SUNNUNTAI 10.03.13


SUNNUNTAI 10.03.13

1. HALLITUNEUVOTTELUT näyttävät viime yön maratonkeskustelujen jälkeen Netanyahun, Yair Lapidin ja Naftali Bennettin välillä edenneen lähes täydelliseen yhteisymmärrykseen, joskin hiomista on vielä suoritettava lähinnä ministeripaikkojen jaon suhteen. Nämä voitaneen saada selvitettyä sunnuntain kuluessa. Jos kaikki käy oletetulla tavalla, sopimukset esitellään Knessetissä maanantaina; hallitus muodostettaisiin virallisesti tiistaina, ja hallituksen uudet ministerit vannovat virkavalansa keskiviikkona. Keskiviikkona Netanyahu esitellee presidentti Shimon Peresille uuden hallituksensa saamansa tehtävän mukaisesti. Peres on ollut virallisella vierailulla Euroopassa, joissa hän on pyrkinyt liennyttämään siellä nousutta Israelin vastaisuutta, mikä tuntuu entistäkin vihamielisemmältä Pyhää maata kohtaan.

HALLITUS saanee 24-25 ministeriä, mikä on tyydyttävä kompromissi Lapidin vaatiman 18 ja Netanyahun toivoman 28 ministerin välillä.
Lapid saanee talousministeriön ja hänen puolueensa neljä muuta ministeriötä. Bennett olisi mieluiten halunnut talousministeriön, mutta ei halua taistella siitä Lapidin kanssa.
Yesh Atid saanee  myös opetusministeriön, jota johtanee rabbi Shai Piron, vaikka Likud haluaisi, että Gideon Saar jatkaa opetusministerinä.

Bennett tyytynee laajennettuun kauppa-, teollisuus- ja työministeriöön, vaikka sopimus siitä on vielä auki. Bait Yehudin taholta esitetään tyytymättömyyttä siitä, että Tzipi Livnille luvattiin oikeusministeriö, joka on arvostetumpi kuin Bennettille luvattu. Puolue on myös tyytymätön siihen, että Netanyahu lupasi rauhanprosessin kokonaan Livnin hoidettavaksi. Beit Yehudi saanee lisäksi uskontoministeriön, sekä asunto- ja rakennusministeriön. 

Puolustusministerin paikka näyttää sopivan parhaiten Likudin Moshe Yaalonille.
Puoluejohtajat ovat kovin haluttomia antamaan medialle yksityiskohtia viime yön keskusteluista, minkä johdosta julkistetut tiedot ovat hataria ja alustavia.
Israelin radion mukaan Likud saa 8 ministeriä; Yesh Atid 5; Bait Yehudi 4; Israel Beitenu 3; Hatnua 2 ja Kadima 1 ministeriä.
Asevelvollisuus koskee haredi-kansaa siten, että 1500 – 2000 asevelvollista saa erivapauden vuodessa jatkaa opintojaan. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai twiittasi sivullaan katkerana sitä, että puolue armotta syrjäytettiin muistuttaen, että repeämää haredi-kansan ja muun väestönosan välillä joudutaan selvittämään vuosikaudet. 

2. EGYPTIN oikeus vahvisti 21:n jalkapallo-ottelun jälkeiseen mellakkaan osallistuneen kuolemantuomiot, mikä kiihdytti ennestään raivokkaita mielenosoituksia, joilla pyrittiin osoittamaan paitsi vastalause poliisin päättämättömästä toiminnasta mielenosoituksen lopettamiseksi myös tyytymättömyys oikeuden päätökseen vahvistaa kuolemantuomiot samaan aikaan, kun se vapautti syytettyinä olleista 52:sta syytetystä 7 poliisia ilman tuomioita tuomiten 45 vankeuteen, mukana 2 korkeaa poliisiupseeria, jotka saivat 15 vuotta vankeutta.
Mielenosoittajat mellakoivat lauantaina pitkin Kairon keskustan katuja. Eri tilanteissa pääkaupungissa kolme ihmistä sai surmansa yhteenotoissa poliisin kanssa. Surmansa saaneiden joukossa oli 8-vuoden ikäinen poika, lisäksi 19 ihmistä haavoittui.

MELLAKOIDEN  taustalla on helmikuun 1. päivänä 2012 Port Saidin stadionilla jalkapallo-ottelun jälkeen alkaneet joukkueiden kannattajien väliset tappelut, joissa sai surmansa 74 ihmistä. Paikallinen joukkue voitti Kairon Al-Ahly joukkuetta vastaan käydyn ottelun. Poliisia syytetään siitä, ettei se ollut suorittanut tarkastuksia päästäessään katsojia stadionille ja siitä, ettei se ollut pystynyt lopettamaan verisiä yhteenottoja.
Mielenosoitukset ovat jatkuneet eri asteisina erityisesti Port Saidissa, mutta myös muissa kaupungeissa. Protestit ovat kohdistuneet paitsi niiden varsinaista aiheuttajaa, myös yhä selvemmin Muslimiveljeskunnan johtaman hallituksen politiikkaa vastaan. Port Saidissa mielenosoitusten hillitseminen ja estäminen siirrettiin poliisilta armeijalle. Mielenosoittajat pyrkivät myös häiritsemään laivaliikennettä Suezilla, mutta laivaston osastot estivät sen. 
Lauantaina mielenosoituksiin Kairossa osallistui maan poliisivoimat omine osastoineen, jotka vaativat korjauksia työolosuhteisiinsa ja protestoivat Muslimiveljeskunnan pyrkimyksiä vastaan ottaa maan poliisivoimat valvontaansa. 
Kairossa lauantaina Al-Ahlyn kannattajat polttivat poliisiklubin, sekä tunkeutuivat jalkapallo-federaation johtokeskuksen tiloihin lopulta sytyttäen ne tuleen. Sisäministeri Abdel-Fattah al-Sissi lähetti kaksi helokopteria sammuttamaan tulipalot. Terveysministeriön tiedottaja sanoi MENA-uutistoimistolle, että viisi ihmistä haavoittui mellakoissa.  http://www.timesofisrael.com/egypt-court-confirms-21-death-sentences-in-soccer-riot-case/

3. Syyriassa 21 filippiiniläistä YK:n rauhanturvaajaa siepannut kapinallisryhmä, joka toimii itsenäisesti välittämättä sovitusta keskusjohdosta, saattoi pidättämänsä ”vieraat”, kuten he heitä kutsuivat, Jordanian puolelle, vaikka YK:n rajavyöhykettä Israelin rajalla valvova UNDOF oli lähettänyt Syyrian puolelle vastaanotto-osaston. Heidän vapauttamisestaan oli neuvoteltu useaan kertaan UNDOF:n ja kapinallisjoukon välillä, mutta he toimivat lopulta omalla tavallaan. Heitä pidettiin Jamlan kylän pohjoispuolella, 1.6 km:n päässä Israelin rajasta ja 9.5 km:n päässä Jordanian rajasta. Kapinallisjoukon ”Martyrs on Yarmouk”, Yarmoukan Marttyyrit, edustajana Abu Mahmoud kertoi ylittäneensä siepattujen kanssa Jordanian rajan sanoen heidän olevan vahingoittumattomia ja hyvässä kunnossa.

Syyrian pääkaupungissa YK :n nimittämän koordinoijan Lahkdar Brahimin toimiston hoitaja Mokhtar Lamani vahvisti, että joukot ovat nyt Jordaniassa. Jordanian hallitus yllättyi heidän ilmestyessään sinne, koska heidän oletettiin liittyvän UNDOF:n lähettämään osastoon Syysiassa. Miehet oli siepattu lauantaina Jamlan kylän pohjoispuolella. Koska UNDOF:n joukot liikkuvat valvonta-alueellaan aseettomina, he eivät voi puolustaa itseään.
Syyrian armeija ja kapinalliset olivat sopineet lyhyestä tulitauosta miesten vapauttamiseksi.
USA:n avustuksella 1974 solmitun sopimuksen mukaan Israelin ja Syyrian välillä n. 20 km:n levyisellä puskurivyöhykkeellä aseistettujen joukkojen määrä on rajoitettu, mutta Syyrian armeijan vetäessä joukkonsa kauemmas rajasta kapinalliset ovat tunkeutuneet sinne ammuskellen välillä Israelin puolelle. IDF on kuitenkin pyrkinyt välttämään vastaiskuja kuitenkin todeten, että jos YK vetää joukkonsa pois puskurialueelta, IDF katsoo oikeudekseen puuttua sen valvontaan omine joukkoineen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=305812

4. PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ja pääministeri Salaam Fayadin välille syntynyt erimielisyys talousministeri Nabil Qassimin erosta on kehittynyt lihavaksi riidaksi, joka näyttää heiluttavan ennestään katastrofin partaalla keikkuvaa palestiinalaisten hallintoa. Qassim oli Abbasin nimittämä talousministeri, joka syytä ilmoittamatta kertoi äskettäin eroavansa hallituksesta. Abbas ei hyväksynyt eroa, mutta Fayad antoi hänen mennä selvästi haastaen Abbasin arvovallan PA:n ylimpänä päättäjänä. Pääministeri Fayad on itsekin hallituksensa kanssa Abbasin nimittämä ilman kansan antamaa valtakirjaa. Tarkkailijat arvioivat, että riita voi johtaa koko Fayadin hallituksen eroon. Ulkomailla Fayadia pidetään PA:n hallituksen keskeisenä talousasiantuntijana. Hän hoiti PA:n talousministerin tehtäviä neljän vuoden ajan.

Vaikka Qassim ei ole ilmoittanut eronsa syytä, tarkkailijat olettavat hänen protestoineen erolla Fayadin ja Unionin työntekijöitten välistä sopimusta. Abbas ja Fayad tapasivat viime viikolla pyrkien sopimaan riitansa, mutta Fayat pysyy päätöksessään Qassimin erosta.
Fayadin toimet ovat ärsyttäneet Fatahin kannattajia, jotka syyttävät häntä Abbasin arvovallan haastamisesta. PA:n parlamentin PLC:n jäsen Najat Abu Baker syytti Fayadia Abbasin arvovallan murentamisesta varoittaen Fayadia ottamasta talousministeriötä valvontaansa. Hän kehotti hallituksen ministereitä jättämään eroanomuksensa Abbasille välittömästi.
Fatahin virkailija Tawfik Tirawi syytti myös Fayadia suunnitelmista kaapata PA:n talousasiat valvontaansa ja pyysi Abbasia nimittämään uuden talousministerin Qassimin paikalle. Abbas keskusteli viikon aikana useiden Fatahin johtohenkilöiden kanssa pyrkien löytämään ratkaisua kriisiin. Fayad edustaa pientä ja merkityksetöntä ”Kolmas Tie” puoluetta. Fatahin johtajat vaativat Fayadin erottamista ja uuden pääministerin nimittämistä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=305812

5. PALESTIINALAISET alkoivat kivittää Temppelivuorelle johtavan Mughrabiportin lähellä olleita poliiseja perjantain rukoustensa jälkeen. Poliisit menivät ylös vuorelle hajottaakseen kivittäjät, mutta he jatkoivat kivitystään heitellen heitä lopulta petrolipommeilla Al-Aksa moskeijan sisältä, jonne poliisit eivät seuranneet heitä. Poliisi pitää tapahtumaa uutena kiihotuksena, jolla voi olla vaaralliset seuraukset. Poliisit vastasivat niihin tainnutus-kranaateilla. Yksi poliisi, joka vietiin sairaalaan,  ja useita mielenosoittajia haavoittui.
Poliisin mukaan satakunta arabia alkoi heitellä kivillä poliiseja, jotka joutuivat tunkeutumaan vuorelle hajottaakseen heidät ja joutuivat puolustautuakseen käyttämään tainnutus-kranaatteja. AFP:n paikalla ollut journalisti väitti arabien syyttäneen poliisia Koranin heittämisestä maahan sunnuntaina potkien sitä jaloillaan. Poliisin mukaan kirja oli erään musliminaisen käsissä hänen istuessaan penkillä, jonka toiset muslimit halusivat asettaa esteeksi vuorelle meneville turisteille. Kirja putosi naisen käsistä maahan, mutta poliisi nosti sen ylös palauttaen sen naiselle. Naiset olivat kokoontunut paikalle estämään vuorelle nousevia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166020#.UTxHPmJHT-k

6. UUTISOTSIKOITA
-          IDF on tehostanut valmiuttaan Syyrian vastaisella rajallaan nostaen joukkonsa hälytysvalmiuteen yhä useampien kapinallisjoukkojen tunkeutuessa avoimesti ja tarkoituksellisesti aseettomalle puskurivyöhykkeelle uhoten ”vapauttavansa Golanin ylängön, jonka petturi Hafez Assad myi Israelille”. Jos YK ei pysty estämään sopimuksen rikkojia tunkeutumasta aseineen puskurivyöhykkeelle, IDF:n tulee tehdä se omien asukkaittensa puolustamiseksi. Kapinallisten katsotaan jakautuvan kahteen päähaaraan. Länsimaitten hyväksymä Free Syrian Army (Vapaan Syyrian Armeija), joka edustaa Syyrian kansallisneuvostoa; ja 13 kapinallisryhmän muodostama Islamic Front for the Liberation of Syria (Islamin Armeija Syyrian Vapauttamiseksi), jonka jäsenistä monet kuuluvat terrorijärjestöihin kuten al-Qaida. Tämän ryhmittymän päämääränä on muodostaa Syyriasta islamin sharia-lain valvoma islamilainen tasavalta Iranin tapaan, ehkä osana laajaa kalifikuntaa. Kumpikin ryhmittymä suhtautuu vihamielisesti Israeliin etsien sen tuhoamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166044#.UTxMEWJHT-k
-          Presidentti Shimon Peres tapasi Euroopan matkansa aikana NATO:n pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin Brysselissä keskustellen hänen kanssaan strategisesta yhteistyöstä Pohjois-Atlantin Liiton ja Israelin välillä. Israelin merkitys ainoana rauhallisena ja taloudellisen tasapainonsa säilyttäneenä maana kuohuvassa Lähi Idässä on huomattavasti kasvanut, minkä myös yhä useammat länsimaat vastahakoisesti tunnustavat. Raportin mukaan Peres informoi Iranin ja Hizbullahin muodostamasta  uhasta ennen kaikkea Israelille, mutta myös Euroopan maille. Iranin ydinase yhdessä kehittämiensä ballististen ohjusten kanssa uhkaavat maita 2000 km:n säteellä Iranista, ja Hizbullah uhkaa massatuhoaseillaan, joita se on saanut Syyriasta ja Iranista, ja joita se pystyy levittämään saamilla ohjuksillaan satojen kilometrien päähän. Lisäksi Hizbullahin ja Iranin Al-Quds Force pystyvät aiheuttamaan suurta tuhoa ulkomailla toimivien agenttiensa terrori-iskujen kautta. Presidentti Peres viittasi Israelin ja NATO-maiden tarpeeseen taistella terrorismia vastaan tarjoten maansa apua ja tietotaitoa sen pitkään jatkuneissa terrorin vastaisissa taisteluissa saamistaan kokemuksista kuten tarjoten kehittämiään välineitä terrorismin vastaisessa taistelussa sekä alueellisesti että maailman-laajuisesti. Rasmussen yhtyi Peresin määritelmään terrorismin vastaisessa taistelussa. NATO on pyrkinyt vuosien aikana rakentamaan Välimeren Allianssia, johon kuuluisivat kaikki Välimerta ympäröivät maat, vaikka arabimaitten on ollut vaikea hyväksyä Israelia sen jäseneksi. Tämä hanke on kuitenkin kärsinyt pahoin arabikevään myllerrysten kourissa ja sekä Italian, Espanjan että Kreikan kieriskellessä yhä pahenevien talouskriisiensä parissa. Täten Israelin arvostus lähes ainoana luotettavana yhteistoimintakumppanina on noussut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166011#.UTxQS2JHT-k
-          Palestiinalaiset aktivistit ja ennen kaikkea Hamasin johtajiin kuuluvat ilmoittavat varsin yksioikoisesti, ettei presidentti Obama ole tervetullut Ramallahiin ja vielä vähemmän Temppelivuorelle, jonka pyhyyden he katsovat kärsivän tämän muslimiksi väitetyn korkean vieraan käynnistä. Hamasin edustaja Al-Aksa moskeijassa Mushir al-Masri kehotti muslimeja Egyptin tukemana aloittamaan intifadan, väkivallan, Obaman vierailun estämiseksi Temppelivuorella. Maan-uutistoimiston mukaan Hamas esitti uhkauksensa Gazassa järjestetyn protestimarssin aikana. Islamic Jihadin korkea edustaja Kahliud al-Batash esitti samankaltaisia uhkauksia Obaman oletetun vierailun yhteydessä juutalaisten pyhimmällä paikalla. On epäselvää, onko Obama koskaan edes ilmaissut haluavansa vierailla Temppelivuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/166024#.UTxVv2JHT-k
-          Heinäsirkat ovat edenneet Tel Aviviin ja maan pohjoisosaan. http://www.timesofisrael.com/wind-driven-locusts-reach-tel-aviv/





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021