Friday, April 28, 2006

gavriblockPERJANTAI 28.04.06
1. ISRAELIN VALTION RAJAT ISRAELIN MAAN SISÄLLÄ
Knessetin johtava puolue Kadima on toistaiseksi puolue ilman jäseniä, ideologiaa ja puolueohjelmaa.
Kuitenkin tämä puolue on muodostamassa Israelin uutta hallitusta, jonka pääministeriehdokas ja vt. pääministeri Ehud Olmert on esittänyt hallituksensa tärkeimmäksi tavoitteeksi yksipuolisen vetäytymisen Juudean ja Samarian sisäosista ns. ”convergence”-suunnitelman mukaan, ja Israelin pysyvien rajojen muodostaminen vuoteen 2010 mennessä. Tämä sillä ehdolla, että USA ja Euroopan maat antavat sille hyväksymisensä. Kadima sai 28 kansanedustajaa Knessetin 120 paikasta, ja Olmert katsoo, että tämä 23.3 % kannatus riittää antamaan hänelle mandaatin suunnitelmansa toteuttamiseksi ilman kansanäänestystä. Kadiman kansanedustajista neljä on uskonnollisia, joitten on tehtävä melkoisia henkisiä temppuja voidakseen asennoitua puolueensa suunnitelmaan luovuttaa juutalaisille luvattua maata ulkopuolisille. Sen ohessa he pyrkivät muuttamaan puolueen ei-uskonnollista imagoa, koska sen tukijoilla on vahvoja siteitä maan uskonnollisiin puolueisiin, erityisesti Kansalliseen Uskontopuolueeseen (NRP), ja toisaalta tunnustautua edelleen uskonnolliseen sionismiin, vaikka käytännössä on vain yhdenlainen sionismi, juutalaisille luvatun maan asuttaminen juutalaisilla, mihin sisältyy juutalaisen kulttuurin ja identiteetin säilyttäminen kaikelle kansalle uusissa olosuhteissa.
Kadiman uskonnolliset edustajat järjestivät kokouksen puolueen päämajassa Petah Tikwassa, jossa yritettiin määritellä polkuja, joita pitkin voitaisiin edetä tulevina kuukausina ja vuosina. Vaikka uskonnolliset edustajat eivät saane korkeita hallituspaikkoja, he toivovat voivansa vaikuttaa Kadiman aktiivisuuteen diplomatian, opetuksen ja uskonnollisen lainsäädännön alueilla.
Eräs kokouksen osanottajista, Elei Sinaista karkotettu Yaniv, kehotti välttämään sanontaa Israelin maan luovuttamisesta, koska juutalaiset saivat sen Jumalalta, eikä sitä saa antaa pois. ”Sen sijaan tulee sanoa, että Israelin valtion rajat muodostetaan Israelin maan sisällä.”
2. HALLITUSASIOITA
Labour allekirjoitti sopimuksen hallituskumppanuudesta Kadiman kanssa eilen illalla. Tämä aloitti välittömästi puolueen sisäisen taistelun hallituspaikoista, koska tyytymättömiä entisiä kenraaleita on Labour-puolueessa lukuisasti. Gil eläkeläiset kirjoittivat sopimuksen keskiviikkona, ja puolue näyttää integroituvan Kadimaan.
Shas-puolueella on jo toinen jalka hallituksen ovenraossa, mutta lopullinen siunaaminen on rabbi Ovadia Yosefin kädessä. Israel Beiteinu jäänee pois. Sen puheenjohtajaa Avigdor Liebermania vastaan on löydetty uusia rötöksiä, joita poliisi alkaa tutkia. Edelliset tutkimukset alkoivat 2000 ja jatkuvat edelleen. Voisi hyvällä syyllä sanoa, että kysymyksessä on poliittinen ajojahti, johon myös oikeuskansleri Mazuz sotkeutui.
Keskustelut Meretzin kanssa jatkuvat, NRP/NU ja UTJ miettivät vielä asioita keskenään.
Olmert suunnittelee voivansa sopia lopullisista ministeripaikoista sunnuntaina ja maanantaina, ja hallitus vannoo virkavalansa torstaina ensi viikolla.
3. PERESIN RÖTÖKSET
Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss löysi Shimon Peresin vaalirahoituksia tutkiessaan lahjoituksia, jotka hänen mielestään ovat laittomia, vaikka niitä koskeva laki ei vielä ollutkaan voimassa. Nämä lahjoitukset ovat yhteensä 320 000 USD, niistä 100 000 USD Haim Sabanilta ja Bruce Rappaportilta kummaltakin sekä
120 000 USD Daniel Abramsilta. Lain sallima yksityisten lahjoitusten määrä oli 40 000 USD.
Peres sai viikon aikaa antaa oman selityksensä tarkastajan löydöistä. Peres kieltää laittomuudet.
4. HELIKOPTERIN TÄSMÄISKU
IAF:n helikopteri laukaisi ohjuksensa kahteen autoon Dir el-balahin lähellä Gazan alueella torstaiaamuna.
IAF:n mukaan autoissa kuljetettiin Kassam-raketteja ja toisessa autossa oli raketinlähetinalusta. Ohjukset aiheuttivat valtavan räjähdyksen, jossa ensin ilmoitettiin kahden Islamic Jihadin jäsenen saaneen surmansa ja kolmen haavoittuneen. Sairaalassa kahden kuolleeksi todetun havaittiin vielä elävän, vaikka he olivat menettänet jäseniään ja saaneet pahoja vammoja. Toinen heistä kuoli myöhemmin.
Islamic Jihad vannoo kostoa: ”Saatamme maan vapisemaan heidän jalkojensa alla. He saivat esimakua Tel Avivissa, ja lisää on tulossa”.
Terrorijärjestöt ovat kehittäneet uusia Kassam-malleja, joiden tarkkuutta ja kantomatkaa on parannettu. Lisäksi heillä on Grad-tyyppisiä Katjusha-raketteja, joita ammutaan kuorma-auton lavalta.
5. HAMAS JATKAA ASEVOIMIENSA RAKENTAMISTA
Abbasin jyrkästä vastuksesta huolimatta Hamas jatkaa oman aseellisen armeijansa rakentamista. Sen runkona on PLC:n joukot, jotka Abbasin kieltoa uhmaten marssivat torstaina Gazan kaduilla 40 pyssymiehen voimalla, ja jotka sitten esittivät taitojaan median edustajille maastossa.
Hamasin suurin huoli juuri nyt ei ole talous vaan sen poliittinen uskottavuus, mikä sen on pystyttävä voittamaan.
Abbas jatkaa Euroopan kierrostaan. Eilen hän tiettävästi kävi jututtamassa Halosta ja Tuomiojaa, jotka saivat hetkeksi maailman huomion osakseen. Vierailu taisi olla lyhyt eikä Abbas suostunut median tentittäväksi, mikäli journalistien juttuihin on uskomista. ”Mutta tulipahan tehtyä,” voisi Abbas sanoa suomalaiseen tapaan.
Israel on pitänyt Karni-terminaalin Gazaan suljettuna äskettäisen terrori-iskuyrityksen jälkeen.
6. RUOTSIN ANTISEMITISMIÄ
Ruotsin pääministeri Göran Persson ilmoitti reporttereille Tukholmassa torstaina, että Ruotsi peruuttaa 8 sotilaskoneensa osanoton Volkanex 2006 harjoituksiin kesäkuun 8.-26. päivinä Decimomannussa Italiassa.
Peruutuksen syyksi Persson ilmoitti, että koska Israel ja Ruotsi eivät osallistu yhteisiin rauhanturvaamis-operaatioihin, ei ole mitään syytä harjoitella yhdessä.
Toinen Israelia ärsyttävä tekijä on se, että Ruotsi myönsi viisumin kahdelle Hamasin PLC jäsenelle Salah Muhammad el-Bandawilille ja Muhammad a-Rantisille, vierailla Ruotsissa maaliskuun 16. päivänä.
Israelin ulkoministeriön pääsihteeri Ron Prosor kutsui Ruotsin lähettilään Robert Rydbergin Jerusalemiin, jossa hänelle välitettiin Israelin ulkoministeriön tyytymättömyys Ruotsin toimien johdosta.
Vaikka Ruotsin viranomaiset ovat vähätelleet asiaa ja sanoneet sitä paisutellun tarpeettomasti, Israelissa tämä nähdään Israelin boikotoimisena ja joittenkin mielestä antisemitismin osoituksena.
Viisumien myöntäminen Hamasin kansanedustajille Ruotsiin tulee samoihin aikoihin kun Ranska kielsi viisumit kahdelta Hamasin kansanedustajalta.
7. IRAN JA AL-QAIDA
Marraskuussa 2000 Pakistanissa pidätettiin egyptiläistä syntyperää oleva al-Qaidan asiamies Sharif a-Masri, jolla on yhteyksiä al-Sawahirin kanssa. Hän kertoi pidättäjilleen, että al-Qaida on hankkinut käyttöönsä Venäjällä kehitettyjä pieniä ydinpommeja, ns. matkalaukkupommeja, joita on salakuljetettu Meksikoon ja sieltä Latino-katujengien toimesta Yhdysvaltoihin. Hän kertoi myös, että järjestöllä on ns. nukkuvia agentteja USA:ssa, jotka aktivoidaan tarvittaessa.
Al-Qaidan ja Iranin välinen ystävyys alkoi kesäkuun 21. päivänä 1996 Teheranissa pidetyssä terrorikokouksessa, johon Bin Laden osallistui. Siellä perustettiin kolmen hengen komitea, johon kuuluivat Ahmad Salah, Imad Mugniyah ja Bin Laden, joille annettiin valtuudet koordinoida, suunnitella ja panna toimeen terrori-iskuja. Amerikkaa vastaan julistettiin muslimien uskonnollinen päätös, Fatwa, 23.08.1996.
Se tarkoittaa sodanjulistusta Amerikan miehitykselle Pyhien Paikkojen maassa. (tarkoittaa Saudi Arabiaa)
Hyökkäykselle USA:ta vastaan annettiin koodinimi ”American Hiroshima”.
Iran on saanut Pohjois-Korealta venäläisvalmisteisia BM-25 ohjuksia, joitten kantomatka on 2500 km. Tästä kertoi Israelissa kenraali Amos Yadlin luennossaan keskiviikkona. Ohjus tunnetaan Venäjällä nimellä SSN-6. Saksalaisen diplomaatin helmikuussa kertoman mukaan Iran sai 18 tällaista ohjusta Pohjois-Korealta.
(Tiedot perustuvat www.worldnetdaily.com 28.04.06 artikkeliin, jonka taustalla on pakistanilaisen lehtimiehen Hamid Mirin asiaa koskevat artikkelit)

Thursday, April 27, 2006

gavriblockTORSTAI 27.04.06
1. PA POLIISI ESTI TERRORI-ISKUN
Keskiviikkona sattui kaksi terrori-iskua ja yksi yritys, joka epäonnistui.
Ensimmäinen tapahtui 1800 miehen kansainvälisen sotilastarkkailijajoukon (MFO) Al-Ghouran tukikohdan lähellä Siinailla. Ensimmäinen itsemurhaterroristi yritti osua pommillaan rauhantarkkailijoiden autoon ja toinen moottoripyörällä liikkunut sytytti pomminsa egyptiläisten poliisien tullessa paikalle. Iskuissa haavoittui kaksi tarkkailijaa, Uudesta Seelannista ja Norjasta, ja lisäksi kaksi egyptiläistä poliisia. MFO joukot perustettiin vuonna 1981 tarkkailemaan vuoden 1979 Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen toteutumista Siinailla. www.debka.com epäilee, että iskun uhreja oli enemmän, mutta siitä vaietaan.
Toinen itsemurhaisku tapahtui Balbitin kaupungin poliisiasemaa vastaan Ismailian kaupungista etelään Suezin itärannalla. Egyptin viranomaiset eivät anna tietoja tästä iskusta.
Terrori-isku Karnin rajanylitysterminaalia vastaan Gazassa epäonnistui PA:n poliisin havaittua kaksi terminaalia lähestyvää epäilyttävää autoa. Poliisin yrittäessä pysäyttää niitä sieltä avattiin tuli heitä kohti, joka haavoitti viittä poliisia. Kaksi autossa olleista viidestä miehestä haavoittui myös. Etummaisessa autossa oli kymmenen kanisteria, kukin 50 kg, jotka olivat täynnä räjähteitä tai palavaa nestettä. Toisessa autossa oli viisi aseistettua miestä, joiden tarkoituksena oli murtaa aukko terminaalin betonimuuriin, minkä jälkeen pyssymiehet olisivat hyökänneet terminaaliin, jossa työskentelee 200 israelilaista ja palestiinalaista virkailijaa. PA:n poliisit veivät pommilastin kauemmas rajalta ja räjäyttivät ne. Terrori-iskun tekijäksi epäillään Kansanvastarintakomiteaa (PRC), jonka johtaja Jamal Abu Samhadanah sai PA:n sisäministeri Said Siamilta nimityksen PA:n sisäministeriön pääsihteerin virkaan.
2. PUOLUSTUSMINISTERI PERETZ
Labour-puolueen puheenjohtajan Amir Peretzin nostaminen ehdokkaaksi puolustusministerin virkaan on herättänyt pahoja aavistuksia monella taholla. Peretzin ansiot tunnustetaan taitavana puoluetaktikkona ja poliittisena manipuloijana, mutta Israelin puolustusministerin tehtävät liikkuvat aivan toisella tasolla. Kysymys on koko juutalaisen kansan kohtalosta näinä kriittisinä aikoina, jolloin Iran avoimesti uhkaa Israelin oikeutta olla olemassa, Hamas rakentaa omaa kiihkoislamilaista hallintoaan keskelle Israelia ja Egypti on rakentanut valtavan amerikkalaisasein varustetun armeijan, joka harjoittelee pelkästään hyökkäystä Israelia vastaan.
VT. pääministeri Olmert sai tiettävästi petollisesti Peretziä ja Shasin johtajaa Eli Yishaita vastakkain pelaten molemmat luopumaan vaatimuksistaan apulaisministerien nimittämisestä, minkä johdosta apulais-puolustus-ministeriksi kaavailtu entinen kenraali Ephraim Sneh menettänee nimityksensä. Sneh esitteli keskiviikkona omia näkemyksiään puolustusministerin kiireisimmistä tehtävistä, ja maallikon silmissä oudosti hänen mukaansa ensimmäisenä on ”laittomasti” rakennettujen parakkiasutusten tuhoaminen Juudeassa ja Samariassa, ja yhtä tärkeänä Olmertin ”convergence-suunnitelman” toteuttaminen, jonka perusteella arviolta 85 000 juutalaista karkotetaan asunnoistaan ja yrityksistään, joista he saavat elantonsa. Snehin mukaan ne ovat myös Labourin ohjelman tärkeysjärjestyksen mukaisia, mutta Snehin tarkoituksena voi olla esitellä omaa merkitystään Peretzin rinnalla puolustusministeriössä asettumalla tinkimättömäksi Olmertin suunnitelman kannattajaksi ja kaiken laittoman rakentamisen lopettajaksi Länsirannalla. Sneh esittää mieluummin yhden salkuttoman ministerin viran poistamista, koska sen kustannukset ovat suuremmat.
3. TURVA-AIDAN AUKOT
Israelin hallitusmiehet näyttävät vähitellen heräävän todellisuuteen, että sadat palestiinalaiset ovat päivittäin käyttäneet hyväkseen aidassa olevia ammottavia aukkoja tulviakseen sadoittain Jerusalemiin ilman laillista lupaa, ja heidän mukanaan ovat tulleet terroristit kuten viimeinen Tel Avivin voileipäkuppilassa itsensä ja yhdeksän muuta murhannut palestiinalainen. Vt. pääministeri Olmert antoi eilen käskyn täyttää olevat aukot välittömästi vaikka tilapäisin estein ja lisätä poliisipartioita niitten valvomiseksi. Hän lupasi myös 43 miljoonan NIS määrärahan poliisille lisähenkilökunnan palkkaamiseksi. Olmertin päätöstä kiitetään, mutta hän ei antanut mitään aikataulua, minkä puitteissa työt olisi tehtävä. Turva-aidan valmistuminen on siirtynyt kuukaudesta ja vuodesta toiseen kymmenien aidan paikkaa vastaan tehtyjen valitusten johdosta.
Hallituksen esittämän arvion mukaan 50 % 740 km pitkästä aidasta on valmiina, vaikka sitä on luvattu useaan kertaan. Näyttää myös, että puolustusministeriö on antanut harhauttavia tietoja valmiista aidasta. Aidan suunnittelusta vastaava eversti Danny Tirza antoi helmikuussa arvion, että turva-aita valmistuu Jerusalemin osalta tänä kesänä ja loput vuoden 2007 loppuun mennessä.
4. HAUTOJA KNESSET-KUKKULALLA
Ikään kuin päivänpolttavissa asioissa ei olisi tarpeeksi huolta, Israelin muinainen historia tuo jatkuvasti esiin omat ongelmansa. Ykköstien alta löydetyt vuosisatoja vanhat hautaluolat olivat yksi päävaiva, Jerusalemin Toleranssimuseon rakennustyömaan alta löydetyt muinaiset muslimihaudat aiheuttivat töitten pysähdyksen islamilaisten johtajien vaatimuksesta, ja nyt Knessetin laajennustöitten alta löydettiin toisen Temppelin aikaisia juutalaishautoja. 200 miljoonan NIS laajennusta voidaan tietenkin siirtää siten, etteivät haudat jää sen alle, mutta se ei poista toista ongelmaa: Knessetissä istuu useita koheneita, pappeja, jotka eivät saa olla missään tekemisissä kuolleitten kanssa. Shasin kansanedustaja Yitzhak Cohen huomioi, että Knessetin uuden osan ikkunoista osa on avattujen hautojen puolella, ja niitten kautta tuuli voi tuoda ikkunoista saastetta sisälle. Siispä sen puoleiset ikkunat sinetöidään. Jos ikkunat avataan hautojen puolelta, koko Knesset tulee saastutetuksi, Cohen selittää, eivätkä pappissukuiset edustajat voisi työskennellä siellä.
Arkeologit eivät ole varmoja, kenen hautoja ne ovat, mutta toistaiseksi ne peitetään lähempiä tutkimuksia odottamaan. Juutalainen laki kieltää hautojen häpäisemisen, mikä esti aiemmat tutkimukset.
5. IKIVANHA KYLÄ LÖYDETTY
Arleologit ovat kaivamassa esiin ikivanhan maatalouskylän raunioita Menuha moshavin pelloilla lähellä Nahal Guvrinia. Kylän iäksi arvioidaan 6 500 vuotta. Juutalaisten patriarkka Abraham vaelsi Kaldean Urista Kanaanin maahan joskus 2000 paikkeilla eKr., joten paikalla asuttiin ainakin 2 500 vuotta ennen häntä.
Kylä tuli esiin kaivettaessa kansallisen kaasujohdon paikkaa. Paikalta on löydetty poltetusta savesta tehtyjä ruukkuja, lithium-kivestä tehtyjä työkaluja, savesta tehtyjä sarvellisten eläinten pienoisveistoksia ja sian, vuohen, lampaan ja suurempien eläinten luita. Kylä sai käyttövetensä läheisestä Guvrinin purosta.
Pirhiya Nahshonin mukaan, joka johtaa kaivaustöitä, alue on hyvin hedelmällistä ja siellä on useita lähteitä.
Asukkaat ovat harjoittaneet maanviljelystä päätellen paikalta löydetyistä sirpinkahvoista ja jauhin- ja survomistyökaluista. He ovat pitäneet kotieläimiä, joista he saivat maitoa, lihaa ja villaa löydettyjen kehruu-työkalujen perusteella. Kylän maa-ala on n. 1.5 dunamia. Basaltti- ja lithium-työkaluista päätellen kyläläiset harjoittivat vaihtokauppaa.

Wednesday, April 26, 2006

gavriblockKESKIVIIKKO 26.04.06
1. HAMAS TERRORISTIT JORDANIASSA
Jordanian hallituksen edustaja Nasser Judeh kertoi tiistaina, että Hamasin jäsenet, joita aluksi epäiltiin aseitten salakuljetuksesta Syyriasta Jordaniaan, olivat valmistelujensa loppuvaiheissa iskeä julkisiin kohteisiin ja johtohenkilöitä vastaan Jordaniassa. Jordanian viranomaiset löysivät toisenkin asekätkön maan pohjoisosassa. Siinä oli TNT räjähteitä ja kevyitä tuliseita. Judeh kertoi, että viime viikolla pidätetyt Hamasin jäsenet olivat saaneet ohjeensa Hamasin sotilassiiven johtajalta, joka on nyt Syyriassa.
Hamasin johtajat ovat kiivaasti kieltäneet Jordanian syytökset. Heidän mielestään sekä Abbas että Jordania toimii USA:n etujen edistämiseksi, koska Jordanian kuningashuone ei voi sietää fundamentaalista islamin hallitusta rajansa takana. Jordanialainen lehti Al-Mustagbal ja jordanialainen lehti Al-Arabi syyttävät Damaskoksessa asuvaa Hamas-johtajaa Khaled Mashaalia sisällissodan lietsojaksi.
Hamasin ja Fatahin kannattajien välisten taistelujen pelätään kiihtyvän sisällissodaksi, mistä Abbaskin varoittelee puheissaan, ja sanoo tekevänsä kaikkensa sen estämiseksi.
Abbasin vastusteluista huolimatta Hamas jatkaa suunnitelmiaan oman turvallisuusjoukon perustamiseksi.
Arabipankit ovat tiettävästi haluttomia välittämään varoja Hamasin hallitukselle USA:n reaktion pelossa.
2. DAHABIN POMMITUKSET
Dahabin lomakeskuksessa räjähtäneet pommit, jotka surmasivat 24 ihmistä, 21 heistä egyptiläisiä, ja haavoittivat yli 60, kolme heistä amerikkalaisia, ovat aiheuttaneet pelokkaita reaktioita monella taholla.
Jordania, Syyria, Hamas ja Muslimiveljeskunta ovat kaikki tuominneet iskut kutsuen niitä rikollisiksi. Monella taholla kysellään, miksi terroristit iskevät nyt pääasiassa muslimeihin, ja huomioivat, että päämääränä on hallitusten vaihtaminen ja kansan tahdon murtaminen. Valtioitten johtajat pelkäävät valtansa menettämistä ja radikaalit muslimiryhmät kuten Hamas ja Muslimiveljeskunta pelkäävät hallitusten vastatoimia niitä vastaan ja kansainvälisen arvostuksen menettämistä.
Vaikka mikään ryhmittymä ei ole virallisesti ottanut vastuuta Dahabin iskuista, al-Qaida on suurin epäilty yhteistyössä Siinain pohjoisosassa elävien beduiiniheimojen kanssa, joilla uskotaan olevan tarpeeksi motiiveja avustaa Egyptin hallitusta vahingoittavia ryhmiä. Eteläiset beduiinit elävät turismista, mistä pohjoiset heimot jäävät osattomiksi eläen suuressa köyhyydessä. Heidän tulolähteitään ovat naisten, prostituoitujen, huumeiden, aseiden ja räjähdysaineiden salakuljetus. Työttömyys on korkea.
3. GLOBAALI-JIHAD
Israelin turvallisuusviranomaiset ovat huomioineet, että kansainvälinen jihad, pyhä sota, pyrkii terrorijärjestöjen, kuten al-Qaida, Islamic Jihad, Hamas ja Hizbullah kautta saartamaan Israelin. Niillä on selkeät pyrkimykset perustaa terrorisoluja Palestiinan Auktoriteetin hallitsemille alueille Gazaan, Juudeaan ja Samariaan. Viranomaiset eivät pidä Dahabin pommi-iskuja yllätyksenä, koska varoituksia niistä on annettu jo kuukausia sitten. Al-Qaidan pesiytyminen Siinaille on tunnustettu tosiasia. Se oli Sharm e-Sheikin iskun takana viime vuoden heinäkuussa ja Taban pommi-iskun takana 2004, joissa kuoli yhteensä yli 100 ihmistä.
Viranomaiset eivät tiedä, onko ja jos on kuinka paljon terroristeja päässyt avoimen rajan yli Egyptin Siinailta Israeliin. Rajan ylittäneitä on saatu kiinni, mutta heitä tule kaiken aikaa lisää. Toinen vaaratekijä Egyptin rajalla on Egyptin puolella toimivien terroristien pyrkimykset kaapata israelilaisia sotilaita, joita voitaisiin käyttää hyväksi Israelin vankiloissa olevien terroristien vapauttamiseksi.
Sekä Egypti että Israel ovat lisänneet partioitaan rajalla, mutta Israelin suunnittelema sähköistetty turva-aita odottaa rahoitustaan.
4. ISRAELIN VAKOILUSATELLIITTI
Israel lähetti eilen illalla ”holokaustin muistojuhlan kunniaksi” avaruuteen uuden vakoilusatelliitin Eros B Svobodnyn cosmodromista Siperiassa. Venäläisen upseerin mukaan satelliitti asettui suunnitellulle radalleen, mutta IAI:n (Israel Aircraft Industries) johtaja Yosef Weiss sanoo, että satelliitti tarvitsee kuukauden ajan tullakseen täysin toimintakuntoon, jolloin sen valvonta luovutetaan Imageset International
järjestölle, kansainväliselle alan johtajalle maailmassa, joka tulkitsee satelliitin välittämän kuva-aineiston.
Weiss, joka on satelliitin suunnitelleen MBT avaruusosaston johtaja, kertoo, että satelliitin laitteisto on alansa huippuluokkaa ja se pystyy havainnoimaan 70 sm:n kokoisia kohteita maassa. Israel uskoo sen avulla voivansa sotilastiedustelun ohella seurata Iranin ydinlaitteistojen toimintaa. Satelliitti aloittaa kuvaamisensa viikon sisällä. Satelliitin kiertorata on 450 – 600 km maan pinnan yläpuolella, mutta Weiss ei halua puuttua sen toiminnan yksityiskohtiin lisäten, että sillä on sotilastiedustelun ohella muitakin tehtäviä. Eros B painaa 290 kg ja sen uskotaan toimivan 8 – 10 vuotta.
Israelilla on avaruudessa kaksi satelliittia, Eros A vuodelta 2000 ja Ofek 5, jotka jatkavat toimintaansa.
Ofek-6:n laukaisu epäonnistui vuonna 2004. Seuraava satelliitti ammutaan avaruuteen ensi vuonna.
Iran laukaisi Sina-1 satelliitin avaruuteen viime vuoden lokakuussa ja seuraava satelliitti Meshab laukaistaan lähitulevaisuudessa.
5. TERRORISMIN MYÖTÄILIJÄ TURVALLISUUSVALIOKUNNASSA
Israelin Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokuntaan valittiin arabikansanedustaja Taleb a-Sanaa (Ra´am Ta´al), joka vastoin Israelin virallisesti ottamaa kantaa tapasi Hamasin edustajia.
Hamas on Israelin terrori-järjestöjen listalla eikä sen jäseniin saa pitää yhteyttä.
Ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja Yuval Steinitz yritti, neuvoteltuaan IDF:n yleisesikunta-päällikön Dan Halutzin kanssa, estää Sanaan osallistumisen kokoukseen, mutta todettuaan, ettei hänellä ole siihen valtuuksia, hän peruutti valiokunnan eilisen kokouksen. Hänen mukaansa kansanedustajalla, joka pitää yhteyttä terrorijärjestöön, ei ole oikeutta tehdä kysymyksiä IDF:n yleisesikuntapäällikköä. Al-Sanaa esitti tiettävästi myös vaatimuksen saada vierailla Dimonan ydintutkimuslaitoksessa.
Sanaa syyttää Steinitzia rasismista.
6. SATEET TULIVAT
Normaalisti tähän aikaan vuodesta valmistaudutaan pitkään ja kuivaan kesäaikaan.
Mutta Israelissa ei eletä normaalia aikaa, ei edes säiden suhteen.
Jo useita päiviä on jatkunut pilvinen, sateinen ja viileä sää, välillä jopa kolean tuntuinen. Tel Avivissa vesi tunkeutui joittenkin talojen kellareihin, mutta Kiryat Smonassa elettiin lähellä kriisiä.
Tiistaina alueella puhjenneet rajut vesipurkaukset keräsivät vettä paikoin parin metrin syvyydeltä. Ylä-Galilean alueella on satanut sunnuntaista lähtien kiivastuen maanantai-iltana. Tiistaiaamuna alkoi taistelu vesimassoja vastaan. Kymmenen maissa palokunta sai lukuisia hätäsoittoja ihmisiltä, jotka olivat veden saartamina. Neljä palokuntatiimiä toimi kriisitunnelmissa hoitaen kymmentä hätätapausta. Yksi vaara oli kaasupullojen räjähtäminen tai niiden kaasujohtojen rikkoontuminen ja syttyminen. Palokuntalaiset yrittivät kykynsä mukaan talsia vyötäisiin asti ulottavassa vedessä ilman vedenkestäviä saappaita ja suojahousuja.
Eräs nainen herätettiin unesta hänen asuntonsa hiljalleen täyttyessä vedestä ilman että hän tiesi siitä mitään. Eräs valitti, että he olivat kuukausikaupalla säästäneet uutta autoa varten, jonka nyt vesimassat veivät mennessään. Vesimassat olivat tukkineet kaupungin viemärit, mikä edisti tulvan nousua.
7. JERUSALEM HYVÄKSYI 17 RAKENNUSSUUNNITELMAA
Jerusalemin kaupunkia on jatkuvasti moitittu siitä, ettei se varaa tarpeeksi rakennuskelpoisia alueita kaupungin itäosissa arabien rakentamista varten, mikä johtaa luvattomiin rakennustöihin.
Tiistaina kaupunki antoi luvat 17 rakennussuunnitelmalle Itä Jerusalemin Beit Haninan ja Shuafatin kaupunginosissa, yhteensä noin 1000 dunamin alueelle.

Tuesday, April 25, 2006

gavriblockTIISTAI 25.04.06
1. KOLME POMMIA DAHABISSA
Eilen illalla seitsemän jälkeen terroristit räjäyttivät kolme pommia Dahabin kaupungissa Siinailla. Kaupunki on suosittu lomanviettopaikka, joka tarjoaa hyvät mahdollisuudet sukeltamiseen. Israelin arabit suosivat paikkaa aiemmin, mutta Sharm e-Sheikin ja Taban pommitukset 2004 ja 2005 pelottelivat heidät pois. Ulkomaalaiset lomailevat kaupungissa egyptiläisten ohella.
Pommi-iskuissa, joista pari lienee ollut itsemurhapommituksia, yksi kaukosäätimellä sytytetty, kuoli tämän hetken tietojen mukaan 23 ihmistä, joukossa 4 ulkomaalaista, ja satakunta haavoittui. Kaupungissa lomaili kolme israelilaista, jotka eivät vahingoittuneet, ja jotka evakuoitiin takaisin Israeliin.
Useista varoituksista huolimatta israelilaisia lomailijoita on Siinailla 1700 ja muualla Egyptissä 4000. Heitä on kehotettu palaamaan kotiin välittömästi. Israelin ja Egyptin välinen raja suljettiin molemmilta puolin, israelilaisia ei päästetty Egyptiin eikä sieltä Israeliin, mutta se avattiin myöhemmin.
Mikään ryhmä ei ole ottanut vastuuta iskuista, mutta niiden uskotaan olevan kansainvälisen jihadin ja al-Qaidan terroristien suorittamia.
2. IRAN ANTOI PALESTIINAN TERRORISTEILLE 10 M
Puolustusministeri Shaul Mofaz puhui Tel Avivin yliopistossa Iran-tutkimusten Keskuksen avaamis- tilaisuudessa eilen maanantaina. Hän kertoi puheessaan, että Iran antoi palestiinalaisille terrorijärjestöille rahaa alkuvuodesta lähes 10 miljoonaa USD. Suurin vastaanottaja oli Islamic Jihad. Rahat siirrettiin terrori-järjestöille lukuisia eri teitä, Western Union rahanvälityksen ja kuriirien kautta tai raha tilitettiin yksityishenkilöitten pankkitileille, joista se siirrettiin terroristijärjestöille.
Jotkut opiskelijat buuasivat Mofazille syyttäen häntä palestiinalaisten lasten murhaamisesta. Mofaz kehotti näitä ”vertavuotavia sydämiä” vierailemaan terroristien haavoittamien uhrien luona. Hän vakuutti, että IDF tekee kaikkensa välttääkseen viattomien sivullisten surmaamista.
3. IRANIN PRESIDENTTI TOISTI ISRAELIN TUHOAMISEN
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad piti eilen harvinaisen lehdistötilaisuuden, johon päästettiin länsimaisen median toimittajia. Hän ihmetteli puheessaan, miksi vielä 60 vuotta toisen maailmansodan jälkeen nykyisen Saksan ja Palestiinan sukupolven tulee kärsiä tunnonvaivoja siitä, mitä silloin tapahtui.
Ahmadinejad toisti vaatimuksensa, että ”Israelin kokoon kyhätty (fake) hallitus” tulisi poistaa.
Hän myös vihjaili, että Iran voisi irtautua ydinaseitten levittämissopimuksesta ja kyseli, mitä hyötyä Iranille on ollut YK:n alaisen IAEA:n 30-vuotisesta jäsenyydestä. Hän perusteli asiaa sillä, että järjestö toimii vastoin Iranin etuja eikä halua tunnustaa niitä. Hän ei uskonut YK:n turvallisuusneuvoston asettavan Iranille pakotteita, koska ulkovallat kärsivät siitä enemmän kuin Iran, mutta hän ei suosittele öljyaseen käyttöä.
4. ABBAS HARKITSEE HALLITUKSEN EROTTAMISTA
Abbasin kanslia on kieltänyt huhut, joitten mukaan Abbas suunnittelisi Hamasin johtaman PA:n hallituksen erottamista ja uusien vaalien pitämistä. Turkin CNN:n haastattelussa Abbas kuitenkin vihjaili, että lain mukaan hänellä on valta ja oikeus erottaa hallitus. Hän kehotti Hamasia alistumaan todellisuuteen ja aloittamaan neuvottelut Israelin kanssa. Vaihtoehtona on palestiinalaisten nälkäkuolema, koska he eivät tule toimeen ilman ulkomaista apua, hän vakuutti. Se kuitenkin edellyttää, että Hamas tunnustaa Israelin, hyväksyy aiemmat sopimukset ja luopuu väkivallasta.
Hamasin hallituksen edustaja Ghazi Hamad moitti Abbasia, että tämä esittää uhkauksia vain kolme viikkoa hallituksen valtaantulon jälkeen sen sijaan, että tukisi sen toimintaa. Hän totesi, että Abbasilla on paljon katkeraa kokemusta neuvotteluista Israelin kanssa, jotka eivät suostuneet hänen ehtoihinsa.
Pääministeri Mahmoud Haniyeh vaati palestiinalaisia rauhoittumaan ja lopettamaan aseelliset yhteenotot.
Fatahin Gazan edustajat ovat raivoissaan Hamasin perustamista uusista turvallisuusjoukoista, joita he pitävät roistoina, jotka sunnuntaina pidättivät useita Fatahin jäseniä terveysministeriössä. Fatahin pyssymiehet menivät sinne vaatimaan, että ministeriö maksaa sen haavoittuneitten jäsenten sairaalahoidon ulkomailla. Fatahin kenraali Rashid Abu Shabak keskusteli sisäministeri Said Siamin kanssa keskinäisen jännityksen vähentämisestä ja uuden turvallisuusjoukon hajottamisesta.
Haniyehin kolme sisarta asuu Israelissa lähellä Ber Shebaa Israelin kansalaisina.
ITSEMURHAPOMMITTAJA SAATIIN KIINNI
IDF:n sotilaat pidättivät maanantaina Jerusalemin pohjoispuolella lähellä Geva Binyamin (Adam) juutalaiskylää palestiinalaisen, joka ilmeisesti oli matkalla suorittamaan itsemurhaiskua Israelissa. Hänellä ei ollut pommivyötä, jonka hän olisi saanut myöhemmin. Sotilaat toimivat saamansa vihjeen perusteella ja asettivat tiesulkuja tielle 443 Modi´iin ja Binyaminin alueelle aiheuttaen mahtavia liikenneruuhkia.
Poliisi on korkeimmassa hälytystilassa eilen illalla alkaneen holokaustin uhrien ja kaatuneitten muistopäivän vieton johdosta. Turvallisuusjoukoilla on 76 yleistä ja 20 yksityiskohtaista terrorivaroitusta.
Viime yön aikana sotilaat ja turvallisuusjoukot pidättivät 18 epäiltyä palestiinalaista Juudean ja Samarian alueilla.
Eilen sotilaat havaitsivat palestiinalaisen Gazan alueen turva-aidan vieressä. Mies avasi tulen sotilaita kohti, ja lopulta panssarin tykinammus surmasi hänet. Sunnuntaina rajapoliisit surmasivat kaksi etsittyä Fatah Tanzimin aseistettua miestä Betlehemissä.
Maanantaina IDF tulitti oletettuja Kassam-rakettien laukaisupaikkoja Gazassa.
5. ULKOMINISTERI VAROITTAA HAMASIN TEESKENTELYSTÄ
Egypti, Saudi Arabia ja Arabiliitto ovat viime päivinä painostaneet Hamasin hallitusta tunnustamaan arabiliiton Beirutissa maaliskuussa 2002 hyväksymän rauhansuunnitelman, joka perustuu Saudi Arabian esittämiin suunnitelmiin. Sen mukaan arabimaat voisivat normalisoida suhteensa Israelin kanssa, jos se suostuu perustamaan Palestiinan valtion, vetäytyy vuoden 1949 aselepolinjoille ja suostuu palestiinalais-pakolaisten paluuoikeuteen alkuperäisille asuinsijoilleen tai korvauksiin niille, jotka eivät sitä halua.
Israel hylkäsi rauhansuunnitelman, johon YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma no 1397 perustuu ja josta on maininta ”tiekartassa”.
Ulkoministeri Tzipi Livni on soitellut kollegoilleen pitkin maailmaa varoittaen heitä, ettei Israel hyväksy Hamasin näennäistä Israelin tunnustamista ja muitten sille asetettujen vaatimusten toteuttamista hyväksymällä Beirutin suunnitelman.
EU:N ULKOMAAN ASIOITTEN JOHTAJA Javier Solana selosti Al Hayat lehden maanantain numerossa, miksi EU vaatii Hamasin hallitukselta asettamansa kolmen vaatimuksen täyttämistä. Samassa artikkelissa hän myös vastustaa Olmertin suunnitelmia Israelin rajojen yksipuolisesta määrittämisestä. Olmert on sanonut, että hän tulee toteuttamaan Israelin vetäytymisen suurimmalta osalta Juudeaa ja Samariaa 18 kuukauden sisällä, mutta hän neuvottelee siitä ensin USA:n ja kansainvälisen yhteisön kanssa.
Solana vakuuttaa EU:n olleen ja olevan aina palestiinalaisten oikeuksien puolustaja, mutta viime aikainen kehitys Palestiinan Auktoriteetin sisällä ovat pakottaneet sen asettamaan ehtoja, joitten puitteissa se voi käyttää eurooppalaisten verorahoja palestiinalaisten auttamiseksi.
USA:N APULAISULKOMINISTERI Lähi Idän asioissa David Welch toteaa, että USA on valmis antamaan suoraa apua, mutta pelkästään Abbasin kautta, koska Hamasin taholta ei ole nähtävissä pienintäkään liikettä sen omaksuman jäykän asenteen modifioimiseksi.
JORDANIAN KUNINGAS ABDULLAH II esitti vaatimuksen, että Israelin tulee luopua oletetuista ydinaseista.
TÄNÄÄN KELLO 10.00 kaikki liikenne Israelissa pysähtyi kahden minuutin ajaksi holokaustin ja kaatuneitten surujuhlan kunnioittamiseksi.
JOSHUAN JA KALEVIN HAUTAMUISTOMERKIT avattiin yleisölle. Ne sijaitsevat arabikylässä Timnat Harev lähellä Sikemiä, jota arabit kutsuvat nimellä Nablus. Nablus on väännös roomalaisten Sikemille antamasta nimestä Neapolis.

Monday, April 24, 2006

gavriblockMAANANTAI 24.04.06

1. OLMERT LUO PERUSTAA VETÄYTYMISELLE

Iranin viimeistellessä ensimmäistä ydinpommiaan ja kokeillessa uusia, väittämänsä mukaan huippu-nykyaikaisia ohjuksia ja muita sodankäyntivälineitä, ja Hamasin rakentaessa ja aseistaessa omaa armeijaansa Israelin sisämaahan, Israelin pääministeri valmistelee perustaa, jolla karkottaa juutalaiset asukkaat Juudean ja Samarian sisäosista. Karkotettavien määrä vaihtelee 65 000 – 85 000 välillä, tarkkaa lukua ei tunneta, koska ei tiedetä, mitä alueita Olmert aikoo tyhjentää juutalaisista. Sunnuntaina hän vihjaili puheessaan, ettei hän aio odottaa, löytyykö PA:n sisältä neuvottelukumppania, ja että ”merkit jo osoittavat, että odottelu on turhaa.” Hän käytti esimerkkinä Tel Avivin pommi-iskua, jonka pitäisi hänen mielestään saada koko maailma vakuuttuneeksi, ettei PA:n puolella ole neuvotteluhalua. Hän viittasi myös lehtiin kuten The New York Times, The Washington Post ja Guardian, jotka pääkirjoituksissaan toteavat Israelin asenteen oikeutuksen ja tunnustavat, ettei ole keskustelukumppania, mikä voi johtaa Israelin yksipuolisiin toimiin.

2. MAAN PELASTAJA VAI TUHOAJA

Olmertin johtamistavassa on havaittavissa huolestuttavia piirteitä, mitä yleinen mielipide ei näytä vielä tajunneen. Olmert on Sharonilta ominut autoritäärisen tavan tehdä päätöksiä. Tel Avivin pommi-iskun jälkeen maan turvallisuudesta vastaavat kehottivat hallitusta kiihdyttämään Islamic Jihadin ja al-Aksan terroristien jahtaamista. Olmert huitaisi heidän neuvonsa roskakoriin. Hänelle on tärkeämpää antaa ulkomaailmalle kuva ”lujatahtoisesta ja päättäväisestä, mutta rauhantahtoisesta johtajasta”.

”Jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jospa Hamas tulee mielenmuutokseen ja hillitsee pahat pojat.”

Gazan evakuoiminen on yleisesti tunnustettu täysin epäonnistuneeksi. Mitään niistä eduista, joita sillä uskottiin saavutettavan, ei ole toteutunut. PA ei pystynyt saamaan aluetta hallintaansa, päinvastoin aseelliset ryhmät toimivat siellä Afganistanin ”sotaherrojen” (warlords) käskyjen tapaan mielensä mukaan. Aseteollisuus on saanut rauhassa kehitellä entistä tehokkaampia murhavälineitä. Juutalaisten entisistä kylistä ja kaupungeista, joihin suunniteltiin uusia asuinalueita pakolaisille, on tullut terrorijärjestöjen koulutuskeskuksia, joissa opetetaan ääri-islamilaista sodankäyntiä ja ohjustenkäsittelyä.

Israelin omaksuman vetäytymispolitiikan seurauksena Gazan aluetta ja PA:ta hallitsevat nyt Hamasin terroristit, jotka kieltäytyvät tunnustamasta Israelia ja joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen.

Koska Sharon vannoi, ettei IDF enää mene Gazan alueelle, IDF ei voi asialle mitään. Se voi Kassam- ja Grad-tulituksen alla vain pyrkiä selviytymään siviilien tavoin, ilman suojaa ja pakopaikkaa. IDF:n tykistön ja ohjusten vastatuli ohjataan ulkomaailman negatiivisen reaktion pelossa Gazan tyhjille hiekkadyyneille.

OLMERTIN CONVERGENCE, kutsuttakoon sitä sitten vetäytymiseksi tai supistukseksi tai miksi vain, lähtee ajatuksesta, jota jo Gazassa kokeiltiin tuhoisin seurauksin, että Israelin määriteltyä tulevat rajalinjansa, PA rakentaa omaa rauhantahtoista itsemääräämisaluettaan tai valtiotaan, joka Bushin sanoin, elää ”rauhassa ja turvallisesti rinnakkain Israelin kanssa”. Sanottakoon tähän: ”Amen, niin Herra tehköön.” Näin profeetta Jeremia sanoi Hananjalle, joka profetoi Israelin kansan palaavan Baabelista kahdessa vuodessa. (Jer28:6)

(Hanania kuoli Jeremian sanan mukaan samana vuonna, koska hän oli julistanut luopumusta Herrasta.)

IDF:n ja juutalaisten vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta muodostaa tilanteen, jossa Israelin maa kutistuu epämääräisiksi maaräiskäleiksi, joka on kaikilta osiltaan palestiinalaisten Kassam- ja Katjusha-rakettien ja muitten aseitten kantomatkan sisällä. Jerusalem, Tel Aviv, Ashkelon, Ashdod, Haifa, Hadera, Beit Shean, Beersheba, jne., tarvitsematta mennä pitemmälle Israelin maantieteessä, käytännössä koko maa. Tämä kaikki vain yhden miehen jääräpäisen päähänpinttymän seurauksena. Gazan alueelta karkotettiin noin 8000 juutalaista viime vuoden syyskesällä. Suuri osa heistä on edelleen asunnottomina ja työttöminä. Gazan operaation arvioidaan maksaneen 10 miljardia NIS. Juudean ja Samarian 85 000 asukkaan karkottaminen tulisi tämän mukaan maksamaan yli sata miljardia NIS. Mistä heille saadaan asunnot ja työpaikat? (Vertaa Jer.23:9-24; 30:1-17)

3. HALLITUSASIOITA

Hallitusneuvottelijat kiittelevät aikaansaannoksiaan, näyttäähän hallituksen runko olevan melkein kasassa. Mitä siitä, jos Shas ja Israel Beiteinu uhkaavat jäädä siitä ulos, onhan jäljellä Kadiman ja Labourin lisäksi NU/NRP, UJT, Gil Eläkeläiset, Meretz ja arabipuolueetkin, jos muuten ei saada vaadittavaa 61 kansanedustajan enemmistöä Olmertin Convergence-suunnitelman toteuttamiseksi. Ja mitä siitä, jos 27 ministeriötä tulevat vaatimaan 5 miljoonaan NIS lisälaskun kutakin ministeriä kohti 400 miljoonan NIS kokonaismenoista seuraavan neljän vuoden aikana.

Eivät kaikki sentään ole tyytyväisiä saavutettuun sopuun Labourissa ja Kadimassa. Moni mielestään oikeutettu ja arvostettu jää hallituksen ulkopuolelle. Uriel Reichman Kadimasta on yksi niistä, joka uhkaa luopua politiikasta kokonaan. Sharon lupaili hänelle opetusministeriötä, joka nyt annetaan Juli Tamirille.

Kenraali Shaul Mofaz piti puolustusta omanaan ilman kilpailua, nyt se annetaan korpraali Peretzille.

Lieberman halusi sisäisen turvallisuuden ministeriön, mutta oikeuskansleri Mazuz pitää sitä sopimattomana, koska poliisi tutkii Liebermanin korruptiosyytöksiä. Joku sanoikin sattuvasti, että näkyvin hallitus-koaliittiota yhdistävä tekijä on korruptio. JPostin pääartikkelikin totesi, että ministeripaikkojen vastuuntunnoton jakaminen on uudenlaista korruptiota, mikä pitäisi sekin saattaa poliisitutkimusten alaiseksi.

4. FATAH JA HAMAS NENÄKKÄIN

Fatahin pyssymiehet tunkivat sunnuntaina PA:n terveysministerin toimistoihin Gazan kaupungissa ja Nablusissa. Pyssymiehet sanoivat olevansa al-Aksan jäseniä ja vaativat, että joillekin heidän haavoittuneille jäsenilleen tulee antaa lupa hoidattaa haavojaan ulkomailla. Ministeriö kieltäytyi allekirjoittamasta lupaa, koska ministeriön lainopillinen komitea oli tulkinnut sellaiset luvat laittomiksi. Ministeriä uhattiin aseellisesti. Hamasin pyssymiehet ryntäsivät paikalle ja laukaustenvaihdon jälkeen saivat al-Aksan pyssymiehet ulos toimistotiloista. Kolme pyssymiestä haavoittui.

Hamasin pyssymiehet olivat sisäministeri Said Siamin perustaman uuden turvallisuusjoukon jäseniä, jotka kuuluivat Hamasin omiin pyssymiehiin ja Ezz-e-Din al-Qassamin joukkoihin.

Aiemmin Nablusissa Fatahin pyssymiehet valtasivat kaupungin virastot ja ajoivat työntekijät ulos. He uhkasivat, että virastot pysyvät suljettuina, kunnes Khaled Mashaal esittää anteeksipyynnön esittäessään halveksuvia lausuntoja Fatahista ja Mahmoud Abbasista.

Fatahin ja Hamasin pyssymiesten välisissä kahakoissa on haavoittunut kymmeniä ihmisiä.

5. TURISTIEN MÄÄRÄT KASVAVAT

Turistien määrä nousi ensimmäisellä neljänneksellä 24 % edellisen vuoden luvuista. Määrä on tasaisesti noussut jokaisena kuukautena. Maaliskuussa maahan tuli 180 700 turistia, viime vuonna 146 800.

Samaan aikaan 210 000 israelilaista matkusti ulkomaille, 8 % enemmän kuin viime vuonna.

Jerusalemissa vieraili yli puoli miljoonaa pessahin ja pääsiäisen aikaan. Suosituin paikka on Länsimuuri.

Jerusalemin hotellien tilausmäärä oli yli 80 % kapasiteetista, suurin lisäys ulkomailta.

Museoissa, joita on 37, vieraili yli 1.2 miljoonaa turistia, joissa oli pessahin aikana vapaa sisäänpääsy.

Suosituin museo oli Tel Avivin Eretz Israel Museo, jossa vieraili puoli miljoonaa ihmistä. Myös Tel Avivin taidemuseo ja Jerusalemin Israel Museo olivat suosittuja, niissä kävi kymmeniä tuhansia ihmisiä.
gavriblockMAANANTAI 24.04.06

1. OLMERT LUO PERUSTAA VETÄYTYMISELLE

Iranin viimeistellessä ensimmäistä ydinpommiaan ja kokeillessa uusia, väittämänsä mukaan huippu-nykyaikaisia ohjuksia ja muita sodankäyntivälineitä, ja Hamasin rakentaessa ja aseistaessa omaa armeijaansa Israelin sisämaahan, Israelin pääministeri valmistelee perustaa, jolla karkottaa juutalaiset asukkaat Juudean ja Samarian sisäosista. Karkotettavien määrä vaihtelee 65 000 – 85 000 välillä, tarkkaa lukua ei tunneta, koska ei tiedetä, mitä alueita Olmert aikoo tyhjentää juutalaisista. Sunnuntaina hän vihjaili puheessaan, ettei hän aio odottaa, löytyykö PA:n sisältä neuvottelukumppania, ja että ”merkit jo osoittavat, että odottelu on turhaa.” Hän käytti esimerkkinä Tel Avivin pommi-iskua, jonka pitäisi hänen mielestään saada koko maailma vakuuttuneeksi, ettei PA:n puolella ole neuvotteluhalua. Hän viittasi myös lehtiin kuten The New York Times, The Washington Post ja Guardian, jotka pääkirjoituksissaan toteavat Israelin asenteen oikeutuksen ja tunnustavat, ettei ole keskustelukumppania, mikä voi johtaa Israelin yksipuolisiin toimiin.

2. MAAN PELASTAJA VAI TUHOAJA

Olmertin johtamistavassa on havaittavissa huolestuttavia piirteitä, mitä yleinen mielipide ei näytä vielä tajunneen. Olmert on Sharonilta ominut autoritäärisen tavan tehdä päätöksiä. Tel Avivin pommi-iskun jälkeen maan turvallisuudesta vastaavat kehottivat hallitusta kiihdyttämään Islamic Jihadin ja al-Aksan terroristien jahtaamista. Olmert huitaisi heidän neuvonsa roskakoriin. Hänelle on tärkeämpää antaa ulkomaailmalle kuva ”lujatahtoisesta ja päättäväisestä, mutta rauhantahtoisesta johtajasta”.

”Jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jospa Hamas tulee mielenmuutokseen ja hillitsee pahat pojat.”

Gazan evakuoiminen on yleisesti tunnustettu täysin epäonnistuneeksi. Mitään niistä eduista, joita sillä uskottiin saavutettavan, ei ole toteutunut. PA ei pystynyt saamaan aluetta hallintaansa, päinvastoin aseelliset ryhmät toimivat siellä Afganistanin ”sotaherrojen” (warlords) käskyjen tapaan mielensä mukaan. Aseteollisuus on saanut rauhassa kehitellä entistä tehokkaampia murhavälineitä. Juutalaisten entisistä kylistä ja kaupungeista, joihin suunniteltiin uusia asuinalueita pakolaisille, on tullut terrorijärjestöjen koulutuskeskuksia, joissa opetetaan ääri-islamilaista sodankäyntiä ja ohjustenkäsittelyä.

Israelin omaksuman vetäytymispolitiikan seurauksena Gazan aluetta ja PA:ta hallitsevat nyt Hamasin terroristit, jotka kieltäytyvät tunnustamasta Israelia ja joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen.

Koska Sharon vannoi, ettei IDF enää mene Gazan alueelle, IDF ei voi asialle mitään. Se voi Kassam- ja Grad-tulituksen alla vain pyrkiä selviytymään siviilien tavoin, ilman suojaa ja pakopaikkaa. IDF:n tykistön ja ohjusten vastatuli ohjataan ulkomaailman negatiivisen reaktion pelossa Gazan tyhjille hiekkadyyneille.

OLMERTIN CONVERGENCE, kutsuttakoon sitä sitten vetäytymiseksi tai supistukseksi tai miksi vain, lähtee ajatuksesta, jota jo Gazassa kokeiltiin tuhoisin seurauksin, että Israelin määriteltyä tulevat rajalinjansa, PA rakentaa omaa rauhantahtoista itsemääräämisaluettaan tai valtiotaan, joka Bushin sanoin, elää ”rauhassa ja turvallisesti rinnakkain Israelin kanssa”. Sanottakoon tähän: ”Amen, niin Herra tehköön.” Näin profeetta Jeremia sanoi Hananjalle, joka profetoi Israelin kansan palaavan Baabelista kahdessa vuodessa. (Jer28:6)

(Hanania kuoli Jeremian sanan mukaan samana vuonna, koska hän oli julistanut luopumusta Herrasta.)

IDF:n ja juutalaisten vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta muodostaa tilanteen, jossa Israelin maa kutistuu epämääräisiksi maaräiskäleiksi, joka on kaikilta osiltaan palestiinalaisten Kassam- ja Katjusha-rakettien ja muitten aseitten kantomatkan sisällä. Jerusalem, Tel Aviv, Ashkelon, Ashdod, Haifa, Hadera, Beit Shean, Beersheba, jne., tarvitsematta mennä pitemmälle Israelin maantieteessä, käytännössä koko maa. Tämä kaikki vain yhden miehen jääräpäisen päähänpinttymän seurauksena. Gazan alueelta karkotettiin noin 8000 juutalaista viime vuoden syyskesällä. Suuri osa heistä on edelleen asunnottomina ja työttöminä. Gazan operaation arvioidaan maksaneen 10 miljardia NIS. Juudean ja Samarian 85 000 asukkaan karkottaminen tulisi tämän mukaan maksamaan yli sata miljardia NIS. Mistä heille saadaan asunnot ja työpaikat? (Vertaa Jer.23:9-24; 30:1-17)

3. HALLITUSASIOITA

Hallitusneuvottelijat kiittelevät aikaansaannoksiaan, näyttäähän hallituksen runko olevan melkein kasassa. Mitä siitä, jos Shas ja Israel Beiteinu uhkaavat jäädä siitä ulos, onhan jäljellä Kadiman ja Labourin lisäksi NU/NRP, UJT, Gil Eläkeläiset, Meretz ja arabipuolueetkin, jos muuten ei saada vaadittavaa 61 kansanedustajan enemmistöä Olmertin Convergence-suunnitelman toteuttamiseksi. Ja mitä siitä, jos 27 ministeriötä tulevat vaatimaan 5 miljoonaan NIS lisälaskun kutakin ministeriä kohti 400 miljoonan NIS kokonaismenoista seuraavan neljän vuoden aikana.

Eivät kaikki sentään ole tyytyväisiä saavutettuun sopuun Labourissa ja Kadimassa. Moni mielestään oikeutettu ja arvostettu jää hallituksen ulkopuolelle. Uriel Reichman Kadimasta on yksi niistä, joka uhkaa luopua politiikasta kokonaan. Sharon lupaili hänelle opetusministeriötä, joka nyt annetaan Juli Tamirille.

Kenraali Shaul Mofaz piti puolustusta omanaan ilman kilpailua, nyt se annetaan korpraali Peretzille.

Lieberman halusi sisäisen turvallisuuden ministeriön, mutta oikeuskansleri Mazuz pitää sitä sopimattomana, koska poliisi tutkii Liebermanin korruptiosyytöksiä. Joku sanoikin sattuvasti, että näkyvin hallitus-koaliittiota yhdistävä tekijä on korruptio. JPostin pääartikkelikin totesi, että ministeripaikkojen vastuuntunnoton jakaminen on uudenlaista korruptiota, mikä pitäisi sekin saattaa poliisitutkimusten alaiseksi.

4. FATAH JA HAMAS NENÄKKÄIN

Fatahin pyssymiehet tunkivat sunnuntaina PA:n terveysministerin toimistoihin Gazan kaupungissa ja Nablusissa. Pyssymiehet sanoivat olevansa al-Aksan jäseniä ja vaativat, että joillekin heidän haavoittuneille jäsenilleen tulee antaa lupa hoidattaa haavojaan ulkomailla. Ministeriö kieltäytyi allekirjoittamasta lupaa, koska ministeriön lainopillinen komitea oli tulkinnut sellaiset luvat laittomiksi. Ministeriä uhattiin aseellisesti. Hamasin pyssymiehet ryntäsivät paikalle ja laukaustenvaihdon jälkeen saivat al-Aksan pyssymiehet ulos toimistotiloista. Kolme pyssymiestä haavoittui.

Hamasin pyssymiehet olivat sisäministeri Said Siamin perustaman uuden turvallisuusjoukon jäseniä, jotka kuuluivat Hamasin omiin pyssymiehiin ja Ezz-e-Din al-Qassamin joukkoihin.

Aiemmin Nablusissa Fatahin pyssymiehet valtasivat kaupungin virastot ja ajoivat työntekijät ulos. He uhkasivat, että virastot pysyvät suljettuina, kunnes Khaled Mashaal esittää anteeksipyynnön esittäessään halveksuvia lausuntoja Fatahista ja Mahmoud Abbasista.

Fatahin ja Hamasin pyssymiesten välisissä kahakoissa on haavoittunut kymmeniä ihmisiä.

5. TURISTIEN MÄÄRÄT KASVAVAT

Turistien määrä nousi ensimmäisellä neljänneksellä 24 % edellisen vuoden luvuista. Määrä on tasaisesti noussut jokaisena kuukautena. Maaliskuussa maahan tuli 180 700 turistia, viime vuonna 146 800.

Samaan aikaan 210 000 israelilaista matkusti ulkomaille, 8 % enemmän kuin viime vuonna.

Jerusalemissa vieraili yli puoli miljoonaa pessahin ja pääsiäisen aikaan. Suosituin paikka on Länsimuuri.

Jerusalemin hotellien tilausmäärä oli yli 80 % kapasiteetista, suurin lisäys ulkomailta.

Museoissa, joita on 37, vieraili yli 1.2 miljoonaa turistia, joissa oli pessahin aikana vapaa sisäänpääsy.

Suosituin museo oli Tel Avivin Eretz Israel Museo, jossa vieraili puoli miljoonaa ihmistä. Myös Tel Avivin taidemuseo ja Jerusalemin Israel Museo olivat suosittuja, niissä kävi kymmeniä tuhansia ihmisiä.
gavriblockMAANANTAI 24.04.06

1. OLMERT LUO PERUSTAA VETÄYTYMISELLE

Iranin viimeistellessä ensimmäistä ydinpommiaan ja kokeillessa uusia, väittämänsä mukaan huippu-nykyaikaisia ohjuksia ja muita sodankäyntivälineitä, ja Hamasin rakentaessa ja aseistaessa omaa armeijaansa Israelin sisämaahan, Israelin pääministeri valmistelee perustaa, jolla karkottaa juutalaiset asukkaat Juudean ja Samarian sisäosista. Karkotettavien määrä vaihtelee 65 000 – 85 000 välillä, tarkkaa lukua ei tunneta, koska ei tiedetä, mitä alueita Olmert aikoo tyhjentää juutalaisista. Sunnuntaina hän vihjaili puheessaan, ettei hän aio odottaa, löytyykö PA:n sisältä neuvottelukumppania, ja että ”merkit jo osoittavat, että odottelu on turhaa.” Hän käytti esimerkkinä Tel Avivin pommi-iskua, jonka pitäisi hänen mielestään saada koko maailma vakuuttuneeksi, ettei PA:n puolella ole neuvotteluhalua. Hän viittasi myös lehtiin kuten The New York Times, The Washington Post ja Guardian, jotka pääkirjoituksissaan toteavat Israelin asenteen oikeutuksen ja tunnustavat, ettei ole keskustelukumppania, mikä voi johtaa Israelin yksipuolisiin toimiin.

2. MAAN PELASTAJA VAI TUHOAJA

Olmertin johtamistavassa on havaittavissa huolestuttavia piirteitä, mitä yleinen mielipide ei näytä vielä tajunneen. Olmert on Sharonilta ominut autoritäärisen tavan tehdä päätöksiä. Tel Avivin pommi-iskun jälkeen maan turvallisuudesta vastaavat kehottivat hallitusta kiihdyttämään Islamic Jihadin ja al-Aksan terroristien jahtaamista. Olmert huitaisi heidän neuvonsa roskakoriin. Hänelle on tärkeämpää antaa ulkomaailmalle kuva ”lujatahtoisesta ja päättäväisestä, mutta rauhantahtoisesta johtajasta”.

”Jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jospa Hamas tulee mielenmuutokseen ja hillitsee pahat pojat.”

Gazan evakuoiminen on yleisesti tunnustettu täysin epäonnistuneeksi. Mitään niistä eduista, joita sillä uskottiin saavutettavan, ei ole toteutunut. PA ei pystynyt saamaan aluetta hallintaansa, päinvastoin aseelliset ryhmät toimivat siellä Afganistanin ”sotaherrojen” (warlords) käskyjen tapaan mielensä mukaan. Aseteollisuus on saanut rauhassa kehitellä entistä tehokkaampia murhavälineitä. Juutalaisten entisistä kylistä ja kaupungeista, joihin suunniteltiin uusia asuinalueita pakolaisille, on tullut terrorijärjestöjen koulutuskeskuksia, joissa opetetaan ääri-islamilaista sodankäyntiä ja ohjustenkäsittelyä.

Israelin omaksuman vetäytymispolitiikan seurauksena Gazan aluetta ja PA:ta hallitsevat nyt Hamasin terroristit, jotka kieltäytyvät tunnustamasta Israelia ja joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen.

Koska Sharon vannoi, ettei IDF enää mene Gazan alueelle, IDF ei voi asialle mitään. Se voi Kassam- ja Grad-tulituksen alla vain pyrkiä selviytymään siviilien tavoin, ilman suojaa ja pakopaikkaa. IDF:n tykistön ja ohjusten vastatuli ohjataan ulkomaailman negatiivisen reaktion pelossa Gazan tyhjille hiekkadyyneille.

OLMERTIN CONVERGENCE, kutsuttakoon sitä sitten vetäytymiseksi tai supistukseksi tai miksi vain, lähtee ajatuksesta, jota jo Gazassa kokeiltiin tuhoisin seurauksin, että Israelin määriteltyä tulevat rajalinjansa, PA rakentaa omaa rauhantahtoista itsemääräämisaluettaan tai valtiotaan, joka Bushin sanoin, elää ”rauhassa ja turvallisesti rinnakkain Israelin kanssa”. Sanottakoon tähän: ”Amen, niin Herra tehköön.” Näin profeetta Jeremia sanoi Hananjalle, joka profetoi Israelin kansan palaavan Baabelista kahdessa vuodessa. (Jer28:6)

(Hanania kuoli Jeremian sanan mukaan samana vuonna, koska hän oli julistanut luopumusta Herrasta.)

IDF:n ja juutalaisten vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta muodostaa tilanteen, jossa Israelin maa kutistuu epämääräisiksi maaräiskäleiksi, joka on kaikilta osiltaan palestiinalaisten Kassam- ja Katjusha-rakettien ja muitten aseitten kantomatkan sisällä. Jerusalem, Tel Aviv, Ashkelon, Ashdod, Haifa, Hadera, Beit Shean, Beersheba, jne., tarvitsematta mennä pitemmälle Israelin maantieteessä, käytännössä koko maa. Tämä kaikki vain yhden miehen jääräpäisen päähänpinttymän seurauksena. Gazan alueelta karkotettiin noin 8000 juutalaista viime vuoden syyskesällä. Suuri osa heistä on edelleen asunnottomina ja työttöminä. Gazan operaation arvioidaan maksaneen 10 miljardia NIS. Juudean ja Samarian 85 000 asukkaan karkottaminen tulisi tämän mukaan maksamaan yli sata miljardia NIS. Mistä heille saadaan asunnot ja työpaikat? (Vertaa Jer.23:9-24; 30:1-17)

3. HALLITUSASIOITA

Hallitusneuvottelijat kiittelevät aikaansaannoksiaan, näyttäähän hallituksen runko olevan melkein kasassa. Mitä siitä, jos Shas ja Israel Beiteinu uhkaavat jäädä siitä ulos, onhan jäljellä Kadiman ja Labourin lisäksi NU/NRP, UJT, Gil Eläkeläiset, Meretz ja arabipuolueetkin, jos muuten ei saada vaadittavaa 61 kansanedustajan enemmistöä Olmertin Convergence-suunnitelman toteuttamiseksi. Ja mitä siitä, jos 27 ministeriötä tulevat vaatimaan 5 miljoonaan NIS lisälaskun kutakin ministeriä kohti 400 miljoonan NIS kokonaismenoista seuraavan neljän vuoden aikana.

Eivät kaikki sentään ole tyytyväisiä saavutettuun sopuun Labourissa ja Kadimassa. Moni mielestään oikeutettu ja arvostettu jää hallituksen ulkopuolelle. Uriel Reichman Kadimasta on yksi niistä, joka uhkaa luopua politiikasta kokonaan. Sharon lupaili hänelle opetusministeriötä, joka nyt annetaan Juli Tamirille.

Kenraali Shaul Mofaz piti puolustusta omanaan ilman kilpailua, nyt se annetaan korpraali Peretzille.

Lieberman halusi sisäisen turvallisuuden ministeriön, mutta oikeuskansleri Mazuz pitää sitä sopimattomana, koska poliisi tutkii Liebermanin korruptiosyytöksiä. Joku sanoikin sattuvasti, että näkyvin hallitus-koaliittiota yhdistävä tekijä on korruptio. JPostin pääartikkelikin totesi, että ministeripaikkojen vastuuntunnoton jakaminen on uudenlaista korruptiota, mikä pitäisi sekin saattaa poliisitutkimusten alaiseksi.

4. FATAH JA HAMAS NENÄKKÄIN

Fatahin pyssymiehet tunkivat sunnuntaina PA:n terveysministerin toimistoihin Gazan kaupungissa ja Nablusissa. Pyssymiehet sanoivat olevansa al-Aksan jäseniä ja vaativat, että joillekin heidän haavoittuneille jäsenilleen tulee antaa lupa hoidattaa haavojaan ulkomailla. Ministeriö kieltäytyi allekirjoittamasta lupaa, koska ministeriön lainopillinen komitea oli tulkinnut sellaiset luvat laittomiksi. Ministeriä uhattiin aseellisesti. Hamasin pyssymiehet ryntäsivät paikalle ja laukaustenvaihdon jälkeen saivat al-Aksan pyssymiehet ulos toimistotiloista. Kolme pyssymiestä haavoittui.

Hamasin pyssymiehet olivat sisäministeri Said Siamin perustaman uuden turvallisuusjoukon jäseniä, jotka kuuluivat Hamasin omiin pyssymiehiin ja Ezz-e-Din al-Qassamin joukkoihin.

Aiemmin Nablusissa Fatahin pyssymiehet valtasivat kaupungin virastot ja ajoivat työntekijät ulos. He uhkasivat, että virastot pysyvät suljettuina, kunnes Khaled Mashaal esittää anteeksipyynnön esittäessään halveksuvia lausuntoja Fatahista ja Mahmoud Abbasista.

Fatahin ja Hamasin pyssymiesten välisissä kahakoissa on haavoittunut kymmeniä ihmisiä.

5. TURISTIEN MÄÄRÄT KASVAVAT

Turistien määrä nousi ensimmäisellä neljänneksellä 24 % edellisen vuoden luvuista. Määrä on tasaisesti noussut jokaisena kuukautena. Maaliskuussa maahan tuli 180 700 turistia, viime vuonna 146 800.

Samaan aikaan 210 000 israelilaista matkusti ulkomaille, 8 % enemmän kuin viime vuonna.

Jerusalemissa vieraili yli puoli miljoonaa pessahin ja pääsiäisen aikaan. Suosituin paikka on Länsimuuri.

Jerusalemin hotellien tilausmäärä oli yli 80 % kapasiteetista, suurin lisäys ulkomailta.

Museoissa, joita on 37, vieraili yli 1.2 miljoonaa turistia, joissa oli pessahin aikana vapaa sisäänpääsy.

Suosituin museo oli Tel Avivin Eretz Israel Museo, jossa vieraili puoli miljoonaa ihmistä. Myös Tel Avivin taidemuseo ja Jerusalemin Israel Museo olivat suosittuja, niissä kävi kymmeniä tuhansia ihmisiä.
MAANANTAI 24.04.06

1. OLMERT LUO PERUSTAA VETÄYTYMISELLE

Iranin viimeistellessä ensimmäistä ydinpommiaan ja kokeillessa uusia, väittämänsä mukaan huippu-nykyaikaisia ohjuksia ja muita sodankäyntivälineitä, ja Hamasin rakentaessa ja aseistaessa omaa armeijaansa Israelin sisämaahan, Israelin pääministeri valmistelee perustaa, jolla karkottaa juutalaiset asukkaat Juudean ja Samarian sisäosista. Karkotettavien määrä vaihtelee 65 000 – 85 000 välillä, tarkkaa lukua ei tunneta, koska ei tiedetä, mitä alueita Olmert aikoo tyhjentää juutalaisista. Sunnuntaina hän vihjaili puheessaan, ettei hän aio odottaa, löytyykö PA:n sisältä neuvottelukumppania, ja että ”merkit jo osoittavat, että odottelu on turhaa.” Hän käytti esimerkkinä Tel Avivin pommi-iskua, jonka pitäisi hänen mielestään saada koko maailma vakuuttuneeksi, ettei PA:n puolella ole neuvotteluhalua. Hän viittasi myös lehtiin kuten The New York Times, The Washington Post ja Guardian, jotka pääkirjoituksissaan toteavat Israelin asenteen oikeutuksen ja tunnustavat, ettei ole keskustelukumppania, mikä voi johtaa Israelin yksipuolisiin toimiin.

2. MAAN PELASTAJA VAI TUHOAJA

Olmertin johtamistavassa on havaittavissa huolestuttavia piirteitä, mitä yleinen mielipide ei näytä vielä tajunneen. Olmert on Sharonilta ominut autoritäärisen tavan tehdä päätöksiä. Tel Avivin pommi-iskun jälkeen maan turvallisuudesta vastaavat kehottivat hallitusta kiihdyttämään Islamic Jihadin ja al-Aksan terroristien jahtaamista. Olmert huitaisi heidän neuvonsa roskakoriin. Hänelle on tärkeämpää antaa ulkomaailmalle kuva ”lujatahtoisesta ja päättäväisestä, mutta rauhantahtoisesta johtajasta”.

”Jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jospa Hamas tulee mielenmuutokseen ja hillitsee pahat pojat.”

Gazan evakuoiminen on yleisesti tunnustettu täysin epäonnistuneeksi. Mitään niistä eduista, joita sillä uskottiin saavutettavan, ei ole toteutunut. PA ei pystynyt saamaan aluetta hallintaansa, päinvastoin aseelliset ryhmät toimivat siellä Afganistanin ”sotaherrojen” (warlords) käskyjen tapaan mielensä mukaan. Aseteollisuus on saanut rauhassa kehitellä entistä tehokkaampia murhavälineitä. Juutalaisten entisistä kylistä ja kaupungeista, joihin suunniteltiin uusia asuinalueita pakolaisille, on tullut terrorijärjestöjen koulutuskeskuksia, joissa opetetaan ääri-islamilaista sodankäyntiä ja ohjustenkäsittelyä.

Israelin omaksuman vetäytymispolitiikan seurauksena Gazan aluetta ja PA:ta hallitsevat nyt Hamasin terroristit, jotka kieltäytyvät tunnustamasta Israelia ja joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen.

Koska Sharon vannoi, ettei IDF enää mene Gazan alueelle, IDF ei voi asialle mitään. Se voi Kassam- ja Grad-tulituksen alla vain pyrkiä selviytymään siviilien tavoin, ilman suojaa ja pakopaikkaa. IDF:n tykistön ja ohjusten vastatuli ohjataan ulkomaailman negatiivisen reaktion pelossa Gazan tyhjille hiekkadyyneille.

OLMERTIN CONVERGENCE, kutsuttakoon sitä sitten vetäytymiseksi tai supistukseksi tai miksi vain, lähtee ajatuksesta, jota jo Gazassa kokeiltiin tuhoisin seurauksin, että Israelin määriteltyä tulevat rajalinjansa, PA rakentaa omaa rauhantahtoista itsemääräämisaluettaan tai valtiotaan, joka Bushin sanoin, elää ”rauhassa ja turvallisesti rinnakkain Israelin kanssa”. Sanottakoon tähän: ”Amen, niin Herra tehköön.” Näin profeetta Jeremia sanoi Hananjalle, joka profetoi Israelin kansan palaavan Baabelista kahdessa vuodessa. (Jer28:6)

(Hanania kuoli Jeremian sanan mukaan samana vuonna, koska hän oli julistanut luopumusta Herrasta.)

IDF:n ja juutalaisten vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta muodostaa tilanteen, jossa Israelin maa kutistuu epämääräisiksi maaräiskäleiksi, joka on kaikilta osiltaan palestiinalaisten Kassam- ja Katjusha-rakettien ja muitten aseitten kantomatkan sisällä. Jerusalem, Tel Aviv, Ashkelon, Ashdod, Haifa, Hadera, Beit Shean, Beersheba, jne., tarvitsematta mennä pitemmälle Israelin maantieteessä, käytännössä koko maa. Tämä kaikki vain yhden miehen jääräpäisen päähänpinttymän seurauksena. Gazan alueelta karkotettiin noin 8000 juutalaista viime vuoden syyskesällä. Suuri osa heistä on edelleen asunnottomina ja työttöminä. Gazan operaation arvioidaan maksaneen 10 miljardia NIS. Juudean ja Samarian 85 000 asukkaan karkottaminen tulisi tämän mukaan maksamaan yli sata miljardia NIS. Mistä heille saadaan asunnot ja työpaikat? (Vertaa Jer.23:9-24; 30:1-17)

3. HALLITUSASIOITA

Hallitusneuvottelijat kiittelevät aikaansaannoksiaan, näyttäähän hallituksen runko olevan melkein kasassa. Mitä siitä, jos Shas ja Israel Beiteinu uhkaavat jäädä siitä ulos, onhan jäljellä Kadiman ja Labourin lisäksi NU/NRP, UJT, Gil Eläkeläiset, Meretz ja arabipuolueetkin, jos muuten ei saada vaadittavaa 61 kansanedustajan enemmistöä Olmertin Convergence-suunnitelman toteuttamiseksi. Ja mitä siitä, jos 27 ministeriötä tulevat vaatimaan 5 miljoonaan NIS lisälaskun kutakin ministeriä kohti 400 miljoonan NIS kokonaismenoista seuraavan neljän vuoden aikana.

Eivät kaikki sentään ole tyytyväisiä saavutettuun sopuun Labourissa ja Kadimassa. Moni mielestään oikeutettu ja arvostettu jää hallituksen ulkopuolelle. Uriel Reichman Kadimasta on yksi niistä, joka uhkaa luopua politiikasta kokonaan. Sharon lupaili hänelle opetusministeriötä, joka nyt annetaan Juli Tamirille.

Kenraali Shaul Mofaz piti puolustusta omanaan ilman kilpailua, nyt se annetaan korpraali Peretzille.

Lieberman halusi sisäisen turvallisuuden ministeriön, mutta oikeuskansleri Mazuz pitää sitä sopimattomana, koska poliisi tutkii Liebermanin korruptiosyytöksiä. Joku sanoikin sattuvasti, että näkyvin hallitus-koaliittiota yhdistävä tekijä on korruptio. JPostin pääartikkelikin totesi, että ministeripaikkojen vastuuntunnoton jakaminen on uudenlaista korruptiota, mikä pitäisi sekin saattaa poliisitutkimusten alaiseksi.

4. FATAH JA HAMAS NENÄKKÄIN

Fatahin pyssymiehet tunkivat sunnuntaina PA:n terveysministerin toimistoihin Gazan kaupungissa ja Nablusissa. Pyssymiehet sanoivat olevansa al-Aksan jäseniä ja vaativat, että joillekin heidän haavoittuneille jäsenilleen tulee antaa lupa hoidattaa haavojaan ulkomailla. Ministeriö kieltäytyi allekirjoittamasta lupaa, koska ministeriön lainopillinen komitea oli tulkinnut sellaiset luvat laittomiksi. Ministeriä uhattiin aseellisesti. Hamasin pyssymiehet ryntäsivät paikalle ja laukaustenvaihdon jälkeen saivat al-Aksan pyssymiehet ulos toimistotiloista. Kolme pyssymiestä haavoittui.

Hamasin pyssymiehet olivat sisäministeri Said Siamin perustaman uuden turvallisuusjoukon jäseniä, jotka kuuluivat Hamasin omiin pyssymiehiin ja Ezz-e-Din al-Qassamin joukkoihin.

Aiemmin Nablusissa Fatahin pyssymiehet valtasivat kaupungin virastot ja ajoivat työntekijät ulos. He uhkasivat, että virastot pysyvät suljettuina, kunnes Khaled Mashaal esittää anteeksipyynnön esittäessään halveksuvia lausuntoja Fatahista ja Mahmoud Abbasista.

Fatahin ja Hamasin pyssymiesten välisissä kahakoissa on haavoittunut kymmeniä ihmisiä.

5. TURISTIEN MÄÄRÄT KASVAVAT

Turistien määrä nousi ensimmäisellä neljänneksellä 24 % edellisen vuoden luvuista. Määrä on tasaisesti noussut jokaisena kuukautena. Maaliskuussa maahan tuli 180 700 turistia, viime vuonna 146 800.

Samaan aikaan 210 000 israelilaista matkusti ulkomaille, 8 % enemmän kuin viime vuonna.

Jerusalemissa vieraili yli puoli miljoonaa pessahin ja pääsiäisen aikaan. Suosituin paikka on Länsimuuri.

Jerusalemin hotellien tilausmäärä oli yli 80 % kapasiteetista, suurin lisäys ulkomailta.

Museoissa, joita on 37, vieraili yli 1.2 miljoonaa turistia, joissa oli pessahin aikana vapaa sisäänpääsy.

Suosituin museo oli Tel Avivin Eretz Israel Museo, jossa vieraili puoli miljoonaa ihmistä. Myös Tel Avivin taidemuseo ja Jerusalemin Israel Museo olivat suosittuja, niissä kävi kymmeniä tuhansia ihmisiä.
gavriblockMAANANTAI 24.04.06

1. OLMERT LUO PERUSTAA VETÄYTYMISELLE

Iranin viimeistellessä ensimmäistä ydinpommiaan ja kokeillessa uusia, väittämänsä mukaan huippu-nykyaikaisia ohjuksia ja muita sodankäyntivälineitä, ja Hamasin rakentaessa ja aseistaessa omaa armeijaansa Israelin sisämaahan, Israelin pääministeri valmistelee perustaa, jolla karkottaa juutalaiset asukkaat Juudean ja Samarian sisäosista. Karkotettavien määrä vaihtelee 65 000 – 85 000 välillä, tarkkaa lukua ei tunneta, koska ei tiedetä, mitä alueita Olmert aikoo tyhjentää juutalaisista. Sunnuntaina hän vihjaili puheessaan, ettei hän aio odottaa, löytyykö PA:n sisältä neuvottelukumppania, ja että ”merkit jo osoittavat, että odottelu on turhaa.” Hän käytti esimerkkinä Tel Avivin pommi-iskua, jonka pitäisi hänen mielestään saada koko maailma vakuuttuneeksi, ettei PA:n puolella ole neuvotteluhalua. Hän viittasi myös lehtiin kuten The New York Times, The Washington Post ja Guardian, jotka pääkirjoituksissaan toteavat Israelin asenteen oikeutuksen ja tunnustavat, ettei ole keskustelukumppania, mikä voi johtaa Israelin yksipuolisiin toimiin.

2. MAAN PELASTAJA VAI TUHOAJA

Olmertin johtamistavassa on havaittavissa huolestuttavia piirteitä, mitä yleinen mielipide ei näytä vielä tajunneen. Olmert on Sharonilta ominut autoritäärisen tavan tehdä päätöksiä. Tel Avivin pommi-iskun jälkeen maan turvallisuudesta vastaavat kehottivat hallitusta kiihdyttämään Islamic Jihadin ja al-Aksan terroristien jahtaamista. Olmert huitaisi heidän neuvonsa roskakoriin. Hänelle on tärkeämpää antaa ulkomaailmalle kuva ”lujatahtoisesta ja päättäväisestä, mutta rauhantahtoisesta johtajasta”.

”Jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jospa Hamas tulee mielenmuutokseen ja hillitsee pahat pojat.”

Gazan evakuoiminen on yleisesti tunnustettu täysin epäonnistuneeksi. Mitään niistä eduista, joita sillä uskottiin saavutettavan, ei ole toteutunut. PA ei pystynyt saamaan aluetta hallintaansa, päinvastoin aseelliset ryhmät toimivat siellä Afganistanin ”sotaherrojen” (warlords) käskyjen tapaan mielensä mukaan. Aseteollisuus on saanut rauhassa kehitellä entistä tehokkaampia murhavälineitä. Juutalaisten entisistä kylistä ja kaupungeista, joihin suunniteltiin uusia asuinalueita pakolaisille, on tullut terrorijärjestöjen koulutuskeskuksia, joissa opetetaan ääri-islamilaista sodankäyntiä ja ohjustenkäsittelyä.

Israelin omaksuman vetäytymispolitiikan seurauksena Gazan aluetta ja PA:ta hallitsevat nyt Hamasin terroristit, jotka kieltäytyvät tunnustamasta Israelia ja joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen.

Koska Sharon vannoi, ettei IDF enää mene Gazan alueelle, IDF ei voi asialle mitään. Se voi Kassam- ja Grad-tulituksen alla vain pyrkiä selviytymään siviilien tavoin, ilman suojaa ja pakopaikkaa. IDF:n tykistön ja ohjusten vastatuli ohjataan ulkomaailman negatiivisen reaktion pelossa Gazan tyhjille hiekkadyyneille.

OLMERTIN CONVERGENCE, kutsuttakoon sitä sitten vetäytymiseksi tai supistukseksi tai miksi vain, lähtee ajatuksesta, jota jo Gazassa kokeiltiin tuhoisin seurauksin, että Israelin määriteltyä tulevat rajalinjansa, PA rakentaa omaa rauhantahtoista itsemääräämisaluettaan tai valtiotaan, joka Bushin sanoin, elää ”rauhassa ja turvallisesti rinnakkain Israelin kanssa”. Sanottakoon tähän: ”Amen, niin Herra tehköön.” Näin profeetta Jeremia sanoi Hananjalle, joka profetoi Israelin kansan palaavan Baabelista kahdessa vuodessa. (Jer28:6)

(Hanania kuoli Jeremian sanan mukaan samana vuonna, koska hän oli julistanut luopumusta Herrasta.)

IDF:n ja juutalaisten vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta muodostaa tilanteen, jossa Israelin maa kutistuu epämääräisiksi maaräiskäleiksi, joka on kaikilta osiltaan palestiinalaisten Kassam- ja Katjusha-rakettien ja muitten aseitten kantomatkan sisällä. Jerusalem, Tel Aviv, Ashkelon, Ashdod, Haifa, Hadera, Beit Shean, Beersheba, jne., tarvitsematta mennä pitemmälle Israelin maantieteessä, käytännössä koko maa. Tämä kaikki vain yhden miehen jääräpäisen päähänpinttymän seurauksena. Gazan alueelta karkotettiin noin 8000 juutalaista viime vuoden syyskesällä. Suuri osa heistä on edelleen asunnottomina ja työttöminä. Gazan operaation arvioidaan maksaneen 10 miljardia NIS. Juudean ja Samarian 85 000 asukkaan karkottaminen tulisi tämän mukaan maksamaan yli sata miljardia NIS. Mistä heille saadaan asunnot ja työpaikat? (Vertaa Jer.23:9-24; 30:1-17)

3. HALLITUSASIOITA

Hallitusneuvottelijat kiittelevät aikaansaannoksiaan, näyttäähän hallituksen runko olevan melkein kasassa. Mitä siitä, jos Shas ja Israel Beiteinu uhkaavat jäädä siitä ulos, onhan jäljellä Kadiman ja Labourin lisäksi NU/NRP, UJT, Gil Eläkeläiset, Meretz ja arabipuolueetkin, jos muuten ei saada vaadittavaa 61 kansanedustajan enemmistöä Olmertin Convergence-suunnitelman toteuttamiseksi. Ja mitä siitä, jos 27 ministeriötä tulevat vaatimaan 5 miljoonaan NIS lisälaskun kutakin ministeriä kohti 400 miljoonan NIS kokonaismenoista seuraavan neljän vuoden aikana.

Eivät kaikki sentään ole tyytyväisiä saavutettuun sopuun Labourissa ja Kadimassa. Moni mielestään oikeutettu ja arvostettu jää hallituksen ulkopuolelle. Uriel Reichman Kadimasta on yksi niistä, joka uhkaa luopua politiikasta kokonaan. Sharon lupaili hänelle opetusministeriötä, joka nyt annetaan Juli Tamirille.

Kenraali Shaul Mofaz piti puolustusta omanaan ilman kilpailua, nyt se annetaan korpraali Peretzille.

Lieberman halusi sisäisen turvallisuuden ministeriön, mutta oikeuskansleri Mazuz pitää sitä sopimattomana, koska poliisi tutkii Liebermanin korruptiosyytöksiä. Joku sanoikin sattuvasti, että näkyvin hallitus-koaliittiota yhdistävä tekijä on korruptio. JPostin pääartikkelikin totesi, että ministeripaikkojen vastuuntunnoton jakaminen on uudenlaista korruptiota, mikä pitäisi sekin saattaa poliisitutkimusten alaiseksi.

4. FATAH JA HAMAS NENÄKKÄIN

Fatahin pyssymiehet tunkivat sunnuntaina PA:n terveysministerin toimistoihin Gazan kaupungissa ja Nablusissa. Pyssymiehet sanoivat olevansa al-Aksan jäseniä ja vaativat, että joillekin heidän haavoittuneille jäsenilleen tulee antaa lupa hoidattaa haavojaan ulkomailla. Ministeriö kieltäytyi allekirjoittamasta lupaa, koska ministeriön lainopillinen komitea oli tulkinnut sellaiset luvat laittomiksi. Ministeriä uhattiin aseellisesti. Hamasin pyssymiehet ryntäsivät paikalle ja laukaustenvaihdon jälkeen saivat al-Aksan pyssymiehet ulos toimistotiloista. Kolme pyssymiestä haavoittui.

Hamasin pyssymiehet olivat sisäministeri Said Siamin perustaman uuden turvallisuusjoukon jäseniä, jotka kuuluivat Hamasin omiin pyssymiehiin ja Ezz-e-Din al-Qassamin joukkoihin.

Aiemmin Nablusissa Fatahin pyssymiehet valtasivat kaupungin virastot ja ajoivat työntekijät ulos. He uhkasivat, että virastot pysyvät suljettuina, kunnes Khaled Mashaal esittää anteeksipyynnön esittäessään halveksuvia lausuntoja Fatahista ja Mahmoud Abbasista.

Fatahin ja Hamasin pyssymiesten välisissä kahakoissa on haavoittunut kymmeniä ihmisiä.

5. TURISTIEN MÄÄRÄT KASVAVAT

Turistien määrä nousi ensimmäisellä neljänneksellä 24 % edellisen vuoden luvuista. Määrä on tasaisesti noussut jokaisena kuukautena. Maaliskuussa maahan tuli 180 700 turistia, viime vuonna 146 800.

Samaan aikaan 210 000 israelilaista matkusti ulkomaille, 8 % enemmän kuin viime vuonna.

Jerusalemissa vieraili yli puoli miljoonaa pessahin ja pääsiäisen aikaan. Suosituin paikka on Länsimuuri.

Jerusalemin hotellien tilausmäärä oli yli 80 % kapasiteetista, suurin lisäys ulkomailta.

Museoissa, joita on 37, vieraili yli 1.2 miljoonaa turistia, joissa oli pessahin aikana vapaa sisäänpääsy.

Suosituin museo oli Tel Avivin Eretz Israel Museo, jossa vieraili puoli miljoonaa ihmistä. Myös Tel Avivin taidemuseo ja Jerusalemin Israel Museo olivat suosittuja, niissä kävi kymmeniä tuhansia ihmisiä.
gavriblockMAANANTAI 24.04.06

1. OLMERT LUO PERUSTAA VETÄYTYMISELLE

Iranin viimeistellessä ensimmäistä ydinpommiaan ja kokeillessa uusia, väittämänsä mukaan huippu-nykyaikaisia ohjuksia ja muita sodankäyntivälineitä, ja Hamasin rakentaessa ja aseistaessa omaa armeijaansa Israelin sisämaahan, Israelin pääministeri valmistelee perustaa, jolla karkottaa juutalaiset asukkaat Juudean ja Samarian sisäosista. Karkotettavien määrä vaihtelee 65 000 – 85 000 välillä, tarkkaa lukua ei tunneta, koska ei tiedetä, mitä alueita Olmert aikoo tyhjentää juutalaisista. Sunnuntaina hän vihjaili puheessaan, ettei hän aio odottaa, löytyykö PA:n sisältä neuvottelukumppania, ja että ”merkit jo osoittavat, että odottelu on turhaa.” Hän käytti esimerkkinä Tel Avivin pommi-iskua, jonka pitäisi hänen mielestään saada koko maailma vakuuttuneeksi, ettei PA:n puolella ole neuvotteluhalua. Hän viittasi myös lehtiin kuten The New York Times, The Washington Post ja Guardian, jotka pääkirjoituksissaan toteavat Israelin asenteen oikeutuksen ja tunnustavat, ettei ole keskustelukumppania, mikä voi johtaa Israelin yksipuolisiin toimiin.

2. MAAN PELASTAJA VAI TUHOAJA

Olmertin johtamistavassa on havaittavissa huolestuttavia piirteitä, mitä yleinen mielipide ei näytä vielä tajunneen. Olmert on Sharonilta ominut autoritäärisen tavan tehdä päätöksiä. Tel Avivin pommi-iskun jälkeen maan turvallisuudesta vastaavat kehottivat hallitusta kiihdyttämään Islamic Jihadin ja al-Aksan terroristien jahtaamista. Olmert huitaisi heidän neuvonsa roskakoriin. Hänelle on tärkeämpää antaa ulkomaailmalle kuva ”lujatahtoisesta ja päättäväisestä, mutta rauhantahtoisesta johtajasta”.

”Jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jospa Hamas tulee mielenmuutokseen ja hillitsee pahat pojat.”

Gazan evakuoiminen on yleisesti tunnustettu täysin epäonnistuneeksi. Mitään niistä eduista, joita sillä uskottiin saavutettavan, ei ole toteutunut. PA ei pystynyt saamaan aluetta hallintaansa, päinvastoin aseelliset ryhmät toimivat siellä Afganistanin ”sotaherrojen” (warlords) käskyjen tapaan mielensä mukaan. Aseteollisuus on saanut rauhassa kehitellä entistä tehokkaampia murhavälineitä. Juutalaisten entisistä kylistä ja kaupungeista, joihin suunniteltiin uusia asuinalueita pakolaisille, on tullut terrorijärjestöjen koulutuskeskuksia, joissa opetetaan ääri-islamilaista sodankäyntiä ja ohjustenkäsittelyä.

Israelin omaksuman vetäytymispolitiikan seurauksena Gazan aluetta ja PA:ta hallitsevat nyt Hamasin terroristit, jotka kieltäytyvät tunnustamasta Israelia ja joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen.

Koska Sharon vannoi, ettei IDF enää mene Gazan alueelle, IDF ei voi asialle mitään. Se voi Kassam- ja Grad-tulituksen alla vain pyrkiä selviytymään siviilien tavoin, ilman suojaa ja pakopaikkaa. IDF:n tykistön ja ohjusten vastatuli ohjataan ulkomaailman negatiivisen reaktion pelossa Gazan tyhjille hiekkadyyneille.

OLMERTIN CONVERGENCE, kutsuttakoon sitä sitten vetäytymiseksi tai supistukseksi tai miksi vain, lähtee ajatuksesta, jota jo Gazassa kokeiltiin tuhoisin seurauksin, että Israelin määriteltyä tulevat rajalinjansa, PA rakentaa omaa rauhantahtoista itsemääräämisaluettaan tai valtiotaan, joka Bushin sanoin, elää ”rauhassa ja turvallisesti rinnakkain Israelin kanssa”. Sanottakoon tähän: ”Amen, niin Herra tehköön.” Näin profeetta Jeremia sanoi Hananjalle, joka profetoi Israelin kansan palaavan Baabelista kahdessa vuodessa. (Jer28:6)

(Hanania kuoli Jeremian sanan mukaan samana vuonna, koska hän oli julistanut luopumusta Herrasta.)

IDF:n ja juutalaisten vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta muodostaa tilanteen, jossa Israelin maa kutistuu epämääräisiksi maaräiskäleiksi, joka on kaikilta osiltaan palestiinalaisten Kassam- ja Katjusha-rakettien ja muitten aseitten kantomatkan sisällä. Jerusalem, Tel Aviv, Ashkelon, Ashdod, Haifa, Hadera, Beit Shean, Beersheba, jne., tarvitsematta mennä pitemmälle Israelin maantieteessä, käytännössä koko maa. Tämä kaikki vain yhden miehen jääräpäisen päähänpinttymän seurauksena. Gazan alueelta karkotettiin noin 8000 juutalaista viime vuoden syyskesällä. Suuri osa heistä on edelleen asunnottomina ja työttöminä. Gazan operaation arvioidaan maksaneen 10 miljardia NIS. Juudean ja Samarian 85 000 asukkaan karkottaminen tulisi tämän mukaan maksamaan yli sata miljardia NIS. Mistä heille saadaan asunnot ja työpaikat? (Vertaa Jer.23:9-24; 30:1-17)

3. HALLITUSASIOITA

Hallitusneuvottelijat kiittelevät aikaansaannoksiaan, näyttäähän hallituksen runko olevan melkein kasassa. Mitä siitä, jos Shas ja Israel Beiteinu uhkaavat jäädä siitä ulos, onhan jäljellä Kadiman ja Labourin lisäksi NU/NRP, UJT, Gil Eläkeläiset, Meretz ja arabipuolueetkin, jos muuten ei saada vaadittavaa 61 kansanedustajan enemmistöä Olmertin Convergence-suunnitelman toteuttamiseksi. Ja mitä siitä, jos 27 ministeriötä tulevat vaatimaan 5 miljoonaan NIS lisälaskun kutakin ministeriä kohti 400 miljoonan NIS kokonaismenoista seuraavan neljän vuoden aikana.

Eivät kaikki sentään ole tyytyväisiä saavutettuun sopuun Labourissa ja Kadimassa. Moni mielestään oikeutettu ja arvostettu jää hallituksen ulkopuolelle. Uriel Reichman Kadimasta on yksi niistä, joka uhkaa luopua politiikasta kokonaan. Sharon lupaili hänelle opetusministeriötä, joka nyt annetaan Juli Tamirille.

Kenraali Shaul Mofaz piti puolustusta omanaan ilman kilpailua, nyt se annetaan korpraali Peretzille.

Lieberman halusi sisäisen turvallisuuden ministeriön, mutta oikeuskansleri Mazuz pitää sitä sopimattomana, koska poliisi tutkii Liebermanin korruptiosyytöksiä. Joku sanoikin sattuvasti, että näkyvin hallitus-koaliittiota yhdistävä tekijä on korruptio. JPostin pääartikkelikin totesi, että ministeripaikkojen vastuuntunnoton jakaminen on uudenlaista korruptiota, mikä pitäisi sekin saattaa poliisitutkimusten alaiseksi.

4. FATAH JA HAMAS NENÄKKÄIN

Fatahin pyssymiehet tunkivat sunnuntaina PA:n terveysministerin toimistoihin Gazan kaupungissa ja Nablusissa. Pyssymiehet sanoivat olevansa al-Aksan jäseniä ja vaativat, että joillekin heidän haavoittuneille jäsenilleen tulee antaa lupa hoidattaa haavojaan ulkomailla. Ministeriö kieltäytyi allekirjoittamasta lupaa, koska ministeriön lainopillinen komitea oli tulkinnut sellaiset luvat laittomiksi. Ministeriä uhattiin aseellisesti. Hamasin pyssymiehet ryntäsivät paikalle ja laukaustenvaihdon jälkeen saivat al-Aksan pyssymiehet ulos toimistotiloista. Kolme pyssymiestä haavoittui.

Hamasin pyssymiehet olivat sisäministeri Said Siamin perustaman uuden turvallisuusjoukon jäseniä, jotka kuuluivat Hamasin omiin pyssymiehiin ja Ezz-e-Din al-Qassamin joukkoihin.

Aiemmin Nablusissa Fatahin pyssymiehet valtasivat kaupungin virastot ja ajoivat työntekijät ulos. He uhkasivat, että virastot pysyvät suljettuina, kunnes Khaled Mashaal esittää anteeksipyynnön esittäessään halveksuvia lausuntoja Fatahista ja Mahmoud Abbasista.

Fatahin ja Hamasin pyssymiesten välisissä kahakoissa on haavoittunut kymmeniä ihmisiä.

5. TURISTIEN MÄÄRÄT KASVAVAT

Turistien määrä nousi ensimmäisellä neljänneksellä 24 % edellisen vuoden luvuista. Määrä on tasaisesti noussut jokaisena kuukautena. Maaliskuussa maahan tuli 180 700 turistia, viime vuonna 146 800.

Samaan aikaan 210 000 israelilaista matkusti ulkomaille, 8 % enemmän kuin viime vuonna.

Jerusalemissa vieraili yli puoli miljoonaa pessahin ja pääsiäisen aikaan. Suosituin paikka on Länsimuuri.

Jerusalemin hotellien tilausmäärä oli yli 80 % kapasiteetista, suurin lisäys ulkomailta.

Museoissa, joita on 37, vieraili yli 1.2 miljoonaa turistia, joissa oli pessahin aikana vapaa sisäänpääsy.

Suosituin museo oli Tel Avivin Eretz Israel Museo, jossa vieraili puoli miljoonaa ihmistä. Myös Tel Avivin taidemuseo ja Jerusalemin Israel Museo olivat suosittuja, niissä kävi kymmeniä tuhansia ihmisiä.
gavriblockMAANANTAI 24.04.06

1. OLMERT LUO PERUSTAA VETÄYTYMISELLE

Iranin viimeistellessä ensimmäistä ydinpommiaan ja kokeillessa uusia, väittämänsä mukaan huippu-nykyaikaisia ohjuksia ja muita sodankäyntivälineitä, ja Hamasin rakentaessa ja aseistaessa omaa armeijaansa Israelin sisämaahan, Israelin pääministeri valmistelee perustaa, jolla karkottaa juutalaiset asukkaat Juudean ja Samarian sisäosista. Karkotettavien määrä vaihtelee 65 000 – 85 000 välillä, tarkkaa lukua ei tunneta, koska ei tiedetä, mitä alueita Olmert aikoo tyhjentää juutalaisista. Sunnuntaina hän vihjaili puheessaan, ettei hän aio odottaa, löytyykö PA:n sisältä neuvottelukumppania, ja että ”merkit jo osoittavat, että odottelu on turhaa.” Hän käytti esimerkkinä Tel Avivin pommi-iskua, jonka pitäisi hänen mielestään saada koko maailma vakuuttuneeksi, ettei PA:n puolella ole neuvotteluhalua. Hän viittasi myös lehtiin kuten The New York Times, The Washington Post ja Guardian, jotka pääkirjoituksissaan toteavat Israelin asenteen oikeutuksen ja tunnustavat, ettei ole keskustelukumppania, mikä voi johtaa Israelin yksipuolisiin toimiin.

2. MAAN PELASTAJA VAI TUHOAJA

Olmertin johtamistavassa on havaittavissa huolestuttavia piirteitä, mitä yleinen mielipide ei näytä vielä tajunneen. Olmert on Sharonilta ominut autoritäärisen tavan tehdä päätöksiä. Tel Avivin pommi-iskun jälkeen maan turvallisuudesta vastaavat kehottivat hallitusta kiihdyttämään Islamic Jihadin ja al-Aksan terroristien jahtaamista. Olmert huitaisi heidän neuvonsa roskakoriin. Hänelle on tärkeämpää antaa ulkomaailmalle kuva ”lujatahtoisesta ja päättäväisestä, mutta rauhantahtoisesta johtajasta”.

”Jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jospa Hamas tulee mielenmuutokseen ja hillitsee pahat pojat.”

Gazan evakuoiminen on yleisesti tunnustettu täysin epäonnistuneeksi. Mitään niistä eduista, joita sillä uskottiin saavutettavan, ei ole toteutunut. PA ei pystynyt saamaan aluetta hallintaansa, päinvastoin aseelliset ryhmät toimivat siellä Afganistanin ”sotaherrojen” (warlords) käskyjen tapaan mielensä mukaan. Aseteollisuus on saanut rauhassa kehitellä entistä tehokkaampia murhavälineitä. Juutalaisten entisistä kylistä ja kaupungeista, joihin suunniteltiin uusia asuinalueita pakolaisille, on tullut terrorijärjestöjen koulutuskeskuksia, joissa opetetaan ääri-islamilaista sodankäyntiä ja ohjustenkäsittelyä.

Israelin omaksuman vetäytymispolitiikan seurauksena Gazan aluetta ja PA:ta hallitsevat nyt Hamasin terroristit, jotka kieltäytyvät tunnustamasta Israelia ja joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen.

Koska Sharon vannoi, ettei IDF enää mene Gazan alueelle, IDF ei voi asialle mitään. Se voi Kassam- ja Grad-tulituksen alla vain pyrkiä selviytymään siviilien tavoin, ilman suojaa ja pakopaikkaa. IDF:n tykistön ja ohjusten vastatuli ohjataan ulkomaailman negatiivisen reaktion pelossa Gazan tyhjille hiekkadyyneille.

OLMERTIN CONVERGENCE, kutsuttakoon sitä sitten vetäytymiseksi tai supistukseksi tai miksi vain, lähtee ajatuksesta, jota jo Gazassa kokeiltiin tuhoisin seurauksin, että Israelin määriteltyä tulevat rajalinjansa, PA rakentaa omaa rauhantahtoista itsemääräämisaluettaan tai valtiotaan, joka Bushin sanoin, elää ”rauhassa ja turvallisesti rinnakkain Israelin kanssa”. Sanottakoon tähän: ”Amen, niin Herra tehköön.” Näin profeetta Jeremia sanoi Hananjalle, joka profetoi Israelin kansan palaavan Baabelista kahdessa vuodessa. (Jer28:6)

(Hanania kuoli Jeremian sanan mukaan samana vuonna, koska hän oli julistanut luopumusta Herrasta.)

IDF:n ja juutalaisten vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta muodostaa tilanteen, jossa Israelin maa kutistuu epämääräisiksi maaräiskäleiksi, joka on kaikilta osiltaan palestiinalaisten Kassam- ja Katjusha-rakettien ja muitten aseitten kantomatkan sisällä. Jerusalem, Tel Aviv, Ashkelon, Ashdod, Haifa, Hadera, Beit Shean, Beersheba, jne., tarvitsematta mennä pitemmälle Israelin maantieteessä, käytännössä koko maa. Tämä kaikki vain yhden miehen jääräpäisen päähänpinttymän seurauksena. Gazan alueelta karkotettiin noin 8000 juutalaista viime vuoden syyskesällä. Suuri osa heistä on edelleen asunnottomina ja työttöminä. Gazan operaation arvioidaan maksaneen 10 miljardia NIS. Juudean ja Samarian 85 000 asukkaan karkottaminen tulisi tämän mukaan maksamaan yli sata miljardia NIS. Mistä heille saadaan asunnot ja työpaikat? (Vertaa Jer.23:9-24; 30:1-17)

3. HALLITUSASIOITA

Hallitusneuvottelijat kiittelevät aikaansaannoksiaan, näyttäähän hallituksen runko olevan melkein kasassa. Mitä siitä, jos Shas ja Israel Beiteinu uhkaavat jäädä siitä ulos, onhan jäljellä Kadiman ja Labourin lisäksi NU/NRP, UJT, Gil Eläkeläiset, Meretz ja arabipuolueetkin, jos muuten ei saada vaadittavaa 61 kansanedustajan enemmistöä Olmertin Convergence-suunnitelman toteuttamiseksi. Ja mitä siitä, jos 27 ministeriötä tulevat vaatimaan 5 miljoonaan NIS lisälaskun kutakin ministeriä kohti 400 miljoonan NIS kokonaismenoista seuraavan neljän vuoden aikana.

Eivät kaikki sentään ole tyytyväisiä saavutettuun sopuun Labourissa ja Kadimassa. Moni mielestään oikeutettu ja arvostettu jää hallituksen ulkopuolelle. Uriel Reichman Kadimasta on yksi niistä, joka uhkaa luopua politiikasta kokonaan. Sharon lupaili hänelle opetusministeriötä, joka nyt annetaan Juli Tamirille.

Kenraali Shaul Mofaz piti puolustusta omanaan ilman kilpailua, nyt se annetaan korpraali Peretzille.

Lieberman halusi sisäisen turvallisuuden ministeriön, mutta oikeuskansleri Mazuz pitää sitä sopimattomana, koska poliisi tutkii Liebermanin korruptiosyytöksiä. Joku sanoikin sattuvasti, että näkyvin hallitus-koaliittiota yhdistävä tekijä on korruptio. JPostin pääartikkelikin totesi, että ministeripaikkojen vastuuntunnoton jakaminen on uudenlaista korruptiota, mikä pitäisi sekin saattaa poliisitutkimusten alaiseksi.

4. FATAH JA HAMAS NENÄKKÄIN

Fatahin pyssymiehet tunkivat sunnuntaina PA:n terveysministerin toimistoihin Gazan kaupungissa ja Nablusissa. Pyssymiehet sanoivat olevansa al-Aksan jäseniä ja vaativat, että joillekin heidän haavoittuneille jäsenilleen tulee antaa lupa hoidattaa haavojaan ulkomailla. Ministeriö kieltäytyi allekirjoittamasta lupaa, koska ministeriön lainopillinen komitea oli tulkinnut sellaiset luvat laittomiksi. Ministeriä uhattiin aseellisesti. Hamasin pyssymiehet ryntäsivät paikalle ja laukaustenvaihdon jälkeen saivat al-Aksan pyssymiehet ulos toimistotiloista. Kolme pyssymiestä haavoittui.

Hamasin pyssymiehet olivat sisäministeri Said Siamin perustaman uuden turvallisuusjoukon jäseniä, jotka kuuluivat Hamasin omiin pyssymiehiin ja Ezz-e-Din al-Qassamin joukkoihin.

Aiemmin Nablusissa Fatahin pyssymiehet valtasivat kaupungin virastot ja ajoivat työntekijät ulos. He uhkasivat, että virastot pysyvät suljettuina, kunnes Khaled Mashaal esittää anteeksipyynnön esittäessään halveksuvia lausuntoja Fatahista ja Mahmoud Abbasista.

Fatahin ja Hamasin pyssymiesten välisissä kahakoissa on haavoittunut kymmeniä ihmisiä.

5. TURISTIEN MÄÄRÄT KASVAVAT

Turistien määrä nousi ensimmäisellä neljänneksellä 24 % edellisen vuoden luvuista. Määrä on tasaisesti noussut jokaisena kuukautena. Maaliskuussa maahan tuli 180 700 turistia, viime vuonna 146 800.

Samaan aikaan 210 000 israelilaista matkusti ulkomaille, 8 % enemmän kuin viime vuonna.

Jerusalemissa vieraili yli puoli miljoonaa pessahin ja pääsiäisen aikaan. Suosituin paikka on Länsimuuri.

Jerusalemin hotellien tilausmäärä oli yli 80 % kapasiteetista, suurin lisäys ulkomailta.

Museoissa, joita on 37, vieraili yli 1.2 miljoonaa turistia, joissa oli pessahin aikana vapaa sisäänpääsy.

Suosituin museo oli Tel Avivin Eretz Israel Museo, jossa vieraili puoli miljoonaa ihmistä. Myös Tel Avivin taidemuseo ja Jerusalemin Israel Museo olivat suosittuja, niissä kävi kymmeniä tuhansia ihmisiä.
gavriblockMAANANTAI 24.04.06

1. OLMERT LUO PERUSTAA VETÄYTYMISELLE

Iranin viimeistellessä ensimmäistä ydinpommiaan ja kokeillessa uusia, väittämänsä mukaan huippu-nykyaikaisia ohjuksia ja muita sodankäyntivälineitä, ja Hamasin rakentaessa ja aseistaessa omaa armeijaansa Israelin sisämaahan, Israelin pääministeri valmistelee perustaa, jolla karkottaa juutalaiset asukkaat Juudean ja Samarian sisäosista. Karkotettavien määrä vaihtelee 65 000 – 85 000 välillä, tarkkaa lukua ei tunneta, koska ei tiedetä, mitä alueita Olmert aikoo tyhjentää juutalaisista. Sunnuntaina hän vihjaili puheessaan, ettei hän aio odottaa, löytyykö PA:n sisältä neuvottelukumppania, ja että ”merkit jo osoittavat, että odottelu on turhaa.” Hän käytti esimerkkinä Tel Avivin pommi-iskua, jonka pitäisi hänen mielestään saada koko maailma vakuuttuneeksi, ettei PA:n puolella ole neuvotteluhalua. Hän viittasi myös lehtiin kuten The New York Times, The Washington Post ja Guardian, jotka pääkirjoituksissaan toteavat Israelin asenteen oikeutuksen ja tunnustavat, ettei ole keskustelukumppania, mikä voi johtaa Israelin yksipuolisiin toimiin.

2. MAAN PELASTAJA VAI TUHOAJA

Olmertin johtamistavassa on havaittavissa huolestuttavia piirteitä, mitä yleinen mielipide ei näytä vielä tajunneen. Olmert on Sharonilta ominut autoritäärisen tavan tehdä päätöksiä. Tel Avivin pommi-iskun jälkeen maan turvallisuudesta vastaavat kehottivat hallitusta kiihdyttämään Islamic Jihadin ja al-Aksan terroristien jahtaamista. Olmert huitaisi heidän neuvonsa roskakoriin. Hänelle on tärkeämpää antaa ulkomaailmalle kuva ”lujatahtoisesta ja päättäväisestä, mutta rauhantahtoisesta johtajasta”.

”Jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jospa Hamas tulee mielenmuutokseen ja hillitsee pahat pojat.”

Gazan evakuoiminen on yleisesti tunnustettu täysin epäonnistuneeksi. Mitään niistä eduista, joita sillä uskottiin saavutettavan, ei ole toteutunut. PA ei pystynyt saamaan aluetta hallintaansa, päinvastoin aseelliset ryhmät toimivat siellä Afganistanin ”sotaherrojen” (warlords) käskyjen tapaan mielensä mukaan. Aseteollisuus on saanut rauhassa kehitellä entistä tehokkaampia murhavälineitä. Juutalaisten entisistä kylistä ja kaupungeista, joihin suunniteltiin uusia asuinalueita pakolaisille, on tullut terrorijärjestöjen koulutuskeskuksia, joissa opetetaan ääri-islamilaista sodankäyntiä ja ohjustenkäsittelyä.

Israelin omaksuman vetäytymispolitiikan seurauksena Gazan aluetta ja PA:ta hallitsevat nyt Hamasin terroristit, jotka kieltäytyvät tunnustamasta Israelia ja joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen.

Koska Sharon vannoi, ettei IDF enää mene Gazan alueelle, IDF ei voi asialle mitään. Se voi Kassam- ja Grad-tulituksen alla vain pyrkiä selviytymään siviilien tavoin, ilman suojaa ja pakopaikkaa. IDF:n tykistön ja ohjusten vastatuli ohjataan ulkomaailman negatiivisen reaktion pelossa Gazan tyhjille hiekkadyyneille.

OLMERTIN CONVERGENCE, kutsuttakoon sitä sitten vetäytymiseksi tai supistukseksi tai miksi vain, lähtee ajatuksesta, jota jo Gazassa kokeiltiin tuhoisin seurauksin, että Israelin määriteltyä tulevat rajalinjansa, PA rakentaa omaa rauhantahtoista itsemääräämisaluettaan tai valtiotaan, joka Bushin sanoin, elää ”rauhassa ja turvallisesti rinnakkain Israelin kanssa”. Sanottakoon tähän: ”Amen, niin Herra tehköön.” Näin profeetta Jeremia sanoi Hananjalle, joka profetoi Israelin kansan palaavan Baabelista kahdessa vuodessa. (Jer28:6)

(Hanania kuoli Jeremian sanan mukaan samana vuonna, koska hän oli julistanut luopumusta Herrasta.)

IDF:n ja juutalaisten vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta muodostaa tilanteen, jossa Israelin maa kutistuu epämääräisiksi maaräiskäleiksi, joka on kaikilta osiltaan palestiinalaisten Kassam- ja Katjusha-rakettien ja muitten aseitten kantomatkan sisällä. Jerusalem, Tel Aviv, Ashkelon, Ashdod, Haifa, Hadera, Beit Shean, Beersheba, jne., tarvitsematta mennä pitemmälle Israelin maantieteessä, käytännössä koko maa. Tämä kaikki vain yhden miehen jääräpäisen päähänpinttymän seurauksena. Gazan alueelta karkotettiin noin 8000 juutalaista viime vuoden syyskesällä. Suuri osa heistä on edelleen asunnottomina ja työttöminä. Gazan operaation arvioidaan maksaneen 10 miljardia NIS. Juudean ja Samarian 85 000 asukkaan karkottaminen tulisi tämän mukaan maksamaan yli sata miljardia NIS. Mistä heille saadaan asunnot ja työpaikat? (Vertaa Jer.23:9-24; 30:1-17)

3. HALLITUSASIOITA

Hallitusneuvottelijat kiittelevät aikaansaannoksiaan, näyttäähän hallituksen runko olevan melkein kasassa. Mitä siitä, jos Shas ja Israel Beiteinu uhkaavat jäädä siitä ulos, onhan jäljellä Kadiman ja Labourin lisäksi NU/NRP, UJT, Gil Eläkeläiset, Meretz ja arabipuolueetkin, jos muuten ei saada vaadittavaa 61 kansanedustajan enemmistöä Olmertin Convergence-suunnitelman toteuttamiseksi. Ja mitä siitä, jos 27 ministeriötä tulevat vaatimaan 5 miljoonaan NIS lisälaskun kutakin ministeriä kohti 400 miljoonan NIS kokonaismenoista seuraavan neljän vuoden aikana.

Eivät kaikki sentään ole tyytyväisiä saavutettuun sopuun Labourissa ja Kadimassa. Moni mielestään oikeutettu ja arvostettu jää hallituksen ulkopuolelle. Uriel Reichman Kadimasta on yksi niistä, joka uhkaa luopua politiikasta kokonaan. Sharon lupaili hänelle opetusministeriötä, joka nyt annetaan Juli Tamirille.

Kenraali Shaul Mofaz piti puolustusta omanaan ilman kilpailua, nyt se annetaan korpraali Peretzille.

Lieberman halusi sisäisen turvallisuuden ministeriön, mutta oikeuskansleri Mazuz pitää sitä sopimattomana, koska poliisi tutkii Liebermanin korruptiosyytöksiä. Joku sanoikin sattuvasti, että näkyvin hallitus-koaliittiota yhdistävä tekijä on korruptio. JPostin pääartikkelikin totesi, että ministeripaikkojen vastuuntunnoton jakaminen on uudenlaista korruptiota, mikä pitäisi sekin saattaa poliisitutkimusten alaiseksi.

4. FATAH JA HAMAS NENÄKKÄIN

Fatahin pyssymiehet tunkivat sunnuntaina PA:n terveysministerin toimistoihin Gazan kaupungissa ja Nablusissa. Pyssymiehet sanoivat olevansa al-Aksan jäseniä ja vaativat, että joillekin heidän haavoittuneille jäsenilleen tulee antaa lupa hoidattaa haavojaan ulkomailla. Ministeriö kieltäytyi allekirjoittamasta lupaa, koska ministeriön lainopillinen komitea oli tulkinnut sellaiset luvat laittomiksi. Ministeriä uhattiin aseellisesti. Hamasin pyssymiehet ryntäsivät paikalle ja laukaustenvaihdon jälkeen saivat al-Aksan pyssymiehet ulos toimistotiloista. Kolme pyssymiestä haavoittui.

Hamasin pyssymiehet olivat sisäministeri Said Siamin perustaman uuden turvallisuusjoukon jäseniä, jotka kuuluivat Hamasin omiin pyssymiehiin ja Ezz-e-Din al-Qassamin joukkoihin.

Aiemmin Nablusissa Fatahin pyssymiehet valtasivat kaupungin virastot ja ajoivat työntekijät ulos. He uhkasivat, että virastot pysyvät suljettuina, kunnes Khaled Mashaal esittää anteeksipyynnön esittäessään halveksuvia lausuntoja Fatahista ja Mahmoud Abbasista.

Fatahin ja Hamasin pyssymiesten välisissä kahakoissa on haavoittunut kymmeniä ihmisiä.

5. TURISTIEN MÄÄRÄT KASVAVAT

Turistien määrä nousi ensimmäisellä neljänneksellä 24 % edellisen vuoden luvuista. Määrä on tasaisesti noussut jokaisena kuukautena. Maaliskuussa maahan tuli 180 700 turistia, viime vuonna 146 800.

Samaan aikaan 210 000 israelilaista matkusti ulkomaille, 8 % enemmän kuin viime vuonna.

Jerusalemissa vieraili yli puoli miljoonaa pessahin ja pääsiäisen aikaan. Suosituin paikka on Länsimuuri.

Jerusalemin hotellien tilausmäärä oli yli 80 % kapasiteetista, suurin lisäys ulkomailta.

Museoissa, joita on 37, vieraili yli 1.2 miljoonaa turistia, joissa oli pessahin aikana vapaa sisäänpääsy.

Suosituin museo oli Tel Avivin Eretz Israel Museo, jossa vieraili puoli miljoonaa ihmistä. Myös Tel Avivin taidemuseo ja Jerusalemin Israel Museo olivat suosittuja, niissä kävi kymmeniä tuhansia ihmisiä.
gavriblockMAANANTAI 24.04.06

1. OLMERT LUO PERUSTAA VETÄYTYMISELLE

Iranin viimeistellessä ensimmäistä ydinpommiaan ja kokeillessa uusia, väittämänsä mukaan huippu-nykyaikaisia ohjuksia ja muita sodankäyntivälineitä, ja Hamasin rakentaessa ja aseistaessa omaa armeijaansa Israelin sisämaahan, Israelin pääministeri valmistelee perustaa, jolla karkottaa juutalaiset asukkaat Juudean ja Samarian sisäosista. Karkotettavien määrä vaihtelee 65 000 – 85 000 välillä, tarkkaa lukua ei tunneta, koska ei tiedetä, mitä alueita Olmert aikoo tyhjentää juutalaisista. Sunnuntaina hän vihjaili puheessaan, ettei hän aio odottaa, löytyykö PA:n sisältä neuvottelukumppania, ja että ”merkit jo osoittavat, että odottelu on turhaa.” Hän käytti esimerkkinä Tel Avivin pommi-iskua, jonka pitäisi hänen mielestään saada koko maailma vakuuttuneeksi, ettei PA:n puolella ole neuvotteluhalua. Hän viittasi myös lehtiin kuten The New York Times, The Washington Post ja Guardian, jotka pääkirjoituksissaan toteavat Israelin asenteen oikeutuksen ja tunnustavat, ettei ole keskustelukumppania, mikä voi johtaa Israelin yksipuolisiin toimiin.

2. MAAN PELASTAJA VAI TUHOAJA

Olmertin johtamistavassa on havaittavissa huolestuttavia piirteitä, mitä yleinen mielipide ei näytä vielä tajunneen. Olmert on Sharonilta ominut autoritäärisen tavan tehdä päätöksiä. Tel Avivin pommi-iskun jälkeen maan turvallisuudesta vastaavat kehottivat hallitusta kiihdyttämään Islamic Jihadin ja al-Aksan terroristien jahtaamista. Olmert huitaisi heidän neuvonsa roskakoriin. Hänelle on tärkeämpää antaa ulkomaailmalle kuva ”lujatahtoisesta ja päättäväisestä, mutta rauhantahtoisesta johtajasta”.

”Jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jospa Hamas tulee mielenmuutokseen ja hillitsee pahat pojat.”

Gazan evakuoiminen on yleisesti tunnustettu täysin epäonnistuneeksi. Mitään niistä eduista, joita sillä uskottiin saavutettavan, ei ole toteutunut. PA ei pystynyt saamaan aluetta hallintaansa, päinvastoin aseelliset ryhmät toimivat siellä Afganistanin ”sotaherrojen” (warlords) käskyjen tapaan mielensä mukaan. Aseteollisuus on saanut rauhassa kehitellä entistä tehokkaampia murhavälineitä. Juutalaisten entisistä kylistä ja kaupungeista, joihin suunniteltiin uusia asuinalueita pakolaisille, on tullut terrorijärjestöjen koulutuskeskuksia, joissa opetetaan ääri-islamilaista sodankäyntiä ja ohjustenkäsittelyä.

Israelin omaksuman vetäytymispolitiikan seurauksena Gazan aluetta ja PA:ta hallitsevat nyt Hamasin terroristit, jotka kieltäytyvät tunnustamasta Israelia ja joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen.

Koska Sharon vannoi, ettei IDF enää mene Gazan alueelle, IDF ei voi asialle mitään. Se voi Kassam- ja Grad-tulituksen alla vain pyrkiä selviytymään siviilien tavoin, ilman suojaa ja pakopaikkaa. IDF:n tykistön ja ohjusten vastatuli ohjataan ulkomaailman negatiivisen reaktion pelossa Gazan tyhjille hiekkadyyneille.

OLMERTIN CONVERGENCE, kutsuttakoon sitä sitten vetäytymiseksi tai supistukseksi tai miksi vain, lähtee ajatuksesta, jota jo Gazassa kokeiltiin tuhoisin seurauksin, että Israelin määriteltyä tulevat rajalinjansa, PA rakentaa omaa rauhantahtoista itsemääräämisaluettaan tai valtiotaan, joka Bushin sanoin, elää ”rauhassa ja turvallisesti rinnakkain Israelin kanssa”. Sanottakoon tähän: ”Amen, niin Herra tehköön.” Näin profeetta Jeremia sanoi Hananjalle, joka profetoi Israelin kansan palaavan Baabelista kahdessa vuodessa. (Jer28:6)

(Hanania kuoli Jeremian sanan mukaan samana vuonna, koska hän oli julistanut luopumusta Herrasta.)

IDF:n ja juutalaisten vetäytyminen Juudeasta ja Samariasta muodostaa tilanteen, jossa Israelin maa kutistuu epämääräisiksi maaräiskäleiksi, joka on kaikilta osiltaan palestiinalaisten Kassam- ja Katjusha-rakettien ja muitten aseitten kantomatkan sisällä. Jerusalem, Tel Aviv, Ashkelon, Ashdod, Haifa, Hadera, Beit Shean, Beersheba, jne., tarvitsematta mennä pitemmälle Israelin maantieteessä, käytännössä koko maa. Tämä kaikki vain yhden miehen jääräpäisen päähänpinttymän seurauksena. Gazan alueelta karkotettiin noin 8000 juutalaista viime vuoden syyskesällä. Suuri osa heistä on edelleen asunnottomina ja työttöminä. Gazan operaation arvioidaan maksaneen 10 miljardia NIS. Juudean ja Samarian 85 000 asukkaan karkottaminen tulisi tämän mukaan maksamaan yli sata miljardia NIS. Mistä heille saadaan asunnot ja työpaikat? (Vertaa Jer.23:9-24; 30:1-17)

3. HALLITUSASIOITA

Hallitusneuvottelijat kiittelevät aikaansaannoksiaan, näyttäähän hallituksen runko olevan melkein kasassa. Mitä siitä, jos Shas ja Israel Beiteinu uhkaavat jäädä siitä ulos, onhan jäljellä Kadiman ja Labourin lisäksi NU/NRP, UJT, Gil Eläkeläiset, Meretz ja arabipuolueetkin, jos muuten ei saada vaadittavaa 61 kansanedustajan enemmistöä Olmertin Convergence-suunnitelman toteuttamiseksi. Ja mitä siitä, jos 27 ministeriötä tulevat vaatimaan 5 miljoonaan NIS lisälaskun kutakin ministeriä kohti 400 miljoonan NIS kokonaismenoista seuraavan neljän vuoden aikana.

Eivät kaikki sentään ole tyytyväisiä saavutettuun sopuun Labourissa ja Kadimassa. Moni mielestään oikeutettu ja arvostettu jää hallituksen ulkopuolelle. Uriel Reichman Kadimasta on yksi niistä, joka uhkaa luopua politiikasta kokonaan. Sharon lupaili hänelle opetusministeriötä, joka nyt annetaan Juli Tamirille.

Kenraali Shaul Mofaz piti puolustusta omanaan ilman kilpailua, nyt se annetaan korpraali Peretzille.

Lieberman halusi sisäisen turvallisuuden ministeriön, mutta oikeuskansleri Mazuz pitää sitä sopimattomana, koska poliisi tutkii Liebermanin korruptiosyytöksiä. Joku sanoikin sattuvasti, että näkyvin hallitus-koaliittiota yhdistävä tekijä on korruptio. JPostin pääartikkelikin totesi, että ministeripaikkojen vastuuntunnoton jakaminen on uudenlaista korruptiota, mikä pitäisi sekin saattaa poliisitutkimusten alaiseksi.

4. FATAH JA HAMAS NENÄKKÄIN

Fatahin pyssymiehet tunkivat sunnuntaina PA:n terveysministerin toimistoihin Gazan kaupungissa ja Nablusissa. Pyssymiehet sanoivat olevansa al-Aksan jäseniä ja vaativat, että joillekin heidän haavoittuneille jäsenilleen tulee antaa lupa hoidattaa haavojaan ulkomailla. Ministeriö kieltäytyi allekirjoittamasta lupaa, koska ministeriön lainopillinen komitea oli tulkinnut sellaiset luvat laittomiksi. Ministeriä uhattiin aseellisesti. Hamasin pyssymiehet ryntäsivät paikalle ja laukaustenvaihdon jälkeen saivat al-Aksan pyssymiehet ulos toimistotiloista. Kolme pyssymiestä haavoittui.

Hamasin pyssymiehet olivat sisäministeri Said Siamin perustaman uuden turvallisuusjoukon jäseniä, jotka kuuluivat Hamasin omiin pyssymiehiin ja Ezz-e-Din al-Qassamin joukkoihin.

Aiemmin Nablusissa Fatahin pyssymiehet valtasivat kaupungin virastot ja ajoivat työntekijät ulos. He uhkasivat, että virastot pysyvät suljettuina, kunnes Khaled Mashaal esittää anteeksipyynnön esittäessään halveksuvia lausuntoja Fatahista ja Mahmoud Abbasista.

Fatahin ja Hamasin pyssymiesten välisissä kahakoissa on haavoittunut kymmeniä ihmisiä.

5. TURISTIEN MÄÄRÄT KASVAVAT

Turistien määrä nousi ensimmäisellä neljänneksellä 24 % edellisen vuoden luvuista. Määrä on tasaisesti noussut jokaisena kuukautena. Maaliskuussa maahan tuli 180 700 turistia, viime vuonna 146 800.

Samaan aikaan 210 000 israelilaista matkusti ulkomaille, 8 % enemmän kuin viime vuonna.

Jerusalemissa vieraili yli puoli miljoonaa pessahin ja pääsiäisen aikaan. Suosituin paikka on Länsimuuri.

Jerusalemin hotellien tilausmäärä oli yli 80 % kapasiteetista, suurin lisäys ulkomailta.

Museoissa, joita on 37, vieraili yli 1.2 miljoonaa turistia, joissa oli pessahin aikana vapaa sisäänpääsy.

Suosituin museo oli Tel Avivin Eretz Israel Museo, jossa vieraili puoli miljoonaa ihmistä. Myös Tel Avivin taidemuseo ja Jerusalemin Israel Museo olivat suosittuja, niissä kävi kymmeniä tuhansia ihmisiä.