KESKIVIIKKO 02.07.08
1. KUMPI ISKEE ENSIN, Israel vai Iran, kyselevät jotkut websivujen kommentoijat. Ynetnews otsikoi aihetta käsittelevän kirjoituksensa ”Maailma odottaa Israelin hyökkäävän”. Mutta toisessa artikkelissa kerrotaan, että USA varoittaa Israelia aiheuttamasta maailmanlaajuista paloa tai taloudellista kaaosta, minkä he pelkäävät seuraavan Israelin potentiaalista iskua Iranin ydinlaitoksia vastaan. Ynetnews artikkelissa vakuutetaan, että Iranin johtavat sotilasasiantuntijat pitävät Israelin hyökkäyksen todennäköisyyttä alhaisena, mutta IAF:n iskun mahdollisuus kasvaa päivittäin, siinä todetaan.
ENTINEN tiedustelu-upseeri Yossi Kuperwasser toteaa artikkelissa, että Israelia tullaan syyttämään maailmanlaajuisesti, jos IAF:n iskun seurauksena palo leviää laajemmalle, vaikka toisaalta maailmassa odotetaan, että Israelin tekee likaisen työn sen puolesta.
KUPERWASSER toimi IAF:n tutkimus- ja tiedusteluosaston johtajana, missä ominaisuudessa hän seurasi Iranin ydinteollisuuden kehitystä useiden vuosien ajan. Hänen mielestään vaikein asia Iranin ydinsuunnitelmissa on sen kyky tuottaa teollisesti korkealaatuista uraania. Hän viittaa viimeisimpiin tietoihin, että Iran hallitsee teoreettisesti ydinpommin rakentamisen kuluvan vuoden aikana ja pystyy rakentamaan pommin ensi vuoden puoleen väliin mennessä. Aikaa sen estämiseksi on siten vain puoli vuotta. (www.ynetnews.com)
2. USA USKOO, että Israelilla on kyky iskeä Iraniin, mutta kuten aiemmissa kirjoituksissa todettiin, lamauttaman iskun aiheuttamiseksi tarvitaan 1500 pommitusaaltoa, eikä IAF:n mahdollisuudet riitä siihen. IAF:n isku olisi todennäköisesti vain yksi pommitusaalto sillä kalustoilla, joka sillä on käytettävissään, suuresta välimatkasta johtuen.
TOINEN MAHDOLLISUUS olisi käyttää ohjusiskua, johon Israelilla on myös kalusto valmiina, mutta niiden kantokuorma on pienempi, minkä johdosta niiden räjähdekärjet tuskin riittäisivät useiden metrien betoni- ja kalliokansien puhkaisemiseen. Erään arvion mukaan olisikin järkevämpää käyttää ohjuksia Iranin ilmavalvonnan ja –torjunnan eliminoimiseen ja antaa hävittäjäpommittajien kuljettaa ”bunker-buster” täsmäpommit kohteisiinsa ennalta laadittujen tarkkuuslaskelmien mukaisesti. (JP)
3. VOIKO IRAN iskeä Shihab-3 ohjuksillaan ensin? Tämä kysymys on aiheellinen, sillä huippuunsa kehitetyt ja iskuvalmiudessa äärimmilleen saatetut sotilasjärjestelmät voivat nähdä vastapuolen edenneen rajalle, jossa ehkäisevän ennakkoiskun suorittaminen on strategisesti mielekäs. Yllätysetu on sotilasleikeissä mahdollinen, ja sitä on pyritty käyttämään aina sopivan tilaisuuden tullessa.
TOISAALTA on myös mahdollista, että vastapuolen aikomukset arvioidaan väärin. Tällöin avoimet vihollisuudet voivat alkaa vahingossa. Tämän estämiseksi USA ja NL sopivat aikoinaan ns. ”punaisten puhelimien” yhteyden, jolla olisi ollut mahdollista suorittaa viimeinen suora tiedustelu vastapuolen aikeista ennen ydinohjusten päästämistä valloilleen. Israelilla ja Iranilla ei ole käytettävissään tällaista mahdollisuutta, vain kolmannen maan välittämä tieto voisi estää ”vahinkolaukaukset”. (JP)
4. ISRAELIN HYÖKKÄYS Iraniin ei ole välttämätön, sanoo USA:n virkailija JP:n H Keinon asiaa koskettelevan artikkelin otsikossa. Otsikko lisää, ettei USA poista pöydältä sotilaallisen iskun mahdollisuutta, mutta keskittyy kiristyvien sanktioitten käyttämiseen. Artikkelissa viitataan korkeaan amerikkalaiseen virkailijaan, jonka henkilöllisyyttä ei kerrota. Virkailija ei usko, että Israelin hallitus tuntisi painostuksen iskun suorittamiseksi niin suureksi, että se lähettäisi koneet ilmaan. Hän kertoo tietävänsä, että hallituksessa ole siihen tarvittavaa enemmistöä eikä myöskään usko, että Israel menisi siihen yksin, vaikka liikenneministeri Shaul Mofaz siten ennakoikin viime kuussa.
RANSKAN PRESIDENTTI Nicolas Sarcozy totesi Israelin vierailunsa yhteydessä, että Ranska tulee painostamaan EU:n presidenttiyden ominaisuudessa, jonka se omaa tiistaina, sanktioitten kiristämistä Irania vastaan.
USA ja Israel ovat eri mieltä ajasta, jonka sisällä Iran kehittyy ydinvallaksi.
Iskun ajankohdan kannalta tärkeämpi asia on kuitenkin USA:n presidenttivaalit ja seuraavan presidentin henkilöllisyys. Israelissa katsotaan, että jos isku Iraniin tehdään, se tulisi tehdä presidentin vaalipäivän ja hänen virkaansa astumispäivän välisenä aikana. Tässä vielä sillä edellytyksellä, että vaalien voittaja on Obama, jota Israelissa pidetään epäluotettavana, vaikka myös McCainin valinta toisi vaarallisen pitkän siirtymäkauden. (JP)
5. IRANIN VASTATOIMET tulisivat käsittämään useita kohteita. Ensimmäiseksi Iran uhkaa keskeyttää öljytoimitukset Persianlahden kautta. Iran on rakentanut nopeitten pienveneiden ja sukellusveneitten laivaston, joilla se voi tehokkaasti häiritä laivaliikennettä. USA:n viidennen laivaston komentaja varoittaa, ettei se tule sallimaan sitä. Toiseksi Iran voi iskeä USA:n tukikohtiin ja siviilikohteisiin Persianlahden USA:n ystävämaissa. USA:n armeijan edustaja kertoo, että USA:n torjuntaohjukset pystyvät eliminoimaan tämän uhkan. Kolmanneksi Iran voi iskeä Shihab-3 ohjuksillaan Israeliin, kuten eiliset uutislähteet kertoivat. Iranin tärkeimpänä kohteena on Dimonan ydintutkimuskeskus. Tässä USA:n Patriot-ohjukset ja Israelin kehittämä Arrow-järjestelmä saisivat tulikasteensa. Neljänneksi Iran voi aktivoida alueen terrorijärjestöt, ennen kaikkea Hizbullah ja Hamas, sekä mahdollisesti myös Syyrian ohjusarsenaalin, joka on huomattavasti tehokkaampi kuin Hizbullahin vastaava. Syyrialla on runsaasti bio-kemiallisia pommeja, myös ohjuksiin sopivia, joita se voi käyttää ääritilanteessa.
IRAN voi myös kiihottaa väkivaltaisuutta sekä Afganistanissa että Irakissa. Asiantuntijat ennakoivat, että myös Libanonin sisäinen hauras tasapaino voi järkkyä, mitä Hizbullah voisi käyttää hyväkseen kaapatakseen maan hallintaansa. (Ynetnews)
6. DEBKAFILE kertoo, että Iran on jakanut maan 31:en sotilaalliseen alueeseen, jonka kunkin johdossa on vallankumousarmeijan upseeri. Hän tulee kriisitilanteessa ottamaan valvontaansa alueensa hallinnon ja sen asukkaitten perustarpeitten tyydyttämisen. Kysymyksessä on siten siviilipuolustuksen järjestäminen sodan varalta, jota johtaa prikaati-kenraali Mir-Faisal Baqerzadeh. Hän kertoo, että maa varautuu kaivamaan 320 000 hautaa, jotka Debkafilen mukaan sijaitsevat pääasiassa raja-alueilla. Tämä viittaa siihen, että haudat olisi tarkoitettu maan siviiliasukkaita varten, vaikka kenraali Baqerzadeh uhkaakin, että ne kaivetaan maahan hyökkääviä sotilaita varten. Suunnitelma on saanut ylimmän kaitsijan Ali Khamenein hyväksymisen. (www.debka.com)
7. YK:N PÄÄSIHTEERIN Ban Ki-Moon neljännesvuosiraportissa Libanonista koskien YK:n turvallisuus-neuvoston päätöslauselmaa 1701 mainitaan useita sopimusrikkomuksia. IAF:n koneet ovat sen mukaan rikkoneet Libanonin ilmatilaa päivittäin, maalis-huhtikuussa jopa yli 20 kertaa. Raportissa kerrotaan muutamista YK:n joukkojen kohtaamisista ”aseellisten joukkioitten” kanssa, mutta jostain syystä niillä ei ole nimeä. Hizbullahin nimi on unohtunut kokonaan YK:n sanavarastosta. Eräs tällainen ”kohtaaminen” tapahtui UNIFIL:n sotilaitten seuratessa epäilyttävää perävaunullista kuorma-autoa. UNIFIL:n sotilaitten eteen ilmestyi yllättäen kaksi autoa, joissa oli ”viisi aseellista elementtiä”, sulkien tien. Nämä ”elementit” kuitenkin menivät pian tiehensä, mutta epäilyttävä kuorma-auto ehti päästä pakoon. (JP)
Raportti ei kerro tapauksista, joissa UNIFIL:n ottamia kuvia epäilyttävistä johdoista ja muista kohteista on jouduttu hävittämään ”asukkaitten” vaatimuksesta. (Haaretz)
8. ISRAEL avasi Gazan ja Israelin rajalla olevia terminaaleja, vaikka vielä eilen Gazasta
ammuttiin yksi raketti. Egypti avasi samoin Rafahin terminaalin Gazasta Siinaille, mikä sai satojen ihmisten kiirehtimään ehtiäkseen rajan yli ennen sen uudelleen sulkemista. Israel salli ruoka- ja muiden välttämättömyystavaroitten lisäksi sementin kuljettamisen Gazaan, mitä se ei sallinut ainakaan vuoteen.
Olmert esitti yhden uhkauksensa, joita Israelin johtajat ovat heitelleet eri tilanteissa. Tällä kertaa Olmert asetteli sanansa seuraavasti: ”Ymmärrämme, ettei rakettien ampuminen lopu kerta heitolla sen jälkeen, kun niitä ammuttiin päivittäin. Mutta varoitamme, että kärsivällisyydellämme on rajansa. Jos tulitaukoa rikotaan, tulemme vastaamaan kaikella voimalla.” Siinä yksi esimerkki uhkauksesta, jota ei liene edes ajateltu toteuttaa.
Olmert vakuutti myös, että ”rauhankeskusteluissa” PA:n kanssa on tapahtunut edistystä. Nyt vain keskustellaan siitä, allekirjoitetaanko se asiat, joista on löydetty ratkaisu, sitä mukaa kuin ne on sovittu, ja onko tarkoitus laatia ”hyllytetty” sopimus, jota ei voida toteuttaa toistaiseksi. USA:n edustaja selittää, että USA mieluiten näkisi lopullisen sopimuksen. Ulkoministeri Ricen kritiikki Israelin Jerusalemin lähiöitten rakentamisesta katsotaan lähinnä painostukseksi edistyä toisilla sektoreilla. (JP)
Puolustusministeri Ehud Barak on myös omaksunut tuon Sharonin aikoinaan keksimän termin ”tuskallisista” ratkaisuista. Olmert omi sen ensiksi, mutta poliitikon terminologiassa sen tarkoituksena on vain antaa kuva, että juutalaisten ikuiseksi omaisuudeksi luvatun maan luovuttaminen olisi ”tuskallinen” myös poliitikolle. Tavasta, millä Olmert suhtautuu Juudean ja Samarian sisäosien ja Jerusalemin itäosien luovuttamiseen PA:lle on vaikea nähdä, että se mitenkään häiritsisi hänen mielenrauhaansa. Se kuului hänen vaaliteemaansa.
9. UUTISOTSIKOITA
- Poliisin aloittamat tutkimukset Kadima-puolueen jäsenhankinnoissa todetuista epäselvyyksistä voivat jatkaa Olmertin pääministerikautta siirtämällä puheenjohtajavaaleja myöhemmäksi. Kadiman puolueneuvosto kokoontuu 10.07.08 määrittelemään puheenjohtajavaalien ajankohdan. (JP)
- Poliisin tutkimukset USA:ssa ovat vahvistaneet syytteitä Olmertia vastaan. Kolme miestä on lähetetty keräämään lisäaineistoa, ja he jatkavat ainakin 17.07.08 saakka, jolloin Morris Talanskya ristikuulustellaan. (Haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021