Friday, January 11, 2013

PERJANTAI 11.01.13


PERJANTAI 11.01.13

1. PAHIN MYRSKYSÄÄ kahteenkymmeneen vuoteen alkoi eilen laantua, joskin sateita tuli vielä kuuroittain pitkin päivää, varsinkin rannikkoseuduilla. Keskiviikkona alkaneet lumisateet peittivät maat ja talojen katot valkoisen vaippaansa muodostaen puitten ja pensaitten oksille suuria lumikimppuja, jotka koettelivat niiden kestokykyä painaen ne rajusti maata kohti. Tänään talojen katot ja kukkuloitten rinteet Kastellissa ovat edelleen lumen peitossa, mutta kadut ja tiet ovat jokseenkin vapaat lumisohjosta sallien liikenteen lähes normalisoitua. Naapurin korkea setripuu rusahti poikki keskiosaltaan kovalla räsähdyksellä lumen ja tuulen yhteisvaikutuksen vuoksi eilen iltapäivällä, mutta aiheuttamatta mitään vahinkoa.
Taivas on tänään puolipilvinen, lämpötila Jerusalemissa tänään 3 - 7 C-astetta; huomenna sapattina 7-11 ja sunnuntaina 7-13 C-astetta, auringon alkaessa paistaa täydeltä terältään.
Koulut ovat tänään perjantaina kiinni Jerusalemin alueella, mutta monin paikoin tilanteesta riippuen niitä on avattu muualla maassa kuten myös PA:n koulut Juudeassa ja Samariassa. Myrsky koetteli myös naapurimaita. Kaikkiaan 14 ihmistä sai surmansa myrskyn ja sateen vuoksi Turkissa, Libanonissa ja Jordaniassa; Israelissa kolme ihmistä menehtyi.

KUUSI PÄIVÄÄ kestäneiden sateiden aikana vettä satoi 150 – 250 mm. paikoin 300 mm. Kinneretin pinta nousi 73 sm ja jatkaa nousuaan, keskiviikkona yksin 14 sm; vedenpinta oli 211.20 metriä merenpinnan alapuolella. Vedenpinnan arvioidaan nousevan 50 sm ennen kuun loppua, jolloin se on 2 metriä tulvarajan alapuolella. Lunta oli Golanilla 25 sm. 15-20 sm Galileassa ja paikoin Jerusalemin alueilla 10-20 sm. Myös Negev ja Dimona saivat heikon lumivaipan. Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla satoja asuntoja vahingoittui sateitten aiheuttamien tulvien vuoksi, kertoo MAAN-uutistoimisto Betlehemissä.

TEL AVIV kärsi eniten tulvien vuoksi sademäärän ollessa 130 mm, keskiviikkona 4.6 mm. Kaupungissa rekisteröitiin 1 680 tapausta kuuden päivän aikana – 110 veden valtaamaa asuntoa, 4 suojatilaa, 176 piha-aluetta, 3 tulvan miehittämää liiketilaa, 508 kaatunutta puuta tai oksaa ja 143 liikenne- ja opastaulua, 30 viemäriongelmaa, 40 rojahtanutta talonosaa ja aitaa, 59 vajoamaa tiellä, 142 antennia, 25 pudonnutta voimakaapelia ja 83 muuta sähkö-linjoihin liittyvää ongelmaa, 208 teille syntynyttä estettä, kuusi tien sortumaa, 44 katoilta lentänyttä esinettä, 9 irronnutta tai pudonnutta katuvaloa sekä 10 tienviittaa. Kaupungin korjaustiimit tulevat olemaan hyvin työllistettyjä useiden päivien ajan.

VIRANOMAISET varoittavat ihmisiä liikkumasta varoen puistoissa ja retkipoluilla, sillä maa on liukas ja tavallisesti kuivat purouomat ovat tulvineet rapauttaen maanteitä ja polkuja.
Sähkönjakelu kärsi osittaisista katkoksista, ja muutamin paikoin sähköt ovat edelleen poikki korjaustöiden vuoksi. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=299208

2. ISRAELISSA sateita ei tavallisesti kirota, päinvastoin niitä pidetään Jumalan siunauksena, mutta vanhuksille, joiden säästövarat on kulutettu loppuun ja elanto saadaan pääosin avustuksista, pitkään jatkuneet sateet ja myrskyiset tuulet ovat lisänneet heidän kurjuuttaan. Kansainvälisen Kristittyjen ja Juutalaisten Ystävyysseuran kokoamien tietojen mukaan maan 160 000 vanhuksen määrästä yksi neljästä ei tänä talvena ole pystynyt maksamaan asuntonsa lämmittämisestä aiheutuneita kustannuksia. He kertovat joutuvansa valitsemaan lämmityksen sekä ruoka- ja lääkemenojen välillä, joista ruoka on tärkein toisten kärsiessä. Monet pystyvät lämmittämään pesuvettä korkeintaan kolmesti viikossa sähkön säästämiseksi.
Puolet niistä, jotka sanoivat luopuneensa lämmittämisestä tänä talvena, sanoivat tehneensä niin edellisinäkin talvina.

TALOT Jerusalemissa rakennetaan lain säännösten mukaan maanjäristyksen kestäviksi. Sen mukaan seinien kantava rakenne on 16-20 sm betonikerros, jonka ulkopuolelle jätetään 3-5 sm:n ilmarako - vanhemmissa ei ole sitäkään - uusimmissa taloissa siihen asennetaan ohut lämmöneriste; tämän ulkopuolelle muurataan väriltään leijonantaljaa muistuttava kivilaatoitus ns. Jerusalem-kivestä. Välipohjat ovat seinäbetonin varaan rakennettuja betonirakenteita ulottuen usein ulkopinnan kivilaattaan saakka ilman lämpökatkoa. Seinärakenne toimii hyvin normaalioloissa, mutta lämmittämättömissä tiloissa ulkoseinä kostuu sisäpinnastaan asunnon höyryn tiivistyessä siihen, mikä hohkaa kylmän tuntua ja kasvattaa hometta seiniin.
Monet lämmityslaitteet ovat keskusilmastointi-laitteita, jotka toimivat sähköllä, kesäaikaan ne puhaltavat viileää ilmaa sisään. Sähkön hinta on kallis ja kallistui tuntuvasti alkuvuodesta,
minkä johdosta vanhukset sanovat käyttävänsä niitä vain tunnin verran päivässä sähkön säästämiseksi. Sähkönhinnan nousuun on vaikuttanut Egyptistä Israeliin johtavan kaasu-putken toistuva räjäyttäminen, mikä lopetti kaasutoimitukset kokonaan. Sähköä tuotetaan nyt dieselöljyllä, mikä on kalliimpaa ja nostaa sähköntuotannon hintaa ja kuluttajien laskua.
Edellä mainittu Kansainvälinen Kristittyjen ja Juutalaisten Ystävyysseura sanoo tänä vuonna aloittamansa ns. ”Lämmin ystävyys” operaation kautta antavansa 16 000:elle vanhukselle talousapuna 500 NIS sekä lisäksi 11 000 huopaa niitä tarvitseville vanhuksille.

KANSAINVÄLISEN Ystävyysseuran tukitoimia annetaan 110 kaupungissa, niistä 68 juutalaisyhteisöissä ja 41 arabi- tai yhteisasutuissa yhteisöissä. Yli 75-vuotiaille annetaan etuoikeus avustuksen saamiseksi. Operaation kustannusarvio on 9.4 miljoonaa NIS. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=299206

3. PRESIDENTTI Shimon Peres vakuutti äskettäin julkaistussa New York Timesen  suorittamassa haastattelussa, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on luotettava neuvottelukumppani, jonka hän on tuntenut 30 vuoden ajan, kritisoiden Netanyahua, joka viivyttelyllään on estänyt keskustelujen aloittamisen ja rauhanprosessin etenemisen.
INN:n julkaisema artikkeli antaa lisätuntumaa tästä ”luotettavasta rauhankumppanista”.
MEMRI:n kääntämän Abbasin viime viikolla pitämän puheen mukaan Abbas on aloittamassa uutta strategiaa ”Israelin miehityksen” lopettamiseksi. Hän luetteli puheessaan kaikki tietämänsä ”marttyyrit” aina 1936 vallankumouksen aloittaneesta Izz Al-Din Al-Qassamista  lähtien. Abbas aloitti Fatahin vallankumouksen 48.-vuosipäivänä pitämänsä puheen näin:

”Fatahin vuosipäivänä uudistakaamme vakuutuksemme onnekkaille marttyyreille. Me vakuutamme jatkavamme marttyyriveljemme Abu Ammarin (Jasser Arafatin) tietä, ja hänen kumppaniensa ja veljiemme, kaikkien taistelevien osastojen johtajien, kaikkien marttyyrien.”
Tämän jälkeen Abbas luetteli pitkän listan ”marttyyreita”, joilla jokaisella on enemmän tai vähemmän viattomien siviilien, naisten, lasten ja miesten, juutalaisten ja muita kansallisuuksia edustavien, murha tai vammauttaminen  omallatunnollaan, päättäen luettelonsa ”tämän päivän intifadan marttyyriin, Abu al Abd Khattabiin”, pyytäen Allahin armoa heille, jatkaen:.

”Lisäksi, on olemassa tuhansittain marttyyreita ja sankareita. Tässä yhteydessä meidän tulee muistaa pioneereja – Palestiinan suurmufti, Hajj Muhammad Amin Al-Husseini, kuten myös Ahmed al-Shukeiri, PLO:n perustaja, ja Yahya Hamouda, PLO:n hallituksen puheenjohtaja. Älkäämme unohtako Izz Al-Din Al-Qassamia, joka aloitti 1936 vallankumouksen.”

AIEMMIN Abbas on PA:n mediavälineiden tavoin ylistänyt terroristeja kuten Abu Jihadia, oikealta nimeltään Kahlin Al-Wazir, joka suunnitteli ja toteutti 125:n Israelin sotilaan ja siviilin murhaamisen. Toinen ”ylistettävä” on naisterroristi Dalal Mughrabi, joka  vuonna 1978 johti terroriryhmää Tel Avivin rannikolle surmaten 37 israelilaista siviiliä. Hänen muistokseen on nimetty laitoksia, puistoja, katuja ja lasten ja nuorten tapahtumia –unohtamatta muitakaan.
Marttyyreita muistetaan lauluissa ja runoissa, lasten näytelmissä ja radio- ja TV-ohjelmissa, joissa lapsia opetetaan tarhaiästä lähtien vihaamaan noita ”apinoitten ja sikojen jälkeläisiä, jotka ovat varastaneet meidän maamme ja turmelevat pyhän maan pelkällä läsnäolollaan”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164091#.UO-1l2JHT-k

4. LÄNSIRANNAN suurimmassa pakolaisleirissä Balatassa joukko kasvonsa peittäneitä nuoria ”vapaita taistelijoita”, kuten he itseään kutsuivat, kulkivat ryhmänä leirin kadulla TV-2 filmiryhmän seuraamana, jonka he olivat kutsuneet paikalle ikuistamaan tilaisuuden. He laukoivat automaattikivääreitään ilmaan sanoen kuuluvansa PA:n turvallisuusjoukkoihin.
He ovat al-Aksa Marttyyrien Prikaatin entisiä jäseniä, joita liittyi PA:n turvallisuusjoukkoihin mutta jotka nyt ovat osoittamassa mieltään lähettääkseen viestin Abbasille ja muille PA:n johtajille, ettei heitä voida noin vain heittää syrjään. He valittavat, ettei heidän palkkojaan ole maksettu, kuten on sovittu, mutta vakuuttavat kannattavansa Abbasin johtajuutta.

Toiseksi he kritisoivat ”niitä turvallisuusjoukkojen jäseniä, jotka haluavat vahingoittaa nuorten aloittamaa aktiivisuutta” vakuuttaen, että he ovat Fatahin jäseniä ja uskollisia Abbasille. PA:n poliisit ovat pidättäneet joitakin heidän jäseniään peläten heidän aktiivisuuttaan. He pidättivät Hebronissa nuorten perustaman solun, joka vannoi aloittavansa kolmannen intifadan.  http://www.timesofisrael.com/fatah-gunmen-flex-their-muscles-in-warning-to-pa/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Palestiinalaiset ovat ilmeisesti nauttineet ja kärsineet lumisesta talvesta siinä missä muutkin asukkaat, mutta Yitzharissa lumisota juutalaisasukkaita vastaan kiihtyi pian kivisodaksi. Temppelivuorella jotkut uskaliaat ”taitelijanalut” olivat yhdistäneet luovan lahjakkuutensa poliittiseen aktiivisuuteen pystyttämällä ”lumiukon” Hamasin Iranin Fakr-raketin mallin mukaan rakentaman M-75 raketin muotoiseksi - epäselvyyden välttämiseksi varustettuja tekstillä M-75, jolla tarkoitetaan raketin kantomatkaa. Onneksi sitä rakettia ei ammuttu israelilaisiin kohteisiin, mutta vihje on selvästi ymmärrettävä: ”Täältä pesee, jos tilaisuus tulee”. Aurinko sulattaa sen luomuksen.
-          Pääministeri Netanyahu kritisoi Abbasia, ettei ole rauhankumppanin arvolle sopivaa alkaa veljeillä terroristien kuten Hamas kanssa silloin, kun puuhataan entistä kiinteämmin neuvotteluja rauhan solmimiseksi. Netanyahun kauhunäkymään sisältyy mahdollisuus, että Fatahin ja Hamasin solmiessa unionin ja yhteisen rintaman Israelin miehitystä vastaan, Hamasin rakettiasiantuntijat ovat pian aivan turvallisuusaidan itäpuolella ja Jerusalemissa. Hän kuvaili tilannetta, jossa rauhansopimuksen mukaisesti Israel luovuttaa Jerusalemin itäosat palestiinalaisille, jonka jälkeen ollaan tilanteessa ennen 1967 puolustussotaa, kun jordanialaiset tarkka-ampujat tähtäilivät Israelin puolelle kaupunkia kaikkea, mikä liikkui surmaten useita siviilejä. Hamasin kansansuosio ja maine on hälyttävästi lisääntynyt operaation ”Pilvenpatsas” jälkeen sekä kansainvälisesti – etenkin arabimaissa – että Juudean ja Samarian PA:n valvomilla alueilla. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-chastises-abbas-for-meeting-with-hamas-leader/, http://www.timesofisrael.com/hamas-and-fatah-to-iron-out-details-of-reconciliation-next-week/
-          Myrskytuulten ja lumisateen keskellä palestiinalaiset iskivät yhteen IDF:n sotilaitten kanssa monin paikoin. Kivet ja Molotovin koktailit olivat korvanneet lumipallot. Turvallisuusjohtajien mukaan palestiinalaisten väkivalta on kasvanut huomattavasti, mikä ennustanee niiden muuttumista entistä verisemmiksi, eli kolmas intifada muhii pinnan alla kaiken aikaa vain odottaen sopivaa sytykettä roihahtaakseen ilmiliekkiin. http://www.timesofisrael.com/palestinians-and-idf-clash-in-west-bank-flashpoints/
-          Hamasin ylläpitämä Gazan yliopisto antaa nyt mahdollisuuden myös hepreankielen opiskeluun. Syyksi sanotaan, että ”heidän tulee ymmärtää miehittäjien kieltä voidakseen paremmin taistella heitä vastaan”. Opetusta hepreassa annetaan jo 16 koulussa Gazassa ja operaatiota laajennetaan kymmeniin kouluihin lisää. http://www.timesofisrael.com/hamas-university-now-offers-a-degree-in-hebrew/
-          IDF sulki Siinain turvallisuusaidan vartta seuraavan tien no 10 siviililiikenteeltä vedoten siihen, että väkivalta Siinain puolella on kasvanut kaiken aikaa ja liikenne tiellä rajan tuntumassa on vaarallista.
-          USA:n ulkoministeriö antaa PLO:n toimiston Washingtonissa jatkaa pitäen PA:n lippua tangossaan, vaikka lain mukaan se piti sulkea jo aikaa sitten. Mielenkiintoista nähdä, miten Obaman nimittämä uusi tiimi suhtautuu asioihin. Tietojen mukaan useimmat heistä ovat, elleivät suoraan Israelin vastaisia, ainakin epäilyttäviä, mutta se lienee asia, johon ei voi puuttua enempää kuin mitä on tehty median kautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164071#.UO_TQmJHT-k
Thursday, January 10, 2013

TORSTAI 10.01.13


TORSTAI 10.01.13

1. JERUSALEM sai taas tuntuman talvesta. Lämpötilat painuivat yöllä alle nolla-asteen ja lumisade alkoi Gilon lähiössä kahden maissa eilen iltapäivällä. Meillä Kastellissa lunta on nelisen senttiä, maa on valkoinen ja lumi peittää kaikki puitteen ja pensaitten lehdet ja oksat.  Valtatie no 1 Jerusalemista Tel Aviviin on suljettu liikenteeltä molempiin suuntiin. Satakunta autoa jouduttiin poistamaan tieltä. Koulut ja lastentarhat on suljettu eikä bussiliikennettä ole, joskin se alkanee iltapäivällä riippuen katujen kunnosta. Kevytrautatie Jerusalemissa sen sijaan toimii ja matkustaminen on tänään ilmaista. Kaupunki on vuokrannut satakunta autoa puhdistamaan katuja, jotka ovat liukkaita ja iljanteisia. Lehtiä ei kanneta koteihin, vaan keskeisesti joihinkin myymälöihin, joista niitä voi huomenna käydä kysymässä. Tämän aamun raporttini tehdään web-sivujen avulla, joita on onneksi runsaasti käytettävissä.

PELASTUSPALVELU on ollut ahkerana joutuen pelastamaan useita autoilijoita, jotka olivat juuttuneet veden valtaamille teille; yksi oli 7 hengen minibussi täynnä lapsia tiellä no 9. Lumisateet vaikeuttavat ihmisten liikkumista ja ilman päteviä lämmityslaitteita olevat kodit ovat epämukavia talvella, sillä kostea kylmyys tuntuu luissa ja ytimissä. Onneksi saimme Markku poikani kanssa lämmityskattilamme toimimaan eilen illalla, etteivät sormet kohmetu.
Useille alueilta tulleille, joissa luminen talvi on tavallinen, lumipeite korvaa koti-ikävää, joka kaikesta huolimatta nakertaa monen mieltä  Joku heitti, että ainainen kesä on ikävystyttävä, ja siksi talvi pienine pakkasinen ja lumineen tuo vaihtelua varsinkin lapsille, jotka riemusta kiljuen kiiruhtavat kelkkamäkeen, vaikka harvalla on muuta kuin muovipussi tai jopa roskapöntön kansi liukumäessä kelkan asemesta. 
Lunta satelee hiljalleen kaiken aikaa, ikkunan hyttysverkko on aivan valkoinen. Lähempänä rannikkoa sateet tulevat vetenä tai räntänä, mikä lisää ongelmia tulva-alueilla. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=299010
Ikkunasta katsoen Jerusalem Tel Aviv tiellä näkyy muutamia autoja, mutta taitavat pysyä paikoillaan, eli joku on aiheuttanut ruuhkan liukkaalla valtatiellä. http://www.timesofisrael.com/jerusalem-of-white-snow-persists-in-capital-and-northern-israel/

2. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi toimii välittäjänä PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ja Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin välillä, jotka matkustivat eilen Kairoon selvittelemään keskinäisiä riitaisuuksiaan. Tarkkailijat pitivät positiivisena enteenä sitä, että Hamas salli Fatahin pitää 48-vuoden muistojuhlansa Gazassa ensimmäistä kertaa vuoden 2007 jälkeen, jolloin Hamas kaappasi vallan Gazassa.

PRESIDENTTI Mursi tapasi palestiinalaisjohtajat erikseen, ensin Abbasin ja siten Mashaalin luodatakseen erimielisyyksien syvyyttä. Hamasin suosio ja asema on noussut selvästi IDF:n viimeisen operaation ”Pilvenpatsas” jälkeen, jonka Hamas sanoo voittaneensa. Hamas on pystynyt pitämään pyssymiehensä kuten myös toisten toimintaa janoavat rauhallisina operaation jälkeen. Hamasin talous näyttää olevan kunnossa, sen vuosibudjetti lähentelee miljardi USD, kun Fatahin valvoman PA:n talous on täysin retuperällä ja lähellä vararikkoa, mistä varsinkin pääministeri Salaam Fayad varoittelee. PA:n johtajat ovat siinä määrin tottuneet ulkomaisten varojen saamiseen, että ne esittävät jopa uhkauksia seurauksista, ellei heille luvattuja satoja miljoonia ala kuulua, joita esitetään etenkin arabimaitten suuntaan, jotka auliisti lupaavat kunniansa säilyttämiseksi, mutta antavat kitsaasti.
Erillisten uutisten mukaan Kairon keskustelut ovat edenneet.

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi tavattuaan Yesha-neuvoston puheenjohtajan Dani Dayanin, joka erosi toimestaan voidakseen antautua politiikkaan Likudin riveissä, että jos Israel luovuttaa maata palestiinalaisille tässä tilanteessa, on hyvin luultavaa, että niitä valvoo pian Hamas, joka kärkkyy kaiken aikaa kaapatakseen vallan Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla kuten se teki Gazassa. Netanyahu ja Danon paiskasivat kättä keskustelunsa päätteeksi antaakseen journalisteille sopivaa taustakuvaa suurikokoisen Israelin karttapiirroksen edessä. Dayan sanoi halunneensa liittyä Likudin vaalitaisteluun voidakseen vahvistaa pääministeriä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä koskevissa kysymyksissä, mihin tämä vastasi pyytäen Dayanin pikaisiin keskusteluihin. Dayan pelkää useitten juutalaisasukkaitten tapaan, ettei Netanyahu lopulta pysty vastustamaan monelta taholta tulevaa painostusta, vaan myöntyy Abbasin vaatimuksiin.

”TÄNÄÄN Abu Mazen (Abbasin nimi aktiivisena terroriaikana) on Kairossa samaan aikaan kuin Hamasin johtaja Khaled Mashaal. He tutkivat unionin mahdollisuutta Fatahin ja terroristien välillä, jotka haluavat tuhota Israelin ja ampua raketteja kaupunkeihimme”, pääministeri sanoi jatkaen. ”Tiedämme, että alueet, jotka luovutamme, joutuvat Hamasin ja Iranin hallintaan. Emme anna sen tapahtua”.

dayan totesi pääministerille, että hän uskoo Shomronin asukkaitten tuntevan olonsa turvalliseksi, kun Netanyahu on ruorissa, johon tämä vastasi, että hän näkee talonsa katolta Shomronin juutalaisyhteisön. Pääministeri kävi keskiviikkona pikavierailulla Arielissa ja Rechilimissä, jonka aikana hän totesi, että Ariel kuuluu Israeliin.

Likudin ja Israel Beitenun, ”Likutenun”, kannatus on pysytellyt vakaasti 34 edustajan lukemissa, joista 21 Likudille, 13 Israel Beitenulle, mutta kannatus on kuitenkin selvästi laskenut siitä, mitä alussa oletettiin.
Kakkosena on edelleen tukevasti Labour-puolue 17 – 19 edustajallaan, mutta pienpuolueiden kannatus vaihtelee 10 – 12 välillä. Likudin vaalityöskentely ja –mainostus on kokenut joitain harmillisia takaiskuja, joita se on joutunut korjaamaan. Uusin tulokas puoluekentällä Habait Hayehudi, jota johtaa nuorekas Naftali Bennett, on sekoittanut pahasti Likudin vaalityötä, eivätkä ne näytä löytävän oikeaa tapaa sen estämiseksi. Puolueelle luvataan kolmanneksi suurimman puolueen asemaa 14-16 edustajan voimin.

Kaikki oikeistoa kannattavat eivät suinkaan ole samaa mieltä Netanyahun onnistumisesta pääministerinä, mutta kaikki tunnustavat hänen johtajuutensa siitä huolimatta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=299017

4. YESH ATID ( On tulevaisuus) puolueen johtaja Yair Lapid, entinen TV-puheohjelman juontaja, vakuutti eilen, ettei hän mene samaan hallitukseen Shasin kanssa, mikä ei välttämättä ole kovin järkevä vakuutus. Hän sanoi, ettei hän ole Haredim-vastainen, vaan hän kuuluttaa samanlaisia velvoitteita ja oikeuksia kaikille: Jokaisen tulee opiskella koulujen perusohjelman mukaisesti, jokaisen tulee osallistua maan puolustamiseen ja jokaisen tulee osallistua työelämään.

Lapid valitti sitä, että Netanyahu menetti kultaisen tilaisuuden nykyisen tilanteen osittaiseksi korjaamiseksi kieltäytyessään tukemasta lakialoitetta, jolla Haredim-kansa olisi liitetty osaksi muuta kansaa ja osallistumaan asepalvelukseen. ”Hän pitää parempana olla tekemättä mitään, minkä takia jonkun täytyy painostaa häntä”, hän totesi. Hän uskoo puolueohjelmansa palvelevan paremmin kansaa kuin Labourin tai Hatnuahin suositellen sillä hallitus-kelpoisuuttaan.
LIVNI puolestaan valittaa sitä, ettei Labour ja Yesh Atid suostuneet unioniin, jolla olisi ollut 40 kansanedustajaa, jolla olisi ollut mahdollisuus jopa hallituksen muodostajaksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=299012

5. PRESIDENTTI Shimon Peres jatkaa poliittista ohjelmaansa, joka kohdistuu pääministeri Netanyahua vastaan, ja johon hänellä ei Israelin perinteen ja mandaattinsa perusteella ole mitään oikeutta. Hän sotkeutuu politiikkaan ja vaalitaisteluun vasemmistolaisen ideologiansa pohjalta, jonka mukaan rauha on saatava vaikka oman turvallisuutensa kustannuksella.
Hän on tehnyt tätä useamman kuukauden ajan, vaikkei kaikkea ole julkistettu Israelin mediassa, mutta viimeisin isku Netanyahua vastaan tapahtui New York Timesin haastattelun muodossa, josta se leviää maailmanlaajuisesti, myös Israeliin.

Peresin iskulauseena on toteamus: Rauhanprosessin seisahtunut tilanne johtaa terroriin. Hän toteaa että useimmat maailmassa tukevat palestiinalaisia.
”Maailman juutalaiset haluavat Israelin, josta he voivat olla ylpeitä eikä Israelia ilman rajoja ja jota pidetään miehittäjämaana,” hän sanoi keskiviikkona julkaistussa haastattelussa.
Peres toteaa, ettei Netanyahu tee mitään, vaikka asioita voitaisiin hoitaa. Hän sanoo pelkäävänsä, että hiljaisuus neuvottelurintamalla pakottaa palestiinalaiset terroriin. Hän ei halua tunnustaa, että Abbasin vaatimuksiin suostuminen vaarantaisi Israelin aseman, vaikka Egyptissä Muslimiveljeskunta otti vallan Mubarakin jälkeen. Hän pelottelee, että vaikka asukkaat vastustaisivatkin väkivaltaa, arabimaat pakottavat heidät siihen aseillaan ja varoillaan. Peres ei ole ehdottomasti Netanyahun hallintoa vastaan, sillä hän uskoo voivansa taivuttaa hänet, kuten on tapahtunut ennenkin, kuten Peres vakuuttaa.
Peresin avoin ja yhä näkyvämpi kritiikki Netanyahua vastaan sisältää sen mahdollisuuden, että presidentin ominaisuudessa hän harkitessaan tulevan hallituksen muodostajaa tammikuun 22. päivän jälkeen, voi antaa tehtävän jollekin toiselle, jonka hän kuvittelee voivan paremmin toteuttaa hänen näkyään kahdesta valtiosta, Israelista ja Palestiinasta, jotka elävät rauhassa ja turvallisina asuvat onnellisina elämän loppuun saakka, kuten sadussa tapahtuu.

6. UUTISOTSIKOITA
-          Fatah ja Hamas ovat viimeisen uutisen mukaan sopineet unionista, jolla ne pyrkivät ”yhdistämään voimansa Israelin miehitystä vastaan”. Abbas ja Khaled löivät kättä onnistuneen keskustelun päätteeksi. Hamas on selvästi niskan päällä Fatahiin verraten, mikä ei välttämättä sovi kaikkien päättäjien mielikuviin, mutta lähes vararikossa olevan järjestön on vaikea esittää vahvaa, kyllä siinä on edettävä hattu kourassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4330754,00.html
-          Debkafile kertoo artikkelissaan, että Syyrian presidentti Bashar Assad on vahvasti satulassa, mistä on osoituksena hänen suostumisensa vankienvaihtoon, jossa Syyria vapauttaa 2130 siviiliä, heistä 73 naista, sekä turkkilaisia ja muita ulkomaalaisia, joiden vastapainoksi kapinalliset vapauttavat 48 Iranin vallankumouskaartin sotilasta, joita kapinalliset ovat pitäneen hallussaan kuukausimääriä. DF arvioi, että muuta pelaajat, USA, Qatar ja Saudi Arabia, ovat vetäytyneet sivummalle antaen Venäjän, Iranin ja Turkin hoitaa eteen tulevia tilanteita. http://www.debka.com/article/22671/Assad-firm-in-the-saddle-permits-Syrian-Turkish-Iranian-POWs-swaps-
-          Israelin hallitus esitti, että PA ja Hamas sallisivat palestiinalaisten pakolaisten palaavan Syyriasta Länsirannalle ja Gazaan päästäkseen turvaan taistelujen tieltä kapinallisten tunkeutuessa Syyrian pakolaisleireihin vastoin asukkaitten tahtoa. Tämä kuulunee kapinallisten taktisiin laskelmiin, sillä sekoittuessaan pakolaisten joukkoon heidän asuntoalueillaan Assadin armeijan on vaikea iskeä sinne joutumatta maailman tuomion kohteeksi, koska lapsia ja naisia kuolee taisteluissa. Tässä on selvä epäjohdonmukaisuus, sillä kapinallisia ei syyllistetä siitä, että he käyttävät siviilejä verhonaan, mutta Assadin sotilaat ovat syyllisiä, kun siviilejä kuolee. Abbas esitti kuitenkin voimakkaan vastalauseen, että pakolaisia saa päästää Länsirannalle ja Gazaan, vaan heitä tulee edelleen pitää arabien näyttelyssä uhreina, jotka joutuivat siihen asemaan Israelin ajettua heidät pois kodeistaan, kuten arabipropaganda valehtelee ja maailma ottaa kaiken todesta. http://www.timesofisrael.com/abbas-rejects-israeli-offer-to-allow-refugees-from-syria-to-enter-west-bank-and-gaza/
-          Tällä hetkellä välistä aurinko paistaa kauniisti valkoiseen lukivaippaan, välistä lunta satelee hiljalleen suurina läpäreinä. Ilma on ihanan kirkas ja tuuleton. Yitzharissa ystävällisenä alkanut lumisota muuttui pian kivien heittelyksi, kun pari sataa arabia hyökkäsi viereisen juutalaiskylän Kipah Shrugan asukkaitten kimppuun. Sota päättyi vasta IDF:n sotilaitten mentyä väliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164056#.UO58BmJHT-k


Wednesday, January 09, 2013

KESKIVIIKKO 09.01.13


KESKIVIIKKO 09.01.13

1. PA:N VIRKAILIJA Najeh Breikat, joka valvoo Al-Aksan moskeijan dokumentteja, väittää Palestine lehdelle, jolla on yhteyksiä  Hamasin terrorijärjestön kanssa, antamassaan haastattelussa 04.01.13, että Israel pyrkii juutalaistamaan Temppelivuoren rakentamalla sinne juutalaisen Temppelin. ”Väärän Temppelin rakentaminen Temppelivuorelle on lähempänä kuin koskaan”, hän sanoo lehden artikkelissa. Hän on täysin oikeassa siinä, että Temppelin rakentaminen on lähempänä kuin koskaan, mutta täysin väärässä siinä, että se olisi väärä Temppeli, kuten myös siinä, että Temppelivuori tarvitsee juutalaistamista, koska se on juutalainen ilman mitään lisätoimia. Muslimien rakennelmat eivät kuulu sinne.

BREIKAT väittää haastattelun yhteydessä, että analysoitaessa Jerusalemin kehittämis-suunnitelmia ilmenee, että niiden tarkoituksena on juutalaistaa Al-Alsan moskeija ja sen jälkeen suunnitelman kehysten mukaan rakentaa sen raunioille juutalaisten kolmas Temppeli. Toiseksi hän väittää, että suunnitelmaan kuuluu arabiasukkaitten vähentäminen kaupungissa.
Voidakseen vähentää ”tämän vaaran” vaikutusta Breikat kehottaa muslimeja lisäämään käyntejä Al-aksa moskeijassa ja lisäämään opetuksellisia ohjelmia siitä sen lisäksi, että tulee lisätä PR-toimintaa, joissa selvitetään moskeijan ja Jerusalemin muiden islamille pyhien paikkojen merkitystä muslimeille ja pääkaupungille.
Muutama päivä sitten Jordaniassa väitettiin Israelin suunnittelevan  kolmannen Temppelinsä rakentamista  Temppelivuorelle.

PA:N johtajat ovat toistuvasti väittäneet Israelin juutalaistavan Jerusalemia ja tämän vuoksi rakentamaan asuintaloja ja palvontarakennuksia juutalaisille Jerusalemin itäosiin.
Temppelivuorelle johtavan aiemman jalankulkurampin perustusten vahingoittuessa maan-järistyksessä, se purettiin ihmisille vaarallisena, ja sen tilalle pystytettiin tilapäiseksi tarkoitettu puinen ramppi. Uusi pysyvä ramppi suunniteltiin ja hyväksyttiin kaupungin rakennusviran-omaisten toimesta, mutta kun sen perustusten rakentamisen yhteydessä aloitettiin lain vaatimat ”pelastuskaivaukset”, PA:n johtajat ja saarnaajat aloittivat valtavan vastustus-operaation väittäen kaivausten vahingoittavan Al –Aksa moskeijan perustuksia, vaikka kaivauksia tehtiin kymmenien metrien päässä moskeijasta ja muurista. He jopa väittivät, että Israel käytti kemikaaleja moskeijan perustusten heikentämiseksi, kuten artikkelissa todetaan.

GAZASSA toimiva ”Kansan Vastarintakomiteat” niminen terrorijärjestö julkisti varoituksen, että ”Al-Aksa moskeijan vahingoittaminen avaa ”helvetin portit” sionistista vihollista vastaan”.
Israel vapautti Jerusalemin itäosat kuten myös Juudean ja Samarian Jordanian miehityksestä 1967 puolustussodan yhteydessä. Lähinnä Moshe Dayanin painostuksesta Temppelivuoren päivärutiinin hoito annettiin Jordanian valvoman wagfin, muslimisäätiön, vastuulle, mutta vuoren hallinta kuuluu Israelille. Varsin pian PA asetti vuorelle omat valvojansa pyrkien poistamaan Jordanian valvonnan kokonaan. Israelin poliisi rakensi poliisiaseman Temppeli-vuoren lähelle siten, että poliiseilla on mahdollisuus nopeasti puuttua järjestyshäiriöihin, joita vuorella ja sen läheisyydessä usein tapahtuu muslimisaarnaajien kiihotusten vuoksi.
Jerusalemin poliisi on ottanut täysin käsittämättömän asenteen siinä, ettei se puutu ollenkaan wagfin suorittamiin antiikki- ja temppelien ajasta kertovien esineitten tuhoamiseen suorittaessaan laittomia rakennus- ja kunnostustöitä vuorella huomioimatta, että muslimien tarkoituksena on hävittää kaikki juutalaisuudesta muistuttavat löydöt Temppelivuorelta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164007#.UO0CNWJHT-k

2. JOS MAAILMAN kirjat näyttävätkin olevan pahasti sekaisin, viime päivien myrskytuulet ja rankkasateet antavat aiheen olla ilkkumatta niitä Amerikassa, Aasiassa ja Euroopassa, joita tähänastiset mullistukset ovat pahiten riepotelleet. Näin ainakin voi ajatella, kun katsoo lehtien pääotsikoita: JP:n pääotsikko huutaa suurin mustin kirjaimin: ”Myrsky pysäytti suuren osan maasta”, alaotsikossa lisätään: ”Ayalon valtatie suljettiin tulvien vuoksi; pelastuspalvelu evakuoi saarroksiin jääneitä siviilejä Bat Heferissä, Haderassa ja pohjoisissa yhteisöissä. Lumisateita ennustetaan Jerusalemiin tänään”.

ARTIKKELISSA kerrotaan, miten myrskytuulet iskivät lähes koko maahan tällä viikolla niin voimallisesti, että ne sulkivat Tel Avivin liikenteen pääväylän Ayalon valtatien eli tien no 20, sekä pysäyttivät myös junaliikenteen rautatieasemien tulviessa. Myrskyn aiheuttamaksi on laskettava paha autokolari valtatiellä no 1 tiistaiaamuna, jossa kolme ihmistä kuoli ja yksi haavoittui pahoin ja vietiin kriittisessä kunnossa sairaalaan. Poliisin mukaan liian kova vauhti ja mahdollinen alkoholin nauttiminen ovat voineet olla osasyynä onnettomuuteen. Autossa olleet neljä miestä olivat matkalla Betlehemistä joulujuhliin Jaffassa. Auto ruhjoutui onnettomuudessa niin pahoin, että kuolleiden miesten ruumiita oli vaikeaa saada irrotettua.
Haifassa IDF:n helikopterit kävivät pelastamassa 15 ihmistä, jotka olivat paenneet talonsa katolle tulvaa pakoon, joka uhkasi syöstä heidät mukanaan mereen. Tämä tapahtui Baka al-Charbiya yhteisössä. Heidät vietiin sairaalahoitoon hypotermian vuoksi.

Bat Heferissä, pienessä yhteisössä lähellä Netanyaa, 14 perhettä evakuoitiin kodeistaan sen jälkeen, kun tulvavedet olivat saartanet 300 kotia. Läheisessä Haderassa merivoimat pelasti useita perheitä kumiveneillään. Kaupungin palokunta joutui pakenemaan tiloistaan, kun vesi nousi sen tiloissa metrin korkeudelle lattian pinnasta.  Myös kotirintaman sotilaat osallistuivat pelastustöihin Haderassa, jossa sähkö olivat poissa useilta kaduilta ja kolme koulua jouduttiin evakuoimaan iltapäivän kuluessa.

MYRSKYN alkamisesta tiistai-iltaan mennessä sateita oli tullut 100 – 200 mm, pohjoisosissa 250 mm. Maan keskiosissa sademäärät olivat 100 – 150 mm, Negevissä alle 10 mm. Lumisateita ennustetaan Golanilla ja Galileassa sekä Juudean vuorilla ja Jerusalemissa keskiviikkoillan ja torstaiaamun aikana. Lämpötilat laskevat paikoin alle nollapisteen.
Tällä hetkellä ei sada Maoz Zionissa, mutta taivas on pilvinen ja tuuli voimakas, mutta ei enää myrskyinen, ja toistuvat sadekuurit ovat tavallisia, kuten juuri nyt.
Tel Avivissa koettiin lukuisia myrskystä ja kaatosateista johtuneita ongelmia. Kaupungin henkilöstö kirjasi 521 sille ilmoitettua ongelmaa. Sekä Ayalon- että Yarkonjoet tulvivat yli äyräittensä, mikä sai jotkut uskaliaat mittaamaan veden korkeutta muoviputkella ja julkistamaan havaintonsa internetissä saaden tuhansia katsojia. Tiistaipäivän aikana kirjattiin Tel Avivissa 293 ongelmatapausta, niiden mukana 26 veden valtaamaa asuntoa, 65 tulvivaa pihaa, 41 kaatunutta puuta ja oksia, viideltä kadulta jouduttiin esteet poistamaan, 14 kaatunutta katuvalopylvästä ja –opaskylttiä, 50 antennia, 9 kaapeli- ja sähköongelmaa, ja monia muita ihmisten liikkumista tai normaalielämää vaikeuttavaa ongelmaa. 19 ihmistä evakuoitiin Tel Avivissa, mutta he pian palasivat koteihinsa. Kukaan ei kuollut tai pysyvästi vammautunut, joskin pienempiä mustelmia lienee useillakin.

PLUSSAPUOLELLE on kuitenkin kirjattava tosiasia, että maan tärkein vesivarasto Kinneret on noussut alennustilastaan. Tiistaiaamuna vedenkorkeus oli 211.5 m merenpinnan alapuolella nousten vuorokauden aikana 22 sm. Edellisen kerran vastaava ilmiö kirjattiin 22.- 23. helmikuuta.2003.
Harmillisimmat ongelmat aiheutuivat toistuvista sähkökatkoksista kaikkialla maassa, mutta sähkölaitos pystyi korjaaman useimmat viat varsin nopeasti. Israelin voimalinjoja ei ole millään tavoin suojattu, mikä voisi EMP-ilmiön seurauksena saattaa maan katastrofiin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164013#.UO0bnWJHT-k

3. FINANCIAL TIMES kertoo sunnuntain artikkelissaan, että maailman huomion kiinnittyessä Syyrian kemiallisiin ja biologisiin aseisiin, joita sillä tiedetään olevan runsaasti, tietoisuuteen on nousemassa uusi entistäkin vaarallisempi havainto. Lehden mukaan Syyrialla on 50 tonnia rikastettua uraania, mikä määrä riittää viiden atomipommin rakentamiseen.

LEHDEN paljastama ongelma liittyy Syyrian ponnisteluihin aloittaa oma ydinvoimatuotanto, jota se halusi aloittaa rakenteille ja lähes valmiina olleessa al-Kikarin voimalassa, jota se rakensi Pohjois-Korean ja Iranin asiantuntijain avustuksella. IAF:n koneitten väitetään suorittaneen ilmaiskut laitokseen 2007, joka tuhoutui täysin. Syyria pyrki puhdistamaan kaikki radioaktiiviset jäljet alueelta iskun jälkeen eikä päästänyt IAEA:n tarkastajia paikalle.
Asiantuntijoitten mukaan laitoksen reaktorin käynnistäminen olisi vaatinut polttoaineekseen ainakin 50 tonnia rikastettua uraania. Laitoksen tuhoamisen jälkeen Syyrian väitettiin aloittaneen uusien laitosten rakentamisen, mutta sitä ei ole koskaan todistettu.

IAEA:n tutkijat päästettiin 2008 Al-Kikar ydinlaitoksen paikalle, mutta he löysivät vain jäänteitä uraanista, mikä on aiheuttanut spekulaatiot, mitä uraanimäärälle tapahtui, onko se edelleen varastoituna Syyriassa, ja onko vaara olemassa sen joutumiseksi kapinallisjoukkojen käsiin?
David Albright, USA:ssa toimivan Tieteen ja kansainvälisen turvallisuusinstituutin aivoriihestä sanoo, että ongelman ydin on siinä, kenen käsiin 50 tonnin uraanimäärä joutuisi. Hän esittää
mahdollisuuden, että Iran voisi yrittää kaapata sen, mikäli näyttää, että Assadin hallitus on kaatumaisillaan. Toinen mahdollisuus on, että Venäjän kommandojoukot voisivat ottaa sen haltuunsa ennen Assadin luovuttamista.
Albright vakuuttaa, että kaiken todennäköisyyden mukaan Syyrialla on tuo määrä hyvän-laatuista rikastettua uraania. Vuonna 2012 satelliittikuvat vihjaisivat, että Damaskoksen lähelle rakennettiin ydinlaitosta Marj al-Sultan alueelle, mikä antaa aiheen olettaa, että uraani on sijoitettu sinne. Sen siirtäminen ilmateitse Iraniin on täysin mahdollista, arvioi Albright. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=298902

4. uutisotsikoita
-          Myrskyt vaativat kahden naisen hukkumisen Samariassa. Heidät tunnistettiin Samarian arabiasukkaiksi. He olivat palaamassa töistään kotiin, kun vuolaana virtaava joki tempasi heidän autonsa pois tieltä hukuttaen heidät. Samanlainen onnettomuus tapahtui Attilin lähellä, kun vesivirrat tempasivat auton mukaansa surmaten ohjaajan. Lumisateet ovat ja alkaneet Jerusalemissa, ja voivat ensi yön aikana peittää maan valkoiseen vaippaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164017#.UO0zLWJHT-k
-          Syyrian pakolaisleireihin ehtineet taistelut kapinallisten ja leirien asukkaitten puolustusvoimien välillä ovat ajaneet palestiinalaisia etsimään rauhallisempaa asuinpaikkaa. Jordanian kerrotaan käännyttäneen rajan yli pyrkivät pakolaiset takaisin harhailemaan suojaa etsien. Yarmugin pakolaisleiristä paenneet pyrkivät Jordaniaan Jaberin rajanylityspaikan kautta, mutta vain Jordanian passin omaavat saivat luvan ylittää rajan Jordaniaan. Jordaniassa on ennestään 128 000 Syyriasta paennutta ihmistä, eikä maalla ole varaa enempään. Lisäksi palestiinalaisten pelätään liittyvän maassa toimiviin salafisteihin tai Muslimiveljeskunnan järjestöihin ja aloittavan mielenosoituksia hallitusta vastaan. Artikkelin mukaan rankkasateet ovat aiheuttaneet sekasortoa Zaatarin pakolaisleirissä lähellä Syyrian rajaa. http://www.timesofisrael.com/jordan-turns-away-palestinian-refugees-fleeing-violence-in-syria/
-          Palomiehet taistelevat aikaa vastaan voidakseen siirtää paperitehtaasta myrkyllisiä kaasuja aiheuttavia materiaaleja turvaan ennen niiden syttymistä. Haderassa tehtaassa keskiviikkona havaittu myrkkyvuoto voi aiheuttaa tehtaan henkilökunnan evakuoimisen.  http://www.timesofisrael.com/firefighters-treat-chemical-leak-at-hadera-factory/
-          Yesha-neuvoston puheenjohtaja Danny Danon eroaa toimestaan liittyäkseen Netanyahun vaalityöskentelyyn, mitä hän ei halunnut tehdä virassa ollessaan, ettei häntä syytettäisi politiikan viemisestä setlementtiliikkeeseen. http://www.timesofisrael.com/yesha-council-head-resigns-pledges-support-for-netanyahu/
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapaa Khaled Mashaalin Kairossa, jossa he pyrkivät löytämään viisasten kiven, jolla saada Fatah ja Hamas hautaamaan keskinäiset sotakirveensä ja aloittamaan ”yhteisen taistelun Israelin miehitystä vastaan”, kuten sotahuuto kuuluu. http://www.timesofisrael.com/abbas-reportedly-to-hold-reconciliation-talks-with-hamas-leader-in-cairo/
-          Egyptiläinen viikkolehti Rose al-Youssef kertoo artikkelissaan, että Obaman hallitusta lähellä on kuusi Muslimiveljeskunnan jäsentä, joilla on suuri vaikutus Obaman päätöksiin etenkin Lähi Itää koskevissa asioissa. Artikkelissa, jonka käänsi arabiasta Investigative Project on Terrorism (IPT), mainitaan näiden kuuden henkilön nimet ja järjestöt, joissa he toimivat USA:ssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164009#.UO065WJHT-k
Tuesday, January 08, 2013

TIISTAI 08.01.13


TIISTAI 08.01.13

1. IRAN on rakentanut ensimmäisen atomipomminsa ja rikastaa uraania rakentaakseen niitä lisää, kertoo WND Reza Kahlilin kirjoittamassa artikkelissa. Kahlilin mukaan Iran on rakentanut pomminsa Venäjän ja Pohjois-Korean avustuksella, ja sillä on tarpeeksi ydinase-kelpoista uraania ja plutoniumia uusien pommien rakentamiseksi.
Reza Kahlili, joka on salanimi, palveli CIA:n operatiivisessa johdossa, vakoilijana Iranin vallankumouskaartissa, vastavakoilun asiantuntijana ja toimii nyt kansallisen ja kotirintaman toimintayksikössä sekä kongressin valtuuttamassa neuvonantajahallituksessa.

KAHLILI sanoo paljastustensa perustuvan Iranin vallankumouskaartin tiedusteluyksiköstä saamiinsa tietoihin, jolla on yhteys Iranin ydinohjelmaan. Hän sanoo Iranin ydinteollisuuden työskentelevän seitsemässä laitoksessa, joista useimmista IAEA ei ole tietoinen, lisäten, että Iran on nyt selvittänyt kaikki ydinpommin rakentamiseen liittyvät ongelmat. Seuraava ongelma on muotoilla pommi ballistiseen ohjukseen sopivaksi, jonka parissa tiedemiehet nyt työskentelevät.
Kahlilin mukaan Iran sai tarvittavan plutoniumin pommiaan varten Pohjois-Koreasta.
WND:n artikkelin yhteydessä esitetään kartat seitsemästä salaisesta kohteesta, joissa uraanin rikastaminen ja pommin rakentaminen tapahtuu. Lähde, jolta Kahlili sai tiedot näistä salaisista ydinlaitoksista, paljasti WND:n aiemmin julkistamassa artikkelissa biologisten ja kemiallisten aseiden valmistamisesta Iranissa.

Ensimmäinen laitos sijaitsee Khondabin kaupungissa lähellä Aradia, jossa sijaitsee raskasvesilaitos. WND:n mukaan laitos toimii 80 mailin päässä sijaitsevan Fordon maanalaisen ydinlaitoksen kanssa. Laitos pystyy rikastamaan tarpeeksi uraania useita ydinpommeja varten ensimmäisen toimintavuotensa aikana, kertoo artikkeli.
WND lupaa antaa pian tietoja toisesta ydinlaitoksesta.
Khondabin ydinlaitos on louhittu vuoren sisään kolmeen kerrokseen. Ensimmäisessä on tiukka turvallisuusvalvonta, toisessa sentrifugit ja kolmannessa laboratoriot. Artikkelissa selvitetään laitoksen teknisiä yksityiskohtia. Sen rakentaminen aloitettiin presidentti Mohammad Khatamin aikana ja se valmistui Ahmadinejadin presidenttikauden aikana kaksi vuotta sitten. Kansallisen ja kotirintaman turvallisuusjärjestön johtaja tri Peter Vincent Pry, joka toimi aiemmin CIA:n analyytikkona, toteaa laitoksen erikoisrakennelmat ja ulkoiset turvallisuusjärjestelmät, jotka muistuttavat linnoitusta.

Pry kertoo, että uraanin rikastaminen  vaatii runsaasti sähkövoimaa. Hän hämmästelee USA:n johdon Iranin ydinohjelman vähättelyä, vaikka todisteet näyttävät sen korkean tason, jonka se on saavuttanut Venäjän ja Pohjois-Korean teknisen avun turvin. Laitoksessa työskentelee 60 henkilöä, heidän lisäkseen 4 venäläistä ja 3 pohjoiskorealaoista. Laitos muistuttaa Venäjällä ja Pohjois-Koreassa rakennettuja. Laitoksessa on pari tuhatta sentrifugia, mutta niiden lukua on tarkoitus lisätä.
Kaksi laitoksessa työskennellyttä tutkijaa teloitettiin tuntemattomien miesten toimesta, Massoud Ali Mohammadi 2010 ja Mostafa Ahmadi Roshan viime vuonna. http://www.wnd.com/2013/01/irans-nuclear-bomb-program-complete/

2. KORKEA iranilainen turvallisuusvirkailija kenraali Morteza Qorbani totesi iranilaiselle FARS-uutistoimistolle, että Iranilla on nyt 2000 iskukohdetta ballististen ohjustensa kantomatkan eli 2000:n kilometrin sisällä. Qorbani on Iranin asevoimien yleisesikunnan neuvonantaja.

Viime kuussa Iranin vallankumouskaartin joukkojen (IRGC) komentaja ilmavoimien prikaati-kenraali Amir Ali Hajizadeh totesi, että vaikka Iran pystyy rakentamaan vieläkin pitemmälle kantavia ohjuksia, niiden ei tarvitse kantaa pitemmälle kuin Israeliin.
”Emme tarvitse ohjuksia, joiden kantomatka ylittää 2000 km”, kenraali Hajizadeh sanoi median edustajille joulukuussa.
Hän antoi ymmärtää, että Israel on pisimmän kantomatkan päässä, jonne sen tarvitsee iskeä ohjuksillaan. http://www.timesofisrael.com/iran-defense-official-says-2000-enemy-bases-are-in-range/

3. ”ASSAD on paha, yli ymmärryksen käyvän brutaali”, oli USA:n ulkoministeriön edustajan
Victoria Nulandin arvio Syyrian presidentti Bashar Assadin äskeisestä puheesta kansalleen. ”Hän on paha, epäinhimillinen ja sopimaton johtamaan”, Nuland meditoi median edustajille. ”Hänen todella tulisi luopua vallasta. Hän on käsittämättömän julma. Se, mitä hän tekee kansalleen, on epäinhimillistä”.
Journalistin kysymykseen, onko Assadin toimissa mitään järkeä, Nuland vastasi, ettei ketään joka on siinä määrin syyllistynyt julmuuksiin omaa kansaansa kohtaan kuin Assad, voida inhimilliseltä näkökannalta pitää järkevästi ajattelevana.
Nuland totesi, että Assad kantaa yksin päävastuun siitä, mitä Syyriassa tapahtuu, mutta että sillä hetkellä, kun hän käskee aseittensa vaieta, tilanne maassa muuttuu täydellisesti.
Hän sanoi omasta puolestaan pitävänsä Assdia pahana ihmisenä.

Nulandin repliikeissä ilmenee USA:n ilmeinen valmistautuminen USA:n avoimeen puuttumiseen Syyrian tilanteeseen ja median valmisteleminen siihen. Hän ei sanallakaan viitannut siihen, mikä ryhmä tulisi ottamaan vallan siinä tapauksessa, että Assad antaisi käskyn  joukoilleen pidättää tulensa, ja millainen verenvuodatus tulisi mahdollisesti seuraamaan jonkun kapinallisryhmän miehittäessä Damaskoksen. Presidentti Assad voisi lähimpine joukkoineen vetäytyä alaviittien asumille alueille rannikolla, mutta raakalaismaiset kostotoimet, joille Libyan tapahtumat jäisivät varjoon, tulisivat kohdistumaan paitsi Assadin joukoissa taistelleisiin sotilasiin ja upseereihin, Syyrian vähemmistöryhmiin kuten kristityt, joita kapinalliset ovat jo vainonneet miehittämillään alueilla, shia-muslimit, druusit ja muut. Pakolaisleireissä asuvien palestiinalaisten synti on siinä, etteivät he liittyneet kapinallisiin. http://www.timesofisrael.com/assad-is-evil-beyond-brutal-not-rational-us-spokeswoman-says/

4. VIITISENTUHATTA Hizbullahin taistelijaa liittyi joulukuussa presidentti Bashar Assadin joukkoihin taistellakseen kapinallisjoukkoja vastaan Damaskoksen omistuksesta, kertoo saudi-päivälehti Al-Watan (ilmeisesti eilisessä artikkelissa oli virhe, koska siinä sanottiin
50 000:n Hizbullahin taistelijan liittyneen Assadin joukkoihin.)

Saudi Arabian hallituksen valvoma Al-Watan päivälehti kertoi, että Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah lähetti Syyriaan neljä tukipataljoonaa, kussakin 1300 miestä, että kukin pataljoona oli surmannut 300 kapinallistaistelijaa viimeisten viikkojen aikana taisteluissa Damaskoksen omistuksesta kaupungin laidoilla. Taistelijat tulivat Syyriaan Mdhyan kaupungista, jonka sanotaan sijaitsevan Damaskoksesta koilliseen.
(Times of Israel artikkeli, jota seuraan, on epäjohdonmukainen.)
Hizbullah on tukenut uskollisesti Assadin hallitusta kapinaliikettä vastaan, joka alkoi maaliskuussa 2011, ja Libanonissa kerrotaan useista hautajaisista Syyriassa kaatuneille. Lokakuussa 2012 Hizbullah-johtaja Ali Hussein Nassef sai surmansa tienvarsipommista ajaessaan lähellä syyrialaista Homsin kaupunkia.

5. RUNSAAT paikoin myrskytuulten tuomat vesisateet ovat aiheuttaneet liikenneruuhkia ja teitten sulkemisia tulvavesien katkaistessa yhteydet. Poliisi kehotti autoilijoita pysyttelemään poissa Tel Avivin yhdeltä pääliikenneväylältä Aylalon moottoritieltä, koska Ayalonjoen vesi nousi yli äyräittensä ja tulvi kadulle peittäen sen lähes kokonaan.

Poliisin arvion mukaan Ayalon valtatie eli tie no 20 Glilot risteyksestä Galyot risteykseen jouduttaneen sulkemaan ainakin 48 tunnin ajaksi. Myös rautatieliikenne jouduttiin katkaisemaan tulvavesien tunkeuduttua asemarakennuksiin.
Myös valtatie Suolameren rannalla on suljettu vuorilta vyöryvien tulvavesien katkaistua tien ja tehden ajamisen siellä vaaralliseksi. Työmatkat ovat monille tänään lähes mahdottomat.
Kinneretin vedenpinta nousi yhtenä päivänä 22 sm.
Lämpötila on Jerusalemissa 1/6 C-astetta, Eilatissa 8/18 Ja Tiberiaassa 2/7 C-astetta. Sateita luvataan koko maan alueella. Keskiviikkona lämpötila laskee, pääkaupungissa yöllä –1 C-astetta. http://www.timesofisrael.com/as-waters-rise-major-tel-aviv-highway-shut-down/

6. UUTISOTSIKOITA
-          Netanyahu vakuuttaa TV-2:n haastattelussa, ettei hän tule koskaan jakamaan Jerusalemia. Hän muistutti haastattelijaa, miltä tuntuisi, jos muuri vedettäisiin kaupungin halki ja Hamasin pyssymiehet osoittelisivat sieltä aseitaan kuten ennen 1967 puolustussotaa, jossa IDF:n sotilaat karkottivat jordanialaiset miehittäjät kaupungin itäosista. Yacov Elonin kysyessä, miten tämä sopii yhteen sen kanssa, että kaksi kolmasosaa kansasta kannattaa osan Jerusalemista luovutettavaksi rauhansopimuksen yhteydessä, Netanyahu vastasi, ettei hän usko tuohon. Hän sanoo pitäytyvänsä isänsä Benzionin ideologiaan, jossa hän painotti sitä, että on etuoikeus asua Pyhässä Maassa. Pääministeri asetti palestiinalaisille kolme ehtoa, jotka heidän tulee täyttää ennen kuin Israel suostuu tunnustamaan Palestiinan valtion: Palestiinalaisten tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona; toiseksi sen tulee tunnustaa, että konflikti on päättynyt, ja kolmanneksi, Palestiinan valtion tulee olla aseeton Israelin hyväksymin turvallisuusjärjestelyin. Pääministeri ei hyväksynyt entisten turvallisuusjohtajien havaintoa, ettei hän ole vakavissaan Iranin ydinase-uhasta. Hän ei sulkenut pois mahdollisuutta, että keskusta-vasemmisto puolueista jotkut voisivat liittyä hallitukseen, mutta niiden tulee alistua hänen johtonsa alle. Hän piti hupijuttuna Labour-johtajan nimittämistä puolustusministeriksi, kuten Livnin osallistumista rauhankeskusteluihin PA:n kanssa. Hän olettaa budjetin kasvavan. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-would-never-divide-jerusalem-but-would-accept-a-centrist-coalition/
-          Tzipi Livni tapasi eilen Shelly Yechimovichin Labourista tunnustellen yhteisen rintaman muodostamisen mahdollisuutta Netanyahun hallituksen kaatamiseksi. Yair Lapidin Yesh Atid puolue ilmoitti aiemmin, ettei se mene mukaan keskustan vasemmiston liittoon. Sekä Labourin että Atidin taholta Livnin toimia liiton muodostamiseksi pidetään epätoivoisina, sillä vaaleihin on aikaa 13 päivää ja puolueen kannatus pienenee kaiken aika, enää 7 kansanedustajaa lupaa gallup. http://www.timesofisrael.com/hopes-for-a-center-left-bloc-stall-as-party-leaders-row/
-          Obama päätti nimittää senaattori Chuck Hagelin ehdokkaaksi seuraavaksi puolustus-ministeriksi, vaikka monelta taholta nimitystä vastustetaan, eikä vähiten Amerikan juutalaisjärjestöjen taholta. Nimityksen täytyy saada kongressin hyväksyminen, mitä monet pitävät vaikeana. Hagel kieltää, että hän olisi Israel-vastainen ja vakuuttaa aina seisovansa Israelin tukena. Hänet tunnetaan tiukkana, mutta tasapuolisena ja helppokäytöksellisenä, joka sanoo asiat suoraan kuten ajattelee. http://www.timesofisrael.com/israel-not-necessarily-worried-about-hagel-nomination-top-israeli-source-indicates/
-          Palestiinalainen Hamasin kansanedustajan vaimo sanoo, että naisen kunnia-asia on tarjota lapsiaan marttyyreiksi. ”Kehottaen lapsiaan kuolemaan Allahin asian puolesta pyhässä sodassa (jihad) on naisen suurin ja ylistettävin teko”. Umm Osama, Hamasin kansanedustajan Kahlil al-Hayyan vaimo, sanoi miehensä ja lastensa rukoilevan Allahia saadakseen kuolla sodassa Allahin puolesta. http://www.timesofisrael.com/encouraging-our-children-to-kill-themselves-for-palestine-is-a-mothers-most-glorious-duty-says-wife-of-hamas-mp/
-          Israelin tiedustelu havaitsi Assadin valmistautuvan kemialliseen hyökkäykseen Israelia vastaan ja hälytti Israelin päättäjät, jotka hälyttivät USA:n presidentti Obaman. Obama puhui asiasta Venäjän johdolle, joka sai Assadin taipumaan ja luopumaan iskusta. Näin kertoi New York Times tiistain artikkelissaan. Israelin tiedustelu sai vihiä 500 paunan pommin valmistelemisesta iskukuntoon. Pommi oli tiedustelun mukaan täytetty sarinilla, tappavalla kemikaalilla. Artikkelin mukaan uhka vältettiin tällä kertaa, mutta vaara ei ole ohi, jos Assad katsoo marttyyrikuoleman olevan parempi kuin antautuminen kapinallisille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163979#.UOvqq2JHT-k
-          Israelissa vieraileva R-senaattori Kentackysta Rand Paul on herättänyt epämääräisiä tuntemuksia Lähi Idässä vaaitessaan USA:n antaman avun leikkaamista. Israel on mukana yli 3 miljardin USD vuotuisella tuella, mutta senaattori rauhoitteli, ettei Israel ole ensimmäisten joukossa, joiden tukea leikataan, mutta antoi ymmärtää, ettei tilanne voi jatkua, vaan myös Israelin tulee aikuistua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163971#.UOvsqmJHT-k
-          PA jatkaa itsepäisesti yksipuolisia Israelin vastaisia toimiaan, joita sen lakimiehet kuumeisesti valmistelevat. Lähinnä se yrittää nostaa syytteitä Israelin ja IDF:n johtajia vastaan sotarikoksista Haagin kv. rikosoikeudessa, vaikka ei ole selvää, onko sillä oikeus siihen. Abbas ilmoitti äskettäin, että kaikki kirjoitusarkit ja kirjekuoret ja viralliset dokumentit varustetaan Palestiinan valtion tunnuksella. Hän kuitenkin ilmoitti, että passien muutos saa odottaa Israelin vastatoimien pelossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163968#.UOvt32JHT-k
Monday, January 07, 2013

MAANANTAI 07.01.13


MAANANTAI 07.01.13

1. PERJANTAINA iltapäivällä alkaneet puuskittaiset tuulet ja sateet jatkunevat vielä tämän viikon loppupuolelle, arvioivat säätieteilijät. Perjantain ja sunnuntain välisenä aikana satoi vettä 70 – 100 mm rannikon keskiosalla; 40 – 70 mm Galileassa. Jerusalemin alueella sademäärät jäivät vähäisemmiksi, 20 – 25 mm, kertoo tri Amos Porat meteorologisen laitoksen ilmatieteen osastolta. Hän kehottaa kansalaisia varautumaan runsaaseen vedentuloon lähi päivien aikana. Vesi voi muuttua lumeksi keskiviikkoiltana tai torstaiaamuna, mikä autoilijoiden ja pitempää matkaa suunnittelevien tulee huomioida. Pääteiltä ja -kaduilta lumi pyritään poistamaan, mutta liikenne voi keskeytyä lähes kokonaan sivukaduilla. Jalankulkijoita kehotetaan tarkkaavaisuuteen huonon näkyvyyden vuoksi ja pukemaan ylleen helposti näkyviä vaatekappaleita. Maanteillä kulkevia kehotetaan kulkemaan autojen tulosuuntaan voidakseen havaita lähestyvät autot. Autojen tuulilasipyyhkijät ja valot on syytä tarkistaa ennen ajoa sekä renkaitten ja auton yleiskunto. Autojen valot tulee olla päällä Israelissa marraskuun alusta maaliskuun loppuun, varsinkin ajaessa kaupunkien ulkopuolella.

AJONOPEUKSIA kehotetaan pienentämään 20 km/t huonon näkyvyyden ja 30 – 40 km
runsaiden vesisateiden vallitessa kuten myös pitämään tarvittava turvaväli edellä ajavaan. 
Maan eteläosassa myrskyiset tuulet voivat nostattaa hiekkaa ilmaan, mikä vaikeuttaa näkyvyyttä. Tämä koskee Negeviä, rannikon tasankoa ja Shfela aluetta, sekä Jerusalemin ja Juudean seutuja. Hengenahdistusta potevia tai muuten altistuneita kuten astmaatikkoja, odottavia äitejä, vanhuksia ja lapsia kehotetaan välttämään fyysisesti rasittavia toimia.
Myrskyisten tuulenpuuskien vuoksi maanviljelijöitä kehotetaan vahvistamaan kasvihuoneitaan ja muitakin ihmisiä poistamaan irrallisia esineitä, joita myrskytuulet voivat temmata mukaansa.
Runsaita sateita ennustetaan maan eteläosaan maanantaipäivään saakka, mikä voi aiheuttaa vahinkoja Aravan ja Hevel Eilotin alueilla.
Israelin Aravan keskiosassa on 506 maanviljelystilaa, joiden yhteinen pinta-ala on 3 500 hehtaaria., Ne tuottavat 60 % maan tuoreista maataloustuotteiden viennistä etenkin Eurooppaan. Näillä alueilla on usein vaarallisia tulvia sadeaikana, joskin niiden tuoma vesi on edellytys viljelystoiminnan onnistumiseksi ja erämaan viheriöittämiseksi. Sateiden kautta saatu vuosittainen vesimäärä on noilla alueilla km. 40 mm.

TEL AVIVIN ja Herzlian välinen junaliikenne jouduttiin tilapäisesti keskeyttämään torstaina, sillä runsas vedentulo tukkeutti viemärit ja aiheutti tulvia asemilla.
Kinneretin alue on saanut nauttia erittäin runsaista vesisateista, jotka nostivat järven vedenpintaa joulukuun aikana 50 sm. Sunnuntaina vedenpinnan korkeudeksi mitattiin 211.82 m Merenpinnan alapuolella, 3.02 m alle tulvarajan; tammikuun alussa se oli 211.90.
Jerusalem voi nauttia lumisesta talvesta alkaen keskiviikkoiltana tai torstaiaamuna. Pääkaupunki on hankkinut lisää aurausvälineitä, mutta autoliikenne voi olla takkuinen parin päivän ajan ennen tuulensuunnan muuttumista ja lumen sulamista.  http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=298639

2. SYYRIAN presidentti Bashar Assadin piti eilen mielenkiinnolla odotetun puheen, josta ei paljon uutta raflaavaa odotettu ja joka ei siinä juuri yllättänyt. Hänen odotettiin esittävän rauhan-suunnitelman, jolla verenvuodatus voitaisiin saada tyrehtymään ja maan sisäinen sekasorto loppumaan. Assad esittikin muutamia vaatimuksia neuvottelujen aloittamiseksi ja rauhan-konferenssin järjestämiseksi, joista tärkein oli vaatimus, että ulkovaltojen tulee lopettaa ”al-Qaidan terroristien” tukeminen, kuten Assad kapinallisia nimitti.

Assad piti televisioidun puheensa Damaskoksen  oopperatalossa, joka oli ahtautunut täyteen kuulijoita. Yleisö nousi välillä taputtamaan hänen puhettaan. Hän kutsui esittämäänsä suunnitelmaa ”uudeksi suunnitelmaksi” ja poliittiseksi ratkaisuksi, mutta kommentoijat vähättelevät sen merkitystä.
Hän antoi vaikutelman, että ehkä Venäjän ja Iranin näyttävistä tukitoimista johtuen hän oli rohkaistunut entisestään eikä katsonut olevan mitään mieltä antaa myönnytyksiä ”al-Qaidan terroristeille”, joita vastaan hän vakuutti taistelevansa maansa puolustamiseksi.
”Me olemme nyt sotatilassa sanan varsinaisessa merkityksessä”, Assad sanoi jatkaen. ”Tätä sotaa Syyriaa vastaan käy kourallinen syyrialaisia ja runsaasti ulkomaisia. Siksi tämä sota on Syyrian puolustussota ulkoista hyökkääjää vastaan.”
Assad sanoi terroristien, joilla on al-Qaidan ohjelma ja jotka kutsuvat itseään ”jihadisteiksi”, olevan niitä, ”jotka suorittavat terroritekoja meitä vastaan, ja joita vastaan armeija taistelee”. Hän vakuutti, että heidät voidaan voittaa, jos rohkeutta riittää.
Hän kyseli: ”Tulisiko meidän keskustella ulkomailta värvättyjen jengien kanssa, jotka seuraavat ulkomaalaisten käskyjä? Tulisiko meidän keskustella länsimaissa muotoiltujen nukkien kanssa, joiden ohjeita he seuraavat?” Hän syytti palestiinalaisia, joille Syyria oli tarjonnut turvapaikan vuosikymmeniksi, mutta jotka pakenivat alueiltaan, eivätkä tukeneet hallitusta sen jouduttua vaikeuksiin.

Assad kehotti syyrialaisia nousemaan yhdessä ulkomaista hyökkääjää vastaan.
Tämän uskotaan tarkoittavan yleistä asevelvollisuutta.
Israelissa tarkkailijat kutsuvat Assadin puhetta merkittäväksi, koska siinä hän esitteli ideologiansa, jonka mukaan antautuminen ei tule kysymykseen, vaan hän mieluummin jatkaa taistelemistaan kuolemaan saakka.
Assadin määritteleminen taistelut ulkopuoliseksi hyökkäykseksi ja sodaksi maata vastaan sisältää sen pelottavan mahdollisuuden, että hän voi katsoa oikeudekseen turvautua kaikkiin mahdollisuuksiin puolustautuakseen, myös kemiallisiin ja biologisiin aseisiin.
Lontoossa ilmestyvä arabilehti Al-Hayat raportoi Iranin haluavan suurempaa osallisuutta Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi. Syyria on tärkeä Iranin vaikutusvallan vuoksi.
YK/arabiliiton asettaman välittäjän Brahimin ponnistelut aselevosta näyttävät vaikeutuneen. Taistelujen uskotaan jatkuvan ainakin tämän vuoden aikana, kunnes toinen osapuoli tunnustaa hävinneensä, eli verenvuodatus tulee jatkumaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=298640

3. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi sanoi sunnuntaina CNN:n haastattelussa, että Syyrian kansa tulee lopulta kukistamaan Assadin itsevallan, jos rohkeutta riittää. Hän totesi edelleen, että Syyrian kansan tulee päättää, miten se tulee rankaisemaan presidentti Assadin tekemät sotarikokset. Toimittajan Wolf Blitzerin kysymykseen, pitäisikö Assad saada kansain-välisen rikosoikeuden eteen vastaamaan rikoksistaan, Mursi selvitti, ettei se ole hänen ratkaistavissaan, vaan Syyrian kansa päättää siitä.

PRESIDENTTI Mursi viittasi arabimaita velloneeseen arabikevääseen, että se on yksi vaihe kansan historiassa, kuten se oli Egyptin historiassa presidentti Hosni Mubarakin hallituksen kaatamiseksi, ja se tulee olemaan samoin Syyrian kohdalla, koska Syyrian kansa haluaa sitä. ”He tulevat voittamaan, ja heillä on tahto voittaa”, kuten hän sanoi.
Useat maat ovat vaatineet Assadia eroamaan antaakseen mahdollisuuden poliittisen ratkaisun löytämiseksi, sillä kapinalliset vakuuttavat, että Assadin ero on ehtona heidän osallistumisekseen neuvotteluihin, mutta kenen kanssa he neuvottelisivat? Tämä antaa tuntuman, että ulkopuolisen vallan tulee toimia tilapäisenä valvojana maassa, ettei maa suistu täydelliseen kaaokseen. Assadia ei siinä tapauksessa mikään voine pelastaa joutumisesta Haagin kansainvälisen rikosoikeuden tutkittavaksi ja tuomittavaksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=298654

4. FATAH-TANZIMIN entinen terrorijohtaja Marwan Barghouti, joka kärsii israelilaisessa vankilassa hänelle langetettua viittä elinkautistaan + 40 vuotta, jatkaa sotaisia lausuntojaan vankisellistään käsin asianajajansa välityksellä. Jokin aika sitten hän vakuutti olevansa palestiinalaisten seuraava ”presidentti” Abbasin siirtyessä syrjään joko omasta tahdostaan tai vaalien kautta. ”Mitä nyt tarvitaan, on Israelin vastainen taistelu kentällä ja Palestiinan valtion vahvistaminen. Palestiinan valtio voidaan käytännössä toteuttaa vain palestiinalaisten ponnistelun, vastarinnan ja uhrausten kautta, ei matkustelemalla New Yorkiin,” hän uhosi.

BARGHOUTI kritisoi PA:n toimia ja kehotti, että PLO:n tulee viimeistellä velvoitteitaan siten, että ne palvelevat palestiinalaisten itsenäisyysprojektia. ”Palestiinalaiset vastustavat ehdottomasti toimimista Israelin ja sen setlementtien turvallisuusvartijana”. Hän kritisoi PA:n tapaa antaa väärä kuva, että se edistää Palestiinan taloutta ja kehitysprojekteja, vaikka maa on edelleen miehitetty. Hän vastustaa Abbasin uhkailua hajottaa PA, sillä ”se mitä tarvitaan, on tarkastella sen ohjelmaa ja toimintaa”. ”PA ei hallitse yhtä senttiäkään alueestaan, hän väitti, vaan Israel tekee mitä tahtoo. Hän myös haluaa syrjäyttää kokonaan puheet rauhan-keskusteluista, jotka ovat jatkuneet tuloksetta. ”Niihin uskovat ovat harhautuneita häviäjiä”. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=298610
5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin sotilasjohtoa vastaan nostetut tutkimukset, joita valtion tarkastaja Micha Lindenstrauss aloitti lokakuussa 2011 ja jotka hänen seuraajansa Yosef Shapira saattoi esityskuntoon todeten, ettei hän ole puuttunut asiakirjan varsinaiseen sisältöön. Mutta tämä 26 kuukautta kestänyt satoja kuulusteluja ja haastatteluja ja lukuisia dokumentteja sisältävä IDF:n ja puolustusministeriön terävintä kärkeä koskeva tutkimus on saavuttanut välivaiheensa. Kuten usein käy tämän kaltaisissa tutkimuksissa, johtajatason päättäjät pääsevät kuin koira veräjästä syyttäen alaisiaan toimista, joita he eivät olleet antaneet heidän tehtäväkseen. Päällimmäisenä tässä monimutkaisessa tutkimuksessa on havainto, että Israelin ollessa hengenvaarassa voimakkaiden vihollisten uhatessa sitä joka taholta, armeijan  yleisesikuntapäällikön ja puolustusministeri väliset suhteet olivat katkeamispisteessä, eivätkä pääministeri ja hallitus puuttuneet asiaan. Harpaz-raportin nimellä kulkeva dokumentti kritisoi selvin sanoin sekä puolustusministeri Ehud Barakia että IDF.n silloista komentajaa Gabi Ashkenazia, joilla kummallakin oli ehdokkaansa Ashkenazin seuraajaksi hänen virkakautensa loputtua – eikä Barak sallinut hänelle tavanomaista vuoden jatkoaikaa. Kummankin ehdokkaat lopulta sivuutettiin ja IDF:n komentajaksi nimitettiin kenraaliluutnantti Danny Gantz. Dokumenttiin tutustuneet analyytikot olettavat, että pari korkeaa upseeria voivat saada syytteen oikeudessa, joka voi langettaa heille vankilatuomion. http://www.timesofisrael.com/watchdog-finds-hostility-mistrust-and-paralysis-at-top-of-israels-security-establishment/
-          Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh Gazassa kieltää huhut, että hänen toimistovirkailijansa olisi pidätetty ja vapautettu epäiltynä Mossadin agentiksi. IDF suorittaa tiedustelua Gazan kaistalla käyttäen siihen Gazan asukkaita, eikä tämä ole mikään salaisuus. Tämä tuli selväksi IDF:n suorittamista täsmäiskuista yksittäisiä henkilöitä, heidän ajamiaan autoja tai tiettyjä asuntoja vastaan, mikä perustui ajan tasalla olevaan tiedusteluun ja tarkkoihin koordinaatteihin.  http://www.timesofisrael.com/hamas-denies-mossad-breach-of-prime-ministers-bureau/
-          PA:n pääministeri Salaam Fayad sanoi eilisessä puheessaan, että koska arabimaat eivät ole lunastaneet lupauksiaan siirtää sen tileille lupaamansa sadat miljoonat USD, PA on romahtamaisillaan. Hän kertoi AP:n toimittajalle, että ellei pikaisia avustustoimia saada toteutettua, puolet PA:n kansasta suistuu köyhyysloukkuun. PA:n palkkalistoilla on n. 150 000 työntekijää, heistä 60 000 Gazassa, joilla ei ole mitään työtä, vaan maleksivat kodeissaan mutta nauttien kuukausipalkkaa. PA haluaa pitää kiinni näistä Gazassa asuvista Fatahin jäsenistä poliittisista syistä. Arafatin leski Suha elää ylellisyydessä Ranskassa ja Tunisiassa saaden PA;lta ruhtinaallista ”leskeneläkettä”, minkä Jasser Arafat järjesti. http://www.timesofisrael.com/pa-prime-minister-blasts-arab-countries-for-with-holding-donations/
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ylisti 1920-1940 luvulla toiminutta Hajj Amin al-Husseinia, jonka Englannin nimittämä kuvernööri Samuels nimitti Jerusalemin suurmuftin virkaan. Hän joutui pakenemaan II maailmansodan alussa Palestiinasta naiseksi pukeutuneena ensin Libanoniin ja sieltä Italiaan, jossa hän tapasi hengenheimolaisensa Adolf Hitlerin, joka tarjosi hänelle turvapaikan ja suuren kuukausipalkan Berliinissä. Saksassa Hajj Amin al-Hussein osallistui innolla natsien kehittämään juutalaisten lopulliseen ratkaisuun tarkoituksena hävittää koko juutalainen kansa. Hän suunnitteli omaa keskistysleiriä Palestiinaan, jonne alueen juutalaiset oli tarkoitus koota ja tuhota sitten, kun Saksan sotakone on ajanut englantilaiset maasta, mikä ei koskaan toteutunut. Makos Ysraeli newsagencyn ja Lähi Idän tutkimuskeskuksen johtaja David Bedein sanoo Abbasin antaneen lausuntonsa Gazassa perjantaina pidetyn Fatahin 48-vuotisjuhlien aikana. Bedein kertoi, että Abbas teki tohtorinväitöskirjansa Moskovassa holokaustista, jonka hän väitti aiheutuneen sionistien vuoksi, ja että holokaustissa kuolleitten juutalaisten määrää on suuresti liioiteltu, ei missään tapauksessa kuutta miljoonaa. Bedein sanoo tarjonneensa Abbasin puheen käännöstä uutistoimistoille ja johtaville viranomaisille, mutta kukaan ei ole kiinnostunut siitä. Abbas kutsuu muftia sankarikseen.

-          Arabit pieksivät 69-vuotiaan taksinkuljettajan henkihieveriin Neveh Tsufin lähellä Jerusalemin pohjoisosassa, varastivat auton ja jättivät hänet verissään tien varteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163930#.UOqRAmJHT-k
-          Tel Avivissa paljastettiin ilotyttörengas, joka käytti hyväkseen 14-16-vuotiaita tyttöjä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4329339,00.html
-          Alwatan uutislehti kertoo, että 50 000 Hizbullahin jäsentä on liittynyt Assadin Damaskosta puolustaviin joukkoihin. Uutista ei ole vahvistettu. (ynetnews)Sunday, January 06, 2013

SUNNUNTAI 06.01.12


SUNNUNTAI 06.01.13

1. ENGLANNISSA ilmestyvä uutislehti The Sundey Times kertoo sunnuntain numerossaan, että Venäjä on koonnut Syyrian rannikon edustalle viisi suurta maahanlaskulaivaansa saattoaluksineen voidakseen estää länsivaltojen mahdollisen yrityksen tunkeutua Syyriaan. Sunday Times kertoo saaneensa tiedot venäläiseltä diplomaatilta. Raportin mukaan aluksissa on runsaasti sotilastarvikkeita ja sadoittain merisotilaita. Niitä turvaavat muut taistelualukset.

VENÄJÄ sanoo virallisesti alusten osallistuvan Välimerellä järjestettäviin sotaharjoituksiin, joilla testataan merivoimien ylläpitoa, huoltoa ja yhteydenpitoa eri osastojen välillä. Times kertoo venäläisen diplomaatin antamiin tietoihin perustuen, että operaation päätarkoituksena on estää länsivaltojen mahdollinen maajoukkojen tunkeutuminen Syyriaan tukeakseen kapinallisten taisteluja presidentti Assadin armeijan joukkoja vastaan.
Diplomaatti kertoo Timesin mukaan, että venäläiset uskovat tilanteen Syyriassa savuttavan huippunsa ennen pääsiäistä, minkä johdosta Venäjän tulee olla varustautunut kaikkiin mahdollisuuksiin. Presidentti Bashar Assad pitää puheen sunnuntain aamupäivän kuluessa.

ASSAD antoi edellisen puheensa marraskuussa, jonka jälkeen kapinalliset ovat miehittäneet uusia alueita maan pohjois- ja itäosissa ja uhkaavat jo Damaskoksen lähiöitä, joissa on käyty viime päivien aikana kiivaita taisteluja Assadin ilmavoimien pommittaessa kapinallisten asemia pääkaupungin läheisyydessä, mikä on lisännyt runsaasti siviiliuhrien lukua.
USA:n lupaamia Patriot torjuntaohjuspattereita ei ole vielä asennettu Turkkiin Syyrian vastaisen rajan tuntumaan, mutta 1000 amerikkalaista sotilasta on matkalla Turkkiin valmiina miehittämään ne heti, kun patteristot tulevat maahan. Torjuntaohjusten tarkoituksena on suojella Turkin pohjoisosia Syyrian mahdollisilta hyökkäystoimilta Turkkia vastaan, joka avoimesti vaatii Assadin hallinnon kaatamista ja välittää kapinallisille aseita, tarvikkeita ja taistelijoita. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=298541

2. ”KUKA hyvänsä meihin liittyy, ei tule koskaan palaamaan perheensä luo”, Syyriassa Assadin joukkoja vastaan taistelevat kapinalliset kertoivat Turkista Syyrian puolelle loikanneelle ja kapinallisten joukkoihin liittyneelle kahdelle Israelin arabille. Tehdäkseen tilanteen täysin selväksi he takavarikoivat heidän Israelin passinsa ja polttivat ne.
Arabien perheen jäsenet kertoivat ynetnews.com uutisten toimittajalle, että kapinalliset olivat hänelle ja hänen toverilleen ystävällisiä, tarjoten heille ruokaa ja yösijan sekä opettaen heitä taistelemaan Assadin sotilaita vastaan, kuten mies kertoi heille puhelimessa.

ISRAELIN arabi kertoi kuitenkin viimeisessä puhelinsoitossaan, että he ovat vaikeuksissa, he ovat hyvin peloissaan myös hengestään eivätkä tiedä, miten selviytyä tilanteesta.
Miehen sukulaiset kertoivat, että miehet haluaisivat palata kotiin, mutta heillä ei ole passia, eivätkä he tiedä, miten he pääsisivät lähtemään kapinallisten joukoista. Perhe pelkää heidän puolestaan, mutta eivät tiedä keinoa, miten auttaa miehiä, jotka tekivät virheen liittyessään kapinallisiin Syyriassa. He tunnustavat toimineensa typerästi.
ynetnews.com kertoo, että Israelin ulkoministeriö on ottanut yhteyttä Turkin ulkoministeriöön miesten auttamiseksi, mutta Turkista ei ole saatu tietoa heistä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4328727,00.html

3. SYYRIAN kapinalliset ovat käyttäneet valtavia pommi-iskuja taistellessaan Assadin joukkoja ja hänen hallintoaan vastaan. Näyttävin isku tehtiin heinäkuussa Syyrian sisäministeriön sisällä johtavien sotilasvirkailijoiden pitäessä kokoustaan siellä. Pommi oli sijoitettu pöydän tai tuolin alle. Räjähdyksessä sai surmansa neljä virkailijaa, heidän joukossaan Assadin lanko ja puolustusministeri. Pommi-iskuja tekevät Irakista tulleet al-Qaidan ja Salafistien jäsenet, jotka ovat saaneet runsaasti kokemusta Irakissa.

VIIMEISIN näyttävä pommi-isku tehtiin sisäministeriöön, jossa sisäministeri al-Shaar haavoittui. Hänet vietiin Beirutiin saamaan hoitoa selkävammaansa, mutta Libanonin viranomaisten pidätyksen pelossa hänet palautettiin kiireesti 26.12. Syyriaan. Kapinalliset ovat väittäneet hänen kuolleen, mutta maan virallisen uutistoimiston SANA:n mukaan sisäministeri on toipumassa vammastaan ja voi hyvin.
Kapinalliset ovat myös pyrkineet eliminoimaan Assadin puolesta toimivia henkilöitä kuten TV- ja lehdistövirkailijoita. SANA kertoi, että hallitusta tukeva tunnettu journalisti Suheil al-Ali kuoli perjantaina neljä päivää aiemmin murhayrityksessä saamiinsa vammoihin. http://www.timesofisrael.com/syrian-journalist-dies-of-wounds-says-official-news-agency/

4. RANSKASSA ilmestyvä satiirinen pilalehti Charlie Hebdo teki sen taas, vaikka sen toimitiloja on pommitettu ja sytytetty tuleen polopommeilla ja poliisit vartioivat niitä uusilta tuhoisilta iskuilta. Lehti julkaisi – kuten se sanoo – piirretyn koomisen elämäkertateoksen islamin pyhästä profeetasta Muhammedista. Lehti väittää sen olevan ”halal”, kunnianosoitus hänelle, koska muslimioppineet ja -historioitsijat ovat sen tutkineet ja editoineet, mutta jättää heidät viisaasti nimeämättä.

LEHDEN julkaisija Stephane Charbonnier kertoi AFP:lle viime viikolla, että julkaisu on islamin hyväksymä, koska muslimit editoivat sen.
Artikkelissa mainitaan, että julkaisussa esitetty alaston mies turbaani päässään tuskin on kovin valistava, vaikka Charbonnier väittää julkaisun tarkoituksena olevan kertoa tavallisille ihmisille Muhammedista ymmärrettävästi ja inhimillisesti hänen ymmärtämisekseen.
Hän sanoo France24 mukaan: ”Ennen kuin alamme nauraa jonkun ihmisen kustannuksella, on hyvä tietää enemmän hänen persoonastaan. Me tiedämme runsaasti Jeesuksen elämästä, mutta Muhammedin elämästä emme tiedä yhtään mitään.”

Artikkelissa esitetään muutamien henkilöitten mielipiteitä julkaisusta. Toiset, kuten naisten asioitten ministeri Najat Vallaut-Belkasem sanoo, ettei ole tutustunut julkaisuun, mutta kehottaa pitämään tasapainon mielipiteen vapauden ja lain ja järjestyksen kunnioittamisen välillä, eikä tarpeettomasti heittää öljyä liekkeihin.
Artikkelin kirjoittaja toteaa, ettei muslimeita häiritse vain Muhammedia häpäisevä ilmaisu, vaan mikä tahansa hänestä julkaistu esitys. Reaktiot ovat tähän saakka olleet varsin hillittyjä, kuten artikkelin yhteyteen liitetystä muutamasta ilmaisusta ilmenee.
Lehti on julkaissut useita pilapiirroksia Muhammedista, joista jotkut ovat herättäneet kansainvälistä suuttumusta. Eräässä esitettiin ortodoksijuutalaisen pyörätuolilla työntämä  mies alaotsikolla ”Koskemattomat 2”. Pyörätuolissa istuva sanoo: ”Sinun ei tule pilkata”.
Toinen piirros esittää Muhammedin alastomana, mitä muslimien on vaikea hyväksyä.

RANSKAN ulkoministeri Laurent Fabius tuomitsi julkaisin vieraillessaan Kairossa todeten Le Mond lehdelle, että ”hallitus on tällä kertaa näin provosoivia julkaisuja vastaan”.
Stephane Charbonier puolustaa piirroksiaan todeten, että ne sokeeraavat niitä, jotka haluavat sitä, mutta hän ei ymmärrä, miksi lehdistön vapaus olisi sitä? Hän itse elää poliisin suojeluksessa julkistaessaan tanskalaisen pilapiirtäjän teoksia Muhammedista v. 2011. http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/01/02/charlie-hebdo-prophet-muhammad-cartoon-_n_2395143.html, http://www.inquisitr.com/336236/mohammed-cartoons-charlie-hebdo-muhammed-cartoons-2012/

5. AMERIKAN juutalaisjärjestöt, toinen demokraattinen, toinen konservatiivinen, ovat tukkanuottasilla kahdesta merkittävästä nimityksestä USA:ssa. Ensimmäinen koskee senaattori Rand Paulin nimittämistä senaatin valiokuntaan, jossa käsitellään USA:n myöntämiä avustuksia ulkomaille. Toinen koskee Obaman päätöstä nimittää senaattori Chuck Hagel USA:n puolustusministeriksi.
Senaattori Rand Paul on useissa yhteyksissä vaatinut USA:n ulkomaisen avun merkittävää leikkausta. Hän rauhoittaa tilannetta todeten, että hän suosittelee leikkausten aloittamista mailta, jotka ovat vihamielisiä USA:lle tai toimivat vastoin sen intressejä. Hän toteaa, että Israel on yksi Lähi Idän harvoista demokratioista ja USA:n läheisin liittolainen, eikä suosittele leikkausten aloittamista siitä, vaikka suositteleekin suurempaa taloudellista itsenäisyyttä myös Israelille.
Rand Paul aloittaa Israelin vierailunsa tänään ”voidakseen paremmin tutustua tilanteeseen paikan päällä ja voidakseen muodostaa oman näkemyksensä siitä”, kuten hän sanoo.
Hän tapaa täällä Israelin johtoa, kuten myös PA:n että Jordanian johtajia.
Senaattori Rand Paulin valiokuntanimitystä yhdessä Hagelin nimittämisen kanssa puolustus-ministeriksi pitää Kansallisen juutalaisen demokratia-neuvoston puheenjohtaja David Harris ongelmallisena, mikä aiheuttaa ”vakavaa huolta koko Amerikan juutalaisen yhteisön keskuudessa”, kuten hän sanoo.
6. UUTISOTSIKOITA
-          Fatahin 48-vuotisjuhlallisuuksiin Gazassa osallistui sata tuhatta gazalaisia, joiden mukana oli Fatahin korkeaa johtoa Ramallahista. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ei uskalla matkustaa Gazaan eikä häntä kutsuttu mukaan, mutta hän lähetti tervehdyksen Gazan TV:ssä esitetyssä puheessaan. Tilaisuus oli ensimmäinen Fatahin järjestämä Gazassa vuoden 2007 jälkeen, jolloin Hamas kaappasi vallan kaistalla lähes verettömässä vallankumouksessa. Abbas totesi puheessaan, että ”voitto on lähellä” ja toivoi pian voivansa tavata heidät Gazassa. Hän kuulutti ”kansallista yhtenäisyyttä, jolle ei löydy vertaista”. Hän kehotti Hamasia liittymään Fatahin kanssa ”yhteiseen päämäärään Jerusalemin pelastamiseksi”. Abbas antoi viikon lopulla määräyksen lopettaa ”PA:n” nimen käyttämisen ja sen korvaamista ”Palestiinan valtiolla”, mikä tulee aloittaa välittömästi koskien kaikkia virallisia dokumentteja ja julkisia lausuntoja. http://www.timesofisrael.com/tens-of-thousands-of-fatah-supporters-rally-in-gaza-for-first-time-in-years/, http://www.timesofisrael.com/abbas-changes-name-of-palestinian-authority-to-state-of-palestine/
-          Israelin kansalliskirjasto julkistaa juutalaisia dokumentteja, jotka ovat peräisin 11. vuosisadalta. Ne löydettiin Talibanin hallitsemalta alueelta luolasta Afganistanin pohjoisosassa. Ne kuulunevat dokumentteihin, jotka oli poistettu käytöstä ja varastoitu luolaan (genizaan) odottamaan hautausta, kuten juutalaisten tapa on hävittää vanhat dokumentit. Niitä pidetään erittäin merkittävinä, koska ne kertovat juutalaisten elämästä muinaisen Persian valtakunnassa. Niiden joukossa on hepreaksi kirjoitettuja kommentteja Torasta, henkilökohtaisia kirjeitä sekä taloudellisia merkintöjä. Samantapainen mutta paljon suurempi geniza löydettiin 100 vuotta sitten Kairosta. Niitä pidetään korvaamattoman arvokkaina dokumentteina. Afganistanista löydetyt dokumentit olivat joutuneet välittäjien käsiin, joilta kirjasto osti niitä, mutta haluamatta kertoa hintaa. Ne tuotiin Israeliin viime viikolla. http://www.timesofisrael.com/national-library-unveils-trove-of-medieval-manuscripts-uncovered-in-taliban-caves/
-          Puolustusministeri Ehud Barak taipui lopulta yleisen ja kansanedustajien painostuksen alla ja raapusti nimensä dokumenttiin, jolla Rachelim nimellä kulkeva laittomaksi määritelty juutalaisyhteisö laillistettiin. Kaikki muuta dokumentit oli valmisteltu ja odottivat vain yhden miehen pään kääntämistä, joka poliittisista syistä halusi pidättää yhteisön laillistamista. Uuden sysäyksen antoi äärivasemmistolaisen Yesh Din (On oikeus) NGO-järjestön esitys korkeimmalle oikeudelle vaatimuksella yhteisön tuhoamiseksi. Samarian alueneuvoston strategia osasto kutsui kansanedustajia ja ministereitä vasemmalta ja oikealta katsomaan paikan päällä, miten järjetöntä olisi tuhota hyvin toimeentuleva yhteisö, jota myös hallitus oli tukenut rahallisesti. Yli puolet kansan-edustajista ja osa ministereistä osallistui tutustumiskäyntiin todeten, että yhteisö oli oikeassa vaatiessaan hyväksyntää, mikä käänsi Barakin pään. Nimi Rachelim on muistona kahdesta Rachelista, joista toinen, Rachel Druck 35, sai surmansa terroristien tulittaessa bussia 1991 matkalla poikansa kanssa Shilosta Tel Aviviin. Toinen, Rachel Weiss, 26, paloi kuoliaaksi yrittäessään pelastaa 3 lastaan terroristien pommin sytyttämästä bussista 1988. Myös lapset ja yksi pelastamaan tullut sotilas kuolivat terrori-iskussa. Rachelim perustettiin Samariaan v. 1988 heidän muistokseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163898#.UOk9AmJHT-k
-          Syyrian presidentti Bashar Assad pitänee TV-puheensa tänään aamupäivällä, mutta tarkkaa kellon aikaa ei ole ilmoitettu. Hänen uskotaan esittävän oman viisikohtaisen suunnitelmansa tilanteen ratkaisemiseksi rauhanomaisesti. Siihen kuulunee tulitauko kansainvälisten tarkkailijoiden valvonnassa; uutta perustuslakia laativa neuvosto, uusi hallitus sekä uusien vaalien pitäminen parlamentin valitsemiseksi. Sekä Saudi Arabia että Egypti esittivät lauantaina vaatimuksen Syyrian kriisin rauhanomaisesta ratkaisusta, mutta molemmat ovat aiemmin Turkin tapaan vaatineet Assadin eroa. Assadin joukot ovat viime aikoina tehostaneet toimintaansa saadakseen uudelleen valvontaansa kapinallisten miehittämiä kaupunkeja, mikä lisää kuolinuhrien lukua. Sekä Venäjä että Iran ovat toimittaneet uusia ohjuksia Syyrialle, Venäjä Iskander risteilyohjuksia sekä Iran Fateh ohjuksia, lännen maahyökkäyksen estämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/163900#.UOlCfWJHT-k