Posts

Showing posts from June 29, 2008
PERJANTAI 04.07.08
1. USA:N KUUDENNEN LAIVASTON komentaja amiraali James Winnefeld Välimerellä sanoo havaintonaan, että Iran voi iskeä sekä Israelia että Yhdysvaltoja vastaan ballistisilla ohjuksillaan. Sen voi hänen käsityksensä mukaan aiheuttaa jokin merkityksetön tapahtuma, jonka Iran tulkitsee väärin. Winnefeld kertoo, että kuudes laivasto harjoittelee Iranin Israeliin ampumien Shihab-3 ohjusten torjuntaa yhdessä Patriot ohjusten ja Arrow-järjestelmän kanssa. Artikkelissaan “Maritime Strategy in Age of Blood and Belief” (Merenkulkustrategia veren ja uskon aikakaudella) USA:n Laivastoinstituutin kuukausijulkaisussa Winnefeld kuvailee, että ballistisen hyökkäyksen mahdollisuus Israeliin on kaikkein todennäköisin tilanne, jossa ballistisia ohjuksia käytetään, ja hän kehottaa sekä Yhdysvaltoja että Natoa valmistautumaan välittömästi mahdollisuuden varalle, jossa niiden vastatoimia tarvittaisiin.
WINNEFELD sanoo, että Iran on kaikkein arvaamattomin vastustaja, joka voidaan prov…
TORSTAI 03.07.08
1. JERUSALEMIN terrori-iskussa sai surmansa kolme sivullista, Elisabeth Goren Friedman, 54; Batsheva Onterman, 33 sekä Jean Ralou, 68. Lisäksi vammautui lukuisia ihmisiä, Debkafilen mukaan 70, mukana kuuden kuukauden ikäinen vauva, jonka hänen äitinsä heitti ulos autostaan vain sekunteja ennen kuin raskas kuormuri ruhjoi hänet hänen autoonsa. Sattumalta vierellä ollut sivullinen otti vauvan vieden sen pois kuormurin läheltä.
TÄMÄN JÄLKEEN on alkanut tavanomainen keskustelu siitä, mikä meni pieleen ja mikä jäi tekemättä. Naispoliisi haavoitti pistoolillaan kuormurin kuljettajaa, mutta toinen poliisi, joka pääsi kuljettajan viereen, alkoi painia hänen kanssaan sen sijaan, että olisi ampunut hänet toimintakyvyttömäksi. Kuljettaja oli jo herpaantunut, mutta nousi yllättäen pystyyn huutaen ”Allahu akbar” (Allah on suurempi), painoi kaasua ja ajoi perä edellä henkilöauton päälle, jossa Batsheva Onterman istui vauvansa kanssa, ruhjoen auton ja äidin kokonaan.
Paikalle …
KESKIVIIKKO 02.07.08
1. KUMPI ISKEE ENSIN, Israel vai Iran, kyselevät jotkut websivujen kommentoijat. Ynetnews otsikoi aihetta käsittelevän kirjoituksensa ”Maailma odottaa Israelin hyökkäävän”. Mutta toisessa artikkelissa kerrotaan, että USA varoittaa Israelia aiheuttamasta maailmanlaajuista paloa tai taloudellista kaaosta, minkä he pelkäävät seuraavan Israelin potentiaalista iskua Iranin ydinlaitoksia vastaan. Ynetnews artikkelissa vakuutetaan, että Iranin johtavat sotilasasiantuntijat pitävät Israelin hyökkäyksen todennäköisyyttä alhaisena, mutta IAF:n iskun mahdollisuus kasvaa päivittäin, siinä todetaan.
ENTINEN tiedustelu-upseeri Yossi Kuperwasser toteaa artikkelissa, että Israelia tullaan syyttämään maailmanlaajuisesti, jos IAF:n iskun seurauksena palo leviää laajemmalle, vaikka toisaalta maailmassa odotetaan, että Israelin tekee likaisen työn sen puolesta.
KUPERWASSER toimi IAF:n tutkimus- ja tiedusteluosaston johtajana, missä ominaisuudessa hän seurasi Iranin ydinteollisuu…
TIISTAI 01.07.08
1. HIZBULLAH-SOPIMUS vankien vaihtamisesta on tuottamassa ensimmäiset jälkeiset, joita ennustettiin tulevaksi. Tämän sopimuksen suurin heikkous on siinä, ettei Israelin neuvottelijat eikä siitä päättänyt hallitus tienneet eivätkä tiedä vieläkään, mistä lopulta sovittiin. Hizbullah kieltäytyi ilmoittamasta kaappaamiensa IDF:n sotilaitten fyysistä kuntoa. PÄÄMINISTERI Olmert, joka tarvitsee sopimusta oman imagonsa nostamiseksi, antoi ministerien uskoa viimeiseen saakka, että sotilaat ovat elossa. Tältä pohjalta yleinen mielipide vaati vankienvaihtoa toteutettavaksi, mikä suuressa määrin ohjaili hallituksen ministerien päätöstä. Heillä ei ollut varaa toimia vastoin yleistä mielipidettä.
HALLITUKSEN KOKOUKSESSA sunnuntaina Olmert sitten ilmoitti, että sotilaat ovat kuolleet.
Tämän seurauksena Hamasin johto Gazassa otti esimerkistä välittömästi opikseen. Hamasin johtoon kuuluva entinen PA:n ulkoministeri Mahmoud Zahar ilmoitti, että suurterroristi Samir Kuntarin va…
MAANANTAI 30.06.08
1. HALLITUS hyväksyi vankienvaihdon Hizbullahin kanssa. Lopulta vain kolme ministeriä vastusti esitystä. Kaksi israelilaista sotilasta Eldad Regev ja Ehud Goldwasser joutuivat Hizbullahin vangeiksi sen tekemän kommandoiskun aikana Libanonin rajalla 12.heinäkuuta 2006. He olivat vaikeasti haavoittuneet, kuten verijäljistä voitiin päätellä heidän Hummer-ajoneuvonsa tuhouduttua kommandojoukkojen asettaman tienvarsipommin räjähdyksessä. Heistä ei sen jälkeen ole kuultu mitään eivätkä terroristit päästäneet puolueettomia tutkijoita tapaamaan heitä, kuten kansanvälisesti hyväksytyt säännöt vaativat.
PÄÄMINISTERTI Olmert ilmoitti hallituksen istunnossa, että ”sikäli kuin tiedetään, molemmat sotilaat ovat kuolleet”. Hän vahvisti, että vaihdosta neuvotellut Ofer Degel oli tietoinen siitä ja pari viikkoa sitten. Olmertin ilmoitus haavoitti lisää sotilaitten ja terroristien uhrien omaisia, jotka uskoivat viimeiseen asti heidän olevan elossa ja saivat tietää asiasta vas…
SUNNUNTAI 29.06.08
1. IRAN ISKEE Israelia ohjuksillaan, jos sitä vastaan hyökätään, uhkaa Iranin vallankumousarmeijan komentaja kenraali Muhammad Ali Jafari konservatiivisen lehden Jam-e-Jam artikkelin mukaan lauantaina. Jafari kertoo, että Iranilla on useita voimakkaita puolustusmekanismeja: Maan voimakas ohjuskalusto, USA:n ja Israelin voimien haavoittuvuus alueella sekä hyökkäyksen onnistumisen alhainen todennäköisyys.
LEHDEN ARTIKKELI julkistettiin pian sen jälkeen, kun lehdet julkistivat Israelin ilmavoimien (IAF) harjoituslennot Välimeren ja Kreikan yllä. Jafari totesi, että Iran tulee sotatilanteessa käyttämään kaikkia mahdollisuuksiaan puolustautuakseen, niiden mukana Persianlahden kautta kulkevien öljytoimitusten ottaminen valvontaansa. Tämän se pystyy tekemään sulkemalla Hormuzan kapean salmen, jonka kautta öljytankkerit joutuvat ajamaan päästäkseen pois Persianlahdelta.
VUONNA 2006 Iranin ylin kaitsija Ali Khameney uhkasi, että Iran häiritsee maailman öljynkuljetuksi…