Friday, November 21, 2014

PERJANTAI 21.11.14


PERJANTAI 21.11.14
1. VIIKON viimeinen päivä – juutalaisen ajanlaskun mukaan – alkoi sumuisena ja suhteellisen viileänä, mutta sateita ei tullut vielä viime yönä. Ennusteet kuitenkin lupaavat sateita kaikkialla maassa ilman viiletessä edelleen, ja varoituksia annettiin mahdollisista tulvista, jotka voivat alkaa yllättäen kuivuneiden jokiuomien saadessa tarpeeksi vettä. Joka vuosi ihmisiä jää loukkuun tulvien vuoksi ja muutamia hukkuu joutuessaan virran vietäviksi. Sateet voivat tulla ajoittaisina tai rajuina kuuroina, ei yhtenäisinä sateina, kuten ennusteissa sanotaan. Säätilat tänään: Jerusalem 10 -19; Tiberias 15 -25; Suolameri 20 -29; Eilat 18 -28 +C-astetta. Luvut on otettu JP:n ennusteesta, Times of Israel lämpöasteet ovat selvästi alempia, mutta sen sivut eivät jostain syystä toimi kunnolla.
2. Poliisi myöntää, että kolmas intifada on tosiasia, sen verran karmeita näyttöjä nuo iänikuiset ”rauhankumppanit” ovat meille tarjoilleet. Täytynee myöntää, etteivät kaikki Gazan ja PA:n arabit Israelin arabeista puhumattakaan ole terroristeja, mutta miksi he valitsevat johtajikseen henkilöitä, jotka vain vaikeuttavat heidän elämäänsä sen sijaan, että toimisivat kansansa parhaaksi? Nämä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen jatkavat eliittiin kuuluvat miehet ja jokunen nainenkin ovat täynnä vihaa ja kostonhalua, mikä estää kaiken yhteistoiminnan Israelin kanssa. Nämä ne saavat kansansa nousemaan Israelia vastaan opettaen heidän lapsiaan äitinsä kohdusta saakka vihaamaan ja halveksimaan juutalaisia. Tilanteen korjaaminen ei tapahdu hetkessä, siihen tarvitaan sukupolvien muutoksia.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon varoittelee sekä Israelin että PA/PLO:n johtajia kiihottamasta nykyistä tilannetta, koska se voi helposti kuohua yli – ikään kuin joku Israelissa ei olisi tietoinen siitä. Maailman rauhan vartijoitten johtajana hän kuitenkin katsoo täyttäneensä tehtävänsä esittäessään New Yorkin virkapöytänsä takaa mitään sanomattomia lausuntojaan, joita nopeasti vilkaistaan läpi ja siirretään arkistoon. – Nyt muuten muutkin internetlinkit temppuilevat, lienevätkö piuhat solmussa vai kostuneet äkillisessä yllättävässä sadekuurossa? Kirjoitus etenee hitaasti mutta varmasti.
JERUSALEMIN poliisi poisti aiemmin asettamansa ikärajoitukset Temppelivuoren perjantai-aamun rukouksiin tulleilta arabeilta, joitten jälkeen he poikkeuksetta aloittavat kivittää poliiseja ja Vuorelle pyrkiviä tai jo nousseita pyhiinvaeltajia, juutalaisia ja turisteja. Mitähän sisäministeriö kuvittelee hyötyvänsä tästä myönnytyksestä arabimuslimeille, jotka tavallisesti rekisteröivät sen annetuksi kiitollisuutta osoittamatta, mutta vaatien samalla lisää? Tämäkin on koettu ja tunnistettu, mutta kovapäisille virkailijoille ei mikään näytä menevän perille, vaikka moukarilla hakattaisiin. Muslimit pitävät perjantaita raivonpäivänä.
Poliisin tiedottaja Luba Samri sanoi AFP:n toimittajalle, että tilannetta tarkkaillaan ja toimitaan sen mukaan, miten tilanne kehittyy. Pari viikkoa sitten vuorelle päästettiin naisten lisäksi vain yli 35-vuotiaat miehet. Poliisin myöntämä helpotus Temppelivuoren tilanteeseen, mikä annettiin John Kerryn, Netanyahun ja Abdullah II:n Ammanin kokouksen ansiosta, tulee pahaan aikaan. Tiistaina Israelin poliisi esti ja takavarikoi massiivisen mielenosoittajille tarkoitetun tavaraerän Ashdodin satamassa. Pääasiassa lapsille osoitettujen tavaroitten joukossa oli miekkoja, kommando-veitsiä, ilotulitusraketteja, taser tainnutusaseita ja muita aseita, joita kukaan selväjärkinen ei antaisi ainakaan lasten käsiin. Tämä osoittanee jokaiselle, joka ymmärtää selvää puhetta, että mielenosoituksia on tarkoitus laajentaa. Tavaroiden joukossa oli 18 000 ilotulitusrakettia, 5 200 kommando-veistä, 1 000 miekkaa, 4300 taser-pistoolia piilotettuina taskulamppujen alle, sekä muita aseita. Nämä Kiinassa pakatut lastenlelut oli huolellisesti piilotettu joulukoristeiden alle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187707#.VG7Q1UNsO-o
3. POLIISI sanoo varautuvansa tänään perjantaina muslimien raivon päivän väki-valtaisuuksiin. Eilen illalla arabit rakensivat tiesulkuja Abu Disiin ja Jebel Mukaberiin johtaville kaduille aloittaen marssin kohti poliisijoukkoja, jotka vastasivat mellakan hallinta-välineillään massan hajottamiseksi. Poliisin tiedottaja Micky Rosenfeld sanoi poliisin arvioivan turvallisuustilannetta ja koventavan toimiaan, mikäli siihen on tarvetta. Hän totesi useiden poliisiosastojen tarkkailevan tilannetta laajemminkin pääkaupungissa; erityisesti seuraavan uhkaa keskusbussiasemalla, kevyenrautatien ja bussien pysäkeillä, myymälöissä ja ravintoloissa, mikä osoittanee tilanteen herkkyyden ja vaarallisuuden.
Hamasin virkailija Gazassa Yehya Mousa sanoi, että mielenosoituksilla pyritään tiedottamaan kaikille arabeille Juudeassa ja Samariassa, että Al-Aksa on vaarassa ja että heidän tulee tehdä kaikkensa sen puolustamiseksi. ”Meidän pyhiä paikkojamme saastutetaan ja Al-Aksa tuhotaan ja miehitetään. Jokaisen arabin tulee tehdä aloite siirtyäkseen puolustamaan Al-Aksa moskeijaa”, hän sanoi kertomatta, kuka sitä saastuttaa. Ilmeisesti heidän mielestään ilotulitusraketit, palopommit, puukot ja miekat eivät saastuta moskeijaa, kuten ne eivät tehneet sitä Gazassakaan kesäsodan aikana, eivätkä pallopelit Vuoren ylätasanteella. Mousa lisäsi, että ainoa tapa saada moskeijat vapautettua ja miehitys loppumaan on väkivalta.
Israelin poliisi pidätti kolmen hengen arabisolun, jonka tarkoituksena oli hankkia raketti-kranaatti, jolla he olisivat teloittaneet ulkoministeri Avigdor Libermanin. IDF:n Juudean ja Samarian syyttäjänvirasto julkisti viralliset syytökset heitä vastaan, joita käsitellään armeijan sotilastuomioistuimessa. Teloitus oli tarkoitus suorittaa lähellä Harmalan kylää, joka on tien no 356 toisella puolella sijaitsevaa Libermanin kotitaloa Juudeassa. He arvioivat automatkan tarvitsevan ajan Herodianista Beit Fajarin risteykseen iskun ajankohtaa suunnitellessaan. Heidät pidätettiin elokuun puolivälissä poliisin pyrkiessä selvittämään salaliiton taustoja, mutta he toimivat ilmeisesti erilisenä soluna ilman yhteyksiä Hamasiin tai muihin terrorijärjestöihin. Heitä syytetään murhan suunnittelusta ja aikomuksesta.
Poliisi varoittaa Jerusalemin kaupunginvaltuuston jäsentä Arieh Kingiä arabien salamurha-aikeista häntä vastaan. Hänen kotilatoaan kohti Jerusalemin itäosassa ammuttiin laukauksia. King on aktiivisesti ajanut juutalaisten muuttamista myös pääkaupungin itäosiin osoittaakseen, että kaupunki on yhtenäinen ja jakamaton, ja vapaa kaikille sekä länsi, että itäosissa.  Poliisi myöntää, että Gush Etzionin lähellä tapahtunut kolmen sotilaan yliajo arabin toimesta oli tahallinen terroriteko, minkä autoa ajanut arabi tunnustaa.
Har Nofin synagogan massamurhaan syyllistyneen kahden arabin, jotka olivat serkuksia, toisen sisar toimii Jerusalemin sosiaalivirastossa. Eräs haastatelluista Jerusalemin asukkaista totesi, että viimeisten siviilien murhien ja heitä vastaan tehtyjen hyökkäysten johdosta heille on tullut epämukava tunne, että kuka tahansa kadulla liikkuva voi hautoa murha-aikeita heitä vastaan. Mitenkähän sosiaalivirkailijat suhtautuvat virastossa työskentelevään arabiin, jonka veli syyllistyi raakaan massamurhaan hänen perheensä hyväksyessä sen?
RABBI Yehuda Glick, jonka rintaan arabiterroristi ampui neljä laukausta aivan lähietäisyydeltä paeten sitten moottoripyörällä, on tervehtynyt hämmästyttävän nopeasti, ehkä osittain lukuisten rukousten avustamana väheksymättä lääkärien osuutta. Hänet päästetään kotihoitoon ensi sunnuntaina. Hänen murhaajansa sai surmansa tulitaistelussa poliisin kanssa ja lienee nyt karvaisten demonien piinattavana helvetissä.
Rabbi David Yosef Shasin Tora-vanhinten neuvostosta kehottaa jokaista juutalaista, jolla on ase ja lupa siihen, kuljettamaan sitä mukanaan myös sapattina. Hän selitti, että vaara joutua hyökkäyksen kohteeksi ylittää sapatin pyhyyden, joka muuten estää kantamasta asetta. Samoin rabbi Yosef kehottaa pitämään taskupuhelimen mukanaan siten, että aina on ainakin yksi, suuremmissa tiloissa useampia käsipuhelimia synagogassa. Juutalainen Laki kehottaa rikkomaan sapattikäskyn, jos sillä pelastamaan ihmisen hengen. Jeesus vetosi tähän parantaessaan sairaita myös sapattina vastatessaan fariseusten syytöksiin.
JORDANIAN parlamentti kunnioitti Har Nofin surmansa saaneita terroristeja minuutin hiljaisuudella ja lukien sen jälkeen muutaman rivin Koraanista, vaikka maan hallitus tuomitsi sen. Parlamentin puhemies riimitteli tähän tapaan: ”Kunnianosoituksena marttyyreille, jotka sionistit murskasivat ja murhasivat, pyydän arvostettua parlamenttia nousemaan ylös ja lukemaan Koraanin alkutekstin al-Fatihan ylistääksemme heidän puhdasta sieluaan ja kunnioittaaksemme kaikkien marttyyrien sieluja arabi- ja muslimikansoissa”, kuten TV-10 raportoi. Jordanian pääministeri Abdullah Ensour totesi aiemmin jännityksen noususta Israelin ja PA:n välillä: ”Jordania tuomitsee viimeisen kehityksen, joka tapahtui pyhässä kaupungissa. Nämä eivät ole erillisiä tapahtumia, vaan kuuluvat Israelin suunnitelmaan muuttaa tilannetta maaperällä”, kuten Anadolu Agency raportoi Turkissa.
YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi lausunnossaan Har Nof synagogassa Jerusalemissa tapahtuneen massamurhan, jossa kuoli neljä israelilaista rabbia ja poliisiupseeri. Muutaman edellisen päivän aikana YK:n 67 jäsenmaata keskustelivat kansainvälisestä yhteistoiminnasta taistelussa terrorismia ja väkivaltaa vastaan. Erityisesti mainittiin Islamin Valtion muodostaman uhkan sekä jännityksen ja väkivallan kasvu Jerusalemissa, mutta myös Euroopassa ja Amerikan mantereella kuten Quebecissä ja Ottawassa.
Koska internet ei toimi kunnolla, en voi antaa linkkejä edelliseen. Tiedot on poimittu JP:n paperikopiosta ja muista lähteistä, jotka toimivat ajoittain. Julkaisen raportin, kun linja aukeaa.


Wednesday, November 19, 2014

KESKIVIIKKO 19.11.14


KESKIVIIKKO 19.11.14
1. KESKIVIIKKOPÄIVÄ alkoi puolipilvisenä, osittain heikon pilviverhon peittämänä, lämpötilan ollessa mittarimme mukaan 12 astetta. Ehkä tästä tulee kuitenkin ihan siedettävä päivä. Sateista ei ole tässä vaiheessa tietoakaan, mutta taivas jatkanee puolipilvisenä. Säätilat tänään: Jerusalem 12 -21; Tiberias 15 -25; Suolameri 19 -29; Eilat 12 -31 +C-astetta. Huomenna ennustetaan asteen nousua lämpötiloissa, mutta tuuli on kova. Perjantaista lähtien lämpötila alkaa laskea uudelleen puolipilvisyyden jatkuessa.
2. ISRAELISSA seurataan järkyttyneinä tiistaiaamuna tapahtunutta terrori-iskua ultra-ortodoksien synagogaan Har Nof lähiössä. Erityisesti järkytystä lisää terroristien julmuus ja inhimillisyydestä piittaamaton raakalaismaisuus. Mukanaan tuomallaan lihakirveellä he olivat hakanneet rauhanomaisilta, aseettomilta miehiltä jäseniä pois täydentäen sitten surmaamistaan pistooleilla ja puukoilla. Ainakin toinen kahdesta terrorista, serkukset Abed Abu ja Ghassan Mohammed Abu Jamal, työskenteli synagogan lähellä olevassa kaupassa, joten hänellä oli ollut erinomainen tilaisuus vakoilla juutalaisten rutiinia alueella. He myös varmaan panivat merkille, ettei synagogassa ollut vartijaa eikä poliisia lähettyvillä, joten kukaan ei suorittanut mitään tarkastusta heille aseitten löytymiseksi.
TIISTAIAAMUN terrori-iskussa sai surmansa kolme USA:n ja Israelin kaksoiskansalaisuuden omannutta rabbia sekä yksi Englannin ja Israelin kaksoiskansalaisuuden omaava rabbi. Heidän lisäkseen tulitaistelussa terroristien kanssa kuolettavasti haavoittunut poliisivääpeli Zidan Saif, 30-vuotias, menehtyi haavoihinsa. Hän oli kotoisin Kfar Yanouch druusikylästä Galileassa. Hänet ylennettiin arvoasteikossa osoittamansa urhollisuuden ansiosta. Häntä jäivät suremaan vaimo, 4-kuukauden ikäinen vauva ja kolme lasta. Hänet haudattaneen keskiviikkona kotikyläänsä.
Synagogassa oli hyökkäyshetkenä yli 30 ihmistä. Terroristit huusivat Allahu agbar, Allah on suurempi, osoittaakseen, kenen käskystä ja hyväksi he murhasivat aseettomia miehiä, jotka juuri olivat aloittaneet aamurukouksensa rukousliinat hartioillaan ja Raamatun lausekotelot sidottuina käsivarteensa ja otsaansa. Hamas ja Islamic Jihad ilmaisivat ihailunsa ja hyväksymisensä hyökkäyksestä välittömästi uutisen tullessa julkiseksi. Myös PFLP ilmaisi oman hyväksymisensä, mutta mikään ryhmittymä ei suoraan ilmoittanut osallisuutensa hyökkäykseen tai sen suunnitteluun.
Aron Klein kertoo WND:n artikkelissaan, että Hamas ja Islamic Jihad ovat aiemmin ilmoittaneet perustaneensa salaisia soluja Jerusalemin arabilähiöihin. Klein kertoo lisäksi, että näille soluille annettiin ohjeet suorittaa iskunsa siten, että ne näyttäisivät ”yksinäisten susien” tekemiltä ilman tausta- ja tukiryhmittymiä. Terrori-iskussa surmatut amerikkalaiset rabbit olivat huomattavia ja tunnettuja johtajia USA:ssa. Rabbi Aryeh Kupinski, 43; rabbi Kalman Zeev Levine, 55; rabbi Moshe Twersky, 59 olivat USA:sta; rabbi Avraham Shmuel Goldberg, 68, oli Englannista. He kaikki asuivat Har Nofissa. Heidät haudattiin tiistaina iltapäivällä satojen ihmisten osallistuessa tilaisuuteen.
Hyökkäyksessä haavoittuneet 7 miestä kiidätettiin Jerusalemin Shaare Zedek lääkintä-keskukseen ja Hadashan yliopistolliseen sairaalaan Ein Keremissä. Kahden tila on kriittinen, kahdella heistä on vaarallisia haavoja, kaksi muuta haavoittuivat lievemmin.
Poliisi lähetti runsaasti joukkojaan hyökkäysalueelle, koska ei ollut selvyyttä, oliko siellä vielä muita terroristeja. Tulitaistelu terroristien ja poliisin välillä kesti 7 minuuttia. Paikalle kerääntyi runsaasti paikallista väestöä ja seminaarin yeshiva-opiskelijoita, jotka poliisi aitasi pois lähialueelta. Money perheet kokosivat lapsensa kadulta vieden heidät kotiinsa ja lukiten ovet tiukasti terroristiepäilyn vuoksi. Pääministeri Netanyahu kutsui turvallisuuskabinetin hätäistuntoon, jonka ensimmäisiä päätöksiä oli molemman terroristin kotitalojen tuhoaminen Jebel Mukaberin arabilähiössä pääkaupungin itäosassa. Samalla vahvistettiin, että myös muiden äskeisiin terrori-iskuihin syyllistyneitten arabien kotitalot tuhotaan. Netanyahu kehotti poliisia tehostamaan toimiaan niitä vastaan, jotka kiihottavat muslimeja hyökkäyksiin Israelia vastaan. Hän mainitsi erityisesti Abbasin, joka on joutunut pahaan välikäteen äskettäin pitämiensä lukuisten kiihotuspuheiden vuoksi. Raportit kertovat, että Abbas esitti hyökkäyksen tuomitsevat lausuntonsa John Kerryn vaatimuksesta.
POLIISIN tiedottaja Micki Rosenfeld sanoi, että poliisi pidätti 7 arabia tiistaipäivän aikana Jebel Mukaberin mielenosoituksiin osallistumisesta. Hän totesi, että poliisin tehostetut toimet tulevat jatkumaan koko pääkaupungin alueella. Hamasin lausunnossa terroristeja ylistettiin sankareiksi ja marttyyreiksi. Abbas seurannee vanavedessä tilanteen rauhoituttua, ja luvannee poliisin surmaamien terroristien omaisille tuntuvat stipendit ja eläkkeet. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Police-officer-wounded-in-Jerusalem-terror-attack-dies-bringing-death-toll-to-5-382196, http://www.wnd.com/2014/11/sources-jerusalem-attack-might-not-be-lone-wolf/
3. ABBASIN johtama Fatah ylisti tiistaiaamun terrori-iskua sankarilliseksi operaatioksi. Mahmoud Abbasin neuvonantaja Sultan Abu al-Einen, joka ylisti aiempia terrori-iskuja urhoollisiksi, sanoi FB:n lausunnossaan tiistain iskua sankarilliseksi operaatioksi, kuten sen kääntänyt PMW raportoi. Hän postitti FB-sivullaan kuvia maassa verissään makaavista uhreista sekä poliisin surmaamista terroristeista, joilla on veriset puukot ja lihakirveet vierellään. Hän kirjoitti: ”kuvia paikalta sankarillisesta operaatiosta uskonnollisessa sionistisessa instituutissa marttyyri Yusuf al-Raminin ”Abu Jihadin” teloituksen vuoksi”. Tällä hän viittaa Egged-bussin arabikuljettajan tekemään itsemurhaan hirttäen itsensä ajamassaan bussissa, kuten oikeuslääketieteellinen tutkimus vahvisti.
FATAHIN tiedottaja Jamal Tirawi sanoi ”Donia al-Fatah News” julkaiseman ja PMW:n kääntämän raportin mukaan ryhmittymänsä nimessä tervehtivän tyydytyksellä marttyyrin kaapua havittelevan operaation Jerusalemissa ja sanoi opastavansa Abu Jamalin perheen marttyyrit paratiisiin. Fatah ylisti terrori-iskua todeten, että Gazan asukkaitten tapaan sen jäsenet jakavat kansalle makeisia ja pieniä leivonnaisia, kuten juhlallisuuksiin kuuluu. Fatahin virallisilla sivuilla todettiin: ”Makeisia jaetaan Länsirannan kaupungeissa juhliaksemme Jerusalemin operaatiota, jolla kostettiin marttyyri Yusuf al Ramunin teloitus ja Al-Aksa moskeijaa vastaan tehdyt väkivaltaisuudet”. Fatahin FB-sivulla julkistettiin Jasser Arafatin entisen henkivartijan Mohammed Dauehin video, jossa hän selittää, että Arafat usein tuomitsi väkivaltaisuudet kansainvälisestä painostuksesta, mutta että hän valehteli. Videota seurasi teksti: ”Noille, jotka ihmettelevät, miksi Fatah tuomitsee itsemurhaoperaatiot”, kuten PMW:n kääntämässä tekstissä todetaan.
PMW julkaisi tiistaina kääntämänsä PA:n korkeimman sharia-oikeuden tuomarin ja Abbasin neuvonantajan Mahmoud al-Abbashin pitämän puheen PA:n TV:ssä marraskuun viidentenä päivänä, jossa hän suoraan sanoo Abbasin kiihottavan uskonnolliseen sotaan. Pääministeri Netanyahu totesi tiistaina, että samalla kun Abbas tuomitsee terrori-iskun, hän kiihottaa vaatien lopettamaan tunkeutumisen Al-Aksaan, setlerien provokaatiot ja useiden ministerien suorittamat kiihotustoimet Temppelivuorella.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187629#.VGw_3ENsO-o
4. UUTISOTSIKOITA
·        Lisääntynyt terrorismi Jerusalemin alueella – ja muuallakin Israelissa – on saanut koululasten vanhemmat vaatimaan parempaa turvallisuutta koulumatkoillaan ja kouluissaan, koska terroristit voivat iskeä missä ja minne tahansa. Heidän liikkumistaan ja paljastumistaan lisää se, että heillä on käytössään Israelin valtion myöntämä sininen ID-kortti, kuten Har Nofin terroristiserkuksilla oli. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187632#.VGxUXENsO-o
·        Ron Kehlman, jonka 17-vuotias tytär sai surmansa terroristin kädestä, vaatii, että Israelin tulee lopettaa myönnytysten tekeminen arabeille, ja puhua heille kielellä, jota he ymmärtävät. Hän kehottaa lopettamaan terroristien jäännösten palauttamisen, vaan hautaamaan heidät nimettömiin joukkohautoihin. Kehmanin tytär sai surmansa 2003 Haifan bussissa itsemurhaterroristin kautta. ”Olemme taas kerran joutuneet toteamaan, mitä loputonta pahuutta ihmisaivo voi keksiä. PA:n arabeilla on oikeutus siihen, koska PA ei ole koskaan lopettanut kiihottamistaan. Kuolleet terroristit oli tapana haudata nimettömiin hautoihin, eikä meidän tule palauttaa niitä omaisilleen. He ovat aloittaneet pogromin meitä vastaan, ja meidän tulee vastata siihen samalla mitalla”, hän vaatii. Hän sanoo murhien Tapuah-risteyksessä, Tel Avivin kadulla ja Jerusalemissa nostaneen esiin menetyksen, minkä hän koki 17-vuotiaan Tal-tyttärensä jouduttua terrorismin uhriksi. ”Uhrien ihmis-oikeudet ovat tärkeämmät kuin terroristien”, hän kiteyttää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187626#.VGxUv0NsO-o
·        Michael Freund kertoo tuoreessa kolumnissaan, että hallituksen ensisijainen tehtävä on suojella kaikilta uhkakuvilta, ja PA on osoittautunut sellaiseksi uhkaksi. Hän sanoo, että on vaikea kuvitella iljettävämpää tointa kuin Har Nofin synagogan massamurhat. PA:n arabien brutaalit toimet vuosien aikana ovat kovettaneet israelilaiset siihen, ettei heiltä voi muuta odottaakaan, mutta tiistaiaamun veriteko ylitti kaikki entiset kokemukset raakuudellaan. Freund kyselee, millainen ihminen on se, joka herättyään aamulla ottaa aseensa, eikä vain ampuma-aseita, vaan myös veitsiä ja lihakirveitä läheisemmän kontaktin saamiseksi uhriinsa, ja suunnistaa niiden kanssa aamurukouksiinsa kokoontuneiden rukoilijoiden täyttämään synagogaan aloittaen aseettomien ja pahaa aavistamattomien ihmisten lahtaamisen ja teloittamisen. Käyttäytyessään näin terroristi riisui yltään viimeisenkin jäännöksen Luojan kaltaiseksi luoduksi olemuksestaan, alentuen eläimen kaltaiseksi pedoksi, joka on hylännyt kaikki inhimilliset ja oikeudelliset pidäkkeet, Freund sanoo.
Freund vakuuttaa, että kysymys on PA:n puheenjohtajan Abbasin aloittamasta pogromista, sillä viikkojen ajan hän vaati arabeja puolustamaan Al- Aksaa kaikin käytettävissä olevin keinoin. Freund suomii kovin sanoin myös sisäministeri Aharonovichiä, joka rikkinäistä levyä soitattaen antaa tyhjiä lupauksia, joita hän antoi edellisten terrori-iskujen jälkeen pystymättä antamaan mitään vinkkiä siitä, miten hän korjaa tilannetta. Samalla hän myös kovistelee useita hallituksen ministereitä, jotka hymistelevät samalla tavoin. Freund läväyttää ohjelmansa pöytään: ”On aika purkaa Palestiinan Auktoriteetti (PA) ja julistaa koko maailmalle: Palestiinan valtiota ei koskaan tule olemaan Juudeassa ja Samariassa. Arafatin tavoin Abbas on käyttänyt PA:ta hyväkseen hyökätäkseen sen avulla Israelia vastaan sen tuhoamiseksi. ”Ei ole mitään rauhaa ja yhteistyötä, vain verenvuodatusta ja väkivaltaa. Israelin tulee hajottaa PA välittömästi ja liittää Juudean ja Samarian alueet valtioonsa”. Freund tunnustaa, että se aiheuttaisi vastalauseiden myrskyn maailmalla ja sitä olisi vaikea toteuttaa. mutta on korkea aika lopettaa myönnytysten tekeminen murhanhimoiselle viholliselle, ja nousta sitä vastaan torjuakseen kansaa uhkaavat vaarat, mitä PA selvästi ilmentää. http://www.jpost.com/Opinion/Fundamentally-Freund-A-Palestinian-pogrom-in-Jerusalem-382193
·        Hamasin kanssa yhteisymmärryksessä toimiva sosiaalinen media jatkaa veristen ja antisemitististen karikatyyrien levittämistä, joissa ihannoidaan Har Nofin massamurhaa ja selitetään sitä oikeutetuksi, koska sen tarkoituksena on puolustaa Al-Aksa moskeijaa. Yhdessä piirroksessa näytetään verinen lihakirves tekstillä: Sinun hyväksesi, oi Al-Aksa. Toisessa piirroksessa näytetään juutalaisten ruumiita täynnä oleva lattiaa yhden terroristin nostaessa päätään kysellen verinen lihakirves kädessään: Missä ne ovat? kuin etsien lisää juutalaisia lahdattavia. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-affiliated-social-media-abuzz-with-cartoons-glorifying-Jerusalem-terror-attack-382152
·        Myös populistinen musiikki on valjastettu Israelin vastaisen propagandan käyttöön. Yksi sellainen teos on nimeltään ”Sionisti juokse, juokse tiehesi, tai sinut tullaan surmaamaan autolla”. Musiikkikappaleet ovat hepreankielisiä, ja Hamas levittää niitä pelon lietsomiseksi juutalaisten sydämeen. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamass-new-hit-song-in-Hebrew-Zionist-you-are-about-to-be-killed-by-a-car-382233
·        Hamas kokee tulevansa yhä enemmän syrjäytetyksi PA:n toimesta, ja siksi se pyrkii käyttämään Palestiinan lakiasäätävää neuvostoa (PLC) PA:ta ja Abbasia vastaan, mihin sillä on hyvät edellytykset, sillä Hamas on enemmistönä siinä. PLC:n toiminta on käytännössä halvaantunut Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2007. PLC:llä on 132 kansanedustajaa. Hamasin virkailija Salah Bardawil sanoi, että hän kokoaa Gazassa asuvat PLC:n jäsenet keskustelemaan PA:n yhteishallituksen laillisuudesta. Hän sanoo, että kesäkuun 2.päivänä muodostettu Rami Hamdallahin johtama yhteis-hallitus syrjii Gazan kaistaa ja Hamasia etenkin budjettikysymyksissä. Tammikuussa 2006 pidetyissä vaaleissa Hamas sai 70 kansanedustajaa 132 jäsenen PLC:ssä. Hamas syyttää, ettei Abbas uskalla pitää uusia vaaleja pelätessään, että hän häviää ne. PLC:n jäsenistä 26 on pidätettynä ja tuomittu eripituisiin rangaistuksiin Israelissa. http://www.timesofisrael.com/mahmoud-abbass-parliamentary-headache/
·        Egyptin hallitus päätti syventää Siinain ja Gazan kaistan välille rakentamaansa puskurivyöhykettä 500 metristä kilometriin löydettyään 800 -1000 metrin pituisia tunneleita Gazasta Egyptin puolelle. Siinailla toimivat islamilaiset äärijärjestöt tekevät toistuvia hyökkäyksiä Egyptin armeijan sotilaita ja tukikohtia vastaan. Egypti julisti hätätilan Siinailla sen jälkeen, kun viime kuussa sen tukikohtaa vastaan tehdyssä hyökkäyksessä kuoli ainakin 33 sotilasta ja useita haavoittui. Egypti syyttää, että Hamas toimittaa Siinaille aseita ja miehiä pyrkien hajottamaan hallinnon ja muodostamaan Siinaista itsenäisen ääri-islamistien johtaman kalifaatin. http://www.reuters.com/article/2014/11/17/us-egypt-sinai-buffer-idUSKCN0J11M920141117Tuesday, November 18, 2014

TIISTAI 18.11.14


TIISTAI 18.11.14
1.      KAKSI palestiinalaista miestä tunkeutui seitsemän jälkeen juutalaisten synagogaan Har Nof lähiössä Jerusalemin itäosassa tiistaiaamuna aseistettuina lihaveitsin, kirveillä ja pistooleilla. He hyökkäsivät kesken rukousten tefillein ja fylakterein varustettujen rukoilijoiden kimppuun alkaen sitten ampua heitä. Sairaalalähteiden mukaan he ampuivat kuolleiksi neljä ja haavoittivat kahdeksaa ennen kuin paikalle tulleet poliisit surmasivat heidät molemmat syntyneessä tulitaistelussa. Kaksi haavoittuneista olivat poliiseja. Hyökkääjät huusivat tunkeutuessaan sisälle ”Allah akhbar”; heillä oli kasvonaamiot tunnistamisen vaikeuttamiseksi.
Hyökkääjät olivat kotoisin Jerusalemin Jebel Mukaber arabilähiöstä. Israelin radion mukaan miehet olivat palestiinalaislähteisiin perustuen serkukset, Said Abu Jamal ja Uday Warsan. Hamasin virkailijat ilmoittivat Gazasta ja Qatarista, että isku oli kosto Israelin surmaamalle bussinkuljettajalle Jerusalemissa, vaikka hänen ruumiilleen tehdyn oikeuslääketieteellisen tutkimuksen mukaan kysymys on itsemurhasta.

Har Nof synagogaan tehty terroriteko on herättänyt vihaisia kommentteja hallituksen ministerien ja lainlaatijoiden taholta. Puolustusministeri Moshe Yaalon vaati hätäkokouksen kutsumista kokoon käsittelemään syntynyttä tilannetta.
Ultraortodoksien asuttama Har Nof on säästynyt pahimmilta väkivaltaisuuksilta tähän saakka, ja siksi hyökkäys uskonnollisessa instituutissa sijaitsevaan Kehilat Jaacov synagogaan yllätti kaikki. http://www.timesofisrael.com/suspected-terror-attack-in-jerusalem-synagogue/, http://www.jpost.com/Israel-News/Suspected-terror-attack-at-Jerusalem-synagogue-Channel-2-reports-one-dead-382101

Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi, että tiistaiaamun murhaisku oli suoraa seurausta Hamasin ja PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kiihotuksesta, ja kansainvälisen yhteisön piittaamattomuudesta. Hän lupasi, että Israel tulee vastaamaan päättäväisesti tähän iljettävään murhaan kesken synagoga-palveluksen. Hän kutsui samalla hallituksen turvallisuuskabinetin käsittelemään tilannetta tänään. Tiedusteluministeri Yuval Steinitz totesi tuomitsevassa lausunnossaan, että kädet, jotka heiluttivat kirveitä ja pistooleita, olivat Esaun, mutta ääni oli Abbasin. ”Se joka kutsuu muslimeja puolustamaan Al-Aksaa juutalaisia vastaan kaikin mahdollisin keinoin, on syyllistynyt ja vastuussa Har Nofia vastaan tehtyyn pogromiin, hyökkäys-aaltoihin ja verisiin mellakointiin Jerusalemissa”, Steinitz määritteli.

Ulkoministeri Avigdor Liberman sanoi lausunnossaan, että Abbas tekee kaikkensa saadakseen tilanteen kehitetyksi uskonnolliseksi sodaksi kiihkeillä vihapuheillaan luokitellen juutalaiset epäpyhiksi, joilla ei ole oikeutta nousta Temppelivuorelle samalla antaen siunauksensa niille, jotka suorittavat tämän kaltaisia kauheuksia. Liberman kehotti kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan Abu Mazenin anti-semiittiset puheet, jotka johtavat kauhistuttaviin lahtaustekoihin kuten aamulla synagogaan tehty massamurha, ja tekemään selväksi, ettei henkilö, joka toimii tällä tavalla, voi toimia laillisena valtiomiehenä.
Sisäministeri Yitzhak Aharonivich kehotti kansaa pysyttelemään rauhallisena ja pidättymään koston ajatuksista antaakseen turvallisuusviranomaisten suorittaa sille kuuluvat velvoitteensa hyökkäyksen selvittämiseksi ja syyllisten löytämiseksi. Hän vakuutti vastuullisten viranomaisten tekevän kaikkensa hyökkäysten estämiseksi, joita hän mieluummin kutsuu terrori-iskujen sarjaksi kuin intifadaksi, mutta tunnusti, etteivät turvallisuusvirkailijat voi estää kaikkia. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Netanyahu-Israel-will-respond-decisively-to-murder-of-Jews-in-synagogue-terror-attack-382110
2.      Pääministeri Netanyahun hallitus keikkuu nyt hajoamisen partaalla, kuten se on tehnyt jo kuukausien ajan. Viimeisin uhka tuli ns. juutalaista lakia koskevasta kiistasta, jonka käsittelyn oikeusministeri Tzipi Livni siirsi seuraaviin istuntoihin. Pääministeri Netanyahu sanoo, että hän esittää asian ensi maanantain hallituksen kokouksessa, vaikka Livni vastustaa sitä selittäen, että lakiesitys asettaa juutalaisen lain ja perinteet demokratian edelle. Livni sanoo jatkavansa demokratian puolustamista. Sekä Likud että Juutalainen koti-puolueet tukevat lakia.

Talousministeri Yair Lapidin uhkaus hallituksen kaatamisesta on laantumassa Lapidin todetessa, ettei hän kannata uusia vaaleja tässä tilanteessa. Hänen puolueensa kannatus romahtaisi ja Juutalainen Koti-puolue nousisi toiseksi suurimmaksi, mutta kenttä on hajanainen ja Moshe Kahlonin puolueella ei ole vielä nimeä, eikä se ole aloittanut vaalitaistelua. Sille luvataan kuitenkin ainakin 8 kansanedustajaa. Labour-johtaja Isaac Herzog haluaa vaaleja, sillä gallupin mukaan puolueen kannatus nousisi. Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett sanoo, että ellei lakia saada käsiteltyä Knessetissä, hänen puolueensa eroaa hallituksesta. Netanyahu komensi Likud-puolueensa virkailijoita valmistautumaan vaaleja varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187576#.VGsI4kNsO-o
3.      EU:n ulkomaan asioita johtava neuvosto varoittelee Israelia, että sen tulee kulkea sen talutushihnassa, jos se aikoo jatkaa yhteistyötä EU:n kanssa. Israelin harjoittama asuntojen rakentaminen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa karsastaa pahasti EU:n likinäköisissä silmissä, koska EU katsoo vastoin tosiasioita, että Israelin miehittää noita alueita, ja siksi asukkaittensa siirtäminen niihin on vastoin kansainvälistä lakia.
USA:n ulkoministeriön silmissä karsastaa yhtä pahasti, ellei pahemminkin, sillä USA:lla on paremmat edellytykset painostaa ainoaa todellista liittolaistaan Lähi-Idässä uhkaamalla lopettaa aseitten ja varaosien toimitukset, kuten tapahtui Gazan kesäsodan aikana. Obama haluaa toteuttaa omaa marxilais-islamilaista näkyään, jossa Israel häiritsee USA:n suhteita muslimimaihin, kuten Obama asian näkee. Hän haluaa antaa Iranille ydinaseen vastoin Israelin kiivaita vastaväitteitä, ja siksi P5+1 ja Iranin välinen sopimus on saatava valmiiksi 24.11. pidettävässä kokouksessa.
EU:n ulkoministerit vakuuttivat jatkavansa vihreän linjan itäpuolella valmistettujen israelilaistuotteiden boikottia vaatien, että kaikkien jäsenmaiden tulee seurata päätöstä, sekä tunnustaa olematon Palestiinan valtio. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/EU-to-Israel-If-you-want-to-get-along-with-us-make-peace-382076


Sunday, November 16, 2014

SUNNUNTAI 16.11.14


SUNNUNTAI 16.11.14
1. VIIME YÖNÄ alkaneet sateet toivat myös ukkosen ja salamoinnin, minkä johdosta irrotimme tietokoneet internetistä – varmuuden vuoksi. Aloittelen tätä raporttia kymmenen maissa aamulla, minkä vuoksi sen tullee myöhästymään normaaliaikataulusta.
Sateet tullevat jatkumaan myös huomenna taivaan sen jälkeen selkeytyen osaksi pilvistä lämpötilan hieman noustessa tämän päiväisistä lukemista. Lämpötilat tänään: Jerusalem 11 -15; Tiberias 14 -22; Suolameri 17 -24; Eilat 16 -27 +C-astetta. Huomenna lämpötila on Jerusalemissa 17 astetta nousten edelleen keskiviikon 20 asteen lukemiin.
2. SAKSAN ulkoministeri Farnk-Walter Steinmeier on vierailulla Israelissa. Pääministeri Netanyahu aikoo varoittaa häntä hyväksymästä Iranin kanssa mitään sopimusta, jonka puitteissa se voi rakentaa ydinpommin tai ainakin päästä sen kynnykselle jatkaen pommin kasaamista silloin, kun se katsoo sen hyödyttävän maata strategisesti. Tämä on juuri sitä, mitä Israelin mukaan ei missään tapauksessa tule sallia Iranin kaltaiselle diktatuurimaalle, koska se pitää miekkaa jatkuvasti Israelin päänä yllä. Iran on myös osoittautunut maaksi, jonka sanaan ei voida luottaa, niin monta kertaa se on syönyt sen vuosia kestäneiden neuvottelujen aikana P5+1 maiden kanssa.
Steinmeier kävi moikkaamassa PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia Ramallahissa tulen sieltä takaisin Israeliin sunnuntaina tavatakseen täällä sekä Netanyahun että Libermanin. Israelista hän jatkaa matkaansa Moskovaan, jossa keskustellaan lisää Iranista.
Australiassa G-20 maiden kokoukseen osallistuva Venäjän apulaisulkoministeri Sergei Ryabkov sanoi, etteivät Iran ja P5+1 maat ole koskaan olleet niin lähellä sopimusta, ja että se voidaan saada valmiiksi 24.11. mennessä, eikä lisäaika ole siten tarpeen. Hän kuitenkin lisäsi, että sopimuksen syntyminen riippuu lopulta Washingtonin ja Teheranin välisten suhteitten edistymisestä, eikä siitä ole mitään varmuutta. Hän vakuutti Venäjän työskentelevän yhdessä USA:n kanssa Iranista ja Syyriasta huolimatta USA:n esittämistä syytteistä, että Venäjän toimet Ukrainassa vaarantavat maailman rauhan. Steinmeierin tiedottaja Martin Schafer kertoi lehdistölle, ettei neuvotteluajan jatkaminen ole mahdoton ajatus. Hän moitti Irania, ettei sen haluama ajan jatkaminen hyödytä Irania, koska pakotteet kovenevat.
Israel on vaatinut Iranin uraanin rikastuslaitosten purkamista, koska sähkön tuottamiseen tarvittavan uraanirikasteen voi ostaa ulkomailta, kuten monet muutkin tekevät. P5+1 maata tarjosivat ensiksi Iranille 1000 sentrifugin sallimista nostaen sen sitten 4 500:aan ja myöhemmin kuuteen tuhanteen. Iranin vaatimus on pitää jo asentamansa 19 000 sentrifugia, mikä takaisi Iranille aseman ydinasevallan kynnyksellä. USA:n ulkoministeri John Kerry on rauhoitellut Netanyahua, ettei USA salli Iranille ydinasetta viitaten Iranin vakuutuksiin, ettei sillä ole tarvetta eikä aikomustakaan ydinpommin rakentamiseen. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-to-warn-Germany-against-bad-Iranian-deal-381902
3. Viime yön aikana alkaneet kovat sateet katkaisivat osan Tel Avivin ja Jerusalemin välisestä valtatiestä. Aamulla viiden jälkeen valtatie oli Abu Goshin kohdalla tyhjä autoista, vain yksi yksittäinen auto hortoili mäkeä alas Jerusalemin suuntaan.
Puuskittaisen kovan tuulen myötä ja hetkittäisen salamoinnin ja ukkosenjyrinän seuraamana sadekuurot aiheuttivat ainakin kahden ihmisen haavoittumisen. Salaman isku rakennus-telineisiin aiheutti kahden arabin putoamisen telineiltä ja haavoittumisen Elkanassa. Heidät kiidätettiin Belinsonin sairaalaan Petah Tikvassa. Salama sytytti myös tulipalon rakennustyömaalla, jonka tukahduttamiseen työntekijöitten taidot eivät riittäneet, vaan palokunta kutsuttiin apuun. Ashdodissa pelastusvirkailijat joutuivat avustamaan lukuisia ihmisiä, jotka olivat joutuneet tulvien saartamiksi joko kotonaan tai autonsa kanssa.
Kovat sateet aiheuttivat sähkökatkoksia rautatien sähköisissä signaaleissa Nizanissa, minkä johdosta rautatieliikenne peruutettiin Ashdonin ja Ashkelonin välillä. Vikaa korjataan. Säätieteilijät ennustavat sateitten jatkuvan toistaiseksi tänään ja huomenna aiheuttaen ajoittaisia tulvia rannikolla maan pohjoisosasta Negevin pohjoisosiin saakka. Lämpötila on tänään alhainen, mutta alkaa nousta huomisesta alkaen normaalilukuihin. http://www.jpost.com/Israel-News/Heavy-showers-partially-shut-down-main-Tel-Aviv-highway-2-hurt-in-lightning-strike-381904, http://www.jpost.com/Israel-News/Watch-Police-rescue-woman-whose-car-is-overtaken-by-flood-waters-in-central-Israel-381910
4. Ainakin 42 ihmistä haavoittui muslimien ja druusien välisissä kahinoissa molempien ryhmien asumassa Abu Sinan arabikylässä maan pohjoisosassa. Yhden haavoittuneen tila on kriittinen; viiden tila vakava ja 14 kohtalainen, kertovat sairaalalähteet.
Poliisi lähetti kylään runsaasti joukkojaan selvittämään tilannetta estääkseen tilanteen edelleen laajentumisen. Poliisihelikopteri seurasi tilannetta ylhäältä käsin voidakseen ohjata poliisin toimia pahimpiin kriisipesäkkeisiin. Poliisi jättää osan voimistaan kylään toistaiseksi varmistaakseen, että rauhantila pystytään säilyttämään yhteistyössä kyläpäälliköiden kanssa. Sunnuntai-aamuna kaikki näytti poliisin arvion mukaan rauhalliselta, mutta yksi jos toinenkin vahinkoa tai nöyryytystä kärsinyt voi kuitenkin elätellä koston ajatuksia, koska Lähi-Idässä toisen nöyryytyksen ja alistamisen kohteeksi joutuminen vaatii kunniantunnon nostamista, eikä sitä voi poistaa muu kuin veren vuodattaminen.
Poliisi kertoo saaneensa soiton Abu Sinan kylästä puolen yön jälkeen perjantaina, että ainakin 10 ihmistä on haavoittunut joukkotappeluissa. Poliisi lähetti paikalle miehiään sekä erikoisjoukkoja. Lauantaina iltapäivällä 43 ihmistä oli haavoittunut, joista 20 jäi sairaalaan. Sairaalan mukaan haavat osoittivat, että puukkojen, keppien ja karttujen lisäksi kylässä oli käytetty myös yhtä sirpalekranaattia. Monien haavat olivat päässä tai yläruumiissa.
Taistelujen alkamisen syy on vielä epäselvä, mutta useiden todistusten mukaan kahinat alkoivat muslimiopiskelijoitten tuodessa kouluunsa keffieh arabipäähineitä ja alkaessa protestoida turvallisuustilannetta vastaan Israelissa. Tilanne kehittyi sanalliseksi mittelöksi ja edelleen opiskelijoitten ja myöhemmin muittenkin kyläläisten välisiksi taisteluiksi. Sanallista mittelöä on käyty muslimien ja druusein välillä myös internetissä, mikä on nostanut etnisten ja uskonnollisten ryhmien väliset erimielisyydet avoimeksi taisteluksi. Poliisi jatkaa syyn selvittelemistä yhdessä kylän johtajien kanssa. Abu Sinan kylässä asuu tilastollisten tietojen mukaan 13 045 ihmistä, heistä valtaosa muslimeja, mutta myös tuhansia druuseja sekä Israelin arabikristittyjä. http://www.jpost.com/Breaking-News/10-hurt-during-a-brawl-in-Northern-Israel-some-by-grenade-fire-381844
5. UUTISOTSIKOITA
·        IS:n joukot teloittivat raporttien mukaan amerikkalaisen avustustyöntekijän Peter Kassigin, 26. Hänen ruumiistaan irrotettua runneltua päätään esiteltiin IS:n julkistamassa videossa sunnuntaiaamuna ilman uhkausta uudesta teloituksesta. Tämä on uusi kauhutarina IS:n joukkojen järjettömästä ja tunnottomasta teloitus-operaatiosta, joka jatkuu edelleen. Erään IS:n käsistä pakoon päässyt kertoi median edustajille, että IS:n sotilaat eivät toimi normaali-ihmisten tapaan epäillen, että heidät on huumattu tai huumeiden käyttö kuuluu päivärutiiniin. http://www.timesofisrael.com/american-aid-worker-said-executed-by-islamic-state/
·        IS:n kanssa yhteistyösopimuksen tehnyt Siinailla toimiva Ansar Beit ha-Maqdis ryhmittymä vakuuttaa, että se tulee vapauttamaan Jerusalemin. Tämä ryhmittymä surmasi viime kuussa Egyptin armeijan tukikohtaan tekemässään pommi-iskussa 33 Egyptin armeijan sotilasta. He syyttävät Egyptin presidenttiä Al-Sisia Israelin palvelijaksi ja sionistien yhteistyökumppaniksi. Ryhmä kutsuu itseään ”Islamin Valtion Siinain haaraksi”. Ryhmän kuvaamassa videossa näytetään sen tekemä isku armeijan tukikohtaan, ja näytetään, miten sen miehet ampuivat lähietäisyydeltä haavoittuneet sotilaat. Se sanoo toimivansa El-Sisin hallintoa vastaan kostoksi siitä, että hän kaatoi Mohammed Mursin hallituksen. Egyptin armeijan aloittamassa operaatiossa Siinailla on kuollut ainakin 1 400 ihmistä ja 15 000 on pidätetty. http://www.timesofisrael.com/is-allied-sinai-terrorists-vow-to-liberate-jerusalem/
·        YK tunnustaa nyt, että operaation Protective Edge aikana 25.08. surmansa saanut YK:n siviiliksi ja journalistiksi nimeämä mies Abdullah Murataj oli terroristi.  UNESCO:n johtaja Irina Bokova lausui 25.08.: ”Tuomitsen Abdullah Murtajan surmaamisen. Journalistien tulee voida suorittaa tehtäviään turvallisissa olo-suhteissa ja heidän siviiliasemansa tulee tunnustaa kaiken aikaa. Yhteiskunnan tulee saada tietoja tapahtumista, eikä vähiten sodan varjon alaisena”. Doha-keskus, joka ajaa median vapauden aatetta, tuomitsi silloin myös Murtajan surmaamisen. Kaikki oli hyvin siihen saakka, kunnes Gazassa julkistettiin video, jossa Murtaja esitetään jihadistien univormussa kivääri sylissään, mikä ilman erehdystä ilmaisee hänen todellisen asemansa taisteluvalmiina terroristina.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187503#.VGh00ENsO-o
·        Jordanian kuningas Abdullah II:n äkillinen kiinnostus Temppelivuoresta, joka tavallisesti ei ole merkinnyt hänelle juuri mitään, johtuu enemmän hänen pelostaan omaa kruunuaan vastaan, ja siksi hänen täytyy panna suhteensa Israelin kanssa kovalle koetukselle esittääkseen kovanaamaa. Siksi hän tarttuu pieneenkin tapahtumaan Vuorelle kuin hukkuva oljenkorteen, mistä hänen päätöksensä kutsua Israelin lähettiläs kotiin oli puhuva ja vahvasti yliampuva osoitus. Jordanialle ei merkitse mitään se, että muslimiaktivistit kokoavat Al-Aksa moskeijaan kivikasoja, palopommeja ja ilotulitusraketteja valmistautuessaan hyökkäyksiin Israelin poliisia vastaan; vain juutalaiset saastuttavat muslimien käsityksen mukaan heidän moskeijaansa ja Temppelivuorta pelkällä olemassaolollaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187498#.VGiAQkNsO-o
·        Kiistanalainen ”juutalaisvaltion laki” on hallituksen lainlaadintakomitean käsittelyssä tänään. Lain mukaan heprea tulisi olemaan maan ainoa laillinen kieli. Esitystä kannattavat sekä Zev Elkin että Benyamin Netanyahu. Esitystä vastustavat Yesh Atid ja Hatnua. Lain tarkoituksena on vahvistaa juutalaisten ominaisuuspiirteiden ja perinteiden opetusta kouluissa sekä tiivistää kansan yhtenäisyyttä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187494#.VGiCg0NsO-o
·        Vaalikuume alkaa polttaa puolueiden johtajia. Yair Lapid ennustaa nousevansa pääministeri paikalle lähiaikoina kaadettuaan Netanyahun hallituksen, mutta siihen hän tarvitsisi Labour-puolueen tuen, jonka puheenjohtaja Isaac Herzog tyrmää Lapidin suunnitelmat pelkiksi kuvitelmiksi ja päiväuniksi. Sen sijaan hän ennustaa, että vaalit tulevat toteutumaan vuoden kuluessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187488#.VGiDu0NsO-o
·        Ulkoministeri Avigdor Liberman vakuutti Saksan ulkoministeri Fran-Walter Steinmeierille, ettei rakentaminen Israelin pääkaupunkiin ole ”setlementti-toimintaa” ja lupasi, että rakentaminen tulee jatkumaan Jerusalemissa. Hän myös varoitti vierastaan, että Israelin ja EU-suhteitten sitominen Israelin ja PA:n välisiin rauhankeskusteluihin EU-maiden ulkoministerien kokouksessa tällä viikolla on typerää, ei edistä rauhanponnisteluja, eikä lähennä osapuolia toisiinsa. Liberman kuitenkin antoi tunnustusta Saksan tasapainoiselle politiikalle Israelia koskevissa kysymyksissä. http://www.timesofisrael.com/liberman-israel-will-keep-building-in-east-jerusalem/
·        USA:n puolustusministeri Chuck Hagel lupasi Amerikan pyrkivän säilyttämään teknologisen etumatkan terrorijärjestöihin, kuten Libanonin shia-ryhmittymä Hizbullah, jotka ovat pystyneet hankkimaan asearsenaaliinsa yhä tehokkaampia ja nykyaikaisempia aseita. Hän puhui Ronald Reagen presidenttikirjaston forumissa. Obama on alkanut vihjailla, että voidakseen voittaa terrorijärjestöjä vastaan aloittamansa sodan Bashar Assadin hallituksen on kaaduttava. Tämä enteilee Libyan kaltaista tilannetta, jossa Damaskos tullaan pommittamaan raunioiksi Assadin kitkemiseksi hallitsevasta asemastaan, jota Iran ja Venäjä tukevat. http://www.timesofisrael.com/invoking-hezbollah-hagel-promises-new-us-military-innovation/