Friday, March 15, 2013

PERJANTAI 15.03.13


PERJANTAI 15.03.13

1. HALLITUSPUOLUEIDEN neuvottelutiimit kokoontuivat vielä kerran torstai-iltana tasoittamaan viimeiset kurtut hallitussopimuksesta Likutenun, Yesh Atidin ja Bait Jehudin kesken, joka oli tarkoitus allekirjoittaa torstaina. Tämä viimeinen kupru syntyi ilmeisesti siitä, että Netanyahu ilmoitti, ettei hän hyväksy apulaisministereitä, joista Lapidille ja Bennettille luvatut varapääministerin tittelit olivat vaikeimmat Bibille niellä nikottelematta. Pahat kielet lauloivat eilen, että se oli Sara Netanyahu, joka nosti metakan saatuaan tietää vara-pääministerien nimityksistä. Tämä Sara-tyttö näyttää olevan sen verran tomera vaimo-ihminen, että hänen edessään jopa hallitukset vapisevat, jos lienee totta. Likudin neuvottelu-tiimin puheenjohtaja asianajaja David Shimron kielsi huhujen todellisuuden.

Bennett totesi, että kaikki epäselvät kysymykset tulee selvittää ennen sunnuntaiksi sovittua allekirjoitusta. Kysymys Tzipi Livnin valtuuksista rauhankeskusteluissa on edelleen avoin. Likudin kansan-edustaja, energia- ja vesiministeriksi valittu, Gilad Erdan sanoo, ettei hän hyväksy nimitystä, ellei siihen liitetä ympäristönsuojeluministerin tehtäviä.
Netanyahun pinna tässä näyttää olevan pahiten katkeamispisteessä, koska häntä painostetaan sekä työpaikalla että kotona. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166249#.UUKou2JHT-k

Vihoviimeinen tieto ennen seuraavaa hämminkiä kertoo, että Netanyahu soitti sekä Lapidille että Bennettille torstai-iltana saaden heidät luopumaan varapääministerin titteleistä vastoin heille annettuja lupauksia pääministerin kotirauhan palauttamisen vuoksi. Tämän uutisen mukaan sopimusasiakirjat valmistetaan lopullisesti ja allekirjoitetaan ennen sapatin alkua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166249#.UUKtwmJHT-k

2. ARABIEN heittämät kivenjärkäleet saivat ilmeisesti bussinkuljettajan menettämään autonsa hallinnan, mikä puolestaan sai raskaan kuorma-auton jarruttamaan ja heittelehtimään teillä. Takaa ajava henkilöauto, jossa oli äiti kolmen lapsensa kanssa, ei pystynyt väistämään, vaan törmäsi kuorma-auton perään työntyen osittain sen alle ruhjoutuen pahoin etuosastaan. Onnettomuuspaikalle tiellä no 5 kiirehtinyt Magen David Adom lääkintäpalvelun jäsenet joutuivat työskentelemään 25 minuuttia, ennen kuin saivat ruhjoutuneeseen autoon juuttuneet pois autonrojusta. Onnettomuus tapahtui torstai-iltana 18.25 aikaan lähellä Barkan risteystä Arielissa. Autoa ajanut 32-vuotias äiti haavoittui kohtalaisesti, ja hänen 2-, 4- ja 6-vuotiaat tyttärensä haavoittuivat myös. Etuistuimella istunut 2-vuotias tytär ei hengittänyt, mutta hänelle annettiin tekohengitystä suusta suuhun menetelmässä. Hänen hengityksenä palautui, mutta hän oli tajuton vietäessä sairaalaan. Auton romua esittävää kuvaa katsoessa on ihme, että äiti ja hänen 2-vuotias tyttärensä selvisivät hengissä, kaksi muuta istuivat takapenkillä.

BUSSISSA ISTUNEET matkustajat saivat myös haavoja lasinsirpaleista kivien särkiessä bussin ikkunoita. Poliisi aloitti välittömät tutkimukset asiassa keskittyen selvittämään, että onnettomuus todella aiheutui bussia vastaan heitetyistä kivistä, ja toiseksi, saadakseen kiinni kiviä heitelleet. Poliisikomentajan Mickey Rosenfeldtin edustaja sanoi, että poliisi sai samoihin aikoihin useita ilmoituksia kivien heittelystä alueella, missä onnettomuus tapahtui.
Bussissa istunut entisen kansanedustajan Yehiel Hazonin vaimo haavoittui. Hazon sanoi, että hallituksen tulee puuttua kovalla kädellä Juudean ja Samarian alueilla yleistyneeseen kivien ja petrolipommien heittelyyn. Arielissa asuva Hazxon sanoi vihaisena, etteivät Netanyahun vaatimia myönnytyksiä Obaman vierailun onnistumiseksi voida toteuttaa pienten sylilasten hengen kustannuksella. ”Kehotan hallitusta toimimaan voimalla ja päättäväisyydellä. Viimeisen kolmen viikon aikana alueen tiet ovat muodostuneet kuolemanloukuiksi. Kehotan hallitusta unohtamaan hallituksen ja Knessetin istuimet ja suojelemaan kansalaisiaan”.

JUUDEAN, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Avi Roeh sanoi, että Arielin lähellä sattunut välikohtaus oli terrori-isku. Hän sanoi selittäneensä IDF:n johdolle, että sen tulee suhtautua vakavammin kivien heittelyyn, sillä ”kivet tappavat ihmisiä”. Likudin kansanedustaja Danny Danon sanoi, että puolustusministerin ensimmäisiä tehtäviä on puuttua Juudean ja Samarian maanteiden turvallisuuden takaamiseen.
Jerusalemin poliisi sanoo Rosenfeldin mukaan lisäävän poliisivoimia Jerusalemissa, koska on odotettavissa palestiinalaisten aiheuttamia väkivaltaisuuksia muslimien aamurukousten jälkeen. Helmikuussa tehtiin 100 hyökkäystä Länsirannalla, niistä 84 petrolipommein, tammikuussa 56. Jerusalemissa tehtiin 38 hyökkäystä, niistä 35 petrolipommein, tammikuussa tehtiin 27 hyökkäystä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=306477

3. ISRAEL BEITENU:n puheenjohtaja Avigdor Liberman, joka on pysytellyt kovin hiljaa viimeisten viikkojen aikana hallitusneuvottelujen ollessa kiihkeimmillään, palaa hiljalleen omalle paikalleen. Hänen ulkoministerinpaikkansa odottaa oikeuden päätöstä.
Lieberman reagoi torstai-iltana tapahtuneeseen onnettomuuteen todeten, että IDF:n tulee muuttaa sääntöjään joutuessaan konfliktilanteeseen kiviä heittelevien arabiterroristien kanssa ja käyttää tuliaseitaan. Hän totesi, että arabien harjoittama kivien heittäminen on jatkunut yli 30:n vuoden ajan. ”Ensimmäinen kivistä surmansa saanut uhri oli IDF.n sotilas Eshter Ohana, joka haavoittui autoaan ajaessaan päähänsä osuneesta kivestä, vietiin tajuttomana sairaalaan ja kuoli parin viikon kuluttua”, Liberman sanoi vuoden 1983 tapahtumasta.
Hän jatkoi todeten, että sadat ihmiset ovat siitä lähtien haavoittuneet, jotkut heistä vaikeasti, arabien heittämistä kivistä. Hän haluaa muutosta asiaan.

LIBERMAN esitti toivomuksen, että uusi puolustusministeri Moshe Yaalon tarttuu asiaan kovalla kädellä muuttaakseen säännöt, joiden mukaan sotilaat toimivat joutuessaan vastakkain arabiterrorismin kanssa kohdellen kiven heittelijöitä kuten aseistettuja henkilöitä. Hän selitti, että vain tämä pystyy estämään torstai-illan tapahtumien uusiutumisen.
Naftali Bennett otti myös kantaa asiaan: ”Jotkut ihmiset suhtautuvat kiviä heitteleviin kevyesti estäen toimimasta heitä vastaan. Kivien heittelijät pyrkivät murhaamaan, ja heitä tulee kohdella sen mukaisesti”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166245#.UUK7KWJHT-k

4. IDF:n sotilaat avasivat tulen torstai-iltana Nitzanei Oz lähellä Sharonin alueella arabeja vastaan, jotka heittivät petrolipommeja heitä vastaan. Tulituksessa yksi pommeja heittänyt arabi haavoittui ja vietiin kohtalaisessa kunnossa Punaisen Ristin ambulanssilla PA:n sairaalaan Tulkarmissa.
Sotilaat haravoivat alueella välikohtauksen jälkeen ja löysivät asevaraston täynnä useita heittovalmiita petrolipommeja. Arabien tarkoituksena lienee ollut aloittaa useiden petroli-pommien heitteleminen sotilaita vastaan samaan aikaan, mutta sotilaat estivät sen.

Vain pari päivää aiemmin arabiterroristi sai surmansa Al-Fawwar arabikylässä sotilaita vastaan tekemänsä hyökkäyksen aikana. Sotilaat menivät arabikylään pidättääkseen heitä petrolipommeilla heittäneen arabin, mutta kylän asukkaat hyökkäsivät joukolla heitä vastaan sotilaitten lopulta joutuessa turvautumaan aseisiinsa turvallisuutensa vuoksi.
Palestiinalaisten väkivalta on selvässä nousussa, mitä varsinkin Hamas kiihottaa ennen  presidentti Obaman Israelin vierailua. Obaman suunniteltu Ramallahin vierailu jouduttaneen peruuttamaan ja hänen PA:n alueille tekemäänsä kiertoajelua typistämään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166248#.UUK_s2JHT-k

Sotilaat toimivat nopeasti torstai-iltana Arielin lähellä tapahtuneen terrori-iskuksi todetun  suorittajien löytämiseksi. Perjantaiaamuun mennessä sotilaat olivat pidättäneet 10 epäiltyä. Kaikki asuvat lähellä tapahtumapaikkaa; 8 asuu Heresin kylässä, 2 Kefel Harathissa. IDF:n perjantaiaamun lausunnossa todetaan, että IDF suhtautuu hyvin vakavasti kansan pariin levinneeseen ”kansanterrorismiin”, johon kuluu maanteillä ajavien kivittäminen. IDF lupaa jatkaa sekä avointa että salaista toimintaansa turvallisuuden palauttamiseksi alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166253#.UULDYGJHT-k

5. IMF sanoo julkistamassaan raportissaan, että Israelin ja PA:n tulee tehdä voitavansa talouden heikkenemisen estämiseksi Juudean, Samarian ja Gazan kaistalla. Raportin mukaan ”talous heikkenee ja työttömyys lisääntyy johtuen jatkuvista rajoituksista ja lisääntyvästä poliittisesta epävarmuudesta”, kuten siinä todetaan, kehottaen kiireisiin toimiin, osoittaen sanansa PA:lle, Israelille ja tukijamaille taloustilanteen tasapainottamiseksi ja talouskasvun elvyttämiseksi. Washingtonissa toimiva IMF sanoi, että kasvu PA:n alueella on nyt 5 %, edellisvuonna 6 ja 2010-2011 kasvu oli 11 %:n luokkaa, mutta alamäki jatkuu. Raportissa PA:ta kehotetaan hillitsemään budjettivajauksen kasvua menoja karsimalla, mutta Israelia kehotetaan poistamaan liikenne-esteitään ja sallimaan vientiä. IMF varoittaa, että PA:lla on 400 miljoonan USD budjetin alijäämä; Israelin tulee vapauttaa 250 miljoonaa NIS.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166250#.UULFu2JHT-k

6. UUTISOTSIKOITA
-          Haredi-kansan parissa kytee entistä voimallisempi vastenmielisyys ja pettymys hallitus-neuvottelujen sivuuttaessa sen lopulta kokonaan Yesh Atidin kieltäydyttyä istumassa samassa hallituksessa sen edustajien Shas- ja UTJ:n puolueiden kanssa. UTJ:n kansanedustaja Moshe Gafni sanoo opetusministeriksi valitun Shai Pironin haluavan vahingoittaa haredin opetusjärjestelmää. Haredi-kansaa edustavat rabbit, kansanedustajat ja mediavälineet tuomitsivat valitun hallituksen ”ilkeänä ja vihattavana”. B´hadrei Haredim websivulla haredi-kansan hengellinen johtaja rabbi Aharon Leib Shteinman kutsui Yesh Atidin puheenjohtajaa Yair Lapidia ja hänen isäänsä Tommy Lapidia ”pahan miehen pahaksi pojaksi”. Hän sanoi tavatessaan Degel Hatora kansanedustajia, ettei se hyväksy hallitusta koska, ”pysyykö haredi-mies uskolleen uskollisena armeijassa” todeten, ”ettei se ole mahdollista”. UTJ:n tunnettu kansan-edustaja Moshe Gafni sanoi, että hengelliseltä ja materiaaliselta kannalta katsoen nyt syntyvä hallitus on huonoin, mitä Israelissa on muodostettu. Hän lisäsi, että Naftali Bennettilla oli mahdollisuus vaikuttaa oikeistolaisen hallituksen muodostamiseen, mutta hän valitsi Israelin vasemmiston ja uskonnonvastaisuuden. Haredi-kansa kokee tulleensa petetyksi ja syrjään heitetyksi, eivätkä heidän hengellisten johtajiensa terminologia ole kaukana kirouksen asettamisesta 33. hallituksen, ”paholaisen hallituksen”, päälle. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=306528
-          USA:n presidentti Barack Obama sanoi Israelin TV-2:n haastattelussa, että hänen suhteensa Netanyahun kanssa ovat liikemiesmäiset lisäten, että kumpikin esittää ajatuksensa suorasukaisesti, mutta se ei estä yhteistyötä monella alueella. Hän arvioi Iranin saavan pomminsa valmiiksi ”vuoden tai jotain sellaista” kuluessa. Hän sanoi esittävänsä Netanyahulle saman, mitä aiemminkin, että diplomatian tulee hoitaa asia. Hän toisti aiemmin esittämänsä kannan, ettei USA ilmeisesti halua ydinpommia Iranille, mutta oli kovin epämääräinen kysymyksestä. Hän vakuutti, ettei hänellä ole mitään suunnitelmaa esitettäväksi Israelin vierailunsa aikana, vaan kuunnella ja katsoa, löytyykö sieltä strategista ratkaisua ongelmaan. Hän aikoo selittää Abbasille, ettei ole oikein juosta Israelin vastaisine esityksineen YK:n elimiin, vaan istua neuvottelupöydän ääreen, jossa välit selvitetään. Juutalaisyhteisöistä Juudean ja Samarian alueilla hän sanoi, että niitä tulee tarkastella mittatikulla, ovatko ne hyödyntäviä vai vaikeuttavia palestiinalaisten maltillisille tulla neuvottelemaan. Hän tunnusti Israelin oikeuden huolestua kehityksestä alueella, mutta ettei tulevaisuutta voida rakentaa muutaman yksinvaltiaan tapaan pitää aluetta kourissaan. Pollardin vapauttamisesta hän sanoi, ettei se tapahdu aivan pian todeten, että USA:lla on runsaasti vankeja, joiden omaiset ja ystävät toivovat heidän vapauttamistaan. Hän puuttui 2009 Kairon puheen kritisismiin, ettei hän siinä maininnut juutalaisten voimakasta sitoutumista maahansa todeten, että hän on aina ihaillut juutalaisen kansan kiintymystä muinaiseen maahansa, jonne se nyt kokoontuu eri puolilta maailmaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=306498
-          Hamasin sotilaallinen siipi Izza din al-Qassam kiistää kiivaasti Egyptin esittämät syytökset, että kolme sen jäsentä olisi osallistunut elokuussa viime vuonna tehtyyn iskuun Egyptin armeijan yksiköitä vastaan surmaten 16 egyptiläistä sotilasta. Al-Ahram lehti julkaisi asiaa koskevan artikkelin, jossa se nimeää 3 Hamasin aseellisen siiven jäsentä osallisiksi hyökkäykseen. Lehden toimittaja Ashraf Bader sanoo saaneensa tiedot Egyptin tiedustelu- ja turvallisuusvirkailijoilta.  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=306530
-          Tel Avivin juostuun maratoniin osallistui 35 000 juoksijaa, joista tosin moni joutui hoiperrellen siirtymään sivuun helteisen sään vuoksi. Täysmaraton poistettiin ohjelmasta, mutta sekin oli liian vähän monille yrittäjille. 12 juoksijaa on edelleen sairaalassa kriittisessä kunnossa, ja 30-vuotias mies kuoli yliarvioiden voimavaransa. Kymmeniä muita hoidettiin paikalla ja 15 kiidätettiin sairaalaan. Lämpötila Tel Avivissa nousi yli 36 C-asteen. Terveysministerin kehotuksesta maratonin aloittamista siirrettiin varhaisemmaksi ja matkoja lyhennettiin, mutta ei riittävästi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=306556

Thursday, March 14, 2013

TORSTAI 14.03.13


TORSTAI 14.03.13

1. VALKOISTA SAVUA keskiviikkona 13.03.13 sekä Vatikaanissa että Jerusalemissa, voitaisiin otsikoida aamun näkyvimmät uutiset Israelin näkökulmasta katsoen. Rooman paaviksi valittiin yllättäen argentiinalainen, italialaisista vanhemmista syntynyt jesuiitta, kardinaali Jorge Mario Bergoglio, josta muutamat hengelliset auktoriteetit käyttävät nimitystä Petrus Romanos. Hän itse valitsi nimekseen paavina Francis I. Hänen kautensa katolisen kirkon palveluksessa Argentiinassa sattui osittain maata hallitsevan diktatuurin aikaan, jolloin USA:n kouluttamia kuolemanpartioita liikkui alueella. Argentiinan katolista kirkkoa syytetään siitä, että se pysytteli hiljaa aikana, jolloin kansa olisi tarvinnut sen tukea ja lohtua. Katolinen kirkko on kuitenkin joutunut omaksumaan odota ja katso politiikan pysytellen sivussa selittäen, että hallituksia muodostetaan ja kaadetaan, kuten kaikkia maallisia laitoksia, mutta kirkko on ikuinen.

ISRAELIN sisäpolitiikan kannalta tärkein uutinen oli kuitenkin hallitusyhteistyön syntyminen pitkällisten ja dramaattistenkin käännösten jälkeen torstai-illan hämärtyessä jo yöksi. Kädenvääntöä tehtiin Likutenun, Yesh Atidin ja Bait Yehudin puheenjohtajien välillä viimeisiin minuutteihin saakka, eivätkä johtajat pystyneet aina pitämään tunteitaan kurissa, vaan ne kuohuivat välistä yli, mikä voi jossain kiperässä tilanteessa nousta uudelleen pintaan.
Tzipi Livnin johtama Hatnua pysytteli syrjässä isojen poikien leikeistä, eikä sillä ollut aihetta sekaantuakaan niihin, sillä sopimus oli laadittu ja allekirjoitettu hyvissä ajoin. Ainoa huoli Livnillä oli siinä, ettei sopimusta avata uudelleen ja muuteta. Kadima-puolue jätettiin näissä kahinoissa sivuun kahden kansanedustajansa kanssa, mutta voinee liittyä mukaan.

PÄÄMINISTERI Netanyahu joutui nielemään pahimman kiukkunsa Yair Aitidin tahallisen venkoilun vuoksi ja myöntymään mieli myrtyneenä hänen keskeisiin vaatimuksiinsa.
Hallituksen tärkeimmät ministeripaikat täytettiin Yesh Atidin ja Bait Yehudin kesken. 

YESH ATID:  Lapidista tulee talousministeri, opetusministeriksi Shai Piron, sosiaali- ja terveysministeriön johtoon Meir Cohen ja Yael German; tiedeministeriksi Yaakov Peri; apulaisministeriksi Ofer Shelah. Nämä kaikki kuuluvat Yesh Atid puolueeseen.
Bait Yehudi sai seuraavat ministeriöt: Naftali Bennet saa talous- ja kauppaministeriön sekä uskonnollisten-, Jerusalemin- ja diaspora-asiain velvollisuudet; Uri Ariel rakennus- ja asunto-ministeriön ja Israelin maahallituksen valvonnan; Uri Orbach saa eläkeläisministeriön; Eliyahu Ben-Dahan saa apulaisuskontoministerin paikan velvollissudella valvoa käännytys-, päärabbinaatin ja yeshivoiden toimintaa; Nissan Shlomiansky ja Ayelet Shaked vuorottelevat Knessetin talousvaliokunnan puheenjohtajina.
LIKUD: Pääministeriksi Benyamin Netanyahu vastaten myös ulkoministeriöstä; puolustusministeriksi Moshe Yaalon; sisäministeriksi Gideon Saar; maatalousministeriksi Yair Shamir; yleisen turvallisuuden ministeriksi Yitzhak Aharonovich; siirtolaisministeriksi Sofa Landver; turismiministeriksi Uzi Landau; liikenneministeriksi Israel Katz; Gilad Erdan, Silvan Shalom, Yuval Steinitz ja Limor Livnat jalavat keskenään tiedotus-, infrastruktuuri-, strategisten asiain- sekä kotirintaman puolustusministeriöt. Lisäksi valittaneen muutamia apulaisministereitä. Lisäksi sovittiin, että Yuli Edelstein esitetään Knessetin puhemieheksi; Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan johtoon Avigdor Liberman; koaliittion puheenjohtajaksi valittiin Tzahi Hanebgi.
HATNUA: oikeusministeriksi Tzipi Livni; ympäristön suojeluministeriksi Amir Peretz.

ISRAELIN uuden hallituksen järjestysnumero on 33. Siinä on 22 ministeriä ja muutama apulaisministeri. Hallitusneuvotteluissa päähuomio on keskittynyt lähinnä Yesh Atidin ja Bait Yehudin ministeripaikkoihin, mikä on nostattanut kapinallisia äänenpainoja Likudin nuoren polven kansanedustajissa, jotka viittaavat saamaansa kannatukseen vaaleissa ja esittivät vaatimuksia, että heidät olisi pitänyt huomioida myös ministerin paikkoja jaettaessa.
Poliittiset tarkkailijat katsovat, että pääministeri Netanyahun asema on selvästi heikentynyt uuden hallituksen kokoonpanossa, mikä rajoittaa hänen vapauttaan päättää asioista.
Netanyahu uhkaili Lapidia keskustelujen juuttuessa paikoilleen, että hän on valmis aloittamaan keskustelut uudelta pohjalta haredi-puolueiden ja jopa Labourin kanssa. Keskustelujen aidosti puolueettomana sovittelijana Netanyahun ja Lapidin välillä toimi Naftali Bennett, jolle on annettava täysi tunnustus hänen antamasta panoksestaan, vaikka hän samalla huolehti oman puolueensa intresseistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166203#.UUFdNWJHT-k
2. PALESTIINALAISTEN yksityishenkilöitten ja erilaisten ryhmien esittämät Obaman vierailua kritisoivat lausunnot ja uhkaukset mielenosoituksista ovat voineet vaikuttaa siihen, että presidentti Obaman vierailua suunnittelevat virkailijat harkitsevat vierailuohjelman typistämistä suunniteltujen Ramallahin ja Betlehemin käyntien osalta. Betlehemissä toimivan MAAN-uutistoimiston mukaan PA:n johto kertoo, että Ramallahin käynti voidaan poistaa ohjelmasta. Obama tapaa Mahmoud Abbasin Betlehemissä, ja Juudean ja Samarian kiertoajelu supistetaan neljään tuntiin, mihin kuuluu käynti Syntymäkirkossa Betlehemissä.

USA:n hallitus ei ole vielä julkistanut Obaman Israelin vierailuohjelmaa; ainoa varmana pidetty asia lienee se, että se alkaa 20. maaliskuuta 2013. Uudistetun ohjelmaraakileen mukaan hän pistäytyy kaksi kertaa PA:n valvomilla alueilla, mutta siihen ei sisälly tutustuminen Iron Dome patteristoon, jollainen asennettaneen lentokentälle suojelutarkoituksessa, ei vain näytille.
Vierailu tulee joka tapauksessa aiheuttamaan melkoisia muutoksia sekä maa. meri- että ilmaliikenteessä, sillä terrori-iskujen tai muiden häiriöiden mahdollisuus on aina huomioitava. Varsinkin Jerusalemin pakkautunut autoliikenne tulee kärsimään monen päivän ajan, mutta myös autoliikenne Ben Gurionin lentokentän ja Jerusalemin välillä häiriintyy pahoin.

OBAMA tapasi maanantaina Amerikan arabijärjestöjen johtajia Valkoisessa Talossa valmistellessaan vierailuaan. Presidentti vakuutti keskusteluissa, ettei hänen Israelin ja Jordanian vierailunsa tarkoituksena ole pyrkiä ratkomaan erityisiä ongelmia alueella, vaan keskustella Israelin, Jordanian ja PA:n johtajien kanssa monista kysymyksistä. Obaman ja Amerikan arabijohtajien tapaaminen oli ilmeisesti järjestetty ex tempore hänen tavattuaan muutamia päiviä aiemmin Amerikan juutalaisjohtajia.
Jotkut poliittiset tarkkailijat ennustavat, että Obama voi päinvastaisista vakuutteluistaan huolimatta vetää povitaskustaan uuden Lähi Idän rauhansuunnitelman. Toiseksi hänen pelätään vaativan Netanyahulta uutta rakennuskieltoa Juudeaan ja Samariaan. Jerusalemin kaupunki päätti siirtää omien rakennussuunnitelmiensa käsittelyä vierailun jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166210#.UUFvX2JHT-k

3. ISRAELIN entinen USA:n lähettiläs Yoram Ettinger kertoi Arurz Shevan toimittajalle neljä viikkoa kestäneen USA:n vierailunsa havaintona, että kasvava määrä amerikkalaisia, joukossa poliitikkoja, tuntee nousevaa ärtymystä tavasta, millä presidentti Obama kohtelee Israelia. Ettinger sanoo vierailunsa aikana yhdeksässä kaupungissa tavanneensa sekä kongressin että senaatin jäseniä. ”Epäilemättä siellä on potentiaalia paljon suuremmalle kannatukselle, kuin mitä nyt koetaan. Sekä juutalaisissa että kristityissä piireissä, mutta myös politiikassa ja mediassa, pystytään vaivoin ymmärtämään Israelin palestiinalaisille tekemien myönnytysten tarkoitusta ja sen harjoittamaa politiikkaa palestiinalaisia kohtaan”. Samalla Ettinger sanoi havainneensa kasvavaa tyytymättömyyttä Obaman Israelin politiikkaa kohtaan.

Toiselta puolelta hän sanoo nähneensä entistä suurempaa ymmärrystä siitä, että USA:lla on Israelissa uskollinen, vakaa ja demokraattinen liittolainen.
Ettinger sanoo toivovansa, että Obama Israelin vierailunsa aikana oppisi jotain alueen historiasta ja siten kasvattaisi omaa tuntemustaan välttääkseen virheittensä toistamisen. Toinen mahdollisuus on se, että hän liittää Israelin suhteensa Israelin ja palestiinalaisten välisiin kysymyksiin aikana, jolloin kukaan Lähi Idän johtaja ei edes puhu niistä; että hän pystyisi näkemään, ettei tämä kysymys ole ollenkaan keskeinen siinä, mitä alueella tapahtuu.
Hän sanoi epäilevänsä, että Obama olisi erityisen kiinnostunut Jonathan Pollardin vapauttamisesta, eikä se ole amerikkalaisille helppoa siihen liittyvän vakoilun vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166188#.UUF3UWJHT-k

4. DEBKAFILE raportoi, että al-Qaidan osasto Syyriassa Jabhat al-Nusra teki äskettäin päätöksen ”puhdistaa” Syyrian puoleinen Golanin alue kaikista Assdille uskollisista joukoista. Se aloitti operaationsa keskiviikkona, jolloin se huolella suunnitellulla väijytyksellä eliminoi Syyrian armeijan 90. prikaatin komentajan kenraali Nous e-din Habibin ja eversti Radouan Rifain, prikaatin yhteysupseerin Syyrian kolmanteen divisioonaan. Tämän tarkoituksena on heikentää armeijan iskukykyä eliminoimalla sen korkeinta johtoa. Järjestön päämääränä on aloittaa hyökkäykset Golanilta rajan yli Israeliin sekä Jordaniaan. Kapinalliset löysivät Golanilta armeijan kaivamia suuria tunneleita, joihin mahtuu jopa panssarivaunuja ja jotka johtavat Israelin rajalle, mistä ne voisivat yllättäen nousta esiin IDF:n silmien edessä.
DF arvioi, ettei al-Qaidan tarkoituksena liene uhata Obaman Airforce 1 konetta sen saapuessa Ben Gurionin lentokentälle, mutta sen mahdollisuus on huomioitava, ja siksi IDF siirsi Iron Dome patteriston lentokentälle. Motiivi olisi ilman muuta olemassa; al-Qaida haluaa kostaa USA:lle johtajansa Osama bin Ladenin kuoleman USA:n Seal-kommandojen luodeista Pakistanissa. DF arvioi, että Bagdadin, Damaskoksen Ammanin väliseltä 120 000 ja Siinain 62 000 neliökm:n alueelta voi löytyä joku al-Qaidan nykyisen johtajan Ayman al-Sawahrin innoittama muslimi kostaakseen Osama bin Ladenin surman kaksi vuotta sitten. http://www.debka.com/article/22819/Al-Qaeda’s-Nusra-fights-to-seize-Syrian-Golan-in-time-for-Obama-visit

5. UUTISOTSIKOITA
-          YK:n tulitauon valvontaan asettamat UNDOF-joukot Golanilla ovat lopettaneet partiointinsa Golanin ylängön puskurivyöhykkeellä havaittuaan ne turhan vaarallisiksi ja aseettomina helpoksi saaliiksi julkisuutta tavoitteleville aseistetuille ryhmille. YK:n ilmoituksen mukaan joukot lopettavat partiointinsa kokonaan ja sulkevat useita tukikohtiaan alueella, kuten AFP raportoi. Joukot ovat partioineet vyöhykkeellä vuodesta 1974 lähtien. Niiden tarkoituksena ei ollut toimia poliisina Syyrian ja Israelin välillä, vaan vain tarkkailla tilannetta ja tehdä raportteja havainnoistaan YK:n johdolle. Kroatia veti ensimmäiseksi joukkonsa alueelta, ja jäljellä olevat maat, kuten Intia, Filippiinit ja Itävalta, harkitsevat samaa. Asiaa käsiteltäneen YK:n turvallisuus-neuvoston kokouksessa ensi viikolla. Tämä asettaa IDF:n komentajat uuden tilanteen eteen, johon he ovat kaikessa hiljaisuudessa valmistautuneet. http://www.timesofisrael.com/peacekeepers-on-golan-to-end-patrols-leave-posts/
-          Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor oli yhdessä entisen Labourin itsenäisen  kansanedustajan Einat Wilfin kanssa puhui pienen ryhmän diplomaatteja ja entisiä virkailijoita muodostamassa tilaisuudessa Haward-Clubissa New Yorkissa , jossa kritisoitiin ”mielipuolista politiikkaa, jolla Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia hoidetaan”. Prosor yhtyi Wilfin esittämään näkemykseen, että ”tämä on koko Lähi Idän konfliktin keskeinen kysymys, josta ei kuitenkaan edes haluta keskustella, mutta ilman sen käsittelyä rauha on mahdoton”. Kysymys ei ole Juudeaan ja Samarian juutalaisyhteisöistä, vaan kritiikin kohteena oli YK:n ”Relief and Works Agencyn” (UNRWA) tapa tulkita palestiinalais-pakolaisia. Puhujat, jotka suurimmalta osin olivat Israelille myönteisistä ryhmistä, totesivat puheissaan, että kyse on teknisestä asiasta, byrokraattisesta tulkinnasta, jolla on kuitenkin merkittävä vaikutus Israelin ja PA:n välisiin rauhankeskusteluihin. Prosor selitti, ettei tarvitse olla Harward.Glubin jäsen tajutakseen, että UNRWA:n määrittely pakolaisista ja heidän oikeuksistaan vahvistaa PA:n johdon vaatimuksia ns. pakolaisten paluuoikeudesta, mikä toteutuessaan tarkoittaisi juutalaisen Israelin tuhoa ja pakottaisi yhden valtion periaatteeseen. UNRWA perustettiin 1949 YK:n toimesta vastuualueenaan tarjota sosiaalipalveluja palestiinalais-pakolaisille, jotka olivat eri syistä lähteneet kodeistaan 1948 sotaa pakoon. Nämä pakolaiset eivät ole toisten pakolaisten tapaan YK:n pakolais-komissaarin toimivallan alaisina, vaan ovat omana ryhmänään UNHCR alaisina, jonka määrittelyn mukaan palestiinalais-pakolainen ei menetä oikeuttaan ja asemaansa vaikka hänellä olisi asunto ja työpaikka ja järjestetyt olot asuinmaassaan. Toiseksi tämä oikeus periytyy automaattisesti jälkipolville loputtomiin. Tämä on järjestön määritelmä, kun lisäksi huomioidaan, että pakolaisleirien ympärillä asuvat asukkaat käyttivät tilaisuutta hyväkseen liittyen pakolaisiin, eivätkä YK:n virkailijat millään tavoin tutkineet heidän taustojaan. Eräs virkailija totesi: ”Onko väärin antaa apua asukkaille, jotka tarvitsevat sitä, vaikka asuvatkin leirin ulkopuolella”. Aktivistiryhmä  vaatii, että tämä kysymys on otettava seuraavien neuvottelujen tärkeimmäksi kysymykseksi etenkin olettaen, että Netanyahun johtama uusi hallitus tulee suhtautumaan entistä aktiivisemmin rauhankeskusteluihin. Tietäen Tzipi Livnin aiemman suhtautumisen rauhanprosessiin on syytä olettaa, että he tulevat pettymään pahoin odotuksissaan asenteen muutoksista. Pakolaisten määrä 1949 oli n. 650 000, mutta tänä päivänä PA sanoo heitä olevan 5 miljoonaa. Tämän määrän avustaminen nielee YK:n määrärahoja täysin kohtuuttomasti, minkä länsimaat pääosin maksavat. http://www.timesofisrael.com/taking-refugees-off-the-table/
-          Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että aseitten antaminen Syyrian kapinallisille rikkoo kansainvälistä lakia. Hän tulkitsee lakia siten, että sotilaallisten laitteiden ja varusteiden antaminen on laillista vain valtioille, ei sitä vastaan taisteleville kapinallisjärjestöille. Sekä USA että EU harkitsevat aseiden toimittamista kapinallisille huomioimatta, että ne ovat terroristijärjestöjä, jotka kääntävät aseensa Israelia kohti heti, kun saavat siihen tilaisuuden. http://www.timesofisrael.com/russia-arming-syrian-rebels-breaches-intl-law/
Wednesday, March 13, 2013

KESKIVIIKKO 13.03.13


KESKIVIIKKO 13.03.13

1. HALLITUKSEN muodostaminen ei onnistunut vielä eilen. Netanyahu osoitti harmistumistaan kutsumalla Shasin puheenjohtajan Eli Yishain keskustelemaan – kaiken varalta - jos vaikka käy niin, ettei hallitussopua löydetä Yesh Atidin ja Bait Yehudin kanssa. Pahimmat kannot tässä ovat riita talousministeriöstä, jota sekä Likud että Atid haluavat, sekä talousvaliokunnan puheenjohtajan paikka, jota Bait Yehudi haluaa korvaukseksi siitä, ettei se saanut talousministeriötä ja siitä, ettei se saanut neljää  ministeriötä kolmen asemesta.

Hatnualle luvatut kaksi ministeriötä on liikaa, sille kuuluisi vain yksi ministeriö ja Livnille luvattu oikeus yksin vastata neuvotteluista PA:n kanssa ei tyydytä Bennettiä eikä Lapidia.
Bait Yehudi haluaa talousvaliokunnan johtoon Nissan Shlomianskyn, Likud esittää Faina Kirschenbaumia ja Yesh Atidin ehdokas on Ofer Shelah. Bait Yehudin parissa on tiettyä tyytymättömyyttä siitä, että se tuki Atidin vaatimuksia saamatta siitä korvauksia. Vallitsevan säännön mukaan puolue saa yhden ministerinpaikan neljää kansanedustajaa kohti.

Likudin ja Yesh Atidin välillä kisaillaan edelleen opetusministeriön paikasta, jota kumpikin haluaa. Yesh Atidin ehdokkaan Shai Pironin ”syntilistalla” on hänen 2002 antamansa tuki esitykselle, että juutalaisten tulee pidättyä vuokraamasta asuntoja arabeille.
Yesh Atid ja Bait Yehudi sopivat vaalijärjestelmän muutoksesta sekä siitä, että vaalikynnys nostetaan neljään prosenttiin, mikä pudottaa pois sirpalepuolueita pakottaen ne yhdistymään. Tämä tulee koskemaan etenkin arabipuolueita. Toiseksi hallituksen ministeriluku olisi 18. Haredi-kansan asevelvollisuutta koskeva sopimus on vielä sekin keskeneräinen.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=306218

2. TEMPPELIVUORI Jerusalemissa on vähitellen saamassa juutalaisten ajattelussa ja myös käytännön toimissa aseman, joka sille kuuluu. Uskonnollisen sionismin päämääränä oli mahdollisimman monen juutalaisen palaaminen muinaiseen isänmaahansa, mutta yhä useampi johtajatason hengellinen vaikuttaja katsoo, että päämäärä oli asetettu liian kapeaksi, sillä siihen ei kuulunut maan omistaminen, jokaisen neliötuuman siitä. Tämä ei ole eri syistä johtuen toteutunut, ja se tulee entistä selvemmin nähtäville suhteessa Temppelivuoreen.

Juutalaisilla on rajoitettu oikeus vierailla vuorella, mutta vain muutama tuhat juutalaista vaivautuu vuosittain nousemaan vuorelle valeasuisen poliisin ja wagfin asettaman vartijan valvonnassa. Toiseksi monet juutalaiset rabbit kieltävät oikeaoppisia juutalaisia menemästä vuorelle, etteivät he vahingossa astuisi paikalle, jonne vain papeilla on oikeus, koska Temppelin paikkaa ei tarkkaan tiedetä, eikä sitä ole merkitty maastoon.
Kolmanneksi monelle juutalaiselle Temppelivuori on vain yksi paikka juutalaisten historiassa, jolla sellaisena on oma mielenkiintonsa, mutta ei suurempaa uskonnollista merkitystä. Eivätkä sinne kyhätyt pakanatemppelit erityisemmin nostata juutalaisen uskonnollisia tuntemuksia.

TÄMÄ on kuitenkin muuttumassa. Oma osansa muutokseen on kansanedustaja Moshe Feiglinin yksityinen taistelu Temppelivuoren nostamiseksi jokaisen juutalaisen tietoisuuteen. Hänellä on tapana käydä kerran jokaisena kuukautena Temppelivuorella ja myös rukoilla siellä, mikä aiheutti toistuvia hankauksia poliisin kanssa, jotka pidättivät hänet ja poistivat vuorelta vaatien allekirjoitettua lupausta olla toistamatta ”rikostaan”. Kansanedustajan immuniteetti antaa hänelle oikeuden poliisin suureksi harmiksi rukoilla vuorella, mutta ei päästä Kalliomoskeijan sisälle, mikä on sallittu vain muslimeille. 
Feiglin toteaa, että jokainen juutalaisen käynti Temppeli vuorella on yksi kivi lisää juutalaisen Temppelin rakentamiseksi.

JUUTALAISTEN lienee syytäkin herätä puolustamaan omia oikeuksiaan pyhimmällä vuorellaan, sillä julkisuudessa liikkuu tietoja, joiden mukaan Jerusalemin vanhasta kaupungista aiotaan muodostaa kansainvälisesti tunnustettu itsenäinen hallintoalue Vatikaanin tapaan, jolla on oma itsenäinen hallintonsa, vahvat puolustusjoukot ja itsenäisen valtion itsemääräämisoikeudet. Esitys, joka sai varsinaisen tykkäyksen v,. 2005, kulkee nimellä Jerusalem Old City Initiative. Esitystä kehittelemään perustettiin ”Pyhän maan Uskonnollisten Instituutioiden Neuvosto”, jonka hallintoon kuuluu edustajia muslimeista, juutalaisista, katolilaisista sekä ”kristityistä”, mikä on outo ilmaus, ikään kuin katoliset eivät olisikaan kristittyjä. Tämän uskotaan tarkoittavan, että he palvovat samaa Jumalaa. Neuvoston web-sivulla tarkennetaan päämääriä ja taustoja. Neuvostoa johtaa Trond Bakkevik Norjasta, jota tukevat sekä Norjan Kirkko että Kirkkojen Maailmanneuvosto.  Asiasta kertova artikkeli kertoo, että voidakseen valmistella Jerusalemin vanhakaupunkia uuden hallituksen tuloon, ”Rauhantekijät” kutsuivat kokoon ”Jerusalem Old City Initiative” kansainvälisen aivoriihen, jota tukee pääasiassa protestanttinen Kanadan tasavalta. Sen keskustoimisto sijaitsee Torontossa, Kanadassa. Artikkelissa kerrotaan, että esimerkki on otettu Vatikaanin valtion perustamisesta v. 1929. Sen hallintojärjestelmä noudattelee myös paavillista esimerkkiä. Suunnitelma esitetään hallituksille mafian tapaan, jota ei voida hylätä. Tämän ”Vatikaani II”:n johtoon valitaan pääjohtaja, joka johtaa erityishallitusta, joka solmii erityissuhteet kahden pääkaupungin, Jerusalemin (Israelin pääkaupunki) ja Al-Qudsin (Palestiinan pääkaupunki) kanssa. Järjestystä valvovat omat poliisiosastot. http://ivarfjeld.com/2012/02/18/second-vatican-state-to-be-established-in-jerusalem/

JUUTALAISET ovat alkaneet yhä suuremmalla äänellä kuuluttaa, että Israelin ainoa paikka, jossa juutalaisia todella syrjitään uskontonsa takia, on sen pyhimmällä vuorella Jerusalemissa. Yhä useampi on myös alkanut vastustaa rabbiensa opetuksia, että Temppelin rakentamisen tulee odottaa, kunnes Messias tulee. Jerusalem on räjähdysaltis, mutta Temppelivuori on sen ydin, jonka sytytyslanka on valmis vain odottaen sytyttämistä.

3. UUTISIA LYHYESTI
-          Israel on pyrkinyt estämään ”Egyptin vitsauksen”, ylisuurten heinäsirkkojen,  leviämistä maan eteläosista pohjoiseen lentoruiskutuksilla, mutta yhden aallon tuhoutuessa uusi aalto odottaa hienon turva-aidan takana leviten tuulten kuljettamina hetkessä laajalle alueelle. Mikä vaikutus lienee sillä, että lämpötilat Israelissa ovat hellelukemissa, Jerusalemissa 20 / 25 C-astetta, nousten rannikolla viitisen astetta korkeammalle. Tel Avivin maratonjuoksu jouduttiin siirtämään viikolla eteenpäin, koska pelättiin helteisen sään aiheuttavan tarpeetonta vaivaa juoksijoille. Israel on painiskellut sirkkalaumojen leviämistä vastaan viikon verran, eikä toista päätä ole nähtävillä. Ehkä Egypti on jo kaluttu loppuun. Viranomaiset pyysivät Egyptin viranomaisilta lupaa aloittaa lentoruiskutukset jo Siinain yllä. Presidentti Mursille osoitettu kirje laadittiin arabiaksi ja ojennettiin Egyptin lähetystöön eilen. http://www.timesofisrael.com/swarms-of-locusts-continue-to-plague-southern-israel/
-          Yesh Atidin puheenjohtaja Yair Lapid antoi tänään ultimaatumin Netanyahulle: Joko opetusministeriö tai uudet vaalit. Kansanedustaja Meir Cohen asetteli sanansa näin: ”Opetusala on meidän keskeinen vaatimuksemme. Asia on nyt pääministerin käsissä, haluaako hän joustaa tässä vai menemmekö uusiin vaaleihin”. Hän selitti, että ministeriön hallinta on tärkeää Yesh Atidille, koska sen päämääränä on muovata kansaa (sosiaalisemmaksi) ja syytti, että Likud on kiinnostunut siitä vain siksi, että se sen kautta voi valvoa haredi-kansaa ja sille myönnettyjä varoja. Likudin Danny Danon uhkaili, että Lapidin tulee muistaa kansanedustajamääränsä olevan suunnilleen saman kuin ortodoksipuolueitten (19 vastaan 18)  Shas ja UTJ. ”Ellei Lapid tajua tätä, hän voi pian havaita jääneensä hallituksen ulkopuolelle”. http://www.timesofisrael.com/yesh-atid-threatens-education-ministry-or-new-elections/
-          IDF:n sotilaat menivät tiistai-iltana Al-Fawar pakolaisleiriin Hebronin lähellä pidättääkseen miehet, jotka olivat heittäneet petrolipommeja heitä vastaan. Kylän asukkaat järjestivät kuitenkin mielenosoituksen alkaen kivittää sotilaita, jotka katsoivat tilanteen kehittyneen vaaralliseksi ja turvautuivat tuliaseisiinsa. 25-muotias Muhammad Titi haavoittui vaikeasti ja kuoli sairaalassa, kertoo MAAN-uutistoimisto Betlehemissä. Hamasin TV Hebronissa kertoi, että Titi kuului Hamasin joukkoihin. AP:n paikalla ollut valokuvaaja kertoi, että sotilaita vastaan hyökännyt arabijoukko kivitti sotilaita. Kaksi muuta aravia haavoittui, toinen vatsaan  ja toinen jalkaan, toisen heistä ollessa kriittisessä kunnossa. Palestiinalaiset ovat valittaneet IDF:n turvautuvan yhä useammin kovien patruunoiden käyttämiseen. IDF tutkii asiaa.   http://www.timesofisrael.com/palestinian-reported-killed-by-idf-fire-in-hebron/
-          Hamas toistaa varoituksensa, että presidentti Obaman vierailu Temppelivuorella on sodanjulistus, ja kehottaa kaadereitaan kiihdyttämään hyökkäyksiään israelilaisia vastaan ennen vierailua. Palestiinan Auktoriteetti puolestaan esitti vaatimuksen, että ”koska Jerusalem on miehitetty kaupunki, Obaman tulee koordinoida vierailunsa PA:n johdon kanssa”. PLO:n ulkoministeri Riad Malki sanoi tiistaina, että se on koordinoimassa Obaman vierailua Ramallahissa. Hän toisti PA:n esittämän vaatimuksen, että Jerusalemin vierailun ohjelma tulee koordinoida PA:n kanssa. Palestiinalaisten aktivistiryhmät vaativat vierailun vastaisia mielenosoituksia ja levittävät Facebookin sivuillaan Obaman vastaisia kirjoituksia muistuttaen, miten Obama vastusti PA/PLO:n valtio-hakemusta YK:n yleiskokouksessa.     http://www.timesofisrael.com/pa-to-obama-coordinate-visit-to-occupied-jerusalem-with-us/
-          USA:n kansallisen tiedustelun johtaja James Clapper vakuutti senaatin kyselytunnilla eilen, ettei Iran pysty rakentamaan ydinpommia maailman saamatta vihiä asiasta. ”Emme todella tiedä, onko Iran tehnyt päätöksen pommin rakentamiseksi”, hän tunnusti. Hän sanoi, että ”Iran oli edistynyt uraanin rikastamisessa viime vuonna, mutta ettei se pysty jatkamaan rikastusta pommin vaatimaan 90 %:n tasoon ja salata se tarkkailijoilta”. Pääministeri Netanyahu pitää kiinni ennustuksestaan, että Iranin pommi on valmis viimeistään kesällä 2013. Toiseksi Clapper arvioi, että kokeiltuaan kaikki keinonsa kapinan kukistamiseksi Syyrian presidentti Bashar  Assad voi lopulta turvautua kemiallisiin aseisiinsa, mutta toisaalta myös kapinalliset voivat saada niitä käsiinsä. Hän oli samalla tavoin epätietoinen, mikä on todellisuus Pohjois-Korean uhkausten takana, oinko sen ydinase todella valmis, kuten se vihjaa. Tilanne on erittäin vaarallinen kummallakin rintamalla, eikä virhearviointiin ole varaa. Pohjois-Korean nuori johtaja Kim Jong Un on uhitellut kansainvälistä yhteisöä nimityksestään lähtien, mutta se voi suurelta osalta olla uuden johtajan totuttelua asemaansa. http://www.timesofisrael.com/iran-cant-build-nuke-without-tripping-alarm-bells-us-says/
-          New York Times arvioi, että Syyrian armeijan kyvyttömyys kukistaa maan kapinaliike johtuu siitä, että se oli koulutettu ja aseistettu taistelemaan rintama-sotaa Israelia vastaan. Siksi se tuntee avuttomuutta joutuessaan taistelemaan omia kansalaisiaan vastaan sissi-luonteisessa sodassa, jossa vihollinen on vaikeasti määriteltävissä. Lehti arvioi, että vahvan armeijan toimissa havaitaan tiettyä epäröintiä ja koordinaation puutetta, kuten Raqqan kaupungissa, jossa se luopui äskettäin lähes taisteluitta, ja on joutunut turvautumaan uskonnollisten johtajien apuun. Al-Qaidan joukot sen sijaan näyttävät vahvistavan taistelumoraaliaan ja ennen kaikkea uskottavuuttaan tekijänä, joka on huomioitava Syyrian asioista päätettäessä. Toisaalta Assadin armeija on joutunut käyttämään puolisotilaallisia Basij-joukkoja sekä tiesuluilla että pommitusten jälkeisissä puhdistuksissa. Sillä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta valvoa näitä joukkoja, jotka pilaavat armeijan maineen siviilien ja vankien julmalla teloituksellaan. http://www.nytimes.com/2013/03/13/world/middleeast/signs-of-strain-on-syrias-military-build.html?ref=world&_r=1&
-          Syyrian armeija pommitti Damaskoksen liepeille pureutuneita kapinallisjoukkoja kranaateillaan. Kiivaita taisteluja kerrotaan käytävän myös Aleppon lentokentän läheisyydessä. Vaikka Assadin asema näyttää toivottomalta, tarkkailijat sanovat, että hän voi jatkaa taisteluaan vielä vuosien ajan. Tämä arvioi voi kuitenkin muuttua, jos USA:n ja länsimaiden suunnitelmat kouluttamisen ohella antaa suoraa sotilasapua kapinallisille toteutuvat. Tilanne on huolestuttava Israelin kannalta, ja armeija valmistautuu mahdollisuuteen, että se on puututtava siihen jossain vaiheessa. http://www.timesofisrael.com/troops-shell-areas-on-edge-of-syrian-capital/
-          Maailmanpankki on lopulta löytänyt syyllisen palestiinalaisten talouden alamäkeen vuodesta 1994 lähtien. Eikä liene vaikea arvata, että Israelhan se tietenkin on syynä siihen, kukas muukaan. Israelin syntilistalle on koottu tiesulut ja tarkastusasemat Juudean ja Samarian teillä sekä viivytykset kokoamiensa vero- ym. saatavien tilityksissä PA:n pohjattomaan kassaan. http://www.timesofisrael.com/world-bank-blames-israel-for-damaging-pa-economy/
-          Obama pitää puheen opiskelijoille Jerusalemin Binjamei Hauma keskuksessa, ja USA:n lähetystö on lähettänyt kutsuja opiskelijajärjestöille eri puolilta maata, mutta
      Arielin Yliopiston opiskelijat sivuutettiin. Tämä on USA:n huomionosoitus Israelille.
-          Tekninen vika aiheutti helikopteriturman, jossa kuolivat everstiluutnantti Noam Ron ja
      majuri Erez Flexer. Vika on koneen roottoreissa.
Tuesday, March 12, 2013

TIISTAI 12.03.13


TIISTAI 12.03.13

1. LIKUTENUN, Yesh Atidin ja Bait Yehudin puheenjohtajat esikuntineen neuvottelivat maanantai-iltana pitkään yöhön 3.5 tuntia kestäneissä keskusteluissa rutistaakseen vielä viimeiset erimielisyydet, etteivät ne häiritsisi joustavaa asioitten käsittelyä hallituksessa. Osapuolet sopivat siitä, että uudessa hallituksessa on 21 ministeriä, joista viimeinen on varattu Libermanille odottamaan oikeuden päätöstä hänen syytösjutussaan. Likutenun ja Yesh Atidin välillä käytiin kädenvääntöä siitä, voiko nykyinen opetusministeri Gideon Saar jatkaa toimessaan. Yesh Atid tarjoaa siihen rabbi Shai Pironia. Netanyahu moitti Lapidia jarrutustaktiikasta voidakseen kiristää viimeiseen saakka lisämyönnytyksiä.

NYKYISEN näkymän mukaan hallituksen kokoonpano on seuraava:  Likud 7 ministeriä; Israel Beitenu 4; Yesh Atid 4 tai 5; Bait Yehyda 3 ja Hatnua 2. Kadiman mukaan tulo on vielä epävarmaa. Jos se tulee mukaan, Yesh Atid  saa 4 ja Kadima 1 ministeripaikan, jonka puheenjohtaja Shaul Mofaz antanee vastauksen tänään, haluaako hän hallitukseen.
Rabbi Piron sanoo lähteneensä politiikkaan Lapidin lupauksella, että hänestä tulee uusi opetusministeri. Jos tämä ei toteudu, hän saanee terveysministeriön, ja sisäministeriö jaetaan Yael Germanin ja Meir Cohenin kesken, molemmat Yesh Atidista. Jos Piron saa opetusministeriön, Gideon Saar saanee siinä tapauksessa sisäministeriön.

BENNETT:in Bait Uehuda  saanee kauppa-, teollisuus- ja työministeriön lisäksi yleisen diplomatian sekä uskontoministerin tehtävät, joihin kuuluvat myös käännytystehtävät muiden ohella, jotka aiemmin eivät kuuluneet uskontoministerille. Bennett vaatii myös, että Israelin Maahallitus alistetaan asunto- ja rakennusministeriölle, eikä enää pääministerin kanslian alaisuuteen. Bennett pelkää, että Maahallituksen jääminen pääministerin valvonnan alle pienentää ”setlementti-ministerin” Uri Arielin toimintamahdollisuuksia. ”Setlementti-ministeriö” termi olisi syytä poistaa käytöstä ja korvata se vaikka ”asutusministeriöllä”.
Asutusministeriöön on tarkoitus perustaa osastot Negevin ja Galilean asioita varten sekä Jerusalemin asioita käsittelevä osasto. Bennett haluaa, että asutusministeriö oikeutetaan hoitamaan Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin rakentamista tarvitsematta hakea Maahallituksen tai puolustusministeriön vahvistusta, kuten tähän saakka on vaadittu. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=306083

2. YK TULEE harkitsemaan hyvin huolellisesti Golanin kukkuloilla valvontatehtäviään suorittavien UNDOF-joukkojen aseman Syyrian nopeasti muuttavissa tilanteissa, sanoi YK:n tiedottaja Martin Nesirki. Viime viikolla 21 filippiiniläisen sotilaan sieppaaminen valvonta-tehtäviään suorittaessaan on tuonut mukaan kokonaan uuden elementin, johon aseettomina partioivat YK:n joukot eivät ole varautuneet ja mikä ei kuulu heidän tehtäviinsä, selitti YK:n tiedottaja Martin Nesirky maanantaina. ”Viikonvaihteen aikana tapahtuneessa tilanteessa kaksi tuntematonta ampujaa tulitti yhtä YK:n asemaa”, hän totesi. ”Onneksi kukaan ei haavoittunut hyökkäyksessä”.
Keskiviikkona siepatut UNDOF sotilaat vapautettiin sieppaajien toimesta lauantaina yllättäen Jordaniaan, josta he ovat palaamassa Israelin kautta tukikohtaansa Syyriassa.

NESIRKY totesi, että tilanteen arvioimisella on kiire, koska joukkojen turvattomuus on entisestään noussut sisällissodan laajetessa.
”Tämä on hyvin vaarallinen paikka operoida, ja siksi on selvää, että kollegat rauhanturvaamis-tehtävissä harkitsevat hyvin tarkoin tapaa, millä tehtäviä ja partiointia suoritetaan”, hän sanoi.
UNDOF päätti jo lopettaa yöpartioinnin kokonaan. Sotilaat ovat Filippiineiltä, Itävallasta ja Intiasta. Joukkojen kokonaisvahvuus Syyriassa on n. 1000 miestä.

VIIME viikolla 8 filippiiniläistä UNDOF sotilasta luopui tukikohdastaan ja tuli turvaan Israelin puolelle ensin sovittuaan rajan ylityksestä IDF:n kanssa. Debkafile raportoi eilen, että YK:n joukot ovat suuremmassakin määrin hakemassa turvapaikkaa Israelista. Tämä voi ennakoida, että UNDOF joukot lähettäneet maat kutsuvat sotilaansa turvallisuussyistä kotiin.
”UNDOF joukkojen vetäminen Syyriasta ei välttämättä kiihdyttäisi yhteenottoja Syyrian kapinallisten ja Israelin välillä”, selittää Bar Ilan yliopiston kansainvälisten suhteitten ja konfliktien selvittämispyrkimysten luennoitsija tri. Benjamin Molov. Hän toimi usean vuoden ajan UNDOF:n yhteysupseerina. Hän toteaa, että ”UNDOF-joukkojen läsnäolo ei toisaalta pystyisi estämään vihollisuuksien syntymistä, eikä se kuulu heidän tehtäväkuvaansa”.
MOLOV selitti, ettei heidän tehtäviinsä kuulu toimia poliiseina Israelin ja Syyrian puolella toimivien joukkojen välillä, ja esille tulevissa konfliktilanteissa heidän ensisijainen vastuunsa on oman turvallisuutensa takaaminen. ”Heidän tehtävänsä ei ole asettaa omaa henkeään vaaralle alttiiksi”, Molov sanoo omiin kokemuksiinsa nojautuen. ”Heidän tehtävänsä on valvoa tulitauon säilyttämistä ja raportoida mahdolliset rikkomukset”. http://www.timesofisrael.com/un-says-troops-in-golan-heights-came-under-fire/

3. USA:n presidentti Barack Hussein Obaman ensi viikon keskiviikkona alkavan Israelin vierailun eräänä päämääränä on pyrkiä etsimään toimia, joilla Turkin ja Israelin tulehtuneet välit saataisiin järkevälle tasolle. Välien parantaminen on tärkeä USA:n ja NATO.n Lähi Idän ja ennen kaikkea Iranin ja Syyrian asioiden hoidon kannalta, mitä vuosikaudet jatkunut mököttäminen on pahoin häirinnyt.
Israelin ja Turkin välien huononemisen aloitti Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin omaksuma näky entisen Ottoman-vallan uudistamisesta rauhanomaisten sopimusten kautta lähinaapurien kanssa havaittuaan, ettei sen vuosikaudet ajama ja toivoma pääsy EU:n jäseneksi näyttänyt onnistuvan sille asetettujen kohtuuttomiksi todettujen vaatimusten vuoksi.

Erdoganin näyn toteuttamisessa läheinen suhde Israelin kanssa oli esteenä, ja siksi hän aloitti suhteitten asteittaisen viilentämisen. Hän käytti Israelin suorittamaa cast lead operaatiota Gazassa tekosyynä syyttäen presidentti Peresiä Davosin konferenssissa julkisesti lasten  murhaajaksi törmäten vihaisesti ulos konferenssisalista.
Toisen aiheen hän sai Mavi Marmaran murhenäytelmästä Välimerellä, jossa Turkin avustama ja tukema alus yritti murtaa Israelin asettaman Gazan kauppasaarron. Laivan kieltäydyttyä suuntaamasta kurssiaan Ashdodiin, jossa sen  lasti olisi tarkastettu, IDF:n joukot valtasivat aluksen, mikä kehittyi väkivaltaiseksi nujakoinniksi aluksessa olleiden aktivistien ja sotilaitten välillä, jotka aluksi väripatruunoilla varustettuina lopulta turvallisuutensa vuoksi käyttivät kovia luoteja surmaten 9 aktivistia, heistä 8 Turkin ja 1 Turkin ja USA:n kansalaista. Turkki vaatii virallista anteeksipyyntöä ja korvauksia surmattujen omaisille, mihin Israel ei ole suostunut.

OBAMAN uskotaan nyt katsovan, että Israelin parlamenttivaalien jälkeen muodostettava hallitus on ideologialtaan sovittelevampi ja halukkaampi elvyttämään aiemmin molemmille osapuolille edulliset suhteet.
Erdoganin helmikuussa julkisessa puheessaan esittämä rinnastus sionismista rikoksena inhimillisyyttä vastaan oli paha takaisku, jota voitaneen pitää suorasanaiseksi tunnustetun miehen vihaisena tunteenpurkauksena, jonka monet kansainväliset järjestöt, viimeksi EU:n ulkomaanasioitten johtaja, ovat tuominneet sopimattomana ja vääränä.
Erdogan osoitti oman suosituimmuusasemansa nostamalla Turkin Ramallahin asiainhoitajansa Palestiinan valtion lähettilään asemaan.  http://www.timesofisrael.com/obama-to-push-for-israel-turkey-reconciliation/

4. IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz puhui Herzlian konferenssissa eilen selvitellen strategista tilannetta lähinnä pohjoisrajan tuntumassa. Hän totesi puheessaan, että presidentti Bashar Assadin hallituksen kaatuminen, joka on todennäköinen, ei välttämättä lisää turvallisuutta Israelin puolella. Hän selitti, että vaikka Syyrian armeija iskukyky on oleellisesti heikentynyt, mikä sulkee pois suoran sotilaallisen hyökkäyksen, sen jälkeen maata hallitsevat kapinalliset ja monitahoiset eri päämääriä havittelevat ryhmittymät tulevat suuntaamaan hyökkäystensä kohteen Israeliin.

GANTZ totesi, että Israelin päähuomio kohdistuu tietenkin Hizbullahiin ja sen aikeisiin, koska se on ilman muuta alueen vahvin ryhmittymä valtioiden vakinaisten armeijoiden ohella. Hän sanoi puoleksi uhaten, että jos Hizbullah aloittaa vihollisuudet Israelia kohtaan, hän mieluummin on Israelin kuin Libanonin kansalainen. Hän totesi IDF:n olevan hyvin tietoinen Libanonin infrastruktuurista, mikä joutuisi IDF.n iskujen kohteeksi. Hän kuitenkin tähdensi, ettei Israelin intressin mukaista ole aloittaa vihollisuuksia, mutta on valmis tarvittaessa.
Gantz totesi, ettei mene viikkoakaan, etteikö hän joutuisi käsittelemään turvallisuuteen liittyviä strategisia uhkauksia, joista julkisuudessa ei puhuta. Hän totesi, että Syyria on nykyisin erittäin vaarallinen maa, jossa hyvin aseistetut ryhmittymät vapaasti mellastavat, ja jotka Assadin potentiaalisen poistumisen jälkeen suuntaavat iskunsa Golanille. http://www.timesofisrael.com/gantz-says-lebanon-will-pay-if-hezbollah-attacks/

5. UUTISOTSIOITA
-          Kaksi helikopterilentäjää sai surmansa heidän ohjaamansa Kobra-kopterin syöksyttyä maahan lähellä Revadimia Israelin eteläosassa. IDF on aloittanut turman syyn selvittämisen. Yhteys koneen lentäjiin menetettiin yhden aikaan aamuyöstä. Alassyöksyn nähneet kertoivat koneesta tulleen tulenlieskoja ennen sen putoamista vehnäpeltoon. Pelastuspartio löysi paikan viiden aikaan aamulla. Kobra-helikopterit, jota kutsutaan nimellä Tzefa, on ollut IDF:n kalustossa 1970-luvulta lähtien, eivätkä ne ole usein joutuneet onnettomuuksiin. Maaliskuussa 2008 Kobra syöksyi Välimereen, ja heinäkuussa 2010 yksi Sikorsky ch-53 kone törmäsi vuoreen harjoituslennolla Romaniassa. Pahin onnettomuus tapahtui Libanonin ajalla, jossa kaksi Sikorsky ch-53 (Yasur) helikopteria törmäsivät helmikuussa 1997 surmaten 73 helikoptereissa ollutta IDF:n sotilasta. http://www.timesofisrael.com/two-crewmen-killed-in-army-helicopter-crash/
-          Naisrukoilijat ovat aloittaneet aktiivisen vastarinnan Jerusalemin poliisin omaksumaa ja rabbien hyväksymää käytäntöä vastaan, jonka mukaan Länsimuurilla rukoilevat naiset eivät saa käyttää rukousliinaa harteillaan miesten tapaan. Naiset ovat pidätysten uhalla toistuvasti rikkoneet käytäntöä, ja viimeksi heidän joukkoonsa oli liittynyt kolme naiskansanedustajaa, jotka immuniteettiaan hyväkseen käyttäen olivat rohkeasti asettaneet valko-sinisen rukousliinansa harteilleen. Käytännön rukousliinojen (tallitot) käyttämisestä aloitti Länsimuurin rabbi 2003, ja korkein oikeus vahvisti sen lisäten, etteivät naiset saa lukea Tora-kääröä Länsimuurilla. Sunnuntaina Muurin Naiset nimisen järjestön puuhanainen Anat Hoffman teki valituksen sekä yleisen turvallisuuden ministerille Yitzhak Aharonovichille ja poliisikomentajalle Yohanan Daninolle ultraortodoksien asumissa Jerusalemin osissa pystytetyistä useista julisteista, joissa kehotetaan protestoimaan Muurin Naisten länsimuurin häpäisemisestä ja pyhyyden rikkomisesta. Hoffman sanoo, että sellainen kehotus voi rohkaista kansaa estämään pyhyyden rikkomisen vahingoittamalla ryhmän jäseniä. Tämä on 21-luvun Israelia, jossa rabbien ajastaan pahoin jälkeen jääneet tulkinnat edelleen suuresti häiritsevät kansan yhtenäisyyden muodostumista. http://www.timesofisrael.com/female-mks-join-women-of-the-wall-for-prayer-service/
-          Hamasin hallitus Gazassa tuomitsee Israelin turismiministeriön ja PA:n johdon aloitteet Afrikan ja Aasian maiden muslimien pyhiinvaellusmatkoista Jerusalemiin. Hamasin lausunnon mukaan heidän houkuttelemistaan vierailemaan Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin pyhillä paikoilla on sionistien laatima salahanke. Hamasin hyökkäys PA:n johdon kampanjaan muslimeille vierailla Länsirannalla liittyy sen ja Fatahin väliseen taisteluun vallasta. Varsin monet muslimijohtajat kuten myös Egyptin koptikristityt ovat varoittaneet kannattajiaan vierailemasta Jerusalemissa. http://www.timesofisrael.com/hamas-attacks-islamic-tourism-to-jerusalem/
-          Rabbi Yehuda Glick vaatii tutkimuskomitean asettamista tutkimaan Temppelivuorella äskettäin tapahtunutta väkivaltaista hyökkäystä poliisia vastaan, missä käytettiin petrolipommeja, joita heitettiin poliiseja kohti myös Al-Aksa moskeijasta. Välikohtaus alkoi perjantaina muslimien rukousten jälkeen. Muslimien videossa nähdään poliisin seisovan paikoillaan muslimien pommittaessa heitä moskeijasta tuoleilla ja mitä käsiinsä saivat ja myös petrolipommeilla sytyttäen yhden poliisin vaatteet tuleen. Rabbi Glick sanoo vaatimuksessaan, että poliisien komentajien antamat komennot pidättäytymisestä vastaamaan väkivaltaan häpäisee poliiseja ja rohkaisee mielenosoittajia yhä uhkarohkeampiin tekoihin. Hän sanoo, että jos ei-muslimi vie Temppelivuorelle vaikka viinipullon, hänet pidätetään, mutta muslimit voivat viedä sinne polttopulloja. Hän vaatii tutkimaan, miten Israel on menettänyt Temppelivuoren hallintaoikeutensa, ja miten se voidaan saada takaisin. Pahinta närää herättää poliisin omaksuma käytäntö, etteivät juutalaiset, kristityt tai ketkään ei-muslimit saa rukoilla vuorella, vaan jopa huulten epäilyttävä liike saa poliisin iskemään pahaa-aavistamattomaan pyhiinvaeltajaan epäillen hänen rukoilevan äänettömästi. ”Miten on mahdollista, etteivät juutalaiset saa rukoilla pyhimmällä vuorellaan, mutta muslimit saavat tehdä mitä haluavat kenenkään estämättä?”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166114#.UT7wFWJHT-k
-          Abbas aikoo nostaa Israelin vankiloissa rikoksistaan tuomittujen  palestiinalaisten terroristien aseman keskusteltavaksi Obaman vierailun aikana. Heidät on asiallisesti pitkällisten oikeudenkäyntien kautta tuomittu vankeuteen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=306125Monday, March 11, 2013

MAANANTAI 11.03.13


MAANANTAI 11.03.13

1. HALLITUKSEN muodostaminen näyttää olevan yhtä tervan juontia. Keskusteluissa on havaittavissa selvä ero nuoren polven ja parkkiintuneitten poliitikkojen tavasta käsitellä ajankohtaisia kysymyksiä. Pääministeri Netanyahu lähti keskusteluihin vanhalla hyväksi koetulla perusteellaan runnoa kokemattomien puoluejohtajien Lapid ja Bennett yli, kuten hän oli tottunut tekemään politiikassa, mutta se ei tepsinytkään näihin keltanokkiin, jotka viisaasti olivat sopineet yhteisestä taktiikasta tukien toinen toistaan. Lapid ilmeisesti katsoi, että Bennettillä on paremmat mahdollisuudet keskustella Netanyahun kanssa - onhan hänellä monen vuoden kokemus yhteistyöstä – antaen hänen toimia joustavana välittäjänä. Taktiikka on toiminut hyvin, ja Netanyahu on joutunut perääntymään monella tasolla ja luopumaan monista aiemmin kiinni pitämistään vaatimuksista.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ja Liberman keskustelivat eilen illalla kahden tunnin ajan Lapidin ja Bennettin kanssa pyrkien aukaisemaan sitkeimmät solmut yhteisen kuorman jakamisesta sekä ministeripaikkojen lukumäärästä. He lopettivat puolen yön maissa pääsemättä lopulliseen ratkaisuun, ja jatkanevat tänään. Neuvottelutiimit jatkoivat yli puolen yön sopimus-asiakirjojen hiomista, koska aika uhkaa lipsua pois käsistä. Liberman ilmaisi optimisminsa neuvottelujen etenemisestä uskoen kaiken olevan selvää tiistai-iltaan mennessä. Netanyhau haluaisi nostaa ministerien luvun 26:en, koska Likutenun nuoret ministerit haluaisivat jatkaa toimiaan, eikä paikkoja ole tarpeeksi, mikä on nostattanut minikriisin puolueiden sisällä.
Uri Ariel kyselee edelleen, miksei Likutenun taholta ole tuotu Livni-sopimusta keskustelujen piiriin, koska siihen on saatava muutoksia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305959, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=306000

2. SHAS-JA UTJ- puolueiden johtajat ovat jatkaneet kärkevää kritiikkiä siitä, että haredi-puolueet sivuutettiin kokonaan hallitusneuvotteluista, kuten he asian näkevät. UTJ:n kansanedustaja Yisrael Eichler totesi, että ”vaikka Shas olisi suostunut kaikkiin sille asetettuihin vaatimuksiin, sitä ei silti olisi hyväksytty hallitukseen”.

SHAS-puolueen johtohenkilö – yksi kolmesta – Arieh Deri kirjoitti Facebookin sivulleen vihaisen ryöpytyksen selittäen, että hallitukseen tulevat puolueet edustavat vain ylemmän tason kansaa, ja että vaivoin toimeentuleva kansa – kaksi miljoonaa ihmistä – on ilman edustajaa hallituksessa. Hän kutsui tätä alemman luokan kansaa ”toiseksi Israeliksi”, jolla on vaikeuksia taloudellisesti aloittaa kuukautta ja lopettaa sitä. Deri osoitti sanansa suoraan pääministeri Netanyahulle, jota hän syytti – huolimatta siitä, että hän halusi haredi-puolueet mukaan – siitä, ettei hän voi pestä käsiään häpeästä verukkeita esittämällä. ”Syy on sinussa ja yksinomaan sinussa”, Deri kirjoitti jatkaen: ”Et voi välttää vastuutasi”. Deri kirjoitti sivullaan, ”ettei siinä kyllin, vaan nämä johtajat leikkaavat suoraan elävään lihaan, sillä he tulevat tekemään suuria  budjettileikkauksia, jotka tulevat välittömästi kohdistumaan yhteiskunnan heikko-osaisimpaan kansanosaan”.

SIONIM hassid-dynastian rabbi Shmuel Berezovsky sanoi sapatin aikaan, että Bait Yehudin johtajat ovat paholaisen johdettavissa. ”He ovat siitä kansallis-uskonnollisesta yhteisöstä, jotka yhdistyvät ja sopivat yhteistyöstä niiden kanssa, jotka tekevät pahaa Liitolle”, kuten hän kirjoitti Kikar Hashabbat haredi-news web-sivulla. ”On tärkeää tiedostaa, etteivät he tehneet tätä itsestään, vaan että paholainen ohjasi heitä. Muuten sitä ei voi ymmärtää”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=305949

3. PÄÄMINISTERI Netanyahun ongelmat eivät suinkaan lopu hallitusneuvotteluihin, jotka nekin takkuilevat pahoin ja ovat pakottaneet hänet tuntemattomille poluille.
Knessetin suosittu ja edustuskelpoinen puhemies Reuven Rivlin on pahoittanut mielensä siitä, ettei Netanyahu ole antanut tukeaan hänen uudelleen valinnalleen. Itse asiassa pääministeri on ollut asiassa täysin hiljaa, mutta häntä lähellä olevat tahot ovat antaneet ymmärtää, että Netanyahu kannattaa Yuli Edelsteinin valintaa puhemieheksi sen jälkeen, kun hallitus on vannonut virkavalansa.
Rivlin - pitkäaikainen lainlaatija ja yli puoluerajojen kunnioitettu – ei kuitenkaan aio ratsastaa ilta-hämärään ilman taistelua uhaten, että Netanyahu tulee maksamaan kalliisti: ”Jos Bibi kuvittelee voivansa seistä asennossa laulaessaan kansanlaulua samaan aikaan, kun meidät
on ryöstetty kirkkaassa päivävalossa, hän on väärässä. Netanyahun toimet tulevat johtamaan uusiin vaaleihin, joissa hän ei tule johtamaan Likudia”. Heidän viimeisessä tapaamisessaan Netanyahu ei antanut suoraa vastausta, vaan vihjaili haluavansa toisen Likudin jäsenen nousevan Knessetin johtoon. Likudin parlamenttiryhmä äänestää asiasta maanantaina.
Jotkut Likudin kansanedustajista, kuten Tzipi Hotovely, pitävät Rivlinin syrjäyttämistä huonona asiana, koska hän on toiminut hyvin johtaessaan kahta Knessetin kautta.
Rivlinin unelma on päästä Jerusalemin pormestariksi. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-will-pay-for-his-betrayal/

4. ISRAELIN Syyrian vastaisella rajalla näyttää olevan käynnissä juuri se, mitä IDF on pelännyt mutta johon se on valmistautunut kaiken varalta, kuten Debkafile kirjoittaa aamun artikkelissaan. DF:n artikkelissa kerrotaan, että UNDOF-joukot (UN Disengagement and Observers Force) pakenevat suurin joukoin - sadoittain, kuten DF kertoo – Israelin puolelle välttääkseen saman kohtalon, mihin 21 filippiiniläistä sotilasta joutui lauantaina, eli demilitarisoidulla alueella operoivien kapinallisten sieppaamiksi. DF:n artikkelin mukaan he tulevat kuorma-autoilla ja APV-ajoneuvoillaan kertoen Israelin puolelle päästyään rajaa valvoville IDF:n sotilaille, että heidän komentajansa kehottivat heitä pakenemaan ainoaan suuntaan, jossa he ovat turvassa, koska YK ei enää voi vakuuttaa heidän turvallisuuttaan.

USEIDEN muiden joukkojen uskotaan turvautuvan pakenemiseen Israelin puolelle, jossa heidät ohjataan rajan tuntumassa oleviin IDF:n leireihin. Sotilaat kertovat, että heidän upseerinsa ovat pakanneet laukkunsa ja odottavat vain kotimaittensa hallituksilta Viinissä, New Delhissä, Manillassa tai YK:n päämajassa New Yorkissa lupaa palata kotiin.
DF toteaa artikkelissaan, että tuhat miestä käsittävien UNDOF joukkojen mureneminen enteilee Jom Kippur-sodan jälkeen solmitun 39 vuotta voimassa olleen sopimuksen mukaisen toiminnan lopettamista, mitä enteili Kroatian päätös vetää sata miestä käsittävän joukko-osaston kotiinsa epäselvän tilanteen muuttuessa 8:n neliökilometrin puskurivyöhykkeellä vaaralliseksi, jota heidän velvollisuutensa oli valvoa aseettomina ilman puolustautumis- mahdollisuutta.

DEBKAFILEN artikkelissa arvioidaan, ettei Venäjä eikä mikään muukaan maa ole halukas asettamaan omia joukkojaan valvomaan puskurivyöhykettä, mikä YK:n joukkojen poistuttua on täysin avoin Syyriassa taisteleville kapinallisjoukoille tunkeakseen sinne omia joukkojaan. DF arvioi, että USA, Israel ja Jordan jakavat yhteisen pelon, että al-Qaidan ideologiaa ajavat kapinalliset voivat viedä alueelle Syyrian armeijalta sieppaamiaan kemiallisia aseita ja ohjuksia. He voisivat häiritä presidentti Obaman vierailua Israelissa runsaan viikon päässä.
DF raportoi, että Hizbullahin on nähty siirtävän joukkojaan kohti Syyrian rajaa. http://www.debka.com/article/22815/Hundreds-of-UN-Syrian-Golan-UN-observers-scramble-to-safety-in-Israel

5. HIZBULLAHIN kakkosmies sheikki Naim Qassem ennusti kuwaitilaiselle lehdelle Al-Anbaa sunnuntaina julkaistussa haastattelussa, että Bashar Assadin hallitus tulee säilymään Syyriassa. Hän totesi, että Assadin joukot hallitsevat edelleen Damaskosta ja sen lähialueita sekä muita alueita Syyriassa. Uutiset kertoivat jokin aikaa sitten, että Naim Qassem oli joutunut väijytykseen Syyrian puolella ja kuollut tai pahoin haavoittunut siinä. Hän totesi, että kapinaliikkeen alkaessa monet ennustivat Assadin hallituksen kaatuvan pian. Sisäiset taistelut ovat jatkuneet maassa lähes kaksi vuotta, eikä ongelman ratkaisua ole löydetty. Hän vakuutti, ettei Assadin kaatuminen, mitä hän pitää epätodennäköisenä, vaikuta Hizbullahiin

Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah, jonka väitettiin sairastuneen ja matkustaneen hoitoon Iraniin, sanoo, että Hizbullahilla on oikeus kouluttaa ja aseistaa Libanonin rajan tuntumassa olevia syyrialaisia kyliä ja kaupunkeja. Hän antoi TV-haastattelun Iranissa kumoten samalla sekä Qassemia että omaa terveyttään koskevat huhut. Turkkilaiset lähteet kertoivat Nasrallahin sairastavan syöpää, minkä hän itse kiistää.

6. UUTISOTSIKOITA
-          Saksalainen lehti Der Spiegel kertoo artikkelissaan, että USA kouluttaa Free Syrian Force joukkoja Jordaniassa. Lehti kertoo joittenkin kouluttajien kantavan USA:n asepukua, mutta ei ollut varma, toimivatko he yksityisfirman vai USA.n armeijan palveluksessa. Ensimmäinen 200 miehen erä on koulutettu. Tarkoitus on kouluttaa 1200 miehen osasto. Koulutuksessa keskitytään panssarintorjunta-aseiden käyttöön. Jordanian tiedustelu on mukana ohjelmassa, jonka päämääränä on kouluttaa 10 000 miehen käsittävä armeija FSA:n käyttöön. Englantilainen lehti The Guardian raportoi samoin USA:n johtamasta koulutusohjelmasta, jossa kouluttajina on myös englantilaisia ja ranskalaisia sotilaita. Englanti kiistää antavansa suoraa sotilaallista koulutusta tai apua kapinallisille, mutta avustaa heitä taloudellisesti kuten myös USA, joka ilmoitti äskettäin antavansa kapinallisille 60 miljoonaa USD taloustukea. Syyriassa on 13 kapinallisryhmän  joukossa al-Qaidan tukemia ryhmiä kuten Jabhat al-Nusra, jonka USA asetti terrorijärjestöjen listaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166080#.UT2LSGJHT-k
-          Pariisin esikaupunki Bezons myönsi palestiinalaiselle terroristille, joka kärsii elinkautistaan + 70 vuotta Israelin vankilassa, kunniakansalaisen arvon. Israelin ministerin Rehavam Zeevin murhan suunnittelusta ja osanotosta vuonna 2001 Jerusalemin itäosan hotellissa tuomitun Majdi al-Rimawin kunniakansalaisen osoittavassa kyltissä häntä kutsutaan ”poliittiseksi vangiksi”. EJC:n presidentti Moshe Kantor sanoo näin: ”Tämä on järkyttävä ja kauhistuttava päätös, ei vain murhaajan, vaan Israelin hallituksen ministerin murhaajan, kunnioittamiseksi. Tänään on tarkalleen vuosi siitä, kun Toulousen koululasten kauhistuttava ja traaginen murha tapahtui, mikä yhdessä al-Rimawin kunnioittamisen kanssa Ranskassa osoittavat, että murhaa ja murhaajia kunnioitetaan, kun heidät tulisi tuomita kaikissa muodoissaan. Kehotamme Ranskan viranomaisia poistamaan välittömästi tämän Ranskan maisemasta kunnioituksesta ystävällismieliselle hallitukselle, Ranskan kansan ja suvaitsevuuden vuoksi”. Bezonin pormestari Dominique Lesparre piti laatan paljastustilaisuudessa puheen, jossa piti tuomitun murhaajan toimia oikeutettuina kutsuen häntä uhriksi. Kantor ihmetteli, miten virkaan valittu virkailija voi olla niin tietämätön, ettei hän erota murhasta tuomittua terroristia tavallisista kansalaisista. Juutalaisia ja Israelia vastaan tehdyt väkivaltaisuudet ja anti-semiittiset rikokset ovat lisääntyneet Rankassa huomattavasti Toulousen murhan jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166083#.UT2S7mJHT-k
-          Yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Ahadonovich ennustaa, että arabien välivaltaisuus voi nousta ennen presidentti Obaman Israelin vierailua. Etenkin Hamasin parissa vastustetaan hänen vierailuaan Israelissa, eikä häntä toivoteta tervetulleeksi Ramallahiin tai Temppelivuorelle, joka voi saastua hänen vierailustaan. Aharonovich puhui Juudean ja Samarian poliisivoimien vuositilaisuudessa todeten, etteivät arabit ole vielä sanoneet viimeistä sanaa. Samalla hän tuomitsi juutalaisten väkivaltaisuuden arabeja vastaan todeten, että siihen puututaan kovalla kädellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166066#.UT2Y6WJHT-k
-          PA:n johdon parissa halutaan käyttää hyväksi sen saamaa asemaa kansainvälisissä yhteisöissä, joista varsinkin pääsy YK:n alaisten järjestöjen jäseneksi antaa sille erinomaiset mahdollisuudet aloittaa jatkuvia oikeusjuttuja Israelia vastaan. PA:n vankeinasiain ministeri Issa Karaka, kehottaa PA:n ministereitä valmistelemaan omalta osaltaan syytteitä Israelia vastaan sekä hakemaan mahdollisimman monen järjestön jäsenyyttä. PLO/PA:n pääsy UNESCO:n jäseneksi antaa sille erinomaiset mahdollisuudet vaatia juutalaisten pyhien paikkojen tai kiistanalaisten alueitten ja kohteiden nimittämistä palestiinalaisten tai muslimien perinnekohteiksi. Yksi tällainen on Kuollutmeri, josta sekä Israel että Jordania eristävät arvokkaita mineraaleja. Jos anomus hyväksytään – mikä YK:n jäsenmaitten yksipuolisen ja rasistisen juutalais-vastaisen asenteen vuoksi on lähes automaattinen, myönteinen päätös voi asettaa ennalta odottamattomia rajoitteita ja vaatimuksia teollisuustoiminnalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166072#.UT2am2JHT-k
-          Juutalaiset Temppeli-järjestöt vaativat pääministerille lähettämässään kirjeessä häntä asettamaan tutkimuskomitean selvittämään lauantaina Temppelivuorella sattuneita arabien mellakoita, joissa käytettiin petrolipommeja. Yhden poliisin suojapuku syttyi tuleen, mutta hän ihmeeksi selvisi pienin vaurioin. Kirjelmässä todetaan, että tutkimuksissa on selvitettävä mellakan aiheet ja poliisin toimet sen aikana. Myös petrolipommien heittäminen Al-Aksa moskeijan sisältä on uusi ilmiö. Poliisit syyttävät upseeriensa antamia ohjeita ja rajoituksia lapsellisiksi, joiden ansiosta poliisit kokevat joutuvansa häväistyiksi voimatta vastata arabien väkivaltaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166085#.UT2dOWJHT-kSunday, March 10, 2013

SUNNUNTAI 10.03.13


SUNNUNTAI 10.03.13

1. HALLITUNEUVOTTELUT näyttävät viime yön maratonkeskustelujen jälkeen Netanyahun, Yair Lapidin ja Naftali Bennettin välillä edenneen lähes täydelliseen yhteisymmärrykseen, joskin hiomista on vielä suoritettava lähinnä ministeripaikkojen jaon suhteen. Nämä voitaneen saada selvitettyä sunnuntain kuluessa. Jos kaikki käy oletetulla tavalla, sopimukset esitellään Knessetissä maanantaina; hallitus muodostettaisiin virallisesti tiistaina, ja hallituksen uudet ministerit vannovat virkavalansa keskiviikkona. Keskiviikkona Netanyahu esitellee presidentti Shimon Peresille uuden hallituksensa saamansa tehtävän mukaisesti. Peres on ollut virallisella vierailulla Euroopassa, joissa hän on pyrkinyt liennyttämään siellä nousutta Israelin vastaisuutta, mikä tuntuu entistäkin vihamielisemmältä Pyhää maata kohtaan.

HALLITUS saanee 24-25 ministeriä, mikä on tyydyttävä kompromissi Lapidin vaatiman 18 ja Netanyahun toivoman 28 ministerin välillä.
Lapid saanee talousministeriön ja hänen puolueensa neljä muuta ministeriötä. Bennett olisi mieluiten halunnut talousministeriön, mutta ei halua taistella siitä Lapidin kanssa.
Yesh Atid saanee  myös opetusministeriön, jota johtanee rabbi Shai Piron, vaikka Likud haluaisi, että Gideon Saar jatkaa opetusministerinä.

Bennett tyytynee laajennettuun kauppa-, teollisuus- ja työministeriöön, vaikka sopimus siitä on vielä auki. Bait Yehudin taholta esitetään tyytymättömyyttä siitä, että Tzipi Livnille luvattiin oikeusministeriö, joka on arvostetumpi kuin Bennettille luvattu. Puolue on myös tyytymätön siihen, että Netanyahu lupasi rauhanprosessin kokonaan Livnin hoidettavaksi. Beit Yehudi saanee lisäksi uskontoministeriön, sekä asunto- ja rakennusministeriön. 

Puolustusministerin paikka näyttää sopivan parhaiten Likudin Moshe Yaalonille.
Puoluejohtajat ovat kovin haluttomia antamaan medialle yksityiskohtia viime yön keskusteluista, minkä johdosta julkistetut tiedot ovat hataria ja alustavia.
Israelin radion mukaan Likud saa 8 ministeriä; Yesh Atid 5; Bait Yehudi 4; Israel Beitenu 3; Hatnua 2 ja Kadima 1 ministeriä.
Asevelvollisuus koskee haredi-kansaa siten, että 1500 – 2000 asevelvollista saa erivapauden vuodessa jatkaa opintojaan. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai twiittasi sivullaan katkerana sitä, että puolue armotta syrjäytettiin muistuttaen, että repeämää haredi-kansan ja muun väestönosan välillä joudutaan selvittämään vuosikaudet. 

2. EGYPTIN oikeus vahvisti 21:n jalkapallo-ottelun jälkeiseen mellakkaan osallistuneen kuolemantuomiot, mikä kiihdytti ennestään raivokkaita mielenosoituksia, joilla pyrittiin osoittamaan paitsi vastalause poliisin päättämättömästä toiminnasta mielenosoituksen lopettamiseksi myös tyytymättömyys oikeuden päätökseen vahvistaa kuolemantuomiot samaan aikaan, kun se vapautti syytettyinä olleista 52:sta syytetystä 7 poliisia ilman tuomioita tuomiten 45 vankeuteen, mukana 2 korkeaa poliisiupseeria, jotka saivat 15 vuotta vankeutta.
Mielenosoittajat mellakoivat lauantaina pitkin Kairon keskustan katuja. Eri tilanteissa pääkaupungissa kolme ihmistä sai surmansa yhteenotoissa poliisin kanssa. Surmansa saaneiden joukossa oli 8-vuoden ikäinen poika, lisäksi 19 ihmistä haavoittui.

MELLAKOIDEN  taustalla on helmikuun 1. päivänä 2012 Port Saidin stadionilla jalkapallo-ottelun jälkeen alkaneet joukkueiden kannattajien väliset tappelut, joissa sai surmansa 74 ihmistä. Paikallinen joukkue voitti Kairon Al-Ahly joukkuetta vastaan käydyn ottelun. Poliisia syytetään siitä, ettei se ollut suorittanut tarkastuksia päästäessään katsojia stadionille ja siitä, ettei se ollut pystynyt lopettamaan verisiä yhteenottoja.
Mielenosoitukset ovat jatkuneet eri asteisina erityisesti Port Saidissa, mutta myös muissa kaupungeissa. Protestit ovat kohdistuneet paitsi niiden varsinaista aiheuttajaa, myös yhä selvemmin Muslimiveljeskunnan johtaman hallituksen politiikkaa vastaan. Port Saidissa mielenosoitusten hillitseminen ja estäminen siirrettiin poliisilta armeijalle. Mielenosoittajat pyrkivät myös häiritsemään laivaliikennettä Suezilla, mutta laivaston osastot estivät sen. 
Lauantaina mielenosoituksiin Kairossa osallistui maan poliisivoimat omine osastoineen, jotka vaativat korjauksia työolosuhteisiinsa ja protestoivat Muslimiveljeskunnan pyrkimyksiä vastaan ottaa maan poliisivoimat valvontaansa. 
Kairossa lauantaina Al-Ahlyn kannattajat polttivat poliisiklubin, sekä tunkeutuivat jalkapallo-federaation johtokeskuksen tiloihin lopulta sytyttäen ne tuleen. Sisäministeri Abdel-Fattah al-Sissi lähetti kaksi helokopteria sammuttamaan tulipalot. Terveysministeriön tiedottaja sanoi MENA-uutistoimistolle, että viisi ihmistä haavoittui mellakoissa.  http://www.timesofisrael.com/egypt-court-confirms-21-death-sentences-in-soccer-riot-case/

3. Syyriassa 21 filippiiniläistä YK:n rauhanturvaajaa siepannut kapinallisryhmä, joka toimii itsenäisesti välittämättä sovitusta keskusjohdosta, saattoi pidättämänsä ”vieraat”, kuten he heitä kutsuivat, Jordanian puolelle, vaikka YK:n rajavyöhykettä Israelin rajalla valvova UNDOF oli lähettänyt Syyrian puolelle vastaanotto-osaston. Heidän vapauttamisestaan oli neuvoteltu useaan kertaan UNDOF:n ja kapinallisjoukon välillä, mutta he toimivat lopulta omalla tavallaan. Heitä pidettiin Jamlan kylän pohjoispuolella, 1.6 km:n päässä Israelin rajasta ja 9.5 km:n päässä Jordanian rajasta. Kapinallisjoukon ”Martyrs on Yarmouk”, Yarmoukan Marttyyrit, edustajana Abu Mahmoud kertoi ylittäneensä siepattujen kanssa Jordanian rajan sanoen heidän olevan vahingoittumattomia ja hyvässä kunnossa.

Syyrian pääkaupungissa YK :n nimittämän koordinoijan Lahkdar Brahimin toimiston hoitaja Mokhtar Lamani vahvisti, että joukot ovat nyt Jordaniassa. Jordanian hallitus yllättyi heidän ilmestyessään sinne, koska heidän oletettiin liittyvän UNDOF:n lähettämään osastoon Syysiassa. Miehet oli siepattu lauantaina Jamlan kylän pohjoispuolella. Koska UNDOF:n joukot liikkuvat valvonta-alueellaan aseettomina, he eivät voi puolustaa itseään.
Syyrian armeija ja kapinalliset olivat sopineet lyhyestä tulitauosta miesten vapauttamiseksi.
USA:n avustuksella 1974 solmitun sopimuksen mukaan Israelin ja Syyrian välillä n. 20 km:n levyisellä puskurivyöhykkeellä aseistettujen joukkojen määrä on rajoitettu, mutta Syyrian armeijan vetäessä joukkonsa kauemmas rajasta kapinalliset ovat tunkeutuneet sinne ammuskellen välillä Israelin puolelle. IDF on kuitenkin pyrkinyt välttämään vastaiskuja kuitenkin todeten, että jos YK vetää joukkonsa pois puskurialueelta, IDF katsoo oikeudekseen puuttua sen valvontaan omine joukkoineen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=305812

4. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ja pääministeri Salaam Fayadin välille syntynyt erimielisyys talousministeri Nabil Qassimin erosta on kehittynyt lihavaksi riidaksi, joka näyttää heiluttavan ennestään katastrofin partaalla keikkuvaa palestiinalaisten hallintoa. Qassim oli Abbasin nimittämä talousministeri, joka syytä ilmoittamatta kertoi äskettäin eroavansa hallituksesta. Abbas ei hyväksynyt eroa, mutta Fayad antoi hänen mennä selvästi haastaen Abbasin arvovallan PA:n ylimpänä päättäjänä. Pääministeri Fayad on itsekin hallituksensa kanssa Abbasin nimittämä ilman kansan antamaa valtakirjaa. Tarkkailijat arvioivat, että riita voi johtaa koko Fayadin hallituksen eroon. Ulkomailla Fayadia pidetään PA:n hallituksen keskeisenä talousasiantuntijana. Hän hoiti PA:n talousministerin tehtäviä neljän vuoden ajan.

Vaikka Qassim ei ole ilmoittanut eronsa syytä, tarkkailijat olettavat hänen protestoineen erolla Fayadin ja Unionin työntekijöitten välistä sopimusta. Abbas ja Fayad tapasivat viime viikolla pyrkien sopimaan riitansa, mutta Fayat pysyy päätöksessään Qassimin erosta.
Fayadin toimet ovat ärsyttäneet Fatahin kannattajia, jotka syyttävät häntä Abbasin arvovallan haastamisesta. PA:n parlamentin PLC:n jäsen Najat Abu Baker syytti Fayadia Abbasin arvovallan murentamisesta varoittaen Fayadia ottamasta talousministeriötä valvontaansa. Hän kehotti hallituksen ministereitä jättämään eroanomuksensa Abbasille välittömästi.
Fatahin virkailija Tawfik Tirawi syytti myös Fayadia suunnitelmista kaapata PA:n talousasiat valvontaansa ja pyysi Abbasia nimittämään uuden talousministerin Qassimin paikalle. Abbas keskusteli viikon aikana useiden Fatahin johtohenkilöiden kanssa pyrkien löytämään ratkaisua kriisiin. Fayad edustaa pientä ja merkityksetöntä ”Kolmas Tie” puoluetta. Fatahin johtajat vaativat Fayadin erottamista ja uuden pääministerin nimittämistä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=305812

5. PALESTIINALAISET alkoivat kivittää Temppelivuorelle johtavan Mughrabiportin lähellä olleita poliiseja perjantain rukoustensa jälkeen. Poliisit menivät ylös vuorelle hajottaakseen kivittäjät, mutta he jatkoivat kivitystään heitellen heitä lopulta petrolipommeilla Al-Aksa moskeijan sisältä, jonne poliisit eivät seuranneet heitä. Poliisi pitää tapahtumaa uutena kiihotuksena, jolla voi olla vaaralliset seuraukset. Poliisit vastasivat niihin tainnutus-kranaateilla. Yksi poliisi, joka vietiin sairaalaan,  ja useita mielenosoittajia haavoittui.
Poliisin mukaan satakunta arabia alkoi heitellä kivillä poliiseja, jotka joutuivat tunkeutumaan vuorelle hajottaakseen heidät ja joutuivat puolustautuakseen käyttämään tainnutus-kranaatteja. AFP:n paikalla ollut journalisti väitti arabien syyttäneen poliisia Koranin heittämisestä maahan sunnuntaina potkien sitä jaloillaan. Poliisin mukaan kirja oli erään musliminaisen käsissä hänen istuessaan penkillä, jonka toiset muslimit halusivat asettaa esteeksi vuorelle meneville turisteille. Kirja putosi naisen käsistä maahan, mutta poliisi nosti sen ylös palauttaen sen naiselle. Naiset olivat kokoontunut paikalle estämään vuorelle nousevia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166020#.UTxHPmJHT-k

6. UUTISOTSIKOITA
-          IDF on tehostanut valmiuttaan Syyrian vastaisella rajallaan nostaen joukkonsa hälytysvalmiuteen yhä useampien kapinallisjoukkojen tunkeutuessa avoimesti ja tarkoituksellisesti aseettomalle puskurivyöhykkeelle uhoten ”vapauttavansa Golanin ylängön, jonka petturi Hafez Assad myi Israelille”. Jos YK ei pysty estämään sopimuksen rikkojia tunkeutumasta aseineen puskurivyöhykkeelle, IDF:n tulee tehdä se omien asukkaittensa puolustamiseksi. Kapinallisten katsotaan jakautuvan kahteen päähaaraan. Länsimaitten hyväksymä Free Syrian Army (Vapaan Syyrian Armeija), joka edustaa Syyrian kansallisneuvostoa; ja 13 kapinallisryhmän muodostama Islamic Front for the Liberation of Syria (Islamin Armeija Syyrian Vapauttamiseksi), jonka jäsenistä monet kuuluvat terrorijärjestöihin kuten al-Qaida. Tämän ryhmittymän päämääränä on muodostaa Syyriasta islamin sharia-lain valvoma islamilainen tasavalta Iranin tapaan, ehkä osana laajaa kalifikuntaa. Kumpikin ryhmittymä suhtautuu vihamielisesti Israeliin etsien sen tuhoamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166044#.UTxMEWJHT-k
-          Presidentti Shimon Peres tapasi Euroopan matkansa aikana NATO:n pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin Brysselissä keskustellen hänen kanssaan strategisesta yhteistyöstä Pohjois-Atlantin Liiton ja Israelin välillä. Israelin merkitys ainoana rauhallisena ja taloudellisen tasapainonsa säilyttäneenä maana kuohuvassa Lähi Idässä on huomattavasti kasvanut, minkä myös yhä useammat länsimaat vastahakoisesti tunnustavat. Raportin mukaan Peres informoi Iranin ja Hizbullahin muodostamasta  uhasta ennen kaikkea Israelille, mutta myös Euroopan maille. Iranin ydinase yhdessä kehittämiensä ballististen ohjusten kanssa uhkaavat maita 2000 km:n säteellä Iranista, ja Hizbullah uhkaa massatuhoaseillaan, joita se on saanut Syyriasta ja Iranista, ja joita se pystyy levittämään saamilla ohjuksillaan satojen kilometrien päähän. Lisäksi Hizbullahin ja Iranin Al-Quds Force pystyvät aiheuttamaan suurta tuhoa ulkomailla toimivien agenttiensa terrori-iskujen kautta. Presidentti Peres viittasi Israelin ja NATO-maiden tarpeeseen taistella terrorismia vastaan tarjoten maansa apua ja tietotaitoa sen pitkään jatkuneissa terrorin vastaisissa taisteluissa saamistaan kokemuksista kuten tarjoten kehittämiään välineitä terrorismin vastaisessa taistelussa sekä alueellisesti että maailman-laajuisesti. Rasmussen yhtyi Peresin määritelmään terrorismin vastaisessa taistelussa. NATO on pyrkinyt vuosien aikana rakentamaan Välimeren Allianssia, johon kuuluisivat kaikki Välimerta ympäröivät maat, vaikka arabimaitten on ollut vaikea hyväksyä Israelia sen jäseneksi. Tämä hanke on kuitenkin kärsinyt pahoin arabikevään myllerrysten kourissa ja sekä Italian, Espanjan että Kreikan kieriskellessä yhä pahenevien talouskriisiensä parissa. Täten Israelin arvostus lähes ainoana luotettavana yhteistoimintakumppanina on noussut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166011#.UTxQS2JHT-k
-          Palestiinalaiset aktivistit ja ennen kaikkea Hamasin johtajiin kuuluvat ilmoittavat varsin yksioikoisesti, ettei presidentti Obama ole tervetullut Ramallahiin ja vielä vähemmän Temppelivuorelle, jonka pyhyyden he katsovat kärsivän tämän muslimiksi väitetyn korkean vieraan käynnistä. Hamasin edustaja Al-Aksa moskeijassa Mushir al-Masri kehotti muslimeja Egyptin tukemana aloittamaan intifadan, väkivallan, Obaman vierailun estämiseksi Temppelivuorella. Maan-uutistoimiston mukaan Hamas esitti uhkauksensa Gazassa järjestetyn protestimarssin aikana. Islamic Jihadin korkea edustaja Kahliud al-Batash esitti samankaltaisia uhkauksia Obaman oletetun vierailun yhteydessä juutalaisten pyhimmällä paikalla. On epäselvää, onko Obama koskaan edes ilmaissut haluavansa vierailla Temppelivuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166024#.UTxVv2JHT-k
-          Heinäsirkat ovat edenneet Tel Aviviin ja maan pohjoisosaan. http://www.timesofisrael.com/wind-driven-locusts-reach-tel-aviv/