuksien jälkeen, mutta Abe Selig arvioi JP :n artikkelissaan, että tilannetta voitaisiin kutsua ”tyyneksi ennen myrskyä”. Muilta kuin yli 50-vuotiailta muslimeilta ja kaiken ikäisiltä naisilta oli kielletty pääsy Temppelivuorelle, mikä aiheutti kärkevää kritiikkiä monelta taholta. Selig kertoo, että pienkauppiaat kurkkivat rauhattomina liikkeittensä oviaukoista Jerusalemin vanhassa kaupungissa seuraten katseillaan poliisi- ja sotilaspartioita sekä etsien silmäkontaktia kapeita ja mutkaisia katuja pitkin tallustelevien turistien kanssa. Artikkelista saa kuvan, ettei bisnes ollut kovin tuottoisa torstaina, mutta aina voi toivoa. Selig kertoo erään haastattelemansa palestiinalaisnuoren tuntoja näin: ”Tulemme käyttämään kaikkea, mitä käsiimme saamme: kiviharkkoja, kiviä, mitä tahansa. Kerron sinulle: ole varovainen (dirbalak), jos tulet näille nurkille huomenna, sillä jos he näkevät, että olet juutalainen, voit olla vaarassa.” Nuori mies selvitti väkivallan syitä näin: ”Huhut, joita on levitetty ympäriinsä al-Aksan moskeijasta alkaen Israelin hyökkäyksestä aina juutalaisen Temppelin rakentamiseen saakka. Juutalaisilla on Kotel (Länsimuuri) ja meillä on al-Aksa. Se on tilanne ja sellaisena sen tulee ollakin.” Nuorimies vielä ihmettelee, miksi juutalaiset haluavat nousta Temppelivuorelle, kun muslimitkaan eivät halua mennä Länsimuurille. Kauppias Fathy vanhassa kaupungissa arvioi, ettei tilanne tule jatkumaan perjantaina rauhallisena, mutta ennakoi, että väkivalta tulee siirtymään vanhan kaupungin ulkopuolelle, arabilähiöihin, Wadi Joz, Rosh al-Amud, sillä ”siellä vihaiset nuoret miehet asuvat.” Useimmat eivät usko intifadan syntymiseen, vaan he katsovat koko huhun siitä nousseen Fatahin johdon aloitteesta sen pyrkiessä siirtämään paineen Abbasin harteilta toisiin asioihin, pois Goldstonen raportista. Fathy jopa selitti, ”etteivät juutalaiset ole heidän vihollisiaan, vaan Abbas ja hänen jenginsä, jotka pettävät kansaa eläen leveästi sen kustannuksella”.
YK:n erikoiskoordinaattori Robert Serry kävi eilen muslimisäätiön pyynnöstä tutustumassa tilanteeseen ja esitti sen jälkeen pyynnön tilanteen rauhoittamiseksi. Hän kertoi YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin huolen kolmen uskonnon pyhien paikkojen koskemattomuudesta ja pyynnöstä välttää provokaatioita Itä Jerusalemissa. Näillä hän tarkoittanee juutalaisten kiinteistön ostoja siellä sekä uusien juutalaiskorttelien rakentamista sinne. Tämä perustuu Israelin päätökseen yhtenäisestä Jerusalemista, jossa asukkaat saavat valita asuinpaikkansa vapaasti, juutalaiset idässä, palestiinalaiset lännessä, kuten tapahtuu. (JP)
4. ISRAELIN USA:n lähettiläs Michael Oren sanoo, että presidentti Obaman suosio Israelissa on liian alhainen, niin alhainen, että se häiritsee rauhanprosessia. Hän viittasi viimeisiin gallupeihin, joitten mukaan vain 4 % israelilaisista katsoo Obaman olevan myönteinen Israelille. Hän puhui näitä ajatuksiaan Hudson instituutin järjestämässä tilaisuudessa. Oren selitti, että jos Israelin kansa ei luota Obaman hallituksen hyvään tahtoon, sen on vaikea ottaa välttämättömiä askeleita rauhan sopimuksen hyväksymiseksi. ”Noitten israelilaisten, jotka aikovat tehdä rauhan naapuriensa kanssa, on otettava suuria riskejä, epätavallisia riskejä itsensä, perheittensä ja lastensa puolesta. Voidakseen ottaa noita riskejä heidän tulee luottaa hallitukseensa, se on elintärkeää.” Oren selitti, että nuo gallupluvut on saatava nousemaan. Hän vakuutti, että Valkoinen Talo ja kongressi ovat tietoisia noista luvuista ja niiden muuttamisen tärkeydestä, jos rauhanprosessia aiotaan edistää.
Oren vakuutti, ettei hän historioitsijana näe mitään ristiriitaa USA:n ja Israelin välillä. ”On asioita, joissa olemme eri mieltä, jopa tärkeissä asioissa, mutta paljon tästä ristiriidasta voidaan poistaa läheisellä yhteistoiminnalla ja kommunikoimalla keskenään.” Hän katsoi Netanyahun määritelmän Palestiinan valtiosta, jolla on rajoituksia solmia sopimuksia ja muita täyttä itsenäisyyttä rajoittavia tekijöitä, rakentaa siltaa Israelin ja USA:n näkemysten välille. Hän selitti, että Mitchell oli saanut merkittävää edistystä Israelin johdon kanssa setlementtien rajoitettua rakentamista koskevassa kysymyksessä. Hän uskoi tämän ongelman saaneen ratkaisunsa. - Eiköhän Israelin epäluulo Obamasta johdu hänen omista toimistaan?
Oren sanoi havainneensa määrätyn muutoksen USA:n suhtautumisessa Iraniin, joka on selvästi muuttunut varsinkin Iranin kiistanalaisten presidentin vaalien jälkeen. Hän vakuutti, että tämän jälkeen yhteistyö USA:n ja Israelin välillä on muuttunut hyvin kiinteäksi. Oren painotti Obaman tiedostavan, ettei Iran uhkaa vain Israelia vaan myös arabimaita. (JP)
5. RUOTSIN JA ISRAELIN välit ovat lähellä pistettä, jossa Israel harkitsee lähettiläänsä kutsumista kotiin ”neuvotteluja varten”, kuten diplomaattikielellä sanotaan. Ruotsin pääministeri Carl Bildt sekoitti herhiläispesää sekaantuessaan Goldstonen raporttia koskevaan käsittelyyn YK :n alaisissa elimissä. Libya esitti YK:n turvallisuusneuvoston erikoisistunnon kutsumista kokoon asiaa ruotimaan, mutta neuvosto päätti aikaistaa normaalikokoustaan kuluvan kuukauden 14. päiväksi. YK :n ihmisoikeusneuvoston raporttia koskeva käsittely päätettiin PA;n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin pyynnöstä siirtää maaliskuuhun ensi vuonna, mutta tämä päätös voi kumoutua monelta taholta tulleitten vastalauseitten vuoksi. Viimeiseksi Ruotsin pääministeri Bildt EU:n kiertävän presidentin ominaisuudessa ilmoitti kannattavansa Goldstonen raporttia, eli hyväksyvänsä sen esittämät syytökset sotarikoksista ja rikoksista ihmisoikeuksia vastaan. Bildtin lausunto oli hätiköity eikä varmaan hyväksi asian hoitamiseksi rauhallisesti ilman raflaavia painotteita ja kannanottoja. Raportti on monelta taholta havaittu yksipuoliseksi, ja Israel katsoo sen perustuvan suurelta osin kuulopuheisiin ja perättömiin lausuntoihin. Bildt valittaa sitä, että Israel kieltäytyi yhteistyöstä Goldstonen kanssa, minkä hän katsoo vaikuttaneen raportin sisältöön; eli hän myöntää tässä tapahtuneen eräänlaisen kostotoimenpiteen jouduttuaan hyljätyksi, kuin entinen morsian, jonka rakkaus poikakaveriaan kohtaan muuttuu vihaksi. USA haluaisi siirtää raportin käsittelyä, koska sen ottaminen esille tässä vaiheessa voisi pahimmassa tapauksessa keskeyttää koko rauhan-prosessin, mikä ei olisi kenenkään edun mukaista. Arabimaat aikovat keskittyä raportin sisältöön turvallisuusneuvoston kokouksessa, jossa USA:lla on veto-oikeus. Toinen mahdollisuus on viedä asia suoraan YK:n yleisistuntoon, mutta sen puheenjohtajana toimii nyt Libyan edustaja Ali Abdussalam Treki tekee kaikkensa raportin sisällön käsittelemiseksi Libyan haluamalla tavalla. Toiseksi Sudanin lähettiläs Abdalmahmood Abdalhaleem Muhammad, joka toimii puheenjohtajana 22 arabimaan YK:n edustustojen ryhmässä, sanoo ryhmän vaativan, että raportin esittämät suositukset tukee muuttaa toiminnaksi, ja ettei sitä tule sivuuttaa kevyesti. Arabimaat odottavat, että turvallisuusneuvosto alistaa rikossyytökset Haagin kansainväliselle rikosoikeudelle. ”Jos näin ei käy, asia alistetaan YK:n yleiskokoukselle”, arabimaat selittävät. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Gazalaiset rahoittajat vaativat, että Hamas maksaa heille salakuljetustunnelien kaivamisesta ja salakuljetuksen sieltä aiheuttamien tappioitten vuoksi 500 miljoonan USD korvaukset. Salakuljetus Egyptistä on laantunut tehostettujen estotoimien ja myös cast lead operaation ansiosta, mikä on vienyt toimeentulon sadoilta ihmisiltä, mutta samalla vähentänyt Hamasin suosiota kansan parissa. (JP)
- Rajapoliisia syytetään laittomien arabityöntekijöitten päästämisestä tiesulun ohi Israelin puolelle. (JP)
- Sotilaspoliisi tutkii viittä tapausta, joissa sotilaitten väitetään piiskanneen palestiinalaisia. (JP)
- Netanyahu harkitsee suostua toisen langattoman puhelinverkoston rakentamiseen Länsirannalle, missä kaksi Abbasin poikaa on väitteiden mukaan osarahoittajina, mikä olisi selvä korruptiotapaus.(JP)
- Turisteja on ensimmäisen kerran päästetty Jeninin kaupunkiin PA:n hallitsemalla alueella. (JP)

Thursday, October 08, 2009

TORSTAI 08.10.09
1. ARABIT kiihottavat tarkoituksellisesti tunnelmia palestiinalaisten keskellä. Muslimioppineitten kansainvälisen liiton johtaja sheikki Yusua Al-Qardawi kehottaa egyptiläisiä vihaan Israelin harjoittamien toimien vuoksi al-Aksaa vastaan Temppelivuorella, josta hän käyttää termiä Haram al-Sharif, ylevä pyhättö. Egyptiläissyntyinen mutta Dohassa asuva muslimioppinut lensi maanantaina Kairoon, jossa hän puhui arabijournalistien syndikaatin kokouksessa. Hän ihmetteli ”arabihallitusten hiljaisuutta juutalaisten harjoittamaa pyhäinhäväistystä vastaan, mitä he harjoittavat Jerusalemin al-Aksa moskeijaa vastaan ja kieltävät muslimien pääsyn sinne rukoilemaan”. Jerusalemin poliisi päätti alkuviikosta alkaneitten väkivaltaisuuksien vuoksi rajoittaa Temppelivuorelle pääsevien lukumäärää sallien vain yli 50-vuotiaat miehet ja naiset sinne. Poliisi havaitsi, että muslimit olivat etukäteen varautuneet väkivaltaisuuksiin asettamalla kiviä ja muita heittoaseita työntökärryihin eri puolille vuorta. Ensimmäiset väkivallanteot alkoivat siitä, kun ryhmä ei-muslimeja nousi vuorelle. Palestiinalaiset alkoivat kivittää heitä ja myös väliin tulleita poliiseja.
Kiivaimmin kiihotusta on harjoittanut Muslim Brotherhoodin Israelin alaosaston Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaraosaton johtaja Raed Salah, jota poliisi syyttää kiihotuksesta, ja joka pidätettiin vähäksi aikaa ja päästettiin vapaaksi Jerusalemin maistraattioikeuden päätöksellä. Hänelle luettiin samalla rajoitus pysyä poissa Jerusalemissa kuukauden ajan. Salahin johtaman järjestön omat jäsenet ovat pyytäneet johtajaansa hillitsemään itseään, koska he katsovat tämän heikentävän heidän omaa asemaansa.(WND, LA Times)
2. IDF JA SHIN BET varustautuvat väkivaltaisuuksien mahdolliseen nousuun ja leviämiseen Länsirannalle. Turvallisuusmiehet ovat havainneet väkivaltaisuuksien nousseen jonkin verran viime aikoina. Syyskuun aikana rekisteröitiin 50 väkivaltatapausta Länsirannalla, joihin sisältyi kaksi ampumatapausta ja 45 polttopullohyökkäystä. Edellisenä kuukautena rekisteröitiin vain 30 väkivaltatapausta Jerusalemissa ja Länsirannalla.
Turvallisuusjärjestöjen taholta ennustetaan, että muslimien tämän perjantain aamurukoukset Temppelivuorella ratkaisevat tai ainakin osoittavat suuntaa, miten tilanne tulee kehittymään tästä eteenpäin. He odottavat ja toivovat, että tilanne säilyisi rauhallisena, mutta ovat varautumassa siihen, että väkivalta voi alkaa nuorten osoittaessa mieltään ikärajoitusta vastaan vanhan kaupungin porteilla sekä Jerusalemin arabilähiöissä.
Poliisi on pidättänyt 75 palestiinalaista osallisuudesta väkivaltaisuuksiin Jerusalemin alueella. Kristittyjen ja juutalaisten pääsy Temppelivuorelle on edelleen kielletty. Yhä useammat juutalaiset ilmaisevat tyytymättömyytensä siihen, että aina juutalaisten erikoispyhien aikana heiltä evätään pääsy Temppelivuorelle. Tämä tuntuu erityisen pahalta niistä juutalaisista, jotka matkustavat hyvinkin kaukaa ja monet heistä ensimmäistä kertaa juhlille Jerusalemiin, mutta heidän pääsynsä heidän pyhimpään paikkansa kielletään mutta sallitaan muslimeille.
Tätä käytäntöä on vaikea muuttaa muslimien harjoittaman kiihotuksen vuoksi. (JP)
3. RYHMÄ ARABIKANSANEDUSTAJIA ja Korkean Arabimonitori-komitean jäseniä vieraili eilen Temppelivuorella tutkiakseen väitteitä, että israelilaiset tekevät kaivauksia Temppelivuoren alla, jotka vaarantavat al-Aksan ja Kalliomoskeijan turvallisuuden. Arabit ovat kiihdyttäneet mielenosoitusten aikana syytöksiään, että arkeologien suorittamat kaivaukset tehdään tarkoituksellisesti siten, että heidän ”pyhät rakennuksensa” vaarantuvat. Tähän syytösten kuoroon liittyi myös Jordanian kuningas Abdullah II, jonka luulisi olevan paremmin informoitu ja länsimaisen koulutuksen saaneena pystyvän asettumaan ilmiselvän provokaation ja väärän propagandan yläpuolelle. Näin ei näytä tapahtuvan.
ISRAELISSA toimivan arabipuolueen Baladin johtaja Jamal Zahalka kertoi journalisteille näin: ”Israel harjoittaa virallisia kaivauksia vuoren alla, jotka vaarantavat a-Aksan varsinkin maanjäristyksen sattuessa.” Hän myös väitti, että ”Israelin hallitus on ensimmäinen viranomainen ristiretkeläisten jälkeen, joka asettaa rajoituksia muslimeille nousta Temppelivuorelle rukoilemaan”. Lisäksi hän selitti Israelin rajoittavan muslimeja PA:n hallitsemilta alueilta Länsirannalla ja Hamasin valvomasta Gazassa pääsemästä rukouksiin vuorelle. Jerusalemin poliisi oli tietoinen delegaationvierailusta, eikä sen yhteydessä sattunut väkivaltaisuuksia, mutta delegaation jäsenet syyttivät myös Jerusalemin poliisia syypäiksi levottomuuksiin. Heidän mielestään tilanne rauhoittuu, jos poliisi poistaa muslimeja koskevat rajoitukset pääsystä vuorelle perjantain rukouksiin.
Jerusalemin mufti Ahmad Hussein kertoi journalisteille delegaation vierailun jälkeen, että Israelin yritykset jakaa palestiinalaiset, oli se Länsirannalla tai Gazassa, epäonnistuvat. Myös hän selitti rauhattomuuden tasoittuvan, jos Israel poistaa ikärajoitukset perjantain rukouksiin.(JP)
4. JERUSALEMIN mufti Ahmad Hussein viittasi journalisteille Leijonaportin ulkopuolella pidetyn lehdistötilaisuuden aikana silloin tällöin levitettyihin salahankkeisiin juutalaisen Temppelin tai synagogan rakentamiseksi Temppelivuorelle, ja varautuvan siihen rakentamalla ”tosiasioita maahan” (facts on the ground), joilla hän tarkoittanee juutalaisten harjoittamaa kiinteistöjen ja rakennusmaan hankkimista Itä Jerusalemin alueelta. Balad-puolueen johtaja esitti vaatimuksen kansainvälisestä valvonnasta Israelin suorittamien kaivausten alueella lisäten olevansa ”pelästynyt äärioikeistolaisuuden siirtymisestä Israelin yhteisön reunoilta poliittiseen valtavirtaan”.
Presidentti Shimon Peres rauhoitteli pelkoja todeten, että Israelin laki kieltää hallitusta harjoittamasta minkäänlaista sortoa tai painostusta vähemmistöjen uskontoa tai niiden kulttirakennuksia vastaan. Tämän johdosta Israel ei voi lakia rikkomatta suorittaa kaivauksia Temppelivuoren alla. Länsimuurin rabbi Shmuel Rabinovitz piti esitettyjä syytöksiä kaivauksista vuoren alla naurettavina ja kielsi väitteet että sellaista tapahtuisi.
EU:n eroava ulkomaanasioitten johtaja mutta presidentin virkaa havitteleva Javier Solana pani oman lusikkansa tähän keitokseen esittäen huolensa äskettäisten rauhattomuuksien vuoksi Jerusalemissa. Hän väitti seuranneensa huolellisesti tilanteen kehitystä al-Aksan lähistöllä ja pyysi osapuolia välttämään provokaatioita tilanteen pahenemisen estämiseksi. Levottomuudet kiihtyivät sunnuntaina 150 muslimin alkaessa kivittää poliisia sen estäessä heitä pääsemästä vuorelle aamurukouksiin. Poliisi toimi saatuaan tietää levottomuuksien suunnittelemisesta Temppelivuorella ja sitä koskevan kiihotuksen harjoittamisesta Jerusalemin ympäristössä. (JP)
5. OBAMAN Lähi Idän lähettiläs George Mitchell saapui eilen illalla Israeliin. Tänään hän
tapaa Ehud Barakin sekä Benyamin Netanyahun. Huomenna hän tavannee PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin. Obama on kiirehtinyt keskustelujen aloittamista, mutta hän on itse kiihottanut tunteita alueella mainiten Israelin miehittäneen Länsirannan 1967 sodassa YK:ssa pitämässään puheessa. Hän oli ensimmäinen USA:n presidentti, joka käytti tätä terminologiaa, joka ei vastaa todellisuutta. Israel ei ”miehittänyt” noita alueita, vaan vapautti ne Jordanian miehityksestä 1948 itsenäisyyssodasta lähtien. Mitchellin ei uskota saavuttavan läpimurtoa keskustelujen aloittamisesta Israelin ja PA:n välillä, niin lukkiutuneet osapuolten kannat ovat. PA:n johto on sitä paitsi pahassa käymistilassa Abbasin esittäessä Goldstonen raportin käsittelyn siirtoa YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Israelin johto on puolestaan käärmeissään PA:n johdon esittäessä innokkaasti Israelin tuomitsemisesta sotarikoksista, eikä jaksa ymmärtää, miten keskusteluja voidaan aloittaa tässä ilmapiirissä.(JP)
6. LIBYA esitti vaatimuksen YK:n turvallisuusneuvostolle Goldstonen raportin käsittelemiseksi, mikä tapahtui suljetussa istunnossa eilen. Istunnossa ei menty raportin sisältöön, vaan päätettiin käsitellä sitä seuraavassa kokouksessa 14.10.. Libya on vuorostaan turvallisuusneuvoston jäsen ilman äänioikeutta, jota pitävät käsissään sen viisi pysyvää jäsenmaata täydennettynä Saksalla. Palestiinan edustaja puolsi Libyan diplomaattien tekemää esitystä turvallisuusneuvostolle. Turvallisuusneuvoston eilistä istuntoa näyttää edeltäneen PA:n kanssa tehty sopimus, jonka puitteissa PA suostui siirtämään käsittelyä ihmisoikeusneuvostossa siirtämällä käsittely YK :n yleiskokoukseen ja turvallisuus-
neuvostoon, mikä avaisi mahdollisuuden aloittaa oikeustoimet Gazan cast lead operaatioon osallistuneita IDF:n upseereita ja yksityishenkilöitä vastaan. Tarkkailijat epäilevät, että turvallisuusneuvostossa saadaan aikaan päätöstä asiassa, koska sekä USA ja Ranska kritisoivat raporttia, ja voivat veto-oikeudellaan estää päätöksen syntymisen. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelilainen professori Ada Yonath palkittiin tämän vuoden kemian Nobelilla.
- Wiesenthal-keskus ja ADL kritisoivat Espanjan päätöstä kieltää Arielin yliopiston tutkijoitten pääsyn loppukilpailuun omatoimisen aurinkotalon suunnittelemiseksi. Espanja perusti kielteisen päätöksensä siihen, että Arielin yliopisto sijaitsee Samariassa, 1949 aselepolinjan itäpuolella.
- Israelilaiset juhlivat tanssien ja laulaen peruskiven muuraamistilaisuudessa Jebel Mukaberissa. Tämän projektin mukaan sinne rakennetaan 105 uutta asuntoyksikköä. Nof Zion projektin ensimmäinen vaihe käsittää 90 asuntoa, joissa asukkaat jo asuvat. Peruskiven muuraaminen ajoitettiin succotin yhteyteen, mutta NU:n kansaedustaja Michel Ben-Ari näki tämän voitollisena viestinä Islamilaisen liikkeen johtajalle Raed Salahille, joka syyttää juutalaisia Jerusalemin juutalaistamisesta. Ben-Ari katsoo, ettei Salahin huoli koske Jerusalemia, vaan koko Israelia, jonka hän purkaa ja perustaa sen tilalle islamilaisen tasavallan Iranin tapaan. (JP)
- CIA:n johtaja Leon Panetta sanoo USA:n tietäneen Qomin ydinlaitoksesta kolmen vuoden ajan, ja Israelin tiedustelu avusti sitä siinä. (haaretz)
- Jordanian kuningas Abdullah II varoitteli Haaretzille antamassaan haastattelussa, että diplomaattinen jähmettyneisyys vaarantaa alueen turvallisuuden, jossa Jerusalemin aseman keskeisyys korostuu. Hän vaatii kahta valtiota, Israelia ja Palestiinaa, ainoana ratkaisuna tilanteeseen. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1119633.html
- IDF:n ja poliisin tuhoaman Yad Yair juutalaisyhteisön paikasta on tullut arabien kaatopaikka, jonne he kippaavat kaikki jätteensä. (INN)
- IDF harkitsee slovakialaisten kehittämän miinanraivaaja-robotin hankkimista. Se toimii auran tavoin kaukosäätimen avulla. (Ynetnews)
- Pew Forum uskonnollisesta ja julkisesta elämästä sanoo, että maailmassa on 1.57 miljardia muslimia, heistä 60 % asuu Aasiassa, 20 % Lähi Idässä ja Afrikassa ja 2.4 % Euroopassa. Yksi neljästä maapallon asukkaasta on siten muslimi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3787065,00.html
-

Wednesday, October 07, 2009

KESKIVIIKKO 07.10.09
1. FATAHIN virkailija Hatem Abdel Khader varoittaa, että Temppelivuoren väkivaltaisuudet voivat johtaa uuden intifadan, väkivalta-aallon alkamiseen. Levottomuudet jatkuivat eilen Jerusalemin arabilähiöissä Abu Dish, Jebel Mukaber ja Tzur Bahar. Nuoret huligaanit mellakoivat kylien kaduilla, heitellen kiviä, polttopulloja ja polttaen autonrenkaita. He myös tunkeutuivat juutalaisten alueille sytyttäen tuleen heidän hedelmätarhojaan ja puutarhoja. Poliisi ei kuitenkaan tehnyt asialle mitään, vaikka juutalaisasukkaat näkivät kaiken ikkunoistaan. Jerusalemin poliisi joko ei uskalla mennä väliin tai pelkää väkivallan kiihtyvän, odottaa vain kärsivällisesti, että se laantuisi itsestään. Monilla nuorilla oli peittävät kasvosuojat ehkä siksi, ettei heitä tunnistettaisi, koska he työskentelevät Jerusalemin länsiosassa.
Nuoret on helppo saada kiihotettua väkivaltaisuuksiin, koska se tuo vaihtelua heidän elämäänsä, ja toisaalta monet heistä uskovat palvelevansa Allahia aiheuttaessaan ongelmia Jerusalemin poliisille, jota he pitävät miehittäjinä. (JP)
2. POLIISI pidätti eilen Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtajan sheikki Raed Salahin syytettynä kiihotuksesta. Hän kehotti palestiinalaisia antautumaan ”marttyyreiksi” nujakoidessaan Israelin poliisin ja sotilaitten kanssa ja ”puolustamaan al.Aksa moskeijaa, jonka juutalaiset uhkaavat tuhota”. Yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch antoi täyden tukensa Salahin pidätykselle ja lupasi poliisin estävän kaikenlaisen kiihotuksen, jonka tarkoituksena on nostattaa väkivaltaa Jerusalemin itäisissä osissa. Jerusalemin maistraatin oikeus vapautti Salahin muutaman tunnin kuluttua antaen hänelle porttikiellon Jerusalemiin kolmenkymmenen päivän ajaksi. Salah on saanut näitä kieltoja useita aiemminkin.
ABDEL KHADER varoitti Israelin toimista näin: ”Israelin tähänastiset päätökset ovat olleet hyvin vaarallisia. Ellei Israel halua väkivallan nousevan, israelilaisten tulee vetäytyä pois näistä. Jos näin ei tapahdu, pelkäämme tilanteen johtavan räjähdykseen – joka voisi kehittyä kolmanneksi intifadaksi.” Khaderin varoitus tulee sen jälkeen, kun väkivalta alkoi nousta Jerusalemin itäosissa sunnuntaina. Hän ei saa tulla 150 m lähemmäs Jerusalemin vanhaa kaupunkia 15 päivän aikana. Hän edustaa Fatahin nuorta kaartia, ja hän sanoo ”erityisesti vahtivansa al-Aksaa, ettei sille tapahdu mitään pahaa”. Hän lupasi turistien pääsevän Temppelivuorelle, josta hän mieluummin käyttää toista nimitystä, koska hän väittää, ettei juutalaisten Temppeliä koskaan ollut ja kyselee: Missä ovat todisteet sen olemassaolosta?
Muslimien käyttämä nimi Temppelivuoresta on Haram al-Sharif, ylevä pyhättö. (JP)
3. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että väkivaltaisuuksia johdetaan maan ulkopuolelta, Syyriasta ja Jordaniasta, ja että niiden takana on kansainvälinen Jihad, Hamas ja Hizbullah. Tämä asettaa koko kuvion uusiin puitteisiin, mitä poliisi ei ehkä ole täysin tiedostanut. Debkafile arvioi, että nämä järjestöt ovat lähettäneet Jerusalemiin nuoria miehiä Israelin pohjoisosista. Heidän tarkoituksenaan on toimia mielenosoitusten kiihottajina, mitä harjoitetaan varsinkin pääkaupungin arabilähiöissä.
ISRAELIN armeija, Shin Bet ja rajapoliisi pelkäävät, että väkivalta voi levitä Juudean ja Samarian sekä myös Israelin keskiosiin, ei välttämättä intifadan nimikkeellä, vaan yleisinä mielenosoituksina ja massaliikkeinä. Armeijan keskusjohto varautuu tähän mahdollisuuteen laatimalla suunnitelmia, millä vastata väkivallan leviämiseen.
Abdel Khaderin pääteema on tämä: ”Jos al-Aksalle tapahtuu jotain, se saa koko arabiväestön kuohuksiin ja lopettaa koko rauhanprosessin”. Hänen mukaansa Temppelivuorella ei saa rukoilla mikään muu ryhmä kuin muslimit. Tämä on syytä huomioida niiden turistien, jotka menevät sisään Kalliomoskeijaan, koska siellä kulkee nuoria arabeja, jotka tarkkaavat turistien huulia, ettei vain joku siellä suorita äänetöntä rukousseremoniaa.
Wadi Joz arabilähiön asukas Bassam puolestaan sanoi ihmisten väsyneen väkivaltaan ja sanoi toivovansa islamilaista hallitusta, joka saisi asiat oikeaan järjestykseen. Hän valitti, ettei enempää Israelin kuin PA:n nykyinen hallitus saa mitään hyvää aikaan: ” Ne vain aiheuttavat lisää ongelmia”, hän väittää, mutta kieltää olevansa mikään pasifisti.
Keskiviikkona pidetään alkajaisseremonia uuden juutalaisyhteisön laajentamiseksi Jebel Mukaberin arabilähiössä. Siellä asuu jo satojen asukkaitten juutalainen yhteisö Nof Zion. Seremoniaan odotetaan useita korkeita osanottajia, sisäministeri Eli Yishai, TA:n rabbi Meir Lau, oikeistopoliitikkoja ja muita kutsuvieraita.
Poliisi sanoo, että perjantain muslimien rukoustilaisuus Temppelivuorella tullee osoittamaan, mihin suuntaan tilanne Jerusalemissa kehittyy. Ikärajoitus on edelleen voimassa, vain yli 50-vuotiaat arabimiehet päästetään vuorelle, naisilla ei ole ikärajoitusta. (JP)
4. FATAHIN sisällä kuohuu Mahmoud Abbasin kehottaessa YK:n ihmisoikeusneuvostoa siirtämään Goldstonen IDF:n Gazan cast lead operaatiota koskevan raportin käsittelyn maaliskuuhun 2010. Jotkut Fatahin jäsenet sanovat, että PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat oli yksi Abbasin neuvonantajista, jotka suosittelivat raportin siirtämistä. Abbasin asettaman tutkimuskomitean johtaja Hana Amireh sanoo, ettei hän ole vielä saanut Abbasin antamaa mandaattia tutkimuksen suorittamiseksi päätökseen johtaneista tapahtumista eikä ole vielä tehnyt päätöstä, voiko hän hyväksyä nimityksen. Amireh on PLO:n hallintoneuvoston jäsen.
PLO:n aiempi Kairon lähettiläs Nabil Amr esitti kiivaan hyökkäyksen Abbasin päätöstä vastaan raportin hyllyttämisestä toistaiseksi. Hänen mielestään päätös oli pelkästään Abbasin tekemä. Hän on myös Fatahin johtomiehiä. Hän sanoutui irti Kairon edustuksesta vastalauseeksi tavalle, millä Fatahin elokuun yleiskokouksen aikana suoritettiin sisäisiä valintoja, joita hän ei voinut hyväksyä.
Hamasin Gazan poliisin johtaja Rafik Abu Hani sanoi poliisin tutkivan, oliko Gazassa asuvat Fatahin jäsenet sekaantuneet raportin hyllyttämiseen ja sanoi poliisin pidättävän kenet tahansa, joka on sekaantunut asiaan. (JP)
5. PA:N SISÄLLÄ on liikkunut esityksiä, joissa vaaditaan Abbasin eroa ”aiheuttamansa skandaalin” vuoksi. PFLP:n johto vaatii, että Abbas esittää julkisen anteeksipyynnön tekemänsä ”synnin” vuoksi taivuttuaan amerikkalaisten vaatimuksiin. Tilanne Fatahin ja Hamasin välillä on jännittynyt entisestään tämän tapauksen johdosta. Kairon toivomuksen mukaan niiden tuli allekirjoittaa sovittelusopimus 25. lokakuuta 09.
Obaman nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell saapuu Israeliin keskiviikkona. Hän tapaa puolustusministeri Ehud Barakin torstaina, pääministeri Benyamin Netanyahun perjantaina sekä PA:n johtoa viikonlopun aikana. Hän palannee Yhdysvaltoihin sunnuntaina. Pääministerin kanslian arvion mukaan Mitchellin matkan aiheutti uskomus, että rauhan-keskustelujen aloitusmahdollisuus on noussut, mikä antaa toiveita paremmasta. (JP)
6. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman aikoo muotoilla Israelin ulkopolitiikan uudelleen siten, ettei se nojaudu pelkästään USA:n varaan. Hän on etsinyt yhteyksiä Etelä Amerikan ja myös Afrikan maihin. Salaisessa muistiossa hän selittää myös, että odotukset rauhasta palestiinalaisten kanssa tulee myös madaltaa todelliselle tasolle. Lisäksi hän esittää radikaaleja toimia anti-semitismin kukistamiseksi maailmalla, jolle hän ei siedä minkäänlaista suvaitsevuutta. Asoista perillä olevien lähteiden mukaan, jotka ymmärrettävästi haluavat pysyä nimettöminä, Lieberman aikoo tuoda viisisivuisen esityksensä ministeriönsä kokeneimpien ammattihenkilöitten tutkittavaksi voidakseen aloittaa keskustelut ”ohjeista uuden ulkopolitiikan aloittamiseksi”. Jpost sanoo saaneensa kopion tästä ”salaisesta” muistiosta, ja JP:n kolumnisti Haviv Rettig Gur esittelee siitä poimintoja artikkelissaan. Israelissa on totuttu siihen, ettei mikään pysy salaisena, sillä aina löytyy henkilöitä, jotka katsovat palvelevansa maata parhaiten vuotamalla luottamukselliset tiedot medialle, kuten tässäkin näyttää käyneen. Muistiossa esitetään, että Israelin tulee etsiä strategisia yhteyksiä maailman muihin voimakkaisiin valtioihin eikä riippua pelkästään USA:n tuen varassa, sekä luoda siteitä kehitysmaitten kanssa. Muistio keskittyy kolmeen pääkohtaan: Luoda kiinteitä suhteita maailman niihin valtioihin, joita edelliset hallituksen syrjivät; madaltaa kansainvälisiä odotuksia läpimurrosta neuvotteluissa palestiinalaisten kanssa, sekä kehittää täydellinen hylkääminen anti-semistismiä vastaan maailmalla.
Muistiossa perustellaan syitä, joitten johdosta Israelin ja USA:n suhteitten tulee perustua laajempiin asiakokonaisuuksiin kuin vain palestiinalaiskysymykseen, vaikka samalla todetaan, että USA on ollut ja pysyy edelleen Israelin keskeisenä ystävänä ja liittolaisena. Kuitenkin muistiossa todetaan, ettei Israel voi odottaa kansainvälisissä järjestöissä myötätuntoa ja tukea valtioilta, joitten kanssa sillä on olemattomat tai vajaat diplomaattisuhteet.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1254861886009&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
7. UUTISOTSIKOITA
- Presidentti Obama hivuttaa lakia Iranin vastaisista sanktioista eteenpäin samaan aikaan, kuin neuvotteluja käydään maitten välillä. (JP)
- Englantilainen kansaedustaja George Galloway keräsi varoja Hamasille Kalifornian yliopistolla järjestetyssä ylioppilaitten tilaisuudessa. Yliopisto aloittaa Amerikan sionistijärjestön (ZOA) valitusten seurauksena tutkimukset, onko siinä rikottu USA:n lakia. Tilaisuuden järjesti Muslimiylioppilaitten Unioni (UCI). Zoa toteaa valituksessaan, että kerätyt varat ovat voineet joutua Hamasin käsiin, joka on kielletty USA:ssa. (JP)
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1254861886339&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

- Venäläinen juutalaisjärjestö sanoo rahoittavansa IDF:n juutalaissotilaita vastaan nostettujen syytösten puolustuksen. ”Nämä sotilaat ja upseerit ovat meidän kanssa samaa lihaa ja verta”, he toteavat. (JP)
- Turvallisuusjoukot etsiytyvät strategisiin paikkoihin voidakseen nopeasti estää potentiaaliset väkivaltaisuudet palestiinalaisten ja juutalaisten maanviljelijöitten välillä palestiinalaisten aloitettua oliivien poiminnan. Turvallisuusjohtajat ovat todenneet, että väkivaltaisuuksia lietsovat sekä juutalaiset että ulkomaiset anarkistit ja äärivasemmistolaiset, joilla on omat poliittiset tavoitteensa. (JP)
- Turvallisuusviranomaiset toteavat, että Islamilainen Liike on karkottanut sekularismin palestiinalaisista kylistä. Tämä liike, jolla on yhteyksiä maailman muslimiveljeskuntaan, on saanut osan arabiväestöstä radikalisoitumaan. Tämä on saanut Israelin kansanedustajat vaatimaan sen lakkauttamista, mutta toteavat samalla, ettei demokratiassa sellainen ole aivan yksinkertaista. (JP)
- IAF:n hävittäjät saivat hälytyksen tunnistamattoman kevytkoneen lennettyä eilen Dimonan ydinreaktorin ilmatilaan. Kone pakotettiin laskeutumaan ilman väkivaltaa. IAF ei voi ottaa riskejä, jos epäilykset antavat aiheen hyökätä.(JP)
- Iran aikoo asentaa Qomin ydinlaitokseen kehittämiään uuden sukupolven sentrifugeja, jotka ovat monta kertaa tehokkaampia kuin vanhentuneet P-1 sentrifugit. Laitoksen tulisi valmistua 1.5 vuoden kuluessa. (JP)
- Saudi kuningas Abdullah vierailee Syyriassa tällä viikolla pyrkiessään löytämään yhteisymmärrystä arabivaltioitten välille. (JP) http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1254861885061&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Bank Hapoalim johtaja odottaa suurta taloudellista nousua ensi vuodelle. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1254673317611&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Israelissa kehitettiin kaksi järjestelmää halvan sähkön tuottamiseksi. Toisessa sähköä saadaan upottamalla valtatien alle anturat tärinän muuttamiseksi sähköksi, toisessa metalliturbiini kehittää sähköä ja lämpöä kotitarpeisiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133719

Tuesday, October 06, 2009

TIISTAI 06.10.09
1. JERUSALEM on vanhankaupungin osalta rauhallinen, mutta väkivaltaisuudet ovat levinneet läheisiin arabilähiöihin ja -kyliin. Poliisi havaitsi sunnuntaina, että arabit olivat suunnitelleet levottomuudet etukäteen asettaen työntökärryjä strategisiin paikkoihin täynnä kiviä ja kivenmurikoita. Tämä oli yksi syy juutalaisten pääsyn estämiseksi Temppelivuorelle ja arabimiehille asetettuun ikärajoitukseen yli 50 vuotta.
Toinen vakavampi syy oli palestiinalaisjohtajien kiihotus väkivaltaan valheellisen iskulauseen varjolla, että ”al-Aksa moskeija on vaarassa”. Sitä on vuodesta toiseen käyttänyt Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtaja Raad Salah, joka on toistuvasti joutunut poliisikuulusteluihin ja tuomittu vankilaan lyhyiksi ajoiksi. Yhä useampi kansanedustaja vaatii hänen vangitsemistaan pysyvästi tai ”karkottamista Gazaan, jossa hänen seuraajansa ovat”.
Tähän kuoroon yhtyi myös PA:n hallituksen pääministeri Salaam Fayad, joka vaati palestiinalaisia ”vastustamaan juutalaisten suunnitelmia estää Palestiinan valtion perustaminen”. PA:n hallituksen tiedonannossa sanottiin: ”Me kutsumme Palestiinan kansaa vastustamaan Israelia ja sen suunnitelmia, joiden tarkoituksena on estää Palestiinan kansaa toteuttamasta toiveitaan Palestiinan valtion perustamiseksi miehitetyille alueille.” Lausunto julkaistiin Ramallahissa maanantai-iltana, ja sen oli allekirjoittanut pääministeri Salaam Fayad. PA myös esitti vastalauseita juutalaisten pyrkimyksistä nousta Temppelivuorelle rukoillakseen siellä, ja vaadittiin maailmaa estämään juutalaisten pyrkimykset Jerusalemin juutalaistamiseksi. Myös Jordanian hallitus vaati poliisia estämään juutalaisten pääsyn rukoilemaan Temppelivuorelle.
Poliisi lähetti sunnuntaina suuria osastoja Wadi Joz arabilähiöön Jerusalemin keskustasta pohjoiseen voidakseen estää rajujen mielenosoitusten uusiutumisen, joissa poliiseja kivitettiin kivenmurikoin ja pulloin sunnuntaiaamuna. Lähiö pysyi kuitenkin suhteellisen rauhallisena maanantaipäivän aikana.
JERUSALEMIN poliisipäällikkö Aharon Franco aiheutti palestiinalaisten vastalauseiden kuoron ”moittiessaan heitä kiitollisuuden puutteesta poliisin toimia kohtaan”.(JP)
2. POLIISI valmistautuu tänään pidettävää Jerusalem marssia varten. Siihen uskotaan osallistuvan 70 000 marssijaa ja lukuisasti katselijoita katujen varsilla. 12 km:n marssi aloitetaan tiistaiaamuna, sen kulkee Ammunition kukkulan kautta Scopus-vuorelle kulkien useitten vanhankaupungin lähiöitten läpi päättyen Sacher puistoon lähellä Nahlaotin lähiötä. Poliisi sanoo varmistavansa marssijoitten turvallisuuden jokaisella askeleella. Marssin on jokavuotinen ilmiö, ja siihen kuuluu sekä Israelin että eri maista tulleitten pyhiinvaeltajien lippuja, kansallisia pukuja ja muita kansallisia symboleja. Tanssit ja laulu kuuluvat marssiin ihmisten iloitessa ja nauttiessa yhteisestä uskostaan. Onneksi sääkin näyttää suosivan marssia, pahin helle on väistynyt, eikä sateitakaan ole pelättävissä ennen iltaa.
EILEN maanantaina pappien suorittamaan kansan siunaamistilaisuuteen oli kokoontunut
30 000 ihmistä, pääasiassa juutalaisia mutta varmaan monia muitakin. Iltapäivällä nuori palestiinalainen puukotti rajapoliisia niskaan tämän suorittaessa tarkastusta bussissa sen pysähtyessä tiesululla tarkastusta varten ennen Suafatin pakolaisleiriä. Poliisi kiidätettiin sairaalaan, hän oli koko ajan tajuissaan, vaikka puukko sojotti edelleen hänen niskassaan, eikä sitä poistettu ennen kuin lääkärien toimesta. Puukottaja pidätettiin, mutta Suafatin nuoret huligaanit aloittivat mielenosoituksen, polttaen pahvilaatikoita ja kivittäen poliisia. Kymmeniä arabeja kivitti Rosh al-Amudin lähellä haredi-rukoilijoita Jerusalemin itäosassa heidän lopetettuaan rukouksensa vuorella sijaitsevien juutalaishautojen lähellä maanantaiaamuna. Poliisi hajotti mielenosoittajat, mutta se uusiutui myöhemmin.
Myös Ramallahin lähellä sattui väkivaltaisuuksia 50:n arabinuoren kivittäessä poliiseja ja sotilaita tarkastuspisteessä ennen kaupunkia. (JP)
3. ARKEOLOGIT kaivoivat esiin muinaisen suurehkon hallitilan, joka liittyy Toisen Temppelin aikaisiin tunneleihin. Se löydettiin jo vuosia sitten, mutta sen seinien pelättiin sortuvan kaivausten yhteydessä, minkä vuoksi kaivaukset keskeytettiin silloin. Insinöörien kehitettyä uuden tavan vahvistaa seiniä halli kaivettiin esiin. Eilen ryhmä ukrainalaisia juutalaisia kävi tutustumassa kaivauksiin ukrainalaisen rahoittajan kanssa. Arkeologit vakuuttavat, etteivät kaivaukset ulotu Temppelivuoren alle, kuten palestiinalais-johtajat poliittisista syistä johtuen väittävät, vaan Länsimuurin ulkopuolella.
Toisen Temppelin aikaisia rakenteita vahvistettiin teräspilarein ja tilan ylle valettiin betonikatto. Kaivausten ja hallin tyhjentämisen yhteydessä 6 metriä nykyisen maanpinnan alapuolella löydettiin runsaasti ensimmäisen ja toisen Temppelin aikaisia muinaisesineitä. Hallille annettiin nimi ”Hall of Eras”. Länsimuurin rabbi Shmuel Rabinowitz vakuutti, ettei kaivauksilla rikota juutalaista Lakia, koska ne eivät ulotu Temppelivuoren alle. Halli ja siihen liittyvät tunnelit avataan yleisölle lähitulevaisuudessa. (JP)
4. MUINAISEN nabatealaisten rakentaman Avdatin kaupungin keskustan raunioita Negevissä vahingoitettiin pahoin aikaisin maanantaiaamuna. Alue kuukuu UNESCON perinne-aarteistoon. Matkaoppaiden mennessä paikalle he havaitsivat, että lukuisia pilareita oli särjetty, kiviä vedetty ulos seinistä ja sieniä tahrittu mustalla öljyllä useista kohtaa.
Avdatin kaupunki perustettiin 1900 vuotta sitten levähdyspaikaksi karavaaneille, jotka kulkivat Petrasta Gazaan kolmannella ja toisella vuosisadalla eKr. Kaupunkiin muutti myöhemmin nabatealaisten hylättyä sen tai siirtyessä muualle bysanttilaisia kristittyjä, jotka rakensivat kaupunkiin kirkkojaan. Niiden raunioita on myös alueella.
UNESCO hyväksyi kaupungin maailman perinnealueeksi 2005. Sitä vartioi vain yksi vartija, joka oli ilmeisen voimaton estämään tuholaisia. Kaupungin raunioissa on edelleen runsaasti arkeologisia kalleuksia, ja se on ollut suosittu turismikohde.
Poliisi epäilee, että vandalismi Avdatin raunioilla oli läheisen beduiinikylän asukkaitten suorittama kosto siitä, että poliisi karkotti kaupungin lähelle sijoittuneen beduiiniyhteisön. Poliisi sanoo pidättäneensä kaksi beduiinia, joitten epäillään syyllistyneen tuhotöihin.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1254756250252&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. TARKKAILIJAT ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että USA:n hallitus Obaman johdolla antautui vaarallisesti Iranin vaatimusten edessä, ja antoi sille ansaitsemattoman edun. Iran saa jatkaa uraanin rikastamistaan ilman sanktioitten koventamista, ja Venäjä saanee IAEA:n luvan jatkaa Iranin ydinlaitosten 3-5 %:n tasoon rikastettua uraania 19.75 %:n tasoon, josta Iran voi itse jatkaa rikastamista haluamaansa tasoon. Iran sanoo tarvitsevansa tämän tasoista uraania ydinvoimaloittensa polttoaineeksi. Kukaan ei valvo Iranin salaisia laitoksia, joita sillä uskotaan olevan ja jotka on valjastettu Iranin vallankumousarmeijan ydinasesuunnitelman toteuttamiseen. Lisäksi voimaloissa käytettyä uraanijätettä voidaan käyttää plutoniumin rikastamiseksi, mikä soveltuu atomipommin valmistukseen. Tämä soutaminen ja huopaaminen Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisen ympärillä jatkuu ilman todellista päämäärää, jonka pitäisi olla selvä jokaiselle, mutta jota harva näyttää ottavan todesta.
ISRAEL ei voi tässä tilanteessa tehdä muuta kuin esittää vakavia varoituksia ja pyrkiä saamaan maailman johtavat valtiot näkemään potentiaalisen vaaran, mihin tilanne voi johtaa, ellei kehityskulkuun saada muutosta.
USA:n hallitus onnittelee saavutetusta yhteisymmärryksestä Iranin kanssa, mutta toiset varoittavat kehityksen tapahtuneen USA:n asenteissa eikä Iranin. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1254756248877&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Ennusteet lupailivat kuivaa marssipäivää tänään, mutta kuin todisteeksi ihmisten ennusteista ensimmäiset sateet alkoivat 10.35 tiistaina.
- Varapääministeri ja entinen IDF:n komentaja Moshe Yaalon peruutti Lontoon matkansa peläten joutuvansa pidätetyksi sotarikoksista syytettynä. Tilanne on varsin omituinen, koska entiset ja nykyiset terroristit saavat vapaasti liikkua länsimaissa ja tietenkin myös arabimaissa, mutta itsenäisen valtion johtajat saavat pelätä vapautensa menettämistä matkustaessaan sinne. (JP)
- UNRWA aikoo liittää opetusohjelmaansa palestiinalaiskouluissa tietoja holokaustista, mutta tietenkin myös heidän kokemastaan ”nagbasta”, katastrofista, Israelin julistauduttua itsenäiseksi valtioksi. (JP)
- USA tuo Israeliin suuret määrät ilmatorjuntavälineistöä myöhemmin tässä kuussa pidettävää suurta harjoitusta varten. Mukana ovat USA:n kehittämät laitteet Thaad, Aegis ja PAC-3, ja lisäksi Israelin yhteistyössä USA:n kanssa kehittämät Arrow-2 ja –3 järjestelmät. USA jättäneet osan välineistään Israeliin harjoitusten jälkeen, ainakin Patriot järjestelmä PAC-3 lienee ohjelmassa. (JP)
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas syyttää neuvonantajiaan siitä, että he antoivat hänelle vääristeltyjä tietoja ja jopa valehtelivat hänelle hänen suunnitellessaan PA:n kantaa Goldstonen raportin käsittelyyn YK:n neuvostossa. Hamas sanoo suoraan, ettei Abbas poikkea millään tavoin Israelin sotarikollisista. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1254756249266&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Peace Now väittää, että Israel aloitti 800:n asunnon rakentamisen Juudeassa ja Samariassa kolmen viimeisen kuukauden aikana. (JP)
- Iranin juutalainen asiantuntija väittää, ettei Ahmadinejad ole juutalaista sukua.
- Italian ulkoministeri Franco Frattini kertoi Knessetin puhemiehelle, että Italia valmistautuu puolustamaan Israelin asemaa Goldstonen raporttia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133716
- Lieberman ja Livni aloittavat yhteistyön hallituksen ja pääministerin aseman vahvistamiseksi. Knessetin kykyä valvoa hallitusta lisätään. (INN)
- Palestiinalaisten mullahien kiihotuskampanja on saamassa kansainvälisiä piirteitä. Muslim Brotherhood saarnaaja Yusuf Qardafy vaatii muslimeja kunnioittamaan 09.10. al-Aksa päivänä, kertoo Debkafile. Mielenosoitukset ovat levinneet ulkomaille, Turkkiin, Jordaniaan, Syyriaan ja Egyptiin, joitten muslimeja kehotetaan nousemaan ”Jerusalemin juutalaistamista” vastaan ja ”estämään al-Aksa moskeijan tuhoamisen”. (www.debka.com)

Monday, October 05, 2009

MAANANTAI 05.10.09
1. KESKUSTELUA Iranin mahdollisesta ydinpommista käydään edelleen monella taholla, eivätkä mielipiteet näytä selkiytyneen millään tavoin millään taholla. USA:n presidentin turvallisuusneuvonantaja kenraali Tim Jones kertoo naama kireänä, ettei USA:n asenne ole muuttunut vuodesta 2007, jolloin USA totesi aiemman raportin vuodelta 2003 edustavan tilannetta Iranin ydinsuunnitelmassa. Sen mukaan Iran luopui ydinaseen kehittelystä vuonna 2003. Jonesin lausunto on ristiriidassa ei vain Israelin vaan myös yhä useamman länsivallan ja nyt myös IAEA:n viimeisten raporttien kanssa. IAEA:n luottamuksellinen raportti kertoo New York Timesin sunnuntaisen artikkelin mukaan Iranilla olevan tarpeeksi tietotaitoa ydinaseen suunnittelemiseksi ja valmistamiseksi korkealle rikastetusta uraanista. IAEA toteaa tulleensa tähän johtopäätökseen sekä omiin tutkimuksiinsa että tiedustelujärjestöjen antamien tietojen perusteella. Kenraali Jones kieltää Timesissa olleen kirjoituksen perättömänä. (JP)
2. IRANISSA virallisella vierailulla oleva IAEA:n eroava pääsihteeri Mohammed ElBaradei totesi Teheranissa tavattuaan presidentti Mahmoud Ahmadinejadin lehdistö-konferenssissa, ettei hänen johtamallaan järjestöllä ole konkreettisia todisteita meneillään olevasta ydinaseohjelmasta Iranissa. Toiseksi hän totesi, että on olemassa merkkejä asenteen muuttumisesta ”Iranin entistä läpinäkyvämpää ja yhteistyöhaluisempaa asennetta kohtaan”. Hän ilmoitti, että IAEA:n tarkastajat tutustuvat Qomin luona rakenteilla olevaan ydinlaitokseen 25. lokakuuta 2009. Hän toivoi tarkastajien voivan toimia tehokkaasti ja yhteistyössä Iranin viranomaisten kanssa.
USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice kertoi NBC TV:n ohjelmassa Meet the Press tilaisuudessa, että Iran on nyt lopullisella aikajaksolla antaakseen IAEA:n tarkastajille vapaan tarkastusoikeuden ydinlaitoksiinsa, antamatta kuitenkaan aikamääriä. Iranin presidentti Ahmadinejad totesi lehdistön edustajille, ettei Iranin ja IAEA:n välillä ole mitään epäselvyyksiä. ”Erimielisyydet ratkottiin hyvän yhteistoiminnan ansiosta”, hän kertoi Iranin TV:n mukaan. ”Tänään ei ole olemassa epäselvyyksiä.” Hän tarkoittanee tällä IAEA:n ja Iranin välille sovittua erityisdokumenttia, joka liitettiin osaksi ydinaseitten levittämistä koskevaa protokollaa. Tämän liitteen mukaan Iranin tulee informoida IAEA:n johtoa aloittaessaan uuden ydinlaitoksen suunnittelua, mitä Iran ei ole tehnyt. Iranin mukaan liite ei ole voimassa, koska Iranin parlamentti mitätöi sen YK:n asetettua sanktioita Iranille. (JP)
3. IAEA:N eroava pääsihteeri Mohammed ElBaradei kertoi lehdistötilaisuudessa Teheranissa, johon hän osallistui yhdessä Iranin atomienergiajärjestön johtajan Ali Akbar Salehin kanssa, että Israelin ydinaseet ovat kaikkein vaarallisin elementti Lähi Idässä, eikä Israel ole sallinut hänen johtamansa järjestön tarkastajien päästä Israelin ainoaan ydin-tutkimuslaitokseen Dimonassa. Israel ei ole koskaan tunnustanut, että sillä olisi ydinaseita, mutta kansainväliset asiantuntijat olettavat, että sillä on 100-200 ydinpommia. Osa niistä on näitten olettamusten mukaan erittäin tehokkaita termonukleo-pommeja. Kerrotaan myös, että Israelin tiedemiehet ovat kehittäneet taktisia ydinaseita, joita voitaisiin käyttää taistelukentällä. Kuten edellä todettiin, nämä ovat olettamuksia. Presidentti Shimon Peres vihjaili kerran puheessaan ydinpommin mahdollisuuteen, mutta sitä ei koskaan vahvistettu.
Israelin hallitukset ovat toistuvasti todenneet, ettei Israel missään olosuhteissa aloita ydinsotaa, mutta antaa samalla ymmärtää, että sellaista asetta voitaisiin käyttää viimeisenä puolustusaseena. Oletettavasti sellainen tilanne oli lähellä 1973 ns. Jom Kippur-sodan aikana, jolloin Israelin johto alkoi joutua paniikkiin peläten lopullista tuhoa.
Vuoden 1967 sodan aikana Venäjän laivasto valmisteli kommandoiskua Dimonan ydinlaitosta vastaan, mutta Israelin armeijan yllättävien toimien ja sodan nopean loppumisen vuoksi siitä luovuttiin, kertovat vahvistamattomat lähteet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133698
4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas on joutunut pahaan välikäteen YK:n ihmisoikeusneuvoston siirrettyä tuomari Richard Goldstonen Gazan raporttia koskevan raportin käsittelyn maaliskuuhun 2010. Pa:n hallituksen talousministeri Bassem Khoury erosi vastalauseeksi käsittelyn siirtämisestä. Puheenjohtaja Abbas katsoi asemansa joutuneen vaaraan ja nimitti tutkimuskomitean Hana Amirehin johdolla selvittämään siirtämispyyntöön johtaneita tilanteita. Temppelivuorella ja sen läheisissä arabilähiöissä kiihtyneet mielenosoitukset ja levottomuudet ovat ilmeisesti seurausta sekavasta tilanteesta PA:n johdossa. Debkafile arvioi, että niiden takana on Hamasin ja Fatahin salainen sopimus Abbasin aseman heikentämiseksi. Iskulauseina käytetään samoja kuluneita ja vääristeltyjä syytöksiä, että juutalaiset aikovat hyökätä al-Aksa moskeijaan tarkoituksenaan tuhota se voidakseen rakentaa sen tilalle oman Temppelinsä. Varsinkin Islamilainen Liike kiihottaa palestiinalaisia ja kehottaa nuoria Temppelivuorelle varjelemaan al-Aksaa. (JP, Debkafile)
5. UUTISRAPORTIT arvioivat, että Mahmoud Abbas joutui pyytämään Goldstonen raportin käsittelyn YK :n ihmisoikeusneuvostossa USA:n hallituksen kovan painostuksen takia, sillä sen pelättiin siirtävän rauhankeskustelujen aloittamisen epämääräiseksi ajaksi. WND kertoo Aaron Kleinin laatimassa raportissa, että siirtoon vaikutti toinen kiireinen syy. Abbasin kaksi poikaa Yasser ja Tareg ovat mukana toisen käsipuhelinverkoston rakentamis-suunnitelmassa, joka vaatii Israelin hallituksen luvan. Pääministeri Netanyahu ilmoitti, ettei hänen hallituksensa tule suostumaan verkoston rakentamiseen samaan aikaan, kun PA syyttää sitä sotarikoksista YK:n alaisessa järjestössä. Tämän Klein sanoo olleen painavimman syyn, miksi Abbas pyysi raporttia koskevan äänestyksen siirtämistä. Abbasin pojat ovat kolmannen osapuolen kautta osakkaina al-Wataniya yhtiössä, joka on PA:n kansallinen puhelinyhtiö, ensimmäinen on nimeltään yksityisomistuksessa oleva Jawal.
Mahmoud Abbas on joutunut pahaan välikäteen, joka lienee pahin sitten 2005 jälkeen saatuaan puheenjohtajan aseman Palestiinan Auktoriteetissa.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=111963
6. PALESTIINALAISET olivat kutsuneet nuoria miehiä maan pohjoisosasta ”varjelemaan al-Aksaa”, kuten iskulause kuuluu. Sunnuntaina nuoret palestiinalaiset kivittivät haredi-rukoilijoita Öljyvuorella. Rajapoliisi pidätti kaksi mielenosoittajaa, mutta pahoilta vammoilta vältyttiin. Toinen väkivaltatilanne alkoi 10.00 tienoilla sunnuntaina Motta Gur kadulla. Mielenosoittajat heittelivät poliiseja kohti kiviä ja pulloja Leijonaportin luona Itä Jerusalemissa. kaksi poliisia haavoittui ja viisi palestiinalaista pidätettiin.
Sunnuntaina iltapäivällä palestiinalaiset heittivät poliiseja kohti kiviä ja petrolipommeja poliisin tiesululla Suafatin pakolaisleirin lähellä. Kukaan ei loukkaantunut. Sunnuntaina poliisi pidätti Fatahin Jerusalemin asian edustajan Hatem Abdel Qaderin sekä Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtajan sheikki Kamel Khatibin, jolle annettiin kielto tulla 150 m lähemmäs Temppelivuorta 15 päivän aikana. Molemmat vapautettiin 10 000 NIS takuusummaa vastaan. Qader kuuluu PLO:n hallintoneuvostoon ja toimii Abbasin neuvonantajana. Poliisi asetti ikärajan Temppelivuorelle pyrkiville: Vain yli 50-vuotiaat palestiinalaismiehet päästetään sinne, naisilla ei ole ikärajaa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1118913.html
7. PA ON ALOITTANUT diplomaattisen sodan Temppelivuoresta. PA:n pääministeri Salaam Fayad kertoi ulkomaitten lähettiläille järjestämässään suljetussa informaatio- tilaisuudessa, että tilanne Temppelivuorella on riistäytymässä käsistä, ja vaati ulkomaita painostamaan Israelia ”provokaation lopettamiseksi vuorella ja Itä Jerusalemissa”. Ruotsi esitti virallisen pyynnön Israelille rauhoittamaan tilannetta, varsinkin nyt juutalaisten juhlapyhien aikana. PA näyttää muuttaneen vaatimuksensa Jerusalemin rakentamisesta ”Israelin provosoimiin välikohtauksiin pääkaupungin itäosissa”, jotka voivat johtaa PA:n johdon varoitusten mukaan uuden intifadan alkamiseen. Esimerkkinä pidetään Ariel Sharonin vierailua Temppelivuorella syyskuun 27. 2000, jota Yasser Arafat käytti tekosyynä kiihottaakseen palestiinalaiset verisiin yhteenottoihin Jerusalemissa ja myöhemmin koko maassa. Tätä väkivalta-aaltoa kutsuttiin nimellä intifada II.
Useat EU-maat ja USA vaativat selityksiä sunnuntain välikohtauksista peläten väkivallan leviämistä. USA tyytyi Israelin vastaukseen, mutta EU-maat Ruotsin johdolla vaativat lisä-selityksiä. Tapansa mukaan palestiinalaiset levittävät vääriä huhuja, kuten väittäen Netanayhun osallistuvan Silwanin lähiössä tunnelin avaamiseen.
Maanantainaamuna tuhansia juutalaisia kokoontui Länsimuurille osallistuakseen jokavuotiseen pappien (cohen) suorittamaan kansan siunaamistilaisuuteen. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1118884.html
8. UUTISOTSIKOITA
- Hamas suunnittelee ilman pysyvää asuntoa olevan väestön siirtämiseksi Gazan raja-alueelle vaikeuttaakseen IDF:n hyökkäystä kaistalle. (JP)
- IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi lensi sunnuntaina salaiselle vierailulle Ranskaan, jossa hän tapasi USA:n armeijoitten puheenhohtajan amiraali Mike Mullenin sekä Ranskan armeijan komentajan kenraali Jean-Louis Georgelinin. Asjkenazilla on läheiset suhteet Mullenin kanssa, jonka kanssa hän keskustelee puhelimessa ainakin kerran viikossa. Normandiassa pidetty tapaaminen keskittyi Syyriaan ja Hizbullahiin sekä USA:n ja Israelin yhteisiin harjoituksiin ”Juniper Cobra”, jossa testataan ohjustorjuntalaitteistoa, Israelin suunnittelema Arrow-3, USA:n Thaad, Aegis ja PAC-3. (JP)
- INN esittelee Ein Gedin luontoa ja eläimiä sekä sanoin että kuvin alla olevassa osoitteessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133688
- USA:n juutalaiset vastustavat Obaman vaatimaa rakentamiskieltoa Juudeassa ja Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133703
- Merivoimat suunnittelevat käyttävänsä entistä enemmän Rafaelin kehittämää ohjaajatonta pienvenettä Gazan rannikolla. Niitä ohjataan rannikolta tai toisesta aluksesta, ne voidaan varustaa kameroilla ja tutkalla mutta myös aseilla. Myös toinen pienoisvene on pian valmis käyttöön. (JP)
- Sää on tänään Jerusalemissa aurinkoinen, 29-19 astetta, huomiseksi luvataan viilenevää ja illasta lähtien sateita pohjoisessa ja keskiosassa maata.

Sunday, October 04, 2009

SUNNUNTAI 04.10.09
1. IDF:N SOTILAS Gilad Shalit, joka on ollut Hamasin panttivankeudessa yli kolme
vuotta, näytti TV-n välittämässä videokuvassa varsin hyvin voivalta. Hänet oli tietenkin propagandatarkoituksessa trimmattu mahdollisimman näyttävään ulkoasuun: tukka hyvin leikattu ja kammattu, Hamasin käyttämä ”sotilaspuku” puhdas ja tyylikäs. Israelin turvallisuusmiehet pyrkivät ”korjaamaan” videosta edes joitain tiedonmurusia, mutta ainoa huomio oli se, ettei Gilad ilmeisesti osaa arabiaa, koska hän lausui muutamat arabiankieliset sanat ”mujahideen Izzadim Kassam brigades” takellellen. Gilad oli kalpea, ilmeisesti auringonvaloa ei pääse loukkoon, jossa häntä pidetään vangittuna. Hän kuitenkin sanoi terveytensä olevan hyvän ja että häntä on kohdeltu moitteettomasti, mutta sanoi kaipaavansa vapautta ´ja päivää, jolloin hän saa taas nähdä perheensä jäsenet. Hänen käsissään pitämänsä lehti oli syyskuun 14. päivän 2009 Falestin numero Gazasta. Lopulta hän otti muutaman askeleen kameraan päin osoittaakseen pystyvänsä kävelemään, perääntyen sitten kääntymättä muovituolilleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133672
2. GILADIN vaihtokauppaan kuuluneet 20 naisvankia on toimitettu Punaisen Ristin
avustuksella sopimuksen mukaisesti, 18 heistä Länsirannalle ja yksi vankilassa syntyneen 18 kuukauden ikäisen poikalapsensa kanssa Gazaan perjantaina. Viimeinen naisvanki vapautetaan tänään sunnuntaina. Gazassa Hamas oli järjestänyt vastaanottoseremonian vapautetulle vangille, jonka poikaa pääministeri Ismail Haniyeh kutsui ”nuorimmaksi vangiksi”. Hamasin johtajat Gazassa ylistivät vankien vapauttamista suureksi voitoksi, mutta Israelin viranomaisten mukaan vangit olivat jo lähes suorittaneet tuomionsa loppuun, joten heistä ei ollut enää mitään menetettävää vapautuksen vuoksi.
Damaskoksessa asuva ja toimiva Hamasin ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal piti räiskyvän kiihotuspuheen, jossa hän kehotti ”sieppaamaan yhä uusia ja uusia Shaliteja, kunnes viimeinenkin Israelin vankiloissa tuomiotaan kärsivä on vapautettu”. Hän vakuutti työskentelevänsä tuhansien Israelin vankiloissa pidettävien vankien vapauttamiseksi, ja siihen hän sanoi tarvitsevansa lukuisia israelilaisia panttivankeja.
Hamasin edustaja Gazassa, Mushir al-Masri, sanoi perjantaina vankien vapauttamisen osoittavan Israelin haavoittuvuuden, ja ettei sillä ole muuta vaihtoehtoa kuin suostua järjestön vaatimuksiin: ”Sionistisella vihollisella ei ole muuta mahdollisuutta kuin hyväksyä Hamasin vaatimukset”, hän selitti lisäten, että se vahvisti Hamasin asemaa ja heikensi ”sionistista vihollista”. Musri selitti TV-kanava 10:n uutisten mukaan, että neuvottelut Shalitin vapauttamiseksi voivat olla pitkälliset ja monimutkaiset, mutta onnistuvat lopulta. (JP)
3. PALESTIINALAISET ovat nostaneet kovan huudon siksi, että PA päätti viivyttää YK:n ihmisoikeusneuvoston äänestystä tuomari Richard Goldstonen raportista koskien IDF:n operaatiota cast lead Gazassa. Satoja mielenosoittajia kerääntyi Gazassa osoittaakseen mieltään PA:n johtajistoa vastaa ”palestiinalaisten intressien pettämisestä” ja vaadittiin päätöksen tekijöitten asettamista syytteisiin vastaamaan rikoksestaan. YK:n alainen ihmisoikeusneuvosto päätti perjantaina Islamilaisen konferenssijärjestön (Organisation of the Islamic Conference) pyynnöstä siirtää asian käsittelyn maaliskuuhun 2010. Asiasta teki päätöksen PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas USA:n painostuksesta. Uutinen asiasta kertoo, että PA:n talousministeri Bassam Houry erosi vastalauseeksi Abbasin päätöksestä lauantaina. PA:n alueilla toimivat ihmisoikeusjärjestöt olivat joukolla mukana tuomitsemassa Abbasin viivytyspyynnön, jota ne pitävät oikeuden kieltämisenä. Niiden perusteluissa todettiin, ettei ihmisoikeus ole poliittinen kysymys ja sitä koskevat päätökset tulee tehdä ilman poliittisia laskelmia. Perjantaina PA:n pääneuvottelija Israelin kanssa Saeb Erekat kielsi PA:n tehneen asian siirtämispäätöksen ja –pyynnön, mutta PA:n YK:n edustaja Ibrahim Khraisheh vahvisti Abbasin päätöksen siirtämisestä. PA:n sosiaaliministeri Majeda al-Masri valitti asian ympärillä käytävää ristiriitaista keskustelua, mikä vahingoittaa PA:ta.
USA:n nimeämätön viranomainen totesi Obaman hallituksen painostaneen PA:ta siirron puolesta, koska neuvoston päätös raportin hyväksymisestä voisi pahoin vahingoittaa rauhan-keskustelujen aloittamista, kuten pääministeri Netanyahu jo ounasteli. Toiseksi puolen vuoden aika antaisi kummallekin osapuolelle aikaa tutkia raporttia omalta kannaltaan ja jopa asettaa omat tutkimuskomiteansa käsittelemään raportissa esitettyjä syytteitä. (JP)
4. IAEA:N pääsihteeri Mohammed ElBaradei saapui lauantaina Teheraniin järjestelemään Iranin uuden rakenteilla olevan ydinlaitoksen tarkastusta Iranin presidentti Ahmadinejadin myöntyessä siihen. Ranska ja Englanti syyttivät Irania laitoksen rakentamisen salaamisesta vuosikaudet, ja USA:n presidentti esitti vakavan epäilyksensä Iranin ydinteollisuuden palvelevan vain siviilitarkoituksia huomauttaen, että Iran on todella rakentamassa itselleen ydinpommia. Ahmadinejad kielsi syytökset selittäen, että Iran oma-aloitteisesti kertoi Qomin laitoksen rakentamisesta 21. syyskuuta, 18 kuukautta ennen sen valmistumista. Lisäksi Iranin viranomaiset tähdentävät, että IAEA:n jäsenvaltioitten tulee ilmoittaa laitoksesta 6 kuukautta ennen kuin sen sentrifugeihin syötetään uraanisauvoja. Täten heidän mukaansa Iran ei ole rikkonut mitään kansainvälisiä lakeja. IAEA:n mukaan Iranin ja sen välille sovittiin erillisprotokolla ydinaseitten levittämissopimuksen ohella, mutta Iranin viranomaiset sanovat parlamentin mitätöineen protokollan 2007 IAEA:n päätettyä vaatia YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Iran kansainväliseen boikottiin. IAEA kieltää, että valtio voi yksipuolisesti mitätöidä sopimuksia. Iranin viranomaiset sanovat rakentaneensa Qomin laitoksen siten, että se turvaisi uraanin rikastamisen ilmahyökkäyksistä huolimatta. Se on rakennettu vuoren sisään, siinä on kaksi loitommalla olevaa sisäänkäyntiä, ja on luultavaa, että siihen liittyy salaisia osia, joita ei näytetä IAEA:n tarkastajille. Laitos rakennetaan uraanin jatkorikastamista varten, mikä herättää epäilyksiä sen todellisesta tarkoituksesta. (JP)
5. ENGLANTILAINEN lehti Daily Telegraph kertoo lauantain numerossaan, että Iranin
presidentti Mahmoud Ahmadinejad on syntyisin juutalainen. Artikkelissa näytetään hänestä otettu kuva vuodelta 2008, jossa hän pitää kädessään henkilökorttiaan, jossa hänen viimeinen nimensä Sabourjian (sabourin kutoja, sabour tarkoittaa kudottua juutalaisten käyttämää tallitia, rukousviitan nimeä Persiaksi) on nähtävissä. Sabourjian on yleinen juutalainen nimi Iranissa. Ahmadinejadin perhe luopui juutalaisuudestaan ja kääntyi islamin uskoon 40 vuotta sitten, kertoo lehti. Nimi Ahmadinejad on yhdiste nimistä Ahmad Nejadista. Asia paljastui jo heinäkuun 3. päivänä JP:n julkistettua sitä koskevan artikkelin, jossa blogaaja tri Mehdi Khazali kerrottiin julkistaneen salaisuuden vain joutuakseen mielenosoitusten aikana pidätetyksi ja viedyksi Evinin pahamaineeseen vankilaan, josta hänet myöhemmin vapautettiin. Daily Telegraph arvioi, että Ahmadinejadin raivokkaat hyökkäykset Israelia vastaan johtuvat hänen pyrkimyksistään osoittaa kiivaille shia-muslimeille irrottautuneensa kaikesta juutalaisuudesta ja varsinkin Israelin myönteisyydestä. Iranin Lontoon lähetystö ei halunnut osallistua ”tämän kaltaiseen spekulaatioon”. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133681
6. HAMASIN lasten TV-kanavat lähettävät edelleen ohjelmia, joissa opetetaan lapsia vihaamaan ja lahtaamaan juutalaisia. Karhua esittävään naamioasuun pukeutunut henkilö nimeltä ”Nassur” opastaa lasta, joka soitti studioon, että juutalaiset täytyy teurastaa heidän karkottamisekseen heidän mailtaan. ”Meidän tulee tehdä se teurastamalla”.
Nan Jacques Zilberdik, joka kääntää ohjelmia Palestiinan mediasta PMW:lle, sanoo että ohjelma ”huomisen pioneerit” leviää Gazasta arabimediaan kaikkialle maailmassa satelliittien välityksellä. ”Ohjelma sisältää usein käytännöllisiä ohjeita vihaan. Ohjelmissa on tavallisesti hyödyllisiä neuvoja lapsille kuten juoda maitoa tai pyytää vanhemmilta jotain, mutta siihen on sotkettu ongelmallisia pätkiä kuten viha juutalaisia kohtaan. Vuonna 2007 Hamasin TV lähetti useita sarjoja Disney-henkilöitten muunnoksina, mutta joutuivat ”surmaamaan” roolihenkilönsä maailmanlaajuisen vastalauseaallon vuoksi. Zilberdik kertoo, että tavallisesti PA:n ja Hamasin TV-ohjelmat eivät sisällä raakaa vihaan ja väkivaltaan kiihottavaa ohjelmaa, mutta että se näyttää ajoittaen pujottautuvan sinne muun ohjelman joukkoon. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1254393089602&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi kehottaa ihmisiä välttämään nousemista Temppelivuorelle peläten verisiä mielenosoituksia. Arabit ovat kivittäneet poliiseja suurin kivenmurikoin ja petrolipommein. Poliisi joutunee sulkemaan Temppelivuoren muilta paitsi muhamettilaisilta juutalaisten pyhien ajaksi. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1254393091294&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Juutalaisten lehtimajanjuhla-ajat alkoivat perjantai-iltana ja jatkuvat 8 päivän ajan. Maahan on tullut tavan mukaan kymmeniä tuhansia pyhiinvaeltajia.
- New York Times kertoo IAEA:n raporttiin nojautuen, että Iranilla on tarpeeksi rikastettua uraania ydinpommia varten. (JP)
- Sunday Times kertoo, että pääministeri Netanyahu lensi Moskovaan, jossa hän tapasi pääministeri Vladimir Putinin, ojentaakseen tälle luettelon venäläisistä tiedemiehistä, jotka auttavat Iranin ydin- ja ohjusteollisuutta. Lista haluttiin antaa ilman välikäsiä, ettei Venäjä joutuisi ikävään välikäteen ja siksi, ettei sen sisältö vuotaisi julkisuuteen. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1254393090040&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Hamasin ja Fatahin välinen sopimus, jolla järjestöjen välinen taistelu lopetetaan, allekirjoitetaan 22.10.09, ellei tule uusia mutkia matkaan. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1254393088966&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Matkaopas löydettiin Galileasta riisuttuna ja tajuttomana. Häntä oli ammuttu otsaan. Hänet kiidätettiin sairaalaan, jossa todettiin luodin olevan edelleen hänen päässään. Poliisi tutkii asiaa. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1254393089544&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Terroristien uusittua rakettitulensa Gazasta, joskin harvakseen, IAF on vastannut pommittamalla tunneleita ja metalliverstaita, joissa Kassameja valmistetaan.
- Arabilehti ash-Sharg al-Awsat Lontoossa väittää, että IDF tietää tarkalleen, missä Gilad Shalitia pidetään. Alueella on 24 tunnin valvonta. (INN)
- Petri Hallan ”kosher” keittokirjaa voi tilata osoitteesta www.kosher.fi
- Gilad Shalitin vapauttamiskeskustelut Kairossa viivästyvät, koska on erimielisyyksiä, minne terroristit vapautetaan.
- Mubarak sanoo, että Israelin tulee ensin lopettaa kaikki rakentaminen Juudeassa ja Samariassa, myös Jerusalemissa, ja sen jälkeen arabimaat voivat harkita omia liennytystoimiaan.